Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma"

Transkript

1 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011 Içindekiler 7.1 Ölçme menüsü Ölçülendirme Yazı yerleştirme ve değiştirme Semboller yerleştirme Interaktif Semboller-Toolu Atributlar Interaktif Dikiş-Sembolleri Tarama Şablon oluşturma için Şablon Çizgi Çalışmalar Birinci bölümün konuları noktaların, uzunlukların, mesafelerin, alanların ve açıların ölçülmesidir. Bölümün ikinci kısmında modellerin tanımları, bitmiş ölçü tabloları ve başka doküman için gereken, protokollü ölçme fonksiyonları gösterilecektir. Bölümün sonuna doğru kalıpların işaretlenilmesi, markalanması ve yazılandırılması gösterilecektir. Grafisde bunun için bu fonksiyonlar mevcuttur: Yazılar, Semboller, örn. Çıt, Matkap deliği, Düğme deliği, Çizgili çizgi gibi veya özel işaretli olan noktaların Atributları ve Kalıp parçaları Taramak. Bu bölümün fonksiyonları kalıpların değiştirilmesi için değil, bilakis kalıpları kontrol ve tanıtlamak için önemli bir yardımcı aletidir. Çalışmaları yine iyice çalışın. Bölümün sonunda bulunan çalışmalar öncelikle sembol ve yazı çalışmalarıdır.

2 Böl.7 2 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma 7.1 Ölçme menüsü Ölçme menüsü hemen hemen her fonksiyonda sürekli alet olarak mevcuttur. Bu fonksiyonlara N+Ç+Y+D, birleştir, böl ve boyla fonksiyonları sayılır. Bunlar kalıp uygulamada geçici olarak kullanılır. Grafisde bundan ayrı protokollü ölçü fonksiyonu bulunmaktadır. Bu konu gelecek kısımda açıklanacaktır. Sıçrama Değer fonksiyonu, istiflenmiş serileşmede bulunan sıçrama değerlerin ölçülendirilmesini sağlar. Bu konuya daha yakın bilgi almak için <F1>-Tuşunu tıklayın. İşlem Basamakları Ölçme fonksiyonu Ekstra Pull- Down-Menü veya protokol fonksiyon menüsü üzeri çağırın. tıkla veya kuruluş aktifleştirin gerekirse: Koordinat sıçramayı Koord.Sist. ile yeniden yerleştirin (sırf noktalar için geçerlidir) Neyin ölçüleceği belirtin (Nokta, Çizgi, Mesafe,...) Kuruluşun nesnelerini tıklayın tıkla veya kuruluş: ile ölçmek tıkla ve kuruluş seçim ile, ölçü noktanın nasıl belirtileceği sağlanır. Kuruluş fonksiyonu, noktakuruluş-menüyü kullanır. Tıkla fonksiyonda göz kararı ile ölçülür. Özenli sonuçları kuruluş fonksiyonu ile alabilirsiniz. Ölçü koord. Sistem yeni Ölçme menüyü açtıktan sonra, nokta koordinatın kaynağı, kuruluşun mutlak sıfır noktada mevcuttur (Resim 7-1). Nokta koordinatların serbest de belirtilmesi mümkündür (relatif sıfır noktası). Bu relatif sıfır nokta, Ölçü Koord. Sistem yeni ile yerleştirilir. ölçme: Bu opsiyon, NEYİN ölçüleceğini belirtir: Nokta Koordinatlar, Sıfır nokta mesafe Çizgi Toplam uzunluk, Relatif uzunluk, Yön Mesafe İki nokta mesafesi N+Me Ç Çizginin üstünde bulunan iki noktanın mesafesi Alan Alan ve yüz ölçümün Çevre çizgi uzunluğu Açı İki çizgi açısı. Bir noktanın koordinatlarını ölçmek Geometrik temelleri ve özellikle mutlak sıfır noktası (Resim 7-1) ve ralatif koordinatları ile çalışmak henüz 4.3. bölümde gösterilmiştir (Resim 7-2). Ölçüm nokta Y= +... X= -... Me=... (Sıfır noktaya mesafe) kuruluş veya tıkla aktifleştirin Sırf relatif ölçü için geçerli: Ölçü koord. Sistem yeni tıklayın ve sıfır noktayı kurun Nokta aktifleştirin Ölçüm nokta Dy=... Dx=... Kuruluşun sıfır nokta Resim 7-1 Ölçüm noktayı belirtin Ölçü-Bilgi-penceresinde ölçü değerleri görüntülenecektir: X=... mutlak X-Koordinatı mm olarak Y=... mutlak Y-Koordinatı mm olarak Dx=... relatif X-Koordinatı mm olarak Dy=... relatif Y-Koordinatı mm olarak Me=... Ölçüm noktanın sıfır noktasından olan mesafe (=yeşil çizginin uzunluğu) ME yerleştirilen(relatif) sıfır nokta Kuruluşun (mutlak) sıfır nokta Resim 7-2

3 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Böl.7 3 Çizgi ölçmek Resim 7-3 bakın. kuruluş veya tıkla aktifleştirin Çizgi aktifleştirin Çizgi tıklayın Yön Grafis-Bilgiler pencerede bu ölçü değerleri mevcuttur: Me=... Noktaların mesafeleri mm olarak Dx=... Mesafenin X-Koordinatı mm olarak Dy=... Mesafenin Y-Koordinatı mm olarak Yö=... Birinci noktadan ikinci ölçüm noktanın yönü tu Ölçüm nokta ku ve ru tu ku Grafis-Bilgiler pencerede bu ölçü değerleri mevcuttur: tu=... Toplam Uzunluk mm olarak Yö=... Ölçüm noktadan olan yön ku=... Ölçüm noktaya kadar olan Kısım Uzunluğu mm olarak ru=... Ölçüm noktaya kadar olan relatif Uzunluk % olarak İki nokta mesafesi Resim 7-4 bakın. kuruluş veya tıkla aktifleştirin Mesafe aktifleştirin İki ölçüm noktası oluşturun Dy=... Sonuç nokta Me Dx=... Yön Resim 7-3 Başlangıç nokta Resim 7-4 Resim 7-5 Çizgi üstünde iki noktanın arasındaki mesafe Resim 7-5 bakın. kuruluş veya tıkla aktifleştirin N+Me Ç aktifleştirin Ölçülecek çizgiyi tanıtın Başlangıç- ve sonuç noktayı oluşturun Grafis-Bilgiler pencerede bu ölçü değerleri mevcuttur: ku=... Ölçüm noktaların arasında olan kısım uzunluğu mm olarak ru=... işaretlenen kısım parçanın relatif uzunluğu % olarak tu=... Çizginin toplam uzunluğu mm olarak Alan ve çevre çizgi ölçmek Alan fonksiyonu aktifleştirdikten sonra, tarama oluşturmak için hemen kuruluş için gereken bir menü açılacaktır bunun için 7.6. bölüme bakın. otomatik ve bir çizgi tıklamak, kapalı ve kırmızı bir çevre çizgi oluşturur. Adım ileri veya geri ile (Sağ prensip) çevre çizgiyi adım adım belirtebilinir. yeni ile yeniden başlanabilinir. Tarama, aktüel çevre alanı, tarama ile belirtir (Resim 7-6). yeni veya başka bir çevre çizgi seçtikten sonra, tarama alanı geri alınır.

4 Böl.7 4 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Resim 7-6 Grafis, her bir çizgiyi tıkladıktan sonra, aktüel alanının çevre değerini yeniden hesaplar. Bu ölçü değerleri Grafis-Bilgiler pencere içinde mevcuttur: Ç=... Çevre çizginin toplam uzunluğu mm olarak A=... Yüzölçümü cm 2 olarak İki çizgi arasında açı ölçme Resim 7-7 Açı fonksiyonu aktifleştirdikten sonra, iki çizginin arasındaki açı farkını ölçmek için, çizgilerin tek tek tıklayın. Grafis bu ölçülen açının kenarlarını uzun çizgi ile belirtir (Resim 7-7). Eğri çizgilerde, ölçülen yerin büyültülmesini, tavsiye ediyoruz. Eğer çizginin başka bir parçası ölçüldüyse, bu iki çizginin büyütülmüş şekilde, tekrar tıklanılması, değerleri yeniden aktüeliz eder. Grafis-Bilgiler pencerede bu ölçü değerleri mevcuttur: Aç=... (veya... ) İki açı değerleri (Resim 7-7) tanıtlıdır. 7.2 Ölçülendirme Ölçülendir fonksiyonu, alan-, çevre ölçüsü, çizgi uzunlukları, mesafeler- ve açı ölçüleri belirtmek için, protokollü bir fonksiyondur. Ölçme fonksiyondan farklı olan (Bölüm 7.1) ölçülendir fonksiyonu, ölçüm işlemi protokollü oluşturur. Ölçüler otomatikten tüm serilenmiş bedenler için hesaplanır ve bitmiş ölçü tabloya kayıt edilir. Bunlar Model tanımlamalar, Bitmiş ölçü tablolar ve başka dokümanlar için önemlidir. İlk olarak protokollü ölçülendir fonksiyonu gösterilecektir. Bitmiş ölçü tabloların görüntülenmesi bu konunun sonunu tanıtır. İşlem Basamakları ölçülendirme Ölçü türü aktifleştirin: Alan, Uzunluk veya Mesafe Nokta-Kuruluş-menü ile ölçüyü oluşturun Mesafe için: yatay, dikey, direkt veya X/Y-Ölçü ayarlayın taşı ile ölçüyü pozisyonlaştırın Yazı boyutu ayarlayın ve Yazı editör ile ölçüyü tanıtın Görüntü opsiyonları ayarlayın Gerekirse: Ölçülendirme işlemi yeni yerleştirin veya silin ile çıkın Her ölçü girişi devamlı bir ölçü numara ile tanıtılır M1, M2, M3,.... Alan ölçü yerleştirmek Alan türünü aktifleştirin. Tarama ve alan ölçüler için kullanılan bir alanölçülendirme-menüsü açılacaktır, bölüm 7.1. Otomatik tıklayıp otomatikten kapalı ve renkli bir çevre çizgi oluşturulacaktır. Tek fonksiyon ile alanın çevre çizgileri tek tek tıklayıp belirtebilirsiniz. Geri al tek adımları tek tek geri alır. Geri al hepsi ile tüm çevre çizgiyi sıfırlar.

5 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Böl.7 5 Eksi alanı belirtilen bir alanın içinde bulunan, diğer alanın dışlamasını sağlar. Örnek olarak Resim 7-8 deki ana kalıbın pensleri dışlanmıştır. İlk önce parçanın tüm çevre çizgileri belirtin ve ondan sonra içinde mevcut olan çizgileri eksi alan fonksiyonu ile dışlayın. - tuşu ile ölçü yerleştirilir. Bağlı olmayan çizgiler birleştir tek gibi köprülenir. tıklayıp çizginin uzunluk ölçüsü yerleştirilir (Resim 7-9). Mesafe ölçü yerleştirme eksi Alan Resim 7-10 Uzunluk ölçü yerleştirme Resim 7-8 Uzunluk ölçü türü aktifleştirin. Tık Ç ve geri al fonksiyonlu bir alt-menü açılacaktır. Ölçülendirilecek çizgiyi Mesafe ölçü türü aktifleştirin. Bölüm 6.1 de tanıtılan nokta-kuruluş-menü açılacaktır. Mesafe ölçünün başlangıç ve sonuç noktasını belirtin. Ölçü yerleştirilmiştir ve küçük bir yıldız ile tanıtılmıştır. İşaretli olan ölçü için istenilen opsiyonu ayarlayın: yatay, dikey, direkt veya X/Y-ölçüsü. Ölçü çizgileri her an değiştirebilinir. direkt ölçü türü, direkt olan mesafeyi milimetre olarak gösterir. X/Y-ölçü türü, X- ve Y-Koordinatların ölçü farkını gösterir (Resim 7-10). Ölçü yazı ve ölçü çizgi taşıma taşı fonksiyonu ile her ölçü, sol mouse tuşunu basık tutup, taşıya bilirsiniz. Bunun için ölçü yazının başını tıklayın. Her yeni ölçü yerleşimden sonra taşı fonksiyonu otomatikten aktiftir. İmleçte oluşan yön belirticisi, ölçü yazının yönünü belirtir. Resim 7-9 Ölçü yazı boyutu Ölçü yazının boyutu 4mm den 100mm ye kadar mümkündür. İstenilen boyutu tıklayın. Bu boyut böylece tüm yazılar için geçerlidir. Görüntü opsiyonları Ölçüler için bu bilgiler görüntülene- (+) veya kaldıra (-) bilinir: Numara Ölçü numara, örn. M1 veya M7 Kod Ölçü kodu, Yazı editör ile yerleştirilir, Yazı Ölçü tanıtımı, bu da Yazı editör ile yerleştirilir, Değer Bedende bulunan ölçü değeri. Bu ayarlar bütün parçanın ölçüleri için geçerlidir. tanıtın ve tıklayın. İmleçte oluşan yön belirticisi ölçü yazının yönünü belirtir. Birçok çizginin ölçüsünü yerleştirmek için, çizgileri sırayla, Sağ prensibi ile belirtilir.

6 Böl.7 6 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Yazı editör Yazı editör ile her ölçüye, kodlu ve ölçü yazılı veya özel kişisel ölçülü, standart bir ölçü tanıtıcı eklene bilinir. Belirtilen kod ve ölçü yazısı, Bitmiş Ölçü tabloda görüntülenecektir. Standart ölçü bedeni belirtirken, ilk önce Ölçü-Grubu seçilmelidir (Kısa Görünüm işaretsiz). Ondan sonra ölçü belirteceği seçin. Eğer Grafik göster işareti aktif olursa, sizlere grafik mevcutsa- ölçüye uygun olan, küçük açıklamalı bir Grafik gösterilecektir. Çift tıklayıp veya Tamam ile ölçü belirteci uygulanacaktır. Ölçüler sütunda ve serilenmiş bedenler satırda sıralanmıştır. Birinci satırda parça- ve ölçü numaraları mevcuttur. T13M1 kısaltması, on üçüncü parçanın birinci ölçüsünü tanıtır (T almanca Teil=Parça, M almanca Maße=Ölçü). İkinci satır ölçü türünü belirtir: area.qcm Alan ölçü cm² line..mm Uzunluk ölçü mm Ölçülendirme yeni yerleş/ sil Ölçülndirm. yeni yerleş ile, yeni yerleştirilecek ölçüyü tıklayın. Ölçü türü sabit kalır. Sil fonksiyonu aktifleştirdikten sonra: tek ile istediğiniz silinecek ölçüyü tıklayın. Sil fonksiyonu aktifleştirdikten sonra: hepsi, güvenlik sorudan sonra parçanın tüm ölçülerini siler. Ölçülendirmeyi gösterme ve kaldırma Eğer Ölçülendir menüsü açık olmazsa, ölçüler <F7>-tuşu ile açıp ve kapatıla bilinir. Ölçülendir menüden çıkın, serileyin ve bir kaç kere <F7>tuşunu tıklayın. Ölçülendirdikten sonra kalıp uygulanması Kalıbı ölçülendirdikten sonra sorunsuz devam uygulayabilirsiniz. <F7>-tuşu ile ölçüleri arka plana alın. Her deneme ve serileme fonksiyondan sonra ölçüler kendiliğinden aktifleşir. Resim 7-10 da görüntülenen ana kalıbı bir kaç tane ölçü ile ölçülendirin. Etek ucunu -kopyala ile kaydırın ve ön ortayı ayır ve köşe işlem fonksiyonu ile uzatın ve birleştirin. Denemeden sonra, ilgili olan ölçüler, eğer bunları Tık Ç ve <Shift>- tuşu ile bağladıysanız, aktifleşir. Ölçüler noktalara (Tık N) veya çizgilere (Tık Ç, Tık ku, Tık ru, Kesişme noktası) bağlıdır. Eğer kalıp uygulamasında noktalar veya çizgiler silinirse, Grafis, deneme fonksiyondan sonra, belirtilmeyen bir ölçü görüntüler. Buna rağmen ölçülerin yeniden yerleştirilmesi veya silinmesi mümkünüdür. Bitmiş Ölçü Tablolar gösterme Ölçülendirme işlemi protokollü bir fonksiyon dur ve öbür bedenler için tekrarlanır. Resim 7-10 da görüntülenilen ana kalıbını ölçülendirin ve 40, 42, 44 ve 46 beden ile serileyin. Ölçülendir menüden çıkın ve Bitmiş Ölçü Pull-Down-Menü üzeri mevcut olan Bitmiş Ölçü Tablo açın (Resim 7-11). Resim 7-11 dx..mm Yatay mesafe mm dy..mm Dikey mesafe mm dist..mm direkt mesafe in mm dx...mm X/Y-Ölçünün X-Bileşeni mm../dy.mm X/Y-Ölçünün Y-Bileşeni mm Üçüncü ve dördüncü satır ölçü belirteceği (Kod ve Yazı) gösterir. Beşinci satırda modelin ölçü değerleri mevcuttur. Seri tablonun pozisyon numarası, birinci ve beden belirticisi ikinci sütununda, ve öbür bedenlerin serilenmiş ölçü değerleri ertesi satırlarda, mevcuttur. Bitmiş Ölçü Tablonun görüntü ayarını Pull-Down- Menü Görüntü Görüntü opsiyonları üzeri değiştirin. Bu opsiyonlar kendiliğinden açıklanır. Yardım için <F1>tuşunu tıklayın. Düzen Tümünü Seç ile tablo içeriklerini seçin ve Düzen Kopyala ile arabelleğe kopyalayın. Şimdi Word veya Excel gibi başka bir Windows-programı açın ve ara bellekte mevcut olan tabloyu yapıştırın. Bu örnek hazırlıkları, dikiş uzunlukları veya hesapları hızlı bir şekilde görüntüler ve çözer.

7 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Böl.7 7 Hesaplanmış Bitmiş Ölçü Tablo 7.3 Yazı yerleştirme ve değiştirme Yazı menüsü Bu menü, baz menüden direkt Yazı düğmesi ile açılır. Bu menü yaıların kayıt edilmesini, değiştirilmesini ve yazı yönlendirilmesini, mümkünleştirir. Teklifte bulunan fonksiyonlar, kalıpların tanıtılması veya not yazılması için yeterlidir. Bunları lütfen yazı programların fonksiyonlarıyla kıyaslamayın. Resim 7-12 Hesaplanmış Ölçü Tabloda çeşitli parçaların bitmiş ölçüleri, örnek olarak çevre ölçüyü hesaplamak için, kullanılır. Hesaplanmış bitmiş ölçüler, diğer parçaların bitmiş ölçüleri ile formül üzeri hesaplanılır. Her hesaplanmış bir ölçü, alfabetik bir belirticisi ile sıralanılır (A, B, ). Bitmiş ölçülerin belirticileri parça ve ölçü numaralarından oluşur. Buna rağmen T8M2 tanıtımı, sekizinci parçanın ikinci ölçüsünü belirtir (Resim 7-12). Bu işareti tıklamayla yeni hesaplanmış bir bitmiş ölçüsü oluşturulur. Resim 7-13 Yeni formülü çift tıklayıp veya Resim 7-13 deki formülü işaretlemek (İlk önce: 0 ), editör pencereyi düzenlemek için, açar. Editör pencerenin kayıt alanı aktif olması, formüllerin kayıt ve bitmiş ölçülerin ana kalıptan çift tıklayıp direkt uygulanması mümkündür. Yeni Yazı girdi işlem basamakları Baz menü --> Yazı Fonksiyon çubuğunda Klavyeden aktifleştirmek Yazı ve/veya özel bilgiler girdileri Tamam veya İptal ile girdi fonksiyondan çıkmak Yazıyı pozisyonlaştırmak Aktif olan yazıyı manipüle etmek Yazı değiştirme adımları ile kapatmak Yazı değiştirme işlem basamakları Baz menü --> Yazı Yazıyı tıklamak Yazı içerikleri değiştirmek: Yazıyı çift tıklamak Yazıyı değiştirmek Tamam veya İptal ile kapatmak Yazının pozisyonu değiştirmek: İmleç, bu işarete dönüşürse taşımak Yazı pozisyonu sol üst yazı köşesi ile ana kalıba bağlamak Yazının yönünü değiştirmek: Üst yazı kenarı bu işaret ile taşımak. Yönü, sağ üst yazı köşesi ile ana kalıba bağlamak Yazı boyutu değiştirmek Yazı kenarları bu işaretle taşımak

8 Böl.7 8 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Yazı biçimi değiştirmek: Menü alanında << (sola ayarlı), <> (ortalama) veya >> (sağ ayarlı) tıklamak +/-serile ayarlamak +/-çerçeve ayarlamak Yazı girdirme veya aktifleştirme Aktif olan yazı, çerçeveli gösterilir ve bir tutacağı vardır. Mevcut olan yazı, tıklayıp aktifleştirilir (sırf Yazı menüsünde geçerlidir). Yazının üstüne çift tıklamak yazı girdi penceresini açar. Fonksiyon alanın ortasında bulunan fonksiyonlar, sırf aktif olan yazı için geçerlidir. Yeni yazı bu şekilde yerleştirilir: Dosya üzeri Dosya üzeri tıkladıktan sonra ilk önce yazının pozisyonu belirtin (Resim 7-14). Ondan sonra hazır yazı maskesi seçmek için bir pencere açılacaktır. Hazırlanmış yazılar aktüel sürücünün bu dizininde \Grafis\TEXTE als.txt- dosya olarak mevcut olmaları gerektir. Sırf ASCI-Yazı-Dosyaları kabul edilir. Bu fonksiyon kalıpları standart yazılarla tanıtmak için, çok enteresandır. Klavye üzeri Yazıyı pozisyonlaştırdıktan sonra yeni yazı için bir girdi penceresi açılacaktır (Resim 7-14). Tamam ile yazı uygulanır, yeniden pozisyonlaştırılır, yönlendirilir ve boyutu değiştirebilinir. Yazı pozisyonlaştırma ve yönleştirme Yazı pozisyonlaştırmak için yazıyı bu imleç işareti ile taşıyın (Resim 7-15). Yazı pozisyonlaştırılmıştır ve tüm bedenlerde aynı yerde kalır. Resim 7-15 Yazı, ilk önce bir nesneye bağlandıktan sonra, serileşmede pozisyonunu değiştirir. Yazıyı bağlamak için, yazı çerçevenin sol üst kısmında olan tutacak noktası gereklidir. İmleciniz bu iğne formuna dönüşürse yazının çizgiye bağlanılması mümkün demektir (Resim 7-16). Resim 7-16 Yazıyı elden yönlendirmek için, yazıyı üst kısmında tutup taşımanız gerekiyor. İmlecin bu forma dönüşmesi, sol mouse tuşu basık tutup, elden döndürülmesi mümkündür (Resim 7-17). Resim 7-14 Ek olarak bu özgül olan yazı blokların tıklayıp eklenmeleri mümkündür: Yazı editöründe önce bu şekilde gösterilir: Tarih {F 1...} Saat {F 2} Grafis-Versiyon {F 3...} Beden Belirteci {F 4...} Koleksiyon {F 5...} Model {F 6...} Parça Numara {F 7} Parça Belirteci {F 8...} Kuruluş Sistemi {F 9...} Resim 7-17

9 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Böl.7 9 Yazının, bağlı olan bir yön tutacağı ile mevcut olan bir çizgiye uyarlanması mümkündür. Yönlendirici yazı kenarın sağ üst kısmındadır. O sırf Resim 7-17deki bağlama tarzı gibi gösterilir. İmlecin sağ üst kenarda iğne şekline dönüşmesi, yazı yönünün bağlanmasını sağlar (Resimsiz). Yazı, bedenlerle beraber, bağlantı noktalara bağım olan açı değeri ile, dönüşür. Yazı boyutu ve formatı Yazı boyutu Resim 7-18 deki gibi, tutacak noktalarıyla ayarlayın. Bu tutacak noktaların yakınlarında, imleciniz çift ok olarak gösterilir. Çok satırlı yazılar sol ayarlı, sağ ayarlı veya ortalamalı biçimleştire bilinir. Bu biçimleştirmeler sırf yazı satırlarına dayanır. Aktif olan yazının biçimleştirilmesi menü alanında seçilmelidir: << sol ayar için >< ortalama için >> sağ ayar için. +serile Resim serile veya -serile Bu ayarlar aktif olan yazının serileşmesini veya serileşmemesini belirtir. -serile Yazı sırf model bedende mevcuttur. Yazı tüm serilenmiş bedenlerde mevcuttur. +serile ile işaretli olan yazılar serile yazılardan daha açık renkli gösterilir. +Çerçeve veya -Çerçeve Bu ayar aktif olan yazının çerçeveli (+Çerçeve) veya çerçevesiz (-Çerçevesiz) gösterilmesini sağlar. Yazı kopyala ve sil Menü çubuğunda kopyala seçtikten sonra kopyalanacak yazıyı, Resim 7-14 deki gibi pozisyonlaştırmak için, tıklayın. Yönerge: Yazının aktif olmayan bir parçadan, aktif olan bir parçaya kopyalanması mümkündür. Sil: aktif, aktif olan yazıyı siler. Sil: hepsi, tüm yazıları siler. Hazırlanmış yazı formatları ve otomatik yön- ve boyut ayarları On tane hazır yazı formatlarından birini tıklamak (004 den 121 program tesliminde) aktif olan yazıya denk olan formatı uygular. Yazı formatlar, Opsiyonlar üzeri, ayarlanır. +Yön-Otom. ile yazının serileşmede yönlendirici gibi değiştirilmesi ayarlana bilinir. Yönlendirici bağlamak otomatikten +Yön-Otom olarak gösterilir. +Ölç-Otom. Fonksiyonu ile serileşmede yazının büyültülmesi/küçültülmesi ayarlanır. Bu fonksiyon işlemi, küçük bedenlerde yazının kontur çizginin dışına çıkmamasını sağlar. 7.4 Semboller yerleştirme Semboller menü Bu menüde bulunan fonksiyonlarla, noktaların veya çizgilerin üstüne istediğiniz yönlü semboller yerleştire bilirsiniz. Eğer sembol direkt çizginin üstünde olmamasını istiyorsanız, bunu sonradan Pay üzeri fonksiyonu ile pay çizginin üstüne kaydırmanız mümkündür. Fonksiyon çubuğun alt kısmında mevcut olan semboller sıralanmış şekilde bulunmaktadır. Aktif olan sembol işaretlidir.

10 Böl.7 10 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Yeni sembol yerleştirme İşlem Basamakları: Baz menü --> Semboller İstenilen sembolü aktifleştirmek Yeni sembolün uzunluğunu ayarlamak Yerleştir aktifleştirmek Yeni sembolün pozisyonu kurmak Yönerge Pay üzeri fonksiyonu her zaman aktiftir. Her yeni sembol için yerleştir fonksiyonu yeniden tıklanmalıdır. Uzunl 5.0 Grafis önce sembolün yerleştirilecek pay çizginin yerini sorar. + veya -kopyala ile sembolün kopyası veya kopyala ile sırf kaydırılması belirtilir. +kopyala Sembolün kopyası oluşturulur -kopyala Sembol kaydırılır. Çizgi Çıt Kertik Uç İlik Ok Çapraz Uzunl Resim 7-19 B i r sembol yerleştirmek için ilk önce fonksiyon çubuğun alt kısmında bulunan bir sembol seçilmelidir (Resim 7-20). Eğer sembollün uzunluğu standart uzunluğundan büyük olacaksa, (Resim 7-19) Uzunl=5.0 satır tıklanmalı ve yeni değer kayıt edilmelidir. yerleştir ile seçilen sembol bir çizgi veya nokta üzeri bağlanılır. Onu seçtikten sonra yön-kuruluş-menüsü açılacaktır. Semboller program işleminde çizgi nesneler olarak geçerlidir. değiştir fonksiyonu ile yerleştirilmiş bir sembolü, başka bir sembole değiştire bilinir. Boyutların veya yönlerin sonradan değiştirilmesi mümkün değildir. Bu durumda semboller silinmeli ve yeniden kurulmalıdır. Sembol kaydırma 10.0 İşlem Basamakları: Sembolü kaydırmak için, mevcut olan bir çizgi, şarttır.. Baz menü --> Semboller +kopyala veya kopyala ayarlamak Pay üzeri aktifleştirmek (kırmızı çubuk) Sembolü tıklamak Çoğu kez çıt gibi bir sembol kuruluş çizginin üstüne değil, bilakis dikiş payın üstüne yerleştirilmesi gerekiyordur. Pay üzeri fonksiyonu sürekli aktiftir ve hemen tıklanıla bilinir. Çalışmalar Daire Matkap Ok ÖO AO D.B.i. 5. bölümün 8. çalışmada oluşturduğunuz modeli açın ve bel hattına çıtlar yerleştirin. Çıtların pozisyonlarını Kesişme noktası ile belirtin. Çıtları yönlendirmek için işaret-çizgiyi tıklayın. Ön kenarda bulunan noktalara 15mm uzunluğunda daireler yerleştirin. Her parçaya düz boy iplik sembolü yerleştirin Modeli çeşitli bedenlerle serileyin, pozisyonu ve yönü kontrol edin. Matkap işar. Resim 7-20 Resim 7-21

11 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Böl Interaktif Semboller-Toolu Version 10 dan sonra ek olarak interaktif semboller mevcuttur. 7.4 bölümün fonksiyonundan farklı olan bu semboller, çizgi-nesneleri olarak geçerlidir. İnteraktif Semboller ihraç ve yazıcı/ çizici işleminde, sembol nesne olarak tanıtılmıyor. Kalıp parçalarda bu interaktif semboller çevre çizginin dışında olmamasına ve çevre çizginin kesilmemesine dikkat edin. Yoksa semboller çevre çizgiye dahil edilir ve /veya pastal plan hazırlamada hata olarak gösterilir. İnteraktif Sembollerin genel bakışı Düğme İliği 10 Düğme İliği 20 Punteriz 10 İnteraktif sembol yerleştirme işlem basamakları Baz menü --> Semboller --> Tool veya Baz menüde ile Semboller üstüne Sembol seçmek Seçilen sembol için 45 mümkün olan Pozisyon kurmak ile kapatmak Sembolün yerleştirilecek destek çizgiyi veya Çıkış tıklamak Çift tıklamayla sembolleri aktifleştirmek Opsiyonları ayarlamak Sembol uzunlukları ve yönleri interaktif ayarlamak İnteraktif ayarları kapatmak Destek çizginin, opsiyonların ve taşıma tutacağın anlamları Semboller yerleştirildikten sonra bir destek çizgi tıklana bilinir. Böylece bütün semboller ilk önce destek çizgiye doğru paralel yönlendirilir. Sonradan interaktif şekilde bir açı farkı ayarlanır. Birinci opsiyon ile sembollün formu ve pozisyonu seçilir. Resim 7-22 de gösterilen orta opsiyonu, sembolün uzunluğunu interaktif veya sabit İnch-değer ile ayarlanmasını sağlar. Sembol formu Sembol uzunluğu interaktif veya sabit Inch-değeri ile ayarlamak Sembol uzunluğun Inch-değeri Resim 7-22 Düğme İliği 30 Düğme İliği 40

12 Böl.7 12 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Sembolleri interaktif ayarlamak için, tam bir tane taşıma alanı mevcuttur. Burada sembolün yönü, ve sembol türüne ve opsiyona göre, sembolün uzunluğu ve onun kaydırılıması ayarlana bilinir, Resim İnteraktif sembol çalışmalar Resim 7-24 ün sol kısmında gösterilen bir Grafis ana kalıbına, Düğme İliği 10 ile beş düğme illiği ve Ön Kenar 30 la bir kapama payı oluşturun. Ön kenar çizgiyi, Destek çizgiyi tıklamak 1 Sembol uzunuluğu 2 Sembol yönü 3 Destek noktadan/ asıl pozisyondan kaydırılması Resim Atributlar Atributlar menü Atribultar menüsü bir çizgi biçimin değiştirilmesini veya bir noktanın belli bir marköre çevrilmesini sağlar. Çizgi biçimi değiştirme İşlem Basamaklar: Baz menü --> Atributlar İstenilen çizgi türünü seçmek Çizgiyi tıklamak Her çizgi, gösterilen bir atributa değiştirebilinir. İçyapılı çizgi biçimleri kesintisiz, kısa mesafeli noktalı çizgi, uzun mesafeli nokta çizgi, iri kesikli çizgi, iri Çizgi-Nokta, ince Çizgi-Nokta Anlamlı çizgi biçimleri Yazıt çizgi, Düz Boy İplik, Bölme Hattı, Kesilmiş iç çizgi, Dikiş çizgi. Çizgi biçimi aktifleştirdikten sonra değiştirilecek çizgi belirtilmelidir. Eğer Çevre/Zincir opsiyonu aktif olursa bağlı bir çizgi oluşturulacaktır, örn. Seçilmiş atributlu çevre konturu. İçyapılıklı çizgi türleri, bıçak çiziciler, çizici/yazıcı işlemler için önemlidir. Anlamlı çizgi türleri Pastal plan kuruluşlarında dosya ihraçlar için gereklidir. Markör yerleştirme İşlem Basamakları: Baz menü --> Atributlar İstenilen markörü aktifleştirmek Noktayı tıklamak Çapraz Çift Çapraz Büyük Nokta Ok Resim destek çizgi olarak belirtin. Sonradan Resim 7-24 ün sağ kısmında olan ön kenar biçimleştirmeyi ayarlayın. Düğme ilikleri destek çizgiye doğru yönlendirin. Düğme İliği 10 Toolun çağırma adımını protokol da geri alın ve yeniden yerleştirin. Destek çizgiyi belirtmeden, noktaları yerleştirdikten sonra, tıklayıp ve Çıkış ile (Resim 7-25) çıkın. Düğme ilikler şimdi bir birine paraleldir. Resim 7-25 Küçük Nokta Resim 7-25 Her bir nokta Resim 7-25de gösterilen bir noktaya (Markör) dönüştürebilinir. Modifikasyon için bu markör, nokta olarak kullanılır. İstediğiniz bir noktayı marköre değiştirmek için, markörü seçin ve noktayı tıklayın. Markörün Çaprazı asıl noktası olarak geçerlidir.

13 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Böl Interaktif Dikiş-Sembolleri Version 10 dan sonra ek olarak 5 diğer interaktif Dikiş sembolü mevcuttur. 7.6 Bölümün çizgi türlerinden farklı olarak bu dikiş semboller, pastal plan kuruluşlarında veya dosya ihraçlarında anlamsızdır. Kalıplarda bu interaktif sembollerin çevre çizgi dışında olmamasına ve çevre çizginin kesilmemesine dikkat edin! Yoksa dikiş-semboller çevre çizgiye dâhil edilir ve / veya pastal plan hazırlamada hata olarak gösterilir. İnteraktif Dikiş-Sembollerin genel bakışı Dikiş 10 Tek- Singer Dikiş Dikiş 20 Çift- Singer Dikiş İnteraktif Dikiş Sembollerin yerleştirme işlem basamakları Baz menü --> Semboller --> Tool veya Baz menü ile Semboller üzeri Dikiş-Sembolü seçmek 45 Çizgiden birini tıklamak Çıkış tıklamak Yeni Dikiş-Sembolü çift tıklayıp aktifleştirmek Opsiyonlar ayarlamak Dikiş mesafeyi ve eni Interaktif ayarlamak İnteraktif ayarları Çıkış ile kapatmak Opsiyonların ve taşımacının anlamaları Birinci opsiyon ile Dikiş-Sembolün formu belirtilir. Resim 7-26nın orta opsiyonu, dikiş enin interaktif veya sabit İnch-değeri ile ayarlanmasını belirtir. Dikiş formu Dikiş eni interaktif veya sabit İnch-Değeri ile belirtmek Dikiş-enin İnch-Değeri Resim 7-26 Dikiş-Sembolü interaktif ayarlamak için, taşıma alanı mevcuttur. Burada dikiş eni, baz çizgi mesafesi ve dikiş-sembolün uzunluğu interaktif şekilde ayarlanması mümkündür, Resim Dikiş 30 Zig Zag-Dikiş Dikiş 40 Süs Dikiş 1 Baz çizgi mesafesi 2 Dikiş Eni 3 Dikiş-Sembol uzunluk ayarı Dikiş 50 Büzgü Dikiş Resim7-27

14 Böl.7 14 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma 7.8 Tarama Tarama menü Tarama menü Düzen Tarama... üzeri açılır. Tarama adımları protokol işleminde mevcut değildir. Bir protokol fonksiyonu çağırmak, tüm taramaları siler. İşlem Basamakları Düzen Tarama... Tarama değerleri ayarlamak Mes, Yön ve Kalem Çevre çizgiyi otomat., veya adım adım. oluşturmak oluştur tıklamak Çalışmalar Üst Beden 20 de gösterilen taramayı oluşturun, ön beden Mes=20, Yön=45 ve arka beden Mes=10, Yön=135 (Resim 7-28). Tarama Parametreleri Fonksiyon çubuğung birinci kısmı, tarama çizgi mesafeleri Mes mm ile, tarama yönlerini Yön mm ile ve Kalemnumarayı renkli çıkışlar için Kalem ile, tarama parametreler ayarlanılır. Bu parametreler taramayı oluşturulmadan önce belirtilmelidir. Çevre çizgiyi belirtmek Fonksiyon çubuğun ikinci kısmı, tarama alanın çevre çizgisini belirtmek için geçerlidir. otomat. Fonksiyonu seçmek ve kalıp parçayı tıklamak, otomatikten kapalı bir çevre çizgi oluşturur. Eğer bu çizgi istenilmiş gibi değilse, hemen sil ile siline bilinir. Otomatik kuruluşta Sağ prensibine dikkat edin. Çevre çizgi tıklanılan çizgide başlar ve çizgi yönüne doğru devam oluşur. Çizginin sonuç noktasından direkt öbür çizgiye bağlanır. Fazla çizgi mevcut olursa genelde sağa doğru sapar. Eğer istenilen çevre çizginin otomatik fonksiyon ile oluşturulması mümkün olmazsa, adım fonksiyonu aktifleştirin. Şimdi tüm çizgiler adım adım ve tek tek tıklanmalıdır. Ekranda kuruluşa ayıt olmayan beyaz veya siyah çizgilerin gösterilmesi, çizginin yanlış yerden tıklandığını belirtir. Adım geri fonksiyonu aktifleştirmek çevre çizginin son adımını geri alır. Sil tıklamak tüm aktif olan çevre çizgiyi siler. Kapat fonksiyonu çevre çizginin başlangıç- ve sonuç noktasını bağlar ve böylece kapalı bir çevre çizgi oluşturur. Tarama oluşturma veya silme Çevre çizgiyi kurduktan sonra, oluştur fonksiyon ile tarama oluşturulur. Sil fonksiyonu aktifleştirmek, tarama alanın silinmesini sağlar. 7.9 Şablon oluşturma için Şablon Çizgi İmalar hazırlıklara, kalıpları pozisyonlara veya nakışlar için şablonlar önemlidir. Bunlar modelin her bedeni için oluşturulmalıdır. Şablon Çizgi fonksiyonu ile bu şablonlar oluşturulur. Şablon Çizgi menü Baz menüde Şablon çizgi ile açılır. Şablon Çizgiyi belirtmek için dört parametre gereklidir Uz Boşluk çubuğun başlangıç ve sonuç ortalama uzunluğu Ye yarım boşluk çubuk eni En Kesim eni (ayırım eni) Si Sivri yüksekliği ve -eni Belirtilen parametrelerle bir çizgi tıklamak, çizgiyi, şablona çizgisine değiştirir. Sivrilerin yönü tıklanılan taraf ile belirtilir. Geri al fonksiyonu değişimi geri alır. İşlem Basamakları Resim 7-28 Boşluk çubukların üstüne oluşturulacak bir yardım çizgi oluşturmak. Baz menü-->şablon Çiz. ve parametreleri ayarlamak Uz, Ye, Ke ve Si Yardım çizgiyi tıklamak: Sivrilerin oluşturulacak tarafı tıklamak. Şablonu mümkünse yeni parça olarak oluşturmak

15 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma Böl.7 15 Parametre anlamı Yaka oyuntunun ve omuz hattının yardım çizgileri (Resim 7-29 sol) boşluk çizgiye (Resim 7-29 sağ) dönüştürülmüştür. Buraya tıklanılmıştır. * 7.10 Çalışmalar 1.Çalışmalar Bölüm 2.4 de oluşturduğunuz Düz Etek modelin arka ortasına 200mm yüksekliğinde ve arka ortaya 35 ile belirtilmiş bir Godet oluşturun. Resim 7-29 Uz, Ye, Ke ve Si parametrelerin anlamları Resim 7-30 de açıklanmıştır. 2*Ye En Çalışmalar Ye Uz En Si 2*Si Resim 7-30 Etek 20 de kemer için bir zımba telası oluşturun. Yeni ZımbaTela parçaya peş peşe ön eteğin bel hattını ve yan dikişi ekleyin. Pensleri kapatın ve birleştirilmiş çizgiye, 60mm lik bir paralel oluşturun. Çevreye 10mm lik dikiş payı kurun. Dikiş çizginin içine, boşluk çubuğunu oluşturmak için, 1mm lik paralel yerleştirin. Bu yeni paralel böylece dikiş ve dikiş pay çizginin arasında mevcuttur. Şablon Çiz. fonksiyonu açın ve bu değerleri kayıt edin: Uz= 15, Ye= 2,5, Ke= 2, Si= 0 Ondan sonra en son oluşturduğunuz paralel çizgiyi içten tıklayın. Sonuç Resim 7-31 de görüntülenmiştir. Godet çizgiyi interaktif Birleştir 10 Toolu ile arka orta hattına bağlayın. Ondan sonra dikiş- ve etek uç payları oluşturun. Yazıları ve sembolleri yerleştirin. 2. Çalışmalar Bu sefer aynı birinci çalışmada oluşturduğunuz Godeti ön eteğe oluşturun. Resim 7-31 Aynı şekilde arka etek için bir zımba telası oluşturun.

16 Böl.7 16 Bölüm 7 Ölçülendirme ve Yazılandırma 3. Çalışmalar Üst Beden 50 i çağırın ve bel pensin etek ucuna kadar uzatılmasını ayarlayın. Ön- ve arka bedeni yazılandırın. Ama bu yazı blokları otomatikten kurulsun: Koleksiyon isimi, Model isimi, Parça numarası, Beden, parçanın bir modelde kaç kere gerektiği ve Kumaş türünü. Bel ve etek uç kısmı taramalı belirtin. 4. Çalışmalar Üst Beden 30 u çağırın ve Ön Kenar 30 Toolu ile 40 mm lik kapama payı oluşturun. Ön orta hattına, yaka oyuntudan 30mm ile başlayan ve 60mm mesafeli, 6 noktalı bir nokta sıralaması oluşturun. Yazı, düz boy ipliği ve Düğme İlik 10 Sembol-Toolu ile düğme ilik sembolleri yerleştirin. 10mm lik dikiş payı oluşturun. Kol takım noktaya bir çıt yerleştirin ve bunu pay çizgi üstüne kaydırın. Eksik olan çıtları tamamlayın ve dikiş çizgiyi, kesik çizgi olarak belirtin.

Bölüm 9 Kavis kuruluşu ve Manipülasyonu

Bölüm 9 Kavis kuruluşu ve Manipülasyonu Bölüm 9 Kavis kuruluşu ve Manipülasyonu Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011 Içindekiler 9.1 Kavis kuruluşları.... 2 9.2 Çalışmalar.... 7 Bu bölüm, kavis kuruluşu ve onun biçimleştirilmesi ile başlayacaktır.

Detaylı

Bölüm 1 Grafis çalışma kuralları, Ana Kalıplar çağırma

Bölüm 1 Grafis çalışma kuralları, Ana Kalıplar çağırma Bölüm 1 Grafis çalışma kuralları, Ana Kalıplar çağırma Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011 Içindekiler 1.1 Önemli Grafis çalışma kurallar.... 1 1.2 Grafis başlatma.... 2 1.3 Ana Kalıp çağırma....

Detaylı

Bölüm 8 Pensler ve Pililer

Bölüm 8 Pensler ve Pililer Bölüm 8 Pensler ve Pililer Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011 Içindekiler 8.1 Pens kaydırma. 2 8.2 Pens kısaltma. 5 8.3 Pens ve Pile Çatıları. 5 8.3.1 İnteraktif Pens Çatı 10 Tool ile çatı oluşturma.

Detaylı

Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011

Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011 Bölüm 2 Serileme Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011 Içindekiler 2.1 Ölçü tablo çalışmalar.... 2 2.2 Ana Kalıplar ve Serileme tablosu.... 6 2.3 Serileme.... 7 2.4 Interaktif Kalıp ayarlama....

Detaylı

Bölüm 5 Çizgi fonksiyonları

Bölüm 5 Çizgi fonksiyonları Bölüm 5 Çizgi fonksiyonları Friedrich: Grafis Ders Kitabı 1, Yayın 2011 Içindekiler 5.1 Çizgiler birleştirme.... 2 5.2 Bölme.... 6 5.3 Çizgi boylama /kısaltma.... 9 5.4 Çizgiler Kesme, Bitiş kesme ve ayırma....

Detaylı

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç I ÇI N D EKI LER NASIL YAPILACAĞINI ÖĞRENECEKSİNİZ: ARAH WEAVE' D E KU M AŞ G Ö RÜ N Ü M Ü BİR ÖRGÜ ÇİZİN Çİ FT KATLI B İ R Ö RG Ü O LU ŞTU RU N İ PLİ KLERİ N REN G İ N

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ELBİSE KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

16. Kesit ve Cephe Aracı

16. Kesit ve Cephe Aracı 16. Kesit ve Cephe Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kesit/cephe bilgi kutusu ile çalışmak Kesit/cephe oluşturmak Kesit/cephe geçerli ayarlarıyla çalışmak Kesit/cephelere erişmek ve değiştirmek Kesit/cephelerin

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

Excel Formüller ve Fonksiyonlar. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015

Excel Formüller ve Fonksiyonlar. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015 Excel Formüller ve Fonksiyonlar Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015 Excel de Yapabileceklerimiz Temel aritmetik işlemler (4 işlem) Mantıksal karşılaştırma işlemleri (>,>=,

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Ethnic Style Projeleri için Talimatlar

Ethnic Style Projeleri için Talimatlar Ethnic Style Projeleri için Talimatlar www.mybernette.com Ethnic Style (Etnik Stil" Projeleri için Talimatlar) Etnik Giysi Tek beden İhtiyacınız olanlar - 2,10m pembe tafta (minimum kumaş genişliği 0,9

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TEMEL KADIN BEDEN KALIPLARI-I ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN İkilik Sayı Sistemi İkilik sayı sisteminde 0 lar ve 1 ler bulunur. Bilgisayar sistemleri yalnızca ikilik sayı sistemini kullanır. ( d 4 d 3 d 2 d 1 d 0 ) 2 = ( d 0. 2 0 ) + (

Detaylı

3. BELGE DENETİMİ. Bu bölümde belge denetimi için gerekli olan yazım, dil bilgisi ve dil ayarlarını öğreneceğiz.

3. BELGE DENETİMİ. Bu bölümde belge denetimi için gerekli olan yazım, dil bilgisi ve dil ayarlarını öğreneceğiz. 3. BELGE DENETİMİ Bu bölümde belge denetimi için gerekli olan yazım, dil bilgisi ve dil ayarlarını öğreneceğiz. 3.1. Dil Ayarları Open office dünyanın her yerinde kullanılan bir ofis türüdür. İşletim sistemin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MANTO - KABAN KALIBI II ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

D53R D53R. Bilgi Dokümanı. www.dtsis.com 1

D53R D53R. Bilgi Dokümanı. www.dtsis.com 1 D53R Bilgi Dokümanı www.dtsis.com 1 İçindekiler 1. Cihazın Verileri... 3 1.1. Cihazın Genel Özellikleri... 3 1.2. Teknik Veriler... 3 2. Montaj... 3 3. Kullanım... 7 3.1. Buton ve Sesli Işıklı İkaz Fonksiyonları...

Detaylı

- İlk dikkat edilecek konu; 3B BIM modelinin her katının ayrı bir çizim dosyasında ve DWG nin de ayrı bir çizim dosyasında olmalıdır.

- İlk dikkat edilecek konu; 3B BIM modelinin her katının ayrı bir çizim dosyasında ve DWG nin de ayrı bir çizim dosyasında olmalıdır. Konu: 3B BIM Model ve Metraj Doğru Çalışma Kategori: Metraj ve Raporlar Tarih: 29.08.2013 Program: Allplan Versiyon: 2013 Soru: Bir 3B BIM modeline başlamadan önce nelere dikkat etmeliyim, doğru ve sorunsuz

Detaylı

Q-P 50 B KULLANIM KILAVUZU

Q-P 50 B KULLANIM KILAVUZU Q-P 50 B KULLANIM KILAVUZU BÖLÜM 1: ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Bu Q-P 50 B okuyucu özellikle, akıllı binalar, yerleşim alanlarındaki toplu geçişlerde, ofislerin binaların, fabrika girişlerinin kontrolü için dizayn

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinde anlatıldığı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel menüden Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala butonları kullanılırsa fiş giriş ekranı açılır. Fiş giriş ekranları kullanıldığı

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

1x1 Q-EMPB. Đlk Numune Program Paketi. Versiyon: 1 / Temmuz 2009 Doku-Nr.: PD-0005. Copyright 2009

1x1 Q-EMPB. Đlk Numune Program Paketi. Versiyon: 1 / Temmuz 2009 Doku-Nr.: PD-0005. Copyright 2009 1x1 Q-EMPB Đlk Numune Program Paketi Versiyon: 1 / Temmuz 2009 Doku-Nr.: PD-0005 Copyright 2009 Q-DAS GmbH & Co. KG Eisleber Str. 2 D - 69469 Weinheim Tel.: ++49/6201/3941-0 Fax: ++49/6201/3941-24 E-Mail:

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK 1. BELGE İŞLEMLERİ... 1 1.1. Arayüz ve Görünüm Ayarları... 1 1.1.1. Genel Görünüm... 1 1.1.2. Belge Görünümleri... 2 1.1.3. Yakınlaştırma...

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER MICROSOFT EXCEL - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel Bilgiler Excel penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Temel Kavramlar Çalışma kitabı ile ilgili işlemler Çalışma sayfası

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Konular Word Nedir? Word ile Neler Yapılabilir? Eğitim TV - egitimtv.biz - facebook.com/egitimtv 2 Microsoft Office Nedir? Eğitim TV

Detaylı

Ders 1-Örnek 1. Yeni Model Başlatma. Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma. Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş)

Ders 1-Örnek 1. Yeni Model Başlatma. Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma. Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş) Ders 1-Örnek 1 Yeni Model Başlatma 3D Görünüş Oluşturma Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş) Elemanlarõn Girilmesi Kolonlar Kirişler Nokta Oluşturma Birleşim

Detaylı

TÜRKÇE AC-172N-1790 KURULUM KILAVUZU

TÜRKÇE AC-172N-1790 KURULUM KILAVUZU TÜRKÇE AC-7N-790 KURULUM KILAVUZU . ÖN AYARLI PANEL VE YARDIMCI TUTUCUNUN TUTUCU PLAKASININ DOĞRULANMASI Dikiş makinesini tesisinizde kurduktan sonra, ayarlayıcıları mutlaka ayarlayın ve dikiş makinesinin

Detaylı

2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu)

2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu) 2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu) 2K-61 Kullanım Kılavuzu RF CARD 2K-61 Villa Zil Paneli 1.Bölümler ve Fonksiyonları Balık Gözü Kamera Hoparlör Gece Görüş Ledi RF CARD Kart Okutma Penceresi 182

Detaylı

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI

POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI POWER POİNT 2007 DERS NOTLARI Power Point sunu yapmak için kullanılan bir programdır. İçerisindeki slaytlar çoğaltıltıp düzenlenerek sunu gerçekleştirilir. Bir Power Point 2007 programının dosya uzantısı

Detaylı

DesignCad Basit İmalat Adımları

DesignCad Basit İmalat Adımları Masa üstünden DesignCad ikonu çift tıklanarak açılır. Sol sütundan Klasör seçilir, (bluz,ceket, etek) orta sütundan (Model Bölümü) model seçilir ve mouse ile çift tıklanarak Model Tasarım sayfasında açılır.

Detaylı

02 Temmuz İlgili Versiyon/lar: ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. İlgili Modül/ler: Muhasebe IV

02 Temmuz İlgili Versiyon/lar: ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. İlgili Modül/ler: Muhasebe IV 02 Temmuz 2018 İlgili Versiyon/lar: ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler: Muhasebe IV MUHASEBE IV MODÜLÜ İNDİRİMLİ ORANLARA AİT SATIŞ LİSTESİ İndirimli Oranlara ait Satış Listesi raporu 405 (İndirimli

Detaylı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu 1- Demo Hesap Açılışı 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı 7- Göstergeler

Detaylı

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kabuk Bölgeleri Oluşturma Çözümağındaki Elemanların Normal Yönlerini Kontrol Etme Çözümağında

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

"Her zaman düzeltme öner" seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin "Öneriler" bölümünde düzeltme önerir.

Her zaman düzeltme öner seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin Öneriler bölümünde düzeltme önerir. ARAÇLAR: Yazım ve Dilbilgisi (F7): Yazılan belgede bulunan yazım hatalarını bulmak için kullanılır. Microsoft'un hazırladığı Office programı ile birlikte bilgisayara yüklenen sözlük (custom.dic) kullanılanarak

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

Seri Takibi Yenilikleri

Seri Takibi Yenilikleri Seri Takibi Yenilikleri Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Yardımcı Programlar/ Şirket/Şube/Parametre Tanımlamaları bölümünde

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ Bölüm 4 BÖLÜM 4 MICROSOFT WORD 2010 Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü mehmetertas@erciyes.edu.tr 1 1. BAŞLANĞIÇ WORD, Microsoft firması tarafından geliştirilmiş Office

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: 1- Demo Hesap Açılışı (Gerçek Hesap Girişi) 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı

Detaylı

HT-350 ISIL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ

HT-350 ISIL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ HT-350 ISIL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18/ABALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948http://www.deneysan.com

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

İçindekiler İÇİNDEKİLER... 1 MALİYET HAZIRLAMA... 8. Yeni Dosya Açma... 8. Birim fiyat kitabından teklif veri penceresine poz aktarma (F2

İçindekiler İÇİNDEKİLER... 1 MALİYET HAZIRLAMA... 8. Yeni Dosya Açma... 8. Birim fiyat kitabından teklif veri penceresine poz aktarma (F2 İçindekiler İçindekiler İÇİNDEKİLER... 1 MALİYET HAZIRLAMA... 8 Yeni Dosya Açma... 8 Dosya Aç... 9 Yeni adla sakla... 9 Değiştir... 9 Sil... 9 Birim fiyat kitabından teklif veri penceresine poz aktarma

Detaylı

T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI

T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇ LENDİRİLMES İ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK GÖMLEĞİ KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ

MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ MİCROSOFT POWER POINT 2007 DERS NOTLARI GİRİŞ SEKMESİ Seçili metni yada şekli keser (CTRL+X) Seçili metni yada şekli kopyalar (CTRL+C) Kopyalanmış bilgilerin yapıştırılmasını Özel yapıştır komutu kullanılırsa

Detaylı

D53R. Montaj ve Kullanma Kılavuzu.

D53R. Montaj ve Kullanma Kılavuzu. D53R Montaj ve Kullanma Kılavuzu İçindekiler : 1. Cihazın Verileri 1.1 Cihazın Genel Özellikleri 1.2 Teknik Veriler 2. Montaj 3. Kullanım 3.1 Buton ve Sesli - Işıklı İkaz Fonksiyonları 3.2 Tanımlama ve

Detaylı

7. SLAYT İÇİNDEKİ NESNELERE CANLANDIRMA AYARLARI YAPMAK

7. SLAYT İÇİNDEKİ NESNELERE CANLANDIRMA AYARLARI YAPMAK BÖLÜM 9 7. SLAYT İÇİNDEKİ NESNELERE CANLANDIRMA AYARLARI YAPMAK Slayt içerisine yerleştirilen her bir nesne ( metin, resim, film, ses ) için ayrı ayrı görsel efektler uygulanabilir. Bu sayede sununun etkinliği

Detaylı

PAKET PROGRAMLAR DERSİ

PAKET PROGRAMLAR DERSİ PAKET PROGRAMLAR DERSİ Dersin Modülleri Kelime İşlemci Programı Elektronik Tablolama Programı Sunu Hazırlama Programı Internet ve e-posta Yönetimi Kazandırılan Yeterlikler Kelime işlem programını kullanmak

Detaylı

TÜRKÇE LBH-1790 / IP-310 KULLANMA KILAVUZU

TÜRKÇE LBH-1790 / IP-310 KULLANMA KILAVUZU TÜRKÇE LBH-1790 / IP-310 KULLANMA KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. ÇALIŞMA PANELİNİN HER BÖLÜMÜNÜN ADI...4 1-1 Gövde...4 1-2 Genel olarak kullanılan düğmeler...6 2. DİKİŞ MAKİNESİNİN TEMEL ÇALIŞMASI...7 3. BAĞIMSIZ

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 5 ÖĞRENME FAALİYETİ 5 5. TABLO İŞLEMLERİ

ÖĞRENME FAALİYETİ 5 ÖĞRENME FAALİYETİ 5 5. TABLO İŞLEMLERİ ÖĞRENME FAALİYETİ 5 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 5 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlanan belgeye uygun tablo oluşturacak, tablo biçimlendirme işlemlerini hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA 5.1. Tablo

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır.

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan elektronik tablolama programlarından

Detaylı

2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı. KAYS Tanıtım Sunumu

2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı. KAYS Tanıtım Sunumu 2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı KAYS Tanıtım Sunumu Başvurular Nereye ve Nasıl Yapılacaktır? 24.12.2013 www.kuzka.gov.tr 2 Sisteme Nasıl Giriş Yapılır? http://portal.kays.kalkinma.gov.tr

Detaylı

2. Belgeye Metin Ekleme

2. Belgeye Metin Ekleme METİN İŞLEMLERİ Flashta 2 çeşit metin vardır:1)tlf metni 2)Klasik metin 1)TLF Metni : CS5 ile başlayan metin türü. TLF metni FLA dosyanızın yayınlama ayarlarında ActionScript 3.0 ve Flash Player 10 veya

Detaylı

MS Excel. Excel Microsoft Office in bir parçasını oluşturur. Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2016

MS Excel. Excel Microsoft Office in bir parçasını oluşturur. Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2016 MS Excel Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde hesap yapabilme, tablolar içinde verilerle grafik oluşturma, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU :

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : ALAN : ORTAK MODÜL : DOKÜMAN HAZIRLAMA SÜRE : 40 /32 ÖN KOŞUL : Ön koşulu yoktur. AÇIKLAMA : Bu modül bilgisayar ve donanımlarının sağlandığı ortamda uygulamalı olarak işlenmelidir.

Detaylı

Kodlama Paneli. Nazmiye Demirel Ortaokulu SCRATCH 2014-2015. Scratch bir grafik programlama dilidir.

Kodlama Paneli. Nazmiye Demirel Ortaokulu SCRATCH 2014-2015. Scratch bir grafik programlama dilidir. Scratch bir grafik programlama dilidir. Scracth ile resim, ses, müzik gibi çeşitli medya araçlarını bir araya getirebilir, kendi animasyonlarımızı, bilgisayar oyunlarımızı tasarlayabilir ya da interaktif

Detaylı

2.50 VERSİYONUMUZDA YER ALACAK, YENİ TEORİK DERS PROGRAMI KILAVUZU

2.50 VERSİYONUMUZDA YER ALACAK, YENİ TEORİK DERS PROGRAMI KILAVUZU 2.50 VERSİYONUMUZDA YER ALACAK, YENİ TEORİK DERS PROGRAMI KILAVUZU 1 ĐÇĐNDEKĐLER 1. Teorik Ders Programı Hazırlık Aşamaları ve Kontroller... 3 2. Personel ve Derslikler.... 4 3. Teorik Program Đçin Grup

Detaylı

ART S602W Standalone Kart Okuyucu

ART S602W Standalone Kart Okuyucu ART S602W Standalone Kart Okuyucu ART S602W Standalone kart okuyucuya ait genel bilgiler, montaj, kablolama, programlama bilgileri ve teknik özellikleri hakkında detaylı açıklama. www.artelektronik.com

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

FOREX PİYASASI PLATFORM KULLANIMI

FOREX PİYASASI PLATFORM KULLANIMI FOREX PİYASASI PLATFORM KULLANIMI PLATFORMUN GÖRÜNÜMÜ FOREX PİYASASININ AVANTAJLARI Yukarıdaki grafiktede görüldüğü gibi kar al(tp) zarar durdur(sl) emirleri yeni emir penceresi ve terminal bölümündeki

Detaylı

24. Yazdırma ve Plot Alma

24. Yazdırma ve Plot Alma 24. Yazdırma ve Plot Alma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yazdırma işlemini gerçekleştirmek Plot etme işlemini gerçekleştirmek PlotMaker programı ile çalışmak Projenin kağıda dökülme evresinde yazdırma ve plot

Detaylı

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu. TEKNİK RESİM 9. Hafta Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.tr/~akgulme İçerik İleri seviye komutlar Offset Array Mirror Measure Divide

Detaylı

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 3.1 Ana Pencere...7 3.2 Menü Çubuğu... 10. 3.2.1 Dosya... 11 3.2.2 Düzen... 17. 3.2.3 Görünüm... 19. 3.2.4 Resim İşleme...

İÇİNDEKİLER. 3.1 Ana Pencere...7 3.2 Menü Çubuğu... 10. 3.2.1 Dosya... 11 3.2.2 Düzen... 17. 3.2.3 Görünüm... 19. 3.2.4 Resim İşleme... İÇİNDEKİLER BÖLÜM I TEMEL ÖZELLİKLER...2 1.1 Ambalaj...2 1.2 Görünüm...2 1.3 Önerilen Sistem Özellikleri...2 1.4 Başlıca Özellikler ve Kullanım Alanları...3 BÖLÜM II PROGRAM KURULUMU...5 BÖLÜM III YAZILIM...7

Detaylı

AGSoft Kasa ve Cari Hesap Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Kasa ve Cari Hesap Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümünün Kullanımı: Program ilk açıldığında karşımıza çalışmak istediğimiz Firma Kodu ile firma seçim ve Çalışma Yılı ile firma çalışma yılı seçimi bölümü gelir. Bu bölümde en son giriş yapılan

Detaylı

Excel 2007 Çalışma Soruları

Excel 2007 Çalışma Soruları Excel 2007 Çalışma Soruları 1) Çalışma sayfasının sekme rengi hangisi ile değiştirilir? a) Ekranın altında yer alan sayfa adı sekmesi çift tıklanarak b) Sayfa adı sekmesi üzerinde farenin sağ tuşu-sekme

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 12 16 YAŞ BLUZ KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Grup 2 12091601 Selin Bozkurtlar Ödev 4 16.04.2014 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM PLANI

Grup 2 12091601 Selin Bozkurtlar Ödev 4 16.04.2014 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM PLANI Grup 2 12091601 Selin Bozkurtlar Ödev 4 16.04.2014 A. Biçimsel Bölüm Dersin Adı Sınıf Konunun Adı Süre Öğrenme-Öğretme Strateji ve Yöntemi Araç Gereçler Kazanım BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM PLANI Bilişim

Detaylı

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI 1 2 3 Microsoft Office Word Belgesinde çalışmamızı tamamladıktan sonra simgesine tıkladığımızda açılan menüde dosyamızı kaydedebiliriz veya yazıcıdan çıktısını alabiliriz. Çalışmamızda değişiklik yapmak

Detaylı

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir.

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir. Bu diyalog kutusunda Windows XP de 5 diğer sürümlerinde 6 sekme bulunmaktadır. Temalar sekmesi pencerelerin görünümlerini ayarlamak amacıyla kullanılmaktadır. Tema Bölümünden kutusunun sol tarafındaki

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Microsoft Windows Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

Bilgisayarlı Muhasebe 3. Hafta

Bilgisayarlı Muhasebe 3. Hafta Bilgisayarlı Muhasebe 3. Hafta ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU TRABZON ÜNİVERSİTESİ - BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU AĞUSTOS 2018 2 Duyuru Sayfası (www.ktu.edu.tr/bmyo) --- > Öğr. Elemanı Duyuruları --- >

Detaylı

Microsoft Word 2010 Uygulama 1

Microsoft Word 2010 Uygulama 1 Microsoft Word 2010 Uygulama 1 1. Bulunduğunuz bilgisayarın Belgelerim klasörü altında adına kendi numaranızı verdiğiniz bir klasör oluşturun. Uygulamaya başlamadan önce Elektronik Destek Sisteminde bulunan

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo Microsoft Excell Excel Nedir? Excel programı; veriler üzerinde hesap yapabilme, verileri tabloya dönüştürebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme, grafik oluşturma, veri yönetimi yapabilir. http://mf.dpu.edu.tr/~eyup

Detaylı

Merkezi İçerik Yönetim Sistemi Yardım Dokümanı (V1)

Merkezi İçerik Yönetim Sistemi Yardım Dokümanı (V1) Merkezi İçerik Yönetim Sistemi Yardım Dokümanı (V1) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Aralık 2011 İçindekiler 1. Birim web sayfası içerik editörüne bağlanma işlemi... 4 2. İçerik Oluşturma... 5 2.1. Sayfa Ekle...

Detaylı

1. GİRİŞ Bu bölümde; Kartlı Geçiş Kontrol ve Personel Devam Kontrol terminallerinin temel içeriği ve kart tanımlama hakkında önbilgi verilecektir.

1. GİRİŞ Bu bölümde; Kartlı Geçiş Kontrol ve Personel Devam Kontrol terminallerinin temel içeriği ve kart tanımlama hakkında önbilgi verilecektir. 1. GİRİŞ Bu bölümde; Kartlı Geçiş Kontrol ve Personel Devam Kontrol terminallerinin temel içeriği ve kart tanımlama hakkında önbilgi verilecektir. Tuştakımı Tuştakımı İşlemi onlaylar Menü girişi Çıkış

Detaylı