Modern Sera Sistemleri /

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Modern Sera Sistemleri /"

Transkript

1 MAY S ERA Modern Sera Sistemleri

2 MAYÇELİK 2004 yılından itibaren çelik konstrüksiyon montajı & sera imalatı sektöründe günümüzde de hizmetlerine devam etmektedir.2015 yılından itibaren ise MAYSERA şirketini de bünyesine katarak büyümeye devam etmektedir. MAYÇELİK; örtü altı üretim yapan çiftçimizin her zaman teknoloji ile birlikte büyümesini sağlamayı kendine hedef edinmiştir. Misyonumuz: Sera alanındaki tüm teknolojik gelişmeleri sürekli izleyerek; çiftçimize rekabet avantajı kazandıracak yeni nesil çözümler üretmek. Hedeflerimiz: Ekonomik kalıcı çözümler üretme konusundaki liderliğimizi sürdürmek. Ürün ve hizmet kalitemizi sürekli geliştirmek. Vizyonumuz: Modern ve teknolojik üretimlerimiz, uzmanlaşmış kadromuzla, güçlü bilgi ve desteğimizle oluşturacağımız sinerjiyle; ülkemizde ve çevre ülkelerde sera imalatı ve kurulumu alanında ilk akla gelen, «bir numaralı çözümleri üreten, sistem sunan» firma olmak. Amaçlarımız: Teknik, yenilikçi, süratli çalışan ve ekonomik çözümler üreten imajımızı sürdürmek ve pekiştirmek. İnsan kalitesinin önde geldiği; kaliteli ürün, kaliteli hizmet anlayışımızı her zaman devam ettirmek. REFERANSLARIMIZ DA KULLANDIĞIMIZ MODERN SERA SİSTEMLERİ; Topraklı ve topraksız ekim alternatifleri ve tüm özellikleri ile otomasyon kontrollü anahtar teslim projelerimiz sizleri beklemektedir. Yapmış olduğumuz projelerde işinde uzman yüksek kalitede üretim sağlayan üretim danışmanlarımız ve ziraat mühendisleri ve uzman bitki bakım personelleri ile istenen kalitede üretim sağlanmaktadır. /

3 ATÖLYE ÇALIŞMALARI

4 VENLO TİPİ CAM SERA UYGULAMALARI

5 VENLO TİPİ CAM SERA KURULUM AŞAMALARI

6 VENLO TİPİ CAM SERA KURULUM AŞAMALARI

7 VENLO TİPİ CAM SERA KURULUM AŞAMALARI

8 VENLO TİPİ CAM SERA ÖRNEKLERİ

9 VENLO TİPİ TİPİ CAM SERA ÖRNEKLERİ Hobi Serası 1

10 VENLO TİPİ CAM SERA ÖRNEKLERİ Hobi Serası 2

11 VENLO TİPİ CAM SERA ÖRNEKLERİ Hobi Serası 3

12 GOTİK MODEL MODER PLASTİK SERA

13 MODER PLASTİK SERA KURULUM AŞAMALARI

14 MODER PLASTİK SERA KURULUM AŞAMALARI

15 MODER PLASTİK SERA KURULUM AŞAMALARI

16 MODER PLASTİK SERA KURULUM AŞAMALARI

17 MODER PLASTİK SERA KURULUM AŞAMALARI

18 MODER POLİKARBON SERA KURULUMU

19

20 FAN PED SİSTEMİ Fan-Ped sistemi, seralarda yaygın olarak kullanılan doğrudan nemlendirmeli serinletme sistemidir. Fan-Ped sistemi başlıca aşağıdaki elemanlardan oluşur. - Sera içerisine hava emilmesinde kullanılan fanlar - Seraya giren havanın nemlendirilmesi için kullanılan ped. - Ped içerisinde su dolaşımı için kullanılan pompa - Su deposu ve dağıtma boruları Fan-Ped sistemlerinde, seranın bir kenarına emici tip fanlar ve karşı kenarına da ped yerleştirilir. Ped, fanların karşısındaki uzun veya kısa-yan kenar boyunca kesintisiz bir şekilde yerleştirilir. Uzunluğu fazla olan seralarda, fanlar seranın ortasına ve ped seranın her iki kenarına yerleştirilebilir.

21 SİRKÜLASYON FAN SİSTEMİ Seralarda gerekli iklimlendirmenin sağlanabilmesi için en önemli hususlardan birisi de içerideki havanın sirküle edilebilmesidir. Seralarınıza takılan fanlarla bitki için gerekli havanın daha homojen dağılması sağlanır. Sera için özel olarak üretilmiş sirkülasyon fanları statik ve dengeli olarak dizayn edilmiştir. Fanlar güçlü çift kaplamalı galvanizli çelik sacdan imal edilmişlerdir. Bütün motorlar %100 kalite kontrolünden geçirilmiştir. Kolay asılmaları için dizayn edilmiş kendilerine has kancaları vardır. Düzenli bir hava akımı elde edilir ve sıvılaşma kesinlikle önlenebilir. Fanlar bitkisel hastalıkları önler ve bitki gelişimini hızlandırır. Bütün fanlar kalite kontrolüne tabi tutulur. Bütün fanlar çelik çerçevelidir.

22 SİNEK TÜLÜ KORUMA SİSTEMİ UV'ye karşı sürekli koruma sağlayan birinci sınıf hammadde den üretilmiştir. Trips, tuta absoluta ve diğer zararlı böcekler, sinekler ve kurtlara karşı koruma sağlar, zirai ilaç kullanımını azaltarak biyolojik mücadelede maliyetlerin düşmesini sağlar. Beyaz sinek veya tütün biti ya da güve gibi bazı parazitlerin, farklı türlerdeki süs bitkilerinin yanı sıra salatalık, domates, patlıcan gibi bahçe ürünlerine musallat olması sık yaşanan bir durumdur. Bu tip bir musibet 25 kadar farklı türde virüsü bitkilere bulaştırmasını engellemektedir.

23 TERMAL PERDE SİSTEMİ Termal perdelerin yardımı ile seralarda yüksek ısı izolasyonu ve enerji tasarrufu sağlanır. Sistem redüktör, motor, kramiyer şaft ve iletim profilleri ile otomatik olarak açılıp kapanmaktadır. Perde Sistemi Perde kurulum genel özellikleri: Bu tip kurulumlar, onların, tüm yürüme hattı boyunca mesafeyi kesin olarak koruması gereken, yüksek miktarda hareketli parçalarından oluşmasından dolayı, montajında doğrululuk ile karakterize edilir. İç termik perdenin kurulumu, kurulum desteği, transmisyon ekipmanı, perde ve sabitleme elemanlarından oluşmaktadır. Gölgeleme sistemi:makastan makasa push-pull perde sistemi olacaktır. Sistem her bölüm için ayrı ayrı çalışacaktır. Her bölüm için 1 motor kullanılacaktır. Alınlardaki bağlantı elemanları: Alın kolonlarıyla aynı genişlikte galvaniz profil misina bağlantıları için alınlara monte edilecektir. Bu profiller en az 50 x50 x1,5 olacaktır. Misina bağlanacak profilin alın kolonlarıyla aynı genişlikte seçilmesi alınlarda perde ile kolonlar arasında enerji kaybına yol açacak boşluğun oluşmasını engellemek içindir.

24 TERMAL PERDE SİSTEMİ Perde Kumaşı Ve Sabitleme Elemanları Kumaş perdesi, 58% gölge ve 55% enerji koruma özelliklerine sahiptir.direk arası 5 m olacak ve cm'lik fazlalık tam kapanmasını sağlamak için yan perdenin üstüne geçecek şekilde olacak. Perde uçlarında ek olarak 1 m asılı kalmalıdır, yani yanlara etek bırakılmalıdır, böylece perde %2 azalmaya eğilimlidir.perde sabitleyici ve klips ile galvanizli tele (sabit kısım) ve çekme profiline (hareketli kısım) monte edilecektir. Sabitleyiciler klips gibi elemanlara her türlü hava şartlarına dayanıklı olmalıdır. Plâstik klipsler UV katkılıdır. Transmisyon borusu-kremayer bağlantı parçaları :Alüminyumdan üretilmiş olup, bir ucu kramiyer ile bağlantısı, diğer ucu ise transmisyon borusuna girilecek şekilde yapılmıştır. Kremiyere iki aylan cıvata ile ve transmisyon borusuna ise bağlantı vidaları ile bağlanır. Alüminyum iletici aparatı Transmisyon borusundan çekme profillere hareketi iletmek için amaçlanmıştır. Bu alüminyum parçalar, itme çekme borularını 19mm perde borusuna bağlantıyı sağlar bu sayede itme-çekme boruları ile bağlantı sağlanmış ve olur ve perde hareket eder.

25 HAVALANDIRMA SİSTEMİ Serada yetiştirilen bitkilerin gelişimini hızlandırmak için sera içi sıcaklığın yeterli olmadığı kış dönemlerinde seranın ısıtılması, sıcaklığın yüksek olduğu yaz dönemlerinde ise havalandırma ve soğutma yapılması gerekir. Isı ve nemin sera içerisinde düzensiz dağılması veya yayılması havalandırma ile dengelenebilir. Kışın dış sıcaklık serada bitki gelişimi için gerekli olan iç sıcaklık değerinden düşük olduğundan, ortaya çıkan bu sıcaklık farkından dolayı ısı enerjisi örtü malzemesi aracılığı ile sürekli olarak dış ortama geçmektedir. Bunun için de serada ısıtma yapmak gerekir.

26 HAVALANDIRMA SİSTEMİ Sera Havalandırmasının Nedenleri: Oksijen ve karbondioksit dengelemesi Sera içi sıcaklığının dengelenmesi Güneşlenmeyle ortaya çıkan yüksek ısının sera dışına atılması, Nemin dengelenmesi, Havalandırma sisteminin özellikleri; Havalandırma sistemi bitkiler üzerine bir hava hareketi oluşturabilmeli ve bu hareket bitki üstü boşlukta olmalı, Seraya giren taze hava doğrudan bitkileri çarpmamalı, Havalandırma elemanı sağlam olmalı ve iyice kapanabilmeli, (böylece hava değişimi ile ısı kaybı az olur.) Havalandırma sistemi dış etkilerle açılıp kapanmamalı, Havalandırma açıklıkları yeterince büyük olmalı, Havalandırma düzeni işletmede teknik sorunlar yaratmayacak az bir kuvvetle açılıp kapanabilecek durumda olmalıdır.

27 ISITMA KAZAN SİSTEMİ Seraların örtü malzemesi olan cam ve plastiğin ısı geçirme özelliğinin yüksek olması nedeniyle seralar çabuk ısınır ve çabuk soğurlar, Serada bitkinin iyi bir şekilde gelişebilmesi için seranın sıcaklığı düştüğü zaman sera içine ısı verilmesi gerekmektedir. Seraya verilecek ısının miktarı; Sera dışındaki hava sıcaklığına, Sera içinde istenilen sıcaklık derecesine, Seranın dış yüzeylerinin toplam alanına, Sera örtü malzemesinin tipine ve kat sayısına, Seranın yapı kalitesine bağlı olarak değişir. Seraların bulunduğu yerde çevre sıcaklığının en düşük olduğu zamanlarda, sera içinin istenilen sıcaklık derecesinde (15-20C) tutulabilmesi için seranın ısıtılması gerekir. Bu şekilde ısıtma fazla pahalı olacağından sera içi sıcaklığı bir süre 7-10C de tutulabilir.

28 ISITMA KAZAN SİSTEMİ Bir sera ısıtma sisteminde ısı tüketiminin en alt düzeye indirilebilmesi aşağıdaki koşullara bağlıdır. 1. Seraya tekdüze dağılmış ısı girişi bitkilerin altından yapılan ısıtma ile olur. Bu nedenle ısıtma sisteminin elden geldiğince sera tabanına yakın olması gerekir. 2. Sera çatısından ısı taşınmasını azaltmalı ve ısı akımı bitkilere doğru olmalıdır. 3. Seranın cam örtü kısımlarını, çatı ve yan duvar, kapatarak bitkilere soğuk hava gelişini engellemelidir.

29 SULAMA OTOMASYON SİSTEMİ Modern sera kontrol sistemleri dış etkilere cevap olarak sadece kısa dönem eylemlerini komuta etmez; aynı zamanda yetiştirici tarafından tarif edilen uzun dönem stratejisinin kurulmasında da katkıda bulunur. Günümüz bilgisayarlı sera kontrol sistemleri, analog kontrol birimlerinin sayısallaştırılmış versiyonlarıdır. Anlık, günlük, aylık klimatolojik ve üretim bilgilerinin sürekli kaydedilebilmesi ve bunları üreticinin kullanımına sunabilmesi üstün taraflarıdır.

30 SOĞUK HAVA DEPOSU

31 PAKETLEME SİSTEMİ Paketleme ve seçme bandı özellikle seradan direk ürünlerin kalite ve ebatlarına göre ayrılıp paketlendiği büyük işletmelerde yardımcı makina olarak kullanılmaktadır. Ürünlerin seçme bandında personel sayısına göre istenilen hızda hareket etmesi sağlanarak paketlenmesi gerçekleştirilir. Paketlenen ürünler sevk için hazır hale gelir ve bu bölümden direk araçlara yüklenebilir.

32 FİDE ÜRETİM SERASI SİSTEM KURULUMU

33 FİDE ÜRETİM SERASI SİSTEM KURULUMU

34 FİDE ÜRETİM SERASI SİSTEM KURULUMU Dikim öncesi sera ve açık arazi toprağımızı olabilecek hastalık ve saralılara karşı gerekli uygulamalarla fide dikiminden önce temizlemeliyiz. Dikim öncesi seralarımızın demir aksamı ve sera örtüsünün toprakla birleştiği noktalarda zararlıların barınabileceği alanlar uygun mücadele yöntemleriyle gerekli uygulamaları yapmalıyız. Dikim öncesi sera içi ve sera toprağının nemi optimum seviyede olmalıdır. Fidemizin toprağa dikimi esnasında fide torf yüzeyinin toprak yüzeyi ile aynı yüzeyde olmasına dikkat etmeli, fidemizin kök boğazı toprak altında kaldığı takdirde kök boğazı hastalıkları ile karşı karşıya kalabilir. Fide torf yüzeyinin yukarıda olması durumunda ise torfun yeterli nemini koruyamayacağı için köklerin kuruması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Dikim sonrasında ise toprak kaynaklı olabilecek kök hastalıklarına karşı gerekli uygulamaların kısa süre sonra uygulanması gereklidir. Sıcak dönemlerde yapılan fide dikimlerinde sera içi ve toprak neminin yeterli ölçülerde olması sağlanmalı, bu dönemlerde sıkça karşılaşılan kök yanmalarının önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Önemli sorunlardan olan virüs (pürüz), bu probleme karşıda bu etmeni fidelerimize bulaştıran Beyaz sinek, Yeşil Sinek, Yaprak biti, Trips ve diğer böceklere karşı gerekli uygulamaların titiz bir şekilde sürdürülmesi, seralarımızda rüzgarın hakim olduğu kısımlara rüzgarı önleyecek tedbirlerin alınması gereklidir. Dikimden sonra yetişmekte olan fidelerimizi sık sık kontrol ederek gördüğümüz her türlü problemi zaman geçirmeden ziraat mühendisi arkadaşlarımızla irtibata geçerek çözmeye çalışmalıyız. Bölgemizde hakim olan hastalıklara karşı koruyucu önlem ve ilaçlamalarımızı belirli aralıklarla uygulamalıyız.

35 FİDE ÜRETİM SERASI AŞI ODASI Aşılı ve aşısız fide tesislerinin yoğun bakım odalarında ışıklandırması oldukça önemlidir. Yoğun nem ve kritik sıcaklık şartlarında çalışmak üzere dizayn edilmiş florasan ve led aydınlatma çözümlerimiz ile hizmetinizdeyiz. Fidecilerin yoğun bakım oda ve araba aydınlatması Aşılı fidelerde hızlı aşı tutumu Kaliteli ve kuvvetli bitki elde edilmesini sağlar.

36 ÇİLEK SERASI SİSTEM KURULUMU VE ÜRETİMİ

37 ÇİLEK SERASI SİSTEM KURULUMU VE ÜRETİMİ

38 ÇİLEK SERASI SİSTEM KURULUMU VE ÜRETİMİ

39 SERALARDA ÖRTÜALTI DOMATES YETİŞTİRME DEVRELERİ TEK MAHSUL YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇİFT MAHSUL YETİŞTİRİCİLİĞİ - SONBAHAR YETİŞTİRİCİLİĞİ - İLKBAHAR YETİŞTİRİCİLİĞİ TEK MAHSUL YETİŞTİRİCİLİĞİ Bir takvim yılında aynı serada bir mahsulün alınmasıdır. Tek mahsul yetiştiriciliği, ısıyı daha iyi absorbe etmesi ve daha sıcak olmalarından dolayı genellikle cam seralarda ve mikroklima olan alanlarda, plastik seralarda yapılmaktadır. Tek ekimde en uygun fide dikim tarihi Kasım ayının başı ile ortasıdır. --Sonbahar Yetiştiriciliği: ÇİFT MAHSUL YETİŞTİRİCİLİĞİ Bir takvim yılında aynı serada iki farklı veya aynı ürünün üst üste iki defa alınmasıdır. Çift mahsul yetiştiriciliğinin ilk devresine sonbahar yetiştiriciliği veya birinci mahsul yetiştiriciliği, ikinci mahsul devresi için ilkbahar yetiştiriciliği veya ikinci mahsul yetiştiriciliği denilmektedir. Sonbahar için en uygun tohum ekim tarihi temmuz ayının son haftası ile ağustos ayının ilk haftasıdır. Fidelerin dikimi ağustos ayının sonu veya eylül ayının ilk haftasıdır. --İlkbahar Yetiştiriciliği: İlkbahar için en uygun tohum ekim tarihi kasım ayının 2-3. haftasıdır. İlkbahar için ekilen tohumlardan elde edilen fideler sonbahar yetiştiriciliğinin sona ermesine kadar dikime gelir. Sonbaharda yetiştirilen bitkilerin sökülüp seranın temizlenmesinden sonra dikim yapılır. Şubat ayında yapılan dikim genellikle şubat ayı başlarında meydana gelen donlardan sonra yapılmalıdır.

40 SERALARDA ÖRTÜALTI DOMATES YETİŞTİRME EVRELERİ Domates derin, geçirgen, su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever.t oprakta fazla su zararlı olduğundan drenaja önem verilmelidir. Toprak ph sı 5,5-7,0 arasında olan topraklarda iyi yetişir. Tuzluluk yönünden domates tuza orta derecede hassastır. DİKİM Kuzey-güney yönünde yapılmalıdır. Seralarda çift sıra dikim sistemine göre yapılmalıdır. Dikim akşam üzerleri, serin saatlerde yapılmalıdır. Dikim sıklığı çeşit habitüsüne ve yetişme mevsimine göre değişir. Dikimde toprak tavlı olmalıdır. İPE ALMA Bitkileri tutabilmek için, Bitkiler arasındaki hava hareketi kolaylaştırmak için, Bitkilerde ışık gören yüzeyi arttırmak için, Erkencilik, Verim ve kaliteyi yükseltmek için, serada bitkiler askıya alınır.

41 SERALARDA ÖRTÜALTI DOMATES YETİŞTİRME EVRELERİ KOLTUK ALMA Yaprak sapı ile ana gövde arasındaki sürgünlerin alınmasıdır. Sürgünler 2-4 cm olunca körpe halinde iken koparılır. Koltuk alma sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Koltuk almada geç kalınmamalıdır. YAPRAK ALMA Meyveleri besleyen organlar yapraklardır. Yapraklar gelişi güzel koparılmamalıdır. Aksi taktirde meyvelerin küçük kalmasına neden olur. Meyveler normal iriliğini kazanmadan yaprak seyreltmesi yapmak hatalıdır. Bitkinin alt kısımlarındaki, sararmış, hastalıklı, yaşlı fizyolojik olarak işlevini kaybetmiş yaprakların alınmasıdır. TEPE ALMA Bitkilerde büyümeyi durdurmak. Meyvenin daha iri ve çabuk olgunlaşmasını sağlamak. 6-8 salkımdan sonra 2 yaprak bırakılarak tepe sürgününün kırılması veya kesilmesidir. Alt kökleri zayıf, alt dölleri kuvvetli olan çeşitlerde, üst döllerdeki meyvelerin de irileşmesini sağlamak için 5-7 salkımlardan sonra 2 yaprak bırakılarak tepe alınır. MEYVE SEYRELTME VE SALKIM UCU ALMA İlk salkımdan itibaren, üste doğru salkımlardaki 5-6 meyveden sonra uçları alınır. Meyve seyreltme, daha sonraki salkımların düzenli olarak gelişmesini sağlar. Salkım domates tipindeki çeşitlerde, salkımlardaki meyvelerin tamamının aynı irilik ve renkte olması için 5. veya 6. meyveden sonra salkım uçları alınmalıdır.

42 SERALARDA ÖRTÜALTI DOMATES YETİŞTİRME EVRELERİ Hasat Zamanı Domates yetiştiriciliğinde hasat; Yetiştirme amacına, Pazarın uzak ve yakınlığına, Çeşidin meyve özelliklerine göre beyaz olum döneminden başlayarak kırmızı olum devresine kadar olan herhangi bir devrede yapılabilir.

43 SERALARDA BOMBUS ARISI KULLANIMI Bombus arıları ekonomik olarak bal yapmayan, vücudunda sarı halkalar bulunan, iri ve tüylü ya-bani bir arı çeşididir. 5 C den düşük sıcaklıklarda dahi çalışabilir. Vücutları iri, güçlü ve tüylüdür. Yağmurlu bulutlu havalarda dahi çalışırlar. En uygun ortam koşulu C sıcaklık ve % hava oransal nemidir. Kovanların ömrü 6-8 haftadır. Kovanlar sera içerisine çiçeklenme başlangıcında konulur. Doğrudan güneş ışığından korunacak şekilde kovanların üst kısmına gölgeleme yapılır.

44 TOPRAKSIZ TARIM DOMATES ÜRETİMİ

45 AVRUPA KUZEY AMERİKA ASYA KUZEY AMERİKA AFRİKA GÜNEY AMERİKA AVUSTRALYA MAY S ERA Modern Sera Sistemleri

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralarda yetiştirme ve üretim sezonunu uzatmak, Birim alandan alınan yıllık verimi artırmak, Karlılık oranını yükseltmek amacıyla yaz ve kış mevsimlerinde sera içersinde bitki

Detaylı

SERA TEKNOLOJİLERİ. sera sistemleri.

SERA TEKNOLOJİLERİ. sera sistemleri. SERA TEKNOLOJİLERİ sera sistemleri sera sistemleri Güçlü ve sağlıklı ortamlar... MEKOSER SERACILIK, 10 yılı aşkın süredir sürdürdüğü ve birebir görev aldığı sanayileşme ve sanayileşmeye dayalı tarımsal

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Soğutma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Soğutma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Soğutma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Soğutma Sistemleri Seralarda yetiştirme ve üretim sezonunu uzatmak, Birim

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

İhsan Türkeli Makina İnşaat Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti.

İhsan Türkeli Makina İnşaat Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. GOTİK SERA 2009 Sn. Yetkilinin dikkatine İhsan Türkeli Makina İnşaat Enerji San. Tic. Ltd. Şti. olarak amacımız, seracılık konusundaki bilgi birikimimizle ürününüze değer

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Büyük ölçekli seracılık işletmelerinde yatırıma başlarken ilk aşamada minimum ekonomik büyüklüğün, yatırımın planlanmasında da hedeflenen büyüklüğün göz önünde bulundurulması gerekir.

Detaylı

TARİH : PROJE SAHİBİ : ÜRÜN DESENİ. ALAN : m2m2 ADA/PARSEL NO: ÜLKE/ŞEHİR/İL :

TARİH : PROJE SAHİBİ : ÜRÜN DESENİ. ALAN : m2m2 ADA/PARSEL NO: ÜLKE/ŞEHİR/İL : TARİH : 13.09.2018 PROJE SAHİBİ : ÜRÜN DESENİ : Domates Sersı ALAN :10.000 m2m2 ADA/PARSEL NO: ÜLKE/ŞEHİR/İL : 2002 yılında Türk Tarımında yer alan Cemre Tarım, tecrübesini ileri teknoloji ile birleştirdi.

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralar tarım işletmesinin tüm konumu içersinde diğer yapılarla uyum göstermelidir. Seraların iç ortamı yıl boyunca bitki yetişmesine uygun optimum çevre koşullarını sağlamalıdır.

Detaylı

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak

Budama. Örtüaltı tarımında. Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak SEBZELERDE YAPILAN KÜLTÜREL İŞLEMLER Budama Örtüaltı tarımında Bitkiyi dikine doğru büyütmek Işıklanma havalandırmayı daha effektif sağlamak BUDAMA Sürgün budaması (koltuk) Uç alma Yaprak alma Çiçek budaması

Detaylı

Tel: Fax:

Tel: Fax: Tel: +90 232 437 04 08-18 Fax: +90 232 437 04 09 info@a-sera.com www.a-sera.com 1 İÇİNDEKİLER 1. TEKNİK ÖZELLİKLER 3 1.1. TEMEL 3 1.2. ÇELİK KONSTRÜKSİYON 3 1.3. OLUKLAR 4 1.4. DİZAYN ÖZELLİKLERİ 5 2.

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

2002 yılında Türk Tarımında yer alan Cemre Tarım, tecrübesini ileri teknoloji ile birleştirdi.

2002 yılında Türk Tarımında yer alan Cemre Tarım, tecrübesini ileri teknoloji ile birleştirdi. 2002 yılında Türk Tarımında yer alan Cemre Tarım, tecrübesini ileri teknoloji ile birleştirdi. Cemre Tarım, modern sera, bağlantı ekipmanları, anahtar teslim modern sera sistemleri, sertifikalı meyve fidanları,

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan

Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan Yüksek teknolojiye sahip modern seralarda topraksız tarım yöntemiyle ürün yetiştirmek; Bitkinin fizyolojisine bağlı olarak bitkinin ihtiyacı olan sıcaklık, nem, ışıklanma, besin elementleri ve karbondioksitin,

Detaylı

2002 yılında Türk Tarımında yer alan Cemre Tarım, tecrübesini ileri teknoloji ile birleştirdi.

2002 yılında Türk Tarımında yer alan Cemre Tarım, tecrübesini ileri teknoloji ile birleştirdi. 11 2002 yılında Türk Tarımında yer alan Cemre Tarım, tecrübesini ileri teknoloji ile birleştirdi. Cemre Tarım, modern sera, bağlantı ekipmanları, anahtar teslim modern sera sistemleri, sertifikalı meyve

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seracılıkta ortam sıcaklığının kontrol altında tutulması bitki büyümesi ve gelişmesi ile verim ve kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Seralarda yetiştirilen ürünlerden

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERA TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERA TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERA TASARIMI Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ 1. Tanımı Örtüaltı yetiştiriciliği; çevre koşullarının olumsuz

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sera tarımının amacı tüm yıl boyunca birim alanda kaliteli ve yüksek verim elde etmektir. Bunun için de sera içerisinde bitki gelişim etmenlerinin sürekli kontrol edilerek optimum

Detaylı

GOTİK TÜNEL SS 900 YS. PROJE YERİ : İnhisar / BİLECİK PROJE SAHİBİ: S.S. İNHİSAR TARIMSAL KALKINMA KOOP PROJE ALANI: 1016 M²

GOTİK TÜNEL SS 900 YS. PROJE YERİ : İnhisar / BİLECİK PROJE SAHİBİ: S.S. İNHİSAR TARIMSAL KALKINMA KOOP PROJE ALANI: 1016 M² GOTİK TÜNEL SS 900 YS PROJE YERİ : İnhisar / BİLECİK PROJE SAHİBİ: S.S. İNHİSAR TARIMSAL KALKINMA KOOP PROJE ALANI: 1016 M² 1 Tarımsal üretim yapmak amacıyla Bilecik te kurmayı planladığınız yüzeyleri

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

ONEMLI! Sera Malzemelerinin Teknik Ozellikleri. Osmaniye Mülteci Kampında Kurulacak Seranın Teknik Özellikleri

ONEMLI! Sera Malzemelerinin Teknik Ozellikleri. Osmaniye Mülteci Kampında Kurulacak Seranın Teknik Özellikleri ONEMLI! Teknik ozelliklerin Türkçe versiyonu yalnızca referans amaçlı verilmektedir. Ilgilenen firmalarin teklif detaylarini ingilizce olarak sunmalari talep edilmektedir. Sera Malzemelerinin Teknik Ozellikleri

Detaylı

JET FANLAR [PAF-J SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil!

JET FANLAR [PAF-J SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil! Havalandırma Lüks Değil! Her geçen gün katlanarak artan şehir yaşamı bazı ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Fert başına gittikçe daralan yaşam alanları insanları iç içe yaşamaya zorlamaktadır. Hem

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney 4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ Bitkide büyüme ve gelişme, bitkisel üretimde çeşitlilik Bitkinin genetik yapısı

Detaylı

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA Firmamız Yüksek Isı İzolasyon Ürünleri Ve Teknik Tekstil Ürünleri Üzerine Uzmanlaşmış Kadrosuyla Uzun Yıllardır Sektörde Hizmet Vermektedir.

Detaylı

SERA TARIMI VE ÖNEMİ

SERA TARIMI VE ÖNEMİ 2015 SERA TARIMI VE ÖNEMİ Sera Tarımı ve Önemi 1 ÖNEMİ: Ülkemizde kırsal kesimde nüfusun tutulmasının en önemli sorunlarından biri toprak sermaye büyüklüğüdür. Nüfusun hızlı artması sonucu, gittikçe pazarlanan

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Y TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME

Y TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME Y TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME 10metre ÇİFTLİ DEKORATİF AYDINLATMA DİREĞİ Direk Ana Gövde : Direk gövdesi kullanılan Ø114*3mm Ø139*4mm, Ø168*4mm çelik (S 235 JR) kalite borulardan imal edilecektir.

Detaylı

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır.

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır. Ekolojik istekleri Çayda verim ve kalite ile ekolojik koşullar arasında ilişki vardır. Dünya üzerinde kuzey yarımkürede 42.enlem, güney yarım kürede ise 30. enlem çay bitkisinin son yetişme sınırlarıdır.

Detaylı

SERA TASARIMI (Seraların Planlanması)

SERA TASARIMI (Seraların Planlanması) Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERA TASARIMI (Seraların Planlanması) Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin TEZCAN SERA PLANLAMASINDA ETKİLİ İKLİM FAKTÖRLERİ Bitkilerden ekonomik

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini

Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini Meyve ve sebzeler mevsiminde ziyan olmasın diye tasarlandı Hızlı ve sağlıklı

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Çevre Koşullarının Denetimi) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Çevre Koşullarının Denetimi) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Çevre Koşullarının Denetimi) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Çevre Koşulları Sera içi çevre koşulları, -Sıcaklık, -Bağıl nem,

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Dünyada taze olarak, yemeklerde diğer sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, konsantre domates

Detaylı

Tel: +90 232 437 04 08-18 Fax: +90 232 437 04 09 info@a-sera.com www.a-sera.com

Tel: +90 232 437 04 08-18 Fax: +90 232 437 04 09 info@a-sera.com www.a-sera.com Tel: +90 232 437 04 08-18 Fax: +90 232 437 04 09 info@a-sera.com www.a-sera.com İçindekiler. 1. ARAZİNİN TESVİYESİ 3 2. TEKNİK ÖZELLİKLER 5 3. KAPLAMA ÖZELLİKLERİ 8 4. DİZAYN ÖZELLİKLERİ 12 5. BETON İŞLERİ

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

Seralar. Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ

Seralar. Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Seralar Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ İklimle ilgili çevre koşullarına tamamen veya kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, bağıl nem, ışınım, karbondioksit ve hava hareketini kontrol altında tutarak bitkilerin

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Đhsan Türkeli Makina Đnşaat Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. TÜNEL SERA PROJESĐ

Đhsan Türkeli Makina Đnşaat Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. TÜNEL SERA PROJESĐ Đhsan Türkeli Makina Đnşaat Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. TÜNEL SERA PROJESĐ 2012 Sn. Yetkilinin dikkatine Đhsan Türkeli Makina Đnşaat. olarak amacımız, seracılık konusundaki bilgi birikimimizle ürününüze

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

ANKA FAN. Pervane Adedi: 6 Kanat Çapı: 1240 mm Motor: 1.5 HP 1.10 KW EnxBoy: Kapasite : m3/h

ANKA FAN. Pervane Adedi: 6 Kanat Çapı: 1240 mm Motor: 1.5 HP 1.10 KW EnxBoy: Kapasite : m3/h FAN SİSTEMİ ANKA FAN Havalandırma Fan (140 140 cm) Tünel ve geçiş havalandırmalarında kullanılan yüksek kapasiteli egzoz fanlardır. Kümeslerin soğutulmasında ve istenilen hava hızının elde edilmesi amacı

Detaylı

Y TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME

Y TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME Y TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME 1. STANDARTLAR Bu şartname kapsamındaki dekoratif aydınlatma direkleri aşağıda verilen Türk Standartların yürürlükteki en son baskılarına göre imal ve test edilecektir.

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

Kompakt panolar. Kompakt panolar AE. Kompakt sistem panoları CM. Plastik panolar KS. Kompakt panolar AE...46

Kompakt panolar. Kompakt panolar AE. Kompakt sistem panoları CM. Plastik panolar KS. Kompakt panolar AE...46 Kompakt panolar Kompakt panolar AE Kompakt panolar AE...46 Kompakt sistem panoları CM Genişlik 600 800 mm...50 Genişlik 1000 1200 mm...51 Plastik panolar KS Plastik panolar KS...52 Rittal Katalog 34/Endüstriyel

Detaylı

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Patlıcan her türlü yemeği kolayca pişirilen, garnitür ve salata olarak değerlendirilen bir sebzedir. Bunun dışında reçeli ve turşusu da yapılabilir. 100 gr

Detaylı

Tel: +90 232 437 04 08-18 Fax: +90 232 437 04 09 info@a-sera.com www.a-sera.com

Tel: +90 232 437 04 08-18 Fax: +90 232 437 04 09 info@a-sera.com www.a-sera.com Tel: +90 232 437 04 08-18 Fax: +90 232 437 04 09 info@a-sera.com www.a-sera.com İçindekiler. 1. ARAZİNİN TESVİYESİ 3 2. ÇELİK KONSTRÜKSİYON TEKNİK ÖZELLİKLERİ 5 3. REDÜKTÖRLÜ PENCERE MOTORLARI 11 4. KAPILAR

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FĐDANI

KESME GÜL VE GÜL FĐDANI KESME GÜL VE GÜL FĐDANI ÜRETĐMĐ Gül Fidanı Üretimi Tohum Çelik ve aşı ile çoğaltılabilirler. Tohumla Üretim *Gül tohumları hasattan hemen sonra ekildiğinde çimlenemez. 4 C de 4-6 ay süre ile nemli sphagnum

Detaylı

C TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME

C TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME C TİPİ AYDINLATMA DİREĞİ TEKNİK ŞARTNAME 1. STANDARTLAR Bu şartname kapsamındaki dekoratif aydınlatma direkleri aşağıda verilen Türk Standartların yürürlükteki en son baskılarına göre imal ve test edilecektir.

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE HAZIRLAYAN:Kübra

Detaylı

Sizi geleceğe taşır...

Sizi geleceğe taşır... Sizi geleceğe taşır... HAKKIMIZDA Elizi Reklam İnşaat Turizm Tarım Gıda ve Hayv. San. Tic.Ltd.Şti. firması olarak 2001 yılında Antalya da faaliyetine başlamıştır. Şirketimizin ana faaliyet konusu sera

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak adlandırılmaktadır. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

HIZLI KATLANIR PVC KAPI

HIZLI KATLANIR PVC KAPI HIZLI KATLANIR PVC KAPI MARKASI : 1-MODEL Katlanır Tip 2- TEKNIK ÖZELLİKLER Kanatlı ve sürgülü kapılara kıyasla ölü alan kaybı yoktur. Yaklaşık 60-70 km/h rüzgara dayanıklıdır. ( Ortam şartlarına göre

Detaylı

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ AKSİYEL FAN & HIZ KONTROL ÜNİTESİ SFW0S 300 BROŞÜR TEKNİK ÖZELLİKLER SALİKS SFW0S 300 Fan yaygın olarak pano ve server odaları, elekrik panoları gibi endüstriyel makine soğutmalarında, aynı zamanda yaşamsal

Detaylı

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ Köşe leri 9002 köşe bitiş profilidir. Hareketli tavan ve duvar bitişlerinde kullanılır. Tek taraflı uygulanır. 9077 Farklı kanat genişliklerinde üretilen alüminyum

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır KAPAK ARKASI BASKISIZ IGK - Isı Geri Kazanım Cihazı Sessiz ve yüksek verimli Genel Özellikler Daha düşük enerji tüketimi için yüksek verimli

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

SERACILIK VE İÇ MEKAN BİTKİLERİ-3 YRD. DOÇ. DR. ALEV GÜRBEY

SERACILIK VE İÇ MEKAN BİTKİLERİ-3 YRD. DOÇ. DR. ALEV GÜRBEY SERACILIK VE İÇ MEKAN BİTKİLERİ-3 YRD. DOÇ. DR. ALEV GÜRBEY 1-IŞIK Işık yoğunluğu bitkilerin gelişimi için çok önemlidir. Seraların ana ışık kaynağı güneş olup yararlanma seviyesinin maksimum olması için

Detaylı

Termik Santrallerden Çıkan Atık Enerji ile Isıtılan Seralarda Sebze Yetiştirilmesi

Termik Santrallerden Çıkan Atık Enerji ile Isıtılan Seralarda Sebze Yetiştirilmesi Termik Santrallerden Çıkan Atık Enerji ile Isıtılan Seralarda Sebze Yetiştirilmesi Prof. Dr. H. Yıldız DAŞGAN Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü dasgan@cu.edu.tr Elektrik enerjisi elde etmek

Detaylı

AKSESUARLAR BAZA AKSESUARLARI. Materyal. Gerekli : Montajında M12 x 30 vida ve pul gereklidir. Sf **

AKSESUARLAR BAZA AKSESUARLARI. Materyal. Gerekli : Montajında M12 x 30 vida ve pul gereklidir. Sf ** BAZA AKSESUARLARI SABİT BAZA : 3,00 mm Galvaniz sac + RAL 7012 boya : Baza genişlik : 2 adet baza ve bağlantı parçaları. Baza derinlik : 2 adet baza ve bağlantı parçaları. Gerekli : Montajında M12 x 30

Detaylı

BAĞCILIKTA BUDAMA. Doç. Dr. Murat Akkurt

BAĞCILIKTA BUDAMA. Doç. Dr. Murat Akkurt BAĞCILIKTA BUDAMA Doç. Dr. Murat Akkurt Budama Nedir? Asmaların genç (yenice) devrelerinde uygun bir terbiye şeklinin oluşturulması; ürün devresinde ise verimlilik, kalite ve gelişmeyi dengede tutarak

Detaylı

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir.

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Fideler,20-40cm aralıklarla Ekim-Kasım aylarında dikilir. Hava sıcaklığı

Detaylı

KOLLEKTÖRLER ÇATI ÜSTÜ & ÇATI İÇİ

KOLLEKTÖRLER ÇATI ÜSTÜ & ÇATI İÇİ KOLLEKTÖRLER ÇATI ÜSTÜ & ÇATI İÇİ Kollektorfolder_tuerkisch_2013.indd 1 13.09.2013 10:03:21 SOLAR ÇÖZÜMLER GASOKOL & SMS-ENERJİ KİŞİYE ÖZEL ÇÖZÜMLERDE UZMAN PRATİKDEN ÖRNEKLER: Solar Sıcak Su Hazırlama

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM DIANTUS CARYOPHYLLUS(KARANFİL) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi 2. Çalışma Prensibi 3. Sistem Bileşenleri 4. Montaj 5. Resimlerle Kolektör Montajı 6. Teknik Detaylar 7. Teknik Bilgi 8. Bakım 9. Tesisat Şeması Genel

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir.

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. AECHMEA Kullanılışı: Güzel çiçekli, dekoratif yapraklı bir bitkidir. Toprak: Humusça zengin yada topraksız karışım uygundur. Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. Sulama:

Detaylı

Hububat Depolama ve Taşıma Sistemleri TÜMENOĞLU TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

Hububat Depolama ve Taşıma Sistemleri TÜMENOĞLU TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ Hububat Depolama ve Taşıma Sistemleri TÜMENOĞLU TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ Merkez: Horozlar Mah. Kadıköy Cad.No.68-70 Erenler / SAKARYA Fabrika Tel:0.264 3535421 Fax:0.264 3535422

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

&ÖZEL BAĞLANTI APARATI

&ÖZEL BAĞLANTI APARATI GİZLİ VİDALI ÇATI PANELİ PANELSAN &ÖZEL BAĞLANTI APARATI ÇATI ve CEPHE MALZEMELERİ ÖDÜLLERİ YILIN ÇATI KAPLAMA MALZEMESİ ÖDÜLÜ 2014 GIZLI VIDALI ÇATI PANELI POLIÜRETAN(PUR) POLIIZOSIYANURAT(PIR) YALITIMLI

Detaylı

KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ

KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ KENT BAHÇELERİ İÇİN SULAMA REHBERİ Yeryüzü Derneği Haziran 2011 SULAMA: Bitkilerin normal gelişmesi için gerekli olan fakat doğal yollarla karşılanamayan suyun zamanında, bitkinin istediği miktarda ve

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ Gül Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsindendir ve dünyada yaklaşık 1.350 Rosa türü tanımlanmıştır. Gül 1-2 metre arasında uzayabilen, çok yıllık dikenli

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES. GürTech T x625 mm

ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES. GürTech T x625 mm ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES 600 600 450 1300 600 2400 600 X Göz deti MODEL KT YÜKSEKLİK KT RSI 3 KT 4 KT 5 KT 6 KT 7 KT 8 KT 2580 mm 3230 mm 3880 mm 4530

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr ZAMBAK (LİLİUM) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Detaylı

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri.

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri. KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ İNŞAAT VE YAPI SEKTÖRÜ, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, TURİZM SEKTÖRÜ, EĞİTİM KURUMLARI, ÖZEL PROSES SİSTEMLER, ENDÜSTRİYEL TESİSLER İklimlendirme Sistemleri KFC KFC 3 H:1.80 m Her

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

PROJE RAPORU Ref No: 6717

PROJE RAPORU Ref No: 6717 TOROS TARIM PAKETLEME TESİSİ MERKEZİ GÜNEŞ ENERJİLİ SICAK SU TESİSİ PROJESİ Ağustos 2005 PROJE RAPORU Ref No: 6717 Proje Başlama Tarihi : 2 Temmmuz 2005 Proje Bitiş Tarihi: 17 Ağustos 2005 Kapsam : Toros

Detaylı

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013 Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 2 EKİM 201 Prof. Dr. Mustafa Özgürel ve Öğr. Gör. Gülay Pamuk Mengü tarafından yazılan Tarımsal Meteoroloji kitabından faydalanılmıştır. Hava ve İklim ile

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ DERS PLANI Giriş ve temel kavramlar Seraların planlanmasında etkili faktörler Seraların planlanması Sera işletmelerinin tasarımı Seralarda çevre koşullarının denetimi Seralarda

Detaylı