GÖKÇEADA NIN KURBAĞA ve SÜRÜNGENLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÖKÇEADA NIN KURBAĞA ve SÜRÜNGENLERİ"

Transkript

1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI III. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇANAKKALE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖKÇEADA NIN KURBAĞA ve SÜRÜNGENLERİ AMPHIBIANS and REPTILES of GÖKÇEADA (IMBROS)

2 GÖKÇEADA'nın KURBAĞA ve SÜRÜNGENLERİ 2 Gökçeada, Gelibolu Yarımadası'ndan yaklaşık 13 km batıda bulunan ve 285,5 km 'lik bir alanla Türkiye'nin en büyük adasıdır. Adanın doğusu ile batısı arasında yaklaşık 27,5 km, kuzeyi ile güneyi arasında ise yaklaşık 15 km mesafe bulunmaktadır (Seçmen ve Leblebici, 1977). Gökçeada'ya ait ilk herpetofaunistik çalışmalar Başoğlu ve Baran (1980) ve Baran (1981) tarafından yapılmıştır. Son yıllarda adaya ait çeşitli faunistik çalışmalar adanın biyolojik önemini ortaya koymaktadır (Kıraç et al., 2002; Bulut, 2010). Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada'da, yılları arasında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 13 am bi ve sürüngen türü tespit edilmiştir (Baran, 1981'de Platyceps collaris, Sindaco et. al., 2000'de ise Cyrtopodion kotschyi ve Emys orbicularis kaydı verilmiş ancak bizim çalışmamızda söz konusu türlere rastlanamamıştır). Bunlardan 3 tanesi kurbağa (Anura), 2 tanesi kaplumbağa (Testudinata), 3 tanesi kertenkele (Lacertilia) ve 5 tanesi yılanlar (Ophidia) grubuna dahildir. Adada yaşayan am bilerin ve reptillerin büyük çoğunluğu zehirsizdir. Çukurbaşlı yılan (Malpolon monspessulanus) zehirli bir yılandır ve parmak gibi ince kısımları ısırdığında insan için tehlikeli olabilir. Adada görülen diğer zehirli yılan, şeritli engerektir (Montivipera xanthina). Bu yılanın ısırığı evcil hayvanlar ve insan için öldürücü olabilir. Büyük zehir dişleri üst çenenin ön kısmında bulunur. Birçok am bi ve sürüngen örneği ise temelde canlı hayvanlar ile beslenir. Bu hayvanların insanlarla ortak besinleri yoktur. Daha çok tarım zararlısı fare ve böceklerle beslenirler. Böylece tarıma zararlı bu hayvanların aşırı çoğalmasını önlerler. Bu yüzden tarım için faydalı hayvanlardır. Gökçeada'dan toplanan am bi örnekleri genellikle su kaynaklarının yakınlarında ve su kaynaklarına yakın yolların üzerinde veya kenarlarında bulunmuştur. Gökçeada'da en yaygın sürüngen türleri tarla kertenkelesi olarak bilinen Ophisops elegans ve tosbağa olarak bilinen Testudo graeca'dır. Ayrıca genellikle Türkiye'de yapılan herpetolojik çalışmalarda çok sık rastlanmayan oluklu kertenkele olarak bilinen Pseudopus apodus türüne ait örneklere adada sık rastlanmaktadır. En sık rastlanan am bi türleri ise ova kurbağası olarak bilinen Pelophylax ridibundus ve gece kurbağası olarak bilinen Pseudepidalea viridis'dir. Gökçeada'da kurbağa ve sürüngen örneklerinin toplandığı ve görüldüğü lokalitelere ait harita diğer sayfada verilmiştir. Bu broşür daha çok yerli turistlere ve doğa severlere yönelik olarak hazırlanmıştır. Konuya ilgi duyan yabancılar için de metinlerin birebir çevirisinden çok özet bilgiler sunulmuştur. Türlere ait bilgiler, son yıllarda yapılan çalışmalar yanında Başoğlu ve Baran, 1977; Özeti ve Yılmaz, 1994; Baran ve Atatür, 1998; Baran, 2005 temel kaynakları esas alınarak tür fotoğra arının altında Türkçe ve İngilizce (italik-özet) verilmiştir.

3 AMPHIBIANS and REPTILES of GÖKÇEADA (IMBROS - IMROZ) The aim of this brochure is to introduce the amphibians and reptiles o f G ö k ç e a d a ( I m b ro s ). T h re e amphibians (Anura), 2 turtles (Testudinata), 3 lizards (Lacertilia) and 5 snakes (Ophidia) inhabit the island. The information on the 13 species presented within this brochure is based on the work of Bulut (2010) and the Project work of TÜBİTAK (TBAG-108T559), conducted in the years T h e g re a t m a j o r i t y o f t h e amphibians and reptiles of Gökçeada (Imbros) are non-venomous or nonpoisonous. A species of the island's snakes; montpellier snake (Malpolon monspessulanus) is a venomous snake. It may be dangerous for people when it bite their thin part of body (like ngers). It usually feeds small rodents. H o w e v e r ; t h e o t t o m a n v i p e r ( M o n t i v i p e r a x a n t h i n a ) i s a dangerously poisonous snake. The fangs are in front of its upper jaw. Its bite may be fatal to domestic animals and people as well. Many of amphibian and reptile adults feed mainly on living animals. Amphibians and reptiles do not share common food sources with people. They feed various rodent and insect pests. Therefore, they are useful for agriculture. The most common species living on the island are marsh frog (Pelophylax ridibundus), green toad (Pseudepidalea viridis), spur-thighed tortoise (Testudo graeca) and snakeeyed lizard (Ophisops elegans).

4 Gökçeada'da kurbağa ve sürüngen türlerinin bulunduğu lokaliteler (lokaliteler Çizelge'de belirtilmiştir). Localities which the specimens were determined in Gökçeada (Imbros) Gökçeada'da Kurbağa ve Sürüngen Örneklerinin Yakalandığı ve Görüldüğü Lokaliteler. The localities of amphibians and reptiles determined in Gökçeada (Imbros) Lokaliteler / Localities Gökçeada'da tespit edilen türlere ait örneklerin yakalandığı lokaliteler tür isimlerinin yanında verilmiştir. The localities belonging to amphibians and reptiles determined in Imbros are given next to the names of species. Türler / Species Lokalite Numaraları / Number of Localities Pseudepidalea viridis 12, 19, 23 Pelophylax ridibundus 3, 10, 12, 20, 21, 25, 26, 28 Hyla arborea 19, 20, 21 Mauremys rivulata 3, 25 Testudo graeca 2, 3, 8, 15, 21, 25 Pseudopus apodus 5, 8, 9, 11, 18, 20, 24 Hemidactylus turcicus 11, 12 Ophisops elegans 1, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24, 27 Typhlops vermicularis 6, 9, 13, 14, 19,23, 27, 28 Dolichophis caspius 2, 3, 9 Malpolon monspessulanus 7, 29 Natrix natrix 3, 4, 21 Montivipera xanthina 20, 26

5 Gece Kurbağası (Pseudepidalea viridis) Ova Kurbağası (Pelophylax ridibundus) Tanımlama: Boyları erginde 15 cm'e kadar ulaşabilir. Vücutlarının sırt tarafı gri, açık veya koyu kahverenginde olup, üzerinde koyu lekeler vardır. Sırt tarafında bazen açık renkli bir şerit görülebilir. Suya bağlıdırlar ve bu nedenle arka ayak parmakları arasında yüzme zarları oldukça gelişmiştir. Sudan fazla uzaklaşmazlar ve genelde ovalarda yaşarlar. Bol bitkili su birikintileri, havuz, göl ve yavaş akan sularda görülebilirler. Böceklerle beslenirler m yüksekliğe kadar dağılış gösterebilirler. Türkiye'nin her yerinde görülebilir. Adada yaşadığı yer: Küçük gölcük, dere ve çukurlardaki birikinti sular, baraj gölü, yavaş akan akarsular. Marsh Frog (Pelophylax ridibundus) Identi cation: Total length up to 15 cm. The dorsum gray, light or dark brown and darker maculations also present. In some samples, a vertebral stribe lighter than the dorsum is evident; hind feet with well developed webs. The species is widespread in Turkey. Tanımlama: Bu türün boyu erginlerinde 10 cm'e kadar ulaşabilir. Vücutlarının sırt tarafı gri renklidir ve üzerinde kenarları genellikle siyah olan lekeler bulunur. Gözlerinin iris kısmı yeşil veya yeşilimsi sarı renktedir. Gözlerin arkasında bariz şekilde belli olan bezler mevcuttur m yüksekliğe kadar dağılış gösterebilirler. Türkiye'nin hemen her yerinde görülür. Adada yaşadığı yer: Nemli taş altları, açık düz araziler, bahçe ve ekili alanlar. Green Toad (Pseudepidalea viridis) Identi cation: Total length up to 10 cm. The dorsum is generally gray with large green maculations. The iris is green or greenish yellow. Its vertical distribution is up to 4500 m. In Turkey, the species is widespread in suitable biotopes. Habitat in the Island: Under suitable stones, open lowlands, gardens and plantations. Habitat in the Island: Small ponds, streams and small temporary pools, dam lake, slowly owing streams.

6 Çizgili Kaplumbağa (Mauremys rivulata) Ağaç Kurbağası (Hyla arborea) Tanımlama: Vücut boyu erginlerde 5 cm'e kadar ulaşabilir. Parmak uçlarında her türlü zemine tırmanmalarını sağlayacak şekilde diskler bulunur. Yeşil renktedirler. Genellikle ağaçlar, ağaçsı bitki ve küçük dikenli çalılar üzerinde yaşar. Böcek ve örümceklerle beslenirler m yüksekliğe kadar, Türkiye'nin batı ve güneybatı Anadolu bölgelerinde dağılış gösterirler. Adada yaşadığı yer: Az vejetasyonlu birikinti sular, yavaş akan dereler ve göletler. Common Tree Frog (Hyla arborea) Identi cation: Total length up to 5 cm. The dorsum is uniform green or sometimes with dark colored small spots. Skin smooth on back and granulated on ventral. Finger and toe tips disc shaped adhesive pads. The species is known from western and northern Anatolia. Tanımlama: Bu türün erginlerinde kabuk uzunluğu cm kadardır. Vücudun baş, boyun ve bacaklar bölgelerinde sarımsı çizgiler vardır. Alt ve üst kabukları yanlardan kaynaşmıştır. Su içinde hareketi kolaylaştırmak için ayakları yassı şekillidir ve parmak aralarında yüzme zarları bulunur. Üst kabuk yeşilimsi gri, alt tarafında koyu veya siyah lekeler vardır. Genellikle tatlı su kaynaklarında (hendek, göl, nehir vb.) yaşar. Balık, kurbağa gibi sucul hayvanlarla beslenirler. Türkiye'de batı, güney ve güneydoğuda yoğun olmak üzere geniş dağılış gösterir. Adada yaşadığı yer: Küçük havuzlar, göletler Stripe-necked Terrapin (Mauremys rivulata) Identi cation: Carapace length up to 20 or 25 cm; rows of longitudinal yellowish stripes head, neck and limbs. In Turkey, the species is found in Turkish Thrace, Turkish islands, Western and South-western Anatolia. Habitat in the Island: Small pools, ponds. Habitat in the Island: Backwaters with some vegetation, slowly owing streams and ponds.

7 Oluklu Kertenkele (Pseudopus apodus) Tosbağa (Testudo graeca) Tanımlama: Türün erginlerinde kabuk uzunluğu 30 cm kadar olabilir. Vücut kubbemsi yapıda keratin plaklarla örtülü bir kabuk içerisindedir. Ayakları karada yaşama uyum sağlamış şekilde iyi gelişmiş ve sadece tırnaklar mevcuttur. Alt kabuk erkeklerde çökük, dişilerde ise düzdür. Üst kabuk sarımsı veya gri, üzerinde genellikle siyah lekeler mevcuttur. Karın tarafı sarımsı kahverengi, üzeri siyah lekelidir. Bu kaplumbağalar genellikle kuru, taşlı, kumlu arazide, tarla kenarlarında, bağ ve bahçe arasında da görülür. Alçak boylu bitkilerin, çiçek, yaprak ve meyvelerini yerler. Deniz seviyesinden 2000 m ye kadar, çok fazla yağmur alan yerler hariç neredeyse tüm Türkiye'de dağılış gösterir. Adada yaşadığı yer: Çalılık alanlar, yavaş akan akarsuların çevresi, kurumuş otların arası, diğer uygun biyotoplar. Spur-thighed Tortoise (Testudo graeca) Identi cation: Carapace length up to 30 cm. The hind limbs are specialized to live in terrestrial areas (cylinder-like limb similar to those of an elephant). Tanımlama: Erginlerin boyu 1 m'yi aşabilir. Bacaklar bulunmaz. Vücutlarının yanlarında oluk mevcuttur. Genç örneklerde sırt taraf açık gri veya kahverengi zikzak şeklinde enine koyu bantlı, alt tarafı ise grimsi beyazdır. Ergin örneklerde ise sırt rengi sarı veya kahverengi olup lekesiz, yaşlı fertler ise bakır kırmızısı renktedir. Bol bitkili taşlık yamaçlarda yaşar. Salyangoz, böcek, fare, kertenkele ve kuş yavruları ile beslenir. Deniz seviyesinden 2000 m yüksekliklere kadar Türkiye'nin batı, güney, kuzey ve doğu bölgelerinde dağılış gösterir. Adada yaşadığı yer: Açık alanlar, makilik alanlar, dere ve göl kenarları. Scheltopusik (Pseudopus apodus) Identi cation: Total length about 1 m or more. Snake-like limbless lizard. Deep furrows laterally from neck to anus. Ear openings visible. Habitat in the Island: Open elds, maquis regions, around streams and ponds. Habitat in the Island: Scrubland, around the slowly owing streams and ponds, in dry grass, any other suitable biotopes.

8 Tarla Kertenkelesi (Ophisops elegans) Geniş Parmaklı Keler (Hemidactylus turcicus) Tanımlama: Vücut boyu 9-10 cm kadar olabilir. Parmak altı, tutunma yüzeyini arttırmak için büyük kısmı çift sıralı plaklardan meydana gelmiştir. Sırt taraf grimsi veya açık kahverengi, üzerinde de daha koyu lekeler bulunur. Alt taraf kirli beyaz renktedir. Evlerde, harabelerde, taş altı ve kaya yarıklarında yaşar. Özellikle geceleri evlerdeki sinek ve örümceklerle beslenir. Türkiye'nin sahil kesimlerinde dağılış gösteren tür, 1000 m yüksekliklere kadar çıkabilir. Adada yaşadığı yer: Ev içleri ve harabeler, taşlık-kayalık bölgelerde. Turkish Gecko (Hemidactylus turcicus) Identi cation: Total length 9-10 cm. No eyelids. Pupils vertical. Two rowed subdigital lamellae; the distal clawed bent. Habitat in the Island: Houses and ruins, rocky-stony regions. Tanımlama: Vücut boyu erginlerde 20 cm kadar olabilir. Göz kapakları yılan gözüne benzer şekilde birleşerek bir yapı meydana getirir. Sırt taraf genellikle gri veya kahverengi, siyah lekelidir. Sırt yanlarında genellikle açık renkli birer çizgi bulunur. Alt taraf sarımsı beyaz, sarımsı yeşil veya sarıdır. İç Anadolu, doğu ve güneydoğuda yaşayanlarda vücut yanında kiremit kırmızısı bir bant bulunur. Az bitkili açık alanlarda taşlı ve topraklı zeminde yaşar. Böceklerle beslenir. Deniz seviyesinden 2000 m ye kadar Türkiye'nin her yerinde dağılış gösterir. Adada yaşadığı yer: Seyrek çalılıklar, kıraç düzlükler, seyrek otlu taşlı yamaçlar. Snake-eyed Lizard (Ophisops elegans) Identi cation: Total length up to 15 cm. Eyelids are fused. A transparent dome similar to snake eye, covers the eye. Habitat in the Island: Low dense scrub, arid plains, stony hillsides with sparse grass.

9 Hazer Yılanı (Dolicophis caspius) Kör Yılan (Typhlops vermicularis) Tanımlama: Baş ve kuyruk kısmının birbirinden ayrılması zordur. Solucana benzeyen ince vücutlu bir yılan türüdür. Kuyruğunun ucunda diken bulunur. Kuyruk, vücut genişliğine eşittir. Plak altındaki gözler, siyah nokta şeklinde gözükür. Sırt tarafı pembemsi veya sarımsı kahverengi, karın tarafı ise sarımsıdır. Toprak altında tüneller kazarak yaşarlar. Nemli toprak içi veya taş altlarında rastlanabilirler. Genelde solucan ile karıştırılırlar. Ele alındıklarında kuyruklarındaki dikeni batırmaya çalışırlar. Zehirsiz bir yılandır. Adada yaşadığı yer: Az bitkili nemli bölgelerde taşların altı. Worm Snake (Typhlops vermicularis) Identi cation: Look like the dry earthworm. Head and tail can not be easily distinguished. Eyes appear as small spots seen from underneath the head plates. End of the tail there is a small nonvenomous spine. Habitat in the Island: Under stones in the moist regions with low dense vegetation. Tanımlama: Vücut boyu erginlerde 2 m ye ulaşabilir. Zehirsiz bir türdür ancak kendisini tehlikede hissettiğinde oldukça hızlı ve saldırgan olabilir. Ülkemizde bazı bölgelerde bozörük ismi ile bilinirler. Erginlerinde sırt rengi gri veya koyu kahverengi, bu zemin üzerinde çok veya seyrek siyahımsı lekeler bulunur. Genç örneklerde bu lekeler çok belirgindir. Alt taraf sarımsı beyaz renkte olup, lekesizdir. Genellikle dere kenarlarındaki taşlık a l a n l a r, y a m a ç, b a ğ, b a h ç e v e mezarlıklarda görülür. Besinlerini küçük memeli, kuş, kuş yavruları ve kertenkeleler oluşturur. Deniz seviyesinden 2000 m kadar yüksekliklerde Trakya dahil Batı Anadolu'nun kuzeyi ve Orta Anadolu'da dağılış gösterir. Adada yaşadığı yer: Bağ bahçe, dere ve gölet kenarlarındaki taşlık-kayalıklar, mezarlıklar. Caspian Whip Snake (Dolicophis caspius) Identi cation: Total length up to 180 cm. The dorsum is gray brown. The venter is yellowish. Non-venomous snake. Habitat in the Island: Vineyards and orchards, rocky-stony areas around the streams and ponds, cemeteries.

10 Yarı Sucul Yılan (Natrix natrix) Çukurbaşlı Yılan (Malpolon monspessulanus) Tanımlama: Yurdumuzda yaşayan iki yarı zehirli yılan türünden biri olan bu türün erginlerinin boyu 2 m ye ulaşabilmektedir. Zehri daha çok avladığı hayvanlara etki etmektedir. Sırt taraf erginlerde yeşilimsi gri kahverengi ve lekesizdir. Gençlerde zemin rengi kahverengi veya gridir. Bu zemin üzerinde küçük siyahımsı lekeler mevcuttur. Lekelerin kenarları ince beyaz çizgilidir. Alt taraf beyazımsı, kirli beyaz, siyah veya gri noktalıdır. Genellikle az bitkili, taşlık, kuru ortamlarda veya Bahçe kenarlarında görülür. Kertenkele, küçük memeli ve kuşlarla beslenir. Deniz seviyesinde 1500 m yükseklerde K a r a d e n i z ' i n s a h i l k e s i m i h a r i ç yurdumuzda geniş bir dağılışa sahiptir. Adada yaşadığı yer: Bodur çalıların çevresi, bitkili sahil kumulları, az bitkili taşlık bölgeler. Montpellier Snake (Malpolon monspessulanus) Identi cation: Total length about 2 m. In a d u l t i n d i v i d u a l s, d o r s a l s c a l e s longitudinally concave. Venomous but the fangs on the posterior maxillary. Habitat in the Island: Around the scrub vegetation, vegetated coastal dunes, low dense vegetated rocky areas. Tanımlama: Vücut uzunluğu bir buçuk metreye ulaşabilir. Boyun kısmı bariz şekilde incedir. Başın arka kısmında sarı renkte ay şeklinde lekeler genellikle barizdir. Vücudun sırt kısmı gri veya esmer kahverengidir. Nadiren melanistik (siyah) formlara da rastlanır. Karın kısmında siyah ve beyaz lekeler bulunmaktadır. Sucul yılan olarak da bilinen bu tür suya yakın çayırlık ya da taşlık bölgelerde yaşar. Yakalandıklarında kötü kokulu bir sıvı salarlar, ayrıca ağızlarından kan getirerek ya da sırt üstü dönerek ölü taklidi yaparlar. Besinlerini kurbağalar, küçük kemiriciler ve balıklar oluşturur. Zehirsizdir. Adada yaşadığı yer: Su kenarına yakın taşlık-kayalık yerler ve çayırlar, yavaş akan dereler ve göletler. Grass Snake (Natrix natrix) Identi cation: Total length up to 150 cm. The neck is slender and distinct. Yellow or rarely reddish half-moon spots on the both sides behind the head. Non-venomous. Habitat in the Island: Rocky-stony places and grasslands near a water body, slowly owing streams and ponds.

11 Şeritli Engerek (Montivipera xanthina) Tanımlama: Zehirli bir yılan türüdür. Şeritli engerek olarak bilinirler. Boynu bariz şekilde ince ve kafa yapısı üçgen şeklindedir. Sırt tarafında baklava dilimi ya da zikzak şekilli lekelenme mevcuttur. Vücutları kalın yapılıdır ve kuyruk vücuda göre kısadır. Kemirici, kertenkele yılan ve kuş türleri ile beslenirler. Dağların taşlık kısımlarında veya harabelerde rastlanabilirler. Avlarını zehirleyerek öldürür, daha sonra da yutarlar. İnsanlar tarafından rahatsız edilmedikçe insanı ısırmazlar. Zehirleri insanlar için tehlikeli olabilir. Adada yaşadığı yer: Kayalık yamaçlar, su kenarındaki sık ve bodur bitkili bölgeler, bazen harabeler. Ottoman Viper (Montivipera xanthina) Identi cation: Total length up to 80 cm. Vercically eliptical pupilled eye. Distinct neck with triangle shped head. Dorsal color mostly gray with a dark-edged vertebral stripe which has a zig-zag pattern usually formed by a series of connected lozenges. Venomous and dangerous for humans. Habitat in the Island: Rocky hillsides, frequent and scrub vegetation near the water body, sometimes in ruins.

12 Burada sunulan bilgilerin önemli bir kısmı yılları arasında yürütülen ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2009/58 nolu BAP projesi tarafından desteklenen bir yüksek lisans çalışması ve bir TÜBİTAK projesi (TBAG-108T559) çalışmaları sonucunda elde edilmiştir. Çalışmalarımız sırasında bizlere destek veren Gökçeada Belediye Başkanlığı'na, bu broşürün basılmasında verdiği destekten ötürü T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı III. Bölge Müdür V. İsra l ERDOĞAN'a, Çanakkale Şube Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alan Şube Müdürü Ünsal ÖNDER'e, düzenleme ve basımda emeği geçen herkese teşekkürü borç biliriz. This work was supported by The Çanakkale Onsekiz Mart University Scienti c Research Projects Commission (BAP-2009/58) and Scienti c and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK) Project (TBAG-108T559). We would like to thank; Gökçeada municipality for supports, T.C. Ministry of Forestry and Water Affairs III. Region Vice Manager İsra l ERDOĞAN for publication of this brochure, Çanakkale Branch Of ce Nature Conservation and Wetland Department Manager Ünsal ÖNDER and the people who contributed to editing and publishing. T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ ZOOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Arts and Sciences Department of Biology, Section of Zoology Prof. Dr. Cemal Varol TOK Dr. Mert GÜRKAN Biyolog Batuhan Yaman YAKIN Biyolog Akın BULUT

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI II. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR) YALOVA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2014

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI II. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR) YALOVA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2014 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI II. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR) YALOVA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2014 ÖNSÖZ Yalova ili üç büyük metropolün ortasında yapraklı ve ibreli ormanları,şelaleleri,gölleri,yaylası

Detaylı

Kavak Deltası (Saroz Körfezi) nın Herpetofaunal Zenginliği

Kavak Deltası (Saroz Körfezi) nın Herpetofaunal Zenginliği Araştırma Makalesi. Kavak Deltası (Saroz Körfezi) nın Herpetofaunal Zenginliği (Bu çalışma Kavak Deltası (Saroz Körfezi, Çanakkale-Türkiye) nin Herpetofaunası ve Mevcut Türlerin Habitat seçimleri Başlıklı

Detaylı

Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi nin Herpetofaunası

Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi nin Herpetofaunası Araştırma Makalesi Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi nin Herpetofaunası Yusuf KUMLUTA޹, Salih Hakan DURMU޹*, Çetin ILGAZ² 1. Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 35160

Detaylı

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KALE İLÇESİ VE ÇEVRESİNİN HERPETOFAUNASI YÜKSEK LİSANS NAZLI ÜNAL

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KALE İLÇESİ VE ÇEVRESİNİN HERPETOFAUNASI YÜKSEK LİSANS NAZLI ÜNAL PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KALE İLÇESİ VE ÇEVRESİNİN HERPETOFAUNASI YÜKSEK LİSANS NAZLI ÜNAL Anabilim Dalı: Biyoloji Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Yusuf KATILMIŞ MAYIS 2012 Bu tezin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Murat AFSAR Doğum Tarihi: 09.06.1974 Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji/Zooloji Ege Üniversitesi

Detaylı

Kuzey Kıbrıs ın Kurbağa ve Sürüngenleri Amphibians and Reptiles of Northern Cyprus

Kuzey Kıbrıs ın Kurbağa ve Sürüngenleri Amphibians and Reptiles of Northern Cyprus Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No. 170 Kuzey Kıbrıs ın Kurbağa ve Sürüngenleri Amphibians and Reptiles of Northern Cyprus (I. Baskı, Ist Edition) Prof. Dr. Mehmet K. ATATÜR Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT. PROJE NO: 2007-Fen-028 (Yüksek Lisans) TOMBUL KELER, STENODACTYLUS GRANDICEPS HAAS, 1952 İN (SQUAMATA:

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ/RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ/RESEARCH ARTICLE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Cilt/Vol.:6 Sayı/No: 1 : 87-96 (2005) ARAŞTIRMA MAKALESİ/RESEARCH ARTICLE BAFA GÖLÜ ÇEVRESİ HERPETOFAUNASININ

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT PROJE NO: 2010-Fen-057 (Doktora) TÜRKİYE VE KIBRIS ADASINDA DAĞILIŞ GÖSTEREN KÖR YILAN, Typhlops

Detaylı

3 rd INTERNATIONAL CONGRESS ON ZOOLOGY and TECHNOLOGY July

3 rd INTERNATIONAL CONGRESS ON ZOOLOGY and TECHNOLOGY July 3 rd INTERNATIONAL CONGRESS ON Abstract 10 Niğde İlinin Herpetofaunası Burhan SARIKAYA1, Mert KARIŞ2, Mehmet Akif BOZKURT3, Mehmet Zülfü YILDIZ4, Bayram GÖÇMEN2 1Milli Eğitim Bakanlığı, Fatih Anadolu Lisesi,

Detaylı

GÖLLER BÖLGESİNDE YOK OLMA TEHTİDİ ALTINDAKİ ENDEMİK BİR TÜR: Beyşehir Kurbağası

GÖLLER BÖLGESİNDE YOK OLMA TEHTİDİ ALTINDAKİ ENDEMİK BİR TÜR: Beyşehir Kurbağası GÖLLER BÖLGESİNDE YOK OLMA TEHTİDİ ALTINDAKİ ENDEMİK BİR TÜR: Beyşehir Kurbağası (Pelophylax caralitanus) ÖZET: Doç. Dr. Uğur C. Erişmiş (Afyon Kocatepe Universitesi Fen Edebiyat Fakültesi Molekuler Biyoloji

Detaylı

Faculty of Science, Department of Biology, Zoology section Institute of Natural and Applied Sciences. Institute of Natural and Applied Sciences

Faculty of Science, Department of Biology, Zoology section Institute of Natural and Applied Sciences. Institute of Natural and Applied Sciences CV Name: Murat AFSAR Date of Birth: 09 June 1974 Academic Title: Assistant Professor Education Programme/Department University Bachelor Master Doctorate Master Thesis : Faculty of Science, Department of

Detaylı

CURRICULUM V PERSONAL INFORMATION. Education: Full Name: Kerim CİÇEK Date of Birth: 16 September 1979

CURRICULUM V PERSONAL INFORMATION. Education: Full Name: Kerim CİÇEK Date of Birth: 16 September 1979 PERSONAL INFORMATION Full Name: Kerim CİÇEK Date of Birth: 16 September 1979 CURRICULUM V Place of Birth: Akhisar, Manisa / TURKEY Nationality: Turkish Marital Status: Married (with two child) Official

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : OMURGALI HAYVANLAR SİS LAB. Ders No : 0310150122 Teorik : 0 Pratik : 2 Kredi : 1 ECTS : 1 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

BÖLÜM 7.3.2.7. Sürüngenler

BÖLÜM 7.3.2.7. Sürüngenler BÖLÜM 7.3.2.7. Sürüngenler İÇİNDEKİLER Sayfa No İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR... ii ŞEKİLLER... iii KISALTMALAR... iii 7.3.2.7 Sürüngenler...7.3.2.7-1 7.3.2.7.1. Metodoloji...7.3.2.7-1 7.3.2.7.2. Saha Çalışması

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT PROJE NO: 15 FEN 004 (Doktora) BAZI KURBAĞA DERİ SALGILARININ BİYOAKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ PROJE

Detaylı

VE HAVUZLAR. zmir Region Director of Forestry. Ç FT FTÇ zmir Orman Bölge B ORMAN YANGINLARINDA GÖLET G. brahim PONDS AND POOLS FOR FOREST FIRES

VE HAVUZLAR. zmir Region Director of Forestry. Ç FT FTÇ zmir Orman Bölge B ORMAN YANGINLARINDA GÖLET G. brahim PONDS AND POOLS FOR FOREST FIRES ORMAN YANGINLARINDA GÖLET G VE HAVUZLAR PONDS AND POOLS FOR FOREST FIRES brahim Ç FT FTÇ zmir Orman Bölge B Müdürü M zmir Region Director of Forestry 1 Yangına hassas ormanlarda helikopterlerin daha etkili

Detaylı

ALADAĞLAR DAN BOLKARLAR A

ALADAĞLAR DAN BOLKARLAR A ALADAĞLAR DAN BOLKARLAR A NİĞDE NİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ (EL KİTABI) Editörler: Ahmet KARATAŞ & Ayşegül KARATAŞ Niğde Üniversitesi Mustafa SÖZEN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi 2008-Niğde ALADAĞLAR DAN

Detaylı

Phaselis Antik Kenti ve Beydağları nın Herpetofaunası

Phaselis Antik Kenti ve Beydağları nın Herpetofaunası e-issn: 2149-7826 journal.phaselis.org Issue III (2017) Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi Journal of Interdisciplinary Mediterranean Studies Phaselis Antik Kenti ve Beydağları nın Herpetofaunası

Detaylı

YAMANLAR DAÐI VE KARAGÖL CÝVARINDAKÝ KURBAÐA VE SÜRÜNGENLERÝN TAKSONOMÝSÝ VE EKOLOJÝSÝ

YAMANLAR DAÐI VE KARAGÖL CÝVARINDAKÝ KURBAÐA VE SÜRÜNGENLERÝN TAKSONOMÝSÝ VE EKOLOJÝSÝ YAMANLAR DAÐI VE KARAGÖL CÝVARINDAKÝ KURBAÐA VE SÜRÜNGENLERÝN TAKSONOMÝSÝ VE EKOLOJÝSÝ Cilt: 10 Sayý: 37 (2000) 12-16 Yusuf KUMLUTAÞ - S. Hakan DURMUÞ - Çetin ILGAZ Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eðitim

Detaylı

AMPHIBIAN AND REPTILIAN BIODIVERSTY OF ARARAT MOUNTAIN AND NEAR ENVIRONMENT

AMPHIBIAN AND REPTILIAN BIODIVERSTY OF ARARAT MOUNTAIN AND NEAR ENVIRONMENT THE FOURTH INTERNATIONAL MOUNT ARARAT AND NOAH S ARK SYMPOSIUM 18th -20th OCTOBER 2017 - AĞRI Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Yayını, No: 21 (2018) AMPHIBIAN AND REPTILIAN BIODIVERSTY OF ARARAT MOUNTAIN

Detaylı

Herpetofauna of Karabük Province. Karabük İli nin Herpetofaunası

Herpetofauna of Karabük Province. Karabük İli nin Herpetofaunası Herpetofauna of Karabük Province Yusuf KUMLUTAŞ *1, Çetin ILGAZ 1, Orkun YAKAR 2 1 Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Buca, İzmir, Turkey. 2 Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji

Detaylı

ÖLÜ HAYVANLARIN ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLMESİ

ÖLÜ HAYVANLARIN ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLMESİ TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-4 [ÇALIŞTAY 2014]) ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLMESİ GRUP PROJE EKİBİ TAXIDERMIST Ayşegül KARAPINAR MANTU

Detaylı

Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzmanı Biyolog- Biyoloji Öğretmeni Nazım Kaşot un Özgeçmişi

Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzmanı Biyolog- Biyoloji Öğretmeni Nazım Kaşot un Özgeçmişi 24.02.2014 Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzmanı Biyolog- Biyoloji Öğretmeni Nazım Kaşot un Özgeçmişi İletişim Adres: Küçükçekmece Sokak No:14 Gönyeli / Lefkoşa /KKTC Tel: 0542 8591499 Ev tel: 0392 2233886

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

AYI (Ursus arctos) SAYIMI

AYI (Ursus arctos) SAYIMI AYI (Ursus arctos) SAYIMI Artvin, Şavşat, Meydancık 22-24 Mayıs 2013 T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü, Artvin Şube Müdürlüğü Telefon :

Detaylı

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI CİLT IV YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI AKARLAR Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) (Tetranychidae) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.) (Tetranychidae) Avrupa kırmızıörümceği

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

Determining some heavy metal concentrations in water and sediments samples taken from Gediz River. Title Institution / University Year

Determining some heavy metal concentrations in water and sediments samples taken from Gediz River. Title Institution / University Year CV Name: Orkide MİNARECİ Date of Birth: 15.01.1972 Academic Title: Assist. Prof. Dr. Education Programme/Department University Bachelor Master Department of Biology (Fundamental and industrial microbiology)

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler BASİTFEN.COM 2.ÜNİTE CANLILAR DÜNYASI Doğada var olan milyonlarca canlı çeşidi bilim insanları tarafından benzer özellikleri dikkate alınarak gruplandırılmıştır. BÖLÜMLER Canlılar Dünyası ünitesinde öğreneceklerimiz;

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

BOZDAĞ VE SÜNDİKEN DAĞLARI KARASAL GASTROPODA (MOLLUSCA) TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ

BOZDAĞ VE SÜNDİKEN DAĞLARI KARASAL GASTROPODA (MOLLUSCA) TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl: 9 Sayı: 17 Bahar 2010 s.35-44 BOZDAĞ VE SÜNDİKEN DAĞLARI KARASAL GASTROPODA (MOLLUSCA) TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ Aslı SEMİZ * Mete MISIRLIOĞLU **

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım.

Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım. ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adım-Soyadım:... Aşağıdaki parçayı okuyalım. Ardından soruları yanıtlayalım. FİLLER Filler

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT. PROJE NO: 2010-Fen-011 (Doktora) ANADOLU VE KIBRIS TA DAĞILIŞ GÖSTEREN Eumeces schneiderii (DAUDIN,

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

Morphology, Distribution and Taxonomy of Asaccus (Reptilia: Sauria: Gekkonidae) Specimens from Şanlıurfa Province

Morphology, Distribution and Taxonomy of Asaccus (Reptilia: Sauria: Gekkonidae) Specimens from Şanlıurfa Province Original research Morphology, Distribution and Taxonomy of Asaccus (Reptilia: Sauria: Gekkonidae) Specimens from Şanlıurfa Province Mehmet Zülfü YILDIZ 1, Şehriban ÇAKMAK 1, Fatma ÜÇEŞ 1, Naşit İĞCİ 2,3,

Detaylı

Reşadiye (Datça) Yarımadası Kertenkeleleri Hakkında* (Gekkonidae, Agamidae, Chamaeleonidae, Lacertidae, Scincidae, Amphisbaenidae)

Reşadiye (Datça) Yarımadası Kertenkeleleri Hakkında* (Gekkonidae, Agamidae, Chamaeleonidae, Lacertidae, Scincidae, Amphisbaenidae) Tr. J. of Zoology 23 (1999) Ek Sayı 1, 157 175 TÜBİTAK C. V. TOK Reşadiye (Datça) Yarımadası Kertenkeleleri Hakkında* (Gekkonidae, Agamidae, Chamaeleonidae, Lacertidae, Scincidae, Amphisbaenidae) Cemal

Detaylı

OCİCAT. Tüy Bakımı Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır.

OCİCAT. Tüy Bakımı Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır. OCİCAT Oval küçük bir baş ve dikkat çekici boyutlarda büyük olan kulaklar bu ırkın en belirgin özelliğidir. Oval kafa yapısıyla uyumlu büyük ve yuvarlak gözlere ve dolgun görünmeyen bir çene yapısına sahiptir.

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı

ÜNİTE 2 CANLI VARLIKLAR DÜNYASI

ÜNİTE 2 CANLI VARLIKLAR DÜNYASI ÜNİTE 2 CANLI VARLIKLAR DÜNYASI Boşaltım Beslenme Üreme Solunum Büyüme gerçekleştirir Hareket CANLILAR Tepki verme Organizma denir Ölçüt Tablosu yaşar göl görülür örnektir habitat sürekli dağ örnektir

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı

33 00'-36 00' DOGU BOYLAMLAR ARASIORTA TOROSLAR'IN AMFiBiLERi*

33 00'-36 00' DOGU BOYLAMLAR ARASIORTA TOROSLAR'IN AMFiBiLERi* ANADOLU ÜNivERSiTESi BiliM VE TEKNOLOJi DERGiSi ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY CiltlVo!': 4 - Sayı/No: 2 : 181-188 (2003) ARAŞTIRMA MAKALESiiRESEARCH ARTICLE 33 00'-36 00' DOGU BOYLAMLAR

Detaylı

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ Danışman Doç. Dr. Tufan BAL YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI ISPARTA - 2016 2016 [] TEZ

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN MORFOLOJİLERİ Memeliler yaşadıkları çok çeşitli habitatlar ve fizyolojilerine uygun olarak çeşitli morfolojik adaptasyonlara sahiptirler.

Detaylı

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar)

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar) Herdem yeşil. Monoik veye dioik Ağaç veya dipten itibaren yoğun dallı çalı Kabuk: Yaşlı fertlerinde şeritler halinde boyuna çatlaklı, kırmızımtrak veya gri kahverengindedir. Tomurcuklar: Çıplaktır. (J.drupacea

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN. YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç.

MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN. YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN Yüksek Lisans Tezi Eskişehir 2010 MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

HARİTA OKUMA BİLGİSİ

HARİTA OKUMA BİLGİSİ HARİTA OKUMA BİLGİSİ 1. Harita üzerinde gösterilen işaretlerden hangisi uluslararası yol numarasıdır? a) O-3 b) E-80 c) D100 d) K2 2. Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel

Detaylı

AMPHIBIAN AND REPTILIAN BIODIVERSTY OF ARARAT MOUNTAIN AND NEAR ENVIRONMENT

AMPHIBIAN AND REPTILIAN BIODIVERSTY OF ARARAT MOUNTAIN AND NEAR ENVIRONMENT AMPHIBIAN AND REPTILIAN BIODIVERSTY OF ARARAT MOUNTAIN AND NEAR ENVIRONMENT Mehmet Zülfü YILDIZ* Naşit İĞCİ** Bahadır AKMAN*** Bayram GÖÇMEN**** ABSTRACT In this study, it is aimed to determine Amphibian

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

Trakya da Yaşayan Kertenkele Türlerinin Taksonomik Durumu (Lacertilia: Anguidae, Lacertidae, Scincidae)

Trakya da Yaşayan Kertenkele Türlerinin Taksonomik Durumu (Lacertilia: Anguidae, Lacertidae, Scincidae) Tr. J. of Zoology 23 (1999) Ek Sayı 1, 23 35 TÜBİTAK İ. Ethem ÇEVİK Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı, Bornova, İzmir-TÜRKİYE Geliş Tarihi: 17.01.1996 Özet: Araştırmada

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

4. S n f. Bu konuflman n geçti i resim afla - dakilerden hangisidir? name is Engin. Konuflmay resme göre tamamlayan ifade afla dakilerden hangisidir?

4. S n f. Bu konuflman n geçti i resim afla - dakilerden hangisidir? name is Engin. Konuflmay resme göre tamamlayan ifade afla dakilerden hangisidir? NG L ZCE 4. S n f Adı - Soyadı:... Numarası:... Sınıfı:... TALKING ABOUT CLASSROOM RULES, GREETINGS, SUBJECT PRONOUNS Test 1 1. 5. Good night Ahmet. Good night Mehmet. Bu konuflman n geçti i resim afla

Detaylı

Prof. Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT (Koordinatör)

Prof. Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT (Koordinatör) Prof. Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT (Koordinatör) Katkılarından dolayı Müh. Murat TOMAR a teşekkür ederiz. T.C. Dicle Üniversitesi T.C. Dicle Üniversitesi Rektörlügü SUR / DİYARBAKIR Prof. Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

29mm. eco spring grass

29mm. eco spring grass 2 3 18mm. winter grass Kullanım trafiği yoğun olmayan alanlar için dizayn edilmiş olan Kış 18 mm, yeşil alan olarak projelendirilmiş mekanlar için ekonomik çözüm sunmaktadır. (18 mm Winter Grass which

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

STRAIGHT. Correct address for linear lighting: STRAIGHT

STRAIGHT. Correct address for linear lighting: STRAIGHT STRAIGHT 355 STRAIGHT ineer aydınlatma için doğru adres: STRAIGHT. STRAIGHT ailesi, değişebilen uzunlukları, farklı profil genişlikleri ve istenen yoğunlukta ışık verebilecek ED modülleri ile lineer aydınlatma

Detaylı

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin birer canlı olduğunu öğrendik. Farklı bitkilerin bakımını üstlendik.

Detaylı

ANKARA KEÇİSİ. Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri

ANKARA KEÇİSİ. Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri ANKARA KEÇİSİ Yayılma Alanı : Ankara ili başta olmak üzere, İç Anadolu bölgesi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin bazı illeri Verim Yönü : Tiftik ve et Genel Tanımı : Vücut küçük yapılı, ince ve

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü şu that (something relatively nearby) şu ekmek o that (something further away) o dondurma

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü şu that (something relatively nearby) şu ekmek o that (something further away) o dondurma Recap Çoğullar ler If the final vowel is a, ı, o or u, then use lar. limonlar, çocuklar If the final vowel is e, i, ö or ü, then use ler. zeytinler, ekmekler This, That, These and Those bu this bu limon

Detaylı

THE HERPETOLOGICAL COLLECTION OF ZOOLOGY MUSEUM, ISTANBUL UNIVERSITY ABSTRACT İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ZOOLOJİ MÜZESİ HERPETOLOJİK KOLEKSİYONU ÖZET

THE HERPETOLOGICAL COLLECTION OF ZOOLOGY MUSEUM, ISTANBUL UNIVERSITY ABSTRACT İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ZOOLOJİ MÜZESİ HERPETOLOJİK KOLEKSİYONU ÖZET Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi C- Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Anadolu University Journal of Science and Technology C- Life Sciences and Biotechnology 2017 - Volume: 6 Number: 2 Page:

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Günümüzde memeliler üç alt sınıfa ayrılır. Subclasis : Prototheri= Monotremata (Tek Delikliler)

Detaylı

ANADOLU ÜNivERSiTESi BiliM VE TEKNOLOJi DERGiSi ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY CiltNol.:2 - Sayı/No: 2 : (2001)

ANADOLU ÜNivERSiTESi BiliM VE TEKNOLOJi DERGiSi ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY CiltNol.:2 - Sayı/No: 2 : (2001) ANADOLU ÜNivERSiTESi BiliM VE TEKNOLOJi DERGiSi ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY CiltNol.:2 - Sayı/No: 2 : 351-356 (2001) ARAŞTIRMA MAKALESiIRESEARCH ARTICLE AFYON (SANDIKLI) VE izmir

Detaylı

Phaselis Antik Kenti ve Yakın Çevresinin Herpetofaunası: Yılları Çalışmaları

Phaselis Antik Kenti ve Yakın Çevresinin Herpetofaunası: Yılları Çalışmaları e-issn: 2149-7826 journal.phaselis.org Volume II (2016) Disiplinlerarası Akdeniz Araştırmaları Dergisi Journal of Interdisciplinary Mediterranean Studies Phaselis Antik Kenti ve Yakın Çevresinin Herpetofaunası:

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır.

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. DERS :BİYOLOJİ KONU : CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI DEVAM EDİYORUZ... B: PROTİSTA ALEMİ *Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. *Pratista alemindeki

Detaylı

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR TÜRKİYE NİN YENEN MANTARLARI Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir.

Detaylı

MEŞE. Bilimsel İsmi: Quercus L. Kullanım Alanları ve İlginç Bilgiler

MEŞE. Bilimsel İsmi: Quercus L. Kullanım Alanları ve İlginç Bilgiler MEŞE Kayıngiller ailesinden olan meşe ağacı 400 ün üstünde türü olan yaprak döken ya da her zaman yeşil olan ağaçlardır. Çok büyüyen ve uzun ömürlü ağaçlardır. Meşe ağacının meyvesi palamuttur. İçindeki

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER Depolarda, ambar zararlısı böceklerden başka, Akarlar,

Detaylı

MADRAN DAĞI (AYDIN)' NIN HERPETOFAUNASI

MADRAN DAĞI (AYDIN)' NIN HERPETOFAUNASI ADNAN MENDERES ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ BĠYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI 2012-YL-028 MADRAN DAĞI (AYDIN)' NIN HERPETOFAUNASI Serdar ÖZCAN Tez DanıĢmanı: Doç. Dr. Nazan ÜZÜM AYDIN iii ADNAN MENDERES

Detaylı

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa Dünyanın En İlginç Hayvanları En ilginç hayvanlar 1-Balon Balığı Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa 1 / 14 yumuşak Çin kültüründe dokularıyla

Detaylı

ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI

ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI NOTLAR ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI Büyük Kaya => Belirgin,ayakta duran kaya kütlesi. Kayalık, sarp kayalık => Geçilebilir ya da geçilemez büyük kayalık. Kaya Kümesi => Haritada tek tek işaretlenemeyecek

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. SERKAN GÜL

Yrd.Doç.Dr. SERKAN GÜL Yrd.Doç.Dr. SERKAN GÜL ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1978 Rize T: 464 2236126 1837 F: serkan.gul@erdogan.edu.tr

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR ANABİLİM DALI ADI SOYADI DANIŞMANI TARİHİ :TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI : Yasemin YABUZ : Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL : 16.06.2003 (1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR Kökeni Antik Yunan

Detaylı

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ HAYVANLAR TEMASI BALIK DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ Balıkları tanıdık. Balıkları gözlemledik. Balık türlerini isimlendirdik. Balıkların

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ Sincapları tanıdık. Sincapları gözlemledik. Hayvan türlerini isimlendirdik. Hayvanların

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

KARİDESLER. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR HHA 1

KARİDESLER. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR HHA 1 KARİDESLER Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR HHA 1 KARİDESLER VE ÜRETİM TEKNİKLERİ Karidesler Crustacea sınıfının on ayaklılar (Decapoda) takımında toplanan, ekonomik değeri yüksek kabuklu su ürünüdürler. Sularımızda

Detaylı

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica )

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ekin kambur biti ergin ve larvası EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica ) Ergin, esmer kırmızı renkli 2.5-3 mm boyda ve silindirik şekillidir. Baş, göğsün altına eğik durduğu için kamburumsu bir görünüşe

Detaylı

ARI ZARAR VEREN KURBAĞALAR VE SÜRÜNGENLER

ARI ZARAR VEREN KURBAĞALAR VE SÜRÜNGENLER ARI ZARAR VEREN KURBAĞALAR VE SÜRÜNGENLER Mitat KURT Uzman Veteriner Hekim Omurgalı hayvanlar, Balıklar, kurbağalar, Sürüngenler, Kuşlar ve memeliler olmak üzere 5 önemli sınıfa ayrılırlar. Kurbağalar,

Detaylı

TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU

TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU ANKARA 2015 Editör: Prof.

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya

Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya Alem:Animalia(Hayvanlar) Şube:Chordata(Kordalılar) Sınıf:Mammalia(Memeliler) Alt Sınıf:Metatheria (Keseliler) Üst takım:australidelphia (Avustralya keselileri) Takım:Dasyuromorphia(Yırtıcı keseliler) Familyalar:

Detaylı