KAYNAK BÖLGESİNİN METALURJİK YAPISI HOŞGELDİNİZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAYNAK BÖLGESİNİN METALURJİK YAPISI HOŞGELDİNİZ"

Transkript

1 KAYNAK BÖLGESİNİN METALURJİK YAPISI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1

2 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ Elektrik Ark Kaynağı (Çok pasolu elektrik ark kaynağı, X kaynak ağzı) Elektrik Ark Kaynağı (Tek pasolu elektrik ark alın kaynağı)

3 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ Elektrik Ark Kaynağı (Çok pasolu elektrik ark kaynağı, X kaynak ağzı) MIG/MAG Gazaltı (Titanyum boru, 14 mm kalınlık, kök paso TIG, iki paso MIG)

4 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ MIG Gazaltı Kaynağı (Çelik 11 mm kalınlık, V-kaynak ağzı) Plazma Ark Kaynağı (Çelik 11 mm kalınlık, alın kaynağı) Hibrit Plazma Ark Kaynağı (Çelik 11 mm kalınlık, V-kaynak ağzı)

5 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ Tandem (çift kaynak telli) MIG kaynağı (Alın kaynağı iki paso) Tandem (çift kaynak telli) MIG kaynağı (Alın kaynağı 5 paso)

6 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ MIG kaynağı (Alın kaynağı X form) MIG kaynağı (Köşe kaynağı)

7 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ Hibrit lazer ark kaynağı (Alın kaynağı, 8 mm çelik) CO 2 Laser Kaynağı (304 paslanmaz çelik alın kaynağı)

8 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ (%100 Argon gaz koruması) TIG kaynağı, Kimyasal toz ilavesiz (AH1898 çelik) (%100 Argon gaz koruması) TIG kaynağı, Kimyasal toz ilaveli (AH1898 çelik)

9 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ (%75 Helyum - %25 Argon gaz koruması) TIG kaynağı, Kimyasal toz ilavesiz (AH1916 çelik) (%75 Helyum - %25 Argon gaz koruması) TIG kaynağı, Kimyasal toz ilaveli (AH1916 çelik)

10 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ Elektron Işın Kaynağı Elektron Işın Kaynağı

11 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ Elektro-Gaz Kaynağı (AH36 çelik, 25 mm kalınlık) Tozaltı Kaynağı (Çelik, 25 mm kalınlık)

12 KAYNAK DİKİŞ FORMU KATI HAL KAYNAK TEKNİKLERİ Sürtünme Kaynağı (Boru) Sürtünme Kaynağı (Çubuk çelik)

13 KAYNAK DİKİŞ FORMU KATI HAL KAYNAK TEKNİKLERİ Sürtünme Kaynağı (Boru) Sürtünme Kaynağı (Çubuk çelik)

14 KAYNAK DİKİŞ FORMU KATI HAL KAYNAK TEKNİKLERİ Sürtünme Karıştırma Kaynağı (Alüminyum alın kaynağı) Sürtünme Karıştırma Kaynağı (Alüminyum çift tarf alın kaynağı)

15 KAYNAK DİKİŞ FORMU KATI HAL KAYNAK TEKNİKLERİ Sürtünme Karıştırma Kaynağı (Paslanmaz çelik-alüminyum alın kaynağı) Sürtünme Karıştırma Kaynağı (SiC takviyeli alüminyum matriksli kompozitin alın kaynağı)

16 KAYNAK DİKİŞ FORMU KATI HAL KAYNAK TEKNİKLERİ Saplama Kaynağı Difüzyon Kaynağı (Paslanmaz çelik Bakır)

17 KAYNAK DİKİŞ FORMU DİRENÇ KAYNAK TEKNİKLERİ Nokta Direnç Kaynağı

18 KAYNAK DİKİŞ FORMU KAYNAK TEKNİKLERİ Termit Kaynağı (Ray) Patlama Kaynağı

19 KAYNAK DİKİŞ FORMU KAYNAK TEKNİKLERİ Sert lehimleme Sert lehimleme

20 KAYNAK DİKİŞ GEOMETRİSİNİN ŞEMATİK KARŞILAŞTIRILMASI

21 KAYNAK DİKİŞ FORMU KAYNAK TEKNİKLERİ Yüksek Frekans Kaynağı (Bakır 443)

22 KAYNAK DİKİŞ FORMU Kaynak bölgesinin tanımlanması ve şekli, uygulanan kaynak işlemine göre değişiklik gösterir: Ergitme kaynağında: Kaynak metali, Ergime sınırı, ITAB ve Ana metal bölgelerinden oluşur. Katı hal kaynaklarından sürtünme kaynağında: Birleşme hattı, ITAB ve Ana Metal bölgelerinden oluşur. Nokta direnç kaynağında: Kaynak çekirdek bölgesi, ITAB ve Ana metal bölgelerinden oluşur.

23 KAYNAK DİKİŞ GEOMETRİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

24 SÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAK DİKİŞ GEOMETRİ ve KAYNAK BÖLGESİ Alüminyum alaşımının alın birleştirilmesi

25 ERGİTME KAYNAKLARINDA KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Katı eriyik ile mukavemet kazandırılan alaşımlar (Nikel, Alüminyum, Bakır gibi) Çökelme sertleştirilmesiyle mukavemet kazandırılan alaşımlar (AlCuMg alaşımları, özel paslanmaz çelikler, yüksek nikelli alaşımlar)

26 ERGİTME KAYNAKLARINDA KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Soğuk şekil değiştirmiş metaller (soğuk şekillendirilmiş alüminyum gibi) Reaktif Malzemeler (Titanyum, Tantal, Zirkonyum, Molibden gibi)

27 ERGİTME KAYNAKLARINDA KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI C15 veya C45 gibi Çelikler Alüminyum alaşımları

28 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI

29 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Katılaşmış kaynak metali * İlave dolgu metali ile ana metal ergiyerek birbirleri ile karışan metaller soğuduğunda meydana gelen karışım bölgesine kaynak metali denilir. * Kaynak metali, kaynak arkının ve termodinamik kuvvetlerin etkisiyle nispeten homojen bir yapıya sahiptir.

30 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI İlave dolgu metali ile karışmadan katılaşan bölge Bu bölge, ilave dolgu metali ile ana metalin karışarak oluşturduğu kaynak metali sınırına paralel, dar bir bölgedir. Bu bölgeye isabet eden sıcaklık değeri ana metalin ergime derecesinden çok az fazladır. Bu nedenle yeterince sıcaklık ve zaman olmadığı için bu bölgede ilave dolgu metali ile ana metal karışmadan katılaşma gerçekleşir. Bu nedenle bu bölgenin kimyasal içeriği ana metal ile aynıdır. Tüm ergitme kaynaklarında bu bölgeye rastlanmasına rağmen, bu bölgenin en belirgin olarak ortaya çıktığı durum, ilave dolgu metali ile ana metalin kimyasal içeriklerinin birbirinden çok farklı olduğu şartlardır.

31 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Ergime Hattı Sınırı İlave dolgu metali ile karışmadan katılaşan bölge ile kısmen ergimiş bölgeyi birbirinden ayıran dar arayüzey bölgesine, ergime hattı sınırı denilmektedir. İlave dolgu metali ile karışmadan katılaşan bölgenin belirgin olmadığı bazı metallerde ergime hattı sınırı, kaynak metali ile ergimemiş ana metali birbirinden ayıran kaynak arayüzeyi olarak da tanımlanır.

32 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Ergime Hattı Sınırı Saf metallerde kaynak metali ile ana metali ayıran bu ergime hattı sınırı, metalografik olarak görmek oldukça zordur. Çünkü ergime hattında katı tanelerin büyümesi epitaksiyel büyüme yani sıvı metal katılaşması çekirdeklenme olmaksızın katılaşma şeklindedir. Sıvı kaynak metalinin katılaşması esnasında, ergime hattı sınırında yeni katı kristalleri, mevcut katı ana metal tanelerinden başlayarak yani çekirdeklenme olmayarak büyürler.

33 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Ergime Hattı Sınırı Böylece karbon içeren alaşımlı çeliklerde, ergime hattı sınırı, standart metalografik işlemler ve bilinen dağlama solüsyonları ile rahatlıkla ayırt edilebilir. Genellikle alaşımlı çeliklerde kaynak metaki ile ITAB bölgesinin belirgin bir şekilde ayırt edilemsi amacıyla metalografik dağlama yapılır. Makro dağlama için genellikle iki farklı dağlayıcan biri tercih edilebilinir. Birincisi, % 5-10 Nital (%95-90 methanol + %5-10 Nitrik asit). İkincisi, %10 amonyum sülfat (100 ml su içerisinde 10 gr amonyum sülfat çözündürülür).

34 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Kısmen Ergimiş Bölge Ergime hattı sınırı ile ITAB arasında kalan dar bölgeye denir. Kaynak esnasında oluşan sıcaklık, bu bölgeyi tamamen ergitebilmesi için yeterli değildir. Sıcaklık, likidüs sıcaklığının hemen altında fakat soludüs sıcaklığının da üzerindedir. Yani Likidüs ile soludüs katılaşma aralığı içerisindeki bir sıcaklık değerindedir. Çeliklerde bu bölge, sıcak çatlama eğilimine/ hassasiyetine sahiptir. Çünkü mangan sülfür kalıntılarının sıvılaşması ile (ergimesi), sıcak çatlama hassasiyetine sahip alanlar oluşur. Bu alanlar, kaynak esnasındaki ısıtma ve soğutma süreçlerinde sıcak çatlama hasarının başlangıç yerlerini oluştururlar.

35 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Isı Tesiri Altındaki Bölge (ITAB) Kısmen ergimiş bölge ile ısıdan etkilenmemiş ana metal arasında kalan ve geniş bir sıcaklık aralığının etkilediği ana metal bölgesidir. Kaynak esnasında meydana gelen ısı girdi miktarına bağlı olarak ana metalin metalurjik yapısının değiştiği bölgedir. Dolayısıyla bu bölgede metalurjik yapı değişince, mekanik ve fiziksel özelliklerde değişecektir.

36 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Sıcaklıktan etkilenmeyen ana metal bölgesi ITAB dan sonra gelen ve sıcaklıktan etkilenmeyen bölgeye verilen addır. Bu bölgeyi tanımlarken sıcaklıktan etkilenmeyen teriminden kasıt, kaynak esnasında oluşan sıcak değerinin, kritik dönüşüm sıcaklık değerinin altındaki bir sıcaklıklara maruz kalan ana metal kast edilmektedir.

37 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI Sıcaklıktan etkilenmeyen ana metal bölgesi Düşük karbonlu çelikler için bu değer 725 o C ve bunun altındaki sıcaklıklardır. Bu bölge içerisinde faz dönüşümünün olmadığı kabul edilir. Bu bölgenin mikroyapısı orijinal ana metal yapısı ile aynıdır.

38 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ ITAB, ergime hattı sınırından sıcaklıktan etkilenmeyen ana metal bölgesi arasında yer alır. ITAB bölgesindeki sıcaklık değişimi, likidüs sıcaklık değerinin altındaki sıcaklıktan ta kritik dönüşüm sıcaklıklarına kadarki bir aralıkta değişmektedir. Örneğin, karbonlu çeliklerde o C sıcaklık aralığında yer alan bir bölgedir. Bu kadar geniş sıcaklık aralığı, çeliğin mikroyapısınında bu bölgede oldukça farklılıklar göstermesi demektir. Bu bölgedeki mikroyapı değişiklikleri, kaynak esnasında ulaşılan maksimum sıcaklık değerine ve bu sıcaklıkta kalma süresine ve soğuma hızına bağlı olarak değişiklik gösterir.

39 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ Farklı mikroyapı karakterizasyonuna sahip olan ITAB bölgesini de bu nedenle kendi içinde de alt bölgelere ayırarak inceliyoruz. Ergime hattı sınırından itibaren sıcaklık farklılıklarından dolayı meydana gelen metalurjik etkenler dikkate alınarak, ITAB dört alt bölgeye ayrılmıştır. 1- Kaba taneli bölge 2- Yeniden kristalleşmiş bölge (ince taneli bölge) 3- Kısmı dönüşmüş bölge (kritikarası ITAB ) 4- Temperlenmiş bölge (kritikaltı ITAB bölge)

40 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ Bu ITAB bölgesi içerisindeki her bir alt bölgenin mikroyapı, mekanik ve fiziksel özellikleri de birbirinden farklılıklar göstermektedir.

41 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ 1- ITAB içerisindeki Kaba Taneli Bölge Çeliğin karbon içeriğine bağlı olarak kaba taneli bölgenin yer aldığı sıcaklık aralığı 1090 o C o C arasında değişir. Bu bölge içerisinde iki ana metalurjik olayla karşılaşırız: 1- Çoğu çeliklerin mikroyapısı östenit fazındadır. 2- Sıcaklığın kritik dönüşüm sıcaklığından daha yüksek olması nedeniyle kaba taneli bir yapının mevcut olmasıdır.

42 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ 1- ITAB içerisindeki Kaba Taneli Bölge Tanelerin kabalaşma büyüklüğü, kaynakta ulaşılan maksimum sıcaklığın değerine ve bu sıcaklıkta kalma zamanına bağlıdır. Örneğin, en yüksek maksimum sıcaklık değerine ulaşma ve en uzun süre bu sıcaklıkta kalma şartlarında, en büyük östenit taneleri meydana gelecektir.

43 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ 1- ITAB içerisindeki Kaba Taneli Bölge Kaba taneli bölgenin varlığı iki önemli sonucu doğurur: Birincisi, hızlı soğuma şartlarında östenit fazınının martenzite dönüşme ihtimali çok yüksektir. Bilindiği gibi bölge içerisinde martenzit fazının var olması, o bölgenin sünekliğinin, tokluğunun azalmasına ve soğuk çatlama riskinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. İkincisi ise östenit tane boyutları ne kadar büyürse oda sıcaklığındaki çentik darbe direnci o nispette azalacaktır. Yani taneler ne kadar büyük olursa, çentik darbe direnci de o kadar düşüktür.

44 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ 2- ITAB içerisindeki İnce Taneli Bölge (Yeniden kristalleşen bölge) Çeliklerde bu bölge, 1100 o C ile A 3 dönüşüm sıcaklığına kadarki sıcaklık aralığında yer alan bölgedir. Bu sıcaklık aralığı, östenitin tane yapısının incelmesine çok elverişlidir. İnce taneli bir yapıya sahip olan bu bölgenin, çentik darbe direnci yüksektir. Fakat östenitin soğuma hızına bağlı olarak martenzite dönüşme riskinin var olduğu dikkatlerden kaçmaması gerekir.

45 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ 3- Kısmen dönüşmüş ITAB bölgesi (Kritikarası ITAB bölgesi): Çeliklerde bu bölge, A 3 veya A cm dönüşüm sıcaklığı ile A 1 dönüşüm sıcaklığı aralığında yer alan bölgedir. Bu sıcaklık aralığında az da olsa östenit fazı mevcuttur. Östenit fazı, soğuma hızına bağlı olarak martenzite dönüşme eğilimine sahiptir. * Orta ve yüksek karbonlu çeliklerde, bu az miktardaki östenit fazı, büyük miktarda çözünmüş karbon elementi içerir. * Bu nedenle östenit fazı soğuma hızına bağlı olarak martenzite dönüşme eğilimine sahiptir.

46 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI TEK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ 4-Temperlenmiş bölge ITAB bölgesi (Kritikaltı ITAB bölgesi) Çeliklerde bu bölge, A 1 dönüşüm sıcaklığından 550 o C ye kadarki temperleme sıcaklık aralığında yer alan bölgedir. Bu bölge içerisinde yer alan çelikte, kaynak ısısı temperlenme ısıl işlemi gibi işlem gördüğü için çekme mukavemeti ve sertlik düşüşü meydana gelir. Faz dönüşümü oluşmaz. Çünkü sıcaklık aralığı A 1 dönüşüm sıcaklığının altındadır.

47 ERGİTME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN ÇELİĞİN KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI ÇOK PASOLU KAYNAKLARDAKİ ITAB BÖLGESİ Çok pasolu kaynaklarda her bir pasoda ITAB ın yeniden tavlanması veya ısıtılması söz konusu olduğundan daha karmaşık bir durumla karşılaşılır. Her bir kaynak pasosunda yeniden ısıtılan ITAB mikroyapısında homojen olmayan bölgeler meydana gelecektir. Bu da ITAB ın mekanik özelliklerinin ve mikroyapısının yeniden değişmesine sebep olacaktır. Yeniden östenitleşme ve kritik sıcaklık değerlerine bağlı olarak son mikroyapı şekillenecektir. Düşük sıcaklıklardaki çentik hassasiyetinin artması, ITAB da kaba taneli ve gevrek kırılma hassasiyetine sahip bölgelerin oluşması nedeniyledir. Bu gevrek bölgeler çatlak oluşumuna sebep olabilirler. Genellikle ergime hattı boyunca çatlak ilerler.

48 KAYNAKTA SOĞUMA HIZI ve KAYNAK BÖLGESİNE ETKİLERİ Soğuma hızı, ITAB içerisinde yer alan her bir alt bölgede değişir. Soğuma hızı, kaynakta ısı girdi miktarına bağlıdır. Isı girdi miktarı arttırılırsa, maksimum sıcaklıktan aşağıya doğru sıcaklık daha yavaş düşecek ve böylece soğuma hızı yavaşlayacaktır. Yani ısı girdi miktarı ne kadar artarsa soğuma hızı o kadar yavaş olacaktır.

49 KAYNAKTA SOĞUMA HIZI ve KAYNAK BÖLGESİNE ETKİLERİ Şekilde karbonlu çeliklerin tek pasolu kaynağında karşılaşılan tipik soğuma hızı eğrisi gösterilmektedir. Bu eğrinin eğimine bakılırsa (tanjantı alınırsa), eğrinin en dik bölgesi en hızlı soğuma hızını gösterecektir. Bu hızlı soğuma bölgesi, kaba taneli ITAB bölgesinin oluştuğu kısma karşılık gelir. Kaba taneli bölgede hem östenit fazının mevcut olması ve hem de hızlı soğuma hızının varlığı ile bu bölge mikroyapısının martenzite dönüşme olasılığı oldukça yüksektir.

50 KAYNAKTA SOĞUMA HIZI ve KAYNAK BÖLGESİNE ETKİLERİ Dikiş altı çatlaklarının en fazla görüldüğü bölge, kaba taneli bölgedir. Buda hızlı soğuma hızına bağlı olarak östenit fazının martenzite dönüşmesi sonucu ortaya çıkan bir kaynak hatasıdır. Bu nedenle kaynak bölgesinin en yüksek sertliğe sahip bölgesi, kaba taneli ITAB bölgesidir.

51 Karbonlu çeliklerde kaynak bölgesi ve Sertlik dağılımı

52 6061 ALÜMİNYUMUN ERGİTME KAYNAĞINDAKİ KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI

53 LAZER KAYNAĞINDAKİ KAYNAK BÖLGESİNİN SINIFLANDIRILMASI (BİNDİRME KAYNAĞI)

54 Ti 22Al 27Nb alaşımı ile Ti 6Al 4V (TC4) alaşımının birleştirilmesinde kaynak bölgeleri

55 Farklı kaynak yöntemlerinin ısı girdi miktarına bağlı olarak * ITAB genişliği değişir * Kaynak dikişi etrafındaki ısı profilinin dağılımı değişir

56 304 PASLANMAZ ÇELİK MALZEMELERİN ERGİTME KAYNAKĞINDA SOĞUMA HIZI

57

58 In the background image, the feather-like microstructure of the copper electron beam weld has been revealed by etching with nitric acid. The solidification lines of the weld are seen as thin curved lines.

59

60

61

62

63

64 Uygulanan değişik kaynak yöntemlerini dikkate aldıdığımız zaman soğuma hızının kaynak bölgesinde meydana getirdiği metalurjik değişimin ve buna bağlı olarak sertlik değişimini farklı çelikler için değerlendirebilmek amacıyla sertlik-soğuma hızı eğrilerinden yararlanmamız gerekir. Aşağıda çeliğe ait tipik bir sertlik-soğuma eğrisi görülmektedir. Bu eğriyi incelerken, C kritik sıcaklık aralığındaki sertlik değişiminin nasıl aşırı bir şekilde düştüğünü dikkate almalıyız.

65 Yandaki şekilde bazı çeliklerin sertlik soğuma hızı eğrileri gösterilmektedir. Ayrıca farklı birleştirme tekniklerinde şekillenen kaynak metali ve ITAB bölgelerinin soğuma hızı dikkate alınarak hangi zaman aralığında şekillendikleri gösterilmektedir.

66

67

68 KARBON EŞDEĞERLİLİĞİ FORMÜLLERİ

69 Soğuma süresinin mekanik özelliklere etkisi

70

71

Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir:

Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir: Kaynak Bölgesinin Sınıflandırılması Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir: 1) Ergime

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ

BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ Kaynakta Oluşan Metalurjik Bölgeler Kaynakta Oluşan Metalurjik Bölgeler Kaynak Metalinin Katılaşması Kaynak Metalinin Katılaşması Kaynak Metalinin Katılaşması Tek pasoda yapılmış

Detaylı

YTÜMAKiNE * A305teyim.com

YTÜMAKiNE * A305teyim.com YTÜMAKiNE * A305teyim.com KONU: Kalın Sacların Kaynağı BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİ ÖDEVİ Kaynak Tanımı : Aynı veya benzer cinsten iki malzemeyi ısı, basınç veya her ikisini birden kullanarak, ilave bir malzeme

Detaylı

METALLERDE KATILAŞMA HOŞGELDİNİZ

METALLERDE KATILAŞMA HOŞGELDİNİZ METALLERDE KATILAŞMA Malzeme Malzeme Bilgisi Bilgisi PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 /94 METALLERDE KATILAŞMA Metal ve alaşımlar, belirli bir sıcaklıktan sonra (ergime sıcaklığı) katı halden sıvı

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK PARAMETRELERİ VE SEÇİMİ Kaynak dikişinin

Detaylı

ISININ TESİRİ ALTINDAKİ BÖLGE

ISININ TESİRİ ALTINDAKİ BÖLGE ISININ TESİRİ ALTINDAKİ BÖLGE II.- Isının Tesiri Altındaki Bölgeler (Malzemelere göre) Teorik olarak ITAB ortam sıcaklığının üzerinde kalan tüm bölgeyi kapsar. Pratik olarak, bununla beraber, kaynak yönteminin

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Gazaltı Kaynağı ğı, Tozaltı Kaynağı Direnç Kaynağı (6.Hafta) Kubilay Aslantaş Gazaltı Ark Kaynağı Kaynak bölgesinin bir koruyucu gaz yardımıyla korunduğu kaynak yöntemler gurubudur.

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında

Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında karşılaşılan ve kaynak kabiliyetini etkileyen problemler şunlardır:

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi.

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /47 ELEKTRİK ARKI NASIL OLUŞUR MIG-MAG gazaltı

Detaylı

ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAĞI

ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAĞI ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAĞI Östenitik paslanma çeliklerin kaynağı, alaşımlı karbonlu çeliklerden nispeten daha kolaydır. Çünkü östenitik paslanmaz çeliklerin kaynağında, hidrojen çatlağı problemi

Detaylı

Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çelikler Yüksek mukavemetli ince taneli çelikler, yani

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi MIGMAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK AĞZI

Detaylı

KAYNAK BÖLGESİ HESAPLAMALARI HOŞGELDİNİZ

KAYNAK BÖLGESİ HESAPLAMALARI HOŞGELDİNİZ KAYNAK BÖLGESİ HESAPLAMALARI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KAYNAKTA ISI GİRDİ MİKTARININ HESAPLANMASI Q = Isı girdi miktarı (J/mm) Q U I ν η = Isı girdi miktarı (kj/mm veya J/mm) = kaynak gerilimi

Detaylı

CALLİSTER FAZ DÖNÜŞÜMLERİ

CALLİSTER FAZ DÖNÜŞÜMLERİ CALLİSTER FAZ DÖNÜŞÜMLERİ Faz dönüşümlerinin çoğu ani olarak gerçekleşmediğinden, reaksiyon gelişiminin zamana bağlı, yani dönüşüm hızına bağlı olarak gelişen yapısal özelliklerini dikkate almak gerekir.

Detaylı

DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi. AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi.

DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi. AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi. DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi. TEORİK BİLGİ: Metal ve alaşımlarının, faz diyagramlarına bağlı olarak

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 NİÇİN KORUYUCU GAZ KULLANILIR? 1- Ergimiş kaynak banyosunu, havada mevcut olan gazların zararlı etkilerinden

Detaylı

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü,

Detaylı

İmal Usulleri. Döküm Tekniği

İmal Usulleri. Döküm Tekniği İmal Usulleri Döküm Tekniği Örnek Heterojen Çekirdeklenme Alışılmamış laboratuar deneyleri dışında, sıvı metal için homojen çekirdeklenme asla olmaz. Uygulamadaki sıvı metallerin içinde hemen her zaman

Detaylı

Kaynak İşleminde Isı Oluşumu

Kaynak İşleminde Isı Oluşumu Kaynak İşleminde Isı Oluşumu Kaynak tekniklerinin pek çoğunda birleştirme işlemi, oluşturulan kaynak ısısı sayesinde gerçekleştirilir. Kaynak ısısı, hem birleştirilecek parçaların yüzeylerinin hem de ilave

Detaylı

FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ HOŞGELDİNİZ

FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ HOŞGELDİNİZ FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ Malzeme Malzeme Bilgisi Bilgisi PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1 /94 İkili Faz Diyagramından Hangi Bilgiler

Detaylı

FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ HOŞGELDİNİZ

FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ HOŞGELDİNİZ FAZ DİYAGRAMLARI ve DÖNÜŞÜMLERİ Malzeme Malzeme Bilgisi Bilgisi PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1 /94 Ötektik bileşim Birbirlerini sınırlı

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

METALLERDE KATILAŞMA

METALLERDE KATILAŞMA METALLERDE KATILAŞMA Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA METALLERDE KATILAŞMA Metal ve alaşımlar,

Detaylı

Gaz. Gaz. Yoğuşma. Gizli Buharlaşma Isısı. Potansiyel Enerji. Sıvı. Sıvı. Kristalleşme. Gizli Ergime Isısı. Katı. Katı. Sıcaklık. Atomlar Arası Mesafe

Gaz. Gaz. Yoğuşma. Gizli Buharlaşma Isısı. Potansiyel Enerji. Sıvı. Sıvı. Kristalleşme. Gizli Ergime Isısı. Katı. Katı. Sıcaklık. Atomlar Arası Mesafe İmal Usulleri DÖKÜM Katılaşma Döküm yoluyla üretimde metal malzemelerin kullanım özellikleri, katılaşma aşamasında oluşan iç yap ile belirlenir. Dolaysıyla malzeme özelliklerinin kontrol edilebilmesi

Detaylı

Faz dönüşümleri: mikroyapı oluşumu, faz dönüşüm kinetiği

Faz dönüşümleri: mikroyapı oluşumu, faz dönüşüm kinetiği Faz dönüşümleri: mikroyapı oluşumu, faz dönüşüm kinetiği Faz dönüşümleri 1. Basit ve yayınma esaslı dönüşümler: Faz sayısını ve fazların kimyasal bileşimini değiştirmeyen basit ve yayınma esaslı ölçümler.

Detaylı

Faz dönüşümünün gelişmesi, çekirdeklenme ve büyüme olarak adlandırılan iki farklı safhada meydana gelir.

Faz dönüşümünün gelişmesi, çekirdeklenme ve büyüme olarak adlandırılan iki farklı safhada meydana gelir. 1 Faz dönüşümlerinin çoğu ani olarak gerçekleşmediğinden, reaksiyon gelişiminin zamana bağlı, yani dönüşüm hızına bağlı olarak gelişen yapısal özelliklerini dikkate almak gerekir. Malzemelerin, özellikle

Detaylı

YAPI ÇELİKLERİNİN KAYNAKLANABİLİRLİĞİ

YAPI ÇELİKLERİNİN KAYNAKLANABİLİRLİĞİ YAPI ÇELİKLERİNİN KAYNAKLANABİLİRLİĞİ Murat VURAL(*), Filiz PİROĞLU(**), Özden B. ÇAĞLAYAN(**), Erdoğan UZGİDER(**) Bu yazıda, çelik yapı tasarım ve imalatında çok büyük önem taşıyan kaynaklanabilirlik

Detaylı

İKİLİ ÖTEKTİK FAZ DİYAGRAMLARI

İKİLİ ÖTEKTİK FAZ DİYAGRAMLARI İKİLİ ÖTEKTİK FAZ DİYAGRAMLARI Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA İKİLİ ÖTEKTİK FAZ DİYAGRAMLARI

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katılaşma, Kristal Kusurları

MALZEME BİLGİSİ. Katılaşma, Kristal Kusurları MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katılaşma, Kristal Kusurları 1 Saf Metallerde Katılaşma Metal ve alaşım malzemelerin kullanım özellikleri büyük ölçüde katılaşma sırasında oluşan iç yapı ile

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ,

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, ISI, BASINÇ veya HERİKİSİ BİRDEN KULLANILARAK, AYNI yada FAKLI BİR MALZEMEDEN ANCAK KAYNATILACAK MALZEME İLE YAKIN ERGİME SICAKLIĞINDA İLAVE BİR METAL KULLANARAK veya

Detaylı

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü KAYNAK DENEYİ

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü KAYNAK DENEYİ 1. AMAÇ Bu deneyin amacı, kaynak yolu ile yapılan birleştirmeler hakkında teknolojik bilgi verilmesi ve bu birleştirmeler sonucu malzemelerde meydana gelen bozulmaların metalurjik yönden belirlenmesi,

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM KURSU RAPORU

UZAKTAN EĞİTİM KURSU RAPORU Amaç Bu rapor, GSI SLVTR tarafından kısmen uzaktan eğitim şeklinde verilen programların nasıl ve ne kapsamda uygulandığını anlatmaktadır. 1. Kapsam Bu rapor aşağıda sıralanan ve içeriği Uluslararası Kaynak

Detaylı

ÇELİKLERİN KAYNAK KABİLİYETİ

ÇELİKLERİN KAYNAK KABİLİYETİ ÇELİKLERİN KAYNAK KABİLİYETİ Kaynakta soğutma işlemi neye benzer? Kaynak işleminde, birleştirilecek metalin ergime sıcaklığının biraz üzerine çıkılarak birleştirme gerçekleştirilir. Yapılan deneyler sonunda,

Detaylı

Metallerde Özel Kırılganlıklar HASAR ANALİZİ

Metallerde Özel Kırılganlıklar HASAR ANALİZİ Metallerde Özel Kırılganlıklar HASAR ANALİZİ Prof. Dr. Akgün ALSARAN 11 Giriş Hidrojen gevrekliği Sıvı metal kırılganlığı Temper gevrekliği Ana Hatlar 22 Malzemelerin servis koşullarında performanslarını;

Detaylı

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir.

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 1 Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 2 Neden Kaynaklı Birleşim? Kaynakla, ilave bağlayıcı elemanlara gerek olmadan birleşimler

Detaylı

Elektrik ark kaynağı.

Elektrik ark kaynağı. Kaynak yöntemleri Endüstride kullanılan kaynak yöntemleri çeşitlidir. Ancak bunların bazı ortak özellikleri vardır. Kiminde elektrik akımı ile kaynaklama yapılırken, kiminde bir takım gazlar kullanılarak

Detaylı

Pratik olarak % 0.2 den az C içeren çeliklere su verilemez.

Pratik olarak % 0.2 den az C içeren çeliklere su verilemez. 1. DENEYİN AMACI: Farklı soğuma hızlarında (havada, suda ve yağda su verme ile) meydana gelebilecek mikroyapıların mekanik özelliklere etkisinin incelenmesi ve su ortamında soğutulan numunenin temperleme

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Faz Dönüşümleri Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ankara

Detaylı

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i?

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i? YORULMA HASARLARI 1 Yorulma nedir? Malzemenin tekrarlı yüklere maruz kalması, belli bir tekrar sayısından sonra yüzeyde çatlak oluşması, bunu takip eden kopma olayı ile malzemenin son bulmasına YORULMA

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KIRILMANIN TEMELLERİ KIRILMA ÇEŞİTLERİ KIRILMA TOKLUĞU YORULMA S-N EĞRİSİ SÜRÜNME GİRİŞ Basınç (atm) Katı Sıvı Buhar

Detaylı

6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER

6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER 6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER Gri dökme demirlerin özellikleri; kimyasal bileşimlerinin değiştirilmesi veya kalıp içindeki soğuma hızlarının değiştirilmesiyle, büyük oranda farklılıklar kazanabilir.

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 9 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 9 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 9 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA TANIMLAR VE TEMEL KAVRAMLAR İKİLİ FAZ DİYAGRAMLARI FAZ DİYAGRAMLARININ YORUMLANMASI DEMİR-KARBON SİSTEMİ BÖLÜM 7 FAZ

Detaylı

DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI

DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME BİLİMİ Demir, Çelik ve Dökme Demir Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI Saf demire teknolojik özellik kazandıran

Detaylı

TIG KAYNAK YÖNTEMİNDE KARŞILAŞILAN KAYNAK HATALARI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG KAYNAK YÖNTEMİNDE KARŞILAŞILAN KAYNAK HATALARI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK YÖNTEMİNDE KARŞILAŞILAN KAYNAK HATALARI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1 /94 Tungsten Kalıntıları Tungsten elektrot kaynak

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri

KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri Buhar kazanlarının, ısı değiştiricilerinin imalatında kullanılan saclara, genelde kazan sacı adı verilir. Kazan saclarının, çekme

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını oluşturan, Gerektiğinde ergiyerek kaynak ağzını dolduran

Detaylı

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ-I- (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-20092009 BALIKESİR Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 DEMİR-KARBON (Fe-C) DENGE DİYAGRAMI

Detaylı

Faz kavramı. Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir.

Faz kavramı. Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Faz kavramı Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Fazlar; bu atom düzenlerinden ve toplam iç yapıda bu fazların oluşturdukları

Detaylı

http://www.oerlikon.com.tr/rutil_ve_bazik_elektrodlar.html

http://www.oerlikon.com.tr/rutil_ve_bazik_elektrodlar.html Sayfa 1 / 5 Oerlikon Language Kaynak ESR 11 EN ISO 2560 - A E 380 RC 11 TS EN ISO 2560-A E 380 RC 11 DIN 1913 E 4322 R(C) 3 E 4322 R(C) 3 HER POZİSYONDA KAYNAK İÇİN UYGUN RUTİL ELEKTROD. Özellikle 5 mm'den

Detaylı

HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38 AC- ALTERNATİF AKIM ÖZELLİKLERİ

Detaylı

Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları

Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları Faz Dönüşümleri ve Faz (Denge) Diyagramları 1. Giriş Bir cisim bağ kuvvetleri etkisi altında en düşük enerjili denge konumunda bulunan atomlar grubundan oluşur. Koşullar değişirse enerji içeriği değişir,

Detaylı

DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik. AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi.

DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik. AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi. DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi. TEORİK BİLGİ: Kritik soğuma hızı, TTT diyagramlarında burun noktasını kesmeden sağlanan en

Detaylı

Faz ( denge) diyagramları

Faz ( denge) diyagramları Faz ( denge) diyagramları İki elementin birbirleriyle karıştırılması sonucunda, toplam iç enerji mimimum olacak şekilde yeni atom düzenleri meydana gelir. Fazlar, İç enerjinin minimum olmasını sağlayacak

Detaylı

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır.

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır. FAZ DİYAGRAMLARI Malzeme özellikleri görmüş oldukları termomekanik işlemlerin sonucunda oluşan içyapılarına bağlıdır. Faz diyagramları mühendislerin içyapı değişikliği için uygulayacakları ısıl işlemin

Detaylı

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i Çeliklere Uygulanan Yüzey Sertleştirme İşlemleri Bazı uygulamalarda kullanılan çelik parçaların hem aşınma dirençlerinin, hem de darbe dayanımlarının yüksek olması istenir. Bunun için parçaların yüzeylerinin

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAK KABİLİYETİ

PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAK KABİLİYETİ PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAK KABİLİYETİ Çeliğin içerdiği krom miktarı % 12 den daha fazla olması durumunda ince bir krom oksit tabakası oluşur ve bu tabaka yüzeyi pasif hale getirir ve dış tesirlere karşı

Detaylı

ÇELİKLERİN ISIL İŞLEMLERİ. (Devamı)

ÇELİKLERİN ISIL İŞLEMLERİ. (Devamı) ÇELİKLERİN ISIL İŞLEMLERİ (Devamı) c a a A) Ön ve arka yüzey Fe- atomları gösterilmemiştir) B) (Tetragonal) martenzit kafesi a = b c) Şekil-2) YMK yapılı -yan yana bulunan- iki γ- Fe kristali içerisinde,

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

Döküm Prensipleri. Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar. İstanbul Üniversitesi

Döküm Prensipleri. Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar. İstanbul Üniversitesi Döküm Prensipleri Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar Şekilvermeyöntemleri Talaşlı Talaşsız Torna Freze Matkap Taşlama Dövme Çekme Ekstrüzyon Döküm Kaynak, lehim Toz metalurjisi Birleştirme Döküm 1. Metal veya

Detaylı

IX NİKEL VE ALAŞIMLARININ KAYNAĞI

IX NİKEL VE ALAŞIMLARININ KAYNAĞI IX NİKEL VE ALAŞIMLARININ KAYNAĞI Nikel ve yüksek nikelli alaşımların kaynağı daha önce irdelenmiş bulunduğundan(*) bunları burada tekrarlamayıp sadece verilmiş bulunan bilgileri tamamlayıcı ekler yapmakla

Detaylı

1.GİRİŞ. 1.1. Metal Şekillendirme İşlemlerindeki Değişkenler, Sınıflandırmalar ve Tanımlamalar

1.GİRİŞ. 1.1. Metal Şekillendirme İşlemlerindeki Değişkenler, Sınıflandırmalar ve Tanımlamalar 1.GİRİŞ Genel olarak metal şekillendirme işlemlerini imalat işlemlerinin bir parçası olarak değerlendirmek mümkündür. İmalat işlemleri genel olarak şu şekilde sınıflandırılabilir: 1) Temel şekillendirme,

Detaylı

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI ANKARA 2012 KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

Detaylı

Malzemeler yapılarının içerisinde, belli oranlarda farklı atomları çözebilirler. Bu durum katı çözeltiler olarak adlandırılır.

Malzemeler yapılarının içerisinde, belli oranlarda farklı atomları çözebilirler. Bu durum katı çözeltiler olarak adlandırılır. KATI ÇÖZELTİ Malzemeler yapılarının içerisinde, belli oranlarda farklı atomları çözebilirler. Bu durum katı çözeltiler olarak adlandırılır. Katı çözeltilerin diğer bir ismi katı eriyiktir. Bir çözelti

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA DEMİR ESASLI ALAŞIMLAR DEMİR DIŞI ALAŞIMLAR METALLERE UYGULANAN İMALAT YÖNTEMLERİ METALLERE UYGULANAN ISIL İŞLEMLER

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Fırın Ön hadde Nihai hadde Soğuma Sarma Hadde yolu koruyucusu 1200-1250 ºC Kesme T >

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI I DERSİ ISIL İŞLEM (NORMALİZASYON, SU VERME, MENEVİŞLEME) DENEY FÖYÜ DENEYİN ADI: Isıl İşlem(Normalizasyon,

Detaylı

1070-Al99,7. Kimyasal Kompozisyon (%) Kesme Dayanımı( kaynak yük yönünde) Uluslararası Standartlar. Ek bilgiler. Mekanik Dayanım. Kaynak Pozisyonları

1070-Al99,7. Kimyasal Kompozisyon (%) Kesme Dayanımı( kaynak yük yönünde) Uluslararası Standartlar. Ek bilgiler. Mekanik Dayanım. Kaynak Pozisyonları 17-Al99,7 Kimyasal Kompozisyon (% Si,2 Zn,2 Fe,25 Ti, Cu,4 Be, Mn, tüm alaşımlar toplamı, Cr - Al 99,7, Kesme Dayanımı( kaynak yük yönünde EN ISO 1827 17-Al99,7 Kaynak sonrası eloksal için renk uyumu oldukça

Detaylı

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını oluşturan, Gerektiğinde ergiyerek kaynak ağzını dolduran

Detaylı

EN ISO 9606-1 KAYNAKÇILARIN YETERLİLİK SINAVI ERGİTME KAYNAĞI - BÖLÜM 1: ÇELİKLER. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

EN ISO 9606-1 KAYNAKÇILARIN YETERLİLİK SINAVI ERGİTME KAYNAĞI - BÖLÜM 1: ÇELİKLER. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi EN ISO 9606-1 KAYNAKÇILARIN YETERLİLİK SINAVI ERGİTME KAYNAĞI - BÖLÜM 1: ÇELİKLER Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Giriş Semboller ve Kısaltmalar Temel Değişkenler Kaynakçının

Detaylı

MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER

MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER Malzemelerin mekanik özelliği başlıca kimyasal bileşime ve içyapıya bağlıdır. Malzemelerin içyapısı da uygulanan mekanik ve ısıl işlemlere bağlı olduğundan malzemelerin

Detaylı

Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz Çevirenin Ön Sözü 1 Sinterleme Bilimine Giriş 2 Sinterleme Ölçüm Teknikleri xiii

Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz Çevirenin Ön Sözü 1 Sinterleme Bilimine Giriş 2 Sinterleme Ölçüm Teknikleri xiii Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz ix Çevirenin Ön Sözü xi 1 Sinterleme Bilimine Giriş 1 Genel bakış / 1 Sinterleme tarihçesi / 3 Sinterleme işlemleri / 4 Tanımlar ve isimlendirme / 8 Sinterleme

Detaylı

Yeniden Kristalleşme

Yeniden Kristalleşme Yeniden Kristalleşme Soğuk şekillendirme Plastik deformasyon sonrası çarpıtılmış ise o malzeme soğuk şekillendirilmiş demektir. Kafes yapısına göre bütün özelikler değişir. Çekme gerilmesi, akma gerilmesi

Detaylı

TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ

TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-2009 2008BALIKESİR 1 DEMİR-KARBON DEMİR(Fe--C) (Fe DENGE DİYAGRAMI 2 DEMİR KARBON DENGE

Detaylı

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA)

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) Deneyin Amacı: Demir esaslı bir malzemenin borlanması ve borlama işlemi sonrası malzemenin yüzeyinde oluşan borür tabakasının metalografik açıdan incelenmesi. Teorik

Detaylı

KTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

KTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü FAZ DİYAGRAMLARI DERS NOTLARI İçerik KTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Denge Dışı Reaksiyonlar ve Oluşan Yapılar (Martenzitik ve Beynitik Yapı) Bu güne kadar işlenen konularda denge veya yarı

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK

ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK TR ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK HAKKIMIZDA Bm Lazer olarak sektörde edindiğimiz tecrübe ile siz değerli müşterilerimize daha kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir hizmet ulaştırmayı hedefliyoruz. 2009 yılından

Detaylı

ZIRH ÇELİKLERİN KAYNAĞINDA KAYNAK AĞZI GEOMETRİSİ VE İLAVE TEL OPTİMİZASYONU Kaynaklı İmalatta İyileştirme Çalışmasına Örnek

ZIRH ÇELİKLERİN KAYNAĞINDA KAYNAK AĞZI GEOMETRİSİ VE İLAVE TEL OPTİMİZASYONU Kaynaklı İmalatta İyileştirme Çalışmasına Örnek ZIRH ÇELİKLERİN KAYNAĞINDA KAYNAK AĞZI GEOMETRİSİ VE İLAVE TEL OPTİMİZASYONU Kaynaklı İmalatta İyileştirme Çalışmasına Örnek Çağrı ÇELİK Makina ve Kaynak Mühendisi NUROL Makina Sanayi A.Ş / Ankara cagri.celik@nurolmakina.com.tr

Detaylı

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği - Giriş; kaynağın tanımı, ilkeleri ve tarihsel gelişimi - Kaynak kabiliyeti ve etkileyen faktörler - Kaynak bölgesinin özellikleri ve kaynak performansına olan etkileri - Kaynak yöntemlerinin sınıflandırılması

Detaylı

2. Sertleştirme 3. Islah etme 4. Yüzey sertleştirme Karbürleme Nitrürleme Alevle yüzey sertleştirme İndüksiyonla sertleştirme

2. Sertleştirme 3. Islah etme 4. Yüzey sertleştirme Karbürleme Nitrürleme Alevle yüzey sertleştirme İndüksiyonla sertleştirme Isıl İşlem Isıl İşlem Isıl işlem, metal veya alaşımlarına istenen özellikleri kazandırmak amacıyla katı halde uygulanan kontrollü ısıtma ve soğutma işlemleri olarak tanımlanır. Çeliğe uygulanan temel ısıl

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (Yaşlandırma

Detaylı

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER Prof.Dr.Ahmet Aran - İ.T.Ü. Makina Fakültesi METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER METAL MATRİSLİ KOMPOZİTLER KARMA MALZEMELER METAL MATRİSLİ KARMA MALZEMELER MMK ÜRETİM YÖNTEMLERİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ Metal,

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Kaynak

Detaylı

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Makine Elemanları Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Perçin En az iki parçayı sökülemeyecek şekilde birleştirmek için kullanılan bir ucu hazır diğer ucu ise birleştirme sırasında oluşturulan makine elamanlarına

Detaylı

Kaynak Hataları Çizelgesi

Kaynak Hataları Çizelgesi Kaynak Hataları Çizelgesi Referans No Tanıtım ve Açıklama Resimli İzahı 1 2 3 Grup No: 1 Çatlaklar 100 Çatlaklar Soğuma veya gerilmelerin etkisiyle ortaya çıkabilen katı halde bir mevzii kopma olarak meydana

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ HOŞGELDİNİZ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ HOŞGELDİNİZ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ Malzeme Malzeme Bilgisi Bilgisi PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (Yaşlandırma Sertleşmesi) Bazı metal alaşımlarının sertlik ve mukavemeti, soğuk deformasyon

Detaylı

PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ Sınırsız Katı Eriyebilirlik İkili Faz Diyagramları (İkili İzomorfik Sistemler) Malzeme Malzeme Bilgisi Bilgisi PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 /94 Sınırsız Katı Eriyebilirlik İkili Faz Diyagramları

Detaylı

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ-I- (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-20092009 BALIKESİR Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 KATILAŞMA-ERGİME DAVRANIŞLARI

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı

JOMINY DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

JOMINY DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. DENEYİN AMACI: Bu deney ile incelenen çelik alaşımın su verme davranışı belirlenmektedir. Bunlardan ilki su verme sonrası elde edilebilecek maksimum sertlik değeri olup, ikincisi ise sertleşme derinliğidir

Detaylı

3. 3 Kaynaklı Birleşimler

3. 3 Kaynaklı Birleşimler 3. 3 Kaynaklı Birleşimler Aynı ya da benzer alaşımlı metallerin ısı etkisi yardımıyla birleştirilmesine kaynak denir. Lehimleme ile karıştırılmamalıdır. Kaynakla birleştirmenin bazı türlerinde, benzer

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 20132014 Güz Yarıyılı Genel yapı çelikleri esasta düşük ve/veya orta karbonlu çelik olup

Detaylı

CALLİSTER FAZ DİYAGRAMLARI ve Demir-Karbon Diyagramı

CALLİSTER FAZ DİYAGRAMLARI ve Demir-Karbon Diyagramı CALLİSTER FAZ DİYAGRAMLARI ve Demir-Karbon Diyagramı Bileşen deyimi, çoğunlukla alaşımı oluşturan saf metaller ve/veya bileşikler için kullanılır. Örneğin bir bakır-çinko alaşımı olan pirinçte Cu ve Zn,

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 3 Şekillendirmenin Metalurjik Esasları Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2012-2013 Güz Yarıyılı 3. Şekillendirmenin

Detaylı