Uzay Çetin. Netlogo ve R ile Sosyal Ağ Analizi uygulaması Nejat Kutup, Uzay Çetin

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uzay Çetin. Netlogo ve R ile Sosyal Ağ Analizi uygulaması Nejat Kutup, Uzay Çetin"

Transkript

1 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 1 / 30 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi Uzay Çetin Boğaziçi - Işık Üniversitesi Netlogo ve R ile Sosyal Ağ Analizi uygulaması Nejat Kutup, Uzay Çetin 2 Şubat 2015

2 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 2 / 30 İçerik Karmaşık Sistemler Ağlar Netlogo Modelleri Ağ Modelleri Ağdaki Konumun Önemi Kaynaklar

3 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 3 / 30 Karmaşık Sistemler Karmaşık Sistemler Karmaşık sistemler, merkezi bir planlayıcısı olmadan nispeten basit kuralları takip ederek yoğun etkileşimler ve geribildirimler altında, kendi kendini örgütleyebilen ve değişen şartlara uyum gösterebilen organik sistemlerdir. Ekonomi Web Hayvan sürüleri Moleküller Organlar Beyin Bağışıklık Sistemi Sosyal Olaylar

4 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 4 / 30 Karmaşık Sistemler Karmaşık Sistemler Doğrusal sistemler Bütün, parçaların toplamıdır. Doğrusal olmayan sistemler Bütün, parçaların toplamından farklıdır. Bütün = parçalar + parçalar arası etkileşim

5 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 5 / 30 Karmaşık Sistemler Ağlar Karmaşık Ağlar Karmaşık Ağlar parçalar arası etkileşim Ağlar, modelledikleri sistemin haritasıdır. Kimin kiminle etkileşim içinde olacağı, altta yatan ağa bağlıdır. Ağlar, sistem hakkında birçok bilgiyi içinde barındırır. Gerçek liderleri, Potansiyel güç odakları Sistemin en zayıf noktasını

6 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 6 / 30 Karmaşık Sistemler Ağlar Karmaşık Sistemler Ağlar parça-parça ilişkisini belirler. Bir karmaşık sistem, altta yatan ağ ve kendine has etkileşim kuralları ile birlikte bütün-parça ilişkisini belirler. Bütün, parçalardan beklenmeyen yeni özellikler gösterebilir. Bütünün vizyonu ile parçaların vizyonu birbirinden farklı olabilir.

7 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 7 / 30 Karmaşık Sistemler Netlogo Modelleri Yeni Bir Tür Bilimsel Metodoloji wikipedia Bütün modeller yanlıştır, sadece bazıları işe yarar George Box Ajan-temelli Modelleme ile Simülasyon Model, dünyanın basitleştirilmiş bir tasviridir. Model matematiksel bir denklem ya da bir bilgisayar simülasyonu olabilir.

8 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 8 / 30 Karmaşık Sistemler Netlogo Modelleri Schelling Ayrışma Modeli Her birey, çevresinde bir miktar kendisine benzeyen komşusu olsun istemektedir. Sistem ırkçılık/ ayrışma ile sonuçlanır.

9 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 9 / 30 Karmaşık Sistemler Netlogo Modelleri Schelling Ayrışma Modeli Karmaşık Ağ İki boyutlu ızgara tipi bir ağ Etkileşim Kuralı Çevresinde yeterince kendisine benzeyen komşusu olmayan birey rastgele boş olan başka bir yere geçer. Bütün parça ilişkisi Bireyler ırkçı olmamasına rağmen, sistem ırklar arası ayrışma ile sonuçlanır.

10 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 10 / 30 Karmaşık Sistemler Netlogo Modelleri Yangın Yayılım Modeli Izgara tipi ağ üzerinde yangının nasıl yayılacağını modeller Ağaç sıklığını belirleyen kritik eşik değeri geçilirse, tüm orman yangın riski ile karşılaşır.

11 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 11 / 30 Karmaşık Sistemler Netlogo Modelleri Sızıntı Modeli Bilimsel buluşların eş zamanlı olarak gerçekleşmesi A dan B ye bilgi akışının gerçekleşmesi için, bazı ön koşulların tamamlanması gerekir. Coursera - Model Thinking Örnek: Kaos ile ilgili bulguların gerçekleşmesi için bilgisayar biliminin simülasyon yapabilecek kadar gelişmiş olması gerekiyordu.

12 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 12 / 30 Karmaşıklık nedir? Karmaşıklık = parçalar arası etkileşim Bağlılık döngüsü Başkalarının davranışlarına göre kendi davranışımızı belirleriz. Onlar da bizim davranışlarımıza göre kendi davranışlarını günceller. Karmaşıklık: Düzen ve Rastgeleliğin Arasında Doğal sistemler, düzen ve rastgelelik arasında bir yerdedir.

13 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 13 / 30 Gerçek hayattaki karmaşık ağların nasıl ortaya çıkmış olabileceğine dair, matematiksel fikir yürütme çabasıdır. Erdös Renyi Ağları, (Rassal Ağ Modeli ) Watts Strogatz Ağları (Küçük Dünya Modeli ) Albert Barabasi Ağları (Tercihsel Eklenme Modeli )

14 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 14 / 30 Erdös Renyi Ağları - Rassal Ağ Modeli Derece Dağılımı Düğümler rassal bir şekilde yönsüz bağlantı kurar Simetrik (p 0.5) Adaletli? Popülerlik ve hub kavramını açıklamıyor.

15 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 15 / 30 Ağ Modelleri Albert Barabasi Ağları - Tercihsel Eklenme Modeli Yeni bağlantı olasılığı, hedef düğümün derecesi ile orantılı En çok bağlantısı olana bağlan. Bağlılık döngüsü Davranışlarımız etraftaki komşularımıza göre şekillenir.

16 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 16 / 30 Ağ Modelleri Kuvvet dağılımı Uç derecede eşitsizlik durumudur. wikipedia 80/20 Pareto kuralı Gerçek hayattaki bir çok ağın derece dağılımı Zenginlik Popülerlik Şehirlerdeki nüfus Deprem büyüklükleri Kelime frekansları Savaşlarda ölen insan sayısı Satılan kitap sayısı, indirilen şarkı sayısı, link alan web sayfa sayısı, gelen telefon çağrısı sayısı vb..

17 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 17 / 30 Ağ Modelleri Watts Strogatz Ağları - Küçük Dünya Modeli WS Model Bir bağlantının tek bir ucunu koparıp, başka bir yere bağlama olasılığı p dir. p arttıkça, mesafe kısalırken,kümelenme pek değişmiyor. Karmaşıklık Düzen ve Rastgeleliğin Arasında nature

18 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 18 / 30 Ağ Modelleri Watts Strogatz Ağları - Küçük Dünya Modeli Milgram Deneyi, derecelik mesafe 296 kişiden, tanımadıkları fakat adını, yerini bildikleri birine bir kartpostalu ulaştırmaları istendi. 217si başladı, 64ü tamamladı. Dünyadaki herhangi iki insan şunu söyleyebilir: Benim arkadaşımın arkadaşının arkadaşı, senin arkadaşının arkadaşını tanıyor.

19 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 19 / 30 Ağdaki Konumun Önemi Merkezilik Ağdaki hangi düğümlerin önemli olduğuna dair, ölçüdür. Merkezilik Derece Merkeziliği Bağlantı sayısı çok fazla olan, etkilidir. Öz-vektör Merkeziliği Güçlü, etkili dostları olan, az sayıda kişi tanısa da, etkilidir. Arasındalık Merkeziliği Bilgi akışında köprü vaziyeti gören düğümler. Yakınlık Merkeziliği Bilgiyi en kısa sürede yayabilme kapasitesine sahip düğümler.

20 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 20 / 30 Ağdaki Konumun Önemi Ağ Örnekleri Rönesans ın Godfather ı Daha az varlık ve politik güçle başladı ama Floransa yı yönetti. Anadolu beyliklerinden Osmanlı nın yükselişini acaba ağ bilimi ile açıklayabilir miyiz? Meidici Ailesi Evlilik ağı: Medici Ailesi ağda arasındalık değeri en yüksek aile.

21 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 21 / 30 Ağdaki Konumun Önemi S. Page Ayakta Alkışlama Modeli Ağın Etkisi Ön sıra: Ünlü Arka sıra: akademisyen Etkileşim Kuralı Gösteriyi beğendiysen alkışla Gösteriyi beğenenlerin sayısı belirli bir miktarı geçince alkışla

22 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 22 / 30 Ağdaki Konumun Önemi R ve igraph paketi R yüksek seviyeli bir istatiksel programlama dilidir. Yeni fonksiyonlarla R dilini siz de genişletebilirsiniz. Özgür yazılım, platform bağımsız. Ağ Analiz Paketi: igraph igraph Paketi C dilinde yazıldığı için hızlıdır. R Dili Phtyon C Dili dilleri ile beraber kullanılabilir 1 ## P a k e t i i n d i r i p y u k l e y e l i m 2 i n s t a l l. p ackages ( i g r a p h ) 3 4 ## P a k e t i k u l l a n m a y a b a s l a y a l i m 5 l i b r a r y ( i g r a p h )

23 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 23 / 30 Ağdaki Konumun Önemi R ve igraph paketi Rassal Ağ Modeli Tercihsel Ağ Modeli Küçük Dünya Modeli Izgara Ağ Modeli Düğüm listesi Düğüm renklerini değiştirme Düğüm etiketleri Düğüm sayısı Kenar listesi Kenar sayısı Derece dağılımı g <- erdos.renyi.game(n,p) g <- barabasi.game(100,1) g < watts.strogatz.game(1,100,2,0.1) g <- graph.lattice(c(10,10)) V(g) V(g)$color < - red V(g)$label vcount(g) E(g) ecount(g) degree(g)

24 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 24 / 30 Ağdaki Konumun Önemi Düzen ve Rastgeleliğin Arasında 1 l i b r a r y ( i g r a p h ) 2 # : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 3 par ( mfrow=c ( 1, 3 ) ) # 3 resim yan yana 4 5 d u z e n l i A g < graph. l a t t i c e ( c ( 1 0, 1 0 ) ) 6 t e r c i h s e l A g < b a r a b a s i. game ( 1 0 0, 1 ) 7 r a s t g e l e A g < e r d o s. r e n y i. game ( 1 0 0, ) 8 # : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 9 E( d u z e n l i A g ) $ c o l o r < g r a y 10 V( d u z e n l i A g ) $ c o l o r < dark g r a y 11 p l o t ( d u z e n l i A g, v e r t e x. s i z e =7, v e r t e x. l a b e l=na, 12 layout=layout. kamada. kawai, 13 y l a b= D u z e n l i Ag ) 14 # : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 15 V( t e r c i h s e l A g ) $ s i z e < d e g r e e ( t e r c i h s e l A g )+3 16 V( t e r c i h s e l A g ) $ c o l o r < dark r e d 17 E( t e r c i h s e l A g ) $ c o l o r < dark r e d 18 V( t e r c i h s e l A g ) $ l a b e l < NA 19 p l o t ( t e r c i h s e l A g, edge. arrow. s i z e =0.1, y l a b= T e r c i h s e l Ag ) # : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 22 E( r a s t g e l e A g ) $ c o l o r < g r a y 23 V( r a s t g e l e A g ) $ c o l o r < dark g r a y 24 V( r a s t g e l e A g ) $ l a b e l < NA 25 p l o t ( r a s t g e l e A g, v e r t e x. s i z e =7, y l a b= R a s t g e l e Ag )

25 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 25 / 30 Ağdaki Konumun Önemi Düzen ve Rastgeleliğin Arasında Ağdaki hangi düğümü kurtaralım? Kim önemli? Pagerank, aşı, banka..

26 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 26 / 30 Ağdaki Konumun Önemi Komşuların Derecesi Tercihsel bir ağda, rastgele seçilen düğümlerin mi, yoksa onlara komşu düğümlerin mi derecesi daha büyüktür? 1 d e r e c e < d e g r e e ( t e r c i h s e l A g ) # Derece d a g i l i m i 2 D < vcount ( t e r c i h s e l A g ) # D: Dugum S a y i s i 3 r < f l o o r (D r u n i f ( 1 0 ) ) # 10 a d e t r a s t g e l e dugum s e c 4 5 # R a s t g e l e s e c i l e n d u g u m l e r i n d e r e c e d a g i l i m i 6 d e r e c e [ r ] 7 8 komsu < v e c t o r ( ) 9 f o r ( i i n 1 : l e n g t h ( r ) ){ 10 komsu < c ( komsu, n e i g h b o r s ( t e r c i h s e l A g, r [ i ], mode = 1) ) 11 } # R a s t g e l e s e c i l e n d u g u m l e r i n k o m s u l a r i n a a i t d e r e c e d a g i l i m i 14 d e r e c e [ komsu ]

27 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 27 / 30 Ağdaki Konumun Önemi Izgara Ağlarda Sızıntı 1 k < 16 # I z g a r a d a k i s a k e n a r 2 b < 16 # Izgarda uzun kenar 3 g < graph. l a t t i c e ( c ( k, b ) ) # g : k b I z g a r a t i p i ag 4 c a p r a z b a g l a r ( g, k, b ) # c a p r a z b a g l a r i o l u s t u r 5 6 D < vcount ( g ) # D: Dugum S a y i s i 7 p < # p : Oran 8 secim < sample (D,D p ) # secim : Dugumlerin %100 p s i n i sec 9 10 V( g ) $ c o l o r < g r a y # Tum dugumler g r i r e n k o l s u n 11 V( g ) [ secim ] $ c o l o r < r e d # Sadece s e c i l e n dugumler k i r m i z i o l s u n E( g ) $ c o l o r < g r a y # Tum k e n a r l a r g r i r e n k o l s u n 15 # s e c i l e n dugumler a r a s i n d a k i k e n a r o z e l l i k l e r i n i d e g i s t i r. 16 E( g ) [ secim % % secim ] $ c o l o r < r e d 17 E( g ) [ secim % % secim ] $ width < # Dugum ad ve b u y u k l u k l e r i n i a y a r l a 20 e t i k e t < c ( r e p ( A, k ), r e p (NA, ( b 2) k ), r e p ( B, k ) ) 21 buyukluk < c ( r e p ( 1 2, k ), r e p ( 5, ( b 2) k ), r e p ( 1 2, k ) ) 22 p l o t ( g, v e r t e x. s i z e=buyukluk, v e r t e x. l a b e l=e t i k e t, l a y o u t=l a y o u t. kamada. kawai ) Kod 1: sizinti.r

28 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 28 / 30 Ağdaki Konumun Önemi Izgara Ağlarda Sızıntı 1 # : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 2 # NOT: s i z i n t i. R den once bu s c r i p t c a l i s t i r i l m a l i d i r 3 # : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 4 capraz baglar < function ( g, k, b ){ 5 x < seq (2 k 1,k+1, by= 1) 6 f o r ( i i n x ){ 7 bas< i 8 son< i + k ( b 3) 9 x < seq ( bas, son, by=k ) 10 f o r ( j i n x ){ 11 g < add. e d g e s ( g, c ( j, j (k 1)) ) 12 g < add. e d g e s ( g, c ( j, j +(k+1) ) ) 13 } 14 } 15 x< 1 : ( k 1) 16 f o r ( i i n x ){ 17 g < add. e d g e s ( g, c ( i, i+k+1) ) 18 } 19 x < seq ( k b 1,k b k+1,by= 1) 20 f o r ( i i n x ){ 21 g < add. e d g e s ( g, c ( i, i k+1) ) 22 } 23 } Kod 2: capraz baglar.r

29 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 29 / 30 Ağdaki Konumun Önemi Izgara Ağlarda Sızıntı Izgara ağlarda A dan B ye bilginin iletimi için gereken bir minimum yoğunluk değeri var. p {0.2, 0.4, 0.6}

30 Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi 30 / 30 Kaynaklar Kaynaklar ve İletişim Online Açık ders Model Thinking, by Scott E. Page Interaktif R Dili: tryr.codeschool.com İletişim uzay00@gmail.com Twitter Boğaziçi R Kullanıcı Grubu Kitaplar Complexity: A Guided Tour, by Melanie Mitchell, Oxford, 2011.

Doğrusal Olmayan Sistemlere Doğru. Uzay Çetin. Python ve R ile Bilimsel Hesaplama Kursu Mustafa Gökçe Baydoğan, Uzay Çetin, Berk Orbay

Doğrusal Olmayan Sistemlere Doğru. Uzay Çetin. Python ve R ile Bilimsel Hesaplama Kursu Mustafa Gökçe Baydoğan, Uzay Çetin, Berk Orbay Doğrusal Olmayan Sistemlere Doğru 1 / 27 Doğrusal Olmayan Sistemlere Doğru Uzay Çetin Boğaziçi - Işık Üniversitesi Python ve R ile Bilimsel Hesaplama Kursu Mustafa Gökçe Baydoğan, Uzay Çetin, Berk Orbay

Detaylı

Gephi Uygulamalı Sosyal Ağ Analizi

Gephi Uygulamalı Sosyal Ağ Analizi Karmaşık Ağlara Genel Bir Bakış Gephi Uygulamalı Sosyal Ağ Analizi Arş. Gör. Uzay Çetin İstanbul Gelişim Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 11 Aralık 2013 Uzay Çetin Gephi Uygulamalı Sosyal Ağ

Detaylı

ş Ü Ö Ü ö Ğ ş ş ş ş ö ş ş ş ş ş ş ş ş ş ş ö ş ş ö ş ş Ğ ö ş ö ş ş ö ş ş ö ö ş ş ö ö ş ö ö ş ö ö ş ö ö ö ö ş ş ö ş ş ş ö ö ö ö ö ş ş ş ö ş ş ö ö ş ş ö ş ö ö ş ş ö ö ö ö ö ş ş ö ö ş ö ö ö ö ş ş ş ş ö ö ş

Detaylı

İ İ Ş İ İ İ İ İ Ö İ Ö İ Ü Ü İ Ü İ Ü Ü Ü Ü Ö Ö Ö İ İ Ö Ö Ü Ü Ü İ Ö Ö Ö İ Ö Ö Ü İ Ü Ü Ş Ş Ş Ü Ş Ş Ü Ş Ö Ö Ö Ü İ İ Ö İ Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş Ş İ Ü Ü Ü Ü Ü İ Ü İ Ş Ş Ö İ Ş İ İ İ İ İ İ İ Ş İ İ İ İ İ İ İ İ

Detaylı

R ile Programlamaya Giriş ve Uygulamalar

R ile Programlamaya Giriş ve Uygulamalar R ile Programlamaya Giriş ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gökçe Baydoğan Berk Orbay, MS Endüstri Mühendisliği Bölümü Boğaziçi Üniversitesi Uzay Çetin, MS Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Boğaziçi Üniversitesi XIX.

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI Türk Dili ve Edebiyatına Giriş İletişim Ses Bilgisi Yazım Kuralları Paragraf Bilgisi Bir Tür Olarak Hikâye Şekil Bilgisi ktalama Kuralları Bir Tür Olarak Şiir

Detaylı

Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi, Gephi ve R ile Sosyal Ağ Analizi Uygulaması

Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi, Gephi ve R ile Sosyal Ağ Analizi Uygulaması Ağ Bilimi ile Görünmez Bağların Keşfi, Gephi ve R ile Sosyal Ağ Analizi Uygulaması Nejat Kutup, Uzay Çetin İçerik 1 Ağ Bilimi, bağların incelenmesi, etkileri 2 Karmaşık sistemler, örnekler, düşünceler

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM İletişim Dil - Kültür İlişkisi İnsan, İletişim ve Dil Dillerin Sınıflandırılması Türk Dilinin Tarihi Gelişimi ve Türkiye Türkçesi Türkçenin Ses Özellikleri Telaffuz (Söyleyiş)

Detaylı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1 Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı Mart 2015 0 SORU 1) Bulanık Küme nedir? Bulanık Kümenin (fuzzy

Detaylı

Ki- Kare Testi ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL

Ki- Kare Testi ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL İYİ UYUM TESTİ Rassal değişkenin olasılık yoğunluk fonksiyonunun ve parametresinin bilinmediği, ancak belirli

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

Ğ Ğ ö Ş Ş Ğ Ş Ş Ü Ş Ğ Ğ Ğ ö ö Ğ Ş Ş Ğ Ğ ö Ğ ö ö ö ö ö ö ö ö Ü Ş Ö Ö Ö Ş Ş Ç Ü ö Ü Ü Ğ ö «ö ö ö Ğ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö ö ö Ö Ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö Ö ö ö Ç Ö ö Ü ö

Detaylı

Ğ Ğ Ü Ü Ö Ü Ö Ö Ö Ü Ö Ü Ü Ü Ü Ü İ İ Ü Ü Ö Ö Ü Ö Ü Ö Ü Ö İ Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ü Ö İ Ö Ü Ö İ Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö İ Ü İ Ü İ İ İ İ İ İ İ Ö İ Ü İ İ İ Ö İ Ö Ö İ İ Ö Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö

Detaylı

Ü Ğ Ğ Ş Ö Ü Ü Ğ Ğ ü ü ü ü ü Ö Ü ü ü ü Ş ü ü Ş Ş ü ü ü ü üü ü Ş ü ü ü ü ü ü ü Ç ü ü ü ü ü ü ü üü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü Ö ü ü ü ü ü ü ü ü Ç Ş Ç üü Ş ü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü ü Ü ü ü

Detaylı

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ İ Ş Ş İ İ Ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ Ö Ö Ç ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ İ ğ ğ Ç İ ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ş ğ ğ ğ Ü ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ Ö ğ ğ ğ

Detaylı

9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM

9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI / DİL VE ANLATIM 01 İletişim 6 3 2 1 02 İnsan, İletişim ve Dil 3 1 03 Dil-Kültür İlişkisi 3 1 1 1 04 Dillerin Sınıflandırılması 6 3 1 1 1 05 Türk Dilinin Tarihî

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ ö üğü ü öğ ü ü ü ü Ö ği İ ü ö İ ğ Ğ Ü Ç ö üğü ö ü ü Ç ğ ü ğ Ş ğ ü ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ü ü ö Ö Ş Ö ğ ö ü Ç ğ İ Ç Ü Ç ğ ğ Ü Ü ü «ü ö üğü İ Ü Ö Ü İ Ş İ Ü ü ö ü ö ğ ü İ «Ö ü ö ü İ ğ Ş ü Ş ö ö ü

Detaylı

ü ü ü ö ü ü Ö Ö Ö öğ öğ ü ü İ ç ö ü ü ü Ü ü ö ü ü ö ö ö ö ö ç ö ö ü ö ü İ Ö Ü ü ü ü ü ö ü ö ü ü ü ü ü ç ü ö ç Ö ü ç ö ö ö ü ü ö ö ö ç ü ç ö ç ö ö ü ö ö ç ü ç ç ö ü ü ü ü ö ü ü ö ü Ö Ö ö ü ü Ö ö ö ö ü ü

Detaylı

ü ü üğü ğ Ö ü ö üş ö İ ü ü üğü ş ğ ç İ ç Ş ç ş ğ ş ş ğ ç ö ç ğ ş ş ş ö ü ğ ş ğ ü ü üğü ü ğ ö ü ü üğü ş ğ ş ş ş ö ü ç ğ ö ü ğ ö ü ü üğü ş ö ğ ç ğ ü ü üğü ü ğ ü ü üğü ü ü ü üğ ü ğ ö ü ğ ş ö üş ü ü üğü ü

Detaylı

ö Ü Ü ö Ö ğ ğ ğ ö Ü Ş ö Ü Ğ ö Ü ö Ü ö ğ ö ğ ö ö ğ ğ Ş Ü ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ Ş Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ö Ş ğ Ç ğ Ç Ş ö Ç ö ğ Ç ğ ö ğ ö ö ğ ö ğ ö Ş ğ Ç ğ Ç ğ ğ Ç Ş ö ö ö ğ Ç Ş Ç ö ö ğ ğ ğ ğ Ü Ü ö ğ «ğ ğ ğ ö ö «ö ğ ğ

Detaylı

İ Ç Ü ş ö üü ş ş ö üü Ü ü ü ö ü ç ü ü ü Ö Ü Ü Ö ç ç ş ş ç ç ü İ ü ç Ü ç ş ö üü ö ü ü ç ş ş ü ş ş ç ş ş ü ü ü ç ü ş ü ç Ş ü Ü ç ü ü ü ç ş ş ö ş Ö ş Ö ş ö ü ç ş Ç Ü Ç ş Ç İ Ü İ Ü Ş ş ü ş ö çü ü Ç Ü ü ö ş

Detaylı

ç ç ö Ğ Ö Ş ö ü ü Ş ç ö ü ç ğ ü ç ç Ğ Ü Ü ÜĞÜ ç ö ö ü ç ü üç ç ğ ü ü Ş ğ ü ü üğü ç ö ö ü ç ü ö ç Ş Ş ü ü üğü Ğ Ğ Ş ü üğü Ğ ç ü ö ğ ü ö Ö Ü Ş ü ü ü Ğ ğ ü ö ğ ü ü üğü ğ Ö Ğ ğ ü ü ü ç ö ö ü ö ü ü ğ ç ç ö

Detaylı

Sanal Ortamda Nesnelerin Haptic Kol ile Manipülasyonu. Sevcan AYTEKİN Alpaslan DUYSAK

Sanal Ortamda Nesnelerin Haptic Kol ile Manipülasyonu. Sevcan AYTEKİN Alpaslan DUYSAK Sanal Ortamda Nesnelerin Haptic Kol ile Manipülasyonu Sevcan AYTEKİN Alpaslan DUYSAK İÇERİK Amaç Sanal Ortam Sanal Ortam Aygıtları Uygulama Alanları Üç Boyutlu Modelleme (3B) OpenGL, 3Dmax Sanal Ortamın

Detaylı

Ç Ç ü Ş ç Ü İ İ İ İ İ Ü İ İ Ş ğ ü Ö ç ç ü ç İ Ü ç İ İ ü ç ü ç İç ö ö ö ö ü ü ü ü ü ü ö Ü İ Ö İ ç ö ğ ü ö ç ç ö ç ö ü ğ ğ Ş ç Ç Ç Ş ü ö ç ğ ç ü ü ü ö ö ü ö ü ü ü ğ ğ ç ğ ğ ü ü ü ç ö ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ü ü

Detaylı

ü Ğ İ Ğ ü İ ç ü ü ü ç Ç ü ü ç Ç ü ü ç ü ü Ü Ç Ü ç ü ü ü ü ü ç Ç ü ü ç İ ü Ğ Ş İ İ ü Ğ İ Ğ ü İ Ö üçü ü Ö Ö ü Ö ü İ İ Ş Ğ İ İĞİ ü ü ü Ğİ İ Ğ İ Ğ ü Ö Ö Ü İĞİ ü Ü İ İ Ğİ ü ü Ğ İ İ İ İ İ İ ç ü ç ü ç ü ü ç ü

Detaylı

İ İ İ Ğ İ İ İ İ Ğ Ğ Ş Ç Ş Ö Ş Ç İ Ç İ Ç Ş Ç Ü İ İ İ Ş Ş Ş Ş Ö Ç Ş Ş Ğ Ş Ç Ö Ş Ö Ö İ Ş Ç Ş Ş Ç Ş Ğ Ğ Ğ Ç İ Ğ Ş Ş Ç Ç Ş İ Ç Ş Ş Ş Ş İ Ğ Ö Ö Ş Ç Ş Ç Ş Ş Ş Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ç Ç Ç Ö Ş Ç Ö Ö Ş İ İ Ç Ş Ş Ğ Ü Ş İ Ö

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ Ö ö üğü Ş ü öğ ü ç Ç ü ü ü Ç Ü ç ğ ç ğ Ğ ç Ş ğ ç ö ğ ğ ü ç Ü Ç ö üğü ö ü ü İİ Ç ğ ü ğ ç ğ ü ü ü ç ü ü Ş ü ğ ç ü ü ç ü ü ç ö Ö Ş Ö ğ ö ü ç ğ İ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü İ ü ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ç Ç ç ü ç Ş

Detaylı

ç Ğ Ü ç ö Ğ «ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç Ç Ö Ü ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç ç ö ö ç ç ö Ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ü ö ç ç ç ç ç Ç Ç ç ç Ç

Detaylı

Ü İ İ İ İ ö İ ö ğ ğ Ü ö Ş Ç ğ İç Ş Ç ğ Ü ö İ İ ğ Ü ö ğ Ü ö İ İ Ş Ç ğ İ İ ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ö ç ç Ç Ç ö Ö ğ ğ ç ç Ş ğ ğ Üç Ç ğ ç ö Ş Ç ğ ğ Ş Ü ğ ğ Ş ğ ç ç ç ğ ö ö ğ ö ö İ ç ç ğ ğ Ü ö İ İ ğ Ş ğ

Detaylı

Ç Ü ö ö Ü ö ç Ö Ü ç ö ç ç Ğ ç ç ç ö ö ç ç Ü ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö Ö Ş Ö ö ç Ç Ü Ç Ç Ü Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ö ö ö ç ö ö Ü ç çö çö Ü ç çö Ö ö ö çö ç Ü ö ç ç ç çö ç ç ç ö ç çö çö ö ö ö ç Çö çö çö ö ç

Detaylı

Ç ö Ü ğ ö Ş ç ç Ş Ü Ö Ü Ü ö Ü ğ ğ ö ö ç ç Ü ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ğ ö ö Ş ö ç ğ ö ç ç ğ ç ç ö Ş Ş ö ğ ç Ç ç ö ö ç Ç ö ğ Ü ö ğ ğ ç ö ç ğ ç ğ ö ç ö ö Üç ğ ö ç ö ç ö ç ğ ö ğ ö ç Ç ğ ç ç ğ ö ö ç ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ç

Detaylı

Ü ş ğ ğ Ü ş Ç ğ ş ş Ç ğ ş Ü ğ Ü ş ğ Ü Ç ğ ğ Ü ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ş ğ ş ş ş Ç Ç Ö ş ğ ş ş ğ ş ğ ğ ş Ü Ç ğ ş ğ ş ş ğ Ü ğ ş ş ğ ş ş ş ş ş ş ğ ğ ş ş ş ş ş ş ş Ü ğ ş ş Ü Ç ğ Ç Ç ş ş ş ğ ş Ö ÇÜ Ö ş ğ Ö ş ş ğ ş

Detaylı

ç ü ü ç ç ş İ Ç Ü ş İ Ç Ü ç ş ü İ Ç Ü ş ş ç ş ü Ö ü Ö İş ş ç İ Ç Ü ş ş ç ü ç ş ş İ Ç Ü ş ç Ü İ Ç Ü İ Ç Ü ü ç ş ş ş İ Ç Ü ç ü ş İ Ç Ü İş ş ş ü ş İ Ç Ü ş ü ş üç ü ş ş ş ç ü ü ç ş ş ş ş ü ş ü ü ş ç ü ç ç

Detaylı

ç ğ ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ç ğ ç ç ç ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ğ ç ğ Ü ç ğ ğ ğ ç Ü ç ç ç ç ğ ç ğ ğ

Detaylı

İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ Ü Ç İ Ş Ş İ İ Ü İ İ İ İ İ İÇİ Ö Ö Ç Ç Ç İ Ü Çİ İ Ü Ü İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç Ş İ İ İ İ Ü Çİ Ö İ Ü Çİ İ İ Ü İİ İ Ç Ö İ Ö İ Ç Ç İ Ç Ö İ İ İİ İ Ç Ç Ç Ü İ Ç İ Ç İ Ş Ç İ Ğ İ İ İ İ

Detaylı

İ Ç Ü ş ö ğ ş ö ğ Ü öğ ç ş Ö Ü ğ ç ö ç ş ş ğ Ğ ç ç ğ ğ ö ş İ ç Ü ç ş ö ğ ö ç ç ş ş İ ğ ş ğ ş ç ş ğ ş ç ş ğ ç ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ç ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ İ Ü İ Ü ö ş ş ş ğ ç ş ö ğ çö ğ ş ş ç ö ş ş ş ğ ç ş

Detaylı

Ü Ö Ö ö ö Ü Ü Ö ö ç ç ö ç ö ç ç ö ö ö ö ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ö ç ç ö ç» ö ö ö ö ç ö ö ö ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç

Detaylı

Ç Ü ğ Ç ç Ğ ç Ü ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ç ç Ö Ş Ö ğ ç ğ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü Ç Ü ğ ğ Ü ğ ç Ç ğ Ü ç ç ğ Ğ Ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ş Ş Ç Ö Ö ç Ç ğ ç ç ğ ç ğ ç ç ç ğ ç ç ç Ü ç ç ç ğ Ö Ü Ç Ş Ş ç Ö ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ

Detaylı

İ» Ö İ İ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ö ö ç ğ ğ ğ ğ ğ Ö Ü Ü ğ ğ ğ ö ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ İ İ İ İ ğ ğ ğ ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ö ğ öğ ğ ğ ğ İ ö ç ç ğ ö ö ç ğ ç ç ğ ç ğ ö ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ Ü Ş İ ö İ ğ ğ İ İ ğ ğ ğ ç ğ ğ

Detaylı

Ç Ç ç Ğ ç Ö Ğ Ş ç Ö Ö Ğ Ğ Ö Ö Ç Ü ç Ç Ü ç Ö ç ç ç ç Ğ ç ç Ç Ç ç Ç Ü ç ç Ç ç ç ç Ö ç Ö Ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö Ş ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç Ü ç ç ç ç ç ç ç Ö Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö ç ç Ğ Ç Ü ç ç Ç Ü ç ç Ç

Detaylı

Ş İ İ ç İ İ İ İ ç Ş ü ü ü ü ç ü üç ü ü ü ç ü ü Ü İ Ğ Ş üç ü İ ü ü ü ç ü ç Ç ç İ ü üç ü Ç üç ü ç ç Ç ü Ç ç üç ü ç Ç ç ç ç ç Ğ Ğ ç İ ü ü ç ç ç ü ü ü Ü ç ç ü ç ç ü ü ü Ö ü ü ü ü Ü ü ü ç ü ç ç ü ü ü ü ç ü

Detaylı

ğ Ş ğ ş ğ İ ö ç ö ö İ ğ ş ş ç ç ğ ç ğ ş ğ İ Ş Ü İş ö Ö ğ Öğ ş ğ ğ İ ö ö Çğ ö İ ö ç İ ş ş ş ç ş öğ ş Ş ğ ö ğ ş ö ğ İ ğ ö ş ş ş ğ ğ İ ş ğ çö ğ ğ ş ö öğ ç öği İ ğ ğ ğ ğ öğ ö ş ğ İ ç ş İ İ ğ ç İ İ Ö ÖĞ İ ğ

Detaylı

Ş İ İ İ ç İ İ İ İ ç ç ç Ç ç ç ç ç İ Ö İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ö Ö ç ç ç ç Ö ç Ö ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ç ç Ö ç ç ç ç Ç ç Ö Ç ç ç Ş ç ç Ç Ş ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

Ğ ü ü ç ş ş ğ ğ ğ ğ Ö ü ğ ş ğ ü ş Ç ş ş Ç ş ü ü ü ğ ç ç ş ü ş ş Ç ş ü ü ü ü ğ ş ş ü ü ş ş ş ü ü ğ ü üğü ş ç ü ü Ç ç ğ ü ü üğü ğ ü ç ş ş ş ş ğ ç ü ü ü ş ş ş Ç ş Ç ğ Ç ğ Ç Ç ü ş ş ü Öğ ü ş ş ğ ç Ç Ç ş Ç

Detaylı

Ü Ü Ğ Ş Ş Ş Ş Ş Ü Ğ ç Ş Ğ Ü Ü Ğ Ü Ş Ö ç ç Ğ Ğ Ü Ş Ü Ş Ş ç ç Ç Ü Ş Ç Ç Ü Ş Ş Ü Ü Ü Ü Ü Ü ç Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ş Ğ Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ş ç ç ç Ç ç ç ç ç ç ç Ç ç Ç ç ç ç

Detaylı

11. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

11. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM * Metinlerin Sınıflandırılması Anlatım Türleri Mektup Anı (Hatıra) Biyografi (Hayat Hikayesi) Otobiyografi Gezi Yazısı Ses Bilgisi Zarf (Belirteç) Anlatım Bozuklukları

Detaylı

İ Ğ Ş İ» Ğ Ğ ö Ğ ö ö Ç ö Ç İ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç ö ö ö ö ö ö İ İ ö ö ö Ü ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö İ ö ö İ ö ö İ İ ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç İ İ ö İ İ İ İ Ö İ Ç ö ö Ö Ç ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö

Detaylı

Ğ Ğ Ö İ İĞİ» Çö İ İ İĞİ Ç İ İĞİ Ü İ İĞİ İ İ ö ö ö Ğ İ ç Ö Ö ö ö ö ç ç ö Ö ö ö ö ö ö Ö ç ç ç ç ç Ğ ç Ğ İ Çö öğ ö İ İ İ ç ö ö ç Ğ İ ö ö İ İĞİ İ İĞİ Ğ Ç Ğ ö ö ö Ğ ç Ö Ö ö ç ö Ö ö ö ç ö ö ö ç Ö ç ç ç ç ç Ğ

Detaylı

Modelleme bir sanattan çok bir Bilim olarak tanımlanabilir. Bir model kurucu için en önemli karar model seçiminde ilişkileri belirlemektir.

Modelleme bir sanattan çok bir Bilim olarak tanımlanabilir. Bir model kurucu için en önemli karar model seçiminde ilişkileri belirlemektir. MODELLEME MODELLEME Matematik modelleme yaklaşımı sistemlerin daha iyi anlaşılması, analiz edilmesi ve tasarımının etkin ve ekonomik bir yoludur. Modelleme karmaşık parametrelerin belirlenmesi için iyi

Detaylı

Genişleyen İnternet, Karmaşık Sistemler ve Ağ Bilimi

Genişleyen İnternet, Karmaşık Sistemler ve Ağ Bilimi Genişleyen İnternet, Karmaşık Sistemler ve Ağ Bilimi Nejat Kutup İzmir Ekonomi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, nejat.kutup (at) ieu.edu.tr "Gelecek yüzyılın karmaşıklık yüzyılı olacağını düşünüyorum."

Detaylı

DEVREK ANADOLU LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI Alt Öğrenme Alanı

DEVREK ANADOLU LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI Alt Öğrenme Alanı ELÜL TRİH/SÜRE HFT Eylül 0Eylül Eylül 7 Eylül STİ LNI 0-0 DEVREK NDOLU LİSESİ 9. SINIF MTEMTİK İ ILLIK PLNI lt de Temel Kavramlar de Temel Kavramlar de Temel Kavramlar de Temel Kavramlar de de de de. Küme

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Yayılım

Sosyal Ağlar ve Yayılım Sosyal Ağlar ve Yayılım Yöneylem Araştırması/Endüstri Mühendisliği Doktora Öğrencileri Kolokyumu 21-22 Nisan 2016 Boğaziçi Üniversitesi Sosyal ağlar nedir? Bir araştırma konusu olarak ortaya çıkışları

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Abidin Özler Makine Müh. İGU (A) Meditek Yazılım

RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Abidin Özler Makine Müh. İGU (A) Meditek Yazılım RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Abidin Özler Makine Müh. İGU (A) Meditek Yazılım Tanımlar Risk Değerlendirme : Risk yönetiminin bir parçası olup, hedeflerin nasıl etkilenebileceğini

Detaylı

OKUL ADI : ÖMER ÇAM ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI : 2015 2016 DERSİN ADI : MATEMATİK SINIFLAR : 9

OKUL ADI : ÖMER ÇAM ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI : 2015 2016 DERSİN ADI : MATEMATİK SINIFLAR : 9 OKUL ADI : ÖMER ÇAM ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI : 015 01 1 Eylül 18 Eylül Kümelerde Temel Kavramlar 1. Küme kavramını örneklerle açıklar ve kümeleri ifade etmek için farklı gösterimler.

Detaylı

Ürün Detayları EHO DES 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var

Ürün Detayları EHO DES 9. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var . 115 // 9. Sınıf Programı - Türk Dili Ve Edebiyatı // 01 Türk Dili ve Edebiyatına Giriş 02 İletişim 03 Ses Bilgisi 04 Yazım Kuralları TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 05 Pragraf Bilgisi 06

Detaylı

Akademik Dünyada Özgür Yazılım. Akademik Dünyada. Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007

Akademik Dünyada Özgür Yazılım. Akademik Dünyada. Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007 Akademik Dünyada Özgür Yazılım Onur Tolga Şehitoğlu 10-02-2007 1 Özgür Yazılım Nedir? Neden Özgür Yazılım? 2 Masaüstü İşletim Sistemi Ofis Uygulamaları 3 Görüntüleme 4 Bilimsel Araçlar Octave SciLab R

Detaylı

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Proje: İş: Müşteri: Nosab Web Sitesi Arayüz Geliştirme Aeronorm Index 1. Sayfalar 2. Renk Paleti 3. Tipografi 4. Kutu Modeli 5. Bileşenler 6. Kod ve Sayfa Yapısı 7. Responsive

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI İşaret akış diyagramları blok diyagramlara bir alternatiftir. Fonksiyonel bloklar, işaretler, toplama noktaları

Detaylı

Ürün Detayları 2015-2016 EGO0-11.06DS 11. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var

Ürün Detayları 2015-2016 EGO0-11.06DS 11. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var . 99 // 11. Sınıf Programı - Dil ve Anlatım // 01 Metinlerin Sınıflandırılması 02 Anlatım Türleri 03 Öğretici Metinler (Mektup) 04 Öğretici Metinler (Günlük) DİL ve ANLATIM DİL ve ANLATIM 05 Ses Bilgisi

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KÜMELER Bölüm 2 SAYILAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KÜMELER Bölüm 2 SAYILAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 KÜMELER 11 1.1. Küme 12 1.2. Kümelerin Gösterimi 13 1.3. Boş Küme 13 1.4. Denk Küme 13 1.5. Eşit Kümeler 13 1.6. Alt Küme 13 1.7. Alt Küme Sayısı 14 1.8. Öz Alt Küme 16 1.9.

Detaylı

SEO! Arama Motoru Optimizasyonu

SEO! Arama Motoru Optimizasyonu SEO! Arama Motoru Optimizasyonu Ömer Özkan Şakar Head of Operations @ Teknokrasi HAKKIMDA EĞİTİM Koç Üniversitesi BA in Business Administration Universitat Pompeu Fabra MSc in Management KARİYER Sahibinden

Detaylı

Doku ve Hastalıklara Özgü Büyük Ölçekli Biyolojik Ağları Oluşturul ası ve Analizi

Doku ve Hastalıklara Özgü Büyük Ölçekli Biyolojik Ağları Oluşturul ası ve Analizi Boğaz da Yapay Öğre e İs ail Arı Yaz Okulu 2-5 Temmuz 2018 Doku ve Hastalıklara Özgü Büyük Ölçekli Biyolojik Ağları Oluşturul ası ve Analizi Tolga Can Bilgisayar Mühe disliği Bölümü ODTÜ İçerik Genom ölçeği

Detaylı