HACI ARİF BEY ( )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HACI ARİF BEY ( )"

Transkript

1

2 HACI ARİF BEY ( ) Asıl adı Mehmet Arif olan Hacı Arif Bey 1831 yılında İstanbul un Eyüp sultan semtinde doğdu.ilkokul çağlarında sesinin güzelliği çevresinin dikkatini çekmiş,o zamanlar pek genç ve geleceğin büyük musiki üstadı olacak olan Mehmet Zekai Efendi den musiki dersleri almaya başlamıştı. Eyyubi Mehmet Bey o yıllarda Arif Bey in okuduğu ilkokulda ilahi hocasıydı; aynı zamanda muzika-i hümayun da musiki dersleri veriyordu. Mehmet Bey in öğrencisi olan Mehmet Zekai Efendi (Dede) aracılığı ile Arif Bey i de öğrenciliğe kabul etti.

3 Sultan abdülmecid in ölümü üzerine tahta geçen Sultan aziz.aynı zamanda musiki ile uğraşan,ney ve lavta çalan bir padişahtı.şehzadeliğinden beri Hacı Arif Bey i yakından tanır ve takdir ederdi.o sıralarda saray dışında bulunan bu büyük musiki ustasını hatırlayarak " serhanende olarak göreve getirilmesini emretti. Sarayın fasıl heyetinin başında ünlü bestekâr Rıfat bey bulunuyordu.hacı arif bey bu görevinden başka,yine eskisi gibi haremde bulunan saraylı kızlara meşkhanede ders vermeye başladı. Bine yakın eser bestelediği söylense de sadece 337 parçası notalarıyla günümüze kalmıştır. Bunun 327'si şarkı, 10'u öteki formlardaki eserlerdir. Bu 10 eserin de altısı ilahi, biri tevşih, biri durak, biri beste, biri de yürük semaidir.

4 MEDENİ AZİZ EFENDİ ( ) Medeni Aziz Efendi 1842 yılında Medine de doğdu. " Medeni sıfatı bu nedenden kaynaklanır. 9 yaşında babası ile İstanbul a gelmişlerdir. Aziz efendi çok küçük yaşta Hıfz a başladığı için güzel bir sesle Kur an okurken Amber Ağa onu pek beğenmiş ve sarayda alıkoymuştur.babası ile beraber Medine ye dönemeyen Aziz Efendi yi Amber ağa evlat edinmiş ve yetişmesi için büyük emekler sarfetmiştir.

5 İlk Musiki derslerine Kazasker Mustafa İzzet Efendi den ders alarak başladı.sultan abdülaziz,bir ramazan günü Aziz efendi yi camii de dinleyerek çok beğendiği için,medeni Aziz Efendi yi 2.imamlık rütbesiyle saraya almıştır.sarayda bulunduğu yıllarda 1846 dan itibaren Lâtif ağa nın öğrencisi oldu. Medeni Aziz efendi icrakârlıkla da uğraşmıştır. İyi tanbur ve lavta çaldığı bilinmektedir.piyano da öğrenmiş ve kız mekteplerinde Piyano dersleri vermiştir.

6 HOCA ZEKÂİ DEDE EFENDİ ( ) Mehmet Zekâi Dede,İstanbul un eyub semtinde doğdu.amcasından hıfz,babasından yazı dersleri aldı. 19 yaşında hâfız oldu.zamanın ünlü hattatı Kazasker Mustafa İzzet Efendi,kendisine yazı dersleri almak için başvuran genç hâfızı geri çevirmemiş,önce bir ilâhi okutarak beğenmiş sonra yazı derslerine başlamıştı.böylece bu büyük hât ve musıki ustasından sülüs ve nesih gibi yazı türlerinin inceliklerini öğrenmiş,ayrıca hocasının musıki ile ilgili tâkdir ve teşviklerine mazhar olmuştu.

7 Daha o yıllarda Zekâi Dede nin ünü yaygınlaşmış ve musıki çevrelerinin,san attan anlayana dikkatini çekmeye başlamıştı.1868 yılında yeni kapı mevlevihânesi şeyhi Osman Selâhaddin Dede ye intisap ederek Mevlevi olmuştur.yenikapı mevlevihanesinde âyinhanlığından başka Bahariye mevlevihânesi nde kudümzen başı oldu ve çilesini doldurarak Dede lik unvanı verildi.bütün bunlardan başka 1884 yılında tayin edildiği Darüşşafaka Lisesi Mûsiki öğretmenliğini son günlerine kadar devam ettirdi.

8 HACI FAİK BEY ( ) Hacı Faik Bey de ağabeyi Salim Bey gibi bilmediğimiz bir tarihte Üsküdar da dünyaya gelmiştir.öğrenim derecesi ve nerelerde okuduğunu bilmiyoruz.küçük yaşında enderûn a alınarak musıkiyi Dellâl-zâde İsmail Efendi den öğrendi. Enderûni ali bey ve Hacı Arif Bey in yakın arkadaşıydı. Hacı Faik Bey 19.yy en dikkate değer ve bu dönemin kudretli,başarılı bestekârlarından biridir. Mûsıkimizin din ve dindışı kısımlarında âyinden ilahiye,kâr dan şarkıya kadar birçok eser bestelemiştir.

9 İyi bir neyzen ve giriftzen olmasına rağmen,daha çok usta bir hanende olarak tanındı. Salim bey gibi saz eseri değil söz eseri besteledi.yegâh ve Dügâh makamlarında 2 Mevlevi âyini bestelemiştir. Nota bilmediği sanılan Hacı Faik Bey 500 den çok eser bestelemiş,bunlardan sadece 150 kadarı günümüze gelmiştir.büyük beste formlarının son üstadıdır.

10 ENDERÛNİ ALİ BEY ( ) Hanende Ali Bey,Kadıköylü Ali Bey,Enderûni Ali Bey, Kel Ali Bey gibi isimlerle anılan Ali bey, geçen yy. yetiştirdiği en büyük ses icracılarından ve değerli bestekârlarımızdan biridir.söz Mûsıkimizin geleneksel icra tekniğine kendi duyuş ve ifadesini de katarak,bu özellikleri daha sonra gelen icracılara da aktarılmıştır. Ali bey saraydan ayrıldıktan sonra evlenerek Kadıköy de oturdu.bundan sonra Zeynep Kamil Hanımefendi tarafından, ayda 20 altın aylıkla kalfalara mûsıki hocası olarak alıkonuldu. Bu hizmeti 30 yıl kadar devam etti. İki kez mısır a gitmiştir.

11 NİKOĞOS AĞA (?-?) 19.yy yetiştirdiği üstatlardan biriside Nikoğos ağa dır.kendisi İstanbullu bir ermeni vatandaşıdır.nikoğos ağa, besteden ziyâde,bilhassa şarkılarıyla tanınmıştır.kendisi İsmail Dede Efendi nin en istâdlı ve çalışkan öğrencisi olmuştur. Küçük yaştan beri çeşitli sazları çalmayı öğrenmiş ve bilhassa tanbur da usta bir icracı olarak şöhret kazanmıştı.

12 Üstadın ölümünden sonra oda talebeleri gibi bir tarafa çekilmişti.zirâ artık Osmanlı sarayında Türk musıkisi yavaş yavaş itibarını kaybediyor,batı musıkisi onun yerini almaya başlıyordu.nikoğos ağa, musıki severlerce daima aranır,sorulurdu. Nikoğos ağa tanburda birçok talebe yetiştirmiş bunlardan en meşhuru celaleddin dede efendi dir.

13 TANBUR ALİ EFENDİ ( ) 1836 Yılında Midilli adasında doğmuştur.istanbul da düzenli bir medrese eğitimi görüp bilgisini ilerlettikten sonra musıki çalışmalarına başladı.tanbur çalmadaki ustalığı ve sesinin güzelliği,dini konulara hakim olması ve okuyuşu üslubunun asaleti nedeni ile Sultan Aziz zamanında saraya alınarak müezzinliğe,daha sonra Kudüs Pâyesi verilerek ikinci imamlığa getirildi yılına kadar bu görevinde kaldı.1902 yılında 66 yaşında vefat etmiştir.

14 Ali efendi musıki derslerini Enderûni lâtif ağa, Yenikapı mevlevihanesi şeyhi Selâhaddin dede, Kanuni Rıza Efendi ile Sütlüceli Asım Efendi den aldı. Tanburu ise Küçük Osman Bey den öğrendi. Nota bilmediği için eserlerini oğlu Tanburi Aziz Mahmut Bey notaya almışsa da,bu koleksiyon Aksaray yangınında yanmış,sonra yeniden derlenmiştir.kayıp eserleri azdır ve günümüze 110 eseri gelmiştir.çok seri beste yapabilen üretken bir bestekârdır.mesela,sûzidil makamındaki takımını bir ramazan ayı boyunca bestelediği söylenir.

15 BOLÂHENK NURİ BEY ( ) Musıki çalışmalarına çok küçük yaşlarda başlayarak çağının ünlü ustalarından yararlandı.dindışı musıkiyi daha çok Dellâl-zade İsmail efendi den,dini musıkiyi ise şeyh Rıza Efendi den öğrendi.musıki bilgisini mensubu bulunduğu Mevlevihanelerde ilerletti.iyi bir hanende ve orta derecede bir neyzen olduğu halde,türk Musıki alanında Bûselik ve kârciğar makamında iki Mevlevi âyini,durak ve ilahiler bestelemiştir.

16 MAHMUT CELÂLEDDİN PAŞA( ) Musıkiyi ünlü musikişinas Dellâl-zâde İsmail Dede Efendi den öğrendi. Zamanla geniş bir repertuar edindi. Çağdaşı olan Tanburi Cemil Bey, Kemençeci Vasilaki, Lemi Atlı ve daha birçok san atkârı himaye etti. Onlardan yararlandı.sesi güzeldi ve temiz bir üslûpla okurdu. Türk Musıkisi kadar olmasa bile,biraz Batı Musıkiyle de uğraşmış ve bu san atı da tanımaya çalışmıştı. Bir musiki aleti kullanmayan Mahmut celâleddin paşa, geçen yüzyılın yetiştirdiği önemli bir şarkı bestekârımızdır.

17 NEYZEN AZİZ DEDE ( ) Aziz Dede,çok eski yıllarda yaşamış olmamakla birlikte,hayatı hakkında bildiklerimiz oldukça sınırlıdır.çocukluğunu ve İlk gençlik yıllarını nasıl geçirdiğini,hangi okullarda okuduğunu bilmiyoruz. Gençliğinde Mısır a Kahire Mevlevihanesinde bir şeyhten ney ve İlk musıki derslerini aldı. Mısır dan Gelibolu ya gelen Aziz Dede,buradaki Mevlevihanenin Şeyhi Hüsameddin dede ye intisap ederek çilesini tamamladı ve Dede oldu.gelibolu dan İstanbul a gelerek Üsküdar a yerleşti.türk musıkisinin Tanıdığı en kudretli neyzendir.

18 TEŞEKKÜRLER

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Y A P I K R E D İ KAZIM TAŞKENT SANAT GALERİSİ

Y A P I K R E D İ KAZIM TAŞKENT SANAT GALERİSİ Y A P I K R E D İ KAZIM TAŞKENT SANAT GALERİSİ Yayına Hazırlayan : Şennur Aydın Grafik Tasarım: Gülnur Başer Fotoğraf: Uğur Ataç Ünal Ofset Matbaacılık Ambalaj Sanayii ve Tic. A.Ş.'de basılmıştır. Eylül

Detaylı

TSM ÇOCUK KOROSU KONSER PROGRAMI

TSM ÇOCUK KOROSU KONSER PROGRAMI ESKİŞEHİR ODUNPAZARI MESERRET İNEL İLKOKULU ODUNPAZARI HALK EĞİTİM MERKEZİ TÜRK SANAT MÜZİĞİ KOROSU DESTEĞİYLE GURURLA SUNAR TSM ÇOCUK KOROSU KONSER PROGRAMI KORO ŞEFİ Tülây TÜRKMEN SANAT DANIŞMANI Hüseyin

Detaylı

TÜRK MÜZİĞİNİN TEMSİLİNDE 10 ÖNEMLİ VİYOLONSEL İCRACISI

TÜRK MÜZİĞİNİN TEMSİLİNDE 10 ÖNEMLİ VİYOLONSEL İCRACISI TÜRK MÜZİĞİNİN TEMSİLİNDE 10 ÖNEMLİ VİYOLONSEL İCRACISI Hasan Arapgirlioğlu, Levent Değirmencioğlu İnönü Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi hasan@inonu.edu.tr 19. yüzyılda Batılılaşma akımı sürecinde Avrupa

Detaylı

/ ---' ::) i ;- EVU LTAN SEMP T E B L E R. EYÜPSULTAN BELEDiYESi

/ ---' ::) i ;- EVU LTAN SEMP T E B L E R. EYÜPSULTAN BELEDiYESi / ---' ::) i ;- EVU LTAN SEMP T E B G ~ L E R EYÜPSULTAN BELEDiYESi EYÜPSULTAN BELEDIYESI KÜLTÜR YAYINLARI No: 7 Eyüpsultan Sempozyumu Kitabında kullanılan görsel malzemeler, (Tebliğ sahiplerinin haricindekiler)

Detaylı

HANIM BESTEKÂRLAR

HANIM BESTEKÂRLAR HANIM BESTEKÂRLAR 2012-2013 I.BÖLÜM SUNUM METNİ Anadolu deyince en başta akla gelmesi gereken kavramlardan birisi Kadın dır.. Tarih boyunca, ataerkilliğe direnebilmiş tek toprak parçası Anadolu dur. Ataerkilliğin

Detaylı

Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi.

Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Necdet Yaşar Müzik Yaşamı Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Müziğe bağlama çalarak başladı. Mesut Cemil'in tambur çalışını dinledikten sonra, 20 yaşında tanbura

Detaylı

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin /

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / 50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ

Detaylı

KLÂSİK TÜRK MÛSİKÎSİ EĞİTİMİ KONUSUNDA İSTANBUL

KLÂSİK TÜRK MÛSİKÎSİ EĞİTİMİ KONUSUNDA İSTANBUL KLÂSİK TÜRK MÛSİKÎSİ EĞİTİMİ KONUSUNDA İSTANBUL Özgür Sadık KARATAŞ * Özet : Tarihimizde ve kültürümüzde kendine mahsus bir yeri olan İstanbul, mûsikîmizde de müstesnâ bir yere sahiptir. Hazırladığımız

Detaylı

TÜRKIYE'NIN BİRIKIMLERl-3. MüZISYf;NLI;R

TÜRKIYE'NIN BİRIKIMLERl-3. MüZISYf;NLI;R TÜRKIYE'NIN BİRIKIMLERl-3 MüZISYf;NLI;R 1 ilke Yayınalık : 143 BİYOGRAFİ ÔJOQrıAdı Türkiye'nin Biıikimleıi-3 "Müzisyenler" DlılEdlt&O Hüseyin Türkan y Cl)'lnll Hcmıta)'Un lıke Yayıncılık!(.apak ilke Yayıncılık

Detaylı

17 Eylül 2016 Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Özel Konseri. Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel. Sunum Metni Bilge Sumer

17 Eylül 2016 Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Özel Konseri. Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel. Sunum Metni Bilge Sumer 17 Eylül 2016 Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Özel Konseri Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel Sunum Metni Bilge Sumer BÖLÜM : I Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir adlı eserinin İstanbul

Detaylı

CEMİL BEY İN KEMENÇE İCRASINDA KULLANMIŞ OLDUĞU SÜSLEMELER

CEMİL BEY İN KEMENÇE İCRASINDA KULLANMIŞ OLDUĞU SÜSLEMELER CEMİL BEY İN KEMENÇE İCRASINDA KULLANMIŞ OLDUĞU SÜSLEMELER Öz Vasfi HATİPOĞLU Bu çalışmada, büyük kemençe virtüozu Cemil Bey in Traditional Crossrouads tarafından 1995 yılında yayınlanmış olan Vol. II&III

Detaylı

THE MUSIC SCENE IN ISTANBUL (2)

THE MUSIC SCENE IN ISTANBUL (2) THE MUSIC SCENE IN ISTANBUL (2) Singers and instrumentalists active between 1895 and 1916 (based on the article Yüzyýlýmýzýn Baþlarýnda Ýstanbul un Musiki Hayatý by Ruhi Kalender. Edited by Hugo Strötbaum)

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SANAT VE SPOR - ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI - SOYADI KANUNU

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SANAT VE SPOR - ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI - SOYADI KANUNU 1 2 Atatürk e göre; «Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade sözle olursa şiir, nağme ile olursa musiki, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.» «Efendiler!

Detaylı

SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU

SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU HOCA ALİ RIZA BEY KİMDİR? Üsküdarlı Hoca Ali Rıza

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

AHMED AVNİ KONUK ( )

AHMED AVNİ KONUK ( ) Galata Mevlevihanesi Mevlana Rumi Mevlevi Musiki ve Sema Topluluğu Eğitim Kültür ve Yardımlaşma AHMED AVNİ KONUK (1868-19.3.1938) Kadı Alî-zâde İbrâhim Efendi nin oğlu balmumu taciri Mûsâ Kâzım Efendi

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının

Detaylı

MÜZİK YAZISININ NESİLLER ARASI YOLCULUĞU: NAYÎ OSMAN DEDE VE ABDÜLBAKİ NASIR DEDE

MÜZİK YAZISININ NESİLLER ARASI YOLCULUĞU: NAYÎ OSMAN DEDE VE ABDÜLBAKİ NASIR DEDE 227 MÜZİK YAZISININ NESİLLER ARASI YOLCULUĞU: NAYÎ OSMAN DEDE VE ABDÜLBAKİ NASIR DEDE DOĞRUSÖZ, Nilgün TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Yazılı müzik malzemelerinin korunması, yaşatılıp notaya alınarak arşivde yerini

Detaylı

Y. Lisans Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1989. Sanatta Yeterlilik Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1994

Y. Lisans Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1989. Sanatta Yeterlilik Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1994 Adı Soyadı: Güldeniz EKMEN AGİŞ Doğum Tarihi: 01.08.1958 Unvanı: Yardımcı Doçent Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı İst. Teknik Üniv. 1979 Y. Lisans Türk Müziği İst.

Detaylı

XX.YÜZYILDA TÜRK MÜZİĞİ NİN DURUMU

XX.YÜZYILDA TÜRK MÜZİĞİ NİN DURUMU T.C. HALİÇ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK MUSİKİSİ ANASANAT DALI XX.YÜZYILDA TÜRK MÜZİĞİ NİN DURUMU YÜKSEK LİSANS TEZİ Hazırlayan Miraç Bircan YAMAN Tez Danışmanı PROF. DR. ALÂEDDİN YAVAŞÇA

Detaylı

ÇOKSESLİ SAZ ESERLERİ II

ÇOKSESLİ SAZ ESERLERİ II 04.03.2019 ÇOKSESLİ SAZ ESERLERİ II (Türk Müziği Sazları ve Orkestrası İçin) (Tolga Karaca) I ÇOKSESLİ SAZ ESERLERİ II (Türk Müziği Sazları ve Orkestrası İçin) (Tolga Karaca) II (Çoksesli Saz Eserleri

Detaylı

Zeki Arif Ataergin'in Dilkeşhaveran Makamında Bestelemiş Olduğu 2 Eserin Makam, Usûl ve Ezgisel Yönden İncelenmesi

Zeki Arif Ataergin'in Dilkeşhaveran Makamında Bestelemiş Olduğu 2 Eserin Makam, Usûl ve Ezgisel Yönden İncelenmesi TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 401 Zeki Arif Ataergin'in Dilkeşhaveran Makamında Bestelemiş Olduğu 2 Eserin Makam, Usûl ve Ezgisel Yönden İncelenmesi An Investigation of Two Musical Pieces Composed in

Detaylı

Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi İstanbul unda Türk Makam Müziği Eğitimi

Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi İstanbul unda Türk Makam Müziği Eğitimi Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, Cilt 8, Sayı 16, 2010, 345-353 Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi İstanbul unda Türk Makam Müziği Eğitimi Ayşen KAYA KARABIYIK * İstanbul un Türkler tarafından alınmasından

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996. Ortadoğu Enstitüsü. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996. Ortadoğu Enstitüsü. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Nurdan Şafak 2. Doğum Tarihi ve Yeri:. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996 Yüksek Siyasi Tarih ve Marmara

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

HAKSIZLIKLARA BAŞ KALDIRAN NEYZEN TEVFİK İÇİN SAYGI GECESİ

HAKSIZLIKLARA BAŞ KALDIRAN NEYZEN TEVFİK İÇİN SAYGI GECESİ HAKSIZLIKLARA BAŞ KALDIRAN NEYZEN TEVFİK İÇİN SAYGI GECESİ Başkan Altınok Öz; 24 Mart 1879 da Bodrum da doğan Neyzen Tevfik in asıl adı Tevfik Kolaylı dır. Ağabeyi nedeniyle sık sık Kartal a geliyordu.

Detaylı

Şerif Kocadon için mevlit

Şerif Kocadon için mevlit Şerif Kocadon için mevlit 85 yaşında aramızdan ayrılan Bekir Şerif Kocadon için evinde mevlit okundu. Bodrum eşrafından merhum Mehmet Kocadon un oğlu, Fatma Kocadon un eşi; Bodrum Belediye Başkanı Mehmet

Detaylı

TÜRK MUSİKİSİNDE NAZARİYATÇILARA VE BESTEKARLARA GÖRE BUSELİK MAKAMININ KARŞILAŞTIRILMASI

TÜRK MUSİKİSİNDE NAZARİYATÇILARA VE BESTEKARLARA GÖRE BUSELİK MAKAMININ KARŞILAŞTIRILMASI Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 28, Sayfa 17-29, 2009 TÜRK MUSİKİSİNDE NAZARİYATÇILARA VE BESTEKARLARA GÖRE BUSELİK MAKAMININ KARŞILAŞTIRILMASI H. Serdar Çakırer¹, Sühan

Detaylı

Surre Alayı. Surre-i Hümâyun. Altınoluk. Surre Alayının Güzergâhları. Surre Alayının Güvenliği. Surre Alayının Yola Çıkması

Surre Alayı. Surre-i Hümâyun. Altınoluk. Surre Alayının Güzergâhları. Surre Alayının Güvenliği. Surre Alayının Yola Çıkması Surre-i Hümâyun Altınoluk Surre Alayının Güzergâhları Surre Alayının Güvenliği Surre Alayının Yola Çıkması Surrenin Vapur ve Trenle Yollanması Surre Alayının Dönüşü Kaynakça Surre Alayı Surre-i Hümâyun

Detaylı

MUHİTTİN SERİN PROFESÖR

MUHİTTİN SERİN PROFESÖR MUHİTTİN SERİN PROFESÖR ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 26.05.2014 Adres : İcadiye-Bağlarbaşı Caddesi, no: 40 34662 Üsküdar/İstanbul Telefon E-posta : : 0216474086-1235 Doğum Tarihi : 12.01.1945 Faks : muhittinserin@gmail.com

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ. ÇALGI EĞİTİMİ NEY DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ. ÇALGI EĞİTİMİ NEY DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ NEY DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 NEY DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj x 9 cm.

40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj x 9 cm. 40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj. 16.5 x 9 cm. 1.500.000 TL / u i 41. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, kırmızı pastel deniz kenarında figürlü ev ve yelkenli konulu

Detaylı

Resim 170- Hattat Halim Bey in istifli celî sülüs besmelesi. Ýmza kýsmýnda Halim Bey, Hamid Bey in talebesi olduðunu belirtmiþtir. (Ýsmail Yazýcý Koleksiyonu) 133 Resim 171- Sivas Burûciye Medresesi nde

Detaylı

RÂKIM ELKUTLU YA AİT RAST TEVŞÎH İN MAKÂM VE GEÇKİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ

RÂKIM ELKUTLU YA AİT RAST TEVŞÎH İN MAKÂM VE GEÇKİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ DOI: 10.7816 sed-06-02-01 sed, 2018, Cilt 6, Sayı 2, Volume 6, Issue 2 RÂKIM ELKUTLU YA AİT RAST TEVŞÎH İN MAKÂM VE GEÇKİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ Alper AKDENİZ 1 ÖZ Râkım Elkutlu; Mevlevî Âyîn-i Şerîfi,

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ/GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ (DR)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ/GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ (DR) SİBEL KARAMAN DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ E-Posta Adresi skaraman71@hotmail.com Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 2348280-8507 5323518707 Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 Yunusemre/Manisa Öğrenim

Detaylı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 II.Beyazid Camisi ve Külliyesi (II.Beyazid Kompleksi).... 4 0.1.1 Darüşşifa

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUVARI SINAV KILAVUZU ÇALGI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ SES EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUVARI SINAV KILAVUZU ÇALGI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ SES EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUVARI SINAV KILAVUZU ÇALGI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ SES EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ 2016 1 1.TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUVARI ÖZEL YETENEK SINAVI 1.1 TEMEL

Detaylı

Hacı Ârif Bey ( )

Hacı Ârif Bey ( ) Hacı Ârif Bey (1831-1885) Talip Mert Marmara Üniversitesi Hacı Ârif Bey 1831 yılı sonlarında İstanbul Eyüp te doğdu. Asıl adı Mehmed Ârif olup Eyüp Şer î Mahkemesi başkâtiplerinden Ebû Bekir Efendi nin

Detaylı

Ders Adı : ORKESTRA / ODA MÜZİĞİ I Ders No : Teorik : 1 Pratik : 2 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ORKESTRA / ODA MÜZİĞİ I Ders No : Teorik : 1 Pratik : 2 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ORKESTRA / ODA MÜZİĞİ I Ders No : 0310330201 Teorik : 1 Pratik : 2 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Prof. Dr. ÂMİL ÇELEBİOĞLU HATIRA DOSYASI

Prof. Dr. ÂMİL ÇELEBİOĞLU HATIRA DOSYASI Prof. Dr. ÂMİL ÇELEBİOĞLU HATIRA DOSYASI Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 10, İstanbul 2013, 1-4. Âmil Çelebioğlu nun Hayatı SEBAHAT DENİZ * Âmil Çelebioğlu, 20 Nisan 1934 tarihinde Konya nın Karaman

Detaylı

Iğdır Sevdası. yıp olarak acı bir gerçeklik halinde karşımıza dikilmiştir.

Iğdır Sevdası. yıp olarak acı bir gerçeklik halinde karşımıza dikilmiştir. BİRSEN YAYCI (SAYAN) 1950 den önceki dönemlerde il genel meclisi üyesi olarak Iğdır ı temsil eden Hüseyin Yaycı, kişiliği ve kültürüyle Iğdır ın vazgeçilemez renkli bir şahsiyeti ve başarılı bir ticaret

Detaylı

1996 Şubatında Kudüs te düzenlenen Kudüs Dinî Müzikler Festivali ne Necdet Yaşar, Sadreddin Özçimi ve Derya Türkan la birlikte katıldı.

1996 Şubatında Kudüs te düzenlenen Kudüs Dinî Müzikler Festivali ne Necdet Yaşar, Sadreddin Özçimi ve Derya Türkan la birlikte katıldı. NEYZEN AHMED ŞAHİN 1964 te İstanbul da doğdu. Nüfusu Isparta, Yalvaç ilçesi Sücüllü kasabasındadır. Ailesinin Konya ya yerleşmesi münasebetiyle ilk, orta ve lise tahsilini Konya da yaptı.1982 de Konya

Detaylı

25 Haziran 2012 Turgutlu / Manisa 06 Temmuz 2012 Bodrum / Muğla. BİN YILIN MİRASI Konseri. Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel

25 Haziran 2012 Turgutlu / Manisa 06 Temmuz 2012 Bodrum / Muğla. BİN YILIN MİRASI Konseri. Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel 25 Haziran 2012 Turgutlu / Manisa 06 Temmuz 2012 Bodrum / Muğla BİN YILIN MİRASI Konseri Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel Sunum Metni Hazırlayan Bilge Sumer Sunan Sema Uluer Haldun Sadık 1000

Detaylı

TANBURİ CEMİL BEYİN ÖLÜMÜ (28 TEMMUZ 1916) BAKİ SARISAKAL

TANBURİ CEMİL BEYİN ÖLÜMÜ (28 TEMMUZ 1916) BAKİ SARISAKAL TANBURİ CEMİL BEYİN ÖLÜMÜ (28 TEMMUZ 1916) BAKİ SARISAKAL TANBURİ CEMİL BEYİN İRTİHALİ Duçar olduğu derd-i elimden rehayab olmayarak dün sabah rahmet-i Rahman a intikal eden Tanburi Cemil Bey Merhum Tanburi

Detaylı

OSMANLILAR. 23.03.2015 Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu. İstanbul Ticaret Üniversitesi

OSMANLILAR. 23.03.2015 Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu. İstanbul Ticaret Üniversitesi OSMANLILAR 1 2 3 Osmanlılarda Eğitimin Genel Özellikleri Medreseler çok yaygın ve güçlü örgün eğitim kurumları haline gelmiş, toplumun derinden etkilemişlerdir. Azınlıkların çocuklarını üst düzey yönetici

Detaylı

İstanbul da Müziğin Değişimi, Değişimin Müziği. Gönül Paçacı 11 Haziran 2008. http://www.obarsiv.com/e_voyvoda_0708.html

İstanbul da Müziğin Değişimi, Değişimin Müziği. Gönül Paçacı 11 Haziran 2008. http://www.obarsiv.com/e_voyvoda_0708.html İstanbul da Müziğin Değişimi, Değişimin Müziği Gönül Paçacı 11 Haziran 2008 http://www.obarsiv.com/e_voyvoda_0708.html Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi'nde yapılan konuşma metni, araştırmacıların

Detaylı

ŞANLIURFA DA SIRA GECESİ GELENEĞİNİN HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

ŞANLIURFA DA SIRA GECESİ GELENEĞİNİN HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ŞANLIURFA DA SIRA GECESİ GELENEĞİNİN HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BURÇİN UÇANER 1 GİRİŞ: Binlerce yıllık geçmişe sahip Türk kültür tarihi incelendiğinde;

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ. ÇALGI EĞİTİMİ KANUN DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ. ÇALGI EĞİTİMİ KANUN DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KANUN DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... KANUN DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

Detaylı

TANBURİ CEMİL BEY İCRASININ ANALİZİ VE KURAMSAL DEĞERLER İLE KARŞILAŞTIRILMASI. Öğr. Gör. Eren Özek *

TANBURİ CEMİL BEY İCRASININ ANALİZİ VE KURAMSAL DEĞERLER İLE KARŞILAŞTIRILMASI. Öğr. Gör. Eren Özek * TANBURİ CEMİL BEY İCRASININ ANALİZİ VE KURAMSAL DEĞERLER İLE KARŞILAŞTIRILMASI Öğr. Gör. Eren Özek * ÖZ Türk Müziği tarihinde kuramsal çalışmaların en önemlilerinin başında 13.yy da yaşamış olan Safiyüddin

Detaylı

KEMANÎ HIZIR AĞA, TÜRK MÜZİĞİNDE BATILILAŞMANIN BAŞLANGICI MI?

KEMANÎ HIZIR AĞA, TÜRK MÜZİĞİNDE BATILILAŞMANIN BAŞLANGICI MI? 827 KEMANÎ HIZIR AĞA, TÜRK MÜZİĞİNDE BATILILAŞMANIN BAŞLANGICI MI? USLU, Recep TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Türk müziği tarihçileri, genellikle Türk müziğinde Batılılaşmayı Mızıka-i Humayun un 1829 da kurulmasıyla;

Detaylı

bir güzel insan M. CELÂLEDDİN ÖKTEN

bir güzel insan M. CELÂLEDDİN ÖKTEN - onoec İMAM HATİPLİLER DERNEGİ bir güzel insan M. CELÂLEDDİN ÖKTEN Eserin Adı Yayın Editörü Yazarı M. Celâleddin Ökten ÖNDER Basın-Tanıtım Komisyonu Tahsin Yıldırım Tashih-Redaksiyon Vedat Ali Özkan Kayacı

Detaylı

İzleri, Türklerin gittiği tüm coğrafya da görüldüğü halde, bazı batılı müzikologlarca (Riemann) Arap müziği olarak kabul edilmiştir.

İzleri, Türklerin gittiği tüm coğrafya da görüldüğü halde, bazı batılı müzikologlarca (Riemann) Arap müziği olarak kabul edilmiştir. There are no translations available. Kendi tarihi gelişimi içersinde, saray, tekke ve medreselerden destek görmüş, kısmen de olsa zümre müziği diyebileceğimiz Klasik Türk Müziği ni, tarihi süreç içersinde

Detaylı

İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM) AKTS Kredisi (ECTS Credits)

İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM) AKTS Kredisi (ECTS Credits) Dersin Adı NEY VIII Kodu (Code) Yarıyılı (Semester) İTÜ DERS KATALOG FORMU (COURSE CATALOGUE FORM) Kredisi (Local Credits) AKTS Kredisi (ECTS Credits) Course Name NEY VIII Ders Uygulaması, Saat/Hafta (Course

Detaylı

Koca Mustafa Reşid Paşa

Koca Mustafa Reşid Paşa Osmanlı İmparatorluğu ndaki ilk Mason Locası 1738 de Galata da kurulmuştur. Osmanlı vatandaşı olarak mason olan ilk kişi Yirmisekiz Mehmed Çelebi nin oğlu Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa olmuştur. Osmanlı

Detaylı

V e d a t K a p t a n Y u r

V e d a t K a p t a n Y u r T P A O T ü r k S a n a t M ü z i ğ i K o r o s u Ş e f i V e d a t K a p t a n Y u r Dergimizin bu ayki sayısında TRT de Türk Sanat Müziği dalında Koro Şefliği ve Ses Sanatç da yıllardır TPAO Türk Sanat

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

GÜZEL SANATLAR LİSESİ

GÜZEL SANATLAR LİSESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KLASİK KEMENÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 KLASİK KEMENÇE

Detaylı

TÜRKIYE'NIN BİRIKIMLERl-3. MüZISYf;NLI;R

TÜRKIYE'NIN BİRIKIMLERl-3. MüZISYf;NLI;R TÜRKIYE'NIN BİRIKIMLERl-3 MüZISYf;NLI;R 1 ilke Yayınalık : 143 BİYOGRAFİ ÔJOQrıAdı Türkiye'nin Biıikimleıi-3 "Müzisyenler" DlılEdlt&O Hüseyin Türkan y Cl)'lnll Hcmıta)'Un lıke Yayıncılık!(.apak ilke Yayıncılık

Detaylı

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Ayasofya, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Thomas Allom, Constantinople, 1838 Üsküdar, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Julia Pardoe, The Beauties of the Bosphorus, 1838

Detaylı

13 yıl devam eden TRT Türkiye Amatör Ses Yarışmalarının TRT ye Proje önerisi olarak teklifi ve yarışmanın yürütülmesi, kendisi tarafından yapıldı.

13 yıl devam eden TRT Türkiye Amatör Ses Yarışmalarının TRT ye Proje önerisi olarak teklifi ve yarışmanın yürütülmesi, kendisi tarafından yapıldı. 30 Mart 2017 tarihli güncelleme ÖZGEN GÜRBÜZ Özgen GÜRBÜZ; 15 Nisan 1951 tarihinde Amasya-Merzifon da dünyaya geldi. Annesi, Fehmiye Hanım, babası Ankara Atatürk Lisesi emekli müdürlerinden Hüseyin GÜRBÜZ

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GİRİŞ (ÖZEL YETENEK) SINAVI KILAVUZU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GİRİŞ (ÖZEL YETENEK) SINAVI KILAVUZU 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GİRİŞ (ÖZEL YETENEK) SINAVI KILAVUZU 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GİRİŞ (ÖZEL YETENEK) SINAVI KILAVUZU BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Kontenjan ve İlkeler

Detaylı

Sular Vadisi ve Bahçeşehir HayatPark Ramazan Standları Sokak İftarları Cami Programları Özel Etkinlikler

Sular Vadisi ve Bahçeşehir HayatPark Ramazan Standları Sokak İftarları Cami Programları Özel Etkinlikler Sular Vadisi ve Bahçeşehir HayatPark Ramazan Standları Sokak İftarları Cami Programları Özel Etkinlikler Hızlı Hizmet Kalıcı Çözüm 444 0 669 numaralı İletişim Merkezimiz, gelişmiş sistem altyapısı ve güncellenen

Detaylı

Bir notanın vesile kıldığı şey, yalnızca bizim anımsayabildiğimiz özel bir an ın tekrar uyanışı, bu sayede devasa bir geçmişin yeniden canlanışıdır

Bir notanın vesile kıldığı şey, yalnızca bizim anımsayabildiğimiz özel bir an ın tekrar uyanışı, bu sayede devasa bir geçmişin yeniden canlanışıdır Sunum Metni Hazırlayan ve Sunan: Bilge Sumer BÖLÜM I Saygıdeğer Sanatseverler Muhterem Misafirlerimiz, Bodrum Belediyesi Türk Musikîsi Derneği, Klasik Türk Müziği Korosunun hazırlamış olduğu, BESTEKÂR

Detaylı

NECİP FAZIL KISAKÜREK

NECİP FAZIL KISAKÜREK NECİP FAZIL KISAKÜREK NECİP FAZIL KISAKÜREK kimdir? Necip fazıl kısakürekin ailesi ve çocukluk yılları. 1934e kadar yaşamı 1934-1943 yılları hayatı Büyük doğu cemiyeti 1960tan sonra yaşamı Siyasi fikirleri

Detaylı

Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun

Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun Eyüp Sultan Gezi Rehberi 01 AYŞE HUBBİ HATUN TÜRBESİ Osmanlı nın Kadın Şairleri Vardı. Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun (? - 1590), Akşemseddin Hz.nin soyundan Şemsi Efendi ile

Detaylı

Türk Müziği Konserleri

Türk Müziği Konserleri Türk Müziği Konserleri Aranağmelerle Alâeddin Yavaşca 24 Aralık Pazar 2017, 15:30 Danışman: Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Koordinatör: Sinan Sipahi Sunucu: Osman Nuri Özpekel Misafir Misafir

Detaylı

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN BAKİ SARISAKAL EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN Muallimler Birliği Umumi Merkezi Reisi İzmir Mebusu Necati Bey Muallimler Birliği Müessislerinden Prag Sefiri

Detaylı

MEVLEVÎ MÛSĠKÎSĠ VE ġanliurfa ÖRNEĞĠ

MEVLEVÎ MÛSĠKÎSĠ VE ġanliurfa ÖRNEĞĠ MEVLEVÎ MÛSĠKÎSĠ VE ġanliurfa ÖRNEĞĠ Dr. Hüseyin AKPINAR * Mevlânâ Celâleddin Rûmî ye (ö. 672/1273) nispetle kurulan Mevlevî Tarikatı na mahsus tasavvuf mûsikîsine Mevlevî Mûsikîsi denir. Bu mûsikî, Türk

Detaylı

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Eylül 2017 Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Aziz Ogan, 30 Aralık 1888 tarihinde Edremitli Hacı Halilzade Ahmed Bey'in oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Kataloglama

Detaylı

T.C. Ege Üniversitesi. Devlet Türk Musıkisi Konservatuvarı Öğrenci Etkinlikleri Programı

T.C. Ege Üniversitesi. Devlet Türk Musıkisi Konservatuvarı Öğrenci Etkinlikleri Programı T.C. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musıkisi Konservatuvarı Öğrenci Etkinlikleri 2016-2017 Programı T.C. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musıkisi Konservatuvarı Öğrenci Etkinlikleri 2016-2017 Programı Ölümünün

Detaylı

MUSİQİ DÜNYASI 4 (73), 2017 PEŞREVLERDE TESLİM

MUSİQİ DÜNYASI 4 (73), 2017 PEŞREVLERDE TESLİM Ata Bahri ÇAĞLAYAN 1 PEŞREVLERDE TESLİM GİRİŞ: Önde giden manasına gelen Peşrev kelimesi taksimden sonra icra edilmektedir (Ezgi, 1953). Tarihi kaynaklardan anlaşıldığı kadarıyla Peşrev biçimi Farabi ye

Detaylı

Medresetü l Hattâtîn Yüz Yaşında M.Uğur Derman, İstanbul, Kubbealtı Neşriyat, Mayıs 2015, 224 sayfa, ISBN: 978-605-4750-15-3.

Medresetü l Hattâtîn Yüz Yaşında M.Uğur Derman, İstanbul, Kubbealtı Neşriyat, Mayıs 2015, 224 sayfa, ISBN: 978-605-4750-15-3. M.Uğur Derman, İstanbul, Kubbealtı Neşriyat, Mayıs 2015, 224 sayfa, ISBN: 978-605-4750-15-3. Fatih ERBAŞ Kitabın yazarı M.Uğur Derman (5 Şubat 1935 Bandırma), hattat Necmeddin Okyay a (1883-1976) 1955

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ORKESTRA / ODA MÜZİĞİ II Ders No : 03103304 Teorik : 1 Pratik : Kredi : ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

birinci ve sonuncu seslerinin aynı olduğunu tesbit ederek bir çizgi üzerinde temel unsurlarından ses ve usule

birinci ve sonuncu seslerinin aynı olduğunu tesbit ederek bir çizgi üzerinde temel unsurlarından ses ve usule manlı, Ankara 1999, Xl, 20-24; a.mlf., Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Hat Koleksiyonundan Seçme/er, İstanbul 2002, s. 46, 52, 80, 176, 192; a.mlf. "Hafız Osman", DİA, XV, 98-100; Julian Raby-

Detaylı

ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI

ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI KARANLIK İŞLER MİNYATÜR ATÖLYESİ 2017 KÜNYE Grafik Tasarım: Emrah YÜCEL - İbrahim KUŞ BAŞKAN IN MESAJI... Remzi AYDIN Eyüp Belediye Başkanı İÇİNDEKİLER KARANLIK İŞLER

Detaylı

İşte İstanbul'daki dernek ve yurtları

İşte İstanbul'daki dernek ve yurtları On5yirmi5.com İşte İstanbul'daki dernek ve yurtları Dünya tarihinin önemli merkezlerinden birisi olan şehirlerinden biriside hiç kuşkusuz İstanbul'dur. Yayın Tarihi : 1 Ekim 2017 Pazar (oluşturma : 10/26/2017)

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü SİVAS Doktora Tezi: İslam Tarihi ve Medeniyetinde Salâ ve Salâvatlar

ÖZGEÇMİŞ Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü SİVAS Doktora Tezi: İslam Tarihi ve Medeniyetinde Salâ ve Salâvatlar ÖZGEÇMİŞ Doğum Tarihi ve Yeri: 1971 - Amasya EĞİTİM BİLGİLERİ 2013 Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü SİVAS Doktora Tezi: İslam Tarihi ve Medeniyetinde Salâ ve Salâvatlar 2004 Ankara Üniversitesi

Detaylı

RAST MÜZİKOLOJİ DERGİSİ Uluslararası Müzikoloji Dergisi

RAST MÜZİKOLOJİ DERGİSİ Uluslararası Müzikoloji Dergisi RAST MÜZİKOLOJİ DERGİSİ Uluslararası Müzikoloji Dergisi www.rastmd.com Doi:http://dx.doi.org/10.12975/rastmd.2015.03.02.00045 HAMPARSUM DEFTERİNDEN GÜNÜMÜZE Musi nin Sazkar Saz Semaisi Mine YENER 1 ÖZET

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Medreseler çok güçlü yaygın eğitimi kurumu haline gelmiş ve toplumu derinden etkilemiştir.

Detaylı

OSMANLI SARAYLARINDA UYGULANAN MÜZİK EĞİTİMİ VE MÜZİK KURUMLARI *

OSMANLI SARAYLARINDA UYGULANAN MÜZİK EĞİTİMİ VE MÜZİK KURUMLARI * OSMANLI SARAYLARINDA UYGULANAN MÜZİK EĞİTİMİ VE MÜZİK KURUMLARI * Özet Prof. Dr. Pınar Somakcı* Eğitim insanları ve toplumları yetiştiren, geliştiren hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Eğitimsiz bir hayat

Detaylı

TÜRK MÛSĐKÎSĐNDE NOTANIN TARĐHÇESĐ. Dr. Timuçin ÇEVĐKOĞLU

TÜRK MÛSĐKÎSĐNDE NOTANIN TARĐHÇESĐ. Dr. Timuçin ÇEVĐKOĞLU TÜRK MÛSĐKÎSĐNDE NOTANIN TARĐHÇESĐ Dr. Timuçin ÇEVĐKOĞLU Türk Mûsikîsi'nin öğretim ve aktarımında yüzyıllar boyunca adına "meşk" denilen bir sistem kullanılmıştır. Çeşitli avantajlarının yanında önemli

Detaylı

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler Zeki NACAKCI - Alaattin CANBAY Yazarlar Doç. Dr. Ahmet Serkan Ece - Doç. Dr. Alaattin Canbay Doç. Dr. Ebru Temiz - Doç. Dr. Esra Dalkıran Doç. Dr. M. Kayhan Kurtuldu - Doç. Dr.

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

01 Eylül MESNEVİ DERSLERİ MEHTERAN KONSERİ DAR-ÜL MUALLİMAT IN KONYA YAŞAMINA KATKILARI. Cumartesi. Cumartesi. Cumartesi. konya.bel.

01 Eylül MESNEVİ DERSLERİ MEHTERAN KONSERİ DAR-ÜL MUALLİMAT IN KONYA YAŞAMINA KATKILARI. Cumartesi. Cumartesi. Cumartesi. konya.bel. 2 İMAJ SAYFA 3 01 Eylül MESNEVİ DERSLERİ 12:30 Sultan Selim Camii SOHBET 01 Eylül 13:00 01 Eylül DAR-ÜL MUALLİMAT IN KONYA YAŞAMINA KATKILARI Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 14:00 Kılıçarslan Konferans

Detaylı

İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ. Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı

İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ. Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı Eposta: hakpinar@harran.edu.tr ; akpinar64@hotmail.com Telefon: 0414 318 (1003), (1707); 552 216 36 12 ÖĞRENİM

Detaylı

KADIKÖY İNTAŞ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE SOSYAL-KÜLTÜREL ETKİNLİKLER PROGRAMI TAKVİMİ

KADIKÖY İNTAŞ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE SOSYAL-KÜLTÜREL ETKİNLİKLER PROGRAMI TAKVİMİ KADIKÖY İNTAŞ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2016-2017 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE SOSYAL-KÜLTÜREL ETKİNLİKLER PROGRAMI TAKVİMİ AY HAFTA SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİK ADI SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞE

Detaylı

İSTANBUL BELEDİYESİ KONSERVATUARI İCRA HEYETİNE DAHİL SANATKÂRLARDAN MÜREKKEP SEŞ SAZ. tarafından Büyük San atkâr Merhum. Adına Türk Musikisi Konseri

İSTANBUL BELEDİYESİ KONSERVATUARI İCRA HEYETİNE DAHİL SANATKÂRLARDAN MÜREKKEP SEŞ SAZ. tarafından Büyük San atkâr Merhum. Adına Türk Musikisi Konseri İSTANBUL BELEDİYESİ KONSERVATUARI İCRA HEYETİNE DAHİL SANATKÂRLARDAN MÜREKKEP SEŞ SAZ tarafından Büyük San atkâr Merhum RAHMİ BEY Adına Türk Musikisi Konseri 14 OCAK 1947 SALI SAAT 21 DE Pangaltı İNCİ

Detaylı

Bursa Büyükşehir Kitaplığı Bursa nın Köklü Eğitim Kurumları Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (Hamidiye Sınai Mektebi) www.bursa.bel.

Bursa Büyükşehir Kitaplığı Bursa nın Köklü Eğitim Kurumları Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (Hamidiye Sınai Mektebi) www.bursa.bel. 1 Bursa Büyükşehir Kitaplığı Bursa nın Köklü Eğitim Kurumları Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (Hamidiye Sınai Mektebi) www.bursa.bel.tr Proje Koordinatörü Aziz ELBAS Ahmet ERDÖNMEZ Proje Yürütücüleri

Detaylı

Hoca Ali Rıza ( )

Hoca Ali Rıza ( ) P E Y Z A J Hoca Ali Rıza ( 1864-1935) w Æ & k S ï* a % J T* V! v \ je í^ ^ & ip 3 ' æ jn & W g a-.jfva ' & V j W I ~*j t \ M m $ 'l 'Ék! \ j ğ j * v Bk.! a r v St ifim - ^5fc/Şİ j L V - ^ * jlm. ^ * r

Detaylı

AKADEMİK YILI TÜRK MÛSİKÎSİ BÖLÜMÜ

AKADEMİK YILI TÜRK MÛSİKÎSİ BÖLÜMÜ 2018-2019 AKADEMİK YILI TÜRK MÛSİKÎSİ BÖLÜMÜ TÜRK MÛSİKÎSİ LİSANS PROGRAMI BAŞVURULARI TÜRK MÛSİKÎSİ BÖLÜMÜ Türk Musikisi bölümümüz, Türk musikisinin yakından tanınmasına ve gelişimine katkı sağlayan ve

Detaylı

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958)

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) Yahya Kemal Beyatlı 2 Aralık 1884 tarihinde bugün Makedonya sınırları içerisinde bulunan Üsküp te dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Agâh tır. Şehsuvar Paşa torunlarından olduğu

Detaylı

ŞANLIURFA MEVLEVÎHÂNESİ VE ŞANLIURFA MEVLEVÎHÂNESİ NDE YAPILAN DİNÎ MUSİKİ İCRALARININ LA DİNİ MUSİKİ İCRALARINA YANSIMASI

ŞANLIURFA MEVLEVÎHÂNESİ VE ŞANLIURFA MEVLEVÎHÂNESİ NDE YAPILAN DİNÎ MUSİKİ İCRALARININ LA DİNİ MUSİKİ İCRALARINA YANSIMASI SÜMAM Yayınları: 5 / Bildiriler Serisi: 2 / Yıl: 2010 ŞANLIURFA MEVLEVÎHÂNESİ VE ŞANLIURFA MEVLEVÎHÂNESİ NDE YAPILAN DİNÎ MUSİKİ İCRALARININ LA DİNİ MUSİKİ İCRALARINA YANSIMASI Osman ÖKSÜZOĞLU M. Mercan

Detaylı

İSTANBUL OKUL SPORLARI ŞEHİT ÖMER HALİS DEMİR SEZONU İSTANBUL OKULSPORLARI FUTSAL GENÇ KIZ

İSTANBUL OKUL SPORLARI ŞEHİT ÖMER HALİS DEMİR SEZONU İSTANBUL OKULSPORLARI FUTSAL GENÇ KIZ 1. GRUP BÖLGE-1 SALON : MALTEPE GSİM SPOR SALONU GİRNE MAH. MALTEPE 1 ÖZEL KÜÇÜKYALI MEVLANA MTAL MALTEPE 2 Maltepe Cevizli MTAL BEYKOZ 3 Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi PENDİK ÜMRANİYE 4 Pendik Teknik

Detaylı

GİRİFTZEN ASIM BEY İN HİCAZ MAKAMINDAKİ BESTELERİNİN MAKAM AÇISINDAN İNCELENMESİ Cevahir Korhan Işıldak 1 Dr. Gamze Köprülü 2

GİRİFTZEN ASIM BEY İN HİCAZ MAKAMINDAKİ BESTELERİNİN MAKAM AÇISINDAN İNCELENMESİ Cevahir Korhan Işıldak 1 Dr. Gamze Köprülü 2 RAST MÜZİKOLOJİ DERGİSİ Uluslararası Müzikoloji Dergisi www.rastmd.com 10.12975/rastmd.2017.05.02.000107 GİRİFTZEN ASIM BEY İN HİCAZ MAKAMINDAKİ BESTELERİNİN MAKAM AÇISINDAN İNCELENMESİ Cevahir Korhan

Detaylı

TÜRK MÛSĐKÎSĐ NĐN GELENEKSEL SES ve ÂHENK SĐSTEMĐ. Dr. Timuçin Çevikoğlu

TÜRK MÛSĐKÎSĐ NĐN GELENEKSEL SES ve ÂHENK SĐSTEMĐ. Dr. Timuçin Çevikoğlu TÜRK MÛSĐKÎSĐ NĐN GELENEKSEL SES ve ÂHENK SĐSTEMĐ Dr. Timuçin Çevikoğlu Türk Mûsikîsi nin Geleneksel Âhenk Sistemi nden bahsederken öncelikle yüzyılımızın başlarına kadar 700 yıldır anlatılagelen, bugün

Detaylı

Osmanlı Ermenileri ve Mûsikî İlişkilerimiz

Osmanlı Ermenileri ve Mûsikî İlişkilerimiz Osmanlı Ermenileri ve Mûsikî İlişkilerimiz Mehmet Kınık* Nahapet Kuçak, Kul Artunî, Tatos, Hayâtî, Çabukoğlu, Abgar ve Türk makam mûsikîsinde eserler verenler arasında Hamparsum Limonciyan, Bimen Şen (Dergazaryan),

Detaylı

Sultan III. Selim in, 18. Yüzyıl Osmanlı/Türk Müziğine, Teorisine ve Nota Yazım Biçiminin Gelişimine Katkıları

Sultan III. Selim in, 18. Yüzyıl Osmanlı/Türk Müziğine, Teorisine ve Nota Yazım Biçiminin Gelişimine Katkıları TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 597 Sultan III. Selim in, 18. Yüzyıl Osmanlı/Türk Müziğine, Teorisine ve Nota Yazım Biçiminin Gelişimine Katkıları Contributions of Sultan Selim the Third to the Ottoman/Turkish

Detaylı