ÇOCUKLAR ve AĠDS 2010 BeĢinci Durum Değerlendirme Raporu Özet

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇOCUKLAR ve AĠDS 2010 BeĢinci Durum Değerlendirme Raporu Özet"

Transkript

1 ÇOCUKLAR ĠÇĠN, AĠDS E KARġI BĠRLEġELĠM! ÇOCUKLAR ve AĠDS 2010 BeĢinci Durum Değerlendirme Raporu Özet UNICEF tarafından UNAIDS, WHO, UNFPA ve UNESCO ile ortaklaģa hazırlanan BeĢinci Durum Değerlendirme Raporu, dört P olarak anılan aģağıdaki dört program alanıyla iliģkili olarak kaydedilen ilerlemeler, ortaya çıkan kanıtlar, en iyi uygulamalara dair vaka incelemeleri ve çocuklara yönelik mevcut bilgi ve uygulamalar konusundaki verileri inceleyen yıllık bir rapordur. Sözü edilen dört program alanı ise Ģunlardır: - HIV ın anneden çocuğa geçmesinin önlenmesi - Enfeksiyonlu çocuklara pediatrik bakım ve tedavi sağlanması - Ergenler ve gençler arasında HIV enfeksiyonunun önlenmesi - HIV ve AĠDS ten etkilenen çocukların korunması ve desteklenmesi AIDS salgınının çocukları nasıl etkilediği baştan yazılıyor Neredeyse 30 yıldır, HIV ve AİDS bireyleri ve aileleri harap etti. Çocuklar, yetişkin nüfusundaki epidemiğin ağır ölçeğinin gölgesinde yaşadı. Ne var ki, artan kanıtlar ve hızlandırılan eylemler sayesinde, AIDS salgınının çocukları nasıl etkilediğinin öyküsü bugün baştan yazılıyor. Çocuklar artık HIV ile mücadele etkinliklerinin merkezinde yer alıyor ve çocuklar için yapılan yatırımların etkisini görülüyor yılına kadar HIV ın anneden çocuğa geçmesinin fiilen önlenmesi hedefi, ulaşılabilir görünüyor da, düşük ve orta gelirli ülkelerde ihtiyaç sahibi HIV pozitif gebe kadınların %53 ü, hastalığın anneden çocuğa geçmesini önlemek (PMTCT) için antiretroviral tedavi gördü; bu oran, 2005 te %15 ti. - Bugün, 15 yaşın altındaki ihtiyaç sahibi yaklaşık çocuk antiretroviral tedavi görmüştür; 2005 te bu rakam sadece di. - Bugün, HIV ile yaşayan yaş arası toplam 5 milyon genç olduğu tahmin edilmektedir; 2005 te bu rakam di den önce, Alt Sahra Afrikası ndaki birçok ülkede, her iki ebeveynini de AIDS yüzünden kaybetmiş olan çocukların okula gitme olasılığı, her iki ebeveyni de hayatta olan çocuklara kıyasla çok daha düşüktü; bugün, birçok yerde bu çocukların okula gitme olasılıkları neredeyse eşittir.

2 Çocuklara yardım etme çabaları, HIV ile mücadele için gerçekleştirilen daha kapsamlı çalışmaların bir parçasını oluşturmakta ve Binyılın Kalkınma Hedeflerine (BKH) ulaşılmasına katkıda bulunmaktadır. AİDS ten etkilenen çocuklar için önleme, tedavi, bakım ve destek sağlanması, anne ve yenidoğan sağlığı, yetişkinlerin sağlık testinden geçirilmesi, dışlanmış topluluklara ulaşmak, sosyal yardım ve koruma sistemlerine destek ve kızların ve genç kadınların hastalık karşısındaki savunmasızlıklarına daha fazla dikkat çekilmesi gibi birçok diğer alanda daha iyi yaklaşımlara ve sonuçlara- katkıda bulunmuştur. Ancak, çözülen her sorun ve kaydedilen her ilerleme için, yeni zorluklar ve sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Eşitlik: Evrensel erişim, ulaşılması zor olan kesimlere hizmet vermek demektir Milyonlarca kadın ve çocuk cinsiyet, ekonomik statü, coğrafi konum, eğitim düzeyi ve sosyal statü gibi faktörler temelindeki eşitsizlikler nedeniyle sistemdeki boşluklarda kaybolmaktadır. Nerede olursa olsun, herkes mevcut olan en yüksek sağlık standardından yararlanma hakkına sahiptir. Ne yazık ki, diğer BKH alanlarında olduğu gibi AİDS le mücadelede de, hedeflere ulaşma yönünde kaydedilen genel ilerleme çoğu zaman başarılardaki eşitsizliklerin üzerini örtmüştür. Dünyanın tüm bölgelerinden gelen sağlık göstergeleri kırsal ve kentsel nüfus arasındaki ve yoksulluk veya sosyal faktörlere bağlı eşitsizliklere işaret etmektedir. Sağlık sistemlerini güçlendirmek, AİDS e karşı daha etkili ve sürdürülebilir bir yanıt geliştirmek açısından önemlidir ve bu eşitsizlikleri ortadan kaldırmak ve çocuk ve kadınların hayat kurtarıcı bu yanıtlara erişebilmesini sağlamak için sosyal koruma sistemlerine yatırım yapmayı da mutlaka içermelidir. En yoksul, dışlanmış ve en az hizmet alan kesimlere ulaşmak, başarılı AİDS programlamasının kalbinde yer almıştır. Bu zorunluluk, kaynakların durağanlaştığı ve birbiriyle yarışan önceliklerin daha karmaşık bir hale geldiği bu çağda çok daha büyüktür. Kanıt: Çocuklar ve AİDS hakkında birçok bilgiye sahibiz Birçok eksiğe ve boşluğa rağmen, çocuklar ve AİDS konusunda sahip olduğumuz bilgi tabanı güçlenmiştir. Küresel olarak, BM ve ortakları bu bilgileri kullanarak küresel HIV mücadelesine yönelik yeni rehberler oluşturmuşlardır. HIV ile ilişkili hedeflere ulaşma yönünde ilerlemeyi hızlandırmak için gerekli olan finansman düzeyi ile mevcut olan finansman düzeyi arasındaki fark sürmektedir. Küresel olarak, HIV ve AİDS için yapılan yatırımlar daha kapsamlı sağlık çalışmalarıyla olumlu bir şekilde birleştirilmiş olsa da, her iki alanda da mücadele çalışmalarına daha fazla yatırım yapılmasına ihtiyaç vardır.

3 Artık ufukta görmeye başladığımız AİDS siz nesil çok da uzakta değil ne var ki, bu hedefe ancak kanıtlanmış tedbirlerin yaygınlaştırılmasını hızlandırabilirsek ve ancak bu tedbirleri tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için hak temelli ve sonuç odaklı bir çabanın bir parçası olarak görebilirsek ulaşabiliriz. P1 HIV IN ANNEDEN ÇOCUĞA GEÇMESĠNĠN ÖNLENMESĠ Bugün, 2015 yılına kadar HIV ın anneden çocuğa, yani dikey geçişinin fiilen önlenmesi, artık ulaşılabilir bir hedef haline gelmiştir. Doğu ve Güney Afrika, Latin Amerika, Doğu Asya ve Orta ve Doğu Avrupa da birçok ülke, 2010 PMTCT (anneden çocuğa geçişin önlenmesi) kapsamında evrensel erişim hedefine yaklaşmıştır. Ancak, artan kapsama alanı hastalığın bulaşma oranını her zaman düşürmemiştir. Dikey geçişin fiilen önlenmesi hedefi sonuçlar ve etki üzerine yeniden odaklanılmasını gerektirmektedir. Fiilen önleme, zaten yapmayı bildiğimiz şeyi daha iyi yapmak demektir: Ülke deneyimleri göstermektedir ki HIV ın anneden çocuğa geçişinin fiilen önlenmesi coğrafi kapsama alanındaki, etkililik ve kalitedeki ve PMTCT hizmetlerine olan talepteki boşlukların giderilmesini gerektirmektedir. Kaliteli müdahaleler, anneden çocuğa geçişin fiilen önlenmesinde köşe taşlarıdır: Revize edilen DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü WHO) rehberleri, anneden çocuğa geçişin önlenmesine (PMTCT) yönelik hizmetlerin kalitesinin arttırılması çağrısını yapmaktadır. Bu, tüm HIV pozitif gebe kadınların ART uygunluğu için CD4 değerlendirmelerinin iyileştirilmesini, PMTCT için etki düzeyi yüksek ARV rejimleri sunulmasını ve daha güvenli bebek besleme yöntemlerinin teşvik edilmesini gerektirmektedir. Anne-Bebek Paketi, etki düzeyi daha yüksek olan PMTCT rejimlerine erişimi genişletmesi beklenen yeniliklerden biridir. UNICEF ve DSÖ tarafından UNITAID ve diğer ortakların desteğiyle geliştirilen paket, virüsün dikey geçişini önlemek için gebe annenin ve bebeğinin ihtiyaç duyacağı tüm ilaçları içermektedir. Kadınların mevcut olan hizmetlerden yararlanmasını önleyen ekonomik, sosyal ve kültürel engellerin ortadan kaldırılmasına önem vermek, talebin arttırılmasına yardımcı olabilir: Kadınların PMTCT hizmetlerine erişiminin önündeki engeller arasında doğum ve doğum sonrası bakım hizmetlerinin yüksek maliyetli oluşu, uzun bekleme süreleri, sağlık merkezlerine ulaşım ücretlerini ödeyememe, eş desteğinin olmaması ve HIV ile ilişkili damgalanma ve ayrımcılık sayılabilir. PMTCT programlamasının maliyetlerini anlamak elzemdir: Sağlık harcamalarını daha etkili ve verimli hale getirmek acil bir ihtiyaç haline gelmiştir. Ulusal faaliyetler için yenilikçi finansman mekanizmaları ve tahsis edilen yerel kaynakların dış finansmanla tamamlanması, kaliteli ve entegre HIV hizmetlerine erişimin arttırılmasında kritik rol oynamaktadır.

4 P2 PEDĠATRĠK BAKIM VE TEDAVĠ HIV enfeksiyonlu çocuk ve ergenlerin AİDS nedeniyle ölmelerini önlemek için, enfeksiyonlu çocuk ve ergenlerin erken aşamada belirlenmesi, bunlara bakım ve tedaviye erişimin zamanında sağlanması ve kaydettikleri ilerlemenin izlenerek belgelenmesi gerekmektedir. Bebeklerde erken tanının yaygınlaşması, pediatrik HIV ın tedavisi için hem umut vermiş hem de bunun zorluklarını göstermiştir. Enfeksiyonlu çocukları belirlemek için daha iyi yöntemlerin kullanılması, çok daha fazla sayıda çocuğun hayat kurtarıcı tedavilere başlamasına ön ayak olmuştur da, HIV ile yaşayan 15 yaşından küçük çocukların sayısı 2,5 milyondu. Düşük ve orta gelir ülkelerinde ART alan çocukların sayısı 2008 de den 2009 da e çıkmışsa da, bu rakam 1,27 milyon çocuğun sadece yüzde 28 i demektir. Pediatrik HIV testi, bakım ve tedaviye açılan kapıdır: Erken evrede test etme ve tedaviye başlama, bebeğin hayatta kalma olasılığını arttırmada ve tedavinin başlatılmasından önce oluşabilecek nörobilişsel engel ve gelişim geriliğinin azaltılmasında çok önemlidir. Anne ve çocuk; iyileştirilmiş bakım planlaması, danışmanlık, vaka yönetimi ve anne ve bebeğin hizmet sunum yerinde ve civar toplumda izlenmesi yoluyla, ihtiyaç duydukları tedaviyi almak için sağlık sisteminin içinde kalmaya devam edecektir. Sistem kaynaklı, sosyal ve mali engelleri kaldırmak, çocuklar için tedaviye erişimi ve alınan sonuçları iyileştirebilir: Pediatrik tedavinin merkezde toplanmasının önlenmesi ve tüm HIV tedavi yerlerinde hizmet sağlayıcıların bebek, çocuk ve yetişkinlere tedavi sunabilecek şekilde eğitilmesi konusunda kaydedilen ilerleme yavaş olmuştur. Araştırmalar, düşük ve orta gelir ülkelerinde çocuklarda ART alma oranının zengin ülkelerde yaşayan çocuklarla aynı ya da daha iyi olduğunu ve bu nedenle de etkili bir yatırım olduğunu göstermiştir. Temel önleyici bakım hayati öneme sahiptir: Basit ve kanıtlanmış önleyici müdahalelerin yaygınlaştırılması, HIV ile yaşayan çocukların hayatta kalma oranlarını arttırmada elzemdir. Bu temel müdahaleler HIV a maruz kalan tüm bebeklere antibiyotik kotrimoksazol verilmesi, yaygın enfeksiyonlarda vaka yönetimi ve yeni DSÖ bebek besleme rehberinin uygulanmasını içermektedir. Çocuklar gerekli metalara erişebilmelidir: İlaçların geliştirilmesi ve finansmanı söz konusu olduğunda, çocuklar çoğu zaman düşük önceliğe sahiptir. Pediatrik ilaçlar tipik olarak yetişkinler için geliştirilen ilaçlardan uzun yıllar sonra test edilmekte ve onaylanmaktadır; ya da test ve onay aşamalarına hiç gelememektedir. HIV ile yaşayan ergenler bir gizli epidemik tir: HIV enfeksiyonlu birçok ergen tedaviye erişemektedir, çünkü bu ergenler hiç testten geçirilmemişlerdir. Birçok ülkedeki hukuki ve siyasi engeller, ergenlerin test edilebilmesi için vasinin rızasını gerektirmektedir ve bu durum ergenlerin zamanında testten geçirilerek tedavi edilmesini geciktirebilmekte hatta önleyebilmektedir.

5 Şekil 2: Antiretroviral terapi gören 15 yaşından küçük ihtiyaç sahibi çocukların yüzdesi, Alt Sahra Afrikası Doğu ve Güney Afrika Batı ve Orta Afrika Orta Doğu Ve Kuzey Afrika Orta Asya ve Pasifik Güney Asya Latin Amerika Ve Karayipler Not: Çubuk, tahmin etrafındaki belirsizliği göstermektedir. Kaynak: WHO, UNAIDS ve UNICEF. Towards Universal Access, Scaling up priority of HIV/AIDS interventions in the health sector İlerleme Raporu 2010 WHO, Cenevre, Eylül ODA/BDT Düşük ve orta gelir ülkeleri, toplam P3 ERGENLER VE GENÇLER ARASINDA ENFEKSĠYONUN ÖNLENMESĠ yaş arası gençler arasında yeni HIV enfeksiyonlarının önlenmesi konusunda ilerleme kaydedilmiştir. HIV yaygınlığında azalma görülen ülkelerde, en çok düşüş kaydedilen kesim gençler olmuştur. Ancak, hiçbir önleme stratejisi tek başına tüm koşullar için geçerliliğini kanıtlayamamıştır ve birçok genç HIV enfeksiyonuna karşı hala korunmasızdır. Tablo 2: HIV ile yaşayan yaş arası gençler, 2009 Bölge Kadın Erkek Toplam Doğu ve Güney Afrika Batı ve Orta Afrika Güney Asya Doğu Asya ve Pasifik Latin Amerika ve Karayipler ODA/BDT Orta Doğu ve Kuzey Afrika Toplam Not: tahminler yuvarlatılarak verilmiştir, ancak hesaplamalarda yuvarlatılmamış rakamlar kullanılmıştır;bu nedenle, toplalarda bazı farklılıklar olabilir. Kaynak: yayınlanmamış UNAIDS ve WHO tahminleri, 2010 AİDS Salgını Küresel Raporu (Global Report on AIDS) (henüz yayınlanmamıştır)

6 Acil durumlarda HIV ile ilişkili hizmetlerin sürdürülmesi: Haiti, 2010 Ocak 2010 daki depremden önce, Haiti de tahmini olarak kişi ve çocuk HIV ile yaşıyordu. Depremin ardından, Sağlık Bakanlığı tahminlere göre tedavi alan insanların yüzde 40 dan daha azının tedavilerini devam ettirebildiğini ve PMTCT hizmet sağlayıcılarının birçoğunun depremden etkilendiğini belirtmiştir. Deprem sonrasında insanların kitleler halinde yerlerinden olması da depremden etkilenen nüfusun HIV enfeksiyonuna karşı korunmasızlığını arttırmıştır. HIV ile yaşayan insanlar için etkili önleme, tedavi, bakım ve destek hizmetlerinin sağlanabilmesi, hizmet sunumunun güvenilirliğine ve erişimin sürekliliğine bağlıdır. Ülkeyi sarsan depremin ardından, Haiti de bu hizmetlerin sürekliliği büyük yara almıştır da, UNAIDS gençler arasında HIV yaygınlığında düşüş olduğunu rapor etmiştir; Alt Sahra Afrikası ndaki 22 kilit ülkede bu düşüş yılları arasında %25 den fazla olmuştur. Dünyanın birçok yerinde, yeni HIV enfeksiyonlarının sayısı düzenli olarak azalmakta veya durağanlaşmaktadır. Yine de, gençler arasındaki bu düşüş trendi evrensel değildir da yaş arası gençler arasında tahmini olarak yeni enfeksiyon oluşmuştur. Programlar gençler arasındaki yeni enfeksiyonların arz ettiği gerçekle yüzleşmek zorundadır: Gençler arasında seks, cinsellik ve damar içi madde kullanımı çok hassas konulardır. Bunun sonucunda, gençler için özel olarak tasarlanan kaliteli ve uygun hizmet yelpazesini sağlayan önleme programları, gençlerin bu programlara erişimini her zaman garanti edememektedir. Küresel olarak, kapsamlı bilgi düzeyleri hala çok düşüktür: 2005 ve 2009 yılları arasında gerçekleştirilen nüfus temelli anketlerden alınan sonuçlara göre, sadece üç ülke hem genç kadınlar hem de genç erkekler arasında %50 veya üstü bir bilgi düzeyine ulaşabilmiştir: Namibya, Ruanda ve Svaziland. Gençlerde enfeksiyonların önlenmesi, daha büyük yaştaki ergenler ve partnerleri için prezervatif programlamasına bağlılığı gerektirmektedir: verilerine göre, Alt Sahra Afrikası nda son 12 ay içinde birden fazla partnerle cinsel ilişkiye girdiklerini bildiren yaş arası genç kadınların sadece %32 si ve genç erkeklerin sadece %47 si son cinsel ilişkileri sırasında prezervatif kullanmıştır. Bu oran düşük olsa da, gençler arasında prezervatif kullanımı ve güvenli seks konusunda belli bir ilerleme kaydedildiğini göstermektedir. Biyomedikal müdahaleler HIV ile mücadelenin güçlenmesinde kilit rol oynayabilir; ancak bunlar çözümün sadece bir parçasıdır: Erkeklerde önleme amaçlı sünnet ve tedavi, bir dizi biyomedikal yanıt sunmaktadır. Çok yakında, mikrobisitlerin genç kadınlar için çok ihtiyaç duyulan bir koruma sağlayabilir düzeye gelmesi beklenmektedir. Tüm bunlar, gençlere yönelik sağlık hizmetleri sunumunun ve davranış değişikliği programlarının kalitesine ve sürdürülebilirliğine bağlıdır ve enfeksiyon riski altındakiler arasında hizmetlerden yararlanma oranlarını arttırabilir.

7 P4 HIV VE AĠDS TEN ETKĠLENEN ÇOCUKLAR ĠÇĠN KORUMA, BAKIM VE DESTEK Son otuz yılda, AİDS ten etkilenen çocuklara koruma, bakım ve destek sağlanması yönündeki ilgi ve yatırımlar artmıştır. AİDS ten etkilenen çocuklarla ilgili ulusal izleme verileri, yapılan yatırımların artık meyvelerini vermeye başladığını gösteriyor; bunun en açık kanıtı da öksüz olanlar ve olmayanlar arasındaki eğitim eşitsizliklerinin azalması. Korunmasız çocuk kimdir? UNICEF önderliğinde yapılan araştırmalar, eğitim düzeyi ve hanehalkının zenginlik düzeyinin daha iyi beslenme ve okula devam ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu bulmuştur. Çalışma, bir çocuğun öksüz olmasının ya da kronik hasta bir yetişkinle aynı hane içinde mi yaşamasının, çocuğun savunmasızlığını belirleyen en güçlü işaret olmadığını ortaya koymuştur. Sosyal koruma çocuklar için HIV sonuçlarını iyileştirebilir: Nakit transferleriyle birlikte, mikrofinansman, mevduat ve krediler, tarımsal gelir gibi aileye geçim desteği sağlayan programlar AİDS ten etkilenen yoksul hanehalklarında önemli bir etki yaratabilir. Sosyal koruma, ergenlerde ve yetişkinlerde yeni enfeksiyon olasılığını arttıran korunmasızlık döngüsünün kırılmasına yardımcı olabilir: Malawi de, nakit transferi programı, programdan yararlanan tüm hanehalklarında çocuk yaşta evliliklerin, hamile kalma oranlarının ve beyan edilen cinsel aktivitenin önemli ölçüde düşmesine ön ayak olmuştur. Buna ek olarak, çalışmanın başında okula kaydolan kız çocuklar arasında yeni HIV enfeksiyonu görülme oranının da yüzde 60 daha düşük olduğu görülmüştür. Sosyal koruma ve çocuk koruma sistemlerinin güçlendirilmesi daha etkili ve daha maliyet etkin yanıtlara götürebilir: Güney Afrika da UNICEF ve USAID desteğiyle gerçekleştirilen Isibindi programı, topluma yönelik çocuk koruma sistemlerine yatırım yapmanın korunmasız çocuklara ve ebeveynlerine çocuk destek hibelerine erişim ve antiretroviral tedaviye erişim konusunda nasıl yardımcı olabileceğine güzel bir örnektir. Toplumun istek ve katılımı, kaliteye ulaşmada ve yaygınlaştırmada büyük öneme sahiptir: The Global Fund ın toplum sistemlerinin güçlendirilmesi (CSS) konusunda verdiği destek, toplum kuruluşlarının toplumlarına karşı hesap verebilirliklerini iyileştirmeyi ve kamu kurum ve kuruluşlarında ve hükümette daha fazla şeffaflık ve daha fazla hesap verebilirlik için savunu çalışmaları yapma kapasitelerini arttırmayı amaçlamaktadır. Öksüzlere ve korunmasız çocuklara yönelik ulusal izleme ve değerlendirme sistemlerine yatırım, çocuklar için etkili bir HIV yanıtı sağlamada yüksek bir öncelik olmaya devam etmektedir.

8 ġekil 4: Oranların en az 0,10 puan arttığı seçili alt Sahra Afrikası ülkelerinde öksüz olan ve olmayan çocuklar arasında okula devam oranlarının izlediği trend, Madagaskar Burundi Etiyopya Kenya Zimbabwe Tanzanya Birl. Cum. Nijerya Not: Öksüzler için okula devam oranı, her iki ebeveynini de kaybetmiş olan ve hâlihazırda okula devam eden yaş arası çocukların yüzdesinin aynı yaşta olup da her iki ebeveyni de sağ olan ve ebeveynlerinin en az biriyle yaşayan ve okula devam eden çocukların yüzdesine olan oranıdır. Oranlar dönemi içindir. Kaynak: AİDS Gösterge Anketleri, Nüfus ve Sağlık Araştırmaları ve Çoklu Göstergeli Küme Araştırmaları, Burundi ve Etiyopya verileri , Kenya verileri , Madagaskar verileri 1997 ve , Nijerya verileri 2003 ve 2008, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti verileri 2003 ve , Zimbabwe verileri 1999 ve dönemleri içindir. Madagaskar için daha önceki veriler (1997) küçük denominatörlere dayanmaktadır (tipik olarak ağırlıksız vaka) EYLEM ÇAĞRISI: Taahhütlerimizi yerine getirme zamanı gelmiştir. Ülkeler ve toplumlar en dışlanmış üyelerine ulaşıp onların ihtiyaçlarına yanıt vermedikçe, HIV ın anneden çocuğa geçmesinin fiilen önlenmesi ve evrensel erişim hedeflerine ulaşmak mümkün olmayacaktır. HIV dan etkilenen bireylerin ve ailelerin refahı, sağlık durumlarında bir değişim gerçekleştirebilme yetilerine ve hastalığın ekonomik ve sosyal etkilerinin üstesinden gelme konusundaki dayanıklılıklarına bağlıdır. Yaş, cinsiyet, coğrafi yer, zenginlik ve eğitim spektrumu genelinde erişim, kapsam ve sonuçlar açısından mevcut olan eşitsizliklerin kaçınılmaz olduğu kabul edilemez, ve AİDS e verilecek yanıt bu eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlamalıdır. HIV hiçbir ayrım gözetmediğine göre, AİDS e verilecek yanıt da hiçbir ayrım gözetmemelidir.

9 Çocuklar ve AIDS: Beşinci Durum Değerlendirme Raporu, önümüzdeki bir ila üç yıllık dönemde AİDS ten etkilenen çocuklar için ilerlemeye ivme kazandırmak üzere alınabilecek bazı somut eylemler için çağrıda bulunmaktadır: 1. PMTCT nin odağının ARV profilaksi kapsamından annelerin sağlığına ve çocukların HIV sız yaģamasına yöneltilmesi. 2. Sadece anne sütü uygulamasının güvenli ve sürdürülebilir hale getirilmesi. 3. HIV-pozitif yenidoğanların, çocukların ve gençlerin gecikmeksizin belirlenmesi ve uygun olanlara derhal ART eriģimi sağlanması. 4. Çocuk ve ergenlerin umut vaat eden yeni önleme inisiyatiflerinin geliģtirilmesi ve uygulanması çalıģmalarının merkezine yerleģtirilmesi. 5. Hâlihazırda düģük olan HIV bilgi düzeyinin yükseltilmesi. 6. Toplumun kıyılarında yaģayan çocuk ve ergenlerin sağlık, eğitim ve sosyal yardım hizmetlerine eriģiminin arttırılması. 7. Yoksul ve korunmasız kadın, çocuk ve ergenlere ekonomik destek sağlanması. 8. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik Ģiddet ve istismarın önlenmesi, bunlara karģı yasaların uygulanması.

HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013

HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013 HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013 2012 sonu itibariyle: Dünyanın bir çok bölgesinde AIDS e karşı yanıtta başarı kaydedildi. Bununla birlikte bazı bölgeler ve bazı ülkeler küresel HIV hedeflerine ve taahhütlerine

Detaylı

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği 21.Yüzyılın sağlık krizi: DİYABET Diyabet yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından

Detaylı

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti?

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? Dr. Gülşen Mermut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD EKMUD İzmir Toplantıları - 29.12.2015 Sunum Planı Dünya epidemiyolojisi

Detaylı

UNAIDS Dünya AIDS Günü Raporu 2011

UNAIDS Dünya AIDS Günü Raporu 2011 UNAIDS Dünya AIDS Günü Raporu 2011 AIDS Epidemisinin Küresel Özeti 2010 HIV ile yaşayan sayısı Toplam Yetişkin Kadın Çocuk (

Detaylı

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Küresel İzleme Raporu Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Raporu na göre; iyi bir yönetişim ile okula kayıt oranları artabilir,

Detaylı

Türkiye Sağlık Sistemi Hakkında OECD/Dünya Bankası İncelemesi, 2008

Türkiye Sağlık Sistemi Hakkında OECD/Dünya Bankası İncelemesi, 2008 Türkiye Sağlık Sistemi Hakkında OECD/Dünya Bankası İncelemesi, 2008 İncelemenin Temel Bulguları Dünya Bankası Başlangıç Çalıştayı, Ankara, 18 Şubat 2009 Genel Bakış Türkiye sağlık sisteminin amaçları Sağlıkta

Detaylı

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Küresel İzleme Raporu 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Raporu bir orta dönem değerlendirmesidir. 2000 yılından bu yana gerçekleşen önemli gelişmeler 1999-2005 yılları

Detaylı

Dünya Sağlık Durumu Yılı Verileri Üzerinden Değerlendirmeler

Dünya Sağlık Durumu Yılı Verileri Üzerinden Değerlendirmeler Dünya Sağlık Durumu 2014 Yılı Verileri Üzerinden Değerlendirmeler Dilek ASLAN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 12.1.2015, Ankara Bu sunum kapsamında, uluslararası farklı

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR Atila Uras BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı 1 Sürdürülebilir Kalkınma Sürdürülebilir Kalkınma, günümüzün ihtiyaçlarının

Detaylı

Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR.

Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR. Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR 12 Ekim 2010 Sunuş Planı Erken Çocukluk Gelişimi (EÇG) Nedir? Binyıl

Detaylı

Eşit? Son 20 yılda üniversiteye kaydolan kadın sayısı 7 kat arttı 2009 da kadınların %51 i yükseköğretim öğrencisi

Eşit? Son 20 yılda üniversiteye kaydolan kadın sayısı 7 kat arttı 2009 da kadınların %51 i yükseköğretim öğrencisi Ana Ana mesajlar mesajlar Aralık Aralık 2011 2011 EŞİTLİK? Eşit? Son 20 yılda üniversiteye kaydolan kadın sayısı 7 kat arttı 2009 da kadınların %51 i yükseköğretim öğrencisi. buna rağmen 35 milyon kız

Detaylı

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Yasemin HEPER Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal

HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Yasemin HEPER Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Yasemin HEPER Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal KLİMİK 26 Aralık 2017 Freddie Mercury Nureyev HIV TEMPLE -

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

Joao Breda. Bölge Beslenme Danışmanış. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi

Joao Breda. Bölge Beslenme Danışmanış. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi Aşırı ş Kilo ve Obeziteyi engellemek için Yerel Eylem Joao Breda Bölge Beslenme Danışmanış Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi DSÖ Avrupa Bölge Ofisi - Kopenhag Genel Bakış ş Arka Plan.

Detaylı

14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız

14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Kadınlar ve Diyabet: Sağlıklı bir gelecek hakkımız 14 Kasım Dünya Diyabet Gününe ilişkin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalımızın bilgilendirme metni:

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

EPIDEMIYOLOJIK VERILER DEĞIŞTI MI? DR. SERAP İSKENDER KANUNI EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI, TRABZON

EPIDEMIYOLOJIK VERILER DEĞIŞTI MI? DR. SERAP İSKENDER KANUNI EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI, TRABZON EPIDEMIYOLOJIK VERILER DEĞIŞTI MI? DR. SERAP İSKENDER KANUNI EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI, TRABZON SUNUM PLANI Dünyada HIV /AIDS Avrupada HIV/ AIDS Türkiye de HIV/ AIDS 2020 Küresel Hedef HIV/ AIDS Kontrol

Detaylı

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI İSTANBUL ATIK MUTABAKATI 2013 ün Mayıs ayında İstanbul da bir araya gelen dünyanın farklı bölgelerinden belediye başkanları ve seçilmiş yerel/bölgesel temsilciler olarak, küresel değişiklikler karşısında

Detaylı

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ! İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!! IŞIL KURNAZ" GAZİ ÜNİVERSİTESİ UNDP 2014 İNSANİ GELİŞME RAPORU# TÜRKİYE TANITIM

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

KADINLAR AÇISINDAN SAVUNMASIZLIK/ÖRSELENEBİLİRLİK. Prof. Dr. Şevkat BAHAR ÖZVARIŞ

KADINLAR AÇISINDAN SAVUNMASIZLIK/ÖRSELENEBİLİRLİK. Prof. Dr. Şevkat BAHAR ÖZVARIŞ KADINLAR AÇISINDAN SAVUNMASIZLIK/ÖRSELENEBİLİRLİK Prof. Dr. Şevkat BAHAR ÖZVARIŞ HÜKSAM Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Cinsiyetle ilgili savunmasızlık UNESCO Uluslar

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER. Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER. Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Tüm dünyada yürütülen programlar ve etkinlikler ile; Toplum genelinin HIV/AIDS konusunda doğru bilgilenmesini

Detaylı

2030 da Nasıl Bir Dünya? FAO nun Vizyonu Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Beslenme ve

2030 da Nasıl Bir Dünya? FAO nun Vizyonu Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Beslenme ve 2030 da Nasıl Bir Dünya? FAO nun Vizyonu Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Beslenme ve Sağlık Bienali 12.11.2014/İstanbul Sunum başlıkları Kısa

Detaylı

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır.

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak 2019 Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır. Tüberküloz İle Enfekte Olan Nüfus Dünya nüfusunun %23 ü 1,66 milyar kişi tüberküloz ile enfektedir. Enfekte

Detaylı

Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek

Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek II Dünya Savaşı ndan bu yana dünyanın yaşadığı en ağır insani kriz olan Suriye deki çatışmalar 7. yılına yaklaşıyor ve görünürde sona ereceğine ilişkin bir

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Güncel Verilerle HIV/AIDS. Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araflt rma Merkezi (HATAM)

Dünyada ve Türkiye de Güncel Verilerle HIV/AIDS. Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araflt rma Merkezi (HATAM) Dünyada ve Türkiye de Güncel Verilerle /AIDS Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araflt rma Merkezi (HATAM) Dünyada /AIDS Dünya Sa l k Örgütü (DSÖ)/UNAIDS taraf ndan Aral k 2010 tarihinde

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek

Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek II Dünya Savaşı ndan bu yana dünyanın yaşadığı en ağır insani kriz olan Suriye deki çatışmalar 6. yılına girdi ve görünürde sona ereceğine ilişkin bir belirti

Detaylı

HIV/AIDS Türkiye de Mevcut Durum. Dr. M. Arzu YETKİN Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

HIV/AIDS Türkiye de Mevcut Durum. Dr. M. Arzu YETKİN Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV/AIDS Türkiye de Mevcut Durum Dr. M. Arzu YETKİN Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mortality and Morbidity Weekly Report, 1981 Daha önceden sağlıklı beş hastada Pneumocystis carinii pnömonisi

Detaylı

ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR

ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR ÜLKEMİZDE KADIN SAĞLIĞI KADINLA İLGİLİ YAPILAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILAR DERSİN İÇERİĞİ: Kadınla İlgili Yapılan Uluslararası Toplantılar I. Dünya Kadın Konferansı II. Dünya Kadın Konferansı III. Dünya

Detaylı

2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim: Eğitim Sistemine Bakış

2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim: Eğitim Sistemine Bakış 2050 ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim: Eğitim Sistemine Bakış Prof. Dr. Yüksel KAVAK Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi TÜSİAD / UNFPA İstanbul, 5 Kasım 2010 1 Ana tema: Nüfusbilim ve Yönetim Çalışmanın

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU

TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) 15-18 Kasım 2018 HIV/AIDS Kongresi 2018 - Antalya DÜNYADA HIV İNFEKTE YENİ

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ANNE ÖLÜMLERİ

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ANNE ÖLÜMLERİ DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ANNE ÖLÜMLERİ Dr. İbrahim PADIR İstanbul, 2015 Kavramlar ve Tanımlar Gebeliğe bağlı ölüm, bir kadının gebelik süresince, doğumda ya da gebeliğin sonlanmasından sonraki 42 gün içinde

Detaylı

Türkiye de Son Durum, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aktiviteleri

Türkiye de Son Durum, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aktiviteleri Türkiye de Son Durum, Aktiviteleri Dr. Ahmet ÖZLÜ Daire Başkanı 23 Kasım 2013-İSTANBUL 2 1985: İlk AIDS vakası HIV/AIDS Kontrol Programı Gelişimi 1985: HIV/AIDS bildirimi zorunlu hastalık kapsamında 1986:

Detaylı

Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek

Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek Ekim 2016 Türkiye de Kayıp bir Kuşak oluşmasını önlemek II Dünya Savaşı ndan bu yana dünyanın yaşadığı en ağır insani kriz olan Suriye deki çatışmalar 6. yılına girdi ve görünürde sona ereceğine ilişkin

Detaylı

Küresel Bir Problem Olarak Tüberküloz. Prof. Dr. Ali ALBAY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıbbi Mikrobiyoloji. AD. Öğretim Üyesi

Küresel Bir Problem Olarak Tüberküloz. Prof. Dr. Ali ALBAY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıbbi Mikrobiyoloji. AD. Öğretim Üyesi Küresel Bir Problem Olarak Tüberküloz Prof. Dr. Ali ALBAY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıbbi Mikrobiyoloji. AD. Öğretim Üyesi Tüberküloz: En eski hastalıklardan Tedavisi var Korunabilir En yaygın ve ölümcül

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

TOPLUMSAL CĠNSĠYET GEBELĠK DOĞUM SÜRECĠ

TOPLUMSAL CĠNSĠYET GEBELĠK DOĞUM SÜRECĠ TOPLUMSAL CĠNSĠYET GEBELĠK DOĞUM SÜRECĠ Ö Ğ R. G Ö R. D R. A S Ġ Y E U Ğ R A ġ D Ġ K M E N G Ü T F H A L K S A Ğ L I Ğ I A D. 0 3. 1 2. 2 0 1 7 a s i y e u d @ g m a i l. c o m Toplumsal Cinsiyet Cinsiyet:

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde.

Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde. Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde. Yaşadıkları toplumlardaki birbirinden çok farklı politik, ekonomik,

Detaylı

Herkes İçin Eğitim (EFA) Küresel İzleme Raporu KALİTE ZORUNLULUĞU

Herkes İçin Eğitim (EFA) Küresel İzleme Raporu KALİTE ZORUNLULUĞU Herkes İçin Eğitim (EFA) Küresel İzleme Raporu 2005 KALİTE ZORUNLULUĞU Başlık Mesajları (s.16) Altı Hedef: Dünya nerede duruyor? 1. Hedef: Erken çocukluk dönemi bakımı ve eğitimi. Dezavantajlı bir geçmişe

Detaylı

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 Dezavantajlı gruplar; işe giriş veya çalışma hayatına devam etmede zorluklarla

Detaylı

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ Dr. Sema ÖZBAŞ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk

Detaylı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi 19/11/2012 Aday Memur Eğitimleri-2012 1 ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI

Detaylı

SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ);

SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); SAĞLIK KAVRAMI SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. şeklinde tanımlamıştır. SAĞLIK KAVRAMI

Detaylı

Türkiye Programından Kilit Sonuçlar

Türkiye Programından Kilit Sonuçlar Türkiye Programından Kilit Sonuçlar Devam Etmekte Olan Türkiye Programından Kilit Sonuçlar Özel Sektör Rekabetçiliğinin Arttırılmasına Katkı Özel ve finansal sektör, işgücü piyasası ve işgücü becerileri

Detaylı

TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ

TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ BÖLÜM 1 GİRİŞ Tablo 1.1 Hanehalkı ve kişi görüşmelerinin sonuçları...15 BÖLÜM 2 HANEHALKI NÜFUSU VE KONUT ÖZELLİKLERİ Tablo 2.1 Yaş, yerleşim yeri ve cinsiyete göre hanehalkı

Detaylı

Deepa Grover Erken Dönem Çocuk Gelişimi Bölge Danışmanı UNICEF ODA/BDT Bölge Ofisi. Küçük Çocuğun İyi Olma Hali ve Kaliteli Erken Dönem Eğitim

Deepa Grover Erken Dönem Çocuk Gelişimi Bölge Danışmanı UNICEF ODA/BDT Bölge Ofisi. Küçük Çocuğun İyi Olma Hali ve Kaliteli Erken Dönem Eğitim Deepa Grover Erken Dönem Çocuk Gelişimi Bölge Danışmanı UNICEF ODA/BDT Bölge Ofisi Küçük Çocuğun İyi Olma Hali ve Kaliteli Erken Dönem Eğitim KALİTE: Sistemin Yapı Taşları ve Sorular Yapı Taşları Kaliteyle

Detaylı

SAHRA ALTI AFRİKA İLE EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER Ahmet Mahir YENER* Çeviren: Ufuk TEPEBAŞ Ekselansları, Saygıdeğer konuklar,

SAHRA ALTI AFRİKA İLE EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER Ahmet Mahir YENER* Çeviren: Ufuk TEPEBAŞ Ekselansları, Saygıdeğer konuklar, SAHRA ALTI AFRİKA İLE EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER Ahmet Mahir YENER* Çeviren: Ufuk TEPEBAŞ Ekselansları, Saygıdeğer konuklar, Afrika kıtası sahip olduğu nüfusu, zengin doğal kaynakları, geniş arazisi

Detaylı

Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi. Doç.Dr.Tufan BAL

Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi. Doç.Dr.Tufan BAL Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi Doç.Dr.Tufan BAL Dersin İçeriği Kırsal Kalkınma Kavramının Tarihçesi Kırsal Kalkınmada Temel Amaç Kırsal Alan Kalkınma Politikaları Kırsal

Detaylı

Dr. Şükrü Keleş, PhD Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı 3 Mayıs 2017 Çarşamba

Dr. Şükrü Keleş, PhD Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı 3 Mayıs 2017 Çarşamba Sağlık Hizmeti Sunumunda Savunmasız / Örselenebilir Gruplara Yaklaşım Dr. Şükrü Keleş, PhD Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Sunum akışı Sağlık hizmet sunumunun amacı nedir? Savunmasız/Örselenebilir gruplar

Detaylı

Herkes İçin Eğitim 2012 Küresel İzleme Raporu. Gençlik ve Beceriler: Eğitimi İşe Dönüştürmek. Önemli Noktalar ve Türkiye Değerlendirmeleri

Herkes İçin Eğitim 2012 Küresel İzleme Raporu. Gençlik ve Beceriler: Eğitimi İşe Dönüştürmek. Önemli Noktalar ve Türkiye Değerlendirmeleri Herkes İçin Eğitim 2012 Küresel İzleme Raporu Gençlik ve Beceriler: Eğitimi İşe Dönüştürmek Önemli Noktalar ve Türkiye Değerlendirmeleri EFA 2012 Küresel İzleme Raporu iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm

Detaylı

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü Kadına Şiddet Raporu 1 MİRBAD KENT TOPLUM BİLİM VE TARİH ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ KADINA ŞİDDET RAPORU BASIN BİLDİRİSİ KADIN SORUNU TÜM TOPLUMUN

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Dr. Osman Orkan Özer SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Sürdürülebilir tarım; Günümüz kuşağının besin gereksinimi

Detaylı

M2 S1. Üreme Sağlığı. Tanım, Üreme Hakları, Bütüncül Yaklaşım. Doç. Dr. Günay SAKA 12 Mayıs 2011

M2 S1. Üreme Sağlığı. Tanım, Üreme Hakları, Bütüncül Yaklaşım. Doç. Dr. Günay SAKA 12 Mayıs 2011 M2 S1 Üreme Sağlığı Tanım, Üreme Hakları, Bütüncül Yaklaşım Doç. Dr. Günay SAKA 12 Mayıs 2011 M2 S6 Üreme Sağlığına Yönelme Bükreş konferansı (1974) II. Nüfus Konferansı (1984 Meksika) Kadın ve çocuklara

Detaylı

8 Enfeksiyonel hastalıkların ortaya çıkışı ve yeniden canlanışı

8 Enfeksiyonel hastalıkların ortaya çıkışı ve yeniden canlanışı yeniden canlanışı Sık bir alıntılanmayla 1970 te ABD Genel Cerrahisi kalp rahatsızlıklarında olduğu gibi, bulaşıcı ve öldürücü enfeksiyonel hastalıkların yaygınlaşmasına odaklanma zamanının geldiğini açıklamıştı.

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 16 Ekim Dünya Gıda Günü Herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma

Detaylı

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Amaç İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye deki İSG durumu hakkında bilgi sahibi olmak. 2 Öğrenim hedefleri ILO İSG verileri, WHO meslek

Detaylı

Burçun İmir. Aylin Somersan-Coqui. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü

Burçun İmir. Aylin Somersan-Coqui. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Burçun İmir Aylin Somersan-Coqui Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Allianz da sürdürülebilirliğin kanıtı, 126 yıllık tarih Aylin Somersan Coqui Aylin Somersan-Coqui Allianz Türkiye CEO Sürdürülebilirilik,

Detaylı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI. Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI. Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI 1948 yılında yayımlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi,

Detaylı

Avrupa Birliği Lizbon Hedefleri ne UlaĢabiliyor mu?

Avrupa Birliği Lizbon Hedefleri ne UlaĢabiliyor mu? Avrupa Birliği Lizbon Hedefleri ne UlaĢabiliyor mu? Yrd. Doç. Dr. Elif UÇKAN DAĞDEMĠR Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi 1. GĠRĠġ Avrupa Birliği (AB)

Detaylı

Eğitim İhtisas Komitesi. Prof. Dr. Mustafa Safran Komite Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi

Eğitim İhtisas Komitesi. Prof. Dr. Mustafa Safran Komite Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Eğitim İhtisas Komitesi Prof. Dr. Mustafa Safran Komite Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Bu sunuda 1 Ekibimiz 2 UNESCO Eğitim Sektörü 3 Herkes İçin Eğitim (EFA) Küresel İzleme Raporları (Hedefler,

Detaylı

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Dersin adı Üreme Sağlığı Anabilim dalı Sorumlu öğretim üyesi E-posta adresi Halk Sağlığı Prof.Dr.Haldun SÜMER

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

Chile Crece Contigo (Şili Sizinle Büyüyor)

Chile Crece Contigo (Şili Sizinle Büyüyor) Chile Crece Contigo (Şili Sizinle Büyüyor) Ulusal Erken Çocukluk Gelişimi Politikası EÇG kamu politikaları için dersler Verónica Silva V. Dünya Bankası vsilva@worldbank.org Şili 2005 Yoksullukla savaşta

Detaylı

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği. Sürdürülebilir Kalkınma Ders Notu

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği. Sürdürülebilir Kalkınma Ders Notu 4 Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Sürdürülebilir Kalkınma Ders Notu Toplumsal cinsiyet eşitliği, bireylerin cinsiyet temelli ayrımcılığa uğramadan toplumsal yaşamın her alanında eşit olarak yer alması,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve KADIN Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB nin kadın-erkek eşitliği ile ilgili temel ilkeleri AB nin kadın istihdamı hedefi AB de toplumsal cinsiyete duyarlı

Detaylı

5. Dünya Su Forumu İstanbul Su Mutabakatı

5. Dünya Su Forumu İstanbul Su Mutabakatı UCLG İSTANBUL 2009 Birleşmiş Şehirler ve Yerel İdareler I C L E I Dünya Su Konseyi 5.DÜNYA SU FORUMU Süreklilik için Dünya Su Forumu FARKLILKLARIN SUDA YAKINLAŞMASI Yerel İdareler 5. Dünya Su Forumu İstanbul

Detaylı

6 Epidemiyolojik Geçişler ve Coğrafi Farklılıklar

6 Epidemiyolojik Geçişler ve Coğrafi Farklılıklar Demografik geçiş modelinin sağladığı pek çok avantaja karşın, model, araştırmacıların bir kısmı tarafından modelin sadece Avrupa ülkelerinin deneyimini esas aldığı görüşüyle ciddi şekilde eleştirilmektedir.

Detaylı

Dünya Bankası nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı ve Türkiye Deneyimleri. Halil AGAH Ankara, 2012

Dünya Bankası nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı ve Türkiye Deneyimleri. Halil AGAH Ankara, 2012 Dünya Bankası nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı ve Türkiye Deneyimleri Halil AGAH Ankara, 2012 1 DB nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı İÇERİK DB nın Kalkınma Yaklaşımı DB nın Kırsal Kalkınma Yaklaşımı Uygulamalardan

Detaylı

UNESCO VE EĞİTİM. Esra HATİPOĞLU

UNESCO VE EĞİTİM. Esra HATİPOĞLU UNESCO VE EĞİTİM Esra HATİPOĞLU UNESCO VE EĞİTİM Nitelikli eğitimi kalkınmanın kalbine yerleştirmek UNESCO VE EĞİTİM 1945 yılında kuruluşundan bu yana, UNESCO nun misyonu, barışın sağlanmasına, yoksulluğun

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7

DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7 DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7 Banu Akadlı Ergöçmen ve Mehmet Ali Eryurt Bu bölümde gebeliği önleyici yöntem kullanımı dışında kadının gebe kalma riskini etkileyen temel faktörler incelenmektedir.

Detaylı

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ Dr. Bekir KESKİNKILIÇ 1 SAĞLIK Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Irk, din, siyasi görüş, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın

Detaylı

Evrensel Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığının Yüzü 2009

Evrensel Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığının Yüzü 2009 1 -ÖZET- 1 1 http://www.durexnetwork.org/en-gb/research/faceofglobalsex/pages/home.aspx Durex Ağı tarafında hazırlanan ve sunulan Evrensel Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığının Yüzü raporu hakkında Durex Ağı

Detaylı

Afrika da nüfusun dönüşümü ve nüfus politikaları

Afrika da nüfusun dönüşümü ve nüfus politikaları 1 Yine ülkeden ülkeye önemli farklılıklar göstermekle birlikte bebek ölüm hızları 2005 te binde 88 e gerilemiştir ve bu oranın 2025 yılında binde 53 e düşmesi beklenmektedir. Bebek ölüm hızlarında meydana

Detaylı

START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor?

START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? Dr. Sabri Atalay İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği KLİMİK

Detaylı

EFA 2011 Raporu. Gizli Kriz: Silahlı Çatışmalar ve Eğitim. EFA Küresel İzleme Raporu 2011 Önemli Noktalar

EFA 2011 Raporu. Gizli Kriz: Silahlı Çatışmalar ve Eğitim. EFA Küresel İzleme Raporu 2011 Önemli Noktalar EFA 2011 Raporu Gizli Kriz: Silahlı Çatışmalar ve Eğitim EFA Küresel İzleme Raporu 2011 Önemli Noktalar UNESCO Herkes İçin Eğitim Küresel İzleme Raporu na göre, dünya EFA 2015 hedeflerine ulaşmak konusunda

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

Dünya Bankası. (ECA) Bölgesi Son Ekonomik Durum. Yıllık Toplantılar İstanbul 03 Ekim 2009

Dünya Bankası. (ECA) Bölgesi Son Ekonomik Durum. Yıllık Toplantılar İstanbul 03 Ekim 2009 Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesi Son Ekonomik Durum Yıllık Toplantılar İstanbul 03 Ekim 2009 ECA nın 350 milyar $ dan fazla dış borcunun vadesi 2010 da geliyor Cari açık Vadesi gelen dış

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler

Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler Banu Akadlı Ergöçmen, Prof.Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu, Doç.Dr. 20 Mart 2015 Erken Evlilik/Çocuk Yaşta Evlilik Çocuk yaşta evlilik, fiziksel, fizyolojik ve psikolojik

Detaylı

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi 2005-2008 Gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var... Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedefleri: Tüm kız ve erkek çocuklarının ücretsiz,

Detaylı

UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü. Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı

UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü. Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü Günümüz toplumlarında

Detaylı

TÜBERKÜLOZ SÜRVEYANS ÇALIŞMALARINA PRATİK YAKLAŞIM ve ÖNEMİ

TÜBERKÜLOZ SÜRVEYANS ÇALIŞMALARINA PRATİK YAKLAŞIM ve ÖNEMİ 21. Yüzyılda Tüberküloz Sempozyumu ve II. Tüberküloz Laboratuvar Tanı Yöntemleri Kursu, Samsun TÜBERKÜLOZ SÜRVEYANS ÇALIŞMALARINA PRATİK YAKLAŞIM ve ÖNEMİ Prof. Dr. Yıldız PEKŞEN Ondokuz Mayıs Üniversitesi,

Detaylı

KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN

KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN 2016 TEMMUZ AĞUSTOS - SEKTÖREL KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN Bilişim teknolojilerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması bilgi akışını hızlandırdı. Bunun sonucunda da yoğun bilgi

Detaylı

Türkiye. 2014 İnsani Gelişme Raporu ndaki İnsani Gelişme Endeksi (İGE) Değerleri ve Sıralamadaki Değişiklikler

Türkiye. 2014 İnsani Gelişme Raporu ndaki İnsani Gelişme Endeksi (İGE) Değerleri ve Sıralamadaki Değişiklikler 1 2014 İnsani Gelişme Raporu İnsani İlerlemeyi Sürdürmek: Kırılganlıkları Azaltmak ve Dayanıklılık Oluşturmak 2014 İnsani Gelişme Raporu ndaki Kompozit Endekslerle İlgili Açıklama Notu Türkiye 2014 İnsani

Detaylı

TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ

TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ Amaç Bu dersin sonunda öğrenciler, sağlık hizmeti verecekleri toplumu tanımanın önemi konusunda bilgi sahibi olacaklardır. ÖĞRENİM HEDEFLERİ Bu

Detaylı

Küresel Ekonomi, Sağlık ve G20 Gündemi Çerçevesinde Antimikrobiyal Direnç: Türkiye nin Konumu?

Küresel Ekonomi, Sağlık ve G20 Gündemi Çerçevesinde Antimikrobiyal Direnç: Türkiye nin Konumu? tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Küresel Ekonomi, Sağlık ve G20 Gündemi Çerçevesinde Antimikrobiyal Direnç: Türkiye nin Konumu? Selin Arslanhan Memiş 14 Nisan 2017 Slayt 2 Çerçeve Antimikrobiyal

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın Uygulamaların İlişkisi 2 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI Dr. M. Bahadır Sucaklı Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Klinik HIV/AIDS Sempozyumu 26-27 Kasım 2011 Antakya HIV/AIDS Kontrol

Detaylı

ILO Uluslararası Eğitim Merkezi

ILO Uluslararası Eğitim Merkezi ILO Uluslararası Eğitim Merkezi Turin, İtalya www.itcilo.org 1 ILO nun ayrılmaz bir parçası MERKEZ Yaklaşık 200 personel Birleşmiş Milletler sisteminin en büyük eğitim merkezi www.itcilo.org Uluslararası

Detaylı

HANEHALKLARI TARAFINDAN CEPTEN YAPILAN SAĞLIK HARCAMALARI ARAŞTIRMASI

HANEHALKLARI TARAFINDAN CEPTEN YAPILAN SAĞLIK HARCAMALARI ARAŞTIRMASI HANEHALKLARI TARAFINDAN CEPTEN YAPILAN SAĞLIK HARCAMALARI ARAŞTIRMASI Yrd. Doç. Dr. Gülpembe OĞUZHAN İçinde Katastrofik Sağlık Harcamalarının 24 Mayıs 2017, Ankara BU ARAŞTIRMA ; Neden yapılır? Nasıl yapılır?

Detaylı

F.Nesrin CAN DİALİFE Diyaliz Merkezleri Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü

F.Nesrin CAN DİALİFE Diyaliz Merkezleri Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü F.Nesrin CAN DİALİFE Diyaliz Merkezleri Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü Kalite, bir ürün veya hizmet ile ilgili özelliklerin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir. Sağlık Hizmetlerinde

Detaylı