ÜKKÂŞE B. MİHSAN EL-ESEDÎ VE ÖKKEŞİYE TÜRBESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜKKÂŞE B. MİHSAN EL-ESEDÎ VE ÖKKEŞİYE TÜRBESİ"

Transkript

1 ÜKKÂŞE B. MİHSAN EL-ESEDÎ VE ÖKKEŞİYE TÜRBESİ Ali ÇOLAK 1 ÖZET Bu makalede, Hz. Peygamberin yakın arkadaģlarından olan ÜkkâĢe b. Mihsan b. Hursân el-esedî nin hayatı incelenerek, onun doğumu, katıldığı seferler, Hz. Peygamberle olan yakınlığı, vefat yeri ve tarihi araģtırılmıģtır. Gaziantep Ġlimizin Nurdağı ilçesinin Sakçagözü köyü civarında bulunan ve halk arasında ÖkkeĢiye türbesi olarak bilinen bu türbe ile ÜkkâĢe b. Mihsan el-esedî arasında bir ilgi olup olmadığı araģtırılmıģtır. Anahtar Kelimeler: ÜkkâĢe b. Mihsan el-esedî, Sahâbî, Türbe. ABSTRACT Ükkâşe b. Mihsan el-esedî and Ökkesiye turbe (tomb) In this article the life of one of the close friends of the prophet Ukase b.mihsan b. Husran el-esedi, the date of his birth, the wars he attended, his relations with the prophet, the place and the date of his death are searched. It is searched whether the turbe(tomb) -known as Ökkesiye turbe in Gaziantep city s Nurdagı town s Sakçagözü village- is related with(to) Ukkase b. Mıhsan el Esedi or not. Key Words : ÜkkâĢe b. Mihsan el-esedî, The Companion of Muhammed, Turbe (Tomb) Anadolu nun neresine gidersek gidelim, orada muhakkak bir sahabenin ya da halk arasında hak dostu olarak bilinen bir zatın türbesine rastlamak mümkündür. Müslüman Anadolu toplumu Hz. Peygamber e ve onun arkadaģlarına olan fevkalade muhabbet ve saygılarından dolayı, bu zatların mezarlarını öğrendikleri zaman onlara olan sevgi ve saygılarını en iyi Ģekilde ifade etmek istemiģlerdir. Bazen de Müslümanların gönlünde yer eden bu önemli Ģahsiyetler Anadolu da vefat etmeseler dahi, onlara makamlar bina ederek, temsili mezarlar oluģturmuģlardır. Gaziantep ilimizin Nurdağı ilçesinin Sakçagözü köyü civarında bir tepenin üzerinde bulunan ÖkkeĢiye Türbesi bunlardan birisidir. Halk arasında ÖkkeĢiye ya da ÜkkâĢiye türbesi olarak bilinmektedir. 1 Düziçi Cumhuriyet Lisesi Müdürü.

2 174 Ali ÇOLAK Bu türbe hakkında halk arasında çeģitli bilgiler dolaģmaktadır. Bunlardan bazılarını aģağıya kaydetmek istiyoruz. 1. Kimilerine göre bu türbe; Hz. Ömer zamanında Arapların Gaziantep i fethi sırasında Ģehit düģen beģ sahabeden birisi olan ÜkkâĢe b. Mihsân el-esedî ye ait olup, kendisi burada medfundur. 2. Bazıları, ÜkkâĢe b. Mihsân ın burada katıldığı bir savaģta, kaybettiği parmağının gömüldüğü ya da kanının döküldüğü yer olduğu için bu türbenin yapıldığına inanmaktadırlar. 3. Bazıları, ÜkkâĢe veya ÖkkeĢiye adında bir ermiģ kiģiye ait olduğuna inanırlar. 4. Bazıları da, bu türbenin Hz. Peygamberin arkadaģlarından olan cennetle müjdelenmiģ sahâbî ÜkkâĢe b. Mihsân el-esedî nin anısına, ona hürmet ve muhabbetin iģareti olarak, yapılmıģ bir makam olduğunu kabul ederler. Biz bu çalıģmamızda Hz. Peygamberin yakın arkadaģlarından olan ÜkkâĢe b. Mihsân b. Hursân el-esedî nin (v.12/633) hayatını inceleyeceğiz. Onun doğumu, katıldığı seferler, Hz. Peygamberle olan yakınlığı, vefat yeri ve tarihini kaynaklardan araģtırarak hem hadis rivayet eden bir sahâbînin tanıtımını yapacak, hem de yukarıda belirtilen türbe ile kendisinin ilgisini ortaya koymaya çalıģacağız. Ayrıca internet sitelerinde ve halk arasında dolaģan, yukarıda saydığımız iddiaları ele alarak doğruluklarını araģtıracağız. Birinci iddia olan; Hz. Ömer zamanında Gaziantep in fethi sırasında Ģehit olan beģ sahabeden biri olduğu görüģü doğru değildir. Çünkü temel kaynaklarımızın tamamında ÜkkâĢe b. Mihsân ın Hz. Ebû Bekir (r.a.) zamanında ridde olaylarında Tuleyhâ Ġbn Huveylid el-esedî tarafından Buzâha da Ģehit edildiği kaydedilmiģtir. 2 Buzâha; Tuleyhâ nın ordusunu topladığı, karar- 2 eģ-ġâfiî, Muhammed b. Ġdris (v.204/820), el-ümm, I-VIII, Dârul-Ma rife, Beyrut 1393, IV/222; Ġbn HiĢâm, Ebû Muhammed Abdulmelik b. HiĢâm b. Eyyûb el-hımyerî el-muâfirî (v.218/833), es-sîretü n-nebeviyye, I-VI, Tahkik: Taha Abdurrauf Said, Dâru l-cîl, Beyrut 1411, III/185; Ġbn Hibbân, Muhammed b. Hibbân b. Ahmed Ebû Hâtim et-temîmî el-büstî (v. 354/965); Meşâhîru Ulemâi l-emsâr, I cilt, Dâru l-kütübi l-ġlmiyye, Beyrut 1959, I/16;

3 Ükkaşe b. Mihsan el-esedî ve Ökkeşiye Türbesi 175 gâh olarak kullandığı, Necid bölgesinde, Tay kabilesine ait, su kenarında bir yerleģim yeridir. 3 ÜkkâĢe nin Hz. Ömer in hilâfeti dönemine ulaģamadığı tüm kaynaklarda açıkça belirtilmektedir. Hatta peygamberlik iddiasından vazgeçerek, sonra samimi bir Müslüman olan Tuleyhâ b. Huveylid el-esedî ile Hz. Ömer in hilafeti devrinde, hac esnasında yapılan bir konuģma bunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu konuģmada Hz. Ömer; Ey Tuleyhâ! Ükkâşe b. Mihsân ve Sâbit b. Egram ı katlettikten sonra seni sevmiyorum demiģtir. 4 Hz. Ebû Bekir zamanında da bu bölgede herhangi bir savaģ meydana gelmemiģtir. ÜkkâĢe b. Mihsân ın, burada katıldığı bir savaģta, kaybettiği parmağının gömüldüğü ya da kanının döküldüğü yer olduğu dolayısıyla bu türbenin yapıldığı görüģüne gelince; öncelikle Hz. Ebû Bekir zamanında yapılan seferlere göz atmak gerekmektedir. Birinci halife zamanında hicrî yılları arasında Ġslam topraklarının geniģlemesine baktığımızda Gaziantep ve Nurdağı bölgesi bu alan içerisinde gözükmemektedir. 5 Ayrıca, ÜkkâĢe b. Mihsân ın katıldığı seferlere baktığımızda hiç birinin bu bölgede yapılmamıģ olduğunu görüyoruz. Bunlar da bize bu görüģün doğru olmadığı kanaatini vermektedir. Bazıları, bu türbenin UkkâĢe veya ÖkkeĢiye adında bir ermiģ kiģiye ait olduğunu söylerler. Ancak bununla ilgili net bir bilgi elde bulunmadığından sadece söylentiden ileriye geçmemiģtir. Ebû Nuaym, Ahmed b. Abdullah el-isbahânî (v.430/1039), Hilyetü l-evliyâ ve Tabakâtu l-esfiyâ, I-X, Dâru l-kütübi l-arabî, Beyrut 1405, II/13; Ġbn Abdi l-berr, Yûsuf b. Abdullah b. Muhammed (v. 463/1071), el-istîâb fî Ma rifeti l-ashâb, I-IV, Tahkik: Ali Muhammed el-becâvî, Dâru l-cîl, Beyrut 1412, III/1080; ez-zehebî, ġemsüddîn Ebû Abdillâh Muhammed b. Ahmed b. Osmân b. Kaymâz et-türkmânî (v.748/1347); Siyeru A lâmi n-nubelâ, I- XXIII, Müessesetü r-risâle, Beyrut 1413, I/308; Ġbn Hacer, ġihâbuddîn Ahmed b. Alî Ebu l-fadl el-askalânî (v.852/1448), el-isâbe Fî Temyîzi s- Sahâbe, I-VIII, Dâru l-cîl, Tahkik: Ali Muhammed el-becâvî, Beyrut- 1992, IV/ Yıldız, Hakkı Dursun (Redaktör), Doğuştan Günümüze Büyük İslâm Tarihi, I-XIV, Çağ Yayınları, Ġstanbul-1986, II/37. 4 ez-zehebî, Siyeru A lâmi n-nubelâ, I/317; Ġbn Abdi l-berr, el-istîâb fî Ma rifeti l-ashâb, II/ Bkz. Marshall G.S. Hodgson, İslâm ın Serüveni, I-III, Ġz Yayıncılık, Ġstanbul- 1993, I/ 141, 143.

4 176 Ali ÇOLAK Türbenin bir tepenin baģında ve yerleģim yerinin dıģında olması, burada bir kiģinin yaģamıģ olma ihtimalini zayıflatmaktadır. Bazıları da bu türbenin Hz. Peygamberin arkadaģlarından olan cennetle müjdelenmiģ sahâbî 6 ÜkkâĢe b. Mihsân ın anısına, ona hürmet ve muhabbetin iģareti olarak, yapılmıģ bir makam olduğunu kabul ederler. Bu halk arasında kâhir ekseriyetle inanılan görüģtür. Bizim de kanaatimiz bu yöndedir. Çünkü biraz sonra ÜkkâĢe b. Mihsân b. Hursân el-esedî ile ilgili vereceğimiz bilgiler, onun Nurdağı na gelmediği görüģünü desteklemektedir. Ancak Anadolu insanının Hz. Peygambere bağlılığı ve Ġslam adına fedakârlığı ile öne çıkmıģ bir sahâbînin ismini ve manevi Ģahsiyetini daima canlı tutma arzusu sonucu, bu türbenin bir makam olarak yapılmıģ olabileceği kanaatindeyiz. Türbeye adı verilen sahâbînin tam ismi, ÜkkâĢe b. Mihsân b. Hursân b. Kays b. Mürre b. Kebîr b. Ğanem b. Dûdân b. Esed b. Huzeyme dir. 7 Ġnsanların en güzellerinden olan bu sahâbî 8 Hz. Peygambere yakınlığı ile bilinmektedir. Ona soru soran, onunla seferlere katılan ve Allâh Resulü ile belli bir samimiyeti olan kimselerdendir. Nitekim Ebû Hureyre (r.a.) Ģöyle anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) bize hitâb etti ve Ģöyle dedi: Ey insanlar! Muhakkak Allâh size haccı farz kıldı. O esnada orada bulunan ÜkkâĢe b. Mihsân el-esedî ayağa kalkarak Her yıl mı farz kılındı ey Allâhın Resûlü dedi. Hz. Peygamber (s.a.v.); Eğer evet deseydim, onu her yıl yapmanız farz olurdu. Farz olsaydı da siz onu yapmasaydınız sapıklığa düşerdiniz. Ben size bir şey demediğim sürece siz susun. Sizden öncekiler sorularından ve nebilerine ihtilaf etmelerinden dolayı helak oldular dedi. Bunun üzerine Yüca Allâh; Ey îmân edenler! Size açıklandığı takdirde sizi üzecek olan şeylere dair soru sormayın. Eğer Kur ân indirilirken bunlara dair soru sorarsanız size açıklanır. (Halbuki) Allah 6 Abdurrezzâk b. Hemmâm es-san ânî (v.211/827), Muannefü Abdu r-rezzâk, I-XI, el-mektebü l-ġslâmî, Beyrut 1403, Tahkik: Habîburrahmân el-a zamî, XI/ 49, no: Ġbn Mâkûlâ, Ali b. Hibetullâh b. Ebî Nasr (v. 475/1086), el-ikmâl fî Ref i l- İrtiyâb ani l-mü telifi ve!l-muhtelif fi l-esmâi vel Kunâ, I-V, Dâru l-kütübi l- Ġlmiyye, Beyrut1411, II/ el-hâkim en-neysâbûrî, Ebû Abdullah Muhammed b. Abdullah (v.405/1014), el-müstedrek ale s-sahîhayn, I-IV, Tahkik: Mustafa Abdulkadir Ata, Dâru l-kütübi l-ġlmiyye, Beyrut 1990, III/253, no: 5009.

5 Ükkaşe b. Mihsan el-esedî ve Ökkeşiye Türbesi 177 onları bağışlamıştır. Allâh çok bağışlayandır halîmdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir.) 9 âyetini indirdi. 10 Bir keresinde de Allah Resûlü (s.a.v.) uzun bir konuģma yapmıģtı. Mü minler o konuģmadan çok etkilenmiģlerdi. Kendisinin ümmetine karģı nasıl davrandığını sormuģ, haklarını helal etmelerini istemiģ ve kimin bende hakkı varsa bugün hakkını alsın, kısas yapsın demiģti. Bunu da üç defa tekrar etmiģti. Üçüncüsünde ÜkkâĢe ayağa kalkmıģ ve kendisinin bir sefer dönüģünde Resûlullâh tarafından bilerek ya da bilmeyerek eza gördüğünü ifade etmiģti. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) sırtını açarak ondan kısas yapmasını istemiģ, ancak ÜkkâĢe hakkından vazgeçtiğini söyleyerek hakkını helal etmiģti. 11 el-hâkim en-neysâbûrî (v.405/1014) Hz. Peygamber vefat ettiğinde ÜkkâĢe b. Mihsân ın 40 yaģında olduğunu kaydetmiģ olsa da, 12 çoğunluk onun 44 yaģında olduğunu belirtmiģtir. Nitekim Ümmü Kays Bint Mihsân, O 44 yaģındayken Hz. Peygamber in vefat ettiğini söylemiģtir. 13 Bu rivayete göre o, mîlâdî 588 yılında doğmuģtur. ÜkkâĢe b. Mihsân Hz. Peygamber e (s.a.v.) ilk iman edenler (es-sâbikûn el-evvelûn) den birisidir. Bedir savaģına katılmıģ, savaģta büyük mücadele vermiģ ve savaģ esnasında kılıcı kırılmıģtır. Bunun üzerine Allah Resûlü ona kuru bir hurma dalı vermiģ ve onunla savaģmasını istemiģtir. Rivayette bildirildiğine göre o dal bir kılıca dönüģmüģ ve ridde olaylarında, Tuleyhâ tarafından, Ģehid edilinceye kadar ÜkkâĢe b. Mihsân onunla savaģmıģtır Mâide Malik b. Enes (v.179/796), Muvatta, I-III, Tahkik: Takıyyü d-dîn en- Nedvî, Dâru l-kalem, DımeĢk 1991, III/507, no: Bkz. et-taberânî, Süleymân b. Ahmed b. Eyyûb (v. 360/971), el-mu cemü l- Kebîr, I-XX, Tahkîk: Hamdi b. Abdulmecîd es-selefî, Mektebetü l-ulûm ve l- Hikem, Musul 1983, III/58, no: el-hâkim en-neysâbûrî, el-müstedrek ale s-sahîhayn, III/253, no: ez-zehebî, Siyeru A lâmi n-nubelâ, I/307; en-nevevî Ebû Zekeriyyâ Yahyâ b. ġerefüddîn (v. 676/1277), Tehzîbü l-esmâi ve l-luğât, I cilt, Dâru l- Fikr, Beyrut-1996, s. 310; Ġbn Abdi l-berr, el-istîâb fî Ma rifeti l-ashâb, III/ Ġbn HiĢâm, es-sîretü n-nebeviyye, III/185; en-nevevî, Tehzîbu l-esmâi ve l- Luğât, s. 310; el-beyhakî, Ahmed b. el-hüseyn (v.458/1066), el-i tikâd ve l- Hidâye ilâ Sebîli r-reşâd alâ Mezhebi s-selef ve Ashâbi l-hadîs, I cilt, Tahkik:

6 178 Ali ÇOLAK Bu kılıç el-avn diye isimlendirilmiģtir. 15 el-beyhakî (v.458/1066), el-vâkıdî den, kılıcı kırılan bu kiģinin, Seleme b. Eslem olduğunu kaydetmiģse de 16 ancak biz bu olayın, diğer kaynakların tamamında, ÜkkâĢe b. Mihsân olarak kaydedildiğini görmekteyiz. Kaynaklarımız ÜkkâĢe b. Mihsân ın es-sâbikûn elevvelûn dan olduğunu kaydediyor, ancak onun tam olarak ne zaman Ġslam ı kabul ettiği hakkında bir bilgiye rastlayamıyoruz. Sahabe nin fazilet bakımından sınıflandırılmasını dikkate alırsak, onun Bedir savaģına katıldığı kesin olarak bilindiğinden, en- Neysâbûrî nin sınıflandırmasına göre en az, sahabenin yedinci derecesinden, 17 Ġbn Sa d ın sınıflandırmasına göre ise, Bedir savaģına katılan muhâcirlerden olduğu için, 18 birinci derecesinden olarak kabul etmek gerekecektir. 19 ÜkkâĢe b. Mihsân hadis rivayetinde bulunan sahabilerden birisidir. Hicrî 12 (m.633) senesinde erken bir zamanda vefat ettiğinden çok hadis rivayet etmemiģtir. Kendisinden Ebû Hureyre, Ġbn Abbâs 20 ve ÜkkâĢe nin kız kardeģi Ümmü Kays bint Mihsân hadis almıģtır. 21 Ahmed Isâm el-kâtib, Dâru l-âfâki l-cedîd, Beyrut-1401, s. 295; Ġbn Abdi l- Berr, el-istîâb fî Ma rifeti l-ashâb, III/1080; ez-zehebî, Siyeru A lâmi n- Nubelâ, I/ Ġbn HiĢâm, es-sîretü n-nebeviyye, III/ el-beyhakî, el-i tikâd ve l-hidâye ilâ Sebîli r-reşâd alâ Mezhebi s-selef ve Ashâbi l-hadîs, s es-süyûtî, Celâluddin Ebu l-fadl Abdurrahman Ġbn Ebî Bekr (v. 911/1505), Tedrîbu r-râvî fî Şerhi Takrîbi n-nevâvî, Dâru l-fikr, Beyrut 1993, s Ayrıca Bkz. Subhî es-sâlih, Hadis İlimleri ve Hadis Istılahları, Çeviri: M. YaĢar Kandemir, Marmara Üniversitesi Ġlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, Ġstanbul 1996, s ; ÂĢık, Nevzat, Sahabe ve Hadis Rivayeti, Ġzmir- 1981, s.25-28; Koçyiğit, Talat, Hadis Tarihi, Ankara Üniversitesi Ġlâhiyat Fakültesi Yayınları, 2. Baskı, Ankara 1988, s ; Uğur, Ansiklopedik Hadis Terimleri Sözlüğü, s Ġbn Hacer, ġihâbuddîn Ahmed b. Alî Ebu l-fadl el-askalânî (v.852/1448), Fethu l-bârî Şerhu Sahîhi l-buhârî, I-XIII, Tahkik: Muhammed Fuad Abdulbâkî, Dâru l-mârife, Beyrut 1379, XI, Bkz. ÂĢık, Sahabe ve Hadis Rivâyeti, s En-Nevevî, Tehzîbu l-esmâi ve l-luğât, s. 310; Ġbn Abdi l-berr, el-istîâb fî Ma rifeti l-ashâb, III/ Ebû Hâtim er-râzî, Abdurrahman b. Ebî Hâtim Muhammed b. Ġdris Ebû Muhammed er-râzî et-temîmî (v.327/938), el-cerh ve t-ta dîl, I-IX, Dâru Ġhyâi t-turâsi l-arabî, Beyrut- 1952, VII/39.

7 Ükkaşe b. Mihsan el-esedî ve Ökkeşiye Türbesi 179 Hayatta iken cennetle müjdelenen seçkin sahâbeden birisidir. Bu konudaki rivayetleri aģağıya kaydetmek istiyoruz: Ġmrân b. Husayn Resûlullâh ın Ģöyle dediğini bildirmiģtir; Rabbim bana, ümmetimden kişinin tertemiz cennete gireceği bilgisini verdi. Ġbn Sîrîn rivayetinde diyor ki; ÜkkâĢe b. Mihsân kalktı ve Ey Allah ın Resûlü! Duâ et de, ben de onlardan olayım dedi. Resûlullâh (s.a.v.) da, Sen de onlardansın buyurdu. Sonra bir adam daha kalktı ve aynı Ģeyi istedi. Allah Resûlü de, Ükkâşe senden önce davrandı dedi. 22 Ebû Hureyre (r.a.), Resûlullâh ın Ģöyle söylediğini rivayet etmiģtir: Cennete ilk girecek zümrenin yüzleri, ayın dolunaydaki ışığı gibidir. Sonra onları takip edenlerin yüzleri, en parlak yıldızın semayı aydınlatması gibidir ÜkkâĢe b. Mihsân; Ey Allah ın Resûlü! Benim onlardan biri olmam için duâ et dedi. Resûlullâh (s.a.v.) da, Ey Allâhım! Onu onlardan kıl dedi. Bir baģkası kalktı ve Ey Allah ın Resûlü! Benim de onlardan olmam için duâ et dedi. Allah Resûlü; Ükkâşe ondan önce davrandı dedi. el-hâkim en-neysâbûrî, bu rivayetin Müslim in Ģartına göre sahih olduğunu, ancak tahrîc etmediğini belirtmiģtir. 23 ÜkkâĢe b. Mihsân, Hz. Peygamber ile birlikte Bedir, Uhud, Hendek savaģlarına katılmıģ ve Hz. Peygamber in bulunduğu gazvelerin tamamında bulunmuģtur. 24 O, el-gamre gazvesinde komutan olarak görevlendirilmiģ, 25 ridde olaylarında peygamberlik iddia eden Tuleyhâ ya karģı savaģırken, onun tarafından 22 Ebû Avâne, Ya kub b. Ġshak el-esfarâinî (v. 316/929), Müsnedü Ebî Avâne, I- V, Tahkik: Eymen b. Ârif ed-dımeģkî, Dâru l-ma rife, Beyrut-1998, I/82, no: 246; Ġbn Râhûye, Ġshak b. Ġbrahim b. Mahled el-hanzalî (v. 238/852), Müsned-i İshak b. Râhûye, I-III, Tahkik: Abdulğafur b. Abdulhak el-belûģî, Mektebetü l-îmân, Medinetü l-münevver-1991, I/143, no: el-hâkim en-neysâbûrî, el-müstedrek ale s-sahîhayn, III/253, no: Ġbn Abdi l-berr, el-istîâb fî Ma rifeti l-ashâb, III/1080; en-nevevî, Tehzîbu l- Esmâi ve l-luğât, s. 310; Ġbn HiĢâm, es-sîretü n-nebeviyye, III/185; el-hâkim en-neysâbûrî, el-müstedrek ale s-sahîhayn, III/253, no: Ġbn HiĢâm, Ebû Muhammed Abdulmelik b. HiĢâm b. Eyyûb el-hımyerî el- Muâfirî (v.218/833), Sîret-i İbn Hişâm Tercemesi, I-IV, Terceme Eden: Hasan Ege, Kahraman Yayınları, Ġstanbul 1985, IV/355; ez-zehebî, Siyeru A lâmi n-nubelâ, I/307; el-hamevî, Ebû Abdullah Yâkut b. Abdullah (v. 626/1229), Mu cemü l-büldân, I-V, Dâru l-fikr, Beyrut trs., IV/212; Ebû Avâne, Müsnedü Ebî Avâne, IV/362, no: 6965.

8 180 Ali ÇOLAK Buzâha gününde Ģehid edilmiģtir. 26 el-gamre; Mekke yolu üzerinde, Tihâme ile Necd arasında bir yerdir. 27 Tuleyhâ daha sonra Ġslam a dönüp, samimi bir Müslüman olduğunda, Hz. Ömer ona hac esnasında rastlamıģ ve ÜkkâĢe yi Ģehit ettiği için ona sitemde bulunarak ÜkkâĢe b. Mihsân ın sahabe arasındaki önemli yerine iģaret etmiģ, kendisinin de onu çok sevdiğini ve önemli bir sahâbî olduğunu vurgulamıģtır. 28 Tuleyhâ b. Huveylid el-esedî; Esed b. Huzeyme oğullarındandır. Hz. Peygamber in hastalanmasından sonra, peygamber olduğunu iddia etmiģtir. Amacı, Esed oğullarını Araplar arasında iyi bir mevkie yükseltmekti. Bu sebeple Esed oğulları onun peygamberlik iddiasını kolayca kabul ettiler. Tay ve Gatafan kabileleri de Esed oğullarıyla olan iyi iliģkilerinden dolayı onun peygamberliğini desteklediler. Hz. Ebû Bekir döneminde Ġslam ordusu Hâlid b. Velid komutasında Buzâha bölgesinde üzerine yürüdü ve onu mağlup etti. 29 ĠĢte bu savaģta ÜkkâĢe b. Mihsân el-esedî Ģehid oldu. Buzâha; Necid bölgesinde, Tay veya Benî Esed kabilesine ait, su kenarında bir yerleģim yeridir. 30 Kahraman bir sahâbî olarak bilinen ÜkkâĢe b. Mihsân için Hz. Peygamber; Arab ın en hayırlı süvârîsi demiģtir. 31 Kendisine ihtiyaç duyulduğunda, tereddüt etmeden Hz. Peygamber in yanında yer alan, cesur ve samimi bir sahabi idi. Zû Kırd gazvesinde, düģmanı ilk Seleme b.amr b. el-ekvâ fark etmiģti. Onları biraz oyaladıktan sonra durumu Hz. Peygambere hemen haber vermiģ ve Medîne de düģmana karģı toplanmak için acil çağrı yapılmıģtı. Bu çağrıyı duyunca Hz. Peygamberin yanına yıldırım gi- 26 Ġbn Abdi l-berr, el-istîâb fî Ma rifeti l-ashâb, III/1080; et-taberî, Ebû Ca fer Muhammed b. Cerîr (v. 310/922), Târîhu l-ümem ve l-mülûk, I-V, Dâru l- Kütübi l-ġlmiyye, Beyrut 1407, II/ ; eģ-ġâfiî, el-ümm, IV/222; ez- Zehebî, Siyeru A lâmi n-nubelâ, I/317; en-nevevî, Tehzîbu l-esmâi ve l-luğât, s. 310; Ġbn HiĢâm, es-sîretü n-nebeviyye, III/185; Ebû Nuaym, Hilyetü l- Evliyâ ve Tabakâtü l-asfiyâ, II/13 27 Yâkut el-hamevî, Mu cemu l-büldân, IV/ ez-zehebî, Siyeru A lâmi n-nubelâ, I/ Bkz. Yıldız, Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, II/ 35, et-taberî, Târîhu l-ümem ve l-mülûk, II/260; Bkz. Yıldız, Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, II/ Ġbn HiĢâm, es-sîretü n-nebeviyye, III/186.

9 Ükkaşe b. Mihsan el-esedî ve Ökkeşiye Türbesi 181 bi gelen altı sahabeden birisi ÜkkâĢe b. Mihsân el-esedî olmuģtu. 32 ÜkkâĢe b. Mihsân el-esedî nin Hz. Peygamber in Benî Huzeyme üzerine gönderdiği baģka bir gazvede Ģehit olduğu bilgisi mevcut olsa da, 33 onun Tuleyhâ tarafından Buzâha günü Sâbit b. Egram ile birlikte Ģehit olduğu ve aynı yere Halid b. Velid ile birlikte Müslümanların onun mezarını kazarak gömdükleri bilinmektedir. 34 Zaten Hz. Peygamber in Medine döneminde yaptığı 35 seriye ve gazvenin hiç birisi Gaziantep bölgesinde yapılmamıģtır. 35 Bütün bu yukarıda verdiğimiz bilgiler göstermektedir ki, ÜkkâĢe b. Mihsân el-esedî hayatı boyunca, ÖkkeĢiye/ÜkkâĢiye türbesinin bulunduğu bölgeye gelmemiģtir. Bu durumda türbenin, Allah Resûlü yanında önemli bir yeri olan, kahramanlığı ve Allah Resûlüne bağlılığı ile öne çıkmıģ bu sahâbî adına yapılmıģ temsili bir makam olduğu anlaģılmaktadır. Anadolu nun Müslüman halkı Hz. Peygambere ve onun arkadaģlarına olan sevgisini çeģitli Ģekillerde ortaya koymuģtur. Onların isimlerini ve hatıralarını canlı tutarak nesiller boyu tanıtmayı hedeflemiģ olabilirler. Nitekim ÜkkâĢe b Mihsân ın türbesi ve o yöredeki insanların erkek çocuklarına çoğunlukla onun ismini vermeleri, bunun en bariz örneklerindendir. Bu tür sevgi ve saygı tezahürü olan türbeler muhakkak ki iyi niyetle yapılmıģtır. Ancak yine de, bazı din yönünden bilgisiz kimseler batıl davranıģlara tevessül ederek kötüye kullanmaktadırlar. Türbeye gelen insanlar o sahabeyi hatırlayıp manevi bir ortam oluģturmaya çalıģırken, türbelerdeki tüm uyarılara rağmen, bazıları çocuğu olmuyorsa çocuk istemek, oranın ağaçlarına çaputlar bağlayarak dilekler tutmak gibi âdeta Allah ile kulları arasına bir aracı koyarak, Ġslam inancıyla bağdaģmayan bir kısım davranıģlar sergilemektedirler. Bunun yerine, türbede medfun olan ya da onun adına yapılan kiģilerin baģında duâlar okumak, onun hayatını hatırlamak, kendimize ve çevremize onun örnek olacak davranıģ- 32 Ġbn HiĢâm, Sîret-i İbn Hişâm Tercemesi, III/ Ġbn Abdi l-berr, el-istîâb fî Ma rifeti l-ashâb, III/ el-hâkim en-neysâbûrî, el-müstedrek ale s-sahîhayn, III/253, no: Ebû Avâne, Müsnedü Ebî Avâne, IV/362, no: 6965.

10 182 Ali ÇOLAK larını öğretmek ve onun gibi olmaya çalıģmak daha faydalı olacaktır.

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

Kadınların Savaş ve Sağlıkla İlgili Hizmetleri

Kadınların Savaş ve Sağlıkla İlgili Hizmetleri Kadınların Savaş ve Sağlıkla İlgili Hizmetleri İslam ve Hemşirelik Savaşta Kadınların Görevleri Savaşta Yaralı Bakımı Kahraman Kadın Savaşçılar Ümmü Habibe Kahraman Havle Hastabakıçısı Rufeyde Hasta Bakım

Detaylı

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2008/1, c. 7, sayı: 13, ss EN SON VEFAT EDEN SAHÂBÎ OLARAK BİLİNEN ÂMİR B.

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2008/1, c. 7, sayı: 13, ss EN SON VEFAT EDEN SAHÂBÎ OLARAK BİLİNEN ÂMİR B. , ss. 83-96. EN SON VEFAT EDEN SAHÂBÎ OLARAK BİLİNEN ÂMİR B. VÂSILE EL-LEYSİ Ali ÇOLAK * Özet En Son Vefat Eden Sahâbî Olarak Bilinen Âmir b. Vâsıle el-leysi Bu makalede, İslâm âlimleri arasında en son

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

5 Peygamberimiz in en çok bilinen dört ismi hangileridir? Muhammed, Mustafa, Mahmud, Ahmed.

5 Peygamberimiz in en çok bilinen dört ismi hangileridir? Muhammed, Mustafa, Mahmud, Ahmed. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Siyer-i Nebi ne demektir? Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) doğumundan ölümüne kadar geçen hayatı içindeki yaşayışı, ahlâkı, âdet ve davranışlarını inceleyen ilimdir.

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah Arapça da barış, esenlik ve selamet gibi anlamlara gelen selam kelimesi, ilk insan ve ilk peygamber Âdem den (a.s.) beri vardır: Allah Ademi yarattığı vakit, git şu oturan meleklere selam ver, selamını

Detaylı

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Yıl 3 Sayı 1 Mayıs 2010 .. / Özet: Hadislerin anlaşılmasında aklın putlaştırılması Batıyla geniş bir etkileşim

Detaylı

Spor (Asr-ı Saadette) Prof.Dr. Vecdi AKYÜZ

Spor (Asr-ı Saadette) Prof.Dr. Vecdi AKYÜZ Spor (Asr-ı Saadette) Prof.Dr. Vecdi AKYÜZ Hz. Peygamber döneminde insanların hayat tarzı, fazladan bir spor yapmayı gerektirmeyecek kadar ağırdı. Çölde ticaret kervanlarıyla birlikte yapılan seferler,

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A.

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A. İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A. Eski Kavimlerde Miraç...18 1. Çeşitli Kabile Dinleri...19 2.

Detaylı

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HUDEYBİYE İLE MEKKE NİN FETHİ ARASINDAKİ GELİŞMELER

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HUDEYBİYE İLE MEKKE NİN FETHİ ARASINDAKİ GELİŞMELER 15.03.2010 Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HUDEYBİYE İLE MEKKE NİN FETHİ ARASINDAKİ GELİŞMELER Hudeybiye Barış Antlaşması ile Mekke'nin fethi arasında geçen iki yıla yakın bir zaman zarfında Hz. Peygamber

Detaylı

03-05 Ekim / October 2013. Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI

03-05 Ekim / October 2013. Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI 03-05 Ekim / October 2013 Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI 2014 485 Â Â âm -i Sâ âm tarihinde yetlerdendir, - - â. Bu sebeple ve imâm Ebu, Mâlik, ve benzeri birçok âlime Sâ - kelâm âm eserlerinde mevc - kelâ

Detaylı

İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular.

İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular. Müminlerin annesi... İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular. Hazret-i Meymune, Hazret-i Abbas ın hanımı Ümm-i Fadl ın kızkardeşi idi. İlk

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ I Ders No : 00700400 : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön Koşul

Detaylı

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mikat Sınırları Kâbe (Beytullah) Makam-ı İbrahim Safa ve Merve Tepeleri Zemzem Kuyusu Arafat Müzdelife Mina 1 Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mekke deki Önemli Ziyaret Mekânları

Detaylı

6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI Peygamber ve peygamberlere iman Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin nedenleri Peygamberlerin nitelikleri Peygamberlere gelen mesajların ortak amacı KAZANIMLAR

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-4 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER NADİROĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-4 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER NADİROĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI 15.03.2010 Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-4 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER NADİROĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI Uhud savaşından dört ay sonra meydana gelen Bi r-i Maûne fâciası ndan sağ kurtulan

Detaylı

UMRE YAPMANIN FAZİLETİ

UMRE YAPMANIN FAZİLETİ UMRENİN FAZİLETİ UMRE YAPMANIN FAZİLETİ İbn Mâce deki rivayet şöyledir: Hz. Aişe (r.a) der ki: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad

Detaylı

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir?

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? On5yirmi5.com Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem orucunun önemi nedir? Yayın Tarihi : 6 Kasım 2013 Çarşamba (oluşturma : 1/22/2017) Hayatın bütün

Detaylı

İÇİNDEKİLER. G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23

İÇİNDEKİLER. G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR 11 ÖNSÖZ 13 G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23 B r nc Bölüm KLASİK İSLÂMÎ PARADİGMA ve ORYANTALİST PARADİGMA 25 I. ORYANTALİST PARADİGMA ve KURUCU

Detaylı

Size iki şey bırakıyorum; onlara sımsıkı sarılırsanız kurtuluşa erersiniz: Biri Allah ın kitabı Kur an, diğeri de Ehl-i beytimdir.

Size iki şey bırakıyorum; onlara sımsıkı sarılırsanız kurtuluşa erersiniz: Biri Allah ın kitabı Kur an, diğeri de Ehl-i beytimdir. Peygamber Efendimiz buyurmuş ki: Size iki şey bırakıyorum; onlara sımsıkı sarılırsanız kurtuluşa erersiniz: Biri Allah ın kitabı Kur an, diğeri de Ehl-i beytimdir. Hz. Hüseyin: da aile halkından 19 kişi

Detaylı

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla MÜŞRİKLERLE İLİŞKİLER SERİYYE VE GAZVELER

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla MÜŞRİKLERLE İLİŞKİLER SERİYYE VE GAZVELER 15.03.2010 Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla MÜŞRİKLERLE İLİŞKİLER SERİYYE VE GAZVELER Müşriklerle İlişkiler - İlk Seriyyeler ve Gazveler Gazve: Hz. Peygamber in katıldığı bütün seferlere gazve (ç.

Detaylı

BAKÎ İBN MAHLED EL-KURTUBÎ (201-276/816-889) VE MÜSLÜMAN İSPANYA DAKİ HADİS EDEBİYATI ÇALIŞMALARINA KATKISI*

BAKÎ İBN MAHLED EL-KURTUBÎ (201-276/816-889) VE MÜSLÜMAN İSPANYA DAKİ HADİS EDEBİYATI ÇALIŞMALARINA KATKISI* BAKÎ İBN MAHLED EL-KURTUBÎ (201-276/816-889) VE MÜSLÜMAN İSPANYA DAKİ HADİS EDEBİYATI ÇALIŞMALARINA KATKISI* Ebû Naim Muhammed REİSUDDİN Department of Islamic Studies, University of Dhaka. Çeviren: Dr.

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

PEYGAMBERİMİZİ TANIYALIM

PEYGAMBERİMİZİ TANIYALIM PEYGAMBERİMİZİ TANIYALIM Allâh-u Teâlâ El-Ahzâb suresinin 45.46.47.ve 48. ayetlerinde Ģöyle buyuruyor: أ ي ه ا ي ا م ل ير ال ن إ ن نا أ ر رل ا ا ش اه د و م ش ر و ن ذ ي ر و د ع ي ا إ ا ى ا و ر ن رن ج ا

Detaylı

T.C. VELÎ SEMPOZYUMU. Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN KASTAMONU

T.C. VELÎ SEMPOZYUMU. Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN KASTAMONU T.C. ST MO U VE S TES III. ULUSL SI EY -I VELÎ SEMPOZYUMU E T Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN E T Y IMCIL I Doç. Dr. Burhan BALTACI Ar. r. Be a A i e D C r. Do. Dr. A o an A DO DU Ar. r. Nuran SARICI 06-0 Ma

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 A. GENEL BİLGİLER...1 1. Tarihin Faydası ve Önemi...3 2. Kur an ve Tarih...4 3. Hadis ve Tarih...5 4. Siyer ve Meğâzî...6 5. İslâm Tarihçiliğinin Doğuşu ve Gelişmesi...6 B. İSLÂM

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s)

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s) Ahmed el Hasan (a.s) 1 Rahman ve Rahim olan Allahın Adıyla. Hamd Alemlerin Rabbi Allahadır. Allahın selamı Muhammed ve Al-i Muhammedin, İmamlar ve Mehdilerin üzerine olsun. Dünyanın Doğusundaki ve Batısındaki

Detaylı

T.C. VELÎ SEMPOZYUMU. Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN KASTAMONU

T.C. VELÎ SEMPOZYUMU. Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN KASTAMONU T.C. ST MO U VE S TES III. ULUSL SI EY -I VELÎ SEMPOZYUMU E T Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN E T Y IMCIL I Doç. Dr. Burhan BALTACI Ar. r. Be a A i e D C r. Do. Dr. A o an A DO DU Ar. r. Nuran SARICI 06-0 Ma

Detaylı

SAHÂBE-II Sahâbe ve Rivâyet İlimleri

SAHÂBE-II Sahâbe ve Rivâyet İlimleri İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ SAHÂBE-II Sahâbe ve Rivâyet İlimleri Tebliğ ve Müzâkereler Tartışmalı İlmî Toplantı 25-26 Nisan 2015 Sakarya Ü. İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonu Sakarya İstanbul

Detaylı

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17 Ramazan ayı İslam inancının kendisine yüklediği önem sebebiyle halk arasında On bir ayın sultanı ve Şehr-i Mübârek (Mübârek Ay) olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayı Müslümanların değerlendirmek için adeta

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir.

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ CİHADA DENKTİR Hz. Aişe (r.a) Efendimiz e (s.a.v) sorar: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki

Detaylı

Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir?

Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Kısacası

Detaylı

Gençlik Eğitim Programları 7. SINIF SİYER-İ NEBİ

Gençlik Eğitim Programları 7. SINIF SİYER-İ NEBİ Gençlik Eğitim Programları 7. SINIF SİYER-İ NEBİ Gençlik Programları 1. HAFTA SIYER NEDIR? Siyeri nasıl okuyalım? Niçin Peygamber gönderilmiştir? Hz. Peygamber i sevmek ve hayatının bilinmesi gerekliliğini

Detaylı

Abdestte başı mesh etmenin şekli

Abdestte başı mesh etmenin şekli Abdestte başı mesh etmenin şekli ] ريك Turkish [ Türkçe Bir Grup Âlim Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 يفية مسح الرأس يف الوضوء» اللغة الرت ية «جاعة من العلماء رمجة: مد شاه مراجعة:

Detaylı

UYGULAMALARI HASAN UÇAR * Ondokuz May s Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 2013, say : 35, ss. 171 187. OMÜ FD 171

UYGULAMALARI HASAN UÇAR * Ondokuz May s Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 2013, say : 35, ss. 171 187. OMÜ FD 171 ARAPDLBELÂGATINDAELKAVLUB L MÛCBVEKUR ÂNIKERÎM DEK UYGULAMALARI HASANUÇAR * i * Yrd.Doç.Dr.,AksarayÜnv.slamilimlerFak.[hasanucar@aksaray.edu.tr] OndokuzMaysÜniversitesi lahiyatfakültesidergisi, 2013,say:35,ss.171187.

Detaylı

Birden fazla umre yapmanın hükmü ve iki umre arasındaki süre ne kadar olmalıdır? Muhammed Salih el-muneccid

Birden fazla umre yapmanın hükmü ve iki umre arasındaki süre ne kadar olmalıdır? Muhammed Salih el-muneccid Birden fazla umre yapmanın hükmü ve iki umre arasındaki süre ne kadar olmalıdır? حكم تكر لعمر م يكو بينهما ] تريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza

Detaylı

İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA)

İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA) Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri Ders izlence Formu Dersin Kodu ve İsmi Dersin Sorumlusu Dersin Düzeyi İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA) YRD. DOÇ.

Detaylı

Yaşadığı dönemde çok önemli İslam düşünürleri yaşamış. Bunlardan birisi de hocası İbni Teymiyyedir.

Yaşadığı dönemde çok önemli İslam düşünürleri yaşamış. Bunlardan birisi de hocası İbni Teymiyyedir. 13. yüzyılın başlarında dünyaya gelmiş 14. yüzyılda Memluklu Devletinde yaşamıştır. Başka bir ifade ile Hicri 691 (M.1292) yılında dünyaya geliyor ve 751 (M.1350) yılında vefat ediyor. Yaşadığı dönemde

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları

Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace, Nesai, Edebu l-mufred, Muvatta, İbn Carud, Taberani (Mucemu s-sagir) İçindekiler 1- Sünenu İbn

Detaylı

Kadın ve Yönetim Hakkı

Kadın ve Yönetim Hakkı Kadın ve Yönetim Hakkı İslam hukukunda kadının devlet başkanı, vali, kaymakam gibi yüksek düzey yönetici olmasının serbest olup olmaması tartışılmıştır. Fıkıhçılar bu konuda genellikle olumsuz görüş sahibi

Detaylı

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular İÇİNDEKİLER Takdim. 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... Dinin Çeşitleri... İslâm Dininin Bazı Özellikleri... I. BÖLÜM 11 11 11 II. BÖLÜM İman İmanın Tanımı... İmanın Şartları... Allah'a İman... Allah

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

Hoşafçı, galiba aramızdaki ihtilafın, Allah tan başka hiç kimsenin adı önüne ya nida edatının konulmayacağıyla ilgili olduğunu zannetmektedir.

Hoşafçı, galiba aramızdaki ihtilafın, Allah tan başka hiç kimsenin adı önüne ya nida edatının konulmayacağıyla ilgili olduğunu zannetmektedir. Ey Muhammed şiarıyla delil getirmesi 1. 279 da diyor ki: Hafız İbn i Kesir in naklettiğine göre, Yemame Vakıasında Müslümanların şiarı Ey Muhammed! sözleriydi. Hoşafçı, galiba aramızdaki ihtilafın, Allah

Detaylı

Giriş Ġslâm tarihi boyunca, sahabe devri idarî ve siyasî geliģmelerinin Müslümanları etkilediği bilinen bir olgudur.

Giriş Ġslâm tarihi boyunca, sahabe devri idarî ve siyasî geliģmelerinin Müslümanları etkilediği bilinen bir olgudur. DÖRT HALİFE DÖNEMİ SİYASETİNDE EBÛ MÛSÂ EL-EŞ ARÎ Kenan AYAR ÖZET Bu makalede, Hz. Peygamber ve dört halife dönemlerinde yönetimde görev alarak önemli valiliklerde bulunan Ebû Mûsâ el-eģ arî nin idari

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 15 Sayı 1 Ocak-Haziran 2015 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2015 (15/1) Ocak-Haziran

Detaylı

HAC BÖLÜMÜ. 233) Hac İle İlgili Hadisler

HAC BÖLÜMÜ. 233) Hac İle İlgili Hadisler HAC BÖLÜMÜ 233) Hac İle İlgili Hadisler Bu bölümdeki bir ayet ve 14 hadis-i şeriften, gücü yeten kimselere haccın farz kılındığını, haccı inkar edenlere Allah ın ihtiyacı olmadığını, haccın İslamın 5 temel

Detaylı

HADİS ARAŞTIRMA METODU

HADİS ARAŞTIRMA METODU 1 1. Hadisi Konusuna Göre Arama HADİS ARAŞTIRMA METODU Aradığımız hadisin hangi konuya ait olduğunu bildiğimizde konularına göre tertip edilmiş hadis kitaplarında rahatlıkla bulabiliriz. Ancak aradığımız

Detaylı

Istılah olarak;peygamber Efebdimiz zamanında yaşamış ve de Peygamber Efendimizi görerek ona inanmış olan kişilere denir.

Istılah olarak;peygamber Efebdimiz zamanında yaşamış ve de Peygamber Efendimizi görerek ona inanmış olan kişilere denir. SAHABE NİN FAZİLETİ Sahabe;arkadaş,dost,sahip anlamlarına gelmektedir. Istılah olarak;peygamber Efebdimiz zamanında yaşamış ve de Peygamber Efendimizi görerek ona inanmış olan kişilere denir. Veysel Karani

Detaylı

Hz. Ümmü Habibe (r.anha) Pazartesi, 04 Haziran :13

Hz. Ümmü Habibe (r.anha) Pazartesi, 04 Haziran :13 Ebu Süfyan ın kızı olan Ümmü Habibe nin ismi Remle dir. Tarihçilere göre nesebi, Remle binti Ebu Süfyan Sahr b. Harb b. Ümeyye b. Abdi s Sems b. Abdi Menaf b. Kusay b. Kilâb b. Mürre b. Ka b b. Lüey b.

Detaylı

el- Özet - nin ifadesiyle Medine

el- Özet - nin ifadesiyle Medine Ç a n a k k a l e O n s e k i z M a r t Ü n i v er s i t e s i ( S a y f a 8 1-1 0 8 ) el- Abdülazîz b. Abdullah b. Ebî Seleme Özet - önemli bir zaman diliminde lik nin ifadesiyle Medine in rabînin, Anahtar

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

KUREYŞ SÛRESİ Nuzul 21 / Mushaf 106

KUREYŞ SÛRESİ Nuzul 21 / Mushaf 106 KUREYŞ SÛRESİ Nuzul 21 / Mushaf 106 Surenin Adı: Kureyş sûresi, adını, Kur an da geçtiği tek yer olan ilk âyetinden alır. Kureyş kelimesi iki köke nispet edilir. Birincisi; köpek balığı anlamına gelen

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri...

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri... IGMG Islamische Gemeinschaft Millî Görüş e. V. İslam Toplumu Millî Görüş Eğitim Başkanlığı İÇİNDEKİLER Ders Kitapları Serisi Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11

Detaylı

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ ĠSLAM TARĠHĠ VE SANATLARI ANA BĠLĠM DALI ĠSLAM TARĠHĠ BĠLĠM DALI

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ ĠSLAM TARĠHĠ VE SANATLARI ANA BĠLĠM DALI ĠSLAM TARĠHĠ BĠLĠM DALI SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ ĠSLAM TARĠHĠ VE SANATLARI ANA BĠLĠM DALI ĠSLAM TARĠHĠ BĠLĠM DALI ÜMMÜ SÜLEYM ĠN HAYATI, ġahsġyetġ VE HZ. PEYGAMBER DÖNEMĠNDEKĠ YERĠ YÜKSEK LĠSANS TEZĠ DanıĢman

Detaylı

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır.

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Kur'an-ı Kerimde bir kimseye hayat vermenin adeta bütün insanlara hayat verme gibi

Detaylı

Cİ'RÂNE. Heyet. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin

Cİ'RÂNE. Heyet. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin Cİ'RÂNE ] ريك Turkish [ Türkçe Heyet Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 جلعرانة» اللغة الرت ية «موعة من العلماء رمجة: مد مسلم شاه مراجعة: ع رضا شاه 2011-1432 Birincisi: Ci'râne Bu

Detaylı

14. BÖLÜMÜN DİPNOTLARI

14. BÖLÜMÜN DİPNOTLARI (1) En Nisa Sûresi: 11. (2) El Meydani-El Lübab fi Şerhi'l Kitab-Beyrut: 1400 C: 4, Sh: 186. Ayrıca El Mavsili-El İhtiyar fi Ta'lili'l Muhtar-İst: 1980 Çağrı Yay. C: 5, Sh: 84. (3) El Mavsili-A.g.e. C:

Detaylı

Haydin Câmiye Pazartesi, 31 Ekim :26

Haydin Câmiye Pazartesi, 31 Ekim :26 Hz. Peygamber Efendimiz, Mekke den Medine ye hicret ettikten sonra ilk iş olarak, Mekke den Medine ye hicret eden muhâcirlerle Medine nin yerlisi olan Ensâr ı birbirine kardeş yaptı. Bu iki şehrin Müslümanlarını

Detaylı

ŞAFİÎ NİN er-risale Sİ İLE HUMEYDÎ NİN el-müsned İNDEKİ RİVAYETLERİN ORTAK KAYNAKLARI BAĞLAMINDA DEĞER- LENDİRİLMESİ Fuat KARABULUT*

ŞAFİÎ NİN er-risale Sİ İLE HUMEYDÎ NİN el-müsned İNDEKİ RİVAYETLERİN ORTAK KAYNAKLARI BAĞLAMINDA DEĞER- LENDİRİLMESİ Fuat KARABULUT* C.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi 2012, Cilt: XVI, Sayı: 1 Sayfa: 105-129 ŞAFİÎ NİN er-risale Sİ İLE HUMEYDÎ NİN el-müsned İNDEKİ RİVAYETLERİN ORTAK KAYNAKLARI BAĞLAMINDA DEĞER- LENDİRİLMESİ Fuat KARABULUT*

Detaylı

AVRUPA ĠNSAN HAKLARI MAHKEMESĠ ĠKĠNCĠ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR. BaĢvuru no.29628/09 Hikmet KÖSEOĞLU/TÜRKİYE

AVRUPA ĠNSAN HAKLARI MAHKEMESĠ ĠKĠNCĠ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR. BaĢvuru no.29628/09 Hikmet KÖSEOĞLU/TÜRKİYE AVRUPA ĠNSAN HAKLARI MAHKEMESĠ ĠKĠNCĠ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR BaĢvuru no.29628/09 Hikmet KÖSEOĞLU/TÜRKİYE Başkan, Nebojša Vučinić, Yargıçlar, Paul Lemmens, Egidijus Kūris, ve Bölüm Yazı

Detaylı

Hadis Istılahları. ADL: Râvînin hadîsi bozmadan rivâyet eden dürüst bir müslüman olması. AHZ: Bir şeyhden hadîs almak.

Hadis Istılahları. ADL: Râvînin hadîsi bozmadan rivâyet eden dürüst bir müslüman olması. AHZ: Bir şeyhden hadîs almak. Hadis Istılahları Her ilim dalının bir terminolojisi olduğu gibi hadîs ilimlerinin de ıstılahları vardır. Hadîs ıstılahları anlaşılmadıkça hadîs usûlü de anlaşılamaz. Hadîs ıstılahları çok sayıda olduğu

Detaylı

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi Niçin Teravih Namazı denilmiştir? Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı

Detaylı

Siyer Literatürünün Güvenilirliği Problemi

Siyer Literatürünün Güvenilirliği Problemi ARAŞTIRMA VE İNCELEME RESEARCH Siyer Literatürünün Güvenilirliği Problemi Problem of Reliability of the Sirah Literature Şaban ÖZ a a İslam Tarihi AD, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi,

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

1- Hz Aişe yle Evliliğin 6-9 lu Yaşlarda Gerçekleştiğini Savunanlar

1- Hz Aişe yle Evliliğin 6-9 lu Yaşlarda Gerçekleştiğini Savunanlar HZ AİŞE, HZ PEYGAM BER LE KAÇ YAŞINDA EVLENDİ? İçindekiler Hz Aişe, Hz Peygamber le Kaç Yaşında Evlendi?... 1 A- SİYER VE HADİS KAYNAKLARI... 1 1- Hz Aişe yle Evliliğin 6-9 lu Yaşlarda Gerçekleştiğini

Detaylı

Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken

Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken Kerbela Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken ve dış tehlike belirtileri de baş gösterince

Detaylı

RUMELİ İSLÂM ARAŞTIRMALARI DERGİSİ. YAYIM İLKELERİ ve YAZIM KURALLARI

RUMELİ İSLÂM ARAŞTIRMALARI DERGİSİ. YAYIM İLKELERİ ve YAZIM KURALLARI 1. YAYIM İLKERİ RUMELİ İSLÂM ARAŞTIRMALARI DERGİSİ YAYIM İLKELERİ ve YAZIM KURALLARI Trakya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi tarafından yayımlanan RUMELİ İslâm Araştırmaları Dergisi / RUMELİ Journal of

Detaylı

HADİS TARİHİ VE USULÜ

HADİS TARİHİ VE USULÜ HDİS TRİHİ VE USULÜ DİKKT! Bu testte 25 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Hadis Tarihi ve Usulü testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. şağıdakilerden hangisi Esbabu Vürûdi l- Hadîs

Detaylı

İbn Ebî Hayseme nin Târîhi nde Sahâbî Olarak Gözüken Bazı Kişiler

İbn Ebî Hayseme nin Târîhi nde Sahâbî Olarak Gözüken Bazı Kişiler İbn Ebî Hayseme nin Târîhi nde Sahâbî Olarak Gözüken Bazı Kişiler Aziz GÖKÇE * Öz: İbn Ebî Hayseme de Sahâbe Bilgisi adlı yüksek lisans tezinde hadis âlimlerince kabul edilen sahâbî olma kriterlerine göre

Detaylı

Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü. Muhammed Salih el-useymîn

Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü. Muhammed Salih el-useymîn Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 حكم نو يعيش يف حدة أحرم للحج

Detaylı

Ebü l-hasen Ali bin Ebi Talip el-kureyşi

Ebü l-hasen Ali bin Ebi Talip el-kureyşi Ebü l-hasen Ali bin Ebi Talip el-kureyşi Ali yi seven beni de sever, beni seven Allah ı da sever. Hz. Muhammed (Et-Tabarani Mucem El-Kebir, XXIII, s. 380, Hadis No: 901). Benim yüzümden iki kişi yok olmuştur:

Detaylı

ASR-I SAADETTEN BIR GENÇ PORTRESI: MUS AB B. UMEYR

ASR-I SAADETTEN BIR GENÇ PORTRESI: MUS AB B. UMEYR ASR-I SAADETTEN BIR GENÇ PORTRESI: MUS AB B. UMEYR Doç. Dr. Salih KESGİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Biz seni hiç anlayamadık ya Mus ab! Sen bize, hâl diliyle, inanmak sözle olmaz; iman

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

İbn SA D Trc: Doç. Dr. Mustafa EKİNCİ* 1

İbn SA D Trc: Doç. Dr. Mustafa EKİNCİ* 1 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, V/1 (Bahar 2012), ss. 113-118. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com ÜVEYS el-karanî İbn SA D Trc: Doç. Dr. Mustafa EKİNCİ* 1 Üveys el-karanî veya dilimize geçmiş şekliyle Veysel

Detaylı

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen Muâz b. Cebel'in Hz. Peygamber in (s.a.v.) sorduğu

Detaylı

et-tabakât, kendinden sonra gelen birçok müellifin eserine hem öncülük, hem örneklik, hem de kaynaklık yapmış bir çalışmadır.

et-tabakât, kendinden sonra gelen birçok müellifin eserine hem öncülük, hem örneklik, hem de kaynaklık yapmış bir çalışmadır. İbn Sa d 'a ait olan et-tabakât, Tabakât kitaplarının ilki ve günümüze kadar ulaşan en eski kaynaktır. Siyer-Meğâzi ve Tabakât bölümlerinden oluşur. İbn İshak ın Kitabu l-meğâzî (Sîretü İbn İshâk) ve Vâkidî

Detaylı

Hz. Mehdinin (A.S.) geleceği ile ilgili olarak üzerinde durmamız gereken bir konu daha vardır.

Hz. Mehdinin (A.S.) geleceği ile ilgili olarak üzerinde durmamız gereken bir konu daha vardır. Hz. Mehdinin (A.S.) geleceği ile ilgili olarak üzerinde durmamız gereken bir konu daha vardır. Bilindiği gibi bugün Müslümanların çoğu Hazret-i İsa nın (A.S.) hâla yaşamakta olduğuna ve gökte bulunduğuna

Detaylı

Hz. Ebû Eyyûb el-ensari (r.a) Perşembe, 14 Nisan :11

Hz. Ebû Eyyûb el-ensari (r.a) Perşembe, 14 Nisan :11 Hz. Ebû Eyyûb, Medînelidir ve Ensâr dandır. Medîne de oturan Hazrec kabîlesinin Neccâr oğulları kolundandır. Asıl adı Hâlid dir. Babasının adı Zeyd, annesinin adı ise Zehrâ dır. Künyesi Ebû Eyyûb, nisbesi

Detaylı

PEYGAMBERLİKTEN SONRA EN YÜCE MAKAM ŞEHÂDET Cumartesi, 28 Şubat :06

PEYGAMBERLİKTEN SONRA EN YÜCE MAKAM ŞEHÂDET Cumartesi, 28 Şubat :06 Şehâdet kelimesi sözlükte tanıklık etmek, huzurda bulunmak, idrak etmek, haber vermek, muttali olmak ve bilmek anlarına kullanılmıştır. Dini ıstılahta ise, Allah ın dinini en yüce tutmak için bu uğurda

Detaylı

02- Sevde binti Zem'a el-amiriye (Sevde binti Zama) Meydan Larousse C.11, s.22

02- Sevde binti Zem'a el-amiriye (Sevde binti Zama) Meydan Larousse C.11, s.22 MUHAMMED İN KADINLARI 01-Hatice 02- Sevde binti Zem'a el-amiriye (Sevde binti Zama) Meydan Larousse C.11, s.22 03- Ayse (Aise) Ummu'l-mu'min Aise bint Ebi Bekr es Sidîk el-kuresiyye; Ayşe nin 6 yasında

Detaylı

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص Ünlü İslam bilgini Taberi, tefsirinde, mukattaa harfleri ile ilgili, Abdullah b. Abbas, Said b. Cübeyr ve Abdullah b. Mesud dan şu görüşü nakletmiştir: Her bir

Detaylı

Yüce Allah benim hayrımı murâd eyleyince, gönlüme İslâm ın sevgisini doldurdu; hayrı şerri anlayacak hâle getirdi de kendi kendime şöyle düşündüm:

Yüce Allah benim hayrımı murâd eyleyince, gönlüme İslâm ın sevgisini doldurdu; hayrı şerri anlayacak hâle getirdi de kendi kendime şöyle düşündüm: Hâlid b. Velîd, Kureyş kabîlesinin Mahzûm oğulları kolundandır. Babası Velîd b. Muğîre, İslâm ın azılı düşmanlarından biriydi. Bu sebepten dolayı da kendisine hidâyet nasîb olmamıştı. Babasının azılı bir

Detaylı

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ. Prof. Dr. Yusuf Ziya KESKİN Hadis Anabilim Dalı

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ. Prof. Dr. Yusuf Ziya KESKİN Hadis Anabilim Dalı TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Yusuf Ziya KESKİN Hadis Anabilim Dalı Eposta : yzkeskin@harran.edu.tr : yzkeskin@gmail.com Telefon (Cep) : 90 536 626 56 56 (Sabit): 90 414 318 34 98 ÖĞRENİM VE AKADEMİK

Detaylı

MUHAMMED BAKIR EL-MECLİSÎ NİN VE BAZI ŞİÎ ÂLİMLERİN HZ. AİŞE HAKKINDAKİ BAZI SÖZLERİ

MUHAMMED BAKIR EL-MECLİSÎ NİN VE BAZI ŞİÎ ÂLİMLERİN HZ. AİŞE HAKKINDAKİ BAZI SÖZLERİ MUHAMMED BAKIR EL-MECLİSÎ NİN VE BAZI ŞİÎ ÂLİMLERİN HZ. AİŞE HAKKINDAKİ BAZI SÖZLERİ BU KISA VESİKALAR BUNDAN BİR KAÇ GÜN ÖNCE, ŞİA NIN RASULULLAH IN ASHABINI ÖZELİKLE EBU BEKR VE ÖMERİ, SONRA OSMAN I

Detaylı

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6]

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6] K U R B A N Şartlarını hâiz olub,allah a yaklaşmak amacıyla kesilen kurban;hz. Âdem in çocuklarıyla başlayıp [1],Hz. İbrahim-in oğlu İsmail-in kurban edilmesinin emredilmesi[2],daha sonra onun yerine koç

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

ÖZGEÇMİŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ ADI SOYADI: ÖMER FARUK HABERGETİREN DOĞUM YERİ VE TARİHİ: ŞANLIURFA/03.04.1968 ÖĞRENİM DURUMU: DOKTORA DERECE ANABİLİM DALI/BİLİM DALI 1 LİSANS SELÇUK İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2 YÜKSEK LİSANS 3 DOKTORA

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ ب س م الله الر ح من الر ح يم الل ه ل نت ل ه م و ل و ك نت ف ظ ا غ ل يظ ال ق ل ب ف ب م ا ر ح م ة م ن لا نف ض وا م ن ح و ل ك İmran, 159) (Al-i HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ Muhterem Müslümanlar!

Detaylı

M. Sinan Adalı. İllustrasyonlar: Sevgi İçigen. yayın no: 114 NASIL MÜSLÜMAN OLDULAR? / 2

M. Sinan Adalı. İllustrasyonlar: Sevgi İçigen. yayın no: 114 NASIL MÜSLÜMAN OLDULAR? / 2 yayın no: 114 NASIL MÜSLÜMAN OLDULAR? / 2 Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi editörü: Özkan Öze iç düzen/kapak: Zafer Yayınları Tashih: Emine Aydın isbn: 978 605 5523 29 9 Sertifika no: 14452 2 Uğurböceği

Detaylı

SORU:Ahir zaman alametleri, Ahirzaman alametlerinden abbasi meliki horasana vardığı zaman doğu tarafından iki dişli parlak bir yıldız çıkar.

SORU:Ahir zaman alametleri, Ahirzaman alametlerinden abbasi meliki horasana vardığı zaman doğu tarafından iki dişli parlak bir yıldız çıkar. SORU:Ahir zaman alametleri, Ahirzaman alametlerinden abbasi meliki horasana vardığı zaman doğu tarafından iki dişli parlak bir yıldız çıkar. Hadisinde geçen Abbasi melik kimdir?iki dişli yıldızdan maksat

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan İÇİNDEKİLER Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan Teveffi Kelimesi Ve Resulüllah ın Açıklaması İmam Buhari Ve Teveffi

Detaylı

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir?

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir? Besmele Kitapcığı Besmelenin Anlamı Besmele, bütün varlıkların hal diliyle ve iradeli varlık olan insanın lisanıyla ve haliyle meşru olan her işine Allah ın ismiyle başlamasıdır. En önemli dua ve zikirlerdendir.

Detaylı