CRANĠUM HASTALIKLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CRANĠUM HASTALIKLARI"

Transkript

1 CRANĠUM HASTALIKLARI

2 CRANĠUM CONTUSĠONLARI Etkileyen kontüzyonun Ģekline, Ģiddetine ve etkiyen maddenin yapısına göre, kafatasının yumuģak ve sert dokularında değiģik derecede birtakım bozukluklar oluģur. Buna göre: Hafif derecede etkili olanlar; deri ve derialtı bağdokusunda hematom, ödem, ezik ve apse Orta Ģiddette olanlar; deri nekrozları, periostitis, ostitis, osteo-periostitis, contusio ve commotio cerebri ġiddetli derecede olanlar; cranium un açık ve kapalı kırıklarına, cerebral shock a neden olurlar.

3 Cranium contusionlarının neden oldukları lokal ve genel semptomlar: Lokal semptomlar; deformasyon, impression, krepitasyon, ağrı, açık ya da parçalı kırıklar. Genel semptomlar; commotio cerebri, meningoencephalitis, bilinçsizlik, genel ve lokal felçler, kanamalar, ani ölüm olayları (Ģok).

4 CRANĠUM KIRIKLARI Evcil hayvanlarda ender görülür. Bununla beraber daha çok kedi, köpek ve atlarda rastlanır. BaĢlıca neden trafik kazalarıdır. Kapalı ve açık kırıklar Ģeklinde oluģur. Çoğunlukla da çöküntü kırıkları görünümündedir. Semptomlar çok değiģiklik gösterir. Sınırlı bozukluklar halinde bölgesel olabildiği gibi, çoğunlukla da genel bozukluklar halinde ölüme kadar varabilen değiģik semptomlar halinde belirginleģir. Çoğu kez cranium kırıkları; amaurosis, sağırlık, ağız-burun kanamaları gibi bozukluklarla komplikedir.

5 Prognoz; çoğunlukla kırığın yerleģtiği yere göre değiģiklik gösterse de kuģkuyla karģılanır. Özellikle os sphenoidale ve ethmoidale kırıklarında iyileģme olanaksızdır. Temporal, parietal kemiklerin kırıklarında bile aylar sonra oluģagelen kalluslara iliģkin olarak değiģik biçimde fonksiyonel ve genel bozukluklar ortaya çıkar.

6 Sağaltım: Öncelikle bu hayvanlar sessiz ve sakin bir yerde dinlendirmeye alınır. OluĢabilecek komplikasyonları engellemek için, özellikle açık kırıklarda antibiyotik uygulamaları, serum glicosée veya dextrose (%5) enjeksiyonları yapılmalıdır. Yine açık kırıklarda parçaların uzaklaģtırılmasına veya trepanasyon ile bunların yerlerinden alınmasına çalıģılır. Genel durum bozukluklarına karģı purgatifler, kardiotonikler uygulanmalıdır. BaĢ bölgesine soğuk uygulamalar yapılabilir. Eti yenen hayvanların, kasaplık olarak değerlendirilmesi önerilmelidir.

7 OS MANDĠBULA KIRIĞI At, kedi ve köpeklerde daha çok symphisis mandibula kırığı Ģeklinde görülür. Atlarda bazen diģ kırıkları ile birlikte parsiyel kırıklar da gözlenir. Neden çoğunlukla trafik kazalarıdır. Atlarda diģindirik uygulamaları, kedi ve köpeklerde ısırmalara bağlı olarak da Ģekillenir. Sağaltımda daha çok kemik dikiģlerinden yararlanılır. Özellikle küçük hayvanlarda symphisis ayrılmalarında, kanin diģler arasına paslanmaz çelik tellerle sekiz rakamı Ģeklinde ligatür uygulamaları yeterli olur. Daha sonra bu hayvanlar belirli bir süre sıvı besinlerle beslenir.

8 OS PALATĠNUM KIRIĞI Ya doğmasal fissurlar Ģeklinde görülür ya da sonradan travma sonucunda oluģur. Sonradan oluģanlara daha çok trafik kazaları sonucunda kedilerde rastlanır. Bu kırıklarla birlikte bazen os nasale kırıklarına da rastlanabilir. Doğmasal görülen fissur veya yarıklar, daha çok danalarda anomaliler halinde gözlenir. Benzer olgulara köpeklerde de rastlanabilir. Os palatinum kırık ve fissurlarında, emme veya su içme sırasında bunların burundan geliģi gözlenir. Bazı olgularda solunum güçlüğü de görülebilir. Sağaltım için, edinsel olanlarda yapay besleme ve ağzın hareketsizliğinin sağlanması yeterli olmaktadır. Doğmasal olanlarda sağaltım çoğunlukla yapılamaz, ancak son yıllarda bunlara yönelik plastik cerrahi giriģimleri ile baģarılı sonuçlar alınmaktadır.

9 OS NASALE KIRIĞI Daha çok at ve köpeklerde gözlenir. Longitudinal Ģekillenebildiği gibi, transversal ve açık kırıklar Ģeklinde de olabilir. Transversal olanlar parçalı ve çöküntü kırığı Ģeklindedir. Burun kanaması ve solunum güçlüğü, burun mukozasının büyük ölçüde yıkımı ve ĢiĢkinlikleriyle iliģkilidir. Seyrek de olsa oluģan yara ile ilgili olarak, bölgesel bir travmatik amfizem de saptanabilir.

10 OS MAXĠLLA KIRIĞI - Horizontal kırıklar Ģeklinde ve molar diģler düzeyinde oluģur. Özellikle atlarda gözlenir. - Çoğunlukla parsiyel kırıklar Ģeklinde diģ alveollerinin açığa çıkmasına neden olur. Bazen diģ kırıkları ile birlikte oluģur. - Çoğunlukla açık kırıklar Ģeklinde olup, sinus maxillarisler de dıģarıya açılır. Atlarda daha çok trafik kazası ile oluģur. - Çoğunlukla yem yeme güçlüğü, ĢiĢkinlik ve ağrı gözlenir. Alınan besinlerin sinuslara dolması nedeniyle sinus maxillaris in irinli yangıları Ģekillenir. - Prognoz; atlarda sinusitis, concha nekrozu, alveolar periostitis gibi komplikasyonlar nedeniyle çoğunlukla elveriģsiz kabul edilir.

11 OS FRONTALE KIRIĞI At ve sığırlarda daha çok görülür. Bölgede sinus frontalis bulunduğundan, çoğunlukla ince olan yüzlek katında açık kırıklar oluģur. Bu nedenle sinus frontalis in yangısı Ģekillenir. Atlarda sinus frontalis, sinus maxillaris superior ile kominikasyon halinde olduğundan çoğunlukla yangı buraya da yayılır. Sığırlarda ise, sinus frontalis burun boģluğu ile iliģkilidir. Bu nedenle sinus nasalis in yangılanma olasılığı fazladır. Sağaltımda, çoğunlukla kırık kemik fragmentleri uzaklaģtırılır. Radyolojik olarak saptanan kapalı kırık veya fissur olgularında, sadece derideki yaralara gerekirse dikiģ uygulaması veya yara sağaltımı yapılır.

12 ORBĠTA KIRIKLARI Daha çok at ve köpeklerde gözlenir. Çifte darbeleri, trafik kazaları ve ısırık yaralarının komplikasyonu sonucunda Ģekillenir. Bu kırıklardan en çok bulbus oculi etkilendiğinden exophthalmus Ģekillenebilir. Özellikle orbita ya doğru disloke olan kemik fragmentleri ve temporel bölgeden etkiyen kontüzyonlar değiģik derecede lezyonlara neden olur. Sağaltım, gözde belirlenen lezyonlara göre olur. Exophthalmus olgularında nervus opticus kopmuģsa, bulbus oculi nin ekstirpasyonu yapılır. Kırık kemik fragmentleri uzaklaģtırılır. Sadece orbita kenarında oluģan parsiyel kırıklarda ve tam olmayan exophthalmus da kemik parçaları uzaklaģtırılarak bulbus oculi nin reddi yapılır. Gözde olası enfeksiyona (Panophthalmia purulenta) karģı, bölgesel antiseptik yaģ kompres ve pomat uygulamaları ile parenteral antibiyotik uygulanır.

13 OS ZYGOMATĠCUM KIRIĞI Domuz, kedi, köpek gibi hayvanlarda anatomik özellik olarak burnun bir bölümünün fibröz bir yapıda olması dıģ etkilere karģı korunmasız kılar. Bazı köpek ırklarında, bunun dıģa doğru fazla kabartılı bir durum göstermesi, travmalara karģı predispozisyon yaratır. Diğer hayvanlarda, os zygomaticum baģlıca iki noktadan kırılır. Birincisi; maxillar ekleme doğru olan kırıklar olup, yem yeme iģlemini büyük ölçüde güçleģtirir. Ġkincisi; kemiğin en kavisli noktasında oluģan impresyon, parçalı ya da total kırıklarıdır. Palpasyonda kırık fragmentlerinin aģırı hareketliliği, krepitasyon ve ağrı saptanır. Kırık dıģında ligament yapılarda parsiyel veya total rupturlar, ĢiĢkinlikle beraber yangı belirtileri gözlenir. Sağaltımda öncelikle yangı oluģumu önlenir. Kırıkta Ģirurjikal bir giriģim yapılmaz, ancak hayvanların belirli bir süre yumuģak ve sulu gıdalarla beslenmesi gerçekleģtirilir.

14 BOYNUZLARIN LEZYONLARI Boynuz Kırıkları Uzun boynuz yapısına sahip olan sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda gözlenir. Tırnak ve kemik boynuz katları beraberce kırılabildiği gibi sadece tırnak katının kırılması da olabilir. Transversal ve boynuz kaidesine yakın yerden oluģan tam kırıklarda, boynuzların sinüs frontalis ile iliģkileri nedeniyle, sinusitis e iliģkin komplikasyonların oluģumu Ģirurji yönünden önemlidir.

15 Boynuz kaidesinde Ģekillenen çatlak ve parsiyel kırıklarda, sadece belirgin bir ağrı ile deride bölgesel bir ĢiĢkinlik dikkati çeker. Tam kırıklarda, tek taraflı olarak burundan akan bir kan gözlenir. EskimiĢ ve suppure olmuģ boynuz kırklarında bu akıntı muko-purulent bir özelliktedir. Sağaltım: Tüm diğer tam olmayan kırıklarda olduğu gibi; eğilmiģ veya torsiyona uğramıģ boynuzların, bandajla doğal pozisyonlarına getirilerek kaynaģmaları sağlanmaya çalıģılır. Bu amaçla, her iki boynuzu arkadan öne doğru tesbit eden basit cebireler kullanılır.

16 Boynuz boģluğunu açığa çıkaran kırık olgularında, bölgenin kuru olarak gerekli antisepsisini sağlamak gerekir. Granülasyon dokusu oluģuncaya kadar da, sağlam boynuza tesbit edilen sekiz rakamı Ģeklinde pansumanlar uygulanır. Antiseptik solüsyonların, elverdiği ölçüde boynuz boģluğuna kaçmamasına özen göstermelidir. Zira, sinüs frontalis e sürüklenen yabancı cisimler, sinusların enfeksiyonunu kolaylaģtırır. BoĢluğa düģmüģ olan kırık kemik parçaları, pensle uzaklaģtırılır.

17 EskimiĢ ve enfekte olmuģ boynuz kırığı olgularında; boynuz bölgesinin anestezisinden sonra tel veya kıl testereler ile boynuz kaidesinden amputasyon gerçekleģtirirlir. Sonra da, uzun bir süre pansuman uygulanır. Pansumanların Huile de Cade ile yapılması ve uygulanan cebirelerin, 4-6 hafta süreyle yerinde kalması önerilir. Tırnak boynuz kırıklarında ise herhangi bir giriģimde bulunma gereksinimi duyulmaz.

18 BOYNUZLARIN LEZYONLARI Boynuz Çıkıkları Kemik boynuz üzerinde yer alan tırnak boynuzun, bağlı bulunduğu kemik, deri ve bağ dokusundan ayrılmasına denir. En çok sığır ve koçlarda oluģur. Klinik Görünüm: Semptom olarak, kanama ve ağrı gözlenir. Kanama daha çok kemik boynuz üzerinde ve kaidesinde damlacıklar Ģeklindedir. Boynuz çıkığı olguları, bazen parsiyel bir ayrılma Ģeklinde de olabilir. OluĢumu; boynuzların dar bir alana sıkıģmaları sırasında, yapılan ani hareketler sonucu Ģekillenir.

19 Sağaltım: Yeni ĢekillenmiĢ olgularda, çıkan kornu katının hemen yerine konulmasına çalıģılır. Bunun için pomat borik, balık yağı gibi maddeler boynuza sürülür, boynuz yerine yerleģtirilir ve pansuman uygulanır. Boynuzun yerinde tutulması için, yine sekiz rakamı Ģeklinde bir pansuman ile sağlam boynuza tesbit edilir. Aynı amaçla boynuz kaidesine Huile de cade uygulanması da yarar sağlar. Pansuman 8-9 gün süreyle yerinde bırakılır ve sürekli kontrol edilerek olası bir supurasyonun önüne geçilmeye çalıģılır.

20 Boynuzların çıkmasını önlemek için üç aylık buzağılarda bölge gümüģ nitrat kalemi ile dağlanır. Dağlama iģlemi koterle de yapılabilir. Üç aylıkdan büyüklerde Antimon klorid %2, Acide salycilique %7, Kollodion %65 karıģımındaki pasta haricen bölgeye sürülür, ayrıca %10'luk sodyum hidroksit de uygulanır.

Baş bölgesinde, özellikle burun boşluğu çevresinde yer alan bir takım boşluklar vardır ki, bunlar başın ağırlığı artmadan yüzeyinin genişletilmesine

Baş bölgesinde, özellikle burun boşluğu çevresinde yer alan bir takım boşluklar vardır ki, bunlar başın ağırlığı artmadan yüzeyinin genişletilmesine SİNUS HASTALIKLARI Baş bölgesinde, özellikle burun boşluğu çevresinde yer alan bir takım boşluklar vardır ki, bunlar başın ağırlığı artmadan yüzeyinin genişletilmesine ve kasların daha çok kemiklere yapışmalarına

Detaylı

TIRNAK ÇATLAKLARI. Koroner kenardan Taban kenarından ilerleyen *Horizontal. Yüzlek Derin Sümbük Terbi Ökçe Taban Ökçe dayağı çatlağı

TIRNAK ÇATLAKLARI. Koroner kenardan Taban kenarından ilerleyen *Horizontal. Yüzlek Derin Sümbük Terbi Ökçe Taban Ökçe dayağı çatlağı TIRNAK ÇATLAKLARI Koroner kenardan Taban kenarından ilerleyen *Horizontal Yüzlek Derin Sümbük Terbi Ökçe Taban Ökçe dayağı çatlağı Tırnak çatlakları Nedenleri Kuru ortamlar Tırnak bakımının yapılmaması

Detaylı

TIRNAK ÇATLAKLARI. Koroner kenardan Taban kenarından ilerleyen *Horizontal. Yüzlek Derin Sümbük Terbi Ökçe Taban Ökçe dayağı çatlağı

TIRNAK ÇATLAKLARI. Koroner kenardan Taban kenarından ilerleyen *Horizontal. Yüzlek Derin Sümbük Terbi Ökçe Taban Ökçe dayağı çatlağı TIRNAK ÇATLAKLARI Koroner kenardan Taban kenarından ilerleyen *Horizontal Yüzlek Derin Sümbük Terbi Ökçe Taban Ökçe dayağı çatlağı Tırnak çatlakları Nedenleri Kuru ortamlar Tırnak bakımının yapılmaması

Detaylı

GENEL VETERİNER KLİNİĞİ PRENSİPLERİ VE EKİPMAN BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

GENEL VETERİNER KLİNİĞİ PRENSİPLERİ VE EKİPMAN BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU GENEL VETERİNER KLİNİĞİ PRENSİPLERİ VE EKİPMAN BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Hasta Hastalık Semptom, sendrom Sağaltım Prognoz Koruma Muayene yöntemleri Hastalık belirtileri Temel Kavramlar HASTA Vücudun tutuluşu,

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN COSTAE (Kaburgalar) İlk 7 costa, sternum ile costal kıkırdaklar sayesinde eklemleşirken, 8,9

Detaylı

TABAN ÜLSERİ --- ULCUS SOLEA VEYSEL TAHİROĞLU

TABAN ÜLSERİ --- ULCUS SOLEA VEYSEL TAHİROĞLU TABAN ÜLSERİ --- ULCUS SOLEA VEYSEL TAHİROĞLU Tanım: Süt ineklerinde çoğunlukla arka bacakların lateral, seyrek olarak ön bacakların medial tırnaklarında lokalize olan, boynuz tabakasının erozyonu ile

Detaylı

CERRAHİ ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

CERRAHİ ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI CERRAHİ ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

Basınç Nedir? Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi Mart 2018 ġiģli-ġstanbul

Basınç Nedir? Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi Mart 2018 ġiģli-ġstanbul Basınç Yarası Bakımı Yrd. Doç. Dr. Ġbrahim AYDOĞDU BVÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi 09-11 Mart 2018 ġiģli-ġstanbul Basınç Nedir? Ağırlık bir

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Travma; ani olarak dıştan mekanik bir etki sonucu meydana gelen, sağlığı tehdit eden, fiziksel ve ruhsal hasarlara yol açan bir olaydır.

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ANALAPS E-Fİ S TÜL TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİSİ DERNEĞİ Hastalardaki huzursuzluk, ateģ yüksekliği veya düģüklüğü, rektal veya anal bölgede ağrının sebebi anal

Detaylı

Şekil 70.Tırnak çatlağı çeşitleri

Şekil 70.Tırnak çatlağı çeşitleri 8.8. TIRNAK ÇATLAĞI VE NALI Tanımı: Paries ungulae nin cylindiri cornei lere (boynuz borucuk) paralel olarak ayrılmasına ve bütünlüğünün bozulmasına tırnak çatlağı denir. Ard ayaklarda ön kısımda, ön ayaklarda

Detaylı

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS SINIRLARI Linea temporalis superior Os zygomaticum proc. Frontalis Arcus zygomaticus FOSSA TEMPORALIS TABANI

Detaylı

Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları

Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları Pelvis Anatomisi ve Pelvis Kırıkları Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Pelvis Vücut ağırlığını, omurgadan alt ekstremitelere aktaran ana bağlantıdır. Pelvisi iki os

Detaylı

2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz)

2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz) 1 2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz) MUAYENE ve TANI (Hayvan Başına) (10 dan fazla sayıda hayvan için %40 oranında indirim yapılır) KLİNİKTE

Detaylı

Foramen infraorbitale (göz boşluğunun altındaki delik) Sinus maxillaris (üst çene kemiği içerisindeki boşluk) Bregma Lambda Os hyoideum (dil kemiği)

Foramen infraorbitale (göz boşluğunun altındaki delik) Sinus maxillaris (üst çene kemiği içerisindeki boşluk) Bregma Lambda Os hyoideum (dil kemiği) iskelet sistemi 1 KAFATASI Ossa cranii (kranyum kemikleri) Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Os frontale komşuluk Arcus superciliaris (kaş arkı) Os frontale önden görünüm Os ethmoidale ve ilgili yapılar

Detaylı

GÖMÜLÜ DİŞLER. Dişlerin gömülü kalma nedenleri

GÖMÜLÜ DİŞLER. Dişlerin gömülü kalma nedenleri GÖMÜLÜ DİŞLER Dişlerin gömülü kalma nedenleri 1. Evrim Teorisi: İnsanlar yüz yıllar içerisinde daha yumuşak gıdalara geçiş yaptıkları için evrimleşerek çene kemiklerinde küçülme meydana gelmesi sonucu

Detaylı

BEYAZ ÇİZGİ HASTALIĞI VEYSEL TAHİROĞLU

BEYAZ ÇİZGİ HASTALIĞI VEYSEL TAHİROĞLU BEYAZ ÇİZGİ HASTALIĞI VEYSEL TAHİROĞLU Tanımı : Solea nın abaxial kenarı üzerinde solea ve tırnak duvarı arasındaki fibröz birleşme noktasının ayrılmasıyla karakterize bir hastalık tablosudur Etiyoloji

Detaylı

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar iskelet sistemi 1 KAFATASI Kranyum kemikleri Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Arcus superciliaris (kaş arkı) Frontal kemik önden görünüm Etmoidal kemik ve ilgili yapılar Sfenoidal kemik üstten görünüm

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar iskelet sistemi 1 KAFATASI Kranyum kemikleri Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Arcus superciliaris (kaş arkı) Frontal kemik önden görünüm Etmoidal kemik ve ilgili yapılar Sfenoidal kemik üstten görünüm

Detaylı

AYAK HASTALIKLARI VEYSEL TAHİROĞLU

AYAK HASTALIKLARI VEYSEL TAHİROĞLU AYAK HASTALIKLARI VEYSEL TAHİROĞLU AYAK HASTALIKLARININ OLUŞUMUNDA ETKİLİ FAKTÖRLER 1-Genetik faktörler 2-Yemler ve Beslenme 3-Ahır yapısı, idaresi(işletmecilik) ve sığırın rahatı 4-Sığır Davranışları,

Detaylı

ĠZĠN ve BĠLGĠLENDĠRME FORMU

ĠZĠN ve BĠLGĠLENDĠRME FORMU KURUM ADI LOGO ĠZĠN ve BĠLGĠLENDĠRME FORMU ESTETĠK BURUN AMELĠYATI RĠNOPLASTĠ Bu form yapılacak ameliyatla ilgili olarak hasta ve yakınlarını bilgilendirmek için hazırlanmıģtır. Okutularak onaylatılması

Detaylı

Temel Stoma Bilgisi:Yara ve Bakımı Stoma-Ostomi Tanımı. Dersin Adı: Stoma Hemşireliği Sorumlu: Öğr. Gör. Bircan KARA

Temel Stoma Bilgisi:Yara ve Bakımı Stoma-Ostomi Tanımı. Dersin Adı: Stoma Hemşireliği Sorumlu: Öğr. Gör. Bircan KARA Temel Stoma Bilgisi:Yara ve Bakımı Stoma-Ostomi Tanımı Dersin Adı: Stoma Hemşireliği Sorumlu: Öğr. Gör. Bircan KARA Sunum İçeriği Yara nedir? Yara ve Yara Çeşitleri Yarada Güncel Hemşirelik Yaklaşımları

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

Büyük Hayvan Cerrahisi Ders Sunusu 07.10.2008. Prof.Dr.O.Sacit GÖRGÜL / Ögr.Gör.Dr. Göksen ÇEÇEN

Büyük Hayvan Cerrahisi Ders Sunusu 07.10.2008. Prof.Dr.O.Sacit GÖRGÜL / Ögr.Gör.Dr. Göksen ÇEÇEN Büyük Hayvan Cerrahisi Ders Sunusu 07.10.2008 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ Prof.Dr.O.Sacit GÖRGÜL / Ögr.Gör.Dr. Göksen ÇEÇEN Amarosis (Amaurosis) Bakar körlük Gözün saydam ortamlarının normal

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

ÜNİTE-10. Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım

ÜNİTE-10. Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım 1 ÜNİTE-10 Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Kırıklar ve İlk Yardım Çıkık ve İlk yardım Burkulma ve İlk Yardım Kırık Çıkık ve Burkulmada Tespit Yöntemleri GİRİŞ 3 Ülkemizde

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

Anatomi Ders Notları

Anatomi Ders Notları REGİONES CORPORİS ( VÜCUT BÖLGELERİ) İ OLUŞTURAN OLUŞUMLAR Regiones capitis Regiones colli Regiones pectoris Regiones abdominis Regiones dorsi Regiones membri thoracici Regiones membri pelvini REGİONES

Detaylı

BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel. Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür.

BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel. Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür. BURUN (NASUS) Prof. Dr. Mürvet Tuncel Burun solunum ve koku organıdır. Kemik ve kıkırdaktan yapılmış olup üzeri kas ve deri ile örtülüdür. Yapısı iki kısımda incelenir: - Nasus externus (dış burun) - Cavitas

Detaylı

BAŞ VE BOYUN. Cranium ve Fossa Cranii

BAŞ VE BOYUN. Cranium ve Fossa Cranii BAŞ VE BOYUN 1 Cranium ve Fossa Cranii Cranium (Kafa iskeleti): Santral sinir sistemi yapılarını içeren Neurocranium ve yüz iskeletini oluşturan Viscerocranium dan oluşur. Calvaria (Kafatası): Frontal,

Detaylı

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25 Tırnak batması nedir? Sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırıp tahriş etmesi sonucu oluşan iltihaplanma ve kronik yaraya tırnak batması denir. Genellikle ayaklarda ve birinci parmakta görülür. Tırnak batmasının

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

Ders Sunusu ( ) Ruminant Cerrahisi Dersi

Ders Sunusu ( ) Ruminant Cerrahisi Dersi Ders Sunusu (23.12.2008) Ruminant Cerrahisi Dersi Prof.Dr. O. Sacit GÖRGÜL Öğr.Gör.Dr. Göksen ÇEÇEN ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ Ayak Hastalıklarında Uygulanan Operasyonlar Tırnak cerrahisine

Detaylı

DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD

DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD DİYABETİK AYAK YARA BAKIMI ve HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI SEMA İNCE DİYABETİK AYAK YARA BAKIM HEMŞİRESİ Ç.Ü.T.F. ENDOKRİN VE METABOLİZMA BD SUNUM İÇERİĞİ Diyabetik ayak Diyabetik ayak yara nedenleri Etiyopatogenezi

Detaylı

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri İster amatör olarak spor yapın, isterseniz profesyonel sporcu olun, başınıza en sık gelen olaylardan biridir sakatlanmak. Yazan: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Detaylı

BURSİTİS (HİGROMA) Deri altında bulunan bursa mukoza subkutanea ların yangısına bursitis adı verilir.

BURSİTİS (HİGROMA) Deri altında bulunan bursa mukoza subkutanea ların yangısına bursitis adı verilir. VEYSEL TAHİROĞLU BURSİTİS (HİGROMA) Deri altında bulunan bursa mukoza subkutanea ların yangısına bursitis adı verilir. Mandada bursitis presternalis Klinik seyirleri yönünden akut ve kronik olarak ikiye

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Diyabetik Ayak Yaralarının Önlenmesinde ve Takibinde Hemşirenin Rolü

Diyabetik Ayak Yaralarının Önlenmesinde ve Takibinde Hemşirenin Rolü Diyabetik Ayak Yaralarının Önlenmesinde ve Takibinde Hemşirenin Rolü Ayak sorunlarının çoğu önlenebilir Alt ekstremite ampütasyonlarının çoğunun sebebi diyabetik ayak hastalığıdır. Ayak sorunlarının çoğu,

Detaylı

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ Trigeminal Sinirin Dalları N. ophthalmicus N. maxillaris N. mandibularis Maksiller Sinirin Dalları N. infraorbitalis N.zygomaticus N.alveolaris superioris anterioris N.alveolaris

Detaylı

HAVA KESESi HASTALIKLARI. (Saccus Aerophorus Hastalıkları)

HAVA KESESi HASTALIKLARI. (Saccus Aerophorus Hastalıkları) HAVA KESESi HASTALIKLARI (Saccus Aerophorus Hastalıkları) Evcil hayvanlardan yalnız tek tırnaklılara özgü olan eustachi borusu veya tuba pharyngotympanica'nın iki yönlü recessus'undan oluşan hava keseleri,

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DR. GÜLİZ UYAR GÜLEÇ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TıP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON H. VE KLİNİK MİK. AD- AYDIN UDAİS 2014 Giriş Diyabetin en sık ve ciddi

Detaylı

BURSİTİS (HİGROMA) Deri altında bulunan bursa mukoza subkutanea ların yangısına bursitis adı verilir.

BURSİTİS (HİGROMA) Deri altında bulunan bursa mukoza subkutanea ların yangısına bursitis adı verilir. BURSİTİS (HİGROMA) Deri altında bulunan bursa mukoza subkutanea ların yangısına bursitis adı verilir. Mandada bursitis presternalis Presternal Bursitis Klinik seyirleri yönünden akut ve kronik olarak ikiye

Detaylı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Doğal seyir & Prognoz Tedavi edilmezse uzun dönemde ekstremite

Detaylı

NASUS. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

NASUS. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT NASUS Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Nasus-Burun Solunum ve koku alma organı Kemik ve kıkırdaklardan yapılmış, kas ve deri ile örtülü Havanın ısıtılması, nemlendirilmesi, süzülmesi Kokunun alınması Sesin amplifikasyonu

Detaylı

SUTURASYON UMKE.

SUTURASYON UMKE. SUTURASYON UMKE Katlarına uygun olarak kapatılmalı. * Acil serviste kapatılan yaralarda genellikle 3 tabaka vardır. Fasia, ciltaltı doku ve cilt. * Kat kat kapatma: Scalp, parmak, el,ayak, tırnak, burun

Detaylı

OTİTTE ANTİBİYOTİK KULLANIMI

OTİTTE ANTİBİYOTİK KULLANIMI OTİTTE ANTİBİYOTİK KULLANIMI Akut Otitis Media (AOM)» Orta kulağı döşeyen solunum epitelinin inflamasyonu» Özellikle timpan boşluğunun yangısı» EN SIK ANTİBİYOTİK YAZMA NEDENİ 2 6 ay 9 ay 15 ay 24 ay 36

Detaylı

SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU. Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011

SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU. Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011 SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011 OLGU 9 Y, K Sağ humerus proksimali 2 yıl önce kırık Doğal iyileşmeye bırakılmış

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 4 (TIP 142) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ IV

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 4 (TIP 142) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ IV 2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 4 (TIP 142) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ IV KURUL IV KOORDİNATÖRÜ: Yard. Doç. Dr. Aslı Zengin Türkmen Başlama Tarihi: 02.04.18 Bitiş Tarihi: 25.05.18 Kurul süresi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin bazı diğer sonuçları (S00-T98) Kafa yaralanmaları (S00-S09) Yüzeysel kafa yaralanması Başın açık

BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin bazı diğer sonuçları (S00-T98) Kafa yaralanmaları (S00-S09) Yüzeysel kafa yaralanması Başın açık S00 S01 S02 S03 S04 S05 S06 S07 S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15 S16 S17 S18 S19 S20 S21 S22 S23 S24 S25 S26 S27 S28 S29 S30 S31 S32 S33 S34 S35 S36 S37 S38 S39 BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin

Detaylı

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır.

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMALAR KANAMA Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMANIN CĠDDĠYETĠNĠ BELĠRLEYEN DURUMLAR Kanamanın ciddiyetini belirleyen durumlar

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

BÖLÜM 3. Bandaj Ürünleri. MVM Medikal Veteriner Malzemeleri. www.mvm.com.tr. l BÖLÜM 3 SAYFA 95

BÖLÜM 3. Bandaj Ürünleri. MVM Medikal Veteriner Malzemeleri. www.mvm.com.tr. l BÖLÜM 3 SAYFA 95 BÖLÜM 3 Bandaj Ürünleri MVM Medikal Veteriner Malzemeleri l BÖLÜM 3 SAYFA 95 VET-FLEX Bandaj Yüksek kalitede esnek yapışkan bandaj. Güçlü, konforlu ve rahat kullanım sağlar. Kutu ambalaj:10 Adet Boyut

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

7.KUSURLU YÜRÜYÜŞLER VE BUNLARA UYGUN NAL ÇAKILMASI Kusurlu yürüyüşler topuk çalma, yetiştirme ve sürçme olmak üzere 3 şekildedir.

7.KUSURLU YÜRÜYÜŞLER VE BUNLARA UYGUN NAL ÇAKILMASI Kusurlu yürüyüşler topuk çalma, yetiştirme ve sürçme olmak üzere 3 şekildedir. 5. ÇEŞİTLİ BACAK DURUŞLARINA GÖRE NAL ÇAKILMASI 5.1. Önleri veya ardları açık duruşta: Bu bacak duruşunda dış yan ökçe iç taraftakine göre daha fazla kesilerek ikisi aynı seviyeye getirilir. Bu durumda

Detaylı

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Nocardia insanlarda ve hayvanlarda lokalize veya dissemine enfeksiyonlardan sorumlu olabilen

Detaylı

BAŞ VE BOYUN DAMARLARI

BAŞ VE BOYUN DAMARLARI BAŞ VE BOYUN DAMARLARI DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 BAŞ VE BOYUN ARTERLERİ A. Carotis externa Boyun, yüz ve saçlı derideki yapıların arteriel beslenmesini sağlar. Ayrıca dil ve maxilla yı da kanlandırır.

Detaylı

CERRAHİ ANABİLİM DALI ANALİZ FİYAT LİSTELERİ

CERRAHİ ANABİLİM DALI ANALİZ FİYAT LİSTELERİ CERRAHİ ANABİLİM DALI ANALİZ FİYAT LİSTELERİ ANALİZ- HİZMET ( KDV DAHİL ) TL. -köpek muayenesi At, Ruminant muayenesi 20TL Küçük kafes kusları, kanatlı muayenesi Yırtıcı kanatlı ve egzotik hayvanlar Kontrol

Detaylı

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde EPİLEPSİ Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır, ve beyin hücrelerinde geçici anormal deşarjlar sonucu ortaya çıkar. Epilepsi nöbetlerinin çok değişik

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

17.02.2015 NAZOGASTRİK (TÜP) SONDA UYGULAMASI. Nazogastrik Sonda Uygulaması. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Nazogastrik Sonda Uygulaması

17.02.2015 NAZOGASTRİK (TÜP) SONDA UYGULAMASI. Nazogastrik Sonda Uygulaması. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Nazogastrik Sonda Uygulaması 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 32.Hafta ( 04 08 / 05 / 2015 ) NAZOGASTRİK SONDA UYGULAMASI Slayt No : 44 Nazogastrik Tüp Uygulama Amaçları Zehirlenmelerde zararlı ve toksik maddeleri boşaltmak, Mide

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

Sıklık oranlarına göre çenelerde gömülü kalma sıralaması

Sıklık oranlarına göre çenelerde gömülü kalma sıralaması Dr. Levent Vahdettin Gömülü Dişler Sürme yaşı tamamlandığı halde normal oklüzyonda yerini alamamış kemik ve yumuşak doku içerisinde bütünüyle veya kısmen kalmış olan dişler gömülü diş olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

Hastalık zaman zaman sığırlarda da görülür. Koyunlara göre seyri daha hafiftir. Keçi ve yabani ruminantlarda da hastalık görülebilir.

Hastalık zaman zaman sığırlarda da görülür. Koyunlara göre seyri daha hafiftir. Keçi ve yabani ruminantlarda da hastalık görülebilir. MAVİ DİL HASTALIĞI Son günlerde yazılı ve görsel medyada adından sıkça bahsedilen ve özellikle küçükbaş ruminantlarda görülen Mavi Dil hastalığı, Trakya dan başlayarak Batı illerimizden, Çanakkale, Balıkesir,

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı

Yüksek Lisans Ankara Üniversitesi Ankara Veteriner Fakültesi Lisans Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Pr.

Yüksek Lisans Ankara Üniversitesi Ankara Veteriner Fakültesi Lisans Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Pr. Prof.Dr. ALİ BELGE Veterinerlik Cerrahi Eğitim Bilgileri 1980-1985 Yüksek Lisans Ankara Üniversitesi Ankara 1980-1985 Lisans Ankara Üniversitesi Veteriner Pr. 1987-1992 Doktora İstanbul Üniversitesi Yabancı

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

A. V. Veteriner Fakültesi Birinci ve İkinci Şiruıji Kürsüsü Prof. Dr. Burhanettin Öktem - Prof Dr. B. Sıtkı Artun

A. V. Veteriner Fakültesi Birinci ve İkinci Şiruıji Kürsüsü Prof. Dr. Burhanettin Öktem - Prof Dr. B. Sıtkı Artun A. V. Veteriner Fakültesi Birinci ve İkinci Şiruıji Kürsüsü Prof. Dr. Burhanettin Öktem - Prof Dr. B. Sıtkı Artun ---_._._--_._-_.- ---- - -----_._----- - - ----------- ------ KLİNİK BİR VAK' A MÜNASEBETİYLE

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 EKLEM İÇİ KIRIK CERRAHİSİ AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat Yöntem: Önerilen tedavinin içeriği, Yapılacak tedavi; kırık bölgesinde ekleme uzanan kırığın yerine oturtularak,

Detaylı

ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ

ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. Feridun ŞAKLAR ENDODONTİK TEDAVİDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ BAŞARI ORANLARI Kök kanal tedavisindeki başarı oranlarının belirlenmesi için bu güne kadar çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Detaylı

8.9. AYRILMIŞ PARİES UNGULEA VE NALI

8.9. AYRILMIŞ PARİES UNGULEA VE NALI 8.9. AYRILMIŞ PARİES UNGULEA VE NALI Paries ungulae nin alt kısmında beyaz çizgi hizasında solea ungulae den ayrılmasına Ayrılmış paries ungulae denir (Şekil 77-a). Çoğunlukla ön tırnakların iç yan kısımlarında

Detaylı

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI İçerik HİJYEN DERİNİN YAPISI DERİ BÜTÜNLÜĞÜNÜN BOZULMA NEDENLERİ BANYOLAR MASAJLAR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖZEL AĞIZ BAKIMI KIYAFETİN ÖNEMİ VE TEMİZLİĞİ Hijyen Hijyen; yunanca

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI DÖNEM II / DERS KURULU I SİNİR SİSTEMİ (11 EYLÜL KASIM 2017)

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI DÖNEM II / DERS KURULU I SİNİR SİSTEMİ (11 EYLÜL KASIM 2017) AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI DÖNEM II / DERS KURULU I SİNİR SİSTEMİ (11 EYLÜL 2017 07 KASIM 2017) I. DERS KURULU: SİNİR SİSTEMİ DERS KURULU Süre: Yöntem: Ölçme ve

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

Genellikle 1-3 günlük tedavi yeterlidir. Romatizma tedavilerinde en az bir hafta uygulanır.

Genellikle 1-3 günlük tedavi yeterlidir. Romatizma tedavilerinde en az bir hafta uygulanır. Prospektüs FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Metamizol steroid olmayan yangı giderici bir pyrazolone'dur. Analjezik, antiinflamatuar ve antipiretik etkilere sahiptir. Narkotik olmayan analjezikler grubuna girer.

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ : 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ : 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 5.Hafta (13-17 / 10 / 2014) 1.KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ 2.)YARA KAPATMADA GEÇİCİ ÖRTÜLER 3.)DESTEK SAĞLAYAN YÖNTEMLER Slayt No: 7

Detaylı

17.02.2015. ENTERAL BESLENME (Gavaj) 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği ENTERAL BESLENME ( GAVAJ ) Enteral Beslenme. 36.Hafta ( 01 05 / 06 / 2015 )

17.02.2015. ENTERAL BESLENME (Gavaj) 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği ENTERAL BESLENME ( GAVAJ ) Enteral Beslenme. 36.Hafta ( 01 05 / 06 / 2015 ) 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 36.Hafta ( 01 05 / 06 / 2015 ) ENTERAL BESLENME ( GAVAJ ) Slayt No : 48 4 ENTERAL BESLENME (Gavaj) Besin ve sıvıları ağız yoluyla yeterli alamayan veya hiç alamayan

Detaylı

GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir.

GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir. GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir. Bunun için de sırasıyla; Kontrol için temel gereksinimlerin temini,

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Fiziksel yada kimyasal bir etkiye bağlı olarak deri veya doku bütünlüğünün bozulmasına Yaralanma denir. Yaralayıcı faktörün özelliğine göre 1) Lokal veya 2) Genel etki göstermektedir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEODEX % 1.25 jel Haricen uygulanır. Etkin madde: 1 g jel, 12.50 mg deksketoprofene eşdeğer 18.45 mg deksketoprofen trometamol Yardımcı maddeler: Karbomer 980 NF (Carbomer Homopolymer),

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

TRAVMATOLOJİK ACİLLER

TRAVMATOLOJİK ACİLLER 1 TRAVMATOLOJİK ACİLLER Herhangi bir enerjiye maruziyet sonrasında vücudumuzda oluşan yaralanmalar travma olarak adlandırılabilir. İnsan vücudunun yoğun enerjiye ve bunun hasarına karşı direnci son derece

Detaylı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi. Prof. Dr. Demir Budak Dekan

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi. Prof. Dr. Demir Budak Dekan DERS KURULU YÜRÜTME KURULU DÖNEM I KOORDİNATÖRÜ: Prof. Dr. Mine KÜÇÜKER İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 / 2016

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİTÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI IV. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI. Grup D ( 8 Hafta)

T.C. BÜLENT ECEVİTÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI IV. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI. Grup D ( 8 Hafta) T.C. BÜLENT ECEVİTÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI IV. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI Grup D ( 8 Hafta) (02 Eylül 2014-28 Ekim 2014 ) Dekan Dekan Yardımcıları Eğitim BaĢ Koordinatörü

Detaylı

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ OSTEOARTRİT Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ Eklem kıkırdağından başlayıp, eklemlerde mekanik aşınmaya ve dejenerasyona yol açan kronik bir eklem hastalığıdır. LİTERATÜRDEKİ İSİMLERİ ARTROZ DEJENERATİF ARTRİT Yavaş

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 09/02/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 09/02/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-5 ARPA YEMLİK MTS 0.97 0.8718 13,09 KG 118,44.72 1 ARPA YEMLİK ı: 118,44.72 1 ARPA ı 118,44.72 1 MTS 1.5 1.5 1.500,00 KG 9,90 1 (30/45 ARASI RANDUMAN) MTS 1.20 1.20 1.2000

Detaylı

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ KLİNİĞİ DR.TAHSİN DALGIÇ GİRİŞ Laparoskopik kolorektal cerrahi son

Detaylı

AYAK BILEĞI ORTEZLERI

AYAK BILEĞI ORTEZLERI AYAK BILEĞI ORTEZLERI AYAKBILEĞI ANATOMISI AYAKBILEĞI ANATOMISI Kaslar: Gastrocnemius ve Soleus: Ayakileği plantar fleksiyonu Tibialis posterior: Plantar fleksiyon ve inversiyon Peroneus longus ve brevis:

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı