Uzaktan Eğitim Sürecinde Materyal Ortam ve Teknoloji Tasarımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uzaktan Eğitim Sürecinde Materyal Ortam ve Teknoloji Tasarımı"

Transkript

1 Uzaktan Eğitim Sürecinde Materyal Ortam ve Teknoloji Tasarımı

2 İÇİNDEKİLER 1.Öğretim Materyallerinin Kullanımı Öğretim materyali nasıl hazırlanır? Uzaktan Eğitimde Yazılı Materyallerinin Kullanımı Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal Kullanımı 1.Görsel Tasarım Öğeleri Nelerdir? 2.Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler? 3.Biçimsel tasarım öğeleri nelerdir? 4.Tasarımda düzenleme yapılırken dikkat edilmesi gerekenler? Uzaktan Eğitimde İşitsel Materyallerin Kullanımı Uzaktan Eğitimde Görsel-İşitsel Materyal Kullanımı 2.Uzaktan Eğitimde Teknoloji Tasarımı ve Kullanımı Çoklu Ortam Nedir? Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin Tasarım Süreci Nasıldır? Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin Boyutları Nelerdir? Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin Tasarım Öğeleri Nelerdir?

3 Hedef Kitle-Amaç Anahtar Kelimeler Hedef kitlemiz Uzaktan Eğitim ile eğitim hayatını sürdüren öğrencilerdir. Yaş Sınırlaması yoktur. Amacımız öğrencilere uygun materyalleri kullandırabilmek, materyal kullanımı hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak ve teknolojiyi uzaktan eğitimde etkili verimli bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır. ANAHTAR KELİMELER Öğretim Materyali Materyal Seçimi Materyal Tasarımı Tasarım Öğeleri Çoklu Ortam Görsel-İşitsel Materyaller

4 Kazanımlar Amaç 1:Uzaktan Eğitimde Öğretim Materyallerinin Aşamalarını Kavrayabilme ve Kullanabilme Öğretim Materyallerinin Kullanım aşamalarını kavrayabilecek Uzaktan Eğitimde Öğretim materyali hazırlayabilecek. Uzaktan Eğitimde yazılı materyaller hazırlayabilecek. Uzaktan Eğitimde görsel materyaller hazırlayabilecek. Uzaktan Eğitimde görsel tasarım öğelerini kavrayabilecek. Uzaktan Eğitimde işitsel materyaller hazırlayabilecek. Uzaktan Eğitimde görsel-işitsel materyaller hazırlayabilecek.

5 Kazanımlar Amaç 2: Uzaktan Eğitimde Teknoloji Tasarımının önemini kavrama ve Teknolojiyi kullanabilme Çoklu ortamı açıklayabilecek. Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin tasarım sürecini açıklayabilecek. Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin boyutlarını açıklayabilecek. Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin tasarım öğelerini açıklayabilecek. Uzaktan Eğitimde Çoklu Ortamı etkileşimlerini uygulayabilecek.

6 Örnek Olay Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Öğrencilerinin sınavlardaki başarı düzeyinin düşük olduğunu fark etti. Fakülte tarafından bu durumun nedenleri geniş çaplı araştırıldı ve öğrencilerin başarı düzeylerinin düşük olmasının ana sebebinin ders kitaplarının çok karışık olması, zor anlaşılması olduğu ortaya çıktı. Ders içerikleri anlatılırken kullanılan materyallerin yeterli olmaması ve öğrenme farklılıklarının gözetilmemesinden dolayı başarı düzeyinin düşük olduğu ortaya çıktı. Fakülte yönetimi sınav başarılarını artırmak ve öğrenci motivasyonunu artırmak için fakülte öğretim görevlilerine bu durumu çözmeleri için en iyi ekibin kurulmasını ve çözüm üretmesini istediler. Öğretim üyeleri bir araya gelerek ders materyallerinin içerikleri desteklemesini, kolay anlaşılır materyaller kullanarak ve öğrenci farklılıklarını göz önünde bulundurarak uygun materyali kullanmışlardır. Teknolojiyi kullanarak da öğrencilerin daha iyi anlamalarını ve motivasyonlarını artırmalarını sağlamışlardır. Böylelikle sınvadaki başarı oranı da artış göstermiştir.

7 Öğretim Materyallerinin Kullanımı Öğretim Materyalleri hazırlanırken Materyaller farklılık gösterseler bile hepsi için genel uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar: 1-)Öğretim materyali, basit, sade ve anlaşılabilir olmalıdır: Materyallerin sade ve anlaşılır olması tüm öğrencilerin materyali anlamalarına ve kendi yorumlama kabiliyetlerine göre yorumlayabilmelerine yol açacaktır. Hazırlanacak olan materyallerin tüm öğrencilere uygun ve sorularına cevap verebilecek, kullanışlı, anlaşılır olması derse motive olmalarını ve ders içeriğini anlamalarını sağlayacaktır. Materyallerde fazla ayrıntıya yer verilmesi durumunda öğrencide bilginin kodlanmasını zorlaştırır ve karışıklığa yol açabilir.

8 Öğretim Materyallerinin Kullanımı 2-)Öğretim Materyali dersin amacına uygun hazırlanmalıdır Materyal dersin hedeflerini desteklemeyecek bir şekilde hazırlandığı zamane kadar iyi hazırlanmış olsa bile hedefe uygun olmadığı için kazandırması beklenen yeterlilikleri kazandırmayacaktır. Önceden kazandırılması planlanan hedeflerin kazandırılması için materyaller amacına uygun hazırlanmalıdır. Örneğin hedefler uygulama düzeyinde ise, öğretim materyali de öğrenciye uygulama yapma fırsatı sunabilmelidir.(

9 Öğretim Materyallerinin Kullanımı 3-)Öğretim Materyali dersin tümünü açıklamak yerine daha çok önemli, anlaşılması zor olan bilgilerle donatılmalıdır. Materyallerde konu hakkındaki tüm bilgilere yer verilirse öğrencinin anlamasını zorlaştırır. Bilgileri karıştırmasına yol açar. Tüm bilgilere yer vermek yerine anlaşılması zor olan bilgilere,daha soyut bilgilerin somutlaştırılması için veya konunu ana hatlarıyla öğrenciye verilmesi geri kalan kısmının da öğrencinin tamamlamasını istemek.böylelikle Konu fazla dallara ayrılmadan herkesin anlayabileceği bir şekilde ve sorun olabilecek yerlerinde verilmesiyle öğrencinin başarı düzeyini artırır.

10 Öğretim Materyallerinin Kullanımı 4-)Öğretim Materyallerinde kullanılacak görsel öğeler dersi içeriğiyle ilgili olmalı fazla görselliğe yer verilmemeli az ve öz olacak şekilde yeterli görsel öğeye yer verilmeli. Kullanılacak görsel öğeler içerik ile birbirini tamamlar nitelikte olmaz ise konudan uzaklaşmaya yol açabilir. Bu yüzden kullanılacak görsel öğelere özen gösterilmeli ve içerik ile uyumlu birbirini tamamlar nitelikte olmalarına önem verilmelidir. Örneğin materyalde yaş aralıklarına dair bilgi veriliyorsa burada grafik kullanılmalı kullanılan grafik anlaşılır olmalı ve fazla grafik kullanılmadan konu hatları verilmeye çalışılmalı. Fazla görsel öğenin Kullanılması zihinde karışıklığa yol açabilir.

11 Öğretim Materyallerinin Kullanımı 5-)Öğretim Materyallerinde kullanılacak görsel öğeler, işitsel ve yazılı metinler dersi içeriğiyle ilgili olmalı öğrencilerin özelliklerine göre hazırlanmalı, Öğrencinin gerçek hayatıyla tutarlı olmasına özen gösterilmeli. Kullanılan yazılı, görsel-işitsel öğeler öğrencinin gerçek hayatta karşılaşabileceği şeyler olmalı. Örneğin elma örnek olarak gösterilecekse mor değil de yeşil veya kırmızı olmasına özen gösterilmeli. Öğrencinin anlamasını kolaylaştırmak için işitsel ve görsel öğeler bağlantılı ve gerçek hayatla ilgili olmalı. Öğretim materyallerinin öğretim ortamındaki işlevlerinden biri de, öğrencinin gerçek hayatıyla öğretim ortamı arasında bir köprü kurabilmektir.(

12 Öğretim Materyallerinin Kullanımı 6-)Öğretim Materyalleri Öğrenciye alıştırma, tekrar ve uygulama imkânı sunmalı. Materyaller alıştırma imkânı sunmaz ise öğrenci ne kadar öğrendiğini bilemez ve hiçbir zaman kendini yeterli seviyede hissedemez. Tekrar olanağıyla öğrencinin anlamadığı kısımlara tekrar bakmasını sağlamalı ve böylelikle konuyu eksiksiz kavramasını sağlamalı. Uygulamalarla öğrenci tekrar etmesi gerektiği yerleri görür, alıştırmalarla daha çok çalışması gereken kısımlar varsa bunları anlar ve uygulamaya başlar. Bu açıdan önemlidir.

13 Öğretim Materyallerinin Kullanımı 7-)Öğretim Materyalleri tüm öğrencilerin erişimine açık olmalı ve eşit erişim hakkı sunmalı. Uzaktan Eğitim esnasında kullanılabilecek her türlü materyal tüm öğrencilerin erişimine açık olmalı ve hiçbir fark gözetmeden erişebilmeleri sağlanmalı. Öğrencilerin tümünde olabilecek özellikler göz önüne alınmalı. 8-)Materyaller Tekrar Başvurabilme özelliğine uygun hazırlanmalı ve öğrencilerin de kullanabileceği düzeyde olmalıdır. Kullanılacak materyaller konu içerisinde tekrar faydalanılabilecek materyaller ise daha donanımlı ve sağlam hazırlanmalıdır. Materyaller fazla örneklere sahip olmalı ki öğrencilerin farklı anlama özelliklerine uygun olmalı. Öğrencilerin kullanabileceği türde olmalıdır. Sıra Sizde?? Öğretmen olsaydınız öğrencilere materyal seçerken başka hangi kriterleri göz önüne alırdınız?

14 Uzaktan Eğitimde Yazılı Materyallerinin Kullanımı Uzaktan Eğitimde ilk uygulamalar bankacılık sisteminde mektupla eğitim ile başlamıştır. Bu uygulama ile uzaktan eğitimin kriterlerine göre hazırlanan ders içerikleri ve diğer materyaller posta yolu ile öğrencilere gönderilmesi söz konusu olmuştur. Mektupla öğretim de denilebilir. Yazılı gereçler kullanılarak gerçekleşmiştir.

15 Uzaktan Eğitimde Yazılı Materyallerinin Kullanımı Yazılı Materyallerin Avantajları Yazılı materyaller, özelliklede ders kitapları veya ders notları, değişik işlevleri yerine getirmektedir. Öğrenciyi.pratik çalışmaya yöneltir. Problem çözmeye yöneltir. Soru cevaplandırmaya yöneltir. Bireysel olarak bağımsız öğrenmesini sağlar. Tekrar ve alıştırma yapmasını sağlar. Bireysel inceleme yapmasını sağlar. Bilgiyi yorumlamasını ve bilgiyi dağıtmasını sağlar. Yazılı Materyallerin Sınırlılıkları Oluşturulan kaynakların çoğaltılıp öğrencilere dağıtılmasında sıkıntılar ortaya çıkar. Yazılı kaynaklarda bireysel öğrenme farklılıklarına göre hazırlanma süreci zordur. Kaynak belirtmede görüş birliğine varılmadığından ortak kaynak belirtmek sıkıntılıdır. Güncellenmesi ve teknolojik yeni bilgilerin eklenmesi sıkıntılı olabilir Sıra sizde?? Yukarda belirtilenlerin dışında size göre yazılı materyallerin avantaj & dezavantajları var mı? Nelerdir?

16 Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal Kullanımı

17 Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal Kullanımı Görsel Öğeler: Gerçekçi: Üzerinde durulan gerçek nesneyi gösterir. Nesnenin gerçek olması demektir. İlk resim gerçekçi diğeri ise gerçekçi değildir. Ancak gerçekçi resimlerde her zaman bir eksiklik söz konusudur. Çünkü hiçbir zaman resim gerçek hatlarıyla resmedilemez.

18 Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal Kullanımı Benzeşik: Bir kavramı, konuyu açıklamak için şekil olarak benzerlik gösteren öğeleri kullanmaktır. Örneğin Dünya şeklini anlatırken mevcut materyalleri bulunmayan bir okul bunun yerine top veya portakal vb. dairesel yapıda olan şeylerin kullanılması.örn:şekil1 Şematik: Akış diyagramları, grafikler, haritalar vb. şemasal şekilleri kullanarak içeriği aktarmaya çalışmak.örn:şekil2. BENZEŞİK ŞEMATİK

19 Sözel Öğeler Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal Kullanımı Yazı Tipi: Yazı tipinin tüm saylarda aynı olmasına özen gösterilmeli yazı tipi genel geçerliliği kurallar çerçevesinde olmalı. Yazı Tipini ayarlarken tüm kelimelerin açık olmasına özen gösterilmeli.örn:şekil1 Renk: Yazının rengi arka planla uyumlu olmalı. Dikkat çekmek amaçlı noktalarda vurgulamak için renk biraz daha koyu olabilir. Dikkat çekmek istenen yerler sarı renkle, daha az dikkat çekmek istenilen yerlerde mavi renkle, hatırlatılması istenen renklerde kırmızı renkle ifade edilmeli. Genel kurallar bunlardır.

20

21 Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal Kullanımı Sözel Öğeler Stil Sayısı: Yazı stili uygun olmalı, düz yazı stili seçilmeli. Genel kurallara uygun hazırlanmalı. Yazı boyutu ikiden fazla farklılık göstermemeli. Büyük Harf: Metinleri yazıda en iyi şekilde okumalarını sağlamak. Küçük harf kullanmaya özen göstermek ve gerekli yerlerde büyük harf kullanmaya özen göstermek gerekir.

22 Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal Kullanımı Sözel Öğeler: Harf Boyutu: Harf boyutu materyal ortam ve amacına göre belirlenmelidir. Harf boyutu belirlenirken genel kurallara uygun belirlenmeli ve herkes tarafından okunabilmeli. Boşluklar: Metinler arası boşluklarda okumayı kolaylaştırmak ve zorlaştırmak açısından önemlidir. Bu açıdan boşlukların düzenli ve uygun bir şekilde yerleştirilmesine önem gösterilmelidir. Satırlar arasında boşluklar fazla olmamalı ve kopukluk hissi vermemelidir.

23 Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal Kullanımı Çekicilik Katan Öğeler Dikkat Çekicilik: Öğrencilere yeni bilgiler verilirken öğrencilerin güdülenmesi gerekir. Dikkatlerinin bir noktada toplanması ve canlı tutulması için uyarıcılar önemlidir. Dokunulabilirlik: Öğretim materyalleri öğrenciye dokunabiliyor hissi vermelidir ki öğrencinin materyali gerçek hayata uyarlayabilmesini sağlasın. Daha etkili bir ders işleyişi için önemlidir. Etkileşimlilik: Tüm materyallere uygulanabilir bir özelliktir. Hazırlanacak olan materyalin öğrencinin derse etkin katılımının sağlanmasına önem verilmeli. Etkili ders işleyişinin sağlanmasıyla birlikte verim artar. Sınav sonuçlarında artış görünür. Sıra Sizde?? Uzaktan Eğitimde görsel materyal kullanmanın önemi nedir? Kullanırken nelere dikkat etmeliyiz.

24 Uzaktan Eğitimde Görsel Materyal tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler? Görsel materyaller hazırlanırken görsel tasarım öğelerine uygun hazırlanmalıdır. Ders içeriğiyle uyumlu olmalı içeriği tamamlar nitelikte olmalı. Fazla görsellik kullanmak bilginin zihinde karışmasına yol açar bu yüzden görsel materyallerin az ve öz kullanılması gerekir. Görsel materyaller yazılı veya sözel bilgilerin somutlaştırılması, kavramların öğretilmesi ve zihinde bilginin somutlaşması amacıyla kullanılmaktadır. Bazı öğrenciler Görsel materyallerle daha etkili öğrenme gerçekleştirir.

25 Biçimsel tasarım öğeleri nelerdir? çizgi, şekil, alan,boyut, doku, renk Çizgi: Dikkati belirli bir noktaya çekebilir, belirli bir yolun izlenmesini sağlayabilir.çizgilere sadeleştirme olayı da denebilir. Anlamı bir yerde toplamaya yarar. Şekil: Yüzey üzerinde oluşturulan iki boyutlu anlamlı biçimlerdir. Farklı şekillerin bir araya gelmesiyle anlamlı şekiller ortaya çıkar. İstanbul Ankara arası çizgisel gösterim. Şekil ile gösterim.

26 Alan: Görsel materyaller kullanılırken alanın etkili ve düzgün kullanımı materyallerin anlaşılabilir olması açısından büyük önem taşır.alanın düzgün ve etkili kullanılması gerekiyor. Boyut: Materyallerde kullanılan boyutlar öğrenciyi yanıltmamalı ve gerçek yaşantıyla uyumlu boyutlandırmalara yer verilmeli. Örneğin zürafa ev den daha uzun olmamalı.

27 Doku: Görsel öğelerin çoğu iki boyutludurlar. Doku, görselin hem daha gerçekçi gözükmesine, hem de zeminle cisim arasında oluşan farklılık sayesinde daha rahat algılanmasına yardımcı olur. Renk: Görsel materyallerde önemli bir etmendir. Bilinçli kullanılmalıdır. Ders içeriğinde yazı tipi ve rengi uyumlu olmalı arka planla uyumlu olmalı. Materyallerin etkili ve göze hitap etmesi için renk uyumu kaçınılmazdır. Renk görsel materyallerde önemli bir unsur olmakla birlikte etkililiği bilinçli kullanılmasına bağlıdır. DOKU RENK ŞEMASI

28 4.Tasarımda düzenleme yapılırken dikkat edilmesi gerekenler? Tasarımda düzenlemeler 3 başlık ta toplanmıştır. Yakınlık, yönlendiriciler ve uyumluluk. 1.Yakınlık: Bir alandaki görsel öğeler birbirlerine yakın olma durumlarına göre gruplandırılırlar. Birbirine yakın öğeler materyallerde birbirine yakınlaştırılmalı ve birbirinden uzak öğeler de birbirinden uzaklaştırılmalıdırlar. Birbiriyle ilişkili metinler ve görsel öğeler birlikte yer almalı. 2.Yönlendiriciler: Öğretim materyallerinde nereden başlanmak isteniyorsa veya öğretim materyallerinde dikkat çekilmek istenen noktalarda yönlendiriciler kullanılarak materyallerde istenilen yere yönlendirilebilir. Madde imi kullanarak bu işlemleri gerçekleştirebiliriz. 3.Uyumluluk:Görsel Materyal hazırlarken materyal içersindeki öğelerin yapısal olarak aynı özelliklere sahip olması gerekir. Başlıkları düzeyine göre düzenlenmesi ve alt başlıklarında başlıklara göre ayarlanması.

29 Uzaktan Eğitimde İşitsel Materyallerin Kullanımı Telefon, sesli konferans radyo, teyp ve cd ile eğitimin gerçekleştirilmesidir. Telefon ile eğitimler eskiden yaygın olarak kullanılan fakat günümüzde yerini video ile konferansa bırakan eğitim materyalleridir. Sadece ses ile eğitim gerçekleştirilmesi birtakım sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. Sadece öğreten merkezlidir. Tekrar olanağı sunar. Fakat öğretmen merkezli olduğundan eğitimde etkili bir şekilde kullanılamaz. Mekandan bağımsızlık da önemli bir etkendir. Yarar ve sınırlılıkları bunlardır. Daha etkili öğretim için ses ve görüntünün bir arada kullanılması gerekmektedir.

30 Uzaktan Eğitimde Görsel-İşitsel Materyal Kullanımı Öğretimsel Televizyon Yayınları Tek bir ders üzerinde veya tüm derslerin televizyon kanallarında eğitiminin gerçekleşmesi. Hem görüntü hem de ses özelliklerinin kullanılması dersin anlaşılmasını kolaylaştırır. Soyut kavramların somutlaştırılmasını sağlar. Yönetimi dersten önce hazırlıkların yapılması ve ders esnasında kontrolün sağlanması ve dersten sonra gerekli düzenlemelerin yapılması, hata ve eksiklerin tespit edilmesi ve düzenleme yapılması açısından önemli bir etmendir. Tek yönlü ve çift yönlü dağıtım modelleri bulunmaktadır. Çift yönlü dağıtım modeli eğitimde verimliliği artırdığı için daha etkilidir. Görsel-işitsel materyaller televizyonlardır.eğitim tvlerdir. İşitsel teknoloji ve görsel teknolojinin birlikte kullanılmsıyla birlikte eğitim materyallerinin etkili bir şekilde hazırlanması ve uygulanmasını sağlar.

31 Uzaktan Eğitimde Teknoloji Tasarımı ve Kullanımı Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyalleri Çoklu ortam; metin, görüntü, grafik, çizim, ses, video ve animasyonların bilgisayarda gösterilmesi, dosyalarda saklanması, bilgisayar ağından iletilmesi ve sayısal olarak işlenmesi ile ilgili bir kavramdır. Çoklu ortam dediğimiz zaman, çeşitli türdeki bilgi kaynaklarının bir arada olması anlaşılmaktadır. Bir örnekle açıklarsak; sadece ses veya görüntü, bilginin gösterildiği birer ortamdır; bunlar bir araya getirildiğinde ise çoklu ortam olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda; metin, görüntü, grafik, çizim, ses, video ve animasyonların birden fazlasının bir arada bulunmasına çoklu ortam denir.(

32 Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyalleri Çoklu ortam destekli öğretim materyalleri tasarım süreci hedef kitlenin belirlenmesi,eğitim içeriğinin belirlenmesi, eğitim amacının belirlenmesi ve teknolojik içeriğin belirlenmesi kısımlarından oluşmaktadır. Etkileşimli çoklu ortam 3 bölümden oluşmaktadır. Medya(görsel, görsel-işitsel ve işitsel içerikli kısımlar),teknoloji(bilgisayara bağlı, internet tabanlı, sanal ortamlar ve bilgisayar) ve de ürün (eğitim yazılımları, sanal ortamdaki etkinlikler, etkileşimli internet etkinliği vb.)

33 Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin Boyutları Nelerdir? Bilgisayar Temelli Öğretim Materyalleri:Öğrenme tamamen bilgisayar ortamında gerçekleşir.bu ortamda kullanılan materyaller; ses-video kayıt sistemi,yazılı-görsel materyaller,görsel-işitsel çoklu ortam materyalleri kullanılır. Bilgisayar Destekli Öğretim Materyalleri:Öğrenme-öğretme sürecinin daha etkili olması için yaralanılır.bilgisayar öğretim materyallerinden farkı öğrenmeyi güçlendiren,öğrenmeyi kolaylaştıran ve eğitimi etkin kılmasıdır. İnternet Tabanlı Öğretim Materyalleri: İnternetin ve internet üzeri materyallerin kullanılarak eğitime yardımcı olmasını sağlayan materyallerdir.(web araçları vb.) Çevrimiçi Öğretim Materyalleri: Çevrim içi öğrenmelerin oluşumunu sağlayan,öğretimde zaman ve mekan sınırını ortadan kaldıran,eğitimi bireyselleştiren öğretim materyalleridir. Sıra Sizde?? Sizce çevrimiçi öğretim materyalleri hangi özelliklerinden dolayı çok tercih edilebilir?

34 Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin Tasarım Öğeleri Nelerdir? Kullanılan ses efektleri hedef kitleye uygun olmalıdır. Verim böylelikle artar Kullanılacak tüm karakterler hedef kitlenin özelliklerine göre hazırlanmalıdır. Tasarım kısmındaki senaryo ilgi çekici olmalıdır ki öğreneni sıkmasın aktif tutsun. Kullanılacak öğeler öğrencinin motivasyonunu artırmalı ve sürekli öğrenciyi hazır tutmalı. Kullanılacak resim, grafik, şema, levhalar vb. öğeler diğer metin ve öğelerle uyumlu olmalıdır.

35 Çoklu Ortam Destekli Öğretim Materyallerinin Tasarım Öğeleri Nelerdir? Resim, grafik, şema, levha vb. öğeler etkin olmalıdır. Uygun öğeler seçilmeli. Yönlendirmeler doğru yapılmalı, Seslendirmenin iyi olması gerekir. Seslendirmeyle eşit ilerleyen bir görsel içerik de olmalı. Kalıcılığı artırmak için. Görsel öğelerin anlamlı ve uyumlu olmasını ve mümkün oldukça kullanılmasına özen gösterilmelidir. Sunucu çok seçenek sunmalıdır. Bireysel öğrenme farklılıklarına uygun hazırlanmalıdır.

36 ÖZET Materyallerin sade ve anlaşılır olması, hedef kitlenin genel özelliklerine göre uygun hazırlanması gerekmektedir. Materyallerde konu hakkındaki tüm bilgilere yer verilirse öğrencinin anlamasını zorlaştırır. Bilgileri karıştırmasına yol açar. Tüm bilgilere yer vermek yerine anlaşılması zor olan bilgilere, daha soyut bilgilerin somutlaştırılması için veya konunu ana hatlarıyla öğrenciye verilmesi geri kalan kısmının da öğrencinin tamamlamasını istemek. Uzaktan Eğitimde ilk uygulamalar bankacılık sisteminde mektupla eğitim ile başlamıştır. Bu uygulama ile uzaktan eğitimin kriterlerine göre hazırlanan ders içerikleri ve diğer materyaller posta yolu ile öğrencilere gönderilmesi söz konusu olmuştur. Mektupla öğretim de denilebilir.yazılı gereçler kullanılarak gerçekleşmiştir. Telefon, sesli konferans radyo, teyp ve cd ile eğitimin gerçekleştirilmesidir.

37 ÖZET Telefon ile eğitimler eskiden yaygın olarak kullanılan fakat günümüzde yerini video ile konferansa bırakan eğitim materyalleridir. Çoklu ortam; metin, görüntü, grafik, çizim, ses, video ve animasyonların bilgisayarda gösterilmesi, dosyalarda saklanması, bilgisayar ağından iletilmesi ve sayısal olarak işlenmesi ile ilgili bir kavramdır. Çoklu ortam boyutları Bilgisayar Temelli Öğretim Materyalleri, Bilgisayar Destekli Öğretim Materyalleri, İnternet Tabanlı Öğretim Materyalleri, Çevrimiçi Öğretim Materyalleri, Etkileşiimli video ve etkileşimli ses.

38 Değerlendirme 1-)Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde öğretim materyallerinin kullanım aşamalarından değildir? A)Öğretim materyali basit, sade olmalıdır. B)Öğretim materyali dersin amacına uygun hazırlanmalı. C)Öğretim materyali gerçek hayatla tutarlı olmamalıdır.+ D)Öğretim materyali erişimi kolay olmalıdır.

39 Değerlendirme 2-)Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde yazılı materyalin sınırlılıklarındandır? A) Problem çözme becerisi kazandırır. B)Öğretim materyallerin çoğaltılması ve dağıtılması zordur.+ C)Tekrar ve alıştırma olanağı sunar. D)Bireysel olarak bağımsız öğrenmeyi sağlar.

40 Değerlendirme 3-)Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde yazılı materyalin önemini açıklar? A) Yazılı materyaller tekrar ve alıştırma olanağı sunar. B)Gerçek hayattan bağımsız olması. C)Konuların birbirinden bağımsız olması ve karışık olması. D)Konular birbirini tamamlar nitelikte değildir.

41 Değerlendirme 4-)Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde görsel materyal hazırlarken dikkat edilmesi gereken kurallardandır? A) Çok fazla görsel materyal kullanılmalı. B)Yeterli sayıda görsel materyal kullanılmalı ve kullanılan materyaller birbirini tamamlar nitelikte olmalı.+ C)Kullanılan materyaller birbirinden bağımsız olmalı. D)Görsel materyaller metin ile ilişkili olmak zorunda değildir.

42 Değerlendirme 5-)Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde işitsel materyallerdendir? A) Radyo,teyp,kayıt kasetleri+ B)Öğretimsel TV ler ve video konferanslar. C)Mektup kitap dergi D)Radyo,tele konferans ve televizyon yayınları

43 Değerlendirme 6-) Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde görsel işitsel materyallerdendir? A) Radyo,teyp,kayıt kasetleri B)Tv cd kaset C)Tv dvd video-konferanlar+ D)teyp kaset dergi

44 Değerlendirme 7-) Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde çoklu ortam destekli öğretim materyallerindedir? A) Sanal sınıflar+ B)Gazete ve dergiler C)Ders kitapları D)teyp kaset tele-konferans

45 Değerlendirme 8-) Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde çoklu ortam destekli öğretim materyallerinin tasarım öğelerinden değildir? A) Görsel materyaller diğerlerine göre daha az olmalı B)Bilgiler birbirinden bağımsız olmalı C)Çok fazla detaylı bilgiye yer verilmeli D)Ses efektleri anlaşılır olmalı.+

46 Değerlendirme 9-) Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde çoklu ortam destekli öğretim materyallerinin tasarım boyutlarından değildir? A) Bilgisayar Destekli Öğretim Materyalleri B)Bilgisayar Temelli Öğretim Materyalleri C)İnternet Tabanlı Öğretim Materyalleri D)Video Destekli Öğretim Materyalleri+

47 Değerlendirme 10-) Aşağıdakilerden hangisi uzaktan eğitimde çoklu ortam kavramının açıklamasıdır? A) Metin, görüntü, grafik, çizim, ses, video ve animasyonların bilgisayarda gösterilmesi, dosyalarda saklanması, bilgisayar ağından iletilmesi ve sayısal olarak işlenmesi ile ilgili bir kavramdır.+ B) Metin, seslerin radyo, teyp ve kasetlere gösterilmesi ve sayısal olarak işlenmesi ile ilgili bir kavramdır. C) Metin, görüntü, grafik, çizim kitaplar da gösterilmesi ve sayısal olarak işlenmesi ile ilgili bir kavramdır. D)Çizim, ses, video ve animasyonların konferanslarla gösterilmesi ve sayısal olarak işlenmesi ile ilgili bir kavramdır.

48 Kaynakça Odabaşı, H. F, Kabakçı, I., (2007). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Yayınları, s. 71. Demirel, Ö., Seferoğlu, S.S., Yağcı, E.,(2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme,2.baskı, Ankara: PEGEM A Yayıncılık. Şahin, T.Y(1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Ankara: Anı Yayınevi. Kaya, Z.(2005). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Ankara: PEGEM Yayıncılık. 25 İnternet adresi:

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır.

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. Görsel Tasarım 34 1 O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. O O İyi tasarlanmış öğretim araç-gereçleri öğretim sürecini zenginleştirir, öğrenmeyi artırır.

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bir öğretim materyali seçerken hangi unsurlara dikkat edilmesi

Detaylı

Bu bölümü bitirdiğinizde

Bu bölümü bitirdiğinizde GÖRSEL TASARIM 1 Bu bölümü bitirdiğinizde Görsel tasarım öğelerinden çizgi, şekil, alan, boyut, doku, renk konuları hakkında bilgi sahibi olacak, Görsel tasarım ilkelerinden bütünlük, denge, vurgu, hizalama,

Detaylı

Gerçekçi (Realistic) görseller, üzerinde durulan gerçek nesneyi gösterir. Örneğin bir arabanın resmi gerçekçi bir görsel öğe olarak kullanılabilir.

Gerçekçi (Realistic) görseller, üzerinde durulan gerçek nesneyi gösterir. Örneğin bir arabanın resmi gerçekçi bir görsel öğe olarak kullanılabilir. GÖRSEL TASARIM UNSURLARI Görsel Unsurlar Sözel Unsurlar Çekicilik Katan Unsurlar Gerçekçi Yazı Tipi Dikkat Çekici Şematik Stil Sayısı Dokunulabilir Benzeşik Büyük Harf Etkileşimli Dr. Sakıp KAHRAMAN Bayburt

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Yrd. Doç. Dr. Levent DURDU Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Öğretim Materyali Hedefleri gerçekleştirebilmek amacıyla araçlardan faydalanarak yapılan ders içeriklerini kapsar.

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi - I. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi - I. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi - I Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Neden Öğrenme-Öğretme Sürecinde İhtiyaç Duyarız? İyi tasarlanmış öğretim araç-gereçleri öğretim sürecini zenginleştirir,

Detaylı

4/9/15. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları. Görsel Unsurlar: Gerçekçi

4/9/15. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları. Görsel Unsurlar: Gerçekçi Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları q Görsel Unsurlar

Detaylı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı M A T E R Y A L S E Ç M E V E G E L I Ş T I R M E S Ü R E C I D R. M. B E T Ü L Y I L M A Z Etkili İletişim İçin Ortak yaşantı alanı oluşturma Mesajı anlaşılır şekilde

Detaylı

Öğretim Materyal Türleri

Öğretim Materyal Türleri Öğretim Materyal Türleri 45 1 Eğitimde görsel işitsel araçların önemi O Çabuk ve kalıcı öğrenmeyi sağlarlar O Daha fazla duyu organına hitab ederler O Daha verimli eğitim-öğretim için öğretmene yardımcı

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYANLAR BURÇİN GAYUK ZEYNEP ŞEN İBRAHİM NACAK

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYANLAR BURÇİN GAYUK ZEYNEP ŞEN İBRAHİM NACAK ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYANLAR BURÇİN GAYUK ZEYNEP ŞEN İBRAHİM NACAK UZAKTAN EĞİTİMDE BİLİŞİM ORTAMLARI VE TEKNOLOJİLERİ BİLİŞİM ORTAMLARI Bireylerin zamandan ve mekandan bağımsız öğretim sürecine

Detaylı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı M A T E R Y A L T Ü R L E R İ D R. M. B E T Ü L Y I L M A Z Neden materyal? Çoklu öğrenme ortamı sağlar. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı

Detaylı

Fatma Özer & Hümeyra AKMAN

Fatma Özer & Hümeyra AKMAN Fatma Özer & Hümeyra AKMAN 1 İÇERİK 1. Uzaktan Eğitimin Tanımı 2. Uzaktan Eğitimin Aşamaları A. Evreleri i. 1. Evre : Posta İle Eğitim ii. 2. Evre : Çoklu Ortam Modeli iii. 3. Evre : Tele Öğrenme Modeli

Detaylı

Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim etkili mi? Uzaktan eğitim teknolojileri nelerdir? En iyi uzaktan eğitim teknolojisi hangisidir?

Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim etkili mi? Uzaktan eğitim teknolojileri nelerdir? En iyi uzaktan eğitim teknolojisi hangisidir? UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim etkili mi? Uzaktan eğitim teknolojileri nelerdir? En iyi uzaktan eğitim teknolojisi hangisidir? Uzaktan eğitim etkililiği nasıl sağlanır? Uzaktan eğitimin

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Yrd. Doç. Dr. Levent DURDU Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ. Eğitim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi Öğretim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ. Eğitim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi Öğretim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ Giriş... 3 Teknoloji Kavramı... 3 Eğitim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi... 4 Öğretim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi... 7 Eğitim ve Öğretim Teknolojisi

Detaylı

Uzaktan Eğitimde Yayın Yolu ile Öğretim Ortamları ve Teknolojileri. Erdal Gökhan KAPUCUOĞLU Ali AKIN

Uzaktan Eğitimde Yayın Yolu ile Öğretim Ortamları ve Teknolojileri. Erdal Gökhan KAPUCUOĞLU Ali AKIN Uzaktan Eğitimde Yayın Yolu ile Öğretim Ortamları ve Teknolojileri 1 Erdal Gökhan KAPUCUOĞLU Ali AKIN İÇERİK Uzaktan Eğitimin Yayın Yolu ile Öğretilmesi İşitsel Teknolojiler Radyo Teyp-Ses Kaseti Telefon

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ. Eğitim ve Öğretim Teknolojisi Arasındaki Fark... 5

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ. Eğitim ve Öğretim Teknolojisi Arasındaki Fark... 5 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ Giriş... 3 Teknoloji Eğitim Teknolojisi, Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarım Kavramları... 3 Eğitim ve Öğretim Teknolojisi Arasındaki Fark... 5

Detaylı

2 ÖĞRENME-ÖĞRETME KURAMLARI VE PROGRAMLI ÖĞRETİM

2 ÖĞRENME-ÖĞRETME KURAMLARI VE PROGRAMLI ÖĞRETİM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Eğitim 12 1.2.Teknoloji 13 1.3.Eğitim Teknolojisi 13 1.4.Öğretim Teknolojisi 17 1.4.1.Öğretim Teknolojisine Kullanımının Aşamaları 19 Yararlanılan Kaynaklar

Detaylı

Görsel Tasarım İlkeleri - II. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

Görsel Tasarım İlkeleri - II. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Görsel Tasarım İlkeleri - II Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Görsel Materyal Sözel açıklamaları destekleyen ve görselleştiren materyaller Öğrenme-Öğretme Sürecine Katkısı Görseller sunulmak istenen konuyu

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇ.SANAT ATÖLYE III (TEK.VE TAS.EĞİTİMİ I) Ders No : 0310380092 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 6 Ders Bilgileri

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

Öğretim Materyali Tasarımı

Öğretim Materyali Tasarımı Öğretim Materyali Tasarımı Öğrenci gereksinimlerini tam olarak karşılayacak hazır materyallerin seçilmesi ve kullanılması gerekir. Bu sağlanamıyorsa, var olan materyalin uygun hale getirilmesi gerekir.

Detaylı

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi Dersin Adı Kodu: Bilgisayar II Yarıyıl Teori Uyg. Lab. Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması Krediler Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi I (Güz) 28 28 56 3 6 Ders Dili Türkçe Zorunlu

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi ndedeoglu@sakarya.edu.tr İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Güncel Öğretim Programı MEB (2009) İlköğretim ve MEB (2015) İlkokul Matematik

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : 03029080 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

23.05.2014 GÖZE VE KULAĞA HİTAP EDENLER. Televizyon ve video. TV ve Video

23.05.2014 GÖZE VE KULAĞA HİTAP EDENLER. Televizyon ve video. TV ve Video GÖZE VE KULAĞA HİTAP EDENLER Televizyon ve video TV ve Video 1 TV ve Video Çevre Düzenleme 1. Ekrana uzaklık en az 2 m. 2. Öğrenci ekran mesafesi = ekran büyüklüğü x 12 3. Ters V 4. TV, Göz hizasının 30

Detaylı

% 83 % 10 % 4 % 2 % 1. Görme. İşitme. Koklama. Dokunma. Tatma

% 83 % 10 % 4 % 2 % 1. Görme. İşitme. Koklama. Dokunma. Tatma % 10 % 83 İşitme Görme % 1 % 2 % 4 Dokunma Tatma Koklama ÖĞRENME Araç gereçler öğrenme işlemine katılan duyu sayısını artırarak daha fazla ve kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Öğretim

Detaylı

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BİL 101 - Bilişim Teknolojileri PowerPoint 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri 2 Etkili Sunum Hazırlama Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİMDE MATERYAL ORTAM VE TEKNOLOJİ TASARIMI. EDİTÖRLER Görkem KÖSEOĞLU Burak İNAN

UZAKTAN EĞİTİMDE MATERYAL ORTAM VE TEKNOLOJİ TASARIMI. EDİTÖRLER Görkem KÖSEOĞLU Burak İNAN UZAKTAN EĞİTİMDE MATERYAL ORTAM VE TEKNOLOJİ TASARIMI 11 EDİTÖRLER Görkem KÖSEOĞLU Burak İNAN İÇERİK Uzaktan eğitimde yazılı basılı materyallerin tasarımı. Uzaktan eğitimde yazılı- basılı materyalin öğretimsel

Detaylı

BDE nin Amacı. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları ve Dezavantajları

BDE nin Amacı. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları. BDE nin Avantajları ve Dezavantajları BDE nin Amacı BDE nin Avantajları ve Dezavantajları Bayburt Üniversitesi, Egitim Fakültesi www.sakipkahraman.wordpress.com Bilgisayar Destekli Eğitimde genel amaç, öğrencinin bilgiyi en etkin bir biçimde

Detaylı

TASARIMIN TEMEL İLKELERİ

TASARIMIN TEMEL İLKELERİ TASARIMIN TEMEL İLKELERİ Web Tasarımı ve Programlama İçerik Hedef Kitle Beklentileri Tasarım Renk Dengesi İşlevsellik Okunabilirlik Kullanılabilirlik Hizalama Uyumluluk Ses ve Görüntü Dosyaları 2 İçerik

Detaylı

Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazı boyutu Yazı boyutu. Görsel Araç-Gereç ve Materyaller

Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazı boyutu Yazı boyutu. Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Öğretim Materyalleri Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Yazılı materyaller (Kitaplar) Ders Kitapları Öğretmen Kitapları Alıştırma Kitapları Kaynak Kitaplar (?????) Hikaye, masal ve romanlar Yazılı Materyaller

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM

BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM 1 Grafik arayüzün tasarımı Tasarım ilkeleri Esneklik Etkileşimlilik Kullanabilirlik Geliştirme süreci Görsel işitsel öğelerin tasarımı ve üretimi Metne dayalı öğelerin tasarımı

Detaylı

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi SON DERS Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları ÖĞRETİM ARACI OLARAK (BDÖ) YÖNETİM UYGULAMALARI ÖĞRETİMİ DESTEKLEYİCİ UYGULAMALAR Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) BDÖ, öğretim

Detaylı

Açık e-öğrenme. Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları. M. Emin Mutlu. İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004

Açık e-öğrenme. Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları. M. Emin Mutlu. İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004 Açık e-öğrenme Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları M. Emin Mutlu İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004 e-öğrenme Öğretimde elektronik teknolojilerin kullanıldığı

Detaylı

Microsoft Power Point

Microsoft Power Point Microsoft Power Point Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin, karşındakinin anladığı kadardır... Hz. Mevlana Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan dinleyiciler mi? Sunumun

Detaylı

Bilgisayar Destekli Öğretim Yazılımları ve Değerlendirme

Bilgisayar Destekli Öğretim Yazılımları ve Değerlendirme Bilgisayar Destekli Öğretim Yazılımları ve Değerlendirme Bir Önceki Ders Bilgisayar Destekli Öğretimin Tarihsel Gelişimi Türkiye de BDÖ Bilgisayarlı Eğitimde Etkin Olan Kuramlar Bu Kuramların Öğretim İlkeleri

Detaylı

28.03.2013. Algılama üzerinde etkilidir. Hareketi ve yönü belirleyici etki yaratırlar. Ayırma amaçlı. Kalın çizgiler daha etkilidir.

28.03.2013. Algılama üzerinde etkilidir. Hareketi ve yönü belirleyici etki yaratırlar. Ayırma amaçlı. Kalın çizgiler daha etkilidir. Hazırlayan ve sunan: Süleyman Nihat ŞAD 2 Kontrast/ Zıtlık ÇİZGİ ALAN-BOŞLUK DOKU Çizgi; gözü, belirli bir alanda ya da bir alan etrafında hareket ettirerek dikkatleri çeken tek boyutlu bir araçtır. ŞEKİL-FORM

Detaylı

Geçen hafta neler öğrendik?

Geçen hafta neler öğrendik? Geçen hafta neler öğrendik? Eğitimde bilgisayar uygulamaları Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) BDE in Türleri Avantajları ve Sınırlılıkları ve Araştırma Sonuçları BDÖ NELERDEN OLUŞUR??? Öğretim Yazılımları

Detaylı

Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi. Burcu Örentürk Aybat & Cara Keyman

Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi. Burcu Örentürk Aybat & Cara Keyman Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi Büyük Altı Yöntemi 1. Görev Tanımı 2. Bilgi Arama Stratejileri 3. Yer ve Erişim 4. Bilginin Kullanımı 5. Sentez 6. Değerlendirme Görev Tanımı 1.1. Bilgi probleminin

Detaylı

Materyal Çeşitleri. koninin dayandığı ilkeler, Çilenti (1984:57) tarafından şu şekilde açıklanmıştır:

Materyal Çeşitleri. koninin dayandığı ilkeler, Çilenti (1984:57) tarafından şu şekilde açıklanmıştır: Materyal Çeşitleri Yaşantı Konisi (Dale) Farklı öğretim materyallerinin, öğretim ortamındaki işlevleri ve önemi, Edgar Dale tarafından oluşturulan yaşantı konisinde gösterilmektedir.(1969) Bu koninin dayandığı

Detaylı

Kaynak: George Land & Beth Jarman (1998) Breakpoint and Beyond

Kaynak: George Land & Beth Jarman (1998) Breakpoint and Beyond Yaratıcılık 1,600 anaokulu öğrencisi 03-05 yaş = 98% 08-10 = 32% 13-15 = 10% Yetişkin = 2% Kaynak: George Land & Beth Jarman (1998) Breakpoint and Beyond Ögretim Materyallerinin Seçimi ve Hazirlanmasi

Detaylı

YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri)

YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri) YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri) Klasik Öğretim Araç-Gereçleri Gerçek nesneler Modeller Alan gezileri Yazılı/Basılı materyaller Resimler ve Grafikler Şemalar Çizgi Resimler

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı 1-ETKİNLİĞİN ADI FATİH Projesi Eğitimde Teknoloji Kullanımı Kursu -ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Dersin Adı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Dersin Kodu 1200.9312 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 5,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal)

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Grafik ve Animasyon-I Ders No : 0690130054 Teorik : 2 Pratik : 1 Kredi : 2.5 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

e-öğrenme KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMALAR Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR

e-öğrenme KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMALAR Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR e-öğrenme KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMALAR Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR e-öğrenme ve Uzaktan Eğitim için Araştırma Alanları Uzaktan eğitim konusunda yapılan araştırmalar için ilk sınıflandırma önerilerinden

Detaylı

ALAN ALT ALAN KODU. Kalite ve Strateji Planlama Proje

ALAN ALT ALAN KODU. Kalite ve Strateji Planlama Proje T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Kalite ve Strateji Planlama Proje.01.01.0.00 1-ETKİNLİĞİN ADI FATİH Projesi Eğitimde

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Öğr. Gör. Murat YAZICI

Etkili Sunum Teknikleri. Öğr. Gör. Murat YAZICI Etkili Sunum Teknikleri Öğr. Gör. Murat YAZICI ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Nedir? Bir konuyu, mesajı iletmek amacıyla gerçekleştirilen sözlü ve/veya görsel iletişimdir. Amaç? İletilmek istenilen mesajların

Detaylı

Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci

Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci e-öğrenme malzemeleri geliştirme, yayınlama, kontrol ve güncelleme süreçlerini tasarlar, yönetir. Hazırlanacak olan

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : 0310400081 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

BDE Avantajlar & Dezavantajlar. http://w3.gazi.edu.tr/web/usta 1

BDE Avantajlar & Dezavantajlar. http://w3.gazi.edu.tr/web/usta 1 BDE Avantajlar & Dezavantajlar http://w3.gazi.edu.tr/web/usta 1 BDE in Avantajları Geleneksel öğretim yöntemleriyle karşılaştırıldığında, bilgisayar destekli eğitimin birçok avantajı olduğu görülmektedir.

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü

Uzaktan Eğitim. Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü Uzaktan Eğitim Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü İçerik Eğitim Türleri Uzaktan Eğitim Uzaktan Eğitim Etkili midir? Uzaktan Eğitimin Bireylere Sağladığı Olanaklar Dünyada ve Türkiye

Detaylı

POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM. Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri

POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM. Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri . 2. Slayt 1. Slayt SUNU Günay TEMUR 2 NELER YAPMAMALIYIZ? Günay TEMUR 3 Slayt Hazırlama Teknikleri Font

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU Etkili Sunum Teknikleri 1 Nuri KUTLU Etkili Sunuş Teknikleri Giriş Sunum kaygısını anlama ve denetleme Sunuma hazırlık Sunumun hazırlanması Görsel ve işitsel araçların seçimi ve kullanımı Uygulama önerileri

Detaylı

Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler:

Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler: 1 Ders Yazılımlarının Sahip Olması Gereken Özellikler: Amaç Öğesi İçerik Öğesi Yöntem Öğesi Öğretim Öğesi Değerlendirme Öğesi Kullanım Kolaylığı Öğesi Ekran Düzeni Öğesi Genel Özellikler Öğesi Yazılı Belgeler

Detaylı

ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR 1

ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR 1 ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR 1 Bir önceki ders.. BDE yazılımlarının genel özellikleri o Yazılıma giriş bölümü o Öğrenci kontrolü özellikleri o Bilginin sunulması o Yardım bölümü o Yazılımın sonlanması 2 Bu ders..

Detaylı

ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI

ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI Öğretim Aşamaları Bilginin Sunulması Öğrencinin Yönlendirilmesi Öğretici Programlar Uygulama Alıştırma- Uygulama Yazılımları Değerlendirme 2 Alıştırma-Uygulama Yazılımları

Detaylı

1. Görsel Tasarım 1. Bu bölümü bitirdiğinizde; Görsel tasarım öğelerinden Çizgi, Şekil, Alan, Boyut, Doku, Renk konuları hakkında bilgi sahibi olacak,

1. Görsel Tasarım 1. Bu bölümü bitirdiğinizde; Görsel tasarım öğelerinden Çizgi, Şekil, Alan, Boyut, Doku, Renk konuları hakkında bilgi sahibi olacak, 1. Görsel Tasarım 1 ÖĞRENĠM KAZANIMLARI: Bu bölümü bitirdiğinizde; Görsel tasarım öğelerinden Çizgi, Şekil, Alan, Boyut, Doku, Renk konuları hakkında bilgi sahibi olacak, Görsel tasarım ilkelerinden Bütünlük,

Detaylı

Öğretim Etkinliklerini Planlama

Öğretim Etkinliklerini Planlama Öğretim Etkinliklerini Planlama Konu Başlıkları Plan Öğretim Etkinliklerinin Planlanması Eğitimde Planlama Neden Eğitimde Planlama? Plan Türleri Yıllık Plan Ünite Planı Günlük Plan Öğretim İlkeleri Bir

Detaylı

12. HAFTA PFS102 SINIF YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ali Çağatay KILINÇ. cagataykilinc@karabuk.edu.tr

12. HAFTA PFS102 SINIF YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ali Çağatay KILINÇ. cagataykilinc@karabuk.edu.tr 12. HAFTA PFS102 Yrd. Doç. Dr. Ali Çağatay KILINÇ cagataykilinc@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İÇİNDEKİLER SINIFTA TEKNOLOJİNİN ETKİN KULLANIMI Teknoloji

Detaylı

e-içerik Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR

e-içerik Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR e-içerik e-içerik Türleri Dersin içeriğine ve beklentilere göre farklılık gösterebilir. Önemli olan öğrencileri motive edebilecek, uygulama yapmalarına olanak sağlayacak, öğretici olabilecek ve gerçek

Detaylı

Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Editörler Ramazan SEVER Erol KOÇOĞLU Yazarlar Ramazan SEVER Hilmi DEMİRKAYA Erol KOÇOĞLU Ömer Faruk SÖNMEZ Cemal AKÜZÜM Döndü ÖZDEMİR

Detaylı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN 1. GÜN 2. GÜN 3. GÜN 08:00-08:45 Fen ve teknoloji öğretiminin önemi 2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı Materyal tasarlama ve geliştirme süreci hazırlama (Vee diagramı) 09:00-09:45 10:00-10:45

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Kavram Haritaları ve Çalışma Yaprakları Yrd. Doç. Dr. Levent DURDU Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Eğitim Fakültesi Kocaeli Üniversitesi Dr.

Detaylı

KURUMSAL WEB SAYFA STANDARTLARI

KURUMSAL WEB SAYFA STANDARTLARI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ------------------------------------------------------------------------------------------------ BİRİM WEB SAYFALARI / İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KURUMSAL WEB

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Araç-Gereç (Materyal) Geliştirme Derslerin yürütülmesi sürecinde çağdaş öğretim yöntemleri uygulanırken, eğer uygun ortamlarda öğrencilerin gerekli araç-gereçlerle

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : 0070160053 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1

MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME Genel Kavramlar Öğretim: Öğrenmelerin bir araya gelmesidir. Teknoloji: Bilimin uygulamaya dönüştürülmesidir. Bilim: Sistemli elde edilen bilgiler

Detaylı

Dersin Adı- Kodu: Eğitimde Bilişim Teknolojileri Programın Adı: Ortak Ders Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Yarıyıl. Diğer Toplam Çalışması

Dersin Adı- Kodu: Eğitimde Bilişim Teknolojileri Programın Adı: Ortak Ders Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Yarıyıl. Diğer Toplam Çalışması Dersin Adı- Kodu: Eğitimde Bilişim Teknolojileri Programın Adı: Ortak Ders Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Krediler Yarıyıl Proje/Alan Teori Uyg. Lab. Diğer Toplam Çalışması Kredi AKTS Kredisi I (Güz) 56

Detaylı

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması Cihan Yıldırım Yücel - Cengiz Acartürk ODTÜ-BİDB Akademik Bilişim 2006 İçerik Erişilebilirlik nedir? Engellilik çeşitleri Görme engellilik

Detaylı

Bilgisayar II. Öğretim Tasarımı: ADDIE Modeli. Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK

Bilgisayar II. Öğretim Tasarımı: ADDIE Modeli. Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK Bilgisayar II Öğretim Tasarımı: ADDIE Modeli Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK ADDIE Modeli: Analiz Uygulama Değerlendirme Tasarım Geliştirme Analiz Aşaması Hedef grup kimlerdir? Giriş yeterlilikleri Öğrenme stilleri

Detaylı

Yazılı iletişim. Her yazı hazırlayanın kişiliğini, bilgi birikimini, kültürünü yansıtmaktadır.

Yazılı iletişim. Her yazı hazırlayanın kişiliğini, bilgi birikimini, kültürünü yansıtmaktadır. Yazılı iletişim Raporlar, anketler, pano yazıları, duyurular, ilanlar, köşe yazıları, dergiler Kalıcıdır, net ifadeler kullanılarak yanlış anlaşılmalar en aza indirilir Resmiyet içerir Tekrar tekrar okunabilir,

Detaylı

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu 15.04.2014 1 Dinleyici kitlenizi belirleyin. Sunumun ana mesajını belirleyin. Sunumun 1. ve 2. slaytında olması gerekenler.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ Bilgi Çağı gereksinimleri Shift Happens: http://www.youtube.com/watch?v=ejpsqeqbh4o&featur e=related Öğretim Teknolojisi ne yapar? Öğretim, okullarda gerçekleştirilen

Detaylı

Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları

Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları Bir Önceki Ders Çağdaş Eğitim Gereksinimleri Bilgisayarların Eğitime Girişi Bilgisayarların Eğitime Etkisi Öğrencinin ve Öğretmenin Değişen

Detaylı

SINIF YÖNETİMİ KURALLARI

SINIF YÖNETİMİ KURALLARI SINIF YÖNETİMİ SINIF YÖNETİMİ KURALLARI Öğrenci seviyesine uygun olmalı Açık net anlaşılır olmalı Öğrenci ile birlikte hazırlanmalı Esnek dinamik olmalı Doğru davranışa dönük olmalı,motive edici dil kullanılmalı

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Grafik Tasarım Standartı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Grafik Tasarım Standartı Dök. No: AUZEF-SS-2.4-09 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 10 1. Amaç... 2 2. Kapsam... 2 3. Sorumlular... 2 4. Tanımlar... 2 5. Standartların Detayları... 2 Dök. No: AUZEF-SS-2.4-09

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ ANKARA, 2016 İÇİNDEKİLER MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ...1 İletişim Modülü.....2 Toplumsal Yaşam Modülü........6

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Grafik ve Animasyon-II Ders No : 0690130057 Teorik : 2 Pratik : 1 Kredi : 2.5 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Görme ve İşitme Engellilerin Üniversite İnternet Sayfalarına Erişebilirliği İshak Keskin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ishakkeskin@hotmail.com Esra G. Kaygısız

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI SORULAR

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI SORULAR ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI SORULAR 1. İletişimde genellikle neyin söylendiği değil kimin söylediği önemli olmaktadır. Bu ifade kaynağın daha çok hangi özelliği ile ilgilidir? d. Çoklu öğrenme

Detaylı

BDE Avantajlar & Dezavantajlar

BDE Avantajlar & Dezavantajlar BDE Avantajlar & Dezavantajlar 1 Öğrenme Hızı Katılımcı Öğrenme Çeşitlilik Kayıt Tutma Uygunluk Zamandan Bağımsızlık Görsel Çekicilik Güdüleme Özel Durumlar Tutarlılık Etkinlik ve Etkililik Bilgi Yönetimi

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ BÖTE 2014 EMRE KARAHAN ORÇUN KEMAL OTRUŞ MUHAMMED BAYHAN UZAKTAN EĞİTİM Zaman ve mekandan tamamen bağımsız, öğrencinin ve öğretim üyesinin kampüse gelme zorunluluğu olmadan

Detaylı

enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim...

enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim... enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GELECEĞİ BUGÜNDEN GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim... enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 2 E-ENSTİTÜ SÖZLÜĞÜ Uzaktan eğitim: Farklı

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

Ders Adı : YABANCI DİL I (İNG.) Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : YABANCI DİL I (İNG.) Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YABANCI DİL I (İNG.) Ders No : 0310340013 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

Eğitimde Teknoloji Kullanımı Eğitimde Teknoloji Kullanımı Durum Tespiti Uluslararası standartlar MEB in öğretmen yeterlikleri Günümüz öğrenenleri Sınıf ortamı Durum Tespiti: MEB Öğretmen Yeterlikleri 2006 yılında oluşturulan Öğretmenlik

Detaylı

ORTAÖĞRETİM FRANSIZCA DERSİ (HAZIRLIK, 9, 10, 11 VE 12. SINIFLAR) TASLAK DERS KİTAPLARININ İNCELEME VE DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

ORTAÖĞRETİM FRANSIZCA DERSİ (HAZIRLIK, 9, 10, 11 VE 12. SINIFLAR) TASLAK DERS KİTAPLARININ İNCELEME VE DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ KISALT- MALAR İÇİNDEKİLER (1) ORGANİZAS- YON ŞEMASI (2) KAYNAKÇA (3) ELEKTRONİK DİNLEME İÇERİĞİ (4) ORTAÖĞRETİM FRANSIZCA DERSİ (HAZIRLIK, 9, 10, 11 VE 12. SINIFLAR) TASLAK DERS KİTAPLARININ İNCELEME VE

Detaylı

Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri. Strateji Geliştirme Başkanlığı

Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri. Strateji Geliştirme Başkanlığı Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri Strateji Geliştirme Başkanlığı 1 Başarılı Bir Sunum İçin? Kavram, Amaç, Yöntem Sunumun Ögeleri Mesaj Sunum Yöntemi Hedef Kitle Sunucu 2 Kavram, Amaç ve Yöntem

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

GİRDİALIMI. Sistemin işleyişinde gereksinim duyulan verilerin sisteme girişinin yapılabilmesi için öncelikle toplanmaları gerekmektedir.

GİRDİALIMI. Sistemin işleyişinde gereksinim duyulan verilerin sisteme girişinin yapılabilmesi için öncelikle toplanmaları gerekmektedir. GİRDİ TASARIMI GİRDİ TASARIMI Geliştirilenyazılımın güvenilir ve geçerli bir yazılım olabilmesi iyi bir girdi tasarımı ile olanaklıdır. Diğer taraftan geliştirilen yazılımlar için kullanışlılık sahip olunması

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: 2014-2015 Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Metin Aslan 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

YÜZ YÜZE 2016 ISTANBUL 2016

YÜZ YÜZE 2016 ISTANBUL 2016 YÜZ YÜZE 2016 ISTANBUL 2016 İyi Öğretmenin Önemi Çocukta etki bırakır (doğrudan veya dolaylı) Eğitime yakınlaştırır veya uzaklaştırır Rol modeldir Hayat felsefesini aşılayabilir Karakter oluşumunda etki

Detaylı

MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME. Genel Kavramlar

MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME. Genel Kavramlar MATERYAL GELİŞTİRME Ders Notları 1 MATERYAL GELİŞTİRME Genel Kavramlar Öğretim: Öğrenmelerin bir araya gelmesidir. Teknoloji: Bilimin uygulamaya dönüştürülmesidir. Bilim: Sistemli elde edilen bilgiler

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı.

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO535 Eğitimde Araştırma Yöntemleri

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM. TemplatesWise.com

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM. TemplatesWise.com BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM 1 TemplatesWise.com Konular Eğitim Öğretim Bilgisayarın Eğitimde Kullanma Amaçları Bilgisayar Destekli Eğitim Bilgisayar Destekli Öğretim Bilgisayar Destekli Öğretimin Kuramsal

Detaylı