RAPOR FORMATI Bilgisayarda 12 punto büyüklüğünde karakterler ile, tercihan "Times New Roman" stili kullanılarak yazılacak ve aşağıdaki kesimlerden (al

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RAPOR FORMATI Bilgisayarda 12 punto büyüklüğünde karakterler ile, tercihan "Times New Roman" stili kullanılarak yazılacak ve aşağıdaki kesimlerden (al"

Transkript

1 EK-8 T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU Bazı Katkı Maddeleri İlavesiyle Yapılan Mısır Silajlarının Naylon Torba Tekniği ile Rumende Parçalanabilirliklerinin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma Doç. Dr. Aydan YILMAZ /05/ /05/ /07/2003 Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara - " 2003 "

2 RAPOR FORMATI Bilgisayarda 12 punto büyüklüğünde karakterler ile, tercihan "Times New Roman" stili kullanılarak yazılacak ve aşağıdaki kesimlerden (alt kesimler de dahildir) oluşacaktır. I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri II. Amaç ve Kapsam III. Materyal ve Yöntem IV. Analiz ve Bulgular V. Sonuç ve Öneriler VI. Kaynaklar VII. Ekler a) Mali Bilanço ve Açıklamaları b) Makine ve Teçhizatın Konumu ve İlerideki Kullanımına Dair Açıklamalar (BAP Demirbaş numaraları dahil ) c) Teknik ve Bilimsel Ayrıntılar (varsa Kesim III'de yer almayan analiz ayrıntıları) d) Sunumlar (bildiriler ve teknik raporlar) e) Yayınlar (hakemli bilimsel dergiler) ve tezler NOT :Verilen kesin rapor 2 nüsha olarak ciltsiz şekilde verilecek, kesin rapor Komisyon onayından sonra ciltlenerek bir kopyasının yer aldığı CD veya disket ile verilecektir.

3 I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri Bazı Katkı Maddeleri İlavesiyle Yapılan Mısır Silajlarının Naylon Torba Tekniği ile Rumende Parçalanabilirliklerinin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma Özet : Bu çalışma, silajlık mısıra bazı katkı maddeleri ilavelerinin in situ kuru madde (KM) parçalanma özelliklerine etkisini belirlemek üzere yürütülmüştür. Bu amaçla 70 kg canlı ağırlığında rumen kanülü takılmış 3 baş ergin Akkaraman ırkı koç kullanılmıştır. Mısır silajları 4, 8, 16, 24, 48, 72 ve 96 saatlerde rumende inkübasyona bırakılmışlardır. Katkı maddelerinin oranları %1 üre, %2 melas ve %5 arpa kırması olacak şekilde düzenlenmiştir. Bütün uygulamalara koruyucu olarak %2 tuz ilave edilmiştir. Ayrıca tuzun etkisini de görmek bakımından bir gruba tuz katılmamıştır. Silajlık mısır (S1), silajlık mısır + tuz (S2), silajlık mısır + arpa kırması + tuz (S3), silajlık mısır + üre+ arpa kırması + tuz (S4), silajlık mısır + üre + arpa kırması + melas +tuz (S5), silajlık mısır + üre + tuz (S6), silajlık mısır + melas + tuz (S7), silajlık mısır + melas + arpa kırması +tuz (S8) ve silajlık mısır + üre+ melas + tuz (S9) olmak üzere 9 farklı silaj yapılmıştır. KM parçalanabilirliği bakımından mısır silajları ve inkübasyon süreleri arasındaki interaksiyon önemli bulunmamakla birlikte (p>0.05), en az iki mısır silajı ve inkübasyon süresi arasındaki farklılık önemli bulunmuştur(p<0.01). Ayrıca a, a+b, Pe (%2), Pe (%5) ve Pe (%8) özellikleri bakımından en az iki mısır silajı arasındaki farklılığın da istatistik bakımdan önemli olduğu bulunmuştur(p<0.01). Sonuç olarak, mısır silajına katkı madde ilavesi KM parçalanabilirliğini olumlu yönde etkilemiştir. Koruyucu olarak kullanılan tuzun ilave edilmesi veya edilmesinin KM madde parçalanabilirliği bakımından önemli bir etkiye sahip olmadığı saptanmıştır. Melasın katkı maddesi olarak silaja ilave edilmesi diğer katkı maddelerinin sağladığı olumlu etkiyi sağlayamamıştır. Anahtar Sözcükler : Parçalanabilirlik, in situ, kuru madde, mısır silajı, üre, melas, arpa The Effects of Various Supplements on In Situ Dry Matter Degradability Characteristics of Maize Silages Abstract : The purpose of this study was to evaluate the effects of supplements on in situ dry matter degradability (DMD) characteristics of maize silages. The proportion of the supplements was 1% urea, 2% molasses, and 5% cracked barley. In all silages 2% salt was used as the protector. Moreover, one of the silages was prepared whithout salt to see the

4 impact of it on DMD. The ingredients of the silages prepared in this study were; 1) maize silage (S1), 2) maize silage + salt (S2), 3) maize silage + cracked barley + salt (S3), 4) maize silage + urea + cracked barley +salt (S4), 5) maize silage + urea + cracked barley +molasses + salt (S5), 6) maize silage + urea + salt (S6), 7) maize silage + molasses + salt (S7), 8) maize silage + molasses + cracked barley + salt (S8), 9) maize silage + urea + molasses + salt (S9). The samples of the silages were incubated for 4, 8, 16, 24, 48, 72, and 96 hours in rumen. To do this, 3 mature Akkaraman rams, having 70 kg live body weight (BW), that have ruminal cannulas were used in this experiment. The results of ANOVA indicated that the interaction beetween silages and incubation periods were not statistically significant (p>0.05). However, there was the evidence of the statistically significant difference in DMD between at least two silages, and incubation periods (p<0.01). Regarding the degradability characteristics of a, a+b, Pe(2%), Pe(5%) and Pe (8%), there was also statistically significant difference between at least two silages (p<0.01). From the findings, an important conclusion to be drawn is that the addition of various supplements to the silages should positively influence DMD. The use of salt as the protector did not, however, make any significant effect on DMD. Furthermore, the results showed that molasses supplementation did not have any pasitive impact as had the other supplements. Key Words: Degradability, in situ, dry matter, maize silage, urea, molasses, barley II. Amaç ve Kapsam Silaj yapımında çoğunlukla biyolojik katkı maddeleri kullanılmaktadır. Bu katkı maddeleri öğütülmüş veya kırılmış arpa ve mısır, buğday kepeği, tuzlar, kurutulmuş şeker pancarı posası, melas ve üre olarak sıralanabilir. Katkı maddesi olarak 1 ton materyale kg melas, kg tahıl kırması, kg kuru pancar posası ve ise kg üre ilave edilmektedir. Silolanan materyal çeşidine bakıldığında dünyada en önemli silaj üretim bitkisi durumunda mısırın bulunduğu görülmektedir (1). Süt olum devresinde hasat edilen mısır daha yüksek kuru madde oranına sahiptir. Bu nedenle de Fleig puanı yükselir ve herhangi bir katkı maddesine gerek duyulmadan kaliteli ve niteliği yüksek silo yemi elde edilebilir (1,2,3). Bununla birlikte, silajın besin maddesi içeriği ve lezzetliliğini artırmak için dünyada mısır silajına değişik katkı maddelerinin katıldığı da bilinmektedir(3).

5 Silaj kalitesini belirlemede önemli kriterlerinden biri de ph değeridir. ph nın 3 ten daha az olmasının arzu edilmediği, yeterli nitelikteki bir silo yemini için nin uygun olacağı ifade edilmektedir(3,4). Bununla birlikte, silaj fermantasyonunun belirlenmesinde ph değerinden yararlanılarak hesaplanan Fleig puanının fiziksel yöntemlere göre daha fazla bilgi sağladığı kaydedilmiştir (5). Mısır silajına buğday (kırılmış), mısır (dane) ve melas ilavesinin ham protein (HP) oranını azalttığı, ph değerini değiştirmediği veya artırdığı, iyi fermente olduğu saptanmıştır (6, 7, 8, 9). %3 ve %4 melas ilavesinin fermantasyonu önemli derecede artırdığı, in vitro KM sindirilebilirliği bakımından melas ve üreli rasyonlarda farklılık bulunmadığı bildirilmiştir (8, 9,10). Silajlık mısıra üre ilavesiyle ph ve HP içeriğinin arttığı, hücre duvarı unsurlarının azaldığı, in vitro sindirilebilirliğinin %9-14 daha yüksek olduğu görülmüştür (14). Ayrıca, KM sindirilebilirliği bakımından melas ve üreli muameleler arasında farklılık bulunmadığı, %0.5 üre ilavesiyle KM sindirilebilirliği kontrole göre artmakla birlikte, fermantasyon kalitesinin negatif etkilendiği de kaydedilmiştir (11). Silajlık mısıra %2.5 üre ilavesi ile in situ KM sindirilebilirliğinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu belirtilmiştir(12). Dört farklı mısır çeşidinde 48 saatteki in situ KM kaybı % arasında bulunmakla birlikte, gruplar arasındaki farklılığın önemsiz olduğu saptanmıştır. Silajların a değeri % , b değeri % , a+b değeri % ve c değeri % arasında bulunmuştur (13). Başka bir çalışmada ise, mısır silajının in situ etkin KM parçalanabilirliği %54, a değeri %26, b değeri %56, a+b değeri %82 ve c değeri %2.7 olarak bildirilmiştir (14). On bir adet silajlık mısır çeşidinin denendiği bir araştırmada, mısır silajlarının rumen KM parçalanabilirlikleri (g / kg KM) 12 saat için , 24 saat için ve 48 saat için arasında, yem değeri parametreleri (g/kg KM) ise a değeri için , b değeri için , a+b değeri için ve c değeri için arasında saptanmıştır(15). Yine, başka bir çalışmada, mısır silajının 0, 4, 8, 16, 24, 48 ve 72 saatlerdeki KM parçalanabilirlikleri sırasıyla (%), 33, 39, 46, 52, 63, 68 ve 80, a değeri 33, b değeri 50.9, c değeri 2.9 ve etkin KM parçalanabilirliği (0.04 h -1 ) 55.6 olarak tespit edilmiştir (16). Bu araştırmada, mısır silajının besin maddesi içeriğini yükseltmek amacıyla mısıra ilave edilen bazı katkı maddelerinin (arpa kırması, melas ve üre) in situ KM parçalanma özeliklerine etkilerini saptayarak incelenen özellikler bakımından en iyi değerlerin hangi katkı maddesi veya maddeleriyle elde edilebileceğini belirlemek ve hayvan beslemecilere bu konuda pratik önerilerde bulunmak amaçlanmıştır.

6 III. Materyal ve Yöntem Araştırmada yem materyali olarak; süt olum döneminde hasat edilmiş ve doğranmış silajlık mısır kullanılmıştır. Silajlara katılan katkı maddelerinin oranları ise %1 üre, %2 melas ve %5 arpa kırması olacak şekilde düzenlenmiştir. Bütün uygulamalara koruyucu olarak %2 tuz ilave edilmiştir. Ayrıca tuzun etkisini de görmek bakımından bir gruba tuz katılmamıştır. Silajların bileşimleri şu şekildedir: -Silajlık mısır (S1) -Silajlık mısır + tuz (S2) -Silajlık mısır + arpa kırması + tuz (S3) -Silajlık mısır + üre+ arpa kırması + tuz (S4) -Silajlık mısır + üre + arpa kırması + melas +tuz (S5) -Silajlık mısır + üre + tuz (S6) -Silajlık mısır + melas + tuz (S7) -Silajlık mısır + melas + arpa kırması +tuz (S8) -Silajlık mısır + üre+ melas + tuz (S9) Mısır silajlarının besin maddesi içerikleri ve silaj kaliteleri Tablo 1 de, deneme süresince hayvanlara yedirilen yoğun yem karması (YYK) ile kuru çayır otunun (KÇO) ham besin maddeleri içerikleri Tablo 2 de ve YYK nın yapısı Tablo 3 te verilmiştir. Mısır silajlarının, YYK ve KÇO ham besin maddeleri ve YYK nın yapısının belirlenmesinde Weende analiz metodu kullanılmıştır (17). Tablo 1. Mısır Silajlarının Besin Maddeleri İçerikleri ve Silaj Kaliteleri Besin Maddeleri Mısır Silajları Doğal Halde S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 Kuru madde,% Organik madde,% Ham protein,% Ham yağ,% Ham selüloz,% Ham kül.,% N siz öz madde,% Kuru Madde de

7 Organik madde,% Ham protein,% Ham yağ,% Ham selüloz,% Ham kül.,% N siz öz madde,% Silaj Kalitesi PH Flieg Puanı Silaj Kalite Notu Pekiyi İyi İyi İyi Pekiyi Pekiyi Pekiyi İyi İyi Tablo 2. YYK ve KÇO nun Ham Besin Maddeleri İçerikleri (%) Yemler KM HK HP HY HS NÖM YYK KÇO Tablo 3. YYK nın Yapısı Yemler % Arpa 50 Ayçiçeği Tohumu Küspesi 25 Buğday Kepeği 23.8 Tuz 0.5 CaCO VÖK * 0.10 MÖK ** 0.10 Toplam 100 *Vit A: IU, Vit D 3 : , Vit E : mg, Vit B 1 : mg (1 kg da)) **Niasin : mg ; ' Manganes : mg, Demir : mg, Çinko : mg, Kobalt : 150 mg, Iyot : 800 mg, Selenyum : 150 mg (1 kg da) Hayvan materyali olarak, ortalama 70 kg canlı ağırlığında olan rumen kanülü takılmış 3 baş ergin Akkaraman ırkı koç kullanılmıştır. Hayvanlara günde 540 g YYK ve 900 g KÇO iki öğünde verilmiştir.

8 Silaj örneklerinin ham besin maddeleri içerikleri ve silaj kalitelerinin belirlenmesi: Silaj yapılacak doğranmış mısır laboratuvarda bir süre pörsütüldükten sonra katkı maddesi ilave edilerek karıştırılmıştır. Daha sonra 3 l hacimli ve cam silo kaplarına doldurulmuş ve iyice sıkıştırılmıştır. Sıkıştırma işleminden sonra plastik kapak ile kapatılmıştır. Silo suyu çıkışını sağlamak için silo kapları deliğin bulunduğu kapak kısmı aşağı gelecek şekilde ters çevrilmiş, su çıkışı tamamlandıktan sonra silo kapları tekrar eski haline çevrilmiştir. Gaz çıkışı başladıktan sonra da delikler bant ile kapatılmıştır. Daha sonra 45 gün süreyle kapalı ortamda fermantasyona bırakılmıştır. Bu süre sonunda silaj örnekleri açılarak ph değerleri saptanmıştır. ph değerleri ve KM analiz sonuçlarından silajların Flieg puanları aşağıda verilen eşitlik kullanılarak hesaplanmış ve silaj kalite notları tespit edilmiştir (1). Flieg Puanı = 220 +(2*KM-15) 40*pH Silaj örneklerinin in situ KM parçalanma özelliklerinin belirlenmesi: Silaj örneklerinin KM ve yıkama kayıpları naylon torba tekniği kullanılarak belirlenmiştir (18). Her silaj örneği 4, 8, 16, 24, 48, 72 ve 96 saatlik sürelerde rumende inkübasyona bırakılmıştır. Rumende parçalanma özellikleri P= a+b(1-e -ct ) eşitliğinden yararlanılarak (Mc Donald, 1981) saptanmıştır. Bu denklemde p: t inkübasyon süresinde yem KM parçalanabilirliğini, a: kolay çözülebilen yem KM miktarını, b: çözünmeyen fakat zamanla parçalanabilen yem KM miktarını, c: yemin KM parçalanma hız sabitini, a+b: yemin maksimum KM parçalanabilirliğini ve t: inkübasyon süresi (saat) göstermektedir. Silaj örneklerinin etkin KM parçalanabilirlikleri de Pe= a+bc / (c+k)e -(c+k) t formülü kullanılarak hesaplanmıştır (19). Burada, Pe: etkin KM parçalanabilirliği, k: KM nin rumenden çıkış hızını göstermektedir ( k değeri deneysel olarak saptanmadığı zaman yüksek süt verimli ineklerde %8, besi sığırları, koyun, keçi ve düşük süt verimli ineklerde %5 ve düşük verimli ve emziren ineklerde %2 olarak kullanılmaktadır). Etkin parçalanabilirliğin hesaplanmasında k değeri %2, %5 ve %8 olarak alınmıştır ( 18). a, b, a+b ve c ise yukarıda açıklandığı şekildedir. Silaj örneklerinin rumende parçalanma özellikleri Neway bilgisayar programından yararlanılarak bulunmuştur (19).

9 IV. Analiz ve Bulgular Tekrarlanan ölçümlü faktöriyel deneme düzeninde yürütülen denemeden elde edilen veriler varyans analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Varyans analizi sonuçlarına göre gerekli olduğu durumlarda hangi gruplar arasındaki farklılığın istatistik olarak önemli olduğu Duncan çoklu karşılaştırma yöntemi ile kontrol edilmiştir (20). Bu analizlerin yapılması için MINITAB ve MSTAT istatistik paket programlarından yararlanılmıştır. Varyans analizi sonuçları KM parçalanabilirliği bakımından mısır silajları ve inkübasyon süreleri arasındaki interaksiyonun istatistik olarak önemli olmadığını, yani mısır silajlarının KM parçalanabilirliği üzerindeki etkisinin inkübasyon sürelerine göre değişmediğini göstermiştir (F 48,108 =1.21, P>0.05). Fakat, analiz sonucunda KM parçalanabilirliği bakımından en az iki mısır silajı arasındaki farklılığın istatistik olarak önemli olduğu saptanmıştır (F 8,108 =12.69, p<0.01). Bu sebeple hangi mısır silajları arasındaki farklılığın istatistik olarak önemli olduğu Duncan testi kullanılarak kontrol edilmiş ve sonuçlar Tablo 4 de sunulmuştur. Tablo 4 ten de görüldüğü gibi bütün katkı maddelerini içeren S5 diğerlerine göre en yüksek KM parçalanabilirliğine sahip olmakla birlikte bu silaj ile S3, S4, S8 ve S9 arasındaki farklılıkları istatistik olarak önemli değildir. Tablo 4. Mısır Silajlarının KM Parçalanabilirlik Ortalamaları ( X ) ve Standart Hataları ( S )(%) x Silajlar S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 X de e abc a a bcd cde ab abc ± ± ± ± ± ± ± ± ± S x Farklı harfi taşıyan ortalamalar arasındaki fark önemlidir (p<0.01).

10 Benzer şekilde yapılan analiz sonunda KM parçalanabilirliği bakımından en az iki inkübasyon süresi arasındaki farklılığın da önemli olduğu görülmüştür ((F 6,108 =843.9, p<0.01). Hangi inkübasyon süreleri arasındaki farklılığın kontrolü için uygulanan Duncan testi sonuçları Tablo 5 te verilmiştir. Elde edilen sonuçlar bütün inkübasyon süreleri arasındaki farklılığın önemli olduğunu göstermiştir(p<0.01). Tablo 5. Mısır Silajlarının İnkübasyon Sürelerine Göre KM Parçalanabilirlik Ortalamaları( X ) ve Standart Hataları ( S )(%) x İnkübasyon Süreleri X g f e d c b a ± ± ± ± ± ± ± S x Farklı harfi taşıyan ortalamalar arasındaki fark önemlidir (p<0.01). Diğer taraftan a, b, c, a+b, Pe(%2), Pe(%5) ve Pe(%8) değerleri bakımından mısır silajları arasındaki farklılığın istatistik olarak önemli olup olmadığı da varyans analizi kullanılarak kontrol edilmiş ve analiz sonuçları a, a+b, Pe(%2), Pe(%5) ve Pe(%8) değerleri bakımından en az iki mısır silajı arasındaki farklılığın istatistik olarak önemli olduğunu göstermiştir (p<0.01). Söz konusu bu özelliklere ait Duncan testi sonuçları ve ortalamaları Tablo 6 da verilmiştir.

11 Tablo 6. Mısır Silajlarının KM Parçalanabilirlik Özelliklerine Ait Ortalama ve Standart Hataları ( X± S x ) Mısır a b c a+b Pe(%2) Pe(%5) Pe(%8) RSD Silajları (%) (%) (saat -1 ) (%) (%) (%) (%) S b b d de bc ± 1.46 ± 4.86 ± ± 4.27 ± 0.95 ± 0.29 ± 0.58 S b ab d e c ± 2.39 ± 1.27 ± ± 3.52 ± 0.68 ± 0.13 ± 0.61 S a ab abc ab a ± 1.58 ± 3.50 ± ± 2.40 ± 1.11 ± 1.36 ± 1.36 S a ab a ab a ± 1.34 ± 3.11 ± ± 3.34 ± 1.12 ± 1.16 ± 0.95 S a a a a a ± 0.94 ± 2.52 ± ± 2.56 ± 0.49 ± 0.72 ± 0.79 S a ab bcd bc a ± 0.47 ± 6.91 ±0.005 ± 7.11 ± 1.48 ± 0.44 ± 0.19 S c ab cd cd b ± 3.12 ± 3.74 ± ± 3.94 ± 1.17 ± 0.38 ± 0.27 S ab ab ab ab a ± 1.41 ± 2.10 ± ± 3.08 ± 0.27 ± 0.22 ± 0.06 S ab ab abc ab a ± 3.33 ± 3.67 ± ± 3.27 ± 0.79 ± 1.45 ± 1.74 Farklı harfi taşıyan ortalamalar arasındaki fark önemlidir (p<0.01).

12 V. Sonuç ve Öneriler Araştırmada süt olum döneminde hasat edilmiş silajlık mısırların silajları yapılmış ve herhangi bir katkı maddesi olmadan da kaliteli ve niteliği yüksek bir silo yemi (S1) elde edilebileceği saptanmıştır ( 1, 2, 3). Pörsütme ve katkı maddesi ilavesi silajın KM miktarını artırmıştır (2). Melas ve arpa kırması ilavesinin HP oranını azalttığı, ph yı artırdığı ve iyi fermente olduğu saptanmıştır (6, 7, 8, 9). Melas ilavesi, arpa kırması ilavesine göre fermantasyonu daha olumlu etkilemiş ve Fleig puanını yükseltmiştir. Bu bulguların literatürle uyuşmamaktadır (10). Üre ilavesi ile silajın ph ve HP içeriği artmış buna karşın HS oranı düşmüştür (13). Üre ve melas ayrı ayrı (S6 ve S7) ve bütün katkı maddelerinin birlikte olduğu (S5) silajların kalite notu diğerlerinden daha yüksek bulunmuştur. Literatürde %0.5 üre ilavesinin fermantasyonu olumsuz yönde etkilediği bildirilmiş olmasına rağmen bu çalışmada %1 lik üre ilavesinin fermantasyon üzerine olumlu etkide bulunduğu gözlenmiştir (9). Arpa kırması ilave edilen silajların kalitesinin daha düşük olmasına rağmen katkı maddesi ilavesiyle silajın besin maddeleri içeriklerinin arttığı saptanmıştır (3). Mısır silajlarının KM parçalanabilirlik ortalamalarına bakıldığında (Tablo 4) mısıra tuz ilavesi KM parçalanabilirliğini etkilememiştir. Ancak S1 ve S7 dışındaki diğer silajlardan önemli derecede düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0.01). En yüksek KM parçalanabilirliği S5 ile elde edilmiş olmakla birlikte S3, S4, S5, S8 ve S9 ile aralarındaki farklılığın istatistik olarak önemli olmadığı bulunmuştur. Diğer taraftan S3, S6, S7 ve S9 arasındaki farklılıkların da önemli olmadığı gözlenmiştir. İstatistik olarak önemli bir farklılık bulunmamış olmasına rağmen, pratik açıdan silaja sadece melas ilavesinin (S7) KM parçalanabilirliğini azalttığını gözlenmiştir. Üre ilavesi S1 ve S2 ye göre KM parçalanabilirliğini artırmıştır (12). Mısır silajlarının KM parçalanabilirlik ortalamaları (%) 4, 8, 16, 24, 48, 72 ve 96 saatler için sırasıyla 36.17, 39.78, 46.56, 53.83, 62.76, ve olarak tespit edilmiştir. Burada KM parçalanabilirliğinin 96. saate kadar devam ettiği gözlenmiştir. Araştırmaya konu olan katkı maddeleri ilave edilmiş mısır silajlarının parçalanma özellikleri (a, b, a+b, c ve etkin parçalanabilirlik) ile ilgili literatüre rastlanmamakla birlikte katkısız mısır silajı çalışmalarından elde edilmiş literatür bildirişleriyle araştırma bulguları uyumlu bulunmuştur (13, 14, 15, 16).

13 Silajların a değerleri % arasında saptanmış olup S7 diğerlerinden düşük bulunmuştur. Elde edilen a değerleri literatürle uyumlu bulunmuştur (13, 14, 15, 16). Silajların b değerleri % ve c değerleri (saat -1 ) arasında saptanmış olup, silaj örnekleri arasında b ve c değerleri bakımından farklılıklar istatistik olarak önemli değildir (p>0.05). Elde edilen bulgular literatürle uyumlu bulunmuştur (13, 14, 15, 16). Silajların a+b değerleri % arasında saptanmıştır. a+b değeri bakımından S5 ile S1 arasındaki farklılık istatistik olarak önemli bulunmuştur (p<0.01). Bu iki silaj dışında a+b değeri bakımından silajlar arasında bir farklılık söz konusu olmamıştır. Pe (%2) özelliği bakımından S1 ve S2 arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Yani mısır silajına tuz katmakla Pe (%2) değeri etkilenmemiştir. Pe (%5 ve %8) özelliği bakımından S1, S2 ve S7 arasındaki farklılık istatistik bakımdan önemsiz (p >0.05) bulunmakla birlikte diğer silajlardan önemli derecede düşük bulunmuştur (p<0.01). Yani, silaja katkı maddesi katılması S7 dışında etkin parçalanabilirliği artırmıştır (p<0.01). Bu çalışmada elde edilen sonuçlar mısır silajına katkı madde ilavesinin KM parçalanabilirliğini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Koruyucu olarak kullanılan tuzun ilave edilmesi veya edilmesinin KM madde parçalanabilirliği bakımından önemli bir etkiye sahip olmadığı saptanmıştır. Melasın katkı maddesi olarak silaja ilave edilmesi diğer katkı maddelerinin sağladığı olumlu etkiyi sağlayamamıştır. VI. Kaynaklar 1. Kılıç, A.: Silo Yemi (Öğretim, öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi. İzmir. 327s İptaş, S., Yılmaz, M., Öz. A. ve Avcıoğlu, R.: Tokat Ekolojik Şartlarında Silajlık Mısır, Sorgum Tür ve Melezlerinden Yararlanma Olanakları. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Eylül Bursa-Türkiye. s Akyıldız, A.R.: Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ankara Üniv. Zir. Fak., 974. Ders Kitabı: 286, Ankara.411s Ergül, M.: Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ege Üniv. Zir. Fak.,487. İzmir.318s, 1988.

14 5. İptaş, S. ve Avcıoğlu, R.: Mısır, Sorgum, Sudanotu ve Sorgum- Sudanotu Melezi Bitkilerde Farklı Hasat Devrelerinin Silo Yemi Niteliğine Etkileri. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Eylül Bursa-Türkiye s Türemiş, A., Kızılşimşek, M.,Kızıl, S., İnal, İ ve Sağlamtimur, T.: Bazı Katkı Maddelerinin Çukurova Koşullarında Yetiştirilebilen Bazı Yazlık Yem Bitkileri ve Karışımlarından Yapılan Silajlar Üzerine Etkilerinin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Eylül Bursa-Türkiye. s Sibanda, S., Jingura, R.M. and Topps, J.H.: The Effect of Level of Inclusion of The Legume Desmodium Uncinatum and The Use of Molasses or Ground Maize as Additives on The Chemical Composition of Grass and Legume Silages. Anim. Feed Sci. and Technol. 1997; 68: 3-4, Chang, S.J., Lİ, R.H. and Lin, K.M.: Studies on The Processing of Bag Silage. Annual Report. 1989; Sarwatt. S.V., Urio, N.A. and Ekern, A.: Evaluation of Some Tropical Forages as Silage. B: Agricultural Development Reports. 1993; 11, Aguilera, A., Perez-Gil, F., Grande, D., Cruz, I.de la, Juarez, J. and De la Cruz, I.: Digestibility and Fermentative Characteristics of Mango, Lemon and Corn stover Silages with or Whithout Addition of Molasses and Urea. Small Ruminant Research. 1997; 26: 1-2, Ali, I., Fontenot, J.P. and Allen, V.G.: Fermentasyon Characteristics, Chemical Changes and In Vitro Dry Matter Digestibility of Corn Stover Treated with Different Sources of Nitrogen (small silo study). Pakistan Veterinary Journal. 1994; 14: 4, Azim, A., Khan, A.G., Nadeem, M.A. and Muhammed, D.: Influence of Maize and Cowpea Intercropping on Fodder Production and Characteristics of Silage. Asian Australasian J. of Anim. Sci. 2000; 13: 6,

15 13. Karabulut, A., Filya, İ., Değirmencioğlu, T. ve Canbolat. Ö.: Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Naylon Kese Tekniği ile Rumende Parçalanabilirliklerinin Saptanması. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Eylül Bursa-Türkiye. s Susmel, P., Stefanon, B., Mills., C.R. and Spanghero, M. Rumen Degradability of Organic Matter, Nitrogen and Fibre Fractions in Forages. British Society of Anim. Prod. 1990; 51: Ferret, A., Gasa, J., Plaixats, J., Casanas, F.,Bosch, L. and Nuez, F.: Prediction of Voluntary İntake and Digestibility of Maize Silages Given to Sheep From Morphological and Chemical Composition, In Vitro Digestibility or Rumen Degradation Characteristics. Anim. Sci. 1997; 64: Todorov, N.A., Paviov, D.H. and Djouvinov, D.S.: Effect of Hybrid, Maturity and Grain Concent on Rumen Degradability of Maize Silage. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Eylül Bursa-Türkiye. s Akyıldız, A.R.: Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniv. Zir. Fak., 895. Uygulama Klavuzu: 213. Ankara. 236s Bhargava, P.K. and ve Qrskov, E.R.: Manual for The Use of Nylon Bag Technique in The Evaluation of Feedstuffs. The Rowett Research Institute, Bucksburn, Aberdeen. AB2 9SB, Scotland. 19. Mc Donald, 1981.: A Revised Model for the Estimation of Protein Degradability in the Rumen. J. Agric. Sci. Camb. 96: Winer R. J.: Statistical Principles in Experimental Design. 1971, McGraw-Hill Inc. USA.

16 VII. Ekler a) Mali Bilanço ve Açıklamaları Bu araştırmaya TL ödenekle başlanmış ve daha sonra ekonomik kriz nedeniyle alınamayan kimyasallar için TL ek ödenek alınmıştır. b) Makine ve Techizatın Konumu ve İlerdeki Kullanımına Dair Açıklamalar (BAP Demirbaş numaraları dahil) Araştırmada kullanmak herhangi bir makine ve techizat talebinde bulunulmamıştır. Bununla birlikte projede kullanılmak üzere 3 adet koç, bunların beslenmesinde kullanmak amacıyla yem, analizlerin yapılabilmesi için bazı kimyasallar ile dijital ph metre ve pipet alınmıştır. c) Teknik ve Bilimsel Ayrıntılar (Varsa Kesim III de yer almayan analiz ayrıntıları) d) Sunumlar (bildiriler ve teknik raporlar) e) Yayınlar (hakemli bilimsel dergiler) ve tezler Yilmaz, A and Gursoy, Ü The Effects of Various Supplements on In Situ Dry Matter Degradability Characteristics of Maize Silage. TÜBİTAK (in press).

Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi

Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 33 (4), 435-440, 2002 Bazı Enerji Yemlerinin in situ Tekniği İle Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Belirlenmesi Leyla TURGUT Mete YANAR Ayhan AKSOY Atatürk

Detaylı

YAŞ ÜZÜM CİBRESİNE DEĞİŞİK KATKI MADDELERİ İLAVESİNİN SİLAJ KALİTESİ ile in vitro KURUMADDE SİNDİRİLEBİLİRLİK DÜZEYLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

YAŞ ÜZÜM CİBRESİNE DEĞİŞİK KATKI MADDELERİ İLAVESİNİN SİLAJ KALİTESİ ile in vitro KURUMADDE SİNDİRİLEBİLİRLİK DÜZEYLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI HR ÜZFDergisi, 2004, 8 (2):11-15 JAgric Fac HR U 2004, 8 (2):11-15 YAŞ ÜZÜM CİBRESİNE DEĞİŞİK KATKI MADDELERİ İLAVESİNİN SİLAJ KALİTESİ ile in vitro KURUMADDE SİNDİRİLEBİLİRLİK DÜZEYLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Detaylı

(A Research on the Effects of Only Barley Ration Added Urea As A Protein Source on the Fattening Performance of Lambs).

(A Research on the Effects of Only Barley Ration Added Urea As A Protein Source on the Fattening Performance of Lambs). TEK YEM ARPA RASYONUNA PROTEİN KAYNAĞI OLARAK ÜRE KATILMASININ KUZULARDA BESİ Lalahan PERFORMANSINA Hay. Araşt. Enst. ETKİLERİ Derg. 1998, ÜZERİNDE 38 (1) 4148 BİR ARAŞTIRMA TEK YEM ARPA RASYONUNA PROTEİN

Detaylı

Bazı Mısır Çeşitlerinde Verim ve Yem Değerleri Üzerine Bir Araştırma (1)

Bazı Mısır Çeşitlerinde Verim ve Yem Değerleri Üzerine Bir Araştırma (1) Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2004, 14(1): 47-51 Geliş Tarihi: 08.09.2003 Bazı Mısır Çeşitlerinde Verim ve Yem Değerleri Üzerine Bir Araştırma (1)

Detaylı

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER KAFES YUMURTA TAVUĞU RASYONU Ca % P % Ver. Mik.% HP Yem Mad. HP % ME kcal/kg % ME kcal/kg Ca % P % Mısır 8 3400 0,05 0,3 52,00 4,16 1768,00 0,026 0,156 Arpa 11 2650 0,07

Detaylı

Araştırma Makalesi (Research Article)

Araştırma Makalesi (Research Article) Araştırma Makalesi (Research Article) Yaşar Tuncer KAVUT Hikmet SOYA Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, 35100 İzmir/Türkiye e-posta: tunver.kavut@ege.edu.tr Alınış (Received):26.03.2013

Detaylı

A Study on Degradability in Rumen and Silage Quality of Mixture of Corn and Hungarian Vetch Grown in Van Ecological Conditions

A Study on Degradability in Rumen and Silage Quality of Mixture of Corn and Hungarian Vetch Grown in Van Ecological Conditions Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2001, 11(1):69-78 Geliş Tarihi: 27.11.2000 Van Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Mısır ve Macar Fiği Karışımlarının

Detaylı

Kimi Kaba Yemlerin Koyun ve Keçilerde In-vitro Sindirilebilirliklerinin Mukayesesi Üzerine Bir Araştırma

Kimi Kaba Yemlerin Koyun ve Keçilerde In-vitro Sindirilebilirliklerinin Mukayesesi Üzerine Bir Araştırma Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2004) 18(1): 157-165 Kimi Kaba Yemlerin Koyun ve Keçilerde In-vitro Sindirilebilirliklerinin Mukayesesi Üzerine Bir Araştırma Taşkın DEĞİRMENCİOĞLU * ÖZET Bu çalışma, kaba

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

Besi Sığırlarında Geleneksel Besi Rasyonları ile Yaş Şeker Pancarı Posası Silajı Ağırlıklı Rasyonun Karşılaştırılması

Besi Sığırlarında Geleneksel Besi Rasyonları ile Yaş Şeker Pancarı Posası Silajı Ağırlıklı Rasyonun Karşılaştırılması YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2013, 24 (2), 55-60 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 ORİJİNAL MAKALE Besi Sığırlarında Geleneksel Besi Rasyonları ile Yaş Şeker Pancarı Posası Silajı Ağırlıklı Rasyonun

Detaylı

Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri

Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2002, 39 (2):73-78 ISSN 1018-8851 Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri Arzu DUMAN 1 Erdinç DEMİRÖREN

Detaylı

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI Hayvancılığın en önemli unsurlarından biri besin kaynaklarının teminidir. Hayvanların günlük rasyonlarının yaklaşık yarısı kadar kaba yem

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. Önder CANBOLAT

Öğr. Gör. Dr. Önder CANBOLAT Öğr. Gör. Dr. Önder CANBOLAT Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Telefon :0224 294 15 58 Faks :0224 442 81 52 E-posta : onder@uludag.edu.tr Adres: U.Ü. Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Görükle Kampusu,

Detaylı

Formaldehitle Muamele Edilmiş Soya Küspesinin Rumende Parçalanma Özellikleri

Formaldehitle Muamele Edilmiş Soya Küspesinin Rumende Parçalanma Özellikleri Yörük ve ark YYÜ Vet Fak Derg 23, 14 (2):1-5 Formaldehitle Muamele Edilmiş Soya Küspesinin Rumende Parçalanma Özellikleri Mehmet Akif YÖRÜK 1 Mehmet GÜL 1 Taylan AKSU 2 Duran BOLAT 3 1 Atatürk Üniversitesi

Detaylı

SARI ÇĐÇEKLĐ GAZAL BOY UZU (Lotus corniculatus) VE ARPA I (Hordeum vulgare) FARKLI DÜZEYLERDEKĐ KARIŞIMLARI I SĐLOLA MA ÖZELLĐKLERĐ Đ BELĐRLE MESĐ

SARI ÇĐÇEKLĐ GAZAL BOY UZU (Lotus corniculatus) VE ARPA I (Hordeum vulgare) FARKLI DÜZEYLERDEKĐ KARIŞIMLARI I SĐLOLA MA ÖZELLĐKLERĐ Đ BELĐRLE MESĐ Anadolu Tarım Bilim. Derg., 2011,26(1):40-45 Anadolu J Agr Sci, 2011,26(1):40-45 Araştırma Research SARI ÇĐÇEKLĐ GAZAL BOY UZU (Lotus corniculatus) VE ARPA I (Hordeum vulgare) FARKLI DÜZEYLERDEKĐ KARIŞIMLARI

Detaylı

Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı. Harran Üniversitesi. Veteriner Fakültesi. 63200 Eyyübiye/Şanlıurfa/Türkiye

Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı. Harran Üniversitesi. Veteriner Fakültesi. 63200 Eyyübiye/Şanlıurfa/Türkiye ADI SOYADI (Name Surname) FAKÜLTESİ (Faculty) BÖLÜMÜ (Department) ANABİLİM DALI Nihat DENEK Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı İŞ

Detaylı

Süt Olum Döneminde Biçilen Arpa Hasılına Üre ve Melas Katılmasının Silaj Kalitesi ve Rumende Ham Besin Maddelerinin Parçalanabilirliği Üzerine Etkisi

Süt Olum Döneminde Biçilen Arpa Hasılına Üre ve Melas Katılmasının Silaj Kalitesi ve Rumende Ham Besin Maddelerinin Parçalanabilirliği Üzerine Etkisi Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2001, 11(1):55-62 Geliş Tarihi: 15.11.2001 Süt Olum Döneminde Biçilen Arpa Hasılına Üre ve Melas Katılmasının Silaj

Detaylı

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ 21-22 Nisan 2015 / İZMİR YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ KANATLI HAYVAN BESLEMEDE DUT YAPRAĞI TOZU VE DUT YAPRAĞI SİLAJI TOZUNUN HAYVAN PERFORMANSI, SERUM PARAMETRELERİ, ET KALİTESİ VE YEM MALİYETİ ÜZERİNE

Detaylı

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını;

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını; EK-11 Sonuç Raporu Formatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü Proje No Proje Yöneticisi : Altyapı Projesi (AYP) : 13A4347001 : Doç. Dr. Ayşe

Detaylı

ADİ FİĞ TESCİL RAPORU

ADİ FİĞ TESCİL RAPORU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü ADİ İĞ TESCİL RAPORU GATAEMD135(SAYAR) ANKARA 2015 GATAEMD135(SAYAR) ADİ İĞ ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR

Detaylı

Determination of Different Ratios of Trifolium repens and Hordeum vulgare Mixtures on Silage Quality

Determination of Different Ratios of Trifolium repens and Hordeum vulgare Mixtures on Silage Quality YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 2010, 20(1):26-31 Geliş Tarihi:18.09.2009 Kabul Tarihi:08.01.2010 Araştırma Makalesi/Article Farklı Oranlarda Ak Üçgül (Trifolium repens ) ve Arpa (Hordeum vulgare L.)

Detaylı

Geliş Tarihi: 09.04.2002

Geliş Tarihi: 09.04.2002 TARIM BILIMLERI DERGISI 2003, 9 (2) 162-169 Ruminantlar ın Beslenmesinde Korunmu ş Protein Kullan ım ı Üzerinde Araşt ı rmalar 1. Korunmu ş Proteinlerin In Situ Rumen Parçalanabilirlik Özellikleri İ smail

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. mehmetakifkarsli@hotmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ UZMANLIK ALANLARI ADI-SOYADI PROJEDEKİ GÖREVİ UZMANLIK ALANI

ÖZGEÇMİŞ. mehmetakifkarsli@hotmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ UZMANLIK ALANLARI ADI-SOYADI PROJEDEKİ GÖREVİ UZMANLIK ALANI ÖZGEÇMİŞ ÜNVANI, ADI SOYADI Prof. Dr. Mehmet Akif KARSLI DOĞUM YILI 01.01.1968 YAZIŞMA ADRESİ Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi TELEFON (318) 357 3301 FAKS (318) 357 3304 E-POSTA mehmetakifkarsli@hotmail.com

Detaylı

KĐMYASAL MUAMELEYE TABĐ TUTULA BUĞDAY VE ARPA SAMA LARI I RUME DE PARÇALA ABĐLĐRLĐKLERĐ Đ BELĐRLE MESĐ. Leyla TURGUT

KĐMYASAL MUAMELEYE TABĐ TUTULA BUĞDAY VE ARPA SAMA LARI I RUME DE PARÇALA ABĐLĐRLĐKLERĐ Đ BELĐRLE MESĐ. Leyla TURGUT OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2008,23(3):183-189 Araştırma J. of Fac. of Agric., OMU, 2008,23(3):183-189 KĐMYASAL MUAMELEYE TABĐ TUTULA BUĞDAY VE ARPA SAMA LARI I RUME DE PARÇALA ABĐLĐRLĐKLERĐ Đ BELĐRLE MESĐ

Detaylı

Bazı Kaba Yemlerin Gaz Üretim Parametreleri ve Metabolik Enerji İçerikleri Bakımdan Karşılaştırılması

Bazı Kaba Yemlerin Gaz Üretim Parametreleri ve Metabolik Enerji İçerikleri Bakımdan Karşılaştırılması KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(2)-2005 116 KSU. Journal of Science and Engineering 8(2)-2005 Bazı Kaba Yemlerin Gaz Üretim Parametreleri ve Metabolik Enerji İçerikleri Bakımdan Karşılaştırılması Adem

Detaylı

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Anadolu Journal of Agricultural Sciences

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Anadolu Journal of Agricultural Sciences Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Anadolu Journal of Agricultural Sciences http://dergipark.ulakbim.gov.tr/omuanajas Araştırma/Research Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J Agr Sci, 31 (2016) ISSN: 1308-8750

Detaylı

Meşe Palamutunun Yem Değerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma

Meşe Palamutunun Yem Değerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Hayvansal Üretim 43(1): 32-44 (2002) Meşe Palamutunun Yem Değerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma B. Zehra Sarıçiçek Ünal Kılıç OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Samsun Özet: Bu çalışma, kabuksuz

Detaylı

Türkiye deki Silaj Çalışmaları: 2005-2014

Türkiye deki Silaj Çalışmaları: 2005-2014 Derleme Makalesi / Review Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 5(2): 79-88, 2015 Türkiye deki Silaj Çalışmaları: 2005-2014 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Detaylı

Kaba Yemlerin Rumende Protein Parçalanabilirliklerinin in situ Naylon Torba Tekniği ile Belirlenmesi

Kaba Yemlerin Rumende Protein Parçalanabilirliklerinin in situ Naylon Torba Tekniği ile Belirlenmesi Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2007, 44 (1): 99-111 ISSN 1018-8851 Kaba Yemlerin Rumende Protein Parçalanabilirliklerinin in situ Naylon Torba Tekniği ile Belirlenmesi Muazzez POLAT 1 Yılmaz ŞAYAN 2 Hülya

Detaylı

Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi

Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi Yücel Kemal BAYRAKTAR 1 İbrahim İsmet TÜRKMEN 2 1 Ziraat Müh., İntegro Gıda San. ve Tic. A.Ş./İstanbul 2 Sorumlu yazar:

Detaylı

Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı

Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı SİLAJ Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı verilir. Silajlamada etkin mikroorganizmalar:

Detaylı

YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI. Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU

YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI. Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU 1. Giriş 2. Kaliteli yem ne anlama gelir? 3. Hayvanların Yem Tercihi 4. Yemin sindirilebilirliği 5. Yem Bitkisinin

Detaylı

Veysel AYHAN 1 Figen KIRKPINAR 2 A. Mehmet TALUĞ 3 Hatice BASMACIOĞLU 3 Kudret KARAAYVAZ 4 Zümrüt AÇIKGÖZ 3 Hülya ÖZKUL 3

Veysel AYHAN 1 Figen KIRKPINAR 2 A. Mehmet TALUĞ 3 Hatice BASMACIOĞLU 3 Kudret KARAAYVAZ 4 Zümrüt AÇIKGÖZ 3 Hülya ÖZKUL 3 Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg.,2002, 39(1):63-70 ISSN 1018-8851 Kanatlı Altlığının Bazı Yem Kaynakları ile Silolanma Olanakları ve Yem Değeri * IV. Bira Posasının Broyler Altlığı İle Silolanma Olanakları

Detaylı

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ (Bağırsaklar) (Kırkbayır) (Yemek borusu) (İşkembe) (Şirden) (Börkenek) Yemin Süt Sığırı Midelerinde

Detaylı

Effects Of Different Storage Conditions On Some Characteristics Of Some Protein Feeds

Effects Of Different Storage Conditions On Some Characteristics Of Some Protein Feeds Farklı Depolama Şartlarının Bazı Protein Kaynaklı Yem Hammaddelerinin Özellikleri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi * H. E. Şamlı 1 O.N. Onarbay 1 1 Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni

Detaylı

Sorgum x Sudanotu Melezi (Sorghum bicolor x Sorghum sudanense Mtapf.) Çeşitlerinde Hasat Zamanının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

Sorgum x Sudanotu Melezi (Sorghum bicolor x Sorghum sudanense Mtapf.) Çeşitlerinde Hasat Zamanının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 36 (2), 145-150, 2005 ISSN : 1300-9036 Sorgum x Sudanotu Melezi (Sorghum bicolor x Sorghum sudanense Mtapf.) lerinde Hasat Zamanının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi Bilal

Detaylı

Farklı Olgunlaşma Dönemlerinde Hasat Edilen Kenaf Çeşitlerinin (Hibiscus

Farklı Olgunlaşma Dönemlerinde Hasat Edilen Kenaf Çeşitlerinin (Hibiscus 1 1 1 1 1 1 1 1 Farklı Olgunlaşma Dönemlerinde Hasat Edilen Kenaf Çeşitlerinin (Hibiscus cannabinus L.) Sindirim Derecesi ve Metabolik Enerji Değerlerinin İn-Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Belirlenmesi a

Detaylı

Arpa ve Buğday Hasadından Sonra Bazı Yem Bitkilerinin İkinci Ürün Olarak Yetiştirilme İmkanları

Arpa ve Buğday Hasadından Sonra Bazı Yem Bitkilerinin İkinci Ürün Olarak Yetiştirilme İmkanları TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2007, 13 (2) 101-107 ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Arpa ve Buğday Hasadından Sonra Bazı Yem Bitkilerinin İkinci Ürün Olarak Yetiştirilme İmkanları Altıngül ÖZASLAN PARLAK

Detaylı

Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Sorgum-Sudanotu Melezi (Sorghum sudanense Staph.) Silajının Yem Niteliği Üzerine Etkileri

Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Sorgum-Sudanotu Melezi (Sorghum sudanense Staph.) Silajının Yem Niteliği Üzerine Etkileri Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41 (2), 137-143, 2010 Journal of Agricultural Faculty of Atatürk University, 41 (2), 137-143, 2010 ISSN : 1300-9036 Araştırma Makalesi/Research Article Hasat

Detaylı

Sarıkamış Yöresinde Yetiştirici Bilgilerine Dayanarak Büyükbaş Hayvan Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi*

Sarıkamış Yöresinde Yetiştirici Bilgilerine Dayanarak Büyükbaş Hayvan Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi* Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2015; 10(3): 165-170 Araştırma Makalesi/Research Article DOI:10.17094/avbd.70566 Sarıkamış Yöresinde Yetiştirici Bilgilerine Dayanarak Büyükbaş Hayvan Beslenme Durumunun

Detaylı

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi EMRE CAN KAYA NAZLI ZEYNEP ARIÖZ AYŞENUR ŞAHIN ABDULLAH BARAN İçeriklerine Etkisi 1. GİRİŞ Tarımda kimyasal girdilerin azaltılması

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BROİLER ALTLIĞI İLE BAZI BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİNİN SİLOLANMA OLANAKLARI

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BROİLER ALTLIĞI İLE BAZI BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİNİN SİLOLANMA OLANAKLARI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BROİLER ALTLIĞI İLE BAZI BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİNİN SİLOLANMA OLANAKLARI Elif ADIYAMAN Danışman: Doç. Dr. Veysel AYHAN YÜKSEK LİSANS TEZİ ZOOTEKNİ

Detaylı

Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar

Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1 1 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar Süt sığırı işletmelerindeki en önemli sorunlarda birtanesi periparturient

Detaylı

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Süt İnekleri Dişi Dana ve Düveler Besiye Alınan Dana ve Tosunlar Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği www.amasyadsyb.org 2016 Önsöz Süt sığırcılığında yem giderlerinin

Detaylı

Mısır (Zea mays) ve sorgumun (Sorghum bicolor) farklı bitkilerle birlikte yapılan silajlarının karşılaştırılmaları

Mısır (Zea mays) ve sorgumun (Sorghum bicolor) farklı bitkilerle birlikte yapılan silajlarının karşılaştırılmaları Araştırma Makalesi/Research Article www.ziraatdergi.akdeniz.edu.tr AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ (2011) 24(1): 47-53 Mısır (Zea mays) ve sorgumun (Sorghum bicolor) farklı bitkilerle birlikte

Detaylı

Erzurum Şartlarında Yetişen Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Karışımlarının Silaj Değerlerinin Belirlenmesi

Erzurum Şartlarında Yetişen Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Karışımlarının Silaj Değerlerinin Belirlenmesi Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 40 (2), 15-21, 2009 ISSN : 1300-9036 Erzurum Şartlarında Yetişen Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Karışımlarının Silaj Değerlerinin Belirlenmesi Zeynep DUMLU Mustafa TAN Atatürk

Detaylı

Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma

Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma Araştırma Makalesi / Research Article Derim, 2016, 33 (2):299-308 DOI:10.16882/derim.2016.267913 Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi

Detaylı

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ ,670, KG 3,613,757.

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ ,670, KG 3,613,757. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/2009 T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.3869 96,88.00 KG 372,53.6 66 ARPA YEMLİK TTS 0.35 0.37 0.365 22,540.00 KG 44,297.50 3 ARPA YEMLİK ı: 46,450.66 69 ARPA BEYAZ

Detaylı

BATI AKDENİZ SAHİL KUŞAĞINDA SORGUM

BATI AKDENİZ SAHİL KUŞAĞINDA SORGUM AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2005, 18(3), 337-341 BATI AKDENİZ SAHİL KUŞAĞINDA SORGUM (Sorghum bicolor L.), SUDANOTU (Sorghum sudanense Staph.) VE MISIRIN (Zea mays L.) İKİNCİ ÜRÜN OLARAK

Detaylı

Süt Sığırı. Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma. Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7

Süt Sığırı. Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma. Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7 Süt Sığırı Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma ulaşır Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7 arasında değişir. Gebeliğin 22. Haftasından itibaren verim hızla azalır Süt

Detaylı

Ege Bölgesi Koşullarında Farklı Münavebe Sistemlerinde Yetiştirilen Bazı Organik Yemlerin Besin Madde İçerikleri

Ege Bölgesi Koşullarında Farklı Münavebe Sistemlerinde Yetiştirilen Bazı Organik Yemlerin Besin Madde İçerikleri I.Uluslararası Organik Tarım ve Biyoçeşitlilik Sempozyumu 27-29 Eylül Bayburt Ege Bölgesi Koşullarında Farklı Münavebe Sistemlerinde Yetiştirilen Bazı Organik Yemlerin Besin Madde İçerikleri * Ülfet ERDAL

Detaylı

KÜSPE VE MELAS EBRU YÜCEL 20626638 KÜSPE Pancar küspesi şeker pancarından şekerin ekstraksiyonu sonunda difüzyonda elde edilir. Ekstraksiyon işleminin sonunda elde edilen şekeri alınmış kıyıma sulu küspe,preselerden

Detaylı

Kaba Yem - Mısır Silajı Özet

Kaba Yem - Mısır Silajı Özet Kaba Yem - Mısır Silajı Özet ruminantbesleme.com muratgorgulu.com.tr Silaj Yapımı ve Kalitesi Suca zengin yemlerin havasız koşullarda fermente edilmesiyle elde edilen yemlere silaj denmektedir. Silaj yapımında

Detaylı

Mustafa ERGÜL 1 Ahmet ALÇİÇEK 2 Veysel AYHAN 3 Asım KILIÇ 1 Hülya ÖZKUL 4 Hatice BASMACIOĞLU 4 Kudret KARAAYVAZ 5

Mustafa ERGÜL 1 Ahmet ALÇİÇEK 2 Veysel AYHAN 3 Asım KILIÇ 1 Hülya ÖZKUL 4 Hatice BASMACIOĞLU 4 Kudret KARAAYVAZ 5 Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (1): ISSN 1018-8851 Kanatlı Altlığının Bazı Yem Kaynakları İle Silolanma Olanakları ve Yem Değeri I: Pancar Posasının Broyler Altlığı İle Silolanma Olanakları ve Yem

Detaylı

NIRLINE. NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı

NIRLINE. NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı KONU Hayvan Beslemede Kaba Yem Analizinin Önemi ve NIRS Teknolojisi İLGİ TERCÜME VE DERLEME ANAHTAR KELİMELER KAYNAKÇA YAYININ KAPSAMI NIRS Teknolojisinin

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (39): (2006) 84-92

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (39): (2006) 84-92 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (39): (2006) 84-92 KARAMAN EKOLOJİK KOŞULLARINDA SİLAJLIK HİBRİT MISIR ÇEŞİTLERİNİN İKİNCİ ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRME İMKANLARININ

Detaylı

Elmanın Karbonhidrat Kaynağı Olarak Yonca Silajına Katılma Olanağının Araştırılması

Elmanın Karbonhidrat Kaynağı Olarak Yonca Silajına Katılma Olanağının Araştırılması Çiftçi ve ark. YYÜ Vet Fak Derg 2005, 16 (2):93-98 Elmanın Karbonhidrat Kaynağı Olarak Yonca Silajına Katılma Olanağının Araştırılması Mehmet ÇİFTÇİ 1 İ.Halil ÇERÇİ 1 Bestami DALKILIÇ 1 Talat GÜLER 1 O.

Detaylı

Değişik Meyve Posası Silajlarının Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri*

Değişik Meyve Posası Silajlarının Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri* Erciyes Üniv Vet Fak Derg 9() 9-06, 0 J Fac Vet Med Univ Erciyes 9() 9-06, 0 M. Y. YALÇINKAYA, E. BAYTOK, Araştırma M. A. Makalesi YÖRÜK Research Article Değişik Meyve Posası Silajlarının Bazı Fiziksel

Detaylı

Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu

Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu Sabri TÜZÜN 1, Murat ÇİMEN 1*, İsa BAŞ 1, Yusuf DEMİR 1, Mehmet KOTAN 1, Maas TAYFUR 1 Özet Bu çalışma ile Edirne ilinden

Detaylı

Güz Döneminde Besiye Alınan Hindilerde Askorbik Asit Uygulamasının Besi Performansı ve Bazı Karkas Özelliklerine Etkileri

Güz Döneminde Besiye Alınan Hindilerde Askorbik Asit Uygulamasının Besi Performansı ve Bazı Karkas Özelliklerine Etkileri Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2003) 17(2): 1-8 Güz Döneminde Besiye Alınan Hindilerde Askorbik Asit Uygulamasının Besi Performansı ve Bazı Karkas Özelliklerine Etkileri Taşkın DEĞİRMENCİOĞLU * İbrahim

Detaylı

Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Bursa-Türkiye

Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Bursa-Türkiye Hayvansal Üretim 39-40: 30-38 (1999) Entansif Kuzu Besisinde Nitrojen Kaynağı Olarak Üre Kullanılmasının Kuzuların Besi Performansı ile Bazı Kan ve Rumen Sıvısı Metabolitleri Üzerine Etkileri Ali Karabulut

Detaylı

Muzaffer DENLİ, Ramazan DEMİREL* Feed Using and Feeding Practices in Beef Cattle Farms in Diyarbakir Province

Muzaffer DENLİ, Ramazan DEMİREL* Feed Using and Feeding Practices in Beef Cattle Farms in Diyarbakir Province YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 2016, 26(4): 495-499 Geliş Tarihi (Received): 30.06.2016 Kabul Tarihi (Accepted): 12.12.2016 Araştırma Makalesi/Research Article (Original Paper) Diyarbakır İli Sığır Besiciliği

Detaylı

The Effects of Ensiling Wet Sugar Beet Pulp with Some Fruit Pomace on Silage Quality, Energy Contents and Organic Matter Digestibility

The Effects of Ensiling Wet Sugar Beet Pulp with Some Fruit Pomace on Silage Quality, Energy Contents and Organic Matter Digestibility Yaş Şeker Pancarı Posasının Bazı Meyve Posaları ile Silolanmasının Silaj Kalite Özellikleri, Enerji Değerleri ve Organik Madde Sindirilebilirlikleri Üzerine Etkisi 1 İsmail ÜLGER, Mahmut KALİBER, Selma

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ünal KILIÇ Doğum Tarihi: 20. 09. 1973 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Zootekni Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1997 Y. Lisans Zootekni

Detaylı

Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri

Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 1(2): 85-90, 2011 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Tekirdağ İli Koşullarında I. ve II. Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Mısır Çeşitlerinin Silaj Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değerinin Belirlenmesi *

Tekirdağ İli Koşullarında I. ve II. Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Mısır Çeşitlerinin Silaj Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değerinin Belirlenmesi * Tekirdağ İli Koşullarında I. ve II. Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Mısır Çeşitlerinin Silaj Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değerinin Belirlenmesi * Ö. Kaya 1 C. Polat 2 1 Kafkas Üniversitesi, Kars Meslek

Detaylı

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016 1 Incir ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 15-23 Araştırma Makalesi Research Article Araştırma

Detaylı

Tuj Kuzularında Farklı Konsantre Yemlerle Yapılan Besinin Maliyet-Fayda Analizi

Tuj Kuzularında Farklı Konsantre Yemlerle Yapılan Besinin Maliyet-Fayda Analizi Kafkas Univ Vet Fak Derg 16 (5): 771-775, 2010 DOI:10.9775/kvfd.2010.1250 RESEARCH ARTICLE Tuj Kuzularında Farklı Konsantre Yemlerle Yapılan Besinin Maliyet-Fayda Analizi Dilek AKSU ELMALI * Pınar DEMİR

Detaylı

Bazı Ruminant Yemlerinin Nispi Yem Değeri ve İn vitro Sindirim Değerlerinin Belirlenmesi

Bazı Ruminant Yemlerinin Nispi Yem Değeri ve İn vitro Sindirim Değerlerinin Belirlenmesi GOÜ. Ziraat Fakültesi, 2005, 22 (1), 97-101 Bazı Ruminant Yemlerinin Nispi Yem Değeri ve İn vitro Sindirim Değerlerinin Belirlenmesi Musa Yavuz Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü,

Detaylı

Naylon Torba Tekniği nde Varyasyon Kaynakları

Naylon Torba Tekniği nde Varyasyon Kaynakları Hayvansal Üretim 46(1): 44-49, 2005 Derleme Naylon Torba Tekniği nde Varyasyon Kaynakları Hülya Özkul Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, 35100, Bornova-İzmir e-posta: ozkul@ziraat.ege.edu.tr;

Detaylı

Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları

Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2001, 11(1):29-37 Geliş Tarihi: 30.10.2000 Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri

Detaylı

Ahmet ALÇİÇEK 1 Veysel AYHAN 2 A.Mehmet TALUĞ 3 Hatice BASMACIOĞLU 3 Hülya ÖZKUL 3 Zümrüt AÇIKGÖZ 3 Kudret KARAAYVAZ 4

Ahmet ALÇİÇEK 1 Veysel AYHAN 2 A.Mehmet TALUĞ 3 Hatice BASMACIOĞLU 3 Hülya ÖZKUL 3 Zümrüt AÇIKGÖZ 3 Kudret KARAAYVAZ 4 Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (1): ISSN 1018-8851 Kanatlı Altlığının Bazı Yem Kaynakları İle Silolanma Olanakları ve Yem Değeri II: Portakal Posasının Broyler Altlığı İle Silolanma Olanakları ve

Detaylı

Geliş Tarihi:

Geliş Tarihi: TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2005, 11 (1) 51-56 Silaj Fermantasyonunda Organik Asit Kullanımı Üzerinde Araştırmalar 1. Formik asit temeline dayalı bir koruyucunun laboratuvar koşullarında yapılan mısır silajlarının

Detaylı

İ. Halil ÇERÇİ Pınar TATLI SEVEN M. Ali AZMAN Nurgül BİRBEN. Geliş Tarihi:

İ. Halil ÇERÇİ Pınar TATLI SEVEN M. Ali AZMAN Nurgül BİRBEN. Geliş Tarihi: F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 2004, 18(2), 111-116 KOYUNLARDA BAZI KABA VE YOĞUN YEMLERİN NAYLON KESE YÖNTEMİYLE KURU VE ORGANİK MADDE YIKIMLANABİLİRLİKLERİNİN VE ENZİM TEKNİĞİ İLE KURU VE ORGANİK MADDE SİNDİRİLEBİLİRLİKLERİNİN

Detaylı

BÜLTEN NO : 5 SAYFA NO : 1

BÜLTEN NO : 5 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 5 SAYFA NO : HUBUBAT ARPA Arpa Kırması ve Ezmesi (40 Kg Çv 37,000 43,750 38,83 38,00 AD 5.356,25 KOPST 4 Arpa Kırması ve Ezmesi (40 Kg Çv 32,407 36, 33,709 9,00 AD 6.438,42 HTSGT 3 Arpa Kırması

Detaylı

KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ

KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ ALİBEY YEM HAYVAN BESLEME YAYINLARI KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT İ İLE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞ EKTAŞ TARIM ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ

Detaylı

Bitki Sıklığının Silajlık Mısırda Verim ve Bazı Agronomik Karakterlere Etkisi

Bitki Sıklığının Silajlık Mısırda Verim ve Bazı Agronomik Karakterlere Etkisi Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 39 (2), 217-224, 2008 ISSN : 1300-9036 Bitki Sıklığının Silajlık Mısırda Verim ve Bazı Agronomik Karakterlere Etkisi Ali ÖZTÜRK Sancar BULUT Ebru BORAN Atatürk Üniversitesi

Detaylı

9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi (3-5 Eylül 2015 /KONYA)

9. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi (3-5 Eylül 2015 /KONYA) Yaş Şeker Pancarı Posasının Bazı Meyve Posaları ile Silolanmasının Besin Madde Kompozisyonu ve Silaj Kalite Özeliklerine Etkisi İsmail Ülger Mahmut Kaliber Yusuf Konca Selma Büyükkılıç Beyzi Erciyes Üniversitesi

Detaylı

Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri

Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri Raporu hazırlayan: Feed Innovation Services (FIS) FIS Aarle-Rixtel Hollanda L. J. van der Kolk W. Smink Haziran 2004 Müşteri: EM Agriton BV Noordwolde Hollanda

Detaylı

Edirne İlinden Kış Aylarında Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Değerlerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Edirne İlinden Kış Aylarında Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Değerlerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Edirne İlinden Kış Aylarında Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Değerlerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Sümeyye MEMKEZE 1, Murat ÇİMEN 1*, Rahime Kamer ÖNOĞLU 1, Neslihan ÇİÇEK

Detaylı

ARAŞTIRMA. İnokulant Kullanımının Değişik Yem Bitkilerinden Oluşan Silajlarda Ham Besin Maddeleri ile Kalite Üzerine Etkisi

ARAŞTIRMA. İnokulant Kullanımının Değişik Yem Bitkilerinden Oluşan Silajlarda Ham Besin Maddeleri ile Kalite Üzerine Etkisi ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2012; 26 (2): 93-98 http://www.fusabil.org İnokulant Kullanımının Değişik Yem Bitkilerinden Oluşan Silajlarda Ham Besin Maddeleri ile Kalite Üzerine Etkisi Tugay AYAŞAN

Detaylı

TOKAT ŞARTLARINDA YETĐŞTĐRĐLEN DEĞĐŞĐK MACAR FĐĞĐ + ARPA KARIŞIM ORANLARININ VERĐM VE KALĐTEYE ETKĐLERĐ

TOKAT ŞARTLARINDA YETĐŞTĐRĐLEN DEĞĐŞĐK MACAR FĐĞĐ + ARPA KARIŞIM ORANLARININ VERĐM VE KALĐTEYE ETKĐLERĐ ANADOLU, J. of AARI 8 (2) 1998, 106-114 MARA TOKAT ŞARTLARINDA YETĐŞTĐRĐLEN DEĞĐŞĐK MACAR FĐĞĐ + ARPA Selahattin ĐPTAŞ Mustafa YILMAZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü,

Detaylı

SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ

SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ SÜT SIGIRLARININ KURUDA KALMA DÖNEMİ TANIMI Sağmal bir inekte gebeliğin son iki ayında ya da başka bir değişle laktasyon dönemi sonunda sağımın durdurulması ve meme de süt salgısının durmasına bağlı olarak

Detaylı

BÜLTEN NO : 6 SAYFA NO : 1

BÜLTEN NO : 6 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 6 SAYFA NO : HUBUBAT ARPA Arpa Kırması ve Ezmesi (40 Kg Çv 34,000 37,500 34,749 65,00 AD 9.08,50 KOPST 4 Arpa Kırması ve Ezmesi (40 Kg Çv 34,7 36, 35,475 83,00 AD.944,44 HTSGT Arpa Kırması

Detaylı

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi Muhammet

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam YAĞLI TOHUMLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam YAĞLI TOHUMLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ HUBUBAT 14/03/20-18/03/20 Sayfa: 1-5 2010 MTS 0.90 0.90 0.9000 196,500.00 KG 176,850.00 1 ı: 176,850.00 1 ı 176,850.00 1 SARI 2010 MTS 0.50 0.50 0.5000 365,000.00 KG 182,500.00 1 SARI 2010 TTS 0.62 0.62

Detaylı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü. Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü. Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı Ali GÖZÜGÜL Ziraat Mühendisi İlhan ÖZTÜRK Tarım Teknikeri Samsun / 2008 Kapak Tasarımı Dr. Ali KORKMAZ Dizgi/Baskı Refik YILMAZ

Detaylı

Farklı Hasat Dönemlerinin Ayçiçeği Populasyonlarında Silajlık Verim ve Bazı Özelliklere Etkileri

Farklı Hasat Dönemlerinin Ayçiçeği Populasyonlarında Silajlık Verim ve Bazı Özelliklere Etkileri Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2016, 25 (Özel sayı-2):272-277 Araştırma Makalesi (Research Article) Farklı Hasat Dönemlerinin Ayçiçeği Populasyonlarında Silajlık Verim ve Bazı Özelliklere

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(10): 1216-1220, 2017 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Çevrimiçi baskı, ISSN: 2148-127X www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Farklı

Detaylı

Araştırma Makalesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 24 (4): (2010) ISSN:

Araştırma Makalesi.  Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 24 (4): (2010) ISSN: Araştırma Makalesi www.ziraat.selcuk.edu.tr/ojs Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 24 (4): (2010) 25-29 ISSN:1309-0550 Anadolu Merinosu Erkek Kuzularında Besi Başı Canlı Ağırlığının

Detaylı

Hasat Öncesi ve Hasat Sonrası Laktik Asit Bakteri (LAB) İlavesinin Mısır Silaj Fermantasyonu Üzerine Etkileri*

Hasat Öncesi ve Hasat Sonrası Laktik Asit Bakteri (LAB) İlavesinin Mısır Silaj Fermantasyonu Üzerine Etkileri* Hasat Öncesi ve Hasat Sonrası Laktik Asit Bakteri () İlavesinin Mısır Silaj Fermantasyonu Üzerine Etkileri* Burak KARA Cemal OLAT * Fisun KOÇ * Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü,

Detaylı

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ Sayfa: 1-10 BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ FASÜLYE KURU FASÜLYE K.FASULYE BATTAL KG 6,340.00 25,956.00 51.91 K.FASULYE BATTAL Toplamı: 6,340.00 25,956.00 51.91 KURU FASÜLYE Toplamı: 6,340.00 25,956.00 51.91 FASÜLYE

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,679, KG 7,779,556.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,679, KG 7,779,556. HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.75 1.22 0.8966 1,063,903.00 KG 953,915.83 107 ARPA YEMLİK MTS- 00 26,00 KG 23,40 1 ARPA YEMLİK TTS 0.84 1.02 0.9426 1,059,61 KG 998,7.92 19 ARPA

Detaylı

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN 2.01.2018 Prof.Dr. Kemal Küçükersan 1 TANIMI Yeterli düzeyde kuru madde (% 30-40) içeren yeşil yemlerin, biçildikten sonra, anaerob koşullarda saklanması sonucu

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

AYÇİÇEĞİ (Helianthus

AYÇİÇEĞİ (Helianthus AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) Bitkisel Özellikleri Ayçiçeği; gündöndü, günebakan ve şemsiamer gibi isimlerle de anılan bir yağ bitkisidir. Kuzey Amerika nın; Meksika ve Peru nun doğal bitkisi olup 16.

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

SAMSUN EKOLOJİK ŞARTLARINDA II. ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN SİLAJLIK MISIRIN KURU OT VE HAM PROTEİN VERİMİ ÜZERİNE SIKLIK VE BİÇİM ZAMANININ ETKİSİ*

SAMSUN EKOLOJİK ŞARTLARINDA II. ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN SİLAJLIK MISIRIN KURU OT VE HAM PROTEİN VERİMİ ÜZERİNE SIKLIK VE BİÇİM ZAMANININ ETKİSİ* O.M.Ü.Z.F. Dergisi, 1995,10, (1):15-22 J.Agric.Fac.O.M.Ü. 1995,10, (1):15-22 SAMSUN EKOLOJİK ŞARTLARINDA II. ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN ÖZET SİLAJLIK MISIRIN KURU OT VE HAM PROTEİN VERİMİ ÜZERİNE SIKLIK

Detaylı

FARKLI YEM FABRİKALARINDAN ÖRNEKLENEN KARMA YEM VE YEM HAM MADDELERİNDE BAZI KALİTE ÖGELERİNİN KANTİTATİF ARAŞTIRILMASI

FARKLI YEM FABRİKALARINDAN ÖRNEKLENEN KARMA YEM VE YEM HAM MADDELERİNDE BAZI KALİTE ÖGELERİNİN KANTİTATİF ARAŞTIRILMASI AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2003, 16(2),161-168 FARKLI YEM FABRİKALARINDAN ÖRNEKLENEN KARMA YEM VE YEM HAM MADDELERİNDE BAZI KALİTE ÖGELERİNİN KANTİTATİF ARAŞTIRILMASI Kemal ÇELİK 1

Detaylı