Mini Dräger Ventilasyon Kılavuzu Ventilasyon modları ve fonksiyonlarının kısa açıklaması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mini Dräger Ventilasyon Kılavuzu Ventilasyon modları ve fonksiyonlarının kısa açıklaması"

Transkript

1 Mini Dräger Ventilasyon Kılavuzu Ventilasyon modları ve fonksiyonlarının kısa açıklaması 1

2

3 İÇİNDEKİLER 3 İçindekiler PC-BIPAP / PC-AC Basınç Kontrolü Bifazik Pozitif Hava Yolu Basıncı ve Basınç Kontrolü Assist Control PC-APRV (Basınç Kontrolü Airway Pressure Release Ventilation) VC-MMV + AutoFlow Hacim Kontrolü Zorunlu Dakika Hacmi + AutoFlow ATC Otomatik Tüp Kompanzasyonu SPN-PPS (Orantılı Basınç Desteği) SmartCare P0.1 Oklüzyon Basıncı Ölçümü Kaçak Kompanzasyonu NIV (Non-İnvaziv Ventilasyon) Değişken PS (Değişken Basınç Desteği) PEEPi (İntrensek PEEP / AutoPEEP) Düşük Akış Manevrası Ventilasyon Terimleri Notlar

4 4 PC-BIPAP VE PC-AC PC-BIPAP ve PC-AC Basınç Kontrolü Bifazik Pozitif Hava Yolu Basınç ve Basınç Kontrolü Assist Control PC-BIPAP PC-AC (BIPAP ASSIST) cihaz veya hasta tarafından tetiklenen, inspiratuar senkronizasyonlu mekanik soluklar spontan solunum herhangi bir anda mümkündür back-up frekansı

5 PC-BIPAP VE PC-AC 5 PC-BIPAP ile zorunlu solukların sayısı önceden ayarlanmış durumdayken hasta herhangi bir anda spontan soluyabilir. Bu modda zorunlu soluklar, hastanın solunum çabalarıyla hem inspiratuar hem ekspiratuar bir senkronizasyon sergiler. Zorunlu soluk ekspiratuar senkronizasyon nedeniyle azalırsa, bir sonraki zorunlu soluk uzatılır. İnspiratuar senkronizasyonu, ekspirasyon fazını kısaltır. Böyle bir durumda sonraki ekspirasyon süresi, eksik süre kadar uzatılır. Bu özellik, zorunlu solunum frekansının (f) sabit kalmasını sağlar. İnspirasyon tetikleme penceresi içerisinde spontan solunum tespit edilmezse, cihaz tetiklemeli mekanik solunumlar uygulanır. Hasta, PEEP düzeyinde spontan solunum sırasında Basınç Desteği (PS) alabilir. D Şekil 1 (zorunlu ve spontan mekanik solunumlarla PC-BIPAP)

6 6 PC-BIPAP VE PC-AC PC-AC ile PEEP düzeyinde tespit edilen her solunum denemesi, zorunlu bir mekanik solunumu tetikler. Bu da zorunlu mekanik solunumların süre ve sayısını hastanın belirlemesi anlamına gelir. Hastaya ekspirasyon için yeterli zaman tanımak amacıyla, mekanik bir solunumdan hemen sonra doğrudan başka bir zorunlu solunum tetiklemek mümkün değildir. Ekspirasyon süresi dolduktan sonra mekanik bir solunum tetiklenmemişse zorunlu bir solunum uygulanır (back-up frekans). D Şekil 2 (tetiklenmiş ve tetiklenmemiş mekanik solunumlarla PC-AC)

7 PC-APRV 7 PC-APRV (Basınç Kontrolü Airway Pressure Release Ventilation) basınç kontrollü zaman siklüslü cihaz tarafından tetiklenen sürekli pozitif solunum basıncı altında kısa basınç azaltma süreleriyle spontan solunum (ekran görüntüsü) PC-APRV'de, hastanın spontan solunumu, üst basınç düzeyi P high 'da gerçekleşir. Bu basınç düzeyi P high, tüm T high süresince korunur. Aktif ekspirasyona ulaşmak için basınç, T low 'dan itibaren kısa süreliğine P low 'a düşürülür. CO 2 eliminasyonunu desteklemek için basınç, kısa bir T low süresi boyunca P low düzeyine düşürülür. İki basınç düzeyi arasındaki geçişler cihaz tarafından tetiklenir ve zaman siklüslüdür. Basınç azaltma zamanlarında ekspire edilen solunum hacmi (VT), akciğer mekaniği ve P low ile P high arasındaki basınç farkından kaynaklanır. Ventilasyon tedavisi sırasında akciğerlerin direnci veya kompliyansı değişirse, beslenen tidal hacim (VT) ve dolayısıyla dakika hacmi MV de değişiklik gösterebilir. AutoRelease'in etkinleştirilmesi sırasında, basınç azaltma süresi ekspiratuar akış izine göre belirlenir. Eksp. sonlandırma ayarı, ventilasyonun yüksek basınç düzeyine geri dönmesi için, ekspiratuar akışın pik akışa oranla ne kadar düşük olması gerektiğinin yüzdesini belirler.

8 8 PC-APRV D Şekil 1 (AutoRelease açık iken ve saniye cinsinden ölçülen Tlow ile birlikte PC-APRV) D Şekil 2 (spontan solunum Phigh düzeyindeyken PC-APRV)

9 VC-MMV + AUTOFLOW 9 VC-MMV + AutoFlow Hacim Kontrolü Zorunlu Dakika Hacmi + AutoFlow zorunlu dakika hacmini desteklemek için hacim kontrollü ventilasyon herhangi bir zamanda mümkün şekilde spontan solunumu artan hastalarda mekanik solunumlar otomatik ve kademeli bir şekilde azaltılır mekanik solunum frekansını ve gereken ventilasyon basıncını düşürerek otomatik ventilasyondan ayırma olanağı sağlar VC-MMV, VC-SIMV'ye benzer şekilde davranır; ancak zorunlu solunumlar sadece, spontan solunum yetersizse ve ayarlanmış olan dakika hacminin altına düşerse uygulanır. Spontan solunum artarsa, daha az sayıda zorunlu solunum uygulanır. Bu sayede VC-MMV, hastanın daima en azından ayarlı minimum MV hacmi alabilmesini sağlar (MV=VT*f). Uygulanan mekanik tetiklemeli, zamanlı solunumlar hastanın inspirasyon çabalarıyla senkronize edilir. Bu da daima PEEP düzeyinde hastanın spontan solunumunun mümkün olmasını sağlar. Hastanın spontan solunumu ayarlanan MV'ye ulaşmaya yeterse, daha fazla zorunlu solunum uygulanmaz. Bu da ayarlanan solunum frekansının (f), maksimum zorunlu solunum sayısı olduğu anlamına gelir. Hasta, PEEP düzeyinde spontan solunum sırasında Basınç Desteği (PS) alabilir. Hastanın PEEP düzeyinde tetikleme kriterlerini karşılayan her inspirasyon çabası, basınç destekli bir mekanik solunumu tetikler. Basınç destekli mekanik solunumların zamanı, sayısı ve süresi, hastanın spontan solunumuna göre belirlenir.

10 10 VC-MMV + AUTOFLOW AutoFlow (AF), ayarlanmış tidal hacmin (VT) tüm hacim kontrollü, zorunlu solunumlar için gerekli minimum basınçla uygulanmasını sağlar. Direnç (R) veya kompliyansın (C) değişmesi durumunda, ayarlı VT'yi uygulamak için basınç kademeli olarak ayarlanır. Hem basınç hem akış otomatik olarak uyarlanır. Hasta hem inspirasyon hem de ekspirasyon sırasında tüm solunum siklüsü boyunca spontan soluyabilir. MV Ayarlanan MV Zorunlu MV Spontan solunum yok Spontan solunan MV Spontan solunum başlar Şekil 1 (%100 ventilasyondan %100 spontan solunuma) Yeterli spontan solunum t D Şekil 2 (zorunlu solunum ve spontan solunum ile VC-MMV + AF )

11 ATC 11 ATC Otomatik Tüp Kompanzasyonu ayarlanan hava yolu basıncının trakea içinde de elde edilmesini sağlar bir matematiksel tüp modeli, ayarlanan tüp tipi ve tüpün iç çapına (trakeal basınç) dayanarak hesaplanır ve görüntülenir herhangi bir ventilasyon modu için etkinleştirilebilir Hava yolunda yapay bir direnç olarak tüp, hastanın artan solunum çabasının ana nedenidir. Otomatik tüp kompanzasyonu, tüm ventilasyon modları için bir takviyedir ve kolay ayar seçenekleriyle bu artan solunum çabasının hassas kompanzasyonunu sağlar. Hastanın inspiratuar çabası, hasta entübe edilmemiş gibi bir his vermelidir. Tüpten geçen gaz akışı, tüpün başlangıcıyla sonu arasında bir basınç farkına (ΔP tüp) yol açar [Şekil 1]. Bu basınç farkı, akciğerde artan negatif basınç şeklinde solunum kaslarını uyarmalıdır. Bununla birlikte artan solunum işi, tüpün ön tarafındaki basıncı tam olarak basınç farkı miktarında artırarak kompanze edilebilir. Bu, aynı zamanda tüpün ön tarafındaki basıncın da sürekli olarak ilgili gaz akışına uyarlanması gerektiği anlamına gelir. Gerçek basınç farkı, ventilatör tarafından ölçülen gaz akışı temel alınarak hesaplanır. Otomatik tüp kompanzasyonu herhangi bir ventilasyon modu için etkinleştirilebilir. Öncelikle tüp boyutları ayarlanmalıdır. Kompanzasyon düzeyi (genellikle %100), aşırı kompanzasyonu önlemek için ilgili tüp ayarlarında ince ayar yapmada kullanılabilir. Çok kısa tüplerde bile tüp uzunluğunun tüp dirençleri üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur ve ayarı yapılmaz.

12 12 ATC Tüp kompanzasyonu hem inspirasyon hem ekspirasyon için uygulanır. [bkz. Şekil 3] Ekspiratuar kompanzasyonu için eğer gerekirse tüp sisteminin içindeki basınç, hastanın nefes vermesini kolaylaştırmak üzere ortam basıncından az olmayacak şekilde düşürülür. Kontrol, trakeal basıncın ayarlanmış CPAP basıncının altına düşmemesini sağlar. ATC olmadan ATC ile Paw Paw P trakea P tüp P trakea P tüp D P kas P kas Şekil 1 ATC olmadığında, hastanın ΔP tüp uygulaması gerekir. ATC ile ventilatör tam olarak bu ΔP tüpü oluşturur ve hastanın rahatlamasını sağlar.

13 ATC 13 delta P tüp ,5 mm'lik bir tüp için, tüp konektörü ile tüp ucu arasındakibasınçfarkı D PS aşırı kompanzasyon PS yetersiz kompanzasyon PSbasıncı Şekil 2 Tüp kompanzasyonu için prensipte (mavi çizgi) ayarlı basınç desteği (PS) ile gerekli basınç desteği karşılaştırılmalıdır. Akış Paw Ptrak Y-parçasındaki basınç Trakeal basınç PEEP Akış t t Şekil 3 İnspirasyon ve ekspirasyon sırasında tüp kompanzasyonu basınç profili.

14 14 SPN-PPS SPN-PPS Spontan Orantılı Basınç Desteği hastanın inspirasyon çabasına orantılı, hasta tarafından tetiklenen basınç desteği uygular destek düzeyi, restriktif veya obstrüktif solunum için ayrı olarak ayarlanabilir SPN-PPS için basınç desteği, ideal olarak hastanın inspirasyon çabasıyla orantılı olmalıdır. Hastanın solunumu yüzeysel ise düşük destek sağlanır. Derin solunum için daha fazla destek uygulanır. Mutlak desteğin miktarı, hastanın yanı sıra hem Akış Desteği hem de Hacim Desteği parametre ayarlarına bağlıdır. İki tür basınç desteği; hacimle orantılı basınç desteği (Hacim Desteği) ve akışla orantılı basınç desteği (Akış Desteği) [Şekil 1] kombine edilebilir. Doğru ayarlanması durumunda sadece hastalıkla ilgili fazladan solunum iş yükü sürekli olarak uyarlanır ve kompanze edilir solunumun fizyolojik iş yükü yine tek başına hasta tarafından sağlanmaya devam eder. Akış Desteği, direncin (R) üstesinden gelinmesine yardımcı olur ve basınç desteği, akışa orantılıdır. Buna karşın, Hacim Desteği ise akciğerlerin esnekliğindeki azalmadan kaynaklanan elastik direnci (C) kompanze eder. Basınç desteği, tidal hacme orantılıdır. İnspirasyon çabası ile basınç desteği arasındaki ilişki aynı ayarlar için sabit kalırken, basınç desteği her solunum için değişir. Spontan solunum tespit edilmezse, mekanik destek de durur. Bu nedenle uygun bir apne ve dakika hacmi monitörizasyonu mevcut olmalıdır.

15 SPN-PPS 15 Akış Desteği: akışa orantılı basınç profili Hac. Desteği: VT tidal hacme orantılı inspirasyon basınç profili Akış Akış t VT VT Paw t Paw PEEP Nefes alma Nefes verme t Nefes alma Nefes verme PEEP t t Şekil 1 Akış ve Hacim Desteği Kuralları D Şekil 2 SPN-PPS, tipik basınç ve akış grafiği

16 16 SMARTCARE SmartCare otomatik bir klinik protokolüdür olabilecek en düşük düzeye ulaşılıncaya kadar, spontan solunum hızı, tidal hacim ve ETCO 2 için ölçülen değerlerin ortalamasına göre basınç desteğini azaltır genel ventilasyon süresini %33'e kadar ve yoğun bakım ünitesinde kalma süresini %20'ye kadar azaltabilir 1) SmartCare /PS, hastanın spontan solunumunu bir "konfor alanı" içinde stabilize etmek ve solunum desteğini otomatik olarak azaltmak amacıyla tasarlanmış otomatik bir klinik protokolüdür. Hasta ventilasyondan ayırma işlemine hazır olmalı; başka bir deyişle hemodinamik açıdan stabil olmalı ve yeterli oksijenasyon ve spontan solunum sergilemelidir. SmartCare/ PS hastayı "normal ventilasyon" aralığı içinde tutmaya çalışır ve çelişkili bir tanı söz konusu olduğunda hastayı yeniden "doğru yola sokar". Hastanın ventilasyon durumu sekiz farklı tanıya sınıflandırılır ve hastayı "solunum konfor alanı" adı da verilen "normal ventilasyon" aralığına geri getirebilmek için tanımlanmış önlemler alınır. Üç kilit kriter, spontan solunum hızı (RRspon), tidal hacim (VT) ve end-tidal CO 2 'dir (ETCO 2 ) [ventilatörün ölçülen değerleri]. Bu protokol bir SmartCare/PS periyodunun tüm aşamaları sırasında etkindir. Ek olarak, basınç desteği düzeyi "adaptasyon" aşaması sırasında kademeli olarak azaltılırken, bir yandan da hastanın yeni düzeyi tolere edip edemediğini doğrulamak için sürekli kontroller yapılır. Böyle bir durum söz konusuysa basınç desteği daha da azaltılır, aksi takdirde hasta için uygun olan bir düzeye geri artırılır. Optimal durum, en düşük düzeye ulaşılıncaya kadar basınç desteğinin kademeli ve doğrudan azaltılmasıdır.

17 SMARTCARE 17 1) Lellouche, F. et al.; a Multicenter Randomized Trial of Computer-driven Protocolized Weaning from Mechanical Ventilation. am J Respir Crit Care Med Sayı 174. s , 2006 Sonuçlar, Avrupa'daki birkaç hastanede, stabil ventilasyon durumu, stabil hemodinamik ve nörolojik durum sergileyen ve ventilasyondan ilk ayrılmalarından önce ARDS sergilemeyen 144 hastada yapılan randomize bir çalışmaya dayanmaktadır. Yetersiz ventilasyon Hipoventilasyon 55 mmhg Ağır taşipne Taşipne Normal ventilasyon Hiperventilasyon 20 mmhg Açıklanamayan hiperventilasyon D ETCO 2 35 bpm 30 bpm 15 bpm f spn Şekil 1 Kilit kriterlere dayalı tanı şeması Başlatma Uyarlama Monitörizasyon Koruma Hayır Ekstübasyon? En hızlı yol Kalıcı instabilite durumunda regresyon D Otomatik protokol Kullanıcı işlemleri Şekil 2 Çalışma prensibi SmartCare sırasında bireysel aşamalar

18 18 SMARTCARE ÖNKOŞULLAR "Doğru" hastanın seçilmesi önemlidir. SmartCare/PS, primer restriktif sorunları olan ve daha uzun ventilasyondan ayrılma süresi beklenen hastalar için idealdir. SmartCare/PS klinisyenin yerini almaz. SmartCare/PS'nin avantajı, hastayı sürekli izleyerek, basınç desteği üzerinde manuel yolla mümkün olabileceğinden çok daha sık şekilde uygun değişiklikleri yapabilmesidir. SmartCare/PS ile ventilasyondan ayırma işlemine başlamadan önce hasta hemodinamik açıdan stabil olmalı, SPNCPAP/PS (isteğe bağlı olarak ATC) ile ventile edilmeli ve PEEP ayarı 20 mbar olmalıdır. HIZLI BAŞLATMA 1. HASTA a) Hastanın boyunu ayarlayın; bu ayar IBW'yi ve bundan türetilebilecek tidal hacim (Vt) alt sınırını hesaplar. b) İzin verilebilir maksimum PEEP değerini ve spontan solunum testi başlangıcının inspiratuar oksijen konsantrasyonunu ayarlayın. SmartCare/PS, 0 ile 20 mbar arasında herhangi bir PEEP ayarıyla ve seçilen herhangi bir FiO 2 konsantrasyonuyla başlatılabilir. Spontan solunum testi, hedef destek basıncına ( Psupp hedefi, bkz. 2.) ulaşıldıktan ve kullanıcı tarafından ayarlanmış PEEP ve FiO 2 değerlerine ulaşıldıktan veya altına inildikten sonra başlar.

19 SMARTCARE HAVA YOLUNA ERİŞİM Bu ayarlar, spontan solunum testinin başladığı hedef destek basıncını tanımlar (PEEP ve FiO 2 değerlerinin de ayarlı değerlerden düşük olması kaydıyla bkz. 1). Aşağıdaki tabloda farklı ayarların nelerle bağlantılı olduğu gösterilmektedir: Hava yoluna erişim, nemlendirme tipi ΔPsupp hedef IBW Hasta trakeostomize, nemlendirme aktif/yok, ATC KAPALI Hasta endotrakeal entübe, nemlendirme aktif/yok, ATC KAPALI Hasta trakeostomize, HME filtresi, ATC KAPALI Hasta endotrakeal entübe, HME filtresi, ATC KAPALI Hasta trakeostomize veya endotrakeal entübe, nemlendirme aktif, ATC AÇIK Hasta trakeostomize veya endotrakeal entübe, HME filtresi, ATC AÇIK 5 mbar 36 kg 7 mbar 36 kg 9 mbar 36 kg 10 mbar 36 kg 0 mbar 36 kg 5 mbar 36 kg Terapist basınç desteği için tabloda gösterilenlerden farklı hedef değerler ayarlamayı tercih ederse, basınç desteğine farklı bir hedef değer oluşturmak için "yanlış" spesifikasyonlar (örn. entübe yerine trakeostomize) girebilir.

20 20 SMARTCARE 3. TIBBİ GEÇMİŞ etco 2 ve solunum hızı (RR) üst sınırının otomatik adaptasyonu için KOAH ve nörolojik bozukluk seçimi KOAH "Evet" ayarı, SmartCare/PS'nin 64 mmhg'ye (8,5 Kpa) kadar olan etco 2 değerlerini normal olarak kabul etmeye devam edeceği anlamına gelir. Bu ayrıca permisif hiperkapni hastaları için de yardımcı olabilir. Nörolojik bozukluk için "Evet" ayarı, SmartCare/PS'nin 34/dak'a kadar olan solunum hızlarını normal olarak kabul etmeye devam ettiği anlamına gelir. Bu ayrıca solunum çabası yüksek olan hastalarda da yardımcı olabilir. 4. GECE İSTİRAHATI Seçilen periyot içinde aktif bir ventilasyondan ayırma gerçekleşmez; SmartCare/PS gece istirahatı başlamadan önce ulaşmış olduğu basınç desteğini sürdürür. Bununla birlikte hastanın durumu kötüleşirse, SmartCare/PS basınç desteğini artıracaktır. Gece istirahatı, hastaya ventilasyondan ayırma sürecinde mola vermek için de ayarlanabilir. Devam eden bir seans sırasında gece istirahatını ayarlamak veya kapatmak da mümkündür.

21 SMARTCARE KURALLARI DEĞİŞTİRME Ventilasyondan ayırma protokolünü özelleştirmek için genişletilmiş işlevsellik Bu sayede hasta için bireysel bir solunum konfor alanı tanımlayabilirsiniz. Tıbbi geçmişin ayarlı değerleri (bkz. 3) kılavuz kural değiştirilirse etkisini yitirir. 6. HASTA SEANSININ BAŞLATILMASI Akış ölçümü, CO 2 ölçümü ve apne ventilasyonu açılmış olmalıdır. SmartCare/PS periyodu başarıyla başlatıldıktan sonra, üstbilgi çubuğunda şu simge belirir:

22 22 SMARTCARE ÖNERİLER VE İPUÇLARI Alarm sınırları genel olarak SmartCare/PS sınır değerlerinin (bkz. kullanma talimatları) yukarısına ve aşağısına ayarlanmalıdır. Bir apne alarmı, SmartCare/PS periyodunun istenmeden iptal edilmesine yol açar. Bu nedenle olası bağlantı kesintileri, ayarlanan apne süresinden daha kısa olmalıdır. SmartCare/PS için fonksiyonel bir CO 2 ölçümü gereklidir (CO 2 küvetini, nem veya sekresyon birikimini önleyecek şekilde, örneğin Y-parçası ile HME filtresinin arasına veya yukarıya bakacak şekilde dik olarak konumlandırın). Gereken spesifik bilgilerle (SmartCare/PS değerleri, durum ve trendler) spesifik bir SmartCare/PS görünümü yapılandırın. Aspirasyon manevrası yapmak için O 2 /aspirasyon fonksiyonunu kullanın. Bu SmartCare/PS'yi duraklatır ve hastaya toparlanması için süre tanır. SmartCare/PS yetişkin ve pediatrik hastalar için uygundur. Daha fazla bilgi:

23 P0.1 OKLÜZYON BASINCI ÖLÇÜMÜ 23 P0.1 Oklüzyon Basıncı Ölçümü inspirasyon başlangıcında oklüzyon basıncı ölçümü nöromüsküler solunum çabasının bir ölçütüdür 1) Bir P0.1 manevrası sırasında ventilatör, ekspirasyondan sonra inspirasyon valfini kısa bir süre için kapatır ve inspirasyon çabasıyla 100 ms içinde oluşan hava yolu basıncını ölçer [Şekil 1]. Basınç, 100 ms içinde reflektif solunum aresti veya artan çaba gibi fizyolojik kompanzasyon reaksiyonlarından etkilenmez. Bu basınç ayrıca temel olarak diyaframın kas gücüne de bağlıdır. Bunun bir sonucu olarak, 0,1 saniye sonraki negatif ağız basıncı P0.1 nöromüsküler respiratuar çabasının bir ölçümüdür1). Ventilatör, ölçülen basınç farkı değerini görüntüler [Şekil 2]. Sağlıklı akciğerleri ve sakin bir solunumu olan hastalarda, P.01 değeri 3 ile 4 mbar (3 ile 4 cmh 2 O) arasındadır. Daha yüksek bir P0.1 değeri, sadece sınırlı bir süreyle devam ettirilebilen yüksek bir respiratuar çabası anlamına gelir. Örneğin bir KOAH hastasında 6 mbar (6 cmh 2 O) üzerindeki P0.1 değerleri yakın bir yorgunluğa (solunum kası yorgunluğu) işaret eder. Şekil 1'de gösterildiği gibi, 100 ms, PEEP/CPAP altında inspirasyon çabası sırasında -0,5 mbar (-0,5 cmh 2 O) negatif basınç ölçüldüğü anda başlar. İkinci basınç değeri, 100 ms geçtikten sonra belirlenir. İnspirasyon valfi eşzamanlı olarak açılır. Hasta yeniden normal şekilde soluk alabilir. Basınç farkı değeri "P2 - P1", oklüzyon basıncı P0.1'i belirler.

24 24 P0.1 OKLÜZYON BASINCI ÖLÇÜMÜ Normal değer 1) : P0.1 = 1 ila 4 mbar P0.1 > 6 mbar, yakın bir solunum kas yorgunluğuna, yüksek olasılıkla ventilasyondan ayırma başarısızlığına işaret eder. 1) Oczenski W (ed). Atmen-Atemhilfen. 8. Auflage 2008 Tobin MJ (ED: Principles and Practice of Mechanical ventilation. İkinci Baskı. McGraw-Hill, New York, 2006, Sasson CSH, et al. Airway Occlusion Pressure : An important Indicator for successful weaning in patients with Chronic obstructive pulmonary disease. AM Respir Dis. 1987;135: Paw PEEP -0,5 mbar (-0,5cm H 2 O) İnspirasyon valfi kapalı 100 ms P1 İnspirasyon valfi açık P0.1 t P2 Şekil 1 P0.1 ölçümünün çalışma prensibi D Şekil 2 P0.1 ölçümü sırasındaki ekran düzeni

25 KAÇAK KOMPANZASYONU 25 Kaçak Kompanzasyonu kaçaklar, hacim ve basınç kontrollü ventilasyon için kompanze edilir inspiratuar akış tetikleme eşiği ve basınç desteğini iptal etme kriterleri, otomatik olarak uyarlanır kaçak kompanzasyonu, ölçülen tüm hacim ve akış değerlerini kaçak kompanzasyonu ile birlikte görüntüler Ventilatör, ekspirasyon sırasında ölçülen akış ile ayarlanan inspirasyon akışı arasındaki farkı belirler. Bu fark kaçağın boyutunu tanımlar ve kaçak dakika hacmi MVleak ve % bağıl kaçak (MVleak-MV) olarak görüntülenir. Kaçak düzeltme hesaplamasında, solunum devresindeki basınçlar dikkate alınır. İnspirasyon sırasında basınç daha yüksek olduğu için inspirasyon sırasındaki yüzde hacim kaybı ekspirasyon sırasındaki kayıptan fazladır. Kaçak dakika hacmi MVleak ayrıca inspiratuar kaçaklarını da dikkate alır. Hacim kontrollü ventilasyonda ventilatör, kaçağı kompanze etmek için ek bir hacim sağlar. Ventilatör, ayarlanmış Vt tidal hacmin %100'üne kadar hacim kayıplarını kompanze eder. Ölçülen hacim ve akış değerleri, kaçak kompanzasyonu ile birlikte görüntülenir. Bunun bir istisnası, ölçülen ekspirasyon dakika hacmi ve ayrıca VTi ve VTe gibi inspiratuar veya ekspiratuar olarak işaretlenmiş olan ölçülen değerlerdir. Kaçak düzeltmeli akışa inspirasyon akışını tetikleme eşiği ve iptal etme kriterleri uygulanırken her iki ayar da sürekli olarak kaçağa göre uyarlanır.

26 26 KAÇAK KOMPANZASYONU Vt Vti Vte Mv Mvi Mve Mvleak Tidal hacim, kaçak düzeltmeli İnspirasyon tidal hacmi, kaçak düzeltmesiz Ekspirasyon tidal hacmi, kaçak düzeltmesiz Dakika hacmi İnspirasyon Dakika hacmi, kaçak düzeltmesiz Ekspirasyon Dakika hacmi, toplam, kaçak düzeltmesiz Kaçak Dakika hacmi (orta basınç Paverage baz alınır)

27 KAÇAK KOMPANZASYONU 27 D Şekil 1 VC-AC ekran örneği, kaçak kompanzasyonu olmayan büyük kaçak D Şekil 2 VC-AC ekran örneği, kaçak kompanzasyonu olan büyük kaçak

28 28 NIV NIV Non-invaziv ventilasyon tüm ventilasyon modlarında kapsamlı monitörizasyon ile alarm adaptasyonu ile otomatik kaçak kompanzasyonu ile Yetişkinler veya çocuklar ventile edilirken, non-invaziv ventilasyon, entübasyonun önlenmesine yardımcı olabilir. 1) Diğer durumlarda, entübe hastalar için ventilasyondan ayırma sürecini destekler. Ayırma aşamasında ek olarak maskeyle ventilasyonun sağlanması, iş akışlarının iyileşmesine yardımcı olur ve entübasyon riskini potansiyel olarak azaltabilir. 1) İnvaziv ventilasyon sırasında gereken ilgisiz alarmlar, non-invaziv ventilasyon sırasında susturulabilir. Bu sayede, gerekli olmayan alarm ayarları devre dışı bırakılabilir. (Örn. MV düşük, Vti yüksek ve apne monitörizasyonu). Kaçak kompanzasyonu, non-invaziv ventilasyon için önemli bir özelliktir. Kaçak kompanzasyonu etkinleştirildiğinde, hasta daima ayarlanmış Vt hacmini alır (başka bir deyişle tidal hacim için kaçaklar dikkate alınır). Akış tetikleme ve iptal etme kriterleri, sürekli olarak kaçaklara göre uyarlanır. Ek olarak, kaçak meydana gelse de ayarlanmış basınç korunur. D Şekil 1 Ventilasyon yolu Önleme Stabilizasyon

29 NIV 29 Maske çıkarılırsa, Hava Duşu Önleme fonksiyonu (Evita XL ve Evita Infinity V500'de mevcuttur) bu kesintiyi algılar ve ventilatörden gelen gaz akışını minimum düzeye indirir. Böylece hasta bakım personeli ve ortam havasının olası kontaminasyon riski en aza indirilmiş olur. 1) Ferrer M; am J respir crit care Med sayı 168. s , 2003 Ventilasyondan Ayırma İyileşme Non-invaziv ventilasyon İnvaziv ventilasyon

30 30 NIV D Şekil 2 Etkinleştirilmiş NIV için SPN/CPAP/PS ayar penceresi örneği D Şekil 3 Etkinleştirilmiş NIV için PC-AC ekranı örneği

31 DEĞİŞKEN PS 31 Değişken PS Değişken Basınç Desteği (gürültülü ventilasyon / değişken basınç desteği) SPN-CPAP/PS'deki basınç desteğinin (PS) otomatik bir varyasyonudur destek basıncını tanımlanmış bir varyasyon aralığı dahilinde rastgele olarak değiştirir spontan solunumun fizyolojik değişkenliğini destekler "Değişken basınç desteği" rastgele basınç destek varyasyonları oluşturur. Her soluk için farklı düzeylerde basınç desteği uygulandığından, bu işlem hastanın spontan solunum çabalarından bağımsız olarak tidal hacmi değiştirir. Basınç destekli spontan solunumun ana prensibi aynı kalır ve değişmez. Başlangıçta belirli bir basınç desteği (ΔPsupp) ayarlanır. Varyasyon miktarı, ayarlı basınç desteğinin (PS) bir yüzdesi olarak tanımlanır ve %0 ile %100 arasında değişebilir. Örneğin 10 mbar'a ayarlı bir basınç desteği ve %50 varyans, minimum 5 mbar basınç desteği ve maksimum 15 mbar basınç desteği sağlar. Basınç desteğinin varyasyonu nedeniyle, her soluk için farklı ventilasyon basınçları ve tidal hacimler sağlanır. Varyasyonla erişilebilen maksimum basınç desteği, maksimum hava yolu basıncı (Pmax) ayarı ile sınırlıdır. Alt varyasyon eşiği, ayarlanan CPAP düzeyi ile belirlenir. Ventilasyon basıncının miktarı, hastanın inspirasyon çabasından bağımsızdır.

32 32 DEĞİŞKEN PS Değişken PS tarafından sağlanan basınç desteği varyasyonu, hastanın inspirasyon çabasından bağımsız olarak, konvansiyonel basınç destekli ventilasyona kıyasla artan bir tidal hacim (VT) değişkenliğine yol açar. Ek olarak değişken PS, oksijenasyonu iyileştirebilir ve pulmoner kan akışının yeniden dağılımına yol açabilir. 1) 1) M. Gama de Abreu et al Noisy pressure support ventilation: A pilot study on a new assisted ventilation mode in experimental lung injury. Crit Care Med 2008 cilt 36, no.3

33 DEĞİŞKEN PS 33 D Şekil 1 Değişken basınç destekli SPN-CPAP/PS ekranı D Şekil 2 Değişken basınç desteği için ayar penceresi

34 34 PEEPi PEEPi İntrensek PEEP (intrensek PEEP / AutoPEEP) akciğerlerdeki gerçek ekspiratuar sonu basıncıdır ventilatördeki PEEP ayarlarına eklenir Toplam inhale edilen hacmin sonradan ekshale edilememesinin çeşitli sebepleri olabilir. Akciğerlerde tutulan fizyolojik olmayan hacim bir intrensek PEEP'ye yol açar. Bunun ana nedeni çok kısa ekspirasyon süreleri, tıkanıklıklar veya yavaş akciğer alanları olabilir. Ölçüm manevrası, akciğerlerde kalan hacmi belirler (Vtrap). İntrensek PEEP ölçümü iki aşamalı olarak yapılır. Ventilatör, 1. ölçüm aşaması süresince inspirasyon ve ekspirasyon valfini kapalı tutar. Bu da inhale edilen gazın solunum devresine girememesi ya da diğer gazların solunum devresinden çıkamaması anlamına gelir. Bu ölçüm aşaması sırasında, akciğerler ve ventilasyon sistemi arasında bir basınç eşitlemesi gerçekleşir. Ventilatör bu basınç profilini ölçer. Hastanın manevra sırasındaki solunum faaliyeti, ölçülen değerleri çarpıtabilir. 1. ölçüm aşaması aşağıdaki durumlarda sona erer: basınç profilinde daha fazla değişiklik görülmediğinde. Başlangıç değeri PEEP'ye eşittir ve ölçüm aşamasının sonundaki değer intrensek PEEP'tir. 1. ölçüm aşamasının sonunda ventilatör ekspirasyon valfini açar ve 2. ölçüm aşamasında intrensek PEEP tarafından oluşturulan ekspiratuar akışını ölçer. Akciğerler PEEP'ye boşaltılır.

35 PEEPi ölçüm aşaması aşağıdaki durumlarda sona erer: ekspiratuar akışı 0'a geri döndüğünde. Ölçülen akış, intrensek PEEP nedeniyle akciğerlerde hapsolan hacme karşılık gelir (Vtrap). Efektif PEEP (PEEPtotal) = PEEP (PEEPset) + intrensek PEEP Paw İnsp. ve eksp. valfleri kapanır Eksp. valfi açılır PEEP PEEPi Ölçüm aşaması 1 Ölçüm aşaması 2 t Akış Vtrap t Şekil 1 İntrensek PEEP ölçümünün çalışma prensibi

36 36 PEEPi D Şekil 2 İntrensek PEEP ölçümü için ekran örneği

37 DÜŞÜK AKIŞ MANEVRASI 37 Düşük Akış Manevrası neredeyse statik bir inspiratuar ve ekspiratuar PV döngüsünü kaydedebilir PEEP ve Pinsp ayarı için bilgi sağlayabilir Akciğerlerin yavaşça düşük ve sabit bir akışla doldurulması (genellikle 4 ila 10 L/dak 1) ) PV döngüsünün esnek özelliklerini belirler. Bu neredeyse statik süreç, akışın düşük olması kaydıyla statik Süper Şırınga yöntemiyle iyi bir korelasyon sergiler. Döngü sadece inspirasyon veya inspirasyon ve ekspirasyon için kaydedilebilir. İnspiratuar kolundaki alt şişme noktası (LIP) veya üst şişme noktasını (UIP) ve ekspiratuar kolundaki kritik bağlantı basıncı (CCP) veya maksimum eğim noktasını (PMC) belirlemek için iki imleç, PV döngüsü üzerinde hareket ettirilebilir. Bu ayrıca statik kompliyansın hesaplanmasında da kullanılabilir. Kullanıcı manevra için gaz akışını, uygulanan maksimum basıncı ve uygulanan maksimum hacmi belirleyebilir. Kullanıcı aynı zamanda bir başlangıç basıncı da ayarlayabilir; bu basınç normalde ayarlı PEEP'nin çok altında olmalıdır. Geçerli veriler sadece hasta spontan solumuyorsa sağlanır. 1) Blanc Q, sab JM, Philit F, Langevin B, Thouret JM, Noel P, Robert D, Guérin c. Inspiratory pressure-volume curves obtained using automated low constant flow inflation and automated occlusion methods in ards patients with a new device. Intensive Care Med Temmuz;28(7): epub 2002 Haziran 12.

38 38 DÜŞÜK AKIŞ MANEVRASI ml Klasik yorum: elde edilmesi zor olduğu için düşük seviyede ilgi çekicidir. Klasik yorum: akciğerin aşırı şişmesi, Pinsp/Pplat'ta bu noktanın altında kalın! Daha güncel yorum: özellikle ekspiratuar kolu açısından (ekspiratuar PEEP olarak) konuyla daha ilgilidir ve muhtemelen hacim geçmişinden etkilenen akciğer rekrutmanını korumak için gereken PEEP'yi belirtir. PMC UIP Daha güncel yorum: bazı vakalarda akciğerin aşırı şişmesi ve/veya rekrutman sonu, Pplat'ı azaltın. D Klasik yorum: akciğer bu noktada tümüyle açılmıştır, PEEP'yi bu noktanın yukarısına uyarlayın. LIP Daha güncel yorum: 0 göğüs duvarından etkilenerek, benzer başlangıç 50 basıncı 60 ile alveoler 70 rekrutman Basınç kullanımı Şekil 1 Düşük akış manevrasından bilgiler D Şekil 2 Düşük Akış ölçümünün ardından, değerlendirme menüsü ekran örneği

39 VENTİLASYON TERİMLERİ 39 Yetişkinler için yoğun bakımda ventilasyon Hacim kontrollü ventilasyon modları Önceki IPPV/ IPPVassist/ terim CMV CMVassist SIMV MMV Yeni VC-CMV VC-AC VC-SIMV VC-MMV terim Basınç kontrollü ventilasyon modları Önceki BIPAPassist/ BIPAP/ terim PCV+assist PCV+ APRV Yeni PC-CMV PC-AC PC-SIMV PC-BIPAP PC-APRV PC-PSV terim Desteklenen spontan solunum modları Önceki CPAP/ASB/ PPS terim CPAP/PS Yeni terim SPN-CPAP/PS SPN-CPAP/VS SPN-PPS Yenidoğanlar için yoğun bakımda ventilasyon Basınç kontrollü ventilasyon modları Önceki terim IPPV SIPPV SIMV PSV CPAP-HF Yeni terim PC-CMV PC-AC PC-SIMV PC-APRV PC-PSV PC-HFO PC-MMV Desteklenen spontan solunum modları Önceki terim CPAP Yeni terim SPN-CPAP/PS SPN-CPAP/VS SPN-PPS SPN -CPAP

40 40 VENTİLASYON TERİMLERİ Anestezide ventilasyon Hacim kontrollü ventilasyon modları Önceki IPPV SIMV terim Yeni Hacim Kontrolü - CMV Hacim Kontrolü - SIMV terim Basınç kontrollü ventilasyon modları Önceki PCV terim Yeni Basınç Kontrolü - CMV Basınç Kontrolü - BIPAP terim Basınç kontrollü ventilasyon modları Önceki Man. Spont. terim Yeni Basınç Desteği - CPAP Man./Spon terim Ayrıntılı bilgileri (örn. ürün eğitim materyali, kitapçıklar ve vaka çalışmaları) adresinde Hastane alanındaki Eğitim başlığının altında bulabilirsiniz.

41 NOTLAR 41 Notlar

42 42 NOTLAR

43

44 FİRMANIN / GRUBUN MERKEZİ Drägerwerk AG & Co. KGaA Moislinger Allee Lübeck, Almanya Bölgesel Satış Temsilcinizi bulun: iletişim TÜRKİYE Draeger Medikal Ticaret ve Servis A.Ş. Fatih Sultan Mehmet Mah. Balkan Cad. No. 47/ Ümraniye İstanbul Tel Faks info.turkiye@draeger.com Communications & Sales Marketing HO LE Printed in Germany Klor içermez çevreyle uyumlu Değişikliklere tabidir 2015 Drägerwerk AG & Co. KGaA

Babylog 8000 plus Yenidoğan Yoğun Bakım Ventilasyonu

Babylog 8000 plus Yenidoğan Yoğun Bakım Ventilasyonu Babylog 8000 plus Yenidoğan Yoğun Bakım Ventilasyonu Yenidoğan ventilasyonunda 40 yılı aşan, solunum teknolojisinde ise yüzyıllık deneyim, Dräger Medical'in Babylog 8000 plus'ı üretmesini sağlamıştır.

Detaylı

Dräger Evita Infinity V500 ventilatör Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu

Dräger Evita Infinity V500 ventilatör Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger Evita Infinity V500 ventilatör Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Günümüzün sağlık hizmetleri ortamının zorluklarını aşmak için tüm özelliklere sahip, yüksek performanslı ventilasyonu Infinity

Detaylı

Evita V300 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu

Evita V300 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Evita V300 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Evita V300, yüksek ventilasyon kalitesi sunan ölçeklenebilir ve çok amaçlı bir cihazdır. Hastanedeki zorlu günlük çalışmalara ve değişen koşullara ayak

Detaylı

D Geleceğe yönelik bir karar DRÄGER EVITA INFINITY V500

D Geleceğe yönelik bir karar DRÄGER EVITA INFINITY V500 D-76317-2013 Geleceğe yönelik bir karar DRÄGER EVITA INFINITY V500 02 Gelecek için daima hazırlıklı olduğumdan nasıl emin olabilirim? D-76319-2013 D-76325-2013 Yüksek kaliteli ventilasyon terapisi için

Detaylı

Dr. Nahit Çakar İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilimdalı Yoğun Bakım Bilim Dalı

Dr. Nahit Çakar İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilimdalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Dr. Nahit Çakar İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilimdalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Set Point ( ayarlanan hedef değer uygulanır sürdürülür VC, PC) Dual (Volume Assured pressure-support vent.) Servo

Detaylı

Dräger Savina 300 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu

Dräger Savina 300 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger Savina 300 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger Savina 300, türbinli bir ventilasyon sisteminin bağımsızlığını ve gücünü, modern ventilasyon modlarıyla bir araya getirir. Renkli dokunmatik

Detaylı

D-63374-2012. Daha fazla seçenek ile, daha kolay karar verin. DRÄGER EVITA V300

D-63374-2012. Daha fazla seçenek ile, daha kolay karar verin. DRÄGER EVITA V300 D-63374-2012 Daha fazla seçenek ile, daha kolay karar verin. DRÄGER EVITA V300 02 Doğru kararı bugün nasıl veririm? D-63267-2012 Sağlam kararlar için çok seçenek gerekir Yoğun Bakım Ünitesi ndeki günlük

Detaylı

Dräger Savina 300 Select Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu

Dräger Savina 300 Select Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger Savina 300 Select Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger Savina 300 Select (bu konfigürasyonda), türbinli bir ventilasyon sisteminin bağımsızlığını ve gücünü, karmaşık ventilasyon modlarıyla

Detaylı

Dräger Babylog VN500 Yenidoğan Açık Bakım

Dräger Babylog VN500 Yenidoğan Açık Bakım Dräger Babylog VN500 Yenidoğan Açık Bakım Gelecek nesiller için. Babylog VN500 yılların deneyimini en son teknolojiyle bir araya getiriyor. Sonuç, en küçük hastalar için eksiksiz, entegre bir ventilasyon

Detaylı

Oxylog 2000 plus Acil ve Nakil Ventilasyonu

Oxylog 2000 plus Acil ve Nakil Ventilasyonu Oxylog 2000 plus Acil ve Nakil Ventilasyonu Oxylog 2000 plus ile performansınızı yükseltin. Oxylog 2000 plus, nerede olursanız olun günlük hayat kurtarma çabalarınızda sizi destekler. İnvaziv veya non-invaziv,

Detaylı

BİYOVENT TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI

BİYOVENT TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI BİYOVENT TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI BİYOVENT %100 YERLİ TASARIM YERLİ ÜRETİM Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı tümüyle milli imkanlarla tasarlandı ve imal

Detaylı

Dräger Savina 300 Classic Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu

Dräger Savina 300 Classic Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger Savina 300 Classic Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger Savina 300 Classic (bu konfigürasyonda), türbinli bir ventilasyon sisteminin bağımsızlığını ve gücünü, çok çeşitli ventilasyon modlarıyla

Detaylı

Dräger Savina 300 Select Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu

Dräger Savina 300 Select Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger Savina 300 Select Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu D-12295-2016 Dräger Savina 300 Select (bu konfigürasyonda), türbinli bir ventilasyon sisteminin bağımsızlığını ve gücünü, gelişmiş ventilasyon

Detaylı

EMEL ERYÜKSEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI VE YOĞUN BAKIM A.B.D.

EMEL ERYÜKSEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI VE YOĞUN BAKIM A.B.D. Modlar EMEL ERYÜKSEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI VE YOĞUN BAKIM A.B.D. GİRİŞ Mod; inspiratuar destek metodunu gösterir. Mod seçimi; klinisyenin alışkanlığı ve kurumun protokolüne

Detaylı

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar Dr.Kürșat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Bilim Dalı SEVGİDE GÜNEŞ GİBİ OL Solunum yetmezliğinde NIV

Detaylı

D Temel gereksinimlerin ötesinde DRÄGER SAVINA 300 SELECT

D Temel gereksinimlerin ötesinde DRÄGER SAVINA 300 SELECT D-13420-2016 Temel gereksinimlerin ötesinde DRÄGER SAVINA 300 SELECT D-11112-2010 D-12039-2016 2 D-13512-2016 Hastalara mümkün olan en iyi bakımı sunmak her gün odaklandığınız unsurdur. Bu nedenle bebeklerden*

Detaylı

Oxylog VE300 Acil ve Nakil Ventilasyonu

Oxylog VE300 Acil ve Nakil Ventilasyonu Oxylog VE300 Acil ve Nakil Ventilasyonu D-128-2017 Anlaşılması ve kullanımı kolay Dräger Oxylog VE300, klinik öncesi acil servislerde karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelmek için geliştirildi. Güvenilir

Detaylı

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar. Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar. Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya Ventilatör Çeşitleri Transpulmoner P(P L ): P A -P pl

Detaylı

KLASİK MEKANİK VENTİLASYON YÖNTEMLERİ. Doç. Dr. Ahmet Karadağ İnönü Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı

KLASİK MEKANİK VENTİLASYON YÖNTEMLERİ. Doç. Dr. Ahmet Karadağ İnönü Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı KLASİK MEKANİK VENTİLASYON YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Ahmet Karadağ İnönü Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı 1. Mekanik ventilasyonun tanımını yapabilmek 2. Mekanik ventilasyonun hedeflerini sayabilmek 3. Geleneksel

Detaylı

D-46451-2012. Asli işlere odaklanmak DRÄGER SAVINA 300

D-46451-2012. Asli işlere odaklanmak DRÄGER SAVINA 300 D-46451-2012 Asli işlere odaklanmak DRÄGER SAVINA 300 2 Bir ventilatör günlük hayatınızı kolaylaştırmaya nasıl katkıda bulunur? D-46454-2012 D-11112-2010 Hastalara mümkün olan en iyi bakımı sunmak her

Detaylı

BiLevel opsiyonu/800 Serisi Ventilatöler

BiLevel opsiyonu/800 Serisi Ventilatöler BiLevel opsiyonu/800 Serisi Ventilatöler Giriş 800 Serisi Ventilatörler için BiLevel opsiyonu (Şekil 1) zorunlu ve spontane özellikleri birleştiren karışık modda bir ventilasyondur. BiLevel modda, zorunlu

Detaylı

D Zorlukları aşmak için geliştirildi Dräger Oxylog VE300

D Zorlukları aşmak için geliştirildi Dräger Oxylog VE300 D-12948-2017 Zorlukları aşmak için geliştirildi Dräger Oxylog VE300 02 DRÄGER OXYLOG VE300 Size zahmet vermek dışında hiçbir şeyden kaçınmadık HER ZORLUĞU AŞMAYA HAZIR Gerçekten önemli durumlarda yalnızca

Detaylı

MT-0913-2008. Ventilasyon süresini % 33 e kadar azaltın* SMARTCARE /PS

MT-0913-2008. Ventilasyon süresini % 33 e kadar azaltın* SMARTCARE /PS MT-0913-2008 Ventilasyon süresini % 33 e kadar azaltın* SMARTCARE /PS 02 SmartCare /PS cihazdan ayırmayı otomatikleştirir Sorun, yazılı protokol ne kadar iyi olursa olsun, doktorların ve bakım veren kişilerin,

Detaylı

MEKANİK VENTİLATÖRLER

MEKANİK VENTİLATÖRLER MEKANİK K VENTİLAT LATÖRLER Doç.Dr.Dr.. Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları ve Yoğun Bakım m Anabilim Dalı ENTÜBASYON ENDİKASYONLARI Hava yollarının korunması

Detaylı

VENTİLATÖR GRAFİKLERİ NASIL YORUMLANIR?

VENTİLATÖR GRAFİKLERİ NASIL YORUMLANIR? VENTİLATÖR GRAFİKLERİ NASIL YORUMLANIR? Doç. Dr. N. Defne Altıntaş Ankara Üniversitesi İç Hastalıkları AD, Yoğun Bakım BD Mart 2017 defne98hac@yahoo.com Ventilatör Grafikleri Dalga form grafikleri: Basınç

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO: 8 VENTİLATÖR TESTİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO: 8 VENTİLATÖR TESTİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO: 8 VENTİLATÖR TESTİ Ventilasyon: Spontan solunum ya da spontan ventilasyon, havanın

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

Volume Ventilation Plus opsiyonu

Volume Ventilation Plus opsiyonu İçindekiler Giriş................................................. 2 Volume Ventilation Plus Kurulumu.......................... 2 VC+ solunum türü (A/C ya da SIMV modu)................... 2 VS solunum

Detaylı

MEKANİK VENTİLATÖRLER

MEKANİK VENTİLATÖRLER MEKANİK K VENTİLAT LATÖRLER Doç.Dr.Dr.. Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları ve Yoğun Bakım m Anabilim Dalı ENTÜBASYON ENDİKASYONLARI Hava yollarının korunması

Detaylı

Noninvaziv ventilasyonda kullanılan cihazlar ve modlar. Dr. Kürşat Uzun N. Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım BD, Konya

Noninvaziv ventilasyonda kullanılan cihazlar ve modlar. Dr. Kürşat Uzun N. Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım BD, Konya Noninvaziv ventilasyonda kullanılan cihazlar ve modlar Dr. Kürşat Uzun N. Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım BD, Konya NIV kullanımı İlk olarak 1980 li yıllarda Akut SY de ET ye alternatif

Detaylı

VentStar Oxylog Solunum Sistemleri Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar

VentStar Oxylog Solunum Sistemleri Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar VentStar Oxylog Solunum Sistemleri Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar Güvenilir, pratik ve güvenlik açısından test edilmiş. VentStar Oxylog tek kullanımlık solunum devreleri, hasta ile acil transport ventilatörü

Detaylı

VENTİLASYON BİLGİLERİ

VENTİLASYON BİLGİLERİ VENTİLASYON BİLGİLERİ Ppeak: Hava yollarındaki basıncı gösterir. Ventilatörden alveollere kadar olan hava yollarındaki problemlerden etkilenir. İnspirasyonun yapılabilmesi için hava yollarının çapından

Detaylı

Gelecek nesiller için. DRÄGER BABYLOG VN500

Gelecek nesiller için. DRÄGER BABYLOG VN500 D-72937-2012 Gelecek nesiller için. DRÄGER BABYLOG VN500 2 Yenidoğan bakım kalitesine kendimizi adadık D-65689-2012 D-64732-2012 D-73170-2012 Son 20 yılda yenidoğan solunum desteğinde dev adımlar atıldı.

Detaylı

CPAP ve BİPAP modları, cihaz özellikleri ve ekipmanları. Doç.Dr.Sedat Öktem Medipol Üniversite'si Tıp Fak. Çocuk Göğüs Hast. BD

CPAP ve BİPAP modları, cihaz özellikleri ve ekipmanları. Doç.Dr.Sedat Öktem Medipol Üniversite'si Tıp Fak. Çocuk Göğüs Hast. BD CPAP ve BİPAP modları, cihaz özellikleri ve ekipmanları Doç.Dr.Sedat Öktem Medipol Üniversite'si Tıp Fak. Çocuk Göğüs Hast. BD Ventilasyonun değisik modları Basıncın verilme yolu İnvaziv Noninvaziv Pozitif

Detaylı

BİYOVENT-H TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ ÜST DÜZEY MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI

BİYOVENT-H TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ ÜST DÜZEY MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI BİYOVENT-H TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ ÜST DÜZEY MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI BİYOVENT %100 YERLİ TASARIM YERLİ ÜRETİM Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı tümüyle milli imkanlarla tasarlandı

Detaylı

Boru kompansasyon opsiyonu

Boru kompansasyon opsiyonu Giriş Teknik tanım 800 Series Ventilatörlerdeki Tube Compensation (Boru Kompansasyonu) (TC) opsiyonu, inspirasyon akışına orantılı olarak pozitif basınç göndermek suretiyle hastanın spontane solunumuna

Detaylı

BİYOVENT TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ ORTA/ÜST DÜZEY MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI

BİYOVENT TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ ORTA/ÜST DÜZEY MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI BİYOVENT TÜRKİYE NİN İLK YOĞUN BAKIM TİPİ ORTA/ÜST DÜZEY MEKANİK VENTİLATÖR CİHAZI BİYOVENT Sf. 2 %100 YERLİ TASARIM YERLİ ÜRETİM Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı tümüyle milli imkanlarla

Detaylı

Adaptive Support Ventilation (ASV) Doç. Dr. Cenk KIRAKLI

Adaptive Support Ventilation (ASV) Doç. Dr. Cenk KIRAKLI Adaptive Support Ventilation (ASV) Doç. Dr. Cenk KIRAKLI Sağlık Bilimleri Universitesi İç Hastalıkları AD Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi SUAM Yoğun Bakım Ünitesi MV-Tarihçe George POE MV-Tarihçe

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO: 8 VENTİLATÖR TESTİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO: 8 VENTİLATÖR TESTİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO: 8 VENTİLATÖR TESTİ Ventilasyon: Spontan solunum ya da spontan ventilasyon, havanın

Detaylı

Dräger VentStar Koaksiyel Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar

Dräger VentStar Koaksiyel Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar Dräger VentStar Koaksiyel Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar Yeni Dräger VentStar Koaksiyel solunum devresi portföyü, hasta ile ventilatör veya anestezi çalışma istasyonu arasında esnek, alan tasarruflu bir

Detaylı

D D Non-İnvaziv Ventilasyon (NIV) için Oxylog VE300 ve Oxylog 3000 plus

D D Non-İnvaziv Ventilasyon (NIV) için Oxylog VE300 ve Oxylog 3000 plus D-370-2010 D-13428-2017 Non-İnvaziv Ventilasyon (NIV) için Oxylog VE300 ve Oxylog 3000 plus 02 NON-İNVAZİV VENTİLASYON UYARI Bu kitapçık, Oxylog VE300 ve Oxylog 3000 plus Kullanım Kılavuzunun yerini almaz.

Detaylı

Bağlantı Kesildi Alarmı Kılavuzu. Türkçe

Bağlantı Kesildi Alarmı Kılavuzu. Türkçe Bağlantı Kesildi Alarmı Kılavuzu Türkçe Astral Ayrılma Alarmı Astral Ayrılma Alarmı, ayrılma derecesini hesaplamak için (yüzde olarak gösterilir) sürekli olarak devre direncini ölçer. Ölçülen ayrılma değerinin

Detaylı

Ventilasyonda Yenilikler. Yrd. Doç. Dr. Murat YÜCEL Sakarya Üniversitesi Acil Tıp ABD. Sakarya E.A.H. Acil Tıp Kliniği

Ventilasyonda Yenilikler. Yrd. Doç. Dr. Murat YÜCEL Sakarya Üniversitesi Acil Tıp ABD. Sakarya E.A.H. Acil Tıp Kliniği Ventilasyonda Yenilikler Yrd. Doç. Dr. Murat YÜCEL Sakarya Üniversitesi Acil Tıp ABD. Sakarya E.A.H. Acil Tıp Kliniği Sunum Planı Genel bilgiler Acil serviste mekanik ventilasyon Mekanik ventilasyon modları

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Dräger BabyFlow plus Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar

Dräger BabyFlow plus Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar Dräger BabyFlow plus Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar Üstün noninvaziv solunum destek sistemi, performansı ve hasta konforunu en üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlanmıştır. D-48842-2015 02 Dräger BabyFlow

Detaylı

İnspirasyon süresi = (60 saniye / solunum sayısı) x I / (I+E) Düşük komplianslı akciğerli olguların (ALI/ARDS, ciddi kardiyojenik akciğer ödemi, ) ven

İnspirasyon süresi = (60 saniye / solunum sayısı) x I / (I+E) Düşük komplianslı akciğerli olguların (ALI/ARDS, ciddi kardiyojenik akciğer ödemi, ) ven BASINÇ SİKLUSLU VENTİLASYON Dr Hakan Alp BODUR Belirlenmiş basınç değerini veya değerlerini hedef alarak ventilatörün hastayı soluttuğu modlara basınç sikluslu veya basınç kontrollü ventilasyon modları

Detaylı

Dräger VentStar Helix ısıtmalı (N) plus Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar

Dräger VentStar Helix ısıtmalı (N) plus Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar Dräger VentStar Helix ısıtmalı (N) plus Sarf Malzemeler ve Aksesuarlar Dräger VentStar Helix ısıtmalı (N) plus solunum devreleri, yenidoğan ventilasyonunun yüksek düzeydeki gerekliliklerine göre özel olarak

Detaylı

Resuscitaire Yenidoğan Açık Bakım

Resuscitaire Yenidoğan Açık Bakım Resuscitaire Yenidoğan Açık Bakım Resuscitaire, sancı ve doğum sürecinde sahip olunması gereken ideal cihazdır. Etkin bir ısıtmalı tedavi platformunu klinik acil durum ve resüsitasyon için ihtiyaç duyduğunuz

Detaylı

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU VENTİLATÖR

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU VENTİLATÖR MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU VENTİLATÖR BMM. Zehra YAMAN Ağustos 2015 Ventilatöre Genel Bakış Yetki Grubu : Solunum Sistemleri

Detaylı

Vista 120 Merkezi Monitörizasyon Sistemi Hasta Monitörizasyonu Çözümü

Vista 120 Merkezi Monitörizasyon Sistemi Hasta Monitörizasyonu Çözümü Vista 120 Merkezi Monitörizasyon Sistemi Hasta Monitörizasyonu Çözümü Kullanımı kolay Vista 120 Merkezi Monitörizasyon Sistemi (CMS), Vista 120/Vista 120 S hastabaşı monitörlerine bağlı 64 hastanın yaşamsal

Detaylı

Solunum Mekaniklerinin Ölçülmesi

Solunum Mekaniklerinin Ölçülmesi Solunum Mekaniklerinin Ölçülmesi 23 Nisan 2008 TTD 11.Yıll llık k Kongresi, Antalya Dr. Zuhal Karakurt Süreyyapaşa Göğüs s Hastalıklar kları ve Göğüs s Cerrahisi Eğitim E -Araştırma rma Hastanesi, İstanbul

Detaylı

KONVANSİYONEL MEKANİK VENTİLASYON (IMV, SIMV, PTV, A/C, PSV, VG )

KONVANSİYONEL MEKANİK VENTİLASYON (IMV, SIMV, PTV, A/C, PSV, VG ) KONVANSİYONEL MEKANİK VENTİLASYON (IMV, SIMV, PTV, A/C, PSV, VG ) Prof. Dr. Yakup ASLAN KTÜ TIP FAKÜLTESİ NEONATOLOJİ BD TRABZON 16:29 1 Sunum Planı Mekanik ventilasyonun tanımı Mekanik ventilasyonun hedefleri

Detaylı

Türk Yoğun Bakım Derneği Mekanik Ventilasyon Kursu Şubat 2010, İstanbul.

Türk Yoğun Bakım Derneği Mekanik Ventilasyon Kursu Şubat 2010, İstanbul. Türk Yoğun Bakım Derneği Mekanik Ventilasyon Kursu 26-27 Şubat 2010, İstanbul Weaning MV desteğinin kademeli olarak azaltılıp, hastanın ventilasyonu üstlenmesi sürecidir. Weaning MV süresinin % 40 ı Nozokomiyal

Detaylı

Yeni Mekanik Ventilasyon Modlarını Ne Zaman Kullanıyorum. Mustafa K. BAYAR AÜTF Anesteziyoloji AD Yoğun Bakım BD

Yeni Mekanik Ventilasyon Modlarını Ne Zaman Kullanıyorum. Mustafa K. BAYAR AÜTF Anesteziyoloji AD Yoğun Bakım BD Yeni Mekanik Ventilasyon Modlarını Ne Zaman Kullanıyorum Mustafa K. BAYAR AÜTF Anesteziyoloji AD Yoğun Bakım BD Mekanik Ventilasyon Modları İdeal ventilatör!!!!!! Spontan solunum ile senkronize Paw Yeterli

Detaylı

Akciğerleri Koruyucu Mekanik Ventilasyon Stratejileri

Akciğerleri Koruyucu Mekanik Ventilasyon Stratejileri Akciğerleri Koruyucu Mekanik Ventilasyon Stratejileri Gökhan M. Mutlu Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Bölümü Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Okulu Şikago, Illinois, ABD Mekanik ventilasyon: Amac

Detaylı

BIPAP Cihaz Özellikleri ve Endikasyonları. Doç. Dr Remzi Altın ZKÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

BIPAP Cihaz Özellikleri ve Endikasyonları. Doç. Dr Remzi Altın ZKÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı BIPAP Cihaz Özellikleri ve Endikasyonları Doç. Dr Remzi Altın ZKÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı BIPAP Bilevel Positive Airway Pressure (İki Seviyeli Pozitif Havayolu Basıncı) Uyku apne sendromu nedeniyle

Detaylı

VENTİLATÖR SEÇİMİ Doç.Dr. Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

VENTİLATÖR SEÇİMİ Doç.Dr. Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı VENTİLAT LATÖR R SEÇİMİ Doç.Dr.Dr.. Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları ve Yoğun Bakım m Ana Bilim Dalı ENTÜBASYON ENDİKASYONLARI Hava yollarının korunması Sekresyonların

Detaylı

Avantajlar. Her hasta için ideal oksijen konsantrasyonu

Avantajlar. Her hasta için ideal oksijen konsantrasyonu Oxymixer Oxymixer bebeklere, çocuklara ve yetişkinlere kesintisiz ve kişiye göre ayarlanmış tıbbi hava ve tıbbi oksijen karışımı verilmesini sağlar. O 2 konsantrasyonu, 3 l/dk'nın altınki hızlarda bile

Detaylı

MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ

MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ İnspiratuvar direnci arttıran durumlar: Entübasyon tüpünün bükülmesi Hastanın tüpü ısırması Ekspiratuvar direnci arttıran durumlar: Sekresyonlar Bronkospazm

Detaylı

Kişisel anestezi asistanınız DRÄGER PRIMUS

Kişisel anestezi asistanınız DRÄGER PRIMUS D-16232-2009 Kişisel anestezi asistanınız DRÄGER PRIMUS 02 DRÄGER PRIMUS Bütün bir bakım dünyası Giderek karmaşıklaşan bir sağlık bakım sisteminde yaşamsal bir rol oynuyorsunuz. İşiniz, her adımda son

Detaylı

TEMEL MEKANİK VENTİLASYON SOLUNUM MEKANİKLERİ. Dr Müge AYDOĞDU Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ünitesi

TEMEL MEKANİK VENTİLASYON SOLUNUM MEKANİKLERİ. Dr Müge AYDOĞDU Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ünitesi TEMEL MEKANİK VENTİLASYON SOLUNUM MEKANİKLERİ Dr Müge AYDOĞDU Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ünitesi 03.11.2018 Solunum Mekanikleri Akciğer fonksiyonlarının basınç, akım

Detaylı

Oxylog 3000 plus Acil ve Nakil Ventilasyonu

Oxylog 3000 plus Acil ve Nakil Ventilasyonu Oxylog 3000 plus Acil ve Nakil Ventilasyonu AutoFlow, entegre kapnografi ve non-invaziv ventilasyon gibi özellikleri ile yüksek ventilasyon performansı sunan kompakt ve sağlam Oxylog 3000 plus, hastalarınızı

Detaylı

Dräger Perseus A500 Anestezi Çalışma İstasyonları

Dräger Perseus A500 Anestezi Çalışma İstasyonları Dräger Perseus A500 Anestezi Çalışma İstasyonları Ergonomide ve gelişmiş anestezi platformlu sistem entegrasyonundaki son düzenlemelerle birleştirilen kanıtlanmış ventilasyon teknolojisi, anestezi iş akışınızı

Detaylı

Temel Mekanik Ventilasyon Modları ve Ayarlamalar

Temel Mekanik Ventilasyon Modları ve Ayarlamalar Temel Mekanik Ventilasyon Modları ve Ayarlamalar Emre KARAKOÇ* * Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı, ADANA Modlar, mekanik ventilasyonun uygulanma yöntemleri olarak

Detaylı

YASAM DESTEĞİ ALAN HASTA BAKIM PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

YASAM DESTEĞİ ALAN HASTA BAKIM PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 1/6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; yaşam desteği alan hastaların bakımı için standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedür, yaşam desteği alan

Detaylı

İNVAZİF MEKANİK VENTİLASYON

İNVAZİF MEKANİK VENTİLASYON İNVAZİF MEKANİK VENTİLASYON Doç.. Dr. Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları Ana Bilim Dalı ENTÜBASYON ENDİKASYONLARI Hava yollarının korunması Sekresyonların atılmas

Detaylı

Solutma. Taşınabilir ve sabit: Özel teknolojilerin sağladığı güvenlik

Solutma. Taşınabilir ve sabit: Özel teknolojilerin sağladığı güvenlik Solutma Taşınabilir ve sabit: Özel teknolojilerin sağladığı güvenlik Solutma Taşınabilir ve sabit: Özel teknolojilerin sağladığı güvenlik Daima güvenli ve uygun solutma Solunum sisteminin hastalık veya

Detaylı

Teknolojiye Yakından Bakış Ameliyathanede koruyucu ventilasyon ve spontan solunum için

Teknolojiye Yakından Bakış Ameliyathanede koruyucu ventilasyon ve spontan solunum için BÖLÜM ALT BÖLÜM 01 Teknolojiye Yakından Bakış Ameliyathanede koruyucu ventilasyon ve spontan solunum için Ameliyathanede koruyucu ventilasyon, anestezi iş istasyonları açısından önemli gereklilikler doğurur.

Detaylı

ANKARA 112 ĠL AMBULANS SERVĠSĠ BAġHEKĠMLĠĞĠ VENTĠLATÖR KULLANIM TALĠMATI. Revizyon Tarihi:

ANKARA 112 ĠL AMBULANS SERVĠSĠ BAġHEKĠMLĠĞĠ VENTĠLATÖR KULLANIM TALĠMATI. Revizyon Tarihi: 1 / 6 1. AMAÇ Bu talimat; ventilatör cihazının doğru kullanımını ve bakımını belirleyerek standart hale getirilmesini amaçlamıştır.. 2. KAPSAM Ventilatör cihazının kullanımı sırasında, dikkat edilecek

Detaylı

D SmartCare / PS Otomatik ayırma protokolü Andreas Neumann Hartmut Schmidt Lorem Ipsum dolor nommuny Henderit veliat lorem magna

D SmartCare / PS Otomatik ayırma protokolü Andreas Neumann Hartmut Schmidt Lorem Ipsum dolor nommuny Henderit veliat lorem magna D-76367-2013 SmartCare / PS Otomatik ayırma protokolü Andreas Neumann Hartmut Schmidt Lorem Ipsum dolor nommuny Henderit veliat lorem magna SmartCare /PS Otomatik ayırma protokolü Andreas Neumann Hartmut

Detaylı

Dräger Fabius Plus Anestezi Çalışma İstasyonları

Dräger Fabius Plus Anestezi Çalışma İstasyonları Dräger Fabius Plus Anestezi Çalışma İstasyonları Kaliteli ventilasyonu, kullanım ve bakım kolaylığını, açık mimarinin sunduğu genişletme olanaklarıyla birleştirin. Dräger Fabius Plus, kaliteli ventilasyonu

Detaylı

Mekanik Ventilasyon. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Mekanik Ventilasyon. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Mekanik Ventilasyon Dr. Başar Cander Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 64 yaşında bayan hasta, Acil servise solunum sıkıntısı ve şuur bulanıklığı nedeniyle getiriliyor Muayene Bulguları

Detaylı

Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi

Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi Ekipmanın kalibrasyonu, ekipmanın güvenle çalıştırılmasını ve işlevselliğini sağlayacak, aynı zamanda da ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerini

Detaylı

HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU

HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU Prof. Dr. Arzu Topeli İskit Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları YBÜ TTD Kongresi 2008 GÜNÜMÜZÜN MODERN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Solunum terapisti ventilatöre, hemşire

Detaylı

Mekanik Ventilasyonda. Eski ve Yeni Modlar. Temel YB Kursu - Diyarbakır

Mekanik Ventilasyonda. Eski ve Yeni Modlar. Temel YB Kursu - Diyarbakır Mekanik Ventilasyonda Eski ve Yeni Modlar Temel YB Kursu - Diyarbakır Dr. İrfan UÇGUN Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fak. Göğüs Hast. AD. Yoğun Bakım Bilim Dalı Konu başlıkları MV endikasyonları, Modlar, Ayarlar,

Detaylı

Respiratuvar Destek. Doç.Dr.Başar Cander Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Respiratuvar Destek. Doç.Dr.Başar Cander Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Respiratuvar Destek Doç.Dr.Başar Cander Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Halk içinde muteber nesne yok devlet gibi Olmaya cihanda devlet bir nefes sıhhat gibi Hayatın ilk anından itibaren

Detaylı

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi 1967: 18.07.2013 2 Tarihçe 1967 Acute Respiratory Distress in Adults 1971 Adult Respiratory Distress

Detaylı

Mekanik Ventilasyon Takibi. Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun

Mekanik Ventilasyon Takibi. Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun Mekanik Ventilasyon Takibi Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun Amaç Bu sunumda; Mekanik ventilasyon (MV) uygulaması sırasında takip edilmesi gereken parametreleri ve ortaya çıkması muhtemel

Detaylı

Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı

Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dayanıklı ve her zaman kontrol altında: Oksijen ferdi kurtarıcı Dräger Oxy 3000 ve 6000 cihazları, en zor koşulların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.

Detaylı

VENTİLATÖR KULLANIMI. Doç.Dr.Nurdan URAŞ. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği

VENTİLATÖR KULLANIMI. Doç.Dr.Nurdan URAŞ. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği VENTİLATÖR KULLANIMI Doç.Dr.Nurdan URAŞ Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Mekanik Ventilasyonun Amaçları Yeterli gaz değişimini sağlamak Akciğer hasarı riskini

Detaylı

Kullanıcı El Kitabı Eki

Kullanıcı El Kitabı Eki NeoMode Opsiyonu Giriş Bu ek size NeoMode yazılım seçeneğini Puritan Bennett 840 Ventilatör üzerinde nasıl kullanacağınızı anlatmaktadır. Genel parametreler ve operasyonel bilgi için Puritan Bennett 800

Detaylı

CARESCAPE R860. Ventilasyon Modları. Fiziksel Özellikler. GE Healthcare. İşaretler:

CARESCAPE R860. Ventilasyon Modları. Fiziksel Özellikler. GE Healthcare. İşaretler: GE Healthcare CARESCAPE R860 Fiziksel Özellikler Boyutlar Yükseklik Taşıma arabasıyla Birlikte yüksekliği Genişlik Derinlik Ağırlık Görüntüleme Hareketi 48.85 cm/19.2 in (Alttan bakış) 73.8 cm/29.1 in

Detaylı

Propor-onal Asist Ven-la-on

Propor-onal Asist Ven-la-on Sunu Planı PAV mekanizma- Prensipler Diğer modlarla farklar Propor-onal Asist Ven-la-on Doç.Dr.Şaban Yalçın, DESA Kayseri EAH Klinik uygulama (literatür) ve sonuçlar Uygulama algoritma Limitasyon Kontraendikasyon

Detaylı

Dr. Akın Kaya. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi

Dr. Akın Kaya. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi Dr. Akın Kaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi Yoğun Bakım Ünitesinde Obez Hastalar Günümüzde, toplumlarda; Obezite prevelansı yüksek ve artmaya devam ediyor.

Detaylı

SleepOne Ürün Platformu

SleepOne Ürün Platformu Kare Medikal 2003 yılında üretim,satış ve ihracat faaliyetlerini birleştirmek üzere kurulmuştur. PAP cihazları, ventilasyon, oksijen tedavisi, aerosol tedavisi ve aspirasyon ürün gruplarında ar-ge ve üretim

Detaylı

İntraoperatif Ventilasyon Stratejileri. Mert ŞENTÜRK

İntraoperatif Ventilasyon Stratejileri. Mert ŞENTÜRK İntraoperatif Ventilasyon Stratejileri Mert ŞENTÜRK Prof Dr Kutay AKPİR 1943-2013 Ajanda Ventilasyon stratejisi önemli mi? Farklı stratejilerin farklı sonuçları FiO 2 ve Tidal Volüm İntraoperatif PEEP

Detaylı

NON-ĐNVAZĐV MEKANĐK VENTĐLASYONDA UYGULAMA TEKNĐKLERĐ VE AYARLAR Doç. Dr. Mehmet GENCER Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı TANIM Hastanın kendi başına solunum işini

Detaylı

D-15974-2009. Size özel anestezi iş istasyonunuz DRÄGER FABIUS GS PREMIUM

D-15974-2009. Size özel anestezi iş istasyonunuz DRÄGER FABIUS GS PREMIUM D-15974-2009 Size özel anestezi iş istasyonunuz DRÄGER FABIUS GS PREMIUM 02 DRÄGER FABIUS GS PREMIUM En zorlu çalışma ortamlarından biri MT-16080-2009 Modern hastane ortamı çok zorludur. Sağlık çalışanları

Detaylı

ANESTEZİ YOĞUN BAKIMDA WEANİNG PROTOKOLÜ

ANESTEZİ YOĞUN BAKIMDA WEANİNG PROTOKOLÜ Sayfa No 1 / 6 Amaç: Weaning de amaç hastayı tam zamanında mekanik ventilatörden ayırmaktır. 24 saatten fazla mekanik ventilasyon ihtiyacı gösteren hastalarda ventilatöre bağlı olan ve olmayan tüm nedenler

Detaylı

Dräger Polaris 600 Ameliyat Lambaları

Dräger Polaris 600 Ameliyat Lambaları Dräger Polaris 600 Ameliyat Lambaları Ameliyathane lambamız, üstün teknoloji ürünüdür: Dräger Polaris 600, sezgisel kontrolleri ve çok yönlü konfigürasyon seçenekleri ile hayatınızı oldukça kolaylaştırır.

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA NONİNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON. Dr. Aynur Akın Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı

YOĞUN BAKIMDA NONİNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON. Dr. Aynur Akın Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı YOĞUN BAKIMDA NONİNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON Dr. Aynur Akın Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Sunum Planım NIMV uygulama şekilleri Yıllar içerisinde NIMV kullanımı

Detaylı

Çeşitli klinik ihtiyaçlarınızı karşılar VISTA 120

Çeşitli klinik ihtiyaçlarınızı karşılar VISTA 120 D-3541-2011 Çeşitli klinik ihtiyaçlarınızı karşılar VISTA 120 02 D-3533-2011 Olağanüstü fiyatlarla gerçek izleme Tüm dünyadaki hastanelerin ortak bir sorunu vardır: Sıkı mali kısıtlamalar karşısında mümkün

Detaylı

Dräger Sarılık Ölçer JM-105 Sarılık Yönetimi

Dräger Sarılık Ölçer JM-105 Sarılık Yönetimi Dräger Sarılık Ölçer JM-105 Sarılık Yönetimi D-86399-2013 Dräger Sarılık Ölçer JM-105, cihazın ömrü boyunca hesaplı bir şekilde size tutarlı kalitede takip sunar. Sonucunda olağanüstü standartta bir bakım

Detaylı

Noninvazif Mekanik Ventilasyon

Noninvazif Mekanik Ventilasyon Noninvazif Mekanik Ventilasyon Dr.Y.Kemal GÜNAYDIN Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sunum Planı Tanım Tarihçe Kullanım yerleri Hasta seçimi Amaç Uygulama NIMV tipleri Kontrendikasyonlar

Detaylı

Dräger Kızılötesi Sensörler Dräger Sensörleri

Dräger Kızılötesi Sensörler Dräger Sensörleri Dräger Kızılötesi Sensörler Dräger Sensörleri Dräger kızılötesi sensörler, mümkün olan en iyi ölçüm sonuçlarını sunar ve sensör zehirlerinden etkilenmez. Bu sensörlerin uzun kullanım ömrü, neredeyse hiçbir

Detaylı

Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı

Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dayanıklı ve her zaman kontrol altında: oksijenli ferdi kurtarıcılar Dräger Oxy 3000 ve 6000 MK II, en zor koşulların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.

Detaylı

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ Dr. Zeynep Zeren Uçar İzmir Göğüs Hastalıkları Hastanesi UYKUDA SOLUNUM BOZUKLULARI OUAS SUAS CSS UHHS Obstrüktif Uyku Apne

Detaylı

Dräger RZ 7000 Dalış Test Ekipmanı

Dräger RZ 7000 Dalış Test Ekipmanı Dräger RZ 7000 Dalış Test Ekipmanı Kolay kullanım: Dräger RZ 7000 ile Dräger PSS BG 4 plus'ta çalışma ve sızıntı testlerini her zamankinden daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Lityum ion pil

Detaylı

Dräger PulmoVista 500 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu

Dräger PulmoVista 500 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Dräger PulmoVista 500 Yoğun Bakım Ventilasyon Monitörizasyonu Gözle görünür ventilasyon. Elektriksel Empedans Tomografinin (EIT) gücü siz ve hastalarınız için çalışsın. PulmoVista 500 ile akciğerler içindeki

Detaylı

Mekanik Ventilasyon Uygulamaları NIV&IMV. Prof.Dr. Akın KAYA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım

Mekanik Ventilasyon Uygulamaları NIV&IMV. Prof.Dr. Akın KAYA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Mekanik Ventilasyon Uygulamaları NIV&IMV Prof.Dr. Akın KAYA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Sunum Solunum Yetmezliği NIMV Başlanması Olgular IMV Başlanması Olgular KAPASİTE

Detaylı