ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU 13. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTI RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU 13. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTI RAPORU"

Transkript

1 ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU 13. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTI RAPORU Ulusal Gençlik Parlamentosu 13. Olağan Genel Kurulu 72 ilden 176 kurum temsilcisi 260 delegenin katılımıyla Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ankara Hilton Garden Inn de gerçekleşen genel kurulun teması Gençlik ve Kariyer oldu. Genel kurulun ilk akşamı Habitat Derneği Yenilik ve Teknoloji Programı Direktörü İsmail Metin in açılış konuşmaları ve genel kurul toplantı programı üzerinden delegeleri bilgilendirmesi ile başladı. Ardından toplantının ilk akşamında delegeler ve sekretarya arasında tanışma aktivitesi gerçekleştirildi. Genel kurulun ilk günü, Ulusal Gençlik Parlamentosu tanıtım filminin izlenmesinin ardından dönemi yürütme kurulu üyesi Bartu Gündoğdu nun ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ın açılış konuşmaları ile başladı. Bartu Gündoğdu, Gençlik Hikayesi konuşması ile Selam olsun 12 sayfayı yazana ve 13. Sayfayı yazanlara diyerek başladığı sözlerine devam etti, bu genel kurulun önemini Türkiye nin 81 ilinden başvuru alındığını vurgulayarak dile getirdi. Bir Türkiye fotoğrafı çekmek istedik diyerek birlik ve beraberliğin önemini anlattı. Sezai Hazır, Gençlik ve Kariyer gündemiyle gerçekleştirilen 13. Genel Kurul da kişi veya kurum olarak yerelde ve ulusalda sivil toplumun sonu olmadığını; şimdiden elini taşın altına koyan, hayal kuran ve birlikte inisiyatif alan gençler için başka bir kariyerin mümkün olduğunu ve olacağını vurguladıktan sonra 13. Olağan Genel Kurul hedef ve amaçlarına değinerek konuşmalarına son verdi. Açılış konuşmalarında VISA Europe Kurumsal İletişim Müdürü İdil Dorsan, UNDP Mülkim Temsil Yardımcısı Atila Uras, UNHCR Türkiye Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın konuşmacı olarak yer aldılar.

2 İdil Dorsan, Ulusal Gençlik Parlamentosu delegeleri arasında Paramı Yönetebiliyorum eğitmeni var mı? diyerek konuşmalarına başladı. Yıllardır bütçe yaptığımı zannederdim fakat yılların bankacısı olarak yanlış yapıyormuşum. Dedikten sonra Paramı Yönetebiliyorum projesi hakkında küçük bir bilgilendirme yaptı bütçe planlaması ile ilgili bilgi verdi. Genel bir değerlendirme ile Paramı Yönetebiliyorum projesi bugün yarım milyon insana ulaşmasının yerelde ve ulusalda, kişi veya kurum olarak çalışan siz değerli Ulusal Gençlik Parlamentosu delegelerimizin sayesinde olduğunu söylemeden edemeyeceğim, bu heyecanı yaşattığınız için teşekkür ediyorum. diyerek konuşmalarını sonlandırdı. Damla Taşkın, konuşmalarına Ulusal Gençlik Parlamentosu nda, hem bilen hem yapabilen bir oluşum içerisinde yer aldığımı görüyorum diyerek başladı. Mülteciler ile ilgili konuşmalarında, Onların farklı ülkeden geldiklerini unutup bizimle eşit haklara sahip olması tek isteğimiz, ilk hedefimiz. diyerek, bu süreçte Türkiye nin gerçekleştirdiği etkinlikler ve katkılar konusunda bilgilendirme yaptı. Konuşmalarında Mültecilerin de kariyer fırsatları elde etmesi ve istihdam edilmeleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve edecektir. diye vurguladı. Atila Uras, genç ve gençlik katılımı vurgusunu Sevgili Dostlarım sözüyle belirtti. Gençlik ve Kariyer ile ilgili Yerel Gündem 21 ve 96 Habitat toplantısından bugüne kadar birçok farklı yerde olduğunu söyledi ve kendi hayatındaki değişime, kariyerindeki önemli noktalara vurgu yaptı. Bugünü yaşıyorsunuz, yarını inşa ediyorsunuz. Elini şimdiden taşın altına koyan siz değerli dostlarımın yaşamında ve kariyerinde önemli başarılara imza atacağına inanıyorum. diyerek sözlerine son verdi. Günün ilk yarısında gerçekleştirilen panelin konusu Farklı bir kariyer: Girişimcilik olurken Başak Saral ın moderatörlüğündeki panele, ALSE Makine Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılıç, FUNİKA Holding Yönetim Kurulu Bşk. Yrd. Civan Sözkesen ve IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür katıldı.

3 Başak Saral, Girişimcilik kariyer fırsatı yaratır mı? sorusunu yöneltti ve panelistlere tek tek söz hakkı vererek hepsinin kariyer fırsatlarını nasıl ortaya koyduklarını dinledi. Civan Sözkesen Girişimci olmak için zengin ailenin çocuğu ya da çok iyi bir üniversite mezunu olmanıza gerek yok. diyerek başka bir kariyer mümkün olduğundan bahsetti. Nasıl kariyer fırsatı yarattıklarından ve şimdiki zamanda nasıl ilerlediklerinden bahsederken, Dr. Ali Ercan Özgür, Habitat ekosistemi ile başladığı girişimcilik hayatını anlattı. Genç olmak hata yapmaktır, hata yapmaktan korkmayın. diyerek şansın matematiğinden bahsetti. Sedat Kılıç ise Sadece teknoloji ile girişimci olmazsınız, girişimci olmak için başka yollar da var ama teknolojiyi girişimcilik için bir nimet olarak kullanın. dedi ve girişimciliği bir örnek ile vurguladı. Hz. Adem den 2003 yılına kadar olan bilgiyi 48 saat içerisinde biz üretiyoruz, şimdi o saat 24 saatlere düşürüldü. Gençlerin girişimciliğini desteklemek amacı ile gelecekteki yapacağınız işin %10 u yok ya da 10 yıl sonra şimdiki işinizi kaybedebilirsiniz. diye vurguladı. Başak Saral, Girişimci olduktan sonra hayatınız nasıl değişti, sıkıntı yaşadınız mı? Bu sıkıntıları nasıl aştınız? Katılımcı arkadaşlar ne yapabilir? diyerek ikinci soruyu yöneltti. Sedat Kılıç, Civan Sözkesen ve Dr. Ali Ercan yanıt olarak Girişimcilik hayallerimizin önündeki engelleri nasıl kaldırabiliriz? Sisteme ayak uyduran değil de yeni bir sistem kuran nasıl olabiliriz, diye baktığımızda değişti hayatımız. dediler. Tüm panelistlerin ortak tavsiyesi ise hayallerinizin peşinden gidin oldu. Aynı zaman Dr. Ali Ercan şöyle ekledi: Hepimizin hikayesi bildiğimiz işi yapmak ve geliştirmek. İnanıyorsanız Ulusal Gençlik Parlamentosu gibi bir ekosisteminiz var değerlendirin. Yine ekleyerek Soyadımın farkına vardım, girişimcilik özgürleşmek ve zamanınızı satın almaktır. dedi. 15 Mayıs 2017 günü öğleden sonra atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Atölye çalışmaları 4 başlık şeklinde gerçekleştirildi. Atölye başlıkları aşağıda sıralanmıştır: a) Gençlik, İstihdam ve Kariyer b) Gençlik ve Sivil Katılım c) Siyasete Gençlik Katılımı d) UGP İş Planı Atölye çalışmalarının gerçekleştirilmesinin ardından tüm delegelerimizin katılımı ile birlikte yılın en iyi gençlik meclisi adayları, yılın en iyi sivil toplum kuruluşu adayları ve yılın öğrenci topluluğu adayları sunumları gerçekleştirdi. Ardından Ulusal Gençlik Parlamentosu Yürütme Kurulu adayları sunumlarını gerçekleştirdi. Akşam yemeğinin ardından 81 ilden 270 delegenin kültürlerarası kaynaşma ve kültür tanıma etkinliği olarak kültür gecesi düzenlendi. Farklı illerin kurduğu tanıtım ve yemek stantlarının yanında, yörelere özel dansların gösterimi sonunda Ulusal Gençlik Parlamentosu ikinci günü sona erdi.

4 Toplantının 3. gününde Ulusal Gençlik Parlamentosu sekretaryasını yürüten Habitat Derneği nin Türkiye de Gençlerin İyi Olma Hali ni ortaya koymak için gerçekleştirdiği araştırmaya yer verildi. Araştırma raporu Türkiye nin 81 ilinden gelen Ulusal Gençlik Parlamentosu delegeleri ve kamuoyu ile gençlik haftasında paylaşıldı. Türkiye de Gençlerin İyi Olma Hali raporu sunumu öncesinde Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında 20 yıldır gençler ile çalışan bir dernek olarak Türkiye de gençlik alanında yararlanılabilecek/faydalanılabilecek kapsamlı bir araştırmanın olmadığını fark ettik. Bu ihtiyacı karşılayabilmek, gençlik bakış açısını yansıtabilmek ve sivil toplum kuruluşlarına, özel sektöre, kamu çalışmalarına kaynak ve altlık oluşturabilmek için böyle bir araştırma gerçekleştirdik. diyerek raporun yapılış amacından bahsetti. Ayrıca Hazır, araştırma kapsamında Türkiye nin genel durumunu yansıtan 16 kentte yaş arasında 1209 genç ile yüz yüze anket çalışmasını gerçekleştirdiklerinden bahsetti. Anket çalışmasının raporunu oluşturan Doç. Dr. Emre Erdoğan sonuç değerlendirilmesini basın ve delegeler ile paylaştı. Gençlerin iyi olma hali çerçevesinden yaklaşarak Türkiye de yaşayan gençlerin yaşamlarından memnuniyet durumlarını ve bu memnuniyetlerini arttıran/azaltan etkenleri keşfetmek için yapılan bu araştırma hakkında detaylı bilgiler verdi. Gençlerin mutluluk ve istihdam oranlarına dikkat çekten Erdoğan, Gençlik ve Kariyer konulu toplantımızın başlığına uygun olarak gençlerin 3 yılda bir iş değiştirdiğini ifade etti. Gençlerin girişimcilik eğilimi konusunda erkeklerin %70 inin, kadınların ise %57 sinin kendi işini kurmak istediğine vurgu yaparak sözlerine son verdi. Özet rapora bu linkten ulaşabilirsiniz.

5 Günün ilk yarısında gerçekleştirilen panelin konusu UGP & ihtiyaç Haritası işbirliği idi. Bu kapsamda İhtiyaç Haritası kurucularından Mert Fırat, Dr. Ali Ercan Özgür, Elif Kalan ve Güler Altınsoy sırası ile gönüllülük süreçlerini ve ihtiyaç haritasının ortaya çıkmasındaki paylarını ve katkılarını paylaştılar. Ardından İhtiyaç Haritası nedir, neler yapar ve neden böyle bir platform ortaya çıktı sorularına Mert Fırat yanıt verdi. Panelin sonunda UGP & İhtiyaç Haritası işbirliği gerçekleştirmek amacı ile Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ve Mert Fırat tarafından protokol imzalandı. Ardından Mert Fırat Ulusal Gençlik Parlamentosu ile bu yolda daha güçlü ilerleyeceğimize ve güçleneceğimize inanıyoruz. diyerek işbirliğinin amacını vurguladı. 16 Mayıs 2017 günü öğle yemeği ardından Sivil Toplumda Kariyer Fırsatları panelinde Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır moderatörlüğünde farklı bir kariyer mümkün denilerek sivil toplum hayatına yıllarına vermiş tecrübeli kişilerin deneyimleri delegelerle paylaşıldı. Panel kapsamında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ndan Şengül Akçar, Alternatif Yaşam Derneği nden Ercan Tutal, good4trust.org dan Uygar Özesmi, OXFAM dan Meryem Aslan ve UNDP Türkiye den Hansın Doğan konuşmalarını gerçekleştirdi. Şengül Akçar, sivil toplumun artık bir sektör haline geldiğini ve bu sınırlamayı kabul etmediğini belirterek Başkalarının kurduğu oyuna mı dahil olmak istersiniz, yoksa siz mi oyun kurmak isterseniz? diye sordu ve Ulusal Gençlik Parlamentosu delegelerinin sivil toplumda lider olabileceğini vurguladı. KEDV olarak yoksul kadınlar üzerine çalışıyoruz. diyerek sivil toplumda belirlenen bir alan üzerine çalışmanın önemini vurguladı. Ercan Tutal, Biz dernek olarak yıllardır halının altına süpürülüp görmezden gelinen alan üzerinde, engeliler için çalışıyoruz. dedi. Sivil toplumu 40 yıl ötedeki insanın dertlerini dert edinmektir. şeklinde tanımlayarak çalışma vizyonuna vurgu yaptı. Hansın Doğan, UNDP çalışanı olarak burada diğer arkadaşlarım gibi lider olarak değil çalışan vasfı ile yer alıyorum. diyerek vasıfların farkına vurgu yaptı. UNDP olarak biz, sivil toplum kuruluşu değiliz; hükümetler arası kuruluş olarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. diyerek sözlerine devam eden Doğan, UNDP çalışma fırsatlarını ve imkanlarını anlatan bir konuşma ile sözlerine son verdi.

6 Meryem Aslan, konuşmasına Dünya üzerinde çalışanların %80 i işinden memnun değil, memnun olan %20 nin içinde yer aldığım için kendimi şanslı hissediyorum. Siz de çalışmaktan memnun olacağınız işin peşinden gidin. dedi. Ardından Günümüzde sivil toplum bir ülke olsaydı, dünyanın 5. büyük ülkesi olurdu. diyerek sivil toplumun önemini vurgulamıştır. Uygar Özesmi, sivil toplum kariyerini aktardıktan sonra, çevre ile ilgili sivil toplum yaşamına değinerek, good4trust.org dan bahsetti. 16 Mayıs 2017 tarihinde günün ikinci yarısında İhtiyaç Haritası için bölge atölye çalışmalarına geçildi. Her atölye grubunda İhtiyaç Haritası nedir, neler yapar ve Ulusal Gençlik Parlamentosu ile işbirliği noktasında neler yapılabilir? konularına değinildi. Atölye çalışmalarının akabinde Genel Kurul seçimlerine geçildi. Yılın Öğrenci Topluluğu, Yılın Sivil Toplum Kuruluşu ve Yılın Gençlik Meclisi adaylarına ve UGP Yürütme Kurulu Üye adaylarına yönelik seçimler gerçekleştirildi. Seçimlerin sonuçlanmasının ardından Sezai Hazır ın açıkladığı seçim sonuçlarına göre Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler Kulübü Yılın Öğrenci Topluluğu, Pi Gençlik Derneği Yılın Sivil Toplum Kuruluşu ve Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Yılın Gençlik Meclisi olarak belirlendi. Yapılan seçimlerde Akdeniz Bölgesi nden Tuğba Tapsız, Doğu Anadolu Bölgesi nden Elif Ergün, Ege Bölgesi nden Gaye Tuğrulöz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi nden Abdusselam Yılmaz, İç Anadolu Bölgesi nden Fatih Akyüz, Karadeniz Bölgesi nden Necip Mert Yürüker ve Marmara Bölgesi nden,oyların eşit çıkması nedeniyle Genel Kurul un kararı doğrultusunda, Ecem Nur Ercan ve Okan Yazar, dönemi Ulusal Gençlik Parlamentosu Yürütme Kurulu üyeleri olarak seçildiler.

7 Genel Kurulun son gününde, yapılan atölye çalışmalarının çıktıları Ulusal Gençlik Parlamentosu delegeleri ile paylaşıldı. Atölye çıktıları aşağıdaki linklerde yer almaktadır. a) Siyasete Gençlik Katılımı b) Gençlik, İstihdam ve Kariyer c) Gençlik ve Sivil Katılım d) UGP İş Planı Atölye çıktılarının paylaşılmasının ardından UGP İş planı atölyesi sonucunda önerilen yönerge değişikliği Ulusal Gençlik Parlamentosu delegelerinin kararına sunuldu. Delegelerin çoğunluğunun kararı ile değişiklikler kabul edildi Yürütme Kurulu Üyeleri Şeyma Nur Emeksiz ve Ahmet Abalı tarafından UGP 13. Genel Kurul sonuç bildirgesi delegelerle paylaşıldı. Sonuç bildirgesinin delegelerle paylaşılmasının ardından delegelerin gerçekleştirdiği Anıtkabir ziyareti ile Ulusal Gençlik Parlamentosu 13. Genel Kurulu tamamlanmış oldu. Ek Kaynak; 1-) 13. Olağan Genel Kurul Toplantı Programı

8 1- YEREL SİYASETE KATILIM Ulusal Gençlik Parlamentosu 13. Olağan Genel Kurulu Siyasete Gençlik Katılımı Atölye Raporu Siyasete gençlik katılımı atölyemizi 50 kişi ile başlattık. Siyasete gençlik katılımını iki ayrı soruyla tartıştık. Siyasete bireysel katılım var mıdır sorusuna 50 kişilik gruptan 3 kişi katıldığını belirtti. Neden siyasete katılım az diye sorduğumuzda aldığımız cevap, siyasete katılımın gençler için ifade ettiği şey yalnızca bayrak asmak olduğunu ifade ettiler. Siyasete kurumsal katılım var mıdır ya da bu süreç nasıl işliyor sorusuna 50 kişilik grubun yüzde 95 i gençlerinin düşüncelerinin önemsenmediğini ifade ederken Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi, bir karar alınacağı zaman gençlik meclisimizde değerlendirilir. Ortak bir karar doğrultusunda danışılarak onaylanır. Gençlik Meclisinin Karar alma süreci; Gençlik Meclisià Kent Konseyi à Kent Konseyi Genel Kurulu Kararı à Belediye Meclisi Yerel Karar Alma Mekanizmaları Nelerdir? Nasıl İşler? Belediye, İl Genel Meclisi, Basın, Belediye Meclisi, Stratejik Plan, STK, Kent Konseyi Lobicilik Faaliyetleri Bir diğer sorumuz Belediye Meclis toplantısına giden var mı, oldu. Katılımcılarımızın yalnızca yüzde 5 i gittiğini belirtti. Ulaş Tepe Meclis toplantılarında söz söyleme hakkımızın olmadığından fakat izleme hakkımızın olduğundan bahsetti Kentinde Alınan Kararlara Etkisi Olan Var Mı? Eskişehir Tepebaşı Belediyesi nde gençlerin kullandığı alan olan Eti Parkın değiştirilmesi ve gençlerin ihtiyacına göre yeniden düzenlenmesi noktasında Tepebaşı Gençlik Meclisi anket çalışmaları yaparak yerelindeki bütün gençleri sürece dahil ettiğini belirtti. Karaman delegemiz tüm Belediye Başkanlarının istediği gibi çalışmalar yaptığı ve gençlere söz hakkı veren kentlerin az olduğunu savundu. Bunu çözmek adına Ulusal bir güç olması gerektiğini belirtti. Yerel Halk Bu Süreçlere Nasıl Katılır? Bir delegemiz işlerin daha hızlı ve etkili yürümesi için yerelden yönetim olması gerektiğini savundu. Bunun üzerine Ulaş Tepe: Başbakan a ulaşmak zor iken Belediye Başkanına ulaşmak daha kolay diyerek yerel yönetimlerin öneminden bahsetti. Yerel yönetimlerde karar alma süreçlerinde basınında küçümsenmeyecek kadar etkili olduğundan bahsetti. Başka bir delegemiz Yerel Yönetimlerin özerkliği konusuna katılmadığını belirtti. Örneğin Nilüfer Belediyesi iyi çalışıyor. X Belediyesi çalışmıyor. Fakat aynı kurallara göre çalışmalarını yürütüyorlar. Çalışmayan belediyeler için yeni çalışmalar yapılmalı, nasıl harekete geçirileceği konusunda aksiyon alınmalı dedi. Ulaş Tepe: Her kentte bir Gençlik Meclisi olası gerektiğini savundu.

9 Gençler Yerel Karar Alma Mekanizmalarına Nasıl Katılım Sağlayabilir? Oy verdikten sonra çalışmaların denetiminin yapılması gerekliliği bildirildi. Belediye Meclis toplantılarına katılım hakkı Kent Konseyi Gönüllü Çalışma Grupları UGP nin Yerel Karar Alma Mekanizmalarına Gençlerin Katılımı İle İlgili Gerçekleştirmiş Olduğu Kampanyalar Ve Sonuçları I. Her Meclise Bir Genç Kampanyası (2009) II. Genç Dostu Kentler Genç Dostu Adaylar Kampanyası (2014) Katılımcılarımızın yüzde 80 i yürütülen kampanyamızdan haberdar olmadığını belirtti. Genç Dostu Kentler Kampanyasını devam ettirilmesi istendi. 2- ULUSAL SİYASETE KATILIM Ulusal Anlamda Karar Alma Mekanizmaları Nelerdir? Nasıl İşler? TBMM Soru Önergesi Politika Önerisi Yereldeki Halk Ulusal Anlamda Karar Alma Mekanizmalarına Nasıl Katılabilir? (Bilgi edinme kanunu, BİMER, dilekçe hakkı vb. ) Gençler Ulusal Karar Alma Mekanizmalarına Nasıl Katılım Sağlayabilir? Basın Sosyal medya Gençler Ulusal Karar Alma Mekanizmalarına Nasıl Katılım Sağlayabilir? Sivil toplum bilinci arttırılmalı Ağaç yaşken eğilir atasözünde de anlattığı gibi bunun için özellikle liselerle çalışmalar yürütülmelidir. Gençlik Meclisleri, STK lar, Gençlik Kültür Evleri, Öğrenci Toplulukları liselere bilinçlendirme ve gönüllü gruplar oluşturma çalışmaları yapmalıdır. Gençlik Ve Anayasada Gençliğin Yeri Nasıl Olmalıdır? Anayasanın 58. Maddesi Post-it Çıktıları Anayasamız toplumsal bir sözleşmedir. Toplumsal sözleşme bireylerin ortaklaşa karar vererek belli bir ülke içerisinde uygulanacak kuralları saptadığı metindir. Anayasanın toplumsal sözleşme vasfı kuşkusuz onu tüm bireylerin ortak kararı şeklinde algılamamıza mahiyet verecektir. Anayasa bu sebeple genç dostu olmak, gençlik katılımına izin vermek mecburiyetindedir. Aksi bir durum Anayasanın geleceğe yönelik olarak hem meşruiyetini hem de ihtiyaç karşılama olanağını azaltacaktır. Devlet gençlerin fikirlerini özgürce ortaya koyabilmesini, her türlü görüşe sahip gençleri ayırmadan bütüncül bir kalkan olabilmeyi hedeflemeli, her zaman gencini korumalıdır. Maddenin başlığı Gençliğin Korunması dır. Anayasanın 58. Maddesi: Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve

10 cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır. Madde ruhu ile incelendiğinde 82 Anayasasının ruhu ile oldukça bağdaşmaktadır. Gençliğin Korunması başlığı altında verilen madde gençliğin hareket alanını kısıtlayan, gençleri özgür düşünce ortamından uzaklaştırma eğiliminde olan, gençleri tamamı ile korunmayan değer bir varlık olarak gören bir ruha sahiptir. Böyle bir ruh kuşkusuz politikaların oluşumunda gençlik katılımının oldukça azınlıkta kalmasına neden olacaktır. Çünkü devlet bu madde uyarınca gençlik katılımını artırmaya yönelik bir sorumluluk içerisine girmekle yükümlü olmamaktadır. Aksine madde uyarınca Anayasa tarafından devletin oluşturduğu politikalarla gençlik katılımının önünün tıkanması hedeflenmektedir. Siyaset ve politika belirleme sürecinde gençlik katılımını sağlayıcı, girişimci gençlerin ekonomiye katılımında destek politikalarını düzenleyici, ülkenin kültürel kalkınmasında gençliğin rolünün ve katılımının en üst düzeyde sağlanacağı cümlelerin ve buna uygun bir ruhun olması kuşkusuz bu anayasasının işlerliğini artıracaktır. Yeni Anayasa sürecinden beklentimiz Gençlik maddesinin KATILIM ilkesi doğrultusunda düzenlenmesidir. Bu maddenin bu doğrultuda yeniden yapılandırılması başlı başına olmasa bile ülkenin ekonomik, siyasi ve kültürel kalkınması sürecinde gençlik rolünün artırılmasında bir etken olacaktır. Katılımcılarımız bu maddenin eksik olmasının en büyük sebebinin TDK da GENÇ tanımının yetersiz olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Hem anayasamızın 58. Maddesi üzerinde hem de TDK da ki GENÇ kelimesinin anlamı üzerine yeni bir çalışma yapılması gerektiği savunuldu. TDK da GENÇ Yaşı ilerlememiş olan, ihtiyar karşıtı Gelişmesini tamamlamamış olan Gençlikteki özelliklerini koruyan, dinç Zihin bakımından yeterince gelişmemiş, toy Yeni gelişmekte olan, kısa bir geçmişi olan Genç sözcüğü önceden zihin olarak gelişmemiş olan insanı karşılarken şuan değişmiştir. Bununla birlikte sözcüğün anlamı da Türk Dil Kurum da değiştirilmelidir. Örneğin; Gelişmekte olan, umut vaad eden olabilir. Bunun üzerine çalışılmalıdır. Seçme Yaşı İle Seçilme Yaşının Eşitlenmesi Konusunda Gençliğin Bakış Açısı Ve Genç Dostu Politikalar Nasıl Olmalıdır? Devlet gençlerin düşüncelerini özgürce ortaya koyabilmesini, her türlü görüşe sahip gençleri ayırmadan bütüncül bir gençlik politikasının olması gerektiğiyle ilgili fikir birliğine vardık. Meclisimizde adaylık bütçelerinden kaynaklı, 18 yaşında bir genç seçilse bile zengin olduğu için bizi yeterince anlayıp temsil edemeyeceği düşüncesi ortaya konuldu. Bunu gidermek adına sistem üzerine çalışılması talep edildi.

11 Bunun yanı sıra, Adaylık bütçelerinin kaldırılması, Devletin teşvik vermesi ile alakalı çalışmalarda yapılması gerektiği belirtildi. Katılımcılarımızın büyük çoğunluğu; 18 yaşında bir genç seçilip ne yapabilir demek yerine gençler dinamiktir başarır düşüncesini savunmuşlardır. Başarmaları için onlara eşit davranılmalı, fırsat tanınmalı ve gelişmeleri için neler yapılmalı düşüncesini ortaya koymuşlardır. Y kuşağındaki bir genci X kuşağı anlamıyor, anlamadığı için temsilde edemiyor. Bunun için gençleri teşvik edici çalışmalar yürütülmelidir. Sendika ve Oda Temsilcileri Öğrenci Konseyi Temsilcileri toplantılara davet edilmelidir. Engelli Temsiliyeti oldukça az bunun sebebinin ulaşım giderlerinden kaynaklı olduğu tartışıldı. Katılımlarını sağlamak adına Üniversite ya da Belediyelerle iş birliği yapılabileceği kanısına varıldı. Ulusal Gençlik Parlamentosu nun Ulusal Karar Alma Mekanizmalarında Gençlerin Katılımı ile ilgili Gerçekleştirdiği Kampanyalar ve Sonuçları, 1. Seçilmek İstiyorum (2006) 2. Geç Değil Genç (2011) 3. Seçilmek İstiyorum, Akıl Yaşta Değil Baştadır (2015) Engelli Temsiliyeti çok düşük bunun en büyük sebebinin bütçe olduğu belirtildi. Belediyelerin, üniversitelerin bu konuda bilinçlenmesi noktasında çalışmalar geliştirmeliyiz. Bunun arttırılması için UGP ve Habitat ekibi Engelli Kurumlarına özel davette bulunmalıdır denildi. Oturumdaki katılımcılarımızın yüzde 30 u Öğrenci Konseylerinin UGP toplantılarına davet edilmeleri gerektiğini savundu.

12 Ulusal Gençlik Parlamentosu 13. Olağan Genel Kurulu Gençlik, İstihdam ve Kariyer Atölye Raporu 1- KATILIMCILARIN BELİRLENMESİ, KATILIMCI SAYISI VE ATÖLYE İÇERİĞİ Ulusal Gençlik Parlamentosu 13. Olağan Genel Kurulu nda gerçekleştirilen açılış ve girişimcilik panellerinin ardından, gün içinde gerçekleştirilecek atölyeler tanıtılmıştır. Gençlik, İstihdam ve Kariyer atölyesi katılımcıları, asılan listeye gönüllü olarak isim ve soy isim bilgilerini dolduran Ulusal Gençlik Parlamentosu delegelerinden oluşmuştur. Atölyeler iki bölümde uygulanmıştır. 60 katılımcıyla gerçekleşen atölye kapsamında: Gençlerin istihdam edilme süreçlerinde yaşamış olduğu engeller, Dezavantajlı grupların istihdam edilme süreçlerinde yaşadıkları sıkıntılar, İstihdam edilme sürecine etki eden gençlerden kaynaklanan olumlu ve olumsuz etkenler, İstihdam edilme sürecine etki eden istihdam çevrelerinden (devlet, özel sektör, sivil toplum sektörü) kaynaklanan olumlu ve olumsuz etkenler Gençlerin eğitim ve istihdam süreçlerinde karşılaştıkları bölgesel ve kişisel fırsat eşitsizlikleri Gençlerin girişimcilik süreçleri Türkiye de girişimcilik ekosistemi ve problemleri Belirlenen sorunlara ilişkin çözüm önerileri Ulusal Gençlik Parlamentosu çatısı alında, atölye kapsamında elde edilen sorunlarla ilgili ne gibi çalışmaların yürütülebileceği konuları ele alınmıştır. 2- SWOT ANALİZİ ve TARTIŞMA BÖLÜMÜ (1. BÖLÜM) Oturuma başlarken, gençlerin istihdam süreçlerinde gençlerden ve istihdam çevrelerinden kaynaklanan olumlu ve olumsuz etkenlerin belirlenmesi amacıyla SWOT analizi yapılmıştır. SWOT analizi kapsamında, istihdam edilme süreçlerinde; gençlerin güçlü yönleri, gençlerin zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditler başlıklarının yazılı olduğu dört adet renkli fon kartonu duvara asılmıştır. Katılımcılara iki farklı renkte post-it dağıtılmıştır. Katılımcılar, dağıtılan post-itlerden birine, gençlerin güçlü yönlerini, diğerine ise gençlerin zayıf yönlerini yazarak duvarda asılı olan fon kartonlarına yapıştırmışlardır.

13 Tablo 1: SWOT Analizi Görseli Örneği Güçlü Yönler (S) Zayıf Yönler (W) Fırsatlar (O) Tehditler (T) Katılımcıların post-itlere yazmış oldukları fikirler üzerinden gençlerin güçlü ve zayıf yönleri tartışılmıştır. Post-itlerin içerikleri Tablo 2 de belirtilmiştir. Tablo 2 : Gençlerin İstihdam Sürecindeki Güçlü Yönleri ve Zayıf Yönleri (Katılımcı Post-itleri) Güçlü Yönler (S) Enerjiklerdir Sorun analizi yaparlar Meraklıdırlar Konsantredirler Zaman yönetimi daha iyi İkna kabiliyetleri vardır Yaratıcılık vardır Öğrenme kabiliyeti daha güçlüdür Pratik zekalıdırlar Eyleme yönelik hareket ederler Sosyal ve arkadaş canlısıdırlar Özgüven sahibidirler Gönüllüdürler İdealistlerdir Zayıf Yönler (W) Cesur olmamaları Tecrübesizlik Plansızlık Bütçe kısıtlılığı Biz değil ben duygusu Üşengeçlik Zaman kullanımında sorun Enerjiyi başka şeylere kullanmak Gelecek kaygısından dolayı özgürlüğün kısıtlanması Teknoloji bağımlılığı Aşırı heyecanlı olmak Sabırsızlık Hızlı motivasyon kaybı Gençlerin güçlü ve zayıf yönleri üzerine yapılan tartışmanın ardından, gençlerden kaynaklanan istihdam sorunları üzerine yoğunlaşılmıştır. Zayıf Yönler tablosunda belirtilen başlıklar ele alınarak, bu yönlerin nasıl güçlendirileceği üzerinden konuşulmuştur. Güçlü ve zayıf yönlerin ardından, istihdam çevrelerinden kaynaklanan olumlu ve olumsuz etkenler üzerine konuşulmuştur. Katılımcılara tekrar iki farklı renkte post-it dağıtılmıştır. Katılımcılar, bir postite, istihdam sürecinde gençlere sunulan fırsatları, bir diğer post-ite ise gençlerin önündeki tehditleri yazmışlardır. Post-itlerin içerikleri Tablo 3 te verilmiştir.

14 Fırsatlar (O) Sunulan kaynakların fazla olması Talep fazlalığı Devletim istihdamda maddi yardım yapması Teknolojinin ilerlemesi İletişim araçlarının gelişmiş olması Üniversite toplulukları, dernekler ve STK lar sayesinde tecrübe edinilmesi Dil öğrenme fırsatlarının gelişmesi Genç olmak Tehditler (T) Sorumluluğu taşıyamama Çevresel faktörler Aile baskısı İşverenler tarafından yeterli imkanın ve inisiyatifin verilmemesi Gençlerin demoralize edilmesi Gençler arası rekabetin artması Çalışma şartları Kadın istihdamına güvensizlik Geleneksel yapı ve algı Fırsatlar ve tehditler üzerine yapılan tartışmada, gençlerin fırsatları ne şekilde iyi değerlendirebileceği ve tehditleri nasıl ortadan kaldırabileceği üzerine konuşulmuştur. Ø Tartışma sonucunda; istihdam sürecinde gençlerde, çevre baskısı ile birlikte ideallerden ulaşmanın yaygın olduğu, çevre baskısı ve maddi kaygılar sebebi ile istenilmeyen mesleklere yönelimin olduğu sonucu ortaya çıktı. Katılımcılar, idealist gençlerin başarı hikayelerini birbirine aktardı ve gençlerin daha idealist olmaları gerektiği katılımcılar tarafından vurgulandı. Ø SWOT Analizi ile, katılımcılar arasındaki sohbet ortamı sağlanmış, genel algı yakalanmış ve beyin fırtınası yapılarak bir sonraki adıma daha kolay bir geçiş yapılması sağlanmıştır. 3- GENÇLERİN İSTİHDAM SÜRECİNDE KARŞILAŞTIĞI ENGELLER SWOT analizi sonrasında, katılımcılara arası diyalog artmıştır. Bu esnada ilk bölümün ikinci kısmına geçilmiştir. Bu geçiş sürecinde katılımcılara Gençlerin istihdam sürecinde karşılaştığı engeller nelerdir? sorusu yöneltilmiştir. Katılımcılardan gelen cevaplar aşağıdaki Tablo 3 te belirtilmiştir. Tablo 3: Gençlerin İstihdam Sürecinde Karşılaştığı Engeller Siyaset ve bürokrasi Torpil Kurumların aile şirketi halini alması Gençlerin iş beğenmemesi Ücretlerin düşük olması Engelli ve dezavantajlı gruplara ayrımcılık sağlanmaması Şirketlerde üst yöneticilerin çalışanlara söz hakkı tanımaması Eğitim sistemindeki eksikler Emeğin sömürüye dönüşmesi Kuşak çatışması Akademisyenlerin ve öğretmenlerin yetersiz olması Teoriye dayalı eğitim olması

15 Ø Engellerin ortadan kaldırılması için, şirket yöneticileri ve insan kaynakları departmanlarına farkındalık yaratılması önerilmiştir. Bunun yanında, devlet tarafından verilen eğitimin iyileştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Devletin eğitim ve istihdam süreçlerinde denetim mekanizmasını güçlendirmesi gerektiği vurgulanmıştır. İstihdamda dezavantajlı gruplara yönelik ayrımcılığın sona ermesi için farkındalık çalışmalarının yapılabileceği konuşulmuştur. İstihdam sıkıntısı yaşayan gençlerin girişimcilik ekosistemi tarafından daha çok desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu süreçte, genç girişimcilere doğru bilgi ve tecrübe paylaşımı konularında daha çok destek olunması gerektiği vurgulanmıştır. 4- GENÇ İSTİHDAMINA YÖNELİK BÖLGESEL SORUNLAR (2.BÖLÜM) İstihdam sürecinde gençlerin karşılaştığı engellerin ve çözüm önerilerinin ardından, fırsat eşitsizliği üzerine konuşuldu. Bölgelerin istihdama etkisi var mı? Bölgeler aynı olanaklara sahip mi? sorusunun sorulması üzerine, elde edilen çıktılar Tablo 4 te belirtilmiştir. Tablo 4: Genç İstihdamında Bölgesel Sorunlar ve Çıktılar Büyük şehirlerde istihdam imkanları daha fazladır, fakat istihdam açığına talep de daha fazladır. İş bulma konusunda Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri diğer bölgelere göre daha avantajlıdır. Küçük şehirlerde ve daha az gelişmiş bölgelerde gençlerin kendilerini göstermeleri daha kolaydır. Dolayısıyla istihdam elde etme olanakları da daha yüksektir. Büyük şehirlerde farklı alanlarda başarılı kişilerle tanışma imkanı daha fazladır. Bilgiye erişim süreci ülkenin her bölgesinde aynıdır, internet bu konuda en önemli etkendir. Üst yöneticiler gençlere destek olmamaktadır ve gençleri teşvik etmemektedir. Staj gibi imkanlar küçük şehirlerde daha kısıtlı olsa da, bir işveren ile küçük şehirlerde bağlantı kurmak daha kolaydır. Büyük şehirler insan yoğunluğundan, hayat şartlarının ağır olmasından dolayı daha dezavantajlıdır. Küçük şehirler daha avantajlıdır. İstihdam alanında bölgeler arasındaki farklılıkları ve dezavantajları ortadan kaldırmak adına yapılması gerekenler katılımcılar tarafında aşağıdaki şekilde sıralanmıştır: Altyapı olanakları iyileştirilmelidir. İşverenler ile öğrencilerin sürekli bir iletişim halinde olabileceği, birlikte projeler geliştirebileceği enstitüler kurulmalıdır. Çalışanların ve çalışan adaylarının kişisel gelişimlerinin desteklenmesi için, işverenlerle görüşülmeli ve farkındalık yaratılmalıdır. Girişimcilik alanında doğru bilgiye erişim kolaylaştırılmalıdır. Girişimcilere verilen desteklerin ve destek şartlarının iyileştirilerek girişimci adaylarına bu bilgilerin erişiminin doğru bir yolla yapılması gerekmektedir. Türkiye nin dezavantajlı bölgelerine destek ve yatırımların artırılması gerekmektedir.

16 5- GİRİŞİMCİLİK VE DEVLETİN GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNDEKİ ROLÜ İstihdam süreçlerinde engellerle karşılaşan gençlerin, kendi istihdamlarını yaratmak aynı zamanda da sevdikleri işi yapmak adına girişimciliğe yönelmesi gerektiği katılımcılar tarafından vurgulanmıştır. Girişimcilik süreçlerinin Türkiye de nasıl işlediği üzerine yapılan durum değerlendirmesinin ardından katılımcılara, Girişimcilerin Türkiye de karşılaştığı engeller nelerdir? sorusu yöneltilmiştir. Yönetilen soruya katılımcılar tarafından verilen cevaplar Tablo 5 te belirtilmiştir. Tablo 5: Girişimcilerin Karşılaştığı Engeller Bürokratik süreçler Bütçe planlaması ve sermaye Geleneksel düşünce yapısı Öğrenilmiş çaresizlik Girişimcilik etkinliklerinin kaliteden uzak olması ve jürilerin tarafsız olmaması Bilinçlendirme ve doğru yönlendirmenin yapılmaması Uluslararası kuruluşlar tarafından Türkiye ye ayrılan destek fonunun düşük olması ve bu sebeple projelerin desteklenememesi Ülke kaynaklarının girişimcilik ve istihdam için harcanmaması, farklı gider kalemlerine fazla harcama yapılması Kolay yoldan para kazanma hissi Hayata geçirilmek istenen projelerin hedef bölgeye uygun olmaması Fizibilite çalışmasının yapılmaması Sürdürülebilirlikten uzak uygulamaların yapılması Tablo 5 te belirtilen engeller üzerine tartışılmıştır. Gençlerin kendi istihdamın yaratması konusunun ardından, istihdam yaratmada ve girişimcilik ekosisteminde devletin rolünün nasıl olması gerektiği konuşulmuştur. Bu konuda katılımcılar tarafından verilen geri dönüşler Tablo 6 da belirtilmiştir. Tablo 6: Devletin Gençlik İstihdamındaki ve Girişimcilik Ekosistemindeki Rolü Devlet, girişimcilere destek fonlarını artırmalıdır. Devlet, işveren ve girişimcilerin ortaklaşa hareket edebileceği yapılar oluşturulmalıdır. Bilimsel çalışmaların yapılacağı laboratuvarlar kurulmalıdır. Gençlerin karar alma mekanizmalarına olan etkisi artırılmalıdır. İstihdam politikaları konusunda da gençler söz sahibi olmalıdır. İstihdam konusunda uzun soluklu bir politika oluşturulmalıdır, bu politika toplumun her kesiminden insanın görüşü alınarak oluşturulmalı ve gençler bu konuda kilit rol oynamalıdır. Teorik eğitimlerin yerini pratik eğitimler almalıdır. Elde edilen çıktıların ardından Ulusal Gençlik Parlamentosu ile birlikte, bu konuda ne gibi çalışmalar yapılabileceği tartışılmıştır. Katılımcılar, tüm Türkiye de yürütülecek bir farkındalık kampanyasının hayata geçirilebileceği fikrinde birleşmiştir. Bu kapsamda atölyenin tümünden Ulusal Gençlik Parlamentosuna verilecek öneriler Tablo 7 de sıralanmıştır.

17 Tablo 7: Atölye Sonucunda Sunulan Öneriler Ulusal Gençlik Parlamentosu üye kuruluşları, yerellerindeki işveren örgütleri ile bir araya gelerek gençlik istihdamındaki sorunlar hakkında farkındalık yaratmalıdır ve işveren örgütleri ile işbirliği geliştirmelidir. Daha önce faaliyette olan Habitat Bilişim Akademileri gibi yerelden destek alınarak Habitat Girişim Akademileri kurulmalıdır. Bu süreçte girişimci adaylarına ve girişimcilere, Tablo 5 te belirtilen sorunların çözümüne yönelik eğitimler verilmelidir. (Bütçe Yönetimi, Motivasyon ve Tecrübe Paylaşımı, İnsan Kaynakları Yönetimi vb.) Bölgesel kalkınmaya yönelik; bölgesel yatırım ve bölgesel istihdam konularına odaklanacak bir kampanya başlatılmalı, işveren örgütleri ve gençlik örgütleri bir araya getirilmeli ve gençlik istihdamına yönelik politika önerileri geliştirilmelidir. Bu politika önerileri, bölgesel farklılıklar ve adalet ilkesi göz önünde bulundurularak geliştirilmelidir.

18 Ulusal Gençlik Parlamentosu 13. Olağan Genel Kurulu Gençlik ve Sivil Katılım Atölye Raporu Gençlik ve sivil katılım atölyesinde 60 katılımcı ile birlikte beş kavram ile ilgili ölçme gerçekleştirdik. Delegelerimizden gelen cevaplarda sonucunda genel olarak gençlik meclisi ve öğrenci topluluğu kavramlarının farkında oldukları görülürken diğer üç kavramın bunlar; sivil toplum, sivil toplum kuruluşu ve sivil katılım bilinmediği görülüyor. Aslında diğer üç kavram katılımcılarımızın bildikleri, iki kavramı kullanarak sahada bilmedikleri üç kavram ile yaptığıdır. Bu durumda ilk bölümün genel değerlendirilmesinde katılımcılarımızın yaptıkları çalışmalarda farkındalıkları düşüktür. Bu atölyenin çıktıları bir yöntem değil önerge şeklindedir. Bu farkındalığın geliştirilmek için Ulusal Gençlik Parlamentosu sekretaryasından sivil toplum, sivil toplum kuruluşu ve sivil katılımın anlatılacağı, farkındalığın farkına varılacağı oturum yapılabilir sonucuna varılmıştır. Atölyemizin ikinci bölümünde ise bahsettiğimiz kavramları inceledik ve kavramların iyileştirilmesi adına fikir aldık ve ideal yapılar nasıl oluşturulur bunun üzerine çalıştık. İdeal bir gençlik meclisi nasıl olmalıdır? -Siyaset üstü yapı olmalıdır. -Gençlik meclisi vizyonu anlatılmalıdır. Parlamentodan yetişen gençlik meclisleri işbirliği ile eğitimler verilebilir. -Siyasi söylem tabulaştırmamalı, siyasi söylem korkutmamalıdır. Farklı renklerin bir arada olduğu daha iyi bir gençlik meclisi oluşturulmalıdır. -Yerelini tanımaları için sosyal sorumluluk projeleri yapmaları -Gençlerin yerel yönetimler de aktif katılımı için meclis toplantılarına katılım sağlanabilir. -Belediyenin ayak işlerinin hizmetçi niteliğiyle yapılmamalı -Genç beyinlerin dinamik fikirlerini projeye dökebileceği ortam oluşturmalı -Gençlik meclisinin hiyerarşik bir yapısı olduğunda belediye ile ortaklaşa çalışarak daha iyi bir yerele sahip olabiliriz. İdeal bir Sivil toplum kuruluşu nasıl olmalıdır? -Bulunduğun ilin ihtiyacını karşılamalı yani yerel yönetimler ile ortak payda da çalışılmalı - Dernek çatısı altında çalışma alanı belirlenmelidir. Ortak bir amaç için belli konular da bir araya gelinerek, sivil toplum kuruluşunda çalışmalar nasıl olmalı? sorusu için bir bilgilendirme yapılmalıdır. -Girişimci bir şekilde hareket ederek herkesi içine çekebilmeli. -Üyelerinin beklentileri karşılanmalı, görünürlük olmalıdır.

19 -Donanımlı bir şekilde kurulan sivil toplum kuruluşu eğitimli bir şekilde ilerlemelidir. Bu konuda parlamento eğitim kiti hazırlayabilir. -Daha özgür bir alanda, her şeyi kuralına uygun yaparak daha geniş bir kitleye sahip olmalıdır -Bulunduğun ilin ihtiyacını karşılamamalı -Kime hitap ettiğini bilmeli, hitap alanları belli olmalı (örneğin; kadınlar, çocuklar vs ) -Karar alma sürecini bütüncül bir şekilde ilerletmelidir. -Tabela derneğinin önüne geçilmeli -Demokratik olmalı -Özerk kuruluş olarak hak temelli çalışmalarıdır. -Kapsayıcı olmalı, girişimci bir şekilde hareket ederek herkesi içine çekebilmeli -Hiyerarşi sert çizgileri olan bir yapı olmamalı -Üyelerinin beklentileri karşılanmalı, görünürlük olmalıdır. -İstikrar olmalı -Sürdürebilirlik İdeal bir öğrenci topluluğu nasıl olmalıdır? -Üniversitelerde öğrenci toplulukları ile ilgili iç tüzüğün değiştirilmesi. Örneğin; faaliyet alanlarındaki kısıtlar kaldırılmalı -Öğrenci kulüpleri bir araya gelerek, kendi üniversitelerine başvurup tüzükleri ile ilgili öneri verebilir. -Şeffaf olmalıdır. -Danışman hocaların görev sorumlulukları ayrı olup öğrenci olan topluluk başkanı görevlerinin farklı olarak tanımlanması, birbirlerinin sorumluluklarına müdahale etmemeli. -Diğer öğrenci topluluklar ile iş birlikleri geliştirmeli -Öğrenci topluluğunda başkanlar da karar alıp, inisiyatif almalı -Özgürlük alanları genişletilmeli -Tüm yerel paydaşlar ve topluluklar güven ortamı içerisinde çalışmalı, kontak halinde olmalı -Üniversite yapısında aşağıdan yukarıya doğru kendini anlatarak, karar alma noktasında bir araya gelerek hep birlikte hareket ederek dertlerini sıkıntılarını çözümlerini sunarak daha etkili ve birebir iletişim sağlayabiliriz. -Ayrışma ve ötekileştirme olmamalı -Bütçe sorununa çözüm bulunmalı, AFÖ tarafından verilen bütçenin eşit şekilde dağıtılması ve bununla ilgili baskı yapmak.

20 Ulusal Gençlik Parlamentosu 13. Olağan Genel Kurulu UGP İş Planı Atölye Raporu Ulusal Gençlik Parlamentosu yılı iş planı 13. Genel Kurul da gerçekleşen UGP yeni dönem vizyonu ve iş planı atölyesinde hazırlanmış, genel kurulun oyuna sunularak oy çoğunluğu ile kabul edilmiştir. UGP yılı iş planı Mayıs-Temmuz Yürütme Kurulu üyeleri üye kurumlar ile iletişime geçerek bölgelerdeki ilişkinin kuvvetlenmesini sağlayacaktır. Üye kurumlar arasındaki etkileşimin artması için kurumların yer aldığı bir sosyal ağ oluşturacaktır. UGP 13. Genel Kurul raporu paylaşılacaktır. Temmuz- Ekim Yürütme Kurulu üyeleri 13. Genel Kurul raporunu analiz ederek, çıktıların somutlaşabilmesi için bir gündem ve iş planı oluşturacaktır. UGP il toplantılarının düzenlenmesi için mevcut üye kurumlarla iletişim halinde olunacak.bu toplantıların gündeminin belirlenmesi adına bir taslak program oluşturulacaktır.bu toplantılarda UGP nin o ildeki üye olmayan farklı sivil toplum kuruluşlarına anlatılmasına özen gösterilecektir. Yürütme Kurulu kendi içinde bir görev paylaşımı yapacaktır. Yaz Okulunun gündeminin belirlenmesi için 13. Genel Kurul çıktıları göz önüne alınarak üye kurumlarla bir görüşme gerçekleştirilecektir. Yaz Okulu öncesi Yürütme Kurulu üye kurumlarla iletişime geçerek girişimcilik çevre gibi alanlarda çalışma gruplarının oluşturulması ve bu grupların gündeminin belirlenmesi için bir çalışma gerçekleştirecektir. Ekim-Mayıs 2018 Kurumlardan istenen ilk faaliyet raporu yaz okulu öncesi toplanacaktır. Yaz Okulunda Genel Kurulun çıktıları somutlaştırılacak ve bu çıktıların uygulanması için bu dönemde bir çalışma yapılacaktır. 14. Genel Kurul öncesi bir Genel Kurul hazırlık toplantısının düzenlenmesi için Yürütme Kurulu yerel kaynaklarla iletişime geçerek bunun organizasyonu sağlamak için çalışacaktır. Yürütme kurulu 14. Genel Kurulda yaptığı iş planı üzerinden kendi bir yıllık faaliyet raporunu açıklayacaktır.

21 ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU 13. GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRGESİ 17 MAYIS 2017, ANKARA Bizler, öğrenci kulüplerinin, gençlik sivil toplum kuruluşlarının ve gençlik meclislerinin temsilcileriyiz. Bizler, illerimizdeki demokratik süreçlerde seçilen gençlik parlamenterleriyiz. Bizler, farklı görüş ve yaşam biçimlerine saygılı, gönüllülük bilinciyle hareket eden, gençlerin sorun ve ihtiyaçlarını temel alarak çözümler üreten, paylaşımcı, değer yaratan girişimci ve gelişimin savunucusu gençleriz. Bizler, Ulusal Gençlik Parlamentosuyuz yılından bu yana düzenlediğimiz sayısız yerel, bölgesel ve ulusal çalışmalar ile gençlik haklarının savunuculuğunu üstlendik. 19 Mayıs 2004 tarihinde TBMM çatısı altında gerçekleştiren tören ile Ulusal Gençlik Parlamentosu nun kuruluşunu ilan ettik. Ülkemizde bütüncül bir gençlik politikasının oluşturulması ve gençlerin siyasete aktif katılımını hedeflerimiz olarak belirledik yılında başlattığımız Seçilmek İstiyorum kampanyası ve vizyonu ile Milletvekili seçilme yaşının 30 dan 25 e indirilmesini sağlayarak bu anayasal hakkımızı elde ettik. Takip eden yıllarda yapmış olduğumuz Her Meclise Bir Genç ve Geç Değil Genç kampanyaları ile gençlerin yerel ve ulusal düzeyde karar alma süreçlerine etkin katılımlarını ve seçilmelerini destekledik. Yerel seçimleri yaşadığımız 2014 yılında Genç Dostu Adaylar Genç Dostu Kentler kampanyasını hayata geçirdik. Kampanyamız kapsamında 145 kentten 245 belediye başkan adayı iyi niyet sözleşmemizi imzalayarak kampanya destekçisi oldular Genel Seçimlerine yönelik Akıl Yaşta Değil Baştadır diyerek gerçekleştirdiğimiz Seçilmek İstiyorum kampanyamız çerçevesinde gençlerin siyasete aktif katılımları için çalışmalar gerçekleştirdik. Kampanyamızın en önemli noktalarından olan ve yıllardır söylediğimiz seçme ve seçilme yaşının eşitlenmesi konusunda önemli kazanımlar elde ettik. Seçilme yaşının 18 e indirilmesini içeren yasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu ndan geçerek genel kurul gündemine gelmeye hazır hale geldi. Ulusal Gençlik Parlamentosu nun 13. yaşını kutladığımız 13. Genel Kurulumuzu Mayıs 2017 tarihleri arasında 81 İlden, 176 kurum temsilcisi 280 gençlik delegesinin katılımıyla Ankara da, kaliteli bir yaşam ve girişimci, istihdam edilebilir bir gençlik için Gençlik ve Kariyer temasında gerçekleştirdik. Karar alma mekanizmalarının her aşamasında sürdürülebilir bir gençlik politikası talep ediyoruz. 13. Genel Kurulumuzun sonucunda karar alıcılara ve tüm kamuoyuna sesleniyoruz; Ulusal Gençlik Parlamentosu olarak, Genç Dostu Kentler vizyonumuzun hayata geçmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Seçme ve seçilme yaşının eşitlenmesini seçim beyannamelerine alan tüm siyasi partilerden bunun gerekliliklerini yerine getirmelerini ve yeni dönemde temsilde adalet ilkesi çerçevesinde komisyondan geçen bu teklifi en kısa zamanda genel kurul gündemine alınmasını istiyoruz.

22 Ülkemizin artık yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. Bir toplumsal sözleşme olarak toplumun tüm kesimlerini kapsayacak yeni anayasa yapım sürecinde gençlik bakış açısının yer almasını istiyoruz. Anayasa nın 58. Maddesinin devletin gençlerin gelişimini, ekonomik, siyasal ve toplumsal yaşama aktif olarak katılımını güvence altına alacak bir biçimde yeniden düzenlenmesi talep ediyoruz. Ulusal katılımın önündeki en büyük engellerden bir tanesi olan Siyasi Partiler Yasası nın günümüz ihtiyaçlarına yönelik düzenlenmesinin önemli bir gereklilik olduğunu görüyoruz. Sürdürülebilir bir kalkınma için küresel ortaklıkları canlandırıp, gençleri de yarının liderleri değil bugünün ortağı gören bir bakış açısının benimsenmesini talep ediyoruz. Sürdürülebilir kalkınma için barışçı ve kimseyi dışarıda bırakmayan toplumun her kesimini destekleyen herkes için adaleti sağlamak ve her seviyede etkili ve hesap verilebilir kurumlar istiyoruz. Gençlerin kendileri ile ilgili politikalarda planlama, karar alma, uygulama ve takip sürecinde aktif katılımını hedefliyoruz. Daha şeffaf, hesap verebilir, ortaklığa dayalı ve yurttaş odaklı iyi yönetişim kültürünün gelişmesi, gençlerin karar alma süreçlerine etkin katılımının desteklenmesi için sorumluluğumuzun farkındayız. Milletin bağrından temiz bir kuşak yetişiyor. Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkada kalmayacak diyen Türkiye Cumhuriyeti nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk e karşı sorumluluğumuzun bilinciyle, O nun bizlere armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlediğimiz Ulusal Gençlik Parlamentosu 13. Olağan Genel Kurulu ndan tüm kamuoyuna ilan ediyoruz: Bizler, Ulusal Gençlik Parlamentosu olarak demokrasinin, kalkınmanın ve iyi yönetişimin devamlı takipçisi ve savunucusu olacağımızı, bu amaçlar doğrultusunda somut politikalar geliştireceğimizi ve bu politikaları hayata geçireceğimizi taahhüt ediyoruz. Bizler yalnızca geleceğin liderleri değil, bugünün de ortaklarıyız!

23 ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU 13. GENEL KURUL YÖNERGE DEĞİŞİKLİĞİ 17 MAYIS 2017, ANKARA Ulusal Gençlik Parlamentosu Çalışma Yönergesinin ilgili maddeleri 17 Mayıs 2017 tarihinde Genel Kurul un oy çoğunluğu ile almış olduğu karar doğrultusunda aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Genel kurula sunulan bu maddeler Parlamento genel kurulunda gerçekleşen UGP yeni dönem vizyonu ve iş planı atölyesinde hazırlanmıştır. Madde 4 B başlığı ; Mevcut Durum: Ulusal Gençlik Parlamentosu amaçlarına ek olarak; Getirilen Öneri: UGP yapacağı il toplantıları ile yerel iletişim ağlarının oluşturulmasını sağlar cümlesi eklenmelidir. Madde 10 Yürütme Kurulu Seçim Kriterleri ; Mevcut Durum: Ulusal Gençlik Parlamentosu Yürütme Kurulu, en fazla 8 kişiden oluşur. Ulusal Gençlik Parlamentosu Yürütme Kurulu üyeleri arasında cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına dikkat edilir. Görev süresi genel kurullar arası olarak belirlenen 1 dönemdir. İstenilen Durum: Mevcut duruma ek olarak, Yürütme Kurulu üyesi üye kurumları temsil eder ve tarafsızlık ilkesini göz önünde bulundurarak bir siyasi parti lehine aktif propaganda yapamaz. Nefret ve ayrımcılık söylemlerinde bulunamaz. Madde 9 Üyelik Kabulü ; Mevcut Durum: UGP Koordinasyon Kurulu Genel Kuruldan almış olduğu yetkiye dayanarak toplantı öncesi üye başvurusu yapan kuruluşların üyeliklerini değerlendirir. İstenilen Durum: Bu yetki koordinasyon kurulundan alınıp Genel Kurula verilmelidir.aday kurumlar genel kurulun onayı ile üye kuruluş statüsüne sahip olmalıdır. Madde 15 Yılın Kuruluşu Ödülleri Mevcut Durum: Ulusal Gençlik Parlamentosu Genel Kurullarında Yılın Gençlik Meclisi, Yılın Sivil Toplum Kuruluşu, Yılın Üniversite Topluluğu seçimleri olmak üzere 3 kategoride ödüller verilir. İstenilen Durum: Yılın kuruluşuna aday olan kurumlar sadece faaliyet raporunda belirttikleri ve mail grubunda paylaştıkları etkinlikleri sunumda kullanabilir.

24 EK-1 Ulusal Gençlik Parlamentosu XIII. Genel Kurulu Taslak Programı Mayıs 2017, Ankara 14 Mayıs 2017, Pazar Otele Girişler UGP Bilgilendirme Toplantısı Akşam Yemeği Toplantı Bilgilendirmesi ve Tanışma 15 Mayıs 2017, Pazartesi Kahvaltı UGP Tanıtım Filminin İzlenmesi ve Açılış Konuşmaları Sezai Hazır - Habitat Derneği Bartu Gündoğdu - UGP Yürütme Kurulu Üyesi İdil Dorsan - VISA Atila Uras - UNDP Damla Taşkın - UNHCR Panel: Farklı Bir Kariyer: Girişimcilik Sedat Kılıç ALSE Makine Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Civan Sözkesen FUNİKA Holding Yönetim Kurulu Bşk. Yrd. Dr. Ali Ercan Özgür IDEMA Kurucu Ortağı Başak Saral Habitat Derneği (Moderatör) Öğle Yemeği Atölye Çalışması Kahve Arası Atölye Çalışması Devam Kahve Arası Bölgesel Toplantılar Kahve Arası Aday Tanıtımları

25 Akşam Yemeği Kültürel Gece 16 Mayıs 2017, Salı Kahvaltı Habitat Gençlik Araştırması Raporu Sunumu Kahve Arası İhtiyaç Haritası & Habitat İşbirliği Mert Fırat İhtiyaç Haritası Ali Ercan Özgür İhtiyaç Haritası Öğle Yemeği Panel: Sivil Toplumda Kariyer Fırsatları Şengül Akçar KEDV Ercan Tutal AYDER Uygar Özesmi good4trust.org Meryem Aslan OXFAM Sezai Hazır Habitat Derneği (Moderatör) Kahve Arası İhtiyaç Haritası Atölye Çalışması Kahve Arası GK. Seçimler Seçim Sonuçlarının Açıklanması Akşam Yemeği 17 Mayıs 2017, Çarşamba Kahvaltı Atölye Çıktılarının Paylaşılması Kahve Arası Yeni Üyelik Başvurularının Sunulması UGP XIII. GK Çıktılarının Sunulması ve Sonuç Bildirgesinin Okunması Anıtkabir Ziyareti Otelden Ayrılış

ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU ÇALIŞMA YÖNERGESİ

ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU ÇALIŞMA YÖNERGESİ ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU ÇALIŞMA YÖNERGESİ 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç: Madde - 1: Bu çalışma yönergesinin amacı Ulusal Gençlik Parlamentosu'nun oluşumunu, organlarını, çalışma usul ve esaslarını

Detaylı

Ulusal Gençlik Parlamentosu 12. Olağan Genel Kurul Toplantı Raporu

Ulusal Gençlik Parlamentosu 12. Olağan Genel Kurul Toplantı Raporu Ulusal Gençlik Parlamentosu 12. Olağan Genel Kurul Toplantı Raporu Ulusal Gençlik Parlamentosu 12. Genel Kurulu 65 ilden 155 kurum temsilcisi 245 delegenin katılımıyla 8-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı BURSA / 2014 1 İÇİNDEKİLER Sivil Yaşam Derneği nin Kuruluşu, Yapısı ve Faaliyet Alanları... 3 Paydaş Analizi... 4 Kurumsal Kimliğin Yeniden Tanımlanması...

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi 1. BAŞLIK Platformun adı: Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) 2. AMAÇ SİTAP ın kuruluş amacı, afet risklerinin azaltılması, afet sonrası müdahale

Detaylı

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Basın Bülteni 16 Mayıs 2017 TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Türkiye de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı araştırma olan Türkiye deki Gençlerin

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası Öğrenmek İstiyorum Kampanyası TRABZON DA KAMPANYAYA İLGİ ARTIYOR sağlık üreme sağlığı bilgilerinin girmesine yönelik olarak başlanan Öğrenmek İstiyorum Kampanyası kapsamında Trabzon da ilgi gün geçtikçe

Detaylı

2. BÖLÜM Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi Amacı, İlkeleri, Oluşumu ve Organları

2. BÖLÜM Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi Amacı, İlkeleri, Oluşumu ve Organları Sinop Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çalışma Yönergesi 1. BÖLÜM Amaç Kapsam Amaç: Madde - 1: Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma yöntemlerini

Detaylı

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti SPoD un ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan ın gönüllü işbirliğiyle düzenlenen Trans Terapi Toplantısı nın yedincisi 4 Eylül Çarşamba

Detaylı

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İstanbul 12 Eylül 2008 Çalışma Grubu Amacı Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele M Çalışma Grubu nun amacı; Türkiye

Detaylı

İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU

İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU 1- Kadın istihdamı özendirilmeli Sorun: Gelişmiş ülkelerin çoğunda kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 60-80 aralığında. Gelişmekte olan ülkelerde

Detaylı

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi 2005-2008 Gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var... Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedefleri: Tüm kız ve erkek çocuklarının ücretsiz,

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI 25-26 Kasım 2005, İstanbul Sivil Toplumun Geliştirilmesi İçin Örgütlenme Özgürlüğünün Güçlendirilmesi Projesi,

Detaylı

Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları

Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi 28.9.217 Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları 1 İÇİNDEKİLER Sayfa Yönetici Özeti 3-4 Dış Paydaş Toplumsal

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Amaç MADDE 1 KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun

Detaylı

ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1: Zeytinburnu Kent Konseyi Yönergesi, kent yaşamında, kent vizyonunun ve

Detaylı

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi ÜYE TOPLANTILARI 60 Gebze de Temsilcilik Ve Üye Toplantısı Gerçekleştirildi 24 Şubat 2012 7. Dönem yönetim kurulu 24 Şubat Cuma günü Gebze temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Buluşmada Şube Başkanı

Detaylı

YENİDEN YAŞAMA KATKI KAMPANYASI PROJE TEKLİFİ

YENİDEN YAŞAMA KATKI KAMPANYASI PROJE TEKLİFİ YENİDEN YAŞAMA KATKI KAMPANYASI PROJE TEKLİFİ İçerik: 1. Amaçları, hedefleri ve hedef grubu 1.1. Hangi değişiklikleri oluşturmaya çalışacak? 1.2. Neden bu proje yürütülecek? 1.3. Beklenen sonuçlar ne?

Detaylı

Anadolu Bacıları ndan Tam Destek

Anadolu Bacıları ndan Tam Destek Pancar İle İlgili Tarımsal Üretime Dayalı Ürün Geliştirme - PANPEK Projesinin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen, Polatlı Ticaret Odası, Başkent Üniversitesi,

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI!

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI! İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI! Türkiye nin önemli toplumsal ve politik konularının tartışıldığı İstanbul Aydın Üniversitesi

Detaylı

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 5-

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 5- ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 5- Değerlendirme Raporu Doğrudan ve Temsili Demokrasi Merkezi ve Yerel Yönetimler Şeffaflık www.tkmm.net 1 2 ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ (Halk konuşuyor, TBMM dinliyor) Türkiye

Detaylı

Trans Terapi Toplantılarının On Beşincisi Gerçekleşti. SPoD LGBTİ, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü yü Ziyaret Etti

Trans Terapi Toplantılarının On Beşincisi Gerçekleşti. SPoD LGBTİ, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü yü Ziyaret Etti Trans Terapi Toplantılarının On Beşincisi Gerçekleşti SPoD LGBTİ ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan ın gönüllü işbirliğiyle Şubat 2013 ten itibaren düzenlenen Trans Terapi Toplantıları nın on beşincisi

Detaylı

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI İSTANBUL ATIK MUTABAKATI 2013 ün Mayıs ayında İstanbul da bir araya gelen dünyanın farklı bölgelerinden belediye başkanları ve seçilmiş yerel/bölgesel temsilciler olarak, küresel değişiklikler karşısında

Detaylı

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; Bursa İli Nilüfer İlçesi kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik

Detaylı

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır.

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır. TOBB GGK, TOBB bünyesinde teşekkül ettirilen ve TOBB Yönetim Kurulu nun alacağı kararlara ışık tutan, genç girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari

Detaylı

YEREL GÜNDEM 21 ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU KOORDİNASYON TOPLANTISI RAPORU

YEREL GÜNDEM 21 ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU KOORDİNASYON TOPLANTISI RAPORU YEREL GÜNDEM 21 ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU KOORDİNASYON TOPLANTISI RAPORU 11 13 Nisan 2008, GepGenç Festivali, İstanbul Yerel Gündem 21 (YG-21) Ulusal Gençlik Parlamentosu koordinasyon toplantısı 11 13

Detaylı

SPoD İnsan Hakları Örgütlerinin Kasım Ayı Buluşmasına Katıldı. SPoD Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu nun Basın Açıklamasındaydı

SPoD İnsan Hakları Örgütlerinin Kasım Ayı Buluşmasına Katıldı. SPoD Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu nun Basın Açıklamasındaydı SPoD İnsan Hakları Örgütlerinin Kasım Ayı Buluşmasına Katıldı İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Af Örgütü ve Hakikat Adalet Hafıza Derneği'nin her ay düzenledikleri

Detaylı

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya 1 1) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi

Detaylı

Katılımcı Demokrasi STK ları Güçlendirme Önerileri

Katılımcı Demokrasi STK ları Güçlendirme Önerileri Katılımcı Demokrasi STK ları Güçlendirme Önerileri Ankara Çalıştayı 15 Kasım 2016 Kâr amacı gütmeyen Argüden Yönetişim Akademisi, faaliyetlerini Boğaziçi Üniversitesi Vakfı bünyesinde yürütmektedir. Argüden

Detaylı

* Kuruluşunuzun Adı. 1) STK ya İLİŞKİN BİLGİLER 2) 1. BAĞLANTI KİŞİSİNE İLİŞKİN BİLGİLER. Page 1

* Kuruluşunuzun Adı. 1) STK ya İLİŞKİN BİLGİLER 2) 1. BAĞLANTI KİŞİSİNE İLİŞKİN BİLGİLER. Page 1 1. Hayata Destek Derneği (HDD), Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı (MAG), Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MK) bir araya gelerek Sivil Toplum Afet Platformunu (SİTAP) kurmak üzere çalışmalara

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Çocuk Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma

Detaylı

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç (13.04.2015 düzenlendi) KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; İzmir İli Konak İlçesi kent yaşamında, kent

Detaylı

HABİTAT İÇİN GENÇLİK DERNEĞİ - WALD BÖLGESEL LOBİCİLİK EĞİTİMLERİ

HABİTAT İÇİN GENÇLİK DERNEĞİ - WALD BÖLGESEL LOBİCİLİK EĞİTİMLERİ HABİTAT İÇİN GENÇLİK DERNEĞİ - WALD BÖLGESEL LOBİCİLİK EĞİTİMLERİ HABİTAT İÇİN GENÇLİK DERNEĞİ, DÜNYA YEREL YÖNETİM VE DEMOKRASİ AKADEMİSİ (WALD), ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU VE ULUSAL DEMOKRATİK ENSTİTÜ

Detaylı

BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA

BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA KENT KONSEYİ MEVZUATI YASA 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU (TC Resmi Gazete Tarih: 13 Temmuz 2005, Sayı 25874) Kent Konseyi MADDE 76 Kent Konseyi

Detaylı

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu politikanın amacı, Doğan Grubu olarak sosyal sorumluluk ilkelerimizi belirtmek ve sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmaların Grubumuz için

Detaylı

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ 195 BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER KURULUŞ Madde 1 - Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü nde ifadesini bulan amac a yönelik olarak, Genel Merkez, il, ilçe ve gerek görülen beldelerde örgüt

Detaylı

SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi

SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi Ruh sağlığı uzmanlarıyla beraber yürütülen 40 saatlik çalıştay programının, trans danışanlara yönelik beşinci ve son kısmı; 3 Kasım'da İstanbul Bilgi

Detaylı

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AESK ve Türkiye REX Dış İlişkiler Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) 16 Kasım 1995 te AESK, Ankara Anlaşmasında bulunan: Ortaklık Konseyi; Avrupa Parlamentosu,

Detaylı

Ayrımcılık ve Yeni Medyada Nefret Söylemi Eğitmen Eğitimi Raporu 10-13 Şubat 2011 İstanbul, Türkiye - Green Park Hotel

Ayrımcılık ve Yeni Medyada Nefret Söylemi Eğitmen Eğitimi Raporu 10-13 Şubat 2011 İstanbul, Türkiye - Green Park Hotel Ayrımcılık ve Yeni Medyada Nefret Söylemi Eğitmen Eğitimi Raporu 10-13 Şubat 2011 İstanbul, Türkiye - Green Park Hotel Eğitim Konuları: Önyargıdan Ayrımcılığa, Ayrımcılık ve Uluslararası Hukuk, Ayrımcılık

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- (1) Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Engelli Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini

Detaylı

KASIM 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

KASIM 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili KASIM 2014 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin/Akdeniz Karaduvar Mahallesinde muhtarları

Detaylı

Pazartesi İzmir Basın Gündemi

Pazartesi İzmir Basın Gündemi 04.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Kamu Hizmetlerindeki Verimlilik İKÇÜ de Tartışıldı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nca her yıl organize edilen, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011 SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım 2009- Eylül 2011 ESKİŞEHIR TEPEBAŞI BELEDİYESİ NCE YAŞANABİLİR BİR KENT Güçlü Dayanışma içinde Kendi yaşamını etkileyen kararlara katılımı olan bir toplum

Detaylı

Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ Biz kimiz Neden platform? Üniversitelerde; İSG farkındalığını nasıl arttırabiliriz? İSG kültürünü nasıl geliştirebiliriz?

Detaylı

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Bilgilendirme Toplantıları Ulusal Ajans olarak da bilinen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Eğitim

Detaylı

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ BASINDAN EKONOMİ HABERLERİ 24 MAYIS 2016 SALI KIBRIS GENÇ TV (23.05.2016) KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ Kalkınma Bankası'nın Türkiye Kalkınma Bankası ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Programı kapsamında;

Detaylı

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler w İçindekiler Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları İhtisas Programları Anadolu Seminerleri Kurumsal Yönetim Kütüphanesi Yayınlar Zirve ve Paneller

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı ? UR-GE Tebliği nin Çıkış Noktası UR-GE Tebliği nin Vizyonu ve Yapıtaşları UR-GE

Detaylı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL, 21-22 NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL,

Detaylı

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası. 2014 Yılı Faaliyet Raporu Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası 2014 Yılı Faaliyet Raporu BAŞKANDAN Odamızın kurumsal yapısı ve yarım asırlık tarihinden elde ettiği tecrübe ve birikim sayesinde, son derece sağlam temeller üzerinde yapılanmıştır.

Detaylı

Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı

Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı 2015 2016 2017 Çocuğa karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı 2015 2017 2015 Gösterge temelli izleme ve raporlama eğitimleri, toplantılar, yayınlar... I1. Genel Kurul, 8 Mayıs, Ankara Çalışma grupları

Detaylı

Program taslağı İzmir 2015. ULUSLAR ARASI KADINLAR KONSEYİ (Kuruluş yılı 1888)

Program taslağı İzmir 2015. ULUSLAR ARASI KADINLAR KONSEYİ (Kuruluş yılı 1888) Program taslağı İzmir 2015 ULUSLAR ARASI KADINLAR KONSEYİ (Kuruluş yılı 1888) 34. GENEL KURUL İzmir, Türkiye 30 Mayıs 5 Haziran 2015 21. YÜZYIL DA SAĞLIKLI YAŞAMA VE KADIN Program Taslağı Uluslar arası

Detaylı

BİYOMED. e-bülten - Mayıs 2013

BİYOMED. e-bülten - Mayıs 2013 BİYOMED e-bülten - Mayıs 2013 Biyomed büyüyor Biyomedikal Mühendisleri Derneği (BİYOMED), ülkemizdeki Biyomedikal Mühendislerinin bir araya gelmesi ve Biyomedikal Mühendisliği meslek kültürü oluşturma

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl Global Compact Türkiye 2002-2017 Üye Etkileşim Toplantısı 25 Ekim 2017 Rakamlarla Global Compact Türkiye* 151 Şirket 62 STK 22 İş Dünyası Derneği 10 Üniversite 6 Diğer Dünyada 15. Avrupa da 6. Ağ *Ekim

Detaylı

TÜSEV YASAL ÇALIŞMALAR DANIŞMA TOPLANTISI 13.05.2014 Cezayir Restaurant, İstanbul

TÜSEV YASAL ÇALIŞMALAR DANIŞMA TOPLANTISI 13.05.2014 Cezayir Restaurant, İstanbul TÜSEV YASAL ÇALIŞMALAR DANIŞMA TOPLANTISI 13.05.2014 Cezayir Restaurant, İstanbul Toplantı Türü : TÜSEV YASAL ÇALIŞMALAR DANIŞMA TOPLANTISI Tarih : 13 Mayıs 2014 Yer : İstanbul, Türkiye TÜSEV Yerel İstişare

Detaylı

GAYRİMENKULDE KADIN LİDERLER Strateji Planı

GAYRİMENKULDE KADIN LİDERLER Strateji Planı GAYRİMENKULDE KADIN LİDERLER 2016-2020 Strateji Planı NASIL BAŞLADI? ULI bünyesinde, 2016 yılında, gayrimenkul sektöründe çalışan kadınların çalışma hayatlarındaki sorunlarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi,

Detaylı

Mevcut Durum ve Beklentiler. Programı

Mevcut Durum ve Beklentiler. Programı Kamu Yönetiminde Y Reform: Mevcut Durum ve Beklentiler bağlam lamında Türkiye Yerel Gündem G 21 Programı Anayasa daki yerinden y önetim netim ilkesi, yerel öz- y önetim netim ilkesini ya şama geçirmek

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Trans Grup Terapisi Devam Ediyor. IGLYO Genel Kurulu ve Yıllık Konferansına Katılım Sağlandı

Trans Grup Terapisi Devam Ediyor. IGLYO Genel Kurulu ve Yıllık Konferansına Katılım Sağlandı Biz Kimiz? Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) bireylerin insan haklarının yanı sıra sosyal ve ekonomik haklarıyla

Detaylı

Sosyal Girişimler ve Türkiye

Sosyal Girişimler ve Türkiye Sosyal Girişimler ve Türkiye İhtiyaç Analizi Raporu Yönetici Özeti Yazarlar: Tevfik Başak Ersen Derya Kaya Zeynep Meydanoğlu Yayına Hazırlayan: Tuğçe Demir Giriş Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) ve

Detaylı

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU içerik Bölgesel Kalkınma Ajanslarına Genel Bakış Düzey 2 Bölgeleri ve Kalkınma Ajansları Güney Ege Kalkınma Ajansı Yatırım Destekleme Süreci Ajansın Gelecek

Detaylı

MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları

MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları 29 Mayıs 2013 tarihinde MMKD Stratejik İletişim Planı nı oluşturmak amacıyla bir toplantı yapıldı. Toplantının ardından, dernek amaç ve faaliyetlerinin

Detaylı

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu. Basın Duyurusu. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu. Basın Duyurusu. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Basın Duyurusu UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması 16-17 Kasım 2012 Concorde De Luxe Resort Hotel Antalya UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması, Genel

Detaylı

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz...

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen Kadın Örgütlerinin

Detaylı

SİVİL TOPLUM VE SU. Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği. skantarli@ttkder.org.tr

SİVİL TOPLUM VE SU. Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği. skantarli@ttkder.org.tr SİVİL TOPLUM VE SU Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği skantarli@ttkder.org.tr SİVİL TOPLUM Prof.Dr.Fuat KEYMAN a göre 21.yüzyıla damgasını vuracak en önemli kavramlardan biri "Dostluk, arkadaşlık

Detaylı

İşletme ve Ekonomi Topluluğu olarak dördüncüsünü düzenlediğimiz Kariyer Günleri etkinliğinin amacı iş adamları ve başarılı girişimcilerle öğrencileri bir araya getirmek. Bu birlikteliği öğrencilerin hedefleri

Detaylı

Askerlik Durumu : Tamamladı (20.11.1999-20.03.2001)

Askerlik Durumu : Tamamladı (20.11.1999-20.03.2001) Adı ve Soyadı : Gökhan TENİKLER Doğum Tarihi : 11/10/1974 Medeni Durumu : Evli Uyruğu : T.C. Askerlik Durumu : Tamamladı (20.11.1999-20.03.2001) EĞİTİM DURUMU İlk ve Ortaöğrenimini İzmir de Tamamlamıştır.

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2016 YILI ETKİNLİKLERİ SONUÇ RAPORU Giriş Engellilik insanların yaşam sürecinde karşılaşabilecekleri bir deneyimdir. Herkes yaşamının bir döneminde geçici veya kalıcı biçimde engelli olabilir veya ilerleyen

Detaylı

EYYÜBİYE KAYMAKAMLIĞI

EYYÜBİYE KAYMAKAMLIĞI EYYÜBİYE KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EYYÜBİYE OKUYOR PROJE UYGULAMA KILAVUZU 2017-2018 1 Bu kılavuz, Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü nün 15.11.2017 tarihli ve 70726872-604.02E-19297809

Detaylı

TÜRKİYE DE KADINLARIN SİYASAL HAYATA KATILIM MÜCADELESİ VE POZİTİF AYRIMCILIK

TÜRKİYE DE KADINLARIN SİYASAL HAYATA KATILIM MÜCADELESİ VE POZİTİF AYRIMCILIK TÜRKİYE DE KADINLARIN SİYASAL HAYATA KATILIM MÜCADELESİ VE POZİTİF AYRIMCILIK TürkİYE KADIN DERNEKLERİ FEDERASYONU Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu 1976 Yılında kurulmuş ülke genelinde 50.500 üyesi

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

GENÇLİK ŞÛRASI ÖN KOMİSYON RAPORU DEMOKRASİ BİLİNCİ VE KATILIM 14 18 MAYIS 2012

GENÇLİK ŞÛRASI ÖN KOMİSYON RAPORU DEMOKRASİ BİLİNCİ VE KATILIM 14 18 MAYIS 2012 14 18 MAYIS 2012 GENÇLİK ŞÛRASI ÖN KOMİSYON RAPORU DEMOKRASİ BİLİNCİ VE KATILIM ANKARA - 2012 D E M O K R A S İ B İ L İ N C İ V E K A T I L I M GİRİŞ İ nsana yatırımı öncelemek, gelecek nesilleri güvence

Detaylı

TÜRKONFED GENEL SEKRETERLER TOPLANTISI ĠÇ VE DIġ ĠLETĠġĠM EĞĠTĠMĠ

TÜRKONFED GENEL SEKRETERLER TOPLANTISI ĠÇ VE DIġ ĠLETĠġĠM EĞĠTĠMĠ TÜRKONFED GENEL SEKRETERLER TOPLANTISI ĠÇ VE DIġ ĠLETĠġĠM EĞĠTĠMĠ 23-25 EKİM 2015 / ALANYA TÜRKONFED Genel Sekreterler Koordinasyon Toplantısı, İç ve Dış İletişim Eğitimi, 23-25 Ekim 2015 tarihleri arasında

Detaylı

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır.

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Facebook / SivilDusun Twitter / SivilDusun YouTube / sivildusunab Instagram / sivildusun Çalışmalarınızla ilgili duyuruları haber@sivildusun.eu adresine iletebilirsiniz.

Detaylı

Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları. Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması

Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları. Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması Proje Adı: Türkiye Akademisinde Toplumsal Cinsiyet Algısı ve Yansımaları Araştırma Şirketi Araştırma Veren Veri Toplama Firması Araştırmanın Künyesi Kullanılan yöntem(ler) Kalitatif Kantitatif Diğer (açıklayınız)

Detaylı

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM Özelkalem Dergisi nce düzenlenen Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri; yerel yönetim alanında yenilik getiren ve kentsel sorunların çözümüne yönelik olarak geliştirilen özgün

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Barış sosyal birlik beraberlik kültürler arası diyalog katılım

Detaylı

MADDELER T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENÇLİK MECLİSİ YÖNETMELİĞİ

MADDELER T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENÇLİK MECLİSİ YÖNETMELİĞİ MADDELER T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENÇLİK MECLİSİ YÖNETMELİĞİ AMAÇ Madde 1 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Yönetmeliği nin amacı; gençlerimizin demokratik katılımını sağlayarak

Detaylı

Strengthening Civil Society Development and Civil Society-Public Sector Dialogue in Turkey Project

Strengthening Civil Society Development and Civil Society-Public Sector Dialogue in Turkey Project 26 Nisan tarihinde, Point Barbaros Hotel de gerçekleştirilen Kamu - Sivil Toplum İşbirliği Uluslararası Konferansı dahilinde "Dünya Kahvesi" çalışması gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 4 saat süren ve 75

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU PROJE LOGOSU (Bu bölüme varsa proje Logosu eklenebilir. Logo yüksekliğinin azami 10 satır yüksekliğinde olması tavsiye

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

3.2. Projenin Hedefleri: Söz konusu projemiz ile,

3.2. Projenin Hedefleri: Söz konusu projemiz ile, HAMİ VEKİL PROJESİ 1. Projenin İsmi: Hami Vekil Projesi 2. Proje Özeti: Siyaset, genç soluğa ihtiyacı olan bir mecradır. Son yıllarda siyasi mücadelede yer alan gençlik, siyasete dinamizmi, yeni fikirleri

Detaylı

Yönetim Kurulu Strateji Belgesi

Yönetim Kurulu Strateji Belgesi Yönetim Kurulu Strateji Belgesi AĞUSTOS 2017 1 "Kamu Yönetiminin Yapısal ve İşlevsel Sorunlarına Çözüm Üreterek Katkı Sağlamak amacıyla yola çıkan Kamu Yönetimi Araştırma Derneğinin Haziran 2017 döneminde

Detaylı

KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU

KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU KAZAKİSTAN ISSA-TÜRK ÜNİVERSİTELERİ TANITIM GÜNLERİ RAPORU ALMATI (20-23 KASIM 2015) 20 Kasım 2015 Cuma: İlk gün konu ile ilgili öğrenci haricinde konunun ilgililerinin katıldığı bir panel düzenlendi.

Detaylı

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ 21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ Seher ÖZER ÜTÜK Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) ve Uluslararası Sayıştaylar Birliği

Detaylı

TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ AKADEMİK İLİŞKİLER KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Vizyon, Misyon ve Tanımlar

TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ AKADEMİK İLİŞKİLER KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Vizyon, Misyon ve Tanımlar TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ AKADEMİK İLİŞKİLER KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Vizyon, Misyon ve Tanımlar Kapsam MADDE 1- Bu Yönetmelik, Türkiye İç Denetim Enstitüsü Tüzüğü nde

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları

Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi 28.9.217 Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları 1 BÖLÜM-I I. YÖNETİM ANLAYIŞI Tablo 1. Saygın ve güvenilir

Detaylı

AJANDA HAKKIMIZDA EĞİTİMLERİMİZ. Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz. Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz

AJANDA HAKKIMIZDA EĞİTİMLERİMİZ. Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz. Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz AJANDA HAKKIMIZDA Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz EĞİTİMLERİMİZ Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz BİZ KİMİZ? Eğitim Sektöründe 11 yıllık tecrübe ve bilgi birikimine sahip olarak yola

Detaylı

UGLA nın AÇILIŞI Türkiye den, İstanbul dan ve 14 ülkeden gençler

UGLA nın AÇILIŞI Türkiye den, İstanbul dan ve 14 ülkeden gençler UGLA nın AÇILIŞI UGLA nın yeni dönemine Türkiye den, İstanbul dan ve 14 ülkeden gençler ile başladık. Açılışa Türkiye den ve Hollanda dan ortaklarımız ve paydaşlarımız katıldı. Corio nun CEO su Gerard

Detaylı