SOĞUTMA YÜKÜ HESABI. Kadir İSA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOĞUTMA YÜKÜ HESABI. Kadir İSA"

Transkript

1 SOĞUTMA YÜKÜ HESABI Kadir İSA

2 Isı Kazancı 35 C ISI 4 C 2

3 Isı Kaybı 5 C ISI 22 C 3

4 Neden Soğutma? Gıda Güvenliği Bakteriler C arasında 20 dakikada bir bölünerek çoğalabiliyorlar. 1 adet bakteri 12 saatte 69 milyar adet olabiliyor. Bazı bakterilerin ürettiği toksinler çok yüksek sıcaklıklarda bile bozulmaya uğramazlar.

5 Neden Soğutma? Proses/Teknolojik

6 Soğutma Çevrimi

7 Soğutma Yükü Hesabı Yaş meyve ve sebzelerin fiziksel ve kimyasal değişimleri üzerinde ortamdaki hava, ışık, sıcaklık ve rutubet etkili olmaktadır. Besin maddelerinde bakteri, küf ve mayalar gibi mikrobiyolojik faktörlerin en uygun çalışma sıcaklıkları C arasında olup, bu sıcaklıklar 0 C ye düşürüldüğünde söz konusu küçük canlıların aktiviteleri yavaşlamaktadır.

8 Meyve ve sebzelerin donması durumunda hücreleri çatlar ve depodan çıkarıldıktan sonra oksitlenme olayı ile daha çabuk bozulduklarından donma istenmeyen bir durumdur. Soğuk ortamlarda depolanan yaş meyve ve sebzelerin donma derecelerinin üstünde muhafaza edilmesi gerekmekte olup bu sıcaklıklar 1 C ile +15 C arasında değişmektedir. Sebze ve meyvelerin kuruma (aşırı nem kaybetme) sebebiyle bozulmasına karşı en iyi önlem bağıl nem seviyelerini yeterli düzeyde tutmaktadır. Ayrıca, havanın sirkülasyon şekli ile maddelerin paketleme tarzı ve fiziksel ölçüleri de su kaybında etkili olmaktadır. Soğuk odada muhafazası gereken bağıl nem seviyeleri çeşitli gıda maddeleri, sebze ve meyveler için tablolar halinde verilmiş olup, nem seviyesi artışı bu tablo değerlerinin %3-%5 i sınırları içinde kalmalıdır

9 Projelendirme Esasları Soğuk odaların projelendirilmesinde sırasıyla aşağıdaki hususlar tespit edilmeli veya hesaplanmalıdır. Besin maddelerini doğal durumlarında saklayabilmek, besin maddelerinin cinsine göre belirlenmiş uygun düşük bir sıcaklık ve bağıl nemde tutulması ile sağlanabilir. Bu nedenle, öncelikle soğutulacak maddenin cinsi ve buna bağlı olarak da soğuk odanın iç sıcaklık ve bağıl nemi belirlenir. Konulacak ürün cinsine ve ürün kapasitesine göre, odanın büyüklüğü tespit edilir. Oda boyutları belirlenirken, ürünler etrafındaki iç hava hareketleri düşünülmeli, seçilecek buharlaştırıcıya uygun olmalıdır.

10 Projelendirme Esasları Soğuk odanın yapılacağı yere ait dış şartlar belirlenir. Isı kazançlarını azaltmak için mümkün ise odanın güneşe göre konumunda düzeltmeler yapılmalıdır. Döşeme, yan hacim, çatı sıcaklıkları belirlenir. İç ve dış şartlar göz önünde tutularak, oda duvar konstrüksiyonu ile en ekonomik yalıtım malzemesi ve kalınlığı belirlenir. Isı kazançları hesabı yapılır. Kapasiteye, ürün cinsine göre soğutucu akışkan cinsi seçilir.

11 Projelendirme Esasları Buharlaştırıcı, yoğuşturucu ve kompresör kapasiteleri belirlenir. Yoğuşturucunun havalı veya sulu olmasına karar verilir. Soğutma kulesinin kapasitesi tespit edilir. Buharlaştırıcı fanlarının kapasite kontrolleri yapılır. Sayıları tespit edilerek, oda içindeki yerleştirilmesi yapılır Boru çapları hesaplanır.

12 Isı Kazançları Soğutma yükünü meydana getiren ısı kazançlarını dört grupta toplamak mümkündür. Soğutulan hacmi çevreleyen duvar, döşeme ve tavandan iletim ve taşınımla geçen ısı kazancı (transmisyon ısısı) Soğutulan hacme dışardan daha yüksek ısı tutumundaki havanın girmesiyle gelen ısı kazancı (infiltrasyon ısısı) Soğutulan hacme konan malların ısısı (sebze ve meyvelerde olgunlaşma ısısı da oluşur) Soğutulan hacmin içerisindeki ışıklardan, insanlardan, motorlardan ortaya çıkan ısı kazancı.

13 Transmisyon Isı Kazancı Transmisyon ısısının mümkün olduğunca düşük tutulmasında pek çok yarar vardır. Bunun sağlanabilmesi duvarlarla tavan ve döşemenin ısı geçirme kat sayısının düşük tutulması ile mümkün olacaktır. Bu ısının hesaplanabilmesi için aşağıdaki bilgilere ihtiyaç vardır. Yalıtım malzemesinin kalınlığı ve cinsi Yapı konstrüksiyonu Soğutulacak hacmin fiziksel ölçüleri Soğutulacak hacmin ve dışındaki hacimlerin sıcaklıkları ile güneş ışınlarının etkileri

14 İletim ve Taşınım İletim ve taşınımla olan transmisyon ısı kazancı: Qt= K.A.(Td-Ti) (3.1) bağlantıdan hesaplanır. Burada; K: Toplam ısı geçirgenlik katsayısı (W/m 2 K) A: Cidarın ısı geçiş alanı (m 2 ) Td: Dış ortam veya komşu hacim sıcaklığı ( C) Ti: iç oda sıcaklığı ( C) n adet katmandan meydana gelmiş düzlem bir cidardaki toplam ısı geçiş katsayısı ; 1 1 n di 1 = + Σ + (3.2) K hi i=1 ki hd eşitliğinden bulunabilir. Burada; hi = İç yüzeydeki ısı taşınım katsayısı (W/m 2 K) hd= Dış yüzeydeki ısı taşınım katsayısı (W/m 2 K) di= i. Katman kalınlığı (m) ki= İ. Katmanın ısı iletim katsayısı (W/mK)

15 Yapı Konstrüksiyonu Yapı konstrüksiyonu, gerek soğutma yükünün azaltılması gerekse kuruluş ve işletme masraflarını etkilemesi yönünden çok önemlidir. Bu husus mimar ve inşaat mühendisi ile beraber etüt edilip saptanmalıdır. Soğutulacak hacmin fiziksel ölçüleri tasarım halindeki bir hacim için mimari plandan alınır. Mevcut bir bina için ise yerinde yapılacak gerçek ölçümlerle tespit edilir. Duvar, döşeme ve tavan yüzeylerinin hesaplanmasında odanın yalıtımsız çıplak iç boyutlarının kullanılması yeterli bir yaklaşım sağlayacaktır. Ancak yalıtım kalınlığı az ve duvar konstrüksiyonunun ısı geçirgenliği fazla ise, bu takdirde dıştan dışa ölçülerinin kullanılması daha emniyetli olacaktır.

16 Sızıntı ( Hava Değişim ) Isısı Soğuk oda kapısının her defa açılıp kapanmasında bir miktar harici sıcak hava soğuk odaya girerek ek bir soğutma yükü oluşturur. Harici havada daha fazla olan su buharı da bu soğutma yükünün bir parçasını oluşturur. Bu yükün sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi gerçek kullanma durumunun bilinmesi ile mümkündür. Bu ise çoğu zaman kullanılan ısı tutumuna göre değişmektedir. İnfiltrasyon ısısı (Qi) aşağıdaki denklemden hesaplanır. İnfiltrasyon ısısı = Hava değişimi x Oda net hacmi x ( hd-hi)* ρh (kw) ρh : Giren havanın yoğunluğu (Kg/m 3 ) hd:dış havanın entalpisi ( kj/kg) hi: iç havanın entalpisi (kj/kg)

17

18 Mal Isısı (Ürünlerden Gelen Isı) Soğuk odaya muhafaza edilmek üzere konulan değişik türden malların meydana getirdiği ısı, zaman zaman soğutma yükünün en önemli ve en büyük bölümünü teşkil etmektedir. Ayrıca soğuk odaya konan mal cinsi önceden belirli olduğu halde birim zamandaki hareket miktarı kullananın ihtiyaç ve isteğine göre değişebilmektedir. Yükleme kat sayısının anlamı ise, ön soğutma odalarına konan malın ilk andaki sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki büyük farklılıklar nedeni ile ilk yüklemeden hemen sonra soğutma cihaz ve ekipmanı üzerinde aşırı bir ısı yükü meydana gelir. Halbuki, soğutma yükü hesaplanırken mal yükü zamana göre eşit şekilde dağıtıldığı kabul edilir. Bu durumu gerçektekine yaklaştırmak üzere, hesaplanan mal yüküne bir yükleme kat sayısı uygulanıp soğutma ekipmanının daha büyük seçilmesi sağlanır. Dolayısıyla, ön soğutma odasına konan malın ilk saatlerde oda sıcaklığının aşırı derecede yükselmesi ve soğutma süresinin uzaması önlenmiş olur.

19 Ön Soğutma Yapılan araştırmalar sonucu soğuk odalara muhafaza edilmek üzere konulacak meyve, sebze, et, süt, yumurta gibi maddelerinin tabi kaynaklardan alındıktan sonra bir ön soğutmaya tabi tutulup süratle soğutulması ve daha sonra uzun süreli muhafaza odalarına konulması bu maddelerin soğuk odada muhafaza süresini uzatmaktır. Mal ısısı ile ilgili olarak önemli olan diğer bir ısı kaynağı da olgunlaşma ısısıdır. Bütün sebze ve meyveler olgunlaşmalarını soğuk muhafaza sırasında hatta pazarlama sırasında da devam ettiren maddelerdir. Bunun anlamı meyvelerin ve sebzelerin bir solunum yaptığı ve bu esnada havadaki oksijeni alıp yerine karbondioksit neşretmesi demektir. Meyvelerde buna olgunlaşma denir ve elma, muz gibi bazı meyvelerde bir seviyeye kadar istenen bir durumdur.

20 Donma Noktasının Üstündeki Sıcaklığa Kadar Soğutma m x C1 x (t2-t1) Q1 = x Yükleme katsayısı ( kw ) Soğutma zamanı (sn) m: Ürün miktarı (kg) C1: Ürünün donmadan önceki ısınma ısısı (kj/kgk) t2: Ürünün odaya girişteki sıcaklığı ( C) t1:ürünün soğutma sonundaki sıcaklığı ( C) Ön soğutma odaları için ayrıca yükleme katsayısı uygulanacaktır.

21 Donma sırasında alınacak ısı : m x C Q2 = Donma zamanı (sn) (kw) C: Donma ısısı (kj/kgk) Donduktan sonra derin soğutma : m x C2 x (t donma tm) Q3 = (kw) Soğutma zamanı (sn) C2: Donmadan sonraki ısınma ısısı (kj/kgk) tdon: Ürünün donma sıcaklığı ( C) tm: Ürünün donma sonu sıcaklığı ( C) Muhafaza sırasında ürüyen ısı ( olgunlaşma ısısı) Q4 = m x Colg (W) Colg: Olgunlaşma ısısı (W/kg)

22 Diğer Isı Kazançları Soğuk oda içinde zaman zaman çalışan insanlardan, elektrik motorlarından, aydınlatmadan, forklift gibi makinelerden ve kar eritme (defrost) işlemlerinde açığa çıkan ısılar göz önüne alınmalıdır. Günlük çalışma süreleri göz önüne alınarak aydınlatma lambalarının, vantilatör elektrik motorlarının, varsa forklift motorlarının güçleri doğrudan (W) olarak ısı kazancı şeklinde hesaba katılır. Bilhassa büyük hacimli soğuk muhafaza depolarında soğutulan hacme forklift, vinç, motorlu bataryalı nakil arabaları vs. gibi elamanlar sokulmaktadır. Bunların meydana getireceği ısı yükü bu elemanın türüne ve soğutulan hacimde kaldığı süreye göre hesaplanıp soğutma yüküne ilave edilmektedir.

23 İnsanlardan Gelen Isı Kazançları Yapılan işe göre insanlardan çıkan ısı değişebilmesine rağmen, soğuk oda içinde sıcaklığa bağlı olarak Tablo 3.9 da verilen ortalama değerler alınabilir. İnsanlardan gelen ısı kazancı (3.7) eşitliğinden hesaplanır. Qi= n (kişi) x W (Watt) x ZO (W) (3.7) ZO= çalışma süresi/gün TABLO-3.9 insanlardan gelen ortalama soğuk oda ısı yükü Oda sıcaklığı ( 0 C) Yayılan ısı (Kcal/hxkişi)( W) Oda sıcaklığı ( 0 C) Yayılan ısı (Kcal/hxkişi)(W) (210) (336) (245) (365) 0 235(275) (395) (302) (425) NOT: sık sık girip çıkma halinde %10 ile %25 ilave edilecektir.

24 Aydınlatma ve Elektrik Motoru Aydınlatmadan gelen ısı kazancı: Aydınlatmadan gelen ısı kazancı (3.8) eşitlikten hesaplanır. Qa = n (adet) x W (Watt) x ZO (W) W: Lambanın gücü Elektrik motorlarından gelen ısı kazancı: Elektrik motorlarından gelen ısı kazancı (3.9) eşitliğinden hesaplanır. Qe = n (adet) xw (Watt)x ZO (W) TABLO-3.10 Elektrik motorlarından gelen ısı yükü (Kcal/h x BG) Motor gücü (BG) Motor ve tahrik edilen eleman soğuk oda içinde Tahrik edilen elemanın bulunduğu hacim (ayrı) Motorun bulunduğu hacim (ayrı) 1/8-1/ ½-2, ,0-20, kW=1.36 BG (1BG=0,736 kw)

25 Defrost Sırasında Verilen Isı Elektrikle buz çözmeli sistemler: Elektrikli buz çözme sırasında verilen ısı (3.10) eşitliğinden hesaplanır. Qed = n x W x ZO x F n: adet W: watt ZO: Zaman oranı (saat /24 saat) F:buz çözme faktörü 0,5 Sıcak gaz buz çözme sistemlerinin vereceği ısı: Sıcak gaz ile yapılan buz çözme ısısı sistemin kondenserinden atılan ısıya yakın olacaktır. Ve aynı kabul edilebilir. Ancak bir kompresöre birden fazla evaporatör bağlanır ise bunlara sıra ile buz çözme uygulanıyorsa bu takdirde toplam kondenser ısısını evaporatör sayısına bölmek gerekir. Elektrikli buz çözme sisteminde olduğu gibi yine bir buz çözme faktörü uygulanmalıdır. (F) sıcak gazlı sistemler için F = 0,4 olabilir. Qsgd = n x qev x KEO x ZO x F (W) (3.11) Qed : Sıcak gazlı buz çözme n: Adet qev: Evaporatör soğutma kapasitesi (kw) KEO: qk/ qe (kondenser-evaporatör ısı oranı) ZO: Zaman oranı (saat / 24 saat) F: Buz çözme faktörü

26 Ekipman Seçimi Soğutma yükü hesaplandıktan sonra bundan asıl maksat olan ekipman seçimine geçilir. Ekipmanın kapsamı kompresör, kondenser, evaporatör, genişleme vanası, solenoid vana, filtre kurutucu, boru tesisatı, basınç ayarlayıcı vanalar, sıvı deposu ve diğer soğutma aksamıdır. Bu elemanların seçiminde aşağıdaki bilgilerin bilinmesi gerekir. Oda sıcaklığı ve nem seviyesi Oda sıcaklığı-evaporatör sıcaklık farkı Emme hattı basınç kaybını karşılamak için gerekli sıcaklık Yoğuşma sıcaklığı Kompresörün günlük çalışma süresi Evaporatör fanlarının günlük çalışma süresi

27 Kompresör Çalışma Süresi Kompresörlerin günlük çalışma süreleri 14 ile 20 bazen de 22 saat alınabilir. Kompresör ve evaporatör fanları için günlük çalışma süreleri aşağıdaki gibi verilebilir. 2 C ve üzerindeki oda sıcaklıklarında - kompresör 14 ile 18 saat ve evaporatör fanları 22 saat -2 C ile 1 C oda sıcaklıklarında - kompresör 20 saat, evaporatör fanları 23 saat, günde 4 defa defrost (15 er dak) -15 C ve altındaki oda sıcaklıklarında - kompresör 18 saat, evaporatör fanları 22 saat, günde 6 defa defrost (20 şer dak)

28 Soğutma Yükü Hesap Tablosu Tarih... /... / I S I K A Z A N Ç L A R I H E S A B I (kw) Oda No Hesabı Yapan PROJE DONELERİ İÇ DIŞ KOMŞU HACİM SICAKLIĞI Kontrol Eden Kuru Termometre [ o C] a) Büro Yaş Termometre [ o C] b) İşin Adı İzafi Nem (ϕ) [%] c) Yeri Rakım d) İşin Sahibi Enlem Derecesi e) Tavan Kullanım Amacı Bölge f) Döşeme ODA ÖLÇÜLERİ (yalıtımsız) En[m] Boy[ m] Yük.[m] Oda Hacmi (V) [m 3 ] I- İLETİM VE TAŞINIMLA OLAN ISI KAZNÇLARI (Duvar, Tavan, Döşeme) (Qt) (*) Solar sıcaklık farkını ekleyiniz. İşare t Yön En (m) Boy (m) Yüzey Adet Çıkarılan (m 2 ) Alan (m 2 ) Net Alan (m 2 ) Ku (W/m 2 K) t (*) ( o C) Isı gücü (kw) İletim ve taşınımla toplam ısı kazancı (kw) II-HAVA DEĞİŞİMİNDEN GELEN ISI (Qi) Hava değişimi 24 saat [defa] Dış hava entalpisi (hd) [kj/kg] Hava değişim ısı ka Yoğunluk (ρ) [kg/m 3 ] İç hava entalpisi (hi) [kj/kg] (kw) Oda hacmi (V) :... [m 3 ] x... [defa hava değ./ s] x (hd :... - hi :...) x ρ :... = III-ÜRÜNLERDEN GELEN ISI KAZANÇLARI (Qm) İşlem Türü Malın Türü Ağırlık (kg) Donmadan önce Donma Donduktan sonra Olgunlaş. ve Soluma Mallarla ilgili yan ısı Kasa, kutu, vs Diğerleri T ( o C) Özgül ısı (kj/kg.k) Donma Isısı(kJ/kg) Solunum ısısı (W/kg) Soğutma Süresi (Saniye) Ürün ısı kazanc (kw) Ürünlerden gelen toplam ısı kazancı [kw] IV-ODA İÇİNDEKİ DİĞER ISI KAZANÇLARI (Qd) a) İnsan... (Kişi) x... (W) x... (zaman oranı) b) Aydınlatma... (Tane) x... (W) x... (zaman oranı) c) Motor... (Tane) x... (W) x... (zaman oranı) d) Elektrik Buz çözme... (Tane) x... (W) x... (zaman oranı) x0,5 e) Sıcak Gaz Buz... (Tane) x... (W) x... (zaman oranı) x0,4 çözme f) Diğerleri......(W) x... ( zaman oranı) Oda içindeki diğer ısı kazançları toplamı (kw) TOPLAM ISI KAZANCI (QT ) [kw] EMNİYETLİ TOPLAM ISI KAZANCI (QET= 1.1 QT ) [kw] Diğer ısı kazaçları (kw

29 Soğuk Hava Deposu Projelendirme Örneği Mimari ön projesi aşağıda verilen bir soğuk hava deposunda elma saklanması düşünülmektedir. Odayla ilgili diğer bilgiler aşağıda verildiğine göre bu soğuk hava deposunun soğutma yüklerinin hesabını yapınız. K 15 m 10m h=4m Elma 2 C Kompresör Dairesi Koridor

30 - Mahal : BALIKESİR - Dış Mahal Verileri:. Kuru termometre sıcaklığı Tab.2.2 = 38 C. Yaş termometre sıcaklığı Tab2,2 =27 C. Bağıl nem psikrometrik diy. = 0,45. Dış hava entalpisi = 85,5 kj/kg. Dış havanın yoğunluğu = 1,11 kg/m 3 -İç Mahal Verileri:. İç sıcaklık Tab.2,6(-1 ila +4) = +2 C. İç bağıl nem Tab.2,6 = 0,90. İç havanın entalpisi psik diy. = 12,5 kj/kg - Komşu Hacim Sıcaklıkları (Tab.2,3). Kompresör dairesi (su soğ T0) = 38 C. Koridor T0 5 = 33 C. Toprak döşeme sıcaklığı = 25 C. Tavan sıcaklığı (iç hacim) T0 5 = 33 C Güneş Işınları Etkisi (Tab2.6). Batı cephesi (açık renk) = +3 C Veriler Oda hacmi 10x15x4 m = 600 m 3 Hava değişim sayısı Tab.2.7 = 3,4 Elmanın yükleme miktarı = 1000 kg/m 2 Elmanın depolanma yüzdesi = % 75 - Elmanın odaya yüklenecek miktarı 0,75x (10x15)x1000= kg - Elmanın günlük odaya yüklenecek miktarı % 5 = 0,05x = 5625 kg - Elmanın odaya giriş sıcaklığı = 33 C - Elmanın donmadan önceki özgül ısısı Tab.2.6 C1 = 3,68 kj/kg - Elmanın olgunlaşma ısısı Tab.2.8 C= 10x10-3 W/kg - Odada 4 işçi günde 4 saat çalışmaktadır.tab.2.9 =275 W - Odada 750 W lık 3 adet vantilatör motoru günde 24 saat çalışmaktadır. - Odada 100 W lık 8 adet lamba günde 4 saat yanmaktadır. - Odada 4 adet 1500W lık elektrikli ısıtıcıyı bir evaporatör Günde toplam 1 saat buz çözme işlemi için çalıştırıyor. - Tesisatta R-22 gazı kullanılıyor. - Yoğuşturucu su soğutmalı tiptir. - Yoğuşma sıcaklığı =40 C - Yoğuşturucuya su giriş sıcaklığı Tyaş +4 = 31 C - Yoğuşturucudan su çıkış sıcaklığı = 36 C - Evaporasyon sıcaklığı % 90 nem için 9-10 daha düşük= -8 C - Kompresörün günlük çalışma süresi = 18 saat

31 Çözüm Tablo 3.1 Oda Tansmisyon ısı kazançları hesap tablosu Yüzeyin cinsi Yön En- Yük Boy m Yüzey alanı m 2 K W/m 2 K T C Isı kazancı W m Dış duvar K , = İç duvar D , = İç duvar G , = Dış duvar B , = Tavan , = Döşeme , = TOPLAM 5269 Tablo 3.2 Oda duvar, döşeme ve tavanında kullanılacak malzemelerin ısı iletim katsayıları Malzeme K (w/m 2 K) Yalıtım malzemesi 0,041 Dolu tuğla 0,7 Sıva 0,87 Beton 1,51 Blokaj 1,74 Mozaik ve moz harcı 1,74

32 Çözüm 2-HAVA DEĞİŞİMİNDEN GELEN ISI KAZANCI (ENFİLTRASYON ISISI) Hava değ.say. QE = x oda hacmi x ( hd- hi ) x ρ ( kw) Sn (24 saat) QE = 3, x 600x (85,5-12,5 ) x 1,11 = 1,91 kw

33 Çözüm 3-ÜRÜNLERDEN (MALDAN) GELEN ISI KAZANCI A- Donma Noktasının Üstündeki Sıcaklığa Kadar Olan Isı Kazancı ( Q1) m x C1x (t2-t1) Q1= (kw) Soğutma zamanı(sn) 5625 x 3,68 x (33-2) Q1= = 7,42 kw B- Olgunlaşma (Solunum) Isı Kazancı (Q2) Q2 = m x Colg Q2 = x 10x10-3 = 1125W = 1,125 kw MALDAN GELEN ISI KAZANÇLARI TOPLAMI= 8,545 kw

34 Çözüm 1- DİĞER ISI KAZANÇLARI A- Aydınlatmadan Gelen Isı Kazançları Odada 100 W lık 8 adet lamba günde 4 saat yanmaktadır. QA=...(Ad) x... (W) x...( ZO) (W) 4 QA= 8 (Ad) x 100 (W) x ( ZO) = 133 W= 0,133 kw B-İnsanlardan Gelen Isı Kazancı Odada 4 işçi günde 4 saat çalışmaktadır. Qİ=...(Kişi) x... (W) x...( ZO) (W) 4 Qİ= 4 (Kişi) x 275 (W) x ( ZO) = 183 W = 0,183 kw 24

35 Çözüm C- Vantilatör Motorundan Gelen Isı Kazancı Odada 3 adet 750 watlık vantilatör motoru günde 24 saat çalışmaktadır QV=...(Ad) x... (W) x...( ZO) (W) 24 QV= 3 (Ad) x 750 (W) x ( ZO) = 2250 W= 2,250 kw D- Elektrikli Buz Çözme Sırasındaki Isı Kazancı Odada 4 adet 1500 W lık elektrikli ısıtıcıyı bir evaporatör günde toplam 1 saat buz çözme işlemi için Çalıştırıyor. QE = n x W x F x ZO (W) 1 QE = 4x 1500 x 0,5 x ---- = 125 W = 0,125 kw 24 n= Buz çözme faktörü 0,5 DİĞER ISI KAZANÇLARI TOPLAMI = 2,691 kw

36 Tarih... /... / I S I K A Z A N Ç L A R I H E S A B I (kw) Oda No Hesabı Yapan PROJE DONELRİ İÇ DIŞ KOMŞU HACİM SICAK. o C Kontrol Eden Kuru Termometre [ o C] 2 38 a) Kompresör Dairesi 38 Büro Yaş Termometre [ o C] 27 b) Koridor 33 İşin Adı İzafi Nem (ϕ) [%] 0,90 0,45 c) Yeri Rakım 109 d) İşin Sahibi Enlem Derecesi e) Tavan 33 Kullanım Amacı Bölge BALIKESİR f) Döşeme 25 ODA ÖLÇÜLERİ (yalıtımsız) En[m] 10 Boy[ m] 15 Yük.[m] 4 Oda Hacmi (V) [m 3 ] 600 I- İLETİM VE TAŞINIMLA OLAN ISI KAZNÇLARI (Duvar, Tavan, Döşeme) (Qt) (*) Solar sıcaklık farkını ekleyiniz. İşare t Yön En Yük (m) Boy (m) Yüzey Adet Çıkarılan (m 2 ) Alan (m 2 ) Net Alan (m 2 ) Ku (W/m 2 K) DD K ,34 36 / 1000 = 0,734 İD D ,33 36 / 1000 = 0,475 İD G ,33 31 / 1000 = 0,614 DD B ,34 39 / 1000 = 0,530 TA ,36 31 / 1000 = 1,674 t (*) ( o C) Isı gücü (KW) DÖ ,36 23 / 1000 = 1,242 / 1000 = İletim ve taşınımla toplam ısı kazancı [kj/gün] 5,269 II-HAVA DEĞİŞİMİNDEN GELEN ISI (Qi) Hava değişimi 24 saat [defa] 3,4 Dış hava entalpisi (hd) [kj/kg] 85,5 Hava değişim ısı kazancı (kw) Yoğunluk (ρ) [kg/m 3 ] 1,11 İç hava entalpisi (hi) [kj/kg] 12,5 Oda hacmi (V) : [m 3 ] x.3,4... [defa hava değ./ s] x (hd :85, hi :.12,5...) x ρ :...1,11... = 1,91 III-ÜRÜNLERDEN GELEN ISI KAZANÇLARI (Qm) İşlem Türü Malın Türü Ağırlık (kg) T ( o C) Özgül ısı (kj/kg.k) Donma Isısı(kJ/kg) Solunum ısısı (W/kg) Soğutma Süresi (Saniye) Ürün ısı kazancı (kw) Donmadan önce Elma , ,42 Donma Donduktan sonra Olgunlaş. ve Soluma Elma x10-3 1,125 Mallarla ilgili yan ısı Kasa, kutu, vs Diğerleri Ürünlerden gelen toplam ısı kazancı [kw] 8,545 IV-ODA İÇİNDEKİ DİĞER ISI KAZANÇLARI (Qd) a) İnsan (Kişi) x (W) x...4./24... (zaman oranı) / 1000 = 0,183 b) Aydınlatma (Tane) x (W) x..4/24... (zaman oranı) / 1000 = 0,133 c) Motor (Tane) x (W) x..24/24. (zaman oranı) / 1000 = 2,250 d) Elektrik Buz çözme (Tane) x (W) x.1/24... (zaman oranı)x 0,5 / 1000 = 0,125 e) Sıcak Gaz Buz... (Tane) x... (W) x... (zaman oranı) / 1000 = çözme f) Diğerleri......(W) x... ( zaman oranı) / 1000 = Oda içindeki diğer ısı kazançları toplamı (kw) 2,691 TOPLAM ISI KAZANCI (QT ) [kw] 18,415 EMNİYETLİ TOPLAM ISI KAZANCI (QET= 1.1 QT ) [kw] 20,250

37 Kompresör Bir soğutma sisteminin kalbidir. Soğutucu akışkanın, gaz halinde, düşük basınçtaki evaporatörden emilip yüksek basınçtaki kondensere basılmasını sağlar. Bu işlemin gerçekleşmesi için dışarıdan enerji alan bir motorla tahrik edilmesi gerekmektedir. Sabit sistemler daha çok elektrik motoruyla tahrik edilmekte, mobil sistemler ise çoğunlukla dizel motoruyla tahrik edilmektedirler.

38 Kompresör Seçimi

39 Kompresör Seçimi

40 Kompresör Seçimi

41 Kompresör Seçimi Kompresör soğutma = Sistemde dolaştırdığı akışkan miktarına bağlı olarak hesaplanabilir (m 3 /h) Beygir Gücü (HP) = Kompresörü çalıştıran elektrik motorunun gücü 1 HP = kw 30 Beygir Kompresör -10/+40 Çalışma Şartlarında 55 kw soğutma kapasiteli kompresör

42 Kompresör Seçimi SOĞUTMA BEYGİR

43 Kondenser Kondenser, kompresör tarafından basıncı yükseltilen gazın, kompresörün basma basıncına karşılık gelen doyma sıcaklığına kadar dış ortama ısı atarak yoğuşmasını ve sıvı hale gelmesini sağlamaktadır. Genellikle bakır boru ve alüminyum lamellerden (batarya) oluşmaktadır. Isı transferini arttırmak ve hızlandırmak amacıyla fanlar vasıtasıyla zorlanmış hava akışı batarya üzerinde sağlanmaktadır.

44 Kondenser Seçimi Kondenser Kapasitesi = Kompresör Kapasitesi + Kompresör Gücü Qk = Qs + P

45 Batarya Çalışma Prensibi (Evaporatör-Kondenser) BUHARLAŞMA YOĞUŞMA Sıvı Buhar

46 Genleşme Valfi (Expansion) Soğutma sistemlerindeki en önemli kontrol elemanı, aslında soğutma çevriminin temel elemanlarından biri olan genleşme valfidir. Elektronik türleri de mevcut bulunan bu valflerin en yaygın kullanılan türü Termostatik Expansion Valf olarak bilinen mekanik valflerdir. Bu valfler, sıvı haldeki soğutucu akışkanın basıncını düşürerek (sabit entalpide genleşme) düşük sıcaklıkta evaporatörde aldığı dış ısı ile buharlaşarak soğutma işlemini gerçekleştirmesini sağladıkları gibi, soğutma ihtiyacındaki değişimlere göre valften geçen akışkan miktarını da belli oranda ayarlayarak sıvı soğutucunun tam buharlaşmasına ve kompresöre sıvı akışkan gitmesine engel olmaktadır. Bu sayede kompresörün zarar görmesini engellemiş olmakta ve soğutucunun verimli çalışması sağlanmaktadır.

47 TXV Seçimi

48 TXV Seçimi

49 Evaporatör Evaporatör, expansion valf tarafından basıncı düşürülen sıvı + buhar haldeki soğutucu gazın, kompresörün emiş basıncına karşılık gelen doyma sıcaklığında dış ortamdan ısı alarak tamamen buharlaşmasını sağlamaktadır. Buharlaşma sırasındaki dışarıdan ısı alma olayı, soğutucunun bulunduğu ortamda soğutma işlemi sağlamaktadır.soğutucu genellikle bakır boru ve alüminyum lamellerden oluşmaktadır. Isı transferini arttırmak amacıyla fanlar vasıtasıyla zorlanmış hava akışı sağlanmaktadır. Sıfırın altındaki buharlaşma sıcaklığında çalışan sistemlerde, evaporatör lamelleri arasında oluşabilecek buzlanmanın giderilebilmesi amacıyla, boru demetleri arasına defrost amacıyla rezistanslar yerleştirilmektedir. Defrost ve rezistanslar cihaz üzerinde bulunan mikroişlemcili sıcaklık kontrol cihazı (termostat) ile kontrol altında tutulmakta ve ayarları yapılmaktadır.

50 Evaporatör Seçimi

51 Evaporatör Seçimi

52 Ticari Monoblok Soğutma Ünitesi Min. 50 cm Min. 10 cm Min. 1,2 m

53 = RAKORLU = KAYNAKLI

54 Ticari Split Soğutma Ünitesi

55 Endüstriyel Split

56 Endüstriyel Split Montaj sırasında dikkat edilecek hususlar: Oda dışı ve oda içi yerleşim hava akışını engellemeyecek şekilde olmalıdır. min. 500 min. 1000

57 Endüstriyel Split Montaj sırasında dikkat edilecek hususlar: Evaporatör montajı ve drenaj borusu Donmuş gruplarda kuyruk rezistansı kullanılması drain trap 300 flexible rezistance 300

58 Endüstriyel Split

59 0 1 Endüstriyel Monoblok min. 300

3. SOĞUTMA YÜKÜ HESABI

3. SOĞUTMA YÜKÜ HESABI 3. SOĞUTMA YÜKÜ HESABI Yaş meyve ve sebzelerin fiziksel ve kimyasal değişimleri üzerinde ortamdaki hava, ışık, sıcaklık ve rutubet etkili olmaktadır. Besin maddelerinde bakteri, küf ve mayalar gibi mikrobiyolojik

Detaylı

A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6

A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6 A. PROJE BİLGİLERİ 2 B. DEPO HACMİ 4 C. YAPI BİLEŞENLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE ISI İLETİM KATSAYILARI 5 1)DIŞ DUVAR 5 2)İÇ DUVAR 5 3)TAVAN 6 4)TABAN 6 D.ISI YÜKÜ HESABI 7 1. Trasnsmisyon Isı Yükü 7 2- İnfilitrasyon

Detaylı

25 ton balığın soğuk depolanması, 50 ton peynirin soğuk depolanması ve 20 ton balığın dondurulması için soğuk hava deposu tasarımı yapılacaktır.

25 ton balığın soğuk depolanması, 50 ton peynirin soğuk depolanması ve 20 ton balığın dondurulması için soğuk hava deposu tasarımı yapılacaktır. Örnek Soğuk Hava Deposu Projesi 25 ton balığın soğuk depolanması, 50 ton peynirin soğuk depolanması ve 20 ton balığın dondurulması için soğuk hava deposu tasarımı yapılacaktır. Proje Hesapları Yapılırken

Detaylı

3) Isı kazancının eşit dağılımı, küte volanı ve solar radyasyon kaynaklı ısı yükü (Q radyasyon )

3) Isı kazancının eşit dağılımı, küte volanı ve solar radyasyon kaynaklı ısı yükü (Q radyasyon ) 3) Isı kazancının eşit dağılımı, küte volanı ve solar radyasyon kaynaklı ısı yükü (Q radyasyon ) Genellikle, bir soğuk hava deposunun çeşitli duvarlarından giren ısı kazancının bu duvarlara eşit dağılması

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SOĞUTMA DENEY FÖYÜ DERSİN ÖĞRETİM ELEMANI DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI DENEY

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü Isı Transferi Ara Sınav Soruları. Notlar ve tablolar kapalıdır. Sorular eşit puanlıdır. Süre 90 dakikadır.

Makine Mühendisliği Bölümü Isı Transferi Ara Sınav Soruları. Notlar ve tablolar kapalıdır. Sorular eşit puanlıdır. Süre 90 dakikadır. Makine Mühendisliği Bölümü Isı Transferi Ara Sınav Soruları Notlar ve tablolar kapalıdır. Sorular eşit puanlıdır. Süre 90 dakikadır. 28.11.2011 S.1) Bir evin duvarı 3 m yükseklikte, 10 m uzunluğunda 30

Detaylı

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ Enerji analizi termodinamiğin birinci kanununu, ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanununu kullanarak enerjinin maksimum

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ

HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ HAVA SOĞUTMALI BİR SOĞUTMA GURUBUNDA SOĞUTMA KAPASİTESİ VE ETKİNLİĞİNİN DIŞ SICAKLIKLARLA DEĞİŞİMİ Serhan Küçüka*, Serkan Sunu, Anıl Akarsu, Emirhan Bayır Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Rev: 17.09.2014 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Termodinamik Genel Laboratuvar Föyü Güz Dönemi Öğrencinin Adı Soyadı : No

Detaylı

Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır.

Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 7. YILLIK YAKIT MĐKTARI HESABI VE YAKIT DEPOLARI Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 7.1 Yıllık

Detaylı

SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı)

SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı) SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLKELERİ (Devamı) Soğutma devresine ilişkin bazı parametrelerin hesaplanması "Doymuş sıvı - doymuş buhar" aralığında çalışma Basınç-entalpi grafiğinde genel bir soğutma devresi

Detaylı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402

Detaylı

ISI POMPASI DENEY FÖYÜ

ISI POMPASI DENEY FÖYÜ T.C BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK ve MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI POMPASI DENEY FÖYÜ 2015-2016 Güz Yarıyılı Prof.Dr. Yusuf Ali KARA Arş.Gör.Semih AKIN Makine

Detaylı

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller)

12.04.2010. Aşağıdaki tipleri vardır: 1- Kondenser Tipine Göre: - Hava Soğutmalı Tip -Su Soğutmalı Tip - Kondensersiz Tip (Remote Condenser Chiller) SOĞUTMA GRUPLARI Binalarda kullanılacak soğutma suyunu hazırlayıp kullanıcılarına (klima, FCU, vs.) gönderen sistemlere soğutma sistemleri denilmektedir. Soğutma sistemleri en genel anlamda mahaldeki ısınan

Detaylı

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI

BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI BÖLÜM 3 SOĞUTMA YÜKÜ HESAPLAMALARI Bir soğutma tesisinin yapılandırılmasında ilk iş tesisin soğutma gereksiniminin hesaplanmasıdır. Bu nedenle, soğuk kayıplarının ya da ısı kazançlarının iyi belirlenmesi

Detaylı

SORULAR VE ÇÖZÜMLER. Adı- Soyadı : Fakülte No :

SORULAR VE ÇÖZÜMLER. Adı- Soyadı : Fakülte No : Adı- Soyadı : Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru ve Çözümleri 06.01.2015 Soru (puan) 1 (15) 2 (15) 3 (15) 4 (20)

Detaylı

SOĞUK DEPO SĐSTEMLERĐ

SOĞUK DEPO SĐSTEMLERĐ SOĞUK DEPO SĐSTEMLERĐ Soğuk oda,özel anlamı ile gıda maddelerinin normal şartlarda saklanabilir sürelerinden daha uzun süre saklanabilmesi için ihtiyaca uygun şartlarda soğutulan ve nem durumu kontrol

Detaylı

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 Kapalı Sistem Enerji Analizi TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 4-27 0.5 m 3 hacmindeki bir tank başlangıçta 160 kpa basınç ve %40 kuruluk derecesinde soğutucu akışkan-134a içermektedir. Daha

Detaylı

SOĞUK DEPOLAR İÇİN R-404A ALTERNATİF SOĞUTUCU AKIŞKANLI BUHAR ŞIKIŞTIRMALI SOĞUTMA SİSTEM ELEMAN KAPASİTELERİNİN BİLGİSAYAR PROGRAMIYLA BELİRLENMESİ

SOĞUK DEPOLAR İÇİN R-404A ALTERNATİF SOĞUTUCU AKIŞKANLI BUHAR ŞIKIŞTIRMALI SOĞUTMA SİSTEM ELEMAN KAPASİTELERİNİN BİLGİSAYAR PROGRAMIYLA BELİRLENMESİ SOĞUK DEPOLAR İÇİN R-404A ALTERNATİF SOĞUTUCU AKIŞKANLI BUHAR ŞIKIŞTIRMALI SOĞUTMA SİSTEM ELEMAN KAPASİTELERİNİN BİLGİSAYAR PROGRAMIYLA BELİRLENMESİ ÖZET *Volkan KIRMACI *M. Bahadır ÖZDEMİR **G.Ü. Teknik

Detaylı

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI TS 825 in Bina Yaklaşımı Her hacim ayrı ayrı

Detaylı

Şekil 2.1 İki kademeli soğutma sistemine ait şematik diyagram

Şekil 2.1 İki kademeli soğutma sistemine ait şematik diyagram 2. ÇOK BASINÇLI SİSTEMLER 2.1 İKİ KADEMELİ SOĞUTMA SİSTEMLERİ: Basit buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimi -30 ye kadar verimli olmaktadır. -40 C ile -100 C arasındaki sıcaklıklar için kademeli soğutma sistemleri

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 SOĞUTMA DENEYİ

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 SOĞUTMA DENEYİ T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 SOĞUTMA DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI: DENEY SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR. BİROL

Detaylı

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU 6. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 6.1

Detaylı

SOĞUK DEPO SİSTEMLERİ

SOĞUK DEPO SİSTEMLERİ ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Ömer ÜÇÜNCÜ İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

GIDALARIN SOĞUTULMALARINDA SOĞUTMA YÜKÜ VE HESAPLANMASI

GIDALARIN SOĞUTULMALARINDA SOĞUTMA YÜKÜ VE HESAPLANMASI GIDALARIN SOĞUTULMALARINDA SOĞUTMA YÜKÜ VE HESAPLANMASI Bir soğuk deponun soğutma yükü (soğutma kapasitesi), depolanacak ürünün ön soğutmaya tabi tutulup tutulmadığına göre hesaplanır. Soğutma yükü; "bir

Detaylı

Moyenne température / Medium temperature : Ürün Seçim Verileri

Moyenne température / Medium temperature : Ürün Seçim Verileri Moyenne température / Medium temperature : MiniCold Ürün Seçim Verileri Bu kitap Carrier Profoid Minicold- Monoblocked Packaced Refrigeration Units kitabından Alarko Carrier EDM/ st tarafından düzenlenmiştir.

Detaylı

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir.

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir. PANEL RADYATÖR DENEYİ 1. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. 2.

Detaylı

MAK104 TEKNİK FİZİK UYGULAMALAR

MAK104 TEKNİK FİZİK UYGULAMALAR MAK04 TEKNİK FİZİK ISI TRANSFERİ ÖRNEK PROBLEMLER Tabakalı düzlem duvarlarda ısı transferi Birleşik düzlem duvarlardan x yönünde, sabit rejim halinde ve duvarlar içerisinde ısı üretimi olmaması ve termofiziksel

Detaylı

ISI POMPASI DENEY FÖYÜ

ISI POMPASI DENEY FÖYÜ ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNA MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ISI POMPASI DENEY FÖYÜ Hazırlayan: YRD. DOÇ. DR HAKAN ÖZCAN ŞUBAT 2011 DENEY NO: 2 DENEY ADI: ISI POMPASI DENEYĐ AMAÇ: Isı pompası

Detaylı

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 2 Problemler. Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır.

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 2 Problemler. Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır. Termodinamik Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi Bölüm 2 Problemler Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır. 1 2-26 800 kg kütlesi olan bir arabanın yatay yolda 0 dan 100 km/h hıza

Detaylı

Dr. Osman TURAN. Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ISI TRANSFERİ

Dr. Osman TURAN. Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ISI TRANSFERİ Dr. Osman TURAN Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ISI TRANSFERİ Kaynaklar Ders Değerlendirme Ders Planı Giriş: Isı Transferi Isı İletimi Sürekli Isı İletimi Genişletilmiş

Detaylı

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER Adı- Soyadı : Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Bütünleme Sınavı Soru ve Çözümleri 23.01.2015 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20)

Detaylı

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ Mak. Yük. Müh. Emre DERELİ Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Teknik Görevlisi 1. GİRİŞ Ülkelerin

Detaylı

ISI POMPALARI. Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA

ISI POMPALARI. Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA ISI POMPALARI Hazırlayan ve Sunan : Özlem KARA İçerik Isı Pompası Çalışma Prensibi Isı Pompası Elemanları Kompresör Konderser Evaporatör Kısılma Vanası Isı Pompası Türleri Hava Kaynaklı Isı Pompası Su

Detaylı

f = 1 0.013809 = 0.986191

f = 1 0.013809 = 0.986191 MAKİNA MÜHNDİSLİĞİ BÖLÜMÜ-00-008 BAHAR DÖNMİ MK ISI TRANSFRİ II (+) DRSİ YIL İÇİ SINAVI SORULARI ÇÖZÜMLRİ Soruların çözümlerinde Yunus A. Çengel, Heat and Mass Transfer: A Practical Approach, SI, /, 00,

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

formülü verilmektedir. Bu formüldeki sembollerin anlamları şöyledir: için aşağıdaki değerler verilmektedir.

formülü verilmektedir. Bu formüldeki sembollerin anlamları şöyledir: için aşağıdaki değerler verilmektedir. 11.YILLIK YAKIT MİKTARI HESABI VE YAKIT DEPOLARI Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 11.1 Yıllık

Detaylı

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer İçerik Soğutma ile ilgili temel kavramlar Soğutma sistemleri Mekaniki soğutma sistemi Soyer, A. Temel kavramlar, Soğutma sistemleri 1 Sıcaklık ve ısı

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 DOĞAL VE ZORLANMIŞ TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI:

Detaylı

ENERJİ DENKLİKLERİ 1

ENERJİ DENKLİKLERİ 1 ENERJİ DENKLİKLERİ 1 Enerji ilk kez Newton tarafından ortaya konmuştur. Newton, kinetik ve potansiyel enerjileri tanımlamıştır. 2 Enerji; Potansiyel, Kinetik, Kimyasal, Mekaniki, Elektrik enerjisi gibi

Detaylı

KMB405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II. Isı Pompası Deneyi. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1

KMB405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II. Isı Pompası Deneyi. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 Isı Pompası Deneyi Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1.Amaç Isı pompasının çalışma prensibinin deney üzerinde gösterilmesi ve ısı pompası kullanılarak performans katsayılarının

Detaylı

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sayfa : 1 Bina Bilgileri BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Projenin Adı : ISORAST KRIZANTEM Binanın Adı : KRIZANTEM Ada/Parsel : Sokak-No : Semt : İlçe : İl : İSTANBUL Dizayn Bilgileri: Brüt Hacim : 504,27

Detaylı

İKLİMLENDİRME DENEYİ FÖYÜ

İKLİMLENDİRME DENEYİ FÖYÜ İKLİMLENDİRME DENEYİ FÖYÜ Deneyin Amacı İklimlendirme tesisatının çalıştınlması ve çeşitli kısımlarının görevlerinin öğrenilmesi, Deney sırasında ölçülen büyüklükler yardımıyla Psikrometrik Diyagramı kullanarak,

Detaylı

1. EVAPORATÖRDE KAPASİTENİN BELİRLENMESİ İÇİN GEREKLİ PARAMETRELER 2. EVAPORATÖR SEÇİMİNDE GÖZ ÖNÜNE ALINMASI GEREKEN TEMEL KONULAR

1. EVAPORATÖRDE KAPASİTENİN BELİRLENMESİ İÇİN GEREKLİ PARAMETRELER 2. EVAPORATÖR SEÇİMİNDE GÖZ ÖNÜNE ALINMASI GEREKEN TEMEL KONULAR EVAPORATÖRLERİN UYGULAMA VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ HAKKINDA VURGULANMASI GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR Hasan ACÜL - FRİTERM A.Ş. Ar-Ge Bölüm Mühendisi GİRİŞ: Evaporatörler (Buharlaştırıcılar-Soğutucular), soğutucu

Detaylı

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA MAKİNALARI VE ISI POMPALARI Soğutma makinesinin amacı soğutulan ortamdan ısı çekmektir (Q L ); Isı pompasının amacı ılık ortama ısı vermektir (Q H ) Düşük sıcaklıktaki ortamdan

Detaylı

TERMOSTATİK GENLEŞME VALFİNİN (TGV) KISA HİKAYESİ

TERMOSTATİK GENLEŞME VALFİNİN (TGV) KISA HİKAYESİ TERMOSTATİK GENLEŞME VALFİNİN (TGV) KISA HİKAYESİ Soğutma sistemlerinde değişik genleşme elemanları kullanılmakla beraber, bunların arasında en az temas ettiğimiz sanırım termostatik genleşme valfleri

Detaylı

ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ

ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ Makale ISITILAN YÜZME HAVUZLARINDA ISITMA YÜKÜ HESABI ve ISITICI SEÇİMİ Cüneyt ÖZYAMAN ÖZET Bu çalışmada;ısıtılan yüzme larında,sıcak su kaynağı, ısı değiştirgeci ve tesisatlarının seçim ve tasarımda kullanılacak

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR)

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) 1. Hava 2. Su (deniz, göl, nehir, dere, yeraltı suyu-jeotermal enerji) 3. Toprak

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

TARIMSAL YAPILARDA ÇEVRE KOŞULLARININ DENETİMİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILARDA ÇEVRE KOŞULLARININ DENETİMİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILARDA ÇEVRE KOŞULLARININ DENETİMİ Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Çevre Nedir? Canlının içinde yaşadığı, büyüyüp geliştiği ve

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI

BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI 3.1 ALÇAK TARAFTAN ŞAMANDIRALI SİSTEMLER Alçak taraftan şamandıralı soğutucu akışkan kontrol sistemleri eski soğutma tesislerinde oldukça yaygındı. Bu sistemlere Sıvı

Detaylı

R-712 SOĞUTMA LABORATUAR ÜNİTESİ DENEY FÖYLERİ

R-712 SOĞUTMA LABORATUAR ÜNİTESİ DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SAN. VE TİC. Yeni sanayi sitesi 36.Sok. No:22 BALIKESİR Telefaks:0266 2461075 http://www.deneysan.com R-712 SOĞUTMA LABORATUAR ÜNİTESİ DENEY FÖYLERİ HAZIRLAYAN Yrd.Doç.Dr. Hüseyin

Detaylı

YOĞUŞMA DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV

YOĞUŞMA DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV YOĞUŞMA DENEYİ Arş. Gör. Emre MANDEV 1. Giriş Yoğuşma katı-buhar ara yüzünde gerçekleşen faz değişimi işlemi olup işlem sırasında gizli ısı etkisi önemli rol oynamaktadır. Yoğuşma yoluyla buharın sıvıya

Detaylı

Özgül ısı : Q C p = m (Δ T)

Özgül ısı : Q C p = m (Δ T) Özgül ısı : Bir maddenin faz değişimine uğramaksızın belli bir sıcaklığa ulaşması için, bu maddenin birim kütlesi tarafından kazanılan veya kaybedilen ısı miktarıdır. Q C p = m (Δ T) 1 Gıdaların Özgül

Detaylı

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI EKONOMİK MODEL ELEKTRİKLİ SU ISITICISI

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI EKONOMİK MODEL ELEKTRİKLİ SU ISITICISI ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI EKONOMİK MODEL ELEKTRİKLİ SU ISITICISI 52EWH Serisi Ürün No: 52 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

SOĞUTMA EĞİTİM SETİ ŞEMASI

SOĞUTMA EĞİTİM SETİ ŞEMASI SOĞUTMA Soğutma, ısının düşük sıcaklıktaki bir kaynaktan yüksek sıcaklıktaki bir kaynağa transfer edilmesidir. Isının bu şekildeki transferi kendiliğinden olmadığı için soğutma yapan cihazların enerji

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Doğal Taşınımlı Sıcak Su Sistemleri Doğal taşınımlı sıcak su tesisatında, su dolaşımı yerçekimi ivmesi yardımıyla sağlanır. Alttan

Detaylı

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER Adı- Soyadı: Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2015/2016 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru ve Çözümleri 07.01.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20)

Detaylı

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) Denver, Colorao da (rakım 1610 m) yerel atmosfer basıncı 8.4 kpa dır. Bu basınçta ve 0 o C sıcaklıktaki hava, 120 o C sıcaklıkta ve 2.5m 8m boyutlarında düz bir plaka

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

Soru No Puan Program Çıktısı 3, ,8 3,10 1,10

Soru No Puan Program Çıktısı 3, ,8 3,10 1,10 Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı İmzası: CEVAP ANAHTARI Açıklama: Sınavda ders notları ve dersle ilgili tablolar serbesttir. SORU. Tersinir ve tersinmez işlemi tanımlayınız. Gerçek işlemler nasıl işlemdir?

Detaylı

TEKNİK FİZİK ÖRNEK PROBLEMLER-EK2 1

TEKNİK FİZİK ÖRNEK PROBLEMLER-EK2 1 TEKNİK FİZİK ÖRNEK PROBLEMLER-EK2 ÖRNEK PROBLEM (KİNETİK ENERJİ) RÜZER şirketi 40 kw güce sahip bir rüzgar çiftliği kurmayı planlamıştır. Tasarlanan rüzgar türbinine gelecek rüzgarın debisi 000 kg/s dir.

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Kazanların Sınıflandırılması 1.Kazan İmalatında Kullanılan Malzemeye Göre a) Dökme dilimli kazanlar b) Çelik kazanlar 2. Kazan Ocak Tipi, Tasarım Şekli

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları İçindekiler Teknogen Teknopool... 3 Bileşenler... 4 Otomasyon... 6 Projelendirme... 9 Isıtma, Soğutma ve Havalandırma sektörünün önde gelen üreticilerinden olan TEKNOGEN,

Detaylı

ISI TEKNİĞİ LABORATUARI-2

ISI TEKNİĞİ LABORATUARI-2 ISI TEKNİĞİ LAORATUARI-2 Deney Sorumlusu ve Uyg Öğr El Prof Dr Cengiz YILDIZ Prof Dr Yaşar İÇER Prof Dr Ebru AKPINAR Yrd Doç Dr Gülşah ÇAKMAK Arş Gör Sinan KAPAN KLĐMA LAORATUVAR ÜNĐTESĐ Deneyin Amacı:

Detaylı

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Evaporasyon sıcaklığı -30,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,04 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0 C Yoğuşmalı basınç (abs.)

Detaylı

TERMAL ve ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ. Rıdvan YAKUT

TERMAL ve ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ. Rıdvan YAKUT TERMAL ve ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ Rıdvan YAKUT Termal ve Enerji Mühendisliği Bu bölümde, içten yanmalı motorlar, uçak itki sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları, yenilenemez

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Evaporasyon sıcaklığı -30,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,04 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0 C Yoğuşmalı basınç (abs.)

Detaylı

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Evaporasyon sıcaklığı -50,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 0,82 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0 C Yoğuşmalı basınç (abs.)

Detaylı

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları bizim öykümüz çevreye duyduğumuz sorumluluk öyküsü Her geçen gün enerji verimliliğinin öneminin arttığı çağımızda,

Detaylı

*Volkan KIRMACI and *M. Bahadır ÖZDEMİR. *G.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi, 06500, Beşevler, Ankara, TÜRKİYE, vkirmaci@gazi.edu.tr

*Volkan KIRMACI and *M. Bahadır ÖZDEMİR. *G.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi, 06500, Beşevler, Ankara, TÜRKİYE, vkirmaci@gazi.edu.tr C.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi (2006)Cilt 27 Sayı 2 Soğuk Depoların Soğutma Sisteminde Kullanılan R407c Alternatif Soğutucu Akışkanına Göre Sistem Eleman Kapasitelerinin Bilgisayar Programıyla

Detaylı

Isı Geri Kazanım Cihazlarının Bazı Şehirlerdeki Yıllık Toplam Isıtma ve Soğutma Kazançları

Isı Geri Kazanım Cihazlarının Bazı Şehirlerdeki Yıllık Toplam Isıtma ve Soğutma Kazançları Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 93, s. 13-19, Isı Geri Kazanım Cihazlarının Bazı Şehirlerdeki Yıllık Toplam Isıtma ve Soğutma Kazançları Serhan KÜÇÜKA* Özet Klima santralları bünyesinde bulunan veya

Detaylı

İKLİMLENDİRME NEDİR?

İKLİMLENDİRME NEDİR? İKLİMLENDİRME NEDİR? İnsan, hayvan ve bitkilerin konforu veya endüstriyel bir ürünün üretilmesi için gerekli olan iklim şartlarının (sıcaklık, nem, hava hızı, taze hava miktarı vb) otomatik olarak sağlanması

Detaylı

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI 53EWH Serisi Ürün No: 53 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

Buhar çevrimlerinde akışkan olarak ucuzluğu, her yerde kolaylıkla bulunabilmesi ve buharlaşma entalpisinin yüksek olması nedeniyle su alınmaktadır.

Buhar çevrimlerinde akışkan olarak ucuzluğu, her yerde kolaylıkla bulunabilmesi ve buharlaşma entalpisinin yüksek olması nedeniyle su alınmaktadır. Buhar Çevrimleri Buhar makinasının gerçekleştirilmesi termodinamik ve ilgili bilim dallarının hızla gelişmesine yol açmıştır. Buhar üretimi buhar kazanlarında yapılmaktadır. Yüksek basınç ve sıcaklıktaki

Detaylı

SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR

SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR Dersin Modülleri Soğutma Sistemi Elemanları ve Soğutucular Soğutucularda Ekovat Bakım Onarımı Soğutma Bölümlerinin Bakım Onarımı Klima Çeşitleri ve Seçimi SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR Kazandırılan Yeterlikler

Detaylı

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ. Bölüm 5: Kontrol Hacimleri için Kütle ve Enerji Çözümlemesi

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ. Bölüm 5: Kontrol Hacimleri için Kütle ve Enerji Çözümlemesi Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ 1 Amaçlar Kütlenin korunumu ilkesi geliştirilecektir. Kütlenin korunumu ilkesi sürekli ve sürekli olmayan akış sistemlerini içeren çeşitli sistemlere

Detaylı

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü

BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI. Kurutucu Broşürü BİR KOMPRESÖRDEN DAHA FAZLASI Kurutucu Broşürü (U) Genel Kullanıma Uygun Endüstriyel Basınçlı Hava Yüksek Kaliteli Kumlama Pnömatik Valf ve El Aletleri Pnömatik Kontrol ve Taşıma Sistemleri, Tekstil Toz

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

SOĞUTMA EĞİTİM SETİ ŞEMASI. 2 kompresör. t 1

SOĞUTMA EĞİTİM SETİ ŞEMASI. 2 kompresör. t 1 DENEY 1 SOĞUTMA DENEYİ Soğutma, ısının düşük sıcaklıktaki bir kaynaktan yüksek sıcaklıktaki bir kaynağa transfer edilmesidir. Isının bu şekildeki transferi kendiliğinden olmadığı için soğutma yapan cihazların

Detaylı

Soðuk Depoculukta Alýþýlagelen Yöntemler, Uygulanmayan Doðrular ve Kalite

Soðuk Depoculukta Alýþýlagelen Yöntemler, Uygulanmayan Doðrular ve Kalite Tesisat Mühendisliði Dergisi Sayý: 81, s. 1-9 2004 Soðuk Depoculukta Alýþýlagelen Yöntemler, Uygulanmayan Doðrular ve Kalite Bahar BAYBOZ* Enver YALÇIN Sabri SAVAÞ Özet Besin ürünlerinin soðuk depolarda

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sayfa : 1 Bina Bilgileri BİNA HAKKINDA GENEL BİLGİLER Projenin Adı : ISORAST DEFNE Binanın Adı : DEFNE Ada/Parsel : Sokak-No : Semt : İlçe : İl : ISTANBUL Dizayn Bilgileri: Brüt Hacim : 593 Net Kullanım

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ NUMARA : AD-SOYAD : TARİH : İMZA : 2 POMPALAR Pompalar sıvıların enerjisini

Detaylı

Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı

Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı Su Debisi Hesabı Sıcak sulu ısıtma sistemleri, günümüzde bireysel ve bölgesel konut ısıtmasında, fabrika ve atölye, sera ısıtmasında, jeotermal enerjinin kullanıldığı ısıtma

Detaylı

ĠKLĠMLENDĠRME DENEYĠ

ĠKLĠMLENDĠRME DENEYĠ ĠKLĠMLENDĠRME DENEYĠ MAK-LAB008 1 GĠRĠġ İnsanlara konforlu bir ortam sağlamak ve endüstriyel amaçlar için uygun koşullar yaratmak maksadıyla iklimlendirme yapılır İklimlendirmede başlıca avanın sıcaklığı

Detaylı

EĞİTİM NOTLARI 16 BASINÇLI HAVA HATLARI BASINÇLI HAVA HATLARI

EĞİTİM NOTLARI 16 BASINÇLI HAVA HATLARI BASINÇLI HAVA HATLARI Basınçlı hava, endüstriyel tesislerde yaygın bir şekilde kullanılan bir enerji türüdür. Basınçlı hava, dış ortamdan alınan havanın bir kompresörde belli bir oranda sıkıştırılmasıyla elde edilir. Serbest

Detaylı

SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ

SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ BALIKESİR 2013 DENEY NO -1: Soğutma Kulesindeki Proseslerin Gözlemlenmesi DENEYİN

Detaylı