DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ MALİ İŞBİRLİĞİ TARİHSEL GELİŞİM Avrupa Komisyonu tarafından sunulan öneri üzerine, Avrupa Konseyi 17 Temmuz 2006 tarihinde yeni bir Katılım Öncesi Yardım Aracı nın (Instrument for Pre-Accession Assistance - IPA) geliştirilmesini öngören 1085/2006 sayılı Konsey Tüzüğünü onaylamıştır. Söz konusu tüzüğün uygulanmasına yönelik olarak ise 12 Haziran 2007 tarihli ve 718/2007 sayılı Komisyon Tüzüğü hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir. IPA ile birlikte, Avrupa Birliği nin aday ülkelere, ileride aday olması muhtemel ülkelere ve diğer komşu ülkelere yönelik PHARE, ISPA, SAPARD, Türkiye için Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı ve CARDS gibi mali yardım araçlarının tek bir başlık altında toplanması öngörülmüştür. IPA, yılları arasındaki dönem için geçerli olup, Avrupa Birliği nin aday ve potansiyel aday ülkelere yapacağı yardımların çerçevesini belirlemeyi amaçlamıştır. IPA BİLEŞENLERİ Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında Türkiye ye sağlanan fonlar beş bileşen altında toplanmış olup, bileşenler altında yer alan Operasyonel Programlara (OP) ve sorumlu Program Otoritelerine (OS) aşağıda yer verilmiştir. Tablo 1: IPA Bileşenleri, Operasyonel Programlar ve Program Otoriteleri Bileşen Operasyonel Program Program Otoritesi (1) Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Gelişme (2) Sınır-ötesi İşbirliği (3) Bölgesel Kalkınma (4) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Yıllık Programlar Yıllık Programlar Çevre OP Ulaştırma OP Bölgesel Rekabet Edebilirlik OP İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi OP (5) Kırsal Kalkınma Kırsal Kalkınma OP AB Bakanlığı + MFİB AB Bakanlığı + MFİB Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı + Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPA kapsamındaki mali yardımlardan faydalanabilmek için, faydalanıcı ülkenin, IPA Uygulama Tüzüğü'nde belirtilen idari birim ve otoriteleri oluşturması zorunludur.

2 PROGRAMLAR VE TAHSİSATLAR Avrupa Birliği (AB), kurulduğu günden itibaren, üye ülkelerin yanı sıra Birliğe üye olmayan diğer ülkelerle, Birliği kuran anlaşmalarda yer alan temel hükümlere göre çeşitli mali işbirliği programları uygulamaktadır. Türkiye de AB ye üyelik başvurusu yaptığı 1959 yılından ve 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara Anlaşması nın imzalanması ile birlikte ilk Mali Protokolün yürürlüğe girmesinden itibaren çeşitli araçlarla bu mali işbirliğinin bir tarafı olmuştur. Türkiye AB Mali İşbirliği süreci, kronolojik bir temelde, farklı dönemlere ayrılarak ele alınmaktadır. Dönemlere ayırma, Türkiye nin AB ile ilişkilerinin seyrinde ön plana çıkan dönüm noktaları temelinde yapılmaktadır. Bu bağlamda AB-Türkiye Mali İşbirliği süreci şu dönemlere ayrılmaktadır (bkz: (1) Gümrük Birliği Öncesi Dönem, (2) Gümrük Birliği Dönemi ve (3) Adaylık Dönemi Burada yapılan tasnif ise, yine kronolojik temelde, aşağıdaki dönemleri kapsamaktadır: 2002 Öncesi Dönem Dönemi Dönemi (IPA) IPA ÖNCESİ DÖNEM IPA öncesi mali yardımlar iki döneme ayrılabilir; 2002 öncesi dönem ve dönemi ÖNCESİ DÖNEM 1963 Ankara Anlaşmasının imzalanmasının akabinde çeşitli mali protokollerle, bugünkü anlamda olmasa da bir mali işbirliği ihdas edilmiştir. Ankara Anlaşmasının 3. Maddesinde, Topluluğun Türkiye ekonomisini güçlendirmesi, geçiş dönemi ve son dönem boyunca üzerine düşecek yükümlülükleri üstlenebilir hale gelmesi için mali yardım öngörülmektedir. Topluluğun yapacağı yardımlar genel olarak kredi ve hibe şeklinde düzenlenmektedir. Bu yardımların tutarı ve uygulanma koşulları imzalanan mali protokollerle belirlenmiştir. 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan 1. Mali Protokolde Türkiye ye 175 milyon avro1tutarında düşük faizli topluluk kredisi; 23 Kasım 1970 tarihinde imzalanan 2. Mali Protokolde 242 milyon avro tutarında düşük faizli topluluk kredisi ve 25 milyon avro tutarında EIB (European Investment Bank Avrupa Yatırım Bankası) kredisi; 12 Mayıs 1977 tarihinde imzalanan 3. Mali Protokolde 220 milyon avro tutarında düşük faizli topluluk kredisi ve 90 milyon avro tutarında EIB kredisi; yıllarını kapsayan Özel İşbirliği Fonu kapsamında 75 milyon avro tutarında topluluk kredisi tahsis edilmiştir. 1 Daha önce para birimi sepeti olarak belirlenen ecu (European Currency Unit) 1 Ocak 1999 tarihinde bire-bir oranında (1 ecu =1 euro) avro ya çevrilmiş ve bu tarihten itibaren de ecu ortadan kalkmıştır.

3 yıllarını kapsayan 4. Mali Protokolde 600 milyon avro tutarında düşük faizli topluluk kredisi tahsis edilmesi planlanmış fakat Yunanistan ın vetosu ile bu tahsisat gerçekleşmemiştir. Gümrük Birliği Anlaşmasına kadar olan bu dönemde, Mali Protokoller, Tamamlayıcı Protokol ve Özel Mali İşbirliği çerçevesinde, AB den, toplam olarak 78 milyon avrosu hibe ve 927 milyon avrosu da faizsiz veya düşük faizli kredi olmak üzere toplam 1 milyar 5 milyon avro mali yardım alınmıştır (mfa.gov.tr). İmzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile yeni bir döneme giren AB Türkiye Mali İşbirliğinde yıllarını kapsayan dönem için Rekabet şartlarına uyumun sağlanabilmesi, Ekonomik farklılıkların azaltılması, Altyapı imkânlarının geliştirilmesi (kara ulaştırması, limanlar, havaalanları, demiryolları, telekomünikasyon, enerji vb.), amaçlarına hizmet etmek üzere; Bütçe Kaynaklarından 375 milyon ECU hibe, Yenileştirilmiş Akdeniz Programı kapsamında milyon ECU hibe, MEDA Programı kapsamında, hibe ve kredi olarak AB Bütçesi ve EIB Kaynaklı 3,4 milyon ECU tahsisat yapılmıştır yılında Barselona Deklarasyonu2 ile Avrupa Akdeniz Ortaklığını müteakiben; 1996 yılında, Türkiye ye MEDA fonları tahsis edilmiştir yılından 2001 yılına kadar 6 yıl için toplamda 804 milyon Avro; yıllık bazda ortalama 134 milyon Avro tahsisat gerçekleştirilmiştir. 6 yıllık periyod için tahsis edilen bu tutarla toplamda 55 proje finanse edilmiştir yılında yönetim Avrupa Komisyonu Delegasyonuna (European Commission Delegation ECD) devredilinceye kadar, Avrupa Komisyonu nun sözleşme imzalama yetkisini haiz otorite olarak görev üstlendiği sistem olan Merkezi Sistem kullanılmıştır DÖNEMİ AB ye aday ülkelere yönelik mali yardımların tek bir çerçeve altında toplanması amacıyla 2006 yılında Konsey Tüzüğü ile IPA nın oluşturulmasından önce AB, aday ülkelere çeşitli programlar kapsamında mali yardımda bulunuyordu. Bu çerçevede, AB Türkiye ye aşağıdaki tabloda sıralanan 12 program kapsamında, toplam 1,298,571, avro tahsis etmiş, tarihi itibariyle bu tahsisatının %80,98 i sözleşmeye bağlanmış ve % 80,60 ı harcanmıştır. 2 Barselona Deklarasyonu: Avrupa Birliği, 15 üye devlet ve Akdeniz Ortakları arasındaki 20 yıllık yoğun bir karşılıklı ticaret ve işbirliğinden sonra, Kasım 1995 tarihinde Barselona'da gerçekleştirilen AB ve Akdeniz Ülkeleri Dışişleri Bakanları Konferansı'nda Barselona Süreci ya da genelde Avrupa-Akdeniz Ortaklığı olarak adlandırılan iki taraflı ve çok taraflı veya bölgesel işbirliğini kapsayan yeni bir "ortaklık" süreci başlatılmıştır. Avrupa-Akdeniz Ortaklık faaliyetleri iki taraflı ilişkiler ve çok taraflı veya bölgesel ilişkilerden oluşmaktadır. Bu faaliyetlerin finansmanı MEDA Programı tarafından sağlanmaktadır. Barselona sürecinin temel amaçları şunlardır: - Düzenli bir şekilde siyasi diyaloğun güçlendirilmesi, yılına kadar bir serbest ticaret bölgesi oluşturmak amacıyla ekonomik ve finansal birliğin geliştirilmesi, - Sosyal, kültürel ve insani boyutların daha çok vurgulanması.

4 Tablo 2: IPA öncesi dönem ( ) Dönemi Uygulanan Programlar ve Gerçekleşmeler (avro) Program Adı AB Tahsisatı Sözleşme Tutarı Sözleşme Oranı Harcama Tutarı Harcama Oranı ACP II 8,000, ,224, % 2,224, % EADP 45,000, ,426, % 42,426, % EMYP 400, , % 252, % MEDA ,652, ,652, % 8,901, % NP ,000, ,161, % 103,978, % NP ,099, ,158, % 115,875, % NP ,720, ,477, % 181,502, % NP ,700, ,861, % 218,975, % AI 8,350, ,105, % 7,105, % STGD (NP 2006 Part Ia) 21,500, ,961, % 18,632, % NP 2006 Part Ib 83,856, ,752, % 58,727, % NP 2006 Part II 336,293, ,476, % 288,011, % TOPLAM 1,298,571, ,051,611, % 1,046,613, % IPA DÖNEMİ IPA kapsamında tüm aday ve potansiyel aday ülkelere yıllar itibariyle bileşen bazında yapılan tahsilatların dağılımı, Komisyon tarafından hazırlanan ve Konsey onayına sunulan Çok Yıllı Endikatif Mali Çerçeve - Multi-annual Indicative Financial Framework (MIFF) ile yapılmaktadır den itibaren Komisyon 7 yıllık mali perspektif çerçevesinde fon tahsisi yapmaya başlamıştır. Şu anda dönemi mali çerçeve uygulanırken, bir sonraki dönem yıllarını kapsayacaktır. IPA Konsey Tüzüğü, döneminde katılım öncesi yardımlardan yararlanacak ülkeleri aday ülkeler ve potansiyel aday ülkeler olmak üzere iki gruba ayırmıştır. Buna göre; Aday ülkeler: Türkiye, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, İzlanda Potansiyel aday ülkeler; Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova IPA döneminde, 9 aday ülke için toplam 9, milyon avro ayrılmıştır. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere, döneminde AB ye aday 9 ülke arasında, en fazla mali yardım sağlanacak ülke Türkiye dir. Türkiye yi, AB ye potansiyel aday statüsündeki Sırbistan ile AB ye Katılım Antlaşmasını 9 Aralık 2011 tarihinde imzalamış olan Hırvatistan izlemektedir döneminde, aday ve potansiyel aday ülkelere IPA kapsamında yapılan tahsisatın, ilgili ülkelerde kişi başı gelire yaklaşık katkısını gösteren tablo aşağıda yer almaktadır. Fonların ülkeler itibariyle dağılımında ülkenin nüfusu, ekonomik büyüklüğü, AB müktesebatına uyum düzeyi ve fon kullanma kapasitesi dikkate alınmaktadır.

5 Tablo 3: IPA Tahsisatları (milyon avro) Ülkeler Toplam Hırvatistan Makedonya İzlanda Karadağ Sırbistan , Arnavutluk Bosna Hersek Kosova Türkiye , Toplam 1, , , , , , , , Aday Ülkeler Ülkeler Tablo 4: Kişi Başına Düşen IPA Tahsisatları IPA Tahsisatları (Avro) Yıllık (Ortalama) Kişi Başı Yardım (ortalama) (Avro) Toplam ( ) Yıllık (Ortalama) IPA Tahsisatları (avro) Toplam ( ) Yıllık (Ortalam a) Türkiye 74,724, ,023, ,795,167, Hırvatistan 4,290, ,520, ,646, Makedonya 2,059,794 87,841, ,888, İzlanda 320,060 4,258, ,807, Karadağ 620,029 33,673, ,715, Sırbistan 7,120, ,950, ,385,650, Potansiyel Arnavutluk 2,831,741 84,932, ,527, Aday Bosna-Hersek 3,868,621 93,646, ,524, Ülkeler Kosova 1,825,632 90,766, ,365, Toplam 97,661,424 1,420,613, ,944,294, Türkiye miktar olarak aday ve potansiyel aday ülkeler arasında en yüksek payı almakla birlikte, kişi başı yardım oranı dikkate alındığında en düşük payı almaktadır. Tablo dan da görüldüğü üzere, kişi başı 54,3 avro fon miktarı ile Karadağ ilk sırada yer alırken, kişi başı 9.17 avro fon miktarı ile Türkiye en son sırada yer almaktadır. Komisyon, Türkiye nin ekonomik büyüklük ve nüfus yoğunluğu itibariyle potansiyel olarak daha büyük bir fon tahsisini hak ettiği gerçeğini kabul etmekle birlikte, ileriki dönemlerde bu oranın fon kullanım performansına bağlı olarak arttırılabileceği sinyalini vermektedir. IPA DÖNEMİ TÜRKİYE TAHSİSATI IPA nın 5 bileşeni kapsamında döneminde, Türkiye ye sağlanacak mali yardımları kapsamında, en fazla payın Bölgesel Kalkınma bileşenine ayrıldığı görülmektedir. Bölgesel Kalkınma bileşenini sırasıyla Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma bileşeni ile Kırsal Kalkınma bileşeni izlemektedir. IPA kapsamında en az fon, Sınır Ötesi İşbirliği bileşenine ayrılmıştır.

6 Tablo 5: Bileşenlere göre IPA dönemi Türkiye tahsisatı Bileşenler Toplam 1. Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma , Sınır Ötesi İşbirliği Bölgesel Kalkınma , İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Toplam ,795.17

Katılım Öncesi AB Hibelerinin Belediyeler Tarafından Kullanılması

Katılım Öncesi AB Hibelerinin Belediyeler Tarafından Kullanılması Katılım Öncesi AB Hibelerinin Belediyeler Tarafından Kullanılması Hasan Çoban ( hcoban@dpt.gov.tr ) 04 Mart 2008 İller Bankası Tesisleri Ankara Hazine Müsteşarlığı - İller Bankası Genel Müdürlüğü İşbirliğinde

Detaylı

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları Mali Kaynaklar 1 Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II. AB Topluluk Programları III. Diğer Fon Kaynakları Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI UMUT AZAK AB İŞLERİ UZMANI 0312 218 16 60 uazak@ab.gov.tr adım adım üyelik 1996 Ticaret Gümrük Birliği 1999 Adaylık 2002

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU. Mali Yardımlar ve IPA N. Alp EKİN/Uzman

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU. Mali Yardımlar ve IPA N. Alp EKİN/Uzman TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU Mali Yardımlar ve IPA N. Alp EKİN/Uzman 2 AB MALİ YARDIMLARI Ekonomik ve sosyal gelişmişlik farklılıklarını gidermek 3 AB MALİ YARDIMLARI AB Üyeliğine hazırlanmaları

Detaylı

AB HİBELERİ. A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı

AB HİBELERİ. A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı AB HİBELERİ A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı AB mali yardımları Avrupa Komisyonu (European Commission) tarafından, tüm aday ülkeler için olduğu gibi, her yıl Türkiye ye tahsis edilen

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ MALİ İŞBİRLİĞİ 2007-2013 IPA Dönemi Yapılar, Aktörler ve Sorumluluklar Katılım Öncesi Mali İşbirliği Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA)

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER (EKONOMİ-MALİYE) ANABİLİM DALI

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER (EKONOMİ-MALİYE) ANABİLİM DALI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER (EKONOMİ-MALİYE) ANABİLİM DALI AVRUPA BİRLİĞİ NİN ADAY VE POTANSİYEL ADAY ÜLKELERE YAPTIĞI MALİ YARDIMLAR

Detaylı

2007 2013 MALİ PERSPEKTİFİ İÇİN ÖNGÖRÜLEN AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ FONLARININ YAPISI

2007 2013 MALİ PERSPEKTİFİ İÇİN ÖNGÖRÜLEN AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ FONLARININ YAPISI 2007 2013 MALİ PERSPEKTİFİ İÇİN ÖNGÖRÜLEN AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ FONLARININ YAPISI GİRİŞ İbrahim ÇELİKTAŞ Avrupa Birliği, barış, refah, özgürlük ve demokrasiyi sağlamak ve kanlı çatışmaları önlemek

Detaylı

Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları

Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları Mali Kaynaklar Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II. AB Topluluk Programları III. Diğer Fon Kaynakları Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ

AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ NİSAN 2016 ANKARA İçindekiler GİRİŞ... 2 AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ... 2 I. AB BÜTÇESİNİN GELİRLERİ... 2 II. AB BÜTÇESİNİN HARCAMALARI... 4 1. Akıllı ve Kapsayıcı Büyüme... 4 2. Sürdürülebilir

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

Topluluk Programları Bölgesel Kalkınma Hibe Programı Katılım Öncesi Mali Araç (2007 sonrası perspektif)

Topluluk Programları Bölgesel Kalkınma Hibe Programı Katılım Öncesi Mali Araç (2007 sonrası perspektif) TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ Derya Sevinç TEPAV Dış Politika Direktörü-AB Takımı Üyesi Kayseri Erciyes Üniversitesi 23 Mart 2006 TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ Slide 2 TÜRKİYE

Detaylı

2014-2020 IPA II DÖNEMİ HAZIRLIKLARI VE 2007-2013 IPA I DÖNEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI GÜLŞAH DİNÇ AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLIK TEZİ

2014-2020 IPA II DÖNEMİ HAZIRLIKLARI VE 2007-2013 IPA I DÖNEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI GÜLŞAH DİNÇ AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLIK TEZİ 2014-2020 IPA II DÖNEMİ HAZIRLIKLARI VE 2007-2013 IPA I DÖNEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI GÜLŞAH DİNÇ AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLIK TEZİ Bu uzmanlık tezinde öne sürülen fikirler eserin yazarına aittir; Ulaştırma,

Detaylı

IPA KIRSAL KALKINMA AJANSININ AKREDİTASYONU

IPA KIRSAL KALKINMA AJANSININ AKREDİTASYONU T. C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI UZMANLIK TEZİ IPA KIRSAL KALKINMA AJANSININ AKREDİTASYONU Betül ULUCAN AB Uzman Yardımcısı ANKARA 2007

Detaylı

Bazı Anlaşmaların Yürürlüğe Girdiği Tarihlerin Tespit Edilmesi Hakkında Karar

Bazı Anlaşmaların Yürürlüğe Girdiği Tarihlerin Tespit Edilmesi Hakkında Karar RG Tarihi: 14.01.2016 RG Sayısı: 29593 Bazı Anlaşmaların Yürürlüğe Girdiği Tarihlerin Tespit Edilmesi Hakkında Karar Karar Sayısı: 2016/8362 Ekli listede imza yeri ve tarihleri ile adları yazılı anlaşmaların

Detaylı

Çevre Projeleri için i in Fon Kaynakları

Çevre Projeleri için i in Fon Kaynakları Çevre Projeleri için i in Fon Kaynakları (AB ve diğer ulusal ve uluslararası kaynaklar) Yeşim Çağlayan, Ahmet Eren Öztürk 17 Ağustos 2007 Fon Nedir? Fon ya da fon kaynakları; belli bir proje, kişi, işletme

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ FONLARININ MALİ DENETİM BOYUTLARI VE KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI (IPA) ÖRNEĞİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA HÜSEYİN ÇALIK

AVRUPA BİRLİĞİ FONLARININ MALİ DENETİM BOYUTLARI VE KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI (IPA) ÖRNEĞİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA HÜSEYİN ÇALIK AVRUPA BİRLİĞİ FONLARININ MALİ DENETİM BOYUTLARI VE KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI (IPA) ÖRNEĞİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA HÜSEYİN ÇALIK AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLIK TEZİ Bu uzmanlık tezinde öne sürülen fikirler

Detaylı

Türkiye Avrupa Birliği İlişkilerinde Kırsal Kalkınma Programları Çerçevesinde Uygulanan Mali Yardımlar

Türkiye Avrupa Birliği İlişkilerinde Kırsal Kalkınma Programları Çerçevesinde Uygulanan Mali Yardımlar Türkiye Avrupa Birliği İlişkilerinde Kırsal Kalkınma Programları Çerçevesinde Uygulanan Mali Yardımlar 1 Okt., Harran Üniversitesi, Suruç MYO E-posta: kkaya@harran.edu.tr K. Kaya 1, V. Asoğlu, G. Sevinç,

Detaylı

ÖN ULUSAL KALKINMA PLANI ÇERÇEVESİNDE KULLANILABİLECEK AB FONLARI

ÖN ULUSAL KALKINMA PLANI ÇERÇEVESİNDE KULLANILABİLECEK AB FONLARI ÖN ULUSAL KALKINMA PLANI ÇERÇEVESİNDE KULLANILABİLECEK AB FONLARI DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI 25 NISAN 2005 ÖN ULUSAL KALKINMA PLANI AB ye aday ülkelerin hazırladığı bir strateji dokümanı (Ulusal Programın

Detaylı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Avrupa Komisyonu SCHUMANN Roma Antlaşması Brüksel Almanya - Avrupa Parlamentosu Đktisadi Kalkınma Vakfı Adalet ve Özgürlükler AB - AVRO Politikaları AB Konseyi Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Üye Devlet

Detaylı

TÜRKİYE - AB MALİ İŞBİRLİĞİ

TÜRKİYE - AB MALİ İŞBİRLİĞİ NO 08 TÜRKİYE - AB MALİ İŞBİRLİĞİ T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE - AB MALİ İŞBİRLİĞİ NO 08 İçindekiler TÜRKİYE AB MALİ İŞBİRLİĞİ 1 I. Türkiye AB Mali İşbirliği Sürecinde Gelinen Aşama 1 Adaylık

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ DESTEĞİYLE TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN PROJELERİN GENEL BİR DEĞERLENDİRMESİ VE PROJELERDE ÇALIŞAN PERSONELİN

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) 2007 2013 Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 IPARD NEDİR? IPARD, Avrupa Birliği tarafından

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİK ÖNCESİ DESTEK FONU NUN (IPA * ) KIRSAL KALKINMA BİLEŞENİ (IPARD ** ), TÜRKİYE NİN DURUMU VE MUHTEMEL ETKİLERİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİK ÖNCESİ DESTEK FONU NUN (IPA * ) KIRSAL KALKINMA BİLEŞENİ (IPARD ** ), TÜRKİYE NİN DURUMU VE MUHTEMEL ETKİLERİ Rural Development Component (IPARD) of Pre-Accession Assistance Instrument IPA) of European Union, Situation of Turkey and Prospective Effects AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİK ÖNCESİ DESTEK FONU NUN (IPA * ) KIRSAL

Detaylı

Öncelikler, strateji belgeleri, kurallar, prosedürler, uygulama mekanizmaları da değişti

Öncelikler, strateji belgeleri, kurallar, prosedürler, uygulama mekanizmaları da değişti AVRUPA BİRLB RLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Türkiye-AB Mali İşbirli birliği Adaylık k Sürecinde S AB Mali Yardımlar mları I.Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II.Topluluk Programları - Hayat boyu Eğitim ve

Detaylı

ASGARİ ÜCRETLER SIRBĠSTAN DA YATIRIM OLANAKLARI

ASGARİ ÜCRETLER SIRBĠSTAN DA YATIRIM OLANAKLARI SIRBĠSTAN DA YATIRIM OLANAKLARI Sırbistan, Balkan ülkeleri arasında, Romanya ve Yunanistan dan sonra üçüncü en büyük nüfusa sahip; doğal kaynakları ve iş gücü ile Balkan ülkeleri arasında yatırım için

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

Aday Ülkelerin Avrupa Topluluğu Programlarına, Ajanslarına ve Komitelerine Katılımı

Aday Ülkelerin Avrupa Topluluğu Programlarına, Ajanslarına ve Komitelerine Katılımı Aday Ülkelerin Avrupa Topluluğu Programlarına, Ajanslarına ve Komitelerine Katılımı Nuray TANRITANIR DPT ABİGM 4 NİSAN 2005 ...Tanrıtanır Aday Ülkelerin Avrupa Topluluğu Programlarına, Ajanslarına ve Komitelerine

Detaylı

KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACININ MERKEZİ OLMAYAN YAPILANMADA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER VE YARDIMLARIN PLANLANMASI

KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACININ MERKEZİ OLMAYAN YAPILANMADA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER VE YARDIMLARIN PLANLANMASI KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACININ MERKEZİ OLMAYAN YAPILANMADA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER VE YARDIMLARIN PLANLANMASI İbrahim ÇELİKTAŞ I- GİRİŞ Avrupa Birliği 2007-2013 mali yılları için 2000-2006 Mali Perspektif

Detaylı

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR 1 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ABGS 9 Temmuz 2009 tarih 5916

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ve KIRSAL KALKINMA

AVRUPA BİRLİĞİ ve KIRSAL KALKINMA AVRUPA BİRLİĞİ ve KIRSAL KALKINMA Kırsal alanlar için AB düzeyinde ortak bir tanım yapılmamıştır. Ancak, OECD nin kırsal alan tanımı AB metinlerinde de yer almaktadır. Bu tanıma göre, nüfus yoğunluğu,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ YAPISAL FONLARI KAPSAMINDA BÖLGESEL KALKINMA İLE KIRSAL KALKINMA FONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Fatih Feramuz YILDIZ 1, Kerem AKDAĞ 2

AVRUPA BİRLİĞİ YAPISAL FONLARI KAPSAMINDA BÖLGESEL KALKINMA İLE KIRSAL KALKINMA FONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Fatih Feramuz YILDIZ 1, Kerem AKDAĞ 2 AVRUPA BİRLİĞİ YAPISAL FONLARI KAPSAMINDA BÖLGESEL KALKINMA İLE KIRSAL KALKINMA FONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Fatih Feramuz YILDIZ 1, Kerem AKDAĞ 2 1. Giriş Avrupa Birliği (AB) üye ve aday ülkeleri için

Detaylı

Çevre Projeleri için i in Fon Kaynakları. (AB ve diğer ulusal ve uluslararası kaynaklar)

Çevre Projeleri için i in Fon Kaynakları. (AB ve diğer ulusal ve uluslararası kaynaklar) Çevre Projeleri için i in Fon Kaynakları (AB ve diğer ulusal ve uluslararası kaynaklar) Yeşim Çağlayan 27 Temmuz 2007 Fon Nedir? Fon yada fon kaynakları; belli bir proje, kişi, işletme yada diğer özel

Detaylı

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası OTP harcamalarının AB bütçesinin önemli bölümünü kapsaması, bu politikayı bütçe tartışmalarının da odak noktası yaparken, 2014-2020 Mali Çerçeve içinde tarım, kırsal

Detaylı

FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA

FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA Öncelik 11.1 AB gerekliliklerine uygun olarak akredite edilecek bir IPARD (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni) ajansının kurulması 5648 sayılı Tarım

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI

AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI 1. KATILIM ÖNCESİ YARDIM PROGRAMI 2001 yılı sonuna kadar Türkiye ye Avrupa Birliği nin çeşitli bütçe kalemlerinden mali ve teknik işbirliğine yönelik yardımlar gelmekteydi.

Detaylı

IPA. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı. Genişlemeye yönelik AB yardımlarında yeni bir bakış açısı

IPA. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı. Genişlemeye yönelik AB yardımlarında yeni bir bakış açısı IPA Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Genişlemeye yönelik AB yardımlarında yeni bir bakış açısı 2 IPA - Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Genişlemeye yönelik AB yardımlarında yeni bir bakış açısı 3 Sunuş

Detaylı

Mali Kaynaklar. Uluslararası Mali Kaynaklar. Avrupa Birliği Mali Yardımları

Mali Kaynaklar. Uluslararası Mali Kaynaklar. Avrupa Birliği Mali Yardımları Mali Kaynaklar Uluslararası Mali Kaynaklar Avrupa Birliği Mali Yardımları AB Mali Yardımları Katılım öncesi AB Mali Yardımı 2007 yılı itibariyle Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession

Detaylı

Avrupa Birliği Fonları ve Yerel Yönetimler. Dr. Đnci Ataç-Rösch

Avrupa Birliği Fonları ve Yerel Yönetimler. Dr. Đnci Ataç-Rösch Avrupa Birliği Fonları ve Yerel Yönetimler Dr. Đnci Ataç-Rösch Giriş Avrupa Birliğinin Türkiye ye sağladığı mali yardımlara ilişkin olarak toplumun çeşitli kesimlerinde bu mali yardımların, daha doğrusu

Detaylı

AB MALİ DESTEĞİ Avrupa Birliği dünyada barışın, demokrasinin ve refahın artırılmasını hedeflemektir.

AB MALİ DESTEĞİ Avrupa Birliği dünyada barışın, demokrasinin ve refahın artırılmasını hedeflemektir. 1 AB MALİ DESTEĞİ Avrupa Birliği dünyada barışın, demokrasinin ve refahın artırılmasını hedeflemektir. 27 üyeli Birlik demokrasi, insan hakları ve pazar ekonomisi konusunda aynı temel değerleri paylaşan

Detaylı

ACCOUNTING FOR THE FINANCIAL AID TRANSFERRED FROM THE EUROPEAN UNION AND INTERNATIONAL ORGANIZATIONS TO PUBLIC INSTITUTIONS

ACCOUNTING FOR THE FINANCIAL AID TRANSFERRED FROM THE EUROPEAN UNION AND INTERNATIONAL ORGANIZATIONS TO PUBLIC INSTITUTIONS AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI KURULUŞLARINDAN KAMU KURULUŞLARINA AKTARILAN MALİ YARDIMLARIN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Metin YILMAZ Yrd. Doç. Dr., Dumlupınar Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,

Detaylı

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİNDE SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VE DEĞERLENDİRME NOTU

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİNDE SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VE DEĞERLENDİRME NOTU Serbest Ticaret sı (STA), iki ya da daha fazla ülke arasında ticareti etkileyen tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılarak, taraflar arasında bir serbest ticaret alanı oluşturulmasını sağlayan, ancak

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE EŞLEŞTİRME: TÜRKİYE VE DİĞER ADAY ÜLKELERİN TECRÜBELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

AB MALİ YARDIMLARI VE EŞLEŞTİRME: TÜRKİYE VE DİĞER ADAY ÜLKELERİN TECRÜBELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI AB MALİ YARDIMLARI VE EŞLEŞTİRME: TÜRKİYE VE DİĞER ADAY ÜLKELERİN TECRÜBELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI DENİZCİLİK UZMANLIK TEZİ SEVTAP ÖZDOĞAN, Denizcilik

Detaylı

Öncelikler, strateji belgeleri, kurallar, prosedürler, uygulama mekanizmaları da değişti

Öncelikler, strateji belgeleri, kurallar, prosedürler, uygulama mekanizmaları da değişti AVRUPA BİRLB RLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Türkiye-AB Mali İşbirli birliği Adaylık k Sürecinde S AB Mali Yardımlar mları I.Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II.Topluluk Programları - Hayat boyu Eğitim ve

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ KAVRAMI ve TARİHÇESİ. Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi

AVRUPA BİRLİĞİ KAVRAMI ve TARİHÇESİ. Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi AVRUPA BİRLİĞİ KAVRAMI ve TARİHÇESİ Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi AVRUPA BİRLİĞİ KAVRAMI ve TARİHÇESİ Avrupa Birliği Kavramı Avrupa Birliği nin Tarihçesi Türkiye AB İlişkileri:

Detaylı

ÇEVRE SEKTÖRÜ. Türkiye nin i Avrupa Birliği ne üyelik başvurusu. Katılım Ortaklığı Belgesi nin kabulü. 2003 Yılı Ulusal Programı nın hazırlanması

ÇEVRE SEKTÖRÜ. Türkiye nin i Avrupa Birliği ne üyelik başvurusu. Katılım Ortaklığı Belgesi nin kabulü. 2003 Yılı Ulusal Programı nın hazırlanması Sedat KADIOĞLU Müsteşar Yardımcısı ğ 27 Mayıs 2008, ANKARA SÜREÇ ÇEVRE SEKTÖRÜ Temmuz 1959 Türkiye nin i Avrupa Birliği ne üyelik başvurusu Aralık 1999 Mart 2001 Mart 2001 Temmuz 2003 Aralık 2004 Helsinki

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 22.06.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28331 KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA)

VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA) VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA) - Kalkınma Planı 2003 yılı Aralık ayında Avrupa Birliğine sevk edilmek üzere hazırlanmaktadır. Kalkınma Planı hazırlandığında, Programda yatırım

Detaylı

IPA Kapsamında Hibe Programları

IPA Kapsamında Hibe Programları IPA Kapsamında Hibe Programları 22 Kasım 2016 Erzurum Avrupa Birliği nden Sağlanan Yardımlar I. Mali Protokoller Dönemi (1963-1980) II. MEDA Programı (1996-2001) III. IV. Katılım Öncesi Mali Yardım (2002-2006):

Detaylı

ADAYLIK SÜRECİ VE AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMLARI Bülent ÖZCAN AB Genel Sekreterliği AB Uzmanı ADAYLIK SÜRECİNDE AB MALİ YARDIMLARI I.Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) AB Mali Yardımları II.Topluluk

Detaylı

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 2, 2005 75 TÜRKİYE YE YÖNELİK AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMLARI VE ADAY ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 2, 2005 75 TÜRKİYE YE YÖNELİK AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMLARI VE ADAY ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 2, 2005 75 TÜRKİYE YE YÖNELİK AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMLARI VE ADAY ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI Habib YILDIZ * ve Fatih YARDIMCIOĞLU ** Özet Avrupa

Detaylı

SUNUMUN İÇERİĞİ. 3) AB sürecinde Gerçekleştirilen Diğer Çalışmalar. 4) AB Müzakerelerine Hazırlık Çalışmaları ve Son Gelişmeler

SUNUMUN İÇERİĞİ. 3) AB sürecinde Gerçekleştirilen Diğer Çalışmalar. 4) AB Müzakerelerine Hazırlık Çalışmaları ve Son Gelişmeler TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: 207 54 11 Faks:207 54 54 e-posta: skadioglu@cevreorman.gov.tr SUNUMUN İÇERİĞİ 1) Türkiye AB İlişkileri

Detaylı

AB ÇEVRE MEZVUATINA UYUM SÜRECİNDE TÜRK SANAYİ SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN YÜKÜMLÜLÜKLER, MALİYETLER VE BUNLARIN FİNANSMANI

AB ÇEVRE MEZVUATINA UYUM SÜRECİNDE TÜRK SANAYİ SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN YÜKÜMLÜLÜKLER, MALİYETLER VE BUNLARIN FİNANSMANI AB ÇEVRE MEZVUATINA UYUM SÜRECİNDE TÜRK SANAYİ SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN YÜKÜMLÜLÜKLER, MALİYETLER VE BUNLARIN FİNANSMANI Yrd.Doç.Dr. Ahmet MUTLU * Avrupa Birliği (AB) çevre mevzuatına uyum sağlanması ve bu mevzuatın

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NİN MALİ YARDIMLARINDAN BÖLGESEL KALKINMA DESTEKLERİ

AVRUPA BİRLİĞİ NİN MALİ YARDIMLARINDAN BÖLGESEL KALKINMA DESTEKLERİ Kazancı Hakemli Hukuk Dergisi, 2009, Sayı 57-58 I. GİRİŞ AVRUPA BİRLİĞİ NİN MALİ YARDIMLARINDAN BÖLGESEL KALKINMA DESTEKLERİ Avrupa kıtasında barışı sağlamak ve ekonomik yapıyı geliştirmek üzere kurulan

Detaylı

GÖRÜNÜRLÜK REHBERĐ ĐÇĐNDEKĐLER. Amaç... 2. Kapsam... 2. Yasal Dayanak... 2. Tanımlar... 3. Sorumluluk... 3. Görünürlük... 4

GÖRÜNÜRLÜK REHBERĐ ĐÇĐNDEKĐLER. Amaç... 2. Kapsam... 2. Yasal Dayanak... 2. Tanımlar... 3. Sorumluluk... 3. Görünürlük... 4 PROJE YÖNETĐMĐ VERSĐYON 10.5 GÖRÜNÜRLÜK REHBERĐ ĐÇĐNDEKĐLER Amaç... 2 Kapsam... 2 Yasal Dayanak... 2 Tanımlar... 3 Sorumluluk... 3 Görünürlük... 4 AB Bayrağı ve Türkiye Cumhuriyeti Bayrağının Birlikte

Detaylı

Avrupa Birliği Mali Yardımları ve Türkiye ile Mali İşbirliği

Avrupa Birliği Mali Yardımları ve Türkiye ile Mali İşbirliği Avrupa Birliği Mali Yardımları ve Türkiye ile Mali İşbirliği * GİRİŞ Avrupa Birliği mali yardımlarının geçmişi, Topluluğun kurucu antlaşmalarına kadar uzanmaktadır. 18 Nisan 1951 tarihinde imzalanarak

Detaylı

İÇERİK 23.04.2012 ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ YATIRIMLARI DAİRESİ BAŞKANLIĞI

İÇERİK 23.04.2012 ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ YATIRIMLARI DAİRESİ BAŞKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ YATIRIMLARI DAİRESİ BAŞKANLIĞI E. Kaan MORALI Nisan- 2012 1 İÇERİK Başkanlık Tanıtımı IPA Hakkında Bilgi (Tanımı, Bileşenleri) Çevre Operasyonel Programı

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM AVRUPA KÖMÜR VE ÇELİK TOPLULUĞU, AVRUPA EKONOMİK TOPLULUĞU VE AVRUPA ATOM ENERJİSİ TOPLULUĞU

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM AVRUPA KÖMÜR VE ÇELİK TOPLULUĞU, AVRUPA EKONOMİK TOPLULUĞU VE AVRUPA ATOM ENERJİSİ TOPLULUĞU İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM AVRUPA KÖMÜR VE ÇELİK TOPLULUĞU, AVRUPA EKONOMİK TOPLULUĞU VE AVRUPA ATOM ENERJİSİ TOPLULUĞU I. AVRUPA DA BİR B İR LİK YARATILMASI FİK R İN İN DOĞUŞU... 1 II. 9 MAYIS 1950 BİLDİRİSİ

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE OLAN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARINDA YER ALAN ÖNEMLİ MADDELER

YÜRÜRLÜKTE OLAN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARINDA YER ALAN ÖNEMLİ MADDELER ÜLKE GRUBU AB AKÇT STA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KAPSAMINDAKİ MENŞE KURALLARI PROTOKOLÜ Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) Arasında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu Kuran Anlaşmanın

Detaylı

T.C. B A ġ B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.02.0.PPG.0.12-010-06/14200 3 ARALIK 2009 GENELGE 2009/18

T.C. B A ġ B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.02.0.PPG.0.12-010-06/14200 3 ARALIK 2009 GENELGE 2009/18 I. GİRİŞ GENELGE 2009/18 2007-2013 döneminde Avrupa Birliğinden Ülkemize sağlanacak hibe niteliğindeki fonlar Avrupa Konseyinin 1085/2006 sayılı Katılım Öncesi Yardım Aracı Tüzüğü ve söz konusu Tüzüğün

Detaylı

AB YAPISAL POLİTİKA. Konya, 7 Aralık k 2006

AB YAPISAL POLİTİKA. Konya, 7 Aralık k 2006 AB YAPISAL POLİTİKA ARAÇLARI Nurşen Numanoğlu Konya, 7 Aralık k 2006 27.12.2006 Avrupa Birliği i Genel Sekreterliği 1 AB YAPISAL POLİTİKALAR Yapısal politikaların n amacı; - bölgesel kalkınma eşitsizlikleriyle

Detaylı

AVRUPA BÝRLÝÐÝ KATILIM ÖNCESÝ MALÝ YARDIMLARI

AVRUPA BÝRLÝÐÝ KATILIM ÖNCESÝ MALÝ YARDIMLARI Yayýn No:2010/409 AVRUPA BÝRLÝÐÝ KATILIM ÖNCESÝ MALÝ YARDIMLARI Halil KARATAÞ Ankara, 2010 T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIMLARI Halil KARATAŞ

Detaylı

REKABET EDEBĠLĠRLĠK VE YENĠLĠK ÇERÇEVE PROGRAMI (CIP)- GĠRĠġĠMCĠLĠK VE YENĠLĠK PROGRAMI (EIP) 43/G/ENT/CIP/12/B/N02S022 NO LU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI

REKABET EDEBĠLĠRLĠK VE YENĠLĠK ÇERÇEVE PROGRAMI (CIP)- GĠRĠġĠMCĠLĠK VE YENĠLĠK PROGRAMI (EIP) 43/G/ENT/CIP/12/B/N02S022 NO LU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI REKABET EDEBĠLĠRLĠK VE YENĠLĠK ÇERÇEVE PROGRAMI (CIP)- GĠRĠġĠMCĠLĠK VE YENĠLĠK PROGRAMI (EIP) 43/G/ENT/CIP/12/B/N02S022 NO LU PROJE TEKLĠF ÇAĞRISI AVRUPA TURĠZMĠNĠN REKABET EDEBĠLĠRLĠĞĠNĠN VE SÜRDÜRÜLEBĠLĠRLĠĞĠNĠN

Detaylı

AB NİN BATI BALKANLAR BÖLGESİNE YÖNELİK POLİTİKASI VE BATI BALKAN ÜLKELERİNİN AB ÜYELİK SÜREÇLERİ

AB NİN BATI BALKANLAR BÖLGESİNE YÖNELİK POLİTİKASI VE BATI BALKAN ÜLKELERİNİN AB ÜYELİK SÜREÇLERİ AB NİN BATI BALKANLAR BÖLGESİNE YÖNELİK POLİTİKASI VE BATI BALKAN ÜLKELERİNİN AB ÜYELİK SÜREÇLERİ Giriş: Soğuk Savaş ın bitişi ve komünizmin çökmesiyle Balkanlar da yaşanmaya başlanan sancılı dönüşüm sürecinin

Detaylı

COSME İŞLETMELERİN VE KOBİ LERİN REKABET EDEBİLİRLİĞİ PROGRAMI 2014-2020

COSME İŞLETMELERİN VE KOBİ LERİN REKABET EDEBİLİRLİĞİ PROGRAMI 2014-2020 COSME İŞLETMELERİN VE KOBİ LERİN REKABET EDEBİLİRLİĞİ PROGRAMI 2014-2020 COSME Programı - İşletmelerin rekabet edebilirliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak - Girişimcilik kültürünü teşvik etmek - KOBİ

Detaylı

Not: Tasarı, Başkanlıkça tali olarak Plan ve Bütçe ile Avrupa Birliği Uyum komisyonlarına; esas olarak da Dışişleri Komisyonuna havale edilmiştir.

Not: Tasarı, Başkanlıkça tali olarak Plan ve Bütçe ile Avrupa Birliği Uyum komisyonlarına; esas olarak da Dışişleri Komisyonuna havale edilmiştir. Dönem: 23 Yasama Yılı: 3 TBMM (S. Sayısı: 308) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Toplulukları Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) ile Temin Edilen Yardımın Uygulanması Çerçevesinde

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ AB MALİ YARDIMI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA SAĞLANAN DESTEKLER Türkiye de AB Projelerinin Yaygınlaştırılması Konferansı The Meeting of Two Continenets 25 Mart 2011 Bülent

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2011 Cilt:18 Sayı:2 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2011 Cilt:18 Sayı:2 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2011 Cilt:18 Sayı:2 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA Müzakere Sürecinde Türkiye ye Yönelik Avrupa Birliği Mali Yardımları: Taahhütler ve GerçekleĢmeler Yrd. Doç. Dr. Sibel

Detaylı

KIRSAL KALKINMA. Ülkemizin Ulusal Kırsal Kalkınma Politikalarının belirlendiği strateji belgeleri;

KIRSAL KALKINMA. Ülkemizin Ulusal Kırsal Kalkınma Politikalarının belirlendiği strateji belgeleri; KIRSAL KALKINMA Ülkemizde kalkınma girişimleri, 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren "kırsal kalkınma" olarak kavramsallaştırılmış olup, Kırsal Kalkınma, ekonomik ve sosyal sektörleri ilgilendiren

Detaylı

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) AB Hibe Programları. Sunum İçeriği. Avrupa Birliği Programları. AB Fonlarından Daha İyi Yararlanmak Mümkün

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) AB Hibe Programları. Sunum İçeriği. Avrupa Birliği Programları. AB Fonlarından Daha İyi Yararlanmak Mümkün AB MALİ YARDIMLARI Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) AB Hibe Programları Avrupa Birliği Programları Sunum İçeriği AB Fonlarından Daha İyi Yararlanmak Mümkün Hangi Mali Yardımlardan Faydalanılabilir?

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü PAN AVRUPA AKDENİZ TERCİHLİ MENŞE KURALLARINA DAİR BÖLGESEL KONVANSİYON KAPSAMI TİCARETTE EŞYANIN TERCİHLİ MENŞEİNİN TESPİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ I. Neden Bölgesel Konvansiyon? Ülkemiz Avrupa

Detaylı

KATILIM ÖNCESİ MALİ İŞBİRLİĞİ Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD)

KATILIM ÖNCESİ MALİ İŞBİRLİĞİ Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) KATILIM ÖNCESİ MALİ İŞBİRLİĞİ Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) Dr. Gülçin KARAŞ DUMAN Koordinatör Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Başkanlığı Valiliklerde AB İşleri için Kapasite Oluşturulması

Detaylı

7. Çerçeve Programı Nedir?

7. Çerçeve Programı Nedir? 7. Çerçeve Programı Nedir? Aslı VURAL 7.ÇP Enerji ve Çevre Alanları Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ REW Fuarı 20 Haziran 2009, İstanbul, TÜYAP Avrupa Topluluğu

Detaylı

Dış Ticaret Müsteşarlığı nca ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla çeşitli stratejiler uygulamaya konmuş bulunmaktadır.

Dış Ticaret Müsteşarlığı nca ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla çeşitli stratejiler uygulamaya konmuş bulunmaktadır. 1 CEM TOPBAŞ SUNUM- Giriş Dış Ticaret Müsteşarlığı nca ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla çeşitli stratejiler uygulamaya konmuş bulunmaktadır. 2000 yılında Komşu ve Çevre Ülkeler

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 04.06.2018 Sayı: 2018/117 Ref:4/117 Konu: IPA ÇERÇEVE ANLAŞMASI GENEL TEBLİĞİNDE SÖZLEŞME SÜRESİNDEN SONRA FATURA DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADELERİNE İLİŞKİN YAPILAN DÜZENLEMELER 26.05.2018

Detaylı

AB VE TÜRKĐYE DE BĐLGĐ TOPLUMU POLĐTĐKALARI VE CIP ICT PSP

AB VE TÜRKĐYE DE BĐLGĐ TOPLUMU POLĐTĐKALARI VE CIP ICT PSP AB VE TÜRKĐYE DE BĐLGĐ TOPLUMU POLĐTĐKALARI VE CIP ICT PSP Recep ÇAKAL DPT Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Gündem AB Lizbon Stratejisi eavrupa Girişimi i2010 Stratejisi ve Sonrası Destek Programları Türkiye

Detaylı

PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI

PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI 2 0 1 8 PPP KONFERANS 8 KASIM КİEV KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI UKRAYNA ALTYAPISI: YATIRIMCILAR için AÇIK Forumumuz: - Ukrayna'nın altyapı projelerinde yatırımların oluşumu ve artışını; - altyapı projelerinin çekiciliğini

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü AVRUPA BİRLİĞİNEDİR? Hukuki olarak: Uluslar arası örgüt Fiili olarak: Bir uluslararası örgütten daha fazlası Devlet gibi hareket

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı SİYASİ GELİŞMELER HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER AB Liderleri 27 Haziran da Jean- Claude Juncker i AB Komisyon Başkan adayı olarak belirledi. Schulz yeniden AP Başkanı oldu. AB Liderleri Jean-Claude

Detaylı

KALKINMA PROGRAMLARI VE PROJE YÖNETİMİ

KALKINMA PROGRAMLARI VE PROJE YÖNETİMİ KALKINMA PROGRAMLARI VE PROJE YÖNETİMİ Ahmet YAMAN Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Ankara 28 Mayıs 2010 İçerik o Bağlam: Stratejik Planlama/Yönetim o Program Yönetiminden Proje Yönetimine

Detaylı

AB Çevre Müktesebatı Semineri Avrupa Birliği Kurumsal Yapısı, Temel Belgeler ve AB Müktesebatı

AB Çevre Müktesebatı Semineri Avrupa Birliği Kurumsal Yapısı, Temel Belgeler ve AB Müktesebatı AB Çevre Müktesebatı Semineri Avrupa Birliği Kurumsal Yapısı, Temel Belgeler ve AB Müktesebatı Hazırlayanlar: Kerem Okumuş- Gülün Egeli 25 Kasım 2010, Ankara AB Çevre Müktesebatı Yapısı Avrupa Antlaşmaları

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti.

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti. ARAŞTIRMA RAPORU ÖZEL ARAŞTIRMA--AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE KRONOLOJİSİ 20/06/2005 1959 1963 1964 1966 1968 1970 1971 1972 1973 31 Temmuz: Türkiye, AET ye ortaklık için başvurdu. 11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi,

Detaylı

Türkiye - AB Mali İşbirliği IPA

Türkiye - AB Mali İşbirliği IPA AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Türkiye - AB Mali İşbirliği IPA 11 Haziran 2013 Bursa Mali İşbirliği Başkanlığı SUNUMUN İÇERİĞİ TR- AB Mali İşbirliği İlişkileri Tarihçe IPA Dönemi IPA-Bileşenler AB Bakanlığı

Detaylı

ÇEVRE OPERASYONEL PROGRAMI

ÇEVRE OPERASYONEL PROGRAMI ÇEVRE OPERASYONEL PROGRAMI Almila Nur BAHAR Çevre ve Orman Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi 02 Şubat 2010, Ankara ÇEVRE OPERASYONEL PROGRAMI (ÇOP) Çevre Operasyonel Programı Avrupa Birliği

Detaylı

Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi Sayı:20 (2013) - Doi: http://dx.doi.org/10.11611/jmer169 ÖZET

Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi Sayı:20 (2013) - Doi: http://dx.doi.org/10.11611/jmer169 ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ BÖLGESEL KALKINMA MALİ YARDIMLARININ TÜRKİYE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Arş. Gör. Dr. Alp ÖZEL Yrd. Doç. Dr. Cüneyt KILIÇ Arş. Gör. Dr. Burcu KILINÇ SAVRUL ÖZET Avrupa Birliği (AB) kültürel,

Detaylı

Milletlerarası Andlaşma

Milletlerarası Andlaşma Milletlerarası Andlaşma Karar Sayısı : 2005/8636 14 Mayıs 2004 tarihinde Ankara da imzalanan ve 22/02/2005 tarihli ve 5303 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği

Detaylı

Aspiro nun yeni altyapların oluşturulması, finansmanı ve uygulanması konularında kattığı değerler ve başarılar

Aspiro nun yeni altyapların oluşturulması, finansmanı ve uygulanması konularında kattığı değerler ve başarılar 1 Aspiro nun yeni altyapların oluşturulması, finansmanı ve uygulanması konularında kattığı değerler ve başarılar Mayıs 2015 Sunumun içeriği: Ana hizmetler ve katma değerler Şirket hakkında temel bilgiler

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: 2004 GENİŞLEMESİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: 2004 GENİŞLEMESİ KISA İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: 2004 GENİŞLEMESİ A. LÜKSEMBURG GRUBU ÜLKELERİ - Çek Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne Katılım Süreci 41 Muzaffer Akdoğan - Estonya'nın Avrupa Birliği'ne Katılım Süreci 81

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ. ile AVRUPA TOPLULUKLARI KOMİSYONU ARASINDA

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ. ile AVRUPA TOPLULUKLARI KOMİSYONU ARASINDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ile AVRUPA TOPLULUKLARI KOMİSYONU ARASINDA TÜRKİYE YE İLİŞKİN BÖLGESEL KALKINMA BİLEŞENİ ALTINDAKİ KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACINDAN SAĞLANAN TOPLULUK YARDIMINA YÖNELİK ÇOK YILLI

Detaylı

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI VE TÜRKİYE NİN KULLANABİLECEĞİ MALİ KAYNAKLAR

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI VE TÜRKİYE NİN KULLANABİLECEĞİ MALİ KAYNAKLAR T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI VE TÜRKİYE NİN KULLANABİLECEĞİ MALİ KAYNAKLAR Sedef ŞAHİN YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA-2007 T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ MALİ İŞBİRLİĞİ

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ MALİ İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ MALİ İŞBİRLİĞİ Erkan BİL Yönetim Kurulu Üyesi 2 Eylül 2006 Bursa Büyükşehir Belediyesi Türkiye-AB Katılım Öncesi Mali İşbirliği Gündem I. Adaylık Dönemi Mali Yardımlar

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE OLAN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI KAPSAMINDA KÜMÜLASYON İMKANLARI

YÜRÜRLÜKTE OLAN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI KAPSAMINDA KÜMÜLASYON İMKANLARI ÜLKE GRUBU AB AKÇT STA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KAPSAMINDAKİ MENŞE KURALLARI PROTOKOLÜ Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) Arasında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu Kuran Anlaşmanın

Detaylı

Katılım Öncesi Yardım Aracını (IPA) Oluşturan 1085/2006 sayılı ve 17 Temmuz 2006 tarihli KONSEY TÜZÜĞÜ (EC) (OJ L210, 31/07/2006 s.

Katılım Öncesi Yardım Aracını (IPA) Oluşturan 1085/2006 sayılı ve 17 Temmuz 2006 tarihli KONSEY TÜZÜĞÜ (EC) (OJ L210, 31/07/2006 s. Bu belgenin gayri resmi Türkçe çevirisi tarafından yaptırılmıştır Katılım Öncesi Yardım Aracını (IPA) Oluşturan 1085/2006 sayılı ve 17 Temmuz 2006 tarihli KONSEY TÜZÜĞÜ (EC) AVRUPA BĠRLĠĞĠ KONSEYĠ, (OJ

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ İLE KATILIM MÜZAKERELERİ

AVRUPA BİRLİĞİ İLE KATILIM MÜZAKERELERİ AVRUPA BİRLİĞİ İLE KATILIM MÜZAKERELERİ SÜRECİ ÇİSEL İLERİ 10-14 Ekim 2011 Katılım Müzakereleri Nedir? AB ile katılım müzakereleri klasik anlamda bir müzakere değildir. Aday ülke AB müktesebatının tümünü

Detaylı

AB HİBE PROGRAMLARI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI. AB Fonları ve İstanbul için Fırsatlar. Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı

AB HİBE PROGRAMLARI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI. AB Fonları ve İstanbul için Fırsatlar. Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB HİBE PROGRAMLARI AB Fonları ve İstanbul için Fırsatlar 19 Ocak 2013 Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Sunum İçeriği Türkiye ye Sağlanan AB Mali Yardımlarının

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ANABİLİM DALI

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ANABİLİM DALI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ANABİLİM DALI TÜRKİYE DE İSTİHDAM AÇISINDAN AB KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIMLARI YÜKSEK LİSANS TEZİ Şerif OLGUN

Detaylı