Eyüp Camii ve Çevresi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eyüp Camii ve Çevresi"

Transkript

1

2 Eyüp Camii ve Çevresi

3 Kalenderhane Caddesi 01 CAFER PAŞA MEDRESESİ VE TEKKESİ İlim ve İnanç Yan Yana. Cafer Paşa (?-1582); Kanuni Sultan Süleyman ın ( ) son silahtarı olup Sultan ın son seferi Zigetvar a katılmıştır. Sultan 2. Selim ( ) ve 3. Murat ( ) dönemlerinde kubbe vezirliği yapmış olup, Sokullu Mehmet Paşa nın ( ) kızı ile evlendirilmiştir. Medresesinin yanındaki tekke iki katlı olup bugün sadece duvarları ayaktadır. Alt katı, tekkenin haziresi olup içindeki 32 adet kabirden Cafer Paşa nın oğlu İsfendiyar Bey ve Derviş Mehmet in kızı Hatice Hanım ın lahit süslemeleri görenleri hayran bırakmaktadır.

4 Eyüp Camii ve Çevresi 02 ÖZBEKLER TEKKESİ Ülke Dışındaki Unsurlara Sahip Çıkmak Amacı İle Kurulmuş Önemli Bir Misyon Merkezidir. Bir zamanlar Tekkeler semti olan Eyüp te, 2. Abdülhamid Han ın ( ) açtırdığı ve ülke dışındaki unsurlara sahip çıkmak amacı ile kurulmuş önemli bir misyon merkezidir. Günümüzde Kur an Kursu olarak hizmet vermektedir.

5 Kalenderhane Caddesi 03 LALİZADE ABDÜLBAKİ EFENDİ SIBYAN MEKTEBİ VE TEKKESİ Zekai Dede Efendi nin Mektebi yılında Lalizade Abdülbaki Efendi ( ) tarafından Sıbyan Mektebi ve Kalenderhane Tekkesi olarak iki birim halinde inşa edilmiştir. Günümüze sadece sıbyan mektebi ulaşabilmiştir. Bu mektepte okuyan ünlülerden biri de Zekai Dede Efendi dir. ( )

6 Eyüp Camii ve Çevresi 04 SOKOLLU MEHMET PAŞA ÇEŞMESİ Osmanlının Kudretli Sadrazamının Hayratı. Sokullu Mehmet Paşa nın Eyüp te yaptırdığı çeşmelerden biri de bu cadde üzerinde bulunmaktadır.

7 Kalenderhane Caddesi 05 SAÇLI ABDÜLKADİR EFENDİ KABRİ VE TEKKESİ Eyüp te Bir Kadiri Tekkesi. Kanuni Sultan Süleyman Döneminde bir yıl Şeyhülislamlık yapan Abdülkadir Efendi nin (?-1594) banisi olduğu Kadiri Tekkesi dir. Daha sonra Şabanilik ve Rıfailik e hizmet veren Tekke, 1925 Kanunu ile kapatılmış ve çatısı çökerek kullanılmaz hâle gelmiştir. Bugün yanındaki caminin müştemilatı olarak kullanılmaktadır. Abdülkadir Efendi, babası ve bir halifesi tekkenin içinde medfundur.

8 Eyüp Camii ve Çevresi 06 HOCA SAADEDDİN EFENDİ KABRİ VE DAR ÜL HADİSİ Haçova Meydan Muharebesi nin Seyrini Değiştiren Şeyhülislam. Yavuz Sultan Selim in ( ) tebaasından Hasan Can ın oğlu olan Hoca Saadettin Efendi , Sultan 3. Mehmet döneminde Şeyhülislamlık yapmıştır. Tacü t-tevarih adlı tarih kitabıyla, babasından dinlediği Sultan Selim hatıralarını kaleme aldığı bir de Selimname adlı eseri bulunmaktadır. Haçova Meydan Muharebesi nde bozgun yaşanmakta iken Sultan ın çekilme arzusuna engel olmuş, Peygamberimizin (S.A.V.) hırkasını padişaha giydirerek savaşın seyrinin değişmesini, Osmanlı nın zafer kazanmasını sağlamıştır. Kabri, hayatta iken yaptırdığı Dar ül Hadis in yanındadır. Etrafındaki kabirler oğullarına aittir.

9 Kalenderhane Caddesi 07 EBUL HÜDA KABRİ VE KÜTÜPHANESİ Nice İnsanın Osmanlı ya İhanet Etmesine Engel Olan Adam. Ebul Hüda ( ) Sultan 2. Abdülhamid Han döneminin önemli isimlerinden biridir. İslam Dünyasının kanaat önderleri ile ilgilenme vazifesi almış, Cemaleddin Afgani ( ) gibi nice insanın Osmanlı düşmanı devletlerin siyasetine hizmet edip Osmanlı ya ihanet etmesine engel olmuştur. Rıfai meşrep olup Darü l Hadis in yanına bir kütüphane inşa ettirmiştir. Bahçesinde kabri bulunmaktadır.

10 Eyüp Camii ve Çevresi 08 BULAK MUSTAFA PAŞA TÜRBESİ Rodos Seferi nin Fatihi. Türbe Mimar Sinan tarafından yapılmış sekizgen baldaken bir yapıya sahiptir. Mustafa Paşa (?-1534) Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşen Rodos Seferi nin komutanlarındandır.

11 09 DUKAKİNZADE HAZİRESİ Piri Reis i İdam Eden Adam. Eyüp Camii Etrafı Fatih Sultan Mehmet Han döneminde ülkenin en önemli Arnavut ailelerinden Dukakinzadelerin devşirmesi olarak Osmanlı ya kazandırılan Dukakinzade Ahmet Paşa nın oğludur. Mısır Beylerbeyliği de yapmış olan Mehmet Paşa, caminin kıble duvarı önündeki mezarlıkta bulunan Dukakinzade haziresinde medfundur.

12 Eyüp Camii ve Çevresi 10 EBUSSUUD EFENDİ KABRİ VE DAR ÜL KURRASI İnsanların Yanında Cinlerin De Fetva Aldığı Adam. Ebussuud Efendi ( ) Ali Kuşçu nun torunu olup, Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan 2. Selim Döneminde Şeyhülislamlık yapmıştır. İrşad ül Aklüsselim adlı Kur an tefsirini hazırlamış olup Kanuni Sultan Süleyman ın cenaze namazını kıldırmıştır. Döneminde insanların yanında cinlerin de fetva aldığı kişi olarak ün salmıştır. Eyüp te kendi yaptırdığı Dar ül Kurra nın bahçesinde medfundur.

13 Eyüp Camii Etrafı 11 SOKULLU MEHMET PAŞA TÜRBESİ VE MEDRESESİ Dışarıdan Sekizgen, İçeriden Onaltıgen Bir Mimar Sinan Eseri. Ölümünü takiben Osmanlı Devleti nin duraklamaya girdiği kabul edilir. Sadrazam Bosna nın Sokoloviç Köyünden devşirilmiştir. Sultan 2.Selim in kızı İsmihan Sultan ile evlenmiştir. Kanuni, Sultan 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde sadrazamlık yapmıştır. Eyüp te bir medrese yaptırmış olup, bahçesindeki türbede medfundur. Bu türbe bir Mimar Sinan ( ) eseri olup dışarıdan sekizgen, içeriden onaltıgendir.

14 Eyüp Camii ve Çevresi 12 LALA MEHMET PAŞA TÜRBESİ Avrupalı Krallara Tac Giydiren Vezir. Lala Mehmet Paşa (?-1606) Sokullu Mehmet Paşa nın amcasının oğlu olup, yeniçeri ağası, Anadolu ve Rumeli Beylerbeyliği yapmıştır. Estergon u kuşatan Avusturyalılara karşı kaleyi savunmaya çalışsa da başarılı olamayarak teslim etmek zorunda kalmıştır. Eğri Kalesi nin fethine katılmış, Sultan 1. Ahmet ( ) döneminde yenilgiden 11 sene sonra Estergon Kalesi ni yeniden fethetmiştir. İstvon Bosckoy a kendi eli ile Macar Kralı tacı giydirmiştir. İran Seferi hazırlıkları sırasında Üsküdar a kurulan çadırında vefat etmiştir.

15 Eyüp Camii Etrafı 13 İSMİHAN SULTAN DAR ÜL KURRASI İsmihan Sultan ( ) Sultan 2. Selim in kızı olup Sokullu Mehmet Paşa ile evlenmiştir. Eşinin Eyüp Külliyesi nin yanına bu Dar ül Kurra yı yaptırmıştır.

16 Eyüp Camii ve Çevresi 14 ŞEYHÜLİSLAM AHMET ESAD EFENDİ TÜRBESİ Fossati Kardeşlerin Yaptığı Türbe. Sokullu Mehmet Paşa Türbesinin karşısında Sivayuş Paşa Türbesinin yanındadır. Ahmet Esad Efendi ( ), 2. Abdülhamid Han ın Şeyhülislam ı olup vefatı sonrasında türbesini Abdülhamid Han Fossati Kardeşlere yaptırmıştır.

17 Eyüp Camii Etrafı 15 SİYAVUŞPAŞA TÜRBESİ İki Kez Veziriazam Olan Paşa. Sultan 3. Murat ın Sadrazamlarından biri de Siyavuş Paşadır (?-1656). Siyavuş Paşa Sultan 2. Selim in kızlarından Fatma Sultan ile evlenerek saraya damat olmuştur. Siyavuşpaşa, sarayda 2. kez veziriazamlık makamına yükselmiştir. Sadrazam Hırvat asıllıdır. Türbesi, çokgen türbe Mimar Sinan eseridir.

18 Eyüp Camii ve Çevresi 16 TARİHİ EYÜP OYUNCAKÇILAR ÇARŞISI Çocukların Semti Eyüp. Sokullu Mehmet Paşa nın Külliyesine ait dükkanlardan oluşan çarşı uzun yıllar Eyüp ün meşhur oyuncakcılar çarşısı olarak hizmet vermiştir.

19 Eyüp Camii Etrafı 17 MİRİMİRAN MEHMET AĞA TÜRBESİ O Bir Eyalet Valisiydi. Mehmet Ağa (?-1589, Mirimiran ismini uzun yıllar boyunca sürdürdüğü Beylerbeyi vazifesinden sonra almıştır. Bunun yanı sıra Yeniçeri Ağalığı ve Rumeli Beylerbeyliği yapmıştır. Sultan 3. Murat döneminde Beylerbeyi Vakası denilen yeniçeri ayaklanmasında zorbalar tarafından idam edilmiştir. Türbe Klasik üslupta on ikigen planlı olup, kesme taştan yapılmıştır. Üzeri on ikigen kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Türbenin girişinde kalem işleri ile süslü bir revak bulunmakta olup, bu revak önde dört, yanlarda da iki köşeli sütunla taşınmaktadır.

20 Eyüp Camii ve Çevresi

21 Beybaba Sokağı 18 PERTEV PAŞA TÜRBESİ Kıbrıs Fethinin Serdarı. Birçok Osmanlı Paşası gibi Enderun çıkışlı olan Pertev Paşa (?-1572) Yeniçeri Ağalığı sonrasında Nahcivan Seferine katılarak vezirliğe yükselmiştir. Kıbrıs ın Fethi nde serdarlık yapmış, İnebahtı Deniz Savaşı nda bulunmuştur. Türbesi, üstü kapalı biçimde inşa edilmiştir. Türbelerin yasaklandığı dönemde yıpranmış ve çatısı çökmüştür. İzmit Yeni Cuma Camii de Paşa tarafından Mimar Sinan a yaptırılmıştır.

22 Eyüp Camii ve Çevresi

23 Beybaba Sokağı 19 FERİDUN AHMET PAŞA TÜRBESİ Kanuni nin Ölümünü Dört Kişiden Biriydi. Feridun Ahmet Paşa (?-1583) Divan-ı Hümayun Katiplerindedir. Sonrasında Sokullu Mehmet Paşa nın sır katipliğine yükselmiştir. Kanuni Sultan Süleyman ın Zigetvar Seferi nde ölümünü bilen nadir insanlardan biridir. Sultan 3. Murat döneminde sadakatini ölçmek için Semendire ye gönderilmiş ardından çağrılarak Reisül Küttap yapılmış ve Kanuni ve Hürrem Sultan ın torunu, Rüstem Paşa ve Mihrimah Sultan ın kızları Ayşe Sultan ile evlendirilmiştir.

24 Eyüp Camii ve Çevresi 20 FERHAT PAŞA TÜRBESİ Anlaşmaya İsmi Verilen Vezir. Yeniçeri Ağası ve Rumeli Beylerbeyliği vazifelerinden sonra İran Seferine çıkan Ferhat Paşa (?-1595) Azerbaycan ın büyük bir kısmını fethederek İran ile Ferhat Paşa Anlaşması olarak tarihe geçen uzlaşmayı sağlamıştır.

25 Eyüp Camii Etrafı 21 ŞEKERPARE KADIN TÜRBESİ Yaptırdığı Türbeye Defnedilmek Nasip Olmadı. Sultan 1. İbrahim Dönemi ( ) Saray Musahibelerindendir. Topkapı Sarayı Harem inin en önemli yöneticilerindendir. Hayatta iken yaptırdığı bu türbede medfun değildir. İleri yaşında Habeşistan topraklarındaki İbrim e tayin edilecek ve orada vefat edecektir. Bugün bu türbede Abdurrahman ve Hasan Ağalar medfundur.

26 Eyüp Camii ve Çevresi 22 ÇENGELOĞLU TAHİR PAŞA HAZİRESİ Rum İsyanı nda İstanbul da Asayişi Sağlayan Paşa... Mezartaşı Mahmudi Fesli olan Tahir Paşa (?-1851) aslen Karadenizlidir. Kaptan-ı Deryalık ve Tophane Müşirliği vazifesinde bulunmuştur. Rum İsyanı nda İstanbul da asayişi sağlayan paşadır. Son olarak Edirne ve Bosna Valiliklerinde bulunmuştur.

27 Eyüp Camii Etrafı 23 SULTAN MEHMET REŞAD TÜRBESİ VE REŞADİYE NUMUNE MEKTEBİ Türbesini Hayattayken Yaptıran Padişah. 35. Osmanlı Padişahı olan Mehmet Reşad ( ) türbesini hayatta iken yaptıran nadir padişahlardan biridir. Dönemin İttihatçılarına güvenmediği ve bunlar beni ortada bırakır diyerek bu türbeyi yaptırdığı rivayet edilir. Türbesi ve yanındaki Reşadiye Numune Mektebi, 1.Ulusal Mimarlık Akımının önemli temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından inşa edilmiştir.

28 Eyüp Camii ve Çevresi

29 Eyüp Camii Etrafı 24 KAPTAN-I DERYA HASAN HÜSNÜ PAŞA TÜRBE, TEKKE VE KÜTÜPHANESİ Ertuğrul Zırhlısını Padişah Adına Japonya ya Gönderen Paşa Abdülhamid Han ın Bahriye Nazırı olan Hasan Hüsnü Paşa ( ) son derece yenilikçi idi. Dünyanın ilk denizaltı faaliyetlerini başlatmış, Japonya seferinde batan Ertuğrul Zırhlısını padişah adına Japonya ya kendisi göndermiştir. Batan gemide vefat edenlerden biri de oğludur. Eyüp teki türbesi altı odalı olup dört odası misafirhane olarak kullanılmıştır. Türbesinin karşısındaki Kütüphanesi nin içinde bulunan 1052 adet el yazması kitap Süleymaniye Kütüphanesi ne taşınmıştır.

30 Eyüp Camii ve Çevresi 25 TELGRAF NAZIRI İZZET EFENDİ TÜRBESİ Kabir Taşında İsmi Olmayan Nazır... Telgraf Nazırı İzzet Efendi nin Türbesi 1.Ulusal Mimarlık Akımının en güzel örneklerinden biridir. Türbede kendisine ait kabir taşında isim varken eşininkinde yoktur.

31 26 HÜSREV PAŞA TÜRBESİ, MEKTEBİ VE KÜTÜPHANESİ Öksüz ve Yetimlerin Babası. Eyüp Camii Etrafı Hüsrev Paşa (?-1632) Sultan 2. Mahmud un Kaptanı Deryası Sultan Abdülmecid in ilk sadrazamıdır. Yetim ve öksüzlerin dostu olup yetiştirdiği ünlü isimlerle meşhurdur. Hemen yanıbaşında yatan Kaptanı Derya Halil Rıfat Paşa, Sadrazam Ethem Paşa bunlardan birkaçıdır. Türbesinin yanında tekke olarak kullanılan mektebi vardır. Bu yapı günümüzde Görme Engelliler Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. Türbesinin karşısında bir de Kütüphanesi bulunmaktadır.

32 Eyüp Camii ve Çevresi

33 Eyüp Camii Etrafı 27 ADİLE SULTAN TÜRBESİ İtikafe Çekilen Padişah Kızı. Sultan 2. Mahmud un ( ) kızı olan Adile Sultan ( ), Kaptanı Derya Mehmet Ali Paşa ( ) ile evlenmiştir. Son derece hayırsever bir hanım olup kadınların, düşkünlerin, yetimlerin annesi olarak görülmüştür. Eyüp Türbesine çok düşkün olan Adile Sultan uzun yıllar Ramazan ın son on gününü itikaf içinde Eyüp Türbesi içindeki odada geçirmiştir. Bu türbede eşi ve çocukları ile birlikte medfundur.

34 Eyüp Camii ve Çevresi 28 BOSTAN İSKELESİ Cülus Yolunun İlk Durağı. Osmanlı Padişahları tahta çıktıkları ilk cuma günü Topkapı Sarayı ndan saltanat kayığı ile Haliç e geçmekte bu iskeleden karaya çıkarak Cülüs Yolu üzerinden Eyüp Sultan ın huzuruna gelmekte idiler. Burada Peygamber Efendimiz (S.A.V.) in kılıcını kuşanarak tahta geçmiş olmaktaydılar. İşte bu merasim dolayısı ile bu iskele son derece meşhur olmuştur.

35 Eyüp Camii Etrafı 29 MİHRİŞAH VALİDE SULTAN SEBİLİ, İMARETİ, SIBYAN MEKTEBİ VE TÜRBESİ Topkapı Sarayı Haremi nde Yaşayan Son Valide Sultan... Sultan 3. Mustafa nın eşi, 3. Selim in annesi olan Mihrişah Valide Sultan Topkapı Sarayı Harem inde yaşayan son valide sultandır depreminde hasar gören Eyüp Külliyesi ni oğlu 3. Selim yenilerken O da buraya bir imaret, sıbyan mektebi ve sebil yaptırmıştır. Kızları Hatice ve Beyhan Sultan, gelini Refet Kadın ve 2. Abdülhamid Han ın analığı Perestu Kadın medfundur.

36 Eyüp Camii ve Çevresi 30 BİNEK TAŞI Sultanlar Bu Taşa Bastı. Cülüs yolu üzerinde bulunan bu taş, padişahların Eyüp Sultan ın huzuruna Taklid-i Seyf merasimi için uğradıklarında kullandıkları bir binek taşıdır. Taklid-i Seyf merasimi, Osmanlı nın İstanbul u fethetmesiyle birlikte, Fatih Sultan Mehmed Han dan, Sultan Vahdeddin e kadar bütün padişahların riayet ettiği bir gelenek olarak yaşamıştır. Sultanlar kılıçlarını burada kuşanmışlardır.

37 Eyüp Camii Etrafı 31 AYŞE BAHRİ KADIN HAZİRESİ VE KUZU ÇEŞMESİ Ölmeden Önce Mezar Yerini Belirleyen Hanım Sultan... Sultan 3. Ahmet in ( ) eşi Ayşe Bahri Kadın vefatı öncesinde Eyüp Camii nin imarete bakan kapısı dışındaki bu yeri belirlemiş ve defin yeri olarak vasiyet etmiştir. Buraya hurma motifli bir kuzu çeşmesi de yaptıran Ayşe Bahri Kadın ın bu çeşme kitabesinden hacca gittiği de anlaşılmaktadır.

38 Eyüp Camii ve Çevresi

39 Eyüp Camii Etrafı 32 AYAZ PAŞA TÜRBESİ Baş Mimar Sinan ın İlk Eseri. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi paşalarından olan Ayaz Paşa ( ) vefat ettiğinde Eyüp Camii nin Haliç e bakan kapısının dışına defnedilmiştir. Ancak o günlerde Mimar Acem Ali si vefat ettiği için türbesini inşa işi sıkıntıya girmiş, Lütfü Paşa nın tavsiyesi ile askerlik vazifesindeki Mimar Sinan bu vazifeye getirilmiştir. Mimar Sinan ın, baş mimar olarak icra ettiği ilk eseri Ayaz Paşa Türbesi dir.

40 Eyüp Camii ve Çevresi

41 Eyüp Camii İç Avlusu 33 LALA MUSTAFA PAŞA TÜRBESİ Lala, Komutan, Yönetici ve Alim. Lala Mustafa Paşa, ( ) Sultan 2. Selim in Lalası, Osmanlı nın Gürcistan Seferlerinin amansız komutanı, Kıbrıs Adası nın Fatihi gibi birçok ünvana sahip olan önemli bir devlet adamıdır. Hayatım boyunca çok gezdim, her gittiğim yere eser verdim, hiç dünya malı biriktirmedim sözü meşhurdur. Kars Harakani Hazretleri Külliyesi, Erzurum Lalapaşa Camii, Ilgın Medreseleri O nun eserlerinden birkaçıdır. Ölmeden 17 gün önce öleceği günü söylemiş, kabrinin Eyüp Camii iç avlusunda olmasını arzu ederek yerini göstermiş ve türbesinin inşaatını başlatmıştır. Kars ta medfun olan Hz. Harakani O nun rüyasına girerek yüzyıllardır saklı olan kabrinin bulunmasını isteyecek, Lala Mustafa Paşa nın göstermesi ile kabir ortaya çıkacaktır.

42 Eyüp Camii ve Çevresi 34 TARİHİ ÇINAR Eyyüp Sultan ın Kabir Nişanı. Rivayetlere göre İstanbul un Fethinde Akşemseddin Hazretlerinin bir gece Eyüp Sultan ın kabrini bulmak üzere bu mevkiye gelerek, işaret olmak üzere diktiği çınar sopasının bugünkü çınara dönüşmüş şeklidir.

43 Eyüp Camii İç Avlusu 35 SİNAN PAŞA KÖŞKÜ Sultan 3. Selim in Şadırvana Dönüştürdüğü Köşk... Eyüp Cami iç avlusundaki bu kare şadırvanın yerinde zamanında Sinan Paşa nın (?-1553) yaptırdığı küçük bir köşk olduğu zamanla Sultan 3. Selim in son şeklini vererek bir şadırvana dönüştürdüğü söylenir. Bugün dört köşesinde Sultan 3. Selim in tuğralarının olduğu dört köşe çeşmesi mevcuttur.

44 Eyüp Camii ve Çevresi

45 Eyüp Camii İç Avlusu 36 BEŞİR AĞA SEBİLİ VE KABRİ Osmanlı nın Siyah İncisi. Afrika kökenli Osmanlı Devlet Adamlarından olan Beşir Ağa ( ) Topkapı Sarayı Harem inde Darüssade Ağalığı yanında Kahire, Mekke ve Medine de yöneticilik de yapmıştır. Son derece hayırsever ve alim bir kişidir. Eyüp Nişanca daki Medresesi, Gülhane deki Cami ve Tekkesi, Topkapı Sarayı içindeki camisi başlıca hayır eserleridir. Bugün Eyüp te, Eyüp Sultan Türbesi nin yanında, kapı kenarındaki Türbe Sebil yapısının içinde medfundur. Sebilin bir yüzü dış avluya bakmaktadır.

46 Eyüp Camii ve Çevresi

47 Eyüp Camii İç Avlusu 37 SEMİZALİ PAŞA HAZİRESİ Gövdesi Gibi Yüreği de Büyük Olan Adam. Semizali Paşa (?-1565) Kanuni Sultan Süleyman ın döneminde sadrazamlık yapmıştır. Eyüp Sultan Türbesinin sol yanındaki hazirede medfundur. Son derece iri gövdeli bir zat olması sebebi ile normal bir at kendisini taşıyamadığı için Hollanda dan iri at talebi meşhurdur. Edirne Çarşısı ve Babaeski O nun eseridir. Bu hazirede yetiştirmesi Gürcü Mehmet Paşa ile Canfeda Kadın da medfundurlar.

48 Eyüp Camii ve Çevresi 38 SALİHA SULTAN KABRİ Mezar Taşındaki Osmanlı Baroğu. Sultan 3. Ahmet in kızı Saliha Sultan ın ( ), Eyüp Türbesi çıkışındaki gayet gösterişli kabir lahti Lale Devri nin barok özelliklerini üzerinde barındırmaktadır. Cennet Meyvesi figürlü tabaklar, lahti çepeçevre sarar halde panoları vardır.

49 İç Hazire 39 MAHFİRUZ HATİCE SULTAN KABRİ Oğlu Katledilen Kederli Sultan. Mahfiruz Hatice Sultan ( ) Sultan Genç Osman ın annesi, Sultan 1. Ahmet in ilk eşidir. Eyüp Sultan a çok düşkün olan ve kocası 1. Ahmet in türbeyi dizayn ettiği günlerde buraya bir cüzhane yaptıran Mahfiruz Kadın ziyarete kapalı bu iç hazirede medfundur. Türbesiz açık mermer lahti göz kamaştıracak bir üsluptadır.

50 Eyüp Camii ve Çevresi 40 ÇİFTEGELİNLER TÜRBESİ Kümbet Türbeye Dönüştü. Bu türbelerde kimlerin yattığı tartışma konusudur. Timur un torunlarından Kırım Hanlarının yattığını iddia edenler olduğu gibi Yavuz Sultan Selim in kızlarının yattığı iddiasında bulunanlar da vardır. Orta Asya üslubu ile kümbet formunda olan bu kabirler halk arasında bu isimle adlandırılmaktadır.

51 İç Hazire 41 ALİ KUŞÇU KABRİ Semerkand tan Gelen Alim. Semerkand doğumlu olan Ali Kuşçu (? ), Uluğbey Rasathanesinde idarecilik yapmış olup Yıldız Haritası nı tamamlayan kişidir. Uluğ Bey in öldürülmesi üzerine İran a geçmiş ve Uzun Hasan ın himayesine girmiştir. Fatih Sultan Mehmet in daveti üzerine İstanbul a gelerek, Ayasofya Cami yanında yaptırılan Fatih Medresesi nde astronomi ve matematik dersleri vermiştir. Eyüp Sultan Türbesi nin İdris Tepesi ne bakan cephesinde kabri bulunmaktadır.

52 Eyüp Camii ve Çevresi 42 SİNAN PAŞA TÜRBESİ İstanbul un İlk Kadısı Hızır Çelebi nin Babası. Sinan Paşa ( ) İstanbul Fethinde 15 yaşlarında idi. İstanbul un ilk kadısı Hızır Çelebi, babası idi. Edirne Dar ül Hadis ve İstanbul Sahn-ı Seman Medresesinde müderrislik yapmıştır. Fatih Sultan Mehmet döneminde sadrazamlık da yapmış olup 2. Bayezid Döneminde yine müderris olarak vazifesine devam etmiştir.

53 İç Hazire 43 BABA YUSUF KABRİ Eyüp Sultan ın İlk Türbedarı... Eyüp Sultan Türbesi nin ilk türbedarıdır. Akşemseddin in halifelerinden olup İstanbul un fethine bizzat katılmıştır. Bayezid Camii nin açılışında Cuma Namazında bizzat padişahın önünde hutbe okumuştur.

54 Eyüp Camii ve Çevresi

55 İç Hazire 44 GAZİ ETHEM PAŞA KABRİ Yunan Harbi nde Rumları Hezimete Uğratan Paşa... Gazi Ethem Paşa ( ) Sultan 2. Abdülhamid Han dönemi Ordu Komutanlığı yapmıştır. Yunan Harbi ile meşhur olmuştur. Yeni kurulan Yunan devletinin devamlı Osmanlı topraklarını tacizi ve Girit e saldırmaları üzerine başlayan Yunan Harbinde Rumları hezimete uğratmıştır. Kabri Eyüp Türbe çıkışında pramidal bir yapıdadır.

56 Eyüp Camii ve Çevresi 45 MAHFİRUZ HATİCE SULTAN CÜZHANESİ Kıyamete Kadar Kur an-i Kerim Okunsun Diye. Eyüp Sultan Türbesi nden dışarıya uzun bir koridor izlenerek çıkılır. Bu koridorun sol kenarından küçük bir kapı ile geçilen bir cep odadan ibarettir. Sultan Genç Osman ın annesi Mahrifuze Kadın ( ), burada devamlı Kur an okunsun ve hatimler indirilsin diye vakfetmiştir.

57 İç Hazire 46 ADİLE SULTAN İTİKAF ODASI Ramazan ın Son 10 Günü Buraya Kapanırlardı. Eyüp Sultan Türbesinin içinde kalmış olan bu oda ilk olarak ziyaret duvarını inşa eden Sultan 1. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Odayı son olarak 2. Mahmud Han ın kızı Adile Sultan ( ) tefriş ettirmiş ve kendisi de uzun yıllar Ramazan Ayının son on gününü burada geçirmiştir.

58 Eyüp Camii ve Çevresi

59 İç Hazire 47 EYÜP SULTAN HZ. TÜRBESİ İstanbul un Manevi Fatihi Peygamberimizin (Sav) Mihmandarı... Türbe Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Sultan 1. Ahmet döneminde ön kısmına bir ziyaret duvarı çekilmiştir. Üzeri çini kaplı sekizgen Fatih döneminde yapılan asıl türbe içeride kalmıştır. Günümüzde hala 1. Ahmet in bu ziyaret duvarı kullanılmaktadır. Türbe Fatih Döneminde inşa edildiğinde Eyüp Camisinin medreseli iç avlusunun tam ortasında bulunmaktaydı depremi sonrası Sultan 3. Selim döneminde Cami yenilenirken medrese kaldırılmış, türbe küçültülen cami avlusunun kuzey kenarında kalmıştır.

60

Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun

Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun Eyüp Sultan Gezi Rehberi 01 AYŞE HUBBİ HATUN TÜRBESİ Osmanlı nın Kadın Şairleri Vardı. Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun (? - 1590), Akşemseddin Hz.nin soyundan Şemsi Efendi ile

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin /

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / 50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ

Detaylı

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul

Detaylı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Hanları - Kervansarayları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Hanları ve Kervansarayları............... 4 0.1.1 Rüstempaşa Kervansarayı................

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

Eyüp Sultan Gezi Rehberi

Eyüp Sultan Gezi Rehberi Eyüp Sultan Gezi Rehberi Ayvansaray - Kızılmescid Güzergahı 01 AYVANSARAY SURLARI Nice İstanbul Kuşatmasına Şahit Duvarlar. 1204 Latin İstilası nda Kudüs yerine İstanbul u işgal eden Katolik Latinler,

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı olarak 01 Kasım 2013 Cuma günü Koruma Kuramı ve Geleneksel Yapı Bilgisi I dersleri kapsamında

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler 95 Sur içi Camisi Tek Kitapta! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., İstanbul un tarihsel ve mimari açıdan en zengin bölgesi Sur içini inci gibi süsleyen

Detaylı

Mimar Sinan'ın Eserleri

Mimar Sinan'ın Eserleri Mimar Sinan'ın Eserleri Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. İşte Mimar

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Türk Bahçesi Günümüze kadar gelen bazı

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16.

Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16. Kayseri deki Sinan Kurşunlu Camii Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16. yüzyıl mimari karakterini taşıyan tek kubbeli, tek minareli, son cemaat mahalli

Detaylı

AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ

AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ ONLAR Nerde kaldı o çağlar ki Analar kurt doğururdu, Hilkat insan çamurunu Destanlarla yoğururdu? Yurda, baş dedikleri bir Ağır adakla geldiler. Ve

Detaylı

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul 191 Camii minaresi Camii, Ýstanbul un Fatih ilçesinde, Hýrka-i Þerif civarýnda, Hüsrev Paþa Türbesi yakýnýnda, caddesi, Hoca Efendi sokaðýnda bulunmaktadýr. Bu camiin bânîsi, Sultan Ýkinci Bayezid in veziri

Detaylı

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı.

OSMANLI MEDRESELERİ. Tapu ve evkaf kayıtlarına göre orta ve yüksek öğretim yapan medrese sayısı binden fazlaydı. B130214028 Nil ÜSTER OSMANLI MEDRESELERİ Medrese, Müslüman ülkelerinde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders kökünden gelir. Medreselerde ders

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray 1-MERKEZ TEŞKİLATI A- Hükümdar B- Saray MERKEZ TEŞKİLATI Önceki Türk ve Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Osmanlı Devleti nde daha merkezi bir yönetim oluşturulmuştu.hükümet, ordu ve eyaletler doğrudan

Detaylı

Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu

Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu "Bilindiği üzere ülkemiz en ücra köşesine kadar Vakıf taşınmaz Kültür Varlıkları ile doludur. Uygarlıkların beşiği olan Anadolu dünyanın hiçbir yeri ile kıyaslanamayacak

Detaylı

Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul

Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul MİMAR SİNAN IN KOCAELİ NDEKİ ESERLERİ Suphi SAATÇİ* Ortadoğu ve Balkanlar üzerindeki hâkimiyetini sağladıktan sonra Osmanlı Devleti, İstanbul merkezli yol ağlarını hem doğu hem batı yönünde geliştirmiştir.

Detaylı

MİMAR SİNAN. Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat. Mimar Sinan

MİMAR SİNAN. Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat. Mimar Sinan MİMAR SİNAN Hazırlayan : Doç. Dr. Yavuz Unat Mimarlık tarihinin en büyük mimarlarından birisidir. Koca Sinan olarak tanınan Mimar Sinan 1489 da Kayseri nin Gesi bucağının Ağırnas köyünde doğdu. Çocukluğu

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar.

ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar. ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar. ( 1102 1409 ) Diyarbakır, Harput, Mardin Diyarbakır Artuklu Sarayı İlk Artuklu Medresesi İlgazi tarafundan Halep te yaptırıldı. Silvan (Meyyafarkin)

Detaylı

Hürrem sultan kimdir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Hürrem sultan kimdir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Hürrem Haseki Sultan (d.1500-1506 arası Rutenya, Lehistan - ö. 15 Nisan 1558, İstanbul) doğum adı: Alexandra Lisowska, Osmanlıca adı:????????, Avrupa'da tanındığı ad: Roxelana), Osmanlı padişahı I. Süleyman'ın

Detaylı

Sinan ve Türbe. Mimarisi. Prof. Dr. Suphi Saatçi Sinan ve Türbe Mimarisi PROF. DR. SUPHI SAATÇİ FOTOĞRAFLAR: ALI İHSAN GÜLCÜ

Sinan ve Türbe. Mimarisi. Prof. Dr. Suphi Saatçi Sinan ve Türbe Mimarisi PROF. DR. SUPHI SAATÇİ FOTOĞRAFLAR: ALI İHSAN GÜLCÜ Prof. Dr. Suphi Saatçi Sinan ve Türbe Mimarisi Sinan ve Türbe PROF. DR. SUPHI SAATÇİ FOTOĞRAFLAR: ALI İHSAN GÜLCÜ Mimarisi 66 ANADOLU TÜRBELERI Anadolu türbe mimarisinin kökleri, Orta Asya daki mezar anıtlarının

Detaylı

MÜHRÜ SÜLEYMAN. Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu..

MÜHRÜ SÜLEYMAN. Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu.. MÜHRÜ SÜLEYMAN Osmanlı Paralarının üzerinde Hazreti Süleyman ın mührü bulunurdu.. Zamanımızda bazı kendini bilge zanneden sahte alim geçinenler, yeni çıktı turfandalar bu motifi inkar edip hatta şeklini

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ OSMANLI DÖNEMİ MİMARLIĞI

MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ OSMANLI DÖNEMİ MİMARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ OSMANLI DÖNEMİ MİMARLIĞI Osmanlı İmparatorluğu Genel Özellikleri Osmanlı Devleti, 13. yüzyıl sonlarından 20. yüzyılın

Detaylı

ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI

ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI ESTAM HEDİYELİK EŞYA DESEN TASARIMI KARANLIK İŞLER MİNYATÜR ATÖLYESİ 2017 KÜNYE Grafik Tasarım: Emrah YÜCEL - İbrahim KUŞ BAŞKAN IN MESAJI... Remzi AYDIN Eyüp Belediye Başkanı İÇİNDEKİLER KARANLIK İŞLER

Detaylı

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Prof. Dr. Cazim HADZİMEJLİS* BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Osmanlıların Balkanlarda çok büyük bir rolü var. Bosna Hersek te Osmanlıların çok büyük mirası

Detaylı

Edebiyat tarihimize haklı olarak damgasını vuran bu şaheser aynı zamanda benimde okumayı sevmeme vesile olmuştur.

Edebiyat tarihimize haklı olarak damgasını vuran bu şaheser aynı zamanda benimde okumayı sevmeme vesile olmuştur. İbrahim Efendi Konağından Saçlı Abdülkadir Haziresine Eyüpsultan da tarihin tozlu sayfaları arasında gezintiye devam ediyoruz. Bugünkü durağımız Saçlı Abdülkadir Efendi mescidi haziresi Saçlı Abdülkadir

Detaylı

MĠMAR SĠNAN VE KLASĠK DÖNEM

MĠMAR SĠNAN VE KLASĠK DÖNEM MĠMAR SĠNAN VE KLASĠK DÖNEM Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, 1548 Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, 1548 Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, 1548 Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, 1548 Üsküdar Mihrimah Sultan Camii,

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

EVLİYA ÇELEBİYE GÖRE YANYA CAMİLERİ

EVLİYA ÇELEBİYE GÖRE YANYA CAMİLERİ EVLİYA ÇELEBİYE GÖRE YANYA CAMİLERİ BAKİ SARISAKAL Evliya ÇELEBİ YE GÖRE YANYA CAMİLERİ Yanya Câmileri: Büyük Hisar da dört adet mihrap vardır. Hepsinden mükellefi ve mükemmeli Selâtîn Câmii benzeri, cemaati

Detaylı

SELANİK HORTACI CAMİSİ

SELANİK HORTACI CAMİSİ SELANİK HORTACI CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HORTACI CAMİSİ Portakapı Mahallesinde günümüzde Egnatia Caddesinin üzerinde Erken dördüncü yüzyılda inşa edilmiştir. İlk başta bir pagan tapınak ya da türbe

Detaylı

ERKEN OSMANLI SANATI. (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz

ERKEN OSMANLI SANATI. (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz ERKEN OSMANLI SANATI (Başlangıcından Fatih Dönemi Sonuna Kadar) Yıldız Demiriz Osmanlı mimarisinin erken döneminden günümüze gelen yapıların çoğu dini mimariye bağlıdır. Dönem üsluplarını ve plan gelişmesini

Detaylı

Hürrem Sultan Kimdir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Hürrem Sultan Kimdir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Tarihte renkli hayatı ile efsaneleşmiş; zekâsı, cesareti, ihtiraslarıyla ün salmış bir Hanım Sultan Hürrem Sultan. Hayatı romanlara, tiyatro oyunlarına, opera eserlerine, dizilere konu olmuştur. Devlet

Detaylı

Sunuş. Kayseri Kültür Yolu Gezi Rehberi

Sunuş. Kayseri Kültür Yolu Gezi Rehberi Sunuş Gevher Nesibe tıp kompleksi 1204-1206 yıllarında, inşa edilmiş olup, Anadolu da ilk defa modern anlamda tıp eğitiminin tatbiki olarak yapıldığı bir sağlık kurumuydu. Medresede, tıbbiyede devrin en

Detaylı

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz.

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz. Karahanlılar Dönemine ait Kalyan Minaresi (Buhara) Selçuklular Döneminden kalma bir seramik tabak Selçuklulara ait "Varka ve Gülşah adlı minyatür Türkiye Selçuklu halısı, XIII. yüzyıl İlk dönemlere Türk

Detaylı

Edirne Konakları ve Evleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Konakları ve Evleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Konakları ve Evleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Konakları ve Evleri.................... 4 0.2 İttihat ve Terakki Kulubü Binası(Halk Eğitim

Detaylı

ÖRNEKLER. Nazife KURTMAN

ÖRNEKLER. Nazife KURTMAN ÇANAKKALE ESERLERİNDEN ÖRNEKLER Nazife KURTMAN Ki anakkale İlinde tesbit ettiğimiz yapıların tarihçeleri ve plân özellikleri hakkında ben bu ^ I konuşmamda ayrıntıya girmeyeceğim. Çünkü tesbit edilen bu

Detaylı

III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE SERGİSİ. 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ.

III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE SERGİSİ. 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ. III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE V A K IF M Ü H Ü R L E R İ SERGİSİ 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ H azırlayanlar : Dr. GÜNAY KUT NİM ET BAYRAKTAR Süleyman şâh

Detaylı

Yavuz Selim 1470 tarihinde Amasya da doğdu. Annesi Gülbahar Hatun Dulkadiroğulları beyliğindendir.

Yavuz Selim 1470 tarihinde Amasya da doğdu. Annesi Gülbahar Hatun Dulkadiroğulları beyliğindendir. Yavuz Selim 1470 tarihinde Amasya da doğdu. Annesi Gülbahar Hatun Dulkadiroğulları beyliğindendir. YAVUZ SULTAN SELİM Babası: Sultan II. Bayezid Annesi: Gülbahar Hatun Doğum Tarihi: 10 Ekim 1470 1 / 5

Detaylı

Kayseri nin Ağırnas köyünde doğdu. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul a getirildi. Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilenler

Kayseri nin Ağırnas köyünde doğdu. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul a getirildi. Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilenler EMİNE KAYHAN Kayseri nin Ağırnas köyünde doğdu. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul a getirildi. Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilenler arasındaydı. Sinan, At Meydanı ndaki saraya

Detaylı

Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii

Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii On5yirmi5.com Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii Bazı camilerimiz vardır ki, bulundukları yere şeref verirler. Ortaköy deki bu cami bulunduğu yerden cazibe ve füsun alır. Yayın Tarihi : 1 Ağustos

Detaylı

Osmanlı mimarisinin oluşumuna etki eden faktörler nelerdir? Osmanlı mimari eserlerinin ihtişamlı olmasının sebepleri neler olabilir

Osmanlı mimarisinin oluşumuna etki eden faktörler nelerdir? Osmanlı mimari eserlerinin ihtişamlı olmasının sebepleri neler olabilir Selimiye Camiinin "Dört minaresi kubbenin dört yanındadır...bu minarelerin hem ince hem üçer yollu olmasının güçlüğü malumdur. 'Ayasofya kubbesi gibi kubbe Devlet-i Islamiyede bina olunmamıştır' deyü Hristiyanların

Detaylı

Surre Alayı. Surre-i Hümâyun. Altınoluk. Surre Alayının Güzergâhları. Surre Alayının Güvenliği. Surre Alayının Yola Çıkması

Surre Alayı. Surre-i Hümâyun. Altınoluk. Surre Alayının Güzergâhları. Surre Alayının Güvenliği. Surre Alayının Yola Çıkması Surre-i Hümâyun Altınoluk Surre Alayının Güzergâhları Surre Alayının Güvenliği Surre Alayının Yola Çıkması Surrenin Vapur ve Trenle Yollanması Surre Alayının Dönüşü Kaynakça Surre Alayı Surre-i Hümâyun

Detaylı

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ DÜNYANIN EN ÖNEMLİ CAMİLERİ Mescid-i Haram - Suudi Arabistan Müslümanların en kutsal mekanıdır. Yeryüzünde inşa edilen ilk mescittir. İçinde her gün beş defa yöneldiğimiz Kabe, Hz. İbrahim in makamı ve

Detaylı

Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye'

Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye' www.mevzuattakip.com.tr Osmanlı'nın nuru 'Nuruosmaniye' "Osmanlı'nın nuru" olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın barok mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde

Detaylı

EDİRNE ROTARY KULÜBÜ DÖNEM BÜLTENİ

EDİRNE ROTARY KULÜBÜ DÖNEM BÜLTENİ EDİRNE ROTARY KULÜBÜ 2017 2018 DÖNEM BÜLTENİ Ian H.S. RISELEY (UR Bşk.) Mustafa Kaan KOBAKOĞLU (2420. Böl. Guv.) Güzin CİRAVOĞLU (Guv. Yard.) Tarih Bülten No : : 21.11.2017 1533 Kulüp Toplantı No : 2009

Detaylı

SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER

SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER Bugün Osmanlı dönemine ait orijinal en eski yapı Bilecik teki Orhan Gazi İmareti dir. Ertuğrul Gazi Türbesi nin karşısındaki tepenin yamacında bulunan yapı

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

ÜNİTE İSLAM SANAT TARİHİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ

ÜNİTE İSLAM SANAT TARİHİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER ERKEN OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİ Camiler Medreseler Türbeler Hanlar, Kervansaraylar ve Bedestenler Hamamlar Saraylar İSLAM SANAT TARİHİ Bu üniteyi çalıştıktan sonra Erken Osmanlı Dönemi

Detaylı

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ İstanbul, Süleymaniye de, Süleymaniye Külliyesi içinde, güney yönünde, caminin mihrap duvarı arkasındaki hazire alanı içinde yer alan Kanunî Sultan Süleyman Türbesi, Mimar

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

İstanbul un 100 Hamamı

İstanbul un 100 Hamamı Osmanlı nın Berrak Bakiyeleri İstanbul un 100 Hamamı Yayında! Osmanlı da Kuşluk Hamamı neye denirdi? Dinlere göre hamam farkı var mıydı? Erkekler kahvehaneye, kadınlar hamama mı giderdi? Hamamlarda sosyal

Detaylı

TOPKAPI SARAYI. Topkapı Sarayı Web Sitesi GENEL BİLGİLER 1 / 14

TOPKAPI SARAYI. Topkapı Sarayı Web Sitesi GENEL BİLGİLER 1 / 14 Topkapı Sarayı Web Sitesi GENEL BİLGİLER 1 / 14 *Müzede online bilet uygulaması henüz bulunmamaktadır. *Bakanlığımızın Müze ve Örenyerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönergesi'nin

Detaylı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı II. Beyazid Camii - Külliyesi ve Sağlık Müzesi Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 II.Beyazid Camisi ve Külliyesi (II.Beyazid Kompleksi).... 4 0.1.1 Darüşşifa

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

*Topkapı Sarayı Müzesi Salı günleri dışında her gün saatlerinde açıktır.

*Topkapı Sarayı Müzesi Salı günleri dışında her gün saatlerinde açıktır. Topkapı Sarayı Web Sitesi GENEL BİLGİLER *Müzede online bilet uygulaması henüz bulunmamaktadır. *Bakanlığımızın Müze ve Örenyerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönergesi'nin 13. maddesi

Detaylı

Haçlı Seferlerinin hızının azaldığı 13. yüzyılın ilk yarısı Anadolu Selçukluları için bir yayılma ve yerleşme dönemi olmuşken, İlhanlı vesayeti

Haçlı Seferlerinin hızının azaldığı 13. yüzyılın ilk yarısı Anadolu Selçukluları için bir yayılma ve yerleşme dönemi olmuşken, İlhanlı vesayeti Selçuklular, 1100 KAPALI MEDRESELER Haçlı Seferlerinin hızının azaldığı 13. yüzyılın ilk yarısı Anadolu Selçukluları için bir yayılma ve yerleşme dönemi olmuşken, İlhanlı vesayeti altında geçen ikinci

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

FETİH SONRASI OSMANLI MİMARLIĞINDA KLASİK DÖNEM

FETİH SONRASI OSMANLI MİMARLIĞINDA KLASİK DÖNEM FETİH SONRASI İstanbul 1453-1520 Fatih Camisi ve Külliyesi, 1463-70 Matrakçı Nasuh un minyatüründe Fatih Külliyesi Beyazıt taki Eski Saray Matrakçı Nasuh Eski Saray ve Yeni Saray Topkapı Sarayı II. Mehmed

Detaylı

Gazi Ahmet Muhtar Paşa

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Evrensel Bakış Açısı Gürbüz Evren Cepheden Cepheye Koşan Komutan: Gazi Ahmet Muhtar Paşa O smanlı Devletinin son dönemlerinde, ordunun en önemli komutanlarından biri de, Gazi Ahmet Muhtar Paşa dır. Verilen

Detaylı

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA : MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA I j : Şemsi Paşa Camii Boğ az'a karşı Üsküdar iskelesinin solunda kurulmuştur. Cami medrese ile birlikte arsanın düzeni olmayan durumuna uyularak sınırlı boyutlar içinde, büyük

Detaylı

Osmanlı Evi. Yerleşme Yüzyıl Derinlik m Genişlik m Kısa Kenar m zira Oran Notlar

Osmanlı Evi. Yerleşme Yüzyıl Derinlik m Genişlik m Kısa Kenar m zira Oran Notlar Osmanlı Evi Ev Ateş Hoca Salih Efendi Evi Ankara 11,0 10,3 10,30 14 0,94 Binbaşı Hafız Ağa Dedesi Sallantoğlu Evi Ankara 16,0 12,2 12,20 16 0,76 Cingöz Sokağı 26 Ankara 10,2 13,2 10,20 13 1,29 Erzurum

Detaylı

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran Tarihi ve bugünü ile Her an Harran Güneydoğu haritası (Urfa, Harran) İbrahim Ur dan Kenan Ülkesine giderken Harran dan geçti mi? Yakup Harran da Yakup un kuyusunun fotoğrafı Yakup un kuyusu (?) Ay Tanrısı

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER Fatımiler Hz. Muhammed in kızı Fatma nın soyundan geldiklerine inanılan dini bir hanedanlıktır.tarihsel olarak Fatımiler İspanya Emevileri ile Bağdat taki

Detaylı

Dr. Mehmet Emin: Sibyan mekteplerinde dünyevi değil ahiret öncelikli eğitim verilirdi. Pazartesi, 02 Eylül 2013 06:16

Dr. Mehmet Emin: Sibyan mekteplerinde dünyevi değil ahiret öncelikli eğitim verilirdi. Pazartesi, 02 Eylül 2013 06:16 Eyüp Sultan da faaliyetler yürüten Eyüp Sultan Gönüllüleri öncüsü, Mihrişah Valide Sultan Sibyan Mektebi Sorumlusu ve Uluslararası İzcilik Eğitimcisi Dr. Mehmet Emin Bey ile Eyüp Sultan daki faaliyetleri

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı

Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Hatlarıyla Hindistan daki Türk Sanatı Kemal Esmek, 019 2014, MANİSA Hindistan a gelen Türkler, Hint mimarisine ilgi göstermeseler de, eski tapınakların

Detaylı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Köprüleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Köprüleri......................... 4 0.1.1 Gazimihal Köprüsü.................... 4 0.1.2 Beyazid Köprüsü.....................

Detaylı

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ 1.GÜN 24 Mayıs 2015 Pazar Ankara Tahran 2. GÜN 25 Mayıs 2015 Pazartesi Tahran Tebriz Saat 18.00 de Ankara Esenboğa Havalimanı Dış hatlar servisinde

Detaylı

Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri. Konya Sahip Ata Cami Erzurum Ulu cami Saltuklar

Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri. Konya Sahip Ata Cami Erzurum Ulu cami Saltuklar Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri Dini Mimari: Bu gruptaki eserler arasında camiler, mescitler, medreseler,türbe ve kümbetler,külliyeler,tekke ve zaviyeler yer almaktadır. Camiler:Anadolu

Detaylı

FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ

FOSSATİ'NİN AYASOFYA ALBÜMÜ FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ Ayasofya, her dönem şehrin kilit dini merkezi haline gelmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da inşa ettirdiği en büyük kilisedir. Aynı zamanda dönemin imparatorlarının

Detaylı

SAMANDIRA YAZLIK SARAYI (DAMATRİS SARAYI)

SAMANDIRA YAZLIK SARAYI (DAMATRİS SARAYI) SAMANDIRA YAZLIK SARAYI (DAMATRİS SARAYI) Bizans İmparatorları II. Maurikios and Tiberius (578-602) tarafından Samandıra da inşa edilen Damatris Sarayı, boyutları ve nitelikleri göz önüne alındığında Bizans

Detaylı

No İlçesi Eserin adı Adresi Pafta Ada Parsel 1 Merkez Nevşehir Kalesi 27 300 1 2 Merkez Damat İbrahimpaşa Külliyesi 252 1-16 3 Merkez Tahtalı Cami 28

No İlçesi Eserin adı Adresi Pafta Ada Parsel 1 Merkez Nevşehir Kalesi 27 300 1 2 Merkez Damat İbrahimpaşa Külliyesi 252 1-16 3 Merkez Tahtalı Cami 28 No İlçesi Eserin adı Adresi Pafta Ada Parsel 1 Merkez Nevşehir Kalesi 27 300 1 2 Merkez Damat İbrahimpaşa Külliyesi 252 1-16 3 Merkez Tahtalı Cami 28 209 11 4 Merkez Hacı Şeyh Cami 5 Merkez Kaya Cami 27

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ GİRİŞ Prof.Dr. Zekai Celep İnşaat Mühendisliğine Giriş GİRİŞ 1. Dersin amacı ve kapsamı 2. Askeri mühendislik ve sivil mühendislik 3. Yurdumuzda inşaat mühendisliği 4. İnşaat

Detaylı

I. Hutbe okutmak. II. Para bastırmak. III. Orduyu komuta etmek. A) Damat Ferit Paşa

I. Hutbe okutmak. II. Para bastırmak. III. Orduyu komuta etmek. A) Damat Ferit Paşa 1. Osmanlı Devletinde inşa edilen ilk medrese aşağıdakilerden hangisidir? A) Süleymaniye Medresesi B) Süleyman Paşa Medresesi C) Sahn-ı Seman Medreseleri D) Kanuni Sultan Paşa Külliyesi E) Şehzade Ahmet

Detaylı

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ Balım Sultan Bektaşiliği kurumlaştıran önder olarak bilinen Balım Sultan; Hacı Bektaş Veli'nin ilk öncülülerinden Dimetoka tekkesinin posnişini Seyit Ali Sultan'in torunlarindan olup, doğumu 1462 dir.

Detaylı

İlk Selatin Camii: Fatih Camii

İlk Selatin Camii: Fatih Camii On5yirmi5.com İlk Selatin Camii: Fatih Camii İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından 1470 yılında büyük bir külliye ile yaptırılan Fatih Camii, ilk 'selatin cami' olma özelliğini taşıyor.

Detaylı

Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu nun bir kuruluşudur. Mahmutbey mh. Deve Kald r mı cd. Gelincik sk. no:6 Ba c lar / stanbul, Türkiye

Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu nun bir kuruluşudur. Mahmutbey mh. Deve Kald r mı cd. Gelincik sk. no:6 Ba c lar / stanbul, Türkiye Zehra Aydüz, 1971 Balıkesir de doğdu. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü nü bitirdi. Özel kurumlarda Tarih öğretmenliği yaptı. Evli ve üç çocuk annesi olan yazarın çeşitli dergilerde yazıları

Detaylı

Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi

Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi Sayf a No Koskada Kızıltaş mahallesi Mehmed şeriki Ali A.DV.d 827 s.4-5 Aksaray da Camcılar Câmii Halil Kalfa ve şakirdi 3 nefer A.DV.d 827 s.4-5 Hüsrev Paşa

Detaylı

KOCAELİ GEBZE - ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ

KOCAELİ GEBZE - ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ Kocaeli Gebze ilçesinde bulunan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış en büyük külliyelerden birisidir. Yapı topluluğu cami, medrese, imaret, kütüphane, dergah, kervansaray,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ SU YAPILARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ SU YAPILARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ SU YAPILARI Su na Giriş ve Su Sunum İçeriği Su na Giriş ve Su Bugünün Meydan leri Köşe leri Duvar leri Namazgah leri İç Mekan leri Su Sunum

Detaylı

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER

İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number:XIII/1 Nisan/April2004, 169-180 İSTANBUL DA, XIX. YÜZYIL OSMANLI MİMARLIĞINDA GÖRÜLEN AMPİR ÜSLUPTAKİ MADENİ ŞEBEKELER Kadriye Figen VARDAR Osmanlı Devleti XVIII. yüzyıldan

Detaylı

Klasik Dönem Merkez Teşkilatı

Klasik Dönem Merkez Teşkilatı Klasik Dönem Merkez Teşkilatı Önceki Türk ve Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Osmanlı Devleti'nde daha merkezî bir yönetim oluşturulmuştu. Hükûmet, ordu ve eyaletler doğrudan doğruya padişahın şahsına

Detaylı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Çarşıları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Çarşıları ve İş Merkezleri................ 4 0.1.1 Alipaşa Çarşısı(Kapalı Çarşı).............. 4 0.1.2

Detaylı

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ Yarım Gün Yemeksiz Sabah Turu Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları nın yönetildiği, Tarihi Yarımada nın kalbi olan Sultanahmet Meydanı. İmparator Justinian tarafından 6. yüzyılda

Detaylı

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul Dolmabahçe

Detaylı