Ergonomi Raporu. Herluf Skovsgaard, Operatör Diş Hekimi İkinci Basım, Ağustos 2001

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ergonomi Raporu. Herluf Skovsgaard, Operatör Diş Hekimi İkinci Basım, Ağustos 2001"

Transkript

1 XO DENTAL CARE Ergonomi Raporu Herluf Skovsgaard, Operatör Diş Hekimi İkinci Basım, Ağustos 2001 YA-964vers.2.0 Operatör Diş Hekimi Herluf Skovsgaard ın XO Care Programı dahilinde Hazırladığı Ergonomi Ve Çalışma Teknikleri Raporu

2 İçindekiler 1. Sunum Doğru oturmak... 1 Yanlış oturma pozisyonları... 1 Doğru oturma pozisyonları Doğru görmek... 4 Görsel mesafe... 4 Görsel yön... 5 Diş hekiminin açısıyla çalışma pozisyonları arasındaki bağlantı... 6 Doğrudan görmek veya aynayla çalışmak... 6 En iyi görüntüyü hasta uzanmışken alırız Hastanın dört kafa pozisyonu... 7 Kafa yastığının (Tetier) ayarlanması... 8 Operasyon lambasının (reflektörün) takılması-ve baş lambası prensibi... 8 Dört diş hekimi ve dört hasta pozisyonunun avantajlarından yararlanmak için neler yapılabilir?... 9 Çalışma ortamının önemi Doğru oturup doğru görmek aynı anda Asistanla birlikte çalışmak Gözünü işten ayırmamak Ellerini işten ayırmamak Asistanla diş hekimi arasındaki işbirliği Sonuç Tek başına tedavi Neden tek başına? Tek başına nasıl çalışılır? Cihaz aletleriyle çalışma Emme aygıtıyla çalışma El aletleri nereye konulmalıdır? Sonuç... 23

3 1. Sunum Oldukça gergin hastaları, hastaya erişimin zor olduğu sıkışık ortamlarda tedavi etmeye çalışmak, zor bir iştir. Bu faktörler genellikle gergin kaslarla kötü pozisyonlarda çalıştığımız anlamına gelir. Çeşitli araştırmalar diş hekimlerinin %70 inin sırt, boyun ve omuz rahatsızlıkları nedeniyle acı çektiklerini göstermektedir. Sağlığımızın durumu, özellikle omurgamızın sırt, bel be boyun omurları, uzun vadede kalıcı mesleki sakatlıklar tarafından tehdit edilmektedir. Son zamanlarda diş hekimlerinin çalışma koşulları gittikçe zorlaşmaktadır. Bu nedenle diş kliniklerinde bilimsel kaynaklardan en uygun koşullarda yararlanarak çalışma koşullarını ve hastayla ilişkileri geliştirmek çok önemlidir. Bu raporun amacı, çalışma koşullarımızı ve etkinliğimizi geliştirecek bir çalışma metodunu tanımlamaktır. Tanımladığımız bu çalışma metodu bize; - doğru oturma; - doğru görme; ve - doğru çalışma imkanı sağlar 2. Doğru oturma 2.1 Yanlış Oturma Pozisyonları Yandaki resimlerde diş hekimi* vertebral kolonunu çevirerek yana doğru kıvırmakta, aynı zamanda da vücudunu, boynunu ve kafasını yana eğmektedir. Boynunu ve kafasını ileri ve aşağıya doğru eğerek uzatmaktadır.. Bu tür bir çalışma sonucunda şikayetler başlar ve genellikle eklemlerde, bağ dokuda veya kaslarda zedelenmeler olur, ve bunun sonucunda da kaslarda gerginliğe neden olur. Fiziksel halsizliğin yanı sıra, yanlış çalışma pozisyonları gereksiz yere yorgunluk yaratır ve bu da konsantrasyon kaybına yol açar. Sonuç olarak, gergin bir diş hekimi hastasını rahatlatmakta zorlanacaktır. * Bu raporda: - siyah figürler uygun olmayan pozisyonları, - beyaz figürler doğru pozisyonları temsil etmektedir.

4 Diş hekimi, optik koşullar yetersizse, sık sık hastanın ağzına bakmak için öne eğilmek zorundadır. Eğer diş hekimi sırtını bükerek öne eğilirse, bel omurgasının omurlararası diskinin ön kısmına büyük bir yük bindirecektir. Bu oturma pozisyonu, sırt kaslarına da büyük bir gerilim yükleyecektir. Eğer hasta diş hekimine göre daha alçak bir konumda duruyorsa, diş hekimi daha detaylı görebilmek için, görüntü mesafesini azaltmak zorundadır. Bu, başını ve boynunu eğmek anlamına gelir. Bu hareket omurlararası disklere, boynun kas ve bağlarına basınç uygular, ve uzun vadede boyunda osteoartrite, ve disklerin kayması veya kompresiyonu sonucunda kollarda ve ellerde nevraljiye sebep olabilir. 2.2 Doğru Oturma Pozisyonları İyi bir çalışma pozisyonu, vücudun orta düzlemini çalıştırır; yani vücut, boyun ve kafa çalışırken sağa, sola dönmez ve eğilmez. Önden bakıldığında, omurganın düz durması gerekir. Vücut simetrik durmalıdır. Oturma pozisyonu, statik kas basıncını mümkün olduğunca azaltacak şekilde dengede olmalıdır.. Yaslanarak Oturma Pozisyonu Burada, sandalyenin oturulan kısmı hafifçe geriye doğru eğimlidir ve dayanılan kısmı, belkemiğini güçlü bir şekilde desteklemektedir. Diş hekimi hastasıyla konuşurken bile, bu pozisyonda oturmalıdır. Hasta ağzının muayenesinin kolay olduğu durumlarda, bu oturma tarzı tercih edilmelidir. Ancak, bu pozisyonda çalışmak, bizler için pek mümkün olmamaktadır..

5 Öne Eğilerek Oturma Pozisyonu Klasik bir hekim taburesinin oturma yeri arkaya doğru eğimlidir. Böyle bir sandalyede diş hekimi hastanın ağzının içine bakmak için öne doğru biraz eğildiğinde, sırtını dengede tutmakta zorlanabilir. Kalça ile beden arasındaki açı çok daralır, ve bel omurgası kamburlaşır. Bu hareket disklerin ön kısmına büyük bir ağırlık bindirir. Biraz öne eğilmemiz gerektiğinde, eğer oturma yeri öne doğru meyilli bir sandalyede oturuyorsak, doğru bel eğrisini sağlamak daha kolaydır. Bunun nedeni, böyle bir oturma pozisyonunda kalça ile sırt arasındaki açının genişlemesidir. Kalçalar hafifçe öne kayar ve diş hekimi, kalçasının genişliğine göre, 5 ile 12 cm. daha yüksek oturur. Buna göre, boyu 178 cm.den uzun olan diş hekimleri, oturma yüksekliği 55 cm.den az olmayan ekstra yüksek sandalyeler kullanmak zorundadır. Öne doğru eğimli bir sandalyede oturan bir diş hekiminin öne kaymasını önlemek için, sandalyenin oturulacak kısmında hafif bir çukurluk olması gerekir. Vertebral kolona yandan bakıldığında, bel omurgasının geriye, sırt omurgasının hafifçe ileriye ve boyun omurgasının hafifçe geriye doğru kavisli olması gerekmektedir. Bu pozisyonda, vücut omurlararası disklere binen gayri muntazam yüklerden korunarak, sırtın dengede durması sağlanır Doğru bel kavisini sağlandığı böyle bir oturma pozisyonu, bize şu avantajları sağlar: * Omurlararası disklerin ön kısmına daha az basınç uygulanır; böylece, disk kayması (hernia discalis) riski azalır. * Sırt daha iyi bir şekilde dengelenir ve sırt kasları daha geç yorulur. * Karın bölgesinde daha az basınç olur. * Göğüs kafesi ve diyafram daha rahat hareket eder. Böylece daha kolay ve derin nefes alabiliriz.

6 * İnsan kambur oturduğunda, omuzlarını kaldırmaya çalışır. Bu hareket omuzlardaki kaldırıcı kasların gerilmesine neden olur. Düzgün bel eğrisi sağlanırsa, omuzları aşağıda ve yukarıda tutmak kolaylaşır. Böylece omuzlardaki kaldırıcı kasların gerilmesi engellenir. * İnsanın başını eğmişken, boynunu ileri doğru uzatması daha zordur. Miyojen baş ağrısına neden olduğundan, bu pozisyondan kaçınmak gerekir. * Son olarak, omurgadaki disklerin zarar görmesini engeller. Diş hekimlerinin çalışırken iki konumda oturmaları gerekir. Hafifçe arkaya dayanarak, ya da hafifçe öne eğilerek. Bunun için doktor sandalyesinin oturulacak kısmının ayarlanabilir olması ve dayanılan kısmın oturulan kısmın hareketleriyle uyumlu olması gerekir. Biz şu ana kadar iyi çalışma pozisyonundan anladıklarımızı tanımladık. Bundan sonraki bölümde de, hasta koltuğunda yapılacak tüm çalışmaların doğru oturma pozisyonları gerektirdiğini göreceğiz. 3. Doğru Görmek 3.1 Görsel Mesafe Bazı diş hekimleri, önkolları yatay konumda çalışabilsin diye, hasta koltuğunun yüksekliğini ayarlar. İşin aslına bakıldığında, bu çalışma konumu idealdir. Ancak bu mesafeden gerekli netlikte göremezler. Bu tür hassas bir çalışma için gereken optimum görsel mesafe, çoğu insan için 25 cm civarındadır. Diğer yandan, maksimum hassasiyet her zaman gerekli değildir. Hatta, sürekli bu kadar yakın mesafeden çalışmak, yorucu olabilir. Hassas çalışmalar için önerilen mesafe 30 cm.dir. Maksimum hassasiyet gerekiyorsa, çalışma mesafesi 25 cm olmalıdır. Ölçü alma gibi görsel hassasiyetin daha az gerektiği durumlarda, çalışma mesafesi cm.ye çıkarılabilir.

7 Görsel mesafe çok uzunsa, diş hekimi bu mesafeyi azaltmak için, doğal olarak öne eğilir, böyle bir pozisyonda, sırt ve boyun bükülmüşken çalışmak çok zordur. Boynumuzu ve sırtımızı eğmeden, doğru görsel mesafeyi nasıl sağlayabiliriz? Bir yandan doğru ve hassas bir şekilde görürken, diğer yandan da rahat oturmamız gerekir. Hasta koltuğunu bize gereken netlik mesafesini sağlayacak kadar kaldırarak, öne eğilmemize gerek kalmadan, tüm bu gereksinimlerimizi sağlayabiliriz. Kısacası, boyu 178 cm.den uzun olan diş hekimlerinin, en az 85 cm.ye kadar kalkabilen hasta koltukları kullanmaları gerekir. Diş hekimlerinin, önkolları meyilli bir çalışmaları gerektiğini unutmayın. Diş hekimi ne kadar uzun boyluysa, önkolunun da o kadar meyilli olması gerekir. 3.2 Görsel Yön Doğru görsel mesafeden bakarken, sadece doğru oturmak yetmez. Bir işi yaparken, aynı zamanda doğru yönden bakmak da gerekir. * Tüm dişlerin tüm yüzeylerini; * tüm çürüklerin içlerini; * her açıdan; * mümkün olduğunca ayna kullanmadan; ve * gerekli netlikte görebiliyorsak, doğru görüyor sayılırız. Hem doğru konumda oturmak isteyip, hem de doğru görmek adına sağa sola eğilip bükülmeyi kabul edemeyiz. Acaba bu iki işi birden nasıl doğru olarak yapabiliriz?

8 Saat Diş hekiminin görsel yönü ile çalışma pozisyonu arasındaki bağlantı Biz vücudun medyan düzlemi içinde çalışmak istiyoruz. Mümkün olduğunca ayna kullanmadan çalışmak ve hastanın ağzında çalışacağımız bölgeleri çeşitli görsel açılardan görebilmek istiyoruz. Diş hekimi bu üç hedefi, çalışma konumunu saat 9 konumundan başlayıp, saat 12 konumuna doğru ilerleyerek gerçekleştirebilir; böylelikle boynunu veya sırtını eğip bükmeden, görsel yönünü değiştirebilir. Saat 10 Saat 11 Saat Aynasız veya aynayla çalışmak Aynasız çalışmak, her yeri eşit olarak görmek açısından bir avantajdır. Eğer diş hekimi aynasız çalışırken oturma pozisyonu rahatsızsa, ayna kullanmalıdır. Ayna sadece doğru oturma konumundayken istenilen görüntü yönü elde edilemiyorsa kullanılmalıdır. Ayna görmemiz gereken şeyleri, doğru oturma konumundayken göremediğimiz durumlarda gereklidir.

9 3.5 En iyi görüntüyü hasta uzanmışken alırız. Görmemiz gereken şeyler hastanın dudakları ve dişleri tarafından engellenir. Eğer hasta dikey konumda ise, ağız kısmen ya da tamamen öne doğru çıkık durur. Bu durumda ağzın her bölgesini görmek (doğru oturma konumunda) mümkün değildir. Eğer hasta yatay konumdaysa, ağız yukarı doğrudur ve diş hekimi daha iyi bir görüntü elde eder. Üst çenenin oklüzal yüzeyleri, ayna kullanılmadan, daha iyi görünür. Yani bizlerin hasta yatay konumdayken çalışmayı tercih etmesi gerekir. Eğer hasta bu pozisyonda yoruluyorsa, koltuğun arka kısmı iki-üç kademe indirilebilir. 3.6 Hastanın dört kafa pozisyonu Diş yüzeyinin oryantasyonu hastanın baş konumu değiştirilerek ayarlanabilir. Böylece diş yüzeyinin daha kolay görülmesi sağlanır. Hastanın başı ileri, geri, sağa veya sola çevrilebilir. 7

10 3.7 Tetiyer in (Kafa yastığının) ayarlaması İyi bir tetiyer hastanın başını destekler ve başın dört yöne dönmesine imkan sağlar. Yastık hastanın başını hem rahat, hem de sabit duracak şekilde olmalıdır. Bu ancak hastanın başı yastığa tamamen temas ederse ve boyun desteklenirse sağlanabilir. İdeal desteğin sağlanabilmesi için yaylı yastığın hem öne eğilebilmesi, hem de ön kısmının kaldırılabilmesi gerekir. Hastanın başı geriye doğru yatırıldığında, yastığın ön kısmı yükselir ve hafif bir eğim yapar. Hastanın başı hafifçe öne doğru çevrildiğinde, yastığın ön kısmı da hafifçe aşağı iner. Bazı hastalarda ise, yastığın oldukça yukarı kaldırılması gerekir. Pek çok yastığın ön kısmı yükselmez. Üst çeneye tedavi uygulanırken, boyun omurgasına basınç bindiğinden, hasta çok rahatsız olur. Hastanın bel eğrisi büyür ve vertebral kolonun hareketini engeller. Sonuç olarak bu çeşit koltuklar, belinden rahatsız hastalarda yetersiz kalır. 3.8 Operasyon lambasının (reflektör) takılması -"baş lambası prensibi" Çalışma bölgesindeki en iyi aydınlatmayı, görüntü ile operasyon lambasından gelen ışık aynı yönde olduğu zaman temin ederiz. Operasyon lambası diş hekiminin alnının 10 cm üstüne ve yakınına monte edilmelidir. Bu yerleşim durumu saat 12 konumunda çalışır. Aynayla çalışırken prensip aynıdır. Operasyon lambasının ışığı aynaya yansır (çünkü görüntü ile ışığın yönü aynı hizadadır). Ayna ışığı gözlem altındaki bölgeye tamamen yansıtır.

11 3.9 Dört diş hekimi ve dört hasta pozisyonundan yararlanmak için neler yapılabilir? Diş hekimi dört diş hekimi pozisyonunu (saat 9, 10, 11 ve 12), hastanın dört baş pozisyonuyla (geriye, biraz öne, sağa ve sola) birleştirerek, kendisine gereken yönlerde çalışabilir. Saat 9 Pozisyonu Bu pozisyon genellikle diş hekimi bir asistanla çalışırken tercih edilir. Asistan hastayı iyice görecek kadar yakın oturur. Hastanın başı arkaya doğru eğikken ve üst çenenin ön ve üst üste binmiş yüzeyleri üzerinde çalışırken, saat 9 pozisyonu uygulanır. Diş hekimi bu bölgeyi doğrudan göremiyorsa, ayna kullanmalıdır. Hastanın başını sola çevirerek, diş hekimine dönük olan yanağın sağ kısmı ve ağzın sol kısmı gibi diş yüzeyleri doğrudan görülebilir. Bu pozisyon ayrıca kron hazırlıkları için de kullanılabilir. Saat 10 Pozisyonu Hasta ağzını çok açamıyorsa, alt çenenin en arkasındaki azı dişlerini görebilmek için bu pozisyon kullanılır. Saat 11 Pozisyonu Oturma pozisyonu saat 12 konumuna yaklaştıkça, diş hekiminin alt çene dişlerini uzunlamasına görebilmesi kolaylaşır. Ancak, altçenenin en arkasındaki azı dişlerini görebilmek, saat 11 pozisyonunda daha kolaydır (fakat diş hekiminin öne doğru çok fazla eğilmemeye dikkat etmesi gerekir). Üst çenede aynayla çalışırken, sağ elini desteklemesini kolaylaştıracağından, diş hekimi bu pozisyonu kullanmalıdır. Saat 12 Pozisyonu Bu pozisyon alt çenedeki küçük azıdişi ve ön dişlerde çalışırken kullanılır. Ayrıca doğru oturma konumunda aynasız çalışılabiliyorsa, alt çene ölçüsü alırken de kullanılır. Eğer alt çenenin ön dişleri dile doğru eğimli ise, bu bölgede ölçü almak için ayna kullanılır. Diş hekimi saat 12 pozisyonundayken, hastanın başı sağa çevrilerek, sola bakan diş yüzeyleri (yanağın sol tarafı ve ağzın sağ tarafı) görülebilir. Ayrıca bu pozisyon kron hazırlıkları yapılırken de kullanılır. 9

12 3.10 Çalışma Ortamının Önemi Tetierin arka kısmı ile hasta koltuğu arasındaki mesafe Diş hekiminin saat 12 pozisyonunda rahat çalışmaya ihtiyacı vardır. Yani, hasta koltuğuyla tetier arasında en az 60 cm.lik bir mesafe olmalıdır. Eğer bu mümkün değilse, bu mesafe en az 45 cm.olmalıdır. saat 9 saat 10 Ayak kumandasının yeri ve hasta koltuğu kaidesinin şekli Diş hekiminin saat 9 pozisyonunda rahat çalışmaya ihtiyacı vardır Yani, ayak kumandası hasta koltuğunun sağına konulmamalıdır, çünkü bu diş hekiminin rahatsız bir şekilde oturmasına ve bacaklarını açmasına neden olur. Ayak kumandasının doğru yeri, koltuk kaidesinin sol tarafıdır, diş hekimi bu durumda kumandayı sağ ayağıyla kullanabilir ve saat 9, 10 ve 11 pozisyonları arasında serbestçe hareket edebilir. Saat 12 pozisyonunda diş hekimi ayak kumandasını sol ayağıyla kullanabilir. Ayak kumandası her dört diş hekimi pozisyonunda da pozisyonların oluşturduğu dairenin merkezindedir Ayak kumandası bu şekilde yerleştirilirse, diş hekiminin pozisyon değiştirirken onu oynatması gerekmez. Ayak kumandasını koltuk kaidesinin soluna koyabilmek için, kaidenin küçük olması ve kumandanın çok büyük olmaması gerekir. 10

13 3.11 Doğru oturup doğru görmek aynı anda Şimdi diş hekiminin doğru otururken doğru görebilmesini sağlayan bir metodu inceleyeceğiz. * Dört diş hekimi pozisyonuna uyumlu, * Dört hasta pozisyonuna ek olarak * İki oturma pozisyonu ve * Doğru görsel mesafe Gördüğünüz gibi bu metot sadece, çalışma ortamı diş hekiminin yukarıda tanımlanan şekilde çalışmasına imkan verirse uygulanabilir. 4. Asistanla birlikte çalışmak Pek çok diş hekimi güç ve ağır şartlarda çalışır. Görevlerini yerine getirirken sağa sola bakınıp bir şeylere uzanmaları gerekir, ve bu da konsantrasyonlarını bir saat içinde belki de yüzlerce kere bozar. Biz aşağıda bir diş hekiminin yüksek bir konsantrasyon ile ana görevlerinin hakkından nasıl gelebileceklerini ve bunun için çalışma ortamında ne gibi şartların oluşması gerektiğini tanımlayacağız. Düzgün çalışmanın ana prensipleri şunlardır: * Gözlerini elindeki işten ayırmamak; * Ellerini işten ayırmamak; ve * Elindeki işe yoğunlaşmak. Yani, diş hekimi işini yaparken, vakit kaybını önlemek ve yaptığı işe ara vermemek için, asistanıyla işbirliği yapmalıdır. 11

14 4.1 Gözünü işten ayırmamak Bu prensibi uygularken, cihazın aletlerinin hekimin görüntü alanı içinde bulunması, yani hekimin gözünü yaptığı işten ayırmadan gerekli aletlere ulaşması çok önemlidir. Cihazın hasta koltuğunun sağına yerleştirilmesi şeklindeki geleneksel seçim iyi bir tercih değildir, çünkü hekim saat 9 veya 10 pozisyonunda çalışırken, gözünü yaptığı işten ayırmak zorunda kalır. Dahası, cihazın bu şekilde yerleştirilmesi, diş hekiminin kısmen arkasında kalan cihaz aletlerine ulaşmak için kendini zorlamasını gerektirir. Sonuç olarak, enstruman modülü hastanın ağzına yakın, göğüs seviyesinin üstünde bir yere konulmalıdır. Böylece diş hekimi hastanın ağzından gözünü ayırmadan kolayca enstrümanlarına erişebilir. Bunun bir diğer avantajı da, ağız ile enstrümanlar arasındaki mesafenin kısa olmasıdır. Diş hekimi artık cihaz aletleri dışındaki aletleri de kullanabilir. Asistanın ana görevi diş hekimi gözünü işinden ayırmadan çalışırken, ona el aletlerini ve malzemeleri uzatmaktır. Diş hekimi gözünü işten ayırmadan çalışarak, her gün binlerce defa tekrarladığı görsel yön değiştirmenin sıkıcılığından kurtulabilir. Görsel yönünü değiştirmek ve bunun neticesinde gözlerini ışığın farklı kademelerine yeniden odaklanmaya, uyum sağlamaya ve ayar yapmaya alıştırmak oldukça yorucu bir iştir. Diş hekimi gözlerini işinden her ayırışında ilgisi dağılır ve bu küçücük çalışma alanına olan konsantrasyonu kaybolur. 4.2 Ellerini İşten Ayırmamak Diş hekimi ellerini ve gözlerini işten ayırmadan çalışırken, her şey kolayca erişebileceği bir mesafede olmalıdır. Yani aletler hastanın ağzına yakın ya da asistanın diş hekimine kolayca uzatabileceği bir yerde durmalıdır. Asistanın bunu gerçekleştirebilmesi için, çalışma ortamında bazı gereksinimler ortaya çıkar. 12

15 Asistanın Çalışma Ortamı Asistanın enstrumanları, piyasemenlerin frezlerini, v.s değiştirebilmesi için, bu aletlere ulaşabilmesi gerekir. Bunun için enstruman modülünün, hasta koltuğunun sağ tarafına yerleştirilmemesi gerekir. Tam tersine, enstrumanlar diş hekimi ile asistanı arasına merkezi bir şekilde konulmalıdır. Tükürük emicinin hortumunun da asistanın kolayca erişebileceği bir yerde olması gerekir. Bu alet hastanın sol omzunun yukarısında durursa, asistan hastanın yanında oturup diş hekimine yardım etmek için beklerken, kolayca uzanıp aleti tutabilir. Asistan enstrumanları diş hekimine kolayca verebilmelidir. Teorik olarak alet tepsisi, hastanın göğsü üzerindeki enstruman modülüne yerleştirilebilir. Bu çözüm bazı dezavantajları da beraberinde getirir. Zira bu konumda el aletleri çok yukarıda kalır ve aletlere erişmek için asistanın dirseğini kaldırması gerekir ve bu hareket ergonomik açıdan yanlıştır. Sonuç olarak aletlerin asistanın sağına, asistanla diş hekiminin arasına yerleştirilmesi en iyi çözümdür. Asistanın oturarak çalışabilmesi için bir çalışma masasına ihtiyacı vardır. Dolapları olan mutfak tipi bir masa ayakta çalışmak için uygun olabilir, ama oturarak çalışmaya uygun değildir. Oturarak çalışan asistanların masası, hastanın kafa yastığının arkasında ve en çok 20 cm mesafede olmalıdır (tetier in (kafa yastığının) arkasındaki mesafe, diş hekiminin saat 12 pozisyonunda rahatça çalışabilmesi için en az 60 cm olmalıdır). Aksi taktirde asistan sık sık hastanın yanından kalkmak zorunda kalır. 13

16 Tedavide kullanılacak tüm malzemeler, asistanın hastanın yanından ayrılmasını gerektirmeden erişebileceği bir yerde durmalıdır. Yani bu malzemelerin tümü bir arada durmalıdır. Özellikle de çalışma masasının üst kısmındaki alandan yararlanılmalıdır. Dengeli aletler ve dar enstruman modülü Aletin ve kamçı kolunun ağırlığını taşımaktan kaçınmak için, aletlerde dengeli süspansiyon olması gerekir. Bu sayede hassas çalışmalarda el ile tutulabilme imkanı artar. Ayrıca, enstruman modülünün en dıştaki alete uzanılmasını önleyecek kadar geniş olmaması gerekir. Diş hekimi enstruman modülünü sağına alarak çalışırsa, aletin ve kamçının tüm ağırlığını taşır. 4.3 Asistanla diş hekimi arasında işbirliği Bir diş hekiminin her zaman bir asistanla çalışması şart değildir. Diş hekimi tek başına çalışmakla iki kişi çalışmak arasında tercih yapma durumunda kaldığında önce işin maddi yönüne bakar. Yani, asistan giderleriyle getireceği avantajları karşılaştırır. Bizler asistan-diş hekimi işbirliğinden bazı avantajlar bekleriz. Bu avantajlar şunlar olabilir: * Çalışmanın oldukça daha az yorucu hale gelmesi; * Dikkatin eldeki işe daha çok yoğunlaşması; 14

17 * her bir çalışmaya ayrılan sürenin azalması; * hastanın daha rahat gevşeyerek hekimin işini kolaylaştırması Aşağıda asistanla diş hekimi arasındaki geleneksel işbirliğini eleştirel bir açıdan inceleyeceğiz. Bu sayede işbirliği kavramını objektif olarak tanımlayacağız. Geleneksel ikili çalışma Genellikle asistan bir elinde tükürük emici tüpü, diğer eli boş bir şekilde ve hastadan uzakta oturur. Bu arada diş hekimi aşağıdaki işleri tek başına yapmaktadır: 1. El aletlerini yerlerinden alıp, sonra onları geri koymak, 2. Çok fonksiyonlu şırıngayı alıp kullanmak ve yerine koymak, 3. Pamuk toplarını alıp dezenfektanda ıslatmak ve sonra yerine koymak, 4. Pamuk rulolarını değiştirmek, 5. Yeni bir frez seçmek, değiştirmek ve eskisini atmak, 6. Piyasemenlerini değiştirmek, 7. Hastanın ağzını spreyle çalkalamak. Bu çalışmaya ergonomik açıdan tükürük emici asistanıyla tek başına çalışmak denilebilir. Gerçekten tek başına çalışmayla karşılaştırıldığında fark yok denecek kadar azdır. Aşağıdaki sorunun cevabını birlikte arayalım: Diş hekimiyle asistanı arasındaki işbirliği nasıl geliştirilebilir? 15

18 Asistanın görevleri Asistanın görevleri şunlardır: * Tükürük emici aygıtını kullanmak; * Dudakları, yanağı ve dili uzakta tutmak; ve * Aletleri ve malzemeleri diş hekimine vermek, değiştirmek v.s Tükürük Emici Asistan cerrahi emme aygıtını sağ elinde tutarken, sol eliyle diğer işleri yapabilir. Sol eliyle çok fonksiyonlu şırıngayı kullanabilir veya başka bir iş yapabilir. Her gerektiğinde, hastanın kendisini temiz ve taze hissetmesi için, hastanın ağzını çalkalayabilir, teşhis ve tedavi sırasında dişlere kuru hava püskürtebilir. Diş hekimi sprey ya da aynayla çalışırken, asistan aynayı havayla temizleyebilir. Aletlerin değiştirilmesi Asistanın bir diğer önemli görevi de aletleri değiştirmektir. Asistanın amacı, diş hekiminin gözünü elindeki işten ayırmasına gerek kalmadan, ona gerekli aletleri temin etmektir. Bu sayede diş hekimi işine daha kolay bir şekilde yoğunlaşır. Zamandan kazanır ve enerjisini boş yere harcamaz. 16

19 Sadece el aletlerini değil, cihaz aletlerini de diş hekimine vermek asistanın görevidir. Diş hekimi bir dişi oyarken, sonda ile mikromotor arasındaki angeldruvayı bir frezle değiştirebilir. Hastanın deneyimleri Hasta geleneksel tedavi esnasında diş hekiminin görsel yönünü her değiştirdiğinde dikkatinin dağılmasından duyduğu huzursuzluğu ve rahatsızlığı hisseder. Yukarıda bahsettiğimiz dört elle yapılan diş tedavilerinde ise hasta, tüm dikkatini elindeki işe yöneltmiş bir diş hekimi bulacaktır. Hasta karşısında, büyük bir çalışma düzenine sahip, profesyonel bir ekip görecektir. Aklınıza asabi bir diş hekiminin hastasını rahatlatmasının mümkün olup olamayacağı gelebilir. Cevap şudur: Sadece kendisi rahat olan ve rahat görünen bir diş hekimi hastasından sakin olmasını bekleyebilir. Ayrıca, hasta koltuğunun hastanın tedavi sırasında rahat olmasını sağlayacak şekilde olması ve özellikle de, kollarını sarkıtmaması çok önemlidir. Kolların sarkıtılmasını önlemek için, resimde görüldüğü gibi, hasta koltuğundaki kafa yastığıyla bağlantılı kollukların olması gerekir. Hastaların koltuğa yukarıda tarif edilen şekilde oturdukları zaman, cihaz aletlerinden korktuklarını sık sık duyarız. Deneyimlerimize göre bu korku sadece diş hekimleriyle ilgili kuruntulardan kaynaklanır. Hastalar çok ender olarak negatif tepki verirler. Eğer hasta, resimde görüldüğü gibi, cihaz aletlerini görmeyecek şekilde, boydan boya uzanırsa, bu korku kolayca önlenebilir. 17

20 Hastanın koltuğa oturması veya kalkmasıyla ilgili bir sorun olmadığı zamanlarda, alet köprüsü resimde görüldüğü şekilde yerleştirilir. Kısacası hasta cihaz aletlerini görmez. 4.4 Sonuç Yukarıda bahsettiğimiz dört elle çalışma ve tedavi işlemleri, doğru çalışma pozisyonlarıyla rahatlamamızı sağlar. Çalışma yükünün önemli bir kısmını asistanın yüklemesine olanak tanır. Böylelikle bizler elimizdeki işin hassasiyetle hakkından gelir ve işimize ara vermeden yoğunlaşırız. Ender olarak başka bir şeye bakmaya veya elimizi işi bırakmaya ihtiyaç duyarız. İşimiz daha az yorucu bir hale gelir. Çalışma alanı dışında bir yere bakmak ve gerekli aletlere uzanmak gibi ilgimizi dağıtarak tedavinin gecikmesine neden olan pek çok şeyden kurtuluruz. Tüm bunlar tedavi süresini kısaltır, ve diş hekimi çalışırken daha rahat olur. 18

21 5. Tek başına tedavi Asistanla çalışırken kullanılan tüm oturma pozisyonları, görsel yönler, görsel mesafeler, diş hekiminin ve hastanın pozisyonları ve yukarıda bahsedilen diğer özellikler, tek başına tedavi uygularken de geçerlidir. Doğru çalışma bölümündeki paragrafta yer alan kurallar solo çalışmada da kullanılır. Tek başına tedavinin sorunlarını kavramak, dört elle diş tedavisi bölümünü okuduktan sonra, çok daha kolaydır. Dört elle tedavi yöntemleri yıllardan beri geliştirilmiş ve genişletilmiştir. Diş hekimine sürekli olarak diş hekimi koltuğunda yardımcı olan bir asistanın, diş hekiminin çalışma yükünün önemli bir bölümünü üstlendiği açıkça görülmektedir. 5.1 Neden tek başına? Bir diş hekimi neden tek başına çalışmayı tercih eder? * Profilaksi nedeniyle tedavi gereksinimi azalmış ve böylece tedavi daha basit ve daha az karmaşık bir hale gelmiş olabilir. Bu da diş hekimi için tek başına çalışmayı daha cazip kılar. * Hasta sayısında düşüş olabilir. Bu durumda bir asistanın diş hekimine hasta koltuğunda sürekli yardım etmesini gerektirecek faaliyetler azalır. Diş hekimi bu nedenle tek başına çalışarak giderlerini azaltmak isteyebilir. * Diş hekimi klinikteki insan kaynaklarının kullanımında yüksek esneklik isteyebilir. * Diş hekimi kısa ya da uzun bir süre tek başına çalışabilir, bu arada asistanının başka işlerle ilgilenmesini isteyebilir. * Bazı ülkelerde bir saatlik gelir tavanı o kadar düşüktür ki, bu gelire ancak tek başına çalışarak ulaşılabilir. * Kalifiye asistan ya da asistan adayı bulmak, özellikle akşam çalışmaları için, çok zor olabilir. * Son olarak, diş hekiminin tek başına çalışmak istemesinin nedeni, kendini bu şekilde daha rahat hissetmesi olabilir. 19

22 5.2 Tek başına nasıl çalışılır? Aşağıdaki paragraf, tek başına çalışma şartlarından en iyi nasıl yararlanabileceğinizi anlatmaktadır. Prensipler, tek başına çalışmanın geçici veya uzun süreli olup olmamasına göre uygulanır. Tek başına tedavinin sorunlarını anlayabilmek için, diş hekimine hasta koltuğunda yardımcı olan bir asistanın çalıştığı bir kliniği gözünüzün önüne getirmeniz yeterlidir. Bunun anlamı şudur: Diş hekimi eskiden asistanıyla yardımlaşarak hasta koltuğunda yaptığı işleri, şimdi tek başına yapması gerekmektedir. Önceden asistan hasta koltuğunda randımanlı bir şekilde çalışırken, tek başına tedavide diş hekiminin omuzlarına oldukça ağır bir yük binecektir. Dört elle çalışırken asistan tükürük emici tüpünü ve çok fonksiyonlu şırıngayı tutar. Aletleri ve malzemeleri hazırlayıp, diş hekimi onlara ulaşmak için gözünü işinden ayırmasın diye, hastanın ağzına yakın bir yerde tutar. Diş hekimi tek başına çalışırken, tüm bu işleri kendi yapmak zorundadır. Diş hekimi şimdi, iyi bir asistanın yaptığı görevleri onun yokluğunda tek başına gerçekleştirebilmek için; * Bir çalışma prosedürü; * uygun ekipman; ve * kendisi için çalışma ortamı geliştirmek zorundadır. En önemlisi gözlerini hastanın ağzından ayırmak ve aletlere uzanmak gibi sorunları sınırlaması gerekir. Tek başına tedavinin şartları bunlar olduğuna göre, diş hekiminin her şeyi el altında bulundurması, alet ve malzemelerin taşınma mesafelerini kısaltması hayati bir önem taşır. Artık alet ve malzemeleri hazırlayıp, diş hekimine verecek bir asistan yoktur. Bu nedenle tek başına tedavi, her şeyin el altında olduğu, yoğun bir çalışma ortamı gerektirir. 20

23 5.3 Cihaz Aletleriyle Çalışmak Prensip olarak tek başına ya da iki kişi çalışmak arasında fark yoktur. Önemli olan alet köprüsünü mümkün olduğunca hastanın ağzına yakın tutmak ve aletleri diş hekiminin görsel alanı içinde bulundurmaktır. Yani diş hekimi, hangi pozisyonda olursa olsun, gözünü hastanın ağzından ayırmadan, aletleri alabilmelidir. Frezin, angeldruvanın ya da enstrumanın değiştirilmesi sol elle yapılır. Frez tablası, ekstra piyasemenler ve enstrumanlar, diş hekiminin hastanın sol tarafından ve sol eliyle uzanabileceği bir yere yerleştirilmesi gerekir. 5.4 Emici aygıtla çalışmak Emici tüpleri yuvasını kreşuar ile yakın bir yere koymak yanlıştır. Diş hekimi saat 9 pozisyonunda otururken bile, emme tüpüne kolayca erişebilmelidir. Tükürük emici tüpü, hastanın ağzının alt kısmında biriken tükürük ve püskürtülen sıvıyı çekmesi için, ağzın içine, çalışılan bölgenin karşısına yerleştirilir. Diş hekimi Cerrahi emme tüpünü sol elinde tutar. Eğer geniş emme tüpü esnek ve ayarlanabilir bir emme tüpü koluna takılırsa, diş hekimi fazladan bir el daha kazanmış olur. Diş hekimi gerektiğinde bu kolu parmağıyla iterek uzaklaştırabilir. 21

24 Hastanın yanak, dil ve dudaklarını çalışma bölgesinden uzak tutmak gerektiğinde, çeşitli teknikler uygulanabilir. Mesela yanaklar parotid pamuk rulolarla bir tarafta tutulabilir, ve higroformik emme tüpü dili kenara itebilir. Geniş emme tüpü sağ tarafa yerleştirildiğinde, hastanın dilini alt çenenin solunda tutar. Ayrıca delikli, ince emme hortumları farklı yuvalarla kullanıldıklarında, dille diş yuvası arasına veya yanakla diş yuvası arasına yerleştirilebilir. Diş hekimi emme tüpüyle aynayı aynı anda sol elinde tutmayı öğrenmelidir. Bunun için bir müddet pratik yapması gerekebilir. 5.5 El aletleri nereye konmalıdır? Eğer el aletleri hastanın sağ tarafına konulursa, diş hekimi için aletleri almak, özellikle saat 9 veya 10 pozisyonundayken çok zor olacaktır. El aletleri için en uygun yer, hastanın göğsünün üzerinde ve enstruman modülünün altında durabilecek bir alet tepsisidir. Bu durumda cihazın enstruman modülü, her zaman durduğu yerden 6-8 cm yukarı kaldırılabilir. El aletleri alet tepsisinin kenarından sarkacak şekilde kulplarından asılabilir ve hekimin kolunu kaldırmak zorunda kalmaması için, başparmakla alt kısımlarından tutularak alınmalıdır. Bunun için aletler arasında 4 cm bulunması gerekir. Bu nedenle bir tedavide kullanılacak tüm aletler, alet tablasına sığmayabilir. Hastanın başının sol tarafındaki alet tablasında el aletleri için ek bir yer gerekebilir. Eğer hekimin ikinci tabladan bir alet alması gerekiyorsa, özel bir teknik kullanır: aletleri sol yerine sağ eliyle tutar. Hekim el alet ve malzemeleri alırken, sağ eli hastanın ağzına dokunduğu için kirlendiğinden, sol elini kullanır. 22

25 Diş hekimi tek başına çalışırken de, iki kişi çalışırken asistanının yaptığı gibi, aletlere ve malzemelere uzanabilmelidir. 5.6 Sonuç Diş hekimi tek başına çalışırken, ikili çalışmada asistanının yaptığı tüm görevleri kendisi yapmak zorundadır. Bu nedenle tek başına çalışmak, diş hekimine ve çalışma ortamına büyük gereksinimler yükler. Her şeyin hasta üzerinde yoğunlaştığı elverişli bir ortam, çalışması sırasında hekimin ellerinin özgür kalmasına imkan veren diş hekimi aletleri, ve hekimin tek kişilik performansını kolaylaştıracak tedavi seçeneklerini içeren bir çalışma prosedürü. Bir diş hekimi tek başına çalışmayla ikili çalışma arasında bir değişiklik yapmak istediğinde, iki çalışma şekli arasındaki çalışma şartlarını birkaç saniye içinde değiştirebilmelidir. Bunun için, klinik kaynakları esnek bir tavırla uygulamaya konulmalıdır. 23

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. HİPOKRAT Bu sunumun amacı; bel ağrısından korunmak için doğru oturuş, doğru çalışma ve

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ MAK4091 Ergonomi 1 Büro Đşi Büroda genellikle oturarak çalışılır. Bilindiği gibi vücut ağırlığının % 50 70 ini bağ ve destek dokular ve kaslar oluşturur. Bunların

Detaylı

Çalışma alışma Ergonomisi. Temel Ergonomi İlkeleri

Çalışma alışma Ergonomisi. Temel Ergonomi İlkeleri Çalışma alışma Ergonomisi Temel Ergonomi İlkeleri Temel Ergonomi İlkeleri İşçi sağlığı ve güvenliği açısından işyeri koşullarının izlenerek ergonomik prensiplerin uygulanması ve problemlerin çözülmesi

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Nu: 35 www.ustadlar.com.tr Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş

Detaylı

Me Too. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Me Too. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Me Too Kullanım ve Montaj Kılavuzu Her açıdan mükemmel Me Too, bedeni mükemmel șekilde tamamlar ve çalıșma hayatındaki gereksinimlere akıllı yanıtlar verir. Her detayı teknoloji, deneyim ve özenle tasarlanan

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu D Chair Kullanım ve Montaj Kılavuzu Genç ve yalın D Chair, dinamik tasarımı ve zengin renk seçenekleri ile keyifli bir çalıșma ortamı sunar. Ayarlanabilir bel desteği ve kolları ile kullanım süresince

Detaylı

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler Yaralanmaları Önleyici Egzersizler 11 EGZERSİZ HAZIRLAYAN: Dr. Ali KIZILET 1- KÖPRÜ 2 - YAN KÖPRÜ Başlama pozisyonu: Baş, omuzlar, sırt ve kalça düz bir çizgi halinde yere paralel bir konumdadır. Kolların

Detaylı

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Breeze Kullanım ve Montaj Kılavuzu Yeni çalıșma trendlerinin akıllı koltuğu Breeze, çalıșma hayatında değișken kullanıcı ihtiyaçlarına yenilikçi formu ve teknolojisi ile akılcı çözümler sunar. Breeze,

Detaylı

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER Yrd. Doç. Dr. GÜVEN ÇITAK Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER BOYUN VE OMUZ EGZERSİZLERİ www.guvencitak.com EGZERSİZLERE YÖNELİK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Uyarı:

Detaylı

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi

Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi. 2- Dikdörtgen tepsi Otelimizde kullanılan iki tip tepsi çeşidi vardır. 1- Yuvarlak tepsi 2- Dikdörtgen tepsi YUVARLAK TEPSİ: Az miktarda olan malzemeler için kullanılır. Bir görevli rahatca hem taşıyıp hem servis yapabilir.

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

Core. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Core. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Core Kullanım ve Montaj Kılavuzu Sağlık ve konfor bir arada Core, ayarlanabilir sırt yüksekliği ile farklı vücut ölçülerine sahip bireylere sağlıklı bir șekilde uyum sağlar. Core, Pro-Support ve Dyna-Support

Detaylı

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.Sınıf Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık 5.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul YANLIŞ BİLGİSAYAR KULLANIMINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI Bilgisayarla

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI X b) Operatör: Esas işi ekranlı araçlarla çalışmak olan ve normal çalışmasının önemli bir bölümünde ekranlı araç kullanan kişiyi, c) Çalışma merkezi: Operatörün/çalışanın oturduğu sandalye, ekranlı aracın

Detaylı

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab Me Too Koleksiyonu Tasarım Nurus D Lab Dünyanın en iyi kişisel koltuklarından biri. İnsan anatomisi uzun süre oturmaya uygun olmasa da hayatımızın en az 15 yılını oturarak geçiyoruz. Bu sürecin sağlığımız

Detaylı

DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR

DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR DOĞUMDA HAREKET VE POZİSYONLAR Doğum eylemi esnasında hareket etmek daha rahat hissettirir, daha fazla kişisel özgürlük duygusu verir. Kadının hareket etmesi, olumlu doğum

Detaylı

Core Koleksiyonu. Tasarım Justus Kolberg

Core Koleksiyonu. Tasarım Justus Kolberg Core Koleksiyonu Tasarım Justus Kolberg Sağlık ve konfor bir arada. Core, uzun süreli çalışmaların sebep olduğu yorgunluğu ve sağlık sorunları riskini azaltan bir performans koltuğudur. Yüksek kalite ve

Detaylı

Uneo. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Uneo. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Uneo Kullanım ve Montaj Kılavuzu Sağlıklı oturma alıșkanlığı kazanın Sempatik görüntüsü ve hafifliğinin yanı sıra Uneo, zengin renk ve kumaș yelpazesi ile her ofise yakıșır. İskeleti tek parça halinde

Detaylı

c) Avrupa Birliğinin 29/5/1990 tarihli ve 90/270/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak,

c) Avrupa Birliğinin 29/5/1990 tarihli ve 90/270/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak, 16 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28620 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ ERGONOMİNİN TANIMI: Ergo: İş Nomos: Bilim (Yasalar) Ergonomi: İşbilimi(Yunanca) Ergonomi, insanın davranışsal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek

Detaylı

TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK)

TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK) TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK) 5 Teknik Alan Bu buluş, masa başında çalışan ve evlerinde bilgisayar başında yanlış pozisyonda oturan kullanıcıların uyarılması ve buna bağlı

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 16.04.

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 16.04. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç Madde 2 Kapsam Madde 3 Dayanak Madde 4 Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hususlar Madde 5 İşverenin

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA. Fitting the Task to the Human. Sırt Rahatsızlıkları. İntervertebral Disk Basıncı. İntervertebral diskler üzerindeki yükler

BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA. Fitting the Task to the Human. Sırt Rahatsızlıkları. İntervertebral Disk Basıncı. İntervertebral diskler üzerindeki yükler BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA Fitting the Task to the Human Sırt Rahatsızlıkları İntervertebral Disk Basıncı 1 İntervertebral disk basıncının ölçülmesi. 2 Bel omurları üzerindeki sıkıştırma kuvvetlerini tahmin

Detaylı

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Uneo Koleksiyonu. Tasarım Martin Ballendat

Uneo Koleksiyonu. Tasarım Martin Ballendat Uneo Koleksiyonu Tasarım Martin Ballendat Ağırlığınıza otomatik uyum sağlayan en iyi performans koltuklarından biri. Uneo, ağırlığınıza uyum sağlamanın yanı sıra vücut ölçülerinize göre ayarlayabileceğiniz,

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Maden Fakültesi OFİS ÇALIŞMA KURALLARI - 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Maden Fakültesi OFİS ÇALIŞMA KURALLARI - 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Sayfa No : 1/6 Ofis Ergonomisi... Çalışma ortamının rahatlığı ve yapılan işe uygunluğu, yani ofis ergonomisi, çalışma verimini, etkinliğini arttırdığı gibi çalışan psikolojisine ve genel sağlığına olumlu

Detaylı

Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu

Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. +0m Ebeveyne dönük kullanım 3 aydan itibaren +6m Dışa doğru kullanım 6 aydan itibaren +6m Sırtta taşıma

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır.

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır. Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi, lider olmalı ve bu kişi hareket komutlarını vermelidir. Bu kişi ağırlığın en fazla olduğu ve en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan baş ve boyun kısmını

Detaylı

Ergonomi Uygulamaları ile Kâr Etmenin Yolları

Ergonomi Uygulamaları ile Kâr Etmenin Yolları Ergonomi ile Verimlilik Paneli Ergonomi Uygulamaları ile Kâr Etmenin Yolları Uludağ Üniversitesi Endüstri Müh. Böl. 13.05.2010 BURSA ERGONOMİ Çalışan ile teknik sistem arasındaki ilişkiyi inceleyen; bilimsel

Detaylı

Konunun genel amacı Katılımcıların, ergonomi ve iş fizyolojisi konusunda temel kavramları bilmelerini ve işyerinde ergonomik düzenlemeler ve çalışma

Konunun genel amacı Katılımcıların, ergonomi ve iş fizyolojisi konusunda temel kavramları bilmelerini ve işyerinde ergonomik düzenlemeler ve çalışma Ergonomi Konunun genel amacı Katılımcıların, ergonomi ve iş fizyolojisi konusunda temel kavramları bilmelerini ve işyerinde ergonomik düzenlemeler ve çalışma ortamı tasarımları hakkında bilgi sahibi olmalarını

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR VE SAĞLIK Bilgisayarların, bilinçsizce ve uzun süre kullanıldığı

Detaylı

Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır.

Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. Sırt kısmında bulunan ekstra güçlendirilmiş ped ile bel ve sırt askılıklarını kendi bedeninize göre ayarlayabilirsiniz Yastıklı, antibakteriyel,

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

Viking M. Efficiency, Safety and Comfort in Patient Care

Viking M. Efficiency, Safety and Comfort in Patient Care Viking M Viking M, ile Yataktan tekerlekli sandalyeye Sandalyeden yatağa hasta taşınabilir. Viking Mile ağır hastalar bile kolaylıkla güvenli bir şekilde yerden kaldırılabilir. Viking M ile hastaya güvenli

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Dizinizin eski hareketliliğine ve kuvvetine erişebilmesi için düzenli bir eksersiz programı uygulamamız gerekir. Bu programın büyük bir kısmını evde yapabilirsiniz.

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

galileo Mobil cihazınızdan okutunuz. TCC-The Chair Company Büro Koltuk Sanayi ve Tic. A.Ş. /TccTurkiye 2015/02 R 01

galileo Mobil cihazınızdan okutunuz. TCC-The Chair Company Büro Koltuk Sanayi ve Tic. A.Ş. /TccTurkiye  2015/02 R 01 galileo 2015/02 R 01 TCCThe Chair Company Büro Koltuk Sanayi ve Tic. A.Ş. www.tcc.com.tr Mobil cihazınızdan okutunuz. /TccTurkiye galileo galileo 1 tasarım Françoise Héléne Jourda Galileo 8 MFA Galileo

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

click! a b c d e f g Kullanım kılavuzu i j > 25 cm k l Grup 0+ En fazla 13 kg a kadar. Yaş 0-12 m ECE R44-04

click! a b c d e f g Kullanım kılavuzu i j > 25 cm k l Grup 0+ En fazla 13 kg a kadar. Yaş 0-12 m ECE R44-04 1 3 click! a b c d e f g Kullanım kılavuzu 4 h i j k l > 25 cm 2 5 Grup 0+ En fazla 13 kg a kadar. Yaş 0-12 m ECE R44-04 8 9 BeSafe izi Go u seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Koltuğu monte etmeden ÖNCE

Detaylı

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA. 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır.

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA. 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır. EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA 1 / 3 ü 5 eden sayı kaçtır. Amaç Her katılımcı, ekranlı araçlarla çalışmada uyulması gereken İSG kuralları ve ilgili yönetmelik hakkında bilgi sahibi olacak. İçerik Ekranlı Araçlarla

Detaylı

Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi

Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi Decubitus Prophylaxis Üstün Tedavi TEMPUR-MED Ürününün Sağladıkları Optimum basınç azaltımı Yüksek konfor Yüksek hijyen Kullanım kolaylığı Geniş uygulama alanı Minimum

Detaylı

Ö nemli Güvenlik Bilgileri

Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ö NEMLİ BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE LÜTFEN BU KILAVUZU İYİCE OKUYUNUZ! Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.bu kılavuzu iyice okuyunuz ve her zaman yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Breeze Koleksiyonu. Tasarım Justus Kolberg

Breeze Koleksiyonu. Tasarım Justus Kolberg Breeze Koleksiyonu Tasarım Justus Kolberg Farklı çalışma stilleri için akıllı performans koltuğu. Oturarak çalışmanın sebep olduğu sağlık problemlerini en aza indirmek amacıyla tasarladığımız Breeze, doğru

Detaylı

MÜŞTERİ İHTİYACI DOĞRULTUSUNDA ÜRETİM

MÜŞTERİ İHTİYACI DOĞRULTUSUNDA ÜRETİM MÜŞTERİ İHTİYACI DOĞRULTUSUNDA ÜRETİM QUICK LIFT müşterinin en ileri düzeyde gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarımlanmış olup, daha üstün bir alternatifi bulunmamaktadır. QUICK LIFT LİDER MARKADIR

Detaylı

Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu

Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Kudofix 9-36 kg yeni nesil oto koltuğu, ECE R44/04 standardı uyarınca I, II ve III yaş grupları için oto çocuk koltuğu olarak kullanımına izin verilmiştir.

Detaylı

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz.

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız. Kangurunun

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete: 23 Aralık 2003-25325 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, ekranlı

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, ekranlı araçlarla yapılan çalışmalarda oluşabilecek

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak

Detaylı

ERGONOMİK BÜRO DÜZENLEMESİ

ERGONOMİK BÜRO DÜZENLEMESİ Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Bölümü Ders: KONSTRÜKSİYONDA ERGONOMİ Yrd. Doç. Dr. Kadir Çavdar Prof. Dr. -Ing. Fatih C. Babalık Proje Konusu: ERGONOMİK BÜRO DÜZENLEMESİ

Detaylı

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay TAKTĠK KURALLAR 1-Servis atmadan önce konsantre olunmalı. Bu sırada; Rakibe dikkat edilmeli, Hedef saptanmalı, Atılacak servis için konsantre

Detaylı

Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması

Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması Prof.Dr. Tülin Düger Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Ergonomi İş yükü ve çalışma gücünün en iyi şekilde

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ:

BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ: BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ: Başarılı bir konuşmanın olmasında beden dilini kullanmanın da önemi büyüktür. Beden dilini kullanmada şunlara dikkat etmeliyiz. 1. Jest ve Mimikler: Beden dilinin kullanılması,

Detaylı

Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu

Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Kudofix 9-36 kg yeni nesil oto koltuğu, ECE R44/04 standardı uyarınca I, II ve III yaş grupları için oto çocuk koltuğu olarak kullanımına izin verilmiştir.

Detaylı

ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ Perşembe, 13 Ocak :28 - Son Güncelleme Perşembe, 13 Ocak :28

ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ Perşembe, 13 Ocak :28 - Son Güncelleme Perşembe, 13 Ocak :28 ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ 11 Şubat 2004 - Sayı : 25370 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, elle yapılan taşıma

Detaylı

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI Aleti kullanmadan önce bu kılavuzu iyice okuyunuz. UYARI: Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışınız. Özellikle daha önce düzenli

Detaylı

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALAR

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALAR EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALAR EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALAR Konunun Genel Amacı Katılımcıların, ekranlı araçlarla yapılan çalışmalarda oluşabilecek riskler ve bunlara karşı alınması gereken iş sağlığı ve

Detaylı

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU 203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU TS EN 14988 Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyup muhafaza ediniz. Verilen talimatlara uymadığınız zaman çocuğunuz güvende olmayabilir. Lü en verilen

Detaylı

Kurtarma ve Tahliye Eğitimi

Kurtarma ve Tahliye Eğitimi Kurtarma ve Tahliye Eğitimi 1 Hasta Yaralı Taşıma Teknikleri 2 Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama

Detaylı

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 Aşağıdaki egzersiz programı baş dönmesi tedavisinde diğer tedavilerinize

Detaylı

HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS NEDİR? Omurga, omur adı

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ

ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; elle taşıma işlerinden kaynaklanabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden, özellikle sırt ve bel incinmelerinden, çalışanların korunmasını

Detaylı

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT O OBUR OCAK (AY) Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı ve başparmak birbirine dokunacak şekilde, öbür parmaklar açıktır. Her iki el göğüs hizasında, parmak uçları birbirine dokunacak şekilde sağ el ağza

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

Her zaman odak noktası BABYTHERM

Her zaman odak noktası BABYTHERM MT-752-2002 Her zaman odak noktası BABYTHERM 02 Optimum sıcaklık MT-1779-2003 03 Böylece küçük hastalarınız rahat eder Dräger'den BabyTherm bebek ısıtıcı sistemlerin en son jenerasyonu açık bakımda yeni

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

İyi yük kaldırma teknikleri uygulamak çalışanların uygulama öncesine göre daha fazla yük kaldırmasını sağlamaz. Bunun anlamı çalışanın kişisel

İyi yük kaldırma teknikleri uygulamak çalışanların uygulama öncesine göre daha fazla yük kaldırmasını sağlamaz. Bunun anlamı çalışanın kişisel İyi yük kaldırma teknikleri uygulamak çalışanların uygulama öncesine göre daha fazla yük kaldırmasını sağlamaz. Bunun anlamı çalışanın kişisel kapasitesi ne olursa olsun bu teknikler çalışanın kaza geçirme

Detaylı

CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014

CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 GİRİŞ Resmi oyun kurallarına göre (27); 27.1 çizgi hakemlerinin yerlerini, 27.2 ise sorumluluklarını belirler. Kural 28.2 ise resmi bayrak işaretlerini şekil 12 de

Detaylı

Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi

Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi Duruş (postür) : vücudun, başın, gövdenin, kol ve bacak üyelerinin boşluktaki konfigürasyonu, hizalanması olarak tanımlanmaktadır. Çalışma duruşu : vücudun, başın,

Detaylı

Ergonominin Amacı ve Goodyear Ergonomi Ekip Çalışmaları. Goodyear İzmit İş Güvenliği ve Çevre Bölümü

Ergonominin Amacı ve Goodyear Ergonomi Ekip Çalışmaları. Goodyear İzmit İş Güvenliği ve Çevre Bölümü Ergonominin Amacı ve Goodyear Ergonomi Ekip Çalışmaları Gönül YÜZBEY İş Güvenliği i ve Çevre MüdürüM ŞİRKET HAKKINDA 1898 de A.B.D nin Ohio eyaletinin Akron kentinde kuruldu. İsmini, vulkanizasyon işlemini

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

Çöp toplama kamyonları

Çöp toplama kamyonları ile ilgili genel bilgiler ile ilgili genel bilgiler arka yükleyiciler, yan yükleyiciler veya ön yükleyiciler olarak montelenebilirler. Yan yükleyiciler ve ön yükleyiciler, sürücünün kabinden ayrılmadan

Detaylı

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ (3) HASTA ODASI VE YATAK YAPIMI Sultan NAZLI Eğitim Hemşiresi VÜCUT MEKANİKLERİ

Detaylı

13-HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

13-HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ 13-HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ Hasta/yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir? Hasta/yaralı taşınmasında ilkyardımcı kendi sağlığını riske sokmamalıdır, Gereksiz zorlama ve yaralanmalara engel olmak

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-2 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Meridyen Enerjisini Aktive Etmek Qi Gong Egzersizi

Detaylı

El yazısında Uzmanlaşma 4/5 YAŞ. Noktalardan çizgiye. Çizgiler ve süsleme. Çizgiden harfe. Ev ödevi

El yazısında Uzmanlaşma 4/5 YAŞ. Noktalardan çizgiye. Çizgiler ve süsleme. Çizgiden harfe. Ev ödevi İM R E T F E D I Z A Y BENİM El yazısında Uzmanlaşma 4/5 YAŞ Noktalardan çizgiye Çizgiler ve süsleme Çizgiden harfe Ev ödevi 2 Okuldan eve Okuldan eve Sevgili anne babalar, Yazmayı öğrenmek, çocuğunuzun

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları Bu sunum Ahmet SOYARSLAN ın biltek.info sitesinden alıntıdır. Emeklerinden dolayı teşekkür

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda. İş Sağlığı ve Güvenliği

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda. İş Sağlığı ve Güvenliği Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Amaç Ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak asgari sağlık ve güvenlik önlemlerini belirlemektir. 2 Kapsam Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı