MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ"

Transkript

1 MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

2 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Günümüzde memeliler üç alt sınıfa ayrılır. Subclasis : Prototheri= Monotremata (Tek Delikliler) Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Subclasis : Eutheria: Plasentalia: Hakiki memeliler

3 Subclasis: Metatheria: Marsupialia Marsupalia (Grek; marsypion: Küçük çanta, cep)=keseliler Amerika da yaşayan birkaç form hariç tutulursa, bu hayvanların tümü Avustralya için karakteristiktirler. Çoğunda yavrularını taşımaya yarayan ve Marsupium denen bir kese mevcuttur. Yavru bu kese içinde taşınır. Keseli hayvanlar, vivipar olmalarına karşılık, hamilelik süreleri çok kısa (12-28 gün) sürmektedir. Örneğin; Opassum da bu süre gündür. Bu nedenle yavru tam olarak gelişmemiş olarak doğar (Altricial birey).

4 Subclasis: Metatheria: Marsupialia En büyük yaşayan keseli Kızıl dev kanguru 1,8 m boya ve 90 kg ağırlığa ulaşır. En küçük temsilcileri Yassı kafalı keseli fare 5 cm uzunluğa ve 5 gram ağırlığındadır. Ancak soyu tükenmiş olan çok daha büyük keseli türleri de olduğu da bilinmektedir (örn: Diprotodon). Birçok keseli türü eteneli (plesantalı) türlere benzemekte ve konvergens çeşitlenmenin mükemmel örneklerini sunmaktadır. Örneğin soyu tükenmiş Tazmanya kurdu bildiğimiz eteneli kurda çok benzemektedir. Keseli köstebek, bildiğimiz eteneli köstebeğe benzer bir vücut yapısı ve yaşam şekli geliştirerek aynı habitatı ve nişi ele geçirmiştir. Keseli sıçangiller 'de yine eteneli kemirgenlere benzer vücut yapısı ile sıçan ve fare gibi habitatlara yerleşmiştir. Bir keseli familyası olan Uçar kuskusgiller'in geliştirdiği uçma membranı ve süzülme yöntemleri, eteneli bir familya olan Uçar makigiller veya Uçar sincapçıklar'daki gibidir. Ama bu familyalarda bu adaptasyonlar birbirlerinden bağımsız şekilde gelişmiştir. Kangurugillerin beslenmesi ve sindirim sistemi eteneli Çift toynaklılara benzemektedir. Birden fazla mideye sahiptirler ve hatta bazen geviş getirirler.

5 Subclasis: Metatheria: Marsupialia Keseliler Bandicotlar hariç, plesantalı olmayan memelilerdir. Bandicootlarda ise uterusun bir tabakasının şekil değiştirmesiyle plasentaya benzer bir yapı şekillenir. Bu yapı annenin dolaşımı ile yavrunun dolaşımının kısmen karışmasına imkan verir (Eutheria da ki plasentaya benzer bir şekilde ) Bu nedenle gestasyon (hamilelik) çok kısadır, en fazla 1 ay kadar sürer. Doğum hızla gerçekleşir, yavru çoğunlukla çok küçük (Macropus giganteus yavrusu annesinin % den küçüktür-bu 68 kg bir kadının 22 gr bebek doğurmasıyla eşdeğerdir) ve çıplak olarak doğar.

6 Subclasis: Metatheria: Marsupialia Yeni doğan yavruda göz ve dış kulak kapalıdır. Ancak üyeler vardır. Yavrular doğduktan sonra göremedikleri halde ana karnındaki keseye doğru gider ve keseye yerleşir. Gelişme bu kese içinde tamamlanır. Annenin memeleri bu keseye açılır ve keselerdeki kasların kontraksiyonu ile süt yavruların ağızlarına sağılmaktadır. Örn; Macropus rufus (Kızıl Kanguru) yavrusu doğumdan dakikalar sonra keseye ulaşır, ort. 235 gün sonra keseden bağımsız olarak dışarı çıkabilir hale gelir. Ancak sütten kesilmesi bir yılı geçer.

7 Subclasis: Metatheria: Marsupialia Gelişmemiş (Altricial ) yavru doğurmak bir dezavantaj gibi görünse de, çoğu bilim insanına göre; AVANTAJDIR. Özellikle, annenin yaşadığı çevrede esnekliğini kısıtlayacak bir kilo almanın ve hacim değişikliğinin gerçekleşmemesi, Hamilelik nedeniyle annenin hareketlerinin kısıtlanmaması, Hamileliğin sonlanması durumunda, çok hızlı bir şekilde yeni bir hamileliğe fırsat sağlanması, Annenin hamilelik döneminde ekstradan enerjiye fazlaca ihtiyaç duymaması Annenin metabolik değişimlerinin sarsıcı olamaması Başlıca avantajlardır.

8 Subclasis: Metatheria: Marsupialia Bazen, Örn; Doğunun Gri Kangurusu (Macropus giganteus) bir yavru doğurduktan kısa bir süre sonra tekrar çiftleşebilecek bir duruma gelebilir. Başarılı bir çiftleşme sonucunda tekrar hamile kalırsa (yumurta döllenirse), zigot uterus içinde diapoza (bölünme ve gelişme durur) alınabilir. Doğan yavru emzikli dönemin ortalarına gelince zigotun gelişmesi tekrar başlar ve doğum gerçekleşir. Bu yavru da kesedeki yerini alınca, anne tekrar çiftleşip hamile kalırsa, yine zigot diapoza alınabilir. Böylelikle, bir periyotta bir anne 3 adet yavruyu taşıyor olabilir. Bu sayede; üç yavrunun anneye getirdiği yükün tek bir yavrudan daha fazla olduğu söylenemez.

9 Subclasis: Metatheria: Marsupialia

10 Subclasis: Metatheria: Marsupialia Bazı keselilerin sabit bir kesesi varken, bazılarında sadece gebelik zamanında gelişir. Keseli sıçangiller gibi bazılarının ise tam gelişkin bir kesesi yoktur, ve yavrularını karınlarında bulunan bir deri buruşukluğuna veya postun arasına saklarlar. Kesenin yapısında da farklar vardır: Zıplayarak ilerleyen Kangurugiller'de kesenin girişi öndedir. Dört ayak üzerinde yürüyen veya ağaçlara tırmanan türlerde ise kesenin girişi arkadadır.

11 Subclasis: Metatheria: Marsupialia Keseliler ön azı dişlerinden biri olan süt dişi sonradan düşerek yerine kalıcı diş çıkar. Geri kalan dişlerde hiç değişme olmaz. Kalça kemerinde, bir çift epipubis kemiği vardır. Dişilerde bir çift vajina, bir çift uterus ve bir çift ovidukt bulunur.

12 METATHERIA DA BOŞALTIM SİSTEMİ Primitif metanefroz tipte böbrek bulunmasına rağmen, böbrek havuzcukları plasentalılara göre daha dardır. Böbrekler tam metanefroz İdrar kanalları daha geniş İdrar kesesi çok büyük ve esnektir.

13 METATHERIA DA ÜREME SİSTEMİ Primitif yapıya uygundur. Ancak bazı küçük farlılıklar vardır. Yavru doğduğunda çok küçüktür ve bir süreliğine kese içerisinde kalır. Bu sırada annenin memeleriyle bağlantısını sürdürür. Tamamen erginleşinceye kadar dışarı çıkamaz.

14 METATHERIA DA ÜREME SİSTEMİ Primitif yapıya uygundur. Ancak bazı küçük farlılıklar vardır.

15

16 METATHERIA DA ÜREME SİSTEMİ

17 METATHERIA DA ÜREME SİSTEMİ

18 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo Familia : Didelphimorphia (Yeni Dünya Keseli Sıçanları) Opossumlar MONOTİPİK : Didelphidae (Keseli Sincaplar-Sıçanlar) 15 cins 61 türü vardır.

19 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar)

20 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar) Yeni Dünya Kıtasında (Amerika) Güneydoğu Kanada dan Güney Amerika kıtasına kadar yayılmışlardır. Çoğu tür dar alanlarda lokal olmasına karşın, Virginia Opossum u (Didelphis virginiana: Yaygın Keseli Sıçan) kıta Amerika sı ve Kanada da geniş bir yayılışa sahiptir. Opossumların insan eliyle Antil adalarına yayılmış türleri de vardır. Virginia Opossum u ormanlarda, çayırlarda ve çöllerde yaşamaktadır. Diğer türler ise tropikal ve subtropikal ormanlarda, çayırlarda ve yarı çöl habitatlarda yaşamaktadır.

21 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar)

22 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar)

23 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar) Omnivor beslenirler. Böcekler, kemirgenler, kuşlar ve solucan salyangoz gibi omurgasızların yanında, meyve, tohum, yumru ve kökler ile de beslenebilirler. Çöl türlerinin (Didelphis virginiana vb) akrepleri, zehirli yılanları, sucul olanların (Chironectes minimus) tatlı su balıklarını avlayıp yedikleri bilinmektedir. Bazılarının kuyruklarında yağ biriktirdikleri bilinmektedir.

24 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar)

25 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar) Küçük veya orta boy karasal hayvanlar olarak bilinirler. Erkekler dişilerden daha büyüktür. Bacakları kısa (çoğunlukla ön bacak arka bacaktan da kısa), fakat güçlüdür. Kuyruk gelişmiş ve çoğunlukla denge ve sarılma için kullanılır. Kuyruk uz. Baş+Gövde uz. En küçük türünde; kuyruk 9-18cm, ağırlık kg. En büyük türünde; kuyruk 32-50cm, ağırlık 2-5 kg.

26

27 Caluromys philander

28 Lestodelphys halli

29

30 Chironectes minimus

31

32 Marmosa rubra Marmosa mexicana

33 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar) Marmosa mexicana

34 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar) Didelphis marsupialis

35 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar)

36 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar)

37

38 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar) Philander opossum

39 Ordo: Didelphimorphia (Keseli sıçanlar) Monodelphis kunsi

40 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo Familia : Paucituberculata (Sivri burunlu opossumlar) MONOTİPİK : Caenolestidae 2 cinse ait 5 türü vardır.

41 Ordo:Paucituberculata (Sivri burunlu opossumlar) Güney Amerika nın batısında Ekvador, Kolombiya, Venezuella, Peru ve Şili de yayılış gösterirler. Kıyıya çok yakın izole alanlardan, yükseklere kadar yoğun vejatasyonlu, sık çayır ve ormanlar ile alpin zona kadar çeşitli habitatlarda bulunabilirler (rakım m). Coğrafik dağılım alanlarında; omurgasızların bol olduğu her türlü habitatta yayıldıkları düşünülmektedir.

42

43 Ordo:Paucituberculata (Sivri burunlu opossumlar) Omnivor beslenirler, nokturnal yaşarlar. Böcekler, larvalar gibi omurgasızların yanında, küçük meyve, tohum ve yüzeysel kökler ile de beslenebilirler. Fare boyutunda karasal hayvanlar olarak bilinirler. Erkekler dişilerden daha büyüktür (Dişi gr, erkek gr). Bacakları kısa, fakat güçlüdür. Gelişmiş pençe var Kuyruk uz=baş+gövde uz (en çok 15+15=30 cm).

44 Ordo:Paucituberculata (Sivri burunlu opossumlar)

45 Ordo:Paucituberculata (Sivri burunlu opossumlar) Caenolestes fuliginosus Rhyncholestes raphanurus

46 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo Familia : Microbiotheria MONOTİPİK : Microbiotheriidae 1 cinse ait 1 türü vardır.

47 Ordo:Microbiotheria Güney Amerika da Arjantin ve Şili de yayılış gösterirler. Yoğun ve nemli ormanlar ve çalılar arasında yaşarlar. Dağ formu olmaları nedeniyle dağ fareleri olarak ta bilinirler (rakım m) Kuyruğun proksimalinde yağ depolayabilirler. Kuyruk denge ve sarılma için kullanılabilir.

48

49 Ordo:Microbiotheria Omnivor beslenirler, yarı-nokturnal yaşarlar. Böcekler, sinekler gibi omurgasızların yanında, küçük kertenkele ve küçük meyveler ile de beslenebilirler. Fare boyutunda karasal hayvanlar olarak bilinirler. Erkekler dişilerden daha büyüktür (Dişi gr, erkek gr). Bacakları kısa, fakat güçlüdür. Kuyruk uz=baş+gövde uz (en çok 13+13=26 cm).

50 Ordo:Microbiotheria

51 Ordo:Microbiotheria Dromiciops gliroides

52 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo Keselileri) : Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor 3 Familya, 23 cinse ait 71 türü vardır.

53 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri) Avustralya ve yakın adalarda, Tazmanya, Yeni Gine ve Pasifik Adalarında yayılış gösterirler. Çok kurak çölümsü habitatlardan, dağların zirvelerine kadar, orman ve çayırlıklarda da yayıldıkları bilinir (rakım m) Kuyruğun proksimalinde yağ depolayabilirler. Kuyruk denge ve sarılma için kullanılabilir.

54

55

56 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

57

58 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri) Karnivor beslenirler. Böcekler gibi omurgasızların yanında, kertenkele, zehirli yılan ve kemirgenler ile de beslenirler. Çeşitli boyutlarda olabilirler (28 gr-30 kg). Erkekler dişilerden daha büyüktür Bacakları kısa, fakat güçlüdür. Güçlü pençeler bulunur Total boy 5 cm-130 cm arasında değişir.

59 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

60 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri) Phascogale tapoatafa

61 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

62 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

63 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

64 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

65 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri) Dasycercus cristicauda

66 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri) Dasyurus geoffroii

67 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

68 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

69 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

70 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

71 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

72 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

73 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

74 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

75 Ordo:Dasyuromorphia (Avustralya Karnivor Keselileri)

76 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Peramelemorphia (Bandicotlar) 3 familya 8 cinse ait 21 türü vardır.

77 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar) Avustralya, Yeni Gine ve Tazmanya adalarında yayılış gösterirler. Kurak habitatlar, kurakçıl ormanlarda ve yağmur ormanlarında yaşarlar. (rakım m) Tavşan boyutunda karasal hayvanlar olarak bilinirler (150 gr-4.8 kg, 15 cm-60 cm). Erkekler dişilerden daha büyüktür. Bacakları kısa, fakat güçlüdür. Toprağı iyi kazarlar. 1. ve 5. parmaklarda indirgenme söz konusudur. Kuyruk uzunluğu değişkendir.

78 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

79

80 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar) Karnivor beslenirler. Böcekler, larvalar gibi omurgasızların yanında, küçük kertenkele ve küçük memeliler ile de beslenebilirler. Toprağı kazarak, karıncalar ve larvalarını, ağaç yaprakları arasında dolaşan zehirli örümcek ve böcekleri de yedikleri bilinmektedir. Plasenta vardır ancak, tam gelişmiş değildir. Yine de yavru ve annenin kan dolaşımı kısmen karışır.

81 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

82 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

83 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

84 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

85 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

86 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

87 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

88 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

89 Ordo: Peramelemorphia (Bandicotlar)

90 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo Familia : Notoryctemorphia MONOTİPİK : Notoryctidae (Keseli Moller) 1 Familya 1 cinse ait 2 türü vardır.

91 Ordo : Notoryctemorphia Doğu Avustralya da yayılış gösterirler. Kurak, kumlu ve sıcak habitatlarda yaşarlar (rakım m) Silindirik ve esnek vücut yapısı, kısa arka bacaklar, pençeli ön üyeler ve küçücük göz açıklığıyla karakterizedirler. Toprağı kazarak tüneller açarlar. Kuyruk çok kısadır.

92

93 Ordo : Notoryctemorphia Omnivor beslenirler. Kabuklu böcekler, larvalar, karınca ve termitler gibi omurgasızların yanında, küçük kertenkele ve tohum ve meyveler ile de beslenebilirler cm boyunda ve gr ağırlığındadırlar. Erkekler dişilerden daha büyüktür. Bacakları kısa, ön üyelerde birleşmiş parmaklardan oluşan pençeler bulunur. Kuyruk uz<(baş+gövde Uz)/5.

94 Ordo : Notoryctemorphia

95 Ordo : Notoryctemorphia

96 Ordo : Notoryctemorphia Notoryctes typhlops

97 Ordo : Notoryctemorphia Notoryctes typhlops

98 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Diprotodontia (İki ön dişliler) 10 familya 40 cinse ait 131 türü vardır.

99 Ordo : Diprotodontia Avustralya, Yeni Gine ve Endonezya nın bir kısmında yayılış gösterirler. Kurak habitatlardan nemli habitatlara kadar çok çeşitli ortamlara adapte olmuşlardır (rakım m) Kuyruk vücudun arka ayaklar üzerinde dik tutulmasından, yağ depolamaya kadar çeşitli fonksiyonlara sahiptir.

100 Ordo : Diprotodontia İki ön dişlilerin ortak özellikleri; ayak kemiklerinde ve isimlerinden de anlaşıldığı gibi dişlerinde bulunmaktadır. Alt çenelerinde iki ön dişleri diğerlerinden büyük olur. Üst çenelerinde altı adet kesme dişi olur (Vombatgiller hariç). Diğer ortak özellikleri, arka ayaklarının ikinci ve üçüncü parmaklarının birleşik olmasıdır.

101 Ordo : Diprotodontia

102 Ordo : Diprotodontia Dişi

103 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Diprotodontia (Koala, Vombat, Possum, Walabi ve Kangurular) Familya : Phascolarctidae (Koalalar) MONOTİPİK 1 cinse ait 1 türü vardır

104 Familya : Phascolarctidae (Koalalar)

105 Familya : Phascolarctidae (Koalalar)

106 Familya : Phascolarctidae (Koalalar)

107 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Diprotodontia (Koala, Vombat, Possum, Walabi ve Kangurular) Familya : Vombatidae (Vombatlar) 2 cinse ait 3 türü vardır

108

109 Familya : Vombatidae (Vombatlar)

110 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Diprotodontia (Koala, Vombat, Possum, Walabi ve Kangurular) Familya : Phalangeridae (Possumlar) 6 cinse ait 26 türü vardır

111

112 Familya : Phalangeridae (Possumlar)

113 Familya : Phalangeridae (Possumlar)

114 MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Diprotodontia (Koala, Vombat, Possum, Walabi ve Kangurular) Familya : Macropodidae (Walabi ve Kangurular) 11 cinse ait 62 türü vardır

115

116 Ordo : Diprotodontia Avustralya'da, doğada çift toynaklıların doldurduğu yeri (niş) kangurugiller doldurur. Hatta sindirim sistemleri bile onlarınki gibi, özel mikroorganizmaların yardımı ile zor sindirilen bitkileri, bölünmüş mide odalarında sindirmeye yönelik gelişmiştir. Bazen geviş getirirler. Bu iyi gelişmiş sindirim sistemi verimsiz bölgelerde de yaşayabilmelerini sağlar.

117 Ordo : Diprotodontia Dişi kanguruların, içinde dört memeleri olan iyi gelişmiş bir keseleri vardır. Dişi sadece tek bir yavru doğurur (çok nadir 2). Bütün keselilerde olduğu gibi kangurugillerde de gebelik kısa sürer (20 ila 40 gün) ve yavrular henüz fazla gelişmemiş şekilde doğar. Yavru doğumda ancak 2 cm büyüklükte ve 1 gram ağırlıkta olur. Yavru kendi kendine kesenin içine tırmanır, bir memeye asılır ve memeyi 2-3 ay boyunca ağzından bırakmaz. Yaklaşık 6 ay sonra ilk kez keseden dışarı çıkar. 8 aylık olunca artık keseye sığmıyacak kadar büyümüş olur. Bundan sonra süt emebilmek için artık kafasını kesenin içine sokması gerekir, çünkü kanguru yavruları 1 yaşına varana kadar süt ile beslenir.

118 Familya : Macropodidae (Walabi ve Kangurular)

119

120 Familya : Macropodidae (Walabi ve Kangurular)

121 Familya : Macropodidae (Walabi ve Kangurular)

122 Familya : Macropodidae (Walabi ve Kangurular)

123 Familya : Macropodidae (Walabi ve Kangurular)

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Metatheria: Marsupialia: Keseli Memeliler Ordo : Diprotodontia (İki ön dişliler) 10

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Günümüzde memeliler üç alt sınıfa ayrılır. Subclasis : Prototheri= Monotremata (Tek Delikliler)

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERDE BOŞALTIM SİSTEMİ Memeliler homoithermal ve endotermik fizyolojileri nedeniyle, poiklothermal ve ekzotermik omurgalılara oranla daha

Detaylı

Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya

Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya keselileri) Takım:Dasyuromorphia(Yırtıcı keseliler) Familyalar:

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERDE SİNDİRİM SİSTEMİ Memeliler homoithermal ve endotermik fizyolojileri nedeniyle, poiklothermal ve ekzotermik omurgalılara oranla daha

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

AYI (Ursus arctos) SAYIMI

AYI (Ursus arctos) SAYIMI AYI (Ursus arctos) SAYIMI Artvin, Şavşat, Meydancık 22-24 Mayıs 2013 T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü, Artvin Şube Müdürlüğü Telefon :

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN MORFOLOJİLERİ Memeliler yaşadıkları çok çeşitli habitatlar ve fizyolojilerine uygun olarak çeşitli morfolojik adaptasyonlara sahiptirler.

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ Memeli sınıfı omurgalıların en en gelişmiş sınıfı kabul edilir. Günümüzde yaklaşık 6000 kadar türle temsil edilmektedir. Yavrularını beslemek üzere,

Detaylı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.) Göbek Kordonu 2.) Fetus ve Fetal Dolaşım Fizyolojisi 3.) Fetusun Aylara Göre Gelişimi Slayt No: 10 2 7.) FETUS Üçüncü gebelik

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 ADIM ADIM YGS LYS 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 EMBRİYONUN DIŞINDA YER ALAN ZARLAR Zigotun gelişmesi ardından oluşan embriyo; sürüngen, kuş ve memelilerde

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Eutheria: Plasentalia: Hakiki memeliler Subclasis : Eutheria: Plasentalia Bu gruptaki

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT Dünyamızda milyonlarca tür canlının yaşadığı tahmin edilmektedir. Bunlar kedi, köpek, aslan, yılan, böcek, kuş gibi hayvanlar, elma, meşe, erik,

Detaylı

BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1

BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1 BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1 KAYNAKÇA 2 YAYILMA (DİSPERSİYAL) Bir yerde duran türler bile yayılma eğilimine sahiptirler. Bireyler ya yetişkin olarak ya da yumurta ve tohum olarak yeni yerleri giderler ve yerleşirler.

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ ŞAŞIRTICI BİLGİLER En büyük memeli Balaenoptera musculus ta sindirim borusunun uzunluğu 250-300 m yi bulabilirken, en küçük memeli Craseonycteris

Detaylı

PRİMATLAR. Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL

PRİMATLAR. Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL PRİMATLAR Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL B-PRİMATLAR Primat terimi ilk olarak Linneaus tarafından memeli hayvanların birincileri anlamında kullanılmıştır. Primat takımı, vücutlarında omurga bulunan plesantalı

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı korunması gerekir.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

ANADOLU YABAN KOYUNU

ANADOLU YABAN KOYUNU ANADOLUʼNUN ÖZGÜN HAYVANLARI Cevat Sipahi* ANADOLU YABAN KOYUNU (Ovis gmelinii anatolica) Anadolu Yaban Koyunu, dünyadaki 5 yaban koyunu türünden biri olan Asya Muflonu nun (Ovis gmelinii) 15 alt türünden

Detaylı

Sınıf: Mamalia (Memeliler) Sınıf: Mamalia (Memeliler) Regnum (Alem ): Animalia (Hayvanlar) Phylum (Şube): Chordata (Sırtipliler) memeliler.

Sınıf: Mamalia (Memeliler) Sınıf: Mamalia (Memeliler) Regnum (Alem ): Animalia (Hayvanlar) Phylum (Şube): Chordata (Sırtipliler) memeliler. Regnum (Alem ): Animalia (Hayvanlar) Phylum (Şube): Chordata (Sırtipliler) Subphylum (Alt şube): Vertebrata (Omurgalılar) Sınıf (Classis): Cylostomata (Yuvarlak ağızlılar) Sınıf (Classis): Chondricthyes

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR

EVRİM VE FOSİL KANITLAR EVRİM VE FOSİL KANITLAR http://www.eplantscience.com/index/general_zoology/images/images22/fig002.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği OMURGALILAR http://www.senescence.info/vertebrates.jpg

Detaylı

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır.

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. DERS :BİYOLOJİ KONU : CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI DEVAM EDİYORUZ... B: PROTİSTA ALEMİ *Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. *Pratista alemindeki

Detaylı

Hayvanlarda Üreme; İç Döllenme ve Dış Döllenme

Hayvanlarda Üreme; İç Döllenme ve Dış Döllenme Hayvanlarda Üreme; İç Döllenme ve Dış Döllenme Hayvanlarda üreme, omurgalı hayvanlarda üreme olarak ele alınmaktadır. Omurgalı hayvanların tamamı ayrı eşeyl olarak çoğalmaktadır. Üreme ve çoğalmalarında

Detaylı

Erkek, dişiden hamile kalır. Ne hayvan ama değil mi! Erkek denizatı, kesesindeki minik yumurtalara gözü gibi bakar. Bu arada yumurtaların yanına

Erkek, dişiden hamile kalır. Ne hayvan ama değil mi! Erkek denizatı, kesesindeki minik yumurtalara gözü gibi bakar. Bu arada yumurtaların yanına Denizatı Masallardan çıkıp gelmiş adeta. Hayallerde yaratılmış bir hayvan. Sanki bir gün birisinin canı bir resim çizmek istemiş de oturup düşünmüş: Hmmmm... Bugün sualtında yaşayan bir at mı çizsem? Yele

Detaylı

Soru 5) Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar hayvanı barınaklarında düşük nem seviyesinden kaynaklanan bir durum değildir?

Soru 5) Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar hayvanı barınaklarında düşük nem seviyesinden kaynaklanan bir durum değildir? Soru 1) Aşağıdaki İfadelerden hangisi laboratuvar hayvanı barınakları için doğru değildir? a) Hayvanları dış etkenlerden korur b) Hayvanların doğal davranışlarını sergileyebilmelerine izin verir c) Hayvanlar

Detaylı

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir.

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir. BÜYÜME VE GELİŞME Zigot ile başlayıp yeni bir birey oluşması ile sonlanan olayların tamamına gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, segmentasyon (bölünme), gastrula (hücre göçü),farklılaşma ve organogenez

Detaylı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 8.Hafta ( 03-07 / 11 / 2014 ) FETUS FİZYOLOJİSİ 1.Embriyonun Gelişmesi 1.) Plasenta 2.) Amnion Kesesi ve Amnion Sıvısı Slayt No: 9 1.) EMBRİYONUN GELİŞMESİ

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ VE GÖBEK KORDONU Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa Dünyanın En İlginç Hayvanları En ilginç hayvanlar 1-Balon Balığı Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa 1 / 14 yumuşak Çin kültüründe dokularıyla

Detaylı

Sarcophilus harrisii (TAZMANYA CANAVARI)

Sarcophilus harrisii (TAZMANYA CANAVARI) T.C AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ MEMELİ BİYOLOJİSİ Sarcophilus harrisii (TAZMANYA CANAVARI) DERSİN SORUMLUSU:MUSTAFA YAVUZ HAZIRLAYAN:RASİM SEVİM MAYIS-2011 GENEL ÖZELLİKLERİ Sarcophilus

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR BAŞLICA BELİRTİLER; Sancı Kanama (lekelenme) Su gelmesi UYARI; Kanama az veya çok fark etmeksizin gebelikte en önemli durumlardan

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) Vücut prosoma ve opisthosomadan oluşmuştur. Cephalothorax bölümü kısadır. Abdomen ise bazı türlerde mesosoma ve metasoma olarak ikiye ayrılmış (akrep), bazı türlerde

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI III. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Köprülü Kanyon Milli Parkının Kısa Tanıtımı Gerçekleştirilen Envanter Çalışmaları Belirlenen Orman Fonksiyonları Üretim Ekolojik Sosyal

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-01 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2018-2019 Güz Canlıların ve habitatların çeşitliliğine karşın tüm ekosistemlere ve ekosistemlerin bileşenlerinin

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

DENEY HAYVANLARININ BESLENMESİ

DENEY HAYVANLARININ BESLENMESİ DENEY HAYVANLARININ BESLENMESİ Deney hayvanlarının büyüme, üreme ve uzun ömürlülük gibi genetik özelliklere ulaşabilmesi patojenlere ve diğer çevresel şartlara karşı koyma yetenekleri doğrudan beslenmenin

Detaylı

HAYVANLARDA ÜREME Tüm canlılar nesillerini devam ettirebilmek için eşeyli veya eşeysiz şekilde üreme yaparlar. Hayvanlar aleminde üreme olaylarında

HAYVANLARDA ÜREME Tüm canlılar nesillerini devam ettirebilmek için eşeyli veya eşeysiz şekilde üreme yaparlar. Hayvanlar aleminde üreme olaylarında ÜREME SİSTEMİ HAYVANLARDA ÜREME Tüm canlılar nesillerini devam ettirebilmek için eşeyli veya eşeysiz şekilde üreme yaparlar. Hayvanlar aleminde üreme olaylarında türe özgü eşleşme davranışları görülür.

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :20117910/170.05.01 Konu :Su Kaplumbağaları İthalatı 25.11.2014 / 4145467 DAĞITIM İlgi :10.10.2011 tarihli ve 6051 sayılı yazımız. İlgide

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ Eğitim Öğretim Yılı. Etkinlik Havuzu MAYIS VE HAZİRAN AYI +3 YAŞ

ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ Eğitim Öğretim Yılı. Etkinlik Havuzu MAYIS VE HAZİRAN AYI +3 YAŞ ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ 2016 2017 Eğitim Öğretim Yılı Etkinlik Havuzu MAYIS VE HAZİRAN AYI +3 YAŞ AYIN TEMASI Trafik Haftası Anneler Günü 19 Mayıs Müzeler Haftası Yaz Mevsimi Engelliler Haftası 19

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

1. SINIF 2. Dönem Günlük Ödevler HAFTA-1

1. SINIF 2. Dönem Günlük Ödevler HAFTA-1 .com 1. SINIF 2. önem Günlük Ödevler HAFTA-1 Facebook Grubumuzun Adı : Sınıf Öğretmenleri Etkinlik Paylaşım Grubu Facebook Grubumuza Bekliyoruz! Aşağıdaki linki tıklayıp katılabilirsiniz. https://www.facebook.com/groups/240819559676490/?fref=ts

Detaylı

BUYUME VE GELISME. Yrd. Doc. Dr. Selcuk AKPINAR

BUYUME VE GELISME. Yrd. Doc. Dr. Selcuk AKPINAR BUYUME VE GELISME Yrd. Doc. Dr. Selcuk AKPINAR BUYUME VE GELISME Cocukluk cagi dollenme ile baslar ve ergenligin tamamlanmasina kadar devam eder. Diger butun canlilara kiyasla insanda cocukluk cagi cok

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

B N B MAYMUNU. Mustafa ŞEN Ders Sorumlusu:Yrd. Doç. Mustafa YAVUZ

B N B MAYMUNU. Mustafa ŞEN Ders Sorumlusu:Yrd. Doç. Mustafa YAVUZ B N B MAYMUNU Mustafa ŞEN 20080302060 Ders Sorumlusu:Yrd. Doç. Mustafa YAVUZ SİSTEMATİK Üst alem:eukaryota Alem:Animalia Şube:Chordata Sınıf:Mammalia Takım:Primates Alt takım: Prosimii Alt takım: Anthropoidea

Detaylı

GİRİŞ PROF.DR. NURSEL GÜL

GİRİŞ PROF.DR. NURSEL GÜL MEMELİLERDE GELİŞİM GİRİŞ Memelilere örnek olarak insanın embriyonik gelişimi ele alınacaktır. Memelilerin yumurtaları alesital tiptedir, yani vitellüsü yok denecek kadar azdır. Ancak yumurtada eşit olarak

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER Amphioxus (Branchiostoma lanceolatum): Derin olmayan tuzlu sularda, kumda kazdıkları oyuklarda yaşar. Omurga ya da kafa bulunmaz. Çiftleşme mevsiminde bu oyuklardan

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 1) Topraktaki azotlu bileşik miktarını, I. Denitrifikasyon bakteri sayısındaki artış II. Saprofit bakterilerce gerçekleşen çürüme III. Şimşek ve yıldırım olaylarındaki artış

Detaylı

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır.

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır. Büyük İklim Tipleri Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi Hisar Okulları İçindekiler Büyük İklim Tipleri... 3 Ekvatoral İklim... 3 Görüldüğü Bölgeler... 3 Endonezya:... 4 Kongo:... 4 Tropikal İklim:...

Detaylı

F A N E R O Z O Y İ K

F A N E R O Z O Y İ K (EONS) ZAMANLAR (ERAS) F A N E R O Z O Y İ K PALEOZOYİK MESOZOYİK SENOZOYİK 542 my 251 my 65.5 my 0 www.fusunalkaya.net KUVATERNER NEOJEN PALEOJEN HOLOSEN PLEYİSTOSEN PLİYOSEN MİYOSEN OLİGOSEN EOSEN PALEOSEN

Detaylı

BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1

BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1 BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1 KAYNAKÇA 2 Türleşme, Farklılaşma ve Yok Olma Bu bölümde; Yeni tür nasıl oluşur? Tür nasıl farklılaşır? Tür niçin yok olur? incelenecektir 3 Türleşme, Farklılaşma ve Yok Olma from

Detaylı

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR ILIMAN KUŞAK GÖLLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN TABAKALAŞMA VE KARIŞMA Ilıman veya subtropikal bölgelerde 20 metreden derin ve büyük göllerde mevsimsel sıcaklık

Detaylı

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler.

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler. Solucanlar Bu gruba dâhil olan canlılar yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Yassı solucanlar Yumuşak, ince ve yassı bir vücut yapıları vardır. Serbest

Detaylı

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Yasemen YANAR Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Tarih boyunca medeniyetler

Detaylı

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir hücrede oksijenli solunum, protein sentezi, fotosentez olaylarının tümünün gerçekleşebilmesi için, bu hücrede; I. ribozom, II. kloroplast, III. mitokondri,

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler BASİTFEN.COM 2.ÜNİTE CANLILAR DÜNYASI Doğada var olan milyonlarca canlı çeşidi bilim insanları tarafından benzer özellikleri dikkate alınarak gruplandırılmıştır. BÖLÜMLER Canlılar Dünyası ünitesinde öğreneceklerimiz;

Detaylı

İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU SERÇELER SINIFI. Ağaç Evler Konusu İle İlgili Neler Biliyoruz?

İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU SERÇELER SINIFI. Ağaç Evler Konusu İle İlgili Neler Biliyoruz? Ağaç Evler Konusu İle İlgili Neler Biliyoruz? Çınar K.: Ağaçların içinde hayvanların yaşadığını Melis Ö.: Sincapların ağaçların içinde yaşadığını Beray B.: Ağaçların üstünde hayvanların yaşadığını Can

Detaylı

Bunları Biliyor musunuz? MİTOZ

Bunları Biliyor musunuz? MİTOZ MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir.

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir. Embriyoloji, genel anlamıyla canlıların oluşmasını ve gelişmesini inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan ve memeli hayvanların doğumdan önceki, kanatlı hayvanların ise kuluçka dönemindeki hayatını inceler.

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı

Yılanlar duyamaz. Kirpiler suda batmaz. Sineklerin 5 tane gözü vardır. Develerin 3 tane kaşı vardır. Bir sineğin hızı saatte 8 km dir.

Yılanlar duyamaz. Kirpiler suda batmaz. Sineklerin 5 tane gözü vardır. Develerin 3 tane kaşı vardır. Bir sineğin hızı saatte 8 km dir. Yılanlar duyamaz. Kirpiler suda batmaz. Sineklerin 5 tane gözü vardır. Develerin 3 tane kaşı vardır. Bir sineğin hızı saatte 8 km dir. Istakozların kanı mavi renktedir. Kelebekler ayaklarıyla tat alırlar.

Detaylı

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) 1.) 2.)Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar 3.) 4.) Slayt No: 24 4 Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar Doğum Sonu Dönemde

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER Depolarda, ambar zararlısı böceklerden başka, Akarlar,

Detaylı

GAİTADA PARAZİT ARAŞTIRMASI

GAİTADA PARAZİT ARAŞTIRMASI GAİTADA PARAZİT ARAŞTIRMASI Kullanım amacı: Gaitada parazit yumurtası bulunup bulunmadığının araştırılması amacıyla kullanılır. Genel bilgiler: Parazit enfeksiyonu, enfeksiyon yapabilecek aşamadaki bir

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6.ÜNİTE : CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM KONU ÖZETİ

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6.ÜNİTE : CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM KONU ÖZETİ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6.ÜNİTE : CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM KONU ÖZETİ KONULAR A.CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI B. YAŞADIĞIMIZ ÇEVRE A. CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Canlılar Nasıl Sınıflandırılır?

Detaylı

Türkiye de bir ilk: Mersin ilinde omurgalı fosili Metaxytherium (Deniz İneği) bulgusu

Türkiye de bir ilk: Mersin ilinde omurgalı fosili Metaxytherium (Deniz İneği) bulgusu Türkiye de bir ilk: Mersin ilinde omurgalı fosili Metaxytherium (Deniz İneği) bulgusu Emekli memur Mehmet Demirci kara avcılığı yaparken, bir ı kaya bloğu içinde omurga parçaları görmüş ve fotoğrafını

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

Kısa İçerik. KISIM I Omurgalıların Çeşitliliği, Fonksiyonu ve Evrimi 1. KISIM II Amniyonsuz Omurgalılar: Balıklar ve Amfibiler 71

Kısa İçerik. KISIM I Omurgalıların Çeşitliliği, Fonksiyonu ve Evrimi 1. KISIM II Amniyonsuz Omurgalılar: Balıklar ve Amfibiler 71 Kısa İçerik KISIM I Omurgalıların Çeşitliliği, Fonksiyonu ve Evrimi 1 1 Omurgalıların Çeşitliliği, Sınıflandırılması ve Evrimi 2 2 Omurgalı İlişkileri ve Temel Yapıları 19 3 İlkin Omurgalılar: Çenesiz

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR A- HAYVANLAR B- BİTKİLER C- HAYVANLAR VE BİTKİLERİN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ D- CANLILARI KORUMA

ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR A- HAYVANLAR B- BİTKİLER C- HAYVANLAR VE BİTKİLERİN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ D- CANLILARI KORUMA ÇEVREMİZDEKİ ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR A- HAYVANLAR B- BİTKİLER C- HAYVANLAR VE BİTKİLERİN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ D- CANLILARI KORUMA 1- HAYVANLAR Yaşadığımız çevrede bir çok varlık karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

8. HAŞERELERİN BİYO-EKOLOJİLERİ

8. HAŞERELERİN BİYO-EKOLOJİLERİ 8. HAŞERELERİN BİYO-EKOLOJİLERİ Haşere mücadelesi yapabilmek için haşerenin ekolojik gereksinimleri ve biyolojilerinin bilinmesi gerekir. Bu başlık altında belli başlı haşere grupları özellikle yerleşkelerde

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

Plasentanın Görevleri ve İkiz Gebelik. Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK

Plasentanın Görevleri ve İkiz Gebelik. Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK Plasentanın Görevleri ve İkiz Gebelik Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK Plasentanın Görevleri : Plasentanın fonksiyonu çok yönlüdür. 1) Metabolizma organı görevini görür. 2) Solunum organı olarak hizmet eder. 3)

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Bir ekosistemde üreticilerden tüketicilere doğru besin aktarımı meydana gelir. Üreticilerden başlayarak bir trafik

Detaylı

COĞRAFYA ANALİZ TESTİ ASF. Biyolojik Çeşitlilik ve Biyomlar Canlıların Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Coğrafi Faktörler

COĞRAFYA ANALİZ TESTİ ASF. Biyolojik Çeşitlilik ve Biyomlar Canlıların Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Coğrafi Faktörler COĞRAFYA ÜNİTE 1: EKOSİSTEM E MADDE DÖNGÜSÜ Biyolojik Çeşitlilik ve Biyomlar Canlıların Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Coğrafi Faktörler ANALİZ TESTİ ASF 01 1. Biyoçeşitlilik içerisindeki tüm canlılar

Detaylı

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) Vücutları, vücut boyunca devam eden, birbirinin benzeri bölümlerden (segment) oluşmuştur

Detaylı

Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır.

Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. *Populasyon: Belli bir bölgede yaşayan, (1) türe ait bireylerin oluşturduğu topluluğa

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı