GÜL POSASI KOMPOSTUNDA KALİTE PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI. İsmail TOSUN, M. Talha GÖNÜLLÜ, Yaşar AVŞAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜL POSASI KOMPOSTUNDA KALİTE PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI. İsmail TOSUN, M. Talha GÖNÜLLÜ, Yaşar AVŞAR"

Transkript

1 GÜL POSASI KOMPOSTUNDA KALİTE PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET İsmail TOSUN, M. Talha GÖNÜLLÜ, Yaşar AVŞAR Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 34349, İSTANBUL Laboratuar ölçekli kompostlaştırma işleminde, ısı yalıtımlı kapalı reaktörler kullanılarak gül posasının kompostlaştırılmasından elde edilen ürünün özellikleri araştırılmıştır. Reaktörlere beslenen hava, çıkış gazındaki CO 2 içeriği izlenerek, kontrollü bir şekilde hava pompası ile sağlanmıştır. Başlangıçta civarında olan C/N oranı, stabilizasyon süresi sonunda seviyesine düşmüştür. Reaktörlerden elde edilen kompostların toplam TKN, P ve K değerleri sırasıyla 4-43, ve mg/g aralığındadır. Ağır metaller bakımından değerlendirilmiştir. Dewar testi sonuçlarına göre, elde edilen ürünün stabil olduğu belirlenmiştir. Elde edilen ürünün homojen yapıda olması ve besin değerinin yüksek olması nedeniyle tarımsal amaçlı kullanılmasının uygun olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, gül posası, kompost kalitesi, kompost kullanımı, stabilite EVALUATION FOR QUALITY PARAMETERS OF ROSE RESIDUE COMPOST ABSTRACT The aim of this work is to present the characteristics of the compost produced using by heat insulated closed laboratory-scale reactors from rose processing residue. Forced aeration was provided by an air blower, with an intermittent operation depending on CO 2 content in spent air. The initial C:N ratio of decreased to over the composting period. TKN, P and K values in the final compost products were in the range of 4-43, and mg/g, respectively. Heavy metal concentrations in the final products were evaluated for possible usage in the field. The results of experiments indicated that the chemical and physical properties of compost product produced from rose waste were suitable for agricultural application in terms of stability and other quality parameters. Key Words: Compost quality, compost utilization, heavy metals, rose residue, stability 1. GİRİŞ Kompostlaştırma işlemi, organik katı atıkların bertarafında tavsiye edilen bir alternatiftir ve elde edilen ürün arazi uygulamaları için kullanılabilmektedir. Bitki nütrienti içeriği ve nem tutma özelliği nedeniyle kompostun araziye verilmesi ile ürün verimi artmaktadır (1). Kompostlaştırmanın genel hedefleri; (i) ayrışabilir organik maddeleri biyolojik olarak stabil maddeye dönüştürmek, (ii) katı atıklarda bulunabilen patojenleri, böcek yumurtalarını ve diğer istenmeyen organizmaları ve yabani ot tohumlarını yok etmek, (iii) nütrient (azot, fosfor ve potasyum) içeriğini artırmak, (iv) bitki gelişmesini desteklemek ve toprak iyileştirici olarak kullanılabilen bir ürün elde etmektir (2).

2 Tarımda kullanmak için kompost, olgunlaşmayı tamamlamalı, verimliliği sağlayan elementleri (N, P, K) asimile etmiş olmalı, ağır metal seviyesi düşük olmalı ve patojenik bakterilerden arınmış olmalıdır (3). İyi ayrışmış olgun kompost, sürekli olarak humus maddesi, karbon, azot, fosfor, potasyum ve çok sayıda iz element kaynağıdır. Kompostunun toprağa etkisi üzerine yapılan bir çalışmada, artan kompost dozlarına paralel olarak toprağın azot, fosfor ve potasyum değerlerinin arttığı belirlenmiştir (4). Kompost ilavesi toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliğini iyileştirir, fakat ağır metallerin potansiyel çevresel etkileri ve kompostun diğer kirletici maddeleri için uzun sürede özel bir dikkat gösterilmelidir. Ağır metal seviyesi yüksek olan kompostlar sadece düzenli depolama örtülerinde ve atık maddelerin bertarafı için tahsis edilmiş alanlarda kullanılabilir (5). Bazı Avrupa ülkelerindeki ağır metal limitleri Tablo 1 de verilmiştir. Kompostun tarım ve ormancılıkta, bağ/bahçecilikte yaygın bir şekilde değerlendirme imkanı vardır (6). Humusça fakir toprakların ıslahı, bozulmuş alanların iyileştirilmesi, ses ve gürültü perdelerinin toprak seddesi ve yeşil örtüden oluşturulması halinde bu ortamdaki bitkilerin gelişmesi, spor ve çeşitli oyun alanlarının kurulması gibi bir çok alanda kullanılabilecektir. Tablo 1 Bazı Avrupa ülkelerinde ağır metal limitleri (7) Ağır metal Avustralya Belçika Kanada Fransa Almanya İtalya Cu Zn Cd Ni Pb Cr Kompost tesislerine ayrışabilir atıklarla birlikte kompost için uygun olmayan atıklar da gelmektedir. 1 Mart ayında işletmeye alınan İstanbul Kemerburgaz Kompost Tesisinde yapılan çalışmada (8) yığınlara gelen yabancı maddelerin oranının %14-4 arasında olduğu belirlenmiştir. İstenmeyen atıklar içinde cam, %42 lik oranla (kuru ağırlık) en yüksek paya sahiptir. Diğerleri ise taş, kum, tekstil, naylon, plastikler vb. maddelerdir. Gomez in çalışmasında (9), kompost içinde bulunması istenmeyen atıkların kompost materyalinden ayrılmasıyla ağır metal içeriğinin %9 dan daha fazla azaldığı görülmektedir (Tablo 2). Kompostun besin değerini ve kalitesini artırmak için, atıkların ayrı toplanması teşvik edilerek kompost olacak organik atıklara tehlikeli ve istenmeyen türdeki yabancı maddelerin karışması engellenmelidir. Tablo 2 EKA kompostu ağır metal muhtevaları (9) EKA kompostu Metal (mg/kg) Ayırma yapılmamış Mekanik ayırma Kaynağında ayırma atıktan yapılmış atıktan yapılmış atıktan Zn Cu Cr Ni

3 Laboratuar ölçekli yapılan çalışmada, gözenek malzemesi oranı ve aşı türü değişikliğinin elde edilen ürünün kalitesi üzerindeki etkisi araştırılmış ve elde edilen ürünün, tarımda ve arazi iyileştirmede kullanımı açısından bilinen kalite parametreleri değerlendirilmiştir 2. MATERYAL VE METOD Üç reaktörle yapılan çalışmalarda kullanılan posa, aşı ve gözenek malzemesinin karışım oranları kuru ağırlık bazında; 1.Reaktör (R1) : posa: aşı (ayrışmış posa) ve gözenek ; 3:1:1 2.Reaktör (R2) : posa: aşı (EKA kompostu) ve gözenek; 3:1:2 3.Reaktör (R3) : posa: aşı (ayrışmış posa) ve gözenek; 3:1:2 şeklindedir. 1 ve 3. reaktörlerde aynı tür aşı kullanılırken, gözenek malzemesi oranı farklı tutulmuş; 2. ve 3. reaktörlerde ise gözenek malzemesi oranı aynı iken, farklı tür aşı kullanılmıştır. Elde edilen karışımın başlangıç özellikleri Tablo 3 de verilmektedir. Tablo 3 Reaktörlerde kullanılan materyal karışımının özellikleri Parametre Birim 1.Reaktör 2.Reaktör 3.Reaktör ph SM % OM % TKN % C/N Top. P (PO4-P) mg/g K mg/g Ca mg/g Mg mg/g Na mg/g Fe mg/g Mn mg/g Zn mg/g Cu mg/g Cr mg/g Li mg/g Ni mg/g Numuneler 15 o C de 24 saat süreyle kurutulup öğütüldükten sonra (Retsch ZM/1, 1/15 dev/dak).3 mm lik elekten elenmiştir. ph ölçümü, numuneye 1:5 oranında CO 2 siz su eklenerek yapılmıştır. Organik madde muhtevası kuru maddenin 575 o C deki ağırlık kaybından hesaplanmıştır. Toplam organik karbon ıslak yakma yöntemine göre (1), N-Kjeldahl ve PO 4 -P Standard Methods (11) yöntemlerine göre belirlenmiştir. Ca, Mg, Na, ve K Alev fotometresi ile (Jenway PFP7), ağır metaller derişik HNO 3 -HClO 4 ile parçalama yapıldıktan sonra (12), Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi ile (UNICAM 929) tayin edilmiştir.

4 3. BULGULAR VE DEĞERLENDİRME 3.1 Kompostlaştırma sonrası malzeme boyut analizleri Kurutulmuş gül posasının; 28, 14 ve 4.75 mm'lik eleklerle yapılan boyut analizinde, malzemenin yaklaşık %47 sinin boyutu mm arasında, %35 i mm arasında ve %18 i de 4.75 mm nin altında olduğu belirlenmiştir. Elde edilen kompost ürününde,, 1 ve 4.75 mm' lik elekler kullanılarak yapılan analiz sonuçları Şekil 1 de gösterilmiştir. Şekilden de görülebileceği gibi, malzemenin yaklaşık %8 inin boyutu 1 mm nin altındadır. Reaktöre konan ham posanın boyutu ile oluşan ürün karşılaştırıldığında, malzemenin boyutunda çok belirgin bir şekilde küçülmenin olduğu görülmektedir. Reaktörlerden elde edilen kompostların boyutları arasında belirgin bir fark olmamakla beraber, gözenek oranının fazla olduğu R2 ve R3 reaktörlerinden elde edilen ürünün boyutunun, R1 den nispeten küçük olduğu tespit edilmiştir. Boyut dağılımı, % Ham mm < 4.75 mm Boyut dağılımı, % R1 R2 R3-1 mm mm < 4.75 mm Şekil 1 Stabilizasyon sonrası kompostun boyut dağılımı 3.2 Kompost ürünün stabilitesi Elde edilen kompost ürünlerinden yaklaşık 1 er litre numune alınarak Dewar testi yapılmıştır. Dewar kabının tabanından yaklaşık 1/3 yüksekliğe Max/Min termometre probu yerleştirilerek, sıcaklık artışı 5 gün süreyle izlenmiştir. Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar Şekil 2 de gösterilmiştir. Şekilden, 5 gün içinde kaydedilen maksimum sıcaklık yükselmesinin en fazla 3 o C ile sınırlı kaldığı görülmektedir. Bu durumdaki kompostun literatürde verilen stabilizasyon sınıflaması na göre (Tablo 4) tamamen stabil ve depolanabilir olduğu görülmektedir. Kompostlaştırma süresince alınan numunelerde belirlenen C/N oranları, stabilizasyon göstergesi olarak (C/N) t / (C/N) başlangıç şeklinde hesaplanmış ve Tablo 5 de verilmiştir. Çizelgeden, bu değerlerin tüm reaktörlerde arasında olduğu görülmektedir. Bu değerler, Epstein tarafından verilen değerleri arasında kalarak stabil bir ürün elde edildiğini göstermektedir (13).

5 Ortam Max Min Başlangıç Sıcaklık, o C Dewar kabı R1 R2 R3 Reaktörler Max Min Başlangıç Şekil 2 Dewar kabı ısınma testi sonuçları Tablo 4 Dewar testi tanımlaması (14) Sıcaklık yükselmesi, o C Sınıf Stabilite tanımlaması -1 o C V Tamamen stabil kompost, depolanabilir 1- o C IV Olgun kompost, depolanabilir -3 o C III Materyalde ayrışma devam ediyor, depolanamaz 3-4 o C II Olgun olmayan, aktif kompost, yığınlarda kalmak zorunda 4-5 o C I Taze, çok yeni kompost 3.3 Ürünlerde metal tespitleri Tablo 5 Tüm reaktörlerde (C/N) t /(C/N) başlangıç değerleri Süre, gün R1 R2 R Yapılan çalışmalarda, reaktörlerden elde edilen kompost ürünlerdeki yapılan analiz sonuçları Tablo 6 da verilmiştir. 2.Reaktörde aşı türünün farklı olması sebebiyle metal muhtevaları diğer iki reaktörden daha yüksektir. Reaktörlerden elde edilen ürünlerin ağır metal muhtevaları başka çalışmalarla karşılaştırılabilecek seviyededir (9, 15, 16). Kompostlaştırma süresinde belirli zamanlarda alınan numunelerin metal konsantrasyonlarının zamanla değişimi Şekil 3 de gösterilmiştir. Şekilden, genel olarak, alkali metal ve ağır metal konsantrasyonlarının başlangıçta artış eğilimine sahip olduğu ve daha sonraları ise bu artış hızının giderek düştüğü görülmektedir. Konsantrasyonlardaki artış materyaldeki ağırlık kaybından ileri gelmektedir. Konsantrasyon artışı Fang ve Wong tarafından yapılan çalışmalarda da ortaya konmuştur (17).

6 Tablo 6 Reaktörlerde elde edilen kompostun özellikleri Parametre Birim 1.Reaktör 2.Reaktör 3.Reaktör SM % OM % TKN % C/N ph Top. P (PO4-P) mg/g K mg/g Ca mg/g Mg mg/g Na mg/g Fe mg/g Mn mg/g Zn mg/g Cu mg/g Cr mg/g Li mg/g Ni mg/g SONUÇ VE ÖNERİLER Ülkemizde gül üretiminin en fazla olduğu şehir olan Isparta da, 1.5 aylık gül işleme sezonunda yaklaşık 265 ton civarında posa oluşmaktadır. Gül posasından elde edilen kompostlarda yapılan analiz sonuçlarına göre, gül posasının azot ve mineral madde bakımından zengin olduğu görülmektedir. Metal konsantrasyonlarının, başlangıçtaki hızlı kütle azalması ile beraber giderek yükseldiği ve kütle azalmasının durmaya başlaması ile de stabil değerlerde kaldığı tespit edilmiştir. Kompostlaştırma işleminin en önemli göstergelerinden biri olan C/N oranı, başlangıçta civarında iken, stabilizasyon süresince hızla azalarak seviyesine kadar düşmüştür. Dewar testi çalışmalarından, kompostlardaki sıcaklık yükselmesinin çok az olması sebebiyle elde edilen ürünün tamamen stabil olduğu belirlenmiştir. Kompostlaştırma sonrası C/N değerinin başlangıçtaki C/N değerine oranı arasında olduğu görülmüştür. Tüm reaktörlerden elde edilen ürünlerin stabilite kriterlerini sağladığı belirlenmiştir. Gül posasının kompostlaştırılması sonucu elde edilen kompost, gül bahçelerinde, yol kenarlarındaki yeşil alanlarda, park ve bahçelerde, şehir merkezine yakın meyve bahçelerinde kullanılabilir. Elde edilen ürünün homojen olması ve besin değerinin yüksek olması sebebiyle öncelikli olarak tarımsal amaçlı kullanılması uygundur. TEŞEKKÜR Bu çalışma Yıldız Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir. Proje No:

7 2,5 R1 R2 R3 1 R1 R2 R3 Na, mg/g KM 2, 1,5 1,,5 K, mg/g KM , 4 Ca, mg/g KM Mg, mg/g KM ,,4 Fe, mg/g KM 12,5 1, 7,5 5, 2,5 Mn, mg/g KM,35,3,25,,15,,1 25,1 Cu mg/g KM 15 1 Ni, mg/g KM,8,6 Cr mg/g KM 5,5,4,3,2, kompostlaştırma süresi, gün Zn mg/g KM Şekil 3 Metal değişimleri,4,,15,1,5, kompostlaştırma süresi, gün

8 KAYNAKLAR 1. J.W.C. Wong, K.F. Mak, N.W. Chan, A. Lam, M. Fang, L.X. Zhou, Q.T. Wu, X.D. Liao, 1, Cocomposting of soybean residues and leaves in Hong Kong, Bioresource Technology, 76: G. Tchobanoglous, H. Theisen, S. A. Vigil, 1993, Integrated Solid Waste Management, McGraw Hill International Editions. 3. R. Hachicha, A. Hassen, N. Jedidi, H. Kallali, 1992, Optimal Conditions for MSW Composting, BioCycle, 33:6, O. Yüksel, 1997, Çöp kompostunun toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma, Doktora tezi, Trakya Üniversitesi, Fen Bil. Enst., Tekirdağ. 5. Y.S. Wei, Y.B. Fan, M.J. Wang and J.-S. Wang,, Composting and compost application in China, Resources, Conservation and Recycling, 3: 4, E. Erdin, Katı atıkların kompostlaştırılması ve kullanılması, 7. W.F. Brinton,, Compost qualıty standards & guıdelınes:an ınternational view, Final Report, New York State Association of Recyclers 8. A. Demir, İ. Tosun, B. Özkaya, M.S. Bilgili, A. Günay, F. Avşar, Y. Karaaslan, 2, Aerobic Composting of Municipal Solid Wastes In İstanbul: Start-Up and Operational Experiences, Appropriate Environmental and Solid Waste Management and Technologies for Developing Countries, 2: , ISWA' 2 Dünya Çevre Kongre ve Fuarı, İstanbul. 9. A. Gomez, 1998, The evaluation of compost quality, TrAC Trends in Analytical Chemistry, 17: D.W. Nelson and L.E. Sommers, D.L., Sparks, (Editor), J.M. Bartel, (Managing editor), 1996,Methods of Soil Analysis: Chemical Methods Part 3, SSSA. 11. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 1995, APHA, AWWA, WEF, 19th Ed. 12. G. Kocasoy, 1994, Atıksu Arıtma Çamuru ve Katı Atık Kompost Örneklerinin Analiz Yöntemleri, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul. 13. E. Epstein, 1997, The Science of Composting, Technomic Publishing Company, Inc. 14. Q.H. Bari, A. Koenig, 1, Effect of air recirculation and reuse on composting of organic solid waste, Resources, Conservation and Recycling, 33: V.K. Sharma, M. Canditelli, F. Fortuna, G. Cornacchia, 1997, Processing of Urban and Agro-Industrial Residues by Aerobic Composting: Review, Energy Conversion & Management, 38:5, M.J. Diaz, E. Madejon, F. Lopez, R. Lopez, F. Cabrera, 2, Composting of vinasse and cotton gin waste by using two different systems, Resources, Conservation and Recycling, 34: M. Fang, J.W.C. Wong, 1999, Effects of lime amendment on availability of heavy metals and maturation in sewage sludge composting, Environmental Pollution, 16:83-89

GÜL POSASININ KOMPOSTLAŞTIRILMASINA GÖZENEK MALZEMESİ VE AŞININ ETKİSİ. İsmail TOSUN, M. Talha GÖNÜLLÜ, Ahmet GÜNAY

GÜL POSASININ KOMPOSTLAŞTIRILMASINA GÖZENEK MALZEMESİ VE AŞININ ETKİSİ. İsmail TOSUN, M. Talha GÖNÜLLÜ, Ahmet GÜNAY ARAŞTIRMA MAKALESİ GÜL POSASININ KOMPOSTLAŞTIRILMASINA GÖZENEK MALZEMESİ VE AŞININ ETKİSİ İsmail TOSUN, M. Talha GÖNÜLLÜ, Ahmet GÜNAY Yıldız Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,Yıldız-İSTANBUL

Detaylı

KOMPOSTLAMADA VİNASIN ETKİSİ Sevgi FERSİZ a,*, Sevil VELİ b, Levent DAĞAŞAN c, Mustafa TÜRKER d

KOMPOSTLAMADA VİNASIN ETKİSİ Sevgi FERSİZ a,*, Sevil VELİ b, Levent DAĞAŞAN c, Mustafa TÜRKER d KOMPOSTLAMADA VİNASIN ETKİSİ Sevgi FERSİZ a,*, Sevil VELİ b, Levent DAĞAŞAN c, Mustafa TÜRKER d a,* Kocaeli Üniversitesi, Köseköy MYO, Kocaeli, e-posta: bozdemir@kocaeli.edu.tr b Kocaeli Üniversitesi Müh.

Detaylı

Arıtma çamuru kompostlaştırılmasında organik evsel katı atık ilavesinin etkisi

Arıtma çamuru kompostlaştırılmasında organik evsel katı atık ilavesinin etkisi itüdergisi/d mühendislik Cilt:4, Sayı:1, 15-24 Şubat 25 Arıtma çamuru kompostlaştırılmasında organik evsel katı atık ilavesinin etkisi Osman Atilla ARIKAN *, İzzet ÖZTÜRK İTÜ İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11-9.3 Atık Yönetimi - 9.3.1 Kompostlaştırma Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 2 s. 11-20 Mayıs 2006

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 2 s. 11-20 Mayıs 2006 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 2 s. 11-20 Mayıs 2006 İZMİR KENTİ KATI ATIK VE ARITMA ÇAMURLARININ BİRLİKTE KOMPOSTLAŞTIRILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ (INVESTIGATION OF

Detaylı

KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI. Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ

KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI. Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ 1 KATI ATIK ÇEŞİTLERİ Evsel ve Kurumsal Çöpler Park ve Bahçelerden Bitkisel

Detaylı

Kayseri İli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi Çamurlarının Tarımsal Amaçlı Kullanım Potansiyeli

Kayseri İli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi Çamurlarının Tarımsal Amaçlı Kullanım Potansiyeli Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 19 (3), 333-337, 2007 19 (3), 333-337, 2007 Kayseri İli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi Çamurlarının Tarımsal Amaçlı Kullanım Potansiyeli

Detaylı

ZEYTİN KEKİNİN (PİRİNANIN) KOMPOST YAPIM TEKNİKLERİ VE ORGANİK GÜBRE OLARAK KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI

ZEYTİN KEKİNİN (PİRİNANIN) KOMPOST YAPIM TEKNİKLERİ VE ORGANİK GÜBRE OLARAK KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI ZEYTİN KEKİNİN (İRİNANIN) KOMOST YAIM TEKNİKLERİ VE ORGANİK GÜBRE OLARAK KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Doç. Dr. Serap SOYERGİN 1, serapsoyergin@gmail.com,uz. Erdinç UYSAL 2, erdincuysal@hotmail.com,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Adresi : İSTAÇ GERİ KAZANIM VE KOMPOST TESİSİ Işıklar Köyü Ege Sokak No: 5/1 Kemerburgaz-Eyüp/İSTANBUL Tel : 02122065017 Faks : 02122065398 E-Posta : laboratuvar@istac.com.tr

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/8 ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 SU, ATIK SU 1,2 İletkenlik Elektrot Metodu TS 9748 EN 27888 Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM

Detaylı

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma da 2000-2010 yıllarındaki yıllık, aylık, saatlik veriler kullanılarak kirleticilerin mevsimsel değişimi incelenmiş, sıcaklık, rüzgar hızı, nisbi

Detaylı

Alper Dardeniz 1. post, C/N, EC,

Alper Dardeniz 1. post, C/N, EC, ISSN: 2147 8384 / e-issn: 64 6826 E 1* Alper Dardeniz 1 2 2 2 1 2 * Sorumlu yazar: sahinesra95@gmail.com 06.2018 Kabul Tarihi: 06.12.2018 Anahtar Kelimeler: post C/N EC Determination of Some Physical and

Detaylı

Sinop İl Merkezi Katı Atıklarının İncelenmesi (Danışman: Prof. Dr. Osman Nuri ERGUN)

Sinop İl Merkezi Katı Atıklarının İncelenmesi (Danışman: Prof. Dr. Osman Nuri ERGUN) BİLİMSEL ÇALIŞMALAR Yüksek Lisans Tezi Sinop İl Merkezi Katı Atıklarının İncelenmesi (Danışman: Prof. Dr. Osman Nuri ERGUN) Doktora Tezi Samsun Kentsel Katı Atıklarının Kompostlaştırılmasında Genleştirilmiş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Yavuz Sultan Selim Cad. 118. Sokak No: 29 Dilovası 41455 KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0 262 754 17 81 Faks : 0 262 754 19 84 E-Posta : EHSTurkey@sgs.com

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 1 Ağaç Budama Bedeli 1.1 Ağaç Budama Ücreti 2 Ağaç Kesim

Detaylı

LABORATUVAR ANALİZ VE FİYATLANDIRMA LİSTESİ

LABORATUVAR ANALİZ VE FİYATLANDIRMA LİSTESİ Belgesi KULLANMA SUYU VE YÜZEYSEL SU 2019 As, Sb, Se, Hg TL43.PS08 İşletme İçi Metot Hg EPA Method 245.2 Cd, Cr, Cu, Mo, Ni, Pb, Zn, Al, Fe, Sr, Mn, Sn, Bi, Co, Si, Ag, Ti, W, V, Zr, B TS EN 11885 Ba,

Detaylı

T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI / T.

T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI / T. T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI / T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ 1 Beytullah EREN, 1 Büşra SUROĞLU, 1 Asude ATEŞ, 1 Recep ĐLERĐ, 2 Rüstem Keleş ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

Arıtma Çamuru ve Vinas Kompost Karışımı Kinetiğinin İncelenmesi

Arıtma Çamuru ve Vinas Kompost Karışımı Kinetiğinin İncelenmesi Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi / Karaelmas Science and Engineering Journal 3 (2), 26-33, 2013 Karaelmas Science and Engineering Journal Journal home page: http://fbd.beun.edu.tr Araştırma Makalesi

Detaylı

2016 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2016 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK İ 1 Ağaç Budama Bedeli 1.1 Ağaç Budama Ücreti

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarının Adres : Davutpaşa Kampüsü Esenler 34210 İSTANBUL / TÜRKİYE Akreditasyon No: Tel Faks E-Posta Website : 0212 383 45 51 : 0212 383 45 57 : kimfkl@yildiz.edu.tr

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi

Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi Nevin Yağcı, Işıl Akpınar İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/7 (1, 2, 3,4) SU, ATIK SU ph Elektrometrik Metot SM 4500 H+ B Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM 2550 B İletkenlik Elektrokimyasal Metot SM 2510 B Renk Spektrofotometrik

Detaylı

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ İlke ÇELİK 1, Seda Aslan KILAVUZ 2, İpek İMAMOĞLU 1, Gürdal TUNCEL 1 1 : Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Arıtma Çamuru ve Zirai Atıkların Kompostlanarak Tarım Arazilerinde Kullanımı

Arıtma Çamuru ve Zirai Atıkların Kompostlanarak Tarım Arazilerinde Kullanımı (Derleme Makale) Arıtma Çamuru ve Zirai Atıkların Kompostlanarak Tarım Arazilerinde Kullanımı Ümmügülsüm Günay 1*, Şükrü Dursun 1 1 Çevre Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi, Selçuk Üniversitesi,

Detaylı

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ SU KALİTE ÖZELLİKLERİ Su kirliliği Su kaynağının kimyasal, fiziksel, bakteriyolojik, radyoaktif ve ekolojik özelliklerinin olumsuz yönde değişmesi şeklinde gözlenen ve doğrudan veya dolaylı yoldan biyolojik

Detaylı

AKTS/ ECTS KREDĠ/ CREDITS

AKTS/ ECTS KREDĠ/ CREDITS T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, 2018-2019 AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI / T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

Sigma 3, 238-251, 2011 Review Paper / Derleme Makalesi CHARACTERISATION OF ODAYERI SANITARY LANDFILL LEACHATE

Sigma 3, 238-251, 2011 Review Paper / Derleme Makalesi CHARACTERISATION OF ODAYERI SANITARY LANDFILL LEACHATE Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 3, 238-251, 2011 Review Paper / Derleme Makalesi CHARACTERISATION OF ODAYERI SANITARY LANDFILL LEACHATE Ebru AKKAYA

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : İBB Geri Kazanım ve Kompost Tesisi Işıklar Köyü Mevkii Ege sok. No: 5 Kemerburgaz EYÜP 34075 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 02122065017 Faks

Detaylı

YEMEK ATIKLARINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ

YEMEK ATIKLARINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ YEMEK ATIKLARINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ A. Pınar TÜZÜM DEMİR 1, S. Ferda MUTLU 1 Ege Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 35100, Bornova, İzmir pinar.demir@ege.edu.tr Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

AEROBİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ KATI ATIKLAR İLE KOMPOST ÜRÜNÜNÜN KARŞILAŞTIRILMASI

AEROBİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ KATI ATIKLAR İLE KOMPOST ÜRÜNÜNÜN KARŞILAŞTIRILMASI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AEROBİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ KATI ATIKLAR İLE KOMPOST ÜRÜNÜNÜN KARŞILAŞTIRILMASI Çevre Mühendisi Gamze VARANK FBE Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalında

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 29, 435-448, 211 PhD Research Article / Doktora Çalışması Araştırma Makalesi AEROBIC STABILIZATION OF BIOSOLIDS BY

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ Belirlenmiş olan yerleşim bölgeleri için 2022-2041 dönemini kapsayacak entegre katı atık yönetimi planı hazırlanacaktır. Yönetim

Detaylı

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ U. OLGUN, Ö. ÖZYILDIRIM, V. SEVİNÇ Sakarya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Mithatpaşa, 54, Sakarya ÖZET Ayçiçek yağı üretim tesislerinden

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; EK LİSTE - 1/10 SO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 7935 Elektrokimyasal Hücre Metodu CO, O 2,CO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 12039 (Hesaplama) Emisyon 1 NO, NO 2 NOx Elektrokimyasal Hücre

Detaylı

aşan ağır metaller... 445 Tablo 7.16 : Çamur keki ve eluat numunelerinde ilgili yönetmelik II. sınıf depolama tesisleri için

aşan ağır metaller... 445 Tablo 7.16 : Çamur keki ve eluat numunelerinde ilgili yönetmelik II. sınıf depolama tesisleri için TABLO LİSTESİ Tablo 1.1: Marmara Bölgesi AAT listesi... 2 Tablo 1.2: Karadeniz Bölgesi AAT Listesi... 14 Tablo 1.3: Ege Bölgesi AAT Listesi... 22 Tablo 1.4: Akdeniz Bölgesi AAT Listesi... 33 Tablo 1.5:

Detaylı

LABORATUVAR ANALİZ VE FİYATLANDIRMA LİSTESİ

LABORATUVAR ANALİZ VE FİYATLANDIRMA LİSTESİ LABORATUVAR VE FİYATLANDIRMA LİSTESİ LS01.PS0804/0118 Yeterlilik Belge No Y34/227/2012 Belgesi 2018 As, Sb, Se TL43.PS08 İşletme İçi Metot Hg EPA Method 245.2 ICPOES Spektrofotometrik Metot Cd, Cr, Cu,

Detaylı

Uluslararası Kompost Konferansı

Uluslararası Kompost Konferansı Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir This project is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey Çöp Değil, Kompost TÜRKİYE ÇÖPÜNÜ DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Detaylı

Jeokimya Analizleri. Geochemical Analysis

Jeokimya Analizleri. Geochemical Analysis Jeokimya Analizleri Geochemical Analysis Jeokimya; minerallerin oluşumu esnasında ve sonrasında çevre kayaçlar ile yüzeysel ortamlarda gerçekleşen kimyasal değişikliklerin belirlenmesi temeline dayanır.

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 3, 185-192, 2011 Research Article / Araştırma Makalesi EXAMINATION OF SOLID WASTE PROFILE AT MIXED MUNICIPAL SOLID

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

ORGANOMİNERAL GÜBRELERİ. Şubat 2014

ORGANOMİNERAL GÜBRELERİ. Şubat 2014 ORGANOMİNERAL GÜBRELERİ Şubat 2014 1 Hexaferm organomineral gübreleri nedir? Hexaferm organomineral gübreleri, organomineral gübre olarak anılan yeni cins bir gübredir. Organomineral gübrelerin özelliği;

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL Deney Laboratuvarı Adresi : Yakut Mah. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:186 Kocasinan 38090 KAYSERİ/TÜRKİYE

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; evresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/5 ATIK SU (1) ph Elektrokimyasal Metot SM 4500- H + İletkenlik Laboratuvar ve Saha Metodu SM 2510 B özünmüş Oksijen, Oksijen Doygunluğu Membran

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; NUMUNE ALMA T.C. Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/5 SU, ATIK SU 1 ph Elektrokimyasal Metot TS 3263 ISO 10523 İletkenlik Elektriksel İletkenlik Tayini TS 9748 EN 27888 Çözünmüş

Detaylı

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu Speaker: Ercan Basaran, Uwe Späth LAR Process Analysers AG 1 Genel İçerik 1. Giriş 2. Proses optimizasyonu 3. İki optimizasyon

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İncilipınar Mah. 3385 Sk. No:4 Pamukkale 21050 DENİZLİ / TÜRKİYE Tel : 0 258 280 22 03 Faks : 0 258 280 29 69 E-Posta : isanmaz_derya@hotmail.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Menderes Mah. Aydın Blv. No:43 09010 AYDIN / TÜRKİYE Tel : 0 256 211 24 04 Faks : 0 256 211 22 04 E-Posta : megagidalab@gmail.com

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

DEMİR ELEKTROTLU REAKTÖRDE KOİ, FOSFAT, RENK VE BULANIKLIK GİDERİMİ Tuba ÖZTÜRK a, Sevil VELİ b, Anatoli DİMOĞLO c, M.

DEMİR ELEKTROTLU REAKTÖRDE KOİ, FOSFAT, RENK VE BULANIKLIK GİDERİMİ Tuba ÖZTÜRK a, Sevil VELİ b, Anatoli DİMOĞLO c, M. DEMİR ELEKTROTLU REAKTÖRDE KOİ, FOSFAT, RENK VE BULANIKLIK GİDERİMİ Tuba ÖZTÜRK a, Sevil VELİ b, Anatoli DİMOĞLO c, M. Adalet YILDIZ d,* a Namık Kemal Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Çorlu/Tekirdağ,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) İSTANBUL SU VE KANALİZASYON İDARESİ Atık Laboratuvarı Deney Laboratuvarı Adresi : İSKİ Genel Müdürlüğü Laboratuvar ve Ek Hizmet Binası Güzeltepe Mah. Alibey Cad.

Detaylı

TEKSTĐL ENDÜSTRĐSĐ ATIKSUYUNUN ARDIŞIK KESĐKLĐ BĐYOREAKTÖR (AKR) ĐLE ARITILMASINDA OPTĐMUM ŞARTLARININ BELĐRLENMESĐ

TEKSTĐL ENDÜSTRĐSĐ ATIKSUYUNUN ARDIŞIK KESĐKLĐ BĐYOREAKTÖR (AKR) ĐLE ARITILMASINDA OPTĐMUM ŞARTLARININ BELĐRLENMESĐ TEKSTĐL ENDÜSTRĐSĐ ATIKSUYUNUN ARDIŞIK KESĐKLĐ BĐYOREAKTÖR (AKR) ĐLE ARITILMASINDA OPTĐMUM ŞARTLARININ BELĐRLENMESĐ Yasemin DAMAR, Burcu KIZILTAŞ, Recep ĐLERĐ ÖZET Yapılan çalışmanın amacı; bir sentetik

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

GÜLYAĞI SANAYİ PROSES ATIKLARI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

GÜLYAĞI SANAYİ PROSES ATIKLARI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ GÜLYAĞI SANAYİ PROSES ATIKLARI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ İsmail TOSUN 1 M. Talha GÖNÜLLÜ Ertan ARSLANKAYA ÖZET Dünyanın en önemli yağ gülü üreticileri sırasıyla Türkiye ve Bulgaristan dır. Türkiye de,

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

ATIKSU KARAKTERİZASYONU Genel. Dr. A. Saatçı

ATIKSU KARAKTERİZASYONU Genel. Dr. A. Saatçı ATIKSU KARAKTERİZASYONU Genel Dr. A. Saatçı Atıksu Arıtma Maksadı 1. Hangi kirleticiler arıtılmalı? 2. Çıkış su kalitesi ne olmalıdır? 3. Proses nasıl seçilmelidir? 4. Basit ve güvenli arıtma tesisleri

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) T.C. TARIM ve ORMAN BAKANLIĞI Gübre Ve Kaynakları Merkez Araştırma Deney Laboratuvarı Adresi : İstanbul Yolu 5. km. No:32 Yenimahalle 06172 ANKARA/TÜRKİYE Tel :

Detaylı

Karışık Kentsel Atık Kompostlaştırma Tesisi Ünitelerinde Atık Profilinin İncelenmesi

Karışık Kentsel Atık Kompostlaştırma Tesisi Ünitelerinde Atık Profilinin İncelenmesi Karışık Kentsel Atık Kompostlaştırma Tesisi Ünitelerinde Atık Profilinin İncelenmesi Kadir Sezer 1, Osman A. Arıkan 2, Şenol Yıldız 1 1 :İSTAÇ A.Ş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Atık Maddeleri

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası EK LİSTE-1/8 SO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 7935 Emisyon (1) CO CO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu İnfrared Metodu Elektrokimyasal Hücre Metodu İnfrared Metodu TS ISO 12039 TS ISO 12039 O 2 Elektrokimyasal

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE - 1/5 Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780 EMİSYON 1 İslilik Nem Partikül Madde CO, O 2 CO 2 NO NO X, NO 2 Renk Karşılaştırma (Bacharach)

Detaylı

ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xxxi MEVCUT TESİSLERİN İNCELENMESİ (İP 1)... 1

ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xxxi MEVCUT TESİSLERİN İNCELENMESİ (İP 1)... 1 İÇİNDEKİLER ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xxxi MEVCUT TESİSLERİN İNCELENMESİ (İP 1)... 1 Bölgesel Değerlendirme... 2 Marmara Bölgesi... 2 Karadeniz Bölgesi... 13 1.1.3. Ege Bölgesi... 22 Akdeniz

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı KOMPOST TEBLİĞİ VE UYGULAMALARI REW 2016, İSTANBUL Kompost Tebliği Resmi Gazete Tarihi: 05/03/2015 Resmi Gazete Sayısı: 29286 Organik esaslı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 1605 Cadde, Dilek Binası BİLKENT 06800 ANKARA/TÜRKİYE Tel : 444 50 57 Faks : 0 312 265 09 06 E-Posta

Detaylı

TEST RAPORU. Tasdik Olunur 27/06/2014 Doç.Dr.Aysun YILMAZ Laboratuvar Müdürü. Nisa BEKMEZCİ Laboratuvar Sorumlusu. Rapor No.

TEST RAPORU. Tasdik Olunur 27/06/2014 Doç.Dr.Aysun YILMAZ Laboratuvar Müdürü. Nisa BEKMEZCİ Laboratuvar Sorumlusu. Rapor No. TEST RAPORU Rapor No. Firma Adres Örnek Örnek Ambalajı Örnek Miktarı 16066 Örneğin Alındığı Yer İmal Tarihi Örneğe Uygulanan İşlemler Örnek Taşıma Şartları Örnek Geliş Tarihi Analiz Başlama Tarihi Analiz

Detaylı

TEKĠRDAĞ ĠLĠ ARITMA ÇAMURLARININ DEĞERLENDĠRĠLMESĠ ÇALIġTAYI

TEKĠRDAĞ ĠLĠ ARITMA ÇAMURLARININ DEĞERLENDĠRĠLMESĠ ÇALIġTAYI TEKĠRDAĞ ĠLĠ ARITMA ÇAMURLARININ DEĞERLENDĠRĠLMESĠ ÇALIġTAYI Termal SusuzlaĢtırma Proseslerinde Enerji Minimizasyonu SusuzlaĢtırılmıĢ Çamurların Alkaline Disentegrasyonu Yrd. Doç. Dr. Tolga TUNÇAL Namık

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : Kazımiye Mah. Dadaloğlu Cad. No:32 /A Çorlu/Tekirdağ 59850 TEKİRDAĞ / TÜRKİYE Tel : 0 282 652 40 55 Faks : 0 282 652 04 56 E-Posta :

Detaylı

Tavuk Gübresi, Karanfil ve Çim Atıklarının Kompostlaştırılmasında İşlem Parametrelerinin Belirlenmesi

Tavuk Gübresi, Karanfil ve Çim Atıklarının Kompostlaştırılmasında İşlem Parametrelerinin Belirlenmesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2007, 3 (3), 161-167 Tavuk Gübresi, Karanfil ve Çim Atıklarının Kompostlaştırılmasında İşlem Parametrelerinin Belirlenmesi Recep KÜLCÜ, Osman YALDIZ Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İstanbul Yolu, Gersan Sanayi Sitesi 2306.Sokak No :26 Ergazi/Yenimahalle 06370 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 255 24 64 Faks : 0 312 255

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 10. Endüstriyel Çamur Arıtımı Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Giriş Sıvı atıkların arıtılmasındaki en önemli nokta askıda veya çözünmüş katıların giderimidir. Sıvıdan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 1605 Cadde, Dilek Binası BİLKENT 06800 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 444 50 57 Faks : 0 312 265 09 06

Detaylı

CONSOLID SİSTEMİ İLE GEÇİRİMSİZ TABAKA İNŞAAT METODU

CONSOLID SİSTEMİ İLE GEÇİRİMSİZ TABAKA İNŞAAT METODU CONSOLID SİSTEMİ İLE GEÇİRİMSİZ TABAKA İNŞAAT METODU Taban geçirimsizliği sağlamak amacıyla doğal zeminle birlikte karıştırılarak uygulanan Consolid Sistemi kullanılacaktır. Bu sistemin farklı zeminlerde

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Haymana Yolu 5. Km. GÖLBAŞI 06830 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 498 21 50 Faks : 0 312 498 21 66 E-Posta : zeynep.doruk@csb.gov.tr Website

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü...4-5 Toz...4-5 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008 BMB Technology İçin Life 2 O Water BMB1000 Serisi Su Arıtma Cihazının Sularda Bakteri ve Kimyasalların Arıtım Performansının Araştırılması Projesi O.D.T.Ü. Danışman Prof. Dr. Celal F. GÖKÇAY RAPOR O.D.T.Ü.

Detaylı

2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 204 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: DÖNEM: GÜZ AİİT 0 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I PRINCIPLES OF ATATURK AND REVOLUTIONARY HISTORY-I ÇM 0 MATEMATİK-I MATHEMATICS-I

Detaylı

Ölçüm/Analiz Kapsamı Parametre Metot Metodun Adı

Ölçüm/Analiz Kapsamı Parametre Metot Metodun Adı Çevre Mevzuatı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (devamı var) Her tür kapsam Gürültü Gürültü Kömür Çevre Mevzuatında

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

SĠVAS KENTĠ KATI ATIK DEPONĠ ALANININ ÇEVRE SORUNLARI

SĠVAS KENTĠ KATI ATIK DEPONĠ ALANININ ÇEVRE SORUNLARI SĠVAS KENTĠ KATI ATIK DEPONĠ ALANININ ÇEVRE SORUNLARI Eyüp ATMACA 1, Ali YILMAZ 1, Osman Nuri ERGUN 2 1 Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, 58140, SĠVAS 2 Ondokuz

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU T. GÜNGÖREN 1, H. MADENOĞLU 1, M. SERT 1, İ.H. METECAN 2, S. ERDEM 1, L. BALLİCE 1, M. YÜKSEL 1, M. SAĞLAM 1 1 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI

HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI HALİÇ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARI Deneyi Yapılan Malzemeler / Ürünler Bacagazı/Emisyon (TS CEN/TS 15675 ve TS EN 15259 Şartlarına Uygun ) TS EN ISO/IEC 17025:2010 - Deney Laboratuvarı Deney Metodu

Detaylı

selenyum durumu Nuray Mücellâ M Cafer TürkmenT rgızistan Toprak Bilimi ve Bitki Besleme BölümüB Çanakkale

selenyum durumu Nuray Mücellâ M Cafer TürkmenT rgızistan Toprak Bilimi ve Bitki Besleme BölümüB Çanakkale Biga (Çanakkale)( ilçesi tarım m alanlarının selenyum durumu Nuray Mücellâ M Müftüoğlu Cafer TürkmenT ÇOMÜ,, Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme BölümüB Çanakkale 1-33 Ekim 2013 Bişkek KırgK

Detaylı

Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi

Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi October26-28, 216, Malatya Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi ÖZET Murat Topal DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, Elazığ, murattopal@dsi.gov.tr

Detaylı

BOLU İLİ TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNDEKİ TAVUK DIŞKISI VE KÜMES ALTLIKLARININ ALTERNATİF YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKASINDA YAKMA İŞLEMİ İLE BERTARAFI

BOLU İLİ TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNDEKİ TAVUK DIŞKISI VE KÜMES ALTLIKLARININ ALTERNATİF YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKASINDA YAKMA İŞLEMİ İLE BERTARAFI 1 6. ULUSAL HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ SEMPOZYUMU 7-9 Ekim 2015 BOLU İLİ TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNDEKİ TAVUK DIŞKISI VE KÜMES ALTLIKLARININ ALTERNATİF YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKASINDA YAKMA İŞLEMİ İLE BERTARAFI

Detaylı

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi EMRE CAN KAYA NAZLI ZEYNEP ARIÖZ AYŞENUR ŞAHIN ABDULLAH BARAN İçeriklerine Etkisi 1. GİRİŞ Tarımda kimyasal girdilerin azaltılması

Detaylı

Dersin Adı Dersin İngilizce Adi Seçmeli / Zorunlu. Tez Çalışması Thesis Zorunlu Computer Applications in Civil Engineering

Dersin Adı Dersin İngilizce Adi Seçmeli / Zorunlu. Tez Çalışması Thesis Zorunlu Computer Applications in Civil Engineering İnşaat Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Ders Planı Güz Yarıyılı Dersin Kodu Dersin Adı Dersin İngilizce Adi Seçmeli / Zorunlu Saat AKTS 501 Tez Çalışması Thesis Zorunlu 3 60 503 Bilgisayar Uygulamaları

Detaylı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Hexaferm, organomineral gübre olarak adlandırılan yeni nesil bir gübre cinsidir.

Detaylı

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı 1 ŞİŞECAM ŞİRKET GRUPLARI

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü T.C. Belge No Kapsam : Y-01/170/2011 Düzenleme Tarihi : 06.07.2011 : Su, Atık Su, Deniz Suyu, Numune Alma, Emisyon, İmisyon, Gürültü Laboratuvar Adı : ARTEK Mühendislik Çevre Ölçüm ve Danışmanlık Hiz.

Detaylı

Mantar Kompostu Kullanımının Örtüaltı Domates Yetiştiriciliğinde Bitkinin Potasyum ile Beslenmesi ve Verim Üzerine Etkisi

Mantar Kompostu Kullanımının Örtüaltı Domates Yetiştiriciliğinde Bitkinin Potasyum ile Beslenmesi ve Verim Üzerine Etkisi Mantar Kompostu Kullanımının Örtüaltı Domates Yetiştiriciliğinde Bitkinin Potasyum ile Beslenmesi ve Verim Üzerine Etkisi E Işıl Demirtaş 1 Nuri Arı 1 Ahmet E. Arpacıoğlu 1 Cevdet F. Özkan 1 Harun Kaya

Detaylı

KENTLERDE ATIK YÖNETİMİ İLE SERA GAZI AZALTIM VE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE ATIK YÖNETİMİ İLE SERA GAZI AZALTIM VE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE ATIK YÖNETİMİ İLE SERA GAZI AZALTIM VE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Giriş Amaç Metodoloji Sonuçlar İzmir de Durum Almanya dan Örnekler GİRİŞ 3 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İklim değerlerinin

Detaylı

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ.

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. BİYOGAZ NEDİR? Anaerobik şartlarda, organik atıkların çeşitli mikroorganizmalarca çürütülmesi sonucu

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 5

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 5 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 5 Atık Su Metaller ( Alüminyum, Bakır, Çinko, Demir, Kadmiyum, Krom, Kurşun, Nikel, Sodyum ) ICP-OES Metodu TS EN ISO 11885 Amonyak/ Amonyak Azotu; Amonyum/ Amonyum

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Yakut Mah. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:186 Kocasinan 38090 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 0 352 337 09 45 Faks : 0 352 337 09 32 E-Posta

Detaylı

ŞEHİR ATMOSFERİNDE ESER METALLERİN KURU ÇÖKELMESİ

ŞEHİR ATMOSFERİNDE ESER METALLERİN KURU ÇÖKELMESİ 269 ŞEHİR ATMOSFERİNDE ESER METALLERİN KURU ÇÖKELMESİ Gülay ÖNAL, Semra G. TUNCEL ( ) ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Ankara ÖZET Ankara şehir atmosferindeki eser element çökelmesi, alıcı ortam

Detaylı