Üstün Zekalı 40 Öğrenci Bursa da Yaz Kampında Buluşuyor

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üstün Zekalı 40 Öğrenci Bursa da Yaz Kampında Buluşuyor"

Transkript

1 Üstün Zekalı 40 Öğrenci Bursa da Yaz Kampında Buluşuyor Üstün Zekalı 40 Öğrenci Bursa da Yaz Kampında Buluşuyor. TÜBİTAK ÜSTÜN ZEKALILAR VE YETENEKLİLER AKADEMİSİ İLK KEZ BURSA DA AÇILIYOR. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi nin (BTM) koordinasyonuyla düzenlenecek 4 farklı kamptan oluşan Bilim Yaz Kampları ile, hem aileler hem de çocuklar gökyüzü gözlemi yaparak uzayı keşfetme şansı bulacak. Toplamda yaklaşık bir aylık sürecek kamplarda üstün zekalılar ve yetenekliler için de oluşturulan akademinin mevcut 40 kişilik kontenjanın dolduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TÜBİTAK ve Uludağ Üniversitesi nin destek verdiği, 8-12 ve yaş grubuna hitap eden kamplarımızla, çocuklarımıza keyifli bir tatil ve gökyüzüne keşfetme şansını bir arada sunuyor dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi nin BTM koordinasyonuyla düzenlediği Bilim Yaz Kampları, 4-30 Ağustos tarihleri arasında Bursa düzenlenecek. Çalışmaları ile öğrencilerin bilimedaha çok yöneleceğini belirten Başkan Altepe, kamp çerçevesinde organize edilen TÜBİTAK Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Akademisi nin de Türkiye de ilk kez Bursa da açılacağını söyledi. Altepe: BTM geleceğin inşasında önemli bir rol oynuyor Başkan Altepe, yetişkinlerin de yoğun ilgi gösterdiği merkezin çevre illerle birlikte 20 milyonluk bir nüfusa hitap ettiğini söyledi. Bilim adamlığının bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Altepe, geleceğin inşasında önemli bir rol üstlenen BTM nin ulusal ve uluslararası faaliyetlerle yaşayan bir merkez olması için durmadan çalıştıklarına belirtti. Üstün zekalı 40 öğrenci Bursa da buluşuyor Kamp kapsamında 10 Ağustos ta TÜBİTAK Üstün Zekalılar ve Yetenekliler gerçekleştirilecek. TÜBİTAK Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Akademisi nin Türkiye de ilk kez Bursa da, BTM tarafından hayata geçirilecek. TÜBİTAK ve Uludağ Üniversitesi nin desteğiyle hayata geçecek akademiye Bursa, İstanbul ve Kocaeli gibi şehirlerden üstün zekalı 40 öğrenci katılacak. Öğrencilerin ulaşımları Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanırken, eğitim atölye çalışmaları ve uygulama ile iki aşamalı olarak yapılacak.

2 Öğrenciler kamp kuruyor, aileleri ile birlikte Mars ı izliyor Öğrencilerin aileleriyle birlikte katılabileceği Bilimsel Geceleme Kampı da 19 Temmuz da Uludağ da gerçekleştirilecek. Bu yıl 2 ncisini düzenlenecek kampta gökyüzü, samanyolu ve evren hem çocuklar hem de ailelerce keşfedilecek. Ailelerin de unutulmadığı kampta Bilim Cafe ile ailelere yönelik etkinlikler de yer alacak. Bilim Yaz Kampı Programı ve İçeriği BTM Bilim Yaz Kampları, 4-8 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Doğa Bilimleri kampıyla başlayacak yaş gurubuna yönelik olarak düzenlenen kampta; biyoloji, kimya, fizik, astronomi, arkeoloji ve coğrafya atölyeleri yer alacak. Kampın sosyal ajandası; zooloji müzesi, arkeopark gezisi, BUTAL Kimya Laboratuvarı ve Planetaryum fabrika ziyaretlerinden oluşuyor. Kampta 4 Ağustos Kimya Günü, 5 Ağustos Biyoloji Günü, 6 Ağustos Fizik Günü, 7 Ağustos Arkeoloji- Coğrafya Günü, 8 Ağustos da Astronomi günü olarak belirlendi. Yaz kampları çerçevesinde Ağustos tarihleri arasında TÜBİTAK Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Akademisi açılacak yaş grubuna yönelik düzenlenen akademide; Su Günü, Hava Günü, Yeşil Bilim Günü ve Atom Günü atölyeleri yer alıyor. Akademinin sosyal ajandası; Bursa Meteoroloji Gezisi, Planetaryum, termik santral ve fabrika ziyaretlerinden oluşuyor. Akademide ayrıca; 11 Ağustos Arşimet-Su Günü, 12 Ağustos Hazerfan Çelebi-Hava Günü, 13 Ağustos Uluğ Bey-Astronomi Günü, 14 Ağustos Yeşil Bilim Günü, 15 Ağustos Rutherford-Atom Günü olarak belirlendi. Robotik Elektronik kampı ise Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek yaş grubuna yönelik düzenlenen kampta; robotik, elektronik, mekanik mühendislik, teknoloji ve tasarım akademileri yer alacak. Akademinin sosyal ajandasında; termik santral, planetaryum ve stadyum gezisi ile durmazlar fabrika ziyareti bulunuyor. Geleceğin Mühendisleri Akademisi de Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek yaş grubu için organize edilen kampta; ulaşım, elektronik, havacılık ve sosyal medya atölyeleri yer alacak. Akademinin sosyal ajandasında; planetaryum, Türk Hava Kurumu, Türk Ticaret Net, Türk Telekom ve Durmazlar fabrika ziyaretleri bulunuyor. Akademide; 26 Ağustos Proje Yazım Günü, 27 Ağustos Elektronik Mühendisliği, 28 Ağustos Programlama, 29 Ağustos Havacılık ve 30 Ağustos Sosyal Medya Günü olarak belirlendi.

3 BTM Bilim Yaz Kampları ve başvuru koşulları hakkında, internet adresinden ve numaralı telefondan bilgi alınabilecek. Kaynak : egitimajansi 1 nci Ulusal Biyosensör Kongresi Büyük İlgi Gördü 1 nci Ulusal Biyosensör Kongresi Büyük İlgi Gördü. Basın sponsoru olarak destek veridiğimiz Namık Kemal Üniversitesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Uluslar Arası Biyosensör Kongresi büyük ilgi gördü. Ulusal Biyosensör Kongresi, NKÜ ev sahipliğinde, yurdun çeşitli üniversitelerinden katılan 130 a yakın bilim insanı ve yabancı konuklarla başarılı bir şekilde tamamlandı. NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk öncülüğünde Türkiye de ilk defa yapılan Biyosensör Kongresinde bilim insanları projelerini tanıtarak bilgi alış verişinde bulundu.

4 Kongreye Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi Kimya Prof. Dr. Adil Denizli, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Biyokimya Prof. Dr. Azmi Telefoncu, Ege Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, Universita Degli Studi Di Firenze, Sesto Florentino, Italy Prof. Dr. Marco Mascını, Gediz Üniversitesi, Nanoteknoloji Prof. Dr. Mehmet Şengün Özsöz, National Research Council, Institute for Atmospheric Pollution, Italy Dr. Roberto Pılloton konuşmacı olarak katıldı. Kongrede 27 sözlü bildiri ve 37 poster bildirisi değerlendirildi Jüri değerlendirmesi neticesinde Yard. Doç. Dr. Memed DUMAN Novel preparation method for paper-based rapid urease test başlıklı çalışmasıyla en iyi sözlü bildiri seçilerek kendisine tablet bilgisayar hediye edilmiştir. Kongremiz süresince sunulan 37 poster bildiri arasından da jüri değerlendirmesi neticesinde Dr. Javed H. Niazi Capacitance based label-free apta-immunosensor for sensitive detection of VEGF cancer biomarker protein in real human serum başlıklı çalışmasıyla en iyi poster bildiri seçilerek kendisine tablet bilgisayar hediye edilmiştir.

5 Kelebekler Jeomanyetik Pusula Kullanıyor Kelebekler Jeomanyetik Pusula Kullanıyor. Bilim insanları göçmen bir kelebek türü olan kral kelebeğinin Kuzey Amerika boyunca binlerce kilometre süren göçlerini içsel bir manyetik pusula kullanarak yönetebildiğini söylüyor. Kral kelebeklerinin güneşi bir pusula gibi kullanarak uçabildikleri biliniyordu. Ancak kelebekler bulutlu günlerde bile güneye, Meksika ya doğru uçmayı başarıyor. Bunun nasıl olabildiğini bulmaya çalışan bilim insanları bir laboratuvar deneyinde etraflarındaki manyetik alan değiştirildiğinde kral kelebeklerinin yön değiştirdiğini ortaya çıkardı. Nature Communications isimli dergide yayınlanan araştırma bu bulguların tıpkı kaplumbağalar ve kuşlar gibi böceklerin de jeomanyetik pusula kullandığını ortaya koyduğunu ileri sürüyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bulgular, insanlar tarafından oluşturulan manyetik kirliliğin kelebekleri rahatsız edebileceği endişesini artırdı. İnsan eliyle oluşturulan bu kirliliğin hali hazırda göçmen bir kuş türü olan kızılgerdanları rahatsız edebildiği biliniyor. Mucizevi göç Kuzey Amerika kral kelebeği Danaus plexippus Kanada dan Meksika ya yaptığı o destansı yolculukla biliniyor. Her sonbaharda, daha önce birkaç yüz metreden fazla uçmamış olan milyonlarca kelebek Erie Gölü nden yola çıkar ve Mihoacan dağlarının daha sıcak ormanlarına varmak için güneye doğru uçmaya başlar. Bu ormanlarda ağaçları kaplayarak kışı geçiren kelebekler binlerce turisti kendilerine çeken müthiş güzellikte görüntüler oluşturur. Kadim bir halk olan Mayalar bu kelebeklerin ölümün ruhu olduğuna inanıyordu. Kelebekler Kuzey Amerika da ticaret ve işbirliğinin sembolü haline geldi.

6 Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi nden Profesör Steven Reppert (Kelebekler) muhteşem bir biyolojiye sahipler. İlham vericiler ve bize göçmen hayvanlarla ilgili çok şey öğretebilirler diyor. Yıllar boyunca Reppert ve ekibi, kelebeklerin ekvator boyunca yönlerini nasıl bulabildiklerini araştırmış. Daha önce bu hayvanların güneşin pozisyonunu antenlerindeki ışığa duyarlı moleküller sayesinde hesaplayabildiklerini keşfetmişler. Böcekler bunu içlerindeki biyolojik saatle birleştirdiklerinde zaman ayarlı bir güneş pusulasına sahip olmuş oluyorlar. Fakat kalın bulut tabaklarının altında bile yollarını kaybetmeyen bu böcekler, ek bir manyetik pusulanın varlığını düşündürüyor. Bunu test etmek için bilim insanları kelebekleri bir uçuş simülatörüne koyup bağlayarak, aynı nokta üzerinde uçarlarken yön göstermelerini sağladı. Simülatörü manyetik bir bobin sistemi ile çevreleyen ekip, alanın eğimiyle oynamayarak ekvatorun ve kutupların konumunu değiştirebilmeyi mümkün kıldı. Kelebekler ise güney olarak algıladıkları yöne doğru döndüler. Mavi dalga ışık Buradaki kritik nokta ise manyetik pusulanın kelebekler ancak ultraviyole-a/mavi dalga ışığa maruz kaldıklarına çalışabilmesi. Daha önce kral kelebekleri ile yapılan manyetik alan deneylerinde bu durum ortaya çıkmamıştı, bu da araştırmacılara göre geçmiş araştırmalarda bu türden bir pusulanın neden keşfedilemediğini açıklıyor. Reppert Şu ana kadar bildiklerimize göre, uzun mesafe göç eden bir böcek türü tarafından eğimli bir manyetik pusulanın kullanıldığını ilk kez görüyoruz diyor. Doğrusal günışığı hüzmelerinin mevcut olmadığı koşullarda bu, önemli bir yön bulma mekanizması olarak görev yapabilir. Kral kelebeklerinin örneğin kışlayabilecekleri yerler gibi belirli bölgeleri fark etmelerini sağlayacak bir harita duyusu olup olmadığı ise ileriki araştırmaların konusu.

7 Araştırmacılar bu pusulanın mekanizmasını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Onlara göre pusula kriptokrom olarak bilinen ve kelebeklerin anteninde yer alan, aynı zamanda hem ışığa hem manyetik alanlara duyarlı olan moleküller sayesinde çalışabiliyor. Benzer bir pusula kuşlarda ve deniz kaplumbağalarında da bulunuyor olabilir. Fakat kelebekleri incelemek daha kolay ve davranışlarına dair ipuçları verebiliyorlar. Reppert yarım milyar kadar kelebeğin kışlama bölgesinde görülebildiğini ancak geçen yıl iki kat kadar az kelebeğin gözlendiğini söylüyor ve bir endişeye dikkat çekiyor: İnsan eliyle oluşturulan manyetik kirliliğin kelebeklerdeki pusulayı bozma olasılığı. Kızılgerdan kuşları üzerine yapılan yeni bir araştırmadan söz eden Reppert bu araştırmada elektikli aletlerden ve AM radyolarından oluşan zayıf manyetik alanların dahi kuşların iç pusulalarına zarar verdiğinin ortaya konduğunu söylüyor. Kaynak : timeturk

8 Almanlar Buğdaydan Et Yapmayı Başardı Almanlar Buğdaydan Et Yapmayı Başardı. Sayısız sığır, hektarlarca mera ve artan dünya nüfusu. Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde et tüketimi sürat ile artıyor. Bu durum çevre açısından çok büyük risk. Sera etkisi oluşumunda hayvancılığın payı çok büyük. Peki, hayvancılık olmadan şnitzel pişirilebilir mi? Almanya daki Fraunhofer Enstitüsü den Florian Wild de bu sorunun cevabını ararken ekibiyle bitkisel şnitzel üretti. BUĞDAY, NOHUT YA DA SOYA KULLANILIYOR Wild önce buğday, nohut veya soyayı mikserde su ile karıştırıyor. Önemli olan protein elde etmek olduğundan dolayı, bilim adamının kabuklara gereksinimi yok. Arıtılıp kurutulduktan akabinde et yerine su yüzüne malzemenin ana maddesi bu. Wild, karışımı enstitünün tesisindeki filtreleme bölümüne götürüyor. Makine bir günde yaklaşık olarak bin litre karışımı işleyebiliyor. Bu işlem sonucunda iki yüz kilo et yerine kullanılabilecek bitkisel malzeme elde ediliyor. Tesisin kalbi filtreleme bölümünde atıyor. Düzenek çok fazla küçük gözenekli borulardan oluşmakta. Gözeneklerle birlikte şeker ayrıştırılırken, protein elde edilebiliyor. Sırada bir sonraki adım var. Yoğunlaştırılmış bitki tozu, laboratuvarda soğutma mekanizmasına bağlı ileri teknoloji düdüklü tencereye aktarılıyor. Toz bir daha su ile karıştırılıyor, aynı dönemde yüksek basınçta 150 dereceye kadar ısıtılıyor. TAVUT ETİNİ ANDIRIYOR Daha akabinde aletin içindeki karışım yavaşça soğutuluyor. Sonuçta ete çok fazla benzeyen lifli, sakız kıvamında bir madde elde ediliyor. Bu vejetaryen et, protein ve lif açısından bir hayli zengin ve yağsız. Dokunun tavuk etine benzemesi hedeflenirken çiğnerken de bu hissi vermesi gerek. Florian Wild, etseverleri özellikle tat açısından ikna etmesi gerekmekde olduğunu iyi biliyor. Bu yüzden 5 seneden bu yana değişik baharat aromaları üzerinde deneyler yapmaktadır. Hedef, etin yerini alabilecek bu maddeyi çok büyük miktarda üretmek. Vejetaryen şnitzel çok fazla daha az alan kaplıyor. Hammaddeyi tarladan yetiştiği gibi doğrudan kullanıyoruz. Vejetaryen şnitzel ile aynı tarladan çok fazla daha çok insan beslenebilir. Florian Wild in amacı dünyadaki açlığa bir çözüm getirmek ve kıymetli kaynakları korumak. Nohut, buğday ve soyadan elde edilen et daha az enerji ve su tüketiminin beraberinde daha az mera olarak kullanılan alan demek.

9 Kaynak : arcaajans S.Ü Kimya Mühendisliği Esnek Organik Led Üretti S.Ü Kimya Mühendisliği Esnek Organik Led Üretti. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan Esnek Oled Yapımı Projesi ile günümüzde başta cep telefonları olmak üzere birçok alanda kullanılan dokunmatik ekranların esnek ve bükülebilir özelliğe kavuşması sağlanacak. TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması na (2242/B) katılan proje, Alan Özel Ödülleri ana kategorisine bağlı Fen Bilimleri alt kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Projenin mimarları olan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencileri Fatma Ustaoğlu, Yasemin Cemile Altınsu ve Handan Uzun a Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Kuş danışmanlık yaptı. GELECEĞİN EKRAN TEKNOLOJİSİ

10 Günümüzde başta cep telefonları olmak üzere birçok alanda kullanılan organik esaslı dokunmatik ekranların bükülebilir ve esnek özelliğe kavuşmasını hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Kuş, Proje üzerinde 2 yıldır çalışıyoruz. Amacımız bunları çok küçük boyutlara dönüştürerek yüksek kalitede şeffaf ve bükülebilir Organik LED üretmek ve geleceğin ekran teknojisinde ülkemizide söz sahibi yapmaktır. Bu teknoloji sadece ekran sistemleri değil aynı zamanda ince film işlemci teknolojileri ve organik esaslı güneş hücreleri üretimlerine de teknolojik altyapı sağlayacaktır. Böylece kullandığımız elektronik aletler daha hafif, katlanabilir, uzun ömürlü ve ucuz olacaktır. Tüm bu çalışmaların hayata geçmesinde bizlere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel e müteşekkiriz dedi. HEDEF ÜRETİME GEÇİRMEK Projelerinin TÜBİTAK tarafından birincilik ödülüne layık görülmesinin kendileri için büyük bir onur olduğunu belirten öğrencilerden Fatma Ustaoğlu ise, Arkadaşlarım ve hocamızla birlikte tasarladığımız projemizin TÜBİTAK gibi önemli bir kurumdan birincilik ödülü alması bizim için son derece anlamlı. Bundan sonraki süreçte projeyi daha da geliştirip, üretime geçilebilmesi noktasında çalışmalar yürüteceğiz. Bizler üzerinde emekleri bulunan öğretim üyelerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunarız diye konuştu. Kaynak : netinternethaber

11 Uzayın Derinliklerinde Garip X-Ray Sinyalleri Uzayın Derinliklerinde Garip X-Ray Sinyalleri. NASA ya bağlı Chandra X-Ray Gözlemevi ve Avrupa Uzay Ajansı nın XMM_Newton uydusu alışılmışın dışında x- ray sinyalleri algıladı. Bu sinyaller 240 milyon ışık yılı uzaktaki Perseus galaksi kümesinden geliyor. Tespit edilen x-ray dalga boyunun daha önce görülmemiş bir yoğunlukta olduğu söyleniyor. Sinyalin kaynağı bilinmemekle beraber, bilim adamlarının durumlar ilgili çeşitli açıklamaları var. Bazıları bunun parçalanmış nötrinolardan kaynaklanıyor olabileceğini söylerken, yapılan diğer bir açıklama ise sinyallerin karanlık maddeyle ilişkili olduğuydu. Evrenin %85 inin karanlık maddeden oluştuğuna inanılıyor. Fakat ışığı emip yansıtamadığından görülemiyor ve varlığı kanıtlanamıyor. NASA nın yaptığı açıklamaya göre sinyallerin kaynağının ve varlığının açıklanması için daha çok araştırma yapılması gerekiyor.

12 Kaynak :cnnturk Dünya daki Her Üç Ülkeden Biri REW İstanbul u Ziyaret Etti! Dünya daki Her Üç Ülkeden Biri REW İstanbul u Ziyaret Etti! Bölgesinin en büyük Uluslararası Çevre Teknolojileri buluşmasını, 56 farklı ülkeden profesyonel takip etti. İFO Fuarcılık tarafından T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın katkılarıyla bu yıl 10. su düzenlenen Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı REW İstanbul 2014, kapanışında 10 bin ziyaretçi hedefinin üzerine çıktı. 3 kıtadan 304 firmanın stand açtığı fuara 56 farklı ülkeden profesyonel geldi. Ziyaretçi sayısında geçen yıla göre %10 büyüme başarısı yakalayan organizasyona ilginin en yoğun olduğu ülkeler ise Macaristan, Bulgaristan, Kosova, Suudi Arabistan, İran, Libya ve Yunanistan oldu. Fuardan memnun ayrılan katılımcılar, Haziran 2015 te gerçekleşecek sonraki buluşmayı da planları arasına aldı. REW İstanbul 2014 te Katı Atık, Atık Su, Atık Gaz ve Yeşil Enerji alanlarında yeni ürün ve teknolojiler sergilenirken, hediyeli geri dönüşüm otomatı, tarım artıklarından enerji üretimi, doğa dostu teknolojilerle su arıtımı, yer altı çöp toplama üniteleri, sadece elektrik enerjisi ile çalışan sokak temizleme araçları gibi yenilikler fuarın öne çıkanları arasındaydı. Ayrıca REW İstanbul da T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜDAM, İSGDER, Biyoenerji Derneği gibi kurumlarca gerçekleştirilen konferanslar da yoğun ilgi gördü. REW İstanbul 2014, fuarcılık sektöründe bir ilke imza attı Başta Almanya, İtalya, Çin, Fransa, Avusturya ve İsviçre olmak üzere 26 ülkeden 304 firmanın katıldığı REW İstanbul un 2014 buluşması sona erdi. Atık Bilet adı verilen uygulama ile bu yıl ilk defa ziyaretçilerin, bilet yerine yanlarında getirdikleri cam, kağıt, plastik veya metal çöplerle giriş yaptığı fuar, yurt içi ve

13 yurt dışından yoğun ilgi gördü.tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi nde üç gün süren ogranizasyonu aralarında 56 farklı ülkeden profesyonel ziyaret etti. REW İstanbul 2014 te yurt dışı ziyaretçilerin oranı %9 olarak gerçekleşirken, yurt içinde en yoğun ilgi İstanbul, Kocaeli, Ankara, Bursa, Tekirdağ, Sakarya ve Gaziantep illerinden geldi. Fuarın konferans programı sektöre yön vermeye devam ediyor REW İstanbul, geçmiş yıllarda olduğu gibi sadece ticari bir organizasyon olmasının da ötesinde, sektörün gündemini belirleyen bir platform olarak bu fuarda da öne çıktı. Üç güne yayılan konferans programı kapsamında Türkiye nin sıcak gündemleri olan alternatif enerji kaynakları, çalışan ve iş güvenliği ile çevre konularında, pek çok önemli başlık fuara taşındı. Uluslararası çevrelerce bölgesinin alanındaki en önemli fuarı olarak gösterilen REW İstanbul un bir sonraki buluşması yine Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi nde Haziran 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

14 Ya Başkalarının Eline Geçerse? Ya Başkalarının Eline Geçerse? Bilim dünyası ölümcül virüsleri laboratuvar ortamında yeniden üretiyor. Amaç tedavi yöntemleri geliştirmek. Ama virüslerin teröristlerin eline geçme ihtimali bilim adamlarını korkutuyor. Yoğun güvenlik önlemlerinin ardından şifreli kapıyı açıp içeriye giren bir ekip. Hepsi beyaz önlüklü ve maskeli. Laboratuvarın içinde birbirleriyle neredeyse hiç konuşmazlar. En son mikroskop ile analizlerini yapıp evlerinin yolunu tutarlar. Gün içinde insanlık adına çok önemli bir bilimsel gelişme üzerinde çalışan ekip için artık sıradan olma vaktidir. Birbirleriyle şakalaşırlar, çocukları ve eşleri ile güzel vakit geçirirler. Ancak günler sonra içlerinden biri başkalaşır. İşte gerçek hikaye bundan sonra başlar. Geleceğimiz için kilit öneme sahip bir virüs, çılgın bir bilim insanının elindedir artık. Ya da kötü adamlar, laboratuvarda görevli bir bilim insanını kontrol altına alır. Bu kez de virüs teröristlerin eline geçer Bilimkurgu filmlerinde genelde böyle oluyor. Günümüz bilim insanları da birbirinden tehlikeli virüsler üretiyor. Hepsi gerçek ve kötülerin eline geçerse milyonlarca insanı öldürebilecek kapasitede. YA TERÖRİSTLERE SIZDIRILIRSA En son olarak ABD de bulunan Wisconsin- Madison Üniversitesi nde görevli bilim insanları önderliğinde uluslararası bir ekip, İspanyol gribi virüsünü yeniden üretti. Araştırmanın lideri Profesör Yoshihiro Kawaoka ve ekibinin ürettiği virüs, 1918 de 50 milyon kişinin ölümüne neden olan İspanyol virüsü ile yüzde 97 aynı özelliklere sahip. Profesör Kawaoka, Laboratuvar ortamında ters genetik tekniğini uyguladık. Virüsü yaban ördeklerindeki sekiz kuş gribi türüyle oluşturduk. Daha sonra dağ gelinciklerine enjekte ettik. Amacımız virüsün doğada nasıl yayıldığını tespit etmek. Virüslerin hayvanlar üzerinde mutasyona uğrayıp insanlara nasıl bulaştığını inceliyoruz. Çalışmamız gelecekte İspanyol virüsü veya diğer ölümcül gripler gibi tehditlerle karşı karşıya kalmamız halinde neler yapmamız gerektiğini ve hangi tür aşılara ihtiyacımız olduğunu belirlemek diyor. Ancak birçok uzmana göre söz konusu virüs, insanlık adına yarardan çok zarar getirebilir. Bunun yanı sıra terör gruplarının da virüse ulaşma ihtimali var. Hatta terör faaliyetlerinin tavan yaptığı bu günlerde virüsün kasıtlı bir şekilde kötü ellere teslim edilme seçeneği bile tartışılıyor. Oxford Üniversitesi nden Profesör Robert May, Çalışma çılgınca. Yapılanların hepsi çok tehlikeli. En büyük tehlike

15 hayvanlardaki virüslerden değil, laboratuvarlarda çalışan aşırı hırslı bilim insanlarından geliyor diyor. Virüs uzmanı Simon Wain-Hobson da Yapılan çalışma tam anlamıyla aptalca. Zaten yeterince virüse karşı savaş veriyoruz. Projeye destek veren hükümet ve kurumlar hemen finansal kaynaklarını kesmeli uyarısında bulunuyor. Virüsü yaratan ekip ise laboratuvarlarının dünyadan en iyi korunan tesislerden biri olduğunu ve korkulacak bir tehdidin olmadığını savunuyor. İNSANLIĞIN YARISI TEHLİKEDE Aslında Profesör Kawaoka ve ekibi tartışmalı virüs geliştirme programlarında ilk değil. ABD ve Hollandalı uzmanlar, geçmiş yıllarda güvenlik riskleri nedeniyle ara verdikleri virüs çalışmalarına geçen yıl yeniden start verdi. Hollanda da bulunan Rotterdam Erasmus Medical Centre liderliğindeki ekip, kuş gribi ya da tıbbi adıyla H5N1 virüsünün en ölümcül versiyonunu geliştirdi. H5N1 virüsü sadece hayvanlardan insanlara bulaşıyordu. Geliştirilen yeni virüs ise insandan insana da geçiyor. Uzmanlar amaçlarının H5N1 virüsünün doğada mutasyona uğrayıp insandan insana geçmeye başlaması halinde nelerin olacağını gözlemlemek olduğunu söylüyor. Ekip çalışmalarında güvenlik tehdidinin olmadığını söylüyor. Ancak Nature dergisinden ABD ve Hollandalı bilim insanlarına Çalışmanızın riskfayda analizini bağımsız bir kuruluşa yaptırmanız gerekiyor uyarısı geldi. Harvard Üniversitesi nden Marc Lipsitch de, Bilim insanları ürettikleri virüslerin insan hayatını kurtaracağına emin olmadan bu tarz işlere bulaşmamalı diyor. Hatta bazı kaynaklara göre H5N1 in laboratuvardan çıkması insanlığın yarısının yok olması anlamına gelebilir.

16 Kaynak : Sabah Japonlar Sonunda Yaptı! Japonlar Sonunda Yaptı! Japon bilim insanları insanlığın geleceğiyle ilgili oldukça önemli bir buluşa imza attı. İlk insan robot canlı yayında tanıtıldı.ilk baktığınıza insandan ayırt etmenin zor olduğu robotlarla gelecekte günlük yaşamın insanlar için daha kolay bir hale gelmesi hedefleniyor. Video için Tıklayınız! Şu ana kadar 2 kadın droid yapan Japonlar gelecekte bu robotların bir çok alanda kullanılabileceğini söylüyor. Bu robotlar sorunlar sorulara cevap veriyor, verilen komutları da gayet başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Kontrol edilebilir yapay kasları olan androidlerin yüzeyi silikonla kaplı. Dudakları hareket etmeyen bu robotlar sorulara sesli yanıt verebiliyor. Şimdiden büyük bir etki yaratan Androidler Tokyo Müzesi nde sergileniyor.

17 Kaynak : Milliyet Antarktika Durdurulamaz Bir Şekilde Eriyor Antarktika Durdurulamaz Bir Şekilde Eriyor. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre Batı Antarktika buz tabakası yavaş, ancak durdurulamaz bir şekilde erimeye başlamış durumda. Bilim insanlarının yaptığı son çalışmalar Batı Antarktika için alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. Araştırmalara göre Batı Antarktika daki buz tabakası yavaş, ancak durdurulamaz bir şekilde erimeye başlamış durumda. Bu durumun deniz seviyesini beklenenden daha fazla yükselteceği öngörülüyor. Deniz seviyesi şimdiden yükseliyor Huffington Post ta yer alan habere göre bilim insanları erimenin yüzlerce yıl alabileceğini belirtse de, şu anki deniz seviyesinin şimdiden 1-3 metre arasında yükseldiğini belirtiyor. NASA nın son 40 senedir uçak ve uydu fotoğraflarından yola çıkarak yaptığı araştırmalar erimenin beklenenden çok daha hızlı olduğunu ve adeta bir domino etkisi yarattığını gözler önüne seriyor. Washington Üniversitesi nden Ian Joughin Erime çok çabuk gerçekleşiyor, biz şu anda sadece başlangıç aşamasına tanıklık ediyoruz açıklamasında bulundu. Küresel ısınmada zincirleme reaksiyon etkisi NASA da Pazartesi günü gerçekleştirilen bir basın toplantısında insanoğlunun kendi eliyle küresel ısınmayı hızlandırdığını ve Ozon tabakasının delinmesine yol açtığını, Ozon daki bu deliğin ise Antarktika daki rüzgarların ve suyun ısınmasına

18 neden olduğu açıklandı. NASA da görevli buzulbilimci Eric Rignot Sistem durdurulamaz zincirleme bir reaksiyon içinde, her bir aşama diğerini adeta besliyor açıklamasında bulundu. Fosil yakıtları bırakmak da çözüm değil Rignot, fosil yakıtlarının emisyonun azaltılması bu erimenin durmasını sağlamasa da bu süreci yavaşlatabilir diye ekledi. İklim değişikliği çalışmaları Antarktika nın kıta olarak ne kadar karmaşık olduğunu ve verdiği tepkilerin ne kadar çeşitli olabileceğini gösteriyor. Örneğin geçen ay Antarktika daki deniz buz seviyeleri ulaştığı yer itibariyle rekor kırdı. Bilim insanları ise bunun Antarktika nın buzul örtüsü üzerinde hiç bir etkisinin olmadığını (ya da çok az etkilediğini) belirtiyor. Karbondioksit te Korkutucu Artış Karbondioksit te Korkutucu Artış. Dünya Meteoroloji Ajansı verilerine göre, atmosferdeki karbondioksit oranı geçtiğimiz ay tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya genelindeki 12 ayrı istasyondan gelen veriler, Kuzey Yarımküre de milyonda 400 ppm seviyesine çıkıldığını gösteriyor.bilimadamlarına göre Dünya

19 bu oranı insanının yaşamadığı 15 milyon önce de gördü. Dünya Meteoroloji Ajansı nın verilerine göre, atmosferdeki karbondioksit oranı endişe verici bir eşiği geçti. Livescience da yer alan habere göre, Kuzey Yarımküre deki tüm izleme istasyonlarından gelen veriler, insanlık tarihinde kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşarak, milyonda 400 ppm oldu. Dünyanın en uzun sürekli çalışan CO2 izleme sitesi Mauna Loa Rasathanesi, Nisan için ortalama CO2 konsantrasyonu 400 ppm üzerinde olduğunu gösterdi. 12 ayrı istasyonlarından gelen veriler de ay boyunca 400 ppm in aşıldığını gösteriyor. Karbondioksit artışının en büyük nedeni, sanayi yatırımları ve insanoğlunun faaliyetleri. Sanayi Devrimi sırasında bu oran 278 ppm di. Bilimadamları, atmosferdeki bu kadar yüksek orandaki karbondioksidin 15 milyon 800 bin yıl önce, henüz insanların Dünya da yaşamadığı bir dönemde görüldüğünü söylüyor. Yani, insanlar bu kadar yüksek oranda karbondioksit olan bir Dünya da hiç yaşamamışlardı.

20 B.Ü Kimya Bölümü Karbon Keçeden Platine Eşdeğer Malzeme Üretti B.Ü Kimya Bölümü Karbon Keçeden Platine Eşdeğer Malzeme Üretti. Bingöl Üniversitesi (BÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Solmaz, hidrojen enerjisi üretim maliyetlerinin düşürülmesi konusunda yaptığı çalışmada karbon keçeden platine eşdeğer malzeme geliştirdi. Malzemelerin dayanımı ve malzeme bilimi, korozyon, yenilenebilir enerji kaynakları, hidrojen enerjisi, piller, yakıt pilleri ve iletken polimerler alanlarında yaptığı çalışmalardan dolayı Bilim Kahramanları Derneğince 2013 yılı Genç Bilim İnsanı ödülüne layık görülen Doç. Dr. Solmaz, platine eşdeğer karbon keçeden malzeme hazırladı. Çalışması hakkında AA muhabirine konuşan Doç. Dr. Solmaz, aldığı ödülün kendisini daha çok motive ettiğini söyledi. Solmaz, BÜ laboratuvarlarında daha ucuz ve verimi artırıcı malzeme geliştirmeyle ilgili bilimsel çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Malzeme alanında dünya bilimine yaptıkları katkılar dolayısıyla 2012 yılında Türkiye Korozyon Derneğince, Avrupa Korozyon Federasyonu (EFC) tarafından 3 yılda bir verilen Kurt Schwabe ödülünü kazanan Türkiye nin ilk bilim insanı unvanına sahip olduğunu bildiren Solmaz, çevreye, insan sağlığına, bitki örtüsüne ve canlılara herhangi bir zararı olmayan hidrojen enerjisinin günlük yaşamda kullanılması için platine eşdeğer malzeme geliştirdiklerini aktardı. İnsanların aklına Neden petrol istasyonlarında hidrojen yok gibi soruların geldiğini anlatan Solmaz, verimi ve çevreye olumsuz etkisi daha az olsa bile daha ucuz yakıtın tercih edildiğini, hidrojenin pahalı olduğunu söyledi. Hidrojenin pahalı olmasının en büyük nedenlerinden birinin kullanılan malzemeler ve bu reaksiyonu en iyi katalize eden platin grubu malzemelerinin olduğunu belirten Solmaz, saf platinin altından bile pahalı olduğunu dile getirdi.

21 Solmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: Karbon keçe çok hafif. Bildiğimiz sünger gibi nano metre boyunda liflerden oluşan bir malzeme. Platine göre nisbeten daha ucuz nikel polipten ve kobalt gibi metallerle çok mikro metre boyutlarında ince filmlerle bunları kapatıyoruz. İşte kilogramlarca platin kullanmak yerine gram başına mili gram mikro gram olarak çok az bir miktarda bunların yüzeyine serpiştirerek elektrotlar geliştiriyoruz. Böylece çok daha az platin kullandığımız için malzemelerin maliyetini düşürmüş oluyoruz. Enerji üretimi konusunda en önemli katalizörün platin maddesi olduğuna dikkati çeken Solmaz, şunları kaydetti: Yaptığımız çalışmalara göre platine göre daha ucuz ve bir o kadar da verimli yeni malzemeler geliştirdik. Bunlar sanayicilerimize ve dünya bilimine önemli katkı sunacak. Bu malzemeyle ilgili makalelerimizi de yayınladık. Konuyla ilgili bilim adamlarına da önemli bir rehberlik taşıyacak çünkü malzemenin geliştirilmesiyle ilgili yeni teknikler, yaklaşımlarda bulunduk. Kaynak : bloomberght

22 REW İstanbul da Türkiye nin En Sıcak Gündemleri Çevre, İş Güvenliği ve Biyoenerji Konuları Konuşulacak! REW İstanbul da Türkiye nin En Sıcak Gündemleri Çevre, İş Güvenliği ve Biyoenerji Konuları Konuşulacak! Teknolojik yeniliklerin sergileneceği fuar, Türkiye nin son dönemdeki en sıcak gündemleri iş güvenliği, biyoenerji ve çevre konularının ele alınacağı bir dizi konferansa ev sahipliği yapacak İFO Fuarcılık tarafından T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın katkılarıyla Haziran tarihlerinde düzenlenen REW İstanbul, Katı Atık, Atık Su, Atık Gaz ve Yeşil Enerji alanlarında 2014 ün en yeni ürün, teknoloji ve uygulamalarına ev sahipliği yaparken, Türkiye gündeminin temel konularını da konferans programlarına taşıyor. Fuarın ilk günü Bakanlık tarafından Atık Yönetimi Paneli gerçekleştirilirken, ikinci gün Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği TÜDAM Ambalaj çalıştayı düzenleyecek. İş Güvenliği Uzmanları Derneği İSGDER de fuarın üç gününe birden yayılan oturumlarında Güvenlik Kültürü, Büyük Endüstriyel Kazalar ve Önleme Yolları, Risk Değerlendirme Metodojileri, İnşaatlarda ve Turizm Sektöründe İş Güvenliği Uygulamaları, Yaşam Güvenliği Kuramı konularını ele alacak. Türkiye nin BİYOENERJİ si REW İstanbul a taşınıyor! REW İstanbul un konferans ve etkinlik programları kapsamında 13 Haziran Cuma günü Biyoenerji Derneği, Türk Sanayisi için önemli bir alternatif enerji kaynağı olan biyoenerji alanında, bir dizi sunum gerçekleştirecek. Oturumlarda; biyogazın ne olduğu, bitkisel, hayvansal ve evsel atıklardan biyogaz üretimi, ormancılık ve tarım atıklarından nasıl enerji üretildiğine ve Türkiye deki bu alandaki potansiyele kadar birçok konu gündeme taşınacak. 2. Gün oturumlarında SİTA Çevre firması da Türkiyedeki Mevcut Katı Atık Yönetimi ve Entegre Atık Yönetimi konusundaki yaklaşımlarını paylaşacak. İFO Fuarcılık Kurumsal İletişim ve Pazarlama Koordinatörü Esin Bütünley Toy; sektörün gündemiyle doğrudan örtüşen konferans programının, üst düzey

23 yöneticilerin fuara olan ilgisini arttırarak, karar verici profesyonel ziyaretçi sayısını daha da yukarı çekeceğini belirtti. Tarsus Group iştiraki İstanbul Fuar Hizmetleri A.Ş. (İFO), tarafından Haziran tarihlerinde düzenlenecek REW İstanbul 2014 ün Konferans ve Etkinlik Programı hakkında detaylı bilgi almak isteyenler, fuarın resmi web sitesi adresini ziyaret edebilirler. Konferans Takvimine aşağıda linkten ulaşabilirsiniz.

Bayanların Yüzde 86 sı Deterjanı Koklayarak Alıyor

Bayanların Yüzde 86 sı Deterjanı Koklayarak Alıyor Bayanların Yüzde 86 sı Deterjanı Koklayarak Alıyor Bayanların Yüzde 86 sı Deterjanı Koklayarak Alıyor. DÜNYA deterjan pazarı hızla büyüyor. 20 milyar dolarlık pazarın önemli oyuncularından Unilever, Türkiye

Detaylı

Avrasya Temizlik Endüstrisinin En

Avrasya Temizlik Endüstrisinin En Avrasya Temizlik Endüstrisinin En Büyük Buluşması Eylül de İstanbul da Avrasya Temizlik Endüstrisinin En Büyük Buluşması Eylül de İstanbul da. ISSA/INTERCLEAN Fuarı; ISSA ve TESHİAD ın işbirliği, Amsterdam

Detaylı

BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM BİLİM ŞOVLARI

BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM BİLİM ŞOVLARI BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM Eğlen Bilim ekibi olarak yediden yetmişe her yaştan, her bilgi düzeyinden insanı bilimin eğlenceli yüzüyle tanıştırmak ve böylece onların bilime daha çok ilgi

Detaylı

Doğalgaz da Dışa Bağımlı Türkiye nin Geleceği Biyoenerjide!

Doğalgaz da Dışa Bağımlı Türkiye nin Geleceği Biyoenerjide! Doğalgaz da Dışa Bağımlı Türkiye nin Geleceği Biyoenerjide! Doğalgaz da Dışa Bağımlı Türkiye nin Geleceği Biyoenerjide! Rusya ile yaşanan politik kriz, gözleri yeniden enerjide dışa bağımlılığa çevirdi.

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

ELECO 2005 3. Uluslar arası Elektrik, Elektronik, Aydınlatma, Otomasyon ve İletişim Fuarı. 7 11 Aralık 2005. Ziyaretçi Araştırması Özet Sonuçları

ELECO 2005 3. Uluslar arası Elektrik, Elektronik, Aydınlatma, Otomasyon ve İletişim Fuarı. 7 11 Aralık 2005. Ziyaretçi Araştırması Özet Sonuçları ELECO 2005 3. Uluslar arası Elektrik, Elektronik, Aydınlatma, Otomasyon ve İletişim Fuarı 7 11 Aralık 2005 Ziyaretçi Araştırması Özet Sonuçları TÜYAP BURSA FUARCILIK A.Ş. TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU

BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU 2 3 4 5 BAŞARI BİLGİ GÜVEN TECRÜBE TEKNOLOJİ 2018 yılında 4 Katılımcı Ülke 195 Firma ve Firma Temsilciliği 34 Ziyaretçi Ülke 46.014

Detaylı

AKADEMİ ÇEVRE. FAALİYET RAPORU 2018 Ocak- Haziran

AKADEMİ ÇEVRE. FAALİYET RAPORU 2018 Ocak- Haziran AKADEMİ ÇEVRE FAALİYET RAPORU 2018 Ocak- Haziran 13 YILLIK TECRÜBE REW- 14. ULUSLARARASI GERİ DÖNÜŞÜM FUARI 15-17 Şubat 2018 AKADEMİ ÇEVRE A.Ş. olarak ekibimizle 14. Uluslararası geri dönüşüm, çevre teknolojileri

Detaylı

BAKA BULUŞMALARI -I-

BAKA BULUŞMALARI -I- BAKA BULUŞMALARI -I- Onur Konuğu Isparta Belediye Başkanı Y. Mimar Yusuf Ziya GÜNAYDIN Tarih 01 Ekim 2010 Cuma Saat 10:00 Katılımcılar Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve Uzmanları Batı Akdeniz

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 24 Ekim 2014 29. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisi ihtiyacı, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı hızla artmaktadır. Gıda miktarlarında, artan talebin karşılanamaması sonucunda

Detaylı

2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU

2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU 2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU AYLAR HAFTALAR EYLEM VE ETKİNLİKLER 2 Okullarda Orman projesini

Detaylı

Aralık 2018 E Bülteni / Sayı: 34

Aralık 2018 E Bülteni / Sayı: 34 Aralık 2018 E Bülteni / Sayı: 34 13 Ocak 2019, İSTANBUL Patronum Vehbi Koç: Aile Şirketlerinde Profesyonellerin Yeri İstanbul'da 13 Ocak 2019, Pazar günü gerçekleşecek Patronum Vehbi Koç: Aile Şirketlerinde

Detaylı

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ Bu yıl 26 30 ekim tarihleri arasında 7. Kez düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezinde yapıldı. Türkiye nin birçok

Detaylı

24.06.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

24.06.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 24.06.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Seyfi GÜL Katip Çelebi Üniversitesi eğitime sanal destek verecek İzmir in yeni devlet

Detaylı

AKADEMİ ÇEVRE FAALİYET RAPORU 2017

AKADEMİ ÇEVRE FAALİYET RAPORU 2017 AKADEMİ ÇEVRE FAALİYET RAPORU 2017 IFAT EURASIA- 2. ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ FUARI 16-18 Şubat 2017 AKADEMİ ÇEVRE A.Ş. olarak ekibimizle Türkiye de 2. kez gerçekleşen IFAT Eurasia da standımızı kurarak paydaşlarımız,

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Çevre Mühendisliği Nedir? Çevre sorunlarına çözüm bulan disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Çevre Mühendisleri doğal çevreyi

Detaylı

2. AKADEMİK KAMP GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2. AKADEMİK KAMP GERÇEKLEŞTİRİLDİ 2. AKADEMİK KAMP GERÇEKLEŞTİRİLDİ Elektrik Mühendisleri Odası nın (EMO) Görüntü İşlemede İleri Uygulamalar ve Son Gelişmeler başlığı altında düzenlediği 2. Akademik Kamp çalışmalarına, İzmir Şirince deki

Detaylı

ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 57 MART Enervis, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın iki farklı etkinliğinde konuşmacı olarak yer alıyor

ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 57 MART Enervis, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın iki farklı etkinliğinde konuşmacı olarak yer alıyor SAYI 57 MART 2019 ENERJİ GÜNDEMİ 2 4 Enervis 6. İstanbul Karbon Zirvesi nde Mart Ayında Elektrik Üretimi ve Tüketimi Azaldı 5 6 Enerji depolama maliyetleri hızla düşüyor Küresel Karbondioksit Emisyonu

Detaylı

tepav Asuman Erdem 23 Şubat 2007

tepav Asuman Erdem 23 Şubat 2007 tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı AB Müktesebatına Uyum Sürecinde Etki Analizi Kapasitesini Güçlendirerek Çevre Başlığında Uygulama ve Farkındalık Yaratma Projesi Asuman Erdem 23 Şubat

Detaylı

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS RÜZGAR ENERJĐSĐ Erdinç TEZCAN FNSS Günümüzün ve geleceğimizin ekmek kadar su kadar önemli bir gereği; enerji. Son yıllarda artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi

Detaylı

Türk tekstil sektörünün en büyük üreticisi Kahramanmaraş, Milano da düzenlenen ITMA Fuarında 106 kişilik bir heyetle Türkiye yi temsil ediyor.

Türk tekstil sektörünün en büyük üreticisi Kahramanmaraş, Milano da düzenlenen ITMA Fuarında 106 kişilik bir heyetle Türkiye yi temsil ediyor. 106 İŞADAMI ITMA da Türk tekstil sektörünün en büyük üreticisi Kahramanmaraş, Milano da düzenlenen ITMA Fuarında 106 kişilik bir heyetle Türkiye yi temsil ediyor. Türkiye de yapılan tekstil yatırımlarının

Detaylı

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu 2 BAŞARI GÜVEN TECRÜBE BİLGİ TEKNOLOJİ Plast Eurasia İstanbul Avrasya Plastik Sektörünün Buluşma Noktası T 10 Salon 98.000 m2 S Avrasya nın En Büyüğü SAYISAL

Detaylı

PROJE KONUSU NASIL BULUNUR? Prof. Dr. Turan GÜVEN

PROJE KONUSU NASIL BULUNUR? Prof. Dr. Turan GÜVEN PROJE KONUSU NASIL BULUNUR? Prof. Dr. Turan GÜVEN PROJE KONUSU SEÇERKEN ŞU SORULARIN CEVAPLARI ARANMALIDIR : 1. Proje yapmam için bir gerekçem var mı? 2. Niçin proje yapacağım? 3. Projemin amacı nedir?

Detaylı

Sera Etkisi. Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte. Cam tarafından tutulan ısı

Sera Etkisi. Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte. Cam tarafından tutulan ısı Sera Etkisi Bir miktarda ısı arz dan kaçmakta Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte CO2 tarafından tutulan Isının bir kısmı tekrar atmosfere kaçabilir. Cam tarafından tutulan

Detaylı

Ağaçların Sosyal Ağı:

Ağaçların Sosyal Ağı: Dünya Döndükçe Sabriye Aşır Ağaçların Sosyal Ağı: 88 Yardımlaşıyorlar, sayı sayabiliyorlar, öğrenebiliyorlar, hatırlayabiliyorlar, hasta komşularını iyileştirmek için çaba gösteriyorlar, mantarlara dayalı

Detaylı

SONUÇ RAPORU. CYF Fuarcılık A.Ş.

SONUÇ RAPORU. CYF Fuarcılık A.Ş. SONUÇ RAPORU Bitki sektörünün dev buluşması bu yılda 28 Kasım - 01 Aralık 2013 tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi nde gerçekleşti. Kıtaların buluşma noktası İstanbul da 21 farklı ülkeden gelen 286

Detaylı

5. ULUSLARARASI %100 YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI SPONSORLUK DOSYASI

5. ULUSLARARASI %100 YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI SPONSORLUK DOSYASI 2 8-3 0 M A Y I S 2 0 1 5 SPONSORLUK DOSYASI IRENEC 2015, 5.ULUSLARARASI Endüstriyel, yaşamsal ve sosyal, yeryüzündeki neredeyse tüm insan faaliyetlerinin, fosil ve nükleer yakıt kaynaklı enerjilere bağımlı

Detaylı

Küresel. İklim Değişikliği. ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Küresel. İklim Değişikliği. ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI Küresel İklim Değişikliği ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Sera etkisi ve İklim Değişikliği Nedir? Dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu

Detaylı

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar Konya Sanayi Odası Ocak 2013 Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar FORM TEMİZ ENERJİ FORM ŞİRKETLER GRUBU 6 farklı şirketten oluşmaktadır; İklimlendirme Cihazları Satışı

Detaylı

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı 1 ŞİŞECAM ŞİRKET GRUPLARI

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı

1.Uygulamalı Kromatografi Lisanüstü Yaz Okulu

1.Uygulamalı Kromatografi Lisanüstü Yaz Okulu 1.Uygulamalı Kromatografi Lisanüstü Yaz Okulu 1.Uygulamalı Kromatografi Lisanüstü Yaz Okulu 24-27 Eylül 2013 tarihleri arasında Çanakkale de gerçekleşecektir.ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü

Detaylı

YENİ DÜNYA YENİ YAŞAM

YENİ DÜNYA YENİ YAŞAM YENİ DÜNYA YENİ YAŞAM 7-10 Ekim 2009 tarihleri arasında TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi nde düzenlenecek olan Bilişim Zirvesi 09 un bu yılki ana teması Yeni Dünya Yeni Yaşam. Bilişim Zirvesi 09

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ARGE İNOVASYON YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞTAYI ÇALIŞMA GRUBU RAPORLARI TARIMSAL MEKANİZASYON VE OTOMASYON GRUP RAPORU 20 Ekim 2010, Isparta

Detaylı

2014 dünyanın en sıcak yılı olabilir

2014 dünyanın en sıcak yılı olabilir 2014 dünyanın en sıcak yılı olabilir Prof. Dr. Etem Karakaya: Ocak itibariyle neredeyse hiç kar yağmadı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2014 Mayıs ayını dünyanın en sıcak ayı ilan etti. Bu yıl dünya tarihinin

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Çevre Mühendisliği Nedir? Çevre sorunlarına çözüm bulan disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Çevre Mühendisleri doğal çevreyi

Detaylı

Rakamlarla WFI 2014 (UFİ onaylı veriler)

Rakamlarla WFI 2014 (UFİ onaylı veriler) Rakamlarla WFI 2014 (UFİ onaylı veriler) Katılımcı: 87 si yabancı toplam 365 katılımcı Ziyaretçi: 3.465 i yabancı toplam 15.934 ziyaretçi Katılımcı Ülke: 37 Ziyaretçi Ülke: 119 Konuk Ülke: Kosova Fuar

Detaylı

Biliyor musunuz? Enerji. İklim Değişikliği İle. Mücadelede. En Kritik Alan

Biliyor musunuz? Enerji. İklim Değişikliği İle. Mücadelede. En Kritik Alan Biliyor musunuz? Enerji İklim Değişikliği İle Mücadelede En Kritik Alan Enerji üretimi için kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı sanayileşme devriminden beri artarak devam etmektedir.

Detaylı

Stratejik Ortaklar Destekleyen Kurumlar Organizasyon

Stratejik Ortaklar Destekleyen Kurumlar Organizasyon ULUSLARARASI AYDINLATMA & ELEKTRİK MALZEMELERİ FUARI VE KONGRESİ 19-22 EYLÜL 2018 İSTANBUL FUAR MERKEZİ FUAR SONUÇ RAPORU www.istanbullight.com Stratejik Ortaklar Destekleyen Kurumlar Organizasyon BU FUAR

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 18 Haziran 2014 İTÜDER SOMA dan Sonra: Türkiye de

Detaylı

ĞİŞİKLİĞİ. Yeni Mücadele ile Yüzleşmek. Kasım 2006

ĞİŞİKLİĞİ. Yeni Mücadele ile Yüzleşmek. Kasım 2006 İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ Yeni Mücadele ile Yüzleşmek Kasım 2006 WWF Kimdir? WWF 5 kıtada, 50 den fazla ülkede temsilciliği bulunan dünyanın en büyük ve saygın doğa kuruluşlarındandır. 100 den fazla ülkede

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

SIGN İSTANBUL 2016 SONUÇ RAPORU

SIGN İSTANBUL 2016 SONUÇ RAPORU SIGN İSTANBUL 2016 SONUÇ RAPORU 18. kez 29 Eylül- 2 Ekim 2016 tarihlerinde organize edilen SIGN İstanbul Uluslararası Endüstriyel Reklam ve Dijital Baskı Teknolojileri Fuarı; son 18 yılın en yoğun ziyaretçisini

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

Çalıştayda konuşan YEĞİTEK Genel Müdürü Tırnakçı, öğretmen atamaları döneminde çoğu yurt dışından yoğun siber saldırılara maruz kaldıklarını söyledi.

Çalıştayda konuşan YEĞİTEK Genel Müdürü Tırnakçı, öğretmen atamaları döneminde çoğu yurt dışından yoğun siber saldırılara maruz kaldıklarını söyledi. SİBER GÜVENLİK VE SOSYAL MEDYANIN DOĞRU KULLANIMI ÇALIŞTAYI: GÜVENDE MİSİN?, MEB ZÜBEYDE HANIM HİZMET İÇİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, ATAŞEHİR/İSTANBUL, 17 18 ŞUBAT 2018 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim

Detaylı

GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI

GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Kaan Sidar, Dünya'da 2 milyar insanın yeterli beslenemediğini ve 10 milyon insanın açlıktan

Detaylı

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır.

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. 2017 Dünya Su Günü Bildirisi 2016 yılı, ilk kayıtların tutulduğu 1880 yılından bu yana en sıcak yıl olarak kayda geçti. 2 yüzyıl, dünya ortalama

Detaylı

ULUSLARARASI AYDINLATMA & ELEKTRİK MALZEMELERİ FUARI VE KONGRESİ İSTANBUL FUAR MERKEZİ

ULUSLARARASI AYDINLATMA & ELEKTRİK MALZEMELERİ FUARI VE KONGRESİ İSTANBUL FUAR MERKEZİ ULUSLARARASI AYDINLATMA & ELEKTRİK MALZEMELERİ FUARI VE KONGRESİ İSTANBUL FUAR MERKEZİ Türk aydınlatma ürünleri kalite, fiyat ve teslim sürelerindeki avantajından dolayı çevre coğrafyada tercih ediliyor.

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI KALIP AVRASYA 2014 BURSA METAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI BURSA SAC İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI 2014 BELEX 2014 BURSA 5. HIRDAVAT VE İŞ GÜVENLİĞİ FUARI 2014 4 7 Aralık 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

Detaylı

4. ULUSLARARASI ELECTRONIST FUARINDAN 2016 YILI İÇİN ÜMİT VADEDİCİ KAPANIŞ

4. ULUSLARARASI ELECTRONIST FUARINDAN 2016 YILI İÇİN ÜMİT VADEDİCİ KAPANIŞ 4. ULUSLARARASI ELECTRONIST FUARINDAN 2016 YILI İÇİN ÜMİT VADEDİCİ KAPANIŞ Elektronik yan sanayi sektörünü bir araya getiren tek organizasyon Uluslararası Electronist Fuarı yerliyabancı birçok farklı şehir

Detaylı

SIGN İSTANBUL 2015 SONUÇ RAPORU

SIGN İSTANBUL 2015 SONUÇ RAPORU SIGN İSTANBUL 2015 SONUÇ RAPORU 10-13 Eylül 2015 tarihlerinde 17.kez organize edilen Uluslararası SIGN İstanbul Endüstriyel Reklam ve Dijital Baskı Teknolojileri Fuarı; katılımcılarının ve ziyaretçilerinin

Detaylı

BAYRAM DA TERCİH BODRUM VE ROMA. KOCADON: HAZIRIZ

BAYRAM DA TERCİH BODRUM VE ROMA. KOCADON: HAZIRIZ BAYRAM DA TERCİH BODRUM VE ROMA. KOCADON: HAZIRIZ Bayram tatili için tatilciler yurt içinde Bodrum u, yurt dışında Roma yı tercih ediyor Ramazan Bayramı nın hafta içine denk gelmesi ve çalışanların yıllık

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMA KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

ARKIMEET 2014 KARBON AYAK İZİ RAPORU

ARKIMEET 2014 KARBON AYAK İZİ RAPORU ARKIMEET 2014 KARBON AYAK İZİ RAPORU 1. Giriş Bu doküman Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 19 20 Kasım 2014 günlerinde Istanbul Four Seasons Hotel The Bosphorus ta düzenlenen ARKIMEET 2014 etkinliği

Detaylı

Zirve Takvimi

Zirve Takvimi 2016-2017 Zirve Takvimi İK profesyonellerinin buluşma noktası... 2016-2017 Zirve Takvimi 13. Seçme Yerleştirme & Yetenek Yönetimi Zirvesi 5-6 Ekim 2016, İstanbul Marriott Hotel Asia Performans, Ücret ve

Detaylı

ASANSÖR İSTANBUL 2015 SONUÇ RAPORU

ASANSÖR İSTANBUL 2015 SONUÇ RAPORU ASANSÖR İSTANBUL 2015 SONUÇ RAPORU Uluslararası ASANSÖR İstanbul Fuarı, 26-29 Mart 2015 tarihlerinde Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği AYSAD ın desteği ile 14. kez kıtaları buluşturdu. 28

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri

Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri Küresel İklim Değişikliği Nedir? Çeşitli gaz ve çevre kirliliği gibi olaylar sonucu atmosfer incelmeye başlamıştır.böylece güneş ışınları dünyaya daha fazla

Detaylı

Yapi.tedarikdergisi.com / 14.05.14

Yapi.tedarikdergisi.com / 14.05.14 Yapi.tedarikdergisi.com / 14.05.14 37. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul 106.537 ziyaretçiyi ağırladı! Yapı sektörünün zirvesi Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul, uluslararası etkinlikleri ve yarattığı iş fırsatları

Detaylı

TÜBİTAK'tan kimyasal silaha karşı büyük buluş

TÜBİTAK'tan kimyasal silaha karşı büyük buluş TÜBİTAK'tan kimyasal silaha karşı büyük buluş TÜBİTAK'ın geliştirdiği 'T-1' adlı malzeme, güçlü emiş gücü sayesinde sıvı kimyasalları cilt, silah, elbise, teçhizat, araç, arazi ya da binalardan hızla emerek

Detaylı

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yvzkymkc@gmail.com 2 Atmosferi hangi coğrafya dalı inceler? Klimatoloji 4 Asal Gazlar 0,96% Oksijen 20,95% Azot 78,07% ASAL GAZLAR

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 29. Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı 4. İstanbul Teknik Tekstiller ve Nonwoven Fuarı 9. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı Hazırlayan TEKNİK Fuarcılık

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve ÇEVRE Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB ve Çevre- Temel ilkeler AB ve İklim Değişikliği AB ve Su Kalitesi AB ve Atık Geri Dönüşümü Müzakere sürecinde

Detaylı

Fethiye den 7 Kooperatif Ulaşımda Dönüşüme Katıldı

Fethiye den 7 Kooperatif Ulaşımda Dönüşüme Katıldı Fethiye den 7 Kooperatif Ulaşımda Dönüşüme Katıldı Muğla Büyükşehir Belediyesi nin il genelinde sürdürdüğü Ulaşımda Dönüşüm Projesi ne Fethiye İlçesinde faaliyet gösteren 7 kooperatif daha katıldı. Muğla

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ. Kimya Mühendisleri;

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ. Kimya Mühendisleri; KİMYA MÜHENDİSLİĞİ Kimya mühendisliği; temel olarak kimya bilimi ile matematik, fizik, biyoloji, çevre, kalite ve ekonomi bilimlerini kullanarak proses tasarlayabilen ve önemli endüstriyel, teknolojik

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır.

I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır. I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır. Fosil yakıtlar, çoğu yeşil bitkilerin fotosentez ürünü

Detaylı

7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI

7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI 7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında organize edilen ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye

Detaylı

15 18 HAZİRAN 2015 FRANKFURT - ALMANYA

15 18 HAZİRAN 2015 FRANKFURT - ALMANYA ACHEMA 2015 ULUSLARARASI KİMYA VE İŞLEME SANAYİ FUARI ZİYARET RAPORU 15 18 HAZİRAN 2015 FRANKFURT - ALMANYA Aykut TERZİOĞLU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Fuarcılık Şefi 1 ACHEMA 2015 ULUSLARARASI KİMYA

Detaylı

İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler. Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar

İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler. Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar 1/36 İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, Dünya da ve Türkiye de gözlemler IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar Uluslararası Kuruluşlar, Aktiviteler için Sektörler

Detaylı

Metodoloji. Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki tüketici ile

Metodoloji. Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki tüketici ile Metodoloji Araştırma Şirketi Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki 1.334 tüketici ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın görüşmeleri 04 Eylül / 31 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

Güneş Enerjisi nde Lider

Güneş Enerjisi nde Lider Güneş Enerjisi nde Lider GO Enerji, 2003 yılından itibaren, Güneş enerjisinden elektrik üretimi teknolojilerinde uzmanlaşmış ekibiyle faaliyet göstermektedir. Kendi markaları ile ABD den Avustralya ya

Detaylı

ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI

ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI ELEX SEKTÖRÜNÜN TEK FUARI 26-29 Eylül 2013 tarihleri arasında organize edilen ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye nin ve bölgenin sektöründeki tek ihtisas fuarı olan

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KÜLLİYESİ TURKISH WATER FOUNDATION CLIMATE CHANGE FACULTY. Aralık (December) 2016 İstanbul - Türkiye.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KÜLLİYESİ TURKISH WATER FOUNDATION CLIMATE CHANGE FACULTY. Aralık (December) 2016 İstanbul - Türkiye. Sayı (Number): 1 Atmosferdeki CO 2 Seviyesi 400 ppm i Aştı Ahmet ÖZTOPAL Aralık (December) 2016 İstanbul - Türkiye İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KÜLLİYESİ TURKISH WATER FOUNDATION CLIMATE CHANGE FACULTY İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İÇERİK 1. DÜNYADAKİ VE ÜLKEMİZDEKİ ENERJİ KAYNAKLARI VE KULLANIMI 1.1 GİRİŞ 1.2 ENERJİ KAYNAKLARI 1.3 TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ ENERJİ POTANSİYELİ 2. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Detaylı

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ Bilim adamlarınca, geçtiğimiz yıllarda insan faaliyetlerindeki artışa paralel olarak, küresel ölçekte çevre değişiminde ve problemlerde artış olduğu ifade edilmiştir. En belirgin

Detaylı

ÇEVRE KORUMA ÇEVRE. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA ÇEVRE. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA ÇEVRE Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Çevre Kirlenmesi İnsanoğlu, dünyada 1,5 milyon yıl önce yaşamaya başlamıştır. Oysa yer küre 5,5 milyar yaşındadır. Son 15 yıl içinde insanoğlu, doğayı büyük ölçüde

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

WIN EURASIA Metalworking

WIN EURASIA Metalworking WIN EURASIA Metalworking Sac işleme ve metal işleme süreçleri için eşsiz platform 11-14 Şubat 2016 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi İstanbul TÜRKİYE www.win-metalworking.com Türkiye nin Önemi WIN EURASIA Metalworking

Detaylı

PROJE DESTEKLĐ DENEY UYGULAMASI. Ders Sorumlusu:Prof. Dr. Đnci Morgil

PROJE DESTEKLĐ DENEY UYGULAMASI. Ders Sorumlusu:Prof. Dr. Đnci Morgil KĐMYA EĞĐTĐMĐNDE ĞĐTĐMĐNDE PROJE DESTEKLĐ DENEY UYGULAMASI Ders Sorumlusu:Prof. Dr. Đnci Morgil Proje Hedef Sorusu: Sıcaklık bitkilerin CO2 emilimini azaltıp, küresel ısınmayı daha da arttırır mı? Küresel

Detaylı

SONUÇ RAPORU. CYF Fuarcılık A.Ş.

SONUÇ RAPORU. CYF Fuarcılık A.Ş. SONUÇ RAPORU Bitki sektörünün dev buluşması bu yılda 27 30 Kasım 2014 tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi nde gerçekleşti. Kıtaların buluşma noktası İstanbul da 21 farklı ülkeden gelen 333 katılımcı

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE KULÜBÜ YEŞİL SEKTÖR TANITIM DOSYASI HAKKIMIZDA Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Kulübü (YTÜÇEV); sürdürülebilir gelişim sürecinde sanayi, sosyal yaşam ve çevre boyutlarının

Detaylı

YİSAD Üyelerinden Çanakkale Şehitliği ne ziyaret Ağustos 2012 / Demir Çelik Store

YİSAD Üyelerinden Çanakkale Şehitliği ne ziyaret Ağustos 2012 / Demir Çelik Store YİSAD Üyelerinden Çanakkale Şehitliği ne ziyaret 2 Ağustos 2012 / Demir Çelik Store Çanakkale Şehitlik Abidesi Tuncay Sergen / Y SAD Yön. Kur. Bşk. YİSAD - Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri

Detaylı

i eknolojt yon Ġnovas

i eknolojt yon Ġnovas UMT a.ģ. Ġnovasyon Teknoloji Biz Kimiz? 2015 yılında faaliyete başlayan firmamız bilgisayar destekli tasarım ve üretim alanında ürün geliştiren, güvenlik sistemleri, donanımsal çözümler sunan, mobil yazılım

Detaylı

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI Sektörlerindeki ürünlerin, en son teknolojik gelişmelerin, dünyadaki trendlerin ve son uygulamaların sergilendiği, 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

Tarımda inovasyon küresel ölçekte stratejik değer kazandı

Tarımda inovasyon küresel ölçekte stratejik değer kazandı Tarımda Ar-Ge ve tarımda inovasyon konularını ele alalım. Türkiye, yakın zamana kadar tarım ürünlerinde kendine yeten bir ülke konumunda bulunuyordu. Son yıllarda tarım ürünleri ithalatındaki artış, bu

Detaylı

20 Ağustos 2015 DOMOTEX Turkey (25 28 Mayıs 2015) DOMOTEX Turkey, halının merkezinde uluslararası bir platform sundu

20 Ağustos 2015 DOMOTEX Turkey (25 28 Mayıs 2015) DOMOTEX Turkey, halının merkezinde uluslararası bir platform sundu Kapanış Bülteni 20 Ağustos 2015 DOMOTEX Turkey (25 28 Mayıs 2015) DOMOTEX Turkey, halının merkezinde uluslararası bir platform sundu Makine halısı üretiminin merkezi konumundaki Gaziantep te düzenlenen

Detaylı

FUAR SONUÇ RAPORU İSTANBUL. Eş Zamanlı: labtechmed. 26-29 Mart 2015. www.expomedistanbul.com

FUAR SONUÇ RAPORU İSTANBUL. Eş Zamanlı: labtechmed. 26-29 Mart 2015. www.expomedistanbul.com Supported by: İSTANBUL 2015 26-29 Mart 2015 Avrasya ve Türkiye nin önemli karar vericilerini, dünyadan tedarikçilerle aynı platformda bir araya getiren lider medikal fuar FUAR SONUÇ RAPORU Eş Zamanlı:

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 09 Nisan 2014 Çarşamba Dünyada Enerji Görünümü Dünyada, artan gelir ve nüfus artışına paralel olarak birincil enerji talebindeki yükseliş hız kazanmaktadır. Nüfus artışının özellikle OECD Dışı ülkelerden

Detaylı

GÜNEŞ C C GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ

GÜNEŞ C C GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ GÜNEŞ DÜNYA Evrendeki 100.000.000 Galaksiden biri Samanyolu.. Samanyolu ndaki 500.000.000 yıldızdan, yani Evrendeki 50.000.000.000.000.000 (katrilyon) yıldızdan sadece biri ise, bizim dünyamız.. GÜNEŞ

Detaylı

KÜRESEL ISINMA ve ENERJİ POLİTİKALARI. Özgür Gürbüz Yeşiller Enerji Çalışma Grubu 8 Ekim 2006 - İstanbul

KÜRESEL ISINMA ve ENERJİ POLİTİKALARI. Özgür Gürbüz Yeşiller Enerji Çalışma Grubu 8 Ekim 2006 - İstanbul KÜRESEL ISINMA ve ENERJİ POLİTİKALARI Özgür Gürbüz Yeşiller Enerji Çalışma Grubu 8 Ekim 2006 - İstanbul Sera gazları ve kaynakları Kyoto Protokolü tarafından belirtilen 6 sera gazı: Karbon dioksit (CO

Detaylı

Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Proje Grubu KARINCA. Emrah AVCI Abdullah Bayram GÜRDAL

Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Proje Grubu KARINCA. Emrah AVCI Abdullah Bayram GÜRDAL Y.İ.B.O. ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ Proje Grubu KARINCA Grubu Üyeleri Asıl alt

Detaylı