Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası"

Transkript

1 Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası İçindekiler Neden gönüllü sigorta yaptırmalısınız 2 Gönüllü sigorta kimin içindir 2 Gönüllü sigortaya en fazla ne kadar süre katılabilirsiniz 3 Gönüllü sigorta ne zaman başlar 3 Gönüllü sigorta ne zaman sona erer 4 Sigortanın bedeli ne kadardır 4 Gönüllü sigorta yaptırabilir misiniz 5 Gönüllü sigortaya nasıl başvurabilirsiniz 5 AOW hakkında bilgi 5 Anw hakkında bilgi 6 Aşağıdaki konular hakkında ayrıntılı bilgi mi istiyorsunuz? TX/1213

2 Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası 2/8 Siz, artık Hollanda da ikamet etmiyor ve çalışmıyorsunuz. Taşındığınız ya da iş değiştirdiğinizde halletmeniz gereken bir sürü hususun yanısıra, bir de maddi durumunuz değişir. Hollanda dan ayrıldığınızda Hollanda devletinin Genel Yaşlılık Yasası (Algemene Ouderdomswet -AOW-) gereğince sağladığı temel aylık için de artık sigortalı olmadığınızı biliyor musunuz? Yani bunun neticesinde gelecekte size tanınabilecek AOW yaşlılık aylığının tutarı daha düşük olur. Genel Dul ve Yetimler Yasası (Algemene Nabestaandenwet -Anw-) gereğince sigortanız da sona erer. Bundan dolayı vefat etmeniz durumunda geride kalanlarınız bir ödenek alamaz. Bu konu muhtemelen henüz düşünmüş olduğunuz bir konu değildir. İsterseniz AOW için yaptığınız birikim ve Anw sigortanızı devam ettirebilirsiniz. Bunun için gönüllü sigorta yaptırabilirsiniz. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi bu broşürümüzde bulabilirsiniz. Neden gönüllü sigorta yaptırmalısınız Genel Yaşlılık Yasası (AOW) gereğince sigortalı bulunduğunuz her yıl için AOW yaşlılık aylığının %2 si oranında birikim yaparsınız. Hollanda da ikamet ettiğinizde ya da çalıştığınızda sigortalısınızdır. AOW yaşını doldurmadan önceki 50 yıl süresince sigortalı bulunduysanız, AOW yaşlılık aylığının tam tutarını alırsınız. Sigortalı bulunmadığınız her yıl için AOW yaşlılık aylığınıza %2 oranında kesinti uygulanır. Gönüllü sigortalılık yaptırarak bunu önleyebilirsiniz. Hollanda dışına taşındığınızdan ya da Hollanda dışında çalıştığınızdan, Genel Dul ve Yetimler Yasası (Algemene Nabestaandenwet-Anw-) gereğince artık sigortalı değilsiniz. Gönüllü sigortalılık yaptırarak sigortalı kalabilirsiniz. Böylece sizin ölümünüz durumunda ailenizin belki temel bir geliri olabilir. Gönüllü sigorta kimler içindir AOW için gönüllü sigorta yaptırdığınızda bu sigortayı sadece kendiniz için yaptırmış olursunuz. Bu sigorta eşiniz veya çocuklarınızı kapsamaz. Eşiniz ve 17 yaşını doldurmuş çocuklarınız ayrıca gönüllü sigortaya katılabilir.

3 Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası 3/8 Hollanda dan ayrıldıkları tarihte henüz 15 yaşını doldurmamış çocuklar için gönüllü sigorta yaptırmak henüz mümkün değildir. Onlar 17 yaşını doldurduktan sonra tekrar Hollanda da ikamet etmeye veya çalışmaya başlarlarsa AOW için gönüllü sigorta yaptırabilirler. Bu, siz Hollanda dan ayrıldıktan sonra doğan çocuklar için de geçerlidir. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi için adresindeki internet sitemizi ziyaret ediniz. Hollanda dan ayrılındığı tarihte 15 ya da 16 yaşında olan çocuklar için ayrı bir düzenleme geçerlidir. Bunun için çocuğun 18. yaş gününden önce SVB Kantoor Verzekeringen (Sigortalar Dairesi) ile iletişim kurunuz. Gönüllü Anw sigortası da sadece sizin için geçerlidir. Eşiniz ve aile fertlerinizin ölümünüz durumunda temel bir geliri olabilir. Eşiniz de kendi için bir gönüllü Anw sigortası yaptırabilir. O durumda eşinizin ölümü halinde siz, bir Anw geride kalanlar ödeneği alabilirsiniz. Gönüllü sigortaya en fazla ne kadar süre katılabilirsiniz Gönüllü AOW ve Anw sigortasına azami olarak 10 yıl katılabilirsiniz. Bu süre zarfında AOW yaşını doldurursanız, o tarihten itibaren AOW yaşlılık aylığınız başlayacağından, o gün gönüllü sigortanız sona erer. Bazı durumlarda gönüllü sigorta 10 yıldan fazla sürebilir. Bu genelde evinizde oturan ve gönüllü sigortalı olan eşiniz ve çocuklarınız için geçerlidir. Aşağıdaki durumlarda gönüllü sigorta on yıldan fazla sürebilir: bir Hollanda kamu kurumu için ya da kamu görevleri icra eden başka bir Hollanda kurumu için çalışmaktaysanız; Hollanda devleti tarafından tayin edilen War Child Nederland veya Oxfam Novib gibi üçüncü dünya ülkeleri geliştirme işlerinde çalışırsanız; Örneğin Birleşmiş Milletler ya da NATO gibi Hollanda hükümeti tarafından belirlenen bir uluslar arası hukuk örgütü için çalışmaktaysanız; Hollanda devleti için çalışıyor ve ücretiniz Hollanda devleti tarafından ödeniyorsa; Hollanda dan örneğin WAO ya da WIA ödeneği veya Anw geride kalanlar ödeneği gibi brüt asgari ücretin % 35 i ya da fazlası oranında olan yasal bir sosyal güvenlik ödeneği alıyorsanız Ve gönüllü sigortanın başlangıcında 50 yaşınızı doldurduysanız ya da bu yaşın üzerinde olup daha öncesinde Hollanda da ikamet ettiyseniz. Bu durumlardan biri sizin için geçerli mi? O halde on yıllık sigorta süresinin bitiminden önce gönüllü sigortanızın süresinin uzatılıp uzatılmayacağı ve uzatılırsa ne kadarlık bir süre için uzatılacağını değerlendiririz. Gönüllü sigorta ne zaman başlar Zorunlu sigortalılığınızın sona erdiği günden itibaren gönüllü sigortaya katılmanız mümkündür. Bu genelde Hollanda dışında ikamet etmeye veya çalışmaya başladığınız tarihtir.

4 Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası 4/8 Gönüllü sigorta ne zaman sona erer Tekrar Hollanda da zorunlu sigorta kapsamına girdiğinizde gönüllü sigorta sona erer. Örneğin tekrar Hollanda da çalışmaya veya ikamet etmeye başlarsanız. AOW yaşınızı doldurduğunuzda da, gönüllü AOW sigortanız sona erer. Zira o günden itibaren AOW yaşlılık aylığı almaya başlarsınız. Gönüllü sigortanızı daha önceki bir tarihte mi sona erdirmek istiyorsunuz? Bu mümkün ancak bu durumda iptal süresini dikkate almalısınız. Gönüllü sigortanın geriye dönük olarak durdurulmasının ve sigortanın sona erdiği tarihten sonra sigortayı tekrar başlatmanızın mümkün olmadığını dikkate alınız. Gönüllü sigortanın durdurulması hakkında detaylı bilgiyi adresindeki internet sitemizden temin edebilirsiniz. Sigortanın bedeli ne kadardır Gönüllü sigorta için her yıl prim ödersiniz. Gönüllü sigortanızın prim miktarı, gelirinize bağlıdır. Prim tutarı, bir yıl içerisinde Hollanda dan ve Hollanda dışından olmak üzere edindiğiniz gelirin belirli bir oranıdır. Geliriniz ne kadar yüksek olursa ödemeniz gereken prim tutarı da o kadar yükselir. Azami ve asgari bir prim tutarı uygulanır. Azami prim tutarı Ödenmesi gereken prim için azami bir gelir tutarı belirlenmiştir. Azami gelirin üzerindeki gelir için prim ödemezsiniz. O durumda söz konusu yıl için geçerli azami prim tutarını ödersiniz. Asgari prim Hiç geliriniz yoksa ya da olan geliriniz azsa asgari prim tutarını ödersiniz. Bu azami prim tutarının %10 oranındadır. Geliriniz azami gelirin altındaysa, yıl bitiminde söz konusu yılda fiilen edindiğiniz gelire bakılır. Bu durumda size bir gelir bildirim formu gönderilir ve bununla birlikte gelirinizi kanıtlayıcı belgeler göndermeniz istenir. Bunlarla gelirinizin tam olarak ne kadar olduğu belirlenip prim tutarının ne kadar olması gerektiği kararlaştırılır. Fazladan prim mi ödediniz? Fazladan ödenen prim size geri ödenir. Az prim ödediyseniz, eksik prim tutarını ödemenizi isteriz. Azami ve asgari prim ile ödemeniz gereken prim tutarı oranı her yıl hükümet tarafından yeniden belirlenir. Prim tutarları hakkında geniş bilgiyi svb.nl/vv/kosten adresindeki internet sitemizde bulabilirsiniz.

5 Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası 5/8 Gönüllü sigorta yaptırabilir misiniz Gönüllü sigorta, Hollanda dan ayrılmadan hemen önce zorunlu sigortalı bulunmuş olan herkes içindir. Hollanda daki zorunlu sigortanızın kesintisiz en azından 1 yıl sürmüş olması şarttır. Hollanda dan ayrılmadan önceki yıl içerisinde başka bir Avrupa Birliği ülkesinde zorunlu sigortalı bulundunuz mu? O halde gönüllü sigorta yaptırmanız durumunda bu süre de Hollanda dan ayrılmadan hemen önce zorunlu sigortalı bulunduğunuz süreye eklenir. Gönüllü sigortaya nasıl başvurabilirsiniz Hollanda dışında ikamet etmeye ya da çalışmaya başladığınız tarihten itibaren 1 yıl için gönüllü sigortaya başvurabilirsiniz. Bunu kolayca internet kanalıyla yapabilirsiniz. Daha geniş bilgi için adresindeki internet sitemize bakınız. Gönüllü AOW ve Anw sigortasının sizin için avatajlı olup olmayacağını, bu broşürlerimizdeki bilgiler temelinde belirleyebilirsiniz. Sigortanın şartlarını da iyice değerlendiriniz. Daha geniş bilgi isterseniz bizimle iletişim kurunuz. AOW hakkında bilgi AOW yaşlılık aylığı, AOW yaşınızı doldurduğunuz günden itibaren Hollanda devleti tarafından sağlanan bir temel ödenektir. AOW yaşınız doğum tarihinize bağlıdır. AOW yaşınızı öğrenmek için adresindeki internet sitemizi ziyaret ediniz. AOW yaşlılık aylığı ne kadardır Ne kadar AOW yaşlılık aylığı alacağınız, AOW yaşını doldurmadan önceki 50 yıl içinde kaç yıl sigorta birikimi yaptığınıza ve yaşam durumunuza bağlıdır. Yaşam durumuyla, tek başına mı yoksa birisiyle beraber mi yaşadığınız kastedilir. AOW yaşlılık aylığı tutarları Hollanda daki yasal asgari ücrete uyarlanır. Tutarlar genelde her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yeniden belirlenir. AOW yaşlılık aylığı aldığınız her ay tatil parası birikimi yaparsınız. Bu size Mayıs ayında topluca ödenir. Dökümde, fikir edinebilmeniz için AOW yaşlılık aylıklarının aylık brüt tutarları belirtilmiştir. Bunlar size tanınabilecek azami tutarlardır. Tam tutarları öğrenmek isterseniz adresindeki internet sitemize bakınız. AOW yaşlılık aylığı. Ayda Tatil parası tek başına yaşayan EUR 59 EUR evliler ve birisiyle beraber yaşayanlar 755 EUR 42 EUR

6 Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası 6/8 İkamet ettiğiniz her ülkede tam AOW yaşlılık aylığınızın tamamını ödemeniz mümkün değildir. Bu ülkeniz ve Hollanda arasındaki anlaşmalara bağlıdır. İkamet ülkenizde AOW yaşlılık aylığının tamamını alıp almayacağınızı öğrenmek istiyorsanız, adresindeki internet sitemizi ziyaret ediniz SVB Aylık dökümü AOW gereğince tam sigorta birikiminizi öğrenmek istiyorsanız adresindeki Benim SVB başlıklı sayfa aracılığıyla Hollanda da AOW temelinde sigortalı olduğunuz süreleri gösterir bir SVB Aylık dökümü için başvuruda bulunabilirsiniz. Bunu yapabilmek için DigiD niz olmalıdır. DigiD devlet hizmetleri için kişisel giriş kodunuzdur. Henüz DigiD niz yoksa, bunun için (sadece Hollanda dilindeki) adresindeki internet sitesinden başvuruda bulunabilirsiniz. Tek bir dökümde Hollanda daki tüm emeklilik birikimleriniz Hem AOW hem de işverenleriniz aracılığıyla yaptığınız ek emeklilik birikiminizin toplam miktarını öğrenmek istiyorsanız, adresindeki internet sitesini ziyaret ediniz. DigiD nizle kolayca ne kadar birikim yaptığınızı öğrenebilirsiniz. DigiD niz yoksa adresindeki siteden yararlanmanız maalesef mümkün değildir. AOW hakkında ayrıntılı bilgiyi adresindeki internet sitesinde bulabilirsiniz. Anw hakkında bilgi Anw geride kalanlar ödeneği, devletin sağladığı temel bir ödenektir. Ölüm durumunda Anw: geride kalan eşe ve 18 yaşını doldurmamış çocuklara geride kalanlar ödeneği; 18 yaşını doldurmamış çocuklara bir Anw tek velili yetim ödeneği; Hem anne hem de babasını kaybetmiş 16 yaşını doldurmamış çocuklara da bir Anw yetim ödeneği sağlar. Bazı çocukların yetim ödeneği hakları 18 ya da 21 yaşını doldurana kadar devam edebilir. Geride kalan ne zaman Anw ödeneği alabilir Her geride kalan Anw ödeneği alamaz. Bu eşinizin yaşına ve çocuğunuzun olup olmadığına bağlıdır. Ödenek ayrıca başka gelire de bağlıdır, örneğin eşiniz hala çalışıyorsa durumunda. Ayrıca sizin, ölüm tarihinde Anw gereğince sigortalı bulunup bulunmadığınıza da bakılır. - - Siz ve eşinizin bir veya fazla çocuğunuz var Siz ve eşinizin 18 yaşından küçük sizinle birlikte ikamet eden çocuklarınız varsa, eşiniz daha yüksek Anw geride kalanlar ödeneği alabilir.

7 Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası 7/8 Siz ve eşinizin çocuklarınız yok Bu durumda eşiniz sadece 1 Ocak 1950 tarihinden önce doğduysa Anw geride kalanlar ödeneği hakkı olabilir. SizEşiniz işgöremezse Eşiniz 1 Ocak 1950 tarihinden sonra doğduysa ve 18 yaşından küçük çocuklarınız yoksa sadece eşinizin en azından %45 oranında işgöremez olması halinde bir Anw ödeneği hakkı olabilir. Anw geride kalanlar ödeneğinin tutarı Eşinizin geliri Anw geride kalanlar ödeneğini etkiler. Eşiniz çalışmadan dolayı ayda EUR dan az mı kazanç sağlıyor? Ya da eşiniz ayda EUR dan düşük tutarda bir ödenek mi alıyor? O halde, eşiniz kısmi bir Anw geride kalanlar ödeneği alır. Eşinizin edindiği gelir bahsedilen tutarlardan fazlaysa, Anw geride kalanlar ödeneği sıfırlanır. Her gelir türü hesaplamada dikkate alınmaz. Örneğin hayat sigortasından (lijfrente) edinilen geride kalanlar ödeneği ya da bir işletme emeklilik birliğinden alınan geride kalanlar ödeneği, Anw geride kalanlar ödeneğinden kesilmez. Nelerin gelir sayıldığını öğrenmek istiyorsanız adresindeki internet sitemizi ziyaret ediniz. Anw ödeneği ne kadardır Anw ödeneği tutarları sabit miktarlar olup Hollanda yasal asgari ücretine uyarlanmıştır. Tutarlar genelde her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yeniden belirlenir. Tatil parası, her yıl Mayıs ayında ödenir. Dökümde, fikir edinebilmeniz için Anw ödeneğinin aylık brüt tutarları belirtilmiştir. Bunlar size tanınabilecek azami tutarlardır. Hangi miktarların geçerli olduğunu öğrenmek isterseniz adresindeki internet sitemize bakınız ya da SVB bölge müdürlüğünüzü telefonla arayınız. O halde adresindeki internet sitemizi ziyaret ediniz Anw ödeneği bunun için Ayda Aylık tatil parası geride kalan EUR 83 EUR Tek velili yetim EUR 107 EUR İkamet ettiğiniz her ülkede tam Anw ödeneğinizi (tamamını) ödemeniz mümkün değildir. Bu ülkeniz ve Hollanda arasındaki anlaşmalara bağlıdır. Eşinizin ikamet ettiği ülkede Anw ödeneği alıp almayacağını öğrenmek isterseniz adresindeki internet sitemize bakınız.

8 Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası 8/8 Anw ödeneğinin süresi ne kadardır Anw geride kalanlar ödeneği azami olarak eşinizin AOW yaşını doldurduğu güne kadar ödenir. Ancak genelde daha erken bir tarihte sona erer. Örneğin eşiniz evlenir ya da evlenmeden birisiyle beraber yaşamaya başlarsa veya en küçük çocuğunuz 18 yaşını doldurursa Anw geride kalanlar ödeneği sona erer. Anw hakkında ayrıntılı bilgiyi adresindeki internet sitesinde bulabilirsiniz. Bir AB ya da sözleşme ülkesinde sigortalılık Ölüm tarihinde Hollanda da gönllü sigortalı değilseniz ancak başka bir AB ülkesinde ya da Hollanda nın sözleşme yaptığı bir ülkede sigortalıysanız, sizin durumunuzun aşağıdaki şartlara uyması halinde kısmi bir Anw geride kalanlar ödeneği alabilir: O zaman sizin durumunuzun aşağıdaki şartlara uyması halinde eşiniz Hollanda dan kısmi bir Anw ödeneği alabilir: Siz geçmişte Hollanda da ikamet ettiyseniz ya da çalıştıysanız, ve Ölüm tarihinizde ikamet ettiğiniz ülkede bir geride kalanlar ödeneği için sigortalıysanız, veya Ölümünüz durumunda ikamet ettiğiniz ya da çalıştığınız ülkeden eşiniz yasal geride kalanlar ödeneği alırsa. adresindeki internet sitesinde Hollanda nın sosyal güvenlik alanında sözleşme yapmış olduğu ülkelerin bir listesini bulabilirsiniz. Aşağıdaki konular hakkında ayrıntılı bilgi mi istiyorsunuz? Bu broşür gönüllü AOW ve Anw sigortası hakkında genel bilgi içermektedir. Sizin durumunuz açıklanan durumlardan farklı olabilir ya da belki sorularınız vardır. O halde adresindeki internet sitemizi ziyaret edebilir ya da SVB Kantoor Verzekeringen dairesini telefonla arayabilirsiniz. Görevlilerimiz size memnuniyetle yardımcı olurlar. Ayrıca adresindeki internet sitemizden elektronik posta da gönderebilirsiniz. SVB Verzekeringen dairesinin telefon numarası ve adresini internet sitemizde İrtibat başlığı altında bulabilirsiniz. Er ya da geç herkes SVB yle karşı karşıya gelir. Yaşamın hem güzel de kaçınılmaz olaylarında. Çocuk olarak, anne ya da baba olarak, geride kalan aile ferdi olarak. Okula giderken, çalışırken ya da emekliyken. Bu durumlarda SVB bir ödenek sağlar. Paraların kontrolünü ve ödenmesini sağlar. Amacı yönünde, haklı olarak ve sessizce. Yaşam boyunca.

Almanya da ve Türkiye de çalışmak

Almanya da ve Türkiye de çalışmak Deutsche und türkische Fassung Almanya da ve Türkiye de çalışmak > Alman-Türk Sosyal Güvenlik Sözleşmesi > Alman Emeklilik Sigortasından Aylıklar > Primlerin iadesi Größe: 100 % (bei A5 > 71%) Ülke sınırları

Detaylı

NV schade ya hoş geldiniz WIA-werknemersverzekering

NV schade ya hoş geldiniz WIA-werknemersverzekering NV schade ya hoş geldiniz WIA-werknemersverzekering NV schade ya hoş geldiniz Metal ve Teknik Sektörü Toplu İş Sözleşmesi (CAO) veya Motorlu Araç ve Bisikletler Şirketleri Toplu İş Sözleşmesine bağlı

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASINA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASINA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASINA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR 1-1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası uygulamasındaki değişiklikler nelerdir? Genel sağlık sigortasından yararlanılmasında

Detaylı

Hollanda da yeni olmak

Hollanda da yeni olmak Hollanda da yeni olmak Mülteciler, aile oluşumu ve aile birleşimi kapsamında Hollanda ya gelmiş olan herkes Hollanda ya hoş geldiniz! Hollanda ya geldiğiniz zaman ayarlamanız gereken şeylerin neler olduğunu

Detaylı

BAKIMA MUHTAÇ NE OLACAK ŞİMDİ?

BAKIMA MUHTAÇ NE OLACAK ŞİMDİ? BAKIMA MUHTAÇ NE OLACAK ŞİMDİ? Bakıma Muhtaçlık hakkında Sorular ve Cevaplar Bakıma Muhtaç Bireylere Ev Ortamında Bakım ve Yaşam Desteği Bakıma muhtaç bireyin bakımını üstlenen aile fertleri hangi teşviklerden

Detaylı

Değişikliği bildirmek

Değişikliği bildirmek Çocuk parası Değişikliği bildirmek Ailevi durumunuzdaki değişiklikler çocuk parasını etkiliyebilir. Bu nedenle değişiklikleri, bu form ile dört hafta içerisinde bildiriniz. Hollanda dışında ikamet edenler

Detaylı

çalışma yaşamında haklar El Kitabı HAZIRLAYAN: YASEMİN YÜCESOY MUSA DEMİR ULUSLARARASI ÇALIŞMA OFİSİ ANKARA

çalışma yaşamında haklar El Kitabı HAZIRLAYAN: YASEMİN YÜCESOY MUSA DEMİR ULUSLARARASI ÇALIŞMA OFİSİ ANKARA çalışma yaşamında haklar El Kitabı HAZIRLAYAN: YASEMİN YÜCESOY MUSA DEMİR ULUSLARARASI ÇALIŞMA OFİSİ ANKARA Copyright Uluslararası Çalışma Ofisi 2011 Birinci Baskı 2011 Uluslararası Çalışma Ofisi yayınları,

Detaylı

Değerli vatandaşlarımız,

Değerli vatandaşlarımız, Değerli vatandaşlarımız, T.C. Kuveyt Büyükelçiliği olarak her zaman sizlerle iletişim halinde olmaya özen göstermekteyiz. Bu anlayışımızın bir ürünü olarak, Büyükelçiliğimize yöneltilen çeşitli soruların

Detaylı

Sosyal Güvenlik Sigortası: İsviçre de ikamet eden ve İsviçre den çıkıs yapan yabancı vatandas lara bilgiler

Sosyal Güvenlik Sigortası: İsviçre de ikamet eden ve İsviçre den çıkıs yapan yabancı vatandas lara bilgiler Sosyal Güvenlik Sigortası: İsviçre de ikamet eden ve İsviçre den çıkıs yapan yabancı vatandas lara bilgiler A B C İçindekiler Sosyal sigortaya ilis kin önemli bilgiler 1 İsviçre de yas lılık, dul yetim

Detaylı

KREDİ BORCUM GÜVENDE HAYAT SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU

KREDİ BORCUM GÜVENDE HAYAT SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU KREDİ BORCUM GÜVENDE HAYAT SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapılacak sigorta

Detaylı

6111 Sayılı (Torba) Kanun ile Çalışma Mevzuatında Getirilen Değişiklikler -2-

6111 Sayılı (Torba) Kanun ile Çalışma Mevzuatında Getirilen Değişiklikler -2- 6111 Sayılı (Torba) Kanun ile Çalışma Mevzuatında Getirilen Değişiklikler -2- Cumhur Sinan ÖZDEMİR Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş İş Müfettişi Uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan ve Torba

Detaylı

İsviçre ye Hoş Geldiniz. Ülkemize yeni yerleşenler için yararlı bilgiler

İsviçre ye Hoş Geldiniz. Ülkemize yeni yerleşenler için yararlı bilgiler İsviçre ye Hoş Geldiniz Ülkemize yeni yerleşenler için yararlı bilgiler İçindekiler 5 Bir ülkenin farklı çehreleri Küçük bir alanda büyük kültürel çeşitlilik 7 Birlikte yaşamak Fırsat eşitliği ve saygı

Detaylı

www.integration.zh.ch

www.integration.zh.ch Zürih Kantonu Adalet ve İçişleri Müdürlüğü Kanton Uyum İşleri Uzmanlık Birimi Yurtdışından Gelip Yerleşenler İçin Yararlı Bilgiler www.integration.zh.ch İçindekiler 03 Göçmenlik ve Yabancılar Hukuku 03

Detaylı

İlişkiniz sona erdiğinde ne olur?

İlişkiniz sona erdiğinde ne olur? FAMILY LAW FAQs TURKISH Aile hukuku Sıkça Sorulan Sorular İlişkiniz sona erdiğinde ne olur? Aileniz, çocuklarınız ve mal varlığınızla ilgili soruların yanıtları. İçindekiler Giriş 3 Çocuklar Anlaşmalar

Detaylı

Çocuğunu Yalnız Büyütenler

Çocuğunu Yalnız Büyütenler Çocuğunu Yalnız Büyütenler Bİlgİ Ve Tavsİyeler Verband alleinerziehender Mütter und Väter Bundesverband e. V. Çocuğunu Yalnız Büyütenler Bilgi ve Tavsiyeler 1 Çocuğunu Yalnız Büyütenler Bilgi ve Tavsiyeler

Detaylı

SIKÇA SORULAN SORULAR. 01-Aday olarak atanan memurun asalet tasdiki ne zaman yapılır?

SIKÇA SORULAN SORULAR. 01-Aday olarak atanan memurun asalet tasdiki ne zaman yapılır? SIKÇA SORULAN SORULAR 01-Aday olarak atanan memurun asalet tasdiki ne zaman yapılır? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 54 üncü maddesinin 2 ikinci fıkrasında yer alan Aday olarak atanmış Devlet memurunun

Detaylı

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI 1. Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının

Detaylı

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR 1- Mevlana Değişim Programı na Kimler Katılabilir? Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye deki bütün yükseköğretim kurumlarında (Mevlana

Detaylı

Dünyanın en önemli ekonomisine odaklanıyoruz. Sizin ekonominize.

Dünyanın en önemli ekonomisine odaklanıyoruz. Sizin ekonominize. Dünyanın en önemli ekonomisine odaklanıyoruz. Sizin ekonominize. HSBC Premier e hoş geldiniz Hoş geldiniz ve HSBC Premier i seçtiğiniz için teşekkür ederiz. HSBC Premier olarak biz, bireysel ekonominizi

Detaylı

KART BORCUM GÜVENDE HAYAT SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU

KART BORCUM GÜVENDE HAYAT SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU KART BORCUM GÜVENDE HAYAT SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapılacak sigorta

Detaylı

Kanton St.Gallen Amt für Wirtschaft und Arbeit. RAV müşterisi olarak neleri bilmeniz gerekiyor

Kanton St.Gallen Amt für Wirtschaft und Arbeit. RAV müşterisi olarak neleri bilmeniz gerekiyor Kanton St.Gallen Amt für Wirtschaft und Arbeit RAV müşterisi olarak neleri bilmeniz gerekiyor Önsöz Saygıdeğer müşterimiz İş yeri kaybı herkes için geçerli olabilir ve bununla birlikte gelen işsizlik

Detaylı

DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İLE SOSYAL-İŞ SENDİKASI ARASINDA BAĞITLANAN 01.01.2013 31.12.2015 YÜRÜRLÜK SÜRELİ 7. DÖNEM TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İLE SOSYAL-İŞ SENDİKASI ARASINDA BAĞITLANAN 01.01.2013 31.12.2015 YÜRÜRLÜK SÜRELİ 7. DÖNEM TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ DİSK GENEL-İŞ SENDİKASI İLE SOSYAL-İŞ SENDİKASI ARASINDA BAĞITLANAN 01.01.2013 31.12.2015 YÜRÜRLÜK SÜRELİ 7. DÖNEM TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ I.BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER TARAFLAR ve TANIMLAR Madde - 1 Bu Toplu İş

Detaylı

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu 5754, 5763, 5797 Sayılı Kanunlarla Değişik 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 5754 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

KENDİ ADINA VE HESABINA VE BAĞIMSIZ ÇALIŞANLARLA İLGİLİ YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASA

KENDİ ADINA VE HESABINA VE BAĞIMSIZ ÇALIŞANLARLA İLGİLİ YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASA KENDİ ADINA VE HESABINA VE BAĞIMSIZ ÇALIŞANLARLA İLGİLİ YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 19 KENDİ ADINA VE HESABINA VE BAĞIMSIZ ÇALIŞANLARLA İLGİLİ YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISINDA

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Yer Değiştirme Suretiyle Atamaya İlişkin Genel Esaslar

İKİNCİ BÖLÜM Yer Değiştirme Suretiyle Atamaya İlişkin Genel Esaslar Resmi Gazete Tarihi: 17.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28650 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik;

Detaylı

Seyahat sigortası poliçeniz hakkında; Tüm sigorta poliçeleri bazı sınırlamalar ve muafiyet ihtiva etmektedir. Teminatların ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan lütfen emin olunuz. Seyahat sigortası temel özellikleri;

Detaylı

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU Emeklilik sözleşmesi, şirket nezdinde bireysel emeklilik hesabı açılması, hesaba katkı payı ödenmesi, ödenen katkı paylarının tercih edilen fonlarda yatırıma

Detaylı

İŞSİZLİKLE İLGİLİ İŞLEMLER

İŞSİZLİKLE İLGİLİ İŞLEMLER İŞSİZLİKLE İLGİLİ İŞLEMLER İŞKUR a İş Arayan Olarak Nasıl Kayıt Olunur? Kurumumuza kayıt yaptırmak isteyen iş arayanlar, ikamet ettikleri yerdeki İl Müdürlüğümüze T.C. kimlik numarasını belirleyen bir

Detaylı

5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar

5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar Av. Ender KIZILRAY MESS İzmir Bölge Temsilcisi 5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 80. maddesinde aynı Kanunun 4. maddesinin

Detaylı