Yeni Gümrük Uygulamalarının Uluslararası Ticarete Sağladığı Faydalar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yeni Gümrük Uygulamalarının Uluslararası Ticarete Sağladığı Faydalar"

Transkript

1 Yeni Gümrük Uygulamalarının Uluslararası Ticarete Sağladığı Faydalar Marco L. Sorgetti / CLECAT AB Çin Uluslararası Gümrük Konferansı " Modern Gümrükler: Kurumları ve bireyleri koruyarak yasal ticaretin kolaylaştırılması için köprülerin kurulması AB-Belçika Pavyonu Şangay EXPO Şangay, 1 2 Eylül 2010

2 CLECAT ı Tanıyalım CLECAT Belçika da faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşudur. AB ve çevresindeki ülkelerden 26 ÜYESİ vardır. Forwarderlar, Lojistik & Gümrük Hizmet Üreticileri Ulusal federasyon ve Konfederasyonlar üyeleri arasındadır. Üye Firma Yapıları Küresel oyuncular KOBİ ve bölgesel işletmeler Küçük ve aile işletmeleri Politik misyonu : Ulaştırma, Lojistik sektörü ve Gümrüklerde AB yasal düzenlemeleri oluşturmaktır. Rakamlarla CLECAT Üyeleri, in üzerinde firma olup, 1 milyonun üzerinde çalışana sahiptir. Üyelerin Faaliyet Alanları: %90 ı Gümrükleri, %70 i denizyolunu, %90 ı havayolunu ve %50 si ise Avrupa da kara ve demiryolu taşımacılığını kapsamaktadır.

3 Ticareti Kolaylaştırıcı yönü ile Lojistik Hizmet Üreticileri nin (LHÜ) Rolü. Gümrük hizmetleri, lojistik hizmetleri oluşturan unsurlardan biridir. Forwarderlar ve LHÜ ler ticareti kolaylaştırırlar; Tüm taşıma modlarının sunduğu imkanları hizmet alana kurumlar için sonuna kadar kullanırlar, Artan verimlilik ve azaltılan maliyetlerle, üretim ve pazarlar arasında doğrudan bağlantı sağlarlar, Üretecilerin ticari ufuklarını genişleterek, KOBİ lerin en ücra pazarlara bile erişimlerine imkan sunarlar, LHÜ lerin hizmetlerinden yararlanmak isteyen müşterilere pratik bir Single Window-Tek Pencere erişimi sağlarlar. LHÜ ler enflasyona karşı olumlu etki yaratır ve göndericinin Yatırım / Kar dönüşümünü artırırlar. Lojistik hizmet üreticilerinden hizmet alan firmaların mal bedelleri üzerindeki %13-14 lük lojistik maliyetleri, son 25 yılda %5-7 oranlarına düşmüş bulunmaktadır.

4 Küresel Ticaretin İrdelenmesi Küreselleşme, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması gerekliliğini getirmiştir. Büyük İthalatçı Bölgeler (AB,ABD), zamanla artmakta olan bölgelerindeki sınır kontrol maliyetlerini düşürmek için, ihracattaki güvenliğin arttırılması gerektiğini savunmaktadır. Dünya Gümrük Örgütü, SAFE - Güvenlik Standartları Çerçevesini oluşturdu. Müşterilerin kendi aralarında ve Müşteri ile Sektör arasındaki işbirliği beş ana unsurdan oluşmaktadır. Bu unsurlar; Gelişmiş elektronik kargo bilgilendirme kullanımı, Tutarlılık / Risk Değerlendirme Uygulaması, Çıkışa dönük güvenlik muayeneleri, Risk değerlendirmesine dayanan müdahalesiz muayene teknolojileri, Taraflar arası oluşan faydalar. SAFE, tedarik zinciri güvenliğinin arttırılmasında ticaretin önemini kabul etmekte ve hükümetler ile ticaret arasındaki işbirliğinin her iki tarafın da faydasına olacağını savunmaktadır. Görünüşte SAFE in faydadan çok olumsuz yan etkileri olduğu düşünülse de, uygulamalar bir çok avantajı beraberinde getirmektedir. Esas konu kapasitenin yaratılmasıdır: Vazgeçilebilir maliyetler, kamu sektöründe Bilişim & İletişim Teknolojileri ve İnsan Kaynaklarına yapılan yatırımlara denk gelmelidir.

5 Yönetimsel Risk Alma Haziran 2008 de, SAFE çerçevesinin hem güvenlik, hem de kolaylaştırma amaçlarına dayanarak 21. Yüzyılda Gümrükler teması benimsendi. Hedeflerden bir tanesi de Risk yönetimi amacıyla yetkili idareler arasında bilgilerin derlenmesi, işbirliği oluşturulması ve bilgi alışverişinin sağlanmasıdır. Burada politik anlaşma gerekmektedir. Herhangi bir dayatma yapılamayacağı gibi, her iki taraf da avantajların bilincinde olmalıdır. Yetkilendirilmiş Yükümlü (AEO) programlarının gerçekten de başarılı olabilmesi için karşılıklı tanınma düzenlemelerine dayanması gerekmektedir. İkili iletişim ve güvenilir işletmelerin karşılıklı tanınma programları işlevsel değilse, sektöre fayda sağlamada sıkıntı oluşabilir.

6 En Çok Kimler Fayda Sağlıyor? OSCE CTN özel için Clecat Sekreterya makalesi (özet) Güvenlik konusu politika tartışmamızın merkezinde yer almaya başlamış olup, günlük çalışmalarımızda önemli bir yer tutmaktadır. Ana amaç, kurumların ve bireylerin güvenliği olmasından dolayı CLECAT, güvenlik programlarının önemi üzerinde titizlikle durmaktadır. Tedarik Zinciri Güvenliği aracılığı ile kurumların ve bireylerin güvenlik arayışı yan faydalar sağlayabilir. Buna örnek olarak; Hırsızlığın önlenmesi, daha düşük sigorta prim ödemeleri, kamuoyunda daha olumlu bir görüntü oluşturmayı verebiliriz. Ancak bunlar gümrük uygulamalarında basitleştirme işlemlerinin uygulanmamasına neden olacak kadar önemli fayda sağlamamaktadır. Basitleştirilmiş Uygulamalarda yetkililer daha fazla bilgi istemekle beraber, gümrük işlemlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirirler. Bunu daha az muayene, daha az bilgi talebi ve daha az sıklıkta tek pencere taraması yaparak gerçekleştirirler. Risk değerlendirmesinde basitleşmenin faydalarına baktığınızda görülecektir ki, ülkeler basitleştirilmiş sistemi ne kadar hızlı uygulamaya alırlarsa, sevkiyatları o kadar hızlanır ve maliyetleri o oranda düşer. Sorulması gereken soru : NE ZAMAN dır? Tedarik zincirinin her iki tarafında da güvenlik incelemesine tabi olmama ticarette paha biçilemez bir avantaja dönüşmektedir.

7 AB Yasal Düzenlemesinin Sağladığı Faydalar Yetkilileri en çok memnun eden faydalar: 1) Şayet AEOC (Yetkilendirilmiş Yükümlü-Gümrük) veya AEOF(Yetkilendirilmiş Yükümlü/Gümrük ve Güvenlik) Gümrük basitleştirmeleri veya 14 madde kriterlerine tabi herhangi bir karar için baş vurulduğu takdirde, Gümrükler AEO(Yetkilendirilmiş Yükümlü) statüsünün verilme koşullarını yeniden gözden geçirmeyecektir; Olumsuz yan etkisi: de gözden geçirilecek olan tüm basitleştirmeler, muhtemelen daha sıkı olacak olan yeni kriterlere uygun olacaktır; Lojistik performansı etkileyebilecek faydalar: 2) Prensip olarak AEOS(Yetkilendirilmiş Yükümlü/Güvenlik) veya AEOF(Yetkilendirilmiş Yükümlü/Gümrük ve Güvenlik) lara muayene için seçilen kargo konusunda bildirim yapılacaktır. 7) Prensip olarak daha az muayene, muayene yapılacağı zaman öncelik tanınması ve muayene yeri hakkında seçim hakkı verilmesi söz konusu olacaktır. 8) Prensip olarak kesintiyi takiben daha hızlı yönlendirme yapılacaktır. Belirsiz avantajların sağlayacağı muhtemel faydalar: 3) & 4) karşılıklı tanıma şartlarını karşılamasa da, azaltılmış bilgi kümeleri (6), 5) kendi başlarına ihracat beyannamesi veren ihracatçıların AEOS veya AEOF(Yetkilendirilmiş Yükümlü/Gümrük ve Güvenlik) olmaları halinde isterlerse çıkış özet beyanı vermemeleri sektöre fayda sağlayacaktır.

8 Daha Fazla Fayda Ticaretteki tarafların yükünü azaltan faydalar: Sıkı kriterlere uymakta olan tüm AEO(Yetkilendirilmiş Yükümlü) ların garanti yükümlülüğünden feragat edilmesi, Güvenlik şartlarına uyum sicilinin düzgün olmasına bağlı olarak Gümrük garantilerinin azaltılması, Kamuoyuna açık bilgilerin yeniden kullanılması. Küresel Gümrük Ağı ile ilgili tüm bilgi kümelerinin, hatta risk derecelendirme bilgilerinin paylaşılması. Mevcut ihracat bilgilerinin yeniden kullanımı (hem güvenlik hem de Gümrük işlemleri için) ithalat tarafında ise; Tek pencere: lokal, ulusal, uluslararası? Basitleştirmenin çerçevesini sağlayacak araçlar: Çift Kayıt, Karşılıklı tanınmayı sağlayacak Dünya Gümrük Örgütü kuralları (SAFE düzenlemesinin 5.7 bölümünün kapsamının daha da genişletilmesi ) Bu tam olarak yeni bir olgu olmayabilir, ancak bu tam olarak aradığımızdır: Uluslararası Ticaret Topluluğu, gümrüklerle olan ilişkilerinde türdeşlik, tahmin edilebilirlik, şeffaflık ve etkinlik arar. (Stefan Aniszewski, Dünya Gümrük Örgütü Kurallara Uyma ve Kolaylaştırma Müdürlüğünde OSCE CTN Özel Teknik Yetkilisi)

9 Çift Kayıt! Ticari alışkanlıkların bize gösterdiğinin kapsamında yer almamaktadır: aksine, çift kayıt AB kuralları Ana konşimento düzeyinde beyanı (manifesto) vermekle yükümlü olan taraf taşıyıcı olup, çoğu durumda tüm istenen bilgiler verilmemektedir. Beyan, taşıyıcının gelen tüm eşyaya ilişkin bilgileri vermesini sağlamaya yönelik yükümlülüğünü ortadan kaldırmadan, bir başka tarafça da verilebilir. Buna bağlı olarak, bu taşıyıcının bilgisi ve onayı dahilinde olmalıdır. MCC nin 9.Maddesi (2) ye göre, Özet beyanı vermekle, beyanda, ihbarda veya uygulamadaki bilgilerin doğruluğu/eksiksiz olmaları bakımından bilgileri veren kişi sorumlu kılınır. Çift kayıt ile farklı taraflar, sahip oldukları bilgileri teyit ederler: Taşıyıcı için geçerli taşıma bilgileri taşıyıcı tarafından ibraz edilir. Ticari bilgiler, ithalatçı tarafından verilir. veya temsilcileri (LHÜ veya forwarder) Diğer taraflar neden özet beyan vermek isterler? Daha fazla fayda sağlamak için, Ticari bakımdan hassasiyeti olan bilgilerin gizli kalması için, Beyanın doğruluğunu oluşmaması için. garanti altına alıp ceza durumunun Ara konşimento düzeyindeki bilgilerin genelde ticari yönden hassasiyeti olup, risk analizi bakımından yanıltıcı olabilir. Çift kayıt bu ikileme bir çözümleme getirip, ticari alışkanlıkların alanına girmeden doğruluk ve gizliliği garanti edebilir. Çifte dosyalama lehinde oy veriyoruz!!

10 Sonuç Yeni gümrük uygulamaları, kurumların ve bireylerin korunması, risklerin değerlendirilmesi ve işlemlerin kolaylaştırması ile ticaretin desteklenmesi, hem tasarruf hem de etkinliğin arttırılması bakımından Gümrüklerin ve Özel sektörün yararınadır. Ticaret yapılacaksa, yükümlülükler ve faydalar yerine getirilmeli ve buna bağlı olarak hem donanım hem de insan kaynaklarına yatırım yapılmalıdır. Ticari taraflar oluşan faydalardan yararlanıyorsa, güvenilir ticari taraf anlayışı bir anlam ifade eder. Çerçeve şartları net ve ticaret dostu ise, en iyi uygulamalardan (Clecat ın en iyi uygulamalar el kitabı gibi) bahsetmek mümkün olabilecektir. İşletmelere sağlanacak faydalar, net, tahmin edilebilir, şeffaf ve mümkün olduğu zaman sağlanmalıdır. Mümkün olmadığı zaman ise engellemeye yönelik olmamalıdır.

11 Teşşekkür ederiz!

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1 ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1 ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? Yetkilendirilmiş yükümlüler onaylanmış

Detaylı

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1 GÜMRÜKLERİN MİSYONLARI HIZLA DEĞİŞİYOR GELENEKSEL MİSYONLAR: Vergi tahsilatı Kaçakçılıkla mücadele Eşya hareketlerinin sınırlarda kontrolü YENİ MİSYONLAR: Ekonomik büyümenin desteklenmesi

Detaylı

DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMACILIKTAKİ GELİŞMELER TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ

DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMACILIKTAKİ GELİŞMELER TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ LOJİSTİK Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürün, servis hizmeti ve bilgi akışının, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA

DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA UTİKAD Türkiye de ve uluslararası alanda kara, hava, deniz, demiryolu, kombine taşımacılık ile lojistik hizmetler üreterek taşıma organizasyonunu

Detaylı

KARŞILIKLI TANIMA ANLAŞMALARI OCAK 2014 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB VE DIŞİLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÜCEL KARADİŞ/DAİRE BAŞKANI

KARŞILIKLI TANIMA ANLAŞMALARI OCAK 2014 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB VE DIŞİLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÜCEL KARADİŞ/DAİRE BAŞKANI KARŞILIKLI TANIMA ANLAŞMALARI OCAK 2014 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB VE DIŞİLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÜCEL KARADİŞ/DAİRE BAŞKANI İÇERİK -Karşılıklı Tanıma Anlaşması (MRA) Nedir? -Karşılıklı Tanıma Anlaşmaları

Detaylı

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS)

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) KPMG Türkiye kpmg.com.tr Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS / AEO) nedir? Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yetkilendirilmiş yükümlü statüsü, uluslararası

Detaylı

OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye

OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye OECD Ticaretin Kolaylaştırılması Göstergeleri - Türkiye OECD, hükümetlerin sınır (gümrük dahil) prosedürlerini geliştirmeleri, ticaret maliyetlerini azaltmaları, ticareti artırmaları ve böylece uluslar

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Yetkilendirilmiş Yükümlü 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi

Detaylı

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SİSTEMİ(AEO) Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefleri doğrultusunda, ticaret erbabının uluslararası piyasalarda daha çok tercih edilmesi ile rekabet gücünün arttırılarak, ihracatımızın

Detaylı

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (AEO) Hüseyin CÖNE Gümrük Müşaviri

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (AEO) Hüseyin CÖNE Gümrük Müşaviri YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (AEO) Hüseyin CÖNE Gümrük Müşaviri AJANDA Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (AEO) Nedir? Avantajları Nelerdir? Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünde Gümrük İşlemleri Yetkilendirilmiş

Detaylı

DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ

DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARET ÇEŞİTLERİ Dış ticaret, normal ticaret, bağlı ticaret, sınır ticareti ve serbest bölge ticareti olmak üzere sınıflandırılabilir. Normal Ticaret Normal ticaret,

Detaylı

Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması

Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Nedir? Yetkilendirilmiş yükümlü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik,

Detaylı

6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği

6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği GİRİŞ 6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti. bünyesine katılmış ve Contrans DGL Lojistik ve Dış. Tic. Ltd. Şti. ismini alarak Doğa Global

Detaylı

Onaylanmış kişi statüsü;

Onaylanmış kişi statüsü; Onaylanmış kişi statüsü; Gümrük işlemlerinde güvenilirliğini kanıtlamış, Belirli bir dış ticaret hacmine veya sabit sermaye yatırımına sahip, Mali yeterliliği tasdik edilmiş, Kayıtları izlenebilir olan

Detaylı

GÜMRÜK İŞLEMLERİ KOLAYLAŞIYOR, DIŞ TİCARET ŞAHLANACAK

GÜMRÜK İŞLEMLERİ KOLAYLAŞIYOR, DIŞ TİCARET ŞAHLANACAK 2013 HAZİRAN SEKTÖREL GÜMRÜK İŞLEMLERİ KOLAYLAŞIYOR, DIŞ TİCARET ŞAHLANACAK Melisa KORKMAZ Sanayi devrimi ile başlayan süreç, küresel bütünleşmeye zemin hazırlamış; küreselleşme süreci de teknolojideki

Detaylı

VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01

VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01 VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01 GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İTHALAT ve MENŞE DAİRESİ 2019 ÖZET Gümrük Genel Tebliği (Varış Öncesi Gümrük İşlemleri) (Seri No:1), uygulama tarihi 23.04.2019 olmak

Detaylı

ORTAK TRANSİT REJİMİ NCTS 06.07.2012 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 1

ORTAK TRANSİT REJİMİ NCTS 06.07.2012 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 1 ORTAK TRANSİT REJİMİ & NCTS 06.07.2012 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 1 İÇERİK Topluluk ve Ortak Transit Rejimleri Ortak Transit Rejiminin genel özellikleri Ekonomik avantajları Basitleştirmeler Uluslararası

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ULUSLARARASI LOJİSTİĞE GİRİŞ VE ULUSLARARASI LOJİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ULUSLARARASI LOJİSTİĞE GİRİŞ VE ULUSLARARASI LOJİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ULUSLARARASI LOJİSTİĞE GİRİŞ VE ULUSLARARASI LOJİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR A. ULUSLARARASI LOJİSTİĞE GİRİŞ... 4 1. Lojistik... 4 2. Tedarik Zinciri (TZ)...

Detaylı

FASIL 29 GÜMRÜK BİRLİĞİ

FASIL 29 GÜMRÜK BİRLİĞİ FASIL 29 GÜMRÜK BİRLİĞİ Öncelik 29.1 Özellikle gümrük kontrolleri ve vergi denetimi kuralları olmak üzere, serbest bölgeler mevzuatının AB müktesebatı ile uyumlu hale getirilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi

Detaylı

Logistics and Beyond...

Logistics and Beyond... Logistics and Beyond... ADP Şirket Profili Shanghai Asian Development Prosperous Import & Export Co., Ltd 2004 yılında kurulmuştur ve her ofisinde Yıllık 200 milyon USD ticaret hacmine tüm dünyada yaklaşık

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32. Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32. Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32 Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK 1. Giriş Gümrük Yönetmeliği nin 22 nci maddesi kapsamında, basitleştirilmiş

Detaylı

GÜMRÜKLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE

GÜMRÜKLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE İSTANBUL, ANKARA, İZMİR, MERSİN, KAPIKULE GÜMRÜKLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM TÜRKİYE DE HİZMETİNİZDEYİZ HAKKIMIZDA Kalite, üretilen hizmetin sonucudur felsefesi ile yola çıkan VARYANT GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ,

Detaylı

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ *Bu yazı nin taslak değişikliğinin Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ne olası etkilerini paylaşmak için hazırlanmıştır.

Detaylı

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları 1. Verinin yasal dayanağı; Dış ticaret verilerine ilişkin bilgilerin yasal dayanağı, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği,

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu Ekim 2017 2015 te iyi bir sıçrama yakalamamıza rağmen 2016 ve 2017 de geriledik. İş Yapma Kolaylığı Endeksi, Dünya Sıralaması, 2008-2017 51 57 59-8 55 65 63-6

Detaylı

CODE OF CONDUCT. Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin

CODE OF CONDUCT. Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin CODE OF CONDUCT Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin Versiyon: 2.0 Geçerlilik başlangıç tarihi: 01 Ocak 2015 İletişim: MAN SE, Compliance Awareness & Prevention, Oskar-Schlemmer-Straße 19-21, 80807 München

Detaylı

Dış Ticaret ve Lojistik. Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md.

Dış Ticaret ve Lojistik. Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md. Dış Ticaret ve Lojistik Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md. Lojistik Kavramı Genel kabul gören tanımı ile lojistik; Hammaddenin başlangıç noktasından ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI. Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü. İthalat Denetimleri TAREKS Uygulamaları 11 Haziran 2015 - İstanbul EKONOMİ BAKANLIĞI

EKONOMİ BAKANLIĞI. Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü. İthalat Denetimleri TAREKS Uygulamaları 11 Haziran 2015 - İstanbul EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİ BAKANLIĞI Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü İthalat Denetimleri TAREKS Uygulamaları 11 Haziran 2015 - İstanbul HAZİRAN 2015 Ekonomi Bakanlığı 1 Neden İthalat Denetimi

Detaylı

Gümrükte Gündem 2015 Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler

Gümrükte Gündem 2015 Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler 19.11.2015 İstanbul Orjin Maslak Plaza İthalatta Hangi Sektör ve Ürünlerde Korumacılık Arttı? Orta Vadeli Program (2015 2017) OVP Amaçları: Yurt içi tasarrufları

Detaylı

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014 DIŞ TİCARETE GİRİŞ Ticaret Nedir? Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümüdür. Ticaret genel olarak, iç ve dış

Detaylı

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ÇERÇEVE SUNU Gülçiçek ÖZKORKMAZ Başkanlık Baş Danışmanı Mukim Özel Temsilciler Direktörü ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ve TÜRKİYE ÜZERİNE

Detaylı

Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD

Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD 10.09.2015 UTİKAD Türk Taşımacılık ve Lojistik Sektörünün Çatı Kuruluşu Temsil ve Organizasyonlar Eğitim ve Yayınlar Projeler

Detaylı

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ I. Giriş Faktoring Derneği (Dernek), faktoring şirketlerinin mesleki ve örgütsel alanda etik ilkelerine bağlı olarak çalışmaları zorunluluğu konusunda bir çerçeve oluşturmuştur.

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - IV. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - IV. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - IV Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Taşımacılığın İşlevsel Kontrolü Bir işletmede, taşımacılıktan sorumlu Lojistik, Tedarik, Pazarlama

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması ve farklı bakış

Detaylı

KURUMSAL ÜYELİK SÖZLEŞMESİ I. ÖNSÖZ

KURUMSAL ÜYELİK SÖZLEŞMESİ I. ÖNSÖZ KURUMSAL ÜYELİK SÖZLEŞMESİ I. ÖNSÖZ TÛBÂ NM MAĞAZACILIK TURİZM REKLAMCILIK TAŞIMACILIK ELEKTRONİK TİC. SAN. TİC. LTD. ŞTİ (Murat Paşa Mah. Saraybosna Cad. Atalay İş Merkezi 83 No:39 Yakutiye/Erzurum) (Bundan

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR

HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞINDA GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMALAR Elektronik ticaretin gittikçe artan şekilde kulanım alanı bulması ve uluslararası ticarette özellikle numune ve modellerin

Detaylı

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET Gümrük Hizmetleri Özel Çözümler Lojistik Hizmetleri Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Uluslar arası Dış Ticaret GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET Ticaret Güvenle Şekillenir GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET

Detaylı

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA İÇERİK 1 2 3 4 TEMEL BİLGİLER GENEL KURALLAR REHBER DOKÜMANLAR ÇAĞRI BAŞLIKLARI 5 BAŞVURU SÜRECİ 6 DEĞERLENDİRME

Detaylı

Neden İhracat Yapmalıyız?

Neden İhracat Yapmalıyız? Neden İhracat Yapmalıyız? Satış ve karları artırmak Dünya pazarlarından pay almak İç pazara olan bağımlılığı azaltmak Pazar dalgalanmalarını dengede tutmak Rekabet gücünü artırmak Kimler İhracat Yapabilir?

Detaylı

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasının devamlılığı ve yetkilendirilmiş yükümlünün izlenmesi

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasının devamlılığı ve yetkilendirilmiş yükümlünün izlenmesi Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Eski Büyükdere Cad. Orjin Maslak No:27 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No:

Detaylı

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Sektör Kılavuzu

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Sektör Kılavuzu Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Sektör Kılavuzu Hizmet İhracatı Ajanda Mal ve Hizmet İhracatı Arasındaki Farklar Dünyada ve Türkiye de Hizmetler

Detaylı

Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi

Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi 1 Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi Selçuk Uçar Yönetim Kurulu Başkanı Uygunluk Değerlendirme Derneği (UDDER) 31 Mayıs 2016 9. Uluslararası Ekoteks Tekstil Sempozyumu Sunumun İçeriği 2 Uygunluk

Detaylı

ABD de politika oluşturmada sanayinin rolü. Çok taraflı ticaret sisteminin faydaları çalıştayı Ankara, Turkiye 24-25 Eylül 2012

ABD de politika oluşturmada sanayinin rolü. Çok taraflı ticaret sisteminin faydaları çalıştayı Ankara, Turkiye 24-25 Eylül 2012 ABD de politika oluşturmada sanayinin rolü Çok taraflı ticaret sisteminin faydaları çalıştayı Ankara, Turkiye 24-25 Eylül 2012 Sunum içeriği ABD Tahıl konseyi Rolü ve fonksiyonları Açık, serbest ticaret

Detaylı

İngiltere ye İhracatta Lojistik Çözümler. 3 Mayıs 2016

İngiltere ye İhracatta Lojistik Çözümler. 3 Mayıs 2016 İngiltere ye İhracatta Lojistik Çözümler 3 Mayıs 2016 İngiltere ye İhracatta Entegre Lojistik Çözümleri Birden fazla tedarikçinin farklı hizmetler için kullanılması, koordinasyon problemlerine ve verimsizliğe

Detaylı

Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak.

Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak. 1 Misyon Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak. Sahip olduğumuz prensiplerin ışığında, sürdürülebilirlik çerçevesinde, müşterilerimize verimlilik sunmak. 2

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

Tesis Bilgileri Üretim tesislerimize ait mevcut kapasitelerimiz aşağıdaki tabloda belirtilmektedir. Tesis Toplam Alan Kapalı Alan Kapasite

Tesis Bilgileri Üretim tesislerimize ait mevcut kapasitelerimiz aşağıdaki tabloda belirtilmektedir. Tesis Toplam Alan Kapalı Alan Kapasite Kurumsal Yönetim Yönetimimiz, dönem içerisinde şirket idaresine; şirketimizin mevzuat ile belirlenmiş olan Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum seviyesinin belirlenmesi amacıyla SPK tarafından yetki verilmiş

Detaylı

Gümrüklerde Son Gelişmeler ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası. Cem Aracı - Partner Murat Kutlu - Direktör Gökhan Yurdakul - Kd.

Gümrüklerde Son Gelişmeler ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası. Cem Aracı - Partner Murat Kutlu - Direktör Gökhan Yurdakul - Kd. Gümrüklerde Son Gelişmeler ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası Cem Aracı - Partner Murat Kutlu - Direktör Gökhan Yurdakul - Kd.Müdür İçindekiler Gümrüklerde Son Gelişmeler Yetkilendirilmiş Yükümlü

Detaylı

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLGİLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK RAPORU 1. GİRİŞ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ithalat ve ihracata

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLGİLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK RAPORU 1. GİRİŞ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ithalat ve ihracata GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI İLE İLGİLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK RAPORU 1. GİRİŞ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ithalat ve ihracata yönelik tüm Gümrük işlemlerinde çeşitli kolaylıklar sağlamayı

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Özet Beyan 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - III Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Giriş Taşıma, taşınacak eşyanın bir başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki fiziksel hareketi

Detaylı

İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ İHRACAT BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ Kimler İhracatçı Olabilir? Vergi numarasına sahip gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıklar

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ

İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ İş dünyası kayıtsız kalmıyor KAYITLI İSTİHDAMIN TEŞVİKİ-II HİBE PROGRAMI TRH1.3.PREII/P-03/238 İHRACATTA GÜMRÜK UYGULAMALARI İŞ DÜNYASI KAYITSIZ KALMIYOR PROJESİ ÖMER KAPLAN 1- TEMSİL İhracatçı *irma,

Detaylı

''Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması''

''Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması'' ''Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması'' Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsünün, firmaların güvenilirliğin devlet tarafından onaylanması olduğunu belirterek, ''Biz firmalardan

Detaylı

Sigortacılık Etik İlkeleri

Sigortacılık Etik İlkeleri Sigortacılık Etik İlkeleri ETİK İLKELERİN AMACI Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Sigortacılık Etik İlkelerinin amacı; sigorta ve reasürans şirketlerinin, müşterileri, çalışanları, aracıları,

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arcgloballogistics.com

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arcgloballogistics.com TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 1 Teslim Şekilleri kavramı, taraflar arasındaki eşyaya ilişkin fiziksel hareketlerin Uluslararası mevzuatlar çerçevesinde düzenlenmiş ve prosedüre edilerek 11 başlık halinde

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Müşteri Ne İster? uürünü uistediği yerde uistediği zamanda uistediği kalitede uiyi ve doğru kurgulanmış tedarik

Detaylı

Ucuz Hızlı Kaliteli Biz sadece ikisini garanti edebiliriz! PETEK LOJİSTİK Your Logistics Solutions Partner 2015

Ucuz Hızlı Kaliteli Biz sadece ikisini garanti edebiliriz! PETEK LOJİSTİK Your Logistics Solutions Partner 2015 Ucuz Hızlı Kaliteli Biz sadece ikisini garanti edebiliriz! PETEK LOJİSTİK Your Logistics Solutions Partner 2015 HAKKIMIZDA Petek Lojistik 2001 yılının 11 Eylül'ünde İstanbul'da Bostancı'daki ofisinde forwarder

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr 11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012 İçerik 1. Gümrük Denetim konuları sonuçları (uzlaşma)

Detaylı

GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ TÜRK GÜMRÜK İDARESİNDE DEĞİŞİM 2 Gümrük idaresinin değişen misyonları ve hızla gelişen teknoloji gümrük idarelerinde kullanılan

Detaylı

Rus Limanlarında 20 gün Bekleme Devri Bitiyor

Rus Limanlarında 20 gün Bekleme Devri Bitiyor Rus Limanlarında 20 gün Bekleme Devri Bitiyor Novorossiysk civarındaki bir limanda başlatılacak Basitleştirilmiş Gümrük Hattı uygulamasıyla Türkiye'den denizyoluyla limana gelen ihraç ürünleri, ek kontrollere

Detaylı

ProFin. ProFin kapsamında Çin in önde gelen bankaları üzerinden ithalat tutarının % 85 ine kadar uzun vadeli kredi kullandırımı yapılır.

ProFin. ProFin kapsamında Çin in önde gelen bankaları üzerinden ithalat tutarının % 85 ine kadar uzun vadeli kredi kullandırımı yapılır. ProFin ProFin, Çin den yatırım amaçlı makine ve ekipman ithal etmek ile mühendislik hizmetleri almak isteyen yatırımcılar için Shangai Hanin ve Dinamo Danışmanlık tarafından sağlanan bir hizmettir. ProFin

Detaylı

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER İÇİNDEKİLER BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER 1.1. Küresel Ulaştırma Pazarı ve Yatırım Harcamalarındaki Eğilimler 1.2. Küresel Lojistik Anlayışının Gelişimi ve Temel Entegrasyon Türleri

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI HAZIRLAYAN: EKİN SILA ÖZSÜMER AB VE ULUSLARARASI ORGANİZAYONLAR MASASI UZMAN YARDIMCISI 1 TİCARİ ALACAK SİGORTASI Ticari alacak sigortası, alıcılar

Detaylı

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.)

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

kapsamında faaliyet gösteren uygunluk değerlendirme kuruluşu ya da onaylanmış kuruluşların aşağıda belirtilen şartları taşıması gerekir;

kapsamında faaliyet gösteren uygunluk değerlendirme kuruluşu ya da onaylanmış kuruluşların aşağıda belirtilen şartları taşıması gerekir; Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik; bir teknik düzenleme kapsamında

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

STANDART VE STANDARDİZASYON

STANDART VE STANDARDİZASYON STANDART VE STANDARDİZASYON İnsanoğlu yaratıldığı günden bu yana karışıklıktan kurtulma ve belirli bir düzen tesis etme gayreti içerisinde olmuştur. Bu düzenleme sürecinin tabiî bir neticesi olarak ortaya

Detaylı

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır.

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır. Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Ray Sigorta A.Ş. temel değerlerini; Biz Aileyiz, Dürüstüz, Etik değerlere saygılıyız, Adiliz, Şeffaf ve Paylaşımcıyız, Birlikte güçlüyüz, Yaratıcı ve Üretkeniz, İnsana değer

Detaylı

Ticari Kariyerinize Prestij Katar!

Ticari Kariyerinize Prestij Katar! Ticari Kariyerinize Prestij Katar! www.expertexim.com Expertexim Uluslararası Ticaret Sertifika Kursu Kurs Detayları : Tarih : Güncel kurslarımızı web sitemizden takip edebilirsiniz. www.expertexim.com

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 Haluk ERCEBER İSO Meclis Üyesi KİMYASAL ÜRÜNLER İLE PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİN İMALATI 17. Grup Temel Kimya Sanayii 18. Grup Boya, Vernik, Reçine ve Çeşitli

Detaylı

EXPORT IMPORT. Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları

EXPORT IMPORT. Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları EXPORT IMPORT Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları 2. Özet Beyan ve Eşyanın Türkiye ye Getirilmesi 3. Eşyanın Gümrüğe Sunulması 4.

Detaylı

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yolcu Taşımacılığı ve Genel Hizmetleri Sektör Kılavuzu

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yolcu Taşımacılığı ve Genel Hizmetleri Sektör Kılavuzu Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Yolcu Taşımacılığı ve Genel Hizmetleri Sektör Kılavuzu Hizmet İhracatı Ajanda Mal ve Hizmet İhracatı Arasındaki Farklar Dünyada ve Türkiye de Hizmetler

Detaylı

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır.

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. E-Ticarete Giriş E-Ticaret Tanımı WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. OECD(İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA

Detaylı

Satinalma. KAMU SATINALMA PROJE ÖDÜLÜ GENÇ SATINALMA YÖNETİCİ ÖDÜLÜ

Satinalma.   KAMU SATINALMA PROJE ÖDÜLÜ GENÇ SATINALMA YÖNETİCİ ÖDÜLÜ ISSN 2149-1232 FİYAT 10 TL Satinalma Yıl: 6 Sayı: 69 EYLÜL 2018 ve Tedarik Zinciri Yöneticilerinin Dergisi www.buyernetwork.net Tedarik Zinciri Yönetiminde Öncelikler Arş. Gör. Adil ÜNAL YENİLİKÇİ SATINALMA

Detaylı

Küresel Eğilimler ve Türkiye

Küresel Eğilimler ve Türkiye economicpolicyresearchinstitute ekonomipolitikalarıaraş tırmaenstitüsü Küresel Eğilimler ve Türkiye Güven Sak Ankara, 22 Kasım 2006 Küresel Eğilimler ve Türkiye Slide 2 Gündem Dünyaya ne oluyor? Dünyada

Detaylı

DHL Express - KOBİ Express Çözüm Paketi

DHL Express - KOBİ Express Çözüm Paketi DHL Express - KOBİ Express Çözüm Paketi Nil Keskin Keleş Pazarlama, Müşteri İlişkileri ve İletişim Direktörü 13.03.2015 DHL Express in Kobilerimizle Yolculuğu KOBİlere Yönelik Global Araştırma Bulguları

Detaylı

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK Uluslararası Pazarlamada dağıtım alt karması birbiriyle ilişkili iki kısımda ele alınır 1- Dağıtım kanalları seçimi 2- Fiziksel dağıtım (lojistik) ULUSLARARASI

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ VE BİLİNEN GÖNDERİCİ/YETKİLİ ACENTE UYGULAMALARININ UYUMLAŞTIRILMASI

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ VE BİLİNEN GÖNDERİCİ/YETKİLİ ACENTE UYGULAMALARININ UYUMLAŞTIRILMASI GİRİŞ YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ VE BİLİNEN GÖNDERİCİ/YETKİLİ ACENTE UYGULAMALARININ UYUMLAŞTIRILMASI Bu çalışmanın amacı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve

Detaylı

İzinli gönderici uygulamaları

İzinli gönderici uygulamaları İzinli gönderici uygulamaları Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) başvurusu, içeriği ve gereklilikleri konusunda yeni düzenlemeler getiren Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / TRANSİT REJİM KAPSAMINDA EŞYANIN DENİZ YOLUYLA BASİTLEŞTİRİLMİŞ ŞEKİLDE TAŞINMASI HAKKINDA 27.10.2018 tarihli ve 30578 sayılı Resmi Gazete de, transit rejimi çerçevesinde eşyanın denizyolu ile basitleştirilmiş

Detaylı

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül Eroğlu

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül Eroğlu Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0 Ayşegül Eroğlu 02 2004 Robert Kolej mezunu 2008 Sabancı Üni. Üretim Sistemleri Mühendisliği mezunu 2015 Boğaziçi Üni. Executive MBA mezunu Fabrika Müdürü

Detaylı

İHRACATIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER SAHA ÇALIŞMASI

İHRACATIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER SAHA ÇALIŞMASI İHRACATIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER SAHA ÇALIŞMASI Y.Aslım GÜNDÜZ Uluslararası İlişkiler Uzmanı EKİM 2016 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Çerkezköy bölgesinde imalat sanayindeki firmaların ihracatta önündeki engellerin,

Detaylı

DÜNYADA GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ

DÜNYADA GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ DÜNYADA GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ Gümrük Müşaviri ORTAK AKIL BİRLİĞİ 1 SAYILARLA GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ORTAK AKIL BİRLİĞİ 2 SAYILARLA GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ 14 HİZMETİ KULLANIMI

Detaylı

İTHALATTA ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE 2016/12 SAYILI TEBLİĞ UYGULAMALARI

İTHALATTA ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE 2016/12 SAYILI TEBLİĞ UYGULAMALARI Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü İTHALATTA ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE 2016/12 SAYILI TEBLİĞ UYGULAMALARI 1/39 İthalatta ürün güvenliği denetimlerinin temel hedefi: İthal yolla

Detaylı

TÜRKİYE DE FİKRİ HAKLAR YÖNETİMİ KÜLTÜRÜ VE GELİŞİMİ

TÜRKİYE DE FİKRİ HAKLAR YÖNETİMİ KÜLTÜRÜ VE GELİŞİMİ TÜRKİYE DE FİKRİ HAKLAR YÖNETİMİ KÜLTÜRÜ VE GELİŞİMİ Ceren Pala Okat Fikri Haklar Yöneticiliği "Fikri Haklar Yönetimi" Paneli TÜSİAD Genel Sekreterliği Konferans Salonu 14 Haziran 2012 Akış Fikri Haklar

Detaylı

Türkiye de Yazılım Sektörü Tanıtım Sunumu. Murad Tiryakioğlu Afyon Kocatepe Üniversitesi

Türkiye de Yazılım Sektörü Tanıtım Sunumu. Murad Tiryakioğlu Afyon Kocatepe Üniversitesi Türkiye de Yazılım Sektörü Tanıtım Sunumu Murad Tiryakioğlu Afyon Kocatepe Üniversitesi Neden Yazılım Sektörü? Yazılım Sektörü, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir bileşeni olarak rekabet avantajı sağlama

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Dünya Bankası. 8 Nisan 2014 İstanbul

Dünya Bankası. 8 Nisan 2014 İstanbul Dünya Bankası 8 Nisan 2014 İstanbul 1. Giriş Neden bu değerlendirme, neden şimdi? 2. GB nin STA ile Kıyaslanması 3. Tarım ve Hizmetlerde Entegrasyon 4. Asimetrik Düzenlemeler 5. Koordinasyon ve Anlaşmazlıkların

Detaylı

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact)

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ETİK KURALLAR VE KURUMSAL SORUMLULUK Doğuş Otomotiv Etik Kuralları, imzalamış olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact), kurumsal sosyal sorumluluk politikaları ve şirket

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU FEDERAL GÜMRÜK SERVİSİ TÜRKİYE TEMSİLCİSİ

RUSYA FEDERASYONU FEDERAL GÜMRÜK SERVİSİ TÜRKİYE TEMSİLCİSİ RUSYA FEDERASYONU FEDERAL GÜMRÜK SERVİSİ TÜRKİYE TEMSİLCİSİ TC. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sn. Hasan Köseoğlu Konu:ÖN BİLGİLENDİRME DÜZENİ HAKKINDA DUYURU Sayın Hasan

Detaylı

TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. 25 Kasım 2015

TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. 25 Kasım 2015 TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 25 Kasım 2015 1 Türkiye de Enerji Sektörü Ne Durumda? Fosil kaynaklar bakımından oldukça yetersiz olan Türkiye enerjide %73 oranında dışa bağımlıdır.

Detaylı

Ahmet Mert Başaran Arsa Uzmanı & Yatırım Danışmanı

Ahmet Mert Başaran Arsa Uzmanı & Yatırım Danışmanı Ahmet Mert Başaran Arsa Uzmanı & Yatırım Danışmanı mert@remax7tepe.com 0216 485 16 00 / 0553 124 49 21 RE/MAX 7TEPE HAKKINDA RE/MAX 7TEPE, 2002 yılından bugüne Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Danışmanı

Detaylı