GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM ENDÜSTRİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM ENDÜSTRİSİ"

Transkript

1 GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM ENDÜSTRİSİ 1976 DAN GÜNÜMÜZE

2 Dünya ticaretinin en önemli unsuru olan deniz taşımacılığında, dünya denizlerinde dolaşmakta olan 300 GT üzerinde gemi bulunmaktadır ve bu gemilerin yaş ortalaması 24 dür.

3 DENİZ TİCARET FİLOSU 1.5 MİLYAR (DWT)

4 İstatistiki olarak On Beş yaşını geçmiş deniz ulaşım araçlarının neden olduğu kazalar sonucu can ve mal kayıpları ile çevre felaketleri oluşmaktadır.

5 Önümüzdeki 5 yılda kademeli olarak 75 milyon ton geminin hurdaya çıkacağı tahmin edilmektedir.

6 Bu müthiş çelik atık kontrollü bir şekilde geri dönüştürülmezse, meydana getireceği deniz, nehir, göl kirliliği tabii sonuç olacaktır.

7 GGD dünyanın nadide koylarına ekonomik ömrünü tamamlayan gemilerin, içindeki atıklarla birlikte terk edilmesi sonucu oluşacak çevre felaketlerinin önlenmesi adına, çok önemli bir misyon üstelen sektördür

8 HURDA GEMİ POTANSİYELİ Geri Dönüşüme gönderilecek gemi miktarını etkileyen faktörler

9 GEMİ İNŞA NAVLUN PİYASASI 2. EL GEMİ ALIM SATIM PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI Birbirlerinin alıcıları konumunda olmaları sebebiyle bu dört pazar sürekli etkileşim içindedir.

10 1.DENİZ TİCARET FİLOSU YAŞ PROFİLİ (ORT.24)

11 2. FİLONUN BÜYÜKLÜĞÜ 1.5 MİLYAR (DWT)

12 3. NAVLUN PAZARINDA, DAHA GENÇ VE TEKNİK KONDİSYONU İYİ GEMİLERİN UCUZ TAŞIMA AVANTAJI

13 4. Tek cidarlı tankerlerin kademeli olarak seferlerden çekilmesi

14 ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI İÇ PİYASA HURDA TEŞVİKİ KAPSAMINDA Kİ KOSTER PROJESİ TÜRK KOSTER FİLOSUNDA BULUNAN 700 GEMİDEN 200 Ü 30 YAŞIN ÜZERİNDEDİR. %30 TEŞVİK

15 GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM KARARI Geminin işletilmesi ile elde edilebilecek potansiyel gelir, Geminin söküme gönderilmesi halinde elde edilecek hurda satış geliri Armatör kararı Geri Dönüşüm

16 Geri dönüşüm-yeniden Kazanım Çöpün ya da hurdanın ham madde olarak kullanılıp yeniden imalata katılmasıdır. ATIĞI AZALTMAK YENİDEN KULLANMAK ATIĞI ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRMEK İnsan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketim doğal dengeyi bozmaktadır. İnsanların 2050 ye kadar dünyanın üretebileceğinden 2 kat fazla tüketeceğini varsayarsak, Gemi Geri Dönüşüm Sektörü ve diğer dönüşüm sektörlerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Doğal kaynaklar sınırsız değildir.

17 Gemi Geri Dönüşüm, IMO'nun da kabul ettiği gibi YEŞİL bir endüstridir. Hurdanın geri dönüştürülmesi ve yeniden kazanılması faaliyetinin ilk halkasında yer alır.

18 HURDADAN ÇELİK ÜRETİMİ PROSESİ

19 Hurdadan çelik üretimi doğal kaynak tüketimini azaltırken aynı zamanda çevreyi korur. HURDADAN ÇELİK GERİ KAZANILDIĞINDA ; %74, ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMAKTA, % 90 ORANINDA HAMMADDE KAYNAKLARI KORUNMAKTA, SU TÜKETİMİNDE % 40 ATIK SU KİRLENMESİNDE % 76 HAVA KİRLENMESİNDE % 86 MADEN ATIKLARINDA % 96 AZALMA TESPİT OLUNMUŞTUR.

20 1 TON ÇELİK ÜRETİMİNDE ENERJİ SARFİYATLARI 7400 joule 1350 joule

21 Türkiye, termik santraller, rafineriler ve fabrikalardan atmosfere yılda 250 milyon metreküp karbondioksit salımı yapmaktadır. 1 ton hurda çeliğin eritilmesi işleminde ; karbondioksit salınım miktarı 280 kg iken, Demir cevherinden çelik üretiminde bu rakam 2200 kg dır.

22 1 ton çelik üretimi için 2.5 ton cevher işlenmektedir. 2.5 ton cevher elde etmek için ise yaklaşık 15 ton toprak kazmak ve bu toprağı taşımak gerekir. SONUÇ : Doğa tahribatı ve yeşil doku kaybı

23 TÜRK GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ

24 TARİHÇE Türkiye de Gemi Söküm faaliyetleri 1940 ve 1950 li yıllarda İstanbul Haliç te başlamıştır yılına kadar, bu bölgede devam eden faaliyetler Haliç in konumu nedeniyle durdurulmuştur. Aliağa Taşlı burnu ile Ilıca burnu arasındaki 600 dönümlük arazi 1976 yılında BAKANLAR KURULU KARARI İLE Gemi Gemi Söküm Bölgesi olarak ilan Edilmiştir.

25 Gemi Geri Dönüşüm sektörü ; Ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin seferlerden çekilmesi ve yerlerine yeni tonajda gemilerin getirilmesi, daha güvenli ve çevreye duyarlı, daha fazla işletme verimi olan, denizcilik risklerini daha aza indiren tabii bir teknolojik süreç içinde yerini bulmaktadır.

26 SAHİL UZUNLUĞU 1450 METRE 600 DÖNÜM 25 +ABC PARSEL

27 GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ GEMİ SÖKÜM BÖLGESİ DEMİRÇELİK FABRİKALARI 15 KM Bölgedeki demir çelik fabrikalarına yakınlık ve taşıma maliyetleri açısından önemlidir. DEMİ ÇELİK FABRİKALARI

28 40 yıl boyunca birçok tipte geminin geri dönüşümü yapılmıştır. Son beş yıl 3.6 Milyon ton

29 Hurda gemilerin % 95 i çelik bununda % 98 i geri dönüştürülebilen maddelerdir. Ekonomi ve Çevre açısından yapılmaya değer bir sektördür.

30 26 parsel üzerinde 22 işletme

31 FİRMA GEMİ SÖKÜM İZNİ VE YETKİ BELGELERİ

32 GERİ DÖNÜŞÜM KAPASİTESİ TON /YIL

33 Sektörümüz tam kapasite ile yaklaşık 1800 kişiye istihdam olanağı sunmaktadır. Yan sanayi ile birlikte bu rakam yaklaşık i bulmaktadır.

34 GEMİLERİN TEDARİKİ BROKERLER ARACILIĞI İLE ; A. AİT OLDUĞU DEVLETTEN B. ARMATÖRÜNDEN İHALE YOLU İLE TEDARİK EDİLİR

35 BULUNDUĞU LİMANDAN ALİAĞA TESİSLERİNE İKİ YOLLA GELİRLER. SEYRÜSEFER HALİNDE ROMORKÖR YEDEĞİNDE

36 GERİ DÖNÜŞÜM METHODU LANDING-BAŞTANKARA

37 Gemi Geri Dönüşüm kesim planı TAVA

38 Kesim planı

39 Gemi Geri Dönüşüm saha yerleşim planı

40 BEACHING VE LANDING METHODLARI YIILIK MAKSİMUM MED CEZİR ORT. 45 CM ASYA ÜLKELERİ ÇİN-HİNDİSTAN-PAKİSTAN- BANGALDEŞ VB (YÜKSEK MED CEZİR)

41 Gemi Geri Dönüşüm faaliyetleri Ulusal Kanunlar ve Uluslararası sözleşmeler kapsamında yapılmaktadır.

42 GGD İŞ AKIŞI GEMİNİN, SÖKÜM BÖLGESİ DEMİR ALANINA VARIŞI İLK KONTROL GÜMRÜK- DENİZ POLİSİ-SAHİL SAĞLIK-LİMAN BŞK. GÜMRÜK MUHAFAZA VE SURVEY KONTROLLERİ ALİAĞA LİMAN BSK.LIĞI BAŞTANKARA İZNİ ATIK YÖNETİM MERKEZİ KONTROLLERİ RADYASYON- GAZ-OKSİJEN-ASBEST TESPİTİ- ENVANTER RP LİMAN BAŞKANLIĞI SÖKÜM İZNİ ALINMASI DİTAŞ TARAFINDAN TESİSTE GEMİNİN EMNİYETE ALINMASI ÇEVRE-ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ NOTIFIKASYON ONAYI LİMAN BAŞKANLIĞI MÜTEMMİM CÜZ TESPİTİ DTO-GSK UZMANI- GÜMRÜK GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ İTHALAT İZNİ ALINMASI ATIK YÖNETİM MERKEZİ ASBEST SÖKÜMÜ TEHLİKELİ.ATIKLARIN TOPLANMASI SIVI ATIKLARIN KABULÜ LİMAN BAŞKANLIĞI TAVA SÖKÜM İZNİ ALINMASI GERİ DÖNÜŞÜM FAALİYETLERİ HURDA, SAÇ, MADEN VE EKİPMANLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ GEMİNİN BİTİŞİ LİMAN BŞK. BİLDİRİM

43 GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ ÜYELERİMİZE VERİLEN HİZMETLER İdari hizmetler Hukuk İlgili Bakanlıklar ve kurumlarla iletişim Ortak sağlık ve Güvenlik hizmeti Atık yönetimi ILO-IMO ve BASEL ile iletişim Sektörü tanıtma faaliyetleri Eğitim planlamaları

44 İLETİŞİM VE İDARİ HİZMETLER

45 BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

46 MERKEZİ ATIK YÖNETİM HİZMETLERİ Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından 2004 yılında oluşturulan özel bir atık yönetim-takip sistemi uygulanmaktadır. Dernek bünyesinde faaliyet gösteren Atık Yönetim Merkezi Birimi Hurda gemilerde mevcut atıklarının tespiti-toplanması-sökülmesi, geçici depolanması bertarafının sağlanarak ve raporlanması faaliyetlerini merkezden yürütmektedir.

47 Söküm işlemleri Başlamadan Önce; Gaz-solunabilir hava ölçümleri-ilaçlama faaliyetleri

48 GGDSD Atık Yönetim Merkezi Atık Envanter çalışması

49 ASBEST VE DİĞER İZOLASYON ENVANTERİ ÇALIŞMASI- İŞARETLEME

50 HER GEMİDE RADYASYON- RADYOAKTİF ATIK KONTROL

51 Gemi söküm bölgesi radyasyon tarama panelleri

52 ATIK YÖNETİM DÖNGÜSÜ TESPİT RAPORLAMA KAYIT SEVK GEÇİCİ DEPOLAMA TOPLAMA-SÖKME

53 AB YE UYUMLU ATIK YÖNETİMİ MEVZUATI

54 Hurda gemilerden kaynaklanan atıklar Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yönetilmektedir.

55 ATIK YÖNETİM MERKEZİ ATIK TOPLAMA FAALİYETLERİ

56 GGDSD ATIK YÖNETİM MERKEZİ ASBEST SÖKÜMÜ

57 GGDSD DİĞER KURULUŞLARDA ASBEST TESPİT-SÖKÜM VE EĞİTİM FAALİYETLERİ

58 GEÇİCİ ATIK DEPOLAMA İSTASYONU

59 GERİ DÖNÜŞÜM ATIKLARI ENERJİ GERİ KAZANIMI DÜZENLİ DEPOLAMA GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ MADEN HAMMADESİ ÇİMENTO FB.YAKMA ELEKTRİK ENERJİSİ ÇİMENTO- KİREÇ ÜRETİMİ ISI ENERJİSİ İZAYDAŞ YAKMA

60 GEMİ GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÇEVRE VE EKONOMİYE KATKILARI

61 GERİ KAZANIM HURDA ATIKLAR EKİPMAN

62 MADEN GERİ KAZANIMI Gemilerin yapısal elemanlarımda kullanılan Bakır-krom-Aliminyum vb Madenlerin geri kazanımı

63 Ekipmanlar; Gemi İnşa ve Yat İnşa sanayinde kullanıldığı gibi ihraç edilerek önemli bir döviz girdisi sağlamaktadır.

64 Ülkemiz çelik üretiminde kullanılan hurdanın % 65 i, çeşitli ülkelerden ithal edilmektedir hurda ithalatı: 20 milyon ton

65 GENEL OLARAK TÜRKİYE DE ÇELİK HAMMADDESİ TÜKETİMİ 30 MİLYON TON İÇ PİYASA 11 MİLYON TON İTHALAT 19 MİLYON TON Gemi Geri dönüşüm sektörünün, demir-çelik sektörüne sağladığı hammadde katkı payı % 3 tür.

66 201Çelik Sektörünün Bölgeler İtibariyle Hurda Tüketimi 2013 (000 ton) Potansiyel Tüketim Gerçekleşen Tüketim Marmara İzmir İskenderun Karadeniz TOPLAM Aliağa bölgesindeki çelik üreticileri, gerçekleştirdikleri 7.5 milyon tonluk hurda tüketimlerinin 1 milyon tonunu gemi geri dönüşüm sektöründen tedarik etmiştir.

67 GEMİ HURDALARININ ÖNEMİ Gemi sacları, katışık maddeler ve istenmeyen kimyasal bileşimlerden arınmış niteliğiyle, üretim kalitesi ve verimliliği olumlu yönde etkilemektedir. Gemi sacları, kesilmiş sac hurdaları olduklarından yassı mamullerin sahip olması gereken fiziksel (et kalınlığı, yassılık ve ebat) ve kimyasal özelliklere sahiptirler. Gemi sacı, ağır hurda olduğundan, enerji verimliliğini de arttırmaktadır.

68 Ekonomiye katkı HAMMADDE Demir çelik fabrikaları ve haddehanelerin hurda hammadde ihtiyaçlarının sağlanması. Hurda hammadde ithalatının düşürülmesi Yassı demir çelik mamullerinin üretim kalite standartlarının artırılmasına katkı KATMA DEĞER Fabrikaların ithal hurda hammadde tedarik maliyetlerin düşürülmesi sonucu ton başına 50 USD döviz tasarrufu Makine ve ekipmanların yeniden kullanımı sonucu döviz tasarrufu Vergi-prim İSTİHDAM Gemi geri dönüşüme bağlı olarak gelişen, Gemi yan sanayi Haddehaneler Müteahhitler, Taşeronlar, Nakliyeciler Yardımcı hizmetler ile birlikte kişiye direkt istihdam

69 Son beş yılda ülkemizde geri dönüştürülen gemilerle 200 milyon dolar döviz tasarrufu sağlanmıştır.

70 Gemi geri dönüşümü emek yoğun bir sanayidir. Bu sanayinin gelişmesi talebi arttırır, gemi tamiri, inşası, hadde işleri ve metal sanayi ve taşımacılık sektörünü hızlandırır, köy ve şehirlerde ekonomiyi harekete geçirir ve iş fırsatlarını arttırır.

71 ÇEVRE-ISG ÖNLEMLERİ EĞİTİM-SAĞLIK FAALİYETLERİ

72 BETON ALANLARDA SÖKÜM

73 MAZGALLAR

74 YAĞ KİRLİLİĞİ ÖNLEME TEDBİRLERİ ACİL MÜDAHALE ODALARI

75 YANGIN ÖNLEME TEDBİRLERİ

76 YANICI MADDELERİN KESİM ÖNCESİ SÖKÜMÜ

77 Tesislerimizde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gerekleri yerine getirilmektedir.

78 VİNÇ-ÇELİK HALAT-SAPAN-PLATFORM-SEPET-ZİNCİR-KOMPRASÖR 3 AYLIK PERİYODİK TEKNİK KONTROLLER

79 EĞİTİM FAALİYETLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEKTÖREL RİSKLER PATLAMA -YANGIN ASBEST İLK YARDIM VB.

80 MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARI KAYNAKÇI- BAKIM ONARIMCI-KAZANCI-HİJYEN

81 GGD ULUSAL MESLEKİ STANDART VE YETERLİLİKLER YAYIMLANDI GGD OPERASYON SORUMLUSU GGD İŞÇİSİ

82 GEMİ SÖKÜM BÖLGESİ ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK HİZMETLERİ BİRİMİ

83 YILLIK SAĞLIK TARAMALARI-HASTALIK ANALİZLERİ AKCİĞER- SFT KAN GÖZ DİBİ ŞEKER RENK KÖRLÜĞÜ İŞİTME TESTLERİ

84 ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İL MD.LÜĞÜ DENİZ SUYU KALİTE/DEĞER ÖLÇÜMLERİ (6 AYDA BİR )

85 ÇALIŞMA ALANI MARUZİYET ÖLÇÜMLERİ

86 Firmalarımız Çevre-İş sağlığı-kalite ve ISO 30000/2009 Gemi geri Dönüşüm sertifikalarına sahiptir.

87 DÜNYADA GEMİ GERİ DÖNÜŞÜMÜ 1 MİLYON TON Amerika-Norveç - Danimarka - Hollanda - Belçika - Polonya Almanya -Portekiz - İspanya Kanada, Ukrayna Rusya -Brezilya Meksika Vietnam vb.. 5 MİLYON 2 MİLYON 2 MİLYON 1 MİLYON

88 Dünyada yıllık 15 milyon tonu aşan bir gemi geri dönüşüm kapasitesine ihtiyaç vardır ve şu anda dünya üzerinde sağlıklı söküm yapan tesislerin kapasiteleri, bu sayıya yaklaşamamaktadır.

89 HONKONG SÖZLEŞMESİ Gemilerin Güvenli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümüne ilişkin Sözleşme 2009 yılında ülkemiz tarafından diplomatik konferansta kabul edilmiştir.

90 AB ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞINA UYUMLU GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM YÖNETMELİĞİ 22 Ekim 2013 tarihinde Gemi Geri Dönüşüm Yasası AB Parlamentosu nun ana toplantısında onaylamış ve tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Yasanın amacı; AB Bayraklı gemilerin geri dönüşümü sırasında oluşabilecek olumsuz emniyet ve çevre etkilerinin, gereksiz ekonomik yük oluşturmadan azaltılmasının sağlanmasıdır. Yeni Yasa, AB Bayraklı gemilerin OECD ülkeleri dışında kalan ülkelerde yer alan tesislerde minimum çevresel ve emniyet koşulları yerine getirerek yasal olarak geri dönüştürülebilmesine imkân sağlamaktadır.

91 Asya da yetersiz koşullar altında gemi sökümü yapan ülkelerin sağlıksız ve çevreye zarar veren tesislerinde söküm yapılmasına müsaade edilmesi; BASEL Sözleşmesi, IMO-ILO tarafından yayımlanan yönetmelikler çerçevesinde söküm yapılması henüz bağlayıcı nitelikte DEĞİLDİR.

92 Asya da yetersiz koşullar altında gemi sökümü yapan ülkelerin sağlıksız ve çevreye zarar veren tesislerinde söküm yapılmasının engellenmesi beklenmektedir.

93 Ülkemiz Uluslararası sözleşmelere taraf olmanın bir adım ötesine geçerek bu sözleşmelerin hazırlanmasında lider konumundadır. TÜRKİYE özellikle sözleşme öncesinde saha çalışma ve uygulamalarına tesislerinde ev sahipliği yapması ile uygulayıcı taraftan, kural koyucu tarafa geçmiştir.

94 ASYA ÜLKELERİ İLE REKABET MÜMKÜN MÜ? Çevre iş sağlığı yatırımları-iş makine parkı -İşçi ve Atık bertaraf maliyetleri açısından diğer diğer Asya ülkeleri Türkiye ye nazaran avantajlı durumdadır.

95 DEĞİŞİMİN RESMİ 2014

96

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM ENDÜSTRİSİ GEMİSANDER

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM ENDÜSTRİSİ GEMİSANDER GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM ENDÜSTRİSİ Dünya ticaretinin en önemli unsuru olan deniz taşımacılığında, dünya denizlerinde dolaşmakta olan 300 GT üzerinde 48.000 gemi bulunmaktadır ve bu gemilerin yaş ortalaması 24

Detaylı

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 2016 SEKTÖR RAPORU

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 2016 SEKTÖR RAPORU 1. GENEL OLARAK GEMİ GERİ DÖNÜŞÜMÜ Gemi Geri Dönüşüm Endüstrisi; ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin seferlerden çekilmesi ve yerlerine yeni tonajda ve teknolojide çevreye duyarlı, daha fazla işletme

Detaylı

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ SEKTÖR RAPORU

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ SEKTÖR RAPORU GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ SEKTÖR RAPORU 2018 1.GENEL OLARAK GEMİ GERİ DÖNÜŞÜMÜ Gemi Geri Dönüşüm Endüstrisi; ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin seferlerden çekilmesi ve yerlerine yeni tonajda

Detaylı

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Murat KORÇAK Kimya Yüksek Mühendisi 2. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisi 1 Sunum İçeriği Denizcilik Sektörüne Temel Bakış

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

Türkiye de ÖTA Atık Yönetimi Sempozyumu ( 2012 )

Türkiye de ÖTA Atık Yönetimi Sempozyumu ( 2012 ) Türkiye de ÖTA Atık Yönetimi Sempozyumu ( 2012 ) 25 Nisan, Side / Antalya Mine Koç, Anel Doğa Entegre Geri Dönüşüm Endüstri A.Ş., Kocaeli/Türkiye Yönetmelikler Katı Atıklar Çevre Kanunu 1983 Tehlikeli

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti İstatistikleri 2012 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...3 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN YÜK

Detaylı

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007 TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 1 23.02.2007 Demir ve Çelik Döküm Sanayi sektörü; endüksiyon, ark veya kupol ocaklarında, çeşitli pik demiri, çelik hurdaları ve ferro alaşımların ergitilerek, kalıplama tesislerinde

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti 2012 İstatistikleri 2013 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...1 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN

Detaylı

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği 2 Kasım 2010 İstanbul Dünyanın En Büyük Ham Çelik Üreticileri (1000

Detaylı

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 2017 YILI SEKTÖR RAPORU

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 2017 YILI SEKTÖR RAPORU 1. GENEL OLARAK GEMİ GERİ DÖNÜŞÜMÜ Gemi Geri Dönüşüm Endüstrisi; ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin seferlerden çekilmesi ve yerlerine yeni tonajda ve teknolojide çevreye duyarlı, daha fazla işletme

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017)

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ Sayfa 0 Çelik Boru Sanayi 1. Giriş 1.1. Sektörün Tanımı Çelikten mamul borular; kullanım alanlarına, boyutlarına ve üretim yöntemlerine göre

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

193 ülkeye ihracat. Hurdadan çelik üretimi oranı % yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi

193 ülkeye ihracat. Hurdadan çelik üretimi oranı % yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi 2019 Dünyanın altıncı büyük çelik ihracatçısı 193 ülkeye ihracat Hurdadan çelik üretimi oranı % 69 2018 yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi 2018 İhracat Değeri 31,6 milyar USD Toplam İhracattaki

Detaylı

1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız.

1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız. TÜRKİYE GAZBETON ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ 1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız. Gazbeton Üreticileri Birliği Derneği Kasım 1990 tarihinde, ülkemizdeki gazbeton yapı

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-1 HABER BÜLTENİ 24.2.216 Yük İstatistikleri, 216 Yük elleçlemesi %12,1 arttı Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı ayında bir önceki yılın

Detaylı

Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu. Ahmet Çolak 11 Haziran 2014

Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu. Ahmet Çolak 11 Haziran 2014 Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu Ahmet Çolak 11 Haziran 2014 DERS ALINAN DENİZ KAZALARI (GÖRSELLER) İLK OLARAK 11 ARALIK 1999 TARİHİNDE MALTA BAYRAKLI ERİKA TANKERİ FRANSA DUNKIRK

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ Serpil Çimen Teknik İşler Direktörü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği 15 Ocak 2014 WOW Kongre Merkezi -İstanbul Türkiye nin Ham Çelik Üretimi (mmt)

Detaylı

ENERJİ PERFORMANS SÖZLEŞMESİ İLE ATIK SU ISI GERİ KAZANIMI SİSTEMİ

ENERJİ PERFORMANS SÖZLEŞMESİ İLE ATIK SU ISI GERİ KAZANIMI SİSTEMİ ENERJİ PERFORMANS SÖZLEŞMESİ İLE ATIK SU ISI GERİ KAZANIMI SİSTEMİ OSMAN KİPOĞLU 5. ULUSAL VERİMLİLİK KONGRESİ 7 EKİM 2015, ANKARA Ajanda EWE ve Enervis Hakkında Türkiye de Enerji Verimliliği Enerji Performans

Detaylı

Ülkemizde Elektrik Enerjisi:

Ülkemizde Elektrik Enerjisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik-Bilgisayar Bilim Kolu Eğitim Seminerleri Dizisi 6 Mart 8 Mayıs 22 Destekleyen Kuruluşlar: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

SUNUM İÇERİĞİ DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ II. KARDEMİR III. YATIRIMLARIMIZ 2 / 48

SUNUM İÇERİĞİ DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ II. KARDEMİR III. YATIRIMLARIMIZ 2 / 48 SUNUM İÇERİĞİ I. DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ II. KARDEMİR III. YATIRIMLARIMIZ 2 / 48 3 / 48 DÜNYA HAM ÇELİK ÜRETİMİ 2013 2014 Dünya ham çelik üretimi yaklaşık 1,618 milyar tondur. Çin, Dünya

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, Türkiye gümrük bölgesine girecek ek-1 deki listede yer alan atıkların denetim işlemlerini kapsar.

TEBLİĞ. MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, Türkiye gümrük bölgesine girecek ek-1 deki listede yer alan atıkların denetim işlemlerini kapsar. 31 Aralık 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28868 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNM ASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİM İ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİM

Detaylı

GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... www.gepyesilenerji.com

GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... www.gepyesilenerji.com TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... TUZLA DÜZCE KEMERBURGAZ ALMANYA GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ Hedefimiz, sanayicilerimize entegre atık yönetim planı sunarak tek noktadan en ekonomik ve zaman

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ 15.8.216 Yük İstatistikleri, Temmuz 216 Yük elleçlemesi %1, arttı Sayı:Y-7 Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı Temmuz ayında bir

Detaylı

2012 YILI KOSTER PİYASA RAPORU

2012 YILI KOSTER PİYASA RAPORU 2012 YILI KOSTER PİYASA RAPORU İçindekiler Konu Sayfa No: Koster Piyasalarının Genel Durumu 2 Petrol ve Gemi Yakıt Fiyatları 3 Avrupa, Akdeniz ve Karadeniz Ekonomileri 5 2012 Genel Değerlendirme 5 İmalat

Detaylı

TAB VERİ-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ VERİ HİZMETİ

TAB VERİ-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ VERİ HİZMETİ TAB VERİ-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ VERİ HİZMETİ Mayıs Ayı Analizi Mayıs ayında da pazardaki arz talep dengesinde önemli bir değişiklik meydana gelmediğinden ürün bazlı aşağı yukarı hareketlilik gözlenmektedir.

Detaylı

ÖTA Ekonomik Operatör AB ve Geri Dönüşüm

ÖTA Ekonomik Operatör AB ve Geri Dönüşüm AB ve Geri Dönüşüm Avrupa Birliği, araçların geri dönüşümüyle hurdalara hayat vermeye hazırlanıyor. AB nin Otomotiv üreticilerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar doğrultusunda; AB bölgelerindeki ülkelerin

Detaylı

DEMİR ÇELİK, DEMİR ÇELİK EŞYA

DEMİR ÇELİK, DEMİR ÇELİK EŞYA DEMİR ÇELİK, DEMİR ÇELİK EŞYA SITC NO ARMONİZE NO : 67 - Demir-Çelik : 72 - Demir-Çelik 73 - Demir veya Çelik Eşya DEMİR-ÇELİK Demir-çelik sektörü ülke ekonomisi ve sanayileşmede lokomotif sektör özelliğine

Detaylı

ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI

ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR KAPSAMINDA ÖTL VE ÖTA LİSANS UYGULAMALARI Hasan SEÇGİN Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 29 Nisan 2009 tarihli

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Yazarın Üçüncü Basıma Ön Sözü Çeviri Editörünün Ön Sözü Kısaltmalar Başlıca Deniz Ticaret Terimleri XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Bölüm 1 Deniz Ticareti ve Küresel Ekonomi 3 1.1 Giriş

Detaylı

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 13.09.2017 Ankara Sunum İçeriği Minamata Sözleşmesi Türkiye de Mevcut Durum Cıvaya İlişkin Ön Değerlendirme Projesi Yürütülecek

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 1.1. Dünya da Enerji...1 1.1.1. Dünya Birincil Enerji Arzındaki Gelişmeler ve Senaryolar...1 1.2. Türkiye de Enerji...4 1.2.1. Türkiye Toplam Birincil Enerji

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ 1. Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 2. Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 1- GEMİLERDEN ATIK

Detaylı

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER AYŞE YASEMİN ÖRÜCÜ ODTÜ Mezunları Derneği Ankara, 2011 Tespitler Kopenhag-Cancun: İD BM kapsamında çözülebilecek bir konu mu? Kopenhag maliyeti: 1 trilyon $;belirsizlik

Detaylı

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK YÜKLERİMİZİ YAKLAŞIK %90 ORANINDA KARAYOLU İLE NEKLEDİYORUZ. YÜK NAKLİYESİNDE DENİZLERİMİZDEN SADECE %5 ORANINDA FAYDALANABİLİYORUZ. KARAYOLUNUN YAKIT SARFİYATI ÇOK YÜKSEK DOLAYISIYLA

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/3)

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/3) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/3) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye gümrük

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

ATIK KODLARI VE LİSANS L

ATIK KODLARI VE LİSANS L ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ ATIK KODLARI VE LİSANS L KONULARI Murat ŞAHİN ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

Detaylı

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TİPİ GEMİLER Sovyet Dönemi Modern Tarz 4500 6200 DWT 8000 DWT - VOLGA AZOV MAX - VOLZHSKIY - VOLGO-DON - 2900-3500 DWT - VOLGO-BALT - SORMOSKIY - OMSKIY - SIBIRSKIY

Detaylı

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2016 yılında 142,1 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %2,7 pay alan madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre %3,1 lik azalışla 3,79 milyar USD olarak

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek.

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE DÖNGÜSEL EKONOMİ YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ. Dr. Belma SOYDAŞ SÖZER Biyokütle Enerjisi Grubu Koordinatörü

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE DÖNGÜSEL EKONOMİ YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ. Dr. Belma SOYDAŞ SÖZER Biyokütle Enerjisi Grubu Koordinatörü İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE DÖNGÜSEL EKONOMİ YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ Dr. Belma SOYDAŞ SÖZER Biyokütle Enerjisi Grubu Koordinatörü (bssozer@yegm.gov.tr) Döngüsel Ekonomi Kongresi, 5-6 Ekim 2017,

Detaylı

plastik sanayi TÜRKİYE POLİPROPİLEN DÜNYA VE Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği

plastik sanayi TÜRKİYE POLİPROPİLEN DÜNYA VE Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği 2013 plastik sanayi DÜNYA VE TÜRKİYE POLİPROPİLEN RAPORU Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri YÖNETİCİ ÖZETİ : Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Polipropilen

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Mehmet Ali FİNCAN 24. Grup Meslek Komitesi Başkanı ANA METALLERİN İMALATI 24. Grup Demir-Çelik ve Sıcak Hadde Mamulleri Sanayii 25. Grup Bağlantı Elemanları,

Detaylı

Enerji Verimliliğinde Finans ve İnşaat Sektörü İşbirliği

Enerji Verimliliğinde Finans ve İnşaat Sektörü İşbirliği Enerji Verimliliğinde Finans ve İnşaat Sektörü İşbirliği 1 Hangi Sektörlerde Enerji Verimliliği 2009 AB raporu İnşaat Yapı ve Binalarda ; Tüketimin %40 Sera Gazı Salınımının katkısı %36 İmalat San Araba

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ

ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ B. Kaan KÖKTÜRK Daire Başkanı 17 Kasım 2017 1 DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ (TTE Anlaşması) Tarım Ürünleri (DTÖ, AB, BMAEK, OECD Sanayi Ürünleri (Gümrük Birliği

Detaylı

SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ

SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ 2018 Dünyanın onuncu büyük çelik ihracatçısı Hurdadan çelik üretimi oranı %69 2017 yılında 37,5 milyon ton ham çelik üretimi SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ TÜRK EKONOMİSİNİN

Detaylı

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır.

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır. Kariyer Mühendislik 2011 yılında gelişen çevre ve iş güvenliği mevzuatlarının Türkiye de uygulanmasını hedef alarak kurulmuştur. Şirket çalışanlarının ve kurucusunun yıllar içerisinde elde etmiş olduğu

Detaylı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) - Ekler Haziran 2014 Ek 2.1: Ulusal Mevzuat URS-EIA-REP-203876 Genel Çevre Kanunu, Sayı: 2872 ÇED Yönetmeliği

Detaylı

BUNKER Kasım 2016, İMEAK DTO Meclis Salonu. A.Deniz ERAYDIN CEO CYE Petrol / Istanbul

BUNKER Kasım 2016, İMEAK DTO Meclis Salonu. A.Deniz ERAYDIN CEO CYE Petrol / Istanbul 3 Kasım 2016, İMEAK DTO Meclis Salonu A.Deniz ERAYDIN CEO CYE Petrol / Istanbul Her yüz yılda bir yeni yakıt teknolojileri hayatımıza girmiş 8 stratejik kanal ve boğaz deniz ticaretinde belirleyici rol

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar henüz ekonomik

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 Geri Dönüşüm Metotları Geri dönüştürme metotları her malzeme için farklılık göstermektedir: - Alüminyum - Demir (Çelik) - Plastik malzemeler

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU

2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU 2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Binler MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2017 yılında 156,7 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %3 pay alan madencilik

Detaylı

Fatih GEMALMAZ LOKMAN GERĐ KAZANIM A.Ş.

Fatih GEMALMAZ LOKMAN GERĐ KAZANIM A.Ş. Fatih GEMALMAZ LOKMAN GERĐ KAZANIM A.Ş. İÇERİK GEKSANDER MALZEME GERİ KAZANIM ÖTL AVRUPA ÖTL YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖRNEK 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ÖTL PİROLİZ ÖTL AVRUPA HİKAYESİ GERİ KAZANIMCI BEKLENTİ Geri Kazanım

Detaylı

TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK

TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK Shaping Cotton s Future COTTON USA CONFERENCE TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK CEM NEGRİN TGSD BAŞKANI TÜRK EKONOMİSİ GÖSTERGELER 2012 2013 2014 TAHMİNLERİ EKONOMİK BÜYÜME % 2,1 4,0 4,0 MİLLİ GELİR MİLYAR

Detaylı

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ KBSB Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği - 2014 Ahmet Cevat Akkaya www.kbsb.org.tr Milyar Kaçınılmaz Son? Misyon? Tek gerçek kaynak - Dünya Dünya popülasyon

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır:

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır: 20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Eylül 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

15 Aralık 2016 ANTALYA. Atık Akümülatörlerin Yönetimi Antalya 1

15 Aralık 2016 ANTALYA. Atık Akümülatörlerin Yönetimi Antalya 1 15 Aralık 2016 ANTALYA Atık Akümülatörlerin Yönetimi -15.12.2016 - Antalya 1 Sunum Abdurrahman ACAR AKÜDER Yön. Kur. Başkanı Atık Akümülatörlerin Yönetimi -15.12.2016 - Antalya 2 Çevrenin ve Doğal Kaynakların

Detaylı

YÖNETİM PLANI. 1- Tesis İletişim Bilgileri

YÖNETİM PLANI. 1- Tesis İletişim Bilgileri 1- Tesis Firma Adı: Adres: Faks: Vergi Kimlik Numarası: Tesis Sahibi: E-posta: 2- Firmada Atık Yönetiminden Sorumlu Kişiye Ait Adı Soyadı: Adres: Faks: E-posta: 3- ATIKLARIN OLUŞTUĞU PROSES VE FAALİYETE

Detaylı

ÇİMENTO ENDÜSTRİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ÇİMENTO ENDÜSTRİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇİMENTO ENDÜSTRİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İNŞ.YÜK.MÜH.YASİN ENGİN yasin.engin@gmail.com Şubat, 2015 İçerik Dünyada ve Türkiye de Çimento Üretimi CO 2 Emisyonu Sürdürülebilir Üretim Alternatif Hammaddeler

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017

ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 Giriş Tarihçe Çevre Politikası Çevresel Etkiler Atık Yönetimi Veriler Eğitimler ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 Ulus Metal çevre ile ilgili faaliyetlerini web sayfası aracılığıyla,

Detaylı

Ayakkabı Sektör Profili

Ayakkabı Sektör Profili Ayakkabı Sektör Profili Elif UĞUR Ayakkabı, çok eski çağlarda insanların zorlu coğrafya ve iklim koşullarında ayaklarını muhafaza etmek ve zarar görmelerini engellemek amacıyla kullanılırken günümüzde

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

TUZLA DERİ OSB GERİ DÖNÜŞÜM A.Ş. KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ. www.tuzlageridonusum.com

TUZLA DERİ OSB GERİ DÖNÜŞÜM A.Ş. KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ. www.tuzlageridonusum.com KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ DÜZCE TUZLA KEMERBURGAZ ALMANYA (TGD) Hedefimiz, sanayicilerimize entegre atık yönetim planı sunarak tek noktadan en ekonomik ve zaman tasarruflu

Detaylı

KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ

KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ Prof. Dr. Güven ÖNAL Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı 1 Sunumun Ana Konuları Dünya da Kömür ve Enerji Türkiye nin Kömür Rezervleri ve Üretimi Türkiye nin Enerji Durumu Yerli

Detaylı

ATIK YÖNETİM PLANI. Hazırlayan: Büşra SAĞLIK

ATIK YÖNETİM PLANI. Hazırlayan: Büşra SAĞLIK ATIK YÖNETİM PLANI Hazırlayan: Büşra SAĞLIK Atık Nedir? 2015 yılında yayınlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği ne göre atık; üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye

Detaylı

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 Sektörel Görünüm: Yük Taşımacılığı ve Limancılık Ağustos 2018 I İÇİNDEKİLER 1. Demiryolu... 6 2. Karayolu... 7 3. Denizyolu... 8 4. Havayolu Taşımacılığı... 11 5. Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 1.

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları 12/03/2018 ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 8 Mart 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ UYGULANACAK PROJELER LİSTESİ

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ UYGULANACAK PROJELER LİSTESİ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ UYGULANACAK PROJELER LİSTESİ 1- Rafineriler a) Ham petrol rafinerileri, b) 500 ton/gün üzeri taşkömürü ve bitümlü maddelerin gazlaştırılması ve sıvılaştırılması projeleri,

Detaylı

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi CAM SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE'DE ÜRETİM Cam sanayii, inşaat, otomotiv, meşrubat, gıda, beyaz eşya, mobilya,

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi (*) * Ders notları 12.10.2018 tarihinde güncellenmiştir. Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanunlar 1983: 2872 sayılı Çevre Kanunu 2006: 5491

Detaylı

İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT. Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT. Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı TÜRKİYE GSYH & İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜME HIZLARI (1999-2010) 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0% -10,0% 18,5%

Detaylı

GENEL OLARAK ÇELİK. Dünya da halen genel olarak çelik üretimi

GENEL OLARAK ÇELİK. Dünya da halen genel olarak çelik üretimi Dünya da halen genel olarak çelik üretimi GENEL OLARAK ÇELİK Entegre tesislerde demir cevheri ve kok kömürü ile veya Elektrik Ark Ocaklarında hurdanın ergitilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Çelik ürünleri:

Detaylı

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı 1 ŞİŞECAM ŞİRKET GRUPLARI

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/3)

Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/3) Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/3) Amaç MADDE 1? (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye gümrük bölgesine

Detaylı

Erdemir Grubu 2010 Yılı Altı Aylık. 03 Ağustos 2010

Erdemir Grubu 2010 Yılı Altı Aylık. 03 Ağustos 2010 Erdemir Grubu 21 Yılı Altı Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 3 Ağustos 21 SORUMLULUK BEYANI Ereğliğ Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Ş (Erdemir) gerekli görüldüğü ğ durumlardayazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ 7. TÜRKTAY Türkiye de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli 19-20 Ekim 2016, ANKARA 4. Oturum Türkiye de Döngüsel Ekonomi

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR L HAKKINDA YÖNETMELİK ÇEVRE İZNİ

Detaylı

plastik sanayi PVC TÜRKİYE DÜNYA VE RAPORU Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği

plastik sanayi PVC TÜRKİYE DÜNYA VE RAPORU Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği 2013 plastik sanayi DÜNYA VE TÜRKİYE PVC RAPORU Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri YÖNETİCİ ÖZETİ : PVC tüm dünyada üretimi, tüketimi ve dış ticareti en fazla olan plastik

Detaylı

ÇORLU ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr

ÇORLU ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr DÜZCE TUZLA KEMERBURGAZ ALMANYA KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ TEMİZ ÇEVRE, TEMİZ GELECEK www.ekolojikenerji.com.tr

Detaylı

Mehtap KARAHALLI ÖZDEMİR Maritime Sector Expert 06 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara

Mehtap KARAHALLI ÖZDEMİR Maritime Sector Expert 06 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara 5. Çalışma Grubu Çalıştayı Denizcilik Sektörü ve İklim Değişikliği Türkiye ve AB Mevzuatı Arasındaki Farklar Mehtap KARAHALLI ÖZDEMİR Maritime Sector Expert 06 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara Sera Gazı

Detaylı

Konteyner Gemi Piyasalarında. Son Yıllardaki Gelişmeler. 25.02.2013, Istanbul. Chances in Shipping

Konteyner Gemi Piyasalarında. Son Yıllardaki Gelişmeler. 25.02.2013, Istanbul. Chances in Shipping Konteyner Gemi Piyasalarında Son Yıllardaki Gelişmeler 25.02.2013, Istanbul 25 Sektör Gelişimi 6-12 Aylık Kira Ücretleri 1000 TEU Konteyner Gemisi (1997 2012) En yüksek seviye: Mart 2005 (USD 19.500 günlük)

Detaylı

BAKIR SEKTÖRÜ HAZİRAN 2018 RAPORU

BAKIR SEKTÖRÜ HAZİRAN 2018 RAPORU BAKIR SEKTÖRÜ HAZİRAN 2018 RAPORU Şule Şinikoğlu Metaller Sektör Şubesi Yönetici Özeti Bakır sektörü değerlendirmesinde Haziran 2017 ve Haziran 2018 karşılaştırmaları yapılarak sektörün ihracat rakamları

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 Geri Dönüşümün Amacı Var olan kaynakların sonsuz değil kısıtlı olduğunu bilerek harcama bilincine sahip olmaktır. Eğer geri dönüşümü sağlayabilirsek,

Detaylı

alt pozisyonunda yer alan gri çimento ürünü ise sektörde en çok ihraç edilen üründür.

alt pozisyonunda yer alan gri çimento ürünü ise sektörde en çok ihraç edilen üründür. ÇİMENTO HS No: 2523 Çimentonun ana hammaddeleri; kireçtaşı (kalker), kil ve marn (doğadaki kalker ve kil karışımı kayaca) dır. Ülkemiz söz konusu hammaddeler (özellikle kalker) açısından zengin kaynaklara

Detaylı

HEDEF 2023 TÜRK DENİZCİLİĞİ

HEDEF 2023 TÜRK DENİZCİLİĞİ HEDEF 2023 TÜRK DENİZCİLİĞİ METİN KALKAVAN İMEAK DENİZ TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HEDEF 2023 PROJESİ HEDEFİMİZ 2023 YILINDA TÜRK DENİZ TİCARET FİLOSUNUN ÇOK DAHA VERİMLİ, YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLAYAN

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU TÜRKİYE DE ÜRETİM VE TÜKETİM Sağlıklı beslenme konusunda her geçen gün daha da duyarlı davranmaya başlayan tüketiciler kırmızı ete alternatif olarak, daha az yağlı ve daha ucuz

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı