KAR YER: KARMA IK H PERBOL K GEOMETR (COMPLEX HYPERBOLIC GEOMETRY)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAR YER: KARMA IK H PERBOL K GEOMETR (COMPLEX HYPERBOLIC GEOMETRY)"

Transkript

1 . KAR YER: KARMA IK H PERBOL K GEOMETR (COMPLEX HYPERBOLIC GEOMETRY) Doç. Dr. A. Muhammed Uluda Galatasaray Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisli i Bölümü Çra an Cad. No: Ortaköy/ Istanbul Tel: muludag@gsu.edu.tr Açklamalar: 1. Ara³trmac bilgisayar mühendisli i bölümünde çal³maktadr, ancak uzmanlk alan, dolaysyla da önerilen proje pür matematikle ilgilidir ve TBAG (Temel Bilimler Ara³trma Grubu) kapsamnda de erlendirilmelidir. 2. Ara³trmac doktorasn 2000 ylnda alm³tr. 3. Galatasaray Üniversitesi bir devlet üniversitesidir.

2 KAR YER : Karma³k Hiperbolik Geometri Proje Özeti: Öklid'in be³inci aksiyomu, düzlemde bir do ruya verilen bir noktadan bir ve sadece bir paralel çizilebilece ini söyler. Bunun yerine, verilen bir do ruya bir noktadan sonsuz sayda paralel çizilebilece ini kabul ederek, Öklidgil olmayan ama tutarl yeni bir geometriye ula³lr ki buna hiperbolik geometri ad verilir. Karma³k fonksiyonlar, saylar kuram gibi alanlarla içi içe geçmi³ bu geometri Gauss tarafndan ke³nden bu yana matemati in ana temalarndan biri olmu³tur. Karma³k hiperbolik geometri ise bu geometrinin dört boyuta genellemelerinden biridir ve cebirsel geometri ile organik ba lar vardr. 1880'lerde Lauricella, Picard ve Le Vavasseur tarafndan yaplan çal³malardan sonra 50 yllk bir durgunlu un ardndan Terada, Deligne, Mostow, Hirzebruch, Yoshida ve Holzapfel gibi matematikçilerin çal³malaryla yeniden faaliyete geçen alan bugüne dek kararl bir geli³me göstermi³tir. Moduli uzaylar, cebirsel geometri ve saylar kuram ile ba lantlar sayesinde bu alandaki geli³meler önemli uygulama alanlar bulmaktadr. Alanda çözülmeyi bekleyen ana sorun karma³k top üzerinde etkiyen kesikli gruplarn snandrlmasdr. Özgün katklar: Ara³trmac, alandaki kuramsal çal³malarna önümüzdeki dönem de devam etmekle birlikte konunun saylar kuram ile ba lantlarn da irdelemeyi dü³ünmektedir. Öte yandan, alandaki önemli sonuçlar lisans üstü ö rencilere hitap eden tarzda sunan bir ba³vuru eserine ihtiyaç vardr. Ara³trmac, alann uzmanlarndan Prof. R.P. Holzapfel ile bu nitelikleri ta³yan bir kitap hazrlamaktadr. Ara³trmac bu alanda 2005'te Galatasaray Üniversitesi'nde gerçekle³ecek olan bir yaz okulu düzenlemektedir. Yaz okulunun ana destekçisi bir fransz kurulu³u olan CIMPA olmakla beraber, TÜB TAK-TÜSEP'ten da bir katk beklenmektedir. Özellikle Türkiye ve kom³u ülkelerden gelen lisans üstü ö rencilerine yönelik olan yaz okulunun son iki günü konferans ³eklinde düzenlenecek olup konunun uzmanlarna da hitap etmektedir. Yaz okulu ders notlarnn da yaynlanmas dü³ünülmektedir. Ara³trmac, izleyen yllarda konu üzerinde ara³trma yapma, ö renci yeti³tirme, konferans ve yaz okulu düzenleme etkinliklerine devam etmeyi tasarlamaktadr. Yaygn etkiler: Yaz okulu ve kaynak kitap ile alann uzmanlarnca e itilmi³, en güncel konularda bilgi sahibi ara³trmaclar yeti³tirilecektir. Olu³turulacak çal³ma grubu uluslararas bilimsel i³birli inin güçlendirilmesine katkda bulunacaktr. Bu bilimsel i³birli i özellikle Avrupa ülkeleri ve Türkiye'nin tüm kom³u ülkelerine yöneliktir. Galatasaray Üniversitesi'ninFransz-Türki³birli iilekurulmu³olmas, dolaysylamerkezîavrupadevletleri ile sk ba lantlar bulunmas söz konusu bilimsel i³birli inin yürütülmesi için en uygun ortam sa lamaktadr. Galatasaray Üniversitesi'nin bu konumu sayesinde CIMPA ve Avrupa Toplulu u gibi d³ kaynaklarndan düzenli yardm almak ve söz konusu yaz okulunu ve bilimsel i³birli ini kurumsalla³trmak mümkün olacaktr. A. Muhammed Uluda

3 KAR YER: KARMA IK H PERBOL K GEOMETR / A. MUHAMMED ULUDA KAR YER GEL T RME PLANI Önerilen projenin amac: Ara³trmacnn uzmanlk alan olan Karma³k Hiperbolik Geometri alannda ve bu alann çevresindeki Hipergeometrik Türevsel Denklemler, Cebirsel Yüzeyler, Moduli Sorunlar, Do ru Düzenlemeleri konularnda ara³trma yapmak, bir ba³vuru kitab hazrlamak, çal³ma grubu olu³turmak, ö renci yetir³tirmek, uluslararas bilimsel i³birli ini geli³tirmek. Önerilen projenin yöntemi: Konu üzerine ba³vuru kayna niteli inde bir eser hazrlama, yaz okulu ve konferans düzenlemek üzere uluslararas kurulu³lardan parasal destek bulma, yazokuludersnotlarnnbaslmas, seminerlerdüzenleme, doktoravepost-doktora ö rencilerinekaynaksa lama, bilimselziyaretler, ulusalveuluslararastoplantlarakatlm. Önerilen projenin literatürdeki yeri: Alan, arasndaPicard, Appell, Lauricella ve Lavasseur gibi matematikçilerin hipergeometrik türevsel denklemler üzerine çal³malaryla açlm³tr, ancak 50 yl süren durgunlu un ardndan 1970'lerde Terada alana el atm³tr. Daha sonra Mostow, Deligne ve Hirzebruch alana girmi³tir. Alana Japon okulu da ilgi göstermi³ ve Naruki, R. Kobayachi, S. Kobayashi, Ichida, Yoshida, gibi isimler alanda çal³m³tr. Alanda baslm³ eserler: Deligne, Mostow Commensurabilities among lattices in PU(1, n) Barthel, Hirzebruch, Höfer Geradenkongurationen und Algebraische Flächen (1987) Yoshida Hypergeometric functions, my love (1997) Yoshida Fuchsian dierential equations (1987) Holzapfel Ball and surface arithmetics (1998), Holzapfel The Ball and Some Hilbert Problems (1996), Holzapfel Geometry and arithmetic around Euler partial dierential equations (1986) Ayn tema üzerinde hazrlanm³ bu kitaplarn isimlerindeki çe³itlilik, alann hipergeometrik fonksiyonlar ve diferansiyel denklemler, do ru düzenlemeleri, cebirsel ve izdü³ümsel geometri ve saylar kuram ile ba lantlarna i³aret etmektedir.

4 KAR YER: KARMA IK H PERBOL K GEOMETR / A. MUHAMMED ULUDA Yakn zamanlarda Livné, Thurston, Cohen gibi isimler alana ilgi göstermi³tir. Son günlerde konunun cebirsel geometrideki baz moduli sorunlaryla ilgisi ke³fedilmi³ ve Dolgachev, Kondo, Vakil, Allcock, Looijenga, Heckman, Kato, Deraux, Couwenberg, Doran, Wolfartgibiisimlerelatm³tr. Bumatematikçilerinço ununçal³malarnawww.arxiv.org adresinden arama yaparak ula³labilir. Görüldü ü gibi alan köklü bir geçmi³e ve gelene e sahiptir. Tannm³ bir çok matematikçinin ilgisini çekmi³tir. Di er bir çok alanla olan ba lantlar sayesinde bu alandaki geli³meler bir çok ara³trmac için önem arzetmektedir. Alanda son yllarda yaplan çal³malar dikkate alnd nda daha da geli³ece i görülmektedir. Önerilen projenin sa layaca katklar: Düzenlenen yaz okullar, ders notlar ve hazrlanan eserle güncel bilimsel sorunlara yakla³abilecek aletlerle donanm³ ara³trmaclar yeti³ecektir. Seminerler ve yaz okullar vesilesiyle davet edilen uzmanlar aracl yla Türkiye, kom³ular ve Avrupa ülkeleri arasndaki bilimsel i³birli i ve ileti³im artacaktr. Önerilen projenin, proje yöneticisinin kariyerindeki yeri: Ara³trmac, MilliE itim Bakanl bursu ile Fransa'da matematik doktorasn bitirmesinin ardndan Galatasaray Üniversitesi'nde (GSÜ) zorunlu hizmetini yapmaktadr. GSÜ bir devlet üniversitesi olup sa lad imkanlar di er devlet üniversiteleri ile ayndr. Önerilen proje, ara³trmacnn özel üniversiteler ve yurt d³ ile e³it ³artlarda çal³masna imkan verecektir. Önerilen projenin, proje yöneticisinin i³yeri ile uyumu: GSÜ Fransz-Türk i³birili iilekurulmu³birüniversiteolupmatematikbölümühenüzfaalde ildir. Uzunvadedebu bölümün faaliyete geçirilmesi arzu edilmektedir. Ö retim görevlilerinin bir ksm Fransa hükümetince sa lansa da Franszca bilen ve Türkiye'de devlet üniversitesi maa³laryla çal³abilecek matematikçi bulmada güçlükler vardr. Proje kapsamndaki etkinlikler sayesinde Franszca'nn yaygn oldu u Lübnan, Romanya gibi ülkelerden ara³trmac ve ö rencileri GSÜ'ye çekmek mümkün olacaktr. Öte yandan, güçlü Avrupa ba lantlar olan GSÜ, merkez Avrupa devletleri ve Türkiye'nin kom³ular arasnda bilimsel i³birli ini te³vik etmede önemli bir konumda bulunmaktadr. Bu konum sayesinde proje kapsamnda gerçekle³ecek olan yaz okulunun kalc hale gelmesi ve kurumsalla³mas mümkün olabilecektir. Proje yöneticisinin önceki çal³malarnn özeti: Master (Bilkent Üniversitesi): Karma³k analiz ve olaslk alanndadr. P. Levy tarafndan ortaya atlan giri³im i³lemi, olaslk yo unluklarnn süreklilik özelliklerini ancak geli³tirebilir ve hiç bir zaman bozamaz iddias, giri³imleri hiç bir yerde sürekli olmayan sürekli (hatta analitik) yo unluklar in³a edilerek çürütüldü. Sonuçlar Comptes Rendus Acad. Sci. vejournalofmathematicalanalysisandapplicationsdergilerindeyaymland.

5 Ara³trmacnn ortaya att bir tahmin daha sonra A. Ilinskii tarafndan ispatland. DEA (Institut Fourier): Riemann yüzeyleri üzerinde harmonik fonksiyon kuram üzerinedir. Tkz bir yüzeyin, Galois grubu yeterince büyük örtülerinde Green fonksiyonu oldu u Varoropulos ve di erlerince ispatlanm³t. Bu sonuçlar tkz-olmayan yüzeylere genelle³tirildi. Ayn zamanda V. Lin'in snrl harmonik fonksiyonlar hiperbolik bir Riemann yüzeyinin örtü a acnda tam nerede ortaya çkar? sorusu cevapland. Sonuçlar Osaka Journal of Mathematics'de yaymland. Doktora (Institut Fourier): CebirselE ritümleyenlerinintemelgruplarüzerinedir. Zariski tarafndan ba³latlm³ bu konu dü ümler kuramndaki dü ümü anlamak için, tümleyenin topolojisine bak felsefesinin cebirsel e rilere uyarlanmasdr. Ancak, dü ümler için tümleyenin temel grubunun bir sunumunu vermek oldukça kolay iken cebirsel e riler için bu i³lem zordur. Doktora tezinde Artal ve Degtyarev'in ardndan gidilerek Flenner ve Zaidenberg tarafndan snandrlm³ bir rasyonel çimdikli cebirsel e rinin temel gruplar hesapland ve bu e riler için Fenchel sorunu (düzlemin, verilen bir e ri üzerinde verilen sayda çatallanm³ sonlu bir örtüsü var m?) çözüldü. Öte yandan, sonsuz sayda Zariski çifti (ayn tekillikli ama farkl temel gruplu e riler) örne i verildi. Temel grubu sonlu de i³kensiz olan sonsuz sayda e ri örne i verildi. Sonuçlarn bir ksm Manuscripta Mathematica dergisinde yaymland. Bu makale daha sonra D. Garber tarafndan geli³tirildi. Post-Doktora (Emmy Noether Institute): Bir grup e ri-konik düzenlemesinin temel gruplar hesapland. Sonuçlar Topology and Applications dergisinde yaymland. Karma³k Hiperbolik Geometri: 2004'te Mathematische Annalen'de çkan bir makalede düzlem üzerinde iki boyutlu karma³k topça örtülen sonsuz kuleler in³a edildi. Alana orbifold yakla³m geli³tirildi ve iki Poincaré diskinin kartezyen çarpmnca örtülen sonsuz kuleler in³a etmede kullanld. Ayn zamanda mukabil Picard modüler gruplarnn temsilleri verildi. A. Kasparyan ³u anda bu makale üzerinde çal³maktadr. International Journal of Mathematics'te 2003'te çkan makalede bu sonuçlarn bir ksm üst boyutlara genellendi. Üç boyutlu karma³k izdü³ümsel uzayn üç boyutlu ane uzayca, sekizinci dereceden bir yüzey boyunca dallanm³ bir örtüsü in³a edildi. Bu örtünün Galois grubuna kristalograk grup denmektedir. Ayn makalede orbifold örgü gruplar tanmland ve bir çok Picard modüler grubu orbifold örgü grubu olarak yorumland. Güncel: 2003 yaznda Max Plank Enstitü'sündeki ziyaret esnasnda düzlemin düzgün K3 yüzeylerince Galois örtüleri snandrld. Sonuçlar Annales Scientiques de l'institut Fourier dergisine gönderildi. Ara³trmac, 2004 yaznda Max Planck Enstitü'sünde elliptik e riler üzerinde sras 6 olan nokta kümeleri ile ilintili konik-do ru düzenlemeleri üzerinde çal³may tasarlamaktadr. Gelecekte: Ara³trmac, uzun vadede hipergeometri ve saylar kuram ile ba lantlar üzerinde çal³mak istemektedir. E itsel etkinlikler: Ara³trmac Saysal Analiz, Olaslk, Calculus, Kesikli Matematik, Otomatlar ve Diller Kuram gibi dersler vermektedir. Ara³trmac 2003 ylndan beri GSÜ'nün Franszca e itim veren liselerden ö renci ald ÖSS dengi iç snavn matematik sorularnn hazrlanmasnda görev almaktadr.

6 Görüldü ü gibi, ara³trmac de i³ik alanlarda bir çok konu ile ilgilenmi³tir. Yaynlar di erara³trmaclarndailgisiniçekmi³veyeniçal³malarayolaçm³tr. Doktoraardndan yapt yaynlarla ba msz çal³ma yetene i ve azmi oldu unu kantlam³tr. Ara³trma olanaklar: Ara³trmacnn ba l bulundu u kurumca sa lanan olanaklar:galatasarayüniversitesibir devlet üniversitesi olup, imkanlar snrldr. GSÜ do rudan parasal destek sa layamasa da, özel olarak Fransa ve genel olarak Avrupa ile ba lantlar sayesinde d³ destek bulunmasnaimkanvermektedir. Yazokuliçinyurtd³destekalnmasndaGSÜ'nünbukonumu yardmc olmu³tur. Ayn ³ekilde Fransz Büyükelçili i ve AUF (Agence Universitaire de Francophonie- Franszca Üniversiteler Kurumu) deste i de bu sayede edinilmektedir. Kariyerce sa lanmas istenen olanaklar: - A. Ara³trma personeli (Proje Yöneticisi): Ara³trmac yaz okulu, yaz okulu ders notlarnn hazrlanmas ve eser hazrlamada çal³maktadr. - A. Ara³trma personeli(misar Ara³trmac): Ara³trmac, senede iki misar ara³trmacnn seyahat ve barnma masraarnn (yol+toplam 20 gün) kar³lanmasn istemektedir. - B. Yardmc Personel: (Doktoral Personel): (1) Yaz okulu düzenlemesinde ba³ka ara³trmaclardan yardm almaktadr, bu ki³iler de i³ik seviyelerde katkda bulunmakta ve mesai harcamaktadr. (2) Ara³trmac, bir post-doktora ö rencisini bir yll na davet etmek istemektedir. - B. Yardmc Personel: (Lisans Ö rencisi): Yaz okulu düzenlemek için internet sayfas tasarlama ve güncelleme gibi i³ler için bir adet lisans ö rencisine ihtiyaç olmaktadr. E. Yaz okulu ve konferanslarda kullanlmak üzere bir adet yanstcya ihtiyaç vardr. - F. Seyahat: Ara³trmac, senede iki yurt d³ seyahat masraarnn (yol+toplam 20 gün)veikiyurtiçiseyahatmasraarnn(yol+toplam10gün)kar³lanmasnistemektedir. G. Sarf malzemesi: Lazer yazc için kartu³. - G. Bilgi- ³lem: Ara³trmac, bir adet lap-top bilgisayar ve lazer yazcya ihtiyaç duymaktadr. Çal³ma takvimi: Planlanm³ etkinlikler: Kaynak eser için: 2004 Bahar K³ AGAHF 2005 Yaz Okulu için: 2004 Bahar Yaz AGAHF 2005 Yaz Okulu ders notlarnn basm için: 2005 Bahar Sonbahar Konu üzerinde orijinal çal³ma yapma amacyla Max Planck Enstitüsünü ve Berlin Humboldt Üniversitesini ziyaret: A ustos-ekim 2005 Tasar a³amasnda olan etkinlikler: Ara³trma Kurumu ziyaretleri: yaz aylar boyunca (henüz kesinle³memi³) Ara³trmac, döneminde iki post-doktora ö rencisini birer seneli ine davet etmeyi tasarlamaktadr.

7 Ara³trmac, CIMPA yaz okulunu her sene (ama de i³ik konularda) düzenlemeyi tasarlamakta ve bu yaz oklulunun kurumsallasmasn ummaktadr. Ara³trmac, 2006'da NATO destekli bir Hypergeometry konferans düzenlemek istemektedir. Bütçeye ili³kin açklamalar: (A) Ara³trma personeli (Misar Ara³trmac): Ara³trmac, ortak çal³ma yapt ara³trmaclar ksa süreli bilimsel ziyaretler için davet ederek yol ve barnma masraarn kar³lama imkanna ihtiyaç duymaktadr. Bu kalem bütçe formunda net olarak gösterilmedi i için yardmc personel kalemine alnm³tr, gösterilen miktarlar yol ve barnma masraardr. Projenin yürütülece i kurulu³un deste i: Bkz. ek-1 Di er destekler: Yaz okulu için CIMPA(Center International de Mathématiques Pures et Appliquées) tarafndan Euro destek alnm³tr. Yaz okuluna destek için ba³ vurulacak di er kaynaklar ³unlardr: TÜB TAK (4000 $) ICTP-(International Center for Theoretical Physics)/Trieste, (5000 $) IMU (International Mathematical Union) (3000 $) AUF (Agence Internationale de Francophonie) ve Fransz Büyükelçili i (4000 $) Bu tutarlar, sadece 2005 yaznda düzenlenecek olan AGAHF yaz okulu için geçerli olup sonraki yaz okullar ve konferanslar için CIMPA, NATO ve AT fonlarndan ayrca parasal destek aranacaktr. Yaz okulu için daha ayrntl bilgi, CIMPA'nn internet sayfasndan edinilebilir: Ara³trmacnn yurtd³ ara³trma merkezlerine ve üniversitelere yapt ziyaretler de destek kapsamnda de erlendirilmelidir. Ara³trmac 2004 A ustos-ekim aylarnda Max Planck Enstitü'sünde ziyaretçi olarak bulunacaktr. Sonraki senelerde de bu çe³it ziyaretlere devam etmeyi tasarlamaktadr. Ara³trmac birlikte eser hazrlad Prof. R. P. Holzapfel tarafndan Humboldt Üniversitesi kaynaklaryla Almanya'ya davet edilmi³tir, önümüzdeki dönemde de bu ziyaretlerin gerçekle³mesi beklenmektedir. Bu kaynaklar da projeye dolayl deste olarak de erlendirilebilir. Prof. R. P. Holzapfel'in destek mektubu için bkz. ek-2 Özgeçmi³ ve yayn listesi: Bkz. ek-3 Kaynakça: 1. AGAHF 2005 yaz okulu CIMPA internet sayfasnda ilan edilmi³tir: 2. Ara³trcnn güncel yaynlarna adresinden arama yaparak ula³labilir.

8 3. Alann 1993'e kadarki bir özeti, Hirzebruch ve Cohen tarafndan yazlm³, Deligne ve Mostow'un kitabnn review'inde bulunabilir: adresinden ula³labilecek baz güncel makaleler: - Wim Couwenberg, Gert Heckman, Eduard Looijenga Geometric structures on the complement of a projective arrangement - Brent R. Doran Hurwitz Spaces and Moduli Spaces as Ball Quotients via Pull-back -BrentR.Doran Moduli Space of Cubic Surfaces as Ball Quotient via Hypergeometric Functions - I. Dolgachev, B. van Geemen, S. Kondo A Complex Ball Uniformization of the Moduli Space of Cubic Surfaces Via Periods of K3 Surfaces -T.Sasaki, M.Yoshida The uniformizing dierential equation of the complex hyperbolic structure on the moduli space of marked cubic surface II - William P. Thurston Shapes of polyhedra and triangulations of the sphere Kariyer programna uygunluk belgesi: Ara³trmacdoktorasn2000ylndaFransa'da alm³ olup Kariyer program ³artlarn sa lamaktadr. Bkz ek-4 Ara³trma grubu: TBAG - Temel Bilimler Ara³trma Grubu (Matematik) Uzmanlar: Konu hakknda bilgisine ba³vurulabilecek baz uzmanlarn adresleri: - Yaz okulu için CIMPA'nn yöneticisi Prof. M. Jambu'dan bilgi alnabilir. Michel Jambu, Directeur du CIMPA, 4 avenue Joachim, NICE, France tel : , fax: jambu@unice.fr - Alan hakknda ve ortak çal³ma hakknda Prof. Rolf- Peter Holzapfel'den bilgi alnabilir. R. P. Holzapfel, Humboldt-Universität zu Berlin, Institut für Mathematik, Rudower Chaussee 25, Berlin, Raum Berlin tel. +49 (0) , fax +49 (0) holzapfl@mathematik.hu-berlin.de - Alan hakknda bilgi edinmek için Prof. Masaaki Yoshida'dan bilgi alnabilir. myoshida@math.kyushu-u.ac.jp - Ara³trmacnn doktora çal³mas konusunda Prof. A. Degtyrarev uzmandr. Prof. A. Degtyrarev, Matematik Bölümü, Bilkent, Ankara 06533, Tel: +90 (312) Fax: +90 (312) degt@fen.bilkent.edu.tr - Ara³trmac master çal³masn Prof. I.V. Ostrovskii dan³manl nda yapm³tr. Prof. I.V. Ostrovskii, Matematik Bölümü, Bilkent, Ankara 06533, Tel: (90)(312) Fax: (90)(312) iossif@fen.bilkent.edu.tr - Prof. Dr. Hur³it Önsiper Ara³trmacnn doçenlik jüri ba³kanl n yapm³tr. Matematik Bölümü, Orta Do u Teknik Üniversitesi, Ankara, Tel: , Fax: , hursit@metu.edu.tr

Özgeçmi³. Mart 2014'e kadar AHMET YANTIR. Ya³ar Üniversitesi Matematik Bölümü, zmir Tel: +90 232 411 5107 Email: ahmet.yantir@yasar.edu.

Özgeçmi³. Mart 2014'e kadar AHMET YANTIR. Ya³ar Üniversitesi Matematik Bölümü, zmir Tel: +90 232 411 5107 Email: ahmet.yantir@yasar.edu. Özgeçmi³ Mart 2014'e kadar AHMET YANTIR Ya³ar Üniversitesi Matematik Bölümü, zmir Tel: +90 232 411 5107 Email: ahmet.yantir@yasar.edu.tr kí³ísel bílgíler Do um Yeri: Ekim, 1975 Do um Tarihi: Nazilli -

Detaylı

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ TANIM İletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışan kişidir. A- GÖREVLER Elektronik ve haberleşme

Detaylı

f 1 (H ) T f 1 (H ) = T

f 1 (H ) T f 1 (H ) = T Bölüm 15 TIKIZLIK 15.1 TIKIZ UZAYLAR 15.1.1 Problemler 1. Her sonlu topolojik uzay tkzdr. 2. Ayrk bir topolojik uzayn tkz olmas için gerekli ve yeterli ko³ul sonlu olmasdr. 3. Ayn bir küme üzerinde S T

Detaylı

S = {T Y, X S T T, S S} (9.1)

S = {T Y, X S T T, S S} (9.1) Bölüm 9 ÇARPIM UZAYLARI 9.1 ÇARPIM TOPOLOJ S Bo³ olmayan kümelerden olu³an bo³ olmayan bir ailenin kartezyen çarpmnn da bo³ olmad n, Seçme Aksiyomu [13],[20], [8] ile kabul ediyoruz. imdi verilen aileye

Detaylı

Çarpm ve Bölüm Uzaylar

Çarpm ve Bölüm Uzaylar 1 Ksm I Çarpm ve Bölüm Uzaylar ÇARPIM UZAYLARI 1 ÇARPIM TOPOLOJ S 2 KARMA P R O B E M L E R 1. A ile B, srasyla, (X, T )X ile (Y, S ) topolojik uzaylarnn birer alt-kümesi olsunlar. (a) (A B) = A B (b)

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

MÜDEK 01 Mayıs 2014-30 Eyl 2016

MÜDEK 01 Mayıs 2014-30 Eyl 2016 MÜDEK Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Lisans Eğitim Programı, 01 Mayıs 2014-30 Eylül 2016 tarihleri arası geçerli olmak üzere MÜDEK tarafından akredite edilmiştir.

Detaylı

TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI

TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI I. KURUMSALLA MA VE ÖRGÜTLENMEN N GEL LMES Trabzon ubesi nin kurumsal ve örgütlenme yap güçlendirerek daha etkin ve verimli

Detaylı

18.702 Cebir II 2008 Bahar

18.702 Cebir II 2008 Bahar MIT Açk Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.702 Cebir II 2008 Bahar Bu materyallerden alnt yapmak veya Kullanm artlar hakknda bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Araştırma sonucu Göteborg daki anaokulları ve aile yuvaları ( familjedaghem) faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesinde kullanılacaktır. Soruları ebeveyn veya veli olarak

Detaylı

Hakkımızda. Web sitemiz aracılığı 117 üniversite ve 60 il güncel insan kaynağı veritabanı ile Türkiye genelinde hizmet verebilmekteyiz.

Hakkımızda. Web sitemiz aracılığı 117 üniversite ve 60 il güncel insan kaynağı veritabanı ile Türkiye genelinde hizmet verebilmekteyiz. Hakkımızda Üniversite Kariyer, genç insan kaynağına ihtiyacı olan firmalar ile üniversite öğrencisi veya mezunları arasında bir iş ağı oluşturmak amacıyla 2008 yılında yayın hayatına başlamıştır. Üniversite

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIŞI BİLİMSEL ETKİNLİKLERE KATILIMI DESTEKLEME USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIŞI BİLİMSEL ETKİNLİKLERE KATILIMI DESTEKLEME USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIŞI BİLİMSEL ETKİNLİKLERE KATILIMI DESTEKLEME USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1- (1) Bu yönerge, Amasya Üniversitesine

Detaylı

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 10-B AB ye Uyum Sürecinde DEA nin Önemi AB ye Uyum Sürecinde DEA nın Avantajları Mevcut mevzuatın revize edilmesine yönelik opsiyonlar

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ BELGESİ

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ BELGESİ DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ BELGESİ KİMLİK VE İLETİŞİM BİLGİLERİ Unvanı Adı Soyadı E posta Prof. Dr. Erhan ATA erhan.ata@dpu.edu.tr Telefon 507 7631676 Dumlupınar Ün. Evliya Çelebi Yerleşkesi

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı, Proje Yönetimi

Detaylı

YÖNETMELİK. Hacettepe Üniversitesinden: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Hacettepe Üniversitesinden: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 16 Mayıs 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29002 Hacettepe Üniversitesinden: YÖNETMELİK HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Talim ve Terbiye Kurulu'nun

Detaylı

BO AZ Ç ÜN VERS TES VAKFI AKADEM K FAAL YETLER DESTEK FONU YÖNETMEL 2017

BO AZ Ç ÜN VERS TES VAKFI AKADEM K FAAL YETLER DESTEK FONU YÖNETMEL 2017 BO AZ Ç ÜN VERS TES VAKFI AKADEM K FAAL YETLER DESTEK FONU YÖNETMEL 2017 çindekiler 1 GENEL 2 2 YAYIN DESTE 2 2.1 Genel Kurallar................................... 2 2.2 Makale Deste i...................................

Detaylı

S k malar giderme 117

S k malar giderme 117 Sk malar giderme 117 Sk malar giderme Sk malar önleme A a daki ipuçlar sk malar önlemenize yardmc olabilir. Ka t tepsisi önerileri Ka dn tepsiye düz ekilde uzand ndan emin olun. Yazc yazdrma i lemini sürdürürken

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

2016-2017 ÖZEL İZMİR AMERİKAN KOLEJİ KAYIT TAKVİMİ VE KILAVUZU

2016-2017 ÖZEL İZMİR AMERİKAN KOLEJİ KAYIT TAKVİMİ VE KILAVUZU 2016-2017 ÖZEL İZMİR AMERİKAN KOLEJİ KAYIT TAKVİMİ VE KILAVUZU İRTİBAT ADRESİ : Özel İzmir Amerikan Koleji İnönü Caddesi No: 476 Göztepe - İZMİR TELEFONLAR : 232 355 0 555 FAX : 232 355 0 411 http : www.aci.k12.tr

Detaylı

Halkla İlişkiler ve Organizasyon

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Halkla İlişkiler ve Organizasyon A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak varlığını hissettirmektedir.

Detaylı

Fraktal Kart Etkinliiyle Fraktal Geometriye Giri

Fraktal Kart Etkinliiyle Fraktal Geometriye Giri Elementary Education Online, 9(1), tp: 1-6, 2010. lkö retim Online, 9(1), ou:1-6, 2010. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr Fraktal Kart Etkinliiyle Fraktal Geometriye Giri Fatih KARAKU+ Karadeniz

Detaylı

SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde sanat dallarının değişim ile karşı

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ'NE

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ'NE A K PARTİ Sayı: Ar-Ge-81-11-2016/414 25/04/2016 Knu: AK Parti Ar-Ge Başkanlığı 5. Ssyal Bilimler Teşvik Ödülü KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ'NE AK Parti Araştırma

Detaylı

YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama Sistemi)

YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama Sistemi) YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama Sistemi) YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama), Türk yükseköğretiminde görev yapan akademisyenlere ait kişisel akademik bilgilerin ve bilimsel / akademik

Detaylı

(i) (0,2], (ii) (0,1], (iii) [1,2), (iv) (1,2]

(i) (0,2], (ii) (0,1], (iii) [1,2), (iv) (1,2] Bölüm 5 KOM ULUKLAR 5.1 KOM ULUKLAR Tanm 5.1.1. (X, T ) bir topolojik uzay ve A ile N kümeleri X uzaynn iki alt-kümesi olsun. E er A T N olacak ³ekilde her hangi bir T T varsa, N kümesine A nn bir kom³ulu

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YÖNERGESİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YÖNERGESİ IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YÖNERGESİ 01.01.2012 İçindekiler IĞDIR ÜNİVERSİTESİ... 1 ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YÖNERGESİ... 1 Amaç ve Kapsam:... 1 Madde 1-... 1 Tanımlar:... 1 Madde 2-...

Detaylı

2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR

2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR 2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR 1. SORU: Kırsal kalkınma programında sadece eğitim amaçlı projelere destek verileceği yazılmıştır. Uygulamaya yönelik (örneğin, tarımsal ürünlerin

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Matematik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1995 yılından bu yana, hazırladığı ve titizlikle uygulamaya çalıştığı Stratejik

Detaylı

B A. A = B [(A B) (B A)] (2)

B A. A = B [(A B) (B A)] (2) Bölüm 5 KÜMELER CEB R Do a olaylarnn ya da sosyal olaylarn açklanmas için, bazan, matematiksel modelleme yaplr. Bunu yapmak demek, incelenecek olaya etki eden etmenleri içine alan matematiksel formülleri

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BULENT ECEVİT UNIVERSITY SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GRADUATE SCHOOL OF SOCIAL SCIENCE

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BULENT ECEVİT UNIVERSITY SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GRADUATE SCHOOL OF SOCIAL SCIENCE BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BULENT ECEVİT UNIVERSITY SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GRADUATE SCHOOL OF SOCIAL SCIENCE SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ NÜN GENEL YAPISI Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Detaylı

TÜBİTAK Araştırma Destek Programlarına Yönelik ARAŞTIRMA PROJE YAZMA REHBERİ

TÜBİTAK Araştırma Destek Programlarına Yönelik ARAŞTIRMA PROJE YAZMA REHBERİ TÜBİTAK Araştırma Destek Programlarına Yönelik ARAŞTIRMA PROJE ÖNERİSİ YAZMA REHBERİ 25 Nisan 2015 1 AÇIKLAMA Bu rehber, ARDEB Araştırma Destek Programlarına sunulan proje önerilerinin yazımında akademisyenlere

Detaylı

f( F) f(f) K = K F f 1 f( F) f 1 (K) = F F f 1 (S ) = [f 1 (S)] f(x) S V

f( F) f(f) K = K F f 1 f( F) f 1 (K) = F F f 1 (S ) = [f 1 (S)] f(x) S V Bölüm 6 SÜREKL FONKS YONLAR 6.1 YEREL SÜREKL L K Tanm 6.1.1. (X, T ) ve (Y, S) topolojik uzaylar ile f : X Y fonksiyonu verilsin. E er f(x 0 ) ö esinin her V kom³ulu una kar³lk f(u) V olacak ³ekilde x

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI 2016 2017 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ BAŞVURU VE SEÇİM KRİTERLERİ Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı nın başlatmış olduğu

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES

T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES 1 2 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl Tel: (286) 218452 Faks: (286) 218451 E-posta: strateji@comu.edu.tr http://strateji.comu.edu.tr/

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI MATEMATİK PROGRAMI DERS LİSTESİ

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI MATEMATİK PROGRAMI DERS LİSTESİ Ders List ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI MATEMATİK PROGRAMI DERS LİSTESİ 17.11.2016 Yüksek Lisans Dersleri Kod Ders Adı Ders Adı (EN) T U L K AKTS MTK501 Reel

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

GIDA MÜHENDİSİ TANIM A- GÖREVLER

GIDA MÜHENDİSİ TANIM A- GÖREVLER TANIM Gıda mühendisi gıda hammaddelerinin besin değerini kaybetmeden standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Çizgeler 7. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Çift ve Tek Dereceler Çizgeler Çift ve Tek Dereceler Soru 51 kişinin

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri II ENG 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi,

YÖNETMELİK. a) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi, 27 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28246 Bingöl Üniversitesinden: YÖNETMELİK BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK ARAŞTIRMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU

İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU T.C. OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ.....BÖLÜMÜ Fotoğraf Form 1...PROGRAMI İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU İlgili Makama, Osmaniye Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğrenim süresi sonuna kadar kuruluş

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ. GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ. GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA 0 ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Senato: 2 Mart 2016 2016/06-6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi Dayanak Madde 1- Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesi ne yurt dışından öğrenci kabulü kriterlerini

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU DİN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TİREBOLU MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU MUTLULUĞUNUZA REHBERLİK EDER Yüce Allah ın aileye bahşettiği sevgi ve rahmetin çeşitli unsurlarla beslenmesi gerekir. Bunların

Detaylı

YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 22 Mayıs 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28300 Kafkas Üniversitesinden: YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA KONTENJAN VE KOŞULLARI

YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA KONTENJAN VE KOŞULLARI ve KONTENJAN VE KOŞULLARI İŞLETME ANABİLİM DALI Muhasebe ve Finansman 15 2 1 18 İİBF, Siyasal Bilgiler, İşletme, İktisat, Mühendislik ve Turizm Fakültelerinin İşletme, İktisat, Endüstri Mühendisliği, Turizm

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE TEŞVİK ESASLARI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE TEŞVİK ESASLARI I. AMAÇ ve KAPSAM MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE TEŞVİK ESASLARI Madde 1. Bu esasların amacı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası düzeyde

Detaylı

TOPOLOGY TEST A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de ildir? 3. A³a dakilerden hangisi a³kn bir süzgeç de ildir?

TOPOLOGY TEST A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de ildir? 3. A³a dakilerden hangisi a³kn bir süzgeç de ildir? 1 TOPOLOGY TEST 02 1. S ailesi X kümesi üzerinde bir süzgeç ise, a³a dakilerden hangisi sa lanmaz? (a) / S (b) * S (c) X S (d) A, B S A B S (e) (V S ) (V W ) W S 2. A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN KAR YER GÜNLER PROJES Murat F DAN 2012-2013 AYBASTI ANADOLU L SES KAR YER GÜNLER PROJES PROJE SAH OLAN OKUL AYBASTI ANADOLU L SES PROJEN N ADI KAR YER GÜNLER PROJEN N AMACI rencilerin meslekleri her yönüyle

Detaylı

0 dan matematik. Bora Arslantürk. çalışma kitabı

0 dan matematik. Bora Arslantürk. çalışma kitabı 0 dan matematik 0 dan matematik 1 çalışma kitabı Sıfırdan başlanarak matematik ile ilgili sıkıntı yaşayan herkese hitap etmesi, Akıllı renklendirme ile göz yoran değil ayrım yapmayı, istenileni bulmayı

Detaylı

TEOG ÖZEL OKULLAR MODELİ İLE ÖĞRENCİ ALACAK ÖZEL OKULLARIN KAYIT TAKVİMİ 2016

TEOG ÖZEL OKULLAR MODELİ İLE ÖĞRENCİ ALACAK ÖZEL OKULLARIN KAYIT TAKVİMİ 2016 TEOG ÖZEL OKULLAR MODELİ İLE ÖĞRENCİ ALACAK ÖZEL OKULLARIN KAYIT TAKVİMİ 2016 1)TABAN PUAN İLANI Haziran 2016 2). ÖN KAYIT DÖNEMİ Haziran 2016 Temmuz 2016 Özel Okullar Kayıt Komisyonunca alınacak karara

Detaylı

KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) KULLANIMI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ (11 Mart 2013)

KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) KULLANIMI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ (11 Mart 2013) Sayı 42 Mart 2013 e-bülten İTO BİLİŞİM H e r a y ı n i l k h a f t a s ı İ T O w e b s i t e s i n d e y a y ı n l a n ı r KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) KULLANIMI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ (11 Mart 2013)

Detaylı

Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde. İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol

Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde. İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol İç Kontrol Tanımı İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik

Detaylı

08.11.2012 ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME PROGRAMI (ÖYP)

08.11.2012 ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME PROGRAMI (ÖYP) ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME PROGRAMI (ÖYP) 7 K A S I M 2 0 1 2 ARAŞTIRMALAR KOORDİNAT Ö R L ÜĞ Ü TOPLANTI GÜNDEMİ PROGRAMLARIN TANITIMI SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER ÖYP KOORDİNATÖRLERİNDEN BEKLENENLER

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Erol SERBEST. 1999 2007 Doktora (Ph.D.), University of Nottingham, School of Mathematical Sciences, Nottingham, UK.

ÖZGEÇMİŞ. Erol SERBEST. 1999 2007 Doktora (Ph.D.), University of Nottingham, School of Mathematical Sciences, Nottingham, UK. ÖZGEÇMİŞ Erol SERBEST KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi : 17 Ocak 1973 Doğum Yeri: İstanbul Uyruğu: T.C. E-posta: erol.serbest@yeditepe.edu.tr AKADEMİK FORMASYON 1999 2007 Doktora (Ph.D.), University of Nottingham,

Detaylı

İşin Adı: KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI. İşin Kodu: İşi Yapan İşgörenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 13.07.

İşin Adı: KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI. İşin Kodu: İşi Yapan İşgörenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 13.07. Daire Başkanı: Ali AYGÜN İşi Yapan İşgörenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 13.07.2015 1. Kütüphane hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için çalışan elemanlar arasında iş bölümü yapmak

Detaylı

GRAFİK TASARIMCISI TANIM

GRAFİK TASARIMCISI TANIM TANIM Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi yani billboard, basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi iletişim

Detaylı

Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I

Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I KOMİSYON BAŞKANI: OSMAN FEYZİ BOYNER Amaç: Küresel ekonomik trendler çerçevesinde gelişen dış ticaret ve yatırım olanaklarını takip ve analiz etmek, Doğrudan yabancı

Detaylı

GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ

GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ HABER BÜLTENİ 09-10 Aralık 2014 tarihlerinde Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen Gümrük Etkinlikleri Bilgi Şöleni tamamlanmıştır. Panellerden

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜÇ BOYUTLU GRAFİK ANİMASYON (3DS MAX) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

EY Eğitim Takvimi. Eylül - Aralık 2014

EY Eğitim Takvimi. Eylül - Aralık 2014 EY Eğitim Takvimi Eylül - Aralık 2014 EY olarak, verimli ve kaliteli bir iş modelinin kurulması ve sürdürülmesinde eğitimin önemli bir rol oynadığına inanıyoruz. Bu sebeple, şirketimiz bünyesindeki farklı

Detaylı

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları 1 Şubat 2016 tarihinde düzenlendi Sayfa 1 / 5 Bu belgede MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi'nin ("Teklif"), hem Microsoft Corporation ( Microsoft ) hem de katılımcı müşteri ( Müşteri ) için uygunluk gereksinimleri

Detaylı

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27795 YÖNETMELİK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından: YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

PROJE RAPORU TANJANT Q_MATR S

PROJE RAPORU TANJANT Q_MATR S PROJE RAPORU TANJANT Q_MATR S 1 Ç NDEK LER Ç NDEK LER çindekiler 1 G R 3 1.1 Projenin Amac............................ 3 YÖNTEM 3.1 Fibonacci Saylar........................... 3. Altn Oran ve Altn Matris.....................

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İş Sağlığı

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2011 GENEL

Detaylı

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler 1.Temel Kavramlar Abaküs Nedir... 7 Abaküsün Tarihçesi... 9 Abaküsün Faydaları... 12 Abaküsü Tanıyalım... 13 Abaküste Rakamların Gösterili i... 18 Abaküste Parmak Hareketlerinin Gösterili i... 19 2. lemler

Detaylı

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2014 YILI FAALİYET RAPORU

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2014 YILI FAALİYET RAPORU KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2014 YILI FAALİYET RAPORU PAYDAŞLARIMIZ KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2014 YILI FAALİYET RAPORU Stratejik Amaç 1: Kurumsal Tanınırlığı Artırmak Hedef 1: 2014 yılı sonuna kadar

Detaylı

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) 2015 Yılı İlk Altı Aylık Web Sayfası Ziyaretçi İstatistik Bülteni

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) 2015 Yılı İlk Altı Aylık Web Sayfası Ziyaretçi İstatistik Bülteni KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) 1 Yılı İlk Altı Aylık Web Sayfası Ziyaretçi İstatistik Bülteni KAYHAM, eğitim-öğretime, Kayseri konulu bilimsel araştırmalara ve Kayseri de Üniversite- Sanayi

Detaylı

- Otistik bireyler ve ailelerini temel insan hakları ve özürlüler yasası konusunda bilgilendirir.

- Otistik bireyler ve ailelerini temel insan hakları ve özürlüler yasası konusunda bilgilendirir. - Otistik bireyler ve ailelerini temel insan hakları ve özürlüler yasası konusunda bilgilendirir. Otistik bireylerin karşılaştıkları sorunlar ve hak ihlalleri konusunda hukuki danışmanlık desteği yapar.

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ 2 İÇERİK Eğitim temel olarak; Sözleşme yönetimini, Projelerin izleme çerçevesini, Proje yönetimi, uygulama usul ve

Detaylı

Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi (LOJ 310) Ders Detayları

Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi (LOJ 310) Ders Detayları Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi (LOJ 310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi LOJ 310 Bahar 3 0

Detaylı

Dersin Kodu 1206.1105

Dersin Kodu 1206.1105 Genel Matematik I Dersin Adı Genel Matematik I Dersin Kodu 1206.1105 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 5,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 4 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar

Detaylı

MATEMAT K. Doç. Dr. Ergün ERO LU stanbul Üniversitesi letme Fakültesi

MATEMAT K. Doç. Dr. Ergün ERO LU stanbul Üniversitesi letme Fakültesi LETME, KT SAT ve SOSYAL B L MLER Ç N MATEMAT K Doç. Dr. Ergün ERO LU stanbul Üniversitesi letme Fakültesi DORA STANBUL 2013 DORA Bas m Yay n Da t m Ltd. ti. letme, ktisat ve Sosyal Bilimler çin Matematik

Detaylı

TOPOLOJ TEST B. (d) Dizinin limiti yoktur; y lma noktas yoktur. 4. Dizisel süreklilik hangi uzaylarda süreklili e denktir?

TOPOLOJ TEST B. (d) Dizinin limiti yoktur; y lma noktas yoktur. 4. Dizisel süreklilik hangi uzaylarda süreklili e denktir? 1 TOPOLOJ TEST B 1. {( 1) n 1 n : n > 0} dizisi için a³a dakilerden hangisi do rudur? (a) Dizinin limiti 1 ve +1 dir; y lma noktas 1 ve +1 dir. (b) Dizinin limiti 1 ve +1 dir; y lma noktas yoktur. (c)

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu nun 39. maddesi uyarınca, yüksek lisans tezleri ile

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu nun 39. maddesi uyarınca, yüksek lisans tezleri ile \ jy,1' y f ^. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI B.30.0.PER.0.00.00.01/01- Yüksek Lisans Tezi İle İlgili Araştırma İnceleme Hk. 1 8.08.2009*026044 ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE 2547 sayılı Yükseköğretim

Detaylı

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar kili ve Çoklu Kar³la³trmalar Birdal eno lu ükrü Acta³ çindekiler 1 Giri³ 2 3 4 5 6 7 Bu bölümde, (2.1) modelinde, H 0 : µ 1 = µ 2 = = µ a = µ (1) ³eklinde ifade edilen sfr hipotezinin reddedilmesi durumunda,

Detaylı

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik ve Ölçme Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik kanunları temel büyüklükler(nicelikler) cinsinden ifade edilir. Mekanikte üç temel büyüklük vardır; bunlar uzunluk(l), zaman(t)

Detaylı

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI Burs Programı Türkiye nin Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre, sivil toplum örgütlerinden üniversitelere önemli görevler düşüyor. Bu sebeple, toplumun her

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Kesikli Matematiksel Yapılar BIL152 2. 3+0 3 7

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Kesikli Matematiksel Yapılar BIL152 2. 3+0 3 7 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Kesikli Matematiksel Yapılar BIL152 2. 3+0 3 7 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz

Detaylı