İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere"

Transkript

1 İlk Sosyal Politika Uygulamaları - İngiltere Sanayi Devrimini ortaya çıkaran ülke olarak İngiltere 19. yüzyıl itibariyle işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşulları açısından pek parlak bir konumda bulunmamaktadır. Sendikacılık hareketi henüz çok yaygınlaşmamıştır.

2 İngiltere de Ortaya Çıkan İlk Sosyal Politika Uygulamaları İlk Sosyal Politika Uygulamaları Çocuklar Kadınlar Yetişkin İşçiler

3 A) İngiltere de Çocuklara Yönelik İlk Sosyal Politika Uygulamaları 1) Tekstil Sektörü: İngiltere de ilk sosyal politika önlemi 1802 Tarihli «Çırakların Bedensel ve Tinsel Sağlıkları» isimli yasadır. Bu yasa, bazı işverenlerin çocuk çalıştırmama yönündeki uygulamaları sonucu ortaya çıkan rekabet eşitsizliğini gidermek ve düzenlemeleri tüm işverenlere yaygınlaştırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Böylece tüm işverenlerin uymak zorunda oldukları ortak yasal bir düzenleme hayata geçirilmiştir. Ancak bu yasanın kabulü kolay olmamış ve hükümleri de oldukça çekingen kalmıştır. Yasada genel olarak çocukların çalışmaya kabul yaşı ve çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeler yer almaktadır.

4 1802 tarihli yasa ile: Günlük çalışma süreleri 12 saat olarak saptanmıştır Gece çalışması yasaklanmış, Kız- erkek çocuk işçiler için ayrı yatakhane zorunluluğu getirilmiş, Çocuklara okuma yazma öğretme zorunluluğu getirilmiş, Çocuklara yılda bir kat elbise sağlama zorunluluğu getirilmiş,

5 Ancak 1802 tarihli yasa herhangi bir denetim mekanizması öngörmediği için uygulamaya yansımamıştır yasası: (Robert Owen ın çabalarıyla) Cumartesi günü çalışma saati 9 olarak saptanmış Çalışmaya başlama yaşı 10 olarak belirlenmiştir. 12 yaşından küçüklerin gece çalışması yasaklanmıştır.

6 1831 yılında yayımlanan bir hükümet raporunda, çocukların fazla çalıştırılmaktan bitkin düştüğü, olumsuz çalışma koşulları sonucunda birçok çocuğun sakat kaldığı belirtilmiştir. 5 7 yaşlarında çalıştırılmaya başlanan çocukların günde ortalama saat çalıştırıldıkları ifade edilmiştir yasası: - Yasal düzenlemelerin kapsamı genişletilmiş, - Yasanın denetimi ilk kez kurulan «iş müfettişleri» mekanizmasına bırakılmıştır yılına kadarki yasaların denetimi din adamları, öğretmenler gibi resmi olmayan kişilerce gerçekleştiriliyorken, 1833 yasası ile resmi bir denetim unsuru getirilmiştir.

7 Tekstil sektöründe ortaya çıkan çocuklara yönelik ilk sosyal politika uygulamaları genel olarak dört temel noktayı düzenlemiştir. a) Çalışmaya kabul yaşı 1819 ve 1833 yasaları çalışmaya kabul yaşını 9 olarak saptamıştır yasası ile çalışmaya kabul yaşı 8 e inmiştir yasası çalışmaya kabul yaşını 10 olarak saptamıştır yasası çalışmaya kabul yaşını 11 olarak saptamıştır yasası çalışmaya kabul yaşını 12 olarak saptamıştır yasası çalışmaya kabul yaşını 14 olarak saptamıştır. Günümüzde çalışmaya kabul yaşı sanayi sektöründe 16 olarak düzenlenmiştir.

8 b) Çalışmaya kabul yaşının saptanması: Çocuklarının yaşının saptanması iş müfettişlerinin karşılaştığı en büyük problemlerden biri olmuştur. Bunun için 1837 yılından itibaren doğumların ilgili makama bildirilmesi uygulaması getirilmiş, bunun yanı sıra çocukların yaşının saptanması için iş müfettişlerine hekim ve sağlık bilimci atayabilme yetkisi tanınmıştır. c) Çocukların çalışmaya elverişli olup olmadığının saptanması 1867 yılından itibaren çocukların işe girmeleri sırasında düşünsel ve bedensel bakımdan çalışmaya elverişli ve yetenekli olup olmadıklarının saptanması yöntemi yaygınlaşmıştır.

9 d) Çalışma süreleri ve eğitim: 1802 ve 1844 yılları arasındaki yasalar çocukların gece ve günde 12 saatten fazla çalıştırılmalarını yasaklamışlardır. Bu ilk önlemler yalnız çalışma koşullarını değil, aynı zamanda çocukların eğitimlerini de içermiştir. Yasalarla eğitim ve çalışma süreleri uyumlu hale getirilmeye çalışılmıştır yılından başlayarak çocuklar için Cumartesi 9 saat, haftalık 69 saat çalışma süresi uygulanmıştır yılında günde 10,5 haftada 60 saat yılında günde 10, Cumartesi 5 saat, haftalık 55 saat Bugünkü mevzuata göre 16 yaşındaki genç işçiler haftada 44 saatten fazla çalıştırılamazlar.

10 2) Madencilik Sektöründe Çocukların Çalışma Koşullarına Yönelik Düzenlemeler Maden Sektöründe korkunç denecek kadar ağır çalışma koşulları söz konusu 1841 tarihli nüfus sayımına göre madenlerde 90 bin işçi çalışmakta. Madenlerde çalışan çocuk sayısı 18 bin civarında. Yaşları 5 10 yaş arasında değişen çocuklar gün doğmadan madenlere inip, güneş battıktan sonra madenlerden çıkıyorlar. Çocuklar aylarca güneş yüzü görmeden insanlığa yakışmayan bir biçimde uzun süreler boyunca çok düşük ücret karşılığında çalıştırılıyorlar.

11 Madencilik Sektöründe Çocukların Çalışma Koşullarına Yönelik Düzenlemeler

12 1842 yılında çıkarılan bir yasa ile 10 yaş altı çocukların ve kadınların madenlerde ve yeraltı işlerinde çalışmaları yasaklanmıştır. Ancak yasa denetim mekanizması öngörmediğinden kısmen uygulanabilmiştir yılındaki bir düzenleme ile ilgili denetim açığı giderilmiştir. Madenlerde çocukların çalışmasını düzenleyen sosyal politika uygulamaları iki boyut altında incelenebilir: a) Madenlerde çalışma yaşı: yasası 10 yaş altı çocukların çalışmasını yasaklamıştır yılında madenlerde çalışma yaşı 12 ye çıkarılmıştır yılında madenlerde çalışma yaşı 13 e çıkarılmıştır yılında madenlerde çalışma yaşı 14 e çıkarılmıştır. - Halen 16 yaşın altındaki çocuk işçilerin madenlerde çalıştırılması yasaktır.

13 b) Madenlerde çalışma süreleri: İngiltere de uzunca bir süre çocukların madenlerde çalışma süreleri günde 12 saatin altına düşmemiştir yılında bütün işçilere yönelik bir yasa ile günde 10,5 saat çalışma süreleri madenlerde de uygulanmıştır.

14 3) Tarım Sektöründe çocukların çalışma koşullarını düzenleyen sosyal politika uygulamaları İngiltere de 1830 tarihinden itibaren parlamento tarım sektöründe çalışan çocuklarla ilgili incelemeler ve düzenlemeler başlatmıştır yılında İngiltere de 40 binden fazla çocuğun tarım işletmelerinde çalıştığı belirtilmektedir. Sanayinin genelinde ücretlerin az olması, aileleri çocuklarını çalıştırmaya mecbur bırakmıştır. Çocuklar aynı zamanda ucuz ve sorunsuz işgücü olarak görülmüş, örgütlü olmamaları ve uysal olmaları sebebiyle işverenlerce tercih edilmişlerdir yılına kadar tarım sektöründe çalışan çocukların yaşları 6-7 civarındadır.

15

16

17 Tarım Sektöründe çocukların çalışma koşullarını düzenleyen sosyal politika uygulamaları yılında 8 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaklanmıştır yılında 8 yaş sınır korunmakla birlikte, 8 12 yaş arası çocukların eğitim görme zorunluluğu getirilmiştir yılında çalışma yaşı 10 yaş olmuştur.

18 Özet İngiltere de çocuklarla ilgili Sosyal Politika önlemleri, Sanayi Devrimi ile başlayan ve çok küçük yaşta çocukların kötü ve sağlıksız koşullarda çalıştırılmalar sonucunda harekete geçmiştir. Temel olarak: - Çalışma Yaşı - Çalışma Süreleri - Eğitim - Sağlık Koşullarının İyileştirilmesi

19 B) İngiltere de Kadınlara Yönelik Sosyal Politika Düzenlemeleri İngiltere de kadınların çalışma yaşamında korunmasına yönelik sosyal politika önlemleri, çocuklara yönelik sosyal politika önlemlerinden sonra gelmiştir. Sanayi Devrimi sonrasında İngiltere de kadınların kötüydü. Özellikle çalışma süreleri ve çalışma koşulları sağlık bakımından sontekstil ve madencilik sektöründe çalışma koşulları çocuklarda olduğu gibi son derece derece olumsuzdu. Kadınların da çocuklar gibi daha sorunsuz bir işgücü olmaları, daha ucuza çalışmalar ayrıca özellikle tekstil gibi sektörlerde el becerisi olarak daha yetenekli olmaları işverenlerce kadın işçi çalıştırmanın tercih nedenleri arasında yer almaktadır.

20

21 İngiltere de Kadınlara Yönelik Sosyal Politika Düzenlemeleri İngiltere de kadınların çalışmalarını düzenleyen ilk toplumsal politika 1842 tarihli yasadır. Parlamento raporlarında yer alan veriler üzerine kadınların korkunç denecek çalışma koşullarına sahip olduğu vurgulanmış ve 1842 yasası düzenlenmiştir. Bu yasa bir yandan 10 yaş altındaki çocukların madenlerde çalışmasını yasaklarken, kadınların madenlerde ve yeraltı işlerinde çalıştırılmalarını engellemiştir yılında tekstil sektöründeki kadınlar için çalışma süreleri günde 10 saat olarak belirlenmiştir. Bu yasa diğer sanayi kollarındaki çalışma sürelerinin aşağıya çekilmesi açısından öncü olmuştur. 1875, 1878, 1937 ve 1948 tarihli düzenlemelerde kadınların durumu düzeltilmeye çalışılmıştır. Örneğin 1937 yasasının VI. Bölümü kadın işçilerin çalışma koşullarının düzenlenmesine ayrılmıştır.

22 Özetle, İngiltere de kadınlara yönelik sosyal politika önlemleri ilk olarak madencilik sektöründe kadın istihdamını düzenlemiş, daha sonra da kadınların çalışma yaşamındaki olumsuz çalışma koşullarını düzenleme amacı içerisinde olmuştur. - Çalışma süreleri - Çalışma koşulları - İzin ve dinlenme süreleri - Doğum ve gebelik durumları - Ücret*

23 C) Yetişkin İşçilerin Korunmasına Yönelik Sosyal Politika Önlemleri Sanayi Devrimi nin olumsuz koşullarından sadece kadın ve çocuk işçiler değil, yetişkin işçiler de büyük ölçüde etkilenmiştir. Yetişkin işçiler açısından temel sorunlar: - Uzun çalışma süreleri, - Sağlıksız çalışma koşulları, - Düşük ücretler Kadın ve çocuklara yönelik sosyal politika önlemleri yetişkin işçilere yönelik sosyal politika önlemlerini etkilemiş, bu önlemlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Ancak yetişkin işçilere yönelik önlemler kadın ve çocuklardan daha sonra ortaya çıkmıştır.

24 A) Maden işçileri ile ilgili düzenlemeler: Maden İşçileri ile ilgili toplumsal politika düzenlemeleri 1887 yılında başlamış, 1900 ve 1911 yılında geliştirilmiştir. Bu düzenlemelerde: - Çalışma süreleri kısaltılmış, - Çalışma koşulları düzeltilmeye çalışılmış, - İş kazalarına ve meslek hastalıklarına yönelik önlemler öngörülmüştür. (Maden sektöründe çok fazla iş kazası söz konusu. Ayrıca kömür tozu sebebiyle ortaya çıkan akciğer hastalıkları gibi meslek hastalıkları çok yaygın.)

25 B) Fabrika İşçileri ve Öteki İşçilere Yönelik Düzenlemeler: Özellikle 19. yüzyılın son çeyreği ve 20. yüzyılın başları ile birlikte İngiltere de fabrika işçilerine yönelik sosyal politikalar hız kazanmıştır. İngiliz işçi sınıfına yönelik sosyal politika önlemleri başta sanayi ve maden sektörüne yönelmiş, daha sonra mağaza işçileri de kapsama alınmıştır yılında fabrika işçileri için çalışma süreleri ve koşulları düzenlenmiş, yılında ulaştırma işçilerinin çalışma koşulları düzenlenmiş yılında deniz işçileri kapsama alınmıştır yılında fabrikalar hakkındaki mevzuatın yeniden düzenlenmesi ile korumanın kapsamı genişletilmiştir. C) Ev Sanayinde Çalışan İşçilerin Korunması İngiltere de ev sanayinde çalışan işçilere yönelik düzenleme, 1901 yılında fabrikalar hakkındaki mevzuatın yeniden düzenlenmesi ile olmuştur. Bu düzenleme ile evde çalışan işçiler özel bir sanayi kolu olarak kabul edilmiş ve çalışma koşullarının düzenlenmesi gereği vurgulanmıştır.

26 II. İsviçre de Sosyal Politika İsviçre de Sanayi Devrimi, İngiltere den bir müddet sonra, 19. yy ın sonlarında gerçekleşmiştir. Bu tarihten itibaren sanayi oldukça gelişmiş ve bu doğrultuda ortaya çıkan fabrikalaşma ile birlikte işçi sınıfı varlığını ortaya koymuş ve sosyal politika önlemleri hayata geçirilmiştir. İsviçre de sosyal politika uygulamaları iki boyutta incelenmektedir. 1) Kantonlarda uygulanan sosyal politikalar 2) Kantonları kapsayan federal düzeyde sosyal politika uygulamaları

27 1. Kantonlarda uygulanan sosyal politikalar a) Çocukları koruyucu sosyal politika önlemleri: 1810 yılında çocuklara yönelik ilk sosyal politika önlemi Zürih kantonunda alınmıştır. Bu hükümle çocukların zorunlu eğitimden önce çalıştırılmaları yasaklanmıştır yılında Zürih kantonunun kabul ettiği bir yönetmeliğe göre 10 yaş altı çocukların fabrikalarda çalışmaları yasaklanmış, çalışma süreleri saat olarak belirlenmiştir yılında yine Zürih kantonunda kabul edilen yasa ile 12 yaş altı çocukların fabrikalarda çalışmaları yasaklanmış, 15 yaşına kadar zorunlu eğitim uygulaması öngörülmüştür yılında Glaris kantonu çocukların çalışma yaşamını düzenlemiş ve çalışma sürelerini kısaltmıştır yılında St. Gall kantonunda kabul edilen bir yasaya göre çocukların çalışma yaşı 13 olarak saptanmış, yaş arası çocukların çalışma sürelerinin 12saati geçemeyeceği öngörülmüştür.

28 b) Yetişkin İşçilere Yönelik Sosyal Politika Önlemleri: Kantonlar çerçevesinde kadınların korunmasını öngören toplumsal politika uygulamaları yok denecek kadar azdır. Zürih kantonunda yetişkin işçilere yönelik ilk sosyal politika uygulaması ücretler konusunda olmuştur yılında yapılan yönetmelik, ipek sanayindeki en az ücret düzeyini belirlemiştir. Glaris kantonunda 1848 tarihinde uygulanan yasa, sosyal politika tarihi açısından önemlidir. Bu yasa ile yetişkin işçilerin günlük çalışma süreleri 14 saat olarak sınırlandırılmıştır. Ayrıca yine Glaris kantonunda 1864 yılındaki düzenleme, Avrupa da her çeşit sanayi kolunda çalışan bütün yetişkin işçilerin korunmasını öngören ilk yasadır.

29 2. Kantonları kapsayan federal düzeyde sosyal politika uygulamaları 1877 yılına kadar İsviçre de bütün ülkeyi kapsayan toplumsal politika önlemlerine rastlanmamaktadır. Farklı kantonlardaki sosyal politika önlemlerinin yarattığı farklı uygulamalar, eşit olarak uygulanacak bir toplumsal politika ihtiyacını ortaya çıkarmıştır yılında «Fabrikalarda Çalışmaya İlişkin Federal Yasa» isimli düzenleme kabul edilmiştir. Bu yasa: - Fabrikalarda uygulanacak iş sağlığı ve güvenliği kuralları belirlenmiş, - Çalışma süreleri günde 11 saat olarak düzenlenmiş, - Gece çalıştırması yasaklanmış, - Pazar çalışması yasaklanmıştır. - Kadınlara doğum sonrası 8 haftalık izin hakkı öngörülmüş, - Çocukların fabrikalara kabul yaşı 14 olarak saptanmış, çalışma ve eğitim yaşantıları arasındaki dengenin gözetilmesi yönünde düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

30 1914 tarihli yasa, 1877 yasasının kapsamını genişletmiş, günlük çalışma süresi 10 saat olarak belirlenmiştir tarihli yasa I. Dünya Savaşı sebebiyle hemen yürürlüğe girmemiş, 1917 yılına kadar İsviçre de 11 saatlik çalışma süreleri uygulanmıştır yılında «Fabrikalarda Çalışma Süresi Hakkında Federal Yasa», 1914 yasasını değiştirerek günlük çalışmayı 8 saat olarak belirlemiştir.

KADIN İŞÇİLERİN GECE POSTALARINDA ÇALIŞTIRILMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

KADIN İŞÇİLERİN GECE POSTALARINDA ÇALIŞTIRILMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR KADIN İŞÇİLERİN GECE POSTALARINDA ÇALIŞTIRILMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Erol GÜNER 80 I. GİRİŞ Çalışma hayatında işçilerin özelikle bazı işlerde gece çalıştırılmaları, bir gereklilik olarak ortaya

Detaylı

KADINLARIN ÇALIŞMA YAŞAMINDA KORUNMALARI Kadınların toplumsal yaşam ile iş ilişkileri ve çalışma yaşamında korunması arasında yakın bir ilişki

KADINLARIN ÇALIŞMA YAŞAMINDA KORUNMALARI Kadınların toplumsal yaşam ile iş ilişkileri ve çalışma yaşamında korunması arasında yakın bir ilişki KADINLARIN ÇALIŞMA YAŞAMINDA KORUNMALARI Kadınların toplumsal yaşam ile iş ilişkileri ve çalışma yaşamında korunması arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Çünkü kadınların çalışma yaşamında korunabilmeleri,

Detaylı

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI 2010 VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI Öğrenim hedefleri Vardiyalı çalışma ve gece çalışması, Vardiyalı çalışmalarda ve gece çalışmalarında muhtemel İSG tehlikeleri, Alınması gerekli önlemler, İlgili

Detaylı

VARDİYALI ÇALIŞMA GECE ÇALIŞMASI

VARDİYALI ÇALIŞMA GECE ÇALIŞMASI VARDİYALI ÇALIŞMA GECE ÇALIŞMASI Sıra no / Konu Amaç Öğrenim hedefleri 47/ Vardiyalı Çalışma ve Gece Çalışması Vardiyalı ve gece çalışmalarında İSG uygulamalarını öğrenmek. Vardiyalı çalışma ve gece çalışması,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAVRAM VE KURALLARININ GELİŞİMİ DERS NOTU-1 İSG KAVRAMıNıN TARIHI GELIŞIMI İSG ile İlk çalışmalar eski Roma da gözlenmiştir. Tarihçi Heredot çalışanların verimli olabilmesi için

Detaylı

Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 24.07.

Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 24.07. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç Madde 2 Kapsam Madde 3 Dayanak Madde 4 Tanımlar İkinci Bölüm - Kadın Çalışanların Gece Postasında

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi Avrupa da yaşanan Sanayi Devrimi nin koşullarının Osmanlı İmparatorluğu nda oluşmaması nedeniyle aynı

Detaylı

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI Vardiyalı Çalışma Ve Gece Çalışması Vardiyalı Çalışma: Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak

Detaylı

İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarında İşverenin Hukuki Sorumluluğu ve Sorumluluğun Hukuki Dayanağı ÜNİTE:5

İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarında İşverenin Hukuki Sorumluluğu ve Sorumluluğun Hukuki Dayanağı ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ÜNİTE:2 İş Kazalarının ve Meslek Hastalıklarının Değerlendirilmesi ÜNİTE:3 Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Genel Görünümü ÜNİTE:4 İş Kazaları ve Meslek

Detaylı

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI Vardiyalı Çalışma Ve Gece Çalışması Vardiyalı Çalışma: Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ

İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TARİHİ GELİŞİMİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ NİN TANIMI İŞYERLERİNDE İŞİN YÜRÜTÜLMESİ SIRASINDA, ÇEŞİTLİ NEDENLERDEN KAYNAKLANAN SAĞLIĞA ZARAR

Detaylı

AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER

AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, hangi işlerin ağır ve tehlikeli işlerden sayılacağına, kadınlarla 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit

Detaylı

İSG NİN TÜRKİYE DEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ

İSG NİN TÜRKİYE DEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi çalışma yaşamındaki gelişmelere bağlı olarak benzer aşamalardan geçmiştir. Meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önemli

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR. Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR. Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR. Dr.Emirali KARADOĞAN Giriş İlk insanla başlayan üretim süreci boyunca üretim teknik ve biçimleri de değişmiştir. Taşın ve toprağın işlenmesi, madencilik tekniklerinin geliştirilmesi,

Detaylı

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İş kazaları ve meslek hastalıkları işyerlerinde meydana gelmektedir. Başka bir ifade ile iş kazası ve meslek hastalıklarının nedeni işyeri koşullarıdır. İşyerlerindeki kuralları

Detaylı

TAN I M LAR. İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır.

TAN I M LAR. İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. TAN I M LAR İş sağlığı ve güvenliği: İş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. Ancak, iki husus daha vardır ki bunları da göz ardı

Detaylı

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI

KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAFTA TATİLİ İZİNLERİ VE HAFTA TATİLİ İZNİ ÜCRET HAKLARI Ali KARACA* 42 * GİRİŞ 10.06.2003 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve halen de uygulanmakta

Detaylı

Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük

Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük Hamilelik ve annellik süreci, çalışan kadınların kariyerlerinde kimi zaman bir dönüm noktası anlamına gelmekte. Bu yüzden de kadınlar, iş yaşamlarına bir süreliğine de olsa ara vermek istemediklerinden

Detaylı

İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu)

İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu) İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu) Fiil Ceza 2015 Maddesi Maddesi Ceza Uygulanan Fiil Ceza Tutarı 3 98 İşyerinin Açılmasını, Devir alınmasını, Çalışma Konusunun Kısmen veya Tamamen Değiştirilmesini,

Detaylı

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -I-

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -I- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -I- Bilindiği üzere 30 haziran 2012 tarih 28339 sayılı resmi gazete de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayınlanmış olup işyerlerinde

Detaylı

Dr. Teoman AKPINAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞÇİ VE İŞVEREN REHBERİ

Dr. Teoman AKPINAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞÇİ VE İŞVEREN REHBERİ Dr. Teoman AKPINAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞÇİ VE İŞVEREN REHBERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 Birinci Bölüm 4857 SAYILI İŞ KANUNU VE YÖNETMELİKLERİNE GÖRE İŞVERENLERİN

Detaylı

İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ. Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD

İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ. Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD İSGÜV 506 KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEMELERİ VE EMNİYET SİSTEMLERİ Çankaya Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği ABD KAPSAM Temel Kavramlar, iş güvenliğinin tarihçesi Kazanın tanımı ve sınıflaması, Kazaların

Detaylı

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U)

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U)

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE ÇOK CİDDİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE BÜYÜK CEZALAR GELİYOR

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE ÇOK CİDDİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE BÜYÜK CEZALAR GELİYOR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE ÇOK CİDDİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE BÜYÜK CEZALAR GELİYOR Ahmet AĞAR Sosyal Güvenlik Müşaviri 24.09.2012 I- GİRİŞ Bilindiği gibi, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012

Detaylı

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur.

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur. Fabrika Sistemi Üretimde işbölümünün ortaya çıkması sonucunda, üretim parçalara ayrılmış, üretim sürecinin farklı aşamalarında farklı zanaatkarların (işçilerin) yer almaları, üretimde aletlerin yerine

Detaylı

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? Erol GÜNER * I. GİRİŞ; 4857 sayılı İş Yasasının 2. Maddesine göre, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İş ilişkisinin

Detaylı

TÜM YÖNLERİYLE İŞÇİLERİN GECE ÇALIŞMASI

TÜM YÖNLERİYLE İŞÇİLERİN GECE ÇALIŞMASI TÜM YÖNLERİYLE İŞÇİLERİN GECE ÇALIŞMASI Erol GÜNER* I. GİRİŞ; Çalışma hayatında işçilerin özelikle bazı işlerde gece çalıştırılmaları, bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak gece çalışmasının

Detaylı

ÖZEL OLARAK KORUNMASI GEREKEN GRUPLAR ( DEZAVANTAJLI GRUPLAR )

ÖZEL OLARAK KORUNMASI GEREKEN GRUPLAR ( DEZAVANTAJLI GRUPLAR ) ÖZEL OLARAK KORUNMASI GEREKEN GRUPLAR ( DEZAVANTAJLI GRUPLAR ) Özel olarak korunması gereken gruplar kavramı yerine (sosyal) risk grupları,dezavantajlı gruplar, handikaplı gruplar gibi farklı kavramlar

Detaylı

GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA İŞ HUKUKUNDAKİ GÜNCEL GELİŞMELER

GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA İŞ HUKUKUNDAKİ GÜNCEL GELİŞMELER 1 GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA İŞ HUKUKUNDAKİ GÜNCEL GELİŞMELER 1. KONU Geçici iş ilişkisini düzenleyen 6715 sayılı Yasa, 19 Mayıs 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Detaylı

HİKMET NURHAN PARLAK 9926 ELEKTRİK MÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI E M O

HİKMET NURHAN PARLAK 9926 ELEKTRİK MÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI E M O HİKET NURHAN PARLAK 9926 ELEKTRİK ÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZANI E Her 6 dk bir iş kazası oluyor HİKET NURHAN PARLAK 9926 ELEKTRİK ÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZANI E Her gün 4 veya 5 kişi sakat

Detaylı

KADIN EMEKÇ LER N TALEPLER...

KADIN EMEKÇ LER N TALEPLER... KADIN EMEKÇ LER N TALEPLER D SK/GENEL- SEND KASI Emekçi kadınların sorunları gün be gün artmaktadır. Kapitalizmin yoğun saldırıları ve ataerkil sistem, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği derinleştirerek,

Detaylı

HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNETMELİĞİ

HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNETMELİĞİ HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 06.04.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25425 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI 4857 SAYILI İŞ KANUNU'NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALAR (01.01.2012 tarihinden itibaren) Kanun Mad. Ceza Mad. Cezayı Gerektiren Fiil 1 OCAK-25 OCAK

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- İş

Detaylı

İş Kanununa Göre İd. Para Cez.

İş Kanununa Göre İd. Para Cez. İş Kanununa Göre İd. Para Cez. 4857 SAYILI İŞ KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI (0.0.206 Tarihinden İtibaren) Kanun Mad. Ceza Mad. Cezayı Gerektiren Fiil Ceza Miktarı (TL) 03.0.2002 98 03.Şub 98

Detaylı

27.09.2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Çok Ciddi Yükümlülükleri ve Büyük Cezalar Geliyor Pazartesi, 12 Kasım 2012 18:55

27.09.2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Çok Ciddi Yükümlülükleri ve Büyük Cezalar Geliyor Pazartesi, 12 Kasım 2012 18:55 I- GİRİŞ: Bilindiği gibi, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, bir kısım maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girdiği halde, diğer bir kısım maddeleri

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği İş Sağlığı ve Güvenliği Sunanlar: Cem Taşkın Öktem 1133022 Büşra Duman 1133024 Sunum Tarihi: 06.03.2014 İrem Bengisu Ay 1133016 Kübra Yaman 1133036 İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Gelişimi Geçmişi daha eskiye

Detaylı

İşveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir

İşveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir İş Güvenliği Uzmanları İle Kısmi Süreli Sözleşme Yapılabilir Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu "işyerlerinde iş sağlığı

Detaylı

Aşağıdaki düzenlemeler Resmi Gazete de yayınlanarak yakın zamanda yürürlüğe girecektir. **MADEN SAHİPLERİ İSTEDİ ÇALIŞMA SÜRESİ YENİDEN DÜZENLENDİ **

Aşağıdaki düzenlemeler Resmi Gazete de yayınlanarak yakın zamanda yürürlüğe girecektir. **MADEN SAHİPLERİ İSTEDİ ÇALIŞMA SÜRESİ YENİDEN DÜZENLENDİ ** 4857 SAYILI İŞ KANUNDA YAPILAN YENİ DÜZENLEMELER Torba Kanun da 4857 sayılı İş Kanunda düzenlemelere yer verildi. Bu yazımız ile bu düzenlemeleri siz okurlarımızla paylaşıyoruz. Aşağıdaki düzenlemeler

Detaylı

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK. (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG)

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK. (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG) İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK (04/12/2009 tarih ve 27422 sayılı RG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işletme belgesi verilmesinde uygulanacak

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE İŞ TEFTİŞİNİN ÖNEMİ. M.Fatih KEPEZ İş Müfettişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı

MESLEK HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE İŞ TEFTİŞİNİN ÖNEMİ. M.Fatih KEPEZ İş Müfettişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı MESLEK HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE İŞ TEFTİŞİNİN ÖNEMİ M.Fatih KEPEZ İş Müfettişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı SUNUM PLANI İş Teftiş Kurulu Hakkında Kısa Bilgiler Teftiş

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ T Ü R K İ Y E K A M U - S E N G E N E L S E K R E T E R İ T Ü R K S A Ğ L I K - S E N G E N E L B A Ş K A N

Detaylı

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler SUNUM İÇERİĞİ İSG MEVZUATININ TARİHSEL GELİŞİMİ KİMLER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİR İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR UZMANLIK SINIFLARI NEDİR? TEHLİKE SINIFLARI NEDİR?

Detaylı

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işverenlerce, işyerlerinde

Detaylı

GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR?

GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR? GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR? Erol GÜNER * I. GİRİŞ: İşverenin işçiyi koruma, özellikle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri

Detaylı

Alman Federal Mahkeme Kararları

Alman Federal Mahkeme Kararları Alman Federal Mahkeme Kararları Avrupa Adalet Divanı Karar Tarihi : 28. 02. 2018 Sayısı : C-46/17 Çev: Alpay HEKİMLER * Bir işçin emeklilik yaşına ulaşmasından sonra da iş sözleşmesinin belirli süreli

Detaylı

ÖDÜNÇ İŞ İLİŞKİSİ HAKKINDA ÖNEMLİ HUSUSLAR

ÖDÜNÇ İŞ İLİŞKİSİ HAKKINDA ÖNEMLİ HUSUSLAR ÖDÜNÇ İŞ İLİŞKİSİ HAKKINDA ÖNEMLİ HUSUSLAR Erol GÜNER * I. GİRİŞ: 4857 sayılı İş Kanunu, çalışma yaşamımızda yeni çalışma biçimlerini içermektedir. Bunlardan biri de geçici iş ilişkisidir. Uygulamada özellikle

Detaylı

ISG Kavramlar ve Gelişimi. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi

ISG Kavramlar ve Gelişimi. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi ISG Kavramlar ve Gelişimi İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi a. İş Güvenliği Tanım İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla güvenli çalışma ortamını oluşturmak için

Detaylı

KUAFÖRLER & BERBERLER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ

KUAFÖRLER & BERBERLER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ KUAFÖRLER & BERBERLER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ risk almayın önlem alın AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK Bu kontrol listesi, kuaför/berber/güzellik salonlarında 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ YASASI SONRASI DÖNEMİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ YASASI SONRASI DÖNEMİN DEĞERLENDİRİLMESİ 15.Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi (9-12 Şubat 2014, Ankara) İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ YASASI SONRASI DÖNEMİN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.A.Gürhan Fişek Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ DERS NO#1 KONU: - İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞGÜVENLİĞİ KAVRAMLARI - İSİG NİN GELİŞİM SÜRECİ Yrd. Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Başlıklar

Detaylı

Türkiye de. İş Kazalarıİstatistikleri, Maden erlendirilmesi. H. Can Doğan 24.01.2012 1

Türkiye de. İş Kazalarıİstatistikleri, Maden erlendirilmesi. H. Can Doğan 24.01.2012 1 Türkiye de İş Kazalarıİstatistikleri, Maden Kazaları ve Karşı şılaştırmalı Değerlendirilmesi erlendirilmesi H. Can Doğan 24.01.2012 1 Ülkelerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamaları Gelişmişlik Düzeyini

Detaylı

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 10.02.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28555 MADDE 1 4/12/2009 tarihli ve 27422 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİ TÜZÜĞÜ

HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİ TÜZÜĞÜ 2177 HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİ TÜZÜĞÜ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 28/2/1973, No: 7/5941 Dayandığı Kanunun Tarihi : 25/8/1971, No: 1475 Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi :

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ DENEME 01

İŞ GÜVENLİĞİ DENEME 01 İŞ GÜVENLİĞİ DENEME 01 1. İş güvenliği eğitim programının teorik kısmı kaç saatten az olamaz? A)180 B) 220 C)240 D)300 E)310 2. Tehlikeli sınıfta İsg kurulu kaç ayda bir yapılır? A)Ayda bir yapılır. B)İki

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL. Bu durumdaki her işçi için 88 YTL para cezası verilir.

4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL. Bu durumdaki her işçi için 88 YTL para cezası verilir. İlgili Madde Madde Metni 4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL 98 Bu Kanun un; 3 üncü maddesindeki işyeri bildirme yükümlülüğüne aykırı davranan, 99/a Bu Kanun un; - 5 inci maddesindeki

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR III. Sınıf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Risk Gruplarına Yönelik Sosyal Politikalar Dersi Notları-VI Doç. Dr. Şenay GÖKBAYRAK İçerik Engellilere

Detaylı

TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi Cilt: 25 Sayı: 3-4-5-6 Şubat- Mayıs - Ağustos - Kasım 2014 MEVZUAT BÖLÜMÜ

TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi Cilt: 25 Sayı: 3-4-5-6 Şubat- Mayıs - Ağustos - Kasım 2014 MEVZUAT BÖLÜMÜ MEVZUAT BÖLÜMÜ 6552 SAYILI KANUNLA 4857, 4734, 4735, 6331 VE 6356 SAYILI KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 6552 sayılı "İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle

Detaylı

YERALTI MADENLERİNDE İŞE ALINMADA ASGARİ YAŞ HAKKINDA SÖZLEŞME

YERALTI MADENLERİNDE İŞE ALINMADA ASGARİ YAŞ HAKKINDA SÖZLEŞME YERALTI MADENLERİNDE İŞE ALINMADA ASGARİ YAŞ HAKKINDA SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 22 Haziran 1965 Kanun Tarih ve Sayısı: 8.5.1991 / 3729 Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı: 21.5.1991 / 20877 Bakanlar Kurulu

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ KORUMASI ÇALIŞAN HER BİREY İÇİN SAĞLANMALI sayılı İş Kanunu'nun 81. ve 82. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik:

İŞ GÜVENLİĞİ KORUMASI ÇALIŞAN HER BİREY İÇİN SAĞLANMALI sayılı İş Kanunu'nun 81. ve 82. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik: Dosya dan ilgili olduğu Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca değerlendirilmesi en doğru olanıdır. Bu bağlamda yapılacak düzenlemeler, o sektörün ilgili olduğu Bakanlıklarca iş yeri kurma izinlerinin

Detaylı

TORBA YASA SONRASI TAŞERON ÇALIŞTIRMA ESASLARI PROF. DR. CEM KILIÇ

TORBA YASA SONRASI TAŞERON ÇALIŞTIRMA ESASLARI PROF. DR. CEM KILIÇ TORBA YASA SONRASI TAŞERON ÇALIŞTIRMA ESASLARI NE DEĞİŞİYOR? 1. KAMUDA TAŞERON KULLANIMI SINIRLANIYOR 2. ASIL İŞVERENİN TAŞERONU TAKİBİ GENİŞLETİLİYOR 3. ASIL İŞİN BÖLÜNEREK TAŞERONA VERİLMESİ MÜMKÜN HALE

Detaylı

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işletme belgesi

İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işletme belgesi İŞLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işletme belgesi verilmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlemektir. Kapsam

Detaylı

İşçi ve İşveren Tanımları

İşçi ve İşveren Tanımları Kanun un Amacı Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve

Detaylı

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak)

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak) 6645 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE 6331 SAYILI İSG KANUNUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARININ TEHLİKE SINIFI VE ÇALIŞAN

Detaylı

Katılımcıların, iş sağlığı ve güvenliğinde yönetsel/ organizasyonel yaklaşımların önemi ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmalarını

Katılımcıların, iş sağlığı ve güvenliğinde yönetsel/ organizasyonel yaklaşımların önemi ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmalarını Katılımcıların, iş sağlığı ve güvenliğinde yönetsel/ organizasyonel yaklaşımların önemi ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. İş organizasyonunun tanımı ve kapsamını bilir. İş

Detaylı

DENEME-2. Mevzuat. İsgdeneme.com

DENEME-2. Mevzuat. İsgdeneme.com DENEME-2 Mevzuat 2017 İsgdeneme.com 1-Kişisel koruyucu donanım yönetmeliğine göre AT uygunluk beyanı kim tarafından hazırlanır? 3-Aşağıda belirtilenlerden hangisi ya da hangileri 4857 sayılı iş kanunu

Detaylı

ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM

ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM 21.11.2008 tarih, 27061 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Çevre Denetimi Yönetmeliği ve 29.4.2009 tarih, 27214 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan "Çevre Kanununca

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, yükseköğretim kurumlarında 2547 sayılı Yükseköğretim

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016-2017 Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Dersin adı: İş Mevzuatı Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel içeriği: İş Tedbirlerinin Denetim

Detaylı

HAFTA TATİLİ ÜCRETİNİN ÖDENMEMESİNİN CEZAİ YAPTIRIMI VAR MIDIR?

HAFTA TATİLİ ÜCRETİNİN ÖDENMEMESİNİN CEZAİ YAPTIRIMI VAR MIDIR? HAFTA TATİLİ ÜCRETİNİN ÖDENMEMESİNİN CEZAİ YAPTIRIMI VAR MIDIR? Erol GÜNER * I. GİRİŞ: Başta anayasamız olmak üzere çalışma yaşamını düzenleyen kanun, tüzük ve yönetmelikler çalışanların dinlenme haklarını

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI (26.01.2012 Tarihinden İtibaren)

4857 SAYILI İŞ KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI (26.01.2012 Tarihinden İtibaren) 4857 SAYILI İŞ KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK PARA CEZALARI (26.01.2012 Tarihinden İtiaren) Kanun Ceza Cezayı Gerektiren Fiil Ceza Miktarı (TL) 3/1-2 98 İşyeri ildirim yükümlülüğüne aykırı davranış (çalıştırılan

Detaylı

İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı

İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı Sıra No Konular Süresi 1 Açılış, Tanışma, Programın Tanıtımı ve Ön Test Uygulaması 1 2 Dünya da ve Türkiye de İSG nin Mevcut Durumu ve Gelişmeler 1

Detaylı

YILLIK İZİN KURULU VE ÖNEMİ

YILLIK İZİN KURULU VE ÖNEMİ YILLIK İZİN KURULU VE ÖNEMİ Erol GÜNER* 42 1. GİRİŞ Yıllık ücretli izin, uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış evrensel bir hak tır. Türkiye nin de onayladığı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi

Detaylı

İŞ TEFTİŞ KURULUNUN YENİ YAPISI

İŞ TEFTİŞ KURULUNUN YENİ YAPISI İŞ TEFTİŞ KURULUNUN YENİ YAPISI İŞ TEFTİŞİ NEDİR? Çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasının DEVLET tarafından İZLENMESİ, DENETLENMESİ ve TEFTİŞ EDİLMESİDİR. TEFTİŞ FAALİYETLERİ İş Teftişi: Çalışma

Detaylı

İŞÇİNİN GÜNLÜK ÇALIŞMASININ 11 SAATİ, GECE ÇALIŞMA SÜRESİNİN 7,5 SAATİ AŞMASI FAZLA ÇALIŞMA MIDIR?

İŞÇİNİN GÜNLÜK ÇALIŞMASININ 11 SAATİ, GECE ÇALIŞMA SÜRESİNİN 7,5 SAATİ AŞMASI FAZLA ÇALIŞMA MIDIR? İŞÇİNİN GÜNLÜK ÇALIŞMASININ 11 SAATİ, GECE ÇALIŞMA SÜRESİNİN 7,5 SAATİ AŞMASI FAZLA ÇALIŞMA MIDIR? Erol GÜNER * I. GİRİŞ: İşçinin, İş yasasında düzenlenmiş süreler içinde çalıştırılması esastır. Ancak

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk,

Detaylı

e-posta: isg2014abc@hotmail.com ve http://www.isgabcegitim.com

e-posta: isg2014abc@hotmail.com ve http://www.isgabcegitim.com 6331 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUSORULARI 6331. Kanun; 1) Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Konu; İSG Kurulları Amaç; Elliden fazla çalışanı olan işyerlerinde kurulması zorunlu olan İSG kurullarının oluşumu, görevleri ve önemi hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER 1475 sayılı iş yasası ve bu yasanın 74. Maddesine göre çıkarılan tüzükler incelendiğinde mevzuatın, Teknik bilgi vermeye çalışan ve buna bağlı olarak

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MESLEKİ UYGULAMALAR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Göksel Sarı, Genel Müdür, İnşaat Mühendisi Tolga Uysal, Endüstri Mühendisi, Yönetim Sistemleri ve İş Geliştirme Müdürü ERGON İş Güvenliği Sistemleri LTD. ŞTİ.

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ BİLİRKİŞİLİK/KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİLİĞİ EĞİTİMİ 1- TMMOB Mevzuatı-Maden Mühendisleri Odası Mevzuatı 2- Bilirkişilik Mevzuatı 3- Hukuk Davalarında Bilirkişilik 4- Ceza Davalarında Bilirkişilik 5- İdari

Detaylı

SGK YÜRÜRLÜKTEKİ TEŞVİKLER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ TEŞVİKLER TABLOSU

SGK YÜRÜRLÜKTEKİ TEŞVİKLER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ TEŞVİKLER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ LER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ LER TABLOSU SGK YÜRÜRLÜKTEKİ LER TABLOSU SÜRESİ DESTEK SİGORTALILAR YÖNÜNDEN 1) 18-29 yaş aralığında erkek ve 18 yaşından büyük kadın sigortalılara uygulanır.

Detaylı

KUZEY KIBRISTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI

KUZEY KIBRISTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI «Öngörülen birleşik Kıbrısta işyerinde işçi sağlığı ve güvenliği» 18 Eylül 2015, MERİT Hotel Lefkoşa Halil Erdim Maden Mühendisi TAŞOVA koordinatörü Kuzey Kıbrıs ta İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Mart

Detaylı

Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR

Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR Sevcan ARSLAN B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DESTEKEGE OSGB SORUMLU MÜDÜR İŞVEREN SORUMLULUKLARI İşyeri neresidir? İş kanununda işyeri işin yapıldığı ve işin niteliği ve yürütme bakımından iş yerine bağlı

Detaylı

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları 1/18 İş kazaları ve tarafların sorumlulukları SGK/EUROSTAT VERİLERİ İLE 6331 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE Kemal ÜÇÜNCÜ İş Güvenliği Mühendisi www.isteguvenlik.tc Eylül 2013 2/18 Sigortalı Çalışanların

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2018 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2009/172 Ref: 4/172

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2009/172 Ref: 4/172 SĐRKÜLER Đstanbul, 24.12.2009 Sayı: 2009/172 Ref: 4/172 Konu: ĐŞLETME BELGESĐ HAKKINDA YÖNETMELĐK YAYINLANMIŞTIR Yönetmeliğe göre, sanayi, ticaret, tarım ve orman işi yapan, 50 ve üzeri işçi çalıştıran

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) (Yeniden nde Sözü Edilen 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı 10-49 Çalışanı Olan 50-+ Çalışanı Olan Açıklamalar 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü

Detaylı

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNÖNÜ BULVARI ANKARA. Ankara; Sayı : 2123

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNÖNÜ BULVARI ANKARA. Ankara; Sayı : 2123 KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNÖNÜ BULVARI ANKARA İlgi: 1) 19.03.2012 tarih ve 1344 sayılı yazımız, 2) 26.09.2011 tarih ve 8951 sayılı yazımız, 3) 15.12.2010 tarih ve 3007 sayılı yazımız, 4) 18.06.2010

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü 26/1-a İş güvenliğiyle ilgili tedbir almamak,

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri Açıklamalar 4/1-a MADDE

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 50-+ Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri Açıklamalar 4/1-a MADDE

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2018 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) (Yeniden nde Sözü Edilen Fiil 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2018 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü 26/1-a İş güvenliğiyle ilgili tedbir almamak,

Detaylı

İŞ HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI

İŞ HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI İŞ HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI İŞ HUKUKU NEDİR? İŞÇİLERİN İŞVERENLER İLE OLAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN BİR HUKUK DALIDIR. İŞÇİ İŞ HUKUKUNDA ÖN PLANDADIR İŞ HUKUKUNUN ÖZELLİKLERİ İŞ HUKUKUNUN AMACI

Detaylı