Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu"

Transkript

1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu 2003

2 Yayın Hakları; 2003 Hacettepe Üniversitesi Copyright 2003 by Hacettepe University ISBN: Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi nde Basılmıştır. 2004

3 3 İÇİNDEKİLER Önsöz 5 Giriş 6 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Yılı Çalışma Raporu 1.1 Personel Sayısı ve Hizmet Kapsamındaki Nüfus 1.2 Sağlık Hizmetleri Bölüm 2 Gençlik Danışma Birimi nce Yürütülen Hizmetler 27 Bölüm 3 Periyodik Sağlık Kontrolü Hizmetleri 35 Bölüm 4 Sağlık Merkezleri Web Sitesi 45 Bölüm 5 Sağlık Merkezlerinde 2004 Yılı İçerisinde 47 Gerçekleştirilmesi Planlanan Çalışmalar / Beklentiler EKLER EK-1 Yükseköğretim Kurumları Mediko-Sosyal 48 Sağlık Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği EK-2 Hacettepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve 56 Spor Dairesi Sağlık Merkezlerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönerge EK-3 Hacettepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve 68 Spor Dairesi Sağlık Merkezleri Sorumlu ve Çalışanları

4 4 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu

5 5 ÖNSÖZ Hacettepe Üniversitesi, ülkenin geleceğinin teminatı olan genç beyinlerin sevgi ve bilgi ile yoğurulduğu, Türkiye nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak, öğrencilerinin ve çalışanlarının fiziksel, ruhsal ve sosyal esenliğinin geliştirilmesinin sorumluluğunu omuzlarında hissetmektedir. Bu sorumluluğun bilinciyle öğrenci ve personelimize sunduğumuz sağlık hizmetinde de Daha ileriye, En iyiye ulaşmak dileğiyle Prof Dr. Tunçalp Özgen Rektör

6 6 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu GİRİŞ Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri; Merkez Kampusu, Beytepe Kampusu ve Ankara Devlet Konservatuvarı yerleşim birimlerinde kurulu üç merkez ve Keçiören de, Sosyal Hizmetler Yüksek Okulundaki bir sağlık ünitesinden oluşmaktadır. Sağlık Merkezleri, Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet göstermekte olup, Daire Başkanlığı, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü ne bağlıdır. Sağlık Merkezleri faaliyetleri, tarih ve sayılı Yükseköğretim Kurumları Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği (Ek-1) doğrultusunda yürütülmektedir. Tarihçe - Yapılanma Hacettepe Üniversitesi nde öğrenci ve personelin sağlık hizmeti almasını organize etmek üzere ilk birim hastanenin içinde kurulmuştur. Bu birimden vizite kağıdı alan öğrenci ve personel, hastanenin olanaklarından yararlanmışlardır. Öğrenci kafeterya binasının 1974 yılında açılmasından sonra, başkanlığını Sağlık İdaresi Yüksekokulu müdiresi Prof. Dr. Şule Bilir in yaptığı Mediko-Sosyal Merkezi oluşturulmuştur. Aynı tarihlerde hizmete açılan Beytepe Kampusu içinde de bir Mediko-Sosyal Merkezi kurulmuştur. Bu merkezlerde her bir merkezin ayrı sorumlu hekiminin yönetiminde Hacettepe Hastanesi nden bağımsız olarak öğrencilere sağlık hizmeti sunulmaya başlanılmıştır. Yüksek Öğretim Kurumları Mediko Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği nin 1984 yılında yürürlüğe girmesinden sonra Mediko- Sosyal Merkezleri, Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi ne bağlanmışlardır. Dairenin başkanlığına üniversite genel sekreter yardımcılığı görevinde bulunan Erdoğan Duru uzun bir süre vekalet etmiştir. Erdoğan Duru nun emekliye ayrılmasından sonra bu göreve getirilen Ecz. Nejat Ertürk halen Daire Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, 1999 yılında sağlık merkezlerinin yönetiminde daire başkanlığını desteklemek üzere tıp fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayşe Akın ı sağlık merkezlerinin koordinasyonunda görevlendirmiştir.

7 7 İDARİ YAPI FİZİK YAPI Merkez Kampusu Sağlık Merkezi Hacettepe Üniversitesi Rektörlük Binasının arkasında, öğrenci kafeteryası binası içinde yer almaktadır. Merkez 950 m 2 kullanım alanına sahiptir. Bu alan çeşitli büyüklükte 25 oda ve dört tuvaletten oluşmaktadır. On oda hekimler tarafından kullanılmaktadır. Diş hekimliği birimi üç odadan oluşmaktadır. İki oda sekreterlik birimi tarafından kullanılmaktadır. Hemşirelik, laboratuvar, röntgen birimlerinin birer odası mevcuttur. Bir odada psikolojik danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bir oda toplantı odası olarak ayrılmıştır. Üç oda depo olarak kullanılmaktadır. Bir oda hizmetli odası, bir oda da mutfak-çay odası olarak kullanılmaktadır.

8 8 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Beytepe Kampusu Sağlık Merkezi Eskişehir yolu üzerinde şehir merkezine 22 km uzaklıkta bulunan Beytepe Kampüsü içerisindedir. Sağlık merkezi kampüs içerisinde rektörlük binasının yanında yer almaktadır. Sağlık merkezi binası 3212 m 2 kapalı alan üzerinde 2 katlı bir binadır. Binanın 1. katında aşağıdaki oda ve birimler mevcuttur: Doktor odaları (22 adet) Acil müdahale odası Röntgen odası EKG odası Laboratuvar bölümü Diş hekimliği ünitesi Psikolog odası Fizyoterapist odası Uygulama eczanesi Sekreterlik, resmi yazılar, vezne Şoför odası Hizmetli odası Binanın ikinci katında, Periyodik Sağlık Kontrol (Check-Up) Ünitesi ve Gençlik Danışma Birimi hizmet vermektedir. Ankara Devlet Konservatuvarı Sağlık Merkezi Beşevler semtinde yer alan Ankara Devlet Konservatuvarı binası içinde hizmet vermektedir. Merkeze ait 6 oda bulunmakta, bunlar muayene odası, pansuman/ enjeksiyon odası, psikolog odası ve dinlenme odası olarak kullanılmaktadır. Her bir oda 15 m 2 alana sahiptir. Koridor ve tuvaletlerle birlikte toplam alan yaklaşık 150 m 2 dir.

9 9 Sağlık Merkezlerinin Görevleri Türkiye de Üniversitelerin Sağlık Merkezlerince verilecek sağlık hizmetleri, Yükseköğretim Kurumları Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği nin 11 nci maddesinde belirtilmiştir. Buna göre sağlık merkezleri: a) Üniversitenin bütün öğrencileri ile çalışanları, emeklileri ve çalışanların bakmakla yükümlü oldukları bireyleri için sağlık fişi düzenlemek; b) Üniversitedeki bütün öğrencileri imkanlar ölçüsünde her yıl bir defa zorunlu olarak sağlık kontrolünden geçirmek ve tespit edilen bulguları sağlık fişine işlemek; c) Öğrencilere gerektiği zaman koruyucu aşılar uygulamak; d) Öğrencilerle, üniversitede görevli diğer personel için; sağlıklarını korumak, bu konuda bilgilerini arttırmak ve eğitmek amacıyla konferanslar düzenlemek, ilgili filmleri göstermek ve gerekirse broşürler dağıtmak; e) Öğrencilerle diğer personelin muayeneleri ile ayakta tedavilerini yapmak; f) Yatırılarak inceleme ve tedavisi gereken hastaların, ilgili sağlık kuruluşuna gönderme işlemleri ile her türlü laboratuvar tahlilleri ve radyolojik incelemelerini yapmak veya yaptırmak; g) Öğrencilerin, bütçe imkanları ölçüsünde görevli hekimlerce saptanacak ilaç, gözlük, ortopedik cihaz vb. ihtiyaçları sağlamak; h) Duygusal sorunları olan öğrencilere, istek ve ihtiyaçlarına göre bireysel veya grupla psikolojik danışmanlık yapmak, bireyin önemli kararlar almasına, kendisini daha iyi tanımasına, çevresindeki insanlarla daha etkili ilişkiler kurmasına yardımcı olmak; i) Tedavi masrafları T. C. Emekli Sandığı ve Sosyal sigortalar Kurumu tarafından karşılanan öğrencilerin bu giderleri ile gözlük ve ortopedik araç masraflarının söz konusu kurumlar tarafından daireye ödenmesini sağlamak ile yükümlüdürler.

10 10 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Sağlık Merkezlerinde Verilmesi Gereken Hizmetler 1. Kişiye Yönelik Koruyucu Hizmetler Bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklama Üreme sağlığı / cinsel sağlık ve gençler için önemli olan diğer sağlık riskleri / sorunları ile ilgili danışmanlık ve erken tanı Sağlık eğitimi Sağlık taramaları 2. Birinci Basamak Tedavi Hizmetleri Medikal tanı ve tedavi hizmetleri Diş hekimliği hizmetleri Hemşirelik hizmetleri Acil Hizmetler 3. Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri 4. Çevreye Yönelik Koruyucu Hizmetler Kafeterya ve yurtların denetimi İşyeri ortamı risk değerlendirmesi Su sanitasyonu Atıkların kontrolü Sağlık merkezlerinde; uzman ve pratisyen hekimler, diş hekimleri, psikologlar, hemşireler, fizyoterapist, lab. teknisyenleri, röntgen teknisyenleri ve diğer idari destek personelleri olmak üzere çeşitli disiplinlere ait personel yukarıda sözü edilen hizmetleri her bir sağlık merkezinin sorumlu hekimi nin yönetiminde yürütmektedir.

11 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 11 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 1. Personel Sayısı ve Hizmet Kapsamındaki Nüfus Sağlık Merkezlerinde hizmet sunan personelin 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle dağılımı Tablo 1.1 de sunulmuştur. Tablo 1.1 Sağlık Merkezleri Personel Sayıları* (Aralık 2003) Personel Merkez Kampus Beytepe Kampusu Konservatuvar Toplam Hekim Diş Hekimi Eczacı** 2 2 Psikolog Hemşire Fizyoterapist 1 1 Biyolog 1 1 Lab.teknisyeni Rönt.Teknisyeni Diş teknisyeni EKG teknisyeni 1 1 Bilgisayar İşletmeni 1 1 Sekreter Hizmetli Veznedar 1 1 Eczacı Kalfası 1 1 Toplam * Kadrosu Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri kadrosunda olan dört hekim H.Ü. Hastanelerinde ve H.Ü. FTRYO nda görevli olarak çalışmaktadır. Bu tabloda yer verilmemiştir. ** Eczacılık Fakültesi kadrosunda yer almaktadırlar.

12 12 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Yıl ortasına kadar Merkez ve Beytepe Kampuslarında birer Dermatoloji uzmanı hizmet vermiştir. Dermatoloji uzmanlarından biri ücretsiz izine ayrılmış bulunmakta olup, diğer uzman Sağlık Merkezindeki görevinden ayrılmıştır. Tablo 1.1 de kadrosu bulunan, ancak kendisi izinde olan tek dermatoloji uzmanına yer verilmiştir. Beytepe Kampusunda mesai saatleri dışında ve tatil günleri kesintisiz acil sağlık hizmeti sunan birimde gece çalışan iki sözleşmeli hemşire de Beytepe Sağlık Merkezine ait hemşire sayılarına dahil edilmiştir. Merkez Kampus hekimlerinden biri haftanın belirli günlerinde Keçiören Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu nda sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu hekim Merkez Kampusunda da çalıştığından bu birimde belirtilmiş, Tablo 1.1 de Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu için ayrı bir sütun oluşturulmamıştır. Tablo 1.2 de Sağlık Merkezlerinde çalışan hekimlerin uzmanlık dallarına göre dağılımı verilmiştir. Merkezlerde hizmet sunan 23 hekimin 12 si uzman, 11 i pratisyen hekimdir. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları dışında bütün hekimler branş ayrımı yapmadan bütün hastalara bakmaktadır. TABLO 1.2 Sağlık Merkezlerinde çalışan Hekimlerin Uzmanlık Dallarına göre Sayısı (2003) Uzmanlık Dalı Sayı Aile Hekimliği Uzmanı 3 Halk Sağlığı Uzmanı 3 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 2 İç Hastalıkları Uzmanı 2 Dermatoloji Uzmanı 1 Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı 1 Pratisyen Hekim 11 Toplam Hekim Sayısı 23 Üniversitemiz sağlık merkezlerinin hizmet kapsamındaki nüfus, öğrenci, personel ve personelin bakmakla yükümlü olduğu ailelerinden oluşmaktadır. Bu nüfus 2003 yılı Aralık ayı tespitinde 45,698 kişidir. Yıl içerisinde hizmet kapsamındaki nüfus sayısında ufak oynamalar olmasına rağmen, bu çalışmada sabit kaldığı varsayılmıştır. Hizmet kapsamındaki nüfusun dağılımı Tablo 1.3 ve Şekil 1.1 de verilmiştir.

13 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 13 TABLO 1.3 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin Hizmet Kapsamlarındaki Nüfusun Dağılımı (2003) Öğrenci Personel Personel Ailesi Toplam Sayı % Sayı % Sayı % Sayı % Merkez Beytepe Konservatuvar SHYO (Keçiören) Toplam Şekil 1.1 Sağlık Merkezlerinin Hizmet Kapsamlarındaki Nüfusu (2003) II. Sağlık Hizmetleri Merkez Kampusu Sağlık Merkezi nde 2003 yılında hekime toplam kez başvurulmuştur. Başvuruların %29 u öğrencilere aittir. Başvuruların %38.5 i personel, %32.5 i personel ailesi tarafından yapılmıştır. Öğrenci başvurularının %4.2 si üniversite hastanesine sevk edilmiştir. Personel ve personel ailesi için sevk oranları sırasıyla %36.1 ve %53.5 dir (Tablo 1.4) yılında Maliye Bakanlığının Genel Bütçe Uygulama Talimatı gereği, personelin Hacettepe Hastanesi ne doğrudan başvurması engellendiğinden, birinci basamak statüsünde olan Sağlık Merkezlerinden hastaneye sevk talebi artmıştır. Hastalıkların %80-90 ının birin-

14 14 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu ci basamakta tedavi edilebilir olduğu kabul edilmesine rağmen, hem personelin eski alışkanlıklarından kolay vazgeçememesi, hem de Sağlık Merkezinde yürütülen bakım-onarım çalışmaları nedeniyle personel ve personel ailelerine ait sevk yüzdeleri beklenenin üzerinde gerçekleşmiştir. Tablo 1.4 Merkez Kampusu Sağlık Merkezi Hekime Başvuru Sayıları ve Sevk Yüzdeleri (2003) Hekime Başvuru Sevk Yüzdesi Sayı % (%) Öğrenci Personel Personel Ailesi Toplam Beytepe Kampusu Sağlık Merkezi nde 2003 yılı için toplam hekime başvuru sayısı dir. Bu başvuruların %47.1 i öğrencilere, %52.9 u personel ve ailelerine aittir. Öğrencilere ait başvuruların %3.8 i Hacettepe Hastanesine sevk edilmektedir. Personel ve ailelerine ait sevklerin imkansızlık nedeniyle bir dönem kaydı tutulamadığından sevk yüzdeleri verilmemiştir (Tablo 1.5). Tablo 1.5 Beytepe Kampusu Sağlık Merkezi Hekime Başvuru Sayıları ve Sevk Yüzdeleri (2003) Hekime Başvuru Sevk Yüzdesi Sayı % (%) Öğrenci Personel ve Ailesi Eksik veri Toplam Eksik veri Konsevatuvar Sağlık Merkezi hekimine 2003 yılında 2186 başvuru olmuştur. Bu başvuruların %15.9 u öğrencilere, %84.1 i personel ve ailelerine aittir. Personel ve ailelerinden %16.6 sı Hacettepe Hastanesi ne sevk edilmiştir. Başvuran öğrencilerin %0.3 ü ileri tetkik ve tedavi amacıyla hastaneye sevk edilmiştir (Tablo 1.6).

15 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 15 Tablo 1.6 Konservatuvar Sağlık Merkezi Hekime Başvuru Sayıları ve Sevk Yüzdeleri (2003) Hekime Başvuru Sevk Yüzdesi Sayı % (%) Öğrenci Personel ve Ailesi Toplam SHYO (Keçiören) Sağlık birimi hekimine 2003 yılında 783 başvuru olmuştur. Bu başvuruların 13.5 i öğrencilere, % 86.5 i personel ve ailelerine aittir. Başvuruların %7 si ileri tetkik ve tedavi amacıyla bir üst basamak sağlık kuruluşuna sevk edilmiştir (Tablo 1.7). Tablo 1.7 SHYO (Keçiören) Sağlık Merkezi Hekime Başvuru Sayıları ve Sevk Yüzdeleri (2003) Hekime Başvuru Sevk Yüzdesi Sayı % (%) Öğrenci Personel ve Ailesi Toplam Şekil 1.2 de Sağlık Merkezleri hekimlerine yapılan başvuruların dağılımı görülmektedir. Şekil 1.2 Sağlık Merkezlerine Ait Bir Yıllık Hekime Başvuru Sayıları (2003)

16 16 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Tablo 1.8 de yıllık hekime başvuruların o yıl için hizmet kapsamındaki nüfusa bölünmesi ile elde edilen yıllık kişi başına ortalama hekime başvuru sayıları sunulmuştur. Öğrenci başına ortalama hekime başvuru sayısı, Merkez Kampusu, Beytepe Kampusu, Konservatuvar ve SHYO (Keçiören) için sırasıyla 1.2, 1.3, 1.2 ve 0.2 dir. Personel ve ailesi başına hekime başvuru sayısı, Merkez Kampus Sağlık Merkezinde 1.8, Beytepe Kampusu, Konservatuvar Sağlık Merkezlerinde ve SHYO (Keçiören) da ise sırasıyla 3.8, 6.8 ve 5.2 olarak hesaplanmıştır. Konservatuvar personeli en fazla sağlık hizmeti kullanan grup olarak görülmektedir. Tablo 1.8 Sağlık Merkezlerine Ait Yıllık Ortalama Kişi Başına Hekime Başvuru Sayıları (2003) Yıllık Ortalama Kişi Başı Hekime Başvuru Sayısı Merkez Beytepe Konservatuvar SHYO (Keçiören) Öğrenci Personel ve Ailesi Toplam Merkez Kampusu Sağlık Merkezi diş hekimlerine 2003 yılında 5889 başvuru olmuştur. Bu başvuruların %37.8 i öğrencilere, %62.2 si personel ve ailelerine aittir. Öğrencilerin %3.4 ü ve personelin %86.2 si Diş Hekimliği Fakültesi ne sevk edilmiştir (Tablo 1.9). Tablo 1.9 Merkez Kampus Sağlık Merkezi Diş Hekimine Başvuru Sayıları ve Sevk Yüzdeleri (2003) Diş Hekimine Başvuru Sevk Yüzdesi Sayı % (%) Öğrenci Personel ve Ailesi Toplam Beytepe Sağlık Merkezi diş hekimlerine 2003 yılı boyunca 3968 öğrenci ve 3280 personel ve ailesine ait başvuru olmuştur. Sevk oranları sırasıyla %12.3 ve %29.9 dur (Tablo 1.10).

17 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 17 Tablo 1.10 Beytepe Sağlık Merkezi Diş Hekimine Başvuru Sayıları ve Sevk Yüzdeleri (2003) Diş Hekimine Başvuru Sevk Yüzdesi Sayı % (%) Öğrenci Personel ve Ailesi Toplam Tablo 1.11 de diş hekimine başvuru sayılarının hizmet kapsamındaki nüfusa bölünmesi ile elde edilen yıllık kişi başı ortalama diş hekimine başvuru sayıları verilmektedir. Merkez Kampusunda yıllık kişi başına ortalama diş hekimine başvuru sayısı öğrenciler için 0.25, personel ve aileleri için 0.27 dir. Beytepe Kampusu için aynı sayılar sırasıyla 0.22 ve 0.61 dir. Tablo 1.11 Sağlık Merkezlerine Ait Yıllık Kişi Başına Ortalama Diş Hekimine Başvuru Sayıları (2003) Yıllık Ortalama Kişi Başına Diş Hekimine Başvuru Sayısı Merkez* Beytepe Öğrenci Personel ve Ailesi Toplam * Konservatuvar ve SHYO (Keçiören) öğrenci, personel ve personel aileleri paydaya dahil edilmiştir. Merkez ve Beytepe Kampusları Sağlık Merkezleri laboratuvarlarında hemogram tam idrar tetkikleri ve gaita mikroskobisi yapılmaktadır. Merkez kampusu Sağlık Merkezinde ortalama her 100 başvurunun 21 ine tetkik istenirken, Beytepe Sağlık Merkezinde her 100 başvurunun 52 sine tetkik istenmektedir. Diğer bir ifade ile Merkez Kampusu Sağlık Merkezinde her 5 başvurudan birine, Beytepe Sağlık merkezinde ise her iki başvuradan birine laboratuvar tetkiki yapılmaktadır. Merkez Kampusu Sağlık Merkezi laboratuvarında 2003 yılında tetkik, Beytepe deki laboratuvarda , tetkik yapılmıştır (Tablo 1.12).

18 18 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Tablo 1.12 Sağlık Merkezleri Laboratuvarlarında Yapılan Tetkik Sayıları ve Hekim Başvurusu Başına Düşen Ortalama Tetkik Sayısı* (2003) Öğrenci Merkez Kampusu Personel ve Ailesi Beytepe Kampusu Toplam Öğrenci Personel ve Ailesi Toplam Laboratuvar Tetkik Sayısı Toplam Hekime Başvuru Sayısı Başvuru Başına Tetkik Sayısı Sağlık merkezlerinde verilen hemşirelik hizmetlerinin (enjeksiyon, pansuman, dikiş alma gibi) sayısı ve hekime başvuru başına düşen oranlar Tablo 1.13 te gösterilmiştir. Hekim başvurusu başına hemşirelik hizmeti en fazla Beytepe Kampusu Sağlık Merkezinde verilmektedir. Tablo 1.13 Sağlık Merkezlerinde Verilen Hemşirelik Hizmetlerinin Dağılımı (2003) Hemşirelik Hizmetleri Toplam Hekime Başvuru Sayısı Başvuru Başına Düşen Hemşirelik Hizmeti Merkez Beytepe Konservatuvar Toplam Hacettepe Sağlık Merkezlerinde verilen psikolojik danışmanlık hizmetleri incelendiğinde, Merkez Kampus ve Konservatuvarda birer psikolog tarafından sırasıyla 258 ve 189 danışmanlık verilmiştir. Merkez Kampusundaki psikologun yıl ortasında emekliye ayrılması nedeniyle Eylül ayından itibaren psikolojik danışma hizmeti bir süre için verilememiştir. Beytepe de iki psikolog tarafından verilen toplam danışmanlık sayısı 1296 dır. Sağlık merkezlerinin hizmet kapsamındaki

19 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 19 nüfus dikkate alındığında Konservatuvar da kişi başına yıllık ortalama 0.33 danışmanlık düşerken, Merkez Kampus ve Beytepe Kampusu nda bu sayı sırasıyla 0.01 ve 0.06 düzeyinde kalmaktadır (Tablo 1.14). Tablo 1.14 Sağlık Merkezlerinde Verilen Psikolojik Danışmanlık Hizmetlerinin Dağılımı (2003) Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Hizmet Kapsamındaki Nüfus Yıllık Ortalama Kişi Başına Düşen Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Merkez Beytepe Konservatuvar Toplam Beytepe Kampusu Sağlık Merkezi nde hem diş hem de tıbbî röntgen, Merkez Kampus Sağlık Merkezi nde ise sadece diş röntgeni çekilmektedir. Her 100 diş hekimliği başvurusu için Merkez de 30, Beytepe de ise 6 film kullanılmıştır (Tablo 1.15). Tablo 1.15 Merkezlerde Çekilen Röntgen Filmleri Sayısı (2003) Merkez Beytepe Film sayısı Başvuru başına film Film sayısı Başvuru başına film Tıbbi röntgen Diş röntgeni Ayrıca Beytepe Sağlık Merkezi nde 2003 yılında toplam 716 hastaya fizyoterapi hizmeti verilmiştir. Hizmet alan grubun %29.5 ini öğrenciler, %58.7 sini personel ve aileleri oluşturmaktadır (Tablo 1.16).

20 20 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Tablo 1.16 Beytepe Sağlık Merkezinde Verilen Fizyoterapi Hizmetinin Dağılımı (2003) Sayı % Öğrenci Personel Personel Ailesi Toplam Sağlık Merkezlerine 2003 yılında yapılan başvurular, bir önceki öğretim yılı ile karşılaştırıldığında tıbbî başvurularda, Merkez Kampusunda personel ve ailelerine ait başvuruların 2.5 kat arttığı görülmektedir (Tablo 1.17). Daha önce idari bölümden alınan muayene istek belgesi ile doğrudan hastaneye başvurmak mümkün iken, 2003 yılında Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatı ile getirilen birinci basamak sağlık kuruluşundan sevk edilmesi gerekliliği bu artışın nedenidir. Son dört yıllık hekime başvurular incelendiğinde, öğrenci başvurularında istikrarlı bir artış görülürken (Şekil 1.3), personel ve ailelerine ait başvurularda öğretim yılından sonra ani bir düşüş görülmektedir (Şekil 1.4). Bu düşüş hastayı görmeden talep edilen ilaç yazdırma uygulamalarının hekimlerin kararlı tutumları sonucu değiştirilmesinden kaynaklanmakta idi. Merkez kampusunda 2003 yılı için personel başvurularında görülen ani yükseliş ise yuklarıda sözü edilen Bütçe Uygulama Talimatının yürürlüğe girmesinden kaynaklanmaktadır. Merkez Tablo 1.17 Sağlık Merkezlerine 2003 Yılında Yapılan Tıbbi Başvuruların Bir Önceki Döneme Göre Farkı Beytepe Konservatuvar Öğretim Yılı 2003 Yılı Fark (%) Öğrenci Personel ve Ailesi Öğrenci Personel ve Ailesi Öğrenci Personel ve Ailesi Toplam

21 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 21 Şekil 1.3 Yıllara Göre Sağlık Merkezlerine Yapılan Öğrencilere Ait Tıbbi Başvurular Şekil 1.4 Yıllara Göre Sağlık Merkezlerine Yapılan Personel ve Personel Ailelerine Ait Tıbbi Başvurular Personel ve ailelerine ait diş hekimine başvurularda, Merkez Kampus Sağlık Merkezinde bir önceki öğretim yılına göre 2003 yılında 4.3 katlık bir artış olmuştur (Tablo 1.18, Şekil 1.5). Bu artış da Maliye Bakanlığı Bütçe Uygulama Talimatına bağlıdır. Daha önceki yıllarda sağlık merkezlerine uğramadan doğrudan Diş Hekimliği Fakültesi ne başvurulurken, artık birinci basamaktan sevk zorunlu

22 22 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu tutulmaktadır. Beytepe Sağlık Merkezinde belirgin bir artış olmaması, buradaki personelin ulaşım zorluğu nedeniyle diş ile ilgili sorunlarını sağlık merkezinde çözmeyi tercih etmesine bağlanabilir. Şekil 1.6, Merkez Kampusunda artan personel yükünün, öğrenci başvurularını olumsuz etkilediğini göstermektedir. Öğrenci başvuruları önceki yıla göre %36 lık bir azalma göstermektedir (Tablo 1.18). Arzu edilmeyen bu durumun nedenlerinin belirlenerek çözümlenmesi gerekmektedir. Tablo 1.18 Sağlık Merkezlerine 2003 Yılında Yapılan Diş Hekimliği Başvurularının Bir Önceki Döneme Göre Farkı Öğretim Yılı 2003 Yılı Fark (%) Merkez Öğrenci Personel ve ailesi Beytepe Öğrenci Personel ve ailesi Toplam Şekil 1.5 Sağlık Merkezlerinde Yıllara Göre Personel ve Ailelerine Ait Diş Hekimine Başvurular

23 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 23 Şekil 1.6 Sağlık Merkezlerinde Yıllara Göre Öğrencilere Ait Diş Hekimine Başvurular Tablo 1.19 da Sağlık Merkezlerinde yapılan laboratuvar çalışmalarının sayısı bir önceki öğretim yılı ile karşılaştırılmıştır. Genel olarak %2.2 lik bir artış olmakla birlikte; öğrencilere yapılan tetkik sayısı Merkez Kampusu Sağlık Merkezi nde 2003 yılında bir önceki yıla göre %20.6, Beytepe Kampusu Sağlık Merkezi nde %84.1 oranında artmıştır. Personel ve aileleri için yapılan tetkik sayıların da ise, Merkez Kampusta %55.9 luk bir azalma söz konusudur. Tablo 1.19 Sağlık Merkezlerinde 2003 Yılında Yapılan Tetkik Sayılarının Bir Önceki Döneme Göre Farkı Öğretim Yılı 2003 Yılı Fark (%) Merkez Öğrenci Personel ve ailesi Beytepe Öğrenci Personel ve ailesi Toplam Sağlık merkezlerinde öğretim yılı ve 2003 yılında verilen hemşirelik hizmetleri incelendiğinde (Tablo 1.20), Merkez Kampus Sağlık Merkezi nde öğrencilere ve personel ve ailelerine verilen hizmette yaklaşık %50 lik bir azalma olduğu görülmektedir. Buna karşılık Beytepe Sağlık Merkezi için yaklaşık %20 bir artış söz konusudur.

24 24 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Tablo 1.20 Sağlık Merkezlerinde 2003 Yılında Verilen Hemşirelik Hizmetlerinin Bir Önceki Döneme Göre Farkı Öğretim Yılı 2003 Yılı Fark (%) Merkez Öğrenci Personel ve ailesi Beytepe Öğrenci Personel ve ailesi Toplam H.Ü. Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığının 1 Ocak 2003 ile 31 Aralık 2003 tarihleri arasında toplam 1,146,791,594,000 TL lık sağlık harcaması olmuştur (Tablo 1.21). Sağlık merkezlerine 2003 yılında toplam 28,241 öğrenci başvurusu olduğu dikkate alındığında, öğrenci başvurusu başına hastaneye ödenen ileri tetkik ve eczanelere ödenen ilaç bedeli olarak yaklaşık 35,724,415 TL düşmektedir (Tablo 1.22). Daire başkanlığınca yapılan bütün harcamalar dikkate alındığında öğrenci başvurusu başına yaklaşık 40 milyon TL harcama yapılmıştır. Tablo 1.21 Daire Başkanlığınca Sağlık Merkezlerine Yapılan Harcamalar (1 Ocak 31 Aralık 2003) Yapılan Harcamalar TL Öğrenci tedavi ve tetkik giderleri 343,612,194,000 Ezcacılık Fakültesi ne ödenen ilaç 571,556,000,000 Dış eczanelere ödenen ilaç 93,725,000,000 Diş Hekimliği Fakültesi ne Ödenen 22,783,000,000 Medikal malzeme ve optik 14,962,000,000 Diş Hekimliği sarf malzemesi 6,733,800,000 Sağlık sarf malzemesi 26,081,150,000 Diğer sarf malzemeleri (röntgen filmi, Periyodik Sağlık Kontrolü Ünitesi malzemesi vb.) 33,732,600,000 Sağlık demirbaş malzemeleri 33,605,850,000 Toplam 1,146,791,594,000

25 Bölüm 1 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezlerinin 2003 Yılı Çalışma Raporu 25 Tablo 1.22 Hekime Yapılan Öğrenci Başvurusu Başına Düşen Tedavi, Tetkik ve İlaç Harcaması Başvuru Sayısı Harcama (TL) Başvuru Başına Harcama (TL) 28,241 1,008,893,194,000* 35,724,415 28,241 1,146,791,594,000** 40,607,330 * 2003 yılında Daire Başkanlığınca yapılan ilk üç kalem harcama esas alınmıştır. ** Tüm harcamalar göz önüne alınmıştır.

26

27 Bölüm 2 Hacettepe Üniversitesi Beytepe ve Merkez Kampüs Gençlik Danışma Birimleri nin Çalışmaları 27 Bölüm 2 Hacettepe Üniversitesi Beytepe ve Merkez Kampus Gençlik Danışma Birimleri nin Çalışmaları 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü ve Dicle Üniversitesi birinci sınıf öğrencilerinde Gençlerin Cinsel Sağlık / Üreme Sağlığı sorunlarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla bir araştırma yapılmış, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü nden 1789, Dicle Üniversitesi nden 1877 öğrenci ile görüşülmüştür. Tablo 2.1 de araştırmanın bazı dikkat çekici sonuçları görülmektedir: Tablo 2.1 Hacettepe ve Dicle Üniversitelerindeki Öğrencilerin Üreme/Cinsel Sağlık Konusunda Hizmet Alma Durumları ve Beklentileri (2001) ÜS/CS Bilgi aldıkları Kaynak (%) Kitap/Dergi Akran/Arkadaş Dr./Psikolog Bilgi Almayı Tercih Ettikleri Kaynak (%) Dr./Psikolog Kitap/Dergi Akran/Arkadaş Hizmet Alma Durumu (%) Hizmet Alan Danışmanlık Alan Hizmet Alınan Yer (%) Üniversite Sağlık Merkezi Özel Kuruluş Hizmet Almak İstenen Yer (%) Okullar/Üniversite Üniversite Sağlık Merkezleri Bağımsız Danışma Merkezleri Hastaneler Sağlık ocakları H Ü D Ü

28 28 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Tablodan da görüleceği gibi iki üniversitenin sonuçları çok benzerlikler göstermektedir. Her iki grup da Üreme Sağlığı/Cinsel Sağlık (ÜS/CS) konusundaki bilgilerini çoğunlukla kitaplar, dergiler ile akran ya da arkadaşlarından aldıklarını söylemelerine karşın, hekim ya da psikologdan bilgi almak istemektedirler. Çok büyük bir çoğunluğu bu konuda hizmet almamakta, hizmet alanların da çoğu özel sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Oysa çok büyük bir bölümü hizmeti okullardan/üniversitelerden ve üniversite sağlık merkezlerinden almak istemektedir. Öğrenciler, alacakları hizmetten beklentilerini de şöyle sıralamışlardır: - Başvurular/kayıtlar saklı tutulmalıdır, - Danışmanlık ve tedaviyi kapsamalıdır, - Kolay ulaşılabilmelidir, - Hem kişisel hem de toplu hizmet alınabilmelidir, - Kadına kadın/erkeğe erkek uzman hizmet vermelidir, - Kampüste bilgilendirici toplantılar ve duyurular yapılmalıdır. Bu araştırmadan edinilen sonuçların ışığında; ÜS/CS hizmetleri verecek birimlere duyulan gereksinim göz önüne alınarak, H.Ü. Rektörlüğüne bağlı bir birim olan, Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM) nin koordinasyonunda Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) nin destekleriyle Hacettepe Merkez ve Beytepe Sağlık Merkezleri nde Gençlik Danışma Birimleri oluşturulmuştur. Her iki Sağlık Merkezi nde hizmeti sunacak 2 hekim, 1 psikolog (toplam 4 hekim, 2 psikolog) konuya özel olarak eğitilmiştir. Ayrıca, her iki merkezden çalışma ekibindeki birer hekime Aile Planlaması (AP) sertifikalandırma eğitimi verilmiştir. Gençlik Danışma Birimleri ; Merkez, Beytepe Kampüsleri ve Konservatuvar da öğrencilere yapılan tanıtım toplantıları ile 01 Nisan 2003 tarihinden başlayarak klinik hizmet ve danışmanlıkla ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Tablo 2.2 de Gençlik Danışma Birimleri ne (GDB) başvuruların sayısı ve cinsiyete göre dağılımı izlenmektedir. Bu sayılar tarihleri arasındaki dokuz aylık süreyi kapsamaktadır. Tablo 2.2 Gençlik Danışma Birimleri ne Başvuranların Sayısı ve Cinsiyete Göre Dağılımı ( ) Beytepe Merkez Toplam Kız Erkek Toplam Başvuru Sayısı

29 Bölüm 2 Hacettepe Üniversitesi Beytepe ve Merkez Kampüs Gençlik Danışma Birimleri nin Çalışmaları 29 Tablo da görüldüğü gibi üreme sağlığı ile ilgili konularda başvuran erkek öğrencilerin sayısı çok azdır. Nedenlerinin araştırılması gereken bu durum ile ilgili, muhtemelen erkeklerin üreme sağlığı/cinsel sağlık konularında daha çekingen oldukları, bu tür sorunlarını paylaşmakta güçlük çektikleri ya da bu konuda kızlara daha fazla sorumluluk düştüğünü düşünmeleri gibi nedenler akla gelmektedir. Tüm öğrencilere bölümlerine gidilerek ve sağlık merkezlerine kişilik gruplar halinde davet edilerek tanıtım çalışmaları sürdürülmektedir yılı içerisinde 6 kez çeşitli sağlık sorunlarının ele alındığı bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. Bu toplantılara katılım oldukça yoğun olup, bölümlerin talepleri belirli bir programla karşılanmaktadır. Öğrencilerin başvuruları sırasında kullandıkları gebeliği önleyici yöntem kullanma durumları incelendiğinde (Tablo 2.3), etkili yöntem kullananların sayısının çokluğu olumlu bulunmakla birlikte, cinsel yaşamı olan pek çok öğrencinin yöntem kullanmaması düşündürücüdür. Böyle örnekler Gençlik Danışma Birimleri nin kurulmasının ne kadar yararlı olduğu konusunda önemli bir göstergedir. Tablo 2.3 Gençlik Danışma Birimleri ne Başvuranların Başvuru Sırasında Yöntem Kullanma Durumları ( ) Korunma Yöntemi Beytepe Merkez Toplam Gereksiz (Gebelik riski yok) Yöntem kullanmayan (Gebelik riskinde) Kondom Kombine Oral Kontraseptif aylık iğne 5-5 Geri çekme Toplam 332* * Birden fazla yöntem kullanan kişiler nedeniyle başvuru sayısından fazladır. Üreme sağlığı ile ilgili bir konuda sorunu olan öğrenciler Sağlık Merkezleri ne başvurduğunda, ya ilk başvuru yeri olan sekreterlikten (eğer yakınmalarını söylemişlerse), ya GDB de çalışanlar dışındaki hekimlerin yönlendirmesiyle ya da doğrudan GDB ne başvurmaktadırlar (Tablo 2.4). Tekrarlayan başvurular ve öğrencilerin birbirinden bilgi almaları sonucunda, doğrudan başvuruların sayısı giderek artmaktadır.

30 30 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Tablo 2.4 Gençlik Danışma Birimleri ne Başvuranların Başvuru Şekillerine Göre Dağılımı ( ) Başvuru Şekli Beytepe Merkez Toplam Sağlık Merkezi ne başvuru Rutin Muayene Birimi nden yönlendirilme GDB ye doğrudan (şikayet nedeniyle) GDB ye doğrudan (bilgi/koruyucu yöntem almak için) Toplam 320* * Birden fazla başvuru şekli olanlar nedeniyle toplam başvuru sayısından fazladır. Tablo 2.5 de GDB lere başvuran olguların dağılımı izlenmektedir. Görüldüğü gibi, her iki merkezde de en sık başvuru genital yol enfeksiyonları (vaginit ve servisit) nedeniyledir. Bu enfeksiyonlar içinde en önemlisi cinsel yolla bulaşanlardır. Bu olgular, sayıları az görünmekle birlikte, tedavi edilmediklerinde ilerlemiş enfeksiyonlar ve diğer ciddi sonuçları olduğundan, saptanmış olmaları çok önemlidir. Genital siğiller (kondüloma aküminata, molluscum kontagiosum saptanmıştır) de az görülmesine karşılık prekanseröz (kansere dönüşebilen nitelikte) oldukları için, saptanmaları çok önemlidir. Tablo 2.5 Gençlik Danışma Birimleri ne Başvuran Olguların Dağılımı ( ) Olgular Beytepe Merkez Toplam Vaginit Servisit Genital siğil 2-2 PID şüphesi Adet düzensizliği Adet gecikmesi (gebelik şüphesi) İstenmeyen gebelik Abortus (düşük) 3-3 Acil kontrasepsiyon Hymen muayenesi Hirsutismus (aşırı kıllanma) Polikistik over 3-3 Meme yakınmaları Adet sancısı Erkekte ürogenital semptomlar Psikoterapi (Üreme sağ./cinsel sağ.nedenli) Üriner enfeksiyon Diğer Toplam* * Bir kişide birden fazla yakınma olabildiğinden ve yalnızca danışmanlık veya kontraseptif almak için gelenler tabloda yer almadığından, toplamlar başvuru sayısı ile uyumlu değildir.

31 Bölüm 2 Hacettepe Üniversitesi Beytepe ve Merkez Kampüs Gençlik Danışma Birimleri nin Çalışmaları 31 En istenmedik durumların başında istenmeyen gebelikler gelmektedir. Beytepe Sağlık Merkezi ne gebelik şüphesi ile başvuran 22 kişiden 6 sında, Merkez Kampusu Sağlık Merkezi ne gebelik şüphesi ile başvuran 10 kişiden 6 sında gebelik saptanmış olup, sonlandırılması konusunda yardımcı olacak merkezlere sevkleri sağlanmıştır. Bu olgular da GDB nin gerekliliği konusunda çarpıcı örneklerdir. Tablo 2.6 da Gençlik Danışma Birimlerine olan başvuruların sonuçları görülmektedir. Sevk edilen hastaların çoğundan geri bildirim alınamamaktadır. Geri bildirim alınması, daha sonraki çalışmalar için yönlendirici olacağından önemlidir. Bu nedenle bu sorunun çözülmesi için çaba gösterilmektedir. Tablo 2.6 Gençlik Danışma Birimleri ne Başvuruların Sonuçları ( ) Sonuçlar Beytepe Merkez Toplam Danışmanlık verilen kişi Reçete verilen kişi Sevk edilen kişi Korunma yöntemi verilen kişi Broşür verilen kişi Toplam* * Başvurular birden fazla şekilde sonuçlanabildiği için toplamlar başvurulardan fazladır. GDB nin en önemli işlevlerinden biri, gebelikten koruyucu yöntemleri (oral kontraseptif, kondom, rahim içi araç) ücretsiz olarak dağıtmak ya da uygulamaktır. Tablo 2.7 de gebeliği önleyici yöntem verilen kişi sayısı görülmektedir. Tablo 2.7 Gençlik Danışma Birimleri nde Gebelikten Koruyucu Yöntem Verilen Kişilerin Dağılımı ( ) Yöntem Beytepe Merkez Toplam Kondom Oral kontraseptif Toplam

32 32 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Gençlik Danışma Birimlerinde verilen danışmanlık hizmetlerinin ve dağıtılan broşürlerin kapsadığı konular Tablo 2.8 de belirtilmiştir. Tablo 2.8 Gençlik Danışma Birimleri nde Verilen Danışmanlık Hizmetlerinin ve Dağıtılan Broşürlerin İlgili Oldukları Konular Danışmanlık Konuları Broşür Konuları - Gençlik Dönemi - Hizmetin Tanıtımı - Üreme Sağlığı - Üreme Sağlığı/Cinsel Sağlık - Cinsel Sağlık - Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar - Gebelikten Korunma Yöntemleri - Gebelikten Korunma Yöntemleri - Meme Muayenesi - Doğal Korunma Yöntemleri - Sigara - Gebeliği Önleyici Haplar - Beslenme - Gebelikten Koruyucu İğneler - Psikolojik Sorunlar - Bariyer Yöntemler - Hijyen - Kendi Kendine Meme Muayenesi - Diğer: Yönteme özel danışmanlık, izlem danışmanlığı Her başvuran öğrenciye Memnuniyet Anketi verilmekte, adını yazmadan koridordaki kapalı bir kutuya atması söylenmektedir. Bu anketler incelendiğinde; her iki merkezde de öğrencilerin tamamı bu hizmetten çok memnun kaldığını, arkadaşlarına da önereceğini belirtmektedir. Aşağıda öğrencilerin bu anketlere verdikleri yanıtlardaki ifadelerinden örnekler verilmiştir: - Sorularımın yanıtını alıyorum, - Çok iyi bir ilgi, - Beni rahatlatmayı başarabildiler, - Güven verici olmaları ve yargılamamaları, - Rahat muayene olabileceğim bir yer, - Güvenli, güleryüzlü ve anlayışlı hizmet-rahatlatıcı ve hijyenik, - Bilinçlendiriyor, - Sorunlarıma gerçekten yardımcı olabileceklerini düşünüyorum, - Hizmet verenlerin çok bilgili olduğunu düşünüyorum. Bu ifadeler, başlangıçta yapılan araştırmadaki öğrencilerin beklentilerinin karşılandığını düşündürmektedir. Görüldüğü gibi tarihinde çalışmaya başlayan Gençlik Danışma Bi-

33 Bölüm 2 Hacettepe Üniversitesi Beytepe ve Merkez Kampüs Gençlik Danışma Birimleri nin Çalışmaları 33 rimleri nde öğrencilere Üreme Sağlığı/Cinsel Sağlık konularında danışmanlık ve klinik hizmetler verilmekte, ücretsiz olarak gebelikten korunma yöntemleri dağıtılmaktadır. Gerekli olduğu durumlarda öğrenciler ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir. Gençlik Danışma Birimleri ni tanıtıcı posterler kampusların muhtelif yerlerine asılarak, bütün öğrencilerin birimlerden haberdar olması sağlanmıştır yılında yapılan araştırma sonuçları ve Gençlik Danışma Birimleri ne başvuran öğrencilerin geri bildirimleri göz önüne alındığında, yapılan çalışmaların zamanlamasının uygun ve gerekli olduğu düşünülmektedir.

34

35 Bölüm 3 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü (Check-up) Ünitesi (PSKÜ) 35 Bölüm 3 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü (Check-up) Ünitesi (PSKÜ) H.Ü. Sağlık Merkezlerinin temel amacı öğrenci, personel ve yakınlarına temel sağlık hizmetleri sunarak onların sağlıklarını korumak, erken tanı ve erken tedavi ile sağlıklarını iyileştirmektir. Bu amaç doğrultusunda tarihinde itibaren H.Ü. Rektörlüğü nün yönlendirmeleriyle H.Ü. Beytepe Sağlık Merkezinde Periyodik Sağlık Kontrolü (Check-up) Ünitesi (PSKÜ) hizmet vermeye başlamıştır. Görevli Personel Bir hekim (3 hekim dönüşümlü olarak çalışmaktadır) Bir hemşire İki sekreter Bir hizmetli Çalışma Yöntemi Sabah 09:00 12:00 arasında 4 erkek veya 3 kadın (dosya çıkarılması, anamnez ve fizik muayene) Öğleden sonra 13:30 14:15 arasında 1 kişi (dosya çıkarılması, anamnez ve fizik muayene) Öğleden sonra 14:30 17:00 arasında tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi. H.Ü. Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü Ünitesi nin 2003 yılı çalışmaları 2003 yılında H.Ü. Beytepe Kampüsünde görev yapan akademik ve idari personel listesi çıkartılıp bu listeye göre 65 yaştan başlayarak 40 yaşa doğru hergün beş

36 36 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu kişi Periyodik Sağlık Kontrolü ünitesi sekreteri tarafından davet mektubu ile Periyodik Sağlık Kontrolü yaptırmak üzere davet edilmiştir. Beytepe Sağlık Merkezi PSK Ünitesine randevu saatinde gelen akademik veya idari personele ünite sekreteri tarafından periyodik sağlık kontrolü dosyası çıkarılmış ve hasta sorgulama formları doldurulmuştur. Daha sonra ünite hemşiresi kişinin kan basıncı, ateş, ağırlık ve boy ölçümlerini yapıp vücut kütle indeksi (VKİ) ni saptayarak kişiden kan almıştır. Bundan sonra hekim tarafından kişinin hasta sorgulama formu gözden geçirilerek sistem sorgulaması ve dahili fizik muayenesi yapılmıştır. Kadın personelden hekim servikal smear alarak gerekli formu doldurmuştur. Beytepe Sağlık Merkezinde yapılamayan tetkikler H.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılmıştır. Her iki cinsiyet için istenen tetkikler genel tarama (glukoz, total protein, albumin, BUN, kreatinin, ALT, AST, alkalen fosfataz, total bilirubin, Na, K, Ca ve P), hemogram (12 parametre), sedimentasyon, lipid profili (total kolesterol, HDL, LDL, VLDL, trigliserid), açlık kan şekeri (AKŞ), HBsAg, antihbs, HCV, HIV, tam idrar tetkiki (TİT), elektrokardiogram (EKG) ve arka ön akciğer grafisi (PA akciğer grafisi) dir. Bunlardan TİT, EKG ve PA akciğer grafisi Beytepe Sağlık Merkezinde yapılmış, diğerleri için kanlar yine bu merkezde sabah saat arasında alınarak, saat da bir araçla H.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesine götürülmüş ve orada çalışılmıştır. Kadınlardan hekim tarafından alınan servikal smear preparatı her hafta cuma günü ünite hizmetlisi tarafından H.Ü. Tıp Fakültesi Sitoloji Bölümüne götürülerek değerlendirilmesi sağlanmıştır. Yine kadınlar bilateral mammografi ve çift bölge kemik dansitometresini H.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesinde yaptırmıştır. Erkeklerden total PSA için de kan alınmıştır. Bütün sonuçlar toplandıktan sonra kişi bunlarla birlikte hekim tarafından değerlendirilmiş, ön tanılar saptanmıştır. Eğer saptanan sorun üst uzmanlık dallarının incelemesini gerektiriyorsa kişi H.Ü. Tıp Fakültesinin ilgili bölümüne yönlendirilmiştir. Periyodik sağlık kontrolü yaptırmak üzere H.Ü. Beytepe Sağlık Merkezine davet edilenlerden randevusuna gelemeyeceğini bildirenlere ünite sekreteri tarafından tekrar randevu verilmiştir. Gelen personelin kayıtları bilgisayar ortamında tutulmuştur. H.Ü. Beytepe Sağlık Merkezi PSKÜ nde 2004 yılında yaş arasındaki akademik ve idari personele da periyodik sağlık kontrolü yapılması planlanmıştır.

37 Bölüm 3 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü (Check-up) Ünitesi (PSKÜ) 37 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü Ünitesi (PSKÜ) nin 2003 Yılı Sonuçları H.Ü. Beytepe Sağlık Merkezi PSKÜ nde 2003 yılında 584 (%58,5) ü akademik, 413 (%41,5) ü idari olmak üzere toplam 997 personele periyodik sağlık kontrolü yapılması planlanmıştır (Tablo 3.1). Tablo 3.1 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sağlık Merkezinde Periyodik Sağlık Kontrolü Yapılması Planlanan 40 Yaş Üstü Tüm Personelin ( / Tarihleri Arasında) Dağılımı Personel Erkek Kadın Toplam Sayı % Sayı % Sayı % Akademik , , ,5 İdari , , ,5 Toplam , , ,0 Davet edilen 997 personelin 760 ı (%76.2) PSK ünitesine gelmiş ve periyodik sağlık kontrolü yapılarak sonuçları değerlendirilmiştir (Tablo 3.2). Periyodik sağlık kontrolü sonuçları değerlendirilen 760 kişinin 274 ü kadın (%36.1), 486 sı erkektir (%63.9). Tablo 3.2 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü Ünitesine Davet Edilen ve Gelen Personelin Dağılımı ( / Tarihleri Arasında) Personel Davet Edilen Gelen Gelme Oranı Sayı %* Sayı %* % Kadın , ,1 80,8 Erkek , ,9 73,8 Toplam , ,0 76,2 * Sütun yüzdesi. PSKÜ nde 2003 yılında saptanan ön tanılar arasında toplamda kardiyovasküler sistem hastalıkları (%33,7) ilk sırada olup bunu kas-iskelet sistemi hastalıkları (%13,5) izlemiştir. Cinsiyete göre değerlendirildiğinde birinci sırada kadınlarda kas-iskelet sistemi hastalıkları (26,8), erkeklerde kardiyovasküler sistem hastalıklarının (%38,8) olduğu görülmüştür (Tablo 3.3).

38 38 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Tablo 3.3 H.Ü. Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü Ünitesi 2003 Yılı Periyodik Sağlık Kontrolü Sonuçlarının Ön Tanılara Göre Dağılımı Ön Tanılar Kadın Erkek Toplam Sayı % Sayı % Sayı % Kardiyovasküler Sistem Hastalıkları Kas İskelet Sistemi Hastalıkları Enfeksiyon Hastalıkları Endokrin Hastalıkları Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Genitoüriner Sistem Hastalıkları Deri Hastalıkları Normal Bulgu Kulak - Burun - Boğaz Hastalıkları Meme Hastalıkları Cerrahi Müdahale Gerektiren Hastalıklar Nefrolojik Hastalıklar Hematolojik Hastalıklar Psikiyatrik Hastalıklar Nörolojik Hastalıklar Göğüs Hastalıkları Göz Hastalıkları Toplam * * Kişiler bir veya birden fazla tanı almıştır. Periyodik Sağlık Kontrolü Ünitesinde 2003 yılında konan ön tanılar arasında hiperlipidemi (%22.6), hipertansiyon (%6.0), osteopeni/osteoporoz (%4.2/%3.2), obezite (%6.0) ve benign prostat hipertrofisi (%2.6) sıklıklarıyla dikkat çekmektedir (Tablo 3.4).

39 Bölüm 3 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü (Check-up) Ünitesi (PSKÜ) 39 Tablo 3.4 H.Ü. Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü Ünitesi 2003 Yılı Sonuçlarının Ön Tanılara Göre Dağılımı Kadın Erkek Toplam Ön Tanılar Sayı %* Sayı %* Sayı %* Kardiyovasküler Hastalıklar Hiperlipidemi HT Varis ASKH Sinüzal Bradikardi Kapak Hastalığı Diğer Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları Osteopeni Osteoporoz Osteoartrit Lumbal Herni Gonartroz Servikal Herni Fibromyalji Diğer Enfeksiyon Hastalıkları Hepatit B Doğal Bağışıklığı İYE Hepatit B Taşıyıcılığı Diğer Endokrin ve Metabolik Hastalıklar Obezite Nodüler Guatr DM Hipertroidi Diğer GİS Hastalıkları Karaciğerde Yağlanma KCFT Yüksekliği GÖR P. Ulcus Gilbert Sendromu Gastrit Diğer

40 40 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu Ön Tanılar Kadın Erkek Toplam Sayı %* Sayı %* Sayı %* Genito Üriner Sisem Hastalıkları BPH Premenopoz Myom Menopoz Ürolitiazis Diğer Deri Hastalıkları Onikomikoz Allerjik Dermatit T.Corporis Kserodermi Diğer KBB Hastalıkları Allerjik Rinit Sinüzit Menier Septum Deviasyonu Diğer Meme Hastalıkları Fibrokistik Hastalık Memede Displazik Değişim Meme Ca Nefrolojik Hastalıklar Böbrekte Basit Kist Mikrohematüri Böbrek Tüm Cerrahi Hastalıklar Hemoroid Lipom İnguinal Herni Diğer Hematolojik Hastalıklar Anemi Lökopeni Psikiyatrik Hastalıklar Depresyon Anksiyete Panik Atak Diğer

41 Bölüm 3 Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü (Check-up) Ünitesi (PSKÜ) 41 Ön Tanılar Kadın Erkek Toplam Sayı %* Sayı %* Sayı %* Göğüs Hastalıkları Astım Asbestoz Sağ Hiler Dolgunluk Samter Sendromu Nörolojik Hastalıklar Migren Serebrovasküler olay Göz Hastalıkları Glokom Allerjik Konjonktivit Üveit Kurugöz Normal Bulgu Normal Bulgu Toplam * Sütun yüzdesi Tablo 3.5 ve Tablo 3.6 da periyodik sağlık kontrolü sonucunda erkeklerde ve kadınlarda konulan yeni tanıların dağılımı verilmektedir. Erkeklerde hiperlipidemisi olanların %68 ine, aterosklerotik kalp hastalığı riski olanların %68.7 sine, obezitesi olanların %93.3 üne, hipertansiyonu olanların %17.1 ine bu tanılar periyodik sağlık kontrolü sırasında konmuş olup, bu kişilerin mevcut bulgu/hastalıklarla ilgili daha önceden bilgileri/tanılarının mevcut olmadığı belirlenmiştir. Yine aynı şekilde hepatit B geçirerek doğal bağışıklık kazanan erkeklerin %92.9 u bunu yeni öğrenmiştir (Tablo 3.5).

42 42 Hacettepe Üniversitesi Sağlık Merkezleri Çalışma Raporu TABLO 3.5 H.Ü. Beytepe Sağlık Merkezi Periyodik Sağlık Kontrolü Ünitesinde Erkeklerde Periyodik Sağlık Kontrolü Sonucu Konan Ön Tanıların Daha Önce Bilinme Durumu (N=486) Ön Tanı Daha Önce Bilinen Yeni Tanı n Prevelans Sayı %* Sayı %* %** Hiperlipidemi Hepatit B Doğal Bağışıklığı Hipertansiyon Obezite Benign Prostat Hipertrofisi Transaminaz Yüksekliği Diabetes mellitus Aterosklerotik Kalp Hastalığı * Satır yüzdesi ** N=486 üzerinden yüzde alınmıştır. Kadınlarda, hiperlipidemisi olanların %60.5 ine, osteopenisi olanların %78.9 una, osteoporozu olanların %21.3 üne obezitesi olanların %81.5 ine söz konusu tanılar periyodik sağlık kontrolü sırasında konmuştur. Hepatit B geçirerek doğal bağışıklık kazandıklarını öğrenen kadınların %83.3 ü bunu periyodik sağlık kontrolü sonucunda öğrenmişlerdir. Daha önce hipertansif olduğu söylenen bir (%3.8) kişinin yapılan muayene ve tetkikler sonucunda halen hipertansiyonu olmadığı saptanmıştır.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: 03.02.1984 Resmi Gazete Sayısı: 18301) BÖLÜM 1 Kuruluş, Kapsam ve Tanımlar Kuruluş

Detaylı

Değerli öğrenciler Hacettepe Üniversitesine hoş geldiniz.

Değerli öğrenciler Hacettepe Üniversitesine hoş geldiniz. SAĞLIKLI BİREY Değerli öğrenciler Hacettepe Üniversitesine hoş geldiniz. Dr.Semih Leloğlu Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi Öğrenci Sağlık Merkezi Dünya Sağlık Örgütü tanımına göre Sağlık, sadece

Detaylı

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1 HİZMET KAPSAMI: Aile Hekimliği Anabilim Dalı yaş, cinsiyet, yakınma, hastalık ayrımı yapmaksızın, yaşamın bütün evrelerinde ve süreklilik içinde, sağlığın

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BÖLÜM 1 Kuruluş, Kapsam ve Tanımlar Kuruluş ve Kapsam MADDE 1. Bu Yönetmelik 2547 sayılı Kanun un 2880

Detaylı

MEDİKOSOSYAL MERKEZİ

MEDİKOSOSYAL MERKEZİ MEDİKOSOSYAL MERKEZİ Medikososyal Merkezi Üniversitemizdeki Medikososyal Merkezi, sağlık ya da psikolojik ve sosyal sorunlarınız konusunda yardım alabileceğiniz bir birimdir. Medikososyal Merkezi 2 Uzman

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MEDİKO-SOSYAL VE GENÇLİK DANIŞMA MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MEDİKO-SOSYAL VE GENÇLİK DANIŞMA MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MEDİKO-SOSYAL VE GENÇLİK DANIŞMA MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı,

Detaylı

Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Sorunlar ve Çözüm Önerileri Bir Evde Sağlık Hizmeti Örneği Olarak: SAMSUN Sorunlar ve Çözüm Önerileri Doç.Dr.Erdinç Yavuz Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Sunum Planı q Samsun da evde sağlık hizmetleri

Detaylı

Check-up. dedigin. Kişiye ve yaşa özel check-up ile kontrol ü sağlamaktır.

Check-up. dedigin. Kişiye ve yaşa özel check-up ile kontrol ü sağlamaktır. Check-up guven dedigin ~ Kişiye ve yaşa özel check-up ile kontrol ü sağlamaktır. Erken tanı ile kontrol elimizde! Uz. Dr. Yavuz Maşrabacı Güven Çayyolu Sağlık ve Yaşam Kampüsü Uz. Dr. Bekir Yazan Güven

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, öğrencilerin beden ve ruh sağlığını

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Merkez (Hastane): Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini,

YÖNETMELİK. b) Merkez (Hastane): Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini, 19 Ocak 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28887 Turgut Özal Üniversitesinden: YÖNETMELİK TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

İYTE SAĞLIK HİZMETLERİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE

İYTE SAĞLIK HİZMETLERİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE İYTE SAĞLIK HİZMETLERİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu yönergenin amacı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak

Detaylı

Babalar Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir

Babalar Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir Babalar Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir Anneler ve Babalar Günlerinde Sevdikleriniz İçin Özel Programlarımız Babalarımıza Özel... 40 Yaş Üstü Erkek Sağlık Taraması

Detaylı

KANSER ERKEN TANI VE TARAMA PROGRAMI

KANSER ERKEN TANI VE TARAMA PROGRAMI KANSER ERKEN TANI VE TARAMA PROGRAMI Hasta Adı - Soyadı: Cinsiyet: K E Hasta ID No: Doğum Tarihi: Baba Adı: Kimlik No: Sayın Hastamız, Bu form, size uygulanması planlanan erken tanı ve tarama programının

Detaylı

UFUK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ YÖNERGESİ

UFUK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ YÖNERGESİ (Senatonun 02.11.25.03/3 ve Mütevelli Heyetin 02.11.27.08/2 sayılı kararı) UFUK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde l- Bu yönergenin amacı,

Detaylı

Dünyada genç nüfusun hızla artmasıyla birlikte, bu grubun sağlık gereksinimleri

Dünyada genç nüfusun hızla artmasıyla birlikte, bu grubun sağlık gereksinimleri DERLEME Hacettepe T p Dergisi 2007; 38:153-158 Hacettepe Üniversitesi sa l k merkezlerinde genç dostu sa l k hizmet modeli Sare M hç okur 1, Sibel K ran 1, Ensar Özk z kl 1, Dr. Ayhan Al 1, Ayfle Ak n

Detaylı

ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAĠRE BAġKANLIĞI MEDĠKO- SOSYAL VE GENÇLĠK DANIġMA MERKEZĠNĠN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI YÖNERGESĠ

ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAĠRE BAġKANLIĞI MEDĠKO- SOSYAL VE GENÇLĠK DANIġMA MERKEZĠNĠN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI YÖNERGESĠ ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAĠRE BAġKANLIĞI MEDĠKO- SOSYAL VE GENÇLĠK DANIġMA MERKEZĠNĠN GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

T.C İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FAALİYET RAPORU

T.C İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FAALİYET RAPORU T.C İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FAALİYET RAPORU Sağlık Hizmetleri: İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına

Detaylı

Sağlıklı hayat. www.medicinehospital.com.tr

Sağlıklı hayat. www.medicinehospital.com.tr Sağlıklı hayat Acil, İş kazası, yaralanma, muhtelif sağlık şikayetlerinde güvenilir çözümcü iş ortağınız Tüm personel,üye, müşteri ve aile yakınlarına indirimli sağlık hizmetleri. İş kazalarında özel ambulans

Detaylı

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Mehmet Emin Demirkol Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ Bu çalışmada

Detaylı

Anneler Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir

Anneler Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir Anneler Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir Anneler ve Babalar Günlerinde Sevdikleriniz İçin Özel Programlarımız Annelerimize Özel... Osteoporoz Kontrol Paneli (220 TL)

Detaylı

Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir.

Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir. Kimler Böbrek Naklinden Yarar Sağlayabilir? Böbrek nakli kimlere yapılabilir? Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir. İlerlemiş böbrek yetmezliğinin en sık

Detaylı

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU Sunum Planı Ketem Kuruluş ve Amaçları İdari ve Teknik Yapılanması Ketem Faaliyetleri Ketem Çalışma programları Hedefler KURULUŞ

Detaylı

Poliklinik Đşlemleri Prosedürü

Poliklinik Đşlemleri Prosedürü T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doküman Adı Poliklinik Đşlemleri Prosedürü Doküman Numarası TBH/229/PR-001 ISO 9001:2008 KYS Kriter No 7.1./7.2./7.5.1./7.5.4. Yayın Tarihi

Detaylı

KENT HASTANESİ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRESİ EMİNE İZGÖRDÜ İZMİR

KENT HASTANESİ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRESİ EMİNE İZGÖRDÜ İZMİR KENT HASTANESİ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRESİ EMİNE İZGÖRDÜ İZMİR İnsan sağlığını, çalışanını ve hasta memnuniyetini ilke edinmiş olan KENT HASTANESİ ndeki amacımız;çalışanları mızın

Detaylı

ECEABAT SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI 2011 YILI FAALİYET RAPORU

ECEABAT SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI 2011 YILI FAALİYET RAPORU ECEABAT SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI 2011 YILI FAALİYET RAPORU ECEABAT SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI İlçemiz 2011 yılı nüfusu 9493 tür.(12 köy dahil) Asya ile Avrupa Kıtaları arasında köprü durumunda Tarihi, turistik

Detaylı

. HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

. HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ . HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVE YENİ BAŞLAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN UYUM REHBERİ İÇİNDEKİLER Önsöz T.C. Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Organizasyon Yapısı. Halk Sağlığı

Detaylı

Hipertansiyon ve Kronik Böbrek Hastalığı

Hipertansiyon ve Kronik Böbrek Hastalığı Chronic REnal Disease In Turkey CREDIT Hipertansiyon ve Kronik Böbrek Hastalığı Alt Analiz Sonuçları Prof. Dr. Bülent ALTUN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi CREDIT: Kilometre Taşları

Detaylı

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ Dr. Bekir KESKİNKILIÇ 1 SAĞLIK Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Irk, din, siyasi görüş, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

PERSONELİN GÖREVLERİ VE SORUMLULUKLARI GÖREV ÜNVANI: MÜDÜR I-GÖREV VE SORUMLULUKLARI

PERSONELİN GÖREVLERİ VE SORUMLULUKLARI GÖREV ÜNVANI: MÜDÜR I-GÖREV VE SORUMLULUKLARI PERSONELİN GÖREVLERİ VE SORUMLULUKLARI GÖREV ÜNVANI: MÜDÜR 1. Müdürlük işlerinin kanun, nizamname ve talimatnamelere göre yapılmasını temin etmek. 2. Personel arasında disiplini ve işbirliğini kurmak,

Detaylı

YÖNETMELİK İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 10 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28524 İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinden: YÖNETMELİK İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, 0-17 yaş arasındaki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Alerji Bilim Dalı, 0-18 yaş grubu ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA 392 G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA Kitabın sonuna pratikte yararlı olabilecek 7 ek konmuştur. 1.ekte hastalar için bir kimlik kartı tasarlanmıştır. Hastaların başka bir hemodiyaliz merkezine kısa süreli gittikleri

Detaylı

YÖNETMELİK DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 25 Ağustos 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28036 Düzce Üniversitesinden: YÖNETMELİK DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ

T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ İDARİ BİRİMLER KALİTE YÖNETİM BİRİMİ Kalite Direktörü 2103 Kalite Yönetim Birimi 1387 Kalite Sekreteri 1382 PERSONEL (ÖZLÜK)

Detaylı

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ BÖLÜM UYUM EĞİTİM REHBERİ

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ BÖLÜM UYUM EĞİTİM REHBERİ 1.AMAÇ: Bu rehber; kalite bilincinin temel alındığı Merkezimizde aramıza yeni katılan çalışma arkadaşlarımızın kısa sürede hastanemize uyum sağlamaları amacıyla yürütülen uyum programına katkı amacıyla

Detaylı

İşçi Sayısı : Erkek Kadın Genç Çocuk Özürlü. Kaza Tarihi :... Kaza Gününde İşbaşı Saati :... Kazanın olduğu saat :...

İşçi Sayısı : Erkek Kadın Genç Çocuk Özürlü. Kaza Tarihi :... Kaza Gününde İşbaşı Saati :... Kazanın olduğu saat :... EK-2 İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİM FORMU Düzenlenme tarihi... 1 İ şy eri ni n Unvanı : SGK/Bölge Müdürlüğü Sicil No : Adresi : Tel No. ve E-mail : İşçi Sayısı : Erkek Kadın Genç Çocuk Özürlü Toplam

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU

Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU İlimizde 17 OCAK 2007 Tarihinde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir.toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Hekimleri koordineli bir şekilde

Detaylı

TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ

TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ Amaç Bu dersin sonunda öğrenciler, sağlık hizmeti verecekleri toplumu tanımanın önemi konusunda bilgi sahibi olacaklardır. ÖĞRENİM HEDEFLERİ Bu

Detaylı

ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI

ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI Klinik öncesi ve klinik dönemlerde edinilen bilgi, beceri ve tutumlar doğrultusunda acil hastaları birinci basamak düzeyinde yönetilme (acil durumu tanımak, ilk müdahaleyi

Detaylı

KUZEY KIBRIS TENİS FEDERASYONU YENİ LİSANS BAŞVURU FORMU

KUZEY KIBRIS TENİS FEDERASYONU YENİ LİSANS BAŞVURU FORMU YENİ LİSANS BAŞVURU FORMU Sporcunun: Adı Soyadı Doğum Tarihi ve Yeri Mesleği Tabiyeti Baba Adı Ana Adı Kimlik Kartı No Telefon No :. :. :.. :.. :. Yabancılar İçin Pasaport No Adres.. Ben aşağıda imza sahibi.

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E.

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İletişim A. GENEL TANITIM Dönem 6, tıp eğitiminin önceki 5 yılında edinilen bilgi,

Detaylı

İZMİR- BORNOVA TÜRKAN ÖZİLHAN DEVLET HASTANESİ

İZMİR- BORNOVA TÜRKAN ÖZİLHAN DEVLET HASTANESİ 1 Poliklinik muayenesi 2 3 4 5 Hekim seçme hakkının kullandırılması Laboratuar tetkikleri (Tam kan, Tam idrar, Biyokimya, Gaitada parazit, gizli kan v.s) Laboratuar tetkikleri ACİL (Hemogram, İdrar, Kardiyak

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Dersin adı Üreme Sağlığı Anabilim dalı Sorumlu öğretim üyesi E-posta adresi Halk Sağlığı Prof.Dr.Haldun SÜMER

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05

KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 KOMİSYON TOPLANTILARI YÖNETİM PROSEDÜRÜ KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ: Hastanemizdeki komisyonların; hizmet kalite standartları ve kalite

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

b) Kurumlarca yapılacak idari iş ve işlemlere esas teşkil etmek üzere raporlama hizmeti veren sağlık personeli bu Tebliğin kapsamı dışındadır.

b) Kurumlarca yapılacak idari iş ve işlemlere esas teşkil etmek üzere raporlama hizmeti veren sağlık personeli bu Tebliğin kapsamı dışındadır. Kurum Tabipliklerinin Standardına Dair Tebliğ Resmi Gazete: 10 Şubat 2005-25723 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç Madde 1 - Bu Tebliğin amacı; etkin, verimli ve kaliteli

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI

BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe Palanduz Aile Hekimliği Anabilim Dalı DERS PLANI TARİH DERS 07.09.2015 Sağlık Hizmetlerinin Basamaklandırılması ve Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

Detaylı

ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI

ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI Çocukların büyüme gelişmesi sırasında düzenli muayene, laboratuvar testleri ve gelişme kayıtlarının tutulması gereklidir. Bkz: çocukluk çağı aşıları ve testleri. Çocuk Check up

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Sayfa No 1 / 5 ABANT İZZET BAYSAL BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Abant İzzet

Detaylı

Halk Sağlığı. YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ

Halk Sağlığı. YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Halk Sağlığı YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Halk Sağlığı, organize edilmiş toplum çalışmaları sonunda; - çevre sağlığı koşullarını düzelterek - bireylere sağlık bilgisi vererek - bulaşıcı hastalıkları

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNTÖRNLÜK ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi intörnlük

Detaylı

Muayeneler Laboratuvar Tetkikleri Radyoloji Tetkikleri. (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) Total Kolesterol

Muayeneler Laboratuvar Tetkikleri Radyoloji Tetkikleri. (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) Total Kolesterol Avantaj Check-Up Kadın Doğum LDL Kolesterol (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) (EKG) Üroloji HDL Kolesterol (ERKEK) ALT (Alanin Aminotransferaz) AST (Aspartat Transaminaz) İdrar tetkiki

Detaylı

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ DENEYİMİ

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ DENEYİMİ ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ DENEYİMİ KURUM ÖZELLİKLERİ Hastane yatak sayısı: 750 Personel Sayısı: 1229 194 Öğretim Üyesi 46 Araştırma Görevlisi Toplam

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ AKCİĞER VE PLEVRA KANSERLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ AKCİĞER VE PLEVRA KANSERLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ AKCİĞER VE PLEVRA KANSERLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Detaylı

ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ Madde 1 Hizmetin Konusu Bu Teknik Şartnamenin konusu Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) hizmeti sunan firmalardan temin edilecek

Detaylı

YÖNETMELİK. c) Merkez (Hastane): Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezini,

YÖNETMELİK. c) Merkez (Hastane): Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezini, 16 Ocak 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28530 Gazi Üniversitesinden: YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI Müge ÜNAL

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI Müge ÜNAL T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 2016 Aralık ayında 2015 yılına ait Sağlık İstatistikleri Yıllığı yayınlanmıştır. Söz konusu çalışma; T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2015 YAYINLANDI

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 17 Ağustos 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27675 Namık Kemal Üniversitesinden: YÖNETMELİK NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 ( I ) Bu Yönetmeliğin amacı: Altınbaş Üniversitesi

Detaylı

ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir.

ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir. ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir. Metabolik Sendrom Araştırma Grubu Prof.Dr. Ömer Kozan Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fak. Kardiyoloji ABD, İzmir

Detaylı

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Hastane Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Ekonomik, verimli ve etkili olarak her türlü sağlık hizmetinin kesintisiz üretildiği, Eğitim, araştırma ve toplum sağlığı hizmetlerinin

Detaylı

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, Türkiye nin yerinde sağlık ve bakım çözümleri sunan ilk ve en büyük kuruluşudur.

Detaylı

RUTİN KONTROLLERDE HEMŞİRENİN ROLÜ. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ Ferda Demirkale /KIBRIS

RUTİN KONTROLLERDE HEMŞİRENİN ROLÜ. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ Ferda Demirkale /KIBRIS RUTİN KONTROLLERDE HEMŞİRENİN ROLÜ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ Ferda Demirkale 16.05.2015/KIBRIS YÖNETMELİKTE GEÇEN PERİTON DİYALİZ HEMŞİRESİ; Periton Diyaliz Hemşiresi

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

Proje. Yardım Operasyonları Proje Ortakları: Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu (UNFPA), Ankara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü

Proje. Yardım Operasyonları Proje Ortakları: Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu (UNFPA), Ankara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Proje «Kadın ve Kız Çocukları İçin Güvenli Alanlar ve Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri Oluşturmak Suretiyle Suriyeli ve Diğer Göçmen Kadınların Üreme Sağlığı ve Cinsiyete Dayalı Şiddet Hizmetlerine Erişimlerini

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ HASTANE ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ HASTANE ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ HASTANE ŞUBE AMİRİ KADROSU Kadro Adı : Hastane Şube Amiri Hizmet Sınıfı : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) Kadro Sayısı

Detaylı

YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 16 Ocak 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28530 Gazi Üniversitesinden: YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ;

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ; 17.12.2013 İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDAKİ HİZMET TEKLİFİ TEKLİF BİLGİLERİ YETKİLİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI DANIŞMAN ŞİFA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ ADRES: HEPKEBİRLER MAH. NASRULLAH İŞ MERKEZİ KAT:5

Detaylı

Adana İl Merkezi Acil Servis Hekimlerinin Sağlık Profillerinin Belirlenmesi

Adana İl Merkezi Acil Servis Hekimlerinin Sağlık Profillerinin Belirlenmesi Adana İl Merkezi Acil Servis Hekimlerinin Sağlık Profillerinin Belirlenmesi Dr. Erhan KAYA, Prof. Dr. Ferdi TANIR Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Sözlü Bildiri 05.04.2018.

Detaylı

YAŞAR OSGB olarak mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları yürütmek, çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı

YAŞAR OSGB olarak mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları yürütmek, çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı www.yasarosgb.com YAŞAR OSGB olarak mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları yürütmek, çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı ortam sağlamak ve çalışma şartlarının

Detaylı

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler Ekim 2014 Meme Kanseri Farkındalık Ayı Dünyada ve Türkiye de Meme Kanseri Tarama Programları Doç. Dr. Murat Gültekin Taranması Önerilen Kanserler Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uygulama Dilimi (Zorunlu) Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Okhan

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 5 ÜROLOJİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı başkanı Staj sorumluları Eğiticiler

Detaylı

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 24.03.2014 CureMed te tanımlanmış anamnez modüller eklendi. 01 FTR Tedavi Formu prosedüre tanımlandı. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme

Detaylı

T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1-(1)

Detaylı

Psiko- Sosyal Destek Hizmetleri. Prof. Dr. Orhan Derman Rektör Danışmanı

Psiko- Sosyal Destek Hizmetleri. Prof. Dr. Orhan Derman Rektör Danışmanı Psiko- Sosyal Destek Hizmetleri Prof. Dr. Orhan Derman Rektör Danışmanı 18 Haziran 2012 de Rektörlük Danışmanlığına atanma Acil Eylem Planı 100.gün hedefinde SKS bünyesinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik

Detaylı

Dünya genelinde her 3 4 kişiden biri kronik hastalıklıdır. (Ülkemizde Kronik Hastalıklar Raporu na göre,

Dünya genelinde her 3 4 kişiden biri kronik hastalıklıdır. (Ülkemizde Kronik Hastalıklar Raporu na göre, KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında kişisel ve genetik etkenlerin rol oynadığı, *Genellikle

Detaylı

YÖNETMELİK. Üsküdar Üniversitesinden: ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Üsküdar Üniversitesinden: ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 2 Ekim 2011 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28072 Üsküdar Üniversitesinden: YÖNETMELİK ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Kurum Tabipliklerinin Standardına Dair Tebliğ

Kurum Tabipliklerinin Standardına Dair Tebliğ Sağlık Bakanlığından: Kurum Tabipliklerinin Standardına Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç Madde 1 - Bu Tebliğin amacı; etkin, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti

Detaylı

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır.

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır. ORGANİZASYONDAKİ YERİ görev yapar. : : İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlu Koordinatörüne bağlı GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: İş Yeri Hekiminin Görevleri: (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde

Detaylı

Proje S üresi Süresi 2010 2010--2014 2014 P j ro B e aşlang an ıç Tar T ihi ihi: 9 9 Mart t 2010

Proje S üresi Süresi 2010 2010--2014 2014 P j ro B e aşlang an ıç Tar T ihi ihi: 9 9 Mart t 2010 AMAÇ İnsanlarda sağlıklı olma, sağlıklı bir evlilik yürütme ve sağlıklı bireyler yetiştirme konularında bilinç oluşturmak. Sağlıklı nesiller yetiştirecek olan bilinçli aileler için başta anne, babalara

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 03.02.2011

SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 03.02.2011 SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 03.02.2011 ORGANİZASYON ŞEMASI Daire Başkanı Sekreter Öğrenci Evleri Müdürlüğü 22 PDRM Müdürlüğü 3 Sağlık Merkezi Müdürlüğü 14 Kantin

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar.

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar. Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı, kemoterapi tedavisi görecek hastaların günübirlik kemoterapi ünitesine kabul edilmesinden çıkışına kadar, temel olarak yapılacak işlemleri ve kemoterapi ünitesinin

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Düzce Üniversitesi nde öğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim

Detaylı

İlçede Halk Sağlığı Uzmanı Olmak. Uzm. Dr. Özge Yavuz Sarı

İlçede Halk Sağlığı Uzmanı Olmak. Uzm. Dr. Özge Yavuz Sarı İlçede Halk Sağlığı Uzmanı Olmak Uzm. Dr. Özge Yavuz Sarı Sunum planı Etimesgut İlçe Sağlık Müdürlüğü kısa tanıtımı Birimler ve faaliyet alanları Çalışmalardan örnekler ÇEKÜS birimi çalışmaları Takipsiz

Detaylı

Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz

Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz T.C. Sağlık Bakanlığının Onayı ve Desteği ile Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz İstatistik Analiz Raporu (İstanbul) Eylül 2010 Omega Araştırma tarafından hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER Türkiye nin Tansiyonunu

Detaylı

YÖNETMELİK GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ YÖNETMELİK GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Giresun Üniversitesi Sağlık Uygulama

Detaylı

İŞYERİ HEKİMLİĞİ BELGESİ EK-1

İŞYERİ HEKİMLİĞİ BELGESİ EK-1 İŞYERİ HEKİMLİĞİ BELGESİ EK-1 1 İŞE GİRİŞ / PERİYODİK MUAYENE FORMU EK-2 İŞYERİNİN : Unvanı: SGK Sicil No: Adresi: Tel No: Faks No: E-posta: İşe giriş/periyodik muayene olmayı kabul ettiğimi ve muayene

Detaylı

Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi

Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Çalışma Ortamında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü 10 Ekim 2014 nbilir@hacettepe.edu.tr Sunum Planı Sağlık Hizmetlerinin Gelişmesi

Detaylı

UÜ-SK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. HİZMET : Kalp ve Damar Cerrahisi AD, her yaş grubundaki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı