MapCodeX GIS Server. Kullanım Kılavuzu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MapCodeX GIS Server. Kullanım Kılavuzu"

Transkript

1 MapCodeX GIS Server Kullanım Kılavuzu

2 İçindekiler MapCodeX GIS Server... 4 MapCodeX GIS Server Hakkında... 5 MapCodeX GIS Server Genel Özellikleri... 6 MapCodeX GIS Server'ın Kullanıcı Arayüzü... 7 Anasayfa... 8 GIS Menüsü Sekmeleri GIS Kullanıcıları Kullanıcılar Kullanıcı Grupları Servisler MapCodeX Geometri ve Projeksiyon Servisi MapCodeX Nüfus Vatandaşlık Hizmetleri Servisi MapCodeX Tapu Kadastro Servisi MapCodeX Mozaik Harita Servisi MapCodeX Vektör Harita Servisi MapCodeX Raster Harita Servisi Veri Kaynakları Sürücü Seçimi Veri Kaynağı Oluşturma Katmanlar Dil Seçenekleri Arama Çubuğu Giriş Yap Çıkış Yap Log MapCodeX GIS Server'a Giriş Yapmak Kullanıcı İşlemleri Kullanıcı İşlemleri Kullanıcı Eklemek Kullanıcı Bilgilerini Güncellemek Şifre Değiştirmek Kullanıcının Katman Yetkilerini Güncellemek Kullanıcı Silmek Kullanıcıya Grup Atamak Kullanıcı Grupları İşlemleri Kullanıcı Grubu Eklemek Kullanıcı Grubu Düzenlemek Katman Yetkilerini Güncellemek Kullanıcı Grubu Silmek Kullanıcı Grubunun Kullanıcılarını Belirlemek Servisler MapCodeX Geometri ve Projeksiyon Servisi MapCodeX Nüfus Vatandaşlık Hizmetleri Servisi MapCodeX Tapu Kadastro Servisi MapCodeX Mozaik Harita Servisi MapCodeX Vektör Harita Servisi MapCodeX Raster Harita Servisi Veri Kaynağı İşlemleri Veri Kaynağı Eklemek Katman Yayınlamak... 64

3 Veri Kaynağına Ait Katmanların Listelenmesi Veri Kaynağını Yenilemek Veri Kaynağını Silmek Katman İşlemleri Katman Düzenlemek Katman Silmek Katman Yayınlamak Sorgu Katmanı Eklemek MapCodeX GIS Server'dan Çıkış Yapmak... 74

4 MapCodeX GIS Server Versiyon Numarası: Kullanım Kılavuzu,

5 MapCodeX GIS Server Hakkında MapCodeX GIS Server, coğrafi verileri yüksek hız ve düşük bant genişliklerinde sunmak için tasarlanmış Microsoft Windows işletim sistemlerinde İngilizce ve Türkçe dil seçenekleri ile kullanılabilen server tabanlı çözümüdür.kurumların mekansal veri tabanı, vektör ve raster veri setlerinin sunumu, veri düzenlemesi, verinin yönetilmesi ve analiz yapılmasını sağlar. GIS servislerinin web üzerinde oluşturulması, yönetilmesi, ve sunulmasına olanak sağlayan ve masaüstü, mobil ve web haritalama uygulamalarının da desteklendiği bir altyapıdır. Coğrafi veri sunumu, veri düzenleme ve coğrafi veriden uygulama geliştirmek için kullanılır. Yüksek hızda, düşük bant genişliklerinde raster ve vektör veri sunar. Server kurulumu ve kullanımı kolaydır. Düşük bellek ve işlemci kullanarak, verileri yayınlar. Mükemmel yetkilendirme mekanizması ile katman ve katman özniteliklerine yazma/okuma hakkı verilmesini sağlar. Kullanıcı ihtiyaçlarına göre kendi servislerini oluşturmasına olanak sunar. Open GIS Consortium OGC standardında veri yayınlanmasını sağlar.

6 MapCodeX GIS Server Genel Özellikleri MapCodeX GIS Server ın genel özellikleri ve performans kriterleri aşağıda belirtilmiştir: MapCodeX GIS Server, terabyte'larca raster veriyi istenilen formatlarda sunar. Veriyi sıkıştıran algoritmaları sayesinde, vektör verileri düşük bant genişliklerinde sunar. Bu özelliği sayesinde düşük hızlı networklerde veri sunumu için ideal bir çözümdür. MapCodeX Web Client ve MapCodeX Desktop uygulamaları ile tam uyumla çalışır ve hatasız veri üretimi sağlar. TM Tile yapılmamış - işlenmemiş raster verilerinizi "Multi Raster Publish " özelliği sayesinde hızlıca ve tek bir tıklama ile sunar. MapCodeX Desktop rapor editörü ile hazırlanılan raporları sunar. Coğrafi nesneler ile ilişkilendirilen resim, video gibi dosyaları sunar. En kısa yol analizi ve düğüm analizi gibi analiz araçlarını destekler. REST / JSON / TCP protollerinden istediğinizi kullanarak verilerinizi sunar. Ana modül ve tüm servisleri internetten kurar. Tek bir tuş ile seçtiğiniz servisi IIS'e deploy eder. Tüm kurulum ve servislerin güncellenmesi internetten yapılır, otomatik güncelleme modu açık ise tüm server ve servis güncellemesini yapar. Basit ve anlaşılır server kayıtları üretir. Akıllı ve kolay kullanımlı web arayüzü sayesinde server yönetim paneline Android, IOS, Windows işletim sistemlerinden ve tüm cihazlardan ulaşılabilir. İngilizce ve Türkçe dil desteği sağlar. Postgre, Oracle ve Sql Server gibi veri tabanlarını destekler. Tüm veri tabanlarında, birçok kullanıcının eş zamanlı veri düzenlemesine imkan tanır. Shape, Geodatabase, Tab, Dxf, Dwg, Gml, Dgn, Kml, Geojson, NetCad Spatial gibi vektör formatlarını sunar. MrSid, Geotiff, Dted gibi onlarca raster formatını sunar. Tüm raster ve vektör veri kaynaklarını gerçek zamanlı projeksiyon yaparak sunar. Geometri ve projeksiyon servisleri ile veri dönüşümlerinin hatasız yapılmasına olanak tanır. Kullanıcı ya da kullanıcı gruplarına, bir veya birden fazla IP kısıtı koyabilir. Kimlik doğrulama işleminde LDAP desteği sunar. Sözel ve coğrafi katmanlara kullanıcı veya grup bazında yazma/okuma hakkı verir. Ek olarak her bir katmanda öznitelik/kolon bazında yazma/okuma hakkı vermeyi destekler. Kullanıcı veya grup bazında coğrafi hareketleri takip eder. Kullanıcı ihtiyaçlarına göre kendi servislerini oluşturmasına olanak sunar. Microsoft Visual Studio dilleri ile uyumludur. MapCodeX GIS Server API kullanılarak modül geliştirilmesini sağlar. MapCodeX Store ile uyumlu çalışarak geliştirilen modülleri yayımlar. OGC sertifiklarına sahiptir. OGC Web Map Service uyumlu veri yayını yapar. OGC Web Feature Service ve uyumlu veri yayını yapar.

7 MapCodeX GIS Server'ın Kullanıcı Arayüzü MapCodeX GIS Server'ın kullanıcı arayüzü kullanıcının kolaylıkla ulaşabileceği fonksiyonlardan oluşur. Kullanıcı programa giriş yaptıktan sonra bu arayüz gelir. Bu arayüzde kullanıcının kullanabileceği menüler, istatistikler, uygulamaya yönelik videolar ve servisler bulunmaktadır. MapCodeX Server anasayfasının sol tarafında menü çubuğu yer almaktadır. GIS menüsünün altında "Kullanıcılar, Servisler, Veri Kaynakları ve Katmanlar" alt başlıkları bulunur. Anasayfa ekranında GIS Server ile ilgili istatistikler, server ile çalışan servisler (servis isimleri, versiyonu, yayınlanma tarihi-saati ve güncellenme tarihi-saati) listelenir. GIS Videolar kısmında ise GIS Server'ın kullanımı ile ilgili eğitim videoları bulunmaktadır. Bu videoların üstüne tıklayarak ilgili videoya ulaşılabilir.

8 Anasayfa Anasayfa, uygulamaya giriş yapıldıktan sonra gelen ilk arayüzdür. Bu arayüzde kullanıcının kullanabileceği menüler, istatistikler, uygulamaya yönelik videolar ve servisler bulunmaktadır. MapCodeX Server anasayfasının sol tarafında menü çubuğu yer almaktadır. Menünün sağ tarafındaki butona tıklanıldığında menü içindeki alt başlıklar açılır ve seçim işlemi yapılarak istenilen menüye ulaşılır. Menünün alt kısmında bulunan butona tıklanıldığında menü çubuğu sembol görünümüne geçer. Sembol görünümünde menü başlıklarının üstüne fare imleci ile gelindiğinde sol tarafa menü içindeki alt başlıklar açılır. Menü çubuğunun eski görünümüne dönmek için butonuna tıklanır. GIS menüsünün altında "Kullanıcılar, Servisler, Veri Kaynakları ve Katmanlar" alt başlıkları bulunur. Anasayfa ekranında GIS Server ile ilgili istatistikler, server ile çalışan servisler (servis isimleri, versiyonu, yayınlanma tarihi-saati ve güncellenme tarihi-saati) listelenir. GIS Videolar kısmında ise GIS Server'ın kullanımı ile ilgili eğitim videoları bulunmaktadır. Bu videoların üstüne tıklayarak ilgili videoya ulaşılabilir.

9

10 GIS Menüsü Sekmeleri MapCodeX GIS Server, coğrafi verileri yüksek hız ve düşük bant genişliklerinde sunmak için tasarlanmış Microsoft Windows işletim sistemlerinde İngilizce ve Türkçe dil seçenekleri ile kullanılabilen server tabanlı çözümüdür. GIS Server, kurumların mekansal veri tabanı, vektör ve raster veri setlerinin sunumu, veri düzenlenmesi, verinin yönetilmesi için tasarlanmıştır. Postgre, Oracle ve SQL Server gibi veri tabanlarını destekler ve bu veri kaynaklarındaki katmanların yayınlanması, sunulması için fonksiyonlar içerir. Kullanıcılar oluşturularak birçok kullanıcının eş zamanlı veri düzenlemesine imkan sağlar. GIS Server menüsü 4 alt başlıktan oluşur; - Kullanıcılar: kullanıcı işlemleri (ekleme, düzenleme, silme vb.) yapılır. - Servisler: GIS Server'ın birlikte çalıştığı servislerin listesi bulunur. - Veri Kaynakları: veri kaynağı işlemleri (ekleme, düzenleme, silme vb.) yapılır. - Katmanlar: katman işlemleri (yayınlama, düzenleme, silme vb.) yapılır. Bu başlıklar kullanılarak istenilen işlemler gerçekleştirilir.

11 GIS Kullanıcıları GIS Server'da verilerin sunumu, düzenlenmesi ve yönetilmesi için kullanıcıların oluşturulması gereklidir. Bu iş için GIS menüsü altından "Kullanıcılar" kullanılır. Kullanıcılar üstüne tıklanıldıktan sonra ekrana GIS kullanıcıları gelir. Ekranda "Kullanıcılar" ve "Kullanıcı Grupları" sekmeleri bulunur.

12 Kullanıcılar GIS Server'da verilerin sunumu, düzenlenmesi ve yönetilmesi için kullanıcı oluşturulması gereklidir. GIS menüsünün altından "Kullanıcılar" tıklanır. Butona tıklanıldıktan sonra sol tarafa GIS kullanıcıları listelenir. "Ekle" butonuna tıklanarak yeni bir kullanıcı eklenebilir. Butona tıklanıldıktan sonra "GIS Kullanıcı Ekle" ekranı gelir. Bu ekrandaki alanlar doldurularak kullanıcı eklenir. Ekrandaki alanların açıklamaları aşağıda listelenmiştir: - Kullanıcı Adı: Kullanıcının adını ifade eder. (Kullanıcı adı boş geçilemez.) - Açıklama: Kullanıcı ile ilgili açıklayıcı bilgiyi ifade eder. - Şifre: Kullanıcının giriş yaparken kullanacağı şifreyi ifade eder. (Şifre boş geçilemez.) - Oturum Süresi: Kullanıcının ne kadar süre uygulamaya bağlı kalabileceğini ifade eder. Saat cinsindendir. Süre sonunda kullanıcının uygulama ile bağlantısı kesilir. Tekrar giriş yapması gerekir. - Kısıtlı: Kullanıcı yetkisinin kısıtlanması için kullanılır. Oluşturulan kullanıcının geçici bir süre girişi uygulamaya erişimi engellenmek isteniyorsa bu kısım işaretlenmelidir. - Resim: Kullanıcının fotoğrafı bu alandan belirlenerek yüklenir. - Kullanıcı Grupları: Tanımlı kullanıcı grupları bu alandan seçilir. Bilgiler girildikten sonra "Kaydet" butonu tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı başarıyla eklenmiştir." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa GIS kullanıcı ekle penceresinden "İptal" tıklanır. NOT: Kullanıcı resmi yüklendikten sonra kullanıcı resminin üstüne fare imleci ile gelindiğinde "X" çıkar. Tıklanıldığında mevcutta yüklenmiş olan resim silinir.

13 Kullanıcı başarı ile eklendiğinde GIS kullanıcıları ekranındaki listeye eklenmelidir. Kullanıcı listesinde "Kullanıcı Adı, Açıklama, Gruplar ve Yasaklı" sütunları bulunur. Kullanıcıların en sağ tarafında "Kullanıcı Bilgilerini Güncelle, Şifre Değiştir, Katman Yetkilerini Güncelle ve Kullanıcı Sil" butonları bulunur. "Kullanıcı Bilgilerini Güncelle" ile kullanıcının mevcuttaki bilgileri güncellenir. Butona tıklanıldıktan sonra "Kullanıcı Düzenle" ekranı gelir. Bu ekrandaki alanlar güncellenerek bilgi güncelleme işlemi yapılır. Bilgiler güncellendikten sonra "Kaydet" butonu tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı başarıyla düzenlenmiştir." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa GIS kullanıcı düzenle penceresinden "İptal" tıklanır.

14 "Şifre Değiştirmek" ile kullanıcının şifresi değiştirilir. Butona tıklanıldıktan sonra "Şifre Değiştir" ekranı gelir. Bu ekrandaki alanlara kullanılacak yeni şifre girilir. Bilgiler girildikten sonra "Kaydet" butonu tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Şifre değiştirilmiştir." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa GIS şifre değiştir penceresinden "İptal" tıklanır. "Katman Yetkilerini Güncelle" butonu ile kullanıcının katman okuma, yazma yetkileri tanımlanır. Butona tıklanıldıktan sonra "Katman Yetkileri" ekranı gelir. Katman yetkileri kısmından veri tabanına tıklanır. Yan tarafa veri tabanı içindeki katmanlar gelir. Kullanıcı için belirlenen yetki çerçevesinde katmanın "okuma" ve "yazma" yetkisi işaretlenir. Katmanın sol tarafındaki artı

15 butonuna tıklanarak içindeki öznitelik alanları alt tarafa listelenir. İstenirse öznitelik bazında da kullanıcıya okuma, yazma yetkisi verilir. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır. "Kullanıcıyı Sil" butonu ile kullanıcı silinebilir. Buton tıklandıktan sonra ekranın üst kısmında uyarı penceresi açılır. Bu pencereden "Tamam" tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı başarıyla silinmiştir." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa "İptal" tıklanır.

16 Kullanıcı Grupları GIS Server'da verilerin sunumu, düzenlenmesi ve yönetilmesi için kullanıcı grupları oluşturmak için GIS menüsünün altından "Kullanıcılar" tıklanır. Butona tıklanıldıktan sonra sol taraftan "Kullanıcı Grupları" tıklanır. Kullanıcı grupları listelenir. "Ekle" butonuna tıklanarak yeni bir kullanıcı grubu eklenebilir. Butona tıklanıldıktan sonra "Kullanıcı Grubu Ekle" ekranı gelir. Bu ekrandaki alanlar doldurularak kullanıcı eklenir. Ekrandaki alanların açıklamaları aşağıda listelenmiştir: - Grup Adı: Kullanıcı grubunun adını ifade eder. (Kullanıcı adı boş geçilemez.) - Açıklama: Kullanıcı grubu ile ilgili açıklayıcı bilgiyi ifade eder. - Oturum Süresi: Kullanıcı grubundaki kullanıcıların ne kadar süre uygulamaya bağlı kalabileceğini ifade eder. Saat cinsindendir. Süre sonunda kullanıcılar uygulama ile bağlantısı kesilir. Tekrar giriş yapmaları gerekir. - Kullanıcılar: Kullanıcı grubunun içindeki kullanıcılar bu kısımdan tanımlanır. Kullanıcıların baş harfi yazıldığında alt tarafa seçenekler gelir. İstenen seçilir. Bilgiler girildikten sonra "Kaydet" butonu tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı grubu başarıyla eklenmiştir." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa kullanıcı grubu ekle penceresinden "İptal" tıklanır. Kullanıcı grubu başarı ile eklendiğinde kullanıcı grupları ekranındaki listeye eklenmelidir. Kullanıcı grubu listesinde "Grup Adı, Açıklama ve Yasaklı" sütunları bulunur. Kullanıcı gruplarının en sağ tarafında "Grup Düzenle, Katman Yetkilerini Güncelle ve Grup Sil" butonları bulunur.

17 "Grup Düzenle" ile kullanı grubunun mevcuttaki bilgileri güncellenir. Butona tıklanıldıktan sonra "Kullanıcı Grupları Düzenle" ekranı gelir. Bu ekrandaki alanlar güncellenerek bilgi güncelleme işlemi yapılır. IP kısıtlaması işaretlenerek, sadece tanımlanmış IP adreslerine sahip kullanıcılara girme yetkisi verilir. IP kısıtlaması tıklanır. IP adres listesine kullanıcıların IP'leri girildikten sonra klavyeden "Enter" tuşuna basılır. Kullanıcı eklenebilir. Bilgiler güncellendikten sonra "Kaydet" butonu tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı grubu başarıyla düzenlenmiştir." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa kullanıcı düzenle penceresinden "İptal" tıklanır.

18 "Katman Yetkilerini Güncelle" butonu ile kullanıcı grubu içerisindeki kullanıcıların katman okuma, yazma yetkileri tanımlanır. Butona tıklanıldıktan sonra "Katman Yetkileri" ekranı gelir. Katman yetkileri kısmından veri tabanına tıklanır. Yan tarafa veri tabanı içindeki katmanlar gelir. Kullanıcılar için belirlenen yetki çerçevesinde katmanın "okuma" ve "yazma" yetkisi işaretlenir. Katmanın sol tarafındaki artı butonuna tıklanarak içindeki öznitelik alanları alt tarafa listelenir. İstenirse öznitelik bazında da kullanıcı grubuna okuma, yazma yetkisi verilir. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır. "Grubu Sil" butonu ile kullanıcı silinebilir. Buton tıklandıktan sonra ekranın üst kısmında uyarı penceresi açılır. Bu pencereden "Tamam" tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanı grubu başarıyla silinmiştir." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa "İptal" tıklanır.

19 Servisler GIS Server'da Geometri ve Projeksiyon, Nüfus Vatandaşlık Hizmetleri, Tapu Kadastro, Mozaik Harita, Vektör Harita ve Raster Harita Servisleri bulunur. Bu servisler sayesinde, ilgili verilerin yayınlanması ve verilerin haritada görüntülenmesi sağlanır. Aşağıda MapCodeX GIS Server'daki servisler verilmiştir;

20 MapCodeX Geometri ve Projeksiyon Servisi MapCodeX GIS Server Geometri ve Projeksiyon Servisi, geometrik işlemleri ve coğrafi transformasyon işlemleri yapmak için kullanılır. Servisin genel özellikleri aşağıda sıralanmıştır; Geometri ve Projeksiyon Servisi, MapCodeX Server ile birlikte hazır olarak gelir. Çizgi, nokta, kapalı alan ve çoklu nesne gibi geometrilerin hesaplamalarını yapar. Fark, kesişim, değme, üst üste gelme ve içinde gibi ilişkisel işlemleri yapar. Verilen geometriler için koordinat dönüşüm işlemlerini yapar. EPSG veri tabanındaki kod yapılarını destekler. Geometrik nesneler için OGC WKT veri yapısını destekler. Projeksiyon tanımlarında OGC WKT veri yapısını destekler. Proj4 projeksiyon tanımlarını destekler. REST / JSON / TCP protokollerini kullanarak verileri sunar.

21 MapCodeX Nüfus Vatandaşlık Hizmetleri Servisi MapCodeX Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Servisi, NVI servislerine direkt bağlanarak istemciler için gerekli verileri sağlar. MapCodeX Web Client KBS modülü ve MapCodeX Desktop KBS modülü, bu servisi kullanmaktadır. MapCodeX Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Servisi, MapCodeX GIS Server'a kurulu olarak gelmemektedir. Bu servis MapCodeX Store'dan indirilip, kurularak kullanılabilir. MapCodeX Store'a girmek için tıklayınız

22 MapCodeX Tapu Kadastro Servisi MapCodeX Tapu Kadastro Servisi, TKGM (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) servislerine direkt bağlanarak istemciler için gerekli verileri sağlar. MapCodeX Web Client KBS modülü ve MapCodeX Desktop KBS modülü, bu servisi kullanmaktadır. MapCodeX Tapu Kadastro Servisi, MapCodeX GIS Server'a kurulu olarak gelmemektedir. Bu servis MapCodeX Store'dan indirilip, kurularak kullanılabilir. MapCodeX Store'a girmek için tıklayınız

23 MapCodeX Mozaik Harita Servisi MapCodeX GIS Server Mozaik Harita Servisi, mozaik raster verileri yüksek hız ve düşük bant genişliklerinde sunmak için kullanılır. Servisin gelen özellikleri aşağıda sıralanmıştır; Mozaik Harita Servisi, MapCodeX Server ile birlikte hazır olarak gelir. MapCodeX GIS Server, terabyte'larca mozaik raster veriyi istenen formatlarda sunar. Veriyi sıkıştıran algoritmaları sayesinde, mozaik raster verileri düşük bant genişliklerinde sunar. Bu özelliği sayesinde düşük hızlı networklerde veri sunumu için ideal bir çözümdür. MapCodeX Web Client ve MapCodeX Desktop uygulamaları ile tam uyumla çalışır ve hatasız veri üretimi sağlar. MapCodeX Desktop ile mozaiklenmiş verileri tek bir tıklama ile sunar. REST / JSON / TCP protokollerinden istediğinizi kullanarak verileri sunar. Tüm mozaik raster veri kaynaklarını gerçek zamanlı projeksiyon yaparak sunar. Geometri ve projeksiyon servisleri ile veri dönüşümlerinin hatasız yapılmasını sağlar.

24 MapCodeX Vektör Harita Servisi MapCodeX GIS Server Vektör Harita Servisi, coğrafi vektör verileri yüksek hız ve düşük bant genişliklerinde sunmak için kullanılır. Servisin genel özellikleri aşağıda sıralanmıştır; Vektör Harita Servisi, MapCodeX Server ile birlikte hazır olarak gelir. MapCodeX GIS Server, terabyte'larca vektör veriyi sunar. Veriyi sıkıştıran algoritmaları sayesinde, vektör verileri düşük bant genişliklerinde sunar. Bu özelliği sayesinde düşük hızlı networklerde veri sunumu için ideal bir çözümdür. MapCodeX Web Client ve MapCodeX Desktop uygulamaları ile tam uyumla çalışır ve hatasız veri üretimi sağlar. MapCodeX Desktop rapor editörü ile hazırlanılan raporları sunar. Coğrafi nesnelere bağladığınız resim ve video gibi dosyaları sunar. En kısa yol analizi ve düğüm analizi gibi analiz araçlarını destekler. Postgre, Oracle, Sql Server gibi veri tabanlarını destekler. Tüm veri tabanlarında, birçok kullanıcının eş zamanlı veri düzenlemesine imkan tanır. Shape, Geodatabase, Tab, Dxf, Dwg, Gml, Dgn, Kml, Geojson, NetCad Spatial gibi vektör formatlarını sunar. Vektör veri kaynaklarını, gerçek zamanlı projeksiyon yaparak sunar.

25 MapCodeX Raster Harita Servisi MapCodeX GIS Server Raster Harita Servisi, raster verileri yüksek hız ve düşük bant genişliklerinde sunmak için kullanılır. Servisin genel özellikleri aşağıda sıralanmıştır; Raster Harita Servisi, MapCodeX Server ile birlikte hazır olarak gelir. MapCodeX GIS Server, terabyte'larca raster veriyi istenen formatlarda sunar. Veriyi sıkıştıran algoritmaları sayesinde, raster verileri düşük bant genişliklerinde sunar. Bu özelliği sayesinde düşük hızlı networklerde veri sunumu için ideal bir çözümdür. MapCodeX Web Client ve MapCodeX Desktop uygulamaları ile tam uyumla çalışır ve hatasız veri üretimi sağlar. TM Tile yapılmamış - işlenmemiş raster verilerinizi "Multi Raster Publish " özelliği sayesinde hızlıca ve tek bir tıklama ile sunar. REST / JSON / TCP protokolleri kullanılarak verileri sunar. MrSid, Geotiff, Dted gibi onlarca raster formatını sunar. Tüm raster veri kaynaklarını gerçek zamanlı projeksiyon yaparak sunar. Geometri ve projeksiyon servisleri ile veri dönüşümlerinin hatasız yapılmasını sağlar.

26 Veri Kaynakları GIS Server da veri tabanı yönetim sistemi bağımsızdır ve birçok veri kaynağını destekler. Aşağıda sıralanan veri kaynakları tarafından desteklenir ve birlikte çalışabilir; - MapCodeX AutoCAD Driver - MapCodeX GDAL Driver - MapCodeX GeoDatabase Driver - MapCodeX MsSql (2012) Spatial Driver - MapCodeX Multi Raster Driver - MapCodeX Oracle Spatial Driver - OGR ESRI Shape Driver - OGR MapInfo Driver - OGR MicroStation DGN Driver - OGR GML Driver - OGR KML Driver - OGR GeoJSON Driver - OGR Geospatial PDF Driver - MapCodeX PostgreSQL/PostGIS Driver - MapCodeX Server Tile Service Driver Bu veri kaynakları kullanılarak katmanlar yayınlanabilir ve sunulabilir. Veri kaynağı eklemek için GIS menüsü altından "Veri Kaynakları" sekmesi tıklanır. "Veri Kaynağı" sayfası açılır. Açılan bu ekrandan veri kaynağı eklenebilir, veri kaynağına ait katmanlar listelenebilir, yenilenebilir ve veri kaynağı silinebilir. "Veri Kaynağı Ekle" butonuna ile GIS Server tarafından desteklenen veri kaynalarından yeni bir veri kaynağı oluşturulur. Butona tıklanıldıktan sonra "Sürücü Seç" ekranı gelir. Listelenen sürücülerden biri seçilir. "Veri Kaynağı Oluştur" ekranı gelir. İlgili alanlar doldurulduktan sonra "Kaydet" butonu tıklanır ve veri kaynağı oluşturulur. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Veri kaynağı başarıyla oluşturuldu." yazar. Oluşturulan veri kaynağı "Veri Kaynağı" listesinde görünür. İşlem iptal edilmek isteniyorsa veri kaynağı oluştur penceresinden "İptal" tıklanır. "Veri Kaynağına Ait Katmanları Listele" butonu ile veri kaynağındaki katmanlar görüntülenir. Butona tıklanıldıktan sonra "Katmanlar" ekranı gelir. Veri kaynağı içerisinde bulunan katmanlar listelenir. Buradan katman yayınlama, düzenleme ve silme işlemleri yapılır. Daha detaylı bilgi için "Katmanlar"a tıklayınız. "Yenile" butonu ile veri kaynağında yapılan değişiklikler yenilenerek anında görüntülenir. Veri kaynağından yayınlanmış bir katman yönetici tarafından silindiyse, yenile butonu ile server

27 üzerindeki veri kaynağı içindeki katmanlar yenilenir. Buton tıklandıktan sonra ekran sayfası yenilenir. Ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Veri kaynağı yenileme işlemi tamamlandı." yazar. "Veri Kaynağını Sil" butonu ile veri kaynağı silinir. Buton tıklandıktan sonra ekranın üst kısmında uyarı penceresi açılır. Bu pencereden "Tamam" tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Veri kaynağı başarıyla kaldırılmıştır." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa "İptal" tıklanır.

28 Sürücü Seçimi "Veri Kaynağı Ekle" butonuna tıklandıktan sonra öncelikle veri kaynağı için bir sürücü seçilir. "Sürücü Se Server da veri tabanı yönetim sistemi bağımsızdır ve birçok veri kaynağını destekler. Aşağıda sıralanan - MapCodeX AutoCAD Driver - MapCodeX GDAL Driver - MapCodeX GeoDatabase Driver - MapCodeX MsSql (2012) Spatial Driver - MapCodeX Multi Raster Driver - MapCodeX Oracle Spatial Driver - OGR ESRI Shape Driver - OGR MapInfo Driver - OGR MicroStation DGN Driver - OGR GML Driver - OGR KML Driver - OGR GeoJSON Driver - OGR Geospatial PDF Driver - MapCodeX PostgreSQL/PostGIS Driver - MapCodeX Server Tile Service Driver "Sürücü Seç" ekranından bir seçim yapılarak "Veri Kaynağı Oluştur" ekranına geçilir. GIS Server ile Shape NetCad Spatial gibi vektör formatları okunur ve yazılır. MrSid, Geotiff, Dted gibi onlarca raster formatı o veriler sunulabilir. GIS Server'ın desteklediği sürücüler, format tipleri, yazılabilir özelliği ile koordinat sis Sürücü: MapCodeX ve OGR sürücüleridir. Format Adı: İlgili dosya uzantılı sürücü formatlarıdır. Yazılabilir: Veri kaynağının düzenlenebilir olup, olmadığını belirtir. Evet/Hayır olarak ifade edilir. Veri kaynağ düzenlenmesi işlemlerini ifade eder. Koordinat Sistemi: Veri kaynağının koordinat sisteminde okunup, okunamadığını Evet/Hayır olarak ifade ede SÜRÜCÜ FORMAT ADI MapCodeX AutoCAD Sürücüsü MapCodeX Dosya Tabanlı Sürücüsü.dwg.dxf.mdb MapCodeX Server Tabanlı Sürücüsü.vrt;.tif;.ntf;.toc;.xml;.gff;.asc;.ddf;.png;.jpg;.mem;.gif;.n1;.xpm;.bmp;.pix;.map;.mpr/m.jp2;.grb;.sid;.jp2;.view;.rsw;.nat;.rst;.grd;.grd;.grd;.hdr;.rda;.pnm;.hdr;.bt;.ACE2;.hdr;.rik;.dem;.gxf;.grd;.grc;.gen;.img;.blx;.sdat;.xyz;.hf2;.pdf;. MapCodeX GDAL Sürücüsü.vrt;.tif;.ntf;.toc;.xml;.gff;.asc;.ddf;.png;.jpg;.mem;.gif;.n1;.xpm;.bmp;.pix;.map;.mpr/m.jp2;.grb;.sid;.jp2;.view;.rsw;.nat;.rst;.grd;.grd;.grd;.hdr;.rda;.pnm;.hdr;.bt;.ACE2;.hdr;.rik;.dem;.gxf;.grd;.grc;.gen;.img;.blx;.sdat;.xyz;.hf2;.pdf;.

29 MapCodeX GeoDatabase Sürücüsü MapCodeX Multi Raster Driver OGR ESRI Shape Sürücüsü OGR MapInfo Sürücüsü OGR MicroStation DGN Sürücüsü OGR GML Sürücüsü OGR KML Sürücüsü OGR GeoJSON Sürücüsü OGR Geospatial PDF Sürücüsü.mdb.mmr.shp.tab.mif.dgn.xml.kml.geojson.pdf

30 Veri Kaynağı Oluşturma "Veri Kaynağı Ekle" butonuna tıklandıktan sonra seçilen sürücüye göre iki farklı "Veri Kaynağı Oluştur" ekranı açılır; dosya uzantılı veri kaynağı ve server tabanlı veri kaynağı. "Dosya uzantılı veri kaynağı" ekranında "Temel Bilgiler" kısmından veri kaynağı için bir ad ve tanım girilir. "Dosya Bilgileri" kısmından ise dosya uzantısı "Sürücü:\Dizin\Dosya.Uzantı" şeklinde girilir. "Kaydet" butonu tıklanır ve veri kaynağı oluşturulur. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Veri kaynağı başarıyla oluşturuldu." yazar. Oluşturulan veri kaynağı "Veri Kaynağı" listesinde görünür. İşlem iptal edilmek isteniyorsa veri kaynağı oluştur penceresinden "İptal" tıklanır. Aşağıda "MapCodeX AutoCAD Driver"ın veri kaynağı oluşturma penceresi örneği bulunmaktadır. "Server tabanlı veri kaynağı" ekranında "Temel Bilgiler" kısmından veri kaynağı için bir ad ve tanım girilir. "Bağlantı Bilgileri" kısmından ise veri kaynağının sunulması için "Sunucu, host" bilgilerine ihtiyaç vardır. Bu bilgiler ile birlikte veri tabanı, veri kaynağı açılırken kullanılmak üzere kullanıcı adı ve şifresi girilir. "Kaydet" butonu tıklanır ve veri kaynağı oluşturulur. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Veri kaynağı başarıyla oluşturuldu." yazar. Oluşturulan veri kaynağı "Veri Kaynağı" listesinde görünür. İşlem iptal edilmek isteniyorsa veri kaynağı oluştur penceresinden "İptal" tıklanır. Aşağıda "MapCodeX PostgreSQL/PostGIS Driver"ın veri kaynağı oluşturma penceresi örneği bulunmaktadır.

31

32 Katmanlar GIS Server birçok veri kaynağını destekler. Bu veri kaynaklarındaki katmanların yayınlanması, sunulması için "Katmanlar" kullanılır. Veri kaynağı içerisinde bulunan katmanlar direkt olarak sunulabildiği gibi, katmanlardan sorgu katmanı da oluşturulup, sunulabilir. Katmanlar üstüne tıklanıldıktan sonra "Katmanlar" ekranı gelir. "Katman Yayınla" butonuna tıklanarak veri kaynağı içerisindeki katmanlar yayınlanır. Butona tıklanıldıktan sonra "Katman Seç" ekranı gelir. "Veri Kaynağı Seç" açılır kutusundan veri kaynağı seçilir. "Katmanları Listele"ye tıklanır. Butona tıklanıldıktan sonra alt kısma veri kaynağında bulunan katmanlar katman adı, Crs kodu ve yayın durumuna göre listelenir. Katmanın sağ tarafında bulunan "Yayınla" veya "Tekrar Yayınla" tıklanır. Açılan katman yayınla penceresinden katmanın bilgileri (veri kaynağı, katman adı otomatik olarak dolu gelir, crs kodu ve açıklama kısımları doldurulur) girilir. Katman bilgileri girildikten sonra "Kaydet" tıklanır ve katman yayınlanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Katman güncellendi." yazar. Yayınlanan katman "Katmanlar" listesinde görünür. İşlem iptal edilmek isteniyorsa katman yayınla penceresinden "İptal" tıklanır. NOT 1: Crs kodu, Koordinat Referans Sistem kodudur. NOT 2: Katman yayınlandıktan sonra kullanıcının katman yetkisi güncellenmelidir. Eğer katman yetkisi güncellenmezse yayınlanan katman kullanıcılar tarafından görünemez ve üstünde işlem yapılamaz.

33 "Katman Düzenle" ile katmanın mevcuttaki bilgileri güncellenir. Butona tıklanıldıktan sonra "Katman Düzenle" ekranı gelir. Bu ekrandaki alanlar güncellenerek düzenleme işlemi yapılır. Ekrandaki alanların açıklamaları aşağıda listelenmiştir: - Veri kaynağı: Katmanın bulunduğu veri kaynağı türünü ifade eder. - Katman: Katmanın adını ifade eder. - Crs Kodu: Koordinat Referans Sistem kodudur. - Açıklama: Katman ile ilgili açıklayıcı bilgiyi ifade eder. Bilgiler güncellendikten sonra "Kaydet" butonu tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Katman güncellendi." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa katman düzenle penceresinden "İptal" tıklanır.

34 "Katmanı Kaldır" butonu ile kullanıcı silinebilir. Buton tıklandıktan sonra ekranın üst kısmında uyarı penceresi açılır. Bu pencereden "Tamam" tıklanır. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Katman başarıyla kaldırılmıştır." yazar. İşlem iptal edilmek isteniyorsa "İptal" tıklanır.

35 Dil Seçenekleri MapCodeX GIS Server, kullanıcılar için farklı dil seçeneklerinde kullanılabilir. Ekranın sağ üst köşesinde Türkçe ve İngilizce olmak üzere 2 farklı dil seçeneği bulunur. İstenen dil görünümü için dil seçeneğinin üstüne tıklanılır. Aşağı doğru açılan listeden dil seçeneğinin üzerine tıklanarak dil aktif hale getirilir.

36 Arama Çubuğu Arama çubuğu uygulamada ekranın sağ üst köşesinde, kullanıcı girişinin altında bulunur. Arama çubuğuna, aranılan konu ile ilgili anahtar kelime yazılıp, klavyeden "Enter"a basılır. Aranılan sonuçlar ekrana listelenir.

37 Giriş Yap Kullanıcı uygulamayı kullanmak için kendisine verilen kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra istenilen işlemler yapılarak, kaydedebilir. Kullanıcı uygulamaya girdikten sonra "Giriş Yap" diyalog penceresi açılır. Açılan bu pencereden, butonuna tıklanarak "MapCodeX GIS Server" giriş ekranına gidilir. Kullanıcı adını "Kullanıcı Adı" ve şifresini "Şifre" kısmından girer. Pencerenin sağ üst köşesinde bulunan dil seçeneklerinden Türkçe veya İngilizce seçilerek program farklı dillerde kullanılabilir. "Giriş Yap" tıklanır veya klavyeden "Enter" tuşuna basılır. Giriş işlemi yapıldıktan sonra "Anasayfa" ekranı açılır. "Giriş Yap" diyalog penceresinde "Beni Hatırla" seçildiğinde daha sonraki girişler için "Kullanıcı Adı" bilgisi otomatik olarak doldurulur. Sonraki girişler için kolaylık sağlanır. Giriş yapıldıktan sonra, sağ üst köşedeki kullanıcı girişinde, kullanıcının adı yazar. Bu kısımdan "Çıkış Yap" işlemleri ve kullanıcı değiştirme yapılır.

38 Çıkış Yap "Çıkış" kullanıcının uygulamadan çıkması için kullanılır. Giriş yapıldıktan sonra, sağ üst köşedeki kullanıcı girişinde, kullanıcının adı yazar. Bu kısımdan "Çıkış" işlemleri yapılır. Ekranın sağ üst köşesindeki kullanıcı girişinin olduğu bölüme tıklanır. Aşağı doğru açılan kullanıcı girişi kısmından "Çıkış" butonuna tıklanarak uygulamadan çıkış yapılır.

39 Log Server'da olan her işlemin kayıtlarının tutulduğu, olay hareketlerinin görüntülendiği bölümdür. Bu bölümden yapılan işlemler takip edilebilir. "Yenile" ve yapılan son değişiklikler görüntülenir. "Temizle" butonuna ile ekrandaki kayıtlar yenilenir butonu ile ekrandaki kayıtlar silinir.

40 MapCodeX GIS Server'a Giriş Yapmak Kullanıcı uygulamayı kullanmak için kendisine verilen kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra istenilen işlemler yapılarak, kaydedebilir. 1. Uygulamaya girildikten sonra ilk olarak "Giriş Yap" diyalog penceresi açılır. 2. Açılan diyalog penceresinden, butonuna tıklanarak "MapCodeX GIS Server" giriş ekranına gidilir. 3. Kullanıcı adını "Kullanıcı Adı" ve kendisi için belirlenen şifresini "Şifre" kısmından girer. 4. Pencerenin sağ üst köşesinde bulunan dil seçeneklerinden Türkçe veya İngilizce seçilir. 5. "Giriş Yap" tıklanır veya klavyeden "Enter" tuşuna basılır. 6. Giriş yapıldıktan sonra "Anasayfa" ekranı gelir. NOT: "Giriş Yap" diyalog penceresinde "Beni Hatırla" seçildiğinde daha sonraki girişler için "Kullanıcı Adı" bilgisi otomatik olarak doldurulur.

41 Kullanıcı İşlemleri GIS Server'da verilerin sunumu, düzenlenmesi ve yönetilmesi için kullanıcıların oluşturulması gereklidir. Kullanıcılar oluşturulduktan sonra GIS Server'ın mükemmel yetkilendirme mekanizması ile katman ve katman özniteliklerine yazma/okuma hakkı verilir. Kullanıcı ya da kullanıcı gruplarına, bir veya birden fazla IP kısıtı koyulabilir. Kimlik doğrulama işleminde LDAP desteği sunar. Sözel ve coğrafi katmanlara kullanıcı veya grup bazında yazma/okuma hakkı verir. Ek olarak her bir katmanda öznitelik/kolon bazında yazma/okuma hakkı vermeyi destekler. Kullanıcı veya grup bazında coğrafi hareketleri takip eder. Bu iş için GIS menüsü altından "Kullanıcılar" kullanılır. Kullanıcılar üstüne tıklanıldıktan sonra ekrana GIS kullanıcıları gelir. Ekranda "Kullanıcılar" ve "Kullanıcı Grupları" sekmelerinden istenilen işlemler yapılır.

42 Kullanıcı İşlemleri GIS Server'da kullanıcı işlemleri için "Kullanıcılar" sekmesi kullanılır.

43 Kullanıcı Eklemek Yeni bir kullanıcı eklemek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta kullanıcılar kısmından "Ekle" butonu tıklanır. 3. Açılan "GIS Kullanıcı Ekle" sayfasından yeni kullanıcı için kullanıcı bilgileri girilir. 4. Kullanıcı bilgileri girildikten sonra "Kaydet" tıklanır. 5. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı başarıyla eklenmiştir." yazar. NOT 1: Kullanıcı oluşturulurken kullanıcı adı ve şifre kısmı boş olmamalıdır. Şifre belirlerken en az sekiz karakter kullanılmalı, bu karakterler küçük harf, büyük harf ve rakam içermelidir. Eğer şifre bu koşulları sağlamıyorsa uyarı penceresi ile hata verecektir. NOT 2: İşlem iptal edilmek isteniyorsa GIS kullanıcı ekle penceresinden "İptal" tıklanır. GIS Kullanıcı Ekle kısmı hakkında daha fazla bilgi edinin

44 Kullanıcı Bilgilerini Güncellemek Kullanıcıların bilgilerini güncellemek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta kullanıcılar listelenir. 3. Kullanıcı bilgileri güncellenmek istenen kullanıcının sağ tarafındaki "Kullanıcı Bilgilerini Güncelle" butonu tıklanır. 4. Kullanıcı düzenle kısmından istenen bilgiler güncellenir. 5. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır. 6. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı başarıyla düzenlenmiştir." yazar. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa uyarı penceresinden "İptal" tıklanır. Kullanıcı düzenle kısmı hakkında daha fazla bilgi edinin

45 Şifre Değiştirmek Kullanıcıların mevcut şifrelerini değiştirmek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta kullanıcılar listelenir. 3. Kullanıcı şifresi değiştirilmek istenen kullanıcının sağ tarafındaki "Şifre Değiştir" butonu tıklanır. 4. Buton üstüne tıklanıldıktan sonra şifre değiştir ekranından şifre girilir. 5. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır ve şifre değiştirilir. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa "İptal" tıklanır.

46 Kullanıcının Katman Yetkilerini Güncellemek Kullanıcıların katman yetkilerinin güncellemek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta kullanıcılar listelenir. 3. Katman yetkileri güncellenmek istenen kullanıcının sağ tarafındaki "Katman Yetkilerini Güncelle" butonu tıklanır. 4. Katman yetkileri kısmından veri tabanına tıklanır. Yan tarafa veri tabanı içindeki katmanlar gelir. 5. Kullanıcı için belirlenen yetki çerçevesinde katmanın "okuma" ve "yazma" yetkisi işaretlenir. 6. Katmanın sol tarafındaki artı butonuna tıklanarak içindeki öznitelik alanları alt tarafa listelenir. İstenirse öznitelik bazında da kullanıcıya okuma, yazma yetkisi verilir. 7. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır.

47 Kullanıcı Silmek Kullanıcıyı silmek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta kullanıcılar listelenir. 3. Silinmek istenen kullanıcının sağ tarafındaki "Kullanıcıyı Sil" butonu tıklanır. 4. Buton tıklandıktan sonra ekranın üst kısmında uyarı penceresi açılır. 5. Bu pencereden "Tamam" tıklanır. 6. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı başarıyla silinmiştir." yazar. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa uyarı penceresinden "İptal" tıklanır.

48 Kullanıcıya Grup Atamak Kullanıcılar için grup belirlemek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta kullanıcılar listelenir. 3. Kullanıcının sağ tarafındaki "Kullanıcı Bilgilerini Güncelle" butonu tıklanır. 4. Kullanıcı düzenle kısmındaki "Gruplar" dan grup adı yazılır. 5. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa uyarı penceresinden "İptal" tıklanır. Kullanıcı düzenle kısmı hakkında daha fazla bilgi edinin

49 Kullanıcı Grupları İşlemleri GIS Server'da kullanıcı işlemleri için "Kullanıcı Grupları" sekmesi kullanılır.

50 Kullanıcı Grubu Eklemek Yeni bir kullanıcı grubu eklemek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta "Kullanıcı Grupları" kısmından "Ekle" butonu tıklanır. 3. Açılan "Kullanıcı Grubu Ekle" sayfasından yeni kullanıcı grubu için bilgiler girilir. 4. Kullanıcı bilgileri girildikten sonra "Kaydet tıklanır. 5. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı grubu başarıyla eklenmiştir." yazar. NOT 1: İşlem iptal edilmek isteniyorsa GIS kullanıcı ekle penceresinden "İptal" tıklanır. NOT 2: Kullanıcılar yeni oluşturulan gruba eklenmek isteniyorsa "Kullanıcı Bilgilerini Güncelle" butonuna tıkladıktan sonra "Grup" kısmından grup adını yazarak gruba eklenebilirler. Kullanıcı Grubu Ekle kısmı hakkında daha fazla bilgi edinin

51 Kullanıcı Grubu Düzenlemek Kullanıcı grubunun bilgilerini güncellemek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta "Kullanıcı Grupları" kısmında tıklanır ve kullanıcı grupları listelenir. 3. Bilgileri güncellenmek istenen kullanıcının sağ tarafındaki "Grup Düzenle" butonu tıklanır. 4. Kullanıcı grupları düzenle kısmından istenen bilgiler güncellenir. 5. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa uyarı penceresinden "İptal" tıklanır. Kullanıcı Grubu Düzenle kısmı hakkında daha fazla bilgi edinin

52 Katman Yetkilerini Güncellemek Kullanıcı grubunun katman yetkilerini güncellemek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta "Kullanıcı Grupları" kısmında tıklanır ve kullanıcı grupları listelenir. 3. Katman yetkileri güncellenmek istenen kullanıcı grubunun sağ tarafındaki "Katman Yetkilerini Güncelle" butonu tıklanır. 4. Katman rolleri kısmından veri tabanına tıklanır. Yan tarafa veri tabanı içindeki katmanlar gelir. 5. Kullanıcı grubu için belirlenen yetki çerçevesinde katmanın "okuma" ve "yazma" yetkisi işaretlenir. 6. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır.

53 Kullanıcı Grubu Silmek Kullanıcıyı silmek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta "Kullanıcı Grupları" kısmında tıklanır ve kullanıcı grupları listelenir. 3. Silinmek istenen kullanıcı grubunun sağ tarafındaki "Kullanıcıyı Sil" butonu tıklanır. 4. Buton tıklandıktan sonra ekranın üst kısmında uyarı penceresi açılır. 5. Bu pencereden "Tamam" tıklanır. 6. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Kullanıcı grubu başarıyla silinmiştir." yazar. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa uyarı penceresinden "İptal" tıklanır.

54 Kullanıcı Grubunun Kullanıcılarını Belirlemek Kullanıcı grubu için kullanıcılar belirlemek için GIS Server "Kullanıcılar" kullanılır. 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Kullanıcılar" seçeneğine tıklanır. Sol tarafta "Kullanıcı Grupları" kısmında tıklanır ve kullanıcı grupları listelenir. 3. Kullanıcı grubunun sağ tarafındaki "Grup Düzenle" butonu tıklanır. 4. Kullanıcı grupları düzenle kısmından "Kullanıcılar" dan kullanıcı adları girilir. 5. İşlem tamamlandıktan sonra "Kaydet" tıklanır. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa uyarı penceresinden "İptal" tıklanır. Grup düzenle kısmı hakkında daha fazla bilgi edinin

55 Servisler MapCodeX GIS Server'da Geometri ve Projeksiyon, Nüfus Vatandaşlık Hizmetleri, Tapu Kadastro, Mozaik Harita, Vektör Harita ve Raster Harita Servisleri bulunur. Bu servisler sayesinde, ilgili verilerin yayınlanması ve verilerin haritada görüntülenmesi sağlanır. Tüm kurulum ve servislerin güncellenmesi internetten yapılır, otomatik güncelleme modu açık ise tüm server ve servis güncellemelerini yapar. Aşağıda MapCodeX GIS Server'daki servisler verilmiştir;

56 MapCodeX Geometri ve Projeksiyon Servisi MapCodeX GIS Server Geometri ve Projeksiyon Servisi, geometrik işlemleri ve coğrafi transformasyon işlemleri yapmak için kullanılır. Servisin genel özellikleri aşağıda sıralanmıştır; Geometri ve Projeksiyon Servisi, MapCodeX Server ile birlikte hazır olarak gelir. Çizgi, nokta, kapalı alan ve çoklu nesne gibi geometrilerin hesaplamalarını yapar. Fark, kesişim, değme, üst üste gelme ve içinde gibi ilişkisel işlemleri yapar. Verilen geometriler için koordinat dönüşüm işlemlerini yapar. EPSG veri tabanındaki kod yapılarını destekler. Geometrik nesneler için OGC WKT veri yapısını destekler. Projeksiyon tanımlarında OGC WKT veri yapısını destekler. Proj4 projeksiyon tanımlarını destekler. REST / JSON / TCP protokollerini kullanarak verileri sunar.

57 MapCodeX Nüfus Vatandaşlık Hizmetleri Servisi MapCodeX Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Servisi, NVI servislerine direkt bağlanarak istemciler için gerekli verileri sağlar. MapCodeX Web Client KBS modülü ve MapCodeX Desktop KBS modülü, bu servisi kullanmaktadır. MapCodeX Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Servisi, MapCodeX GIS Server'a kurulu olarak gelmemektedir. Bu servis MapCodeX Store'dan indirilip, kurularak kullanılabilir.

58 MapCodeX Tapu Kadastro Servisi MapCodeX Tapu Kadastro Servisi, TKGM (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) servislerine direkt bağlanarak istemciler için gerekli verileri sağlar. MapCodeX Web Client KBS modülü ve MapCodeX Desktop KBS modülü, bu servisi kullanmaktadır. MapCodeX Tapu Kadastro Servisi, MapCodeX GIS Server'a kurulu olarak gelmemektedir. Bu servis MapCodeX Store'dan indirilip, kurularak kullanılabilir.

59 MapCodeX Mozaik Harita Servisi MapCodeX GIS Server Mozaik Harita Servisi, mozaik raster verileri yüksek hız ve düşük bant genişliklerinde sunmak için kullanılır. Servisin gelen özellikleri aşağıda sıralanmıştır; Mozaik Harita Servisi, MapCodeX Server ile birlikte hazır olarak gelir. MapCodeX GIS Server, terabyte'larca mozaik raster veriyi istenen formatlarda sunar. Veriyi sıkıştıran algoritmaları sayesinde, mozaik raster verileri düşük bant genişliklerinde sunar. Bu özelliği sayesinde düşük hızlı networklerde veri sunumu için ideal bir çözümdür. MapCodeX Web Client ve MapCodeX Desktop uygulamaları ile tam uyumla çalışır ve hatasız veri üretimi sağlar. MapCodeX Desktop ile mozaiklenmiş verileri tek bir tıklama ile sunar. REST / JSON / TCP protokollerinden istediğinizi kullanarak verileri sunar. Tüm mozaik raster veri kaynaklarını gerçek zamanlı projeksiyon yaparak sunar. Geometri ve projeksiyon servisleri ile veri dönüşümlerinin hatasız yapılmasını sağlar.

60 MapCodeX Vektör Harita Servisi MapCodeX GIS Server Vektör Harita Servisi, coğrafi vektör verileri yüksek hız ve düşük bant genişliklerinde sunmak için kullanılır. Servisin genel özellikleri aşağıda sıralanmıştır; Vektör Harita Servisi, MapCodeX Server ile birlikte hazır olarak gelir. MapCodeX GIS Server, terabyte'larca vektör veriyi sunar. Veriyi sıkıştıran algoritmaları sayesinde, vektör verileri düşük bant genişliklerinde sunar. Bu özelliği sayesinde düşük hızlı networklerde veri sunumu için ideal bir çözümdür. MapCodeX Web Client ve MapCodeX Desktop uygulamaları ile tam uyumla çalışır ve hatasız veri üretimi sağlar. MapCodeX Desktop rapor editörü ile hazırlanılan raporları sunar. Coğrafi nesnelere bağladığınız resim ve video gibi dosyaları sunar. En kısa yol analizi ve düğüm analizi gibi analiz araçlarını destekler. Postgre, Oracle, Sql Server gibi veri tabanlarını destekler. Tüm veri tabanlarında, birçok kullanıcının eş zamanlı veri düzenlemesine imkan tanır. Shape, Geodatabase, Tab, Dxf, Dwg, Gml, Dgn, Kml, Geojson, NetCad Spatial gibi vektör formatlarını sunar. Vektör veri kaynaklarını, gerçek zamanlı projeksiyon yaparak sunar.

61 MapCodeX Raster Harita Servisi MapCodeX GIS Server Raster Harita Servisi, raster verileri yüksek hız ve düşük bant genişliklerinde sunmak için kullanılır. Servisin genel özellikleri aşağıda sıralanmıştır; Raster Harita Servisi, MapCodeX Server ile birlikte hazır olarak gelir. MapCodeX GIS Server, terabyte'larca raster veriyi istenen formatlarda sunar. Veriyi sıkıştıran algoritmaları sayesinde, raster verileri düşük bant genişliklerinde sunar. Bu özelliği sayesinde düşük hızlı networklerde veri sunumu için ideal bir çözümdür. MapCodeX Web Client ve MapCodeX Desktop uygulamaları ile tam uyumla çalışır ve hatasız veri üretimi sağlar. TM Tile yapılmamış - işlenmemiş raster verilerinizi "Multi Raster Publish " özelliği sayesinde hızlıca ve tek bir tıklama ile sunar. REST / JSON / TCP protokolleri kullanılarak verileri sunar. MrSid, Geotiff, Dted gibi onlarca raster formatını sunar. Tüm raster veri kaynaklarını gerçek zamanlı projeksiyon yaparak sunar. Geometri ve projeksiyon servisleri ile veri dönüşümlerinin hatasız yapılmasını sağlar.

62 Veri Kaynağı İşlemleri GIS Server da veri tabanı yönetim sistemi bağımsızdır ve birçok veri kaynağını destekler. Düşük bellek ve işlemci kullanarak, verileri yayınlar. Tüm veri tabanlarında, birçok kullanıcının eş zamanlı veri düzenlemesine imkan tanır. Shape, Geodatabase, Tab, Dxf, Dwg, Gml, Dgn, Kml, Geojson, NetCad Spatial gibi vektör formatlarını ve MrSid, Geotiff, Dted gibi onlarca raster formatını sunar. Tüm raster ve vektör veri kaynaklarını gerçek zamanlı projeksiyon yaparak sunar. Aşağıda sıralanan veri kaynakları tarafından desteklenir ve birlikte çalışabilir; - MapCodeX AutoCAD Driver - MapCodeX GDAL Driver - MapCodeX GeoDatabase Driver - MapCodeX MsSql (2012) Spatial Driver - MapCodeX Multi Raster Driver - MapCodeX Oracle Spatial Driver - OGR ESRI Shape Driver - OGR MapInfo Driver - OGR MicroStation DGN Driver - OGR GML Driver - OGR KML Driver - OGR GeoJSON Driver - OGR Geospatial PDF Driver - MapCodeX PostgreSQL/PostGIS Driver - MapCodeX Server Tile Service Driver. Bu veri kaynakları kullanılarak katmanlar yayınlanabilir ve sunulabilir.

63 Veri Kaynağı Eklemek Yeni bir veri kaynağı eklemek için "Veri Kaynakları" sekmesi kullanılır. "Veri Kaynağı Ekle" butonuna tıklandıktan sonra seçilen sürücüye göre iki farklı "Veri Kaynağı Oluştur" ekranı açılır; dosya uzantılı veri kaynağı ve server tabanlı veri kaynağı. Dosya uzantılı veri kaynağı eklemek 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Veri Kaynakları" seçeneğine tıklanır. 3. "Veri Kaynağı Ekle" butonuna tıklanır. 4. Butona tıklanıldıktan sonra "Sürücü Seç" ekranı gelir. Listedeki sürücülerden biri seçilir. 5. "Veri Kaynağı Oluştur" ekranı gelir. Dosya uzantılı veri kaynaklarında "Temel Bilgiler" ve "Dosya Bilgileri" diye iki kısım bulunur. 6. "Temel Bilgiler" kısmından veri kaynağı için bir ad ve tanım girilir. 7. "Dosya Bilgileri" kısmından ise dosya uzantısı "Sürücü:\Dizin\Dosya.Uzantı" şeklinde girilir. 8. Veri kaynağı için bilgiler girildikten sonra "Kaydet tıklanır. Veri kaynağı oluşturulur ve "Veri Kaynağı" listesine eklenir. 9. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Veri kaynağı başarıyla oluşturuldu." yazar. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa veri kaynağı oluştur penceresinden "İptal" tıklanır. Server tabanlı veri kaynağı eklemek 1. Uygulamanın sol tarafında bulunan "GIS" menüsüne tıklanır. GIS menüsü tıklanınca aşağı doğru içindeki seçenekler açılır. 2. "Veri Kaynakları" seçeneğine tıklanır. 3. "Veri Kaynağı Ekle" butonuna tıklanır. 4. Butona tıklanıldıktan sonra "Sürücü Seç" ekranı gelir. Listedeki sürücülerden biri seçilir. 5. "Veri Kaynağı Oluştur" ekranı gelir. Dosya uzantılı veri kaynaklarında "Temel Bilgiler" ve "Dosya Bilgileri" diye iki kısım bulunur. 6. "Bağlantı Bilgileri" kısmından ise veri kaynağının sunulması için "Sunucu, host" bilgileri girilir. 7. Bu bilgiler ile birlikte veri tabanı, veri kaynağı açılırken kullanılmak üzere kullanıcı adı ve şifresi girilir. 8. Veri kaynağı için bilgiler girildikten sonra "Kaydet tıklanır. Veri kaynağı oluşturulur ve "Veri Kaynağı" listesine eklenir. 9. İşlem tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde açılan "Bilgi" penceresi açılır. Bilgi penceresinde "Veri kaynağı başarıyla oluşturuldu." yazar. NOT: İşlem iptal edilmek isteniyorsa veri kaynağı oluştur penceresinden "İptal" tıklanır.

MapCodeX Cloud Server. Kullanım Kılavuzu

MapCodeX Cloud Server. Kullanım Kılavuzu MapCodeX Cloud Server Kullanım Kılavuzu İçindekiler MapCodeX Cloud Server... 4 MapCodeX Cloud Server Hakkında... 5 MapCodeX Cloud Server Genel Özellikleri... 6 MapCodeX Cloud Server'ın Kullanıcı Arayüzü...

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE İSPAT D-8 Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri A.TR) Kullanma Kılavuzu

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri A.TR) Kullanma Kılavuzu Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri EURO-MED) Kullanma Kılavuzu v6

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri EURO-MED) Kullanma Kılavuzu v6 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan EUROMED Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe Şahadetnamesi) Kullanma Kılavuzu v5

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe Şahadetnamesi) Kullanma Kılavuzu v5 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE ŞAHADETNAMESİ Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi,

Detaylı

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu 2014 ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu İ.Ü. KURUMSAL OTOMASYON PROJESİ 1. GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ... 2 2. KULLANICI OLUŞTURMA VE SİSTEME GİRİŞ... 2 3. BİLGİ İŞLEMLERİ... 4 3.1 LABORATUVAR

Detaylı

YAYINLANAN RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI

YAYINLANAN RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI YAYINLANAN RAPORLAR FORMU 1905.023.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. YAYINLANAN RAPORLAR... 5 2.1 Yayınlanan Raporlar Formu Ana Ekranı... 5 2.2 Yayınlanan Raporları Listeleme... 5 2.3 Yayınlanan

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından ortak web sitesi tasarım çalışması yapılmıştır. Çalışmanın amacı tüm kurumlarımızın standart bir web sayfasına sahip olmalarını sağlamaktır.

Detaylı

AYDES PROJESİ HIZLI RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ HIZLI RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ HIZLI RAPORLAR FORMU 2005.0203.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. HIZLI RAPORLAR... 5 2.1 Hızlı Raporlar Formu Ana Ekranı... 5 2.2 Hızlı Raporları Listeleme... 5 2.3 Hızlı Rapor

Detaylı

WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU

WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU Admin/Account/Login linkinden İKÇÜ Panele Kullanıcı Adı ve Şifre ile giriş yapılır. Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden; websitesinde güncellemek

Detaylı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı

Okul Web Sitesi Yönetim Paneli Kullanımı Millî Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından ortak web sitesi tasarım çalışması yapılmıştır. Çalışmanın amacı tüm kurumlarımızın standart bir web sayfasına sahip olmalarını sağlamaktır.

Detaylı

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 1. Özellikler.3 2. Kullanım..3 2.1. Ana Sayfa..5 2.2. Talep Modülü.7 2.3. Takibim Modülü 9 2.4. Takipte Modülü..11 2.5. Silinen Talepler Modülü...11

Detaylı

MÜLKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA MODÜLÜ

MÜLKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA MODÜLÜ MÜLKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA MODÜLÜ (PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - MÜKİ İDARE AMİRLERİ ATAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KULLANICI KLAVUZU Temmuz 2011 Havva Yıldırım İçindekiler 1 Amaç 4 2 Giriş 4 3 Arama ve İşlemler 6

Detaylı

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Uygulamaya giriş yapabilmek için https://iskop.istanbul.edu.tr/ adresine girilir. Proje Takip Platformu adlı bölümden Proje Takip Platformu linkine tıklanır. Açılan

Detaylı

KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU

KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU KAMU HARCAMA ve MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİNDE VERGİ BORÇU SORGULAMA YETKİLENDİRME ve UYGULAMA KILAVUZU EYLÜL 2010 BİM UYGULAMA VE GELİŞTİRME DESTEK ŞUBESİ ve KİMLİK YÖNETİMİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ ŞUBESİ İçindekiler

Detaylı

ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ

ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ AVUKATLAR İÇİN WEB ARAYÜZÜ KULLANIM KILAVUZU 1 İçindekiler 1. UETS HESABI OTURUM AÇMA... 3 1.1. E-İMZA İLE UETS OTURUM AÇMA... 3 1.2. TC KİMLİK NO İLE UETS OTURUM AÇMA...

Detaylı

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Kullanım Kılavuzu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Sisteme Giriş http://oys.thsk.gov.tr/oys Sisteme ilk defa giriş yapılıyorsa size verilen kullanıcı adını girdikten

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı HASTA BAŞVURU BİLDİRİM SİSTEMİ (HBBS) KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER (Başlık üzerine CTRL + Mouse sol tıklama ile ilgili sayfaya gidilir.) 1. HASTA BAŞVURU BİLDİRİM SİSTEMİ (HBBS) 3 2. PERSONEL GİRİŞİ/PERSONEL

Detaylı

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI 14.07.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. AYNİ BAĞIŞ ÖZELLİKLERİ... 5 2.1. Ayni Bağış Hizmet Grubu Ana Ekranı... 5 2.2.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri... 5 2.2.1.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri Listeleme...

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) EBYS SORUMLULARI İÇİN KULLANICI İŞLEMLERİ KILAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) EBYS SORUMLULARI İÇİN KULLANICI İŞLEMLERİ KILAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) EBYS SORUMLULARI İÇİN KULLANICI İŞLEMLERİ KILAVUZU EBYS birim sorumluları, kendi birimlerinde görev yapan ve EBYS sistemine kayıtlı

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Web Sitesi Yönetim Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sitelerindeki içerikler üzerinde ekleme, silme, değiştirme gibi güncelleme işlemlerini,

Detaylı

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Portal / Ana sayfa... 3 2.1 Sisteme Giriş Yapılması... 3 2.2 Sisteme Giriş Yapılamaması...

Detaylı

İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ.

İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ. 1 - GİRİŞ 1 2 - PORTAL / ANA SAYFA 1 2.1 Sisteme Giriş Yapılması 2 İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ.! SİSTEM YÖNETİMİ 1 - GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Sistem Yönetiminin

Detaylı

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi İçindekiler Tablosu GİRİŞ...2 I. BÖLÜM...3 HARCAMA BİRİMİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER...3 A. Kanıtlayıcı Belge Ekleme...3

Detaylı

MapCodeX İçmesuyu Modülü Kullanım Kılavuzu

MapCodeX İçmesuyu Modülü Kullanım Kılavuzu MapCodeX İçmesuyu Modülü Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX İçmesuyu Hakkında MapCodeX İçmesuyu Modülü, içmesuyu borusu,

Detaylı

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu IPACK LADDER Arayüz Dökümantasyonu I. Giriş Bu dökümantasyon IPack Ladder yazılımının arayüz kullanımını, kullanılan model ile ilişkilerini ve işlevsel açıklamaları kapsamak üzere hazırlanmıştır. II. Dökümantasyon

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ...

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU İçindekiler A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... 3 1.Profil Bilgilerini Düzenleme Ve Lisansüstü Başvuru Modülü..

Detaylı

Birim Gezici Hizmet Lokasyon Atama İşlemleri. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü. Proje Geliştirme Daire Başkanlığı

Birim Gezici Hizmet Lokasyon Atama İşlemleri. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü. Proje Geliştirme Daire Başkanlığı YÖNETİM WEB UYGULAMALARI EĞİTİM DOKÜMANI Birim Gezici Hizmet Lokasyon Atama İşlemleri Tarih: 11.06.2015 Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Proje Geliştirme Daire Başkanlığı Hazırlayan: Uğur KAYA Versiyon

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

DUYURU PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

DUYURU PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ 1 DUYURU PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Duyuru Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sayfalarına duyuru ekleme, silme vb. işlemleri yapabilmek, duyuruları takip edebilmek amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu 1. Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Online İşlemler sisteminde, Basılı Evrak Stok Takip Sisteminin kullanımını anlatmak amacı ile hazırlanmıştır. Bu sistem ile; - Basılı Evrak

Detaylı

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM 1.2. SİSTEM ÖZETİ 1.3. DOKÜMAN ÖZETİ 2. ÇALIŞMA KONSEPTİ 2.1. Yeni Kullanıcı Oluşturmak 2.2. Şirket Bilgilerini

Detaylı

Öztiryakiler B2B Kullanıcı Klavuzu

Öztiryakiler B2B Kullanıcı Klavuzu Bu doküman Öztiryakiler şirketi için hazırlanmış B2B sayfalarının kullanım bilgilerini detaylı olarak anlatır. Öztiryakiler B2B Kullanıcı Klavuzu Soner Baştaş İçindekiler Doküman Geçmişi... 2 B2B ye Erişim...

Detaylı

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER E-REÇETE YAZABİLMELERİ İÇİN - E-imza sahibi olmak, Elektronik imza (e-imza) usb dongle cihazınızın bilgisayarınıza tanıtılması

Detaylı

Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu

Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu Versiyon 1 Güncelleme Tarihi 29 Ocak 2013 Güncelleme Nedeni - PC Uygulaması, Windows platformundaki masaüstü PC ler üzerinde çalışır.

Detaylı

1.DERS AÇMA İŞLEMLERİ

1.DERS AÇMA İŞLEMLERİ İçindekiler 1.DERS AÇMA İŞLEMLERİ... 2 1.1.YENİ DERS AÇMA NASIL YAPILIR?... 3 2.ÖĞRENCİ DERS YÖNETİMİ EKRANINDA ÖĞRENCİNİN ÜZERİNE DERS NASIL EKLENİR?... 9 2.1.YENİ DERS EKLEME... 11 1.DERS AÇMA İŞLEMLERİ

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

Okul Sorumlusu/Müdürü İçin Mobil Kreş Yönetim Paneli Kullanım Dokümanı

Okul Sorumlusu/Müdürü İçin Mobil Kreş Yönetim Paneli Kullanım Dokümanı Okul Sorumlusu/Müdürü İçin Mobil Kreş Yönetim Paneli Kullanım Dokümanı 1. Okul yönetim paneline giriş yapmak için www.mobilkres.com/web-admin adresine gidilir. 2. Açılan sayfada kullanıcı adı ve şifre

Detaylı

ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ

ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ ZORUNLU ALICILAR İÇİN WEB ARAYÜZÜ KULLANIM KILAVUZU 1 İçindekiler 1. HESAPLARIN AÇILMASI VE AKTİVASYON İŞLEMİ... 3 2. UETS HESABI OTURUM AÇMA... 3 2.1. E-İMZA İLE UETS

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU ENGELLİ RAPORU S İ SO F T S AĞ L I K BİLGİ Sİ S T EMLERİ 2 0 1 9 - AN K AR A ENGELLİ RAPORU Sayfa No : 2 / 18 DEĞİŞİKLİK NO TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPAN 00 28.03.2019 Doküman oluşturuldu.

Detaylı

SAĞLIK KURULU ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU ÖZÜRLÜ RAPORU S İS O F T S AĞ L I K BİL G İ S İS T E ML E R İ 2019 - ANK AR A ÖZÜRLÜ RAPORU 1. SUNUM 1.1. Genel Hususlar Özürlü Sağlık Kurulu Raporu adlı formda, özürlü raporu verilmesi için yönlendirilmiş

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) VERİ İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon Nedeni 0.1 15.07.2013 Yazılım

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

PRUSA İSG KULLANIM KILAVUZU

PRUSA İSG KULLANIM KILAVUZU PRUSA İSG KULLANIM KILAVUZU Sürüm 0.0.1 İçindekiler Firma İşlemleri :. 1. Firmalar Firma Kayıt Firma Bilgisi Değiştirme 2. Tesisler Tesis Ekle Tesis Düzenle 3. Bölümler Bölüm Ekle Bölüm Düzenle 4. Birimler

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkik Kılavuzu

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkik Kılavuzu 2015 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi İç Tetkik Kılavuzu GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ...2 2. SİSTEME GİRİŞ... 2 DOKÜMAN YÖNETİMİ... 4 3.1 İÇ TETKİK EKRANI...4 İÇ TETKİK... 5 4.1 İÇ TETKİK

Detaylı

Admin Panel Kullanım Klavuzu

Admin Panel Kullanım Klavuzu Admin Panel Kullanım Klavuzu İÇİNDEKİLER 1.Login Ekranı 2.Anasayfa Ekranı 3.Kullanıcı Ekranı 4.Yeni Kullanıcı Ekleme Ekranı 5.Projeler Ekranı 6.Yeni Proje Ekleme Ekranı 7.Proje Düzenleme Ekranı 8.Proje

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ...

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU İçindekiler A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... 3 1.Profil Bilgilerini Düzenleme Ve Lisansüstü Başvuru Modülü..

Detaylı

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir.

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir. Netsis 3 Netsis 3 Netsis 3, Netsis ERP ürün ailesinin 3. Boyuta taşınmış yeni arayüz ve işlevleriyle karşımıza çıkan yeni yüzüdür. 3. Boyut, Logo ürün ailesi için ortak bir hedefi işaret eder, çünkü yapılan

Detaylı

PERSONEL KAYMAKAM ADAYLIĞI MODÜLÜ

PERSONEL KAYMAKAM ADAYLIĞI MODÜLÜ PERSONEL KAYMAKAM ADAYLIĞI MODÜLÜ (PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAYMAKAM ADAYLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KULLANICI KLAVUZU Eylül 2011 Havva Yıldırım İçindekiler 1 AMAÇ... 4 2 GİRİŞ... 4 3 KAYMAKAM ADAYLARI... 6 3.1.STAJ

Detaylı

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu YETKİ VE KAYIT İŞLEMİ Kayıt yapacak kullanıcıya yetki verilmesi Kayıt yapacak kullanıcı yetkilendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanıcının

Detaylı

Servis Güzergâhları Optimizasyonu. Rotaban Viewer Kullanım Kılavuzu

Servis Güzergâhları Optimizasyonu. Rotaban Viewer Kullanım Kılavuzu Servis Güzergâhları Optimizasyonu Rotaban Viewer Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1 Giriş... 1 1.1 Rotaban Nedir?... 1 2 Rotaban Viewer... 2 2.1 Giriş... 2 2.2 Ana Sayfa... 3 2.2.1 Adres Güncelleme... 3 2.2.2

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI PROGRAM İNDİRME : Beşhekim grup Aybel Yazılım İbys programımızı http://aybelsoft.com/uploads/aybelsoft-ibys.rar linkinden programı indirebilirsiniz.

Detaylı

TachoMobile Web Uygulaması v1.00.

TachoMobile Web Uygulaması v1.00. TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Web Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Web Uygulaması 1. TANIMLAMALAR 1.1 Araçlar 1.2 Sürücüler 2. TAKOGRAF VERİLERİ 2.1 Veri İndirme 2.2 Gelen Kutusu 2.3

Detaylı

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ

Detaylı

AYDES PROJESİ NAKLİYE HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ NAKLİYE HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ NAKLİYE HİZMET GRUBU İÇİNDEKİLER 1. ŞEKİLLER LİSTESİ... 3 2. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 3. NAKLİYE HİZMET GRUBU... 5 3.1 NAKLİYE İŞLEMLERİ SEÇİM... 5 3.1.1 Nakliye Hizmet Grubu Talep - Cevap

Detaylı

MapCodeX Numarataj KBS Kullanım Kılavuzu

MapCodeX Numarataj KBS Kullanım Kılavuzu MapCodeX Numarataj KBS Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX Numarataj KBS Hakkında MapCodeX Numarataj KBS; verilerin veri

Detaylı

Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı

Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı İçindekiler Dijital Varlık Nedir?...2 BÖLÜM-1 Dijital Varlık Ekleme...3 Dijital Varlık Bilgi Alanı... 3 Yayın Alanı... 5 BÖLÜM-2 Dijital Varlık Güncelleme... 6 Yeni

Detaylı

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU İlaç Takip Sistemi ile ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü nüze şahsen başvuru yapan eczanelerin bilgilerini sisteme kayıt etmek ve daha sonra bu bilgilerden sorgulamalar yapabilmek amacıyla bu kılavuzda

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Web Sitesi Yönetim Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sitelerindeki içerikler üzerinde ekleme, silme, değiştirme gibi güncelleme işlemlerini,

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu

Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu EMANUSCRIPT YAZAR İÇİN KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Sisteme Kayıtlı Yazar ise Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu e-mail adresidir) ve şifresini

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu

e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu e-fatura Portalı Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1. Giriş... 2 1.1 DocPlace e-fatura Portalı Nedir?... 3 1.2 Sistem Gereksinimleri... 4 2. Başlarken... 5 2.1 Uygulamanın Başlatılması... 6 2.2 DocPlace e-fatura

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUWİS. Web İçerik Sistemi. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı-WEB GRUBU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUWİS. Web İçerik Sistemi. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı-WEB GRUBU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUWİS Web İçerik Sistemi -WEB GRUBU 2013 B i l g i İ ş l e m D a i r e B a ş k a n l ı ğ ı MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİM BÖLÜM DAİRE

Detaylı

PLAN İŞLEM NUMARASI KULLANICI DOKÜMANI

PLAN İŞLEM NUMARASI KULLANICI DOKÜMANI PLAN İŞLEM NUMARASI KULLANICI DOKÜMANI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2014 İÇİNDEKİLER PLAN İŞLEM NUMARASI (PİN)... 2 PİN UYGULAMASINA GİRİŞ... 2 Çoklu Kullanıcı Girişi...3 Ana Sayfa Penceresi...4

Detaylı

T.C. ETİ MADEN İŞLETMELERİ TEKLİF MODÜLÜ FİRMA KULLANIM KILAVUZU

T.C. ETİ MADEN İŞLETMELERİ TEKLİF MODÜLÜ FİRMA KULLANIM KILAVUZU T.C. ETİ MADEN İŞLETMELERİ TEKLİF MODÜLÜ FİRMA KULLANIM KILAVUZU Eylül 2012 Ankara Sayfa No:1/8 1.TEKLİF MODÜLÜ Kurumun herhangi bir ihale sürecinde firmalardan elektronik ortamda teklif isteyebilmesi

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ... 2 2. KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6

İÇİNDEKİLER 1. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ... 2 2. KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6 İÇİNDEKİLER. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ.... KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6.. YENİ DÖNEM AÇMA... 6.. EĞİTİM DÖNEMLERİ LİSTELE... 7.3. DÖNEME DERS EKLEME/SİLME... 8.4. DERS LİSTELEME... 9.5. DÖNEME KURSİYER EKLEME/SİLME...

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. Kalite Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. Kalite Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu 2017 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Kalite Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ...2 2. SİSTEME GİRİŞ... 2 3. YÖNETİM... 7 3.1 SÜREÇ TANIM...7 3.2 VERİ GİRİŞİ...8 4. DOKÜMAN YÖNETİMİ...

Detaylı

VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU

VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU VAKIFBANK SANAL POS PANELİ KULLANICI KILAVUZU DEĞERLİ ÜYE İŞYERİMİZ! Vakıfbank Sanal POS Ekibi olarak, sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmaya devam ediyoruz. İlerleyen dönemlerde panelimizin

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU 1 GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Uzaktan Eğitim Sistemi (UZEM) öğrenci ekranlarının kullanımına yönelik yardım içeriği bulunmaktadır.

Detaylı

ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ

ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ TÜZEL KİŞİLER İÇİN WEB ARAYÜZÜ KULLANIM KILAVUZU 1 İçindekiler 1. ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ HESABI OLUŞTURMA... 3 1.1. E-DEVLET İLE İŞLEM YETKİLİSİ KAYDI OLUŞTURMA...

Detaylı

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ

Detaylı

TEMEL BAŞLANGIÇ KILAVUZU

TEMEL BAŞLANGIÇ KILAVUZU TEMEL BAŞLANGIÇ KILAVUZU İLK YAPILMASI GEREKENLER Web sitenizi çok kısa bir sürede, kendiniz, kolayca düzenleyebilirsiniz. Yönetim Paneline Giriş...2 Tasarım ve Modül Tercihleri...3 Genel Ayarların Yapılması...

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

Krm.MobilTapu Uygulaması Kullanımı

Krm.MobilTapu Uygulaması Kullanımı Krm.MobilTapu Uygulaması Kullanımı Krm.MobilTAPU, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile protokol şartlarını sağlayan resmi kurumların güncel tapu ve kadastro verilerine Android ve IOS tabanlı cep telefonlarından

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİCİ İŞLEMLERİ

WEB SİTESİ YÖNETİCİ İŞLEMLERİ www.kirsalcevre.org.tr WEB SİTESİ YÖNETİCİ İŞLEMLERİ ANKARA 2015 1. Yeni Kullanıcı Kaydı Yönetici olarak giriş yapmak için öncelikle bir kullanıcı kaydına ihtiyacınız vardır. Eğer zaten bir kullanıcı iseniz

Detaylı

Asist Satış Yönetim Sistemi. Muhasebe Hesap Tanımları Sihirbazı

Asist Satış Yönetim Sistemi. Muhasebe Hesap Tanımları Sihirbazı Muhasebe Hesap Tanımları Sihirbazı 1. Muhasebe Hesap Tanımları Asistte muhasebe kullanımını kolaylaştırmak amacıyla, Servisler/Servis Çalıştır/Muhasebe bölümüne Muhasebe Hesap Tanımları servisi eklenmiştir.

Detaylı

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Dilimleme Photoshop ta üzerinde çalışılan resim dosyaları, düzenlenen fotoğraflar veya tasarlanan sayfalar web ortamında kullanılmak üzere hazırlanabilir. Bir web sayfasını

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI SRM- Sipariş Yönetimi Tedarikçi Dokümanı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI SRM- Sipariş Yönetimi Tedarikçi Dokümanı ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI SRM- Sipariş Yönetimi Tedarikçi Dokümanı Versiyon : 2 Tarih : 28.09.2017 1 1 SİPARİŞ PORTALİ... 3 2. SEVK BEKLEYEN SİPARİŞLER... 4 2.1. Sevk Bekleyen Siparişin Revize Edilmesi...

Detaylı

Tedarikçi Portalı, sitede bulunan tedarikçiye ait ürünlerin verilen yetkiler dahilinde tedarikçiye kullanım hakkı tanıyan bir portaldır.

Tedarikçi Portalı, sitede bulunan tedarikçiye ait ürünlerin verilen yetkiler dahilinde tedarikçiye kullanım hakkı tanıyan bir portaldır. Tedarikçi Portalı Kullanım Dökümanı Döküman Versiyonu 1.0 (01.06.2013 Cumartesi 10.35) Tanım Tedarikçi Portalı, sitede bulunan tedarikçiye ait ürünlerin verilen yetkiler dahilinde tedarikçiye kullanım

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN MEDULA YETKİ SİSTEMİ HAKKINDA DUYURU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN MEDULA YETKİ SİSTEMİ HAKKINDA DUYURU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN MEDULA YETKİ SİSTEMİ HAKKINDA DUYURU MEDULA Hastane Uygulaması ve Şahıs Ödemeleri Sisteminde kullanıcı tanımlanması ve mevcut kullanıcıların yetkilerinde değişiklik

Detaylı

İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MALLAR UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU

İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MALLAR UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MALLAR UYGULAMASI KULLANIM KILAVUZU TAŞINIR MALLAR YÖNETİM ŞUBESİ ŞUBAT 2009 / ANKARA 1- SİSTEME GİRİŞ Sisteme www.muhasebat.gov.tr

Detaylı

IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU

IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU Revizyon numarası: 0 Revizyon tarihi: 03.04.2013 Sistek Bilgisayar Yazılım ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. REVİZYON TAKİBİ Revizyon No Tarih Açıklama veya

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

DÖNER KANAT TEKNOLOJİ MERKEZİ (DKTM) PROJE SİSTEMİ

DÖNER KANAT TEKNOLOJİ MERKEZİ (DKTM) PROJE SİSTEMİ DÖNER KANAT TEKNOLOJİ MERKEZİ (DKTM) PROJE SİSTEMİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon Numarası V-04 SUNAN Bilgi Yönetimi Sistemleri Müdürlüğü İÇİNDEKİLER 1. Amaç... 1 2. Kapsam... 1 3. Kısaltmalar

Detaylı

GO3 Kullanım Dökümanı

GO3 Kullanım Dökümanı Ürün Bölüm GO3 Kullanım Dökümanı GO3 kısayolu tıklanarak programa giriş penceresi açılır. Çarpı işaretine basılarak giriş ekranından çıkılabilir. Kullanıcı kodu, şifresi,firma seçimi yapıldıktan sonra

Detaylı

BANKA & HOLDİNG & SİGORTACILIK KURULUŞ İŞLEMLERİ

BANKA & HOLDİNG & SİGORTACILIK KURULUŞ İŞLEMLERİ BANKA & HOLDİNG & SİGORTACILIK KURULUŞ İŞLEMLERİ BANKA HOLDİNG - SİGORTACILIK KURULUŞ İŞLEMLERİ Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde Mersis butonuna tıklandığında aşağıda şirketinizle ilgili yapabileceğiniz

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ MALİYE SGB..net TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ 1 Taşınır Mal Yönetimi Taşınır Mal Yönetimi ile ilgili işlemlere Kaynak Yönetimi menüsü altındaki Taşınır Mal alt menüsünden ulaşıyoruz. Bu menünün seçenekleri

Detaylı

Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali

Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali www.neosinerji.com.tr / www.babonline.com.tr TEKNİK DESTEK e-mail: acentedestek@mapfregenelsigorta.com tel: 212 334 90 90 MAPFRE GENEL SİGORTA SİSTEME

Detaylı

1. MEVITAS MERKEZİ ELEKTRONİK VERİ İLETİM TOPLAMA ANALİZ SİSTEMİ GENEL İLKELERİ

1. MEVITAS MERKEZİ ELEKTRONİK VERİ İLETİM TOPLAMA ANALİZ SİSTEMİ GENEL İLKELERİ MEVİTAS İŞLEMLERİ İÇERİK MEVITAS İŞLEMLERİ... 1 1. MEVITAS Merkezi Elektronik Veri İletim Toplama Analiz Sistemi Genel İlkeleri... 1 2. MEVITAS YETKİLENDİRME İşlem Akışı... 2 A. MV20 MEVİTAS Yetkilendirme

Detaylı