ZEMİNİ KİREÇ İLE SABİTLEMEK (GÜÇLENDİRMEK)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZEMİNİ KİREÇ İLE SABİTLEMEK (GÜÇLENDİRMEK)"

Transkript

1 ZEMİNİ KİREÇ İLE SABİTLEMEK (GÜÇLENDİRMEK) ZİR.YÜK.MÜH GÜVEN AKAR GÜVEN ZİRAİ KİREÇÇİLİK LTD.ŞTİ. ORTA CAMİ MAH. KOLORDU.CAD. 15/1 TEKİRDAĞ TEL: FAKS: GSM: E-posta:

2 UYGULAMA ALANLARI YOLLAR (KARAYOLU, KÖY YOLU, ORMAN YOLLARI, ORMAN YANGIN ŞERİTLERİ, BELEDİYE ŞEHİR İÇİ YOLLARI, MADEN YOLLARI, ORGANİZE SANAYİ BÖLGE YOLLARI, DEMİR YOLLARI) FABRİKA ALANLARI, PARK ALANLARI, HAYVAN ÇİFTLİKLERİ GEZİNTİ ALANLARI V.B YERLERİN ZEMİNİ KİREÇ İLE SABİTLENEBİLİR.

3 ZEMİN HAREKET EDERMİ? TOPRAK ZEMİN, YAPISINDA BULUNAN KİLİN SU TUTMA VE ŞİŞME ÖZELLİĞİ NEDENİ İLE, ÖZELLİKLE ÜZERİNE YÜK BİNDİĞİNDE, DÜŞEY YÖNLÜ OLARAK HAREKET EDER. ALT ZEMİNDE MEYDANA GELEN BU HAREKET ÖNLENMEDEN, ÜST ZEMİNDE YAPILACAK HER İMALAT (ASFALT, STABİLİZE V.B), KISA SÜRE İÇİNDE DEFORME OLACAKTIR.

4 ZEMİN HAREKETLİ İSE, ASFALT YOLUN ÜST KISMI NASIL OLUR? ALT ZEMİNİ HAREKET EDEN BİR ALANDA YAPILAN YOLUN ASFALT OLAN ÜST KISMINDA, YAPIMINDAN ÇOK KISA BİR SÜRE SONRA,DEFORMASYON BAŞLAYACAK VE AKABİNDE ÇUKURLAR OLUŞACAKTIR. SONUÇTA YENİ YAPILAN YOL, KISA BİR SÜRE SONRA TAMİRATA MUHTAÇ HALE GELECEKTİR.

5 HAREKETLİ ZEMİNLERDE ASFALT YOLDAKİ TAMİRATLAR. ALT ZEMİN SABİTLENMEDEN YAPILACAK TAMİRAT İŞLEMİNDEN SONRA DA, YOL TEKRAR TAMİRATA MUHTAÇ HALE GELMEKTEDİR.

6 YOLDAKİ DEFORMASYON KISA BİR SÜRE İÇİNDE, ÇUKURLARA DÖNÜŞÜR.

7 STABİLİZE YOLLARDAKİ DURUM? ALT ZEMİNİ HAREKET EDEN BİR ALANDA STABİLİZE OLARAK YAPILAN YOLUN ÜST KISMI, YAĞIŞ İLE BULUŞMASI AKABİNDE ÇAMURLAŞARAK, ARAÇ LASTİKLERİNİN BASTIĞI BÖLGELERDE HAREKET EDEREK, ÇÖKECEKTİR. SONUÇTA BU YOLDA, TAMİRATA MUHTAÇ HALE GELECEKTİR.

8 ALT ZEMİNDEKİ HAREKET DURDURULABİLİRMİ? ALT ZEMİNDEKİ HAREKETİN KAYNAĞI KİL DİR. KİLİN KİMYASAL YAPISINI DEĞİŞTİRMEK SURETİYLE, ZEMİNDEKİ HAREKET DURDURULABİLİR. YÜZEYDEN 40 CM LİK DERİNLİĞE KADAR OLAN KATMANDAKİ KİL İN YAPISINI KİMYASAL OLARAK DEĞİŞTİREREK, ZEMİNDEKİ HAREKET ÖNLENEBİLİR.

9 ZEMİNİ KİREÇ İLE SABİTLEMEK NE DEMEKTİR? TAŞIMA GÜCÜ DÜŞÜK VE HAREKET EDEN BİR ZEMİNİN YERİNDEN KALDIRILMADAN, SADECE 40 CM LİK BİR KATMANINA UYGUN DOZAJDA KİREÇ KARIŞTIRILARAK, TAŞIMA GÜCÜ YÜKSEK VE SABİT (STABİL) OLAN BİR ZEMİN HALİNE GETİRİLMESİNE ZEMİNİ KİREÇ İLE SABİTLEMEK VEYA ZEMİNİ KİREÇ İLE STABİLİZE ETMEK DENİR.

10 SABİT (STABİL) OLMAYAN ZEMİNLERDE (TOPRAKLARDA) TAŞIMA GÜCÜ NEDEN DÜŞER? TOPRAKLAR BÜNYESİNDEKİ KİL MİKTARINA GÖRE, SU İLE TEMAS ETTİĞİ ZAMAN, SUYU BÜNYESİNE ALARAK ŞİŞME ÖZELLİĞİ GÖSTERİR. BU YÜZDEN SABİT (STABİL) OLMAYAN ZEMİNLERİN SU İLE BULUŞTUĞU ZAMAN TAŞIMA GÜCÜ DÜŞER. TAŞIMA GÜCÜ DÜŞÜK OLAN ZEMİN, HAFİF YÜKLERİ BİLE TAŞIYAMAZ VE ZEMİNDE ÇÖKMELER (EZİLMELER) MEYDANA GELİR.

11 HAREKETLİ ZEMİNLERDE YAPILAN KLASİK UYGULAMA HATALARI HAREKETLİ ZEMİNLER, SU İLE BULUŞTUĞUNDA ÇAMURLAŞARAK, ZAYIF ZEMİN KONUMUNA GELİRLER. ÇAMURU ÖNLEMEK VE ZEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN, ZEMİNE AGREGA (MICIR) SERİLMESİ YAYGIN OLARAK KULLANILIR. ANCAK KESİNLİKLE ÇÖZÜM DEĞİLDİR. UYGULAMADAN KISA BİR SÜRE SONRA KİL, ÜZERİNE SERİLEN MICIRI YUTAR VE ZEMİN ESKİ HALİNE GELİR. NETİCEDE UYGULAMA SONRASINDA, İHTİYAÇ KARŞILANAMAZ VE YAPILAN MASRAF MAALESEF BOŞA GİDER.

12 KİREÇ İLE SABİTLENEN ZEMİN, TEKRAR ESKİ HALİNE DÖNERMİ? KİREÇ İLE SABİTLENEN KİLLİ ZEMİN, TEKRAR ESKİ HALİNE DÖNEMEZ. KİREÇ İLE SABİTLEME İŞLEMİ SIRASINDA, KİLİN KİMYASAL YAPISI DEĞİŞTİRİLEREK, KİLİN SU TUTMA VE ŞİŞME ÖZELLİĞİ YOK EDİLİR. KİREÇ İLE SABİTLENEN ZEMİN BİR DAHA ESKİ HALİNE GELEMEZ VE UZUN YILLAR SAĞLAMLIĞINI KORUR. KİREÇ İLE SABİTLENEN UYGULAMALARA EN ANLAMLI ÖRNEKLER, UZUN YILLARDIR VARLIKLARINI SÜRDÜREN, ÇİN SEDDİ VE ROMA YOLLARIDIR.

13 ÇİN SEDDİNİN ZEMİNİ KİREÇ İLE SABİTLENMİŞTİR

14 ROMA YOLLARININ ZEMİNİ KİREÇ İLE SABİTLENMİŞTİR. (ANTALYA)

15 ÜLKEMİZDE KİREÇ İLE SABİTLENEN YOLLAR ÜLKEMİZDE 60 LI YILLARIN SONLARINA KADAR, YOLLARIN ZEMİNİNİN KİREÇ İLE SABİTLENMESİ, YAYGIN OLARAK KULLANILMIŞTIR. KARAMAN MUT YOLU 1957, ANKARA POLATLI YOLU 1958, SORGUN- AKDAĞ MADEN YOLU 1959, TEKİRDAĞ SİLİVRİ YOLU 1960, ADANA ŞEHİR İÇİ GEÇİCİ YOLU 1963, PINARBAŞI GÜRÜN DARENDE YOLU 1963, BURDUR ANTALYA YOLU 1964, BOLU GEREDE YOLU 1964, TEM OTOYOLU KİRAZLI GEÇİŞİ 1975.

16 ULUSLARARASI KİREÇ BİRLİĞİ 2003 YILI VERİLERİ ÜLKE (*) TOPLAM KİREÇ TÜKETİMİ YOL İNŞAATINDA KİREÇ KULLANIMI ABD ALMANYA ÇEK CUMHURİYETİ FRANSA JAPONYA TÜRKİYE YENİ ZELANDA TON/YIL TON/YIL % (*) ALFABETİK SIRADA VERİLMİŞTİR

17 ÜLKEMİZDE YOL İMALATINDA NEDEN KİREÇ KULLANILMIYOR? AVRUPADA YOL MEVZUATI YOL İHALESİNİ ALAN FİRMA 25 YIL BOYUNCA, YOLUN TAMİRATINI DA YAPMAK ZORUNDADIR. TAMİRAT GİDERLERİNİN KENDİ SORUMLULUĞUNDA OLDUĞUNU BİLEN FİRMA, İLK ÖNCE KİREÇ İLE ZEMİNİ SABİTLEMEKTEDİR. ÜLKEMİZDE YOL MEVZUATI YOL İHALESİNİ ALAN FİRMANIN TAMİRAT İLE İLGİLİ BİR SORUMLULUĞU YOKTUR. BELKİ DE BU YÜZDEN, ZEMİNİ SABİTLEME UYGULAMASI GÖZ ARDI EDİLMEKTEDİR. ANCAK BU ŞEKİLDE YAPILAN BİR YOL, TRAFİĞE AÇILMASINDAN KISA BİR SÜRE SONRA TAMİRATA MUHTAÇ HALE GELMEKTEDİR.

18 KARAYOLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE YAPILAN ORTAK ÇALIŞMALAR GRUBUMUZ KİREÇ STABİLİZASYON UYGULAMALARINI TAMAMEN BİLİMSEL ÇERÇEVE İÇİNDE ÜNİVERSİTELERİMİZ VE KARAYOLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE ENTEGRE OLARAK YÜRÜTMEKTEDİR. BU İŞBİRLİĞİ İÇİNDE İKİ AYRI UYGULAMA YAPILMIŞTIR. KIRKLARELİ ŞEHİR GEÇİŞİ BÖLÜNMÜŞ YOLU VE ANKARA BALA KULU AYRIMI, YOL UYGULAMALARIN SONUÇLARI ÇOK OLUMLUDUR. YOLLARIN PERFORMANSI GÖZLE GÖRÜLECEĞİ GİBİ, KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI LABORATUARI TARAFINDAN UYGULAMA ÖNCESİ VE SONRASI YAPILAN ÖLÇÜMLER RAPOR OLARAK YAYIMLANMIŞTIR.

19 TEKİRDAĞ İL ÖZEL İDARESİNİN KİREÇ UYGULAYARAK YAPTIĞI YOLLAR BAYRAMŞAH /HAYRABOLU YOLU YILI - 2 KM BALABANCIK ÇİMENDERE YOLU YILI 2 KM KIRKKEPENEKLİ ESENLER YOLU YILI 7 KM KİREÇ KULLANILARAK/ TEKİRDAĞ İL ÖZEL İDARESİ TARAFINDAN YAPILMIŞ VE UYGULAMA SONUÇLARI GÖZLE GÖRÜLEBİLECEĞİ ŞEKLİ İLE ÇOK OLUMLUDUR.

20 ZEMİNİN KİREÇ İLE SABİTLENMESİNİN AVANTAJLARI NELERDİR? MALİYETLER AZALIR. SORUN KESİN OLARAK ÇÖZÜLÜR. UYGULAMA SONRASI ZEMİN HEMEN TRAFİK YÜKÜNE AÇILABİLİR. YAĞIŞLI HAVALARDA DAHİ UYGULAMA YAPILABİLİR. KİREÇ UYGULAMASI İLE MEVCUT ZEMİN SABİTLENEBİLDİĞİ GİBİ, KİL MİKTARININ YÜKSEKLİĞİ NEDENİ İLE KALİTESİ YETERLİ OLMAYAN STABİLİZE MALZEMELER, KİREÇ UYGULAMASI İLE İYİ BİRER STABİLİZE MALZEME DURUMUNA GETİRİLEBİLİR.

21 KİREÇ İLE ZEMİNİ SABİTLEME İŞİ NASIL YAPILIR? KİREÇ İLE ZEMİNİ SABİTLEME İŞİ YURT DIŞINDA ÖZEL OLARAK TASARLANMIŞ EKİPMANLAR İLE YAPILMAKTADIR. ANCAK İŞİN BAŞINDAN SONUNA KADAR VERDİĞİMİZ TEKNİK DESTEK SAYESİNDE, UYGUN EKİPMANLAR KULLANILARAK, ZEMİN KİREÇ İLE SABİT HALE GETİRİLMEKTEDİR. ZEMİN LİPER İLE KABARTILIR KEPÇE YARDIMI İLE ZEMİNE UYGUN FORMDAKİ KİREÇ SERİLİR. DOZER VE GREYDERLER İLE KİREÇ, ZEMİNE İYİCE KARIŞTIRILIR. ZEMİNDEKİ NEM DURUMUNA GÖRE SULAMA YAPILABİLİR. SİLİNDİR YARDIMI İLE ZEMİN SIKIŞTIRILIR. SONUÇTA ZEMİN, TAŞIMA GÜCÜ YÜKSEK BİR ŞEKLE GETİRİLEREK SABİTLENİR. SABİTLENEN ZEMİNİN ÜZERİNE, İHTİYACA GÖRE BELİRLENECEK MİKTARDA STABİLİZE MALZEME GETİRİLEREK ÜST ZEMİN İMALATI YAPILABİLİR.

22 1-ZEMİNİN LİPER İLE KABARTILMASI

23 1-ZEMİNİN LİPER İLE KABARTILMASI

24 2- ZEMİNE KİREÇ SERİLMESİ

25 3- GREYDER İLE KARIŞTIRMA

26 3- GREYDER İLE KARIŞTIRMA (KARIŞIM SIRASINDA KİLLİ ZEMİNDEKİ DEĞİŞİM GÖZ İLE FARKEDİLEBİLİR)

27 4- SULAMA (GEREKLİ HALLERDE)

28 5- SİLİNDİR İLE SIKIŞTIRILIR KİREÇ UYGULAMASI SONRASINDA ZEMİNİN, AYNI GÜN İÇİNDE DAHİ BETON MİSALİ SERTLEŞTİĞİ UYGULAMAYI YAPAN PERSONEL TARAFINDAN GÖZLENEBİLİR.

29 7- DRENAJ YARIKLARININ AÇILMASI

30 KİREÇ UYGULAMASI, YOLUN TAŞIMA GÜCÜNÜ ÇOK YÜKSELTMİŞTİR VE UZUN YILLAR TAMİRATA GEREK DUYULMADAN HİZMETİNİ SÜRDÜRECEKTİR. (BALABANCIK ÇİMENDERE YOLU)

31 BALABANCIK ÇİMENDERE YOLU

32 KİREÇ UYGULAMASI, YOLUN TAŞIMA GÜCÜNÜ ÇOK YÜKSELTMİŞTİR VE UZUN YILLAR TAMİRATA GEREK DUYULMADAN HİZMETİNİ SÜRDÜRECEKTİR. (KIRKKEPENEKLİ ESENLER YOLU)

HAZIRLAYAN: ZİR. YÜK. MÜH GÜVEN AKAR ADRES: ORTA CAMİ MAH KOLORDU CAD. 15/1 TEKİRDAĞ TEL: 282.2615450 FAKS: 282.2615430 GSM: 532.

HAZIRLAYAN: ZİR. YÜK. MÜH GÜVEN AKAR ADRES: ORTA CAMİ MAH KOLORDU CAD. 15/1 TEKİRDAĞ TEL: 282.2615450 FAKS: 282.2615430 GSM: 532. HAZIRLAYAN: ZİR. YÜK. MÜH GÜVEN AKAR ADRES: ORTA CAMİ MAH KOLORDU CAD. 15/1 TEKİRDAĞ TEL: 282.2615450 FAKS: 282.2615430 GSM: 532.4166038 e-mail: guven@tarimkireci.com KİLLİ ZEMİNLERİN KİREÇ İLE İYİLEŞTİRİLMESİ

Detaylı

KİLLİ ZEMİNLERİN KİREÇ ile İYİLEŞTİRİLMESİ

KİLLİ ZEMİNLERİN KİREÇ ile İYİLEŞTİRİLMESİ KİLLİ ZEMİNLERİN KİREÇ ile İYİLEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Adnan Akyarlı 1, Yrd. Doç. Dr. Aydın Kavak 2, Servan Atay 3, Süleyman Alkaya 4 1 Kimtaş A.Ş., Şehit Nevres B. 3/7 İzmir,02324636373, 023246530692, adnan.akyarli

Detaylı

Zemin ve Asfalt Güçlendirme

Zemin ve Asfalt Güçlendirme Zemin ve Asfalt Güçlendirme Zemin iyileştirmenin temel amacı mekanik araçlarla zemindeki boşluk oranının azaltılması veya bu boşlukların çeşitli malzemeler ile doldurulması anlaşılır. Zayıf zeminin taşıma

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ; İki grupta incelenir. 1. Dinamik sıkıştırma makineleri 2. Statik sıkıştırma makineleri Dinamik sıkıştırma makineleri. Vibrasyonlu Silindirler:

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN Drenajın Amacı Yağmur veya kar suyunun yolun taşkına neden olmasına engel olmak ve yol yüzeyinde suyun birikmesine engel olmak, Karayolu üstyapısı

Detaylı

Poliüretan Reçine Bağlı Doğal Taş Zemin Kaplaması DOĞAL GÖRÜNÜMLÜ SU GEÇİRGEN - ESTETİK TAŞ YÜZEYLER

Poliüretan Reçine Bağlı Doğal Taş Zemin Kaplaması DOĞAL GÖRÜNÜMLÜ SU GEÇİRGEN - ESTETİK TAŞ YÜZEYLER DOĞAL GÖRÜNÜMLÜ SU GEÇİRGEN - ESTETİK TAŞ YÜZEYLER NEDEN İnno Stone Agrega? İnnoStoneAgrega İnnoStoneAgrega İnnocell İnnoStoneAgrega DAKİKADA 850 litre / m² SU TAHLİYESİ İnnoStoneAgrega İnnoStoneAgrega

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Mert EKŞİ

Yrd.Doç.Dr. Mert EKŞİ PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Zemin hazırlığı Peyzaj Mimarlığında Zemin Kaplamaları Zemin hazırlığı Derinlik Öngörülen trafiğe Toprak koşullarına İklime Döşeme malzemesine bağlıdır. Yrd.Doç.Dr. Mert Eksi İstanbul

Detaylı

ÇELİK OTOKORKULUK VE YOL GÜVENLİK SİSTEMLERİ DERNEĞİ

ÇELİK OTOKORKULUK VE YOL GÜVENLİK SİSTEMLERİ DERNEĞİ PROJE BAŞVURU FORMU ÇELİK OTOKORKULUK VE YOL GÜVENLİK SİSTEMLERİ DERNEĞİ 07.05.2015 Sayı: Konu: ANKARA VALİLİĞİNE 1-Derneğin Adı : ÇELİK OTOKORKULUK VE YOL GÜVENLİK SİSTEMLERİ DERNEĞİ 2-Kütük Numarası

Detaylı

Sathi Kaplamalar. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Sathi Kaplamalar. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Sathi Kaplamalar Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Sathi Kaplama Mevcut BSK kaplama üzerine veya granüler temel tabaka üzerine astar tabakası ve yapıştırma tabakası seriminden sonra, uygun oranda kübik şekle yakın

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA 1 IV.1.1. Basit Kanallarda İksa Şekilleri aşağıda verilen bu iksa türü genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların

Detaylı

TEMELDE SU YALITIMI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELDE SU YALITIMI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELDE SU YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELDE SU YALITIMI Yapıların zeminle temas eden bölümlerinin

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

FARK NEREDE? Aynı koşullar içinde, verim neden farklıdır? Topraklar arasında farklılıklar nelerdir ve nasıl bulunur?

FARK NEREDE? Aynı koşullar içinde, verim neden farklıdır? Topraklar arasında farklılıklar nelerdir ve nasıl bulunur? FARK NEREDE? Aynı koşullar içinde, verim neden farklıdır? Topraklar arasında farklılıklar nelerdir ve nasıl bulunur? FARKLAR, HANGİ YÖNTEMLER İLE BULUNUR. Bilimsel yöntemleri kullanmadan farkları bulmak,

Detaylı

REINFORCED EARTH (DONATILI ZEMİN) DUVAR SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI

REINFORCED EARTH (DONATILI ZEMİN) DUVAR SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI REINFORCED EARTH (DONATILI ZEMİN) DUVAR SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI 1 Genel Reinforced Earth (donatılı zemin) teknolojisini ilk kez 1960 lı yılların başında Fransız mühendis Henri Vidal bulmuş ve o günden

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

Kara & Demir Yolu Zemin Güçlendirme

Kara & Demir Yolu Zemin Güçlendirme ZEMİN GÜÇLENDİRME»» Stabilize Drenaj Katmanı»» Kalıcı ve Geçici Ulaşım Yolları»» Zayıf Zemin Güçlendirme»» Spor ve Oyun Alanları»» Askeri Geçiş Yolları»» Kara ve Demir Yolu Temelleri»» Kontrollü Dolgu

Detaylı

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Çatlaklar Yorulma çatlağı Blok kırılma Kenar kırılması Boyuna kırılma (tekerlek izinde) Boyuna kırılma (tekerlek izi dışında)

Detaylı

NEVŞEHİR İL ÖZEL İDARESİ KÖYYOLLARI YAPIM, BAKİM VE ONARIM YÖNETMELİĞİ

NEVŞEHİR İL ÖZEL İDARESİ KÖYYOLLARI YAPIM, BAKİM VE ONARIM YÖNETMELİĞİ NEVŞEHİR İL ÖZEL İDARESİ KÖYYOLLARI YAPIM, BAKİM VE ONARIM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM BİRİNCİ BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam: Madde: 1- Bu yönetmenlik 22.02.2005 tarihli 5302 sayılı

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Ek-3: Faaliyet Ön Bilgi Formu T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Kod No:... Tarih:.../.../... Bu form, toprak kirliliği potansiyeli bulunan endüstriyel faaliyetler ile ilgili genel

Detaylı

DOĞAL KOMPOZE TAŞ Granplak Fabrikamız Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan sanayi bölgesinde 2007 yılından bu yana Doğal Kompoze Taş üretim alanında lider bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir. Günümüzün

Detaylı

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI FORE KAZIK En basit tanımlamayla, fore kazık imalatı için önce zeminde bir delik açılır. Bu deliğe demir donatı yerleştirilir. Delik betonlanarak kazık oluşturulur. FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI 1) Temel kazısı

Detaylı

8+5/8+7/10+5/20+10/1176-1177 TSE BELGESİ SADECE ŞİRKETİMİZDE BULUNMAKTADIR

8+5/8+7/10+5/20+10/1176-1177 TSE BELGESİ SADECE ŞİRKETİMİZDE BULUNMAKTADIR TEKLİF Sayın : SATINALMA YETKİLİSİ Referans No : 788/245/*4854/978/4787/44/828-245/-./ /201 Talep etmiş Olduğunuz 10 Yıl Garantili YOĞUN SPOR VE YAYA TARAFİĞİ KULLANIM AKREDİTASYONLU TEST RAPORLARI Bulunan

Detaylı

2005-2010 YILLARI ARASI DEVLET VE İL YOLLARI BAKIM-İŞLETME HARCAMALARI ANALİZİ

2005-2010 YILLARI ARASI DEVLET VE İL YOLLARI BAKIM-İŞLETME HARCAMALARI ANALİZİ T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 25-21 YILLARI ARASI DEVLET VE İL YOLLARI BAKIM-İŞLETME HARCAMALARI ANALİZİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI ULAŞIM MALİYETLERİ

Detaylı

LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU

LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU 2015 LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU OTR SEGMENT LASSA LODER KAYA KAMYONU Loder Belden Kırmalı GREYDER EKSKAVATÖR BEKO LODER L2 L3 L4 L3/E3 E3 G2 EARTH GRIPPER EXC EG LODER Segment tanımı : Önlerinde

Detaylı

ANTALYA ÇEVRE YOLLARI

ANTALYA ÇEVRE YOLLARI ANTALYA ÇEVRE YOLLARI Toplam 29 km uzunluğundaki 2003 yılından önce 24,6 km si sathi kaplamalı, 4,4 km si BSK kaplamalı bölünmüş yol olarak trafiğe açılmıştır. 2003 2008 yılları arasında ise 4,1 km si

Detaylı

BÖLÜM 2. ESNEK ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 2. ESNEK ÜSTYAPILAR BÖLÜM 2. ESNEK ÜSTYAPILAR Esnek üstyapılar, taşıtlar için gerekli performansı (sürüş konforu ve emniyeti sağlayabilme özelliğine) sağlayan ve taşıtların neden olduğu gerilmelere karşı yeterince stabiliteye

Detaylı

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İşin Adı : KATLI OTOPARK YAPIM İŞİ No İş Grubunun Adı Tutarı 01 INSAAT 1 İNŞAAT İMALATLARI 41.4519 2 KAZI İKSA VE ZEMİN İYİLEŞTİRME 47.0196 -- INSAAT Toplamı 88.4715

Detaylı

2.05.2016 ZEMİNLERİN SIKIŞTIRILMASI (KOMPAKSİYON) KOMPAKSİYON ETKİSİ ZEMİNLERİN SIKIŞTIRILMASININ SAĞLADIĞI YARARLAR

2.05.2016 ZEMİNLERİN SIKIŞTIRILMASI (KOMPAKSİYON) KOMPAKSİYON ETKİSİ ZEMİNLERİN SIKIŞTIRILMASININ SAĞLADIĞI YARARLAR 1) Kazı Makineleri : Dozer, greyder, kompresör ve darbeli deliciler, ekskavatörler 2) Yükleyiciler (Loader): Paletli ve lastik tekerlekli loaderler 3) Taşıma Araçları : Damperli kamyonlar 4) Sıkıştırma

Detaylı

CONSOLID SİSTEMİ İLE GEÇİRİMSİZ TABAKA İNŞAAT METODU

CONSOLID SİSTEMİ İLE GEÇİRİMSİZ TABAKA İNŞAAT METODU CONSOLID SİSTEMİ İLE GEÇİRİMSİZ TABAKA İNŞAAT METODU Taban geçirimsizliği sağlamak amacıyla doğal zeminle birlikte karıştırılarak uygulanan Consolid Sistemi kullanılacaktır. Bu sistemin farklı zeminlerde

Detaylı

SAYIN :.Satınalma Yetkilisi

SAYIN :.Satınalma Yetkilisi SAYIN :.Satınalma Yetkilisi Referans No : 788/245/*4854/978/4787/44/828-245/8887844 \.../ /201.. Talep etmiş Olduğunuz 10 Yıl Garantili YOĞUN SPOR VE YAYA TARAFİĞİ KULLANIM AKREDİTASYONLU TEST RAPORLARI

Detaylı

KARAYOLU VE TRAFİK GÜVENLİĞİ MUSTAFA IŞIK KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRÜ

KARAYOLU VE TRAFİK GÜVENLİĞİ MUSTAFA IŞIK KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRÜ KARAYOLU VE TRAFİK GÜVENLİĞİ MUSTAFA IŞIK KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRÜ ŞİŞLİ 10 CAN KAYBI SOMA 301 CAN KAYBI VAN 604 CAN KAYBI JAPONYA 15.828 CAN KAYBI ÖLÜ

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ 23 Kasım 2011 Ankara DÜNYADA HER YIL TRAFİK KAZALARINDA YAKLAŞIK 1.300.000 KİŞİ HAYATINI KAYBETMEKTE, ON

Detaylı

KEMAL BAY OTEL'İN MUZ BAHÇESİNDE EM ( Efektif mikroorganizmalar ) UYGULAMALARI. Elde Edilen Sonuçlar Ve Gözlemler ( 03.09.2004 --04.02.

KEMAL BAY OTEL'İN MUZ BAHÇESİNDE EM ( Efektif mikroorganizmalar ) UYGULAMALARI. Elde Edilen Sonuçlar Ve Gözlemler ( 03.09.2004 --04.02. KEMAL BAY OTEL'İN MUZ BAHÇESİNDE EM ( Efektif mikroorganizmalar ) UYGULAMALARI Elde Edilen Sonuçlar Ve Gözlemler ( 03.09.2004 --04.02.2005 ) Bu Bölgede Naturem'in Akdeniz Bölge Bayii Albi Tarım Ve Hayvancılık

Detaylı

FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ -----------------------------------------

FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ----------------------------------------- FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ----------------------------------------- Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü 2012 yılı Kadro olarak; 1 Müdür, 3 Teknik Eleman, 2 Büro Elemanı, 3 Kaldırım Ustası, 5 Kepçe Operatörü, 7

Detaylı

Yeni Tip Sürücü Belgelerine Göre Hareketli İş Makineleri Operatörlüğü Sınıfları

Yeni Tip Sürücü Belgelerine Göre Hareketli İş Makineleri Operatörlüğü Sınıfları 2018 BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Hasar servisi mühendislik branşı için yeni tip sürücü / operatörlük belgesi değerlendirmeleri Yeni Tip Sürücü Belgelerine Göre Hareketli İş Makineleri Operatörlüğü Sınıfları

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 MEYDAN YAPIM DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 YILI BİRİM FİYATLARI POZ NO 15.001/H

Detaylı

BAĞLAYICILAR. Alçı harcı, Kireç harcı, Takviyeli kireç harcı, Çimento harcı, Kuru harç, Şap ve sıva harcıdır.

BAĞLAYICILAR. Alçı harcı, Kireç harcı, Takviyeli kireç harcı, Çimento harcı, Kuru harç, Şap ve sıva harcıdır. Yapısal peyzaj unsurlarının oluşturulmasında doğal taş, tuğla, karo, beton plak gibi döşeme, kaplama ve duvar malzemelerinin; Birbiriyle bağlanmasında, Yatay bir zemin üzerine döşenmesinde, Düşey bir zemin

Detaylı

PARKE TAŞI VE BORDÜR KAPLAMALARI DERSİ. Yerleşim röleve ölçüsü almak. Çalışma sahalarında emniyet tedbirleri almak. Beton üretmek ve bakımını yapmak

PARKE TAŞI VE BORDÜR KAPLAMALARI DERSİ. Yerleşim röleve ölçüsü almak. Çalışma sahalarında emniyet tedbirleri almak. Beton üretmek ve bakımını yapmak PARKE TAŞI VE BORDÜR KAPLAMALARI DERSİ Dersin Modülleri Yerleşim Röleve Ölçüsü Alma Zemin Sıkıştırma Saha Emniyet Tedbirleri Beton Üretim Ve Bakım Kaldırım Ve parklarda Kaplama Yeşil Alan Ve Bina Dışı

Detaylı

Yalıtım Çözümleri. inovatif yapı çözümleri

Yalıtım Çözümleri. inovatif yapı çözümleri Yalıtım Çözümleri inovatif yapı çözümleri Bodrum, Temel ve Perde Yal t m 13 Hızlı sertleşen, lifli, 3 mm ile 50 mm arasında uygulanabilen su yalıtım sıvası Yasal onay belgeli Özellikler INTRASIT RZ1 55HSP

Detaylı

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr Binicilik alanları için zemin stabilizasyon ızgarası www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr RUNFLOOR AVANTAJLAR Izgaranın %85 düzeyindeki geçirgenliği ve su geçirir alt tabaka sayesinde çamuru ortadan

Detaylı

KGM KAUÇUK ASFALT ÇALIŞMALARI

KGM KAUÇUK ASFALT ÇALIŞMALARI SUNUM ADI HAZIRLAYAN BİRİM ADI KGM KAUÇUK ASFALT ÇALIŞMALARI AHMET SAĞLIK ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÜSTYAPI GELİŞTİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER Türkiye de 180 000 ton /yıl

Detaylı

AYBERK ÖZCAN, ASMÜD Yönetim Kurulu Başkanı KARAYOLLARININ MEVCUT VE GELECEKTEKİ DURUMUNA ASFALT SEKTÖRÜNÜN BAKIŞI

AYBERK ÖZCAN, ASMÜD Yönetim Kurulu Başkanı KARAYOLLARININ MEVCUT VE GELECEKTEKİ DURUMUNA ASFALT SEKTÖRÜNÜN BAKIŞI AYBERK ÖZCAN, ASMÜD Yönetim Kurulu Başkanı KARAYOLLARININ MEVCUT VE GELECEKTEKİ DURUMUNA ASFALT SEKTÖRÜNÜN BAKIŞI YOL/ASFALT SEKTÖRÜNÜN BAKIŞ AÇISIYLA KARAYOLLARI ; Ülkemizde yol ve asfalt sektörünü temsil

Detaylı

Doğadan yaşama sunulan ayrıcalık...

Doğadan yaşama sunulan ayrıcalık... Doğadan yaşama sunulan ayrıcalık... Isı Yangın Ses Su Yalıtımı Yalıtımı Yalıtımı Yalıtımı İnşaat yapı sektörüne, yeni bir soluk ve yeni nesil bir anlayışıyla, duvar yapı elemanları üretimi ile hizmet vermekteyiz.

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

INSA354 ZEMİN MEKANİĞİ

INSA354 ZEMİN MEKANİĞİ INSA354 ZEMİN MEKANİĞİ Dr. Ece ÇELİK 1. Kompaksiyon 2 Kompaksiyon (sıkıştırma) Kompaksiyon mekanik olarak zeminin yoğunluğunu artırma yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Yapı işlerinde kompaksiyon, inşaat

Detaylı

SU VE RUTUBET YALITIMI

SU VE RUTUBET YALITIMI SU VE RUTUBET YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BİR YAPIYI ETKİLEYEN SULAR 1.YERALTI SULARI Yeraltı su seviyesine

Detaylı

İsmet Paşa Mah. 202 Sk. No: 9 Subaşı / Torbalı - İZMİR. Telefon: 0232 868 51 31 Faks: 0232 868 51 41. www.orbaykaucuk.com.tr info@orbaykaucuk.com.

İsmet Paşa Mah. 202 Sk. No: 9 Subaşı / Torbalı - İZMİR. Telefon: 0232 868 51 31 Faks: 0232 868 51 41. www.orbaykaucuk.com.tr info@orbaykaucuk.com. İsmet Paşa Mah. 202 Sk. No: 9 Subaşı / Torbalı - İZMİR Telefon: 0232 868 51 31 Faks: 0232 868 51 41 www.orbaykaucuk.com.tr info@orbaykaucuk.com.tr L A S T İ K L E R İ N G E R İ D Ö N Ü Ş Ü M Ü O R B A

Detaylı

2023 VİZYONU MEGA PROJELERDEN GEÇİYOR MEGA PROJELER KAHRAMANLARINI ÇAĞIRIYOR.

2023 VİZYONU MEGA PROJELERDEN GEÇİYOR MEGA PROJELER KAHRAMANLARINI ÇAĞIRIYOR. Himayelerinde 3. ULUSLARARASI KARAYOLLARI KÖPRÜLER VE TÜNELLER İHTISAS FUARI 3 rd INTERNATIONAL ROADS, BRIDGES AND TUNNELS FAIR 2023 VİZYONU MEGA PROJELERDEN GEÇİYOR MEGA PROJELER KAHRAMANLARINI ÇAĞIRIYOR

Detaylı

İnşaat Nakliye iş kalemleri/iş grupları için Örnek Analiz Formatı

İnşaat Nakliye iş kalemleri/iş grupları için Örnek Analiz Formatı Format 1 grubu 15.001/2B Örnek Formatı in Adı: Makine ile her derinlikte yumuşak ve sert toprağın kazılması (gevşek ve bitkisel toprak, gevşek silt, kum, kil, siltli kil, kumlu kil, gevşek kil, killi kum

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

İDARESİ 2012 YILI RAPORU

İDARESİ 2012 YILI RAPORU EDİRNE İL ÖZEL İDARESİ YOL VE ULAŞIM HİZMETLERH ZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 212 YILI FAALİYET RAPORU 16.12.211 YOL VE ULAŞIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde; 5 tane memur, 36

Detaylı

Bir esnek üstyapı projesi hazırlanırken değerlendirilmesi gereken faktörler: - Trafik hacmi, - Dingil yükü, - Dingil yüklerinin tekrarlanma sayısı -

Bir esnek üstyapı projesi hazırlanırken değerlendirilmesi gereken faktörler: - Trafik hacmi, - Dingil yükü, - Dingil yüklerinin tekrarlanma sayısı - BÖLÜM 5. ESNEK ÜSTYAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ Yeni bir yol üstyapısının projelendirilmesindeki amaç; proje süresi boyunca, üzerinden geçecek trafiği, büyük deformasyonlara ve çatlamalara maruz kalmadan,

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2013 ÖNSÖZ 2012 yılında yurdumuzda meydana gelen trafik

Detaylı

MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI

MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI MS 991 yapısında solvent ve uçucu bileşen içermeyen 2 kompenantlı 3:1 oranında kullanılan derz, dilatasyon noktaları ve beton çatlakları için tasarlanmış

Detaylı

Geosentetik Donatılı İstinat Duvarları

Geosentetik Donatılı İstinat Duvarları Geosentetik Donatılı İstinat Duvarları İnsanoğlunun yerleşik yaşama geçişiyle birlikte doğayı kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirme çabasında kullandığı en önemli elemanlardan biri istinat duvarları

Detaylı

Çimlendirme için, toprak taşımaya son veren modern bir teknik.

Çimlendirme için, toprak taşımaya son veren modern bir teknik. Çimlendirme için, toprak taşımaya son veren modern bir teknik. Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat: 13 No: 2442 Okmeydanı İstanbul Tel: 0212 222 37 52-53 Fax : 0212 222 37 53 www.akemkimya.net akemkimya@gmail.com

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİNLERDE LİKİT LİMİT DENEYİ

Detaylı

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU Eylül - 2014 1. Giriş Agrega, beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adıdır. Beton içinde hacimsel

Detaylı

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER ÖNSÖZ Bu

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş.

ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. YEATZ Buz Önleyici ve Buz Çözücü Solüsyon ALTEK Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. Altek Akıllı Lojistik ve Taşıt Sistemleri A.Ş. 1 Buz Önleyici /Çözücü Solüsyon %100 Yerli Türkçe Akıllı Lojistik

Detaylı

Ürün Katoloğu 2014. www.ekoplas.com. Ekogrid Çim Koruma Sistemi. Ekocell Çakıl Stabilize Sistemi. Ekogreen Dikey Bahçe Sistemi. Ekoedge Plastik Bordür

Ürün Katoloğu 2014. www.ekoplas.com. Ekogrid Çim Koruma Sistemi. Ekocell Çakıl Stabilize Sistemi. Ekogreen Dikey Bahçe Sistemi. Ekoedge Plastik Bordür Ürün Katoloğu 2014 Ekogrid Çim Koruma Sistemi Ekocell Çakıl Stabilize Sistemi Ekogreen Dikey Bahçe Sistemi Ekoedge Plastik Bordür Aluminyum Sınırlayıcı ve Bordürler www.ekoplas.com Çevre Dostu Peyzaj ve

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay Ankara Tel: (0.312) 294 30 00 - Faks: 294 30 88 www.imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN

Detaylı

İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ

İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ L-3/E-3 KAYA TİPİ (Radial) 17,5R25 / Yönsüz blok deseni yumuşak zeminlerde güçlü aşınma direnci ve yüksek çekiş sağlar. Lastik tekerlekli yükleyici, lastik tekerlekli

Detaylı

Altyapıda yenilikçi çözüm! NovoCrete. NovoCrete

Altyapıda yenilikçi çözüm! NovoCrete. NovoCrete Altyapıda yenilikçi çözüm! NovoCrete Uygulama Öncesi NovoCrete Sonrası Asfaltlama Sonrası Asfaltlama Sonrası NovoCrete 2 3 Alt yapıda yenilikçi çözüm Uygulama Kesiti Roadmix 10 cm Zemin 30 cm Toplam 40

Detaylı

KATALOG 2014 www.egekonteyner.net www.egekabin.net

KATALOG 2014 www.egekonteyner.net www.egekabin.net KATALOG 2014 GÜVENİN, SAĞLAMLIĞIN VE KALİTENİN BULUŞTUĞU NOKTA... MİSYON Firmamız müşterilerimizin talepleri doğrultusunda projelendirme, dizayn ve yenilikçi ürünler sunmayı amaçlamaktadır. Gelişmekte

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü İşçi ile Diri Örtü Temizliği Sahanın erozyon durumu ve Çalışmanın ekonomisi göz önüne alınarak ŞERİTLER halinde yapılır İşçi İle Diri Örtü Temizliği Diri örtü

Detaylı

KARAYOLLARI 8.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ELAZIĞ MALATYA DEVLET YOLU

KARAYOLLARI 8.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ELAZIĞ MALATYA DEVLET YOLU ELAZIĞ MALATYA DEVLET YOLU Toplam 99 km uzunluğundaki Elazığ Malatya Devlet yolunun tamamı asfalt sathi kaplama seviyesinde bitirilerek trafiğe açılmıştır. 2008 yılında yolun 21 km nin (BSK) ihalesi yapılmış

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi Tedbir 3: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Sektör 3-3: Kanatlı

Detaylı

Tel : 0312 394 70 75 Fax : 0312 395 50 64 Özpetek Sanayi Sitesi 1381 sok. No:5 Ostim/ANKARA oztaygrup@hotmail.com www.oztaygrupsondaj.

Tel : 0312 394 70 75 Fax : 0312 395 50 64 Özpetek Sanayi Sitesi 1381 sok. No:5 Ostim/ANKARA oztaygrup@hotmail.com www.oztaygrupsondaj. Tel : 0312 394 70 75 Fax : 0312 395 50 64 Özpetek Sanayi Sitesi 1381 sok. No:5 Ostim/ANKARA oztaygrup@hotmail.com www.oztaygrupsondaj.com T.C. KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI GENEL

Detaylı

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim KOMPAKSİYON KOMPAKSİYON Zeminlerin stabilizasyonu için kullanılan en ucuz yöntemdir. Sıkıştırma, zeminin kayma mukavemetini, şişme özelliğini arttırır. Ancak yeniden sıkışabilirliğini, permeabilitesini

Detaylı

DOĞAL MATERYALLER TAŞ

DOĞAL MATERYALLER TAŞ DOĞAL MATERYALLER TAŞ TS 1910/2513 Dış mekan bordür ve döşemelerinde ; homojen, sert, damarsız, çatlaksız, yoğun yapılı, hava etkilerine karşı ve dona dayanıklı. Ocak nemini kaybetmiş darbe etkisi ile

Detaylı

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması Ders Notları 2 Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması KONULAR 0 Zemin yapısı ve zemindeki boşluklar 0 Dolgu zeminler 0 Zeminin sıkıştırılması (Kompaksiyon) 0 Kompaksiyon parametreleri 0 Laboratuvar kompaksiyon

Detaylı

YEŞİL ÇÖZÜMLER DAYANIKLI HIZLI KOLAY GEOFLOR RUNFLOOR GREEN PLASTONELLA SALVAVERDE GEOGRASS MASTELLA GEOGRAVEL DRAINROOF COMPLETA WALL-Y.

YEŞİL ÇÖZÜMLER DAYANIKLI HIZLI KOLAY GEOFLOR RUNFLOOR GREEN PLASTONELLA SALVAVERDE GEOGRASS MASTELLA GEOGRAVEL DRAINROOF COMPLETA WALL-Y. Türkçe YEŞİL ÇÖZÜMLER ÇİM YOLLAR VE OTOPARKLAR GEOFLOR RUNFLOOR GREEN SALVAVERDE GEOGRASS GEÇİRGEN ZEMİNLER PLASTONELLA BÜYÜK ÜRETİM SAKSILARI MASTELLA GEOGRAVEL TERAS BAHÇELERİ DRAINROOF COMPLETA YEŞİL

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

MasterFlow 960 TIX. Düşük Sıcaklıklarda Bile Kullanılabilen, Yapısal Sabitlemeler İçin Geliştirilmiş, Çok Hızlı Priz Alan, Çimento Esaslı Ankraj Harcı

MasterFlow 960 TIX. Düşük Sıcaklıklarda Bile Kullanılabilen, Yapısal Sabitlemeler İçin Geliştirilmiş, Çok Hızlı Priz Alan, Çimento Esaslı Ankraj Harcı TANIMI MasterFlow 960 TIX, çimento esaslı, tek bileşenli, macun kıvamlı, ağır yüklere maruz kalan donatıların sabitlenmesi için kullanılan, hazırlanışı ve uygulaması kolay, ankraj ve montaj malzemesidir.

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜ. 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi

İNŞAAT SEKTÖRÜ. 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi İNŞAAT SEKTÖRÜ 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi Pomza, inşaat sektöründe hafif beton elde edilmesinde agrega olarak kullanılmaktadır.

Detaylı

Derz kesme makinesi. Her zaman adım önde. Wacker Neuson un derz kesme makinaları.

Derz kesme makinesi. Her zaman adım önde. Wacker Neuson un derz kesme makinaları. FS Derz kesme makinesi Her zaman adım önde. Wacker Neuson un derz kesme makinaları. İş dünyası yine bir kesim daha net ve verimli hale gelmiştir. Wacker Neuson un derz kesme makinesi. YENİ İŞ KALİTELERİ.

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI

ÇATILARDA ISI YALITIMI ÇATILARDA ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILARDA ISI YALITIMI Çatılarda ısı yalıtımı için; cam

Detaylı

KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİ

KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİ KUZEY MARMARA OTOYOLU (3. Boğaz Köprüsü Dahil) PROJESİ KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ www.marmaraotoyolu.com KUZEY MARMARA OTOYOLU (3. Boğaz Köprüsü Dahil) PROJESİ KINALI ODAYERİ KESİMİ

Detaylı

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU Nisan - 2016 1. Giriş Agrega, beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adıdır. Beton içinde hacimsel

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı TOPRAK İŞLERİ Dersin Amacı Ulaştırma projelerinin yapımında gerekli olan toprak işleri konularında temel kavramların öğretilmesi. 1 Dersin Hedefleri Toprak işlerin hakkında genel bilgiye sahip 1 : olmak

Detaylı

CRUSHER. www.pthproducts.com. En sert taşlarda kullanılabilir Basit montaj Sağlam ve güçlü

CRUSHER. www.pthproducts.com. En sert taşlarda kullanılabilir Basit montaj Sağlam ve güçlü CRUSHER www.pthproducts.com En sert taşlarda kullanılabilir Basit montaj Sağlam ve güçlü 2 Avusturya kalitesi En zorlu koşullarda kullanım çölde......dağda kullanım PTH crusher Örneğin boru hattı döşemeleri,

Detaylı

POLİÜRETANKAPLAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ

POLİÜRETANKAPLAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 Genel Notlar: Betonun mukavemeti epoksi kaplamalar için uygun olmalıdır, dolayısıyla kaplama yapılacak beton en az C 25 tercihen C 30 C 35 standardında olmalı,yüzeyde ( kaymak tabakası ) gevşek kısım

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

Daha iyi bir çevre için sistemler, ürünler ve teknik bilgi. Stabilpave BISIKLET- YAYA YOLLARI VE ARAÇ YOLLARI DÖŞEMESİ İÇİN BAĞLAYICI LİKİT MALZEME

Daha iyi bir çevre için sistemler, ürünler ve teknik bilgi. Stabilpave BISIKLET- YAYA YOLLARI VE ARAÇ YOLLARI DÖŞEMESİ İÇİN BAĞLAYICI LİKİT MALZEME Daha iyi bir çevre için sistemler, ürünler ve teknik bilgi BISIKLET- YAYA YOLLARI VE ARAÇ YOLLARI DÖŞEMESİ İÇİN BAĞLAYICI LİKİT MALZEME Bisiklet yolları Yaya yolları Otopark alanları Araç yolları Doğa

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA 1 VI. KÂRGİR DUVARLAR Doğal ya da yapay taş ve blokların harç adi verilen bağlayıcı malzemelerle veya harçsız olarak örülmesiyle oluşturulan yapı elemanlarına "Kârgir

Detaylı

ÖZEL TEKNİK ŞARTNAME 1. ÜRÜN 1.1. ÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ Doğal şekerler ve bitkilerin enzime bağlı fermantasyonu sonucuyla %100 organik olarak formüle edilip; üretilmiş bir üründür. Yol yapımında alt taban

Detaylı

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ

BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME IV DERSİ ÇİM ALANLARDA BAKIM İŞLEMLERİ Çim alanlar tesisi güç ve masraflı olduğundan tür seçiminden uygulanmasına kadar son derece titiz davranılmalıdır. Bu alanların sürekliliğinin

Detaylı

UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN

UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN GİRİŞ Bu kılavuz Lineflex EPDM Membranın uygulama esaslarını içerir. İlk bölümde Lineflex EPDM Membran uygulama alanları ve uygulaması yapılacak bölgenin hazırlanmasına

Detaylı

5.Ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.

5.Ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir. TOPRAK TESFİYE, SANAT YAPILARI VE ÜSTYAPI İŞLERİ YAPTIRILACAKTIR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-2.BÖLGE İZMİR DİĞER ÖZEL BÜTÇELİ KURULUŞLAR KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Demirci-Selendi Yolu ( Km:0+000-44+495 ) Arası Toprak

Detaylı

SAMSUN KALIN DEMİRYOLU MODERNİZASYONU PROJESİ NDE UYGULAMASI

SAMSUN KALIN DEMİRYOLU MODERNİZASYONU PROJESİ NDE UYGULAMASI SAMSUN KALIN DEMİRYOLU MODERNİZASYONU PROJESİ NDE UYGULAMASI Tabandan Kuvvet Almadan Çalışan Ve Zemindeki Mevcut Malzeme ile Yerinde Zemin İyileştirme Teknolojisi Emre YILMAZ Jeoloji Saha Mühendisi JAGS

Detaylı

BETON SERTLEŞTİRİCİ TEKNİK ÜRÜN BİLGİLERİ

BETON SERTLEŞTİRİCİ TEKNİK ÜRÜN BİLGİLERİ BETON SERTLEŞTİRİCİ TOTAL BS Beton gözenekli bir malzemedir, genelde bu gözenekler su ile doludur, ayrıca betonun bünyesinde serbest kireç bulunur, bünyedeki bu serbest kireç betona dönüşmemiştir. Prensip

Detaylı

Zemin İyileştirme Yöntemleri

Zemin İyileştirme Yöntemleri ZEMİN MEKANİĞİ II ADANA 2015 Zemin İyileştirme Yöntemleri 1 Giriş İnşaat mühendisinin görevi güvenli, fonksiyonel ve ekonomik yapılar tasarlamak ve inşa etmektir. İnşaat mühendisliği uygulamalarında, proje

Detaylı

2009 YILI DEVLET VE İL YOLLARI BAKIM İŞLETME MALİYETLERİ

2009 YILI DEVLET VE İL YOLLARI BAKIM İŞLETME MALİYETLERİ T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 YILI DEVLET VE İL YOLLARI BAKIM İŞLETME MALİYETLERİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ULAŞIM VE MALİYET ETÜTLERİ ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN - 21

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ DANİMARKA

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ DANİMARKA İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ DANİMARKA ÜLKE RAPORU E.B. Şubat 2009 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Danimarka Krallığı Yönetim Şekli : Anayasal Monarşi Coğrafi

Detaylı