TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SÖZLÜK KULLANIMI: TÜRKÇE ÇALIŞMA KİTAPLARINDA SÖZLÜĞE GÖNDEREN ALIŞTIRMALAR Pınar İbe Akcan

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SÖZLÜK KULLANIMI: TÜRKÇE ÇALIŞMA KİTAPLARINDA SÖZLÜĞE GÖNDEREN ALIŞTIRMALAR Pınar İbe Akcan"

Transkript

1 TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SÖZLÜK KULLANIMI: TÜRKÇE ÇALIŞMA KİTAPLARINDA SÖZLÜĞE GÖNDEREN ALIŞTIRMALAR Pınar İbe Akcan Özet: Sözlük, hem anadili hem de ikinci dil öğretiminde önemli bir başvuru kaynağı olmasına karşın, öğretim ortamlarında etkin biçimde kullanılmamaktadır. Sözlük kullanma farkındalığı ve sözlükten verimli yararlanabilme yöntemlerini geliştirmeye yönelik bilgi sunumunun yanı sıra, sözlük gönderimli alıştırmalarda ve başvuru kaynağı olan sözlüklerde sözcük sunumuna ilişkin sorunlu durumlar göze çarpmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenler kadar Türkçe anadili konuşucuları için de bir başvuru kaynağı olması umulan Türkçe sözlüklerin, Türkçe anadili öğretiminde etkin bir araç olarak kullanılıp kullanılmadığını, Türkçe Öğrenci Çalışma Kitaplarındaki sözlük kullanımı gerektiren alıştırmalar çerçevesinde ortaya koyabilmektir. Çalışmada, dil öğretiminin önemli bir alt alanını oluşturan sözcük öğretiminin en önemli araçlarından olan sözlükleri doğru ve etkin kullanabilmenin öneminden yola çıkılarak öncelikle sözlük kullanımının amaçlarına ve alt süreçlerine değinilmekte, ardından Türkçe alıştırmalarında sözcükle ilgili bilgi soran sorular içinde öğrenciyi sözlüğe gönderen alıştırmalar üzerinde yapılan çözümleme sunularak, sözlük etkinliklerinin yeterli olup olmadığı tartışılmakta ve iyileştirme anlamında önerilerde bulunulmaktadır. Anahtar Sözcükler: Türkçe öğretimi, sözcük öğretimi, sözlükbilim. 1. Giriş Sözlük kullanma becerisi, genel anlamda bilgiye ulaşma becerisi ya da okuduğunu anlama becerilerinin bir alt başlığı olarak düşünülebilir. Aradığı bilgiye ulaşmak üzere hızlı gözden geçirme yöntemini etkin biçimde kullanabilen birey sözlük gözden geçirmeyi de belirli bir bilgilendirme süreci sonunda gerçekleştirebilir. Uygulamalı dilbilimin en önemli alt alanlarından biri olan dil öğretimi ve öğrenimi sürecinin en önemli aşamalarından birisi de sözcük öğretimi ve öğrenimidir. Sözlük bu nedenle diğer işlevlerinin yanı sıra önemli bir kavram geliştirme ve sözcük öğrenme aracıdır. Yabancı dil öğretiminin, özellikle yetişkinlere yabancı dil öğretiminin ve özel amaçlar için yabancı dil öğretiminin önemli bir bölümünü oluşturan sözlük kullanma becerisi ne yazık ki anadili öğretiminde yeterince önemsenmemektedir. Yaman (2010) bir grup ilköğretim öğrencisi ile yaptığı çalışmada, öğrencilerin özellikle ders dışı okuma etkinliklerinde sözlük kullanmaya yönelik olumsuz tutumlar geliştirdiklerini belirtmiştir.

2 Bu çalışmada öncelikle sözlük kullanımının amaçlarına ve alt süreçlerine değinilecek ardından Türkçe alıştırmalarında sözcükle ilgili bilgi soran sorular üzerinde yapılan çözümleme sunularak, öğrenciyi sözlüğe gönderen etkinliklerin yeterli olup olmadığı tartışılacak ve etkinlik önerilerinde bulunulacaktır. 2. Sözlük Kullanma Sözlük kullanmayı bir tür zihinsel çeviri etkinliği olarak düşünmek çok da yanlış bir tanımlama sayılmaz. Bu, çoğunlukla sözcük ve aranan anlamın eşleştirilmesi işlemidir. Bu etkinlik yazma ve konuşma sırasında olabileceği gibi çoğunlukla okuma ve dinleme sırasında gerçekleşir. Bunun dışında, sözlüğün dili öğrenicinin anadili ya da bir başka dil olabilir, öğrenici sözlük seçimi konusunda özgür ya da yönlendirilmiş olabilir, öğrenici sözlük kullanmaya kendisi karar verebilir veya sözlü ya da yazılı yönergeler aracılığıyla sözlük kullanmaya yönlendirilebilir, sözlük kullanma, okuma ya da dinleme ya da diğer etkinlikler sırasında ya da sonrasında yapılabilir, sözlük tekdilli ya da iki dilli olabilir, sözlük dili birinci dilden ikinci dile ya da ikinci dilden birinci dile olabilir gibi. Tüm bu değişkenlere karşın sözlük kullanma etkinliğindeki bilişsel süreç benzerlikler gösterir. Scholfield (1990) alıcı (receptive) ve üretici (productive) sözlük kullanımından söz eder. Birincisi okuduğunu ya da dinlediğini anlama sürecindeki anlık gereksinimi karşılamak üzere olan kullanım, ikincisi ise bu sürecin sonucunda kalıcılığı olan ve öğrenci üretimine aktarılabilen kullanımdır. Sonuç, kısa ya da uzun süreli olarak bir sözcüksel birimin bilinmeyen ya da yarı bilinenden tanınan, iyi bilinen ya da kullanılan durumuna geçmesidir. Sözlük kullanma sürecinin aşamalarını aşağıdaki biçimde sıralayabiliriz. Öğrenici okuduğunu/dinlediğini anlama / yazma/ konuşma sırasında: o bir sözcük sorunu tanımlamalıdır, o bu sözcük sorununu çözmeye karar vermelidir, o bu sözcük sorununu çözmek için sözlük kullanmaya karar vermelidir, o sözlükte doğru girdiyi bulmalıdır, o doğru girdinin içinden, aranan doğru bilgiyi bulmalıdır, o bilgiyi, okuduğunu ya da dinlediğini anlama sürecine doğru aktarmalıdır ve o bilgiyi kalıcı kılmak için bu bilgiyi sonrasında da kullanmalıdır. Bu aşamaların her biri aslında öğrenici açısından farklı türden sorunlar ortaya çıkarabilecek süreçlerdir. Sözlük kullanma, doğru bilgiye ulaşma becerilerinde eksiklik varsa okuduğunu/dinlediğini anlama/yazma/konuşma sürecine yardım etmekten çok bu süreci baltalayıcı da olabilir. Bu nedenle, bir sözcükle ilgili bilgi bulabilmek için kolay seçenekmiş gibi görünen

3 sözlükten bakma, tahmin etme yönteminden çok daha karmaşık bilişsel bir işlemleme gerektirmektedir. Bu işlemlemenin derinliği, hakkında bilgi edinilen sözcüksel birimin bireyde kalıcı olup olmadığının belirleyicisidir. Sözcüğün yazımı, sesletimi, sözcük türü, anlam bileşenleri, farklı anlamları, kökeni, birlikte sıklıkla kullanıldığı sözcükler, bağlamsal bilgi içeren örnek tümce gibi bilgiler o birim hakkında farklı açılardan derin düşünmeyi sağlar. 3. Bir Başvuru Kaynağı olarak Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük (TDKTS) Yukarıda aşamalarını tanımladığımız sürecin aracı olan sözlüklere bakacak olursak, öğrenicinin belli stratejiler geliştirerek sözlüğü kullanabilmesi için, sözlüğün de içerdiği bilgilerin sunumu açısından sistematik biçimde organize edilmiş olması gerekir. TDKS de bilginin düzenlenişine ilişkin sorunlu durumlar bu bildirinin kapsamını aşacak kadar fazla. Bu konu, alanyazında da sıkça yer bulmuştur (Çotuksöken,1996; Uzun, 2005). Tartıştığımız çerçevede, Türkçe sözlüğün bir başvuru kaynağı olarak çok güvenilir olmadığına onlarca örnekten ikisini anımsatmakla yetineceğiz. (Konuya ilişkin ayrıntılı bir çözümleme için (İbe Akcan, 2010).) EYLEMLER: BELİRSİZ ANLAM ÖĞELERİ Şey; 546; İş; 1460; 6% 16% Olay; 25; 0% Diğer; 5575; 61% Durum; 1501; 17% Grafik 1. TDKTS eylem tanımlarında belirsiz anlam öğeleri Birincisi, TDKTS de eylem tanımlarında en sık geçen dört sözcük: durum, iş, şey ve olay sözcükleridir. Durum sözcüğü durum eylemleri, iş ve olay sözcüklerinin ise hareket eylemleri ile birebir örtüşmemekte, tanımlar eylem anlamını tüm yönleriyle yansıtmamakta; eylem tanımlarında %6 oranında şey sözcüğü kullanılmakta ve sonuç olarak, sözü edilen bu belirsiz anlam öğeleri, tüm eylem tanımlarının %39 gibi büyük bir çoğunluğunda yer almaktadır. İkincisi, eylem anlamını belirginleştirmede önemli görevi olan örnek tümcelere baktığımızda TDKTS tüm eylemlerin sadece %32 sinin ilgili

4 anlamını örnekleyen tümceleri olduğu, %68 gibi büyük bir oranının ise örnek tümce içermediğini görüyoruz. EYLEMLER: ÖRNEK TÜMCE İÇERME örnek var; 2884; 32% örnek yok; 6223; 68% Grafik 2. TDKTS eylem girdilerinde örnek tümce içerip içermeme Sözlükteki saydığımız bu sorunlu durumların yanı sıra sözcük tanımlarına ilişkin de bu çalışmanın kapsamını aşacak boyutta sorunlu durumlar vardır. Çocuklara yönelik her türden yazılı malzeme ise (ki buna sözlükler de dahil) anlaşılabilirlik ve sözcük düzeyi açısından farklı düzenlenmelidir. Yani özellikle ilköğretime yönelik okul sözlükleri de büyük sözlüğün basitleştirilmiş bir kopyası olmanın ötesine geçmek durumundadır. Bunun ötesinde bilişsel dilbilim ilkelerine göre her bir sözcük bir dünyadır. Yani sözcükler kavramsal kategorilerin birer karşılığıdır. Sözlüğün iddiası zihindeki kavramların karşılıklarını sözlüğe yansıtmaksa, sözlük girdilerinin, bilişsel olarak depolanış ve ayrışma noktalarını dikkate alması gerekir. Sözlükbilimcilere bu noktalarda iş düşmektedir. 4. Türkçe Çalışma Kitaplarında Sözlüğe Gönderen Alıştırmalar Bu çalışmanın veritabanını 1., 2., 3., 4. ve 5 sınıf Türkçe çalışma kitaplarından aşağıdaki seçki oluşturmaktadır. 1. sınıf için: meb-selt 2. sınıf için: meb-koza 3. sınıf için: meb-özgün 4. sınıf için: meb-koza 5. sınıf için: meb-koza Bu çerçevede toplam 10 kitapta yer alan ve öğrenciyi sözlük kullanımına yönlendiren alıştırmalar incelenmiştir. Çalışmanın amacı, sözlük kullanımı bağlamında, Türkçe alıştırma kitaplarında, sözcüklere ilişkin bilgi soran soruları inceleyerek, yönergeler aracılığıyla öğrenciyi sözlük kullanımına yönlendiren alıştırmaların yeterliliğini sorgulamaktır.

5 İncelenen sorular öğrenciden tümce düzleminde ve metin düzleminde bir değerlendirme istemeyen, sözcükleri farklı açılardan bireysel olarak değerlendirmeye olanak sağlayan soruları kapsamaktadır. Tümcesel anlamda sadece sözcüğünün anlamını bulalım ve tümce içinde kullanalım türünden sorular inceleme kapsamına alınmıştır. Çalışmanın hedefi MEB kitapları ve özel yayınevlerinin kitapları arasında kitaplararası bir kıyaslama yapmak olmadığı için tüm bulgular ayrı ayrı değerlendirilmesine karşın birlikte sunulmuştur. Çalışma kapsamında öncelikle, Türkçe çalışma kitaplarında sözcüğe ilişkin bilgi soran alıştırmalarda geçen tüm sözcükler incelenmiştir. Sayısal olarak bunlar çoğunlukla addırlar. Bu sözcüklere ilişkin kavramsal düzeyde değerlendirmeler bu çalışmanın kapsamını aşacağından, çalışma sadece sözlük gönderimli alıştırmalar ve bu alıştırmalarda sorulan sözcüklerle sınırlandırılmıştır. Aşağıda sınıflar ve alıştırmalar bazında genel değerlendirmeler sunulmuştur. Birinci sınıf Türkçe alıştırmalarına baktığımızda toplam 123 sözcüğe ilişkin bilgi sorulduğu görülmektedir. Bu alıştırmaların hiçbirinde öğrenci sözlüğe yönlendirilmemektedir. Tablo sınıf kitaplarında sözlüğe gönderme 1. SINIF Sözcük sayısı: 123 Sözlüğe gönderim: 0 Sözlüğe gönderilen sözcük sayısı: 0 Sözlüğe gönderilen sözcüklerin sözcük türü: - İkinci sınıf Türkçe alıştırmalarında ise toplam 174 sözcüğe ilişkin bilgi sorulmakta, bu alıştırmaların sadece 1 tanesinde öğrenci, metinde kendi anlamadığı sözcükler için sözlüğe yönlendirilmektedir. Tablo sınıf kitaplarında sözlüğe gönderme 2. SINIF Sözcük sayısı: 174 Sözlüğe gönderim: 1 Sözlüğe gönderilen sözcük sayısı: - Sözlüğe gönderilen sözcüklerin sözcük türü: - Üçüncü sınıf Türkçe alıştırmalarına baktığımızda ise toplam 183 sözcüğe ilişkin bilgi sorulduğu görülmektedir. Bu alıştırmaların sadece 4 tanesinde öğrenci yine metinde kendi anlamadığı sözcükler için sözlüğe yönlendirilmektedir.

6 Tablo sınıf kitaplarında sözlüğe gönderme 3. SINIF Sözcük sayısı: 183 Sözlüğe gönderim: 4 Sözlüğe gönderilen sözcük sayısı: - Sözlüğe gönderilen sözcüklerin sözcük türü: - Dördüncü sınıf Türkçe alıştırmalarında 183 sözcüğe ilişkin bilgi sorulmaktadır. Alıştırmaların sadece 7 tanesinde öğrenci verilmiş 25 sözcüğün anlamını bulmak üzere sözlüğe yönlendirilmektedir. Bu sözcüklerin 19 u ad, 3 ü eylem, 3 ü bileşik sözcüklerdir. Tablo kitaplarında sözlüğe gönderme 4. SINIF Sözcük sayısı: 186 Sözlüğe gönderim: 7 Sözlüğe gönderilen sözcük sayısı: 25 Sözlüğe gönderilen sözcüklerin sözcük türü: 19 ad, 3 eylem, 3 bileşik Beşinci sınıf Türkçe alıştırmalarına baktığımızda toplam 183 sözcüğe ilişkin bilgi sorulduğunu görmekteyiz. 9 alıştırmada öğrenci, alıştırmada verilmiş 28 adın anlamını bulmak üzere sözlüğe yönlendirilmektedir. Tablo sınıf kitaplarında sözlüğe gönderme 5. SINIF Sözcük sayısı: 167 Sözlüğe gönderim: 9 Sözlüğe gönderilen sözcük sayısı: 28 Sözlüğe gönderilen sözcüklerin sözcük türü: 28 ad 1-5 sınıflara ilişkin bulgulara genel olarak bakacak olursak; kendisine ilişkin bilgi sorulan sözcüklerin sayısının 853 olduğunu görülmektedir. Sadece 21 alıştırma, öğrencileri sözcüğe ilişkin herhangi bir bilgi bulma konusunda sözlüğe yönlendirmektedir. Bu sözcükler, 47 si ad, 3 ü eylem, 3 ü de bileşik olmak üzere toplam 53 tanedir.

7 Tablo 6. Tüm sınıflar bazında sözlüğe gönderme SINIFLAR GENEL Sözcük sayısı: 853 Sözlüğe gönderim: 21 Sözlüğe gönderilen sözcük sayısı: 53 Sözlüğe gönderilen sözcüklerin sözcük türü: 47 ad, 3 eylem, 3 bileşik Yani öğrencilere Türkçe dersinde 5 yıl boyunca 853 sözcükle ilgili yazımsal, biçimsel, sesletimsel ve çoğunlukla anlamsal soru sorulmuş fakat onları tüm bu bilgileri içinde barındıran sözlüğe yönlendirme sadece 21 kez olmuştur. Sınıflar temel alınarak bakıldığında, 1. sınıftan, 5. sınıfa öğrenciyi sözlüğe yönlendirme sayısı bakımından kademeli bir artış gözlemlenmesine karşın, 853 sözcükte 53 sözcük göreceli olarak oldukça az bir sayıdır. Kalan 800 sözcükle ilgili herhangi bir sözlük yönlendirmesi söz konusu değildir. Alıştırma sayısı bazında baktığımızda öğrenciyi sözlüğe gönderen alıştırma sayısının tüm sözcük alıştırmalarının %8 gibi çok küçük bir bölümünü oluşturduğunu görmekteyiz. TÜM SINIFLAR: ALIŞTIRMA SAYISI BAZIN YÜZDELİK DAĞILIM Sözlük; 8% Grafik 3. Sözlük alıştırmalarının alıştırma sayısı bazında yüzdelik dağılımı Sözcük sayısı bazında baktığımızda ise tüm alıştırmalar içinde sözlüğe gönderilen sözcüklerin tüm sözcüklerin sadece %6 gibi çok küçük bir bölümünü kapsadığını görmekteyiz.

8 TÜM SINIFLAR: SÖZCÜK BAZINDA YÜZD DAĞILIM Sözlüğe bakılacak sözcükler ; 6% Grafik 4. Sözlüğe gönderilen sözcüklerin sözcük sayısı bazında yüzdelik dağılımı 4. ve 5. sınıf Türkçe alıştırmalarında, öğrencileri sözlüğe gönderen 2 tür alıştırma yer almaktadır. Bu alıştırmaların yönergeleri aşağıdaki gibidir: 1. Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını önce tahmin ediniz ardından sözlükten kontrol ediniz. 2. Metinde bilmediğiniz kelimeleri bulunuz anlamlarını sözlükten kontrol ediniz. Bunlardan ilki için verilen sözcükler aşağıda yer almaktadır. Alıştırmalarda sözlüğe gönderilen sözcükler ampul, elektrik, ışık, deneme, çalışma, buluş, duygu, güleç, engel, sevgi, arkadaş, üretim, kirmen, ekonomik, cumhuriyet, hürriyet, millet, sevgi, vatan, millet, tarih, kutsal, dünya, barış, çocuk, dostluk, sevgi, arkadaşlık, Anadolu, toprak, bayrak, cami, kubbe, çini, şaheser, dünya, güneş, eksen, elips, yörünge, mevsimler, hoşlanmak, çekinmek, incitmek, lületaşı, folklor, çini, gümüş, su kemeri, peri bacaları, kültürel katkı, geleneksel el sanatları. Yukarıdaki sözcüklere bakıldığında kimi sorular akla gelmektedir. Öncelikle bu 53 sözcüğü diğer 800 sözcükten farklı kılan nedir? Neden bu sözcüklerle ilgili doğru bilgilere ulaşmak için sözlüğe gereksinim vardır da diğerlerinde yoktur? Diğer sözcükler için neden tahmin edilecek ya da çıkarımlanacak anlamla yetinilirken bu sözcüklere ilişkin bilgi sözlükten kontrol edilmelidir? Bu kavramlar diğerlerine göre çok daha karmaşık ve anlaşılması zor kavramlar mıdır? (Cumhuriyet, hürriyet, millet belki ama ampul, cami, arkadaş, çocuk hiç de anlaşılması zor ve karmaşık kavramlar gibi görünmemektedir göreceli olarak). Bunun dışında, teknik olarak çocuk, güneş gibi teksözcük girdiler sözlükten bakılırken öğreniciye sorun yaşatmazken bileşik sözcükler vb. girdiler sözlük kullanımında beceri

9 gerektiren birimlerdir. Yani öğrenci su kemeri, peri bacaları, kültürel katkı, geleneksel el sanatları gibi birimlerin sözlükten nasıl aranması gerektiği konusunda bilgili midir? İlk bakılması gereken girdi geleneksel, ardından el, ardından sanatları mıdır? Yoksa üç sözcük de aynı girdide mi yer almaktadır? Su kemerinin anlamını öğrenebilmek için önce su sonra kemere mi bakılmalıdır? Yoksa su kemeri diye ayrı bir girdi mi vardır? Sorun, öğrencileri sözlüğe gönderene kadarki süreç bir yana, sözlüğe gönderdikten sonra ne yapması gerektiği konusunda donatılıp donatılmadığıyla da yakından ilgilidir. 5. Sonuç ve Öneriler Sonuç olarak, ders kitaplarındaki alıştırmaların yetersizliği kadar, etkin sözlük kullanma becerilerinin geliştirilmesi ve sözlüğün önemli bir sözcük öğrenme aracı olduğunun benimsetilmesi konunda yabancı dil öğreticilerine olduğu kadar anadili öğreticilerine de görev düşmektedir. Bu bağlamda Türkçe öğretmenleri için somut öneriler aşağıdaki biçimde sıralanabilir. 1. Tahmin ve sözlükten bakma birbirlerine alternatif olarak değil bir arada kullanıldıkları zaman çok daha anlamlıdırlar. Özellikle sözcük anlamı ve sözcükle ilgili diğer bilgiler bağlamında öncelikle tahmin ve çıkarımlama yöntemlerinden yararlanılması ardından çıkarımlanan bilginin ne ölçüde doğru olduğunun denetlenmesi için sözlükten bakma çok daha etkin bir yöntem olarak kullanılabilir. 2. Öğretmenler Türkçe derslerinde anadili sözlüklerini mümkün olduğunca sık kullanarak, özellikle tanım seçme ve örnekleri değerlendirme konularında öğreniciler için sözlüğü tanıdık bir başvuru kaynağı haline getirmelilerdir. Kaynağın tanıdık olması öğrenicide güveni ve kullanmayı artıran bir unsurdur. 3. Sözcük öğrenme iletişimsel bir ihtiyaçtan doğarsa daha kalıcı olur ilkesinden hareketle iletişim ihtiyacı doğurabilecek sınıf içi etkinliklerden yaralanılabilir. a. ikili çalışmalar ya da grup çalışmaları, b. sözlüğe bakmayı pasif bir etkinlik olmaktan çıkaran üretime dönük çalışmalar gibi. 4. Sözlük kullanmanın süreklilik gösteren bir davranış yani alışkanlık haline gelebilmesi, kendi kendine öğrenme ve öğrenmeyi sürdürme açısından da katkı sağlar. Bu nedenle ders dışı sözlük kullanımının teşvik edilmesi gerekir. 5. Öğrenciler çoğunlukla hangi tür bilgilerin sözlükte bulunabileceğine ilişkin bilgileri olmadığı için ne zaman sözlüğe başvurabileceklerinin farkında değildirler. Bu nedenle, sözlüğün sadece sözcüklerin anlamının yazdığı bir kaynak değil sesletim, biçim ve kullanım bilgilerinin bulunabileceği, yanlış sesletilen, yanlış yazılan, sık kullanılan, deyimsel, konuşmaya özgü biçimleri

10 Kaynakça öğrenebilmek için de kullanılması gereken bir kaynak olduğunu gösteren çalışmalar yapılabilir. Bu, öğrencinin anadiline ilişkin olarak sözlükten öğrenilecek bir şey olmadığı yargısını da ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Atkins, B. T. (1997). Monitoring dictionary use. International Journal of Lexicography 10/1, Beech, J. (2004). Using a dictionary. Reading Psychology 25, Çotuksöken, Y. (1996). Okul sözlüğünün eleştirisi. İstanbul: İnsancıl. Gardner, D. (2007). Children s immediate understanding of vocabulary: Contexts and dictionary definitions. Reading Psychology 28, İbe Akcan, P Konu rolleri: Türkçe eylem veritabanı temelinde bir Anlambilimsel Konu Rolleri Modeli önerisi. Yayımlanmamış doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara. Laufer, B. ve L. Hadar. (1997). Assessing the effectiveness of monolingual, bilingual and bilingualized dictionaries in the comprehension and production of new words. The Modern Language Journal 81, MCKeown, M. G. (1993). Creating effective definitions for young word learners. Reading Research Quarterly 28, Scholfield, P. (1999). Dictionary use in reception. International Journal of Lexicography 12/1, Türkçe İlköğretim Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı. MEB Yayınları. Türkçe İlköğretim 1. Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı. Selt Yayınları. Türkçe İlköğretim 2. Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı. Koza Yayınları. Türkçe İlköğretim 3. Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı. Özgün Yayınları. Türkçe İlköğretim 4. Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı. KozaYayınları. Türkçe İlköğretim 5. Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı. Koza Yayınları. Uzun, N. E. (1999). Dilbilim ve dilbilgisine yönelik terim sözlükleri. Kebikeç 7-8, Uzun, N. E. (2003). Modern dilbilim bulguları ışığında Türkçe sözlüğe bir bakış. Mustafa Canpolat Armağanı, Yaman, H. (2010). İlköğretim 2. Kademe öğrencilerinin sözlük kullanma alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme. TÜBAR 27,

TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SÖZCÜK ETKİNLİKLERİ: İLKÖĞRETİM SINIF DÜZEYİNDE ALIŞTIRMALARA İLİŞKİN BİR ÇÖZÜMLEME

TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SÖZCÜK ETKİNLİKLERİ: İLKÖĞRETİM SINIF DÜZEYİNDE ALIŞTIRMALARA İLİŞKİN BİR ÇÖZÜMLEME Dil ve Edebiyat Dergisi / Journal of Linguistics and Literature, 11:2, 43-67, 2014. TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SÖZCÜK ETKİNLİKLERİ: İLKÖĞRETİM 1.-5. SINIF DÜZEYİNDE ALIŞTIRMALARA İLİŞKİN BİR ÇÖZÜMLEME Vocabulary

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Öğretme ve Öğrenme ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Dr. Mesut Saçkes Öğrenme bireyin çevresiyle etkileşerek geçirdiği yaşantılar sonucu davranışlarında oluşan kalıcı değişmelerdir. Öğretme öğrenmenin sağlanmasına

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME Problem Nedir? Çözülmesi gereken mesele, soru, sorun veya aşılması gereken engel. Organizmanın karşılaştığı her türlü güçlük. Tek boyutlu veya çok boyutlu

Detaylı

Performans Görevi AHMET SALİH ŞİMŞEK

Performans Görevi AHMET SALİH ŞİMŞEK Performans Görevi AHMET SALİH ŞİMŞEK Performans Görevi Nedir? Performans görevi; belirli bir kapsamdaki bilgilerin gerçek yaşamla ilişkili sınırlandırılmış görevler ile yoklanmasıdır. Performans Görevi

Detaylı

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Program geliştirme sürecinin üçüncü öğesi öğrenme öğretme süreci dir. Eğitim durumları olarak da bilinen bu öğe nasıl? sorusuna yanıt arar. Eğitim durumları, öğrencilere

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi ndedeoglu@sakarya.edu.tr İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Güncel Öğretim Programı MEB (2009) İlköğretim ve MEB (2015) İlkokul Matematik

Detaylı

İÇİNDEKİLER YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE GENEL BİR BAKIŞ... 2 GİRİŞ... 2 KAYNAKÇA DİL VE YABANCI / İKİNCİ DİL EĞİTİMİ KAVRAMLARI...

İÇİNDEKİLER YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE GENEL BİR BAKIŞ... 2 GİRİŞ... 2 KAYNAKÇA DİL VE YABANCI / İKİNCİ DİL EĞİTİMİ KAVRAMLARI... İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE GENEL BİR BAKIŞ... 2 GİRİŞ... 2 KAYNAKÇA... 11 2. BÖLÜM DİL VE YABANCI / İKİNCİ DİL EĞİTİMİ KAVRAMLARI... 12 DİL TANIMLARI... 12 DİL ÖĞRETİMİ...

Detaylı

Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler

Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler Yard. Doç. Dr. Sinan Olkun Arş. Gör. Tuba Aydoğdu Abant İzzet Baysal Üniversitesi,

Detaylı

Problem çözme durumları öğretmen tarafından modellenmeli ve öğrenciler uygun sorular yardımı ile yönlendirilmelidir. Bir problem çözüldükten sonra,

Problem çözme durumları öğretmen tarafından modellenmeli ve öğrenciler uygun sorular yardımı ile yönlendirilmelidir. Bir problem çözüldükten sonra, Problem Çözme Problem Çözme Problem çözme esasen tüm öğrenme alanlarında pekiştirilen ve diğer beceriler ile ilişki hâlinde olan temel bir beceridir. Matematik öğretiminde problem çözme becerisine atfedilen

Detaylı

MERSİN ÜNİVERSİTESİ. DİL ve EDEBİYAT DERGİSİ Journal of Linguistics and Literature

MERSİN ÜNİVERSİTESİ. DİL ve EDEBİYAT DERGİSİ Journal of Linguistics and Literature MERSİN ÜNİVERSİTESİ DİL ve EDEBİYAT DERGİSİ Journal of Linguistics and Literature Cilt Volume 11 Sayı Issue 2 Temmuz July 2014 Yılda iki kez (Ocak-Temmuz) yayınlanır. Published biannually (January-July)

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1 Erken Yaşta Dil Öğrenenler... 1 Çocuklar ana dillerini nasıl öğrenirler?... 2 Ana dil ediniminin aşamaları... 3 Yabancı dil öğrenimine erken başlamak faydalı

Detaylı

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI Nevzat Özel Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü nozel@ankara.edu.tr Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Detaylı

T.C ÇANKAYA KAYMAKAMLIĞI Yeni Karaca Eğitim Merkezi Müdürlüğü

T.C ÇANKAYA KAYMAKAMLIĞI Yeni Karaca Eğitim Merkezi Müdürlüğü T.C ÇANKAYA KAYMAKAMLIĞI Yeni Karaca Eğitim Merkezi Müdürlüğü SAYI:2015/ 03.005 T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Size özel Genel İngilizce Programları (Başlangıç Düzeyi, Orta Düzey, Orta Üstü Düzey)

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II. Sayfa ÖNSÖZ... 10

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II. Sayfa ÖNSÖZ... 10 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... 10 BÖLÜM I ANADİLİ ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER... 1 Anadilinin Birey ve Toplum Yaşamındaki Önemi... 1 Anadili Öğretiminin Temel İşlevleri... 5 ANADİLİ ÖĞRETİMİNİN ETKİNLİK

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. KISIM YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR

İÇİNDEKİLER I. KISIM YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR İÇİNDEKİLER I. KISIM YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE KURAMSAL YAKLAŞIMLAR I.A-YABANCI DİL ÖĞRETİMİ YAKLAŞIMLARI VE YÖNTEMLERİ / Derya YAYLI - Demet YAYLI 1- Giriş... 3 2- Yaklaşım, Yöntem, Teknik

Detaylı

DERS TANIMLAMA FORMU. Proje/Ala n Çalışması 1. 2 0 0 - - 2 2

DERS TANIMLAMA FORMU. Proje/Ala n Çalışması 1. 2 0 0 - - 2 2 Dersin Kodu ve Adı : TRD101 Türk Dili I DERS TANIMLAMA FORMU Programın Adı: Makine Mühendisliği Yarıyıl Teor i Eğitim ve Öğretim Yöntemleri (ECTS) Uyg. Lab. Proje/Ala n Çalışması Diğer Topla m Krediler

Detaylı

ÖZEL BİLGE İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

ÖZEL BİLGE İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ ÖZEL BİLGE İLKOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Sayın Velimiz, Sizlerin eğitim öğretim sürecimizde yapılan çok yönlü çalışmalar konusunda bilgi sahibi olmanızın

Detaylı

Yapılandırmacı anlayışta bilgi, sadece dış dünyanın bir kopyası ya da bir kişiden diğerine geçen edilgen bir emilim değildir.

Yapılandırmacı anlayışta bilgi, sadece dış dünyanın bir kopyası ya da bir kişiden diğerine geçen edilgen bir emilim değildir. Yapılandırmacılık, pozitivist geleneği reddetmekte; bilgi ve öğrenmeyi Kant ve Wittgeinstein'nın savunduğu tezlerde olduğu gibi özneler arası kabul etmektedir. Bu bakış açısından yapılandırıcı öğrenme,

Detaylı

TÜRKÇE haftalık ders sayısı 7, yıllık toplam 126 ders saati

TÜRKÇE haftalık ders sayısı 7, yıllık toplam 126 ders saati TÜRKÇE haftalık ders sayısı 7, yıllık toplam 126 ders saati GİRİŞ Üçüncü Sınıf Türkçe Dersi Plan ve Programı nın yapısı hedefler, genel hedefler, kategoriler, özel hedefler, kazanımlar, öğretim yöntemleri,

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ TEMEL TERİMLER TEMEL TERİMLER... 2 EĞİTİM... 2 NİTELİKLİ EĞİTİME DOĞRU YÖNELME... 5 ÖĞRENME-ÖĞRETME... 7

İÇİNDEKİLER GİRİŞ TEMEL TERİMLER TEMEL TERİMLER... 2 EĞİTİM... 2 NİTELİKLİ EĞİTİME DOĞRU YÖNELME... 5 ÖĞRENME-ÖĞRETME... 7 İÇİNDEKİLER GİRİŞ TEMEL TERİMLER... 1 1. TEMEL TERİMLER... 2 EĞİTİM... 2 NİTELİKLİ EĞİTİME DOĞRU YÖNELME... 5 ÖĞRENME-ÖĞRETME... 7 BİRİNCİ BÖLÜM BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLAR 2. BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF KAVRAMI,

Detaylı

GİRİŞ KAYNAKLAR BÖLÜM - OKUMA KÜLTÜRÜ...

GİRİŞ KAYNAKLAR BÖLÜM - OKUMA KÜLTÜRÜ... İÇİNDEKİLER GİRİŞ OKUMA BECERİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI... 1 Tazegül DEMİR ATALAY Dil... 2 Anlama... 3 Anlama Yeteneğinde İki Temel Dil Becerisi: Dinleme ve Okuma... 5 Okumanın Amaçları... 16 Okuma Alışkanlığı...

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER

AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER Özgül ÜNLÜ HBÖ- HAREKETE GEÇME ZAMANI BU KONU NİÇİN ÇOK ACİLDİR? Bilgi tabanlı toplumlar ve ekonomiler bireylerin hızla yeni beceriler edinmelerini

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 2 Sınıfı ve Materyalleri Düzenleme 11

İÇİNDEKİLER. 2 Sınıfı ve Materyalleri Düzenleme 11 İÇİNDEKİLER 1 Sınıf Yönetimine Giriş 1 Sınıflar Karmaşık Yerlerdir 2 Sınıf Yönetimini Öğrenmek 3 Sınıf Yönetiminin Öğretimin Diğer Yönleriyle İlişkisi 7 Bölümün Özeti 9 Okunması Önerilen Yayınlar 9 Önerilen

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi Emre ÜNLÜ Neden okuma yazma öğretmeliyiz? Yaşama katılım Yaşamsal tercihler Okuma yazma Bilgiye ulaşma Bağımsızlaşma Sessel farkındalık Metni

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

DİL ÜRETİMİ ve BEYİN

DİL ÜRETİMİ ve BEYİN DİL ÜRETİMİ ve BEYİN Prof. Dr. İclâl Ergenç Ankara Üniversitesi DTCF Dilbilim Bölümü Beyin Lobları ve Dil Sistemi 1. Alın Lobu (Frontal Lobe) Üstbilişsel Yorumlama-Algılama Süreci Konuşmanın motor kontrolü

Detaylı

Söylem Çözümlemesi (ETI205) Ders Detayları

Söylem Çözümlemesi (ETI205) Ders Detayları Söylem Çözümlemesi (ETI205) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Söylem Çözümlemesi ETI205 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

haftalık ders sayısı 7, yıllık toplam 126 ders saati

haftalık ders sayısı 7, yıllık toplam 126 ders saati TÜRKÇE haftalık ders sayısı 7, yıllık toplam 126 ders saati GİRİŞ Üçüncü Sınıf Türkçe Dersi Plan ve Programı nın yapısı hedefler, genel hedefler, kategoriler, özel hedefler, kazanımlar, öğretim yöntemleri,

Detaylı

İlkokuma Yazma Öğretimi

İlkokuma Yazma Öğretimi İlkokuma Yazma Öğretimi Günümüzün ve geleceğin öğrencilerinin yetiştirilmesinde, ilk okuma-yazma öğretiminin amacı; sadece okuma ve yazma gibi becerilerin kazandırılması değil, aynı zamanda düşünme, anlama,

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitaplar ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitaplar ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders ve kaynak kitaplarını sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken akademik

Detaylı

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik BAHÇELİİEVLER İİLKOKULU PDR HİİZMETLERİİNİİN TANIITIIMII 1. REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik servisi; bireysel veya grupla psikolojik danışma, veli görüşmesi, rehberlik çalışmalarının dokümanlarının oluşturulması,

Detaylı

BÖLÜM III ÖĞRETİMİN TEMEL ESASLARI

BÖLÜM III ÖĞRETİMİN TEMEL ESASLARI BÖLÜM III ÖĞRETİMİN TEMEL ESASLARI Temel Tanım ve Kavramlar... 28 Öğrenme ile İlgili İlkeler... 31 Öğrenme Yaşantılarının Temelleri... 31 Öğrenim Yaşantılarını Planlama ve Yönetme ile İlgili İlkeler...

Detaylı

Akademik İngilizce I (ENG101) Ders Detayları

Akademik İngilizce I (ENG101) Ders Detayları Akademik İngilizce I (ENG101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Akademik İngilizce I ENG101 Güz 4 0 0 4 3.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

İYOP ARAŞTIRMA SONUÇLARININ ÖZETİ

İYOP ARAŞTIRMA SONUÇLARININ ÖZETİ İYOP ARAŞTIRMA SONUÇLARININ ÖZETİ Temmuz 2010 Aydın Yücesan Durgunoğlu University of Minnesota, Duluth 1 İYOP ARAŞTIRMA SONUÇLARININ ÖZETİ Aydın Yücesan Durgunoğlu Temmuz 2010 Kısaca İşlevsel Yetişkin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2

DERS BİLGİLERİ TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

Türkçe Ders Kitaplarının İncelenmesi

Türkçe Ders Kitaplarının İncelenmesi Türkçe Ders Kitaplarının İncelenmesi Yazar Prof.Dr. Özcan DEMİREL ÜNİTE 10 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkçe ders kitaplarını incelerken dikkat edilecek ölçütleri sıralayabilecek, ölçüt dayanıklı

Detaylı

İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ

İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ Editörler Yrd.Doç.Dr. Sevilay Yıldız / Yrd.Doç.Dr. Tuncay Canbulat İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ Yazarlar Doç.Dr. Kaya Yıldız Doç.Dr. Ruhan Karadağ Yrd.Doç.Dr. Alpay Aksin Yrd.Doç.Dr. Kazım Biber Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

SÖZLÜKBİRİMLERİN TANIMLANMASINA ANLAMBİLİMSEL BİR BAKIŞ

SÖZLÜKBİRİMLERİN TANIMLANMASINA ANLAMBİLİMSEL BİR BAKIŞ SÖZLÜKBİRİMLERİN TANIMLANMASINA ANLAMBİLİMSEL BİR BAKIŞ Erdoğan BOZ ÖZET Bu yazıda, genel sözlüklerdeki sözlükbirimlerin (madde başlarının) tanımlanmasına anlambilimsel bir bakış yapılacaktır. Sözlükler

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL ve TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ DİLBİLİM BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL ve TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ DİLBİLİM BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL ve TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ DİLBİLİM BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİĞİ Kod Dersin Adı Yıl/Yarıyıl Dersin İçeriği DBB119 Dilbilime Giriş I. Yıl I. Yarıyıl DBB121 Dilbilgisi Kavramları

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com Bilginin hızla yenilenerek üretildiği çağımızda birey ve toplumun geleceği, bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve üretme

Detaylı

2009 TÜRKİYE YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER FORUMUNDA SUNULAN PROJE NAİLE TOPRAK ÜLGER EMİN SAĞLAMER İLKÖĞRETİM OKULU MİCROSOFT YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER PROGRAMI

2009 TÜRKİYE YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER FORUMUNDA SUNULAN PROJE NAİLE TOPRAK ÜLGER EMİN SAĞLAMER İLKÖĞRETİM OKULU MİCROSOFT YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER PROGRAMI MİCROSOFT YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER PROGRAMI 2009 TÜRKİYE FORMU OKULU 1 Proje grubu Projenin Zaman Yönetimi Projenin Konusu Projenin Amaçları Neden Böyle Bir Proje? Projenin Uygulama Süreçleri Proje Uygulandıktan

Detaylı

Genel Çeviri II (ETI420) Ders Detayları

Genel Çeviri II (ETI420) Ders Detayları Genel Çeviri II (ETI420) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Çeviri II ETI420 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

PROBLEM ÇÖZMEDE ZİHİNSEL SÜREÇLER

PROBLEM ÇÖZMEDE ZİHİNSEL SÜREÇLER PROBLEM ÇÖZMEDE ZİHİNSEL SÜREÇLER Problem, bir bulmacadan, uygun bir faaliyet kararını gerektiren bir soruna kadar çok geniş bir spektruma sahip olan kavramdır. En geniş anlamıyla hali hazırda var olan

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ TANIM, SINIFLANDIRMA VE YAYGINLIK Zihinsel yetersizlik için kullanılan terimler Tutumlarda ve uygulamalardaki değişiklikler, kullanılan terimleri de değiştirme çabalarına neden

Detaylı

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Giriş Öğretim bir sanattır ve her sanat dalında olduğu gibi öğretim alanında da incelikler vardır. Disiplinler arası

Detaylı

DERS BĠLGĠLERĠ TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2

DERS BĠLGĠLERĠ TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2 DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2 Ön KoĢul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin

Detaylı

Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler:

Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler: 1 Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler: Amaç Öğesi İçerik Öğesi Yöntem Öğesi Öğretim Öğesi Değerlendirme Öğesi Kullanım Kolaylığı Öğesi Ekran Düzeni Öğesi Genel Özellikler Öğesi Yazılı Belgeler

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı

ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ

ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ Çağdaş eğitimin en önemli amaçlarından biri her öğrenciye kendi bireysel özelliklerine göre öğrenme fırsatı sağlamaktır. Bu yolla bireysel farklılıkları olan çocuklar

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI

İçindekiler. Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI Birinci Bölüm ÇOCUKLARDA GELİŞİM ÖZELLİKLERİ, HAREKET EĞİTİMİ VE ÇOCUK ANTRENMANLARI 1.1. Çocuklukta Fiziksel, Bilişsel, Duyuşsal ve Psiko-Motor Gelişim Dönemleri... 1 1.2. Hareket Kavramı ve Beceri İlişkisi...

Detaylı

T.C. UFUK ÜNİVERSİTESİ

T.C. UFUK ÜNİVERSİTESİ T.C. UFUK ÜNİVERSİTESİ FAKÜLTE: BÖLÜM: ANABİLİM DALI: PROGRAM: Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Lisans PROGRAM DERSLERİ VE ÇIKTILARI BAĞLANTI MATRİKSİ PROGRAM DERSLERİ

Detaylı

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ 4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ Zafer ÇAKMAK, Cengiz TAŞKIRAN, Birol BULUT Giriş Yöntem Bulgular Tartışma, Sonuç ve Öneriler

Detaylı

Simultane Çeviri (ETI413) Ders Detayları

Simultane Çeviri (ETI413) Ders Detayları Simultane Çeviri (ETI413) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Simultane Çeviri ETI413 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Çeviriye Giriş (ETI200) Ders Detayları

Çeviriye Giriş (ETI200) Ders Detayları Çeviriye Giriş (ETI200) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çeviriye Giriş ETI200 Bahar 2 2 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu İÇERİK Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim programları; bireyi topluma,

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ Demografik ve Sosyal Özellikler Cinsiyet: Erkeklerde kızlara göre daha sıklıkla görülmektedir. Etnik özellikler: Bazı etnik gruplara ait çocukların zihinsel yetersizlik

Detaylı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Okuma-Yazma Öğretimi Teori ve Uygulamaları ESN721 1 3 + 0 7 Okuma yazmaya hazıroluşluk, okuma yazma öğretiminde temel yaklaşımlar, diğer ülke

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ Sosyal Bilimler Enstitüsü

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ Sosyal Bilimler Enstitüsü GENEL BĐLGĐLER T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ Sosyal Bilimler Enstitüsü Mütercim-Tercümanlık Anabilim Dalı Đngilizce Mütercim-Tercümanlık Bilim Dalı YÜKSEK LĐSANS PROGRAMI Mütercim-Tercümanlık Bölümü, Edebiyat

Detaylı

Kısaca İçindekiler. KISIM I: Sosyal Bilgilere Giriş. KISIM II: Sosyal Bilgiler Öğretimin Temelleri

Kısaca İçindekiler. KISIM I: Sosyal Bilgilere Giriş. KISIM II: Sosyal Bilgiler Öğretimin Temelleri iv / Künye Kısaca İçindekiler KISIM I: Sosyal Bilgilere Giriş Bölüm 1: Sosyal Bilgiler Öğretiminin ve Öğreniminin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği KISIM II: Sosyal Bilgiler Öğretimin Temelleri Bölüm 2: Sosyal

Detaylı

Çevirmenler için Dilbilgisi (ETI252) Ders Detayları

Çevirmenler için Dilbilgisi (ETI252) Ders Detayları Çevirmenler için Dilbilgisi (ETI252) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Çevirmenler için Dilbilgisi ETI252 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 11 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER. Prof. Dr. Rüya Güzel Özmen

Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 11 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER. Prof. Dr. Rüya Güzel Özmen Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 11 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER Prof. Dr. Rüya Güzel Özmen Hazırlayan: Gizem Yıldız Öğrenme güçlüğü: okuma, yazma, bilgileri işlemleme, konuşma dili, yazı dili veya düşünme

Detaylı

Farklılaştırılmış Öğretim. Farklılaştırılmış Öğretim (Differentiated Instruction Curriculum)

Farklılaştırılmış Öğretim. Farklılaştırılmış Öğretim (Differentiated Instruction Curriculum) Farklılaştırılmış Öğretim (Differentiated Instruction Curriculum) 2 Farklılaştırılmış Öğretim Farklılaştırılmış Öğretim Nedir? Farklılaştırılmış Öğretim Ne Değildir? Farklılaştırılmış Öğretim Amaçları

Detaylı

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Bölüm SOSYOLOJİ Dersin Kodu SOSY4164 Dersin Adı AKADEMİK YAZIM TEKNİKLERİ Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Öğretim dili 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Dersin

Detaylı

Fransızca-Türkçe Çeviri I (ETI471) Ders Detayları

Fransızca-Türkçe Çeviri I (ETI471) Ders Detayları Fransızca-Türkçe Çeviri I (ETI471) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Fransızca-Türkçe Çeviri I ETI471 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Fransızca-Türkçe

Detaylı

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE

Derse kabul koşulları. (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Bölüm SOSYOLOJİ Dersin Kodu SOSY1167 Dersin Adı AKADEMİK YAZIM TEKNİKLERİ Kredi AKTS Türü (Seçmeli - Zorunlu) Derse kabul koşulları (Ön Koşul, Bağlantı Koşul) Öğretim dili 2 4 ZORUNLU YOK TÜRKÇE Dersin

Detaylı

Doç.Dr. NURİ KARASAKALOĞLU

Doç.Dr. NURİ KARASAKALOĞLU Doç.Dr. NURİ KARASAKALOĞLU Türkçe Ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türkçe Eğitimi Eğitim Bilgileri 1992-1996 Lisans Kazım Karabekir Türkçe Ve Sosyal Öğretmenliği Pr. 1996-1998 Kazım Karabekir Türkçe Ve

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Dilbilim ve Çeviri (ETI105) Ders Detayları

Dilbilim ve Çeviri (ETI105) Ders Detayları Dilbilim ve Çeviri (ETI105) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dilbilim ve Çeviri ETI105 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

İçindekiler. İçindekiler... vii 1. BÖLÜM SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ VE YAPILANDIRMACILIK. Yrd. Doç. Dr. Meral GÖZÜKÜÇÜK

İçindekiler. İçindekiler... vii 1. BÖLÜM SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ VE YAPILANDIRMACILIK. Yrd. Doç. Dr. Meral GÖZÜKÜÇÜK İçindekiler Önsöz... iii İçindekiler... vii 1. BÖLÜM SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ VE YAPILANDIRMACILIK Yrd. Doç. Dr. Meral GÖZÜKÜÇÜK Giriş... 1 Dil ve Anadili Tanımı... 2 Türkçenin Özellikleri... 4 İlkokul

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı TUR001 Türkçe 1 5 ECTS Ders Kredisi (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 2 - - Ön Koşullar Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

Yerelleştirme Proje Yönetimi (ETI403) Ders Detayları

Yerelleştirme Proje Yönetimi (ETI403) Ders Detayları Yerelleştirme Proje Yönetimi (ETI403) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Yerelleştirme Proje Yönetimi ETI403 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME

ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME Öğretmenlerimiz: Esra Akkoyun: 1 A/B Pelin Yaman: 1 C/D ATAFENDE İngilizce programı Avrupa Dil standartları ve çoklu zekâ kuramına uygun olarak

Detaylı

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ 2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ Sayın Velimiz, 22 Ekim 2012-14 Aralık 2012 tarihleri arasındaki ikinci temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz MEB kazanımlarına

Detaylı

Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları

Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları Bir Önceki Ders Çağdaş Eğitim Gereksinimleri Bilgisayarların Eğitime Girişi Bilgisayarların Eğitime Etkisi Öğrencinin ve Öğretmenin Değişen

Detaylı

Akademik İngilizce I (ENG101) Ders Detayları

Akademik İngilizce I (ENG101) Ders Detayları Akademik İngilizce I (ENG101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Akademik İngilizce I ENG101 Güz 4 0 0 4 3.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI Öğretim Programı Tanıtım Sunusu Sunu Akışı Program Geliştirme Süreci Programın Temel Felsefesi ve Genel Amaçları Programda Temel Beceriler Değerler

Detaylı

I. YARIYIL. IDE121 İleri Okuma ve Yazma I Bu ders kapsamında öğrenciler ileri düzeyde okuma yazma becerilerini geliştirme olanağını bulacaklardır.

I. YARIYIL. IDE121 İleri Okuma ve Yazma I Bu ders kapsamında öğrenciler ileri düzeyde okuma yazma becerilerini geliştirme olanağını bulacaklardır. I. YARIYIL İDE111 Bağlamsal Dilbilgisi I İleri seviyedeki dil ve tümce yapıları, bu yapılar ile sözcükler arasındaki ilişki, bu dil yapıları aracılığıyla öğrencileri anlam yaratma, biçim ile metin türü

Detaylı

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARININ WEBB İN BİLGİ DERİNLİĞİ SEVİYELERİNE GÖRE ANALİZİ

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARININ WEBB İN BİLGİ DERİNLİĞİ SEVİYELERİNE GÖRE ANALİZİ ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARININ WEBB İN BİLGİ DERİNLİĞİ SEVİYELERİNE GÖRE ANALİZİ Öğr. Gör. Dr. Canel Eke Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi ceke@akdeniz.edu.tr Özet Bu çalışmanın

Detaylı

Fransızca-Türkçe Çeviriye Giriş I (ETI371) Ders Detayları

Fransızca-Türkçe Çeviriye Giriş I (ETI371) Ders Detayları Fransızca-Türkçe Çeviriye Giriş I (ETI371) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Fransızca-Türkçe Çeviriye Giriş I ETI371 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim Ön Koşul

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim Ön Koşul DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim 364 6 2 2 3 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Farkındalık Okuma öncesinde kullanılan stratejiler Okuma sırasında kullanılan stratejiler

Farkındalık Okuma öncesinde kullanılan stratejiler Okuma sırasında kullanılan stratejiler Farkındalık Okuduğunu anlamanın izlenmesi (metnin amaca uygun olup olmadığının izlenmesi, metnin anlaşılıp anlaşılmadığının kontrol edilmesi, metindeki hataların fark edilmesi, konsantrasyonunun kaybedildiğinin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ön Koşul Dersi bulunmamaktadır.

DERS BİLGİLERİ. Ön Koşul Dersi bulunmamaktadır. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Yabancı Dil Öğr. Ölçme ve Değerlendirme YDI402 8.Yarıyıl 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Ön Koşul Dersi bulunmamaktadır. Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin

Detaylı

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları:

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları: ÖĞRETĠM STRATEJĠLERĠ Öğretim stratejisi, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için seçilen genel yoldur. Öğretim stratejileri; sunuş yoluyla öğretim, buluş yoluyla öğretim, araştırma ve inceleme yoluyla öğretim

Detaylı

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı

ÖĞRENME VE ÖĞRETME KURAMLARI...

ÖĞRENME VE ÖĞRETME KURAMLARI... İÇİNDEKİLER BÖLÜM I ÖĞRENME VE ÖĞRETME KURAMLARI... 1 Giriş... 1 Öğrenme ve Öğretme Kuramları... 5 Öğrenme ve Öğretme Kavramına Farklı Yaklaşımlar... 22 Davranışçı (Behaviorist) Öğrenme Kuramları... 23

Detaylı

DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODÜLLER VE SÜRELERİ

Detaylı

İngilizce Yazı Becerisi II (ETI102) Ders Detayları

İngilizce Yazı Becerisi II (ETI102) Ders Detayları İngilizce Yazı Becerisi II (ETI102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce Yazı Becerisi II ETI102 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ.v ÖZ GEÇMİŞ vii I. BÖLÜM İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ.v ÖZ GEÇMİŞ vii I. BÖLÜM İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ.v ÖZ GEÇMİŞ vii I. BÖLÜM İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1 İlk Okuma ve Yazma Öğretiminin Tarihsel Gelişimi... 1 İlk Okuma ve Yazma Öğretiminde Kullanılan Öğretim Yöntemlerine

Detaylı

Baleybelen Müfredatı

Baleybelen Müfredatı Baleybelen Müfredatı Dil veya Lisan, İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal veya yapay bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU Sevgili U.Ü.Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Programı Öğrencileri, Aralık,2013 Uludağ Üniversitesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ Psikodrama... 4 Yaratıcı Drama... 4 Eğitici Drama... 4 Drama Oyunu... 5 Drama... 5 EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI... 6 ÇOCUKLARLA

Detaylı

İçindekiler. 1 Başarılı Okullar İçin Denetim/1. 2 Norm: Geleneksel Okullar Neden Böyle? / Devingen Okullar / 33. Kısım 1 Giriş.

İçindekiler. 1 Başarılı Okullar İçin Denetim/1. 2 Norm: Geleneksel Okullar Neden Böyle? / Devingen Okullar / 33. Kısım 1 Giriş. İçindekiler Kısım 1 Giriş 1 Başarılı Okullar İçin Denetim/1 Denetim (SuperVision): Yeni Bir Paradigma İçin Yeni Bir İsim / 7 Başarı İçin Bir Metafor Olarak Denetimsel Yapıştırıcı / 8 Denetimden Kim Sorumludur?

Detaylı

5. BÖLÜM: BULGULAR Yerleşik Yabancılara Yönelik Bulgular

5. BÖLÜM: BULGULAR Yerleşik Yabancılara Yönelik Bulgular 5. BÖLÜM: BULGULAR Bu bölümde proje süresince belirlenmiş hedefler ışığında ulaşılan bulgulara yer verilmiştir. Bulgular, yerleşik yabancılar ve halk kütüphaneleri olmak üzere iki farklı bölümde sunulmuştur.

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Türkçe 1: Yazılı Anlatım TRD 101 1 2+0 2 2

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Türkçe 1: Yazılı Anlatım TRD 101 1 2+0 2 2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Türkçe 1: Yazılı Anlatım TRD 101 1 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı