HİPERTROİDİ Graves Hastalığı dır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİPERTROİDİ Graves Hastalığı dır."

Transkript

1 TİROİD HASTALIKLARI

2 TİROİD 20 gr ağırlığında 2 lobdan oluşan bir organdır. Tiroid bezinden T3 (Triiyodotironin) ve T4 (Tiroksin) hormonları salglanır. Tiroid hormonları metabolizmanın belirli bir düzende çalışmasına yardımcı olur. Eksikliğinde metabolik olaylar yavaşlarken, fazlalığında metabolizmada genel bir hızlanma olur

3 HİPERTROİDİ Tiroid bezinden aşırı miktarda tiroid hormonu yapımı ve salgılanmasıdır. En sık nedeni Graves Hastalığı dır. Bunun dışında toksik multinodüler guatr, toksik nodüler guatr da görülür. Hipertroidi; halsizlik, terleme, iştaha rağmen kilo kaybı, sinirlilik, boyunda şişlik, çarpıntı, uykusuzluk, sıcağa tahammülsüzlük, ishal gibi belirtileri vardır. Yaşlılılarda semptomları (belirtileri) daha zayıftır. Deri ılık ve nemli, titreme (tremor), saçlarda incelme, taşikardi görülebilir.

4 HİPERTROİDİ Tedavisi; Antitroid ilaçlar Radyoaktif İyot Uptake tedavisi Cerrahi tedavi Kan bulgularına, yaşam tarzına, kullanılan ilaçlara göre uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanmalı, Diyet; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller ve lifden zengin olmalıdır.

5 HİPERTROİDİ Sebze ve meyveler mevsiminde, taze tüketilmeli Market alışverişinde etiket okuma alışkanlığı edinilmeli Doymamış yağ asitlerinin (özellikle omega-3) tiroid fonksiyonlarını düzenleyici özelliği bilinmektedir. Bu nedenle daha fazla balık tüketmeye çalışılmalı. Haftada en az 2 kez balık, diğer günlerde ise derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketilmelidir. Tam tahıl ürünleri ve kurubaklagiller tüketilmeli. Kuru baklagiller iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada 2 kez tüketilmelidir.

6 HİPERTROİDİ Beslenmede keten tohumunu bulunmalı, hem lif oranı yüksek hem de E vitamini ve çinko mineralinden zengin bir besindir. Günde 1-2 yemek kaşığı kadar taze öğütülmüş keten tohumunu sebze yemeklerine, salatalara ve çorbalara yemek piştikten sonra ilave edip tüketilmeli. İyot, tiroid fonksiyonları için elzem bir mineraldir ve tükettiğimiz birçok besinin içerisinde de bulunmaktadır. Eğer ihtiyacımızdan fazla alınırsa da otoimmün tiroid hastalığına neden olabilmektedir.

7 HİPERTROİDİ Hipertiroidi ve nodüler guatrı olanların aşırı iyot alımında Hashimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz yemeleri gerekmektedir. E vitamininden zengin beslenmede iyodun emilimini artırır. Çinkodan zengin badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurta yeme alışkanlıklarınız arasında olmalıdır.

8 HİPERTROİDİ Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. Selenyumundan yetersiz beslenildiğinde kanda T4 ve TSH hormonu yükselir, T3 hormonu düşer. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Selenyum seviyesinin düşmemesi için balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum kaynağı besinlerdendir.

9 HİPERTROİDİ Deniz ürünleri, sarımsak, su teresi, yumurta sarısı, maydanoz, kayısı, mantar, bira mayası genel olarak troid fonksiyonları için faydalı besinlerdir. Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, darı çok fazla miktarda ve özellikle çiğ olarak tüketilmelidir. Tiroidide en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketimi asla ihmal edilmemeli, günde 2-2,5 lt su içilmelidir. Çikolata bakırdan zengin bir yiyecektir ama kadmiyum da içermesinden dolayı tiroid hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Fazla alınan kadmiyum selenyumu vücuttan atar.

10 HİPERTROİDİ Hipertroidi olanlar süt, peynir, deniz ürünleri, mor lahana, turp, kuruyemiş tüketimini azaltmalıdır. Çay, kahve, alkol ve nikotin metabolizma hızını artıracağı için tüketmemeye çalışılmalıdır.

11 HİPOTROİDİ Tiroid hormonlarının eksikliği ile oluşur. Metabolizma yavaşlar. Zihinsel fonksiyonlarda yavaşlama, üşüme ve soğuğa dayanıksızlık, saçlarda kuruma, yüzde derinin şiş ve kaba görünmesi, iştah azalması, kabızlık, anemi belirtlileri arasında yer alır. Yaşlılarda tanı koymak zordur. Aynı bulgular yaşlanmayla birlikte görüldüğü için sebep tiroid mi yaşlılık mı bilinemeyebilir

12 HİPOTROİDİ Karbonhidratlı, unlu ve şekerli gıdaları az tüketilmeli, Kafein içeren kola, kahve ve çikolata azaltılmalı, Margarin tüketilmemeli, zeytinyağı ve sıvı yağlar tercih edilmeli, Kilo fazla ise zayıflamaya çalışılmalı, Haftada 2 defa balık tüketilmeli, balık yenilemiyorsa omega 3 desteği alınmalı, Egzersiz yapılmalı, Protein yeteri kadar alınmalı, Sigara içilmemeli, Tiroid yetmezliğinde kanda A vitamini veya beta karoten yüksektir. İlaçların içerisinde iyot ve A vitamini varsa alınmamalı.

13 OSTEOPOROZ Menopozda en sık görülen sorun osteoporozdur. Menopozda vücuttan kalsiyum atılımı hızlanır. Bu durum kemik kütlesinin kaybını da hızlandırır. Böylece kemiklerin gücü azalır ve kırılmaya duyarlı hale gelir. Menopozla beraber hızla artan kemik erimesi ve kemiklerin kırılmaya eğilimli hale gelmesine neden olacak şekilde kemik yoğunluğunun azalmasına osteoporoz denir ve osteoporoz bir hastalıktır.

14 OSTEOPOROZLU HASTALARDA GÖRÜLEBİLECEK ŞİKAYETLER Sırt ağrısı, bel ağrısı, boy kısalması, kamburlaşma görülebilir. Ancak kırık oluşuncaya kadar sinsi bir şekilde ilerler Kırıklar en sık omurga, kalça ve ön kolda görülür. Omurga kırıkları boyda kısalma ve kamburlaşmaya neden olurken kalça kırıkları %30-40 oranında ölümle sonuçlanabilmektedir.

15 OSTEOPOROZDAKİ EN ÖNEMLİ RİSK ETMENLERİ Diyabet ve hipertroidi gibi hastalıklar Menopoza girmiş olmak Erken menopoza girmek veya yumurtalık ameliyatı ile menopoza girmek Erkeklerde erkek cinsiyet hormonunda (testosteron) azalma Düşük Ca içeren diyetle beslenme, D vitamini yetersizliği Fiziksel aktivitenin az olması Ailede osteoporoz olması Kısa boylu, ince yapılı olmak Beyaz tenli, açık renk gözlü olmak Sigara ve alkol kullanımı Kortizon ve epilepsi ilaçları gibi uzun süre ilaç kullanma

16 OSTEOPOROZDAN KORUNMA VE TEDAVİ yaşlarına kadar doğru beslenme ve egzersizle maksimum kemik kitlesine ulaşmaktır. Süt ve süt ürünleri, brokoli ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, Sardalya ve somon balığı gibi yağlı balıklar Tahıllar ve Ca bakımından zengin yiyecekler Her yaşta dengeli bir şekilde tüketilmeli, risk faktörü oluşturan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Düzenli egzersiz kemikleri güçlendirir, dayanıklılık ve dengeyi artırır. Her yaşın egzersiz programı farklı olmalıdır. Hızlı yürüyüş ve dans, engeli olmayan herkese tavsiye edilebilir. Osteoporozlu hastalar kaymayan alçak ölçekli ayakkabılar giyerek, evlerinde uygun zemin ve ışıklandırma sağlayarak düşme riskini azaltmalıdır.

17 YAŞLILARDA HEMATOLOJİK SORUNLAR En sık görülen hastalık anemidir. Miyelodisplastik sendrom, multiple myeloma, lösemi ve lonfoma diğer hastalıklardır. ANEMİ; dolaşımda eritrosit kitlesinin veya kanın hemoglobin içeriğinin azalmasıdır. Hemoglobin oksijen taşır ve anemide en sık şikayetler; halsizlik, nefes darlığı, çabuk yorulma, baş dönmesi, mide bulantısı. Bu belirtiler yaşlılıkta da gözlendiği için «yaşlılıktandır» denilerek göz ardı edilmemelidir.

18 YAŞLILARDA HEMATOLOJİK SORUNLAR Yaşlılıkta görülen aneminin en sık nedenleri beslenme ve emilim yetersizliğine bağlı anemilerdir. Bulguların kaynağı tespit edilmez yaşlılığa bağlanarak önemsenmez ise anemi nedeniyle dokuların oksijen ihtiyacı artar. Kalbe ve beyine giden oksijen azalır. Bazen kalp krizi gelişebilir, bazen de giderek artan unutkanlık ve demans gibi nörolojik bir tablo da gelişebilir.

19 En Sık Rastlanan Anemi Türleri Demir eksikliği anemisi Folik asit eksikliğine bağlı anemi B-12 eksikliğine bağlı anemi

20 Demir Bakımından Zengin Gıdalar Kırmızı et, Karaciğer, Dalak, Balık, Kuru üzüm, Tahin-Pekmez Şam fıstığı Mercimek Yulaf Ay çekirdeği Yeşil yapraklı sebzeler Yumurta sarısı demir açısından zengin gıdalardır.

21 Demir Emilimini Arttıran Durumlar Büyüme dönemi, gebelik, emzirme, kanama gibi gereksinimin artması, Midedeki asit salgısı, C vitamini varlığı, Proteinden zengin gıdalar, Vücuttaki demirin azalması,

22 Demir Emilimini Arttıran Durumlar Büyüme dönemi, gebelik, emzirme, kanama gibi gereksinimin artması, Midedeki asit salgısı, C vitamini varlığı, Proteinden zengin gıdalar, Vücuttaki demirin azalması,

23 Beslenme Önerileri Kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyve (kuru üzüm, kuru incir gibi), yeşil yapraklı sebzeler, pekmezi daha çok yiyin. C Vitamini demirin bağırsaklardan emilmesini arttırır. (Kuşburnu, yeşil biber, maydanoz, portakal, mandalina, yeşil yapraklı sebzeler) Demir emilimini azaltan besinlerden uzak durun: kafeinli içecekler, yumurta, süt ve kepek (kepekli ekmek gibi).

24 Beslenme Önerileri Kırmızı et, mercimek, pekmez vs gibi demir içerikli yiyecekleri; portakal suyu, kuşburnu çayı gibi içeceklerle tüketin Demir içerikli besinler yedikten en az 2 saat öncesinde ve sonrasında çay kahve gibi emilimi yavaşlatacak içecekler tüketmeyin. Ette bulunan demir, sebze ve bakliyatta bulunan demire göre daha hızlı emilir. Et kaynaklı demir alımına özen gösterin.

25 KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME

26 Yaşam kalitesini düşüren ve ölüm nedenlerinin başında yer alan kalp-damar hastalıklarının başlıca risk faktörleri; Hipertansiyon Kanda artmış LDL-Kolesterol (Low Density Lipoprotein) Kanda artmış Trigliserit düzeyi Kanda azalmış HDL-Kolesterol (High Density Lipoprotein) Sigara Diyabet Obezite

27 Kalp damar hastalıklarının temel göstergesi kan kolesterolünün yükselmesidir. Kolesterol; Hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan, yağ sınıfı içerisinde yer alan mum benzeri bir maddedir. Kan kolesterolü; Kan dolaşımında bulunur. Kandaki kolesterolün çoğunu vücut kendisi üretirken geri kalan kısmı da besinlerle alınan kolesterol oluşturur. Bitkisel kaynaklı besinler yağ içerseler bile kolesterol içermez. Kolesterol yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.

28 En çok kolesterol bulunan besinler Karaciğer Yumurta sarısı Sardalya Kırmızı et Daha az miktarda kolesterol bulunan besinler Süt ve sütten yapılan besinler Kolesterol bulunmayan besinler Yumurta beyazı ve bitkisel besinler

29 Kolesterol, kanda çözünebilmesi ve taşınması için karaciğerde lipoproteinlerle birleşir. Yani paket edilerek taşınır. Bu lipoproteinlerden; HDL kolesterol (iyi kolesterol); HDL dokulardaki kolesterolü toplayarak atılmasını sağladığı için iyi kolesterol olarak bilinir. Yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz. LDL kolesterol (kötü kolesterol) ; Kolesterolü diğer dokulara taşıyarak arter ve diğer kan damarlarının duvarlarında birikmesine neden olduğu için LDL, kötü kolesterol olarak da bilinir. LDL yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz

30 Kolesterol kanda neden yükselir? Kolesterol bulunan besinler çok yenildiğinde hem daha çok kolesterol hem de doymuş yağ alınır. Bunun sonucunda kanda kolesterol yükselir. Kolesterollü besin yenmediğinde de kanda kolesterol bulunur. Karaciğerimiz besinlerle alınmasa da kolesterol yapar ve kana salınır. Kandaki kolesterolün % u besinlerden gelir.

31 Kolesterolün yükselmesi nasıl önlenir? HDL kan kolesterol düzeyinin yükseltilmesi; Fiziksel aktivitenin artırılması Eğer şişmansa vücut ağırlığının azaltılması Toplam yağ tüketiminin azaltılması Doymuş yağlar yerine tekli doymamış yağların tercih edilmesi Sigara içilmesinin engellenmesi

32 LDL kan kolesterol düzeyinin azaltılması; Diyet posa miktarının artırılması Düzenli fiziksel aktivite Doymuş yağlar yerine doymamış yağların tercih edilmesi Suda pişmiş beyaz tavuk eti ve ızgara balık Mercimek, fasulye, nohut, kepekli ekmek, bulgur, sebze ve meyve tüketilmeli

33 KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME İLKELERİ 1- Beslenmede yağın azaltılması geçmemelidir. Beslenmede toplam yağ tüketimi enerjinin % 30 nu Diyette yağı azaltmanın yolları; Yenilen tüm besinlerin yağ miktarına dikkat edilmeli Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanları tercih edilmeli Balığa daha çok yer verilmeli Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli

34 Yağsız dana, koyun eti ile derisi alınmış kanatlı hayvanlar tercih edilmeli Tahıl ve tahıl ürünleri tercih edilmeli Yemeklerde katı yağ az kullanılmalı Satın alınan besinlerin etiketleri üzerindeki yağ miktarları kontrol edilmeli Ara öğünlerde atıştırmalıklar için yağ miktarı düşük besinler tercih edilmeli Uygun pişirme yöntemlerini seçerek yağ kullanımı azaltılmalı ya da kullanılmamalı

35 Beslenmede kuru baklagillere daha çok yer verilmeli Ev dışında yemek yenildiği zaman yağsız/az yağlı yemekler tercih edilmeli 2- Diyette doymuş yağlar azaltılmalı 3- Doymamış yağlar tüketilmeli 4- Diyette kolesterol kaynakları sınırlandırılmalı 5- Posa tüketimi artırılmalı 6- Daha fazla meyve ve sebze tüketilmeli

36 7- İdeal vücut ağırlığı korunmalı, birey şişman ise ideal ağırlığına ulaşmalı 8- Fiziksel aktivite artırılmalı 9- Hipertansiyon var ise kontrol altına alınmalı 10- Sigara içiliyor ise bırakılmalı (sigara kan basıncını ve kalp atım hızını artırır. HDL kolesterol düzeyini düşürür, kanın pıhtılaşma eğilimini artırır ve ani kalp krizine neden olur) 11- Stres azaltılmalı 12- Alkol tüketiminden kaçınılmalı

37 BÖBREK HASTALIKLARINDA BESLENME

38 Böbreklerin en önemli görevi; Besinlerin vücutta kullanıldıktan sonra oluşan atık maddelerin uzaklaştırılmasıdır. Genellikle üst solunum yollarında başlayan Beta-hemolitik streptokok enfeksiyonunun böbreklere geçmesiyle hastalık oluşur. Böbrek fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak gelişen böbrek hastalıklarında üre, kreatinin ve özellikle potasyum çok yükselir. Kandaki elektrolitlerin dengesi bozulur.

39 Böbreklerin süzme yetenekleri azaldığında tuzu ve üreyi dışarı atamaz. Sonuç olarak bacaklarda, göz altında vücudun diğer kısımlarında su toplanması (ödem) görülür. Hastalık ilerlediğinde protein atılımı da olur (Nefrit). Beslenme tedavisindeki ilkeler Uygun miktarda enerji ve protein alınması Uygun vücut ağırlığının sağlanması ve/veya korunması Diyetteki besin öğelerinin yeterli miktarda alınması (sodyum, fosfor, potasyum, sıvı, vitamin-mineraller)

40 Hastalığın belirtileri ve diyetin niteliği; Belirtiler 1- İdrar çıkışı yoksa, ödem varsa, idrar az ve çok bulanıksa 2- İdrar biraz fazla fakat kan üresi yüksek ve ödem varsa 3- Kan üresi normal düzeyine yaklaşır, ödem devam ederse 4- Çok fazla idrar çıkarılırsa bu idrarla vücuttan protein atımı olur, kanda albümin azalır kan lipitleri artarsa Diyetin Niteliği 1-2 gün proteinsiz tuzsuz besinler verilir. En uygunu; şeker, nişasta, meyve, yağ karışımı tatlılardır. Az proteinli, tuzsuz besinler verilir, Nişasta, şeker, meyve, yağ karışımı tatlı yanında 1 adet yumurta, 2 kase sütlü tatlı verilir. Tuzsuz, kaliteli protein içeren yüksek enerjili diyet verilir. Günde 1 yumurta veya 1 yumurta kadar et, 2 kase sütlü tatlı, meyve kompostosu, pirinç pilavı uygun yiyeceklerdir. Yüksek enerjili, yüksek proteinli; kolesterolü ve doymuş yağı az diyet verilir. Yemekler sıvı yağ ile pişirilir. Yoğurt, sütlü tatlılar, tavuk ve balık eti tercih edilir.

41 Bazı böbrek hastalarında potasyum birikimi olabilir. Bu durumda hastanın diyeti potasyumun azaltılması yönünde düzenlenmelidir. Potasyum kaynakları olan çay, kahve, yeşil yapraklı sebzeler, bileşiminde potasyum tuzu bulunan kabartma tozları, meyve suları gibi yiyeceklerden sakınılır. Meyve ve sebzeler pişirilip suyu süzülürse, potasyum miktarı azalır. Hastalar iştahsızdır. Sık aralıklarla az beslenir. Tuzsuz yemekler limon sıkılarak ya da yoğurtla birlikte alınırsa daha kolay tüketilebilir.

42 Hastalar yeterince besin alamadıklarında zayıflar ve dirençleri azalır. Hastanın yeterli enerjiyi alması için şeker, nişasta, yağ karışımlı tatlılar önerilir. Proteinsiz diyet 1-2 gün içindir. Alınan besinin protein kalitesi yüksek ise alınacak miktar azaltılabilir. Bu nedenle düşük proteinli diyetlerde kaliteli protein kaynakları kullanılır. Bütün bunların amacı, üresi yüksek olan hastaya az fakat vücutta kullanımı yüksek iyi kaliteli protein vererek protein ihtiyacını karşılamaktır.

43 GASTRİT VE ÜLSERDE BESLENME

44 Gastrit; mide yüzeyinin iltihaplanmasıdır. Nedenleri; Fazla aspirin ya da aspirinin yapısında yer alan salisilatları içeren ilaçların kullanımı (domates saklamak için kullanılan toz salisilat yapısındadır) Aşırı sigara ve alkol tüketimi Röntgen ışınları ile aşırı temas Uzun süreli yetersiz ve dengesiz beslenme Hızlı yeme Çok sıcak yeme ve içme Sık besin zehirlenmesi

45 Gastrit belirtileri; Yemeklerden sonra şişkinlik Ağrı Bulantı ve kusma Bu şikayetler bireyin besin alımını güçleştirdiğinden ve kanama olasılığını artırdığından zayıflık ve kansızlığa yol açar.

46 Ülser; mide salgısının aşırı artmasıyla oluşan yaralardır. Yaralar, mide ve 12 parmak bağırsağında oluşabilir. Nedenleri; Helycobacter pylori enfeksiyonu Uzun süren yetersiz ve dengesiz beslenme Fazla ve sık aspirin tüketimi Alkol tüketimi ile hücrelerin yıpranması ve sinirsel baskı ile mide salgılarının artmasıdır.

47 Oluşan yaralar sebebiyle kişi kan kaybetmeye başlar. Az miktarda kanamada durum farkedilmeyebilir. Mide salgısını uyarıcı aspirin alımı, uzun süre aç kalma ya da sinirsel baskı ile kanama birden hızlanabilir. Kan siyah ve kahve telvesine benzer. Gastrit ve ülser tedavisi için Helycobacter pylori nin uygun antibiyotikle tedavisi ve beslenmenin düzeltilmesi zorunludur.

48 Beslenme kuralları; 1- Besinler düzenli aralıklarla alınarak midenin boş kalmasının önlenmeli 2- Yemekler normal ısıda olmalı, yavaş ve iyi çiğnenerek yenmelidir. Böylece diri besinin, aniden alınan besinin sıcak veya soğuk etkisiyle yarayı zedelemesi önlenir. 3- Yemekler suda pişirilerek ağızda kolayca ezilebilecek duruma getirilmeli, kızartmalardan kaçınmalı

49 4- Koyu çay, kahve, alkol, boza, et suyu, sirke, tavuk suyu, işkembe, acı biber gibi mide salgısını uyaran yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı 5- Sebze ve meyvelerin kabuk ve çekirdek kısımları yarayı açıcı etkinlik gösterdiklerinden ağızda iyi ezilmeyen bu kısımlar ayıklanmalı ve gerektiğinde pişirilerek yenmeli Kanamadan sonra birkaç gün saat başı bir küçük bardak süt alınır. Kanama düzelince, diyete başka besinler eklenir. İkinci aşama diyeti olarak isimlendirilir.

50 Yemekler imkana göre 6 öğünde alınır. Süt ve sütlü tatlılar yanında pilav, makarna, haşlanmış patates, pişmiş yumurta, pişmiş sebze, meyve kompostosu yenir. İkinci aşama diyetine geçilir. Akşam geç yatılırsa veya sabah erken kalkılırsa takip eden zamanda 1 küçük bardak süt içilebilir.

51 GUT HASTALIĞI NDA BESLENME

52 Gut; hücre çekirdeğinde yer alan nükleik asitlerin (DNA ve RNA) bileşiminde bulunan pürin metabolizması bozukluğu sonucu oluşan bir hastalıktır. Pürinin yıkımı ile oluşan ürik asit kanda yükselir, ürik asidin tuzları da eklemlerde birikerek şiddetli ağrılara neden olur. Nedenleri; Hiperürisemidir. Beslenme düzeni, genetik yakınlık veya ürik asit tuzları olan üratın yeterince atılamaması

53 Beslenmede ürik asit oluşturan pürinden sakınılmalıdır. Pürinden zengin besinler olan havyar, ançuez, av etleri, sardalya yenmemelidir. Sığır ve koyun etleri, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak ve karnıbahar orta düzeyde pürin içerirler. Özellikle atakların geldiği sırada bu grup besinlerden sınırlı miktarda alınmalıdır.

54 Belirtileri; Tekrarlayan akut enflamatuvar artrit (kırmızı, hassas, sıcak, şiş eklem) ataklarıdır. En sık ayakta gözlenir. Topuk, diz, bilek ve parmak gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Eklem ağrısı genellikle gece başlar. Sebebi gece vücut ısısının düşük olmasıdır. Diğer tıbbi sorunlarla birlikte ortaya çıkar. Abdominal obezite, insülin direnci, hipertansiyon

55 Ayrıca yağ, ürik asit atımını azalttığı, su ise artırdığından, yemekler az yağlı yapılır, çorbalar birinci sırada yer alır ve bol sıvı alınır. Yine sebze ve meyveler çok alınarak idrarın alkaliye dönüşmesi sağlanarak ürik asidin atımına yardımcı olunur. Gutlu bireylerin çoğu şişmandır. Bu bireylerin birdenbire zayıflamaları kan ürik asit düzeyini yükseltebilir. Şişman bireyler enerjisi yoğun besinleri azaltarak yavaş yavaş zayıflamalıdır.

56 KARACİĞER HASTALIKLARI NDA BESLENME

57 Proteinler karaciğerde yapılır. Proteinin yapı taşı aminoasitlerden ayrılan amonyak karaciğerde üreye çevrilerek sıvılarla vücuttan atılır. Yağların sindirimi için gerekli safra karaciğerde oluşur. Yağda eriyen vitaminler, demir, glikojen karaciğerde depolanır. Alkol karaciğerde enerjiye dönüşür. Karaciğer hastalıklarının en çok bilineni enfeksiyöz hepatit (sarılık) ve sirozdur.

58 Hastalarda; iştah azlığı, bulantı ve kusma görülmesi besin alımını azaltır. Hastalığın ilk döneminde hasta karaciğer amonyağını üreye çeviremediği için kanda amonyak yükselir. Sirozda da amonyaklı su birikir ve karın şişliği olabilir. Hastalıkta yıpranan karaciğer hücrelerinin onarımı için iyi kaliteli protein içeren ve enerjisi yüksek diyet alınması gerekir. Fazla alınan yağ ise karaciğeri safra yapmaya zorlar.

59 Hastanın diyeti hastalığın belirtilerine ve hastanın durumuna göre ayarlanmalıdır. Belirtilere göre besin önerileri; 1- Kanda amonyak yüksek olduğu dönemde proteinli besinler azaltılmalıdır. Kaliteli protein kaynakları olan süt, peynir, yoğurt, yumurta, tavuk, balık ve et gibi besinler kullanılarak hem vücuda aşırı protein vermekten kaçınılır hem de bireyin protein ihtiyacı karşılanır. 2- Ödemli durumda tuz sınırlandırılır 3- Bunların dışındaki durumlarda yağı biraz az, hastanın kolayca yiyebileceği ve sindirimi kolay besinler verilir.

60 DİYARE VE KONSTİPASYONDA BESLENME

61 Diyare, kendi başına bir hastalık değil, bir çok hastalığın belirtisi olabilir. Diyareye neden olan etmenler; tifo, kolera, dizanteri, gibi bağırsak enfeksiyonları, besin ve ilaç zehirlenmeleri ve kronik beslenme yetersizliğidir. Diyare, vücuttan kaybolan su ve tuzun yerine konulması ve uygun bir beslenme ile iyileştirilebilir. Diyareli bireyin aç kalması önlenir. En iyi besin yoğurttur. Yoğurt, kaynamış su ve tuz eklenip ayran olarak içilebilir. Pirinç lapası ile karıştırılarak, üzerine pekmez dökülerek veya sade olarak yenir.

62 Diyare durumu azalınca şeftali suyu, ekşi elma suyu, koruk suyu, havuç suyu veya ezmeleri verilmeye başlanır. Diyare tedavisinde en önemli nokta, vücuttan kaybolan su ile tuzun yerine konması ve besin depolarının boşalmasının önlenmesidir. Konstipasyonun nedenleri farklıdır. En önemli nedeni diyetin az posalı, az sulu olması ve hareketsizliktir. Aniden oluşan kabızlıklarda bağırsak tıkanmalarından şüphelenilmeli ve hastaneye başvurulmalıdır. Genellikle, uzun süreli konstipasyonun önlenmesinde uygun beslenme ve beden hareketleri faydalıdır. Konstipasyona meyilli olanlara sabah kalkınca 1 kaşık kayısı veya erik marmelatı ile 1 su bardağı su veya ıhlamur içmeleri ve dakika beden hareketi yapmaları önerilir.

63 DİSFAJİ (YUTMA BOZUKLUĞU) VE ASPİRASYONDA BESLENME

64 Besin içeriği, mide sıvıları ve/veya tükürüğün hava yollarına tekrarlayan geçişi kronik solunum sistemi semptomlarına yol açar. Videofloroskopik (modifiye baryum yutma çalışması. Hastalara içerisine baryum karıştırılmış farklı kıvamlarda yiyecekler verilir) yutma çalışması, yatak başı klinik değerlendirme, ph probu, akciğer grafisi ile tanı konulur. Alınan sıvıların akışkanlığındaki değişiklik olasılığı, ağızdan hiçbir şey alınmaması durumu olasılığı, sıvı ve katı ile beslenme yöntemindeki olası değişiklikler beslenmeyi etkiler.

65 Yutma Disfonksiyonu; İstemli ve istemsiz hareketlerin koordinasyonu, normal yutma için gereklidir. İstemli kısmı katı veya sıvılar ağıza alındıktan sonra farinkse gönderilmesidir. İstemsiz olan kısmı ise yumuşak damak, nazofarinksi kapattığında başlar. İstemli veya istemsiz aşamalar içerisindeki herhangi bir anormallik, bir miktar subglottik bölgeye geçişe ya da belirgin biçimde aspirasyona (besinlerin nefes borusu yolu ile ciğerlere kaçması) neden olur. Videofloroskopik yutma çalışması yaşlının ağızdan sıvıları hiç almadığı durumda hangi yoğunluktaki sıvının güvenli olduğunu veya herhangi bir sıvının güvenli olup olmadığını, ya da hangi besinlerin aspire edildiğini saptar.

66 Girişimler; Bireyin yiyecek, sıvı ve sekresyonu aspire etmesini önlemek ve beslenmeyi sürdürmek. Ağızda biriken sekresyonlar sürekli aspire edilmeli Beslenme sırasında hasta semi fowler pozisyonunda olmalı ve başı dik öne doğru tutulmalı Su yerine kıvamı daha yoğun sıvılar tercih edilmeli

67 Girişimler; Hasta sık, küçük öğünler şeklinde beslenmelidir. Acele edilmeyerek ağzındakileri yutması için zaman tanınmalıdır. Ağız içerisinde yiyecek kalıntısı olup olmadığı kontrol edilmeli ve ağız bakımı verilmelidir. Hasta aspirasyon bakımından gözlemlenmelidir. Nazogastrik beslenen hastalarda tolerans kontrol edilmelidir. Bulantı ve kusması olan hastalar dikkatli gözlemlenmeli ve doktoruna bilgi verilmelidir.

68 GASTROENTERİT TE BESLENME

69 Mide ve bağırsakların enşamasyonudur (iltihabi durum). Diyarenin yanında bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı olabilir. Sebebi genellikle bakteri veya virus olabilir. Her yaşta görülebilir. En önemli sonucu sıvı kaybıdır. Öykü ve fizik muayene ile tanı konulur. Eşlik eden başka bir hastalık durumu olmadan kusma, ishal, kanlı ve safralı olmayan kusma, kanlı olmayan ishal 7 günden az bir süredir devam ediyorsa; Su kaybının derecesi belirlenmeli, Hipoglisemi belirti ve bulguları varsa glukoz düzeyi düzenlenmeli

70 Oral rehidratasyon solüsyonu (ORS) veya tolere edilen herhangi bir besinle az miktarda sık beslenme (her 10 dakikada bir) yapılmalı Dehidratasyon yok ise çocuğun tercih ettiği yaşa uygun diyete devam edilir. Normal diyete muz, pirinç, elma ve kızarmış ekmek gibi besinler eklenebilir. Hafif/Orta/Ağır dehidratasyon var ise oral dehidratasyon solüsyonu verilmeli, durum değişmez ise intravenöz sıvı veya nazogastrik ile ORS verilmeli, rehidratasyon sağlandığında ilk fırsatta yeniden normal diyet ile beslemeye başlanmalıdır.

71 VİTAMİN VE MİNERALLERE BAĞLI HASTALIKLARDA BESLENME

72 A vitamini; Besinlerde 2 şekilde bulunur: 1- A vitamini halinde 2- Pro A vitamini (karoten) halinde, vücuda alındıktan sonra ince bağırsak mukozalarında ve karaciğerde A vitamini haline gelir. Vücudun ihtiyacı olan A vitamini kanda ve diğer hücrelerde bulunur. Fazlası karaciğerde depo edilir. Isıya dayanıklı olmasına rağmen kolay okside olur ve vitamin özelliğini kaybeder (Acımış yağlarda olduğu gibi)

73 Görevleri; 1- Vücudun dış yüzeyini, sindirim, solunum, üreme ve görme organlarını dış etkenlerden koruyan epitel hücrelerin normal çalışması için gereklidir. 2- Kemik gelişimi ve üreme için gereklidir. 3- Gözün ışık uyumu için gereklidir. 4- İmmün sistemin savunma görevinde yardımcıdır.

74 Eksikliği; 1- Vitamin A yetersizliği gözün ışığa karşı duyarlılığının ayarlanamaması nedeniyle gece körlüğü oluşumuna sebep olur. Gözde kuruma, kızarma, şişme gözlenir. 2- Kemikler ve dişler normal gelişmez 3- Deride kuruma ve pullanma 4- Üreme organlarının çalışmasında aksaklıklar

75 Vitamin A zengin besinler; 1- Hayvansal kaynaklı besinler; balık yağı, tereyağı, karaciğer, yumurta sarısı. Et, yağsız süt ve peynirde çok azdır. 2- Bitkisel kaynaklı besinler; A vitamininin ön maddesi karoten bulunur. Karoten daha çok yeşil yapraklı sebzeler, sarı sebzeler ve sarı meyvelerde bulunur. Yiyeceklerdeki karotenin sadece 1/12-1/24 i A vitamini için kullanılır. Fazlası zararlıdır. Emilebilmesi için safraya ihtiyaç vardır. Hastalık durumunda A vitamini ihtiyacı artar.

76 Vitamin K; Günlük besinlerde yeteri kadar bulunduğu ve kalın bağırsak bakterileri tarafından da üretildiği için eksikliği fazla görülmez. Ancak sindirim sistemi bozuklukları, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları K vitamininin kullanılmasını engeller. Fazla miktarda antibiyotik alımı bağırsak bakterilerine zarar vereceği için K vitamini kaynağı zarar görür. K vitamini kanın normal pıhtılaşmasını temin eden protrombin sentezi için gereklidir. Eksikliğinde kan pıhtılaşmaz. K vitamini zengin besinler; Yeşil yapraklı sebzeler, balık, süt ve et.

77 Thiamin (B-1 vitamini); Eksikliğinde Beriberi hastalığı görülür. Isıya karşı duyarlıdır. Yüksek sıcaklıkta ve alkali ortamda vitamin özelliğini kaybeder. Enerji metabolizmasında görevlidir. Besin öğelerinin enerjiye çevrilmesinde gereklidir. Eksikliğinde belirtileri: 1- İştah azalması, yorgunluk, kusma, baş dönmesi, sindirim sistemi bozuklukları 2- Sinir sistemi bozuklukları

78 Beriberi hastalığında eklem şişmesi ve ağrılar yüzünden refleks hareketlerinin durması ile denge kaybolur. Thiamin eksikliği giderilmez ise ölümle sonuçlanabilir. Vücutta depo edilmez. Her gün yeteri kadar alınmalıdır. Yetişkin bir bireyin ihtiyacı almış olduğu 1000 kkal için 0.4 mg dır. Eğer 3000 kkal olursa 1.2 mg tiamin alınmalıdır. Fazlası idrarla dışarı atılır. Thiamin zengin besinler; Karaciğer, kuru baklagiller, tahıllar (buğday, çavdar, mısır), ceviz, fındık, süt ürünleri, yumurta, et ve sebzeler.

79 Tahıllarda bulunan thiaminin çoğu tahıl tanesinin öz ve kepek kısmında bulunur. Öğütülme sırasında kepeği ayrılan beyaz unda thiaminin % ı kaybolur. Pirinçte ısı ile dışındaki sarı bölge ayrıldığından dolayı kabukla beraber thiamin atılmış demektir. Ülkemizde tahıl çok tüketildiği için thiamin eksikliği fazla görülmez.

80 Riboflavin (Vitamin B-2); Karbonhidrat, yağlar ve proteinlerin metabolizmasında görevlidir. Eksikliğinde belirtileri; 1- Gözde kan damarları genişlemeye meyillidir 2- Deride, dudak, burun ve göz kenarlarında çeşitli yaralar görülür 3- Sinir sistemi bozuklukları ve anemi görülebilir Riboflavin ışığa duyarlıdır. Riboflavin içeren besinler ışıkta uzun zaman bekletilirse riboflavin oranı azalır. Suda eriyen bir vitamin olduğu için sebzeler haşlandıktan sonra atılırsa kaybedilir.

81 Riboflavin zengin besinler; Karaciğer, böbrek, et ve benzeri ürünler, süt ve süt ürünleri, yumurta yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahıllar. Günlük ihtiyaç metabolizma hızına bağlıdır. Bu nedenle büyümekte olan bireylerde daha fazla ihtiyaç vardır. Riboflavin fazla depo edilmez. Her gün bir miktar dışarı atılır. Fazla alınırsa idrarla atımı da fazlalaşır. Karaciğerde depo edilen riboflavin miktarı alınan protein miktarına göre değişir. Protein yetersizliğinde riboflavin karaciğerde tutulamadığından riboflavine ihtiyaç artabilir. Günlük ihtiyaç mg dır. Alınan her 1000 kalori için 0.55 mg önerilir. Gebe ve emziren kadınlarda biraz daha fazladır. Düşük kalorili diyet uygulanırsa günlük 1.2 mg alınmalıdır.

82 Niasin (Nikotinik asit Vitamin B3); Pellegra hastalığından sorumludur. Suda çözünür. Işık, ısı, alkali, asit ve oksidasyona duyarlıdır. Eksikliğinde; 1- Sinir sistemi bozuklukları, hal ve hareket anormallikleri, depresyon 2- Sindirim sistemi bozuklukları, 3- Deride yaralar (derideki yaralar simetriktir) Belitiler Pellegra hastalığını kapsar. 3 D (Dermatit, Diyare, Demans)

MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ

MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENAPOZDA VE YAŞLILIKTA BESLENME 1 MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME YAŞLILIKTA BESLENME İLKELERİ 2 3 YAŞAM BEBEKLİK ÇOCUKLUK

Detaylı

SUNUM PLANI MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME

SUNUM PLANI MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME MENAPOZDA VE YAŞLILIKTA BESLENME SUNUM PLANI MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME YAŞLILIKTA BESLENME İLKELERİ YAŞAM BEBEKLİK

Detaylı

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler BESİNLER Yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitkisel ve hayvansal gıdalar BESİN olarak tanımlanır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır: Süt, yumurta, peynir, et, tavuk,

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ

HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ HİPERLİPİDEMİ TEDAVİ KILAVUZU VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu çeşitli yağ tipleri kolesterol, trigliserid, LDL-kolestroldür.

Detaylı

C vitamini (Askorbik asit)

C vitamini (Askorbik asit) C vitamini (Askorbik asit) C vitamini suda eriyen, kemik, diş ve damar sağlığını koruyan, çeşitli hastalıklara direnç kazandıran ve bazı besin ögelerinin vücutta kullanılmasına yardımcı bir vitamindir

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU HİPERLİPİDEMİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

Kanser Hastalarında Beslenme

Kanser Hastalarında Beslenme Kanser Hastalarında Beslenme Tedavi Öncesi, Tedavi Süresince ve Tedavi Sonrası Beslenme İpuçları Uzm.Dyt.Elvan YILMAZ AKYÜZ Hedefler Sağlıklı kiloyu korumak Vücudun onarımını ve tedavisini sağlayan sağlıklı

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ Gebelik kadınlar için doğal fizyolojik bir olaydır. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin

Detaylı

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 SUNU PLANI Sağlıklı ve dengeli beslenme Temel besin öğeleri ve grupları Öğün içerikleri: Kahvaltı Fast-food ve zararları Çocuğunuzun beslenme çantası

Detaylı

Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme: Besin: hayvansal kaynaklı besinlerdir. bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besin öğesi:

Beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme: Besin: hayvansal kaynaklı besinlerdir. bitkisel kaynaklı besinlerdir. Besin öğesi: Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini artırması için gerekli olan besinleri vücuduna alıp kullanmasıdır. Beslenme, ne karın doyurmak veya

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME BESİN ÖGELERİ

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME BESİN ÖGELERİ İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME Doğumdan itibaren büyüme ve gelişme, sağlıklı ve uzun bir yaşam için vücudumuza gerekli olan bütün maddeleri besinlerle alırız. Besin; yenilebilen ve yenildiğinde

Detaylı

Yağlar ve Proteinler

Yağlar ve Proteinler Yağlar ve Proteinler Yağlar Yağlar, yağ asitleri ve gliserolden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yağlar en ekonomik enerji kaynaklarıdır. Yağlar aynı miktardaki karbonhidrat ve proteinlerin iki katından

Detaylı

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar 1 PROTEİN ENERJİ YETERSİZLİĞİ Büyüme ve gelişme için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına

Detaylı

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ Dr. Dyt. Cemile İdiz Ne yemeliyim? DİYABET Tatlı meyve yeme!! Limon şekeri düşürür

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

BESLENME. Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ

BESLENME. Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ BESLENME Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Şenay GÖRÜCÜ YILMAZ 2 SAĞLIKLI BESLENME O Beslenme, O Yeterli ve dengeli beslenme O Besin O Besin öğeleri 3 İnsanlar neden yemek yer? Beslenme; İnsanın büyümesi, gelişmesi,

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1 YETERLİ ve DENGELİ BESLENME PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ OKUL ÇAĞINDA BESLENME Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir.

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir. Doğru beslenme için karbonhidrat, yağ ve proteinler belirli oranlarda belirli miktarlarda düzenli olarak alınmalıdır. Alınan kalori verilen kaloriden fazla olduğu zaman kilo alımı başlar. Her gün yenilen

Detaylı

İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME

İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME Besinlerle alınan enerjinin başlıca kaynağı olan besin öğeleri proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. Enerji gereksinimi ne olursa olsun, günlük alınan

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

Hangi vitamin hangi besinlerde var?

Hangi vitamin hangi besinlerde var? On5yirmi5.com Hangi vitamin hangi besinlerde var? Pazara ya da markete giderek filenizi doldururken aldığınız sebze ve meyvelerin hangi vitaminleri içerdiğini biliyor musunuz? Yayın Tarihi : 28 Nisan 2014

Detaylı

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME Kalp hastalıkları deyince; kalp ve kan damarlarına ilişkin hastalıklar aklımıza gelmektedir. Damar sertliği; Atardamar duvarının kalınlaşmasıdır. Yavaş seyreden ilerleyici

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize

Detaylı

KALP DAMAR SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI RİSKLERİNDEN KORUNMA

KALP DAMAR SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI RİSKLERİNDEN KORUNMA KALP DAMAR SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI RİSKLERİNDEN KORUNMA BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? KALP DAMAR HASTALIĞI NEDİR? DAMARLAR NEDEN DARALIR? KALP DAMAR HASTALIĞININ BULGULARI RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR? KALP

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK; Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. BESLENME; Büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU FR-HYE FR-HYE-04-719-17 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA BESLENME KILAVUZU Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır.

Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır. Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır. Vücutta çok küçük bir bölüm olmasına rağmen tiroid metabolizmayı düzenler,

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Kış meyve ve sebzeleri, gripten kansere kadar pek çok hastalığa karşı insanı koruyan, yaşlılık sürecini yavaşlatan, vitamin, karotenoid, flavonoid gibi maddelerce zengindir. Günde 2 porsiyonu meyve olmak

Detaylı

VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup

VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan basit yapılı bileşiklerdir. VİTAMİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ=)

Detaylı

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel

BESLENME. Doç. Dr. Ferda Gürsel BESLENME Doç. Dr. Ferda Gürsel Genel Beslenme Kavramları Beslenmenin etkisi Sağlık Görünüş Davranış Ruh hali Diyette Besinlerin önemi Büyüme ve gelişme Enerji sağlar Metabolizmayı düzenler Sağlık ve Temel

Detaylı

AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn

AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn Geçen sayıda beslenme konusuna genel bir giriş yaparak besin öğeleri hakkında bilgiler vermiştim. Bu sayıda ise temel besin grupları ve doğru

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların kasılmasını, sinirlerin

Detaylı

Vitaminlerin Sınıflandırılması. Vitaminler. Suda Çözünen Vitaminler. Yağda Çözünen Vitaminler. C ve B vitaminleri. A,D,K,E vitaminleri

Vitaminlerin Sınıflandırılması. Vitaminler. Suda Çözünen Vitaminler. Yağda Çözünen Vitaminler. C ve B vitaminleri. A,D,K,E vitaminleri VİTAMİNLER Vitaminler, normal büyüme ve yaşamın sürdürülebilmesi için gıdalarla dışardan alınması zorunlu olan bileşiklerdir. Her vitaminin vücutta belirli ve kendine özgü bir işlevi olduğundan, yiyeceklerle

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

YAŞLILIKTA BESLENME Doç.Dr. Neslişah Rakıcıoğlu

YAŞLILIKTA BESLENME Doç.Dr. Neslişah Rakıcıoğlu YAŞLILIKTA BESLENME Doç.Dr. Neslişah Rakıcıoğlu Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin arttırılmasında

Detaylı

B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan

B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan BİOTİN - H VİTAMİNİ B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

SAĞLIKLI BESLENME. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 SAĞLIKLI BESLENME Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Zehra Gökkaya Kılıç, Arş. Gör. Dr. Müsenna Arslanyılmaz

Detaylı

Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir.

Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir. Beslenme Planı Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir. Bu plan günlük 2000 kalorilik enerji gereksinimi karşılayacak şekilde gıda gruplarından tüketilmesi gereken

Detaylı

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -2- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -2- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar Mikro Besinler Vitaminler ve Mineraller Makro besin maddelerine oranla çok daha az miktarlarda ihtiyaç duyulmaları nedeniyle vitamin ve mineraller mikro besin maddeleri olarak adlandırılır. Bununla birlikte,

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41 FR-HYE-04-719-41 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

Kimler Vitamin Almalı ve Nasıl Kullanmalı?

Kimler Vitamin Almalı ve Nasıl Kullanmalı? Kimler Vitamin Almalı ve Nasıl Kullanmalı? Vitaminler, vücudumuzdaki birçok metabolik olayın gerçekleşmesinde önemli görevleri olan maddelerdir. Vücudumuz vitaminleri kendisi yapamadığından gıdalarla almak

Detaylı

Yeterli ve Dengeli Beslen!

Yeterli ve Dengeli Beslen! Yeterli ve Dengeli Beslen! Hareketli Ol, Egzersiz Yap! Kişisel Bakımına ve Günlük Hijyenine Özen Göster! Uyku Düzenine Dikkat Et! Stresten Uzak Dur! Yeterli ve dengeli beslenme «4 Yapraklı Yonca» içerisindeki

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR Anemi (Kansızlık) Araştırması Korkuttu Bursa'da, Uludağ

Detaylı

Su vücudun her yanına dağılmıştır Su oranı, kas, karaciğer, böbrek gibi organlarda yüksek, kemik ve dişlerde düşüktür.

Su vücudun her yanına dağılmıştır Su oranı, kas, karaciğer, böbrek gibi organlarda yüksek, kemik ve dişlerde düşüktür. Su ve Mineraller Su Suyun Önemi Su bütün canlıların yapılarının en büyük bölümünü oluşturan önemli bir maddedir. İnsan, besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuz ancak birkaç gün

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Yasemen YANAR Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Tarih boyunca medeniyetler

Detaylı

GEBELİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİN GRUPLARI

GEBELİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİN GRUPLARI GEBELİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİN GRUPLARI 1 KALSİYUM Gebelikte, normalde gerek duyulan miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Çünkü gebelik boyunca diş ve kemiklerden sürekli bir kalsiyum eksilmesi

Detaylı

Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Gebelik, döllenmeyi takiben, doğuma kadar olan süreçte annedeki metabolik düzene, bebeğin büyüme/gelişiminin eklendiği fizyolojik ve metabolik değişikliklerdir.

Detaylı

UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU

UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU SPOR KULUBÜ YAYINI VUCUDUMUZ VE DENGELİ BESLENME 2015 BOĞAZLIYAN / YOZGAT SUNU PLANI * Sağlıklı ve Dengeli beslenme * Temel besin öğeleri ve grupları * Öğün içerikleri: Kahvaltı

Detaylı

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT.

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT. .... YILI KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ AY HAFTA GÜNLER DERS SAATİ KONULAR. AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ 18 SAAT MODÜL VE YETERLİLİK MODÜL SÜRESİ TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize göre size özgü planlanmıştır.

Detaylı

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU Türkiye ulusal düzeyde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205.457 ölümle kardiyovaskülerhastalıklar (tüm ölüm nedenlerinin %47,73 ü) almaktadır. Kardiyovasküler

Detaylı

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ KOAH VE EGZERSİZ KOAH kalıcı nefes darlığı ile kendini gösteren, geri dönüşü olmayan bir akciğer hastalığıdır. Sigara ve cevre kirliliği gibi faktörlerin etkisiyle hasta sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI Dyt. Ece Köprülü Cumurcu PLAN Beslenmenin tanımı Besin öğeleri Karbonhidrat, Protein, Yağ, Vitamin ve Mineraller Lif ve su Besin grupları Öneriler BESLENMENIN TANIMI Büyümek

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

Diyabette Beslenme. Diyabet

Diyabette Beslenme. Diyabet Diyabette Beslenme Diyabet BR.HLİ.044 Diyabet Hastası Nasıl Beslenmeli? Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet, düzenli beslenme programı gerektirir. Düzenli ve bilinçli bir beslenme

Detaylı

OSTEOPOROZ. Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği K

OSTEOPOROZ. Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği K OSTEOPOROZ Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği 28.11.2011K Osteoporoz nedir? Osteoporoz; kemik miktarında azalma ve kalitesindeki bozulma nedeniyle ve kemiklerin zayıflaması ve kırılmaya çok yatkın bir

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

Gıdalar ve Güzellik Ananas Armut Avokado Balık Balkabağı Biber Böğürtlen Brezilya fıstığı Çilek Elma

Gıdalar ve Güzellik Ananas Armut Avokado Balık Balkabağı Biber Böğürtlen Brezilya fıstığı Çilek Elma Gıdalar ve Güzellik Besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi cildin sağlıklı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Aşağıda cilt sağlığına katkıları olan besinler ve içerdikleri vitaminler ile mineraller

Detaylı

ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği

ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği Diyabet Nedir? Önce Hastalığımızı Tanıyalım! Şeker Glikoz Karbonhidrat! İnsülin!

Detaylı

Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beslenme

Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beslenme Hasta Bilgilendirme Formları Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beslenme Mide bypass ameliyatı geçiren hastalar tipik olarak bariatrik ameliyattan sonra nasıl ve neler yiyecekleri konusunda çok sıkı talimatlar

Detaylı

ENERJİ METABOLİZMASI

ENERJİ METABOLİZMASI ENERJİ METABOLİZMASI Soluduğumuz hava, yediğimiz ve içtiğimiz besinler vücudumuz tarafından işlenir, kullanılır ve ihtiyaç duyduğumuz enerjiye dönüştürülür. Gün içinde yapılan fiziksel aktiviteler kalp

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

Hangi vitamin ne işe yarar?

Hangi vitamin ne işe yarar? On5yirmi5.com Hangi vitamin ne işe yarar? Vitaminler ve mineraller, vücudun biyokimyasal işlevlerinin sürdürülmesini sağlarlar. Yayın Tarihi : 10 Ekim 2012 Çarşamba (oluşturma : 8/24/2015) Yağda eriyen

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır?

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? 1- l- ll- lll- ıv- Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? A) Yalnız ı B) ıı ve ııı C) ı, II, ıv D) Hepsi 2- A Kandaki zararlı

Detaylı

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum...

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Ha4ada 2-3 defa kabızlığım oluyor... Kabız olduğumda fissür/hemoroid şikayetlerim

Detaylı

ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI

ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ Dünya da bir yanda obeziteyle mücadele yapılırken diğer tarafta açlıktan ölme noktasına gelen insanlara

Detaylı

Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin

Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin A vitamini Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin A ailesini oluşturur. All-trans retinol

Detaylı

KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME

KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME Yaşam kalitesini düşüren ve ölüm nedenlerinin başında yer alan kalp-damar hastalıklarının başlıca risk faktörleri; Hipertansiyon Kanda artmış LDL-Kolesterol (Low

Detaylı