EN COK BULUNAN PORT STATE KONTROL HATALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EN COK BULUNAN PORT STATE KONTROL HATALARI"

Transkript

1 EN COK BULUNAN PORT STATE KONTROL HATALARI 1-YANGIN DAMPERLERI A-GENEL Makine dairesi yangınlarında, havanın ve yakıtın kapatılmaları oldukça önemlidir. Havanın kapatılması demek makine dairesine ait yangın damperlerinin kapatılması anlamına gelir. Vantilatörler, -Güverte üstünde veya yaşam mahalinde olabilirler. -Yapının bir parçası olarak bulunabilirler.

2 Yangın Damperleri, -Fire Flap,vantilatörlerin içinde bulunur,elle lokal olarak bir kol yardımıyla veya uzaktan kumanda edilir -Multiple Fin Flap hava girişlerinde bulunurlar ve lokal olarak bir kolla manual olarak veya uzaktan kumanda edilirler. -El kontrollü Hinged Cover(menteşeli kapaklar)bir lastik conta ve kapatma koluyla kapatılır. 2.ÇEKLER VE KONTROLLERI 2.1 Hinged Covers : Kapağın ve lastiklerin kondisyonunu çek et(çürüme ve hasar varmı) Menteşelerin ve kaporta kollarının kondisyonuna bak(rahat hareket ediyor mu kontrol et) (Hepsi tam olmalı ve yağlanmalı). 2.2 Yangın flapeleri ve multiple fin flaps: ACIK ve KAPALI pozisyonları acıkca markalanmalı Flapların kondisyonunu ve onların istenen şekilde koruma sağlıyormu kontrol et. Kapatma yönünde damperi harekete geçir ve kapattığını kontrol et.

3 2- MAIN FIRE PUMPS Gemilerde ana ve acil durumlarda kullanmak üzere yangın pompaları bulunur ve asıl amaç gemilerin emniyetidir.arızalı pompalar ana veya acil olan major deficiency olarak nitelendirilir.genellikle SOLAS a göre iki elektrikli ana pompa Bulunur.Yerleri makine dairesidir.genelde ikinci yangın Pompası genel servis pompasıdır.. Eğer herhangi bir arızaları varsa tamirleri yapılmadan limandan kalkış izni verilmez. CEKLER VE TESTLERI Pompaları,motorları,devreleri,valfleri ve basınç göstergelerini dıştan gözle kontrol et.hasar,aşınma,sızıntı veya hatalı çalışma varmı incele. Geminin En üst ve en uc kısımlarda bulunan hidrantlara hortum bağla ve diğer tüm hidrantları kapat. Her bır pompa ıcın bunu tek tek dene ıstenen basınc sağlanıyormu kontrol et. Bu test yapılırken demir zincir yıkama suyunun kapalı olmasına dikkat et. SOLAS kuralları aşağıdaki basınçların olmasını ister. *1600 GT ve üstü gemilerde 0.27 N/mm2 *1600 GT ve altı gemilerde 0.25 N/mm2 pompalar bu basıncı ister. Bu basınç tek pompa ile sağlanmalıdır.

4 3-ACIL YANGIN POMPASI 1-GENEL Gemilerde genelde ana ve acil durum yangın pompaları mevcuttur.bunların asıl amacı geminin emniyetidir. Arızalı pompalar ana veya acil olan major deficiency olarak nitelendirilir.genellikle SOLAS a göre bir acil yangın pompası bulunur.yerleri makine dairesinin dışında bir yerdedir genlede kıç atarafta veya başaltında yer alır. Eğer herhangi bir arızası varsa tamirleri yapılmadan limandan kalkış izni verilmez. 2.CEKLER VE TESTLER Pompaları,motorları,devreleri,valfleri ve basınç göstergelerini dıştan gözle kontrol et.hasar,aşınma,sızıntı veya hatalı çalışma varmı incele. Eğer ilk hareket hareket ettirici bir dizel makineyse,bununla ilişkili ekipmanı,çalıştırma sistemini(eğer batarya varsa bunada dahil etmemiz gerekecek),devreleri,yakıt tankını, ve egzoz sistemini çek et. Geminin En üst ve en uc kısımlarda bulunan hidrantlara hortum bağla ve diğer tüm hidrantları kapat.

5 Acil yangın pomapsı yeterli basıncı sağlıyormu kontrol et.her iki nozuldan çıkan su yeterince Uzağa gidiyormu kontrol et.bu şekilde 30 dakika çalışmasına müsade et. Bu test yapılırken demir zincir yıkama suyunun kapalı olmasına dikkat et. Acil yangın pompasının testi yapılırken Makine Dairesi izolasyon valfinin kapalı olmasına dikkat et.makne dairesinden basıncın yükseltilmediğinden emin ol. Acil yangın pompası gemi trim ve draftına bakmaksızın basıyor olmalıdır. Acil yangın pompasının çalışıp çalışmadığını tespit için genelde tam yüklüyken değil light ship kondisyonu dikkate alınmalıdır. Genelde SOLAS a göre basınçlar 6000 Gross ve üstü gemilerde 0.27N/mm Gross tan küçük 1000 gross tondan gemilerde 0.25 N/mm2 olmalı.

6 4-ANA YANGIN DEVRESI 1-GENEL Ana yangın devresinin bütünlüğü (SOLAS )gemi emniyetinin esasını teşkil eder. Sızıdıran veya aşırı paslı, aşınmış ana yangın devreleri major deficiency olarak kabul edilir. Ana yangın devresi üzerindeki hasarlar Gemi limandan ayrılmadan önce yapılmalıdır. 2-CEKLER VE TESTLER Ana yangın devresi gözle kontrol yapılmalı çimentodan yapılmış boxlar veya buna benzer geçici tamirler asla kabul edilmez.denizde yapılna geçici tamirler hariç.bu tür tamirler ilk limana kadar geçerlidir. Ana yangın devresine ve hidrantlara basınç altındayken çekic testi uygula,eğer herhangi bir sızıntı olursa uygun şekilde tamirini yap.

7 Bütün hidrantlar tam ve çalışır halde olmalıdır.kayıp ve hasar görmüş handle ve valf, olmamalıdır.gerekirse yenilenmelidirler. Bütün yangın istasyonları(veya kırmız boxlar)yangın planlarında işaretli olmalıdır. Ve hidrantların yerlerini yaklaşık olarak gösterilmelidir. Herkes tarafından kolayca anlaşılabilsin ve dikkat çekmesi için yangın devreleri kırmızıya boyanırlar ve onların içerikleri nedeniyle çevre etkilerinden korunurlar. Kutuların su geçirmezliğini kontrol edin.eğer kapakları iyi kapanmıyorsa veya kapatma mekanizması arızalıysa mutlaka tamir etmelisiniz veya değiştirmelisiniz. Yangın boxlarını kontrol et her box ta hortum nozul ve anahtar olmalıdır.nozullar çift maksatlımı çek et.ekipman listesi hazırla. Hortumların kondisyonlarını kontrol et çünkü hortumlar kolayca hasarlanabilirler özelikle makine dairesindekiler.hasarlanmış ve kötü olanların değişmesi gerekir. kaplinlerin tiplerini ve ebatlarını kontrol et birbirlerine uyumana bak nozulların ve hidrantların aynı tip olduğunu kontrol et.hortumlarla nozulların kenetlenmesine bak, sızıntı olmamasına dikkat et.international Shore Connection(sahil bağlantı flenci) varmı ve açıkca markalanmışmı dikkat et.

8 5-QUICK CLOSING DEVICES 1-GENEL Makine dairesi yangınlarında havanın ve yakıtın kesilmesi çok önemlidir.fuel oil kesmek için fuel oil tanklara quick closing valfler takılır bu valfler uzaktan yakıtın kapatılmasını sağlarlar Uzaktan kumandalar makine dairesi dışında yer alır. Genel olarak üç çeşit tip quick closing valf vardır ve bunlar değişik çalıştırma sistemlerine sahipir. -Mekanikal Çelik tel çekilmek suretiyle valf kumanda edilir. -Pinomatik- Basınçlı hava ile kumanda edilir küçük bir piston valfi kapatır -Hidrolik- Hidrolik yağ kullanılarak valfe kumanda sağlanır.

9 2-CEKLER VE TESTLER 2.1 Genel çekler bütün tipler için geçerlidir. Açık bir şekilde markalanmalı,kumanda edilecek yere kolayca girilebilmeli. Her bir kumanda kolu anlaşılabilir uygun bir şekilde markalanmalı Tellerin varlığını/sıkışıp şıkışmadıklarını kontrol et gerekirse tamirini yap. Vibrasyondan dolayı bazen beklenmedik sonuçlar oluşabilie sık sık kontrol et. 2.2 Mekanik tiplere ek çekler yapılabilir. Telleri kontrol et yeterli şekilde bakımları yapılıyormu bozkuk ve çıkık olmamaısna dikkat et. Uygun handle ıle telleri çek, markalanmalara uygun olarak valf kapanıyormu bak.

10 2.3 Pinomatik tiplere ek çekler yapılabilir Sistemi uygun olarak çek et kaçak varmı bak,hava basıncı uygunmu kontrol et ve devamlı mevcutmu incele. Actuating sistemi uygun olarak çalışıyormu her bir valfi kontrol et. 2.4 Hidrolik tiplere ek çekler yapılabilir Sistem uygun olarak yağla dolumu ve kaçak olup olmadığını kontrol et. Her bir valfi test et uygun olarak kapatıyormu bak. 6.ACIL STOPLAR 1.GENEL Makine yangınlarında vantilasyonların fanlarının elektriğini fuel oil pompaların elektriği kesilecektir.acil stoplar bu nedenle yapılmışlardır fuel oil,dizel oil, yağlama yağı pompaları ve seperatorlerın kumanadalarıda buna bağlıdır. 2.CEKLER VE TESTLER Kabinler görülebilir şekilde markalanmalıdır ve kumanda düğmeleri markalanmalı uygun lisanda ekipman belirtilmeli. Elektrik kesilerek uygun düğmeler ekipmanlara kontrol ediyormu test edilmeli.

11 7-ACIL DURUM ELEKTRIK KAYNAĞI 1-GENERAL Elektrik arızalarından dolayı gemilerde acil durumlarda kullanılmak üzere yedek jeneratorler bulunur. *SOLAS a göre geminin her yerinde acil durum aydınlatmaları bulunur(servis ve yaşam mahali yerlerinde makine dairesinde,kontrol istasyonlarında,dümen dairesinde,toplanma yeri ve filikalara biniş yerlerinde v.s) *Seyir fenerlerinde *GMDSS *Dahili iletişim sisteminde *Yangın alarm sisteminde ve bulma sistemlerinde *Gemi seyir aletlerinde *Acil aydılatma gerektiren dahili sistemlerde *Acil yangın pompasında *Dümende eğer uygulanabiliyora (yukardakiler geminin yapım yılına göre değişebilir) Acil aydınlatma jeneratörü belki ; *Dizel ile çalışan bir makine olabilir *veya akü olabilir. 2-DIZEL JENERATOR 2.1 Jeneratör mahali *Jeneratörün bulunduğu yer markalanmalı ve giriş kapısı iyi durumda olmalı,çalışmalı *Bölüm temiz olmalı.tabanında yakıt,su,yağ v.s olmamalı,baska amaç için kullanılmamalı. *Işık,havalandırma ve bunlarla ilişkili şeyler iyi durumda olmalı *Jeneratör ile ilgili çalıştırma talimatı asılı olmalı,test presedürü asılmalı *Yangın södürücünün bakımı yapılmışmı ve uygun mu bakılmalı.

12 2.2 Yakıt Tankı ve Yakıt Devresi *Yakıt tankı uygun şekilde doldurulmalı her zaman dolu olmalı,seviyesi uygun şekilde çek edilmeli,eğer uzaktan kaptma valfi varsa çalışmalı *Yakıt doldurma ve devre doldurma valfi çalışmalı. *Yakıt devresinde kaçak varmı durumu nasıl, kontrol edilmeli. 2.3 Acil Durum Elektrik Panosu *Bakımı yapılmalı,iyi durumda ve temiz tutulmalı. *Panonun önünde elektrik çarpmalarından koruyucu izalosyon olmalı *Panonun önünde uygun aydınlatma olmalı. 2.4 Dizel Makine *Yağ,su,yakıt kaçağı olmamalı *Egzoz, sıcaktan korunmak için uygun sekilde izole edilmeli *Kondisyonunu sürekli kontrol etmeliyiz,uygun şekilde start yapılabiliyor olması gerekir. *Uygun zamanlarda çalıştırma testi yapılmalı çaliştırma talimatı asılı olmalı 3-AKULER 3.1 Akü Dairesi *Bölüme girişi kontrol et, uygun şekilde markalanmalı,uygun semboller asılmalı. *Giriş kapısı iyi şekilde çalışıyor olmalı *Bölümün temizliği iyi şekilde yapılmalı,aküler uygun şekilde konulup,sabitlenmiş mi kontrol et *Bölümün ışıklandırmasına ve havalandırmasını kontrol edin uygun bakımları yapın. *Test ve Bakım prosedurunu asın. 3.2 Aküler *Akülerin bakımlarını uygun şekilde yapın *Kabloları kontrol et.uygun şekilde bağlanmışlarmı kondisyonları nasıl bakın. *Şarşlarını ve kontrol ekipmanının durumlarını kontrol uygun çalışıyorlarmı bakın. *Uygun şekilde çalışıp çalışmadıklarını kontrol presedürüne göre test edin.

13 8-OILY WATER SEPERATOR (SINTINE SEPERATORU) 1-GENERAL Genelde MARPOL kurallarına göre yağ ve su birbirinden ayrılarak bordadan dışarıya basılır. Buna göre ister tuzlu ister tatlı su olsun gravite farklılığı nedeniyle Yag suyun üstüne çıkar. Küçük gemilerde bu bir 400 ile 9999 gros arası filitre sistemi vardır.bu sistem sayesinde yağlı su filitre tarafından ayrıştırılarak dışarı çıkan suyun içindeki yağ oranının15 ppm den daha az olmasını sağlar. Filitre sisteminden geçen suda ki sludge(yağ) sludge tanka su ise dışarıya atılır. Sludge tankta ki yağ denize asla basılamaz.bu nedenle limanda standart bağlantı devresinden sahile verilir.eğer gemi gross tondan büyükse yine aynı işlem yapılır.fakat bunun yanında bir yağ mikatırını ölçen alet,otomatik olarak basmayı durduran sistem ve bir alarm eklenir.yağlı su geçerken otomatik olarak numune alan alet geçen yağlı karışımın içindeki yağ oranı 15 ppm geçince alarm verilmesini ve dışarıya basılan karışımın otomatik olarak durdurulmasını sağlar.

14 2-CEKLER VE TESTLER *Sintine seperatörünün tip onaylı olduğundan emin ol *Gözle kontrol et,(temiz mi,dışında çatlak varmı,devreleri nasıl v.s) *Çalışma testi yap,valf ve geyçleri çalışıyormu kontrol et *Alarm ve otomatik stop ettirme sistemi çalışıyormu kontrol et *Oil record book(yağ kayıt defteri)kayıtları ile sludge ve sintine tankı miktarları Aynımı kontrol et. *Oil record book uygun olarak dolduruluyormu kontrol et.

15 9-SLUDGE TANK (UYGUN OLMAYAN DENIZE BASMA BAGLANTILARI) 1-GENEL 400 Gross Ton üzerindeki her gemi MARPOL gereği sludge(denize basılamayan yakıt ve yağlar) koyabilmek için bir tanka veya tanklara sahip olmalı.tankın kapasitesi yapılacak olan yolculuk için alınan yakıtın miktarına göre hesaplanır. Bir çok gemi sludge ları uluslar arası standartlara uygun bağlantı devreleri ile sahile veririler. Eğer gemide sludge yakabilmeye uygun incineratör(çöp ve yağ/yakıt yakma aleti) varsa bu sludge tank kapasitesinin daha az olmasını sağlar. 2-CEKLER VE TESTLER Sludge tankın dış kısmını kontrol et ve genel kondisyonuna,bununla ilişkili devrelere bak. Eğer mümkünse sludge pompasını çalıştırarak test et. Eğer gemide önceden belirlenmiş bir sludge pompası yoksa bir sintine pompasını sahile sludge vermek için kullanabiliriz. Sludge ın direk olarak denize basılma olanağı olmamalıdır. Buna dikkat edin. Liman kontrollerde iki çeşit uygun olmayan bağlantı bulunmuştur bunlar aşağıdadır. edilir. Sludge tank tan sintine pomapsı ile alınıp sintine seperatöründen geçirip denize basılmamalıdır. Sadece sahile verilmeli. Sintine devresi ile sludge devresi arasında bağlantı olmamalıdır.

16 10-LIFE BOATLAR(FILIKALAR) 1-GENEL Filikalar SOLAS gereği *Açık motorlu veya kürekle yürütülen *Kısmen Kapalı motorla yürütülen *Tamamen motorla yürütülen ve hatta yangın korumalı olabilirler. Yapıları ağaçtan, fiberden (kuvvetlendirilmiş plastik) veya aliminyum/çelik olabilir. 2-GÖVDE 2.1 Gövdenin yapısal kondisyonu Gövdeyi içerden, dışardan tamamen kontrol et herhangi bir hasar olup olmadığına bak. Eğer herhangi bir hasar varsa hemen tamir edilmelidir.

17 2.2 Kancalar Genelde kancaları filikalara bağlayan alt bağlantıları(mapa ve bağlantı saplamalrı) bakım yapılırken unutulabilir veya dikkate alınmaz.bu bağlantılar ve bağlantı saplamalrı genellikle çelikten yapılırlar.bu bölgeler oldukça zor kontrol edilirler.mutlaka bu bölgeleri kontrol etmeliyiz ve eğer zayıflık varsa veya kotu durumdaysa hemen tamir etmeliyiz veya yardım almalıyız. 2.3 Kurtarma Mekanizması Kurtarma makinezmasının durumunu kontrol et.genelde dümen tutma pozisyonuna yakın bir yerde bazı fılıklarda erken acılmayı onleyıcı bır sıstemle birlikte bir kurtarma kolu bulunur. SOLAS her bir filikanın Üç ay da bir suya indirilme tatbikatı ister.filika kancalarından kurtartılır ve suda dolaşılır. 2.4 Drain(boşaltma) Valfleri Filikanın yapısını kontrol ederken otomatik dreyn valfinin çalıştığına bakın.filika sudan çıkarıldığında uygun bir aletle dreyn valfini kontrol edin genelde valfte suyun içeri girişini engeleyen bir top vardır.her valfin filikanın yapısına ince bir zincirle bağlı kapağı veya tapası varmı bakın.bunlar filika suya girince suyun içeri girmemesi için koruma sağlar.

18 2.5 Handholds Filikanın bordasının altında bulunan tutma yerleri yeterli derecede sıkı tutturulmusmu bakın. Ağaç olan bu kısım sankı omurgaının bir parçası gibi durur.bu parça zaman zaman galvanizli çelik borudan yapılır klipslerle tutturulur aralıklar hepsinde aynıdır. 2.6 Life Line(kurtarma halatı) Bütün filikalar bir tane kurtarma halatına sahiptir.halat kısmı yüzme özelliğine sahiptir. Lifeline belli aralıklarla bordanın ust kısmında filikanın etrafını çevreler.perveneye yakın yerlerde bulunmaz.kondisyonunu mutlaka kontrol edin. 2.7 Retro-reflective tapes(yansıtıcı Bantlar) Bordayı kontrol ederken mutlaka yansıtıcı bandları kontrol edin.durumları tatmin edicimi bakın.solas yansıtıcı bandların her iki yanda, altında ve örtünün üstünde olmasını şart koşmuştur.örtü amerikan bezi veya sabit bir yapı olabilir.

19 2.8 Marking Ne zaman filikanın dış yapısını kontrol etsek mutlaka markalama işaretlerine bakmalıyız. Markalama işaretleri aşağıdakileri kapsar; *Bağlama limanının ismi baş tarafta iki yanda yer alır. *Geminin adı ve filikanın numarası yukardan görünecek şekilde olmalı *Filkanın boyutları *Alabileceği en fazla insan sayısı 3.PROPULSION AND STEERING 3.1 Engine Tamamen kapalı filiklar hariç Makineler genelde elle çalıştırılır tip olur.makinenin dış yapısnın yangına karşı korumalı olduğunu kontrol edin.aşağıdaki kontrolleri yapın. *Başka yardım almadan acil çalışma durumunu kontrol edin *İleri ve geri manevra sistemini kontrol edin. *Yakıt,yağ ve egzoz kaçağı olup olmadığına bakın *yakıt tankının durumunu kontrol edin.

20 3.2 Steering Gear(Dümen Donanımı) Dümen Donanımı genelde(açık filiklarda) basit olarak yelpaze ve yekeden oluşmuştur. Veya sistemde bir direksiyon simidi vardır(kapalı filikalarda)her iki filikadada yelpazeyi ve bağlantı yerlerini konrol edin.acil durumda kullanılacak yeke yerindemi kontrol edin. 3.3 Propeller and stern tup(pervane ve saftı) Pervanenin kondisyonuna bak ve stern tup yatak acıklıgını kontrol et.pervane etrafında koruması varmı dikkat et. 4.SAFETY EQUIPMENT AND INVENTORY(Ekipman ve Listesi) 4.1 Equipment Inventory(Ekipman Listesi) Safety equipment sertifikası rekordu her zaman incelenmeye hazır olmalı ve filika için geçerli olan malzemeler yerinde ve tarihleri geçerlimi kontrol edilmeli.

21 4.2 Bilge Pump(sintine pompası) Sintine pompası elle çalıştırlır,sabit yada seyyar olabilir. 4.3 Canvas Cover Açık filikalarda,filikada olanları güneşin etkisinden korumak için bir amerikan bezinden bir örtü gerekir.bu örtü borudan yapılmış bir iskeletle desteklenmelidir.örtünün ve desteklerinin durumunu kontrol et. 4.4 Skates/fender(usturmaçalar) Usturmaçaların filikayı indiririken çıkarırken hasarlanmamış olduğunu kontrol edin. Uygun şekilde konulmuşmu ve tatmin edici şekilde çalışıyormu bakın. 5.RECORDING OF DRILLS,ON-BOARD INSPECTIONS AND MAINTENANCE (Eğitimlerin,kontrollerin ve bakımların kayıtları) Gemiyi terk,adam kurtarma apartları eğitimleri ve gemi eğitimleri mutkalaka jurnale kayır edilmelidir.mutlaka aylık kontroller yapılmalı ve jurnale kayıt edilmelidir.

22 11-LIFERAFTS 1-GENEL Liferaftlar (SOLASgereği LSA kod içinde yer alır ve) iki çeşit olurlar.şişme(inflatable) veya katı(rigid). Katı tipler bu sıralarda pek kullanılmamaktadır.her iki liferaft tipide manual (el ile)yada davitle(indirmek için özel kendi kreyni kullanılır) indirme şeklindedir. Eğer gemilerin boyları uzunsa ve son can kurtarma aracı ile baş taraf arasındaki mesafe 100 metreden fazla ise baştarafa ekstra 6 kişilik liferaft konulur. Gemi battığında kurtulabilmesi için Liferaftlarda hidrostatik release(otomatik kurtarma aparatı)kullanılmalıdır. Şişme liferaftların hidrostatik relese sistemi her 12 ayda bir servise gitmelidir veya eğer tek kullanımlık olanlardan ise 2 yılda bir değişmelidir.(yapımcı talımatına uyulur.)

23 2.CEKLER VE TESTLER *Son onaylı servis istasyonunun verdiği sertifikayı kontrol et *Liferaft konteynerını kontrol et,konteynerın üzerine konduğu yerin ayaklarını kontrol et *Yerleştirilmesine ve bağlama ekipmanını kontrol et

24 *Hidrostatik release unit bağlantılarını kontrol et *Slip hook(penguen kancasına) dikkat et *weak line(zayıf bağlantı) ile liferaft incesi bağlantılarını kontrol et *Gemi battığında liferfatın rahatca yüzmesini engelleyecek bir şey olmamasına dikkat et.

25 12.LAUNCHING APPLIANCE(İNDIRME SISTEMLERI) 1.GENEL İndirme sistemleri belki; *Yanlarda bulunan lifeboatların indirilmesi için side twin(ikiz)davit sistem kullanılır *Single(tekli)davit sistem kurtarma boatları için veya davitle indirilen tip liferaftlar için kullanılır. *Free fall(serbest düşüşlü)lifeboatlar için ise özel yapılar kullanılır. En önemli özellik kurtarma boatlarının en emniyetli şekilde indirilmesidir ve yukarıya alınmasıdır. 2-CEKLER VE TESTLER 2.1 Davit structure and foundation(davitlerin yapısı ve alt yapısı) Davitlerin yapısını ve altyapısını kolları,filikayı yerinden hareket ettiren mekanizmalarını gözle,çekiçle test et. Eğer gerekliyse ultra sonic testen geçir.

26 En dikkat edilmesi gerekli yer dönen makaraların arka taraflarıdır. 2.2 Sheaves (Makaralar) Bütün makaralara bakılmalı,yağlanmalı ve kolayca dönmeliler,aşınma olmamalı. 2.3 Falls(Teller) Her kurtarma botunun Telleri 5 yılda bir değiştirlimeli.eğer yıpranma belirtileri varsa teller 2 ½ yılda bir(30 ay)baş kıç yapılmalı(end for end).bazı bayrak devletleri eğer baş kıç yapılmazsa 4(dört)yılda bir tellerin değişimini isterler. Tellerin enson son değişim /dödürme tarihlerini kontrol et. Tellerin bakım tutumlarını kontrol et yıpranma olmadığını kontrol et.

27 2.4 Blocks(Bloklar) Bütün blokların,mapaların,halkaların ve bağlama aparatlarının bakımlarının yapıldığını ve iyi kondisyonda olduklarını kontrol et. 2.5 Winch and Brakes(Vinç ve frenler) Davit indirmeli boatlar vinç ile kontrol edilirler ve birde yardımcı olarak fren sistemi İle güverteden veya bo ttan opere edilirler.vincin kondisyonunu kontrol edin.fren sistemine indirme testi yapın. 2.6 Recovery Arrangement(Yukarı alma tertibatı) Aşağıya indirilen boat yukarıya alınabilmelidir.eski gemilerde bu elle çalışan bir vinç olabilir.modern sistemlerde ise bu bir elektrikli veya havalı bir sistem olabilir. Bu sistem ler elektrik veya hava sistemlerini kesen(limit switch) makenizmalarla desteklenmektedirler. Bu sistemler davitlerin yerine alınmasından sonra tellere ve davitlere aşırı yük binmesini engellemek içindir.son yerine alma işlemide elle yapılır. Limit switch ler test edilmeli.

28 2.7 Miscellaneous(Çeşitli) *Embarkation Ladders(İnme Merdivenleri) Merdivenlerin kondisyonlarını çek edin onların güverte bağlantılarını kontrol edin.geminin boş haldeyken bile yana yatması sonrasında suya değip değmediklerine bakın. Halatların kondisyonlarına büyük bir dikkat verin. *Boatların indirilmesi ile ilgili suyun ve istasyonun Acil aydınlatma sisteminin durumunu kontrol edin. *Lifeboat ve Liferaftların indirme talimatlarının indirme istasyonunda acil aydınlatmaların altında asılı olduğunu kontrol edin. *Borda merdiven aglarını belli aralıklara kontrol edin.içine adma dustugunde tasıyacagından emın olun.

29 13. LOAD LINE APPLIANCE(YUKLEME HATTINA AIT ITEMLAR) 1.GENERAL Loadline ile ilgili itemlar aşağıdadır. *Yükleme hattı çizgisi *Ambar kapakları *Hava firarları *Vantilasyonlar *Punteller *Kaportalar *İskandiller 2.LOAD LINE MARKS(Yükleme Hattı Çizgisi) Yükleme hattı çizgisinin görünebilir halde olup olmadığını kontrol et.kalıcı olarak yapıldığına uygun olarak boyandığını ve geminin her iki yanında olup olmadığını kontrol et.

30 3.Cargo Hatch covers and Coamings(Ambar Kapakları ve Ambar Ağızları) Ambar kapaklarının,ağızlarının ve ilişkili stifnerlerinin (desteklerini) yapısal durumunu kontrol et,aşınma,pas ve hasar olmamasına dikkat et. Baskı barlarının,lastiklerin ve ilgili su kanallarının durumuna bak. Baskı siğillerinin ve kapak siğillerinin durumunu kontrol et iyi bakım yapıldığından emin ol.

31 Operasyonlarını yapan açma/ kapatma sistemlerini kontrol et hidrolik sistemlerindeki kaçaklara büyük önem ver. 4.AIR PIPES(Hava Firarlar) Hava firarların yapısal durmunu kontrol et(aşınma,paslanama ve hasar varmı kontrol et.) Eğer kapatma ekipmanı varsa kondisyonunu kontrol et, -Tapa (Lastik veya ağaç)zincirle boruya bağlanmalı. -Kapaklar lastikli ve kollu.

32 -yüzer top tip,bu tiplerde bazen yüzer topu ve topun bulunduğu ortamın çemberinin kondisyonunu kontrol etmemiz gerekebilir. Her taşıntı devresini kontrol et uygun şekilde markalanmışmı bak. Eğer taılması gerekliyse Alev tutucu telin durumunu kontrol et.

33 5.VANTILASYONLAR Vantilasyon kapaklarının oturdugu yeri kontrol et,(aşınma,pas ve hasar varmı bak)kapatma Ekipmanlarının durumunu kontrol et (kapak,menteşe,lastik ve kolları kontrol et) 66

34 6.BULWARK AND GUARD RAIL(Küpeşte ve punteller) Küpeştenin ve onunla ilişkili tutamaçların durmunu kontrol et pas,aşınma ve hasar varmı bak. Puntellerin durumunu kontrol et aşınma,pas ve hasralı varmı bak.

35 7.DOORS(Kaportalar) Kaportaların ve eşiklerin kondisyonunu kontrol et aşınma ve hasar olmamasına dikkat et. 8.Sounding Pipes(İskandil boruları) İskandil boruları kapama aparatı ile birlikte olmalı. *makine dairesindeki soundingler kendinden kapama sistemine sahip olmalı. *Makine dairesi dışındakilerin kapatma kapağı olmalı. Kendineden kapatma ekipmanı uygun çalışıyormu kontrol et.

36 14.CLEANLINESS OF ENGINE ROOM AND STEERING GEAR ROOM (MAKINE DAIRESI VE DUMEN DAIRESI TEMIZLIGI) 1.GENEL Makine dairesi ve sintinelerin kirli olması Liman kontrol tarafında birinci derecede yangın Riski olması nedeniyle her zaman takip altına alınırlar.ve oldukça büyük tutuklamalara neden olurlar.

37 2.ENGINE ROOM *Ana ve yardımcı makinelrde yağ,yakıt,su veya soğutma suyu kaçaklarının olmamasına dikkat edin. *Yakıt tanklarının tavalarının temzi olmasına dikkat edin *Payanda saclarının yerlerine sabit olması ve yağsız olması gerekır. *Yedek parçalar ve kullanılacak olanlar yerlerinde sabitlenmiş olmalı. *Sintine temiz ve kuru olmalı.

38 15.NAUTICAL PUBLICATIONS,CHARTS AND OTHER DOCUMENTATION (HARITA VE KITAPLAR) 1.Nautical Publications(notik yayınlar) Notik yayınların güncel olmasına dikkat etmeliyiz.solas kuralına göre yeterli ve güncel harita ve yayınları gemide bulundurmalıyız Bunlar; -Haritalar -Sailing directions(seyir REHBER KITAPLARI) -List of lights(fener KİTAPLARI) -NTM(DENİZCİLERE İLANLAR) -Tide Tales)(GEL GIT KITAPLARI) 2.Charts SOLAS kuralına göre yayınlar geminin niyet edilen seferi için gereklidir.bunlar yukarıdaki listede yer almaktadır.niyet edilen sefer için yeterli,güncel harita ve yaynalrın gemide olması gerekmektedir. 3.Haritalar Solasa göre bütün gemiler niyet edilen seferin bütün haritalarını güncel olarak bulundurmak zorundadır.harita olmaması denize elverişliliği engeller.

39 Harita revizyonları haftalık olarak gelen denizcilere ilanlarda bulabilirsiniz.yıllık olarak yayınlanan cumulative list(denzicilere ialanların hepsini içeren yıllık bir yayın)içinde o yılki tüm düzeltmelerin tarih ve nosunu bulabilirsiniz. Düzeltmeler tracing ler(yapılacak düzeltme şefaf kağıt üzerine basılmıştır.) kullanılarak elle yapılırlar. Aşağıdakileri kontrol edin. -Geçen yıl ki NTM ler gemide mi. -Cumulative list of NTM gemidemi -NTM lerden yararlanılarka haritalar uygun şekilde düzeltiliyormu kontrol et. 3.Other Documentation(Diğer Dökümanlar) Aşağıdaki sertifikalarıda dikkate almalıyız ve sürekli kontrol etmeliyiz. -personel sertifikaları -Eğitim el kitapları -LSA bakım kayıtları -Muster list -Safety Ekipmanı Rekordu -Klas sertifikaları -SOPEP plan -Gemi Sigortaları

40 17-LEAKAGE FROM SLOPING PLATE OF TOPSIDE BALLAST TANK (TOP SIDE TANK SIZINTILARI) 1.GENEL Dökmeci gemiler top side tanklara sahiptirler.bu bölgeler geminin yaşına uygun olarak aşınmaya uğrarlar.bunu önlemek için *koruyucu boya sürülür *veya anod(tutya) konulur. Koruma kondisyonu aşağıdaki gibi isimlendirilir. İyi(good) kondisyonu içinde çok az paslı noktalar vardır. Güzel(Fair)kondisyonda lokal olarak stifnerlerin köşeleri ve uçları kaynak yerleri paslanmaya başlamıştır pas yüzeyin %20 sinden daha azına hakim olmuştur.

41 Poor(Kötü) kondisyon genelde koruyucu boaynın %20 sinden fazlası yok omuş %10 dan fazla oldukça kaba paslar olmuş. Eğer klas tarafından tank kondisyonları fair veya good olarak belirtilmiş ise klas tanklara geminin yaşına uygun olarak sadece special survey ve intermediate surveylerde girer. Eğer poor ise her yıllık surveyde girer ve hatta süpheli gördüğü her yerden ölçü aldırabilir.

42 2.CEKLER VE TESTLER Yıllık ve intermediate surveyde,ambarların kontrolünde bütün dikkatiniz top side taki sızıntılara vermeliyiz.buralarda sızıntı varsa hemen gerekli tamiri yapmalıyız. Bu kontrolller tankın durumu good olarak belirtilmişsede mutlaka yapmalısınız. Gemiye gelen survyörün görüşüne göre basınc testi yapılabilir.

43 18.MAIN DECK VISUAL INSPECTION(GÜVERTENİN GÖZLE KONTROLÜ) 1.GENEL Yıllık surveylerde,gemi genel olarak incelenir.surveye genel olarak gövde,güverte,makine katılır gemiye efektif olarak ve kondisyon olarak uygun şekilde bakım yapılıyormu bakılır. Yapısal surveylerde genel dış kontroller ve testler yapılır. 2.CEKLER VE TESTLER Ana ve açık güverte gözle tamamen kontrol edilir.eğer engelleyici nedenlerden dolayı,zor,halatların kapattığı bölgeler,çöp kotularının olduğu alanlar, çek edilemeyen bölgeler varsa bu itemlar yerlerinden dikkatlice kaldırılmalı ve bütün yerler iyice gözden geçirilmeli.

44 Özellikle çimento ile örtülü yerlerin dikkat çekeceğini unutmayınız.bazı yerlerde çok ince çimento dökülüp üzerleri boya ile örtülü olabilir.bu kısımalrın altı oldukça kötü olabilir.buedenle oldukça iyi incelemelisiniz

Gemiler İçin Liman Varışlarından Önce Yapılacak Pratik Kontroller. -PSC İçin Yapılacak Pratik Kontroller

Gemiler İçin Liman Varışlarından Önce Yapılacak Pratik Kontroller. -PSC İçin Yapılacak Pratik Kontroller Gemiler İçin Liman Varışlarından Önce Yapılacak Pratik Kontroller. -PSC İçin Yapılacak Pratik Kontroller 1. Kaptan ofisi / sorumlulukları 1. Sertifikalar Tüm sertifikaların ve dokümanların orjinal kopyaları

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ Gemi dizel motorlarda yakıtın yanması için silindire sevk edilen emiş (dolgu) havası ile motorun ilk hareketi

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır.

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır. GEMİ YARDIMCI MAKİNELERİ ve SİSTEMLERİ 1. Ana makine ve türleri İster içten yanmalı, ister dıştan yanmalı veya buhar makinesi olsun, pervane çeviren makinelere "Ana makine" adı verilir. Gemiler veya yatlarda

Detaylı

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir.

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. Su tankı Basınçlandırma elemanları Dağıtım sistemi Miktar göstergeleri Su boşaltım elemanları Lavabolar Su servis

Detaylı

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 10 KAPASİTE: 3 TON KAPASİTE: 4 TON KAPASİTE: 5 TON www.palazoglu.com

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

GEMİ KONTROL LİSTESİ

GEMİ KONTROL LİSTESİ GEMİ KONTROL LİSTESİ GEMİ ADI TARİH IMO NO ÇAĞRI İŞARETİ GROSS TONU DWT TAM BOY İNŞAA TARİHİ GEMİ BİLGİSİ KAPTAN AD,SOYAD İmza BAŞ MÜH. AD,SOYAD İmza 1. ZABİT AD,SOYAD İmza ENSPEKTÖR AD,SOYAD İmza KAYIT

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 9 1. Genel Ölçüler Kapasite: 6 TON Kapasite: 8 TON Kapasite: 10 TON www.palazoglu.com

Detaylı

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz.

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Radyatör, hidrolik yağ tankı ve boru hatları Koruyucu giysi giyiniz. paneli bölgesinde Çizme, bot vb. koruyucu ayakkabı kullanınız. paneli bölgesi Dikkat! Tehlike! Elektrik panosu,

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

KİLİTLEME KART ASMA REHBERİ

KİLİTLEME KART ASMA REHBERİ KİLİTLEME KART ASMA REHBERİ 1 GİRİŞ Çoğu iş kazaları tehlikeli enerjinin kontrolsüz şekilde açığa çıkmasıyla oluşur.bu kazaların çoğu Kilitleme / Kart Asma prosedürü ile önlebilir. Kilitleme / Kart Asma

Detaylı

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- SU TANKI: St -37 A1 kalite 5 mm sac kullanılmaktadır. Tank içinde Enine 2, Boyuna 4 adet tank malzemesi ile ayni malzemeden dalgakıran Tank üzerinde

Detaylı

GENEL BAKIM TALİMATI

GENEL BAKIM TALİMATI Sayfa No 1 AMAÇ VE KAPSAM: Üretimde kullanılan makina ve teçhizatın arızalarının giderilmesi ve/veya koruyucu bakım planına göre periyodik bakımların yapılması işlemlerini belirlemek. UYGULAMA SORUMLUSU:

Detaylı

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME KAPSAM: Bakımı yapılacak Yangın Pompaları 1 adet Elektrikli Joker Pompa, 1 Adet Dizel Yangın Pompasıdır. Söz konusu iş, 6 ayda 1 defa

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

AY Mühendislik.

AY Mühendislik. AY Mühendislik www.aymuhendislik.com TRAKSİYONEL VİNÇ NEDİR? Traksiyonel vinç halat üzerinde sonsuz tırmanma prensibi ile mesafe (yükseklik) tanımadan çalışan, derin kuyular ve yüksek çalışma mesafelerinde

Detaylı

CEMO MINI İSTASYONLAR IÇ VE DIŞ MEKANLARDA KULLANIMA UYGUN, TAŞINABILIR, GÜVENLI VE ERGONOMIK AKARYAKIT DEPOLAMA, DOLUM NOKTALARIDIR.

CEMO MINI İSTASYONLAR IÇ VE DIŞ MEKANLARDA KULLANIMA UYGUN, TAŞINABILIR, GÜVENLI VE ERGONOMIK AKARYAKIT DEPOLAMA, DOLUM NOKTALARIDIR. CEMO MINI İSTASYONLAR IÇ VE DIŞ MEKANLARDA KULLANIMA UYGUN, TAŞINABILIR, GÜVENLI VE ERGONOMIK AKARYAKIT DEPOLAMA, DOLUM NOKTALARIDIR. Dizel, Benzin, Adblue kullanımına uygun. Atex: Kullanılan cihazlar,

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ HİDROLİK KURTARMA SETLERİ Kesici ve ayırıcılar; tüm dünya ülkelerinde kurtarma operasyonları, trafik kazaları ve afet yönetimlerinde kullanılmak üzere çeşitli güçlerde ve ebatlarda tasarlanmıştır. İstanbul

Detaylı

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI Sayfa: 1/15 FİHRİST Dewpoint Dewpoint değeri düşük F4 trafo termik arızası Trafo bobin arızası Cihaz kapakları açık Soğutma

Detaylı

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI SAYFA NO 1/7 1.AMAÇ VE KAPSAM : Klima santrallerinin bakımının nasıl yapıldığının tanımlanması. Hastanemiz dahilindeki klima santrallerini kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK : Teknik hizmetler Müdürlüğü Klima

Detaylı

FOTO. T.C. VATANDAŞlıK

FOTO. T.C. VATANDAŞlıK YAT KAPTANı STAJ KAYIT DEFTERi ADI SOYADı DOGUM TARiHi T.C. VATANDAŞlıK NO FOTO BÖLÜM -1 SEYiR ile iıalu GÖREVLER GÖREVLER ONAYLAYAN ADI SOYADı/GÖREVi TARiH SEviR PLANI VAPMAK, ROTALARı ÇiZMEK VE ROTA

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU TÜM İŞ EKİPMANLARI VE TESİSATLAR İÇİN YAPILMASI GEREKEN ORTAK HAZIRLIKLAR 1. Kontrolü yapılacak cihazın bakım onarım defteri 2. Firma yardımcı personel ve gerekli ekipmanların hazır bulundurulması sağlanmalıdır.

Detaylı

SYSTEM X-BLOCK ADIM ADIM KURULUM REHBERİ

SYSTEM X-BLOCK ADIM ADIM KURULUM REHBERİ 1 SYSTEM X-BLOCK ADIM ADIM KURULUM REHBERİ GİRİŞ SYSTEM X-BLOCK kendisi arasındaki küçük bir hava tankı ve buna bağlı aynı basınçta çalışan çok sayıda pnömatik silindir devreleri kapalı bir devre içinde

Detaylı

FOUNTAINE PAJOT VICTORIA

FOUNTAINE PAJOT VICTORIA FOUNTAINE PAJOT VICTORIA 67 2015 9.787.500 TL Boy 20,27 m Motor 2 x 150 HP Yelken alanı 202m 2 Genişlik 9,50 m Motor saati 1900 saat Arma Klasik ana yelken Draft 1,55 m Yakıt 1400 L Kabin / WC 5 / 5 Ağırlık

Detaylı

225 RM PARÇA VE FİYAT LİSTESİ

225 RM PARÇA VE FİYAT LİSTESİ 225 RM 06.045.2004 KATLANIR KOÇ BOYNUZU Paslanmaz Çelik Katlanır Koç Boynuzu 60,30 06.055.1012 U MAPA Paslanmaz Çelik 12 mm U Mapa 9,70 Paslanmaz Çelik / 12 mm 06.055.3012 KUŞ GÖZÜ MAPA 4,70 Halat Bağlamak

Detaylı

190 CC PARÇA VE FİYAT LİSTESİ

190 CC PARÇA VE FİYAT LİSTESİ 190 CC 06.145.3005 BURUN MAKARASI Paslanmaz Çelik Burun Makarası 146,10 06.145.1505 ZİNCİR MUHAFAZASI Paslanmaz Çelik Zincir Muhafazası 3,40 06.045.0520 KOÇ BOYNUZU Paslanmaz Çelik - 20 cm 11,05 06.045.5020

Detaylı

Duraflow Kullanım Kılavuzu

Duraflow Kullanım Kılavuzu Duraflow Kullanım Kılavuzu BLOVER KULLANIM KILAVUZU EL KİTABI Kerep Çubuk DURA MAKİNA OSB. 14 CAD. NO:7 / ÇORUM TEL : +90 364 254 92 22 1 İÇİNDEKİLER A. ÖNSÖZ..2 B. UYGULANAN DİREKTİF VE STANDARTLAR..3

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

Kaptan GüvenliG. venliği. Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri

Kaptan GüvenliG. venliği. Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri Çarmıh h Kazaları ve Kılavuz K Kaptan GüvenliG venliği Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri Kapt. Ali CÖMERT TDİ A.Ş. Kılavuz Kaptan Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim kurulu II. Başkanı 25 Aralık

Detaylı

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ Bu yöntem, depolama tankında yada boru hatlarında oluşan bir sızıntının akustik yöntem ile tespitine yönelik muayene tipidir. Muayenedeki amaç basınç (vakum) altındaki

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Başhekimliğimiz ve bağlı istasyonlarımızın hizmet verdiği her türlü yapı, binanın kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek

Detaylı

PREFERİKAL SU POMPASI

PREFERİKAL SU POMPASI PREFERİKAL SU POMPASI MODEL RTM873 TANITMA VE KULLANIM KLAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. SU GİRİŞİ 2. SU ÇIKIŞI 3. ELEKTRİK KUTUSU TEKNİK ÖZELLİKLER 1. GERİLİM 230V~50HZ 2. GÜÇ 370W/0.5HP 3. MAK.BASMA YÜK.

Detaylı

Sıvı Gübre Tankeri Bakım, Kullanım ve Montaj Talimatı

Sıvı Gübre Tankeri Bakım, Kullanım ve Montaj Talimatı Sıvı Gübre Tankeri Bakım, Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 12 1. Genel Ölçüler Kapasite: 4 TON Kapasite: 6 TON www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 2 / 12

Detaylı

GEMI SEVK SISTEMLERI N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002

GEMI SEVK SISTEMLERI N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002 GEMI SEVK SISTEMLERI { N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002 İÇERİK GEMI SEVK SISTEMLERINE GENEL BAKIŞ PERVANE KANADININ ÇALIŞMA TEORİSİ PERVANE ÇEŞİTLERİ SABİT KANATLI PERVANELER HAREKETLİ

Detaylı

Die Maschine.

Die Maschine. Die Maschine HAKKIMIZDA FARYA BAUMASCHİNEN FABRİK GMBH firması 20 yıllık Almanya tecrübesi ile inşaat, yapı ve inşaat makineleri sektörlerinde kaliteli ve güvenli bir hizmet vermektedir. İnşaat makineleri

Detaylı

SSANCAKLI. www.sancakliitfaiye.com.tr

SSANCAKLI. www.sancakliitfaiye.com.tr SSANCAKLI www.sancakliitfaiye.com.tr SANCAKLI www.sancakliitfaiye.com.tr Bizim İçin Önemli Olan; Bilimsel, güvenilir, hızlı ve esnek yapısıyla; yerli ve yabancı partnerleri tarafından öncelikle tercih

Detaylı

GEMİ KAYNAKLI PETROL TÜREVLİ YASAL OLMAYAN DEŞARJLARIN TESBİTİNDE BİR GEMİADAMININ ÖNGÖRÜLERİ

GEMİ KAYNAKLI PETROL TÜREVLİ YASAL OLMAYAN DEŞARJLARIN TESBİTİNDE BİR GEMİADAMININ ÖNGÖRÜLERİ Gemi Kaynaklı Deniz ve Hava Kirliliği Semineri, 26 Mart 2012, İTÜ Denizcilik Fakültesi, Tuzla GEMİ KAYNAKLI PETROL TÜREVLİ YASAL OLMAYAN DEŞARJLARIN TESBİTİNDE BİR GEMİADAMININ ÖNGÖRÜLERİ Uz. Kpt. A. Tuğsan

Detaylı

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI)

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI) Staj Komisyonu Onay Sıra No / Tarih KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BARBAROS DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU STAJ DEFTERİ DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI) ADI SOYADI PROGRAMI OKUL NO STAJ DEFTERİ BELGE

Detaylı

KSB Yangın Setleri VdS

KSB Yangın Setleri VdS KSB Yangın Setleri VdS Alman VdS Onayı Almanya da yaklaşık 50 yıldır kullanılan yangın standardıdır VdS Kurumu; Alman Sigortacılar Birliği olup; yangın standartlarını belirler, malzeme onaylarını ve testlerini

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi

Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi Yangın Pompa İstasyonlarında Uygulama Hataları Sıtkı ENGİN Makine Mühendisi Yararlanılan Kaynaklar Giriş Pompa emiş / basma hatları, Vakum kırıcı (Anti-Vorteks) plaka, Basınç rahatlatma vanası (relief)

Detaylı

KSB Yangın Setleri NFPA 20

KSB Yangın Setleri NFPA 20 KSB Yangın Setleri NFPA 20 National Fire Protection Association (N.F.P.A.) (Ulusal Yangın Önleme Derneği) NFPA, yangın pompaları ve otomatik sprinkler sistemlerini içeren, 1896 da yayınlanan bir Amerikan

Detaylı

Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR SECURITY. Security Geçiş Sistemleri. Kayar Kapılar. Döner Kapılar.

Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR SECURITY. Security Geçiş Sistemleri. Kayar Kapılar. Döner Kapılar. Döner Kapılar Kayar Kapılar Hastane Kapıları 90 Derece Kapılar Security Geçiş Sistemleri METAXDOOR SECURITY Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR RBK Road Blocker Metaxdoor RBK Road Blocker

Detaylı

SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI

SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI SU POMPALARI ve HiDROFORLARI YANGIN GRUPLARI YANGINLA MÜCADELE POMPALARIMIZ Yangınla mücadelede kullanılan Makine ve ekipmanlar içerisinde Sulu Söndürme Sistemleri hayati bir öneme sahiptir. Sulu söndürme

Detaylı

HİDROLİK MANTAR BARİYER KULLANMA KILAVUZU

HİDROLİK MANTAR BARİYER KULLANMA KILAVUZU HİDROLİK MANTAR BARİYER KULLANMA KILAVUZU İÇİNDEKİLER SAYFA 1.GENEL UYARILAR... 1.1.MONTAJ İLE İLGİLİ UYARILAR... 1.2.KULLANIM İLE İLGİLİ UYARILAR... 1..BAKIM VE TAMİR İLE İLGİLİ UYARILAR... 4 1.4. NAKLİYE

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ

BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ BİLDİRİ KONUSU YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN PERİYODİK KONTROLÜ VE TEST İŞLEMİ GENEL PRENSİPLERİ Yangın esnasında korunma sistemlerinin tasarıma uygun olarak çalışmasıinsan Hayatı, Proses Emniyeti ve

Detaylı

TEKNİK ARIZA TABLOSU

TEKNİK ARIZA TABLOSU TEKNİK ARIZA TABLOSU Kombi Durumu Arıza Muhtemel nedeni Çözüm Brülör ateşlenmiyor Gaz bezlemesi arızası Gaz basıncını kontrol Gaz besleme ventilini veya gaz şebekesi emniyet valfi müdahalesini kontrol

Detaylı

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır.

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır. EN 12845 standardı Avrupa topluluğu ülkelerinin tamamında hayat koruma önlemleri ve sistemleri için belirli kuralları ve binalar ile endüstride kullanılan yangını önlemeye yönelik sabit sprinkler sistemlerinin

Detaylı

KESİCİLER. Model BENZİN MOTORLU METAL VE BETON KESME MOTORLARI

KESİCİLER. Model BENZİN MOTORLU METAL VE BETON KESME MOTORLARI KESİCİLER Çalışma alanında gerçekleştirilecek operasyonlarda karşılaşılan metal, ahşap ve beton yapı eleman engellerinin kesilerek ortadan kaldırılması için kullanılan malzemelerdir. Kullanım amacına göre

Detaylı

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. 2. Emniyet ventilleri

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR

MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR 1. Temel itki denklemi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) İtki = Kütle debisi x (çıkış hızı giriş hızı) B) İtki = Kütle debisi x (giriş basıncı çıkış basıncı) C) İtki = Çıkış

Detaylı

İÇİNDEKİLER HAKKIMIZDA 3 MİKSER YEDEK PARÇALARI 4-5 BETON SANTRALLERİ 6 SİLO 7 BETON SANTRALİ YEDEK PARÇALARI 8 WAM EKİPMANLARI 9

İÇİNDEKİLER HAKKIMIZDA 3 MİKSER YEDEK PARÇALARI 4-5 BETON SANTRALLERİ 6 SİLO 7 BETON SANTRALİ YEDEK PARÇALARI 8 WAM EKİPMANLARI 9 2 İÇİNDEKİLER İÇERİK SAYFA HAKKIMIZDA 3 MİKSER YEDEK PARÇALARI 4-5 BETON SANTRALLERİ 6 SİLO 7 BETON SANTRALİ YEDEK PARÇALARI 8 WAM EKİPMANLARI 9 BETON POMPASI YEDEK PARÇALARI 10-11 HAKKIMIZDA 3 GCE, Türkiye,

Detaylı

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU 4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU MOTOR YAĞ SEVİYESİ KONTROLÜ Motor yağ seviyesi Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

MOBİL RIHTIM VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

MOBİL RIHTIM VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI MOBİL RIHTIM VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME 1. KURUMUN ADI : KURS PROGRAMI 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞI : 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği,

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

İş Makinaları TAVAN VİNCİ

İş Makinaları TAVAN VİNCİ İş Makinaları TAVAN VİNCİ Fabrika, atölye ve ambarlarda raylar üzerinde hareket eden 1 tondan 50 tona kadar kaldırma kapasiteleri olan tavan vinçleri elektrik motorları ile tahrik edilirler. Yerden kumandalı

Detaylı

220 CC PARÇA VE FİYAT LİSTESİ

220 CC PARÇA VE FİYAT LİSTESİ 220 CC 06.145.3005 BURUN MAKARASI Paslanmaz Çelik Burun Makarası kardeşler yat 146,10 06.145.1505 IRGAT EKİPMANI Paslanmaz Çelik Zincir Muhafazası 3,40 06.045.0520 KOÇ BOYNUZU Paslanmaz Çelik - 20 cm 11,05

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

SEMBOL OKUMA TEKNİĞİ

SEMBOL OKUMA TEKNİĞİ Hidrolik ve Pnömatik sistem devre şemalarında Basınç ve dönüş hattını ifade eder. Uyarı ( Sinyal ) hattını ifade eder. Hidrolik sistemler için sızıntı hattını ifade eder. 2 Hidrolik ve Pnömatik sistemlerde

Detaylı

TÜRK LOYDU GÖZETİMİ ALTINDA İNŞA EDİLECEK GEMİLERDE YAPILACAK MUAYENE VE TESTLER

TÜRK LOYDU GÖZETİMİ ALTINDA İNŞA EDİLECEK GEMİLERDE YAPILACAK MUAYENE VE TESTLER TÜRK LOYDU GÖZETİMİ ALTINDA İNŞA EDİLECEK GEMİLERDE YAPILACAK MUAYENE VE TESTLER LIST OF INSPECTION AND TESTING FOR SHIPS TO BE BUILT UNDER THE SUPERVISION OF TÜRK LOYDU 2005 İÇİNDEKİLER Sayfa 1. Tekne...

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

Tek Dingil Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı

Tek Dingil Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı Tek Dingil Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 13 1. Genel Ölçüler Kapasite: 1 Kapasite: 1,5 www.palazoglu.com info@palazoglu.com

Detaylı

Çift Dingil Geriye Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı

Çift Dingil Geriye Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı Çift Dingil Geriye Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 12 1. Genel Ölçüler KAPASİTE: 3 TON KAPASİTE: 4 TON www.palazoglu.com info@palazoglu.com

Detaylı

Durafan Kullanım Kılavuzu

Durafan Kullanım Kılavuzu Durafan Kullanım Kılavuzu ASPİRATÖR KULLANIM KILAVUZU EL KİTABI Kerep Çubuk DURA MAKİNA OSB. 14 CAD. NO:7 / ÇORUM TEL : +90 364 254 92 22 1 İÇİNDEKİLER A. ÖNSÖZ..2 B. UYGULANAN DİREKTİF VE STANDARTLAR..3

Detaylı

KM 120/150 R D. Otomatik temizleme fonksiyonlu ana rulo fırça. Konforlu çalışma alanı. Hidrolik kaldıraçlı konteyner.

KM 120/150 R D. Otomatik temizleme fonksiyonlu ana rulo fırça. Konforlu çalışma alanı. Hidrolik kaldıraçlı konteyner. 1200 mm yan fırça çalışma genişliği ile kompakt, modern ve esnek süpürücü elektrikli süpürge. Orta ölçekli alanlardan geniş alanlara ve bina dışı alanlara kadar profesyonel kullanım için. 1 2 3 4 1 2 Otomatik

Detaylı

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU www.fogmaker.com Art. No. 8012-011 Edition 2.1 1 Genel açıklama Bu otobüs, motor bölmesi ve olası ayrı ısıtma alanları için tam otomatik bir yangın söndürme sistemi ile donatılmıştır.

Detaylı

TEKNİK ARIZA TABLOSU

TEKNİK ARIZA TABLOSU TEKNİK ARIZA TABLOSU Kombi Durumu Arıza Muhtemel nedeni Çözüm Brülör ateşlenmiyor Gaz bezlemesi arızası Gaz basıncını Gaz besleme ventilini veya gaz şebekesi emniyet valfi müdahalesini Gaz valfi bağlı

Detaylı

elektrikli ısıtıcılar electric heaters KURULUM TALİMATI PLASTİK ELEKTRİKLİ ISITICI Elektrikli ısıtıcıyı resimde gösterilen şekilde, içerisinde daima su bulunmasını temin etmek üzere, yatay olarak monte

Detaylı

PERİYODİK MUAYENE HAZIRLIK LİSTESİ

PERİYODİK MUAYENE HAZIRLIK LİSTESİ LER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR Doküman No Sayfa No 1 / 18 1.1 AMAÇ Bu talimat ilgili yasal mevzuat ve standartlar doğrultusunda, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerçekleştirilen periyodik

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

GEMİ YAN SANAYİ GEMİ YAN SANAYİİNDEKİ ÜRETİMLER

GEMİ YAN SANAYİ GEMİ YAN SANAYİİNDEKİ ÜRETİMLER GEMİ YAN SANAYİ Ülkemizde gemi yan sanayi, gemi inşaa sanayimizin gelişmesiyle paralel gelişme göstermektedir ancak bazı gemi yan sanayi ürünlerinin ülkemizde üretiminin yetersizliği sebebiyle tersaneler,

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN

Detaylı

KK01 / Rev: 00 / 20.06.2011 Sayfa 1 / 9

KK01 / Rev: 00 / 20.06.2011 Sayfa 1 / 9 NİP MAKİNA SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. Adres : Cumhuriyet Mah. Çilek Sok. No:7/A Yakacık Kartal / İstanbul Tel :. 0216 3773420 Faks :. 0216 3773420 Web : http://www.nippompa.com E.posta : info@nippompa.com

Detaylı

Güç üretim birimine ait olan bu kullanım kılavuzu KAMA jeneratör setiniz hakkında tatmin edici ve güvenli bütün temel bilgileri vermektedir.

Güç üretim birimine ait olan bu kullanım kılavuzu KAMA jeneratör setiniz hakkında tatmin edici ve güvenli bütün temel bilgileri vermektedir. ÖNSÖZ KAMA ürünü aldığınız için tebrikler, teşekkür ederiz; Amacımız müşterimizin memnuniyetini kazanacağımız yüksek kalite jeneratörleri sağlamaktır. Eminiz ki tercihinizin bedelini alacaksınız. Güç üretim

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 13 İkinci El Araç Ekspertizi 34-HP6619 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 13 JN1TCNT31U0311822 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 9 İkinci El Araç Ekspertizi 34-GB7006 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 9 WVWZZZ3CZDP016182 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

KULLANMA KILAVUZU B U R S A

KULLANMA KILAVUZU B U R S A KULLANMA KILAVUZU B U R S A KULLANMA TALİMATLARI NOT 1. Kuru çalıştırmayınız. 2. Elektrik kablosunun ucunu suya sokmayınız. 3. Voltaj konusunda dikkatli olunuz. Voltaj konusunda hata yapmayınız ve beyaz

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-JZ6740 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 8 KNADN514AD6861018 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13

MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13 MALTEPE REZİDANS ASANSÖRLERİN REVİZYON İŞİ MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TEKNİK ŞARTNAME 1/13 1.0- İŞİN KONUSU : Maltepe rezidans ta bulunan 7 adet 18362144/01, 18362144/02 18362144/03 18362144/04 18362144/05

Detaylı

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ.

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. HİDROLİK EKLEMLİ PLATFORM 2013 1. GENEL BİLGİLER Hidrolik Eklemli Platform, esneme dayanımı yüksek olan çelik malzemeden imal edilen bomlar, bomların

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları ACİL DURUMLAR

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları ACİL DURUMLAR ACİL DURUMLAR Denizde hemen müdahale ya da reaksiyon gerektiren beklenmeyen ciddi kaza, olay ya da durumlara karşı her zaman hazırlıklı olunmalıdır. Alabora Olmak Özellikle küçük tekneler için su üzerinde

Detaylı

EN 15154-1 EN 15154-2

EN 15154-1 EN 15154-2 EN 15154-1 EN 15154-2 EN 15154-1 ACİL DUŞ Minimum Su Akışı: 60 lt / dak Yerden yükseklik: 2200 mm ± 100 mm Çekme kolu : Max.1750mm yukarıda Su Isısı: 15-37 o C arasında olmalıdır EN 15154-2 ACİL GÖZ YIKAMA

Detaylı

RTR7500DE DİZEL JENERATÖR

RTR7500DE DİZEL JENERATÖR RTR7500DE 82 RTR7500DE DİZEL JENERATÖR 0 Sigorta 1 Dizel Motor Komple 2 Pul M10 3 Rondela M10 4 Somun M10 5 Gövde Kapağı 6 Gövde Kapak Vidası M8X32 7 Rotor Pervane Vidası M5X10 7-20 Rotor-Statör Komple

Detaylı