YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU"

Transkript

1 YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU Yeditepe Üniversitesi, Sürdürülebilir Çevre Politikası çerçevesinde, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve toplumsal hizmet alanlarında, çevresel farkındalık ve sürdürülebilirlik konularına odaklanarak, uluslararası tanınırlığı ve saygınlığı hedefleyen öncü bir eğitim kurumu olarak sürekli iyileştirmeyi benimsemiştir. Yeditepe Üniversitesi, Sürdürülebilir Çevre Politikası doğrultusundaki faaliyetlerini ve hedeflerini belirlemiştir. Bu hedefler doğrultusunda; Çevre ve Sürdürülebilirlik konularında yapılan çalışmalar ile ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir eğitim kurumu olunması öngörülmüştür. Bu çalışmaların ve uygulamaların topluma hizmet kapsamında tanıtılarak toplumsal farkındalığın artırılması amaçlanmıştır. Sürdürülebilir bir kampüs yaşamı oluşturmak için çeşitli alanlarda sürdürülebilirlik çabalarının gösterilmesi bir öncelik olarak belirlenmiştir. Yeditepe Üniversitesi nin tüm akademik ve idari kararlarında ve faaliyetlerinde çevresel konuların dikkate alınması sağlanmıştır. Yeditepe Üniversitesi tarafından 2017 yılı içinde üniversiteler arası bilgi alışverişi ve işbirliği yapılabilmesi amacıyla Sürdürülebilirlik ile ilgili network üyelikleri gerçekleştirilmiştir. İlk olarak; UI GreenMetric World University Rankings (IWGM) sistemine üyelik sağlanarak 2017 GreenMetric Uluslararası Değerlendirmesi ne dahil olunmuştur. İkinci olarak; International Sustainable Campus Network (ISCN) sistemine üyelik gerçekleştirilerek ilgili çalışmalar başlatılmıştır. UI GreenMetric, dünyada sürdürülebilirlik konusundaki ilk derecelendirme kuruluşu olarak kabul edilmektedir. UI GreenMetric Üniversite Sürdürülebilirlik Derecelendirmesi, üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarını dünya çapında değerlendirmekte ve karşılaştırmasını yapmaktadır. Değerlendirme platformu, Endonezya Üniversitesi tarafından 2010 yılında kurulmuştur ve her yıl katılımcı üniversitelerin derecelendirmesi yapılmaktadır. Tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı uluslararasılaşmayı teşvik eden, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan bir platform olan GreenMetric, dünyadaki bütün yükseköğretim kurumlarının katılımına açıktır. Her yıl farklı ülkelerden pek çok üniversite GreenMetric tarafından altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendirilmekte, her değerlendirme alanı için puanlanmakta ve yükseköğretim kurumları, bu değerlendirmelerden aldıkları toplam puanlara göre sıralanmaktadır.

2 Değerlendirme, Endonezya Üniversitesi rektörlüğüne bağlı bir uzman ekip tarafından yapılmaktadır. Yeditepe Üniversitesi tarafından, ilk olarak 2017 yılında başvurusu yapılan UI GreenMetric World University Rankings sonuçları Aralık ayında açıklanmıştır. Tüm dünyadan 76 ülkedeki 619 üniversite değerlendirmeye katılmıştır. Yeditepe Üniversitesi, Türkiye den katılan 25 üniversiteden, Vakıf üniversiteleri içinde ilk sırada yer alırken, Türkiye genelinde dördüncü ve dünya genelinde 225. sıraya yerleşmiştir. UI GreenMetric World University Rankings (IWGM), 4. Uluslararası GreenMetric Workshop Organizasyonunu Diponegoro Universitesi ile işbirliği yaparak, 8-10 Nisan 2018 tarihleri arasında Semerang, Endonezya da gerçekleştirmiştir. 4. Uluslararası GreenMetric Workshop Organizasyonu için bu yıl tema olarak Üniversiteler, Etkileri ve Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri belirlenmiştir. Workshop için oluşturulan platformda ; üniversiteler Sürdürülebilirlik ile ilgili gerçekleştirdikleri en iyi uygulamalaırnı paylaşmışlardır. Organizasyona Yeditepe Üniversitesi olarak katılım sağlanmıştr. 4. Uluslararası GreenMetric Workshop Organizasyonu

3 Yeditepe Üniversitesi, Sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarını 6 ana kategori içinde değerlendirmektedir: Kampüs Yerleşimi ve Alt Yapı Yeditepe Üniversitesi Kampüs Yerleşimi nde bulunan yapısal unsurlarda ve yeşil alanlarda sürdürülebilirlik kriterleri uygulanmaktadır. Tüm kampüs binalarında doğal havalandırma, tam gün doğal aydınlatma, bina enerji yönetim sistemi gibi yeşil bina özellikleri bulunmaktadır. Kampüs yerleşimi içinde yeşil alanlar geniş bir yer tutmaktadır. Yeşil alanlara ait tasarım, bakım ve uygulama çalışmalarında sürdürülebilirlik kriterleri esas alınmaktadır. Ayrıca, Yeditepe Üniversitesi, Arboretum oluşturmaya yönelik çalışmalar da gerçekleştirmektedir. Arboretum alanında ve kampüs peyzaj alanında bulunan bitki varlığının korunarak geliştirilmesi çalışmaları her yıl artarak devam etmektedir.

4 Enerji ve İklim Değişikliği Yeditepe Üniversitesi, Enerji ve İklim Değişikliği kategorisi ile ilgili önlemler belirlemiştir. İlk aşamada, kampüste yenilenebilir enerji üretimi olarak güneş enerjisi sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Bu amaçla, kampüs bina teraslarına güneş panelleri yerleştirilmiştir. Yenilenebilir enerji üretiminin yıllık toplam enerji kullanımına oranı %10 dur. Güneş Panelleri (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye) Ayrıca kampüs binalarında enerji verimli cihaz ve uygulamalar kullanılmaktadır. Kampüs genelinde LED aydınlatmalar, enerji tasarruflu ampuller bulunurken, laboratuarlarda ise enerji açısından verimli cihazlar kullanılmaktadır.

5 Enerji Verimli Cihazların Kullanımı Aynı zamanda tüm binalarda otomatik kapı, otomatik yangın, otomatik aydınlatma gibi otomatik sistemler mevcuttur. Automatic control box Otomatik Kapı Sensör Sistemi Otomatik Yangın Alarm Sensör Sistemi

6 Otomatik Aydınlatma Sensör Sistemi Binalarda düzenli olarak kontrol edilerek kaydedilen monitör ve kontrol elemanları da bulunmaktadır. Elektrik Sayacı Güneş Paneli Monitörü Akıllı Bina Uygulamaları (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye )

7 Atık Yönetimi Yeditepe Üniversite sinde, Atık Yönetimi için geniş kapsamlı bir geri dönüşüm ve atık azaltma programı yürütülerek doğal kaynakların korunması ve verimli kullanılması için önlemler alınmaktadır. Kampüste Kağıt ve Plastik Kullanımının Azaltılması Programı (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

8 Çevreye olan sorumluluklarımızı dikkate alarak gerekmedikçe çıktı almayınız. Gerektiğinde siyah-beyaz ve çift taraflı çıktı alın. Please consider the environment before printing. Print black and white and double-sided where possible. signature Kampüste Kağıt ve Plastik Kullanımının Azaltılması Programı (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye) Kampüste Kağıt ve Plastik Kullanımının Azaltılması Programı (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye) Kampüs alanı içinde inorganik atıklar türlerine göre ayrı ayrı toplanarak değerlendirilmektedir. Atıkların %50 sinden fazlası geri dönüşüme yollanmaktadır. Geri dönüşümü yapılamayan inorganik atıklar ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği içinde toplanarak bertarafı sağlanmaktadır. Atıklardan kaynaklanan çevre kirliliği, koku ve sızıntılardan kaçınmak için bir yeraltı atık konteynır sistemi kullanılmaktadır.

9 Geri Dönüşüm Ünitesi Dış Mekan Çöp Kutuları Yeraltı Atık Konteynır Sistemi Ambalaj Atık Üniteleri İç Mekan Atık Ayırma Üniteleri Ofislerde Mavi Çöp Torbaları İnorganik Atıkların Geri Dönüşümü (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye) Üniversitemizde organik atıklar ise bitkilerin budanması ve çimlerin biçilmesi sırasında toplanarak kompost tesisinde gerekli işlemlerden sonra kompost gübresine dönüştürülerek yeşil alanda bitki beslemek ve geliştirmek üzere kullanılmaktadır. Peyzaj Bakımlarından Toplanan Organik Atık

10 Geri Dönüşüm Makinesi Organik Kompost Ünitesi Organik Atıkların Değerlendirilmesi (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye) Toksik atıkların tamamının bertarafı envanter tutularak yapılmaktadır. Üniversitemizden çıkan tüm zehirli atıklar çevre lisansı izni ve ulusal atık taşıma formu bulunan imha şirketlerine gönderilmektedir. Tüm kayıtlar tutulmakta ve yıl sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sistemine girilmektedir. Toksik Atıkların Bertarafı (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

11 Bunlara ek olarak, Kağıt ve Plastik Kullanımının Azaltılması Programı kapsamında çeşitli uygulamalar kullanılmaya başlanmıştır. Bu doğrultuda, kurumsal yazışmalar (EDYS) ve ders yönetimi (Moodle) için yeni bilgisayar sistemleri uygulamaya girmiştir. Ayrıca baskı sayısını azaltma politikası çerçevesinde çift taraflı baskı gibi programlar uygulanmaktadır. Kampüste Kağıt ve Plastik Kullanımının Azaltılması Programı (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye) Kampüste Kağıt ve Plastik Kullanımının Azaltılması Programı (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

12 Atık suların arıtılması için kampüs bünyesinde bir biyolojik arıtma tesisi bulunmaktadır. Tesiste yıllık kullanılan toplam su miktarının %30 una yakın bir bölümü arıtılmakta ve geri dönüşümlü su olarak tekrar kullanılmaktadır. Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi (Yeditepe University, Turkey)

13 Su Kaynakları Yeditepe Üniversitesinde, Su tasarrufu sağlanabilmesi için bir program oluşturulmuştur. Bu amaçla, Arboretum alanında yağmur sularının toplanarak depolanması için 6 tonluk bir su deposunun yapım çalışmaları başlatılmıştır. Arboretum Sahası Yağmur Suyu Deposu (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

14 Arıtma tesisinde kullanılan sular arıtılarak geri dönüşümü sağlanmakta ve yeşil alanların sulama sistemleri ile tuvalet sistemlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca su verimliliğinin sağlanması için tüm kampüs tuvaletlerindeki musluklarda debi düşürücü cihazlar kullanılmaktadır. Kampüs Tuvalet Sistemi Otomatik Bahçe Sulama Sistemi Damla Sulama Sistemi Geri Dönüşümlü Suyun Kullanımı (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

15 Kampüs Binalarında Su Verimli Cihazların Kullanımı (Debi Düşürücü) Ulaşım Yeditepe Üniversitesi olarak Sürdürülebilir Ulaşım Uygulamaları esas alınmaktadır. Kampüs içerisinde araç kullanımının azaltılması amacıyla araç girişleri sınırlandırılmıştır. Kampüs içerisinde ring servisi ile toplu ulaşım sağlanmaktadır. Ring Durağı Ring Servisi

16 Ring Durağı Ring Servisi Rotası Ayrıca, kampüs dolaşım sisteminde çeşitli yaya yolu alternatifleri oluşturularak yürüyüşün teşvik edilmesine dikkat edilmiştir. Araç Yolu Boyunca Yürüme Yolları Kampüs İçerisindeki Yürüme Yolları Yürüme Yolları (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

17 Eğitim Üniversitemizde Çevre ve Sürdürülebilirlik ile ilgili dersler, araştırmalar, akademik yayınlar ve akademik etkinlikler teşvik edilmektedir. Bu alanda Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde hazırlanan Sürdürülebilir Yapılı Çevre ve Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Yüksek Lisans Programları açılmıştır. Bununla birlikte bu programların ve ilgili derslerin tüm üniversite çapında yayılarak çoğaltılmasının gereği öngörülmektedir. Çevre ve Sürdürülebilirlik ile ilgili etkinliklerin hem akademik ve idari personel tarafından hem de öğrenci organizasyonları tarafından gerçekleştirilmesi için bu konudaki faaliyetlerin teşvik edilmesi, yönlendirilmesi ve destek verilmesi hedeflenmiştir. Bununla ilgili olarak öğrencilerin de sürdürülebilirlik faaliyetlerine katılımlarını arttırmak amacı ile Çevre ve Ekoloji Kulübü, Sürdürülebilirlik Öğrenci Ekibi ve Sürdürülebilirlik Tasarım Ekibi kurulmuştur. Öğrenci Organizasyonları, Sürdürülebilirlik ve Çevre ile ilgili farkındalığı arttıran çeşitli etkinlikler düzenlemektedirler. Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

18 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

19 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

20 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

21 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

22 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

23 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

24 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye) Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

25 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

26 Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye) Çevre ve Sürdürülebilirlik ile İlgili Etkinlikler (Yeditepe Üniversitesi, Türkiye)

ÇEVRE EYLEM PLANI UYGULAMA TAKVİMİ VE UYGULAMA ORANI

ÇEVRE EYLEM PLANI UYGULAMA TAKVİMİ VE UYGULAMA ORANI EYLEM PLANI Organik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak tesisten uzaklaştırılması Organik atıkların çevreye zarar şekilde Çevre kirliliğini, haşere artışını, organik çöplerin koku oluşturmasını

Detaylı

GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI

GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI ORGANİK ATIKLAR Organik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak tesisten uzaklaştırılm ası Organik atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde Çevre kirliliğini, haşere

Detaylı

GREENMETRIC TÜRKİYE ULUSAL ÇALIŞTAYI KAPSAMINDA KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİNİN ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DENEYİMLERİ

GREENMETRIC TÜRKİYE ULUSAL ÇALIŞTAYI KAPSAMINDA KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİNİN ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DENEYİMLERİ GREENMETRIC TÜRKİYE ULUSAL ÇALIŞTAYI KAPSAMINDA KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİNİN ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DENEYİMLERİ Kilis 7 Aralık Üniversitesi Temsilcisi Yrd.Doç.Dr. Demet DEMİROĞLU (Kilis 7 Aralık

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

Çevre ve sürdürülebilirlik koordinatörlüğü

Çevre ve sürdürülebilirlik koordinatörlüğü Çevre ve sürdürülebilirlik koordinatörlüğü Hakkımızda: İstanbul Aydın Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü, çevre kirliliğinin önlenmesi alanında sosyo-ekonomik faktörleri de ele alarak;

Detaylı

Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul

Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul Yeşil Tasarım Buzdağı ğının n Tepesi Yeşil Projelerin YönetimiY Yeşil Tasarım Buzdağı ğının n Tepesi Buzdağının Tepesi: Yeşil Tasarım

Detaylı

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı. Gaziantep 2014

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı. Gaziantep 2014 Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Gaziantep 2014 It is a general warming effect felt on Earth s surface, produced by greenhouse gases. Küresel ısınma nedir? Atmosfere verilen gazların sera etkisi

Detaylı

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu LEED-NC: Yeni Binalar LEED-EB: Mevcut Binalar LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) USGBC tarafından geliştirilen LEED ( Leadership

Detaylı

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU Tarihi Okulun İsmi Formu Dolduranın Adı Soyadı Formu Dolduranın Asli Görevi : / / : : : Bu form Başka Bir Okul Mümkün Derneği ne protokolle

Detaylı

KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU

KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU 1 2017 YILI FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER l- GENEL BİLGİLER A- Misyon ve Vizyon B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar C- İdareye

Detaylı

Uluslararası(Kompost(Konferansı((

Uluslararası(Kompost(Konferansı(( Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir This project is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey Çöp Değil, Kompost TÜRKİYE ÇÖPÜNÜ DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Merkezi Finans ve İhale Birimi Türkiye de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Programı Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Kozyatağı

Detaylı

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler 1. HAVZA KORUMA PLANI KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN 2. SAĞLANMASI 3. ATIK SU ve ALTYAPI YÖNETİMİ 3.1. Göl Yeşil Kuşaklama Alanındaki Yerleşimler Koruma Planı'nda önerilen koşullarda önlemlerin

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü KATI ATIKLARIN İKİLİ TOPLANMASINA İLİŞKİN GENELGE TASLAĞI Demet ERDOĞAN Çevre ve Şehircilik Uzmanı ANTALYA, 2012 Amaç Sürdürülebilir bir entegre

Detaylı

Sürdürülebilirlik Raporu 2016

Sürdürülebilirlik Raporu 2016 Sürdürülebilirlik Raporu 2016 1 KALİTE POLİTİKAMIZ Turizm sektöründe yabancı misafirlerin dinlenme ve eğlence amaçlı konaklama ihtiyaçlarına hizmet eden Palmiye Hotels yönetimi olarak; Turizm sektöründeki

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri i Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri Ekoljik yerleşimler kaynakların kullanımında tutumludur. Atık Yönetimi ve geri dönüşüm bu yerleşimlerde kaynak yönetiminin ayrılmaz bir bileşenidir.

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU 2007 yılında uluslararası kağıt ve ambalaj grubu Mondi Grup un bir parçası haline gelen, Mondi Tire Kutsan

Detaylı

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA M. SİNAN ÖZDEN 2 AĞUSTOS 2017 İSTANBUL PLAN Plan, yapılacak bir işin tasarıları toplamıdır. Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Plan, bir düşünceyi,

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI 24.01.2013 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Eğitim Komisyon Karar No: 296 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Yönetim Kurulu nun Elektronörofizyoloji programının 2013-2014 eğitim-öğretim

Detaylı

ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010

ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010 ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010 Gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını ve kalitesini

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

WWW.GREENıNDUSTRYPLATFORM.ORG. YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa

WWW.GREENıNDUSTRYPLATFORM.ORG. YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa DÜNYA DAKİ DURUM GSYİH nın Dünya daki eğilimleri, nüfus ve malzeme kullanımı Source: Dittrich, M. et al., Green Economies

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJE UYGULAMALARI

DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJE UYGULAMALARI DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJE UYGULAMALARI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 2. AMAÇLARIMIZ 3. FAALİYETLERİMİZ 4. 2017 HEDEFLERİMİZ 5. GÜÇLÜKLERİMİZ Üniversitesi nde Yenilenebilir Enerji Proje Uygulamaları

Detaylı

Mezun Anketleri Sonuç Raporu

Mezun Anketleri Sonuç Raporu Peyzaj Mimarlığı Eğitim-Öğretimine Yönelik Mezunların Görüş ve Önerileri: Mezun Anketleri Sonuç Raporu Meryem ATİK Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 07070 Antalya Mezun Anketleri

Detaylı

KUŞADASI-2016 LOKMAN ATASOY TÜRÇEV ANTALYA KOORD. ÇEVRE YÜK. MÜHENDİSİ

KUŞADASI-2016 LOKMAN ATASOY TÜRÇEV ANTALYA KOORD. ÇEVRE YÜK. MÜHENDİSİ Mavi Bayrak Çevre Yönetimi Uygulamaları KUŞADASI-2016 LOKMAN ATASOY TÜRÇEV ANTALYA KOORD. ÇEVRE YÜK. MÜHENDİSİ MAVİ BAYRAK KRİTERLER ANA BAŞLIKLARI 1) Çevre Eğitimi ve Bilgilendirme 2) Çevre Yönetimi 3)

Detaylı

Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları

Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü (Bina Enerji Yöneticisi)

Detaylı

KENTLERDE ATIK YÖNETİMİ İLE SERA GAZI AZALTIM VE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE ATIK YÖNETİMİ İLE SERA GAZI AZALTIM VE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE ATIK YÖNETİMİ İLE SERA GAZI AZALTIM VE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Giriş Amaç Metodoloji Sonuçlar İzmir de Durum Almanya dan Örnekler GİRİŞ 3 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İklim değerlerinin

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ Amaç: Atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan ve detaylı olarak ortama verilmesinin önlenmesi bertaraf

Detaylı

www.abccevre.com ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU

www.abccevre.com ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU ABECE GRUP ÇEVRE DAN. A.Ş ABECE GRUP; Çevre ve iş güvenliği sektörlerinde gelişmeleri takip eden, teknolojik gelişmeler ile birlikte

Detaylı

COMMODORE ELITE SUITES & SPA GELİŞİM RAPORU 2016

COMMODORE ELITE SUITES & SPA GELİŞİM RAPORU 2016 Commodore Elite Suites & Spa olarak, faaliyetlerimiz ve etkileri hakkında paydaşlarımızı şeffaf ve etkin bir şekilde bilgilendirmek bizim için önemlidir. Bu doğrultuda senelik dönemlerle yayınlamayı hedeflediğimiz

Detaylı

BODRUM PARK RESORT & LATANYA PARK RESORT 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI

BODRUM PARK RESORT & LATANYA PARK RESORT 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI BODRUM PARK RESORT & LATANYA PARK RESORT 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI YÖNETİCİ ÇEVRE EĞİTİMİ AKDENİZ ÇAM KABUK BÖCEĞİ MÜCADELESİ GERİ DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ AĞAÇ DİKME

Detaylı

Enfaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (Enfaş A.Ş bir Sütaş Grup Şirketidir.) Aksaray Atık Bertaraf (Biyogaz) Tesisi Proje Bilgi Notu

Enfaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (Enfaş A.Ş bir Sütaş Grup Şirketidir.) Aksaray Atık Bertaraf (Biyogaz) Tesisi Proje Bilgi Notu Enfaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş (Enfaş A.Ş bir Sütaş Grup Şirketidir.) Aksaray Atık Bertaraf (Biyogaz) Tesisi Proje Bilgi Notu Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisi ihtiyacı, ekonomik gelişme ve nüfus

Detaylı

Farklı hayaller, yaşam biçimleri ve zevkler...

Farklı hayaller, yaşam biçimleri ve zevkler... İNCE ÇİZGİLER, İNCE DETAYLAR Farklı hayaller, yaşam biçimleri ve zevkler... Tüm bu farklılıkların içinde aynı noktada Art Yaşam Evlerinde buluşuyoruz. Modern, yenilikçi yaşamı içinde barındıran yeni nesil

Detaylı

GEMİ KAYNAKLI KİRLİLİĞİN YÖNETİMİ

GEMİ KAYNAKLI KİRLİLİĞİN YÖNETİMİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü GEMİ KAYNAKLI KİRLİLİĞİN YÖNETİMİ 03 Aralık 2015 (Ulusal Uluslararası Mevzuat) Uluslararası Denizcilik Örgütü- MARPOL 73/78 SÖZLEŞMESİ

Detaylı

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları Seyitcan ALTINKAYNAK BAKA Antalya YDO Uzmanı Ekim 2015

Detaylı

GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... www.gepyesilenerji.com

GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... www.gepyesilenerji.com TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... TUZLA DÜZCE KEMERBURGAZ ALMANYA GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ Hedefimiz, sanayicilerimize entegre atık yönetim planı sunarak tek noktadan en ekonomik ve zaman

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERFARMA) 2018 Yılı Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Raporu

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERFARMA) 2018 Yılı Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Raporu ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERFARMA) Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Raporu A1. ÖĞRETİM KALİTESİNİ ARTIRMAK VE SÜREKLİ İYİLEŞTİRME SAĞLAMAK H1.1. Öğretim programlarının

Detaylı

2015 Yılı GEKA Proje Teklif Çağrısı ilan edilmiştir.

2015 Yılı GEKA Proje Teklif Çağrısı ilan edilmiştir. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2015 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında Kâr Amacı Güden İşletmelere Yönelik Alternatif Turizm, Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine Yönelik Alternatif Turizm Altyapısı,

Detaylı

İLLER BANKASI A.Ş. İLLER BANKASI A.Ş. GENEL TANITIMI VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELİK DESTEKLERİ

İLLER BANKASI A.Ş. İLLER BANKASI A.Ş. GENEL TANITIMI VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELİK DESTEKLERİ İLLER BANKASI A.Ş. İLLER BANKASI A.Ş. GENEL TANITIMI VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELİK DESTEKLERİ ASLI HARMANLI OLGUN İLBANK A.Ş. Kasım 2014 İLLER BANKASININ TARİHÇESİ 1933 yılında, Belediyeler

Detaylı

2017 YILI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ. Stratejik Plan. İzleme ve Değerlendirme. Raporu

2017 YILI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ. Stratejik Plan. İzleme ve Değerlendirme. Raporu YILI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Raporu (ECZACILIK FAKÜLTESİ) A1. ÖĞRETİM KALİTESİNİ ARTIRMAK VE SÜREKLİ İYİLEŞTİRME SAĞLAMAK H1.1. Öğretim programlarının niteliğinin 2021

Detaylı

Prof. Dr. DurmuĢ KAYA Doç. Dr. Mustafa YAġAR Öğr. Gör. Muharrem EYĠDOĞAN

Prof. Dr. DurmuĢ KAYA Doç. Dr. Mustafa YAġAR Öğr. Gör. Muharrem EYĠDOĞAN 17. ULUSLARARASI ENERJİ VE ÇEVRE FUARI VE KONFERANSI 15-16-17 HAZİRAN 2011 / İSTANBUL Prof. Dr. DurmuĢ KAYA Doç. Dr. Mustafa YAġAR Öğr. Gör. Muharrem EYĠDOĞAN Karabük Üniversitesi Enerji ve Çevre Teknolojileri

Detaylı

AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Bilindiği gibi, akıllı binalar enerji verimliliğini artırmak üzere, binanın enerji harcamalarının otomatik olarak binanın kendi

Detaylı

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU Yönetim Okulun bir ekoloji/çevre yaklaşım dokümanı ve ekolojik okul olma hedefli bir stratejik planı var Okulun bir ekoloji/çevre komisyonu

Detaylı

Yaşar Topluluğu nda Su Riski ve Verimlilik Çalışmaları

Yaşar Topluluğu nda Su Riski ve Verimlilik Çalışmaları Yaşar Topluluğu nda Su Riski ve Verimlilik Çalışmaları 16 Aralık 2015/İZMİR Dilek EMİL Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Birleşmiş Milletler Çevre Programı na göre dünyada 1.400 milyon km 3 su bulunuyor.

Detaylı

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Dumankaya Kurtköy Flex Konsept; Bölgede farklılık oluşturacak bir proje, Büyük lobi alanı, Toplantı odaları, Terasta yüzme havuzu, Fitness Center Kafe-Restoran Dumankaya

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

BAİA LARA SÜRDÜREBİLİRLİK RAPORU

BAİA LARA SÜRDÜREBİLİRLİK RAPORU BAİA LARA SÜRDÜREBİLİRLİK RAPORU 2016 1 Sürdürülebilir turizm ve kalkınma konusunda sorumluluklarımızın bilincinde ve kararlıyız. Gelecek nesiller için daha iyi bir dünya bırakmaya çalışıyoruz. Kurumsal

Detaylı

13. HAFTA MICROSOFT OFFICE POWERPOINT UYGULAMALARI -2

13. HAFTA MICROSOFT OFFICE POWERPOINT UYGULAMALARI -2 ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 109 - BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE KULLANIMI DERSİ (DOÇ.DR. ARZUHAN BURCU GÜLTEKİN) 13. HAFTA MICROSOFT OFFICE POWERPOINT UYGULAMALARI -2 Dersin

Detaylı

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3 . İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ xv ÖN SÖZ xvi YAZARLAR HAKKINDA xix ÇEVİRENLER xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN xxiii K I S I M B İ R ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 1 BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE KULÜBÜ YEŞİL SEKTÖR TANITIM DOSYASI HAKKIMIZDA Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Kulübü (YTÜÇEV); sürdürülebilir gelişim sürecinde sanayi, sosyal yaşam ve çevre boyutlarının

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA

TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA Seda MÜFTÜOĞLU GÜLEÇ Y.Mimar Yeşil Bina Uzmanı Ekolojik Kent Tasarım Şube Müdürü GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA Proje Başlangıç Tarihi: 2012 Temmuz

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU Tarih: 20 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 55 Katılımcı listesindeki Sayı: 50 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU FAKÜLTE/BÖLÜM ADI: STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU Stj. Amaç No Hedef No Faaliyet No Performans no Stratejik Amaç / Hedef / Faaliyet Tanımı 2008 mevcut durum 2009 2010 2011 2012 2013 Faaliyet

Detaylı

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DOĞAL ÇEVRİMLER Enerji Girdisi Atık yok Isı kaybı Yerkabuğun dan sağlanan malzeme Yerkabuğun a bırakılan

Detaylı

ÇORLU ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr

ÇORLU ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr DÜZCE TUZLA KEMERBURGAZ ALMANYA KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ TEMİZ ÇEVRE, TEMİZ GELECEK www.ekolojikenerji.com.tr

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK VE GENÇLERDE AKADEMİK YAPIYI GÜÇLENDİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK VE GENÇLERDE AKADEMİK YAPIYI GÜÇLENDİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Hacettepe Üniversitesinden: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK VE GENÇLERDE AKADEMİK YAPIYI GÜÇLENDİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Projeye

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

Geleceğinize Açılan Kapı

Geleceğinize Açılan Kapı Geleceğinize Açılan Kapı OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİRİMLER Fakülteler 1. Mühendislik Fakültesi 2. İktisadi ve İdari Bilimler Fak. 3. Fen Edebiyat Fak. 4. Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Cam Atıkların Toplanması Bitkisel Atık Yağların Toplanması Madensel Atık Yağların Toplanması Atık

Detaylı

Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 24.01.2018 Dayanak 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ Atık Nedir? Üreticisi veya fiilen

Detaylı

TÜRKİYE DE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER. Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir? OP. DR. ALTINOK ÖZ KARTAL BELEDİYE BAŞKANI

TÜRKİYE DE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER. Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir? OP. DR. ALTINOK ÖZ KARTAL BELEDİYE BAŞKANI TÜRKİYE DE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir? OP. DR. ALTINOK ÖZ KARTAL BELEDİYE BAŞKANI Kartal Belediyesi 2011 1 KARTAL İLÇESİ NİN TANITIMI 1871 yılında ilçe olan Kartal

Detaylı

Kaynak Verimliliği Değerlendirme Formu Genel Ölçütler

Kaynak Verimliliği Değerlendirme Formu Genel Ölçütler Bu Değerlendirme Envanteri katılımcıları için bir rehber niteliği taşımakta olup konuyla ilgili alınabilecek bir profesyonel danışmanlık hizmetinin yerine geçmez. Bu nedenle; bu Değerlendirme Envanteri

Detaylı

SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP!

SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP! SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP! İstanbul da bir yılda Kız Kulesi ni 4.500 kere dolduracak kadar çöp üretiliyor! SIFIR ATIK YÖNETİM PLANI Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde gelecek nesillere tertemiz,

Detaylı

Ahiler Kalkınma Ajansı Temiz Üretim Projeleri

Ahiler Kalkınma Ajansı Temiz Üretim Projeleri Ahiler Kalkınma Ajansı Temiz Üretim Projeleri SAHİBİ ADI BÜTÇESİ Eraslanlar İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Su Bazlı Poliüretanla Çevreye Duyarlı Teknolojik Esnek Üretim 527032,32TL Proje kapsamında

Detaylı

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER TANIM Doğa ve çevrenin insanın ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek biçimde ekonomik, işlevsel, ekolojik ve estetik ölçülere uygun olarak planlanması, düzenlenmesi, korunması ve geliştirilmesi konularında

Detaylı

DOKAP Eylem Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz

DOKAP Eylem Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz DOĞU KARADENİZ PROJESİ (DOKAP) EYLEM PLANI KTÜ STRATEJİK PLAN DOKAP Eylem Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz Turizm ve Çevresel Sürdürülebilirlik Ekonomik Kalkınma Altyapı

Detaylı

ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM)

ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM) ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM) Antalya Organize Sanayi Bölgesi 1976 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş ve 1992 yılında ilk etabının altyapıları tamamlanmış bir bölgedir. Toplam

Detaylı

Ekolojik Mesleki Yetkinlik Transfer Sistemi

Ekolojik Mesleki Yetkinlik Transfer Sistemi Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Project Sonuç 4: Modelinin Denenmesi, Kontrolü ve Sertifikaları Final Rapor Özeti Ekim 2013 projesinin açıklamasına göre, dört nolu iş paketinin amacı Eco-Matrix

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

GIDA SEKTÖRÜNDE SUYUN ÖNEMİ, KONTROLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ

GIDA SEKTÖRÜNDE SUYUN ÖNEMİ, KONTROLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ GIDA SEKTÖRÜNDE SUYUN ÖNEMİ, KONTROLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ PINAR SÜT AÇILIYOR Pınar Süt İzmir Fabrikası Temel Atma Töreni - 1973 Pınar Süt İzmir Fabrikası açılıyor - 1975 1973 TEN 2015 E İZMİR ESKİŞEHİR ŞANLIURFA

Detaylı

TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU

TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisine olan ihtiyaç, sanayileşme, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR ATIKSU SCADA SİSTEMİ KOCAELİ Murat SÖNMEZ SCADA ŞUBE MÜDÜRÜ

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ BİREYSEL İSTEK VE MEMNUNİYET SİSTEMİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME RAPORU

YALOVA ÜNİVERSİTESİ BİREYSEL İSTEK VE MEMNUNİYET SİSTEMİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME RAPORU 23/08/2013 YALOVA ÜNİVERSİTESİ BİREYSEL İSTEK VE MEMNUNİYET SİSTEMİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME RAPORU Rektörlük makamının 03.01.2011 tarih ve 11 no lu Olur u ile oluşturulan Yalova Üniversitesi Bireysel

Detaylı

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır.

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır. Kariyer Mühendislik 2011 yılında gelişen çevre ve iş güvenliği mevzuatlarının Türkiye de uygulanmasını hedef alarak kurulmuştur. Şirket çalışanlarının ve kurucusunun yıllar içerisinde elde etmiş olduğu

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM TANIM Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çevre

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu nun 7 nci maddesi; evsel katı atıkların toplanarak bertaraf tesisine/aktarma istasyonlarına taşınması

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM Özelkalem Dergisi nce düzenlenen Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri; yerel yönetim alanında yenilik getiren ve kentsel sorunların çözümüne yönelik olarak geliştirilen özgün

Detaylı

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Sunumun İçeriği Yeşil Anahtar Ödülü nedir? Yeşil Anahtarlı Tesisler Yeşil Anahtar Ödülü nün Kriterleri

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU Tarih: 16 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 25 Katılımcı listesindeki Sayı: 20 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

ATIK KARAKTERİZASYONU

ATIK KARAKTERİZASYONU NEDİR? NEDEN? ATIK KARAKTERİZASYONU HEDEF 2023 2023 yılında oluşan atığın; % 35 inin geri kazanım, % 65 inin düzenli depolama yönetimi ile bertaraf edilmesi hedeflenmektedir. 2014 2023 AMBALAJ ATIKLARI

Detaylı

Kimya Sektöründe Sürdürülebilirlik Çalışmaları. 3 Mayıs 2016

Kimya Sektöründe Sürdürülebilirlik Çalışmaları. 3 Mayıs 2016 Kimya Sektöründe Sürdürülebilirlik Çalışmaları 3 Mayıs 2016 Türkiye Kimya Sanayi Kimya sanayi, pek çok sektöre ara mal ve hammadde temin eden bir sanayi dalı olarak, gerek üretim gerekse de dış ticarette

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir Bölgesi Enerji Formu 7-8 Nisan 2017// İzmir Mimarlık Merkezi

Detaylı

BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı BİRİM KALİTE GÜVENCESİ DEĞERLENDİRME RAPORU Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 2019 BİRİM KALİTE POLİTİKASI Üniversitemiz ve birimimiz misyonu, vizyonu doğrultusunda; eğitim, araştırma ve yönetim faaliyetlerine

Detaylı

Mimarlik, Biyoloji, Kimya ve Mühendislik

Mimarlik, Biyoloji, Kimya ve Mühendislik Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Project 2011-1-TR1-LEO05-27987 KURUMSAL / BİREYSEL PROFİLLER Mimarlik, Biyoloji, Kimya ve Mühendislik www.eco-matrix.com Yazarlar (alfabetik sırayla): Bolkar Açıkkol

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

Arçelik A.Ş. de Enerji Verimliliği. Erhan HANGİŞİ Arçelik A.Ş. Enerji Yöneticiliği

Arçelik A.Ş. de Enerji Verimliliği. Erhan HANGİŞİ Arçelik A.Ş. Enerji Yöneticiliği Arçelik A.Ş. de Enerji Verimliliği Erhan HANGİŞİ Arçelik A.Ş. Enerji Yöneticiliği Arçelik A.Ş. Global Arçelik A.Ş. Vizyon Entegre Yönetim Entegre Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Yönetim Sistemi ISO

Detaylı

Bürosit, çevre ile ilgili faaliyetleri hakkındaki bilgileri Çevre Raporu ile web sitesinde tüm paydaşlarına sunmaktadır.

Bürosit, çevre ile ilgili faaliyetleri hakkındaki bilgileri Çevre Raporu ile web sitesinde tüm paydaşlarına sunmaktadır. Bürosit, çevre ile ilgili faaliyetleri hakkındaki bilgileri Çevre Raporu ile web sitesinde tüm paydaşlarına sunmaktadır. Çevre Raporu nda Çevre Politikası, çevre yasa ve yönetmelikleri kapsamında yapılan

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Çevre Mühendisliği Nedir? Çevre sorunlarına çözüm bulan disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Çevre Mühendisleri doğal çevreyi

Detaylı

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER İŞLETME 2023 AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ 10 ARALIK 2O14 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL KSS Pazaryeri Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı