BETON TEKNOLOJİSİ AGREGALAR VE DENEYLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BETON TEKNOLOJİSİ AGREGALAR VE DENEYLERİ"

Transkript

1 BETON TEKNOLOJİSİ AGREGALAR VE DENEYLERİ

2 AGREGALAR Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir.

3 AGREGALAR Agregalar, doğal, yapay veya daha önce yapıda kullanılmış malzemelerden tekrar kazanım yoluyla elde edilmiş olabilir. Agregaların özellikleri kendisinden yapılan malzemenin özelliklerine de aynen yansır. Yani kendi özellikleri iyi olan agrega ile yapılan beton ve asfaltın özellikleri de iyi olur.

4 AGREGALAR Agregalar genel olarak bağlayıcılar yardımıyla beton ve asfalt yapımında kullanılırlar ve betonun yaklaşık %70-75 ini asfaltın %75-85 ini oluştururlar.

5 AGREGALAR Agregalar, betonun hacim olarak %70-%75 ini oluşturur Bitümlü yol kaplamalarının hacimce; %75-85 ini agregalar oluşturmaktadırlar.

6 AGREGA ÇEŞİTLERİ Agregalar doğada, doğal olarak bulundukları gibi iri taş parçalarının konkasör adı verilen taş kırma makinalarında kırılması sonucunda da elde edilebilirler. Konkasörde elde edilen agreganın irisine kırmataş incesine de kırma kum denir. Kırmataş ve kırmakum a mıcır adı verilir.

7 MICIR NUMARALARI VE ÇAPLARI Mıcır Üzerinde kaldığı elek çapı (mm) Geçtiği en küçük elek çapı (mm) 1 No No No No 30 40

8 Çıkarıldıkları Yere Göre Sınıflandırma Akarsu yatakları, Deniz, Buzul, Teras agregası olarak gruplandırılır.

9 Dere Agregaları Akarsu yataklarındaki agrega ocakları en çok rastlanan ve genellikle en fazla arzu edilen kaynaklardır. Çünkü : Parçalar genellikle yuvarlaktır. Akıntı dolayısıyla agregalar ufalanmakta ve uygun bir Granülometriye sahip olmaktadır. Sürüklenme sırasında meydana gelen aşınmalar zayıf parçaların ufalanarak kısmen elenmesini sağlamaktadır. Doğal agregalardan en iyi malzemeler derelerden elde edilendir. Bunlar, temiz düzgün tanelerden oluşur. Kompasiteleri yüksek olduğundan beton dayanımına etkileri fazladır.

10 AGREGALAR Yuvarlak Köşeli

11 Deniz Agregaları Bunlar tekdüze taneli ve genellikle ince malzemelerdir. Deniz kenarındaki midye, istiridye kabukları bazı durumlarda sorun çıkarırlar. Bunlar agreganın yerleşmesini güçleştirir. Tane dayanaklığını düşürür, bazen de düşük dayanımlı taneler oluştururlar.

12 Deniz kumu temiz ve homojen olmasına karşın içinde tuz bulundurur Tuz, Çelik donatıyı paslandırdığından zararlıdır. Ayrıca tuz, rutubeti çektiğinden, tuzlu kum kullanılan yapıların nemli olmasına yol açar. Deniz kumlarında ayrıca midye, istiridye kabukları vb. canlı kalıntıları bazı durumlarda sorunlar çıkartır; betonun yerleşmesini güçleştirir, düşük dayanımlı taneler oluşturur

13 Teras Agregaları Yamaç birikintileri dik ve yüksek yamaçlardan kayan ve kopan kaya parçalarının dip kısımda birikmesiyle meydana gelir.

14 Buzul Agregaları Buzul depoziteleri kuzey paralel dereceleri ile yüksek rakımlarda bulunmaktadır. Bunlar, buzul depoziteleri, gerçek ve nehir buzul depozitleri olmak üzere ikiye ayrılırlar. Gerçek buzul depoziteleri akarsu hareketlerine maruz kalmadıklarından çok fazla üniformluluk gösterirler. Dolayısıyla beton agregası olarak kullanılmaya elverişli değildirler. Nehir buzulu depozitelerinde ise, genellikle uygun agrega malzemesi elde edilebilir.

15 Birim Ağırlıklarına Göre Sınıflandırma a) Hafif Agregalar: b) Ağır Agregalar: c) Normal Agregalar:

16 Hafif Agregalar EN 'ya uygun olarak tayin edilen etüv kurusu tane birim hacim kütlesi 2000 kg/m3 veya EN 'e uygun olarak tayin edilen etüv kurusu yığın (boşluklu) birim hacim kütlesi 1200 kg/m3 olan mineral esaslı agrega.

17 Hafif Agregalar Hafif beton elde etmek için kullanılırlar. Bu agregaları sünger taşı, (Ponza bims), volkan tüfleri, diyatamit, yüksek fırın cürufu, hızar talaşı, rende talaşı ve genleştirilmiş kil, perlit, şist vb. isimler altında sıralayabiliriz.

18 Ağır Agregalar EN 'ya uygun olarak tayin edilen etüv kurusu tane birim hacim kütlesi 3000 kg/m 3 olan agrega. İhtiyaca göre ağır beton elde etmek için kullanılırlar. Örneğin, doğal ağır agregalar arasında barit, manyetit, hematit, limonit sayılabilir. Yapay ağır agregalara ise, demir ve çelik hurdasını örnek verebiliriz.

19 Normal Agregalar EN 'ya uygun olarak tayin edilen etüv kurusu tane birim hacim kütlesi 2000 kg/m kg/m 3 arasında olan agregadır. Uygulamada en çok kullanılan agrega çeşididir.

20 Boyutlarına Göre Sınıflandırma a) İnce agregalar (kum) b) İri agregalar (çakıl ) c) Karışık (Tüvenan) Agregalar

21 İnce agregalar (kum) Doğal kum, kırma kum veya bunların karışımından elde edilen 4 mm çaplı elekten alta geçen malzemelerdir.

22 İri agregalar (çakıl ) Kırmataş, çakıl veya bunların karışımından elde edilen ve 4 mm çaplı eleğin üstünde kalan malzemelerdir.

23 Karışık (Tüvenan) Agregalar Doğal agrega ocağından doğrudan doğruya elde edilen elenmemiş ince ve iri agrega karışımıdır. Standartlar ve şartnameler zorunlu kalmadıkça karışık agrega kullanılması istenmemektedir.

24 Tane boyutları sınıflandırması

25 AGREGALARDA ARANILAN ÖZELLİKLER Agregalar, sert, sağlam aşınmaya dayanıklı su etkisiyle yumuşamayan ve dağılmayan, donmaya karşı dayanıklı olmalıdır. Çimento bileşenleriyle zararlı bileşikler meydana getirmemeli ve donatının korozyona karşı korunmasını tehlikeye düşürmemelidir. Tane büyüklükleri ve dağılımı kullanım amacına uygun olmalıdır.

26 AGREGALARDA ARANILAN ÖZELLİKLER Agregaların şekilleri ve yüzey dokusu iyi olmalıdır. Çakıllarda ana kaya az boşluklu olmalıdır. Çakıllarda yabancı madde oranı olarak; toprak % 5, kömür % 1, Silt ise, %1, Kil ise ; iri agregada % 0,25, ince agregada % 5, den fazla olmamalıdır.

27 Agregalara Zararlı Maddelerin Etkisi Agregalarda zararlı maddeler; Bağlayıcının ayrışmasına, Bağlayıcının genişleyerek betonun parçalanmasına, Bağlayıcının genişleyerek betonun kabul edilebilir sınırdan fazla derecede çatlamasına, Çimento hamuru ve agrega arasında yapışmayı engelleyerek geçiş bölgesindeki mukavemetin zayıf olmasına, Agregalardaki yumuşak ve mukavemeti zayıf tanelerde beton mukavemetinin zayıf olmasına sebep olabilirler. Bu sebeple bu problemlerle karşılaşmamak için agregalara ilgili deneyler yapılarak uygun oldukları taktirde beton yapımında kullanılmalıdır.

28 AGREGA STANDARTLARI Tane Şekli: 8 mm üzerindeki yassı ve uzun taneler ağırlıkça %50 den çok olmamalıdır.(ts-3614). Tanenin en büyük boyutunun küçük boyutuna oranı 3 den büyük olan tanelere kusurlu tane denir.

29 AGREGA STANDARTLARI Tane Dayanımı: Bilyeli tamburla 100 dönüş sonunda ağırlıkça max %10, 500 dönüş sonunda max %50 olacak (TS-3694). Dona Dayanıklı: (Sodyum Sülfat) İnce agregalarda max % 15 kaba agregalarda max %18 (TS-3655). Yıkanabilir Maddeler: 63 mikron elekten geçen 0/4 mm arası max %4, 1/4 mm arası max %3, 2/8 mm arası max % 2, 4/63 mm arası max %0.5 (TS-3527).

30 AGREGA STANDARTLARI Organik Kökenli Maddeler: Sodyum Hidroksit ile yapılan deneyde sıvı rengi sarı, kahve rengi veya kırmızı olmayacak (TS-3673). Hafif Maddeler: Kömür veya diğer şişen malzemeler 20kg/dm3 sıvıda yüzdürüldüğünde ağırlıkça % 0.5 den fazla olmayacak (TS- 3528). Sertleşmeye Zarar Veren Maddeler: Şeker, mika ve çözünen tuzlar mevcut olmayacak (TS-3821). İnce agrega ile yapılan betonun basınç dayanımı, karşılaştırılmalı beton basınç dayanımının %85 inden daha düşükse, agregada betonun serleşmesine zarar veren maddeler bulunduğu varsayılır.

31 AGREGA STANDARTLARI Kükürtlü Bileşenler: SO3 olarak saptanan sülfat miktarı max %1 (TS- 3674). Kükürtlü Bileşenler (alkali sülfatları, jips ve anhidirit gibi) betona zararlıdır. Çeliğe Zarar Veren Maddeler: Suda çözülen klorürler klor olarak saptandığında,max %0.2 olacak (TS-3732). Alkali Agrega: Alkali hidroksit ile reaksiyona girebilen silisli mineraller (kristobatit, tiridimit, opal vb. taşlar opalli kumtaşı, obsidiyen, çakmaktaşı vb) bulunmayacak (TS-3332 TS-2517).

32 AGREGALARIN BİRİM AĞIRLIKLARI Birim ağırlık bilinen bir hacmi dolduran ağırlığın o hacme oranı şeklinde tanımlanabilir. Birim ağırlık: 1. Sıkışık birim ağırlık: 2. Gevşek birim ağırlık

33 AGREGALARIN BİRİM Sıkışık birim ağırlık: AĞIRLIKLARI Hacmi belli olan birim ağırlık kaplarından biri alınır. Belli değilse su ile doldurularak hassas bir şekilde belirlenir. Sıkışık birim ağırlık bulunurken ise, kap üç safhada ve her safha için 25 kez şişlenerek doldurulur ve kap ile birlikte tartılarak dara düşülür. Ardından tartılan ağırlık hacme bölünerek sıkışık birim ağırlığı bulunmuş olur.

34 Sıkışık Birim Ağırlığı Kullanılan Araçlar 1- Etüv Agreganın Birim Ağırlığı (TS:3529) 2- Terazi: 30 kg çekerli 10 g duyarlı 3- Şişleme çubuğu 4- Çelikten yapılmış 600 mm boyunda, 16 mm çapında ucu yarım küre biçimli düz bir çubuk 5- El küreği (bakkal küreği)

35 Deneyin Yapılışı Agreganın Birim Ağırlığı (TS:3529) 1) Deneyde kullanılacak numune miktarı en büyük tane büyüklüğüne bağlı olarak TS 707 ye uygun olarak alınır (Tablo 12,6). 2) Deneyde kullanılacak uygun ölçü kabı da Tablo 15,5 den seçilerek alınır. 3) Deney numunesi için seçilen uygun ölçü kabı tartılarak ağırlığı belirlenir (W 1 ) 4) Deney numunesi hava kurusu durumuna getirilir.

36 Agreganın Birim Ağırlığı (TS:3529) 5) Agrega tane büyüklüğü 50 mm (TS 3529 da 31,5 mm) olduğundan sıkıştırma şişleme ile yapılır. 6) Malzeme kabının 1/3 üne kadar doldurulur. 7) Şişleme çubuğu ile yüzeyin her tarafına yayılacak şekilde 25 vuruş yapılarak şişlenip sıkıştırılır.

37 Agreganın Birim Ağırlığı (TS:3529) 8) Daha sonra ölçü kabının 2/3 üne kadar malzeme koyup yine 25 kez şişlenir, gerilen kısmı taşarcasına doldurup, 25 kez şişlenir sonra ölçeğin üzeri, şişleme çubuğu ile sıyrılarak düzeltilir. Her tabaka doldurulurken lastik tokmakla ölçü kabının dış kenarlarına vurmak suretiyle malzemenin tam olarak sıkışmasına çalışılır. Daha sonra sıkışık agrega dolu ölçü kabı tartılarak ağırlığı bulunur (W 2 ). Bulunan değerler tam sayıya yuvarlatılarak hesaplanır.

38 AGREGALARIN BİRİM Gevşek birim ağırlık: AĞIRLIKLARI Hacmi belli olan birim ağırlık kaplarından biri alınır. Belli değilse su ile doldurularak hassas bir şekilde belirlenir. Gevşek birim ağırlığı belirlenecekse malzeme hacmi bilinen kaba herhangi bir sıkıştırma yapmadan yerleştirilir. Daha sonra kap ile birlikte tartılır ve dara düşülür. Ardından tartılan ağırlık hacme bölünerek gevşek birim ağırlığı bulunmuş olur.

39 Agreganın Birim Ağırlığı (TS:3529) Gevşek Birim Ağırlığı Kullanılan Araçlar 1-Etüv 2-Terazi: 30 kg çekerli 10 g duyarlı 3-El küreği (bakkal küreği) 4-Çelik sıyırma cetveli

40 Deneyin Yapılışı Agreganın Birim Ağırlığı (TS:3529) 1) Deney numunesi TS 707 ye uygun şekilde alınır ve hava kurusu durumuna getirilir. 2) Sonra daha önceden belirlenen ölçü kabı boş olarak tartılır (W 1 ). 3) Ölçü kabı üst kenarından 5 cm. den daha yüksek olmamak üzere numune, kürek ile ölçü kabına doldurulur.

41 Deneyin Yapılışı Agreganın Birim Ağırlığı (TS:3529) 4) Doldurma esnasında küreği daha fazla kaldırarak agreganın sıkışmasına ve ayrışmamasına dikkat edilir. 5) Numune dolunca ölçü kabı üst yüzeyi el ile sıyrılarak düzeltilir ve tartılır. 6) Sonuçlar tam sayıya yuvarlatılarak hesaplanır.

42 SIKIŞIK BİRİM AĞIRLIK GEVŞEK BİRİM AĞIRLIK ÇAKIL KUM ÇAKIL KUM En büyük agrega boyu (mm) V= Ölçeğin hacmi (dm 3 ) W 1 = Ölçeğin boş ağırlığı (gr) W 2 = Ölç. ağr. Dolu ağır (gr) Agrega birim ağırlı (gr/dm 3 ) W2 W1 V

43 AGREGALARIN BİRİM AĞIRLIKLARI Aşağıdaki faktörler birim ağırlık deneyi sonucunu etkiler. Granülometrinin uygun olmaması boşluğu artıracağından birim ağırlığı düşük olur. Sıkışık birim ağırlıkta sarsma veya şişleme uygulanacağından birim ağırlık değeri büyük çıkar. Özgül ağırlık ne kadar büyükse birimdeki ağırlık artacağından birim ağırlıkta artacaktır.

44 Agregada Organik Madde Organik Kökenli Maddeler: Sodyum Hidroksit ile yapılan deneyde sıvı rengi sarı, kahve rengi veya kırmızı olmayacak (TS-3673).

45 Agrega (Kumda) Organik Madde Tayini Kullanılan Aletler 1- Ölçü kabı, 2- % 3 lük NaOH çözeltesi, 3-8 mm elek

46 Agrega (Kumda) Organik Madde Deneyin Yapılışı Tayini 1) Deney için 500 gr 8 mm kare gözlü eleğin altına geçen malzemeden alınır ve hava kurusu durumuna getirilir. 2) Bu numuneden TS 707 ye uygun olarak yaklaşık 200 gr. numune alınır ve ölçü kabına konur. 3) Ölçü kabına konan numune ölçü kabının 1/3 ine kadar doldurulur.

47 Agrega (Kumda) Organik Madde Tayini 4) Sonra bu numunenin üzerine % 3 lük sodyum hidroksit çözeltisi doldurulur. Sodyum hidroksit çözeltisi (% 3 lük); 3 gr. sodyum hidroksit (NaOH) 97 gr. damıtık su içinde çözünerek hazırlanır. 5) Hazırlanan bu % 3 lük sodyum hidroksit çözeltisi ölçü kabının 2/3 sine kadar doldurulur. 6) Ölçü kabının ağzı kapatılarak bütün agregalar ıslanacak şekilde iyice çalkalanır.

48 Agrega (Kumda) Organik Madde Tayini 7) Bütün numunelerin ıslandığından emin olduktan sonra ölçü kabı fazla ışık olmayan bir yerde 24 saat kendi haline bırakılır. 8) bu süre sonunda numunenin üzerindeki sıvının rengi referans renk skalasıyla karşılaştırılır.

49 Deneyin Sonucu Agrega (Kumda) Organik Madde Tayini Sonuçlar referans renk durumlarıyla karşılaştırılarak eriyik renginin hangi referanslar arası olduğu görülür. Eriyik Rengi 0-1 Referanslar arası 1-2 Referanslar arası 2-3 Referanslar arası 3-4 Referanslar arası 4-5 Referanslar arası Agreganın Durumu Çok iyi : Her türlü beton ve betonarme inşaatlarda kullanılır. İyi : Her türlü beton ve betonarme inşaatlarda kullanılır. Az miktarda organik madde var veya yok. Orta: Önemsiz beton ve betonarme inşaatlarda kullanılır. Fena: Önemsiz beton ve betonarme inşaatlarda kullanılabilmesi için harç yapma deneyine tabi tutulmalıdır. Çok Fena: Kullanılmaz. Önemsiz, beton ve betonarme inşaatlarda kullanılabilmesi için mutlaka harç yapma

50 Agregada Hafif Madde (TS: 3528) Hafif Maddeler: Kömür veya diğer şişen malzemeler 2 g/cm3 sıvıda yüzdürüldüğünde ağırlıkça % 0.5 den fazla olmayacak (TS- 3528).

51 Kullanılan Aletler 1-Etüv Agregadaki Hafif Madde Oranı (TS: 3528) 2- Deney sıvısı (Özgül ağırlığı 2 g/cm 3 olacak şekilde çözelti) 3-Kaplar 4-Tel kevgir 5-Terazi

52 Deneyin Yapılışı Agregadaki Hafif Madde Oranı (TS: 3528) 1) TS. 707 ye uygun olarak deney numunesi alınıp etüv kurusuna getirilerek tartılır. (W 1 ) 2 gr/cm 3 e göre ayarlanan deney sıvısının içine konur. 2) Deney sıvısının hacmi deney numunesi hacminin 3 katı olmasına dikkat edilir. Numune deney sıvısı içine konduktan sonra numunede bulunan hafif maddelerin sıvı yüzeyine çıkması sağlanır.

53 Deneyin Yapılışı Agregadaki Hafif Madde Oranı (TS: 3528) 3) Bunun için deney numunesi ile birlikte sıvı çalkalanarak karıştırılır. 4) Sıvı yüzeyine çıkan maddeler tel kevgir ile toplanarak delikli bir kaba konur. 5) Daha sonra deney numunesi çinko klorürden temizlenmesi için su ile yıkanır. 6) Etüv kurusuna getirilip tartılır.

54 Agregadaki Hafif Madde Oranı (TS: 3528) Deney numunesinin kuru ağırlığı (gr) W Hafif madde kuru ağırlığı (gr) W W Hafif madde oranı (%) M h = 2 x100 0,08 W 1

55 Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılım) Agrega yığınında bulunan tanelerin oranlarının belirlenmesine granülometri denir. Kaliteli yani, yüksek mukavemetli beton üretebilmek için agrega boyutları çok önemlidir. Bunun için granülometrik bileşim bulunmalıdır. Bulunan değerlere göre en az boşluklu beton için hangi agregadan hangi oranda alınacağı belirlenir. Agregada en büyük tane miktarı D ile gösterilir. Dmax seçiminde çeşitli kriterler vardır. D` yi mümkün oldukça büyük almamız gerekir. Böylece karışıma giren su ve çimento miktarı azalır ve mukavemet artar.

56 Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılım) Yığın içindeki agregada değişik büyüklükte taneler vardır. Biz granülometri yoluyla bu tanelerin yığın içindeki oranlarını belirleriz. Agrega tanelerinin oranları betonun özelliklerine önemli bir derecede etkir. Bu yüzden granülometriyi tespit ereriz, standartlarla karşılaştırırız. Şayet uygun değilse çeşitli yöntemlerle granülometriyi uygun hale getiririz.

57 Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılım)

58 Granülometri eğrileri Bir agreganın granülometri bileşimi en iyi bir şekilde granülometri eğrileri vasıtasıyla ifade edilir. Karışık agregaların granülometri eğrileri sürekli ve kesik olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

59 Sürekli granülometri eğrileri Agreganın (0) dan belirli bir büyüklüğe kadar bütün taneleri içeren, kümülatif (yığışımlı) % geçeniyle elde edilen sürekli eğrilerdir. TS 706 da ki şekillerde de gösterildiği gibi 3 numaralı bölgeye denk gelen tane dağılımları uygun bölge de olduğu için kabul edilmektedir. Agrega eğrisi x eksenine yakınsa kum oranı fazla y eksenine yakın ise çakıl oranı fazladır. Eğer köşegenden köşegene doğru bir eğri oluşturuyorsa ince ve iri agrega oranı birbirine yakın ve kabul edilebilirdir.

60 Kesik granülometri eğrisi Orta büyüklüklerdeki taneleri içermeyen kesikli granülometri eğrileri alt sınırı oluşturan U eğrisi ile A eğrisi arasında bulunmalıdır. Kesikli granülometri elde etmek için en az iki tane sınıfı karıştırılmalıdır. Maksimum tane boyutu 32 mm. ye kadar olan kesikli granülometrili hazır karışık agrega C25 den küçük olan betonlar için kullanılabilir.

61 Maksimum tane büyüklüğü 8,0 mm olan karışık agrega granülometri eğrisi

62 Maksimum tane büyüklüğü 16,0 mm olan karışık agrega granülometri eğrisi

63 Maksimum tane büyüklüğü 32,0 mm olan karışık agrega granülometri eğrisi

64 Maksimum tane büyüklüğü 63,0 mm olan karışık agrega granülometri eğrisi

65 Agregaların Mekanik Özellikleri Mekanik mukavemetleri yüksek olan agregalar ile üretilen betonların da mukavemeti yüksek olur. Mekanik mukavemetin kontrolü için en uygun yol basınç mukavemetini ölçmektir. Agregaların basınç mukavemetleri betona göre oldukça yüksektir. Beton mukavemeti normal dayanımlı betonlar için maksimum 250 kgf/cm2, yüksek dayanımlı betonlar için, 500 kgf/cm2 iken agrega dayanımı çeşitlerine göre 3500 kgf/cm2 ye kadar çıkabilmektedir.

66 Agregaların Mekanik Özellikleri Agregaların basınç mukavemeti için çelik bir silindir içine bir miktar iri agrega yerleştirilir, basınç uygulanır ve ufalanma miktarı ölçülür. Türkiye de yaygın olarak kullanılan yöntem Los Angeles deneyi ile agregalardaki aşınmanın saptanmasıdır. Los Angeles aleti içine agrega ile birlikte çelik toplar standart şekilde atılır 100 ve 500 devir sonucu ufalanmalara bakılır. 100 devir sonucu ufalanma % 10 dan az ise ve 500 devir sonucu ufalanma % 50 den az ise beton yapımı için uygun olduğuna karar verilir.

67 Agrega Çimento ve Beton İçin Gerilme-Şekil Değiştirme Grafiği

68 Agreganın Aşınma Özelliği (Los Angeles Aşınma) Deneyi (TS:3694) Agreganın aşınmaya karşı duyarlılığını bilyeli tamburla (Los Angeles) yapılan deneyle belirlenir. Kullanılan Araçlar 1- Los Angeles aşınma aleti 2- Aşındırıcı küreler 3- Elek takımı 4- Terazi 5- Etüv

69 Agreganın Aşınma Özelliği (Los Angeles Aşınma) Deneyi (TS:3694) Deneyin Yapılışı; 1- Standart Los Angeles aletiyle deney yapılır. 2- Alet içerisine aşınmayı sağlamak için yaklaşık olarak 4,8 cm çapında 390 ile 450 gr ağırlığında dökme demir veya çelik kürelerden konur. 3- Tablo 24 te dökme demir kürelerin kimyasal özellikleri belirtilmiştir. 4- Deneyde kullanılacak numune miktarları tane sınıflarına bağlı olarak alınır.

70 Deneyin Yapılışı; Agreganın Aşınma Özelliği (Los Angeles Aşınma) Deneyi (TS:3694) 5- Alınan numune TS 707 ye uygun olarak küçültülür ve aşınma sınıflarına göre gerekli eleklerden elenerek alınır. 6- Sonra her elek üzerinde kalan agrega kil ve tozdan iyice temizleninceye kadar kaldığı elek üzerinde yıkanarak tane sınıflarına ayrılır. 7- Her tane sınıfı etüvde C 5 0 C de değişmez ağırlığa kadar kurutulup kaldıkları eleklerden tekrar elenip tartılır. 8- Deney için ayarlanan numune ile aşındırıcı küreler Los Angeles aşındırma makinesine konarak ağzı kapatılır.

71 Agreganın Aşınma Özelliği (Los Angeles Aşınma) Deneyi (TS:3694) Deneyin Yapılışı; 9- Makineye 100 devir yaptırılır. 10- Numune makineden çıkarılıp malzemenin kaybolmasını önleyerek 1mm elekten elenir. 11- Elek üzerinde kalan malzeme tartılır. 12- Tartılan numune aşındırma küreleri ile birlikte tekrar makineye konarak 400 devir daha yaptırılır. (Numunenin tamamı makineye tekrar konur.) 13- Numune çıkartılıp 1 mm elekten elenerek elek üstünde kalan malzeme tartılır.

72 Agreganın Aşınma Özelliği (Los Angeles Aşınma) Deneyi (TS:3694) LOS ANGELES (BİLYALI TAMBUR) AŞINMA DENEYİ Numunenin ilk ağırlığı (gr) = W Numunenin 100 devir sonunda ağırlığı (gr) =W TS 707 SINIR DEĞERLERİ Numunenin 500 devir sonunda ağırlığı (gr) = W W1 W W devir sonu aşınma yüzdesi %F = x100 8,33 % devir sonu aşınma yüzdesi %F = x100 28,64 % 50 2 W1 W W 3

73 AGREGA DENEYLERİ Agregalardan numune alma, Fiziksel özelliklerinin belirlenmesi için yapılan deneyler, Mekanik özelliklerinin belirlenmesi için yapılan deneyler, Agrega içinde, betona zarar veren (zararlı) maddelerin belirlenmesi için yapılan deneyler.

74 Agreganın Aşınma Özelliği (Los Angeles Aşınma) Deneyi (TS:3694) Tane Dayanımı: Bilyeli tamburla 100 dönüş sonunda ağırlıkça max %10, 500 dönüş sonunda max %50 olacak (TS-3694).

75 Şantiyede Yapılabilecek Deneyler Kullanılacak beton agregalarından üretilecek betonun projede öngörülen dayanımı sağlaması zorunludur. Bu özelliğe agrega doğrudan etki ettiği için yetkililerin gerekli titizliği göstermeleri gerekir. Şantiyelere gelen agregalar gelmeden önce Laboratuar deneylerine tabi tutularak olumlu sonuçlar alınmış olabilir. Böyle durumlarda yanılgıya düşmemek ve iş akışını sağlamak için Laboratuar deney şartlarıyla uyuşmayabilir. Böyle durumlarda yanılgıya düşmemek ve iş akışını sağlamak için Laboratuar sonuçları kadar etkili olmasa da şantiyelerde de bazı deneyler ve muayeneler yapılır.

76 Gözle Muayene Şantiyelerdeki veya agrega ocaklardaki agregaların beton üretimine uygun olup olmadığına önce gözle muayene ederek karar verilir. Agregaların içerisinde ağaç parçacıkları, bitki artıkları, kömür parçaları, kağıt parçaları, kil topakları vb. gibi yabancı maddeler bulunmamalıdır. Bilindiği gibi bunlar betonun katılaşmasına ve dayanıklılığın azalmasına neden olur. Agregalarda bu tür malzemeler bulunduğu taktirde beton üretiminde kullanılmamalıdır.

77 Gözle Muayene Beton üretiminde kullanılacak agregaların mümkün olduğu kadar yuvarlak tanelerden, oluşanı tercih edilmelidir. Yassı ve uzun taneler beton dayanımına olumsuz yönde etki edeceği gibi işlenebilme özelliğini de azaltır. En uygun agrega biçimi küreye yakın olanıdır. Bu şekilde aşırı olarak ayrılan tanelere kusurlu taneler denir. Bunlar agregada bol miktarda bulunur ise göz ile tespit etmek mümkün olur. Aslında tanenin en büyük boyutu ile en küçük boyutu arasındaki oran tane indeksi arayıcılığı ile belirlenir.

78 Gözle Muayene Agregalar bilindiği gibi genel olarak çakıl ve kırma taş olmak üzere iki şekilde bulunurlar. Özellikle kırma taşta bulunan çok keskin köşeli tanelerin fazlalığın betonlarda istenmeyen durumlara sebep olacağı gibi işlenebilirliğine de zararlıdır. Bu durumdaki fazla agregalar mevcutsa ihtiyatlı davranılmalıdır. Ayrıca taneler arasında parlak ve kaygan yüzeyler bulunabilir. Bu tanelerin çokluğu çimento hamuru ile yapacağı aderansı azaltacağı için gerekli müdahale yapılmalıdır.

79 Gözle Muayene Taneler arasında su ile çözülebilen kil, tuz, mika, hafif maddeler vb. olup olmadığı gözlenir. Eğer varsa bunların fazlalığı betona zarar vereceği için gerektiğinde Laboratuar deneylerine baş vurulabilir. Genel olarak agreganın rengi saflığını, içinde kil ve bitkisel toprak vb. bulunup bulunmadığı gözlenir. Renk genelde gri olmalıdır.

80 Sağlamlık Deneyi Hava etkileri ile bozulmuş veya yumuşak, zayıf taneler kullanıldıkları betonun dayanım ve dayanıklılığını azaltır. Agrega tanelerinin sağlamlığı 500 gr. ağırlığındaki çekicin taneler üzerine 30 cm den düşürülmesi ile belirlenir. 4 mm nin üzerindeki agregalardan minimum 200 adet alınıp, 24 saat su içinde bekletildikten sonra sert bir altlık üzerine konarak çekiç darbeleri yapılır. sağlam taneler kırılmaz veya kırılırken berrak bir ses çıkarır veya sert köşeli ve az sayıda parçaya ayrılır. Zayıf taneler kırılırken kof bir ses çıkarır ve çok sayıda parçalara ayrılırlar. Kırılma yüzeyleri dağılmış bir görünüm alır. Zayıf taneler; toplam agreganın ağırlık olarak % 5 ini geçmemelidir. Beton dış yüzeyi açıkta kalacak ise örneğin, yol kaplama betonlarında % 1 i geçmemelidir.

81 AGREGALARIN POROZİTE VE NEM DURUMU Kaba agrega tanelerinin boşluklarının (porozitesinin) az olması bu tanelerin mukavemetinin genelde yüksek bir değer almasına sebep olur. Porozitenin yüksek olması ise, agreganın donmaya ve çevre etkilerine dayanıklılığını azaltır. Agregaların % 12 den az su emmesi normal kabul edilir. Boşluklu malzemelerin donmaya karşı dayanıklı olması için doyma derecelerinin % 80 den küçük olması gereklidir.

82 DOYGUNLUĞUNA GÖRE AGREGA TANELERİ Tam kuru taneler: Bünyelerinde hiçbir şekilde su olmayan tanelerdir. Kuru yüzeyli taneler: Tane yüzeyi tamamen kuru fakat, tanelerin içindeki boşluklarda bir miktar su bulunan tanelerdir. Doygun kuru yüzeyli taneler: Yüzeyleri tamamen kuru fakat tane içindeki boşlukların tamamen suyla dolu olduğu tanelerdir. Tamamen ıslak taneler: Hem tane yüzeyleri ıslak hem de içindeki bütün boşlukları suyla dolu olan tanelerdir.

83 Agreganın rutubet durumu

84 Agregaların Donmaya Karşı Dayanıklılıkları Amaç agregaların donmaya karşı dayanıklı olup olmadığını saptamak için yaygın olarak yapılan iki çeşit deney yapılır. NaSO4 (Sodyum Sülfat) çözeltisi ile, Dondurma yöntemi uygulayarak Agregaların donmaya karşı mukavemetleri saptanır. Dona Dayanıklı: (Sodyum Sülfat) İnce agregalarda max % 15 kaba agregalarda max %18 (TS-3655).

85 Donmaya Dayanıklılık Agregaların donmaya dayanıklı olup olmadığını en kolay şekilde tecrübelerle anlarız. Sık, sık donma ve çözünmenin olduğu yerler de kullanılacak en iyi malzeme o bölgenin malzemesidir. Yıllardır yapıla gelen inşaatlarda kullanılan malzemeleri (taş, agrega vb.) incelemek suretiyle donmaya dayanıklı olup olmayacağı hakkında kabaca bir karara varılmış olur. Fakat kesin sonucu alabilmek için Laboratuar ortamında donma deneylerinin yapılması gerekir.

86 Donmaya Dayanıklılık Genelde su absorbsiyonu fazla olan dağılmaya eğimli, hafif kumlu yapıdaki tanelerin donmaya dayanıklılıkları az olur. Kaba bir yaklaşımla suyu aşırı şekilde emen taneler donmaya dayanıksız olarak nitelendirilebilir. Eğer şantiyeye gelen agregalarda donmaya dayanıksız malzemelerin çokluğundan şüpheye düşülüyorsa, şantiyelerde su ile kontrol edilebilir.

87 Donmaya Dayanıklılık Şantiyelerde yapılacak donmadan etkilenme deneyi 4 mm lik kare gözlü göz açıklıklı elekten geçmeyen her tane sınıfına uygulanır. Bu amaçla her tane sınıfından alınan hava kurusu durumundaki tanelerin üzerine bir su damlası düşürüldüğünde damla tane içinde süratle kayboluyor ise tanenin su emme yüzdesinin fazla olduğu anlaşılır. Bu durumda agreganın kullanılmasına izin vermeden önce Laboratuarlara göndererek donmaya dayanıklılık deneyi veya hazırlanan beton numuneleri üzerinde donmaya dayanıklılık deneyleri yapılır.

88 Agrega Nem Miktarının Ölçülmesi Beton karışımında agreganın rutubeti son derece önem kazanmaktadır. Eğer malzeme hava kurusu durumunda veya daha fazla kuru durumda ise beton karışım hesaplarında hesaplanan su miktarının bir kısmını agregalar emerek karışıma girecek suyu az kılacaktır. Buda aderansı azaltacak, çimento hidratasyonunu tamamlayamayacak, betonun işlenebilme özelliğini azaltacak ve botunun mukavemetinin azalmasına doğrudan etki edecektir. Bu nedenle karışım hesaplarında agrega rutubeti sabit tutularak beton karışımına giren su ayarlanmaktadır.

89 Agrega Nem Miktarının Ölçülmesi Şantiyeye getirilen agregaların rutubet miktarı fazla miktarda olabilir. beton karışım hesaplarında öngörülen agrega rutubet miktarından çok veya az olduğu taktirde beton mukavemetine önemli derecede etki edecektir. Bunu önlemek için şantiyelerdeki agregaların rutubet miktarını ölçerek karma suyu miktarını ayarlamak suretiyle betonun mukavemet kaybı önlenir. Şantiyelere gelen agregaların genellikle ince malzemelerin rutubet miktarı fazladır.

90 Agrega Nem Miktarının Ölçülmesi İnce malzeme bir zemin üzerine ince tabaka halinde serilerek güneş ısısı altında hava kurusu durumuna getirilmeye çalışılmalıdır. İnce agregadaki nem miktarı el ile kabaca belirlemek mümkündür. Kumdan bir miktar ele alınarak sıkılır ve avuç içerisinde bıraktığı nemin durumuna göre nem miktarı hakkında karar verilir. Hava kurusu durumundaki ince malzeme avuç içerisinde sıkıldığı taktirde şeklini bozarak dağılır. Eğer avuç içindeki agrega şekli bozulmadan kendini muhafaza ederek elde nem bırakıyorsa agrega içerisinde en az ağırlığının % 2 si kadar su ihtiva ediyor kararına varılır.

91 Agrega Nem Miktarının Ölçülmesi Şantiyedeki agrega rutubet miktarı agreganın kurutulması ile belirlenir. Şantiyede yapılabilecek bu deneyde kullanılmak üzere aşağıdaki malzemeler gerek duyulmaktadır. 1-Terazi ; 10 kg çekerli 2-Büyük tepsi veya saç levha (50x50 cm kadar) 3-Kürek 4-İspirto

92 Agrega Nem Miktarının Ölçülmesi Deneyin Yapılışı Yaklaşık 5 kg numune alınarak tartılır ve ağırlığı tespit edilir. 5 kg lık numuneye 1 lt. ispirto karşılık gelecek şekilde agrega ve ispirto iyice karıştırıldıktan sonra yaklaşık 2 cm. kalınlığında serilir. Karışım ateşlenerek alevler sönünceye kadar karıştırılmaya devam edilir. Numunenin etüv kurusu durumuna getirinceye kadar ispirto katmak suretiyle kurutma işlemine devam edilir. Kurutma işlemi etüv veya değişik ocaklar üzerinde de yapılabilir.

93 Agrega Nem Miktarının Ölçülmesi Deneyin Yapılışı Deneyde kurutma esnasında ispirto kesinlikle şişe veya bidondan numune üzerine boşaltılmamalıdır. Çünkü sıcak kum üzerine dökülen ispirto her an alev alarak tehlike doğurabilir. Kurutulan numune tartılarak kuru ağırlığı belirlenir ve aşağıdaki bağıntı yardımı ile rutubet miktarı bulunur. S = (A-B)/A x100...% S = Agrega rutubet yüzdesi A = Rutubetli numune ağırlığı (gr) B = Kurutulmuş numune ağırlığı (gr)

94 Agrega İnce Malzeme Miktarının Belirlenmesi Şantiyeye getirilen agregaların içerisinde istenmeyen çok ince malzemeler (kil, taş unu, silt vb.) bulunabilir. Bu ince malzemelerin miktarı belli değerleri aştığı zaman beton dayanımına olumsuz etki yapacağı bilinmektedir. Beton dayanımını düşürmemek için kullanılacak agregalar temiz olmadığı taktirde kullanılmadan önce yıkanmalıdır.

95 Agrega İnce Malzeme Miktarının Belirlenmesi Deneyin Yapılışı Deneyde kullanılmak üzere 1000 cm3 lük cam mezür veya bu mezürün şekline benzeyen cam şişe tedarik edilmelidir. Deney genelde 4 mm lik elekten geçen malzemeye uygulanır ve bu malzemeden mezürün 2/3 ünü dolduracak kadar alınır. Numune cam mozürün içerisine doldurulduktan sonra numunenin üzerini en az 5 cm örtecek şekilde su ilave edilir.

96 Agrega İnce Malzeme Miktarının Belirlenmesi Deneyin Yapılışı Mezürün ağzı uygun bir malzeme veya el ile kapatılarak ince malzemeler agregadan temizleninceye kadar kuvvetlice çalkalanır. Çalkalama süresi en az 1 dakika olmalıdır. Sonra cam mezür sarsıntıdan uzak bir zemin üzerine bırakılır. En az 1 saat sonra cam mezür kontrol edilir. Malzemenin üzerindeki su berrak hale geldiği zaman agrega yüksekliği ile agreganın üzerinde oluşan ince malzeme miktarının kalınlığı ölçülür.

97 Agrega İnce Malzeme Miktarının Belirlenmesi Deneyin Yapılışı Agrega üzerinde biriken ince malzeme miktarının kalınlığı (h) ile toplam malzeme miktarının kalınlığı (H) ölçülerek birbirine oranlanır ve % miktarı belirlenir. Malzemenin tane iriliğine göre gruplandırılmış agregaların verilen limitleri aşmamalıdır ve bu işlem aşağıdaki bağıntı ile belirlenir. İnce Malzeme % si = h/h x 100 =... % Deney sırasında ince malzeme ile numune ayırımı dikkatlice yapılmalıdır. Genelde gözle görülen tanelerin bittiği nokta ince malzemenin başlangıcıdır.

98 Agrega İnce Malzeme Miktarının Belirlenmesi

99 Laboratuar Deneyleri Agregalar şantiyelere geldikten sonra kontrolleri oldukça zordur. Çünkü şantiyelerde yeterli deney araçları bulunmadığı gibi her zaman tecrübeler ve bilgi birikimi yeterli olmaz. Ocaklardan gelen agregaların beton yapımına sakıncalı olduğuna şantiyelerde karar verildiği zaman boyutları çok büyük olan iş ve ekonomik kayıplara sebep olur. Bu nedenle normal beton agregaları şantiyelere gelmeden önce ocaklardan numuneler alınarak TS 707 de belirlenen, agregalarda aranılan özellikler ve sınır değerlere sahip olup olmadığı belirlenmelidir. Elde edilen değerlere göre de beton imalinde kullanılıp kullanılmayacağına veya kusurları giderilerek kullanılacağına karar verilir. Laboratuar deney sonuçlarında da güvenilir olması için deneyler yetkili bir Laboratuvarda tecrübeli kişilerce ve her değişen şart için yeniden yapılmalıdır.

100 Agregalardan numune alma

101 AGREGALARIN ÖZGÜL AĞIRLIĞI Agregaların özgül ağırlığı gerçek birim hacmine karşılık gelen ağırlığı olarak tanımlanır. Agregaların özgül ağırlığı beton karışım hesaplarının yapılması için gereklidir.

102 Özgül ağırlık Özgül ağırlık (ÖA); agrega tanelerinin işgal ettiği mutlak birim hacim ağırlığıdır. ÖA= W1 / (W1+W2-W3) W1 : Numunenin ağırlığı W2 : Su ile dolu ölçü kabının ağırlığı W3 : İçine numune konmuş, su dolu kabın ağırlığı

103 Özgül ağırlık Deney Düzeneği

104 Elek Sistemleri Türkiye de Yaygın Olarak Kullanılan Kare Delikli Elek Sistemi (TS 706/1969) Bu sistemde elek göz açıklıkları: (125), (90), 63, (31.5), (16), (8), (4), (2), (1), (0.5) ve (0.25) mm. dir.

105 Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılım) Agrega yığınında bulunan tanelerin oranlarının belirlenmesine granülometri denir. Kaliteli yani, yüksek mukavemetli beton üretebilmek için agrega boyutları çok önemlidir. Bunun için granülometrik bileşim bulunmalıdır. Bulunan değerlere göre en az boşluklu beton için hangi agregadan hangi oranda alınacağı belirlenir. Agregada en büyük tane miktarı D ile gösterilir. Dmax seçiminde çeşitli kriterler vardır. D` yi mümkün oldukça büyük almamız gerekir. Böylece karışıma giren su ve çimento miktarı azalır ve mukavemet artar. Yığın içindeki agregada değişik büyüklükte taneler vardır. Biz granülometri yoluyla bu tanelerin yığın içindeki oranlarını belirleriz. Agrega tanelerinin oranları betonun özelliklerine önemli bir derecede etkir. Bu yüzden granülometriyi tespit ereriz, standartlarla karşılaştırırız. Şayet uygun değilse ilerdeki konularda belirtien yöntemlerle granülometriyi uygun hale getiririz.

106 Tane Büyüklüğü Dağılımı Tayini İçin Gerekli Min. Deney Numunesi Miktarları En Büyük Tane Büyüklüğü (mm) Deney Numunesi Miktarı (kg) 0,25 0, ,5 0,5 0,5 0,

107 Agreganın Tane Büyüklüğü Dağılımı Deneyin Yapılışı Deney için malzeme TS. 707 ye uygun olarak alınır. Numune derece etüvde değişmez ağırlığa gelinceye kadar kurutulur (24 saat). Etüvden çıkarılan numune oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletildikten sonra, 0.1 gr duyarlılıktaki terazide tartılır. Daha sonra analizi için en üst eleğe boşaltılır. Elek sarsma makinası 10 dk. çalıştırılır. Sonra eleklerde malzeme kalmayacak şekilde temizlenir. Her elek üzerinde kalan malzeme tartılarak sonuçlar Tabloda gösterilir.

108 Elek Sarsma Makinası ve Elekler

109 Elek Ebadı (mm) (1) W Her Elek Üzerinde Kalan (gr) (2) Wy Kümülatif Ağırlık (gr) (3) Wk Her Elekte Ağırlık (%) (4) Yığılmış Ağırlık (gr) Kalan Geçen (%) (%) (5) (6) Alt Sınır A32 TS706 Sınır Değerleri % Orta Sınır B32 Üst Sınır C32 (8) (7) (9) 31, , (5) (18) (29) 0, Tepside Kalan Numune İNCELİK - İnc.mod. İnc.mod. İnc.mod. Ağırlığı gr. MODÜLÜ = ,48 4,20 3,30 (10) (11)

110 Agrega Elek Analizi Sonuçları

111 Agrega İncelik Modülünün Hesaplanması Elek analizi deneyi sonucu her elek üzerinde kalan agregaların yığılımlı ağırlık yüzdeleri toplanarak yüze (100) bölünmesi ile incelik modülü (İM) bulunur (Tablo da 5.sütuna karşılık gelir). Tablodaki değerlere göre incelik modülü şöyle hesaplanır. İM= = 461/100 = 4,61 şeklinde bulunur. İM= Kümülatif Kalan 100 % (Toplam) ,61 Not : En son tepside kalanların toplanmayacağı unutulmamalıdır. TS 802 ye (1985) göre en büyük tane çapı 32 mm olan beton agregası için incelik modülü 3,30 ile 5,48 arasında değişmektedir. İncelik modülü sıfır ile granülometri deneyinde kullanılan elek sayısı arasında değerler alabilir. Yani yukarıdaki örnekte 0 ile 8 arasında olabilir. incelik modülü sonucu şu şekilde yorumlanır. Değer büyükse elekler üzerinde kalan malzeme çoktur. Yani malzeme iridir. Değer küçükse malzemenin çoğu eleklerden geçmiştir. Yani malzeme incedir.

112 Gronulümetri sınır değerleri

113 Granülometri eğrilerinin özellikleri Sürekli artan eğrilerdir. Yatay kısımları olabilir (bir elekte hiç malzeme kalmamışsa) fakat azalan kısımları olamaz. Granülometri eğrileri üst sınıra yakınsa daha çok ince, alt sınıra yakınsa daha çok iri malzemeye sahiptir denilir. Farklı iki agreganın granülometrilerini bulup (A) ve (B) şeklinde grafiklerini çizsek, daha sonra bu malzemelerden belirli oranlarda alıp bileşimin granülometrisini bulsak, eğri A ve B eğrileri arasında çıkar. İki eleğin granülometrik değerleri arasındaki fark bu elekler arasındaki malzeme oranını verir.

114 Granülometrisi Bilinen İki Agreganın Karıştırılmasından Oluşan 3. Agreganın Granülometrisinin Bulunması. Granülometrisi bilinen iki agrega sınıfı karıştırıldığında oluşan agrega yığınının granülometrisi kendini oluşturan iki sınıf agreganın granülometrilerinden hesaplanabilir. Granülometrisi bilinen iki sınıf agrega R ve D olsun ve biz bu karışımdan oluşacak sınıfa Z sınıfı diyelim ve Z sınıfının granülometrisini hesaplayalım. Karışımdaki R agregasının oranı (r /100) ile, D agregasının oranı (d/100) ile gösterilirse, Z = [R. (r /100)] + [D. (d/100)] den granülometri bulunur. R agregasından % 60 D agregasından % 40 oranında kullanarak yeni karışımın granülometrisini hesaplayalım.

115 Granülometrisi Bilinen İki Agreganın Karıştırılmasından Oluşan 3. Agreganın Granülometrisinin Bulunması. R incelik modülü = 4,74 R den % 60 D incelik modülü = 5,86 D den % 40 ise, Z nin incelik modülü Z= [4,74.(60/100)]+ [5,86.(40/100)] Z= 2,844+2,344 = 5,188 şeklinde bulunur.

116 Granülometrisi Bilinen İki Agreganın Karıştırılmasından Oluşan 3. Agreganın Granülometrisinin Bulunması.

117 Granülometri Sınır Eğrilerinin Yorumlanması Granülometri deneyinden sonra Dmax belirlendikten sonra o karışımın Dmax a göre mukayese edileceği sınır eğrisi sınırlarına bakılır. En büyük tane çapına (Dmax a) göre sınır eğrileri (8),(16),(31.5) ve (63) mm şeklindedir. A, B, C, diye verilen sınır eğrilerinde B,C arası bölgede çıkan granülometriye kullanılabilir denir. Fakat A, B arası istenilen karışımdır. Yani en uygun granülometriyi verecektir. Karışım sonucu çizilen eğrinin büyük bir kısmı bölge içinde kalırsa karışım yine kullanılabilir. Fakat önemli işlerde bölge dışına çıkan kısım için tedbir alınması tavsiye edilir. Karışımın çizilen eğrisinin bölge değiştirmemesi ani çıkış iniş yapmaması ve sınır eğrilerine paralel gitmesi istenir. Bütün bunlar en az boşluklu betonu elde etmek içindir.

118 Standarda Uymayan Karışımın Standart Hale Getirilmesi Kaliteli bir beton üretebilmek için granülometrinin önemini vurgulamıştık. Bir yığında bulunan agregalar çok ender olarak granülometriye uygundur. Genellikle elek analizi yapılarak uygunluğuna karar verilir. Agregalar genellikle birkaç sınıf halinde depolanır. Depolanan bu agregalardan ne oranda kullanılarak beton yapılacağına değişik yöntemler kullanarak karar verilir. Bazen olur ki bu agregalarla uygun granülometri bulunamayacağına karar verilebilir. Bu durumda yığına farklı bir agrega katılması da gerekebilir. Granülometrik karışımın standartlara uygun hale getirilmesi için birçok yöntem vardır. Bunlardan incelik modülü yöntemi ve deneme yanılma yöntemleri incelenmiştir. Ayrıca, bu yöntemlerden başka üçgen yöntemi, dikdörtgen yöntemi ve bir noktadan geçirme yöntemleri de vardır.

119 İncelik Modülü Yöntemi Dmax seçilerek seçilen Dmax için şekil (Granülometriden) sınır değerleri alınır (Granülometri sınır değerleri grafiğinden) ve bu sınır değerleri için incelik modülü hesaplanır alt ve üst sınır için ayrı ayrı. Daha sonra bu sınırlar arasında kalacak şekilde karışım için bir incelik modülü seçilir. Seçilen bu incelik modülü için, karışım oranları tekrar belirlenir. Örnek olarak granülometrik bileşimi uygun olmayan R ve D agregaları için incelik modülü yöntemiyle uygun karışım oranlarını bulalım.

120 İncelik Modülü Yöntemi A ve B sınır eğrilerinin incelik modülleri 5,48 ve 4,2 şeklindedir. R agregasının incelik modülü 3,94, D agregasının incelik modülü ise 5,98 olarak hesaplanır ve karışımın incelik modülü seçilir. Biz 4,8 seçelim. Kk = [R. (r /100)] + [D. (d/100)] 4,8 = [3,94. (r /100)] + [5,98. (d/100)] r+d = 100 dür. d=100-r ise 4.8 = 3,94.r ,98 r 2,04 r = 118 = 57,8 58 alınır. R= % 58 D = =42

121 İncelik Modülü Yöntemi

122 İncelik Modülü Yöntemi Yani; R Agregasından % 58 D Agregasından % 42 şeklinde karışım hazırladık mı incelik modülü 4,8 olacaktır. Bu şekilde karışımı tekrar düzenleyelim.

123 Karışımın Uygun Hale Getirilmesi

124 Karışımın Uygun Hale Getirilmesi

125 Karışımın Uygun Hale Getirilmesi

AGREGALAR. Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir.

AGREGALAR. Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. AGREGALAR Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. Agregalar, doğal, yapay veya daha önce yapıda kullanılmış malzemelerden tekrar kazanım

Detaylı

AGREGA GRONULÜMETRİSİ. Sakarya Üniversitesi

AGREGA GRONULÜMETRİSİ. Sakarya Üniversitesi AGREGA GRONULÜMETRİSİ Sakarya Üniversitesi Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılım) Agrega yığınında bulunan tanelerin oranlarının belirlenmesine granülometri denir. Kaliteli yani, yüksek mukavemetli

Detaylı

Yapı Yap M al M zemesi AGREGALAR

Yapı Yap M al M zemesi AGREGALAR Yapı Malzemesi AGREGALAR AGREGALAR Kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. Amerikan standartlarından ASTM D8: agregayı, Harç veya beton oluşturmak amacıyla

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529)

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) 5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) Deneyin Amacı: Agreganın gevşek ve sıkışık olarak işgal edeceği hacmi saptamaktır. Agreganın kap içindeki net ağırlığının kap hacmine bölünmesiyle hesaplanır ve

Detaylı

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

AGREGALAR. Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir.

AGREGALAR. Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. AGREGALAR AGREGALAR Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. AGREGALAR Agregalar, doğal, yapay veya daha önce yapıda kullanılmış malzemelerden

Detaylı

YAPI MALZEMESİ AGREGALAR

YAPI MALZEMESİ AGREGALAR YAPI MALZEMESİ AGREGALAR 1 YAPI MALZEMESİ Agregalar en önemli yapı malzemelerinden olan betonun hacimce %60-%80 ini oluştururlar. Bitümlü yol kaplamalarının ağırlıkça % 90-95, hacimce %75-85 ini agregalar

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ AMAÇ: İnşaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33)

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) 1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) Deneye tabi tutulacak malzeme de aranılacak en önemli özellik alındığı kaynağı tam olarak temsil etmesidir. Malzeme kaynağın özelliğini temsil

Detaylı

3/21/2017. P = Her bir elekten geçen kümülatif malzeme miktarı, %

3/21/2017. P = Her bir elekten geçen kümülatif malzeme miktarı, % Agrega/agrega karışımı incelik modülü: Abrams, incelik modülü (Im) ile agrega granülometrisini bir formülle tek bir değere dönüştürmüş ve betonda su miktarının hesaplanmasında kıvam yanında bu faktörden

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

a Şekil 1. Kare gözlü elek tipi

a Şekil 1. Kare gözlü elek tipi Deney No: 3 Deney Adı: Agregalarda Elek Analizi Deneyin yapıldığı yer: Yapı Malzemeleri Laboratuarı Deneyin Amacı: Agrega yığınındaki taneler çeşitli boyutlardadır. Granülometri, diğer bir deyişle elek

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

3/21/2018. P = Her bir elekten geçen kümülatif/yığışımlı malzeme miktarı, %

3/21/2018. P = Her bir elekten geçen kümülatif/yığışımlı malzeme miktarı, % Agrega/agrega karışımı incelik modülü: Abrams, incelik modülü (Im) ile agrega granülometrisini bir formülle tek bir değere dönüştürmüş ve betonda su miktarının hesaplanmasında kıvam yanında bu faktörden

Detaylı

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 S a y f a CİHAZLAR Cihazın ismi Sayfa Beton Basınç Dayanımı ve Kiriş

Detaylı

Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi

Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi AGREGALAR Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi Betonun teknik özelliklerini etkileyen en önemli birleşim parametresi su/çimento oranıdır. Su miktarını etkileyen faktör ise betonun işlenebilir

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5 Agregalar II Mamlouk/Zaniewski, Materials for Civil and Construction Engineers, Third Edition. Copyright 2011 Pearson Education, Inc. 5.8. Agrega Elek Analizi Mamlouk/Zaniewski,

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

BETON KARIŞIM MALZEMESİ OLARAK AGREGA

BETON KARIŞIM MALZEMESİ OLARAK AGREGA BETON KARIŞIM MALZEMESİ OLARAK AGREGA Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

BÖLÜM 3. ESNEK ÜSTYAPILARDA KULLANILAN MALZEMELER

BÖLÜM 3. ESNEK ÜSTYAPILARDA KULLANILAN MALZEMELER BÖLÜM 3. ESNEK ÜSTYAPILARDA KULLANILAN MALZEMELER Esnek üstyapıda kullanılan malzemeleri - agregalar - bitümlü bağlayıcılar olmak üzere iki kısma ayırmak mümkündür. Bu bölümde iki ana malzeme grubunun

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YAPI LABORATUVARI

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YAPI LABORATUVARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YAPI LABORATUVARI Yapı Laboratuvarı Yapı laboratuarında, teorik olarak alınan yapı malzemesi ve beton derslerine ait deneysel çalışmaların uygulamaları yapılmaktadır. Ayrıca

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 06-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

KTU MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MADEN ĠġLETME LABORATUVARI ArĢ. Gör. ġener ALĠYAZICIOĞLU AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ

KTU MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MADEN ĠġLETME LABORATUVARI ArĢ. Gör. ġener ALĠYAZICIOĞLU AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ Tanım: Darbe dayanımı, standart boyutlardaki kayaçların belirli bir doğrultuda darbelere karģı gösterdiği dirençtir. Kayacın kullanım alanlarının belirlenmesinde darbe dayanımının

Detaylı

KTU MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI Arş. Gör. Şener ALİYAZICIOĞLU LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ

KTU MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI Arş. Gör. Şener ALİYAZICIOĞLU LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ Tanım: Darbe dayanımı, standart boyutlardaki kayaçların belirli bir doğrultuda darbelere karşı gösterdiği dirençtir. Kayaç malzemesinin darbe ve aşınma gibi etkilere karşı dayanıklılığının

Detaylı

DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ GÜZ

DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ GÜZ DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ 2009-2010 GÜZ HAFTA 2 İncelik Modülü Granülometri eğrisinin % 100 ekseni ile arasında kalan alanın sayısal ifadesidir. Diğer bir deyişle eğrinin tek bir sayı ile ifade

Detaylı

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır.

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMESİ LABORATUVARINDA DÖNER SERMAYE ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK DENEY, ÖLÇME VE MUAYENELERİN 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ 1. Uludağ

Detaylı

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak BETON Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak açısından ilginçtir. Bu formülde dayanımı etkileyen en önemli faktör çimento hamuru içindeki çimento miktarıdır.

Detaylı

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI)

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) Beton malzemesi; agrega, çimento, su ve gerektiğinde bazı mineral (uçucu kül, silis dumanı gibi) yada kimyasal (akışkanlaştırıcı, priz hızlandırıcı/geciktirici,

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi BETON BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Beton agrega adını verdiğimiz kum, çakıl, mıcır, taneli

Detaylı

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları BETON* Beton Beton, çimento, su, agrega kimyasal ya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil rilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek

Detaylı

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir.

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Bouyoucos Hidrometre Yöntemi Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Süspansiyonun hazırlanmasından sonra topraktaki her bir fraksiyon için belirli bir süre beklendikten

Detaylı

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138)

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) Taze Beton: Betonun karıştırma işlemi bittikten sonra sahip olduğu işlenebilirliğini koruyabildiği süre içindeki (sertleşmeye başlamadan önceki)

Detaylı

ÖRNEK ALMA : ÇEYREKLEME YÖNTEMİ AGREGA YIĞINININ ORTA BÖLGESİ TESPİT EDİLİR. BU BÖLGENİN DEĞİŞİK YERLERİNDEN ÖRNEK ALINIR

ÖRNEK ALMA : ÇEYREKLEME YÖNTEMİ AGREGA YIĞINININ ORTA BÖLGESİ TESPİT EDİLİR. BU BÖLGENİN DEĞİŞİK YERLERİNDEN ÖRNEK ALINIR AGREGALAR ÖRNEK ALMA : ÇEYREKLEME YÖNTEMİ AGREGA YIĞINININ ORTA BÖLGESİ TESPİT EDİLİR. BU BÖLGENİN DEĞİŞİK YERLERİNDEN ÖRNEK ALINIR AGREGA YIĞINININ ORTA BÖLGESİ TESPİT EDİLİR. BU BÖLGENİN DEĞİŞİK YERLERİNDEN

Detaylı

SİGMA BETON FAALİYETLERİ. Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı

SİGMA BETON FAALİYETLERİ. Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı SİGMA BETON FAALİYETLERİ Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı Kuruluş 2005 yılında Baştaş Çimento San. Tic. A.Ş. ve Konya Çimento San. Tic. A.Ş tarafından limited şirket olarak kuruldu. İlk yerleşim yeri

Detaylı

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! ISIDAÇ 40 yapı kimyasalları Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa ISDAÇ 40 Kalsiyum Alüminat Çimentosu Yapı Kimyasalları Uygulamaları www.cimsa.com.tr ISIDAÇ 40, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından,

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİN SU MUHTEVASI DENEYİ Birim

Detaylı

Bitümlü sıcak karışımlar; - aşınma - binder - bitümlü temel. tabakalarında kullanılır.

Bitümlü sıcak karışımlar; - aşınma - binder - bitümlü temel. tabakalarında kullanılır. BÖLÜM 4. BİTÜMLÜ KARIŞIMLAR Bitümlü sıcak karışımlar hem asfalt bağlayıcının hem de reganın uygun ısıya kadar ısıtılıp uygun oranlarda plentte karışımı ile elde edilmekte ve yüksek standartlı esnek kaplamaların

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

HAZIR BETON AGREGALARI

HAZIR BETON AGREGALARI HAZIR BETON AGREGALARI AGREGALAR Betonun mutlak hacminin yaklaşık % 65-80 ini oluşturan agregalar, mineral kökenli ve 100 mm ye kadar çeşitli tane büyüklüklerinde kırılmamış veya kırılmış tanelerin yığınıdır.

Detaylı

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! karo Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Karo Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen Kalsiyum Alüminat

Detaylı

HAFİF AGREGALARIN YAPISAL BETON İMALATLARINDA KULLANIMI Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

HAFİF AGREGALARIN YAPISAL BETON İMALATLARINDA KULLANIMI Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi HAFİF AGREGALARIN YAPISAL BETON İMALATLARINDA KULLANIMI Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Hafif Agrega Nedir? Hafif Agregalar doğal ve yapay olarak sınıflandırılabilir; Doğal Hafif Agregalar: Pomza

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (2) 13-20 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makale Agrega Granülometrisinin Yüksek Performanslı Beton Özelliklerine Etkisi

Detaylı

YOĞUNLUK DENEYİ. Kullanılacak Donanım: 1. Terazi. 2. Balon jöje ve/veya piknometre, silindir (tank) Balon jöje. Piknometre. 3. Öğütülmüş ve toz cevher

YOĞUNLUK DENEYİ. Kullanılacak Donanım: 1. Terazi. 2. Balon jöje ve/veya piknometre, silindir (tank) Balon jöje. Piknometre. 3. Öğütülmüş ve toz cevher YOĞUNLUK DENEYİ TANIM VE AMAÇ: Bir maddenin birim hacminin kütlesine özkütle veya yoğunluk denir. Birim hacim olarak 1 cm3, kütle birimi olarak da g alınırsa, yoğunluk birimi g/cm3 olur. Bir maddenin kütlesi

Detaylı

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Prof. Dr. Zeki GÜNDÜZ 1 DANE ÇAPI DAĞILIMI (GRANÜLOMETRİ) 2 İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Dane Çapına Göre Sınıflandırılması Kohezyonlu Zeminler Granüler

Detaylı

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SERTLEŞMİŞ BETON DENEYLERİ DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA DENEY STANDARDI: TS

Detaylı

UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Necdet Sezer Kampüsü Gazlıgöl Yolu Afyon,

UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Necdet Sezer Kampüsü Gazlıgöl Yolu Afyon, UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Osman ÜNAL 1, Tayfun UYGUNOĞLU 2 1,2 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı Eğitimi Bölümü,Ahmet

Detaylı

şeklinde ifade edilir.

şeklinde ifade edilir. MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 21 CEVHER HAZIRLAMA LAB. I ANDREASEN PIPETTE YÖNTEMİ İLE TANE BOYU DAĞILIMININ BELİRLENMESİ 1. AMAÇ Geleneksel labaratuvar elekleriyle elenemeyecek kadar küçük tane boylu malzemelerin

Detaylı

3. AGREGALAR. Agregaların Sınıflandırılması

3. AGREGALAR. Agregaların Sınıflandırılması 1 3. AGREGALAR Agregalar, beton yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırmataş gibi taneli malzemelerdir. Beton hacminin yaklaşık %75 i agregalar tarafından oluşturulmaktadır. Agrega

Detaylı

Dmaks=16mm için referans/ideal granülometri eğrileri ve bölgeleri. 4 bulunuz.

Dmaks=16mm için referans/ideal granülometri eğrileri ve bölgeleri. 4 bulunuz. AGREGA KARIŞIM TASARIMI Betonda kullanılacak farklı boyutlardaki agregalardan; Minimum boşluklu Toplam yüzey alanı minimum olan bir agrega karışımının elde edilmesi için uygun karışım oranlarının belirlenmesi

Detaylı

2/28/2018. Deneyde kullanılan ekipmanlar: Su banyosu Cam pipet. Desikatör Cam huni

2/28/2018. Deneyde kullanılan ekipmanlar: Su banyosu Cam pipet. Desikatör Cam huni ÇİMENTO FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ 1) Çimento yoğunluk/özgül ağırlık deneyi (TS EN 196-3): Özgül ağırlık, çimento ağırlığının dolu hacme oranıdır. Çimentoların yoğunluğu tiplerine göre değişir. Normal

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3)

3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3) 3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3) Deneyin amacı: Deneyde amaç çimento kıvamını sağlayan su miktarını saptamaktır. Çimentonun kıvamı, vikat (vicat) aletinin sondasının serbest bırakıldığı

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE GELİR GETİRİCİ FAALİYET CETVELİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE GELİR GETİRİCİ FAALİYET CETVELİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE GELİR GETİRİCİ FAALİYET CETVELİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ S.N Bilim Dalı İşin Adı Mesai İçi Mesai Dışı Mahalinde Fiyat (TL) Fiyat (TL) Fiyat (TL) Analiz Süresi

Detaylı

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi.

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.DÖKÜM KUMLARININ MUKAVEMET VE NEM MİKTARI TAYİNİ 8.1. Deneyin Amacı Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.2.Deneyin

Detaylı

DOĞAL MATERYALLER TAŞ

DOĞAL MATERYALLER TAŞ DOĞAL MATERYALLER TAŞ TS 1910/2513 Dış mekan bordür ve döşemelerinde ; homojen, sert, damarsız, çatlaksız, yoğun yapılı, hava etkilerine karşı ve dona dayanıklı. Ocak nemini kaybetmiş darbe etkisi ile

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Yalıncak 61117 TRABZON / TÜRKİYE Tel : 0462 334 1105 Faks : 0462 334 1110 E-Posta : dsi22@dsi.gov.tr Website : www.dsi.gov.tr Sertleşmiş

Detaylı

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! refrakter Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Refrakter Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen

Detaylı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Mühendislik Birimleri bünyesinde yer alan İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları: Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı,

Detaylı

Türkiye Hazır Beton Birliği İktisadi İşletmesi Deney / Kalibrasyon Laboratuvarı. Deney Listesi

Türkiye Hazır Beton Birliği İktisadi İşletmesi Deney / Kalibrasyon Laboratuvarı. Deney Listesi REVİZYON GÜNCELLEME DOKÜMAN NO YAYIN L27 01.01.2008 13.01.2014-06 08.05.2014 1/8 GÜNCELLEŞTİRMEYİ GERÇEKLEŞTİREN (İSİM / İMZA / TARİH) : DENEYLERİ A01 İri agregaların parçalanmaya karşı direnci Los Angeles

Detaylı

BAZALT AGREGALI KUMLAMA BETON PARKE TAŞLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ. 2.1 Renkli Agrega ile Üretilerek Kumlanmış Parketaşı Tabaka Yapısı

BAZALT AGREGALI KUMLAMA BETON PARKE TAŞLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ. 2.1 Renkli Agrega ile Üretilerek Kumlanmış Parketaşı Tabaka Yapısı BAZALT AGREGALI KUMLAMA BETON PARKE TAŞLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1.Kapsam Bu teknik Şartname aşağıdaki ürünleri kapsamaktadır. S.N0 CİNSİ : 1. PARKE TAŞI 6 CM ( BAZALT AGREGALI KUMLAMA) 2. PARKE TAŞI 8 CM

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AGREGA DENEYLERİ

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AGREGA DENEYLERİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AGREGA DENEYLERİ DENEY ADI: LABORATUVAR DENEYLERİ İÇİN AGREGALARIN HAZIRLANMASI DENEY STANDARTI: (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) Deneye

Detaylı

SU ve YAPI KİMYASALLARI

SU ve YAPI KİMYASALLARI SU ve YAPI KİMYASALLARI Betonda su; Betonla ilgili işlemlerde, suyun değişik işlevleri vardır; Karışım suyu; çimento ve agregayla birlikte karılarak beton üretimi sağlamak için kullanılan sudur. Kür suyu;

Detaylı

3/8/2017. Le Chatelier balonu

3/8/2017. Le Chatelier balonu ÇİMENTO FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ 1) Çimento yoğunluk deneyi (TS EN 196-3): Amacı: Birim hacimdeki çimento ağırlığının bulunmasıdır. Çimentoların yoğunluğu tiplerine göre değişir. Normal portland

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı

POLİÜRETAN KAPLAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ

POLİÜRETAN KAPLAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 Genel Notlar : Betonun mukavemeti epoksi kaplamalar için uygun olmalıdır, dolayısıyla kaplama yapılacak beton en az C 25 tercihen C 30 C 35 standardında olmalı, yüzeyde ( kaymak tabakası ) gevşek kısım

Detaylı

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER Laboratuvar Adı: Yapı Malzemesi ve Beton Laboratuvarı Bağlı Olduğu Kurum: Mühendislik Fakültesi- İnşaat Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. M. Haluk Saraçoğlu E-Posta: mhsaracoglu@dpu.edu.tr

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş kohezyonlu zemin örneğinin doğal (yaş) kütlesi 155 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi

Detaylı

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması Ders Notları 2 Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması KONULAR 0 Zemin yapısı ve zemindeki boşluklar 0 Dolgu zeminler 0 Zeminin sıkıştırılması (Kompaksiyon) 0 Kompaksiyon parametreleri 0 Laboratuvar kompaksiyon

Detaylı

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ yapı kimyasalları Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Yapı Kimyasalları Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde

Detaylı

TS EN KAPSAMINDA BETON, ÜRETİMİ ve KALİTE KONTROLÜ

TS EN KAPSAMINDA BETON, ÜRETİMİ ve KALİTE KONTROLÜ TS EN 206-1 KAPSAMINDA BETON, ÜRETİMİ ve KALİTE KONTROLÜ Hazırlayanlar : Kim.Müh. Selim YÜCEL Sigma Beton Lab.Hiz. Şirket Müdürü Yük. Kimyager Engin DEMİR Beton Laboratuvar Şefi 1 Hazır Beton Sektörü,

Detaylı

TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları TS 498: Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesap değerleri

TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları TS 498: Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesap değerleri TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları Bu standart betonarme yapı elemanları ve yapıların kullanım amaç ve süresine uygun güvenlikte tasarlanması hesaplanması, boyutlandırılması ve

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II AGREGALAR Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter MİNERAL KÖKENLİ, DEĞİŞİK BOYUTLU, SERT TANELER

Detaylı

EKOBEYAZ. prekast. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. prekast. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ prekast Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Prekast Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

3. BETON AGREGALARI. 3.1 Giriş

3. BETON AGREGALARI. 3.1 Giriş 1 3. BETON AGREGALARI 3.1 Giriş Agregalar, beton yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırmataş gibi taneli malzemelerdir. Beton hacminin yaklaşık %75 i agrega tarafından oluşturulmaktadır.

Detaylı

1. Beton karışımelemanlarını tanıma, 2. Çimento ve Çimento Deneyleri, 3. Agrega ve Agrega deneyleri, 4. Beton karışımhesabı,

1. Beton karışımelemanlarını tanıma, 2. Çimento ve Çimento Deneyleri, 3. Agrega ve Agrega deneyleri, 4. Beton karışımhesabı, BETON TEKNOLOJİSİ GENEL DERSİN AMACI Yapılar dizayn edilirken çok çeşitli taşıyıcı sistemler kullanmak mümkündür. Avantajlarına göre, Türkiye deki yapıların yaklaşık %90 nında beton ana malzeme olarak

Detaylı

2D 1.4D D d d/2 G İri Agrega D/d 2 veya D 11.2 mm. 100 98-100 85-99 0-20 0-5 Gc85/20

2D 1.4D D d d/2 G İri Agrega D/d 2 veya D 11.2 mm. 100 98-100 85-99 0-20 0-5 Gc85/20 2. BETON AGREGALARI Yapılarda kullanılan ve taneli malzeme olarak tanımlanan agrega; doğal, yapay veya geri kazanılmış tipte olabilmektedir. Bunlardan doğal agregalar, mekanik işlem dışında herhangi bir

Detaylı

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BRİKET DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BETON BRİKET DUVAR Beton briket bloklar, kum, çakıl, tüf, bims (sünger

Detaylı

3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı:

3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı: 3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı: İri agreganı, birim hacimdeki ağırlığını tespit etmektir. Agreganın birim hacimdeki ağırlığının miktarının bilinmesi betonun kullanım

Detaylı

CRM ve SMR DENEYSEL ÇALIŞMALARI

CRM ve SMR DENEYSEL ÇALIŞMALARI CRM ve SMR DENEYSEL ÇALIŞMALARI Y.Doç.Dr. Murat KARACASU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Nisan 2011 TÜRKİYE DE SON 6 YILDA

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM HESABI Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter ŞEMATİK BETON YAPISI Boşluklar Katılar

Detaylı

SÜPER BEYAZ. prekast. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. prekast. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ prekast Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Prekast Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI ŞEMATİK K BETON YAPISI Boşluklar Katılar Hava ve Çimento+su İnce Kaba serbest su (hidrate çimento)

Detaylı

DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ)

DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ) DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ) Amaç Zemin örneklerinin likit limitinin (ω L ) belirlenmesi amacıyla yapılır. Likit limit, zeminin likit limit deneyi ile ölçülen, plâstik durumdan akıcı

Detaylı

EKOBEYAZ. karo. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. karo. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ karo Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Karo Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse yüksek

Detaylı

SATENTEK GENEL TANIM TANIM KULLANIM ALANI ANA ÖZELLİKLER. Saten Perdah Alçısı. İç Mekanlarda

SATENTEK GENEL TANIM TANIM KULLANIM ALANI ANA ÖZELLİKLER. Saten Perdah Alçısı. İç Mekanlarda GENEL TANIM TANIM Yüksek yapışma özelliğine sahip, boya altı son kat perdah alçısıdır. KULLANIM ALANI İç Mekanlarda n Konutlar n Ofis ve yönetim binaları n İş ve alışveriş merkezleri n Oteller n Hastaneler

Detaylı

SÜPER BEYAZ. karo. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. karo. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ karo Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Karo Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse yüksek

Detaylı

Doç. Dr. Halit YAZICI

Doç. Dr. Halit YAZICI Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü ÖZEL BETONLAR RCC-SSB Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ SİLİNDİRLE SIKI TIRILMI BETON (SSB) Silindirle sıkıştırılmış beton (SSB),

Detaylı

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur:

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: 1 BETON KARIŞIM HESABI Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: I. Uygun bileşenlerin ( çimento, agrega, su ve katkılar

Detaylı