EMZĠRME. Sağlık Bakanlığı ve Unicef El Kitabı. Bilgisayara Uyarlayan: Op. Dr. Bülent Potur

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EMZĠRME. Sağlık Bakanlığı ve Unicef El Kitabı. Bilgisayara Uyarlayan: Op. Dr. Bülent Potur"

Transkript

1 EMZĠRME Sağlık Bakanlığı ve Unicef El Kitabı Bilgisayara Uyarlayan: Op. Dr. Bülent Potur

2 YENİ DOĞAN BEBEĞİNİ NASIL BESLEYECEKSİN?

3 YENİ DOĞAN BEBEĞİNİ NASIL BESLEYECEKSİN? BEBEĞĠNĠ NASIL BESLEMEYĠ DÜġÜNÜYORSUN? NE ZAMAN VERMEYE BAġLAYACAKSIN? NE KADAR SÜRE VERECEKSĠN? DĠĞER GIDALARA NE ZAMAN BAġLAYACAKSIN? TÜRKĠYE DE VE BÜTÜN DÜNYADAKĠ DOKTORLAR EMZĠRME KONUSUNDA YENĠ VE ÇOK ÖNEMLĠ BAZI GERÇEKLER KEġFETTĠLER. BEBEĞĠNĠN VE SENĠN SAĞLIĞIN ĠÇĠN, BU KONUDAKĠ YENĠ BĠLGĠLERĠ VE NELER YAPILMASI GEREKTĠĞĠNĠ SENĠNLE PAYLAġMAK ĠSTĠYORUM.

4 BEBEĞİN İÇİN TEK VE EN İYİ BESİN ANNE SÜTÜDÜR

5 BEBEĞİN İÇİN TEK VE EN İYİ BESİN ANNE SÜTÜDÜR 1. Anne sütü ve doğumdan sonra ilk gelen sarı süt (halk arasında ağız tıp dilinde kolosturum denen) bebeğini ishal soğuk algınlığı, öksürük ve diğer hastalıklardan korur. 2. Anne sütünün hazmı kolaydır, kaynatmak gerekmez, daima taze temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır. 3. Anne sütü alan bebeklerde kansızlık görülmez, çünkü anne sütü içerisinde kansızlığa karģı yeterli demir vardır ve bebek tarafından iyi emilir.

6 BEBEĞİN İÇİN TEK VE EN İYİ BESİN ANNE SÜTÜDÜR 4. Anne sütü alan bebeklerde piģik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. 5. Anne sütünde bebeğinin büyümesi için gerekli olan maddeler, inek sütündekinden daha fazladır. 6.Anne hasta, gebe veya adet görüyor olsa bile sütü her zaman bebek için en iyi besindir, çünkü bu dönemlerde bile kalitesi bozulmaz. Ancak bu durumlarda anne, kendi beslenmesine daha çok özen göstermek zorundadır.

7

8 DOĞUMDAN SONRAKİ İLK YARIM SAAT İÇİNDE BEBEĞİNİ EMZİRMEYE BAŞLA. 1.Doğum hem bebek hem anne için güzel bir olaydır. Doğumdan hemen sonra bebeğini kucaklaman, hem seni hem bebeğini rahatlatır ve bebeğinle aranda sıkı bir bağ oluģturur. 2.Doğumdan hemen sonra kucağına aldığında bebek, doğal olarak memeyi bulur ve emer. Bu dönemde bebek emmeyi öğrenir. 3. Bebeğin erken emmeye baģlaması eģin (plasentanın) çabuk ayrılmasına ve doğum sonrası kanamanın çabuk durmasına yardımcı olur.

9 DOĞUMDAN SONRAKİ İLK YARIM SAAT İÇİNDE BEBEĞİNİ EMZİRMEYE BAŞLA. 4.Annenin ilk gelen sarı sütü (tıp dilinde kolostrum denen ilk süt ağız sütü) bebek için çok önemlidir; Çünkü bebeği hastalıklara karģı korur, bebeğin ilk aģısıdır. 5.Ġlk günlerdeki ağız sütü azdır fakat bebeğinin bütün besin ihtiyacını karģılar Onun için Ģekerli su, mama inek sütü veya baģka bir besin verme. Bu besinler bebeğinin iģtahını kapatır, bebeğini hastalandırır. Bu besinleri alan bebek anne sütünü almak istemez ; 6.Bebeğine biberonla herhangi bir gıda veya yalancı meme verme. Bu, bebeğinin anne memesi ile yalancı memeyi karıģtırmasına neden olur ve bebeğin annesini emmeyi öğrenmesini zorlaģtırır.

10

11 BEBEĞİNE İLK DÖRT AY SADECE ANNE SÜTÜ VER BAŞKA YİYECEK VE İÇECEK VERME 1. Anne sütünün yapısı bebeğin ihtiyacına göredir. 2. Anne sütü. bebeğin ilk 4-6 ayda ihtiyacı olan her türlü besin değerine sahiptir. (protein, yağ demir. vitamin, ve benzeri) 3. Anne sütünde yeterli miktarda su bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde dahi bebeğe su vermeye gerek yoktur. 4. Anne sütünde yeterli miktarda vitamin bulunduğu için, ilk 4-6 ayda ayrıca meyve suyu vermeye gerek yoktur.

12

13 BEBEĞİN 24 SAAT SENİNLE AYNI ODADA KALMASINI SAĞLA VE BEBEĞİNİ HER İSTEDİĞİ ZAMAN VE ACIKTIĞINDA EMZİR 1 BEBEĞĠNĠN 24 SAAT SENINLE AYNI ODADA KALMASINI SAĞLA: Hemen doğumu takiben, bebeğin anne ile aynı yatakta veya annenin yatağının yanında bir beģikte yatmasını sağlayın. Böylece anne, bebeği ihtiyacı olduğunda besleyebilir, bakabilir, kucaklayabilir. 2 BEBEĞĠNĠ HER ĠSTEDĠĞĠNDE EMZĠR, ÖZELLĠKLE GECE BOYUNCA EMZĠRĠRSEN Süt yapımı artar. Memede süt birikmesinden dolayı ortaya çıkacak problemler önlenir. Özellikle çalıģan anneler için çok faydalıdır.

14 BEBEĞİNİ HER İSTEDİĞİ ZAMAN VE ACIKTIĞINDA EMZİR 3. BEBEĞĠNĠ ĠSTEDĠĞĠ SÜRE KADAR EMZĠR: -Bazen emme 5-10 dakika bazen de yarım saat sürer. Bebek sadece süt almak için emmez, bazen kendi öz güvenini oluģturabilmek bazen de emmekten keyif almak için emer. - Sütünün yeterli olduğunu bebeğinin günde 5-6 defa idrara çıkmasından ve aylık kontrollarda muntazam kilo almasından anlayabilirsin. -Hasta ve yorgun bebeğin sık aralıklarla ve azar azar emmeye ihtiyacı vardır. 4. BEBEĞĠN ĠÇĠN YETERLĠ SÜT ÜRETEBĠLECEĞĠNE ĠNAN: - Yeterli süt üretimi düzenli emzirmeye bağlıdır. -Memelerinden birini daha az emziriyorsan, bu tarafın süt üretimi giderek azalacak ve duracaktır. - Bebeğin bir memedeki sütü tamamen bitirinceye kadar emmesine izin ver. ġayet bebek hala aç ise diğer memeyi de emzir. -Bir sonraki emzirmede, son emzirdiğin memeden baģla ve bebeğin bu memeyi tamamen boģaltmasını sağla, bebek hala aç ise tekrar ilk meme ile emzirmeye devam et.

15

16 BEBEĞİNE 4-6 AYINDAN SONRA EK GIDA VERMEYE BAŞLA EMZİRMEYE DE 1-1,5 YAŞINA KADAR DEVAM ET 1. DOĞUMDAN SONRAKĠ 4-6 AYINDA BEBEĞĠNE EK GIDA VERMEYE BAġLA 4 ay sonra, bebeğin ek gıda almağa hazırdır. Yeni gıdalara azar azar ve tek tek baģla. Ġ1k olarak hangi ek gıdaya baģlayacağına ebe veya sağlık personeline danıģtıktan sonra karar ver. 2. EMZĠRMEYE 1-l,5 YAġINA KADAR DEVAM ET Ek gıdaya baģladıktan sonra, anne sütü 1-1,5 yaģına kadar hala bebek için Çok önemli bir enerji ve besin kaynağıdır. Özellikle bebeğin hasta olduğu dönemde, anne sütü bebeğe iyilik ve rahatlık sağlar, sindirimi kolaydır, daha iyi hazmedilir; ishal ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların daha çabuk iyileģmesini sağlar.

17

18 EMZİREN ANNE KENDİ BESLENMESİNE ÖZEN GÖSTERMELİDİR - Emziren anne günde en az iki bardak süt veya yoğurt peynir gibi süt ürünlerinden almalıdır. - Besin ve enerji ihtiyacını karģılamak içim, her öğünde fasulye, nohut veya et tavuk, balık gibi yiyecekler yenilmelidir. - Emziren anneler yeterli miktarda meyve ve sebze yemelidir. - Anne kendi beslenmesine özen göstermeğe bebeğin doğumundan önce baģlamalıdır.

19

20 DOĞRU EMZİRME TEKNİĞİ İLE EMZİRMEYE AİT PROBLEMLER ÖNLENEBİLİR (1) 1. ELLERĠNĠ YIKA -Bebeğinin mikrop almasını ve hastalanmasını önle. 2. MEME BAġINI TEMĠZLE -Emzirmeden önce meme baģını ve çevresini temiz su ile sil. -Karbonatlı su sabunlu su vb. kullanma. Bunlar meme baģında çatlak ve yaraya neden olur. 3. BEBEĞĠNLE RAHAT BĠR YERE OTUR -Sırtını bir yere dayayarak destekle. -Oturduğun yer temiz ve yeterince sıcak olsun. -Emzirirken mutlu ve huzurlu ol.

21 DOĞRU EMZİRME TEKNİĞİ İLE EMZİRMEYE AİT PROBLEMLER ÖNLENEBİLİR (2) 4. BEBEĞĠNĠ, YÜZÜ VE BEDENĠ SANA DÖNÜK OLACAK ġekġlde TUT. BEBEĞĠNĠN BAġINI KOLUNUN ĠÇ KISMINA YERLEġTĠR. AYNI KOL VE ELLE BEBEĞĠ KALÇA VE BACAKLARINDAN KAVRA. - Emzirirken anne ve bebek rahat olmalıdır. -Anne ve bebeğin göz teması çok önemlidir. 5. ELĠNLE GÖĞSÜNÜ TUT MEME BAġI ĠLE ETRAFINDAKĠ KAHVERENGĠ KISMA DOKUNMA. 6. BEBEĞĠNE GÜLÜMSEYEREK BAK VE MEME UCUNU BEBEĞĠNĠN DUDAĞINA VE ÇENESĠNE DEĞDĠR. 7. BEBEK AĞZINI AÇINCA MEME UCUNU VE ETRAFINDAKĠ KAHVERENGĠ KISMI BEBEĞĠN AĞZINAYERLEġTĠR. - Bebeği memeye, tekniğine uygun yerleģtirdiğinde bebeğin çenesi ile göğsün arasında boģluk kalmaz.

22 Memeye Yerleştirme

23

24 EMZİRME HEM ANNE HEM BEBEK SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİDİR.» EMZĠRMENĠN ANNE ĠÇĠN FAYDALARI:» Kısa sürede eski kilosuna döner.» Rahim daha çabuk toparlanır.» Bebekle arasında yakın bir bağ kurulur.» Psikolojik tatmin sağlar.» Özel bir hazırlık gerektirmez.» Ekonomiktir.

25 EMZĠRMENĠN BEBEK ĠÇĠN FAYDALARI» ANNE SÜTÜ» Daima temiz, taze ve uygun ısıdadır.» Hazmı kolaydır.» Kabızlığı önler.» Hastalıklardan korur.» Doğal besinlerden içeriği en mükemmel olanıdır. EMZĠRME» Çene ve diģ sağlığı için yararlıdır.» KonuĢmayı geliģtirir.» Anne ile bebek arasında sıcak bir bağ oluģturur.

26

27 BABALAR! BÜYÜKANNE VE BÜYÜKBABALAR! ARKAŞLAR VE AKRABALAR! YENİ ANNEYE EMZİRME KONUSUNDA YARDIMA HAZIR OLUN! ANNENİN EMZİRME KONUSUNDA BAŞARILI OLACAĞINA İNANMASI GEREKLİDİR. BEBEĞİ VE KENDİSİ İÇİN SAĞLIKLI BIR YAŞAM BU YOLLA MÜMKÜNDÜR. -Annenin emzirme döneminde diğer aile fertlerinin yardımına ihtiyacı vardır. -Anne gebelik ve emzirme sırasında süt yoğurt, peynir, yeģil sebzeler meyveler nohut fasulye et mercimek üzüm suyu gibi gıdalar almalıdır.

28 BABALAR! BÜYÜKANNE VE BÜYÜKBABALAR! ARKAŞLAR VE AKRABALAR! YENİ ANNEYE EMZİRME KONUSUNDA YARDIMA HAZIR OLUN! Evde rahat temiz, aydınlık sessiz ve sıcak bir yer olmalıdır. Emzirme sırasında bu yer kullanılmalıdır. Anne bebeğini yatarak emzirecek ise bebeğini meme hizasında tutabilmek için emzireceği taraftaki kolun altına destek olarak yastık yerleģtirmelidir. -Anne önü açılan rahat elbiseler giymelidir memeler için destekleyici rahat bir sütyen kullanmalıdır. -Anne ve bebek her zaman emzirebilmek için, gece ve gündüz aynı odada kalmalıdır. -Tuvaletten çıktıktan sonra, bebeğin altını değiģtirdikten sonra, emzirmeden önce, kendi beslenmesinden önce ellerini yıkamalıdır.

29 EMZİREN ANNELERİN PSİKOLOJİK OLARAK DESTEKLENMESİ, RAHAT VE MUTLU OLMASI GEREKİR. ÖZELLĠKLE ÇALIġAN ANNELER ĠÇĠN ÇalıĢan anne bebeğini iģyerine götüremiyorsa, sütünün kesilmemesi için anneye sütün nasıl sağılacağı gösterilmelidir. Bu Ģekilde sütün göğüslerde birikip dolgunluk yapması da önlenir. SağılmıĢ anne sütü her türlü bebek mamasından daha faydalıdır. Süt sağıldıktan sonra temiz bir kapta korunur ve bebeğe bakan kiģi tarafından annenin iģte olduğu dönemde bebeğe verilir. Annenin iģte olduğu saatlerde önceden sağılmıģ olan anne sütü, kaģıkla bebeğe verilmelidir. Bu dönemde kesinlikle biberon ve emzik kullanılmamalıdır. KaĢıkla beslenen bebek anne iģten döndükten sonra tekrar emmek isteyecektir, bu da sütün kesilmemesini sağlar.

30 Problem: MEMELERİMDE SÜT BİRİKTİ.

31 PROBLEM: MEMELERĠMDE SÜT BĠRĠKTĠ" SEBEBĠ: Bebeğe süt gelinceye kadar baģka yiyecek vermek. Bebeği sık sık emzirmemek.

32 PROBLEM: MEMELERĠMDE SÜT BĠRĠKTĠ" ÇÖZÜM: Ġstirahat et Bebek istedikçe sık sık emzir. Bebeği memeler çok dolup gerginleģse bile emzirmeye devam et. Meme gevģeyince tekrar emzir. Bebek memeyi boģaltamazsa sütü elle veya pompa ile boģalt ve sağdığın sütü kaģıkla ver. (Resim 1a,b) Süt çok fazla ise atma, anne sütü oda ısısında 8 saat, buzdolabında 2 gün bozulmadan kalabilir. Bu sağılmıģ ve sakladığın sütü kendi bebeğin için kullanabilirsin, çok fazla ise baģka bebeğe ver. Ağrıyan memeye sıcak havlu koy.

33 PROBLEM: MEME UÇLARIM YARIK, ÇATLAK"

34 PROBLEM: MEME UÇLARIM YARIK, ÇATLAK" SEBEBĠ : YanlıĢ emzirme sonucu meme ucu tahriģ olur. Bu tahriģler çatlak veya yaralara yol açar. (Resim 2) Bu çatlaktan bakteriler girerek meme iltihabına (mastitis) neden olur. ÇÖZÜM: Bebeği memeye uygun pozisyonda yerleģtir ve emzirmeye devam et. Emzirdikten sonra meme ucunun iyileģmesi için bir damla sütü meme ucunda bırak. Ağrı ve acı nedeniyle emzirmek mümkün değilse; veya Memelerin çok dolu olmasından bebek memeye uygun pozisyonda yerleģtirilemezse; Sütü birkaç gün elle veya pompa ile çek. (Resim 1a,b) Sağdığın sütü temiz kapta topla. kaģıkla ver. Bebeği meme ucu baģlığı ile emzir.

35 PROBLEM : MEME UÇLARIM ÇOK KISA"

36 PROBLEM : MEME UÇLARIM ÇOK KISA" Sebebi: Doğumsaldır. Çözüm: Önce meme uçlarını dokunmadan incele. Meme ucunun görünüģünü ve uzayıp esnemesini kontrol et (Resim 3a, b, c) Meme ucunu çıkartabilmek için her iki iģaret parmağınla iki zıt yöne doğru dokuyu gerdir. (Resim 4a, b) Bu egzersizi günde iki defa beģer dakika yap. Bebeği doğumdan hemen sonra emzir ve uygun pozisyonda olduğundan emin ol. Bebek meme ucuna uygun pozisyonda yerleģtirilmezse, bir hafta on gün süre ile meme ucuna takılan baģlıkla emzir. BaĢlık, meme ucunun esneyip uzamasını sağlar. Bu baģlık vasıtası ile bebek iyi emdiği ve meme yumuģadığı, gevģediği zaman bebeği baģlık olmadan emzir. Memelerin çok dolu ve gerginse yumuģayıncaya kadar sütünü sağ. Bu bebeğin meme ucunu daha kolay tutmasını sağlar. Emzirirken meme ucunun ve koyu renkli kısmın bebeğin ağzında olmasına dikkat et.(resim 5)

37 PROBLEM: MEME UÇLARIM ÇOK UZUN" SEBEBĠ : Doğumsaldır. TANIMI: Meme uçları uzun olduğunda bebek sadece meme ucunu emer. Koyu renkli kısmı ağzına alamaz. Dil üst damağa dokunmaz. Süt yapımını sağlayan hormonu uyaramaz. Sonuçta bebek yeterince süt alamaz. Çözüm: Emzirirken meme ucunun ve çevresindeki koyu renkli kısmın bebeğin ağzında olması, doğru teknikle emzirilmesi önemlidir. (Resim 6)

38 PROBLEM: MEME UÇLARIM ÇOK UZUN"

39 PROBLEM: BEBEĞİM MEME EMMEYİ REDDEDİYOR

40 PROBLEM: BEBEĞİM MEME EMMEYİ REDDEDİYOR SEBEPLER: Bebek hasta olabilir. Soğuk algınlığı nedeniyle burnu tıkalıdır. Ağzında pamukçuk vardır. Bebek ememeyecek kadar küçük ve güçsüzdür. Doğumdan sonra bebek anneden ayrı kalmıģ, ve emzirme gecikmiģtir. Annenin iģi, hastalığı nedeni ile bebek uzun süre anneden ayrı kalmıģtır. Biberonla beslenen bebek anne memesi ile biberon ucundaki suni memeyi karıģtırmıģtır. Anne sütünün yanı sıra su, Ģekerli su veya mama verilmiģtir. Annenin süt salınması ile ilgili problemi vardır. Süt birden gelmiģ ve bebek baģ edemeyerek korkmuģtur veya ; süt çok yavaģ gelmiģ ve bebek öfkelenerek emmeyi bırakmıģtır

41 PROBLEM: BEBEĞİM MEME EMMEYİ REDDEDİYOR ÇÖZÜM: Doktora götür. Her emzirme öncesinde burun deliklerini kaynamıģ ılık su ile ıslatılmıģ fitil haline getirilen pamukla temizle. ĠyileĢinceye kadar doktorun verdiği ilacı kullan. Bebek emmeye baģlayıncaya kadar sütünü temiz kaba sağ ve gavajla veya kaģıkla ver. Sabırla emzirmeyi dene. Sütünü sağ, kaģıkla verilmesini sağla. (Birkaç gün memeleri emzirmek veya sağmak sütü artırır.) Biberonla beslemeyi durdur. sütünü sağ, kaģıkla ver. Anne sütünden baģka yiyecek,içecek verme. Her emzirmeden önce sağarak memeyi boģalt. Çok dolu olmasını ve birden akmasını önle. Sık sık ve bebeğin istediği süre emzirerek yeterince sütün olmasını sağla. Emerken çok giydirme.

42 PROBLEM: SÜTÜM YETERLİ DEĞİL SEBEPLER:(1) Yeterince sık emzirmedikleri için sıklıkla anneler sütünün yetmediğini düģünürler. SÜTÜN YETERLĠ OLMADIĞI ĠLE ĠLGĠLĠ BELĠRTĠLER Bebeğin kilo almaması sebepleri: 1.Bebek hastadır veya normal olmayan bir durum mevcuttur. 2.Anne yeteri sıklıkta bebeği emzirmez. 3.Bebeği. bebek istediği süre kadar emzirmez. Bazı bebek bir kaç saniye emer ve uyur. Özellikle çok giydirilen bebekler için geçerlidir. Kısa sürede uyanır ve ağlarken, anne, sütünün yeterli olmadığını düģünür. 4.Annenin bebeği 4-6 aylık olmadan ek gıdaya baģlaması 5.Bebeğini uygun pozisyonda emzirmemesi

43 PROBLEM: SÜTÜM YETERLİ DEĞİL SEBEPLER:(2) 6. Annenin kendine güveni olmaması ve yeterince süt salgılanmaması. 7. Annede beslenme bozukluğu olması. 8. Gerçek baģarısız bir emzirme söz konusudur. Çünkü: Bebek kilo almaz. Bebek hasta veya normal değildir. Annenin sütü her türlü yardıma rağmen artmaz.

44 ANCAK %1'DEN AZ KADININ SÜTÜ YETERLİ DEĞİLDİR ÇÖZÜM (1) Bebeğin günde kaç kez idrar yaptığını takip et. Anne sütünden baģka Ģey (su, meyve suyu vb.) vermiyorsan ve bebek günde 6 kez idrar yapıyorsa. sütün yeterlidir Sık sık tart, iki tartı arasında kilo almıģsa sütün yeterlidir. 1.Doktora götür. 2 Sık sık emzir. 3.Bebeği bebek istediği süre kadar emzir..her memeni en az 5-10 dakika emzir..emerken uyursa uyandır..emerken çok giydirme. 4..Sadece anne sütü ver. 4 ay olmadan ek gıdaya baģlama. 5. Sütünü artırmak için bebeğini sık sık doğru teknikle emzir.

45 BEBEK YETERİNCE EMMEZSE SÜT GİDEREK AZALIR. ÇÖZÜM(2) 6. Her anne gibi senin sütünün de yeterli olacağına inan. EndiĢe etme, üzülme. Emzirirken rahat bir yere otur veya uzan, rahatla gevģe. Emzirmeye baģlamadan önce ılık Ģekerli bir bardak Ģurup veya meyve suyu iç. (Bazen gülmek veya ağlamak da rahatlatır.) Aile üyelerinin veya arkadaģlarının desteğini sağla. Bebeğin kilo alıyorsa sütüm yeterli" diye düģün. 7. Dengeli ve yeterli beslen. Süt yoğurt, peynir, et, yumurta,tavuk YeĢil yapraklı sebze meyve Nohut, fasulye, mercimek vb Pekmez, Ģekerli bol sıvı iç. 8. Formül sütü veya inek sütü ver. Sütü temiz cam bardaktan kaģıkla ver Diğer ek gıdalara bebek 4 aylık olmadan baģlama.

46 MEME İLTİHABI (MASTİTİS), MEME ABSESİ (1) MEME ĠLTĠHABI (MASTĠTĠS) SEBEBĠ: Kanallar açılmazsa meme iltihaplanır. Memenin büyük kısmı gergin, ĢiĢ ve hassastır MEME APSESĠ: SEBEBĠ Tıkalı ve enfekte kanalın erken tedavi edilmemesi sonucu abse oluģur. BELĠRTĠLERĠ: Düzgün olmayan ağrılı sıcak içi sanki sıvı ile doluymuģ gibi ĢiĢlik olması.

47 MEME İLTİHABI (MASTİTİS), MEME ABSESİ (2) ÇÖZÜM: MASTĠTĠS VEYA MEME APSESĠNDE: Emzirmeye devam et. Emziremezsen sütünü elle veya pompa ile sağ ve günde birkaç kez boģalt. Süt memede kalırsa mikroplar yayılır ve süt tamamen kesilir. Doktora git, ilaçlarını düzenli al, Mümkün olduğunca istirahat et. Ağrıyan memeye, ılık suya batırılmıģ havlu ile pansuman yap. Apse geçmezse, doktora apseyi açması için git. Apse boģalınca en kısa zamanda bebeğini emzirmeye devam et.

48 PROBLEM: ATEŞİM VAR (SÜT ATEŞİ) SEBEBĠ: Sütten bazı elementlerin kana geçmesinden olduğu düģünülmektedir. ÇÖZÜM: Genellikle tedavi gerektirmez. Kendiliğinden geçer. 48 saat sonra geçmezse doktora git.

49 PROBLEM:MEME BAŞLARIM ACIYOR SEBEBĠ: Bebeğin memeyi yanlıģ teknik ile emmesi. ÇÖZÜM: Bebeği meme ucuna tekniğine uygun yerleģtir. Bebek emerken meme ucu acırsa uygun pozisyonda mı; diye kontrol et. Memeni sabunla yıkama; Bebek emmeyi bitirince: Memeyi bırakıncaya kadar bekle. Bebeğin memeyi bırakmasını istersen küçük parmağını bebeğin ağzının köģesinden sokarak memeni bastır. Sonra memeyi yavaģça çek. Emme süresini kısaltmaya gerek yok.

BÖLÜM 1 ANNE SÜTÜ VE EMZİRME İLE İLGİLİ TEMEL MESAJLAR

BÖLÜM 1 ANNE SÜTÜ VE EMZİRME İLE İLGİLİ TEMEL MESAJLAR EMZİRME BÖLÜM 1 ANNE SÜTÜ VE EMZİRME İLE İLGİLİ TEMEL MESAJLAR YENİ DOĞAN BEBEĞİNİ NASIL BESLEYECEKSİN? SENİNLE YENİ DOĞAN BEBEĞİNİ NASIL BESLEYECEĞİNİ KONUŞALIM: - BEBEĞİNİ NASIL BESLEMEYİ DÜŞÜNÜYORSUN?

Detaylı

Memeyi reddin çeşitleri

Memeyi reddin çeşitleri Amaç Memeyi Red Prof. Dr. Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları -Bir Bebeğin Memeyi Niçin Reddettiğinin Nedenini Belirleyebilmek -Anne ve Bebeğine Anne Sütüyle Beslenmenin Tekrar Başlatılması

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜ VE EMZİRME Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜNÜN TEŞVİKİ Hedefimiz; Her kadına şartları ne olursa olsun, emzirme için gerekli profesyonel ve toplumsal desteğin sağlanması, annelerin

Detaylı

Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir.

Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir. Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir. Emzirmeye, doğum şekli normal veya sezaryen olsun, mümkün olduğunca doğumdan

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜ VE EMZİRME ANNE SÜTÜ; ANNENİN BEBEĞİNE VERECEĞİ İLK VE EN GÜZEL HEDİYEDİR UNICEF, WHO, SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNERİLERİ Emzirmeyeilk ilk bir saat içerisinde başlanması İlk 6 ay sadece anne sütü 6 aydan

Detaylı

Emzirme Önerileri. Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler

Emzirme Önerileri. Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler Emzirme Önerileri Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler nne sütü bizi bağımsız yaıyor Emzirme Dönemiİçin»Bir seyahat gazetecisi olarak Almanya da harika yerlere seyahat ediyorum. Aynı zamanda yurtdışındaki

Detaylı

ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ders 6 Sağlık Uygulamaları Başarılı emzirmede 10 Adım

ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ders 6 Sağlık Uygulamaları Başarılı emzirmede 10 Adım Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ders 6 Sağlık Uygulamaları Başarılı emzirmede 10 Adım AMAÇLAR Başarılı Emzirme İçin On

Detaylı

ANNE SÜTÜ İLK 6 AY TEK BAŞINA, SONRASINDA 2 YAŞINI AŞANA KADAR BEBEĞİNİZİN TÜM GEREKSİNİMLERİNİ KARSILAYAN BİR MUCİZEDİR

ANNE SÜTÜ İLK 6 AY TEK BAŞINA, SONRASINDA 2 YAŞINI AŞANA KADAR BEBEĞİNİZİN TÜM GEREKSİNİMLERİNİ KARSILAYAN BİR MUCİZEDİR EMZİRME REHBERİ ANNE SÜTÜ İLK 6 AY TEK BAŞINA, SONRASINDA 2 YAŞINI AŞANA KADAR BEBEĞİNİZİN TÜM GEREKSİNİMLERİNİ KARSILAYAN BİR MUCİZEDİR Emzirmenin önemi nedir? Anne ile bebek arasında duygusal bağlanmayı

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

Emzirme Önerileri. Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler

Emzirme Önerileri. Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler Emzirme Önerileri Emzirme Dönemi İçin Pratik Öneriler Anne sütü bizi bağımsız yaıyor»bir seyahat gazetecisi olarak Almanya da harika yerlere seyahat ediyorum. Aynı zamanda yurtdışındaki enteresan gezi

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ 0 1 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? o Süt

Detaylı

Emzirme dönemi için pratik öneriler

Emzirme dönemi için pratik öneriler Emzirme dönemi için pratik öneriler Anne sütü bizi bağımsız yapıyor. TV Seyahat Gazetecisi Tamina Kallert ile oğlu Konstantin Anne sütü bizi bağımsız yapıyor Bir seyahat gazetecisi olarak Almanya da harika

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler Sorularla Anne Sütü Anne sütünün bebekler için önemi nedir? Anne sütü neden bebekler için iyi besindir?

Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler Sorularla Anne Sütü Anne sütünün bebekler için önemi nedir? Anne sütü neden bebekler için iyi besindir? . Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin. Her zaman, temiz ve mikropsuz. Daima hazır ve bedava özel harcama gerektirmez. Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.

Detaylı

Bebeğinizi uyandırmak için yapabilecekleriniz şunlardır:

Bebeğinizi uyandırmak için yapabilecekleriniz şunlardır: BEBEĞİNİZİ DOĞRU EMZİRİN! Anadolu Sağlık Merkezi nden Pediatri Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, anne sütü ile beslenmenin önemini ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Anne sütünün yararları Anne sütünde

Detaylı

ÖZGÜVEN SAĞLAMA VE DESTEK OLMA. Dyt. Gülay TÜRKMEN

ÖZGÜVEN SAĞLAMA VE DESTEK OLMA. Dyt. Gülay TÜRKMEN ÖZGÜVEN SAĞLAMA VE DESTEK OLMA Dyt. Gülay TÜRKMEN AMAÇ: Annenin kendine güvenini sağlayıp destek olabilmek. Öğrenim hedefleri: Annenin duygularını anlayıp kabul etmeli, Doğru uygulamaları övebilmeli, Az

Detaylı

SÜT, OYUN, OKUL VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME

SÜT, OYUN, OKUL VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME SÜT, OYUN, OKUL VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME O Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP NEDİR? Influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle Sonbahar-Kış aylarında çok sık görülür

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

Süt Çocuğu Beslenmesi Prof. Dr. Gülden Gökçay

Süt Çocuğu Beslenmesi Prof. Dr. Gülden Gökçay Süt Çocuğu Beslenmesi Prof. Dr. Gülden Gökçay İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Beslenme ve Metabolizma BD Amaç Süt çocuğunda beslenmesinde Güncel durum Beslenme

Detaylı

0-1 YAŞ BESLENMESİ 1

0-1 YAŞ BESLENMESİ 1 0-1 YAŞ BESLENMESİ 1 0-1 YAŞ DÖNEMİ BESLENMENİN ÖNEMİ Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesi onların sağlıklı olması, büyüme ve gelişmesinin en önemli belirleyicisidir. Bebeklik dönemindeki beslenme

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ EMZİRME REHBERİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM MERKEZİ. www.baskent-ank.edu.tr

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ EMZİRME REHBERİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM MERKEZİ. www.baskent-ank.edu.tr BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ EMZİRME REHBERİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM MERKEZİ www.baskent-ank.edu.tr Değerli Başkent Annesi, Şu anda bebek dostu bir hastanedesiniz. Hastanemizde doğan tüm bebeklere

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ ELİMİZDE Ağız ve diş sağlığı anne karnında başlar Doğum öncesi yeterli beslenen ve sağlam doğan bebeklerin 6 aylıktan itibaren ilk SÜT DİŞLERİ çıkar 2,5 3 yaşın sonuna kadar çocuğun

Detaylı

Bu kitapçık. ÇEKUS Şube Müd. Tel : 0 312 310 15 13 /1228 HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Bu kitapçık. ÇEKUS Şube Müd. Tel : 0 312 310 15 13 /1228 HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ GEBELİK ANNE SÜTÜ VE EMZİRME Bu kitapçık ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇOCUK, ERGEN, KADIN ÜREME SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından hazırlanmıştır. ÇEKUS Şube Müd. Tel : 0 312 310 15 13 /1228

Detaylı

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ Gebelik kadınlar için doğal fizyolojik bir olaydır. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜ VE EMZİRME ANNE SÜTÜNÜN TEŞVİKİ Hedefimiz; Her kadına şartları ne olursa olsun, emzirme için gerekli profesyonel ve toplumsal desteğin sağlanması, annelerin emzirme ile ilgili tecrübe kazanabilmesini

Detaylı

TAMAMLAYICI BESLENME Prof.Dr Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

TAMAMLAYICI BESLENME Prof.Dr Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı TAMAMLAYICI BESLENME Prof.Dr Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı 1 / 29 Tanım Tamamlayıcı beslenme DSÖ tamamlayıcı beslenmeyi; 6. aydan sonra anne sütü yanında diğer Sadece anne

Detaylı

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein,

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, karbonhidrat, yağ ve enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır. * Bu

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI Aile nedir? Toplum içindeki en küçük sosyal kurumdur. Çekirdek aile Ana, baba ve çocuklardan oluşur. Geniş aile ise çeşitli akrabalardan oluşur. Aile kurumunun

Detaylı

EMZİRME DANIŞMANLIĞINA GIRIS

EMZİRME DANIŞMANLIĞINA GIRIS EMZİRME DANIŞMANLIĞINA GIRIS Prof.Dr. Gülbin Gökçay İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ: Emzirme danışmanlığı prensiplerini

Detaylı

UNICEF Enterprises Ltd, 2003. Cover & page 15 photos: Nancy Durrell McKenna.

UNICEF Enterprises Ltd, 2003. Cover & page 15 photos: Nancy Durrell McKenna. UNICEF Enterprises Ltd, 2003. Cover & page 15 photos: Nancy Durrell McKenna. The Royal Women s Hospital kindly thanks UNICEF and BFI UK for the permission to adapt and use this booklet. November 2010 This

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ GEBELİK VE EMZİKLİKTE BESLENME BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE ANNELERĠN SIK SORDUĞU SORULAR. Başkent Üniversitesi Adana Seyhan Hastanesi Yenidoğan Bilim Dalı Dr.

YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE ANNELERĠN SIK SORDUĞU SORULAR. Başkent Üniversitesi Adana Seyhan Hastanesi Yenidoğan Bilim Dalı Dr. YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE ANNELERĠN SIK SORDUĞU SORULAR Başkent Üniversitesi Adana Seyhan Hastanesi Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Hande Gülcan Bebeğimi ne sıklıkta emzireyim? Bebeği doğar doğmaz ilk saatte emzirmeye

Detaylı

DUDAK-DAMAK YARIĞI AMELİYATI SONRASI AİLE EĞİTİMİ. Dudak Damak Yarıkları Araştırma Merkezi Eğitim Hemşiresi Burcu Acımış Jeminaj

DUDAK-DAMAK YARIĞI AMELİYATI SONRASI AİLE EĞİTİMİ. Dudak Damak Yarıkları Araştırma Merkezi Eğitim Hemşiresi Burcu Acımış Jeminaj DUDAK-DAMAK YARIĞI AMELİYATI SONRASI AİLE EĞİTİMİ Dudak Damak Yarıkları Araştırma Merkezi Eğitim Hemşiresi Burcu Acımış Jeminaj BEBEĞİN AMELİYAT SONRASI BESLENMESİ Beslenmeye ameliyattan çıktıktan sonra

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA AİLE SAĞLIĞI BİRİMİNDE EKİP Aile Hekimi Aile Sağlığı Elemanı Sözleşmeli Hemşire-Ebe BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM AİLE SAĞLIĞI BİRİMİNDE HİZMETLER Kayıtlı

Detaylı

Yeterli ve Dengeli Beslen!

Yeterli ve Dengeli Beslen! Yeterli ve Dengeli Beslen! Hareketli Ol, Egzersiz Yap! Kişisel Bakımına ve Günlük Hijyenine Özen Göster! Uyku Düzenine Dikkat Et! Stresten Uzak Dur! Yeterli ve dengeli beslenme «4 Yapraklı Yonca» içerisindeki

Detaylı

UNICEF UK BABY FRIENDLY INITIATIVE Biberonla beslenme rehberi 1

UNICEF UK BABY FRIENDLY INITIATIVE Biberonla beslenme rehberi 1 UNICEF UK BABY FRIENDLY INITIATIVE Biberonla beslenme rehberi 1 Bebeğinizi biberonla beslemeye karar verdiyseniz bu rehber bunu en güvenli şekilde yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır. Bebeğinizi

Detaylı

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara ÇOCUKLARDA BESLENME Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara **Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden, beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi, ancak bedensel ve zihinsel

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Süt Çocuklarında Beslenme ve Ek Gıdalar. Prof. Dr. Esin Koç Gazi Üniversitesi

Süt Çocuklarında Beslenme ve Ek Gıdalar. Prof. Dr. Esin Koç Gazi Üniversitesi Süt Çocuklarında Beslenme ve Ek Gıdalar Prof. Dr. Esin Koç Gazi Üniversitesi Süt çocuğunun beslenmesi 0-6 ay: Emme dönemi Anne sütü Hazır mamalar İnek sütü 6-9 ay: Geçiş dönemi Çorbalar (tahıl, sebze),

Detaylı

Meme başı çöküklüğü veya içe dönük meme: Clinic Pediatri

Meme başı çöküklüğü veya içe dönük meme: Clinic Pediatri Sağlıklı Emzirme, Emzirmede Karşılaşılan Problemlerve Anne Sütünün Önemi Prof. Dr. Ayhan Gazi KALAYCI Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik

Detaylı

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya başlar. Ayrıca esmerleşme göbekte ve karnın orta kısmında,

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI Ekmek, diğer tahıllar ve patates Meyve ve sebzeler Et, balık ve alternatifleri Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler Süt ve süt ürünleri Sağlıklı beslenme tabağı insanların

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

Anne Sütü ve Emzirme. S. Ayhan ÇALIŞKAN [sayhan@med.ege.edu.tr] Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı

Anne Sütü ve Emzirme. S. Ayhan ÇALIŞKAN [sayhan@med.ege.edu.tr] Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Anne Sütü ve Emzirme S. Ayhan ÇALIŞKAN [sayhan@med.ege.edu.tr] Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Anne Sütü ve Emzirme Programı 1981 Anne Sütü Muadillerinin Pazarlaması 1990 Innocenti

Detaylı

BEBEK DOSTU AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU

BEBEK DOSTU AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU BEBEK DOSTU AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU Genel Veri Formu Değerlendiricinin adı : Mesleği : Adresi : Değerlendiricinin adı : Mesleği : Adresi : Değerlendirme tarihi :... /... / 201... Birime

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6

Detaylı

Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır.

Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır. Uçuk Nedir? Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır. Uçuk Ciddiye Alınması Gereken Bir Sağlık Sorunu mudur? Yapılan araştırmalar,

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

Kitapçığa katkılarından dolayı;

Kitapçığa katkılarından dolayı; Kitapçığa katkılarından dolayı; Prof. Dr. Fevziye ÇETİNKAYA ya Yrd. Doç. Dr.A.Cem BATUKAN na Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı - Perinatoloji Klinik Hemşirelerine ve Kitapçık hazırlığının her safhasında

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 1- Canlılar neden beslenmeye ihtiyaç duyarlar? Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 2- İnsanlar ve hayvanlar hangi şekilde hareket ederler? İnsanlar ve hayvanlar yer

Detaylı

Emzirirken Bebe imi Nas l Tutmal m?

Emzirirken Bebe imi Nas l Tutmal m? DO RU EMZ RME TEKN KLER Memenizi ba parmak tepede ve dört parmak a da J eklinde tutarak destekleyin. Parmaklar z areolan n gerisinde olmal r. lk günlerde ya da gö üsler çok büyük ise tüm emzirme boyunca

Detaylı

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ ve EMZİRME POLİTİKAMIZ

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ ve EMZİRME POLİTİKAMIZ ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ ve EMZİRME POLİTİKAMIZ Bebeğinizin sağlığı için anne sütünün önemini biliyoruz. Bu amaçla uzman personelimiz ve donanımızla doğumdan hemen sonra hastanemizde ve hastane sonrasında size

Detaylı

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar 1 PROTEİN ENERJİ YETERSİZLİĞİ Büyüme ve gelişme için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına

Detaylı

BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL)

BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL) BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL) TANIMI Shigella türü bakterilerde meydana gelen;karekteristik belirti ve bulguları olan,ilium ve kolonun akut enfeksiyonudur.basilli ve amipli dizanteri olmak

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid (Basur) Nedir? Sindirim sisteminin giriş kapısını ağız ve dişler, çıkış kapısını ise anal kanal ve anüs oluşturur. İstemli olarak sağlanan dışkı ve gaz çıkışının kontrolü; hemoroitlerin de bir parçası olduğu bu anal

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

KANSERDE BESLENME. Önce-esnasında-sonra

KANSERDE BESLENME. Önce-esnasında-sonra KANSERDE BESLENME Önce-esnasında-sonra İYİ BESLENMENİN YARARLARI Kanser hastalığı ile savaşanlarda doğru beslenme çok önemlidir.çünkü hastalığın kendisi ve tedavi şekli iştahı çok olumsuz etkiler.kanser

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ VE SAĞLIKLI SÜT

SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ VE SAĞLIKLI SÜT SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ VE SAĞLIKLI SÜT SAĞLIK Dünya Sağlık Örgütü tanımına göre sağlık ; bedensel ve ruhsal olarak tam iyi olma halidir. BESLENME Bir insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz. Sesinizi

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

Gülay ERTEN Kalite Yönetim Direktörü ANNE BİLGİLENDİRME REHBERİ

Gülay ERTEN Kalite Yönetim Direktörü ANNE BİLGİLENDİRME REHBERİ Gülay ERTEN Kalite Yönetim Direktörü ANNE BİLGİLENDİRME REHBERİ SEVGİLİ ANNELER Bebeğiniz emme refleksi ile doğar ve vücudunuz ona gereken en ideal besini vermek için çoktan hazırlanmıştır. Bu kitapçık

Detaylı

Özel Davraz Yaşam Hastanesi / Bebek İzlem Rehberi

Özel Davraz Yaşam Hastanesi / Bebek İzlem Rehberi Sevgili Anneler Bebeğinizi doğumdan sonra, ilk yarım saat ya da bir saat içinde emziriniz. İlk günler gelen süt (Ağız=Colostrum) bebekler için besleyici ve koruyucu özelliğe sahiptir. Bebeğiniz mutlaka

Detaylı

ANNE SÜTÜ EŞSİZDİR. Anne Sütü İle Besleme El Kitabı aileleri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.

ANNE SÜTÜ EŞSİZDİR. Anne Sütü İle Besleme El Kitabı aileleri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. ANNE SÜTÜ EŞSİZDİR Anne Sütü İle Besleme El Kitabı aileleri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Hazırlayan: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANNE SÜTÜ EŞSİZDİR Anne Sütü İle Besleme El Kitabı aileleri bilgilendirmek hazırlanmıştır. amacıyla Hazırlayan: Gönen Devlet Hastanesi Kalite Birimi Kaynaklar: 1) Anne Babanın Kitabı:

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1 YETERLİ ve DENGELİ BESLENME PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ OKUL ÇAĞINDA BESLENME Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin

Detaylı

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi?

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi? DEMİR EKSİKLİĞİ 1. Demir eksikliği anemisi nedir? Demir eksikliği anemisi : kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan demirin dışarıdan besinlerle yetersiz alınması yada vücuttan aşırı miktarda kaybedilmesi

Detaylı

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU Türkiye ulusal düzeyde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205.457 ölümle kardiyovaskülerhastalıklar (tüm ölüm nedenlerinin %47,73 ü) almaktadır. Kardiyovasküler

Detaylı

HAYATA EN İYİ BAŞLANGIÇ ANNE SÜTÜ

HAYATA EN İYİ BAŞLANGIÇ ANNE SÜTÜ SAĞLIKLI NESİLLER, SAĞLIKLI GELECEK İÇİN ANNE SÜTÜ SEVGİLİ ANNE ADAYLARI VE ANNELER; BEBEĞİNİZİN, ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU HALİNE GELEN OBEZİTEYE YAKALANMASINI; ŞEKER HASTALIĞI, KALP DAMAR

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü cm, Sağ: 2,5 cm, Üst: 2,5 cm, Alt: 2,5 cm, Üstbilginin kenara uzaklığı: 1,25 cm, Altbilginin kenara uzaklığı: 1,25 cm Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANNELERİN EMZİRME

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

Beslenme. Turc SÜT BIBERONU. Doğum anından itibaren BEBEK SÜTLERI HAZIRLAMASI LE BIBERON DE LAIT LES PRÉPARATIONS DE LAIT INFANTILE. ONE.

Beslenme. Turc SÜT BIBERONU. Doğum anından itibaren BEBEK SÜTLERI HAZIRLAMASI LE BIBERON DE LAIT LES PRÉPARATIONS DE LAIT INFANTILE. ONE. Beslenme Turc SÜT BIBERONU BEBEK SÜTLERI HAZIRLAMASI LE BIBERON DE LAIT LES PRÉPARATIONS DE LAIT INFANTILE ONE.be IÇINDEKILER Bebeğinizin sütünü nasıl tercih edeceksiniz?... 3 Hangi yaş için hangi süt?.....................................................................................3

Detaylı

ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI

ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ Dünya da bir yanda obeziteyle mücadele yapılırken diğer tarafta açlıktan ölme noktasına gelen insanlara

Detaylı

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor?

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor? SORULAR / CEVAPLAR 1 nedir? kilo düzenleyici metabolizma programıdır. Bu program doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Bu program yardımıyla yeme içme alışkanlıklarınız sağlıklı,

Detaylı

BEBEK BESLENMESİ. Hazırlayanlar

BEBEK BESLENMESİ. Hazırlayanlar Hazırlayanlar Prof. Dr. Gülden Köksal Dr. Dyt. Hülya Gökmen Özel Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Şubat - 2008 ANKARA GİRİŞ Beslenme yaşamın her döneminde

Detaylı

03.04.2016 GEBELİKTE BESLENME

03.04.2016 GEBELİKTE BESLENME Hayatımızın her döneminde önemli olan beslenme, gebelikte de çok önemlidir. GEBELİKTE BESLENME Prof. Dr. Nursan ÇINAR Beslenme Ģekli MERAK KONUSU 1 / 76 2 / 76 Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarından

Detaylı

0-1 YAŞ BESLENMESİ 1

0-1 YAŞ BESLENMESİ 1 0-1 YAŞ BESLENMESİ 1 0-1 YAŞ DÖNEMİ BESLENMENİN ÖNEMİ Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesi onların sağlıklı olması, büyüme ve gelişmesinin en önemli belirleyicisidir. Bebeklik dönemindeki beslenme

Detaylı

HAYATIN İLK YILINDA BESLENME

HAYATIN İLK YILINDA BESLENME HAYATIN İLK YILINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi-İZMİR Bebeğin İLK ALTI AYdaki beslenmesi Bu dönemdeki bebek

Detaylı

GEBELİK & EMZİKLİLİK DÖNEMLERİNDE SAĞLIKLI BESLENME

GEBELİK & EMZİKLİLİK DÖNEMLERİNDE SAĞLIKLI BESLENME GEBELİK & EMZİKLİLİK DÖNEMLERİNDE SAĞLIKLI BESLENME BESLENME NEDİR? Beslenme, yaşam zincirinin içinde yer alan, sağlık ve gelişimi kapsayan temel bir unsurdur. Her insanın yaşamının sonuna kadar sağlıklı

Detaylı

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ANNE SÜTÜ VE EMZİRME EĞİTİM REHBERİ

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ANNE SÜTÜ VE EMZİRME EĞİTİM REHBERİ İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ANNE SÜTÜ VE EMZİRME EĞİTİM REHBERİ 2016 Anne sütü, yeni doğmuş bebeklerin gereksinimi olan tüm besinleri ilk 6 ay

Detaylı