YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ ARAZĠ VERĠLERĠNĠN GRAFĠK ĠġLEMCĠSĠ KULLANILARAK GÖRSELLEġTĠRĠLMESĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ ARAZĠ VERĠLERĠNĠN GRAFĠK ĠġLEMCĠSĠ KULLANILARAK GÖRSELLEġTĠRĠLMESĠ"

Transkript

1 YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ ARAZĠ VERĠLERĠNĠN GRAFĠK ĠġLEMCĠSĠ KULLANILARAK GÖRSELLEġTĠRĠLMESĠ H. Billur Engin (a), Emre Koç (b), Selçuk Sümengen (c), Selim Balcısoy (d) Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Grafikleri Laboratuvarı, (a) (b) (c) (d) ÖZ Grafik İşlemcilerinde (Gİ) görülen hızlı ilerleme, geniş ve detaylı arazi verilerinin gerçek zamanlı benzetim sistemlerinde etkin olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Bu makalede, geliştirdiğimiz üç boyutlu arazi görselleştirme motorunu ve İstanbul ili coğrafi yükseklik verilerini kullanarak elde ettiğimiz sonuçları sunuyoruz. Araştırmalarımız sırasında gerçek zamanlı arazi görselleştirilmesi probleminde karşılaşılan sorunlara mevcut yöntemlerin geliştirilmesiyle çözümler bulunmuştur. İşlem yükünün Gİ ye kaydırılması sonucunda Merkezi İşlem Birimi nin (MİB) yükü düşürülmüş ve benzetime eklenebilecek farklı işlevlere imkan yaratılmıştır. Anahtar Kelimeler: Arazi Görselleştirme, Detay Seviyesi, Grafik İşleme Ünitesi, Kesik Geometrik Haritalar, Üçgenleme Metodu. ABSTRACT Rapid progress in graphics hardware enables integration of large scale and detailed terrain data into real-time simulation systems. In this paper we present the 3D terrain engine and our test results of İstanbul s elevation data. We propose several solutions to rendering of large terrain data by improving existing approaches. Our technique involves shifting computationally complex operations to Graphics Processing Unit (GPU) and saving Central Processing Unit (CPU) resources for computationally intense simulation tasks other than terrain rendering. Keywords: Clipmaps, GPU, Level of Detail, Terrain Rendering, Triangulation.

2 1. GĠRĠġ Geniş coğrafi alanların büyük ölçekte görselleştirilmesi söz konusu olduğunda kalabalık veri kümelerinin ele alınması gerekmektedir. Sadece İstanbul ilinin 25 metre aralıklarla alınmış yükseklik verisi noktadan oluşur (Şekil 1). Bu sayı bütün Marmara Bölgesi nin veya Türkiye nin görselleştirilmesi söz konusu olduğunda çok daha büyük değerlere ulaşır. Mevcut donanımlar yüksek çözünürlükteki geometrik yapıları görselleştirebilme kapasitesine sahiptirler, ancak milyonlarca yükseklik ölçümünden oluşan veri kümelerinin işlenmesiyle oluşturulacak benzetimde, gerçek zamanı yakalayabilmek için görselleştirilen araziye ait geometrinin farklı detay seviyelerinde çizilebilmesi gerekmektedir. Çalışmamız sırasında uyguladığımız bu yaygın yöntem için farklı yaklaşımlar mevcut ise de ortak amaç, gerçek zamanlı görselleştirme sırasında mümkün olduğu kadar geometrik detayı korumak ve sayısal olarak örneklenmiş arazi yapısını en doğru şekli ile üç boyutlu ortama taşıyabilmektir. Bu çalışmanın sonucu olarak sunduğumuz yöntem, son zamanlarda büyük ilerleme kaydeden Grafik İşlemcileri nin arazi görselleştirme sırasında en etkin şekilde kullanımına yöneliktir. ġekil 1. İstanbul un 25 metrelik arazi verisinin gerçek zamanda üç boyutlu görselleştirilmesi. Not: İstanbul Boğazı nın kuzey doğusunda ve Adalar da veri kümesinden kaynaklanan bir eksiklik vardır.

3 2. ARAZĠ GÖRSELLEġTĠRME 2.1. Ġlgili ÇalıĢmalar Arazi görselleştirme teknikleri genel olarak ele alındığında, arazinin ekranda çizilebilmesi için, öncelikle sabit aralıklarla alınmış yükseklik verilerinden yüzey bilgilerinin elde edilmesi gerekir. Yüzey oluşturmak için genellikle üçgenleme yöntemi kullanılır. Ekranda görünen bütün bölgeleri aynı detay seviyesinde üçgenlemek benzetimi yavaşlatır, bu yüzden araziyi farklı çözünürlük bölgelerine ayırarak çokgen sayısını azaltmak gerekir. Ayrıca arazinin tamamını aynı anda çizmek yerine, sadece kameranın görüş alanı içerisindeki arazi parçalarını çizim hattına göndermek sisteme hız kazandıracaktır. Bu işlemin kritik olan kısmı hiç tartışmasız kameranın görüş alanı değiştikçe, uygun parçaların en hızlı şekilde seçilerek, sınırları belli olmayacak bir şekilde birbirlerine harmanlanmasıdır. Arazi görselleştirme konusunda şu zamana kadar geliştirilmiş pek çok algoritma vardır. Bunları şu başlıklar altında toparlayabiliriz: Düzensiz Ağlar: Üçgenlere ayrılmış düzensiz ağlar olarak da bilinirler (TIN)[1]. Üçgen oluşturmak üzere Delaunay üçgenleri yaygın olarak kullanılmaktadır[2]. Ġkili Ağaç HiyerarĢileri: İkizkenar dik üçgenlerin kenar ortaylarından ikiye ayrılarak bölünmesi esasına dayanır[3]. Ġkili Ağaç Alanları: Ağaç yapısının yardımıyla geniş alanlı arazilerin geometrik bilgi olarak saklanması üzerine kuruludur.parça alanlar önceden üçgenlere ayrılarak tampon bölgede tutulur. Parça aralarında yumuşak geçişi sağlamak için aradeğerleme teknikleri kullanılır. İkili ağaç hiyerarşilerinden daha az detaylıdır[4]. Kesik Geometrik Alanlar: Bu teknik, blok döşeme yöntemleriyle benzerlik göstermektedir[5]. Bloklar halinde saklanan yükseklik verisi, gözlemci odaklı bir ağaç üzerine yerleştirilmiştir. Kaplamaların farklı odak noktalarıyla ve çoklu detay bilgisiyle çizilebilmesinde kullanılan kesik harita yönteminin, yükseklik bilgileri kullanılarak arazi görselleştirilmesi konusuna adapte edilmiş halidir[6]. Üçgen başına düşen hata oranı her kategoride biraz daha artmaktadır[7]. Düzensiz ağlar gerçeğe en yakın sonucu verir ancak işlemsel yükü çok fazladır. Kesik geometrik harita yönteminde hesaplama yükünün Gİ ye taşınmasıyla, hızlı ve MİB nin hesap yükünü önemli ölçüde azaltan yöntemler geliştirilmiştir. [8,9,10,11] 2.2 Kesik Geometrik Haritalar Kesik geometrik haritalar yöntemi, yükseklik bilgilerinin hangi detay seviyesinde üçgenleneceğini, üçgenlerin kameraya olan mesafesine bağlı bir fonksiyon haline getirir. Kameraya yakın olan bölgeler çok detayla, uzak olan bölgelerse daha az detayla çizilir. Bu yöntem araziyi iki boyutlu yükseklik verisi olarak ele alır. Ekrandaki görüntünün farklı çözünürlük seviyelerinde çizileceği kabul edilirse, kamerayı merkeze oturttuktan sonra, en yüksek çözünürlüklü bölge kare şeklinde, daha sonra gelen (düşük çözünürlüklü) bölgeler ise bu karenin etrafını çevreleyen şeritler şeklinde çizilirler (Şekil 2).

4 ġekil 2. Kesik Geometrik Harita 2.3. Grafik ĠĢlemcisi ve Merkezi ĠĢlem Birimi KarĢılaĢtırması Son yıllarda ivme kazanan Gİ teknolojisinin gelişimi, görselleştirme ve benzetim alanında çalışan araştırmacıların geleneksel yöntemler ve algoritmaları gözden geçirmelerine neden olmuş, çok yüksek veri işleme kapasitesine sahip Gİ nin mimarisi üzerinde çalışabilecek yeni yöntemler geliştirmelerini sağlamıştır. Gİ, aynı anda çok sayıda veriyi işleyebilecek paralel bir mimariye sahiptir. Bu tasarım birbirinden bağımsız olarak çoklu veriyi işlemek için oldukça elverişli iken, özyinelemeli (rekürsif) algoritmalarda verimli değildir. Bu nedenle Gİ kullanılarak yapılan arazi görselleştirmelerinde, dörtlü ağaç yapıları gibi birbirine bağımlı ve özyinelemeli algoritmalar tercih edilmez. Bu yapılar kullanılarak oluşturulan düzensiz üçgenlemeler ile detay seviyesini düşürmek yerine doğrudan kamera uzaklığına bağlı olarak detaylandırılmış düzenli çizgi dizilimleri (grid) geometrisi kullanılır. Burada amaç üçgen sayısını olabildiğince azaltmaktan çok, belirli bir seviyenin altında muhafaza etmek ve Gİ ye doğru gerçekleşen veri transferini en iyi düzeyde tutmaktır[8]. 3. ARAZĠ GÖRSELLEġTĠRME YAZILIMI Laboratuvarımızda geniş coğrafi bölgeleri görüntüleyebilmek için, yapılan çalışmalar sonucunda bir arazi görselleştirme yazılımı geliştirilmiştir. Sistemin çalışma mekanizması ve bazı kritik sorunlara bulduğumuz çözümler şöyledir: 3.1 Yükseklik Bilgisinin Grafik Kartına Gönderilmesi Sabit aralıklarla alınmış yükseklik örneklerini MİB de tek boyutlu diziler halinde saklamak yerine, bu örnekler iki boyutlu kaplama dizilerinde saklanarak Gİ ye gönderilir[8]. Böylelikle x ve y koordinatları bilinen noktaların yükseklik bilgilerine rahatça ulaşılabilir. Kaplama olarak tanımlanan bilgi üzerinde Gİ nin direk erişimi olduğu için, hesaplamalar daha kolay ve hızlı yapılır. Gİ nin yeni özelliklerinden biri olan GL_TEXTURE_RECTANGLE_NV komutu ile istenilen en ve boyda kaplamalar oluşturulabilir. Yani dikdörtgen şeklindeki araziler kare şeklindeki dizinlere sığdırılmak zorunda kalmadan işleme sokulabilirler.

5 Gİ ye ekrana çizilen maskenin iki boyutlu dizin koordinatları gönderilir. Kameranın üzerinde bulunduğu koordinat bilgisi sürekli yenilenir. Gİ de bulunan kamera ve dizin koordinatları kullanılarak iki boyutlu kaplama bilgisinden her bir noktaya denk gelen yükseklik bilgisine rahatlıkla ulaşılabilir. Bu sebeple MİB den Gİ ye kaplama bilgisi dışında yükseklik bilgisi gönderilmesine gerek yoktur. Çizilen maskeye ait iki boyutlu koordinat bilgisinin yanısıra Gİ ye gönderilen z değeri yükseklik yerine, o noktanın hangi detay seviyesinde çizileceğini ve aşağıda anlatılan detay seviyeleri arasindaki yumuşak geçiş in kaçıncı adımında olduğunun belirlenmesini sağlar. Bu sayının tam kısmı detay seviyesi için, küsüratlı kısmıysa yapılacak olan aradeğerleme için bilgi vermektedir. 3.2 Kesik Geometrik Haritaların YerleĢtirilmesi 45 derecelik bir kesik geometrik harita şablonu MİB de hazırlanır (Şekil3). Daha sonra kameranın bakış yönü sağa ve sola doğru değiştikçe önceden hazırlanmış şablon kameranın etrafında döndürülerek görüntünün bütünlüğü sağlanır. Harita parçaları arasındaki değişimin ekranda görülmemesi için kameranın 50 derecelik görüş alanı içerisindeki bölüm 45 derecelik harita parçalarıyla doldurulur. Bu doldurma işlemi en çok 135 derece (üç harita parçası), en az 90 derecedir (iki harita parçası) (Şekil4). ġekil Derecelik Kesik Geometrik Harita Şablonu ġekil Derecelik Kesik Geometrik Harita Şablonu 3.3 Normal Hesaplama Gİ de yüzey normalleri hesabı her bir piksel için tekrarlanır ve piksel normalleri bulunur, bu sebeple elde edilen görüntüler MİB de yapılan normal hesaplarından daha detaylı sonuçlar verir. Ekrana çizdirilen bölgenin detay seviyesi ne olursa olsun normal hesabı hep en yüksek çözünürlükten bulunmuş olur.

6 ġekil 5. Normal Hesaplanması İlk önce normali hesaplanacak pikselin coğrafi koordinatları (Şekil 5: A noktası) üzerinden iki boyutlu yükseklik verileri içerisinde karşılık geldiği en yakın çizgi dizilimi noktası bulunur. Ardından Newell yöntemiyle [12] bu noktanın etrafında yer alan dört dörtgen yüzeyden herbirinin normalleri (Şekil5: n1, n2, n3, n4) bulunduktan sonra, bu noktaya uzaklıklarına göre ağırlıklı ortalamaları (lineer interpolasyon) alınarak A noktasının normali bulunur (Denklem 1). An3n 0 ( w1 / u) * n0 (1 w1 / u) * n3 An 2n1 ( w1 / u) * n1 (1 w1 / u) * n2 (1) A ( w / u) * A (1 w / u) * A n 2 n2n1 2 n3n0 u 0 w 1, w 2 u birim düzenli çizgi dizilimleri uzunluğu n 0, n 1, n 2, n 3 = normal değerleri 3.4 Yükseklik Değerlerine Göre Renk Atama Program, yükseklik verilerini okuma aşamasındayken değerlerin ortalamasını ve standart sapmasını da hesaplar. Bu değerler Gİ ye gönderilerek en küçük ve en büyük yükseklik

7 değerleri arasında değişen bir harita lejantı oluşturulur. Gİ nin piksel işlemcisi her bir piksele bu lejanta uygun rengi atar. 3.5 Arazi Üzerinde Hareket Etme Arazi üzerinde harekete başlandığında kameranın yerini değiştirmek yerine, kesik haritaları oluşturan noktaların yükseklikleri değiştirilir ancak bu değişim tek bir adımda yapıldığında istenmeyen bir görüntü meydana gelir (pop up). Bu sebeple yükseklik değişimleri gözlemcinin her adımında piksel başına aradeğerleme yöntemiyle hesaplanır. Böylelikle yavaş ve yumuşak bir geçiş elde edilmiş olur. Gözlemci iki üçgen arası mesafeyi kat edene kadar attığı adımlar boyunca kesik haritalar geriye doğru çekilir, gözlemci diğer üçgene ulaştığı zaman kesik harita eski yerine geri döndürülür ve kaplamadan yeni yükseklik bilgileri alınarak kesik haritanin x ve y değerleriyle eşleştirilir. 3.6 Seviye GeçiĢ Bölgelerinde Arazinin Bütünlüğünün Korunması ġekil 6. Seviye geçişleri T birleşim noktaları (T-junction), farkli detay seviyesine sahip kesit haritaları arasındaki geçiş sırasında oluşur. Detay seviyesi yüksek olan kesit haritası her x birimde bir örnekleniyorsa, detay seviyesi düşük kesit haritası her 2x birimde bir örneklenmiştir. Daha önce anlatılan arazi üzerinde hareket etme mekanizması dolayısıyla, kamera hareketi detaylı kesit haritası x birim ilerleme sonrasında kaydırılırken, daha az detaylı

8 kesit haritası ise 2x birimde bir kez kaydırılacaktır. Bu kaydırma sonucunda iki ayrı durum ortaya çıkar. Detaylı kesit haritası sınırındaki her iki örnekten birine, daha az detaylı kesit haritasında karşılık gelen bir yükseklik verisi yoktur (Şekil6a). Bu durumda eğer karşılık bulamayan noktaların yüksekliği komşu noktaların ortalamasından farklı ise üçgenleme sırasında o bölgede bir açıklık ortaya çıkar (Şekil6b). Bu açıklığın giderilmesi için daha az detaylı kesit haritasında karşılık bulamayan noktanın yüksekliği, komşu noktaların ortalaması alınarak tekrar belirlenir(şekil6c). İkinci koşulda ise detaylı kesit haritasının x birim kenar uzunluğundaki alanı daha az detaylı kesit haritasının içinde kalır(şekil6d). Bu durumda yükseklikleri tekrar hesaplanması gereken noktalar daha fazladır(şekil6e). Bu noktaların yükseklikleri, kendilerine karşılık gelen daha az detaylı kesit haritasının komşu noktaları alınarak tekrar hesaplanır (Şekil 6f). Bütün bu hesaplamalar grafik kartı üzerinde yapılmaktadır. 4. SONUÇLAR ve DEĞERLENDĠRME Çizim işlemleri Gİ de yapıldığı için, yazılım MİB nin tüm kapasitesini kullanmak yerine sadece %20 sini kullanarak çalıştırmaktadır. MİB nin hesaplama yükü oldukça azaltıldığı için benzetimde yapılabilecek olası diğer işlemlere de (yapay zeka, fizik motoru) olanak sağlanmaktadır. Hesaplamaların Gİ de yapılmasının sağladığı diğer bir avantaj ise gerçek zamanlı bir benzetim elde edilmiş olmasıdır. Arazi görselleştirme yazılımımız etkileşimli hızlarda çalışmaktadır (Çizelge 1). Kaplamaları oluştururken GL_TEXTURE_RECTANGLE_NV özelliğini kullandığımız için yazılımın çalıştırılacağı bilgisayarın NVIDIA GeForce 6, 7 veya 8 serisi grafik kartlarından biri tarafından destekleniyor olması gerekir. Gİ ye göndereceğimiz verinin üst sınırı kaplama başına 4096 x 4096 noktadır. Bu değerden daha fazla nokta içeren yükseklik verilerinin Gİ ye parçalara bölünerek yüklenmesi gerekmektedir. Şu an için geliştirmiş olduğumuz sistem, bizi gerçek zamanlı görselleştirme konusunda hedefimize ulaştırmış bulunmaktadır. Gelecekte birden fazla parçayla çok daha geniş coğrafi alanların büyük ölçekle görselleştirilmesi ana hedefimizdir. Bunun yanında arazinin üzerinin yüksek çözünürlüklü uydu resimleri ile kaplanması, binaların ve yolların coğrafi bilgi sistemlerinden edilinecek veriler ile çizilmesi konularında çalışmalarımız sürmektedir. Arazi Boyutları (km 2 ) Gösterim için Kullanılan Normal Vektörü Sayısı Çizilen Üçgen Sayısı GörüĢ Alanı Çerçeve / saniye (fps) 1110, , , , , Çizelge 1. Görselleştirme Motoru Başarım Analizi Tablosu.

9 5. KAYNAKÇA [1] Evans, W., D. Kirkpatrick, and G. Townsend., Right Triangular Irregular Networks, Algorithmica, Springer- Verlag New York, LLC, Special Issue on Algorithms for Geographical Information,2001. [2] Daniel Cohen-Or and Yishay Levanoni, Temporal continuity of levels of detail in delaunay triangulated terrain, in IEEE Visualization 96, Roni Yagel and Gregory M. Nielson, Eds., San Francisco, California, Oct. 1996,pp , IEEE. [3] Renato, P., M. Antonijuan and R. Lario., QuadTIN: Quadtree based Triangulated Irregular Networks. [4] Levenberg, J. Fast view-dependent level-of-detail rendering using cached geometry., In Proceedings of the 13th IEEE Visualization 2002 Conference, Boston, [5] Losasso, F. and Hoppe, H. Geometry Clipmaps: terrain rendering using nested regular grids, ACM Transactions on Graphics, ACM Press, Volume 23, [6] C. C. Tanner, C. J. Migdal, and M. T. Jones, "The clipmap: a virtual mipmap," Proceedings of the 25th annual conference on Computer graphics and interactive techniques, pp , [7] M. Clasen and H. C. Hege, Terrain Rendering using Spherical Clipmaps, EuroVis 2006 Proc. Eurographics / IEEE VGTC Symposium on Visualization, pp , [8] A. Asirvatham and H. Hoppe, "Terrain rendering using GPU-based geometry clipmaps," GPU Gems, vol. 2, pp , [9] A. Brodersen, "Real-time visualization of large textured terrains," in Proceedings of the 3rd international conference on Computer graphics and interactive techniques in Australasia and South East Asia Dunedin, New Zealand: ACM Press, [10] J. Schneider and R. Westermann, "GPU-Friendly High-Quality Terrain Rendering," Journal of WSCG, vol. 14, pp , [11] Y. Livny, N. Sokolovsky, T. Grinshpoun, J. El-Sana, and I. Beer-Sheva, "Persistent Grid Mapping: A GPU-based Framework for Interactive Terrain Rendering." [12] F.S. Hill, Computer Graphics using OpenGL, pp , 2001.

10

11 ĠLETĠġĠM BĠLGĠLERĠ Selim Balcısoy Sabancı Üniversitesi Orhanlı Tuzla İstanbul

Yüksek Çözünürlüklü Arazi Verilerinin Grafik İşlemcisi Kullanılarak Görselleştirilmesi

Yüksek Çözünürlüklü Arazi Verilerinin Grafik İşlemcisi Kullanılarak Görselleştirilmesi Yüksek Çözünürlüklü Arazi Verilerinin Grafik İşlemcisi Kullanılarak Görselleştirilmesi H. Billur Engin (a), Emre Koç (b), Selçuk Sümengen (c), Selim Balcısoy (d) Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa

Detaylı

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Havza koruma projelerinde erozyonun azaltılması ile sediment problemlerinin ıslahı, temel amaçları oluşturmaktadır. Bunun için

Detaylı

BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON

BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 1 BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 2 BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 6 3 TRİGONOMETRİK NİVELMAN 7 H B - H A = Δh AB = S AB * cotz AB + a t H B = H A + S AB * cotz AB + a - t TRİGONOMETRİK

Detaylı

YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ

YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ Naci YASTIKLI a, Hüseyin BAYRAKTAR b a Yıldız Teknik Üniversitesi,

Detaylı

Fotogrametride işlem adımları

Fotogrametride işlem adımları Fotogrametride işlem adımları Uçuş planının hazırlanması Arazide yer kontrol noktalarının tesisi Resim çekimi Değerlendirme Analitik değerlendirme Dijital değerlendirme Değerlendirme Analog değerlendirme

Detaylı

5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI

5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI 5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI 2018-2019 DOĞAL SAYILAR VE İŞLEMLER 1.hafta 17-23 Eylül Milyonlar 5.1.1.1 5.1.1.2 6 01 1-2 2.hafta 24-30 Eylül Örüntüler 5.1.1.3 11 02 3-4 3.hafta 01-07 Ekim Doğal Sayılarda

Detaylı

3.2. Raster Veriler. Satırlar. Sütunlar. Piksel/hücre büyüklüğü

3.2. Raster Veriler. Satırlar. Sütunlar. Piksel/hücre büyüklüğü 3.2. Raster Veriler Satırlar Piksel/hücre büyüklüğü Sütunlar 1 Görüntü formatlı veriler Her piksel için gri değerleri kaydedilmiştir iki veya üç bant (RGB) çok sayıda bant Fotoğraf, uydu görüntüsü, ortofoto,

Detaylı

Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi

Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi ISITES 2016 4 TH INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INNOVATIVE TECHNOLOGIES IN ENGINEERING AND SCIENCE Dr. G. Çiğdem Çavdaroğlu ISITES,

Detaylı

GridAE: Yapay Evrim Uygulamaları için Grid Tabanlı bir Altyapı

GridAE: Yapay Evrim Uygulamaları için Grid Tabanlı bir Altyapı GridAE: Yapay Evrim Uygulamaları için Grid Tabanlı bir Altyapı Erol Şahin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara, Türkiye 2. ULUSAL GRİD ÇALIŞTAYI, 1-2 Mart 2007, TÜBİTAK,

Detaylı

MOCKUS HİDROGRAFI İLE HAVZA & TAŞKIN MODELLENMESİNE BİR ÖRNEK: KIZILCAHAMAM(ANKARA)

MOCKUS HİDROGRAFI İLE HAVZA & TAŞKIN MODELLENMESİNE BİR ÖRNEK: KIZILCAHAMAM(ANKARA) MOCKUS HİDROGRAFI İLE HAVZA & TAŞKIN MODELLENMESİNE BİR ÖRNEK: KIZILCAHAMAM(ANKARA) Tunç Emre TOPTAŞ Teknik Hizmetler ve Eğitim Müdürü, Netcad Yazılım A.Ş. Bilkent, Ankara, Öğretim Görevlisi, Gazi Üniversitesi,

Detaylı

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON Dr. Öğr. Üyesi HÜSEYİN KEMALDERE Sınıflandırma (BÖHHBÜY (26.06.2018)-Md:8) Bu yönetmelik kapsamındaki kontrol noktalarının hiyerarşik sınıflandırılması aşağıda

Detaylı

CBS Veri. CBS Veri Modelleri. Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi 2010, EZB

CBS Veri. CBS Veri Modelleri. Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi 2010, EZB Modelleri Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Objelerin temsili Raster -- Grid Piksel Konum ve değeri Uydu görüntüleri ve hava fotoları bu formatta Vector -- Linear

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin Temel ödevler Temel ödevler, konum değerlerinin bulunması ve aplikasyon işlemlerine dair matematiksel ve geometrik hesaplamaları içeren yöntemlerdir. öntemlerin isimleri genelde temel ödev olarak isimlendirilir.

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI Fotg.D.Bşk.lığı, yurt içi ve yurt dışı harita üretimi için uydu görüntüsü ve hava fotoğraflarından fotogrametrik yöntemlerle topoğrafya ve insan yapısı detayları

Detaylı

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon Lazer Tarama Verilerinden Bina Detaylarının Çıkarılması ve CBS İle Entegrasyonu

Detaylı

MOD419 Görüntü İşleme

MOD419 Görüntü İşleme MOD419 Görüntü İşleme Ders Kitabı: Digital Image Processing by Gonzalez and Woods Puanlama: %30 Lab. %20 Vize %10 Quizes %40 Final %60 devam mecburiyeti Görüntü İşleme ye Giriş Görüntü İşleme Nedir? Özellikle

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI

ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ Ders Koordinatörler: Doç.Dr.Engin GÜLAL Doç.Dr.Atınç PIRTI 2014-2015 Güz Yarıyılı GRUP BİLGİLERİ

Detaylı

Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller. Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. JDF329 Fotogrametri I Ders Notu

Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller. Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. JDF329 Fotogrametri I Ders Notu FOTOGRAMETRİ I Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi İçerik Tanımlar

Detaylı

MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ

MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ MAPINFO PROFESSIONAL TEMEL VE İLERİ SEVİYE KURS İÇERİĞİ Başar Bilgisayar Sistemleri Ve İletişim Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti. Web site: http://www.basarsoft.com.tr Kontak mail: basar@basarsoft.com.tr

Detaylı

4. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder.

4. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder. LENDİRME ŞEMASI ÜNİTE Üslü 1. Bir tam sayının negatif kuvvetini belirler ve rasyonel sayı olarak ifade eder.. Ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak

Detaylı

8. SINIF MATEMATİK TESTİ B

8. SINIF MATEMATİK TESTİ B . Yandaki tahtada yazılmış olan sayılardan hangisi silinirse kalan sayıların tamamı rasyonel sayı olur? 3, 5 45 44-8 3. 5, -_ 0,09-0,64 i işleminin sonucu kaçtır? A),6 B) C) D) 0,4 A) - 8 B) 44 C) 45 D)

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI FOTOGRAMETRİ I GEOMETRİK ve MATEMATİK TEMELLER Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF329 FOTOGRAMETRİ I DERSi NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

Çarpanlar ve Katlar

Çarpanlar ve Katlar 8.1.1. Çarpanlar ve Katlar 8.1.2. Üslü İfadeler 8.1.3. Kareköklü İfadeler 8.2.1. Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler 8.1.1.1 Verilen pozitif tam sayıların çarpanlarını bulur; pozitif tam sayıları üslü ifade

Detaylı

TASARI GEOMETRİ SINAV SORULARI

TASARI GEOMETRİ SINAV SORULARI TASARI GEOMETRİ SINAV SORULARI 1. Alın iz düşümüne parelel veya çakışık olan doğrular profilde hangi ı verir? 9. Doğrunun düzlemi deldiği noktayı düzlem geçirme metodu ile bulunuz. A) Profil ve alınla

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLERİ SEVİYE EĞİTİMLERİ 3D-SPATİAL ANALİZ ve MODEL BUİLDER

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLERİ SEVİYE EĞİTİMLERİ 3D-SPATİAL ANALİZ ve MODEL BUİLDER COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLERİ SEVİYE EĞİTİMLERİ 3D-SPATİAL ANALİZ ve MODEL BUİLDER http://facebook.com/esriturkey https://twitter.com/esriturkiye egitim@esriturkey.com.tr Kursun Süresi: 5 Gün 40 Saat

Detaylı

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Hüseyin Fidan, Vildan Çınarlı, Muhammed Uysal, Kadriye Filiz Balbal, Ali Özdemir 1, Ayşegül Alaybeyoğlu 2 1 Celal Bayar Üniversitesi, Matematik Bölümü, Manisa

Detaylı

8. SINIF MATEMATİK TESTİ A

8. SINIF MATEMATİK TESTİ A . Yandaki tahtada yazılmış olan sayılardan hangisi silinirse kalan sayıların tamamı rasyonel sayı olur? 3, 5 45 44-8 4. 5-, _ 0,09-0,64 i işleminin sonucu kaçtır? A),6 B) C) D) 0,4 A) - 8 B) 44 C) 45 D)

Detaylı

5 İki Boyutlu Algılayıcılar

5 İki Boyutlu Algılayıcılar 65 5 İki Boyutlu Algılayıcılar 5.1 CCD Satır Kameralar Ölçülecek büyüklük, örneğin bir telin çapı, objeye uygun bir projeksiyon ile CCD satırının ışığa duyarlı elemanı üzerine düşürülerek ölçüm yapılır.

Detaylı

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR 9. SINIF Geometri Amaç-1: Nokta, Doğru, Düzlem, Işın ve Uzayı Kavrayabilme. 1. Nokta, doğru, düzlem ve uzay kavramlarım açıklama. 2. Farklı iki noktadan geçen doğru sayışım söyleme

Detaylı

Zaman Ortamı Yapay Uçlaşma (Time Domain Induced Polarization) Yöntemi

Zaman Ortamı Yapay Uçlaşma (Time Domain Induced Polarization) Yöntemi Zaman Ortamı Yapay Uçlaşma (Time Domain Induced Polarization) Yöntemi Yöntemin Esasları ve Kullanım Alanları Yapay uçlaşma yöntemi, yer altına gönderilen akımın aniden kesilmesinden sonra ölçülen gerilim

Detaylı

Teknik Resim TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU. 3. Geometrik Çizimler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ

Teknik Resim TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU. 3. Geometrik Çizimler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Teknik resimde bir şekli çizmek için çizim takımlarından faydalanılır. Çizilecek şekil üzerinde eşit bölüntüler, paralel doğrular, teğet birleşmeler,

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ HARİTA TABANLI PLANLAMA VE YÖNETİM Prof.Dr. Vahap TECİM Dokuz Eylül Üniversitesi HARİTADAN DA ÖTE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ BİLGİ SİSTEMİ Donanım Yazılım Veriler Personel Yeryüzü

Detaylı

LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ. Yersel Lazer Tarayıcı Hakkında Genel Bilgi

LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ. Yersel Lazer Tarayıcı Hakkında Genel Bilgi LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ LIDAR (Light Detection and Ranging) bir hava taşıtı ya da yersel tarayıcılar tarafından elde edilir. Bazı uygulamalarda sayısal kamera görüntüleri ile birlikte

Detaylı

Bilgisayar Grafiği. Volkan KAVADARLI

Bilgisayar Grafiği. Volkan KAVADARLI Bilgisayar Grafiği Volkan KAVADARLI 11011032 Bilgisayar Grafiği? Özel bir grafik donanımı ve yazılımının yardımıyla bir bilgisayar tarafından görüntü verisinin temsilini kullanarak oluşturulmuş görüntüler.

Detaylı

Bilimsel Görselleştirme. Tahir Emre KALAYCI. Bilgisayar Grafikleri

Bilimsel Görselleştirme. Tahir Emre KALAYCI. Bilgisayar Grafikleri Tahir Emre KALAYCI Bilgisayar Grafikleri Gündem 1 Görselleştirme Yararlandığı alanlar Uygulama alanları Örnek Uygulamalar nin Amacı? Görselleştirme adımları Görselleştirme Görselleştirme Görselleştirme

Detaylı

MAT 103 ANALİTİK GEOMETRİ I FİNAL ÇALIŞMA SORULARI

MAT 103 ANALİTİK GEOMETRİ I FİNAL ÇALIŞMA SORULARI MAT 103 ANALİTİK GEOMETRİ I FİNAL ÇALIŞMA SORULARI SORU 1. Köşeleri (1,4) (3,0) (7,2) noktaları olan ABC üçgeninin bir ikizkenar dik üçgen (İpucu:, ve vektörlerinden yararlanın) SORU 2. Bir ABC üçgeninin

Detaylı

a) Çıkarma işleminin; eksilen ile çıkanın ters işaretlisinin toplamı anlamına geldiğini kavrar.

a) Çıkarma işleminin; eksilen ile çıkanın ters işaretlisinin toplamı anlamına geldiğini kavrar. 7. SINIF KAZANIM VE AÇIKLAMALARI M.7.1. SAYILAR VE İŞLEMLER M.7.1.1. Tam Sayılarla Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme İşlemleri M.7.1.1.1. Tam sayılarla toplama ve çıkarma işlemlerini yapar; ilgili problemleri

Detaylı

Dik İzdüşüm Teorisi. Prof. Dr. Muammer Nalbant. Muammer Nalbant

Dik İzdüşüm Teorisi. Prof. Dr. Muammer Nalbant. Muammer Nalbant Dik İzdüşüm Teorisi Prof. Dr. Muammer Nalbant Muammer Nalbant 2017 1 Dik İzdüşüm Terminolojisi Bakış Noktası- 3 boyutlu uzayda bakılan nesneden sonsuz uzaktaki herhangi bir yer. Bakış Hattı- gözlemcinin

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 7- SAYISAL TÜREV Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 GİRİŞ İntegral işlemi gibi türev işlemi de mühendislikte çok fazla kullanılan bir işlemdir. Basit olarak bir fonksiyonun bir noktadaki

Detaylı

Gezgin Etmen Sistemlerinin Başarım Ölçümü: Benzetim Tekniği

Gezgin Etmen Sistemlerinin Başarım Ölçümü: Benzetim Tekniği Gezgin Etmen Sistemlerinin Başarım Ölçümü: Benzetim Tekniği Gürol Erdoğan 1, Mustafa Yıldız 1, Mehmet Erdem Türsem 2, Selahattin Kuru 1 1 Enformatik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Işık Üniversitesi, İstanbul

Detaylı

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

Görüntü Bağdaştırıcıları

Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları (Ekran Kartları) Ekrandaki Görüntü Nasıl Oluşur? Monitörünüze yeteri kadar yakından bakarsanız görüntünün çok küçük noktalardan oluştuğunu görürsünüz.

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ. Orhan KURT 1

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ. Orhan KURT 1 İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ Orhan KURT 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Kocaeli, orhnkrt@gmail.com Özet Bir inşaat teknikeri haritacılık

Detaylı

Dijital Kameralar (Airborne Digital Cameras)

Dijital Kameralar (Airborne Digital Cameras) Dijital Kameralar (Airborne Digital Cameras) Klasik fotogrametrik görüntü alımındaki değişim, dijital kameraların gelişimi ile sağlanmaktadır. Dijital görüntü, analog görüntü ile kıyaslandığında önemli

Detaylı

M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME BİLGİSİ II Poligon İstikşafı ve Yerüstü Tesisleri, Poligon Ölçüsü ve Türleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF120 ÖLÇME BİLGİSİ II DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz

Detaylı

Robot İzleme (Robot Tracing)

Robot İzleme (Robot Tracing) SORU : 1 DEĞERİ : 100 PUAN HAZIRLAYAN : Öğr.Gör. Ömer ÇAKIR Robot İzleme (Robot Tracing) Önüne çıkan engelleri aşağıda anlatılan algoritmaya göre aşıp çıkış noktasına ulaşan bir robotun başlangıç noktasından

Detaylı

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu 20. Detay Çıkartma Bu Konuda Öğrenilecekler: Detay geçerli ayarları ile çalışmak Detay oluşturmak Detay çizimleri üzerinde çalışmak Objeleri farklı detay seviyesinde göstermek Duvar ucu aracı ile çalışmak

Detaylı

Eğer piramidin tabanı düzgün çokgense bu tip piramitlere düzgün piramit denir.

Eğer piramidin tabanı düzgün çokgense bu tip piramitlere düzgün piramit denir. PİRAMİTLER Bir düzlemde kapalı bir bölge ile bu düzlemin dışında bir T noktası alalım. Kapalı bölgenin tüm noktalarının T noktası ile birleştirilmesi sonucunda oluşan cisme piramit denir. T noktası piramidin

Detaylı

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA KONULAR 1. İzdüşüm Metodları 2. Temel İzdüşüm Düzlemleri 3. Cisimlerin İzdüşümleri 4. Görünüş Çıkarma BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? İz düşümü yöntemlerini, Görünüş

Detaylı

Dijital Görüntü İşleme Teknikleri

Dijital Görüntü İşleme Teknikleri Teknikleri Ders Notları, 2013 Doç. Dr. Fevzi Karslı Harita Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi KTÜ 08 Ekim 2013 Salı 1 Ders Planı ve İçeriği 1. Hafta Giriş, dersin kapsamı, temel kavramlar, kaynaklar.

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Coğrafik Objelerin Temsili. Nokta:

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Coğrafik Objelerin Temsili. Nokta: Coğrafik Objelerin Temsili eryuvarı üzerindeki coğrafik objelerin haritaya aktarılması aşamasında, ilk olarak coğrafik objelere ait detaylarının koordinatları ölçüm aletleri kullanılarak elde edilir. Sonrasında

Detaylı

EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi

EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi Havza Veritabanının Oluşturulması (ArcHydro) Baraj ve gölet gibi

Detaylı

Saat Yönünde 90 Derecelik Dönme Hareketi. Saatin Tersi Yönünde 90 Derecelik Dönme Hareketi

Saat Yönünde 90 Derecelik Dönme Hareketi. Saatin Tersi Yönünde 90 Derecelik Dönme Hareketi Saat Yönünde 9 Derecelik Dönme Hareketi Saatin Tersi Yönünde 9 Derecelik Dönme Hareketi çizilmiş olan üçgenin orjin etrafında saat yönünde 9 lik dönme hareketine ait görüntüsünü çizip bu üçgenin köşe koordinatlarını

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ ALT ÖĞRENME. Örüntü ve Süslemeler

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ ALT ÖĞRENME. Örüntü ve Süslemeler 2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE ÖĞRENME Ay Hafta D.Saati ALANI EYLÜL 2 Geometri 2 3 Geometri 2 Geometri 2 Olasılıkve ALT

Detaylı

KESİTLERİN ÇIKARILMASI

KESİTLERİN ÇIKARILMASI KESİTLERİN ÇIKARILMASI Karayolu, demiryolu, kanal, yüksek gerilim hattı gibi inşaat işlerinde projelerin hazırlanması, toprak hacminin bulunması amacı ile boyuna ve enine kesitlere ihtiyaç vardır. Boyuna

Detaylı

TOPOĞRAFYA Takeometri

TOPOĞRAFYA Takeometri TOPOĞRAFYA Takeometri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

4. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI.

4. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. 4. HAFTA BLM33 SAYISAL ANALİZ Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi BLM33 DOĞRUSAL OLMAYAN (NONLINEAR) DENKLEM SİSTEMLERİ Mühendisliğin

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com MASAÜSTÜ YAYINCILIK

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com MASAÜSTÜ YAYINCILIK KROKİ ÇİZİMLERİ MASAÜSTÜ YAYINCILIK Kroki Herhangi bir cimi veya düşündüğümüz bir şekli karşımızdakine anlatabilmek için resim aletleri kullanmadan serbest elle çizilen resimlerdir. Mühendis ve teknisyenler

Detaylı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında ucuz ve hızlı sonuç alınabilen uzaktan algılama tekniğinin, yenilenebilir

Detaylı

Mobil GPU Tabanlı Önemine Göre Örnekleme

Mobil GPU Tabanlı Önemine Göre Örnekleme GI RI S KONUYLA I LGI LI ÇALIS MALAR YÖNTEM UYGULAMA SONUÇLAR VE YORUMLAR Mobil GPU Tabanlı Önemine Göre Örnekleme Ö. A. Töral 1 1 Bilgisayar S. Ergun 2 A. Öztürk 3 Mühendislig i Bölümü, Yas ar Üniversitesi

Detaylı

Şehir Plancıları için İleri Seviye ArcGIS Eğitimi

Şehir Plancıları için İleri Seviye ArcGIS Eğitimi Şehir Plancıları için İleri Seviye ArcGIS Eğitimi Eğitim Süresi: 4 gün (28 Saat) /esriturkey /company/esri-turkey /EsriTurkiye egitim@esriturkey.com.tr Genel 3D Analyst, Spatial Analyst ve ModelBuilder

Detaylı

TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları

TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

3D Bilgisayar Grafikleri

3D Bilgisayar Grafikleri 3D Bilgisayar Grafikleri "3D" (Three Dimension = Üç Boyut) terimi, birçoğumuza yabancı gelmemektedir. 3D bilgisayar grafikleriyle yaratılmış video, her gün TV programlarında, reklamlarda ve filmlerde görülebilir.

Detaylı

Kolonlar, taşıyıcı, düşey yapı elemanlarıdır. Kolon Aracı na Araç Kutusu üzerinde simgesine tıklanarak erişilir.

Kolonlar, taşıyıcı, düşey yapı elemanlarıdır. Kolon Aracı na Araç Kutusu üzerinde simgesine tıklanarak erişilir. 05. Kolon Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kolon oluşturmak Kolon geçerli ayarları ile çalışmak Kolon yapılandırma metotları ile çalışmak Kolonlar, taşıyıcı, düşey yapı elemanlarıdır. Kolon Aracı na Araç

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 UYGULAMA PLANI İSTANBUL, 2018 Dersin Tanıtımı 1) Ders fotogrametri Kamu Ölçmeleri ve Kartografya Anabilim dalları

Detaylı

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4 989 ÖYS. a a a b 8 olduğuna göre a-b kaçtır? C). a ile b nin aritmetik ortalaması 5 tir. a ile geometrik ortalaması 0, b ile geometrik ortalaması 0 olan sayı nedir? 0 C) 8 ise a+b+d toplamı ne-. a+b+c=d

Detaylı

4. BÖLÜM GEOMETRİK ÇİZİMLER

4. BÖLÜM GEOMETRİK ÇİZİMLER 4. ÖLÜM GEOMETRİK ÇİZİMLER MHN 113 Teknik Resim ve Tasarı Geometri 2 4. GEOMETRİK ÇİZİMLER 4.1. ir doğruyu istenilen sayıda eşit parçalara bölmek 1. - doğrusunun bir ucundan herhangi bir açıda yardımcı

Detaylı

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 TEKNİK RESİM Teknik resim, teknik elemanların üretim yapabilmeleri için anlatmak istedikleri teknik özelliklerin biçim ve

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

KARAR DESTEK VE MODELLEME ORTAMI OLARAK 3 BOYUTLU SANAL KÜRE YAZILIMI

KARAR DESTEK VE MODELLEME ORTAMI OLARAK 3 BOYUTLU SANAL KÜRE YAZILIMI KARAR DESTEK VE MODELLEME ORTAMI OLARAK 3 BOYUTLU SANAL KÜRE YAZILIMI Serdar Sultanoğlu (a), Özgür Balcı (a), Serkan Gazel (a) (a) ULUSAL CAD VE GIS ÇÖZÜMLERİ A.Ş., Cyberpark, Bilkent, ANKARA, {serdar.sultanoglu,

Detaylı

Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme. Tahir Emre KALAYCI. 21 Mart 2008

Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme. Tahir Emre KALAYCI. 21 Mart 2008 Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme Tahir Emre KALAYCI 21 Mart 2008 Gündem Genel Bilgi Alınan Dersler Üretilen Yayınlar Yapılması Planlanan Doktora Çalışması Kablosuz Sensör Ağlar Yapay Zeka Teknikleri

Detaylı

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI Herhangi bir düzlem üzerinde doğrultuya dik olmayan düşey bir düzlem üzerinde ölçülen açıdır Görünür eğim açısı her zaman gerçek eğim açısından küçüktür Görünür eğim

Detaylı

JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON Yrd. Doç. Dr. HÜSEYİN KEMALDERE Jeodezik Noktaların Sınıflandırması (BÖHHBÜY-Md:8) Noktaların sınıflandırılması aşağıdaki şekildedir: a) Uzay ve uydu

Detaylı

Alles logo! 2 Çevrilecek metinler

Alles logo! 2 Çevrilecek metinler Alles logo! 2 Çevrilecek metinler Sayın Veliler! Alles logo! 2 içindeki ödevlere ilişkin bilgilendirmelerin çevirileri, henüz iyi Almanca konuşmamanıza rağmen çocuğunuzun çalışmasını desteklemenize yardımcı

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 5.Hafta ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Genel bir deyişle herhangi bir arazi parçasının şeklini ve büyüklüğünü belirtecek planın çıkarılabilmesi için gereken

Detaylı

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi),

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi), ÖLÇME BİLGİSİ 2 DERS NOTLARI YER KONTROL NOKTALARI Genel Bilgi Bir alanın ve üzerindeki örtülerin harita veya planının yapılabilmesi için yeryüzünde konumu sabit ve koordinat değerleri belli bir takım

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE Ay 2016 2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE Hafta ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIMLAR EYLÜL 3 4 Sayılar ve İşlemler Çarpanlar

Detaylı

AKTİF KAYNAKLI YÜZEY DALGASI (MASW) YÖNTEMINDE FARKLI DOĞRUSAL DIZILIMLERIN SPEKTRAL ÇÖZÜNÜRLÜLÜĞÜ

AKTİF KAYNAKLI YÜZEY DALGASI (MASW) YÖNTEMINDE FARKLI DOĞRUSAL DIZILIMLERIN SPEKTRAL ÇÖZÜNÜRLÜLÜĞÜ AKTİF KAYNAKLI YÜZEY DALGASI (MASW) YÖNTEMINDE FARKLI DOĞRUSAL DIZILIMLERIN SPEKTRAL ÇÖZÜNÜRLÜLÜĞÜ M.Ö.Arısoy, İ.Akkaya ve Ü. Dikmen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Afet/Acil Durum İhbar Alma ve Yönetim Sistemi Modülü

Afet/Acil Durum İhbar Alma ve Yönetim Sistemi Modülü Afet/Acil Durum İhbar Alma ve Yönetim Sistemi Modülü AKOM modülü, çağrı merkezine 7/24 gelen afet ve acil durum çağrıları karşılayan ve alınan çağrıların türlerine göre değerlendirilerek sisteme aktarılmasını

Detaylı

HARİTACILIKTA MESLEKİ HESAPLAMALAR H. İNCE Y. TÜREN

HARİTACILIKTA MESLEKİ HESAPLAMALAR H. İNCE Y. TÜREN ISBN No : 978-975-374-205-4 Trakya Üniversitesi Yayın No : 183 HARİTACILIKTA MESLEKİ HESAPLAMALAR H. İNCE Y. TÜREN Meslek Yüksekokulları İçin HARİTACILIKTA MESLEKİ HESAPLAMALAR Doç. Dr. Hüseyin İNCE EDİRNE-2016

Detaylı

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI IM 566 LİMİT ANALİZ DÖNEM PROJESİ KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI HAZIRLAYAN Bahadır Alyavuz DERS SORUMLUSU Prof. Dr. Sinan Altın GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

PARALEL HESAPLAMA ÇAĞRI GİDER ENES BİLGİN

PARALEL HESAPLAMA ÇAĞRI GİDER ENES BİLGİN PARALEL HESAPLAMA ÇAĞRI GİDER 13011016 ENES BİLGİN - 13011004 Paralel Hesaplama Nedir? Paralel Hesaplamanın Avantajları Paralel Hesaplamanın Kullanım Alanları Paralel Hesaplama Yöntemleri, Donanım ve Yazılım

Detaylı

YGS GEOMETRİ DENEME 1

YGS GEOMETRİ DENEME 1 YGS GTİ 1 G 1) G ) şağıdaki adımlar takip edilerek geometrik çizim yapıl- bir üçgen mak isteniyor = = m() = 7 o = 9 cm, = 1 cm, m() = 90 olacak şekilde dik üçgeni çiziliyor = eşitliğini sağlayan Î [] noktası

Detaylı

BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI

BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI 36 İNCELEME - ARAŞTIRMA BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA YAPIMINDA STEREOGRAFİK ÇİFT PROJEKSİYONUN UYGULANIŞI Erdal KOÇAIC*^ ÖZET Büyük ölçekli harita yapımında G İ R İŞ uygulanabilen "Stereografik çift Stereografik

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

Uzaktan Algılama Uygulamaları

Uzaktan Algılama Uygulamaları Aksaray Üniversitesi Uzaktan Algılama Uygulamaları Doç.Dr. Semih EKERCİN Harita Mühendisliği Bölümü sekercin@aksaray.edu.tr 2010-2011 Bahar Yarıyılı Uzaktan Algılama Uygulamaları GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ

Detaylı

GRAFİK ÇİZİMİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR

GRAFİK ÇİZİMİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR Koyu uçlu bir kurşun kalem kullanın ve lütfen okunaklı yazın Bir hata yaptığınızda, lütfen yumuşak silgi kullanın ve hatanızı güzelce silin Değişkenlerin Belirlenmesi Bağımsız değişkenleri x eksenine,

Detaylı

Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (Netsurf Modü-

Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (Netsurf Modü- lü) Netcad 7.0 progamında Arazi Topoğrafyasının Gösterimi (Netsurf Modü- Netcad 7 yazılımı ilk çaıldığında ekrana ribbon tarzı menüler gelecektir. Menülerin tanırımları konu içinde örneklerle yapılacaktır.

Detaylı

Page 1. İz Düşüm Çeşitleri ve Metotları

Page 1. İz Düşüm Çeşitleri ve Metotları 4. İz Düşümler TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Kullandığımız bir çok eşya ve makineyi veya bunlara ait parçaların imal edilebilmesi için şekillerini ifade eden resimlerinin

Detaylı

BÖLÜM I MATEMATİK NEDİR? 13 1.1. Matematik Nedir? 14

BÖLÜM I MATEMATİK NEDİR? 13 1.1. Matematik Nedir? 14 İÇİNDEKİLER Önsöz. V BÖLÜM I MATEMATİK NEDİR? 13 1.1. Matematik Nedir? 14 BÖLÜM II KÜMELER 17 2.1.Küme Tanımı ve Özellikleri 18 2.2 Kümelerin Gösterimi 19 2.2.1 Venn Şeması Yöntemi 19 2.2.2 Liste Yöntemi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Doç.Dr.Mehmet MISIR-2013 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında

Detaylı

12.SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ

12.SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ .SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ A-TEST SAYILAR- TEMEL KAVRAMLAR A-TEST SAYILAR- POLİNOMLAR B-TEST POLİNOMLAR- PARALEL DOĞRULARDA VE ÜÇGENDE AÇILAR A- B TEST PARALEL

Detaylı

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YÖNETİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi 01/05/2018 Salı Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan Bu dersin amacı, bilgisayar bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 10-11. Nesneye Yönelik Sistem Tasarımı Haftanın Amacı Bilişim sistemleri geliştirmede nesneye yönelik sistem tasarımı

Detaylı

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II Şekil 1. Akışa bırakılan parçacıkların parçacık izlemeli hızölçer ile belirlenmiş cisim arkasındaki (iz bölgesi) yörüngeleri ve hızlarının zamana göre değişimi (renk skalası). Akış

Detaylı

KONTROL EDEN Bilal ERKEK Şube Müdürü

KONTROL EDEN Bilal ERKEK Şube Müdürü Sayfa : 1/5 Kurum - KuruluĢ Ġle SözleĢme Yapılması ve YaklaĢık Maliyet Hesabı UçuĢ Planlarının Yapılması UçuĢ Ġzinlerinin Alınması ve UçuĢ Koordinasyonunun Yapılması Görüntü Alım Sistemlerinin Hazırlanması

Detaylı