Ateşli Çalışmalar(Bknz 6.Bölüm Ateşli Çalışmalar ve Çalışma İzni)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ateşli Çalışmalar(Bknz 6.Bölüm Ateşli Çalışmalar ve Çalışma İzni)"

Transkript

1 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office BÖLÜM 8D ALPAK ALTIN KURALLAR Amaç Emniyetle ilgili şunları kapsamaktadır: Çalışma İzni Enerjiyi Devre Dışı Bırakma Kazı Çalışmaları Kapalı Alanlara Giriş Yüksekte Çalışması Yük Kaldırma İşlemleri Ateşli Çalışmalar(Bknz 6.Bölüm Ateşli Çalışmalar ve Çalışma İzni) Yol Emniyeti Değişim Yöntemi Bu kurallar, kişisel emniyetin korunmasında minimum standartları ve her türlü çalışma alanında uygulanması gereken önemli kontrol mekanizma ve prosedürleri belirler.amaç, emniyetle ilgili önceki olaylardan çıkarılan derslerin ALPAK çapında paylaşılmasını sağlamak ve yapısı gereği riskli faaliyetler sırasında emniyetin korunması amacıyla tüm tesislerde uyulması gereken temel kuralları vurgulamaktır. Çalışanlarımızın ve içinde bulunduğumuz toplumun emniyetini sağlamak için Emniyetle İlgili Altın Kurallar a mutlaka uyulmalıdır.bu kurallar, çalışma etkinlikleri dışında yer alan risklerden korunmak amacıyla kullanılabilecek güvenli uygulamalar için de bir temel oluşturmaktır. Herkesin bu kuralları bilmesi ve bunlara uyması gerekmektedir.kurallara uyulması maksadıyla bu kuralların aktarılmasında, uygulanmasından, eğitim verilmesinden ve denetlenmesinden yönetim sorumludur.

2 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Çalışma izni : Kapalı alanlara giriş içeren çalışmalar, enerji sistemleri üzerindeki çalışmalar, potansiyel yeraltı tehlikelerinin varolabileceği alanlardaki kazı çalışmaları, yada patlama riski içeren ortamlarda yapılacak ateşli çalışmalara başlamadan önce, aşağıdaki unsurları taşıyan bir izin alınmalıdır: İşin kapsamını tanımlayan Tehlikeleri belirleyen ve riskleri değerlendiren Tehlikeleri ortadan kaldıracak ya da hafifletecek kontrol önlemlerini Çalışmayı diğer ilgili çalışma izinlerine ya da eş zamanlı işlemlere bağlayan Sorumlu kişi ya da kişiler tarafından onaylanmış olan Bu çalışmayla yukarıdaki bilgileri ilgili herkese ileten İş sonrası rutin operasyona dönmek için yeterli kontrolü sağlayan Uyguluma dışı veya yüksek risk içeren bir çalışma yapılacağı zaman, ya da normal çalışma koşullarının sağladığından daha fazla koruma gerektiren özel bir durum olduğunda bir çalışma izni gerekmektedir.izin, çalışmayı etkileyen özel koşulların risk değerlendirmesinin yapıldığına ve personel ile teçhizatı belirlenen tehlikelerden koruyacak uygun kontrol önlemlerinin alındığına dair yazılı bir onay görevi görür.izni veren yetkili (sorumlu kişi) ile işi yapacak kişiler arasında yapılan bu işlem, risklerin ve bunları azaltacak kontrollerin belirlendiğini ve bu kontrollerin tam olarak uygulanacağını belirten bağlayıcı bir anlaşmadır. Bu izni, yalnızca tüm gereklilikleri anladığınızdan emin olduğunuzda imzalayın.

3 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Değişim yönetimi Organizasyonlarda, personelde, sistemlerde, süreçlerde, prosedürlerde,teçhizatlarda, ürünlerde,malzemelerde, maddelerde, kanunlarda ya da yönetmeliklerde meydana gelen geçici ya da kalıcı değişimlerden kaynaklanan çalışmalar, durumuna göre aşağıda sıralanan unsurları içeren Değişim Yönetimi süreci tamamlanmadan yapılamaz: Değişimden etkilenen herkesin katılımıyla yapılan risk değerlendirmesi Değişimin zaman çizelgesinin yapılması ve aşağıdaki maddelerle ilgili uygulanması gereken her türlü kontrol önlemini açıkça belirten bir çalışma planının geliştirilmesi: Teçhizat, tesisler ve süreçler İşletme, bakım ve denetleme prosedürleri Eğitim, personel ve iletişim Dökümantasyon Tüm çalışma planının sorumlu kişi ya da kişilerce onaylanması Sistemli bir Değişim Yönetimi nin (MOC) sağlanması, Süreç Emniyet Yönetimi nin (PSM) en önemli bölümlerinden biridir.gerekli olan ayrıntılı süreçler, sahada ve diğer yerlerdeki iş belgelerinde yer alacaktır.değişimle ilgili olası tehlikelerin tanımlanmaması ve kontrol altına alınmaması, facia ile sonuçlanan birçok olaya neden olmuş, diğer birçok durumda da insanlarda ve tesislerde büyük hasarlara yol açmıştır.sonuç olarak, herkesin değişim le neyin kastedildiğini iyice anlaması ve MOC süreci konusunda bilgili olması, yaşamsal önem taşımaktadır.yapılması planlanan değişimden etkilenecek herkese, değişimin yönetilmesi için uygulamaya konulacak kontrol önlemleri hakkında bilgi verilmelidir.

4 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Enerjiyi devre dışı bırakma : Aşağıdaki işlemler gerçekleşmeden mekanik, elektriksel, proses, hidrolik ya da diğer enerji sistemleri devre dışı bırakılamaz: Devre dışı bırakma ve birikmiş enerjinin boşaltılma yöntemine uzman kişi / kişiler tarafından karar verilmeli ve uygulanmalıdır. Birikmiş her türlü enerji boşaltılmış olmalıdır. Devre dışı bırakma noktalarında, kilit ve etiketlerden oluşan sistemler kullanılmalıdır. Devre dışı bırakma işleminin etkili olduğundan emin olmak için testler yapılmalıdır. Devre dışı bırakma sisteminin etkinliği düzenli olarak izlenmelidir. Enerji kaynağı tanımı, yaralanmalara neden olabilecek her türlü elektriksel, mekanik, hidrolik, pnömatik, yer çekimsel, kimyasal, nükleer, termal ya da diğer enerji kaynaklarını içermektedir. İstenmeden meydana gelebilecek enerji yüklemelerinin, makine/system/teçhizat çalışmasının, ya da birikmiş enerjinin serbest kalmasının yaralanmalara neden olabileceği makinelerde/sistemlerde/teçhizatta yapılan servis ya da bakım işlemleri sırasında, enerji kaynakları devre dışı bırakılmalıdır. ın yerel kural ve yöntemlere gore uygulanacağını, ve çalışmanın yapıldığı ülkedeki yönetmeliklerden ya da belirli bir endüstri sektöründeki uygulamaya yönelik kurallardan etkilenebileceğini unutmayınız.

5 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Kapalı alanlara giriş Aşağıdaki koşullar yerine gelmeden kapalı alanlara giriş yapılamaz: Tüm diğer seçenekler olanak dışı olarak değerlendirilmiş olmalıdır. Sorumlu kişi ya da kişilerce izin verilmiş olmalıdır. İzin, ilgili tüm personele iletilmeli ve gerekiyorsa görünecek yerlere asılmalıdır. Çalışmalarda yer alacak tüm kişiler, yapılacak iş konusunda uzman olmalıdır. Alanı etkileyebilecek tüm enerji kaynakları devre dışı bırakılmalıdır. Atmosfer testi yapılmalı, doğrulanmalı ve risk değerlendirilmesinde belirtilen sıklıkta tekrar edilmelidir. İzin verilmemiş kişilerin girişi önlenmelidir. Bir kapalı alan, personelin girebileceği büyüklükte, sınırlı ya da kısıtlı girişe sahip, normal ya da sürekli olarak içinde bulunulması için tasarlanmamış bir alandır.kapalı alan, tehlikeli maddelerden ya da tehlikeli koşullardan (örneğin oksijensizlik) dolayı ölüm ya da ciddi yaralanma riski bulunan kapalı yapıdaki herhangi bir alan olabilir. Bu tür alanlara giriş kontrollü yapılmalı, risk değerlendirmesi ve tehlikeleri azaltıcı işlemlerin uygulanmaya başlanmasından sonra giriş izni verilmelidir.özellikle kapalı alandaki atmosferin kalitesi, çok yakın izleme kurallarına bağlı olmalıdır.sabit atmosferlerde çalışma gerektiren durumlarda içerideki ve çevredeki atmosferin hala güvensiz olabileceği tehlikesine karşı uzman ekiplerin kullanılması ve kuralların titizlikle uygulanması gerekmektedir.

6 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Kazı çalışmaları Toprak yüzeyinde toprağın kaldırılmasıyla oluşturulmuş suni bir kesik, oyuk, çukur ya da çöküntünün bulunduğu çalışmalar, aşağıdaki şartlar sağlanmadan yapılamaz: Uzman kişi/kişiler tarafından çalışma sahasının tehlike değerlendirmesinin yapılması Boru hatları, elektrik kabloları gibi yer altındaki tüm tehlikelerin belirlenmesi, konumlandırılması ve gerekiyorsa devre dışı bırakılması Kazılmış bir alana personelin girmesi gerektiğinde: Giriş yapılan yer kapalı alan tanımına giriyorsa kapalı alanlara giriş izni alınmalıdır. Sistemli biçimde destekleme, eğim verme, teraslama vb. çalışmalarla toprak hareketleri kontrol altına alınmalı ve çökmeler önlenmelidir. Toprak ve çevre koşulları, olası değişikliklere karşı sürekli olarak izlenmelidir. Toprak kazısına, tehlikeleri belirleyebilecek ve bu tehlikeleri kontrol altına alabilmek için gerekli önlemlrin alınmasını sağlayabilecek uzman bir kişinin onayı olmadan başlanmamalıdır.. Kazıya personelin girmesi gerekiyorsa çok dikkatli olunmalıdır.personelin, hava koşulları ya da devam eden diğer çalışmalardan dolayı toprağın sağlamlığındaki değişikliklerden zarar görmesini önlemek için, giriş yaptıkları süre boyunca koşullar özel olarak izlenmelidir.

7 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office SEÇ-G prensiplerinin doğru uygulanmasıyla altın kurallar arasında nasıl bir ilişki vardır? ALPAK DE, tüm emniyet risklerini yönetmek için kullandığımız genel kurallar SEÇ-G prensiplerin işleyebilmesi için gereken tüm süreçleri, prosedürleri ve çalışma kurallarını uygulamamız gerekmektedir. SEÇ-G prensipleri, etkinliklerle ilişkili tehlikeleri düzenli olarak belirlememizi ve riskleri değerlendirmemizi gerektirmektedir. Her iş kolunda ve çalışmadaki riskler ve tehlikeler ferklı olduğundan, burada tehlikeler ve riskler listelenmeye çalışılmamaktadır. Böyle bir durumda tüm ALPAK gurubunu kapsayacak tam bir listenin yapılması ve sürdürülmesi neredeyse imkansız olacaktır. Her çalışma birbirinden farklıdır, ancak temel noktalar her zaman ortaktır. SEÇ-G prensipleri ile ilgili beklentiler, tüm ALPAK grubu çapında, her tür ve her büyüklükteki çakışma için geçerlidir.bu beklentilerin, hiçbir bölgesel etkinlik, çalışma ya da projenin gereklerine gore uygulanabilir ölçülerde yorumlanması gerekmektedir., geçmişte yaşanmış olaylardan edinilen derslerin paylaşılmasını sağlayarak temel beklentilerin bazılarıyla ilgili yorumlar verdiğinden, bizlere bu konuda yardımcı olacaktır. Bu kurallar, hem uygulama aşamasında yol gösterici olmakta, hem de çalışanlarımızı ve tesislerimizi korumak için gerekli olan temel prosedür ve süreçlerin uygulandığının doğrulanması açısından yararlı bir kontrol listesi görevi görmektedir. Sürekli olarak uyumun ve yüksek performansın sağlanabilmesi için bu kurallara ilgili iletişim, eğitim, uygulama ve denetleme işlemlerinden İş Ünitesi Liderleri orumludur. Bu süreç içinde yönetimin en önemli görevi, işyerinin her yerinde güvenli davranışları teşvik eden bir liderlik anlayışı sergileyerek emniyetli çalışmayı özendirmektir.

8 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Temel noktaları doğru anlamak ALPAK nin emniyet politikası, insanlara bir zarar gelmemesi ve bir kaza yaşanmaması hedefine yöneliktir.alpak için ya da ALPAK adına çalışan herkes kendisinin ve etrafındakilerin emniyetinden sorumludur. Aşağıdaki emniyet kuralları, çalışanlarımızın ve içinde yaşadığımız toplumun emniyetinin sağlanması açısından hiçbir müsamahaya yer vermeden uygulanacaktır. Her ne kadar kuralların içinde yer alsalar da, aşağıdaki noktaların altını çizmek yararlı olacaktır: Çalışma, iş öncesi risk değerlendirmesi ve riskin düzeyine gore emniyet görüşmesi yapılmadan gerçekleştirilmeyecektir. Tüm personel, yaptıkları iş için eğitilmiş ve o konuda uzman olacaktır. Risk değerlendirmelerine ve minumum saha emniyet gereksinimlerine gore kişisel koruma teçhizatı kuşanılacaktır. Olası acil durum seneryolarının değerlendirilmesiyle oluşturulan acil durum müdahale planları işe başlamadan once hazır olacaktır. Herkesin, emniyet koşulları sağlanmadan yapılan işleri durdurma zorunluluğu vardır.

9 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Yol güvenliği Sürüş kabiliyetine sahip aygıtlar da dahil olmak üzere tüm araçlar aşağıdaki şartlar sağlanmadan kullanılmamalıdır: Aracın kullanım amacına uygun olduğu, muayenesinin yapıldığı ve emniyetli biçimde çalıştırılabileceği onaylanmış olmalıdır. Yolcu sayısı üreticinin araç için belirttiği tasarım değerlerini aşmamalıdır. Taşınan yük güvenli olmalı ve üreticinin araç için belirttiği tasarım değerlerini ya da yasal sınırlarını aşmamalıdır. Araçta bulunan herkes için emniyet kemerleri bulunmalı ve bunlar takılmalıdır. Motorsiklet, bisiklet, dört tekerlekli motosiklet, kar motosikleti ve benzer türdeki araçlarda bulunan sürücüler ve yolcular emniyet kaskı takmalıdır. Aşağıdaki şartlar sağlanmadığı sürece sürücülerin araçları kullanmalarına izin verilmez: Sürücüler kullanacakları araç sınıfı için eğitilmiş, sertifikalı ve tıbbi açıdan uygun olmalıdırlar. Alkol ya da uyuşturucu madde etkisinde veya aşırı yorgun olmamalıdırlar. Sürüş sırasında cep telefonu ya da telsiz kullanmamalıdırlar.(en iyi uygulama, sürüş sırasında tüm telefonların ve iki yönlü iletişim sağlayan telsizlerin kapatılmasıdır.) Karayollarında ve yol dışı arazilerde, hafif veye ağır araçların ya da kendi hareket kabiliyetine sahip her türlü makinenin kullanılması, hem ALPAK de, hemde genel olarak tüm dünyada ciddi kazaların ve ölümlerin en yüksek düzeyde meydana geldiği taşımacılık türüdür.yolda güvenliğin sağlanmasındaki en önemli unsurlar şunlardır: Doğru araç, uygun teçhizat, sıtandart ve yöntem kullanımı, sürücülerin, eğitim ve yetkinlik kalitesiyle birlikte tutum ve davranışları.

10 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Yük kaldırma işlemleri Vinç, asansör ya da diğer mekanik kaldırma araçlarının kullanıldığı kaldırma işlemleri aşağıdaki şartlar sağlanmadan başlatılmayacaktır: Kaldırma çalışmasının değerlendirmesi yapılmalı, kaldırma yöntemi ve gerekli teçhizatlar uzman kişi ya da kişilerce belirlenmelidir. Motorlu kaldırma araçlarının operatörleri, o donanım için eğitilmiş ve sertifika almış olmalıdır. Yük bağlama işlemi, uzman kişi ya da kişilerce yapılmalıdır. Kaldırma araç ve teçhizatları, (en az) son 12 ay içerisinde kullanılabilirliği belirtilerek sertifikalanmış olmalıdır. Kaldırılan yük, kaldırma aracının dinamik ve / veya statik kapasitelerini aşmamalıdır. Kaldırma aracında bulunan her türlü emniyet teçhizatı çalışır durumunda olmalıdır. Her kaldırma işleminden önce, tüm kaldırma araçları ve teçhizatı uzman kişi ya da kişilerce görsel olarak incelenmelidir. Basit, elle çalıştırılan mekanik araçlar veya daha komplike türleri ile her türlü kaldırma işlemi yalnızca eğitilmiş ve uzman kişilerce yapılmalı, onaylanmış ve yakın zamanda incelenmiş araçlar kullanılmalıdır.kaldırma işleminin altında yer alan ya da işlemden etkilenme olasılığı bulunan alan kontrol altında tutulmalı ve gereksiz kişi ya da teçhizatların buradan uzak tutulması sağlanmalıdır. Her çalışma birimi, yapılan kaldırma işleminin türü ve sıklığına bağlı olarak, yerel yönetmelik gereklerini ve endüstridekien iyi uyulamaları dikkate alarak kaldırma konusundaki kendi net kurallarını belirtmelidir.

11 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office Yüksekte çalışma Yerden 2 metre ya da daha yüksekte, aşağıdaki şartlar sağlanmadan çalışma yapılamaz: Uzman bir kişi tarafından kontrol edilmiş, korumalı ya da korkuluklu sabit bir platform kullanılmalı, Aşağıdaki unsurları içeren, düşmeyi önleyici teçhizatlar kullanılmalıdır: Tercihen baş hizasından yukarıya takılmış uygun bir tutucu destek Her bağlantı noktasında çift mandallı kendinden kilitlemeli geçme kancalar içeren emniyet kemeri Sentetik fiber kemer malzemesi Darbe emici Serbest düşüşü 2 metre ya da az mesafeyle sınırlandıracak düşme engelleme teçhizatı bulundurulmalıdır. Düşme engelleme teçhizatının ve sisteminin görsel incelemesi yapılmalı, hasarlı ya da kullanılmış her türlü teçhizat kullanımdan alınmalıdır. Kişiler, yapılacak iş konusunda yeterli olmalıdır. Yüksek yerlerde yapılacak çalışmalarda emniyet için gereken önlemler çok açık olmasına karşın, bu tür çalışmalarda sık sık kazalar yaşanması üzücüdür.her çalışma biriminin, yukarıdaki kuralları temel alan bir Düşme Önleme Politikası bulunmalı ve bu politikada işin içerdiği özel riskler ve geçerli olabilecek ulusal, bölgesel ve endüstri sektörüne özgü yönetmelikler dikkate alınmış olmalıdır.tüm ofislerde, temizleneck camların ya da bakımı yapılacak çatıların varolduğunu, dolayısıyla her tesiste bu olası tehlikenin bulunduğunu unutmayınız.

12 Printed copies of this document are uncontrolled Latest version at Office ÇALIŞANLARIN AŞAGIDAKİ KOŞULLARI YERİNE GETİRMEMESİ HALİNDE ÇALIŞMA SAHASINA GİRMESİ YASAKTIR! 1. Onaylanmış baret/yelek ve ayakkabı giymek.(minimum KKE) 2. Emniyetli çalışma tüzüğünü bilmek. 3. Inşaat sahasına ait risk değerlendirmelerini bilmek. 4. Emniyet pasaportu sahibi olmak. 5. Kayıt defterini imzalamak. 6. Kendi iş alanını ve sorumluluklarını bilmek. 7. Yukarıdaki 6 maddeyi uygulamayanlar bu iş mahallinden çıkartılacaktır. ZİYARETÇİLER AŞAGIDAKİ KOŞULLARI YERİNE GETİRMEDEN İNŞAAT SAHASINA GİREMEZLER! 1. Onaylanmış baret/yelek ve ayakkabı giymek. 2. Emniyetli çalışma tüzüğünü bilmek. 3. Emniyet pasaportu sahibi olmak. 4. Sahayı inşaat SEÇ Müdürü ile dolaşmak. 5. Kayıt defterini imzalamak

Sürücü ve Araç Güvenliği

Sürücü ve Araç Güvenliği STANDARD LME-12:001902 Utr Dzl. B İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 Araç Kullanma Yönetimi... 4 3.1 Yüksek Riskli Sürücüleri Yönetme... 4 3.2 Araca bağlı telsiz kapsama araştırmaları... 4

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ 2. KAPSAM Nazilli Devlet Hastanesinde bölüm bazında risk değerlendirmeleri yaparak çalışanların çalıştıkları alanlardan kaynaklı risklerini belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını

Detaylı

Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ 1 Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU alpaslan.kuzucuoglu@yeniyuzyil.edu.tr İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ 2 JAPON ATASÖZÜ Hazırlık varsa endişe olmaz 3 PRINCETON

Detaylı

Kod: ISG_TGE_02 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Kazaların Önlenmesi konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD üzerinde kayıtlı ya

Detaylı

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 1 İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 2 Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. 3 Koruma: Bir kimseyi veya bir şeyi dış

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Ohsas 18001 Endüstrinin değişik dallarında faaliyet gösteren kuruluşların, faaliyet konularını yerine getirirken, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da, faaliyet

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUMLAR

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUMLAR T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUMLAR Yusuf Ziya BOLAT İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi 2014, ANKARA İçerik Acil Durum

Detaylı

İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar

İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar Risk Değerlendirmesi ve İSG-YS konulu İSGİP Semineri 1 9 Temmuz 2010, Ankara İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar Heikki Laitinen Tehlike, kaza ve hastalıklara örnekler Yaralanma/hastalığın

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

Küçük Müdahaleleri Yönetmek, Ciddi Kazaları Önlemek

Küçük Müdahaleleri Yönetmek, Ciddi Kazaları Önlemek Küçük Müdahaleleri Yönetmek, Ciddi Kazaları Önlemek Esil Mertoğlu - Aralık 2018 Improving the experience of a world in motion 1 LİDERLİK Tüm liderler iş güvenliği kültürünü geliştirip, iş güvenliğini bir

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh.

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. YAPI İŞYERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ne göre ÇOK TEHLİKELİ sınıftadır Yapı işyerlerinde

Detaylı

ÇEVRE BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ÇEVRE BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/7 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu prosedürün amacı, TOTM nin faaliyetlerinin ve hizmetlerinin çevre güvenliği üzerinde gerçek veya potansiyel olarak önemli etkileri olabilecek çevresel boyutlarının (yönlerinin),

Detaylı

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve X- ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ SAN TİC A.Ş. / TÜRKİYE 19/09/2005 Tarihinde yangın sonrası yapılan incelemelerde elde edilen eksiklikler aşağıda yazılıdır. Yangın iki ayrı ambalaj deposunda farklı zamanlarda yaşanmıştır.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ İşyerlerinde, işlerin yürütülmesi sırasında, çeşitli nedenlerden kaynaklanan, sağlığa zararlı durumlardan korunmak amacı ile yapılan sistemli çalışmalara iş sağlığı ve iş güvenliği

Detaylı

«İş Güvenliğine Dair Herşey»

«İş Güvenliğine Dair Herşey» Akut Özel Sağlık Hiz. Tur. ve Sos. Hiz. San. Ltd. Şti. Akut Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi «İş Güvenliğine Dair Herşey» Vizyonumuz Profesyonel, tecrübeli ve çözüm odaklı A, B ve C sınıfı iş güvenliği

Detaylı

Ders programı özeti Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası

Ders programı özeti Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası Ders programı özeti Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası Kasım 2014 Ders programı özeti - NEBOSH Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası (Ocak 2013 içeriği) Yapı Ders programı

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al kavramlarını içeren sürekli iyileştirme döngüsü ile uygulanır. YÖNETİM SİSTEMLERİ Şematik

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI KAMU İÇ KONTROL KONTROL ORTAMI İç kontrolün temel unsurlarına temel teşkil eden genel bir çerçeve olup, kişisel ve mesleki dürüstlük, yönetim ve personelin etik değerleri, iç kontrole yönelik destekleyici

Detaylı

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni Yasal Süreç İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği: RG 09.12.2003/25311

Detaylı

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma STANDARD LME-12:001904 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 RF EMF Prosedürü... 4 4 Eğitim... 5 5 Kişisel Koruyucu Ekipman... 5

Detaylı

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi Yasin YILDIZ Metropol İstanbul Projesi İş Güvenliği Müdürü Makina Mühendisi / B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı / Yüksekte Güvenli Çalışma Süpervizörü İnşaatlarda

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON *İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü 'İstanbul Gedik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği ve Sağlığı Doktora Programı İŞ SAĞLIĞI VE

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TANIMI Çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmaları için alınması gereken önlemler dizisidir. İşyerlerinde

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı YASAL DAYANAK İşyerinde Çalışanların Sağlık ve Güvenliklerini İyileştirmeye Yönelik Tedbirler Alınmasına İlişkin 12.06.1989

Detaylı

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü DEĞERLERİMİZ 2 VİZYONUMUZ Müşterilerimizin beklentilerini ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendiriyoruz. Gelişmiş çağdaş ülkelerdeki uygulamaları irdeleyip mükemmel çözümler sağlayarak,

Detaylı

Mustafa Alptekin HERGÜNER İnşaat Yük. Müh.

Mustafa Alptekin HERGÜNER İnşaat Yük. Müh. Mustafa Alptekin HERGÜNER İnşaat Yük. Müh. Yapılan / çalışılan işlerde türlerine göre iskele veya merdivenlerin kullanılma oranları 2 Yapılan / çalışılan işlerde; yüksekten düşmelerin gerçekleştiği iskele

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

BASF de Değişimin Yönetimi. Ömür Vural TAŞDEMİR MAYIS 2018

BASF de Değişimin Yönetimi. Ömür Vural TAŞDEMİR MAYIS 2018 BASF de Değişimin Yönetimi Ömür Vural TAŞDEMİR 14-15 MAYIS 2018 DEĞİŞİMİN HAYATIMIZDAKİ YERİ HEDEF BASF, dünya çapında kurmuş olduğu tüm tesislerde sağlık, emniyet ve çevre konularında yüksek standartlara

Detaylı

Asansör İstanbul 2017 Asansör Montaj İşlerinde İSG Uygulamaları. Yusuf ARDIÇ / Omak Asansör Montaj Şefi 23 Mart 2017, İstanbul

Asansör İstanbul 2017 Asansör Montaj İşlerinde İSG Uygulamaları. Yusuf ARDIÇ / Omak Asansör Montaj Şefi 23 Mart 2017, İstanbul Asansör İstanbul 2017 Asansör Montaj İşlerinde İSG Uygulamaları Yusuf ARDIÇ / Omak Asansör Montaj Şefi 23 Mart 2017, İstanbul İş Sağlığı ve Güvenliği bir yaşam tarzıdır. 2 İSG Dokümantasyon Süreci : 1)

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 4. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 4. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 1 4. HAFTA Doç.Dr. Müge Kılıçarslan Rehberde yer alan bazı tanımlar 1: 2 Başlangıç maddesi: Bir farmasötik ürünün üretimde kullanılan ambalaj malzemeleri

Detaylı

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Mart 2011 Müfredat özeti - NEBOSH International General Certificate in Occupational Health and Safety (Mart 2011 spesifikasyonlarına

Detaylı

1. Bütün Organizasyonlar için Risk De erlendirme ablonu... 2. Bütün Organizasyonlar için Yangın Riski De erlendirme ablonu...

1. Bütün Organizasyonlar için Risk De erlendirme ablonu... 2. Bütün Organizasyonlar için Yangın Riski De erlendirme ablonu... 1. Bütün Organizasyonlar için Risk Deerlendirme ablonu... 2. Bütün Organizasyonlar için Yangın Riski Deerlendirme ablonu... 3. Sıcak ler zin ablonu... 4. Organizatörler için Mekan Hakkında Soru Formu...

Detaylı

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Gizem Naz DÖLEK İSG Uzman Yardımcısı / Çevre Yüksek Mühendisi EYLÜL 2014, ANKARA İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 18 Haziran 2013 tarih ve 28681

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI 4 adet şiddetli hava koşulu tanımlanmıştır. Bunlar; Şiddetli Rüzgar/Fırtına: Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarlardır.

Detaylı

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 1 GÜNDEM Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 2 RİSK ANALİZİNDE YASAL DURUM 6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk değerlendirmesi, kontrol,

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

İNŞAAT ALANINDA ÇEVRE GÜVENLİĞİ

İNŞAAT ALANINDA ÇEVRE GÜVENLİĞİ İNŞAAT ALANINDA ÇEVRE GÜVENLİĞİ 1. Sahanın rölevesi temin edilerek, çalışma sahası ve şantiye sınırları tespit edilerek, sahaya giriş çıkış noktaları kontrol altında tutulmalı, şantiyenin çevre güvenliğini

Detaylı

Müfredat özeti - Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası

Müfredat özeti - Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası Müfredat özeti - Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası Ocak 2013 Müfredat özeti NEBOSH Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası (Ocak 2013 Yapı Müfredat, üç üniteden oluşmaktadır.

Detaylı

İLKER KIYAK Makine Müh. A Sınıfı İSG UZMANI

İLKER KIYAK Makine Müh. A Sınıfı İSG UZMANI İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRME ve DERECELENDİRME İLKER KIYAK Makine Müh. A Sınıfı İSG UZMANI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi : İşletmemizdeki

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF 1. Enerji Kesilmesinin önlenmesi PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1.a)Jenaratörün Devreye Girmesi

Detaylı

1. Yurtiçi yolcu taşımacılığı konusunda faaliyet gösteren sürücülerin, sahip olması gereken Mesleki Yeterlilik Belgesi aşağıdakilerden hangisidir?

1. Yurtiçi yolcu taşımacılığı konusunda faaliyet gösteren sürücülerin, sahip olması gereken Mesleki Yeterlilik Belgesi aşağıdakilerden hangisidir? 1. Yurtiçi yolcu taşımacılığı konusunda faaliyet gösteren sürücülerin, sahip olması gereken Mesleki Yeterlilik Belgesi aşağıdakilerden hangisidir? A) SRC2 Belgesi B) SRC3 Belgesi C) SRC4 Belgesi D) SRC5

Detaylı

Beton pompasının destek pabuçlarının zemine uygun şekilde sabitlenmesi

Beton pompasının destek pabuçlarının zemine uygun şekilde sabitlenmesi BETON DÖKÜMÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş güvenliği ve işçi sağlığı, yalnızca hazır beton tesisleri içerisinde ve beton üretim sürecinde değil, betonun taşınması ve dökümü sırasında da dikkat edilmesi

Detaylı

IṠ YERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK M. Görkem Erdoğan Bu sunuya ve konunun pdf dosyasına adresinden erişilebilir. GENEL BİLGİ YÜKÜMLÜLÜKLER ACİL DURUM PLANI SON HÜKÜMLER 2 GENEL BİLGİ Amaç:

Detaylı

BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI

BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI Dr. Handan TOPÇUOĞLU Ph.D. Dr. Şenay ÖZDEMIR Ph.D. İdeal İş sağlığı Ltd.şti. (HS(G)65 BAŞARILI SAĞLIK VE GÜVENLİK YÖNETİM SİSTEMLERİNİ (UK) TEMEL

Detaylı

V- RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ

V- RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ 12 22 Slayt 5/6 RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: (Nitel) Risk analiz yöntemleri FINE KINNEY Elmeri kontrol kayıt yöntemi Risk analiz yöntemleri ve hesaplama örnekleri V- RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ

Detaylı

İSG Hizmet Yönetim Rehberi

İSG Hizmet Yönetim Rehberi İSG Hizmet Yönetim Rehberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 0. TEMEL YAKLAŞIM 2 0.1. GENEL 2 0.2. PROSES YAKLAŞIMI 2 0.3. RİSK TEMELLİ (BAZLI) YAKLAŞIM 2 0.4.

Detaylı

TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ VE ÇİZELGELERİ

TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ VE ÇİZELGELERİ BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın ECE BAĞUÇ tarafından

Detaylı

Genel Kısım ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 BS OHSAS 18001:2007 ISO 10002:2004. Sertifikasyon Prosedürü

Genel Kısım ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 BS OHSAS 18001:2007 ISO 10002:2004. Sertifikasyon Prosedürü Genel Kısım Firma Bilgileri (Merkez Ofis) Lütfen devamında Sayfadaki bilgileri de doldurunuz TÜV SÜD de sorumlu olan kişi tarafından doldurulacaktır: Firma Ünvanı: Adres: Posta Kodu / Şehir: E-Mail: Danışmanlık

Detaylı

OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System)

OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System) OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System) Kuruluşlarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri, çalışanların emniyetli ve sağlıklı bir çalışma

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI SAFETY AND RISK ASSESSMENT IN OCCUPATIONAL AND TECHNICAL SECONDARY EDUCATION A MEB APPLICATION

Detaylı

ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ. Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri

ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ. Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 1 Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri BUDAMA VE RESTORASYON FAALİYETLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 BUDAMA FAALİYETLERİNİN GÜVENLİĞİNİ ETKİLEYEN

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER 1475 sayılı iş yasası ve bu yasanın 74. Maddesine göre çıkarılan tüzükler incelendiğinde mevzuatın, Teknik bilgi vermeye çalışan ve buna bağlı olarak

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı 1 İÇİNDEKİLER İş Sağlığı ve Güvenliği nedir?... Kurum tehlike sınıfı belirleme... Çalışan temsilcisi belirleme. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Sağlık Kavramı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ne göre sağlık; Sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halidir.

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları

Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları Düşme riski nerelerde meydana gelir? Yerden 1.5m yüksekliğinde olan çalışmalarda, ekıpmansız şantiyelerde, döşemelerde, yaya geçişlerinde ve ulaşım yollarında

Detaylı

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim:

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim: Tanımlar Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt a kadar olan gerilim değeridir. Tehlikeli gerilim: Etkin değeri Alternatif akımda 50 Volt un, doğru akımda 120 Volt un üstünde olan, yüksek gerilimde ise,

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ Powered by Güvenlik uyarıları Lütfen CHEMPARK a giriş yapmadan önce güvenlik uyarılarını okuyunuz - ve burada bulunduğunuz süre boyunca bu kurallara uyunuz! Teşekkürler!

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ. Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ. Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı TEHLİKE VE RİSK KAVRAMLARI Tehlike : Makine ve İş Ekipmanları Kullanımı Riskler: a)

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ PROCEDÜRÜ. İçindekiler. Sayfa. Doküman NO Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi KRY

RİSK DEĞERLENDİRMESİ PROCEDÜRÜ. İçindekiler. Sayfa. Doküman NO Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi KRY İçindekiler 1. GİRİŞ... 2 2. AMAÇ... 2 3. METOT... 2 4. TANIMLAR... 2 5. RİSK ANALİZİNİN YAPILMASI... 4 5.1. Bilgilendirme... 5.2. Tehlike Kaynaklarının Belirlenmesi... 4 5.2.1. İşin Düzenlenmesi ve Organizasyona

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

Rutin olmayan faaliyetler & Robotik alanlarda iş güvenliği uygulamaları

Rutin olmayan faaliyetler & Robotik alanlarda iş güvenliği uygulamaları 30.05.2013 Rutin olmayan faaliyetler & Robotik alanlarda iş güvenliği uygulamaları Taşkın KOÇAK Endüstri mühendisi İş güvenliği uzmanı 1/30 AJANDA İş güvenliğinde 7 adım yaklaşımı Rutin olmayan faaliyetlerde

Detaylı

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ.AMAÇ Bu prosedürün, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, İl Ambulans Servisi Başhekimliği, İlçe Sağlık Müdürlükleri bünyesinde faaliyetleri sırasında oluşabilecek potansiyel tehlikelerin

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ (İAÜD) Yıl 5, Sayı 19, Sayfa (57-64) RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İstanbul Aydın Üniversitesi ÖZET Rüzgar enerji santrallerinde var olan ya da

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

Ek-K. Trafik Yönetim Planı 1 / 5

Ek-K. Trafik Yönetim Planı 1 / 5 1 / 5 Ek-K Trafik Yönetim Planı 2 / 5 TRAFİK YÖNETİM PLANI 1 Amaç ve Kapsam Trafik Yönetim Planı Proje nin inşaat ve işletme aşamalarındaki trafik kuralları ile ilgili sorumlulukların ve gerekliliklerin

Detaylı

TS EN115-1 STANDARDINA A1 REVİZYONU İLE GELEN YENİLİKLER

TS EN115-1 STANDARDINA A1 REVİZYONU İLE GELEN YENİLİKLER Asansör Sempozyumu 2012 // İzmir 175 TS EN115-1 STANDARDINA A1 REVİZYONU İLE GELEN YENİLİKLER Battal Murat ÖZTÜRK Löher Asansör ve Yürüyen Merdiven San. Tic. A.Ş. bmuratozturk@loher.com.tr ÖZET 01.01.2012

Detaylı

Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR

Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliği açısından en uygun tehlike tanımıdır? a) Büyük zarara yol açabilecek durum b) Malın, malzemenin ya da işyeri

Detaylı

EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ. Mustafa ŞEKERCİ 145148003

EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ. Mustafa ŞEKERCİ 145148003 EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ Mustafa ŞEKERCİ 145148003 Amaç Kitleme Etiketleme Sistemi bakım onarım, temizlik veya tehlike arz edebilecek kadar yakınında çalışma durumlarında, makine insan etkileşimine

Detaylı

İşveren veya işveren vekili (temsilcisi)

İşveren veya işveren vekili (temsilcisi) RİSK DEĞERLENDİRME İşveren veya işveren vekili (temsilcisi) 1 İş güvenliği uzmanı (A, B, C Sınıfı) İşyerindeki işçi temsilcileri 4 2 3 6 7 İşyeri hekimi 5 İşyerindeki destek elemanları İşyerindeki bütün

Detaylı

Not: Diğer sağlık personeli, hemşire, mühendis, risk değerlendirmesi uzmanı, bakanlık temsilcisi vb. yer almaz

Not: Diğer sağlık personeli, hemşire, mühendis, risk değerlendirmesi uzmanı, bakanlık temsilcisi vb. yer almaz Not: Diğer sağlık personeli, hemşire, mühendis, risk değerlendirmesi uzmanı, bakanlık temsilcisi vb. yer almaz RİSK DEĞERLENDİRME İşveren veya işveren vekili (temsilcisi) 1 İş güvenliği uzmanı (A, B, C

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU İşveren Büro Adresi Yapılan İş Çalışan Sayısı Toplam: Hukuki Danışmanlık, Dava ve İcra İşlemleri Takibi Erkek Kadın Çocuk Stajyer Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA CAN YERLİGİL MAKİNA MÜHENDİSİ MMO İSİG KOMİSYONU ÜYESİ MMO İSİG YEREL SEMPOZYUMU, YTÜ-2014 www.ysm.gen.tr SUNUM İÇERİĞİ 1. YÜKSEKTE ÇALIŞMA 2. DÜŞMEYE NEDEN

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ

PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ 1 GİRİŞ Kimya, petrokimya, doğal gaz, petrol, kimyasal madde depolama tesisleri ve benzeri sektörler gibi yanıcı maddelerin kullanıldığı, depolandığı ve taşındığı işyerlerinde

Detaylı

Madde 5- Yeni ya da Değişen Hizmetlerin Tasarlanması ve Dönüşümü

Madde 5- Yeni ya da Değişen Hizmetlerin Tasarlanması ve Dönüşümü ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Madde 5- Yeni ya da Değişen Hizmetlerin Tasarlanması ve Dönüşümü 5.1 Genel Hizmet sağlayıcı, hizmetler ve müşteri üzerinde önemli

Detaylı

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Her yatağın başında tıbbi gaz sistemine bağlı hasta başı paneli bulunmalıdır. Hasta odalarında lavabo, banyo ve tuvalet bulunmalıdır. Yatak başı bağlantılı

Detaylı

Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi MAYIS 2018

Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi MAYIS 2018 Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi Elif GÖKÇAY BİLİCİ Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Kalite&Akreditasyon Müdürü A Sınıfı İGU, Kimya Yüksek Mühendisi,

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

Öncelik sırası ve yapılması gereken işlemlere göre arkadaki risk değerlendirme tablolarını doldurunuz!

Öncelik sırası ve yapılması gereken işlemlere göre arkadaki risk değerlendirme tablolarını doldurunuz! BÖLÜM 5A İŞ ÖNCESİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÜLKE / OPU PROJE ADI ADRES TARİH Öncelik sırası ve yapılması gereken işlemlere göre arkadaki risk değerlendirme tablolarını doldurunuz! DEĞERLENDİRİLECEK KONULAR

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

TEHLİKE VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

TEHLİKE VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan İş Güvenliği Uzmanı Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı; ÇEVRE SAĞLIK TESİSLERİ LİMİTED ŞİRKETİ faaliyetleri sırasında oluşabilecek

Detaylı