BSH Grubu nun. Kurumsal Çalışma Kuralları BSH EV ALETLERİ GRUBU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BSH Grubu nun. Kurumsal Çalışma Kuralları BSH EV ALETLERİ GRUBU"

Transkript

1 BSH Grubu nun Kurumsal Çalışma Kuralları BSH EV ALETLERİ GRUBU

2 2 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI BSH Yönetim Kurulu: Dr. Karsten Ottenberg Matthias Ginthum BSH, yüksek kaliteli ev aletlerinin dünya çapındaki imalatçısı olarak sorumlu ve yasalara uygun davranma temel ilkesine bağlıdır. Bu ilkeye uyulması, BSH nin ve ürünlerinin; çalışanlar, müşteriler, iş ortakları ve kamuoyunun zihninde yaratmış olduğu mükemmel itibarın temelini oluşturmaktadır. Sadece bazı bireyler tarafından gerçekleştirilmiş bile olsa uygun olmayan davranışlar, korumak için büyük çaba gösterdiğimiz kamuoyu güvenine zarar verebilir. Bu nedenle BSH nin Kurumsal Çalışma Kuralları; dünya çapında grup çalışanlarının şirket bünyesinde ve üçüncü taraflarla özellikle müşteriler ve iş ortaklarıyla ilişkilerinde sorumlu iş davranışlarına ilişkin bağlayıcı kuralları koymaktadır.

3 ÖNSÖZ 3 Johannes Närger Dr. Michael Schöllhorn Bu kurallar, günlük çalışmalarımızda özellikle de hukuki sorunlarımızda bize yardımcı olur; yönlendirme sağlarken BSH ve çalışanlarının performansı ve dürüstlüğüne kamuoyunun duyduğu güveni daha da güçlendirirler. BSH nin tutumu açıktır: Yürürlükteki yasalar ya da BSH nin uyguladığı iç yönetmelikleri ya da standartları ihlal eden herhangi bir ticari faaliyette bulunmayı reddederiz. Bu tutum, dünya çapında tüm organizasyonlarımız için geçerlidir. Dr. Karsten Ottenberg Matthias Ginthum Johannes Närger Dr. Michael Schöllhorn

4 4 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI İçindekiler A. Kapsam 7 B. Temel Davranış Standartları 7 B 1. Yasalara ve Standartlara Uyulması 7 B 2. BSH ve Ana Şirketi Bosch un İmajına İlişkin Sorumluluk 8 B 3. Karşılıklı Saygı, Dürüstlük ve Doğruluk 8 B 4. Liderlik, Sorumluluk ve Gözetim 10 B 5. Ürünlerin ve Hizmetlerin Kalitesi 11 C. İş Ortakları ve Üçüncü Taraflarla Etkileşim 12 C 1. Adil Ticaret ve Rekabet Hukuku 12 C 2. Yolsuzlukla Mücadele 15 C 2.1 Hediye, Menfaat Teklif Edilmesi ve Verilmesi 15 C 2.2 Hediye, Menfaat Talep Edilmesi ve Alınması 16 C 3. Bağışlar 18 C 4. Kara Para Aklama ile Mücadele 19 C 5. Ticaret Kontrolleri 21

5 İÇİNDEKİLER 5 D. Menfaat Çatışmasından Kaçınılması 22 D 1. Açıklama Yükümlülüğü 22 D 2. Sözleşme İmzalanmasında Şeffaflık 22 D 3. BSH İş Ortaklarına Kişisel Görev Verilmesi 24 D 4. Rekabet Yasağı 24 D 5. Üçüncü Taraflardaki Hisseler 24 D 6. İkinci Ücretli İstihdam 25 E. Şirket Varlıkları ve Şirket Malının Kullanımı 26 F. Bilgilerin Kullanımı 26 F 1. Belgelendirme ve Bildirim 26 F 2. Gizlilik 27 F 3. Verilerin Korunması ve Bilgi Güvenliği 27 F 4. İçeriden Öğrenilen Bilgiler 28 G. Çevrenin Korunması, Sağlık ve Güvenlik 31 G 1. Çevrenin Korunması 31 G 2. İş Sağlığı ve Güvenliği, Yangına Karşı Koruma, Radyasyona Karşı Koruma, Doğal Afetlerin Önlenmesi 31 H. Uyum İhlallerinin Bildirilmesi 32 I. Uygulama ve İzleme 34

6 6 Bütün yasalar ve kuralların yanı sıra iç yönetmeliklere ve kurallara uyarız. İstisnasız.

7 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI 7 A. Kapsam Kurumsal Çalışma Kuralları, dünya çapında BSH Grubu nun 1 tüm çalışanları 2 için geçerlidir. Kurumsal Çalışma Kuralları, davranışlarımız ve iş faaliyetlerimiz için küresel standartlardaki iç esasları oluşturmaktadır. Üçüncü taraflar, bu Kurumsal Çalışma Kuralları ndan herhangi bir hak elde etmemektedir. B. Temel Davranış Standartları B 1. Yasalara ve Standartlara Uyulması Yasanın lafzına ve ruhuna tam olarak uyulması, şirket için büyük önem taşımaktadır. Her çalışanın, faaliyet gösterdiği yerdeki hukuki sistemin yasaları ve yönetmeliklerine uyması gerekmektedir. Bir ihlal olması halinde her çalışan, yasada öngörülen yaptırımlara ilave olarak kendi iş akdi çerçevesindeki yükümlülüklerinin ihlali nedeniyle de ceza alabilir. Ayrıca şirket, her çalışanın; n BSH nin Kurumsal İlkeleri, n BM Küresel Sözleşmesi İlkeleri, n CECED Davranış Prensipleri, n ZVEI Davranış Prensipleri, n İç Kurallar ve İş Tüzüklerine uymasını beklemektedir. 1) Şirket ya da BSH, BSH Grubu anlamını taşımaktadır. 2) Kurumsal Çalışma Kuralları çerçevesinde çalışanlar, bütün BSH çalışanları ve dünyanın çeşitli yerlerindeki BSH Grubu nun üyesi olan tüzel kişilerin BSH li üyeleri anlamını taşımaktadır. Metinde çalışan, cinsiyet açısından nötr niteliktedir.

8 8 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI B 2. BSH ve Ana Şirketi Bosch un İmajına İlişkin Sorumluluk BSH nin ve ticari markalarının imajı (aynı zamanda ana şirketi Robert Bosch GmbH nın imajı) büyük ölçüde her çalışanın tavır, eylem, hareket ve davranışıyla belirlenir. Herhangi bir çalışanın uygunsuz davranışı BSH ve ana şirketine önemli ölçüde zarar verebilir. Bu nedenle her çalışan, kendi görevlerini yerine getirirken kamuoyu nezdinde şirketin itibarını ve saygınlığını korumak zorundadır. B 3. Karşılıklı Saygı, Dürüstlük ve Doğruluk Her bireyin onuru, özel yaşamı ve kişisel haklarına saygı gösteririz. Farklı milliyete, etnik kökene, ten rengine, kültüre, inanca ve dünya görüşüne sahip çalışanlar ve iş ortaklarıyla birlikte çalışıyoruz. Yukarıda belirtilen özellikler ya da cinsiyet, cinsel kimlik, yaş ve engellilik nedeniyle herhangi bir ayrımcılık yapılmasına hoşgörü göstermeyiz. Açık ve samimiyiz ve sorumluluklarımıza sahip çıkarız. Bizler, güvenilir ortaklarız ve çalışanlarımıza ya da harici ortaklara sadece tutabileceğimizi bildiğimiz sözleri veririz.

9 Açık fikirli, saygılı ve güvenilir ortaklarız. 9

10 10 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI B 4. Liderlik, Sorumluluk ve Gözetim Dürüstlük, yasalara, yönetmeliklere ve BSH nin iç kurallarına uyulması, şirketin yönetiminden başlar. Her yönetici, kendi gözetimi altındaki çalışanlardan sorumludur. Yönetici; kişisel davranış, performans, açıklık ve sosyal yetkinlik açısından örnek oluşturarak çalışanların saygısını kazanmalıdır. Bu, yöneticinin işyerinde uygun davranışın önemini vurgulama ve dürüst bir şekilde yasalara, şirket kurallarına ve politikalarına uygun davranarak örnek oluşturma yükümlülüğünü içerir. Her yönetici, kendi sorumluluk alanında uygun gözetimin önleyebileceği ya da daha güçleştirebileceği yasa, iç kurallar ya da Kurumsal Çalışma Kuralları ihlallerinden sorumludur. Yönetici, aynı şekilde, başka kişilere yetki devrettiği edimlerden de sorumludur. Her yönetici, düzenleme ve gözetim görevlerine sahiptir. Bu görevler, özellikle aşağıda belirtilen hükümleri içerir: 1. Her yönetici, çalışanları seçerken gerekli dikkati göstermek zorundadır ve bu seçim, yöneticinin kişisel ve mesleki kabiliyetine dayalı yapılmalıdır (seçme görevi). 2. Her yönetici; görevleri kesin, tam ve bağlayıcı bir şekilde vermek zorundadır, özellikle de yasalara ve BSH politikaları ve kurallarına (örneğin BSH iç yönetmelikleri, iş talimatları) uyum gerektirenleri (talimat verme görevi).

11 11 3. Her yönetici, yasa ve yönetmeliklerle BSH politikaları ve kurallarına uyulmasının sürekli olarak izlenmesini sağlamak zorundadır (izleme görevi). 4. Her yönetici; dürüst davranmanın, yasalara, yönetmeliklere, günlük faaliyetlerde BSH politikalarına ve kurallarına uyulmasının önemini çalışanlara açıkça anlatmak, yasa ve kuralların ihlal edilmesine hoşgörü gösterilmeyeceğini ve bu gibi durumların İş Hukuku çerçevesinde olumsuz sonuçları olacağını açıkça bildirmek zorundadır (bildirme ve ihlallerin onaylanmayacağının ifade edilmesi görevi). B 5. Ürünlerin ve Hizmetlerin Kalitesi Ürünlerimiz ve hizmetlerimizin piyasadaki başarısı, sürekli yüksek kaliteyle ayrılmaz şekilde bağlantılıdır. BSH kalite politikalarının amacı; işlevsellik, kolay kullanım, ürün emniyeti, güvenilirlik, enerji tasarrufu, çevrenin korunması ve uygun maliyet açısından yüksek taleplerimizi karşılayan eşsiz kalitede ürünler sunmaktır. Her çalışan (sadece üretimde görevli çalışanlar değil), işte bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için çaba göstermekle yükümlüdür. Yöneticiler, çalışanlar arasında kalite bilincinin artırılması konusunda sürekli sorumluluk taşımaktadır.

12 12 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI C. İş Ortakları ve Üçüncü Taraflarla Etkileşim C 1. Adil Ticaret ve Rekabet Hukuku Adil ticaret ve rekabet yasaları, adil rekabeti korumaktadır. Bu kuralların ihlal edilmesi, ağır para cezaları gerektirir. Bu nedenle çalışanlar; rekabetçi ortamda fiyatlar, şartlar ya da kapasiteleri konu eden düzenlemelere ya da anlaşmalara kesinlikle katılamazlar. Bu konularda rakiplerle yapılan konuşmalara bile izin verilmemektedir. Aynı şekilde; müşteri tabanının, piyasa bölgelerinin ya da üretim programlarının bölüşülmesi konusunda herhangi bir anlaşma ya da düzenlemeye gidilmesine de özellikle müsaade edilmemektedir. Şirketin piyasadaki konumu, yasaya aykırı bir şekilde kullanılamaz. Ayrıca çalışanlar, Anti Tröst Risklerinden Kaçınılması Yönetmeliği nde belirtilen kuralları uygulamak zorundadırlar. Çalışanların rekabetle ilgili bilgileri yasal olmayan bir şekilde elde etmelerine, bir rakip ya da onun ürünleri ya da hizmetleri hakkındaki yanlış bilgileri bilerek yaymalarına izin verilmemektedir.

13 Adil rekabetin kurallarına uygun şekilde hareket ederiz. 13

14 14 Pazarda performans ve kalitemizle rekabet ederiz.

15 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI 15 C 2. Yolsuzlukla Mücadele C 2.1 Hediye, Menfaat Teklif Edilmesi ve Verilmesi Şirketimiz, yenilikçi ürünlerinin ve hizmetlerinin kalitesi ve fiyatı sayesinde sipariş almaktadır. Hiçbir çalışan, işle ilgili faaliyetleri sırasında doğrudan/dolaylı olarak para ya da başka bir menfaat şeklinde meşru olmayan hediye ya da menfaat teklif edemez ya da veremez. Bu kural, özellikle kamu görevlileriyle ilgili olarak geçerlidir. Verilen her hediye ya da sağlanan menfaat, ilgili yasa ve BSH nin hediye ve menfaatlere dair iç yönetmeliklerine uygun olmak zorundadır. BSH, aynı şekilde BSH adına hareket eden danışmanlarımızın, aracılarımızın, bayilerimizin ya da benzer üçüncü tarafların, haklı bir gerekçeye dayanmayan hediye ve menfaat teklif etmelerine ya da vermelerine hoşgörü göstermemektedir. Bu nedenle bu tür üçüncü taraflarla sözleşmeler yapan çalışanlar; n Üçüncü tarafların nitelikleri ve dürüstlüklerini teyit etmek, n Üçüncü tarafların, BSH Kurumsal Çalışma Kuralları na uygun şekilde davranmalarını proaktif bir şekilde sağlamak zorundadır.

16 16 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI C 2.2 Hediye, Menfaat Talep Edilmesi ve Alınması Hiçbir çalışan, bulunduğu görevde olmasaydı almasının söz konusu olmayacağı kişisel hediyeler ve menfaatleri; kendisi, aile üyeleri ya da üçüncü taraflar için talep etmek, almak, sağlamak için ya da böyle bir vaatte bulunulması için kendi görevini suistimal edemez. Bu kural; yerel örf ve adetlere, ilgili yasalara ve BSH nin hediye ve menfaatlere dair iç kurallarına uyulmak koşuluyla mutat olarak kimi zaman verilen düşük değerli hediyeleri ya da makul kapsamdaki yemekleri, etkinlikleri, davetleri kapsamaz. Bunun ötesinde çalışanlar, herhangi bir hediye veya daveti kabul edemezler. Belirli bir durumda bir hediye ya da menfaatin açıkça reddedilmemesi konusunda işle ilgili önemli bir argüman bulunması halinde BSH nin Uyum Organizasyonu, şirket politikası ve yasalara uygunluk açısından yapılacak uygun işlemi kararlaştıracaktır. Tedarikçiler; teklif edilen ürünlerin ya da hizmetlerin fiyatı, kalitesi, performansı ve uygunluğu açısından karşılaştırma yapılmasından sonra tamamen rekabete dayalı olarak seçilmek zorundadır.

17 Teklifleri; sadece fiyat, kalite ve performans gibi rekabete dayalı kriterlere göre değerlendiririz. 17

18 18 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI C 3. Bağışlar BSH; toplumun sorumlu bir üyesi olarak eğitim, bilim, sanat, kültür ve sosyal yardım etkinliklerine mali ve mali olmayan bağışlarda bulunmaktadır. Bağışların yapılması konusunda aşağıda belirtilen kurallar geçerlidir: n Bireyler tarafından yapılan bağış talepleri genellikle reddedilmelidir. n Özel hesaplara yapılan ödemelere müsaade edilmemektedir. n İtibarımıza zarar verebilecek herhangi bir kişi ya da kuruluşa, hiçbir koşulda bağış yapılamaz. n Bağış, şeffaf olmak zorundadır. Bağışı alan kişi ve bunu nasıl kullanacağı bilinmelidir. Bağışın gerekçesi ve belirtilen amaç için fiili kullanımı konusunda hesap verilebilirlik her zaman sağlanmak zorundadır. n Bağışlar vergiden düşülebilir olmalıdır. BSH nin bağışlara ilişkin iç yönetmeliğine uyulması zorunludur. Sözde/gizli bağışlar, yani belirli bir hizmet için karşılık niteliğinde görülen ancak gerçekte bu hizmetin değerini önemli ölçüde aşan bağışlar, şeffaflık ilkesini ihlal eder ve yasaktır.

19 C 4. Kara Para Aklama ile Mücadele Faaliyetlerini yasalara uygun olarak yürüten ve mali varlıklarını meşru kaynaklardan elde eden müşteriler, danışmanlar ve iş ortaklarıyla iş yapmak, BSH nin ilan edilmiş bir amacıdır. Bütün çalışanlar, kara para aklamayla mücadeleye ilişkin hukuki kurallara kesinlikle uymakla yükümlüdür. Müşterilerin, danışmanların ya da iş ortaklarının kuşkulu eylemlerinin bildirilmesi zorunludur. Nakdi işlemler ve diğer işlemlerin kaydedilmesi ve muhasebeleştirilmesine ilişkin bütün geçerli kurallara ve sözleşmelere uyulması zorunludur. Bunun gibi kara para aklama risklerinin önlenmesiyle ilgili şirket iç kurallarına uyulması zorunludur. 19

20 20 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI

21 21 C 5. Ticaret Kontrolleri BSH, faaliyette bulunduğu bütün ülkelerde yürürlükte olan tüm ihracat kontrol ve gümrük yasaları ve yönetmeliklerine uyar. Bu tür kurallar, doğrudan ya da dolaylı olarak yaptırım uygulanan ülkelerle yapılan ihracat/ithalatla ya da örneğin ulusal güvenlik ya da suça katılımla ilgili olarak hakkında kuşkular bulunan üçüncü taraflarla bağlantılı olarak uygulanabilir. Bu yasa ve yönetmeliklerin ihlal edilmesi, ithalat ve ihracatla ilgili basitleştirilmiş usuller dışında bırakılmaya kadar giden önemli cezalara neden olabilir ve sonuçta kesintisiz tedarik zincirinde aksamalara yol açabilir. Mal ve hizmetlerin ithalatı ve ihracatıyla ilgili olan tüm çalışanlar, yürürlükteki bütün ticari yaptırım, ihracat kontrol ve ithalat yasaları ve yönetmelikleriyle kendi iş faaliyetleri için geçerli olan bütün kurumsal yönetmeliklere ve usullere uymakla yükümlüdür.

22 22 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI D. Menfaat Çatışmasından Kaçınılması Bütün BSH çalışanları kendi iş kararlarını, kendi kişisel çıkarlarına göre değil BSH nin çıkarlarına göre vermekle yükümlüdür. Menfaat ya da sadakat çatışmasından kaçınılması konusunda aşağıda belirtilen kurallar geçerlidir: D 1. Açıklama Yükümlülüğü Her çalışan, kendi istihdam yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak sahip olabileceği her kişisel menfaati (aile üyeleri ya da yakın arkadaşların kişisel menfaatleri dâhil), amirine bildirmek zorundadır. İş ortaklarının, BSH çalışanlarına, aile üyelerine ya da yakın arkadaşlarına hediyeler vererek ya da menfaatler sağlayarak çalışanı etkileme girişimleri derhal bildirilmelidir. D 2. Sözleşme İmzalanmasında Şeffaflık Hiçbir çalışan, ilgili amirin önceden yazılı onayı olmadan aile üyeleri ya da yakın arkadaşlarıyla bir sözleşme imzalayamaz ya da imzalanmasını sağlayamaz.

23 23

24 24 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI D 3. BSH İş Ortaklarına Özel Görev Verilmesi Hiçbir çalışan, kendi kişisel işlerini piyasaya göre olağan olmayan avantajlar elde edebilecek şekilde, iş hayatında BSH adına muhatap olduğu şirketlere yaptıramaz. Bu kural; özellikle çalışanın, şirketin BSH ya da iştiraklerinden biri tarafından görevlendirilmesini doğrudan/dolaylı olarak etkilediği ya da etkileyebildiği hallerde, ya da çalışanın kendi görevi kapsamında bu şirket tarafından ifa edilen siparişler ya da sözleşmeleri yürütmesi hallerinde geçerlidir. D 4. Rekabet Yasağı Hiçbir çalışan, BSH yle (BSH-D ya da onun doğrudan/dolaylı bağlı şirketlerinden biri) kısmen ya da tamamen rekabet eden bir şirketi yönetemez ya da o şirkette görev yapamaz. D 5. Üçüncü Taraflardaki Hisseler Çalışanların üçüncü şirketlerde hisseye sahip olmaları durumunda, BSH nin çıkarları ve üçüncü şirket çıkarları arasında söz konusu çalışanı etkileyen çatışmalar ortaya çıkabilir. Bu tür menfaat çatışmalarının önlenmesi konusunda aşağıdaki kurallar geçerlidir: BSH ya da onun doğrudan/dolaylı şirketlerinden biriyle tamamen ya da kısmen rekabet içinde olan bir şirkette doğrudan/dolaylı olarak bir hisseye sahip olan ya da bunları elde eden çalışanların, hissenin elde tutulması sonucunda bu şirketin yönetimini etkileme kabiliyetine sahip olması halinde, bu durumu ilgili çalışandan (kendilerinden) sorumlu İnsan Kaynakları bölümüne bildirmesi zorunludur. Çalışanın hissesinin, bu şirketin toplam sermayesinin % 5 ini aşması halinde çalışanın, genel olarak bu şirketin yönetimini etkileme kabiliyetine sahip olduğu kabul edilir.

25 25 Bir çalışanın yakın akrabalarının elinde bulunan rakip şirketteki bu tür bir hisse, çalışanın bundan haberdar olmasından sonra hemen İnsan Kaynakları bölümüne bildirilmek zorundadır ve bu husus kendi personel dosyasında belgelendirilmelidir. BSH nin bir iş ortağında ya da BSH nin hisseye sahip olduğu bir şirkette doğrudan/dolaylı olarak hisse elde eden ya da buna sahip olan çalışanlar da; kendi işleriyle ilgili olarak söz konusu şirketle muhatap olmaları ya da bu şirkette bir idarecilik görevini üstlenecek olmaları halinde aynı şekilde bunu kendilerinden sorumlu olan İnsan Kaynakları bölümüne bildirmek zorundadır. Borsaya kayıtlı şirketlerde sahip olunan hisseler konusunda yukarıda belirtilen kurallar, sadece sahip olunan hissenin, şirketin toplam sermayesinin % 5 ini aşması durumunda geçerlidir. BSH, gerektiği takdirde herhangi bir olası çıkar çatışmasını ortadan kaldırmak için uygun önlemleri alacaktır. D 6. İkinci Ücretli İstihdam Ücretli olarak ikinci bir işte çalışmak isteyen çalışanın, bu niyetini işe kabul edilmeden önce ve yazılı olarak bildirmesi gerekir. BSH nin menfaatlerine zarar verecek olması durumunda buna izin verilmeyecektir. Çalışanların BSH deki resmi görevleri sırasında söz konusu şirketle muhatap olmaları halinde bu talebe onay verilmeyebilir. Daha önce verilmiş olan izinler de aynı gerekçeyle iptal edilebilir. Bu kuralın istisnaları arasında örneğin ara sıra yapılan yazı yazma ya da konferans verme faaliyetleri bulunmaktadır.

26 26 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI E. Şirket Varlıkları ve Şirket Malının Kullanımı Tüm BSH çalışanları, kararlarını kendi kişisel çıkarları değil, her zaman BSH nin üstün yararı doğrultusunda vermek zorundadırlar. Ofislerde, fabrikalarda ve atölyelerde bulunan malzeme ve donanım (örneğin telefonlar, fotokopi makineleri, yazılım dâhil kişisel bilgisayarlar ve internet/intranet, makine ve araçlar), bunları özel amaçlarla kullanmaları için açık izin verilmiş olması dışında, çalışanlarca sadece şirketin işleri için kullanılabilir. Çalışanlar, hiçbir koşulda bir ırka karşı nefreti teşvik eden, şiddet olaylarını öven ya da suç oluşturan ya da yerel kültüre göre cinsel açıdan rahatsız edici olduğu kabul edilen fiilleri gerçekleştirmeye teşvik eden bilgileri alamaz ya da başkalarına iletemezler. F. Bilgilerin Kullanımı F 1. Belgelendirme ve Bildirim Şirket içi olarak hazırlanan ya da harici olarak dağıtılan bütün kayıtlar ve raporlar doğru ve gerçeğe uygun olmak zorundadır. Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak veriler ve diğer kayıtların; her zaman tam, doğru, güncel ve sisteme uyumlu olması zorunludur.

27 27 F 2. Gizlilik Kamuoyuna açıklanmamış olan tüm şirket içi kurumsal konular kesinlikle gizli tutulmalıdır. Bu konular arasında örneğin şirketin ve tesislerinin kurumsal yapısı, faaliyetleri; imalat, araştırma ve geliştirme süreçleri, projeleri konusundaki bilgiler ve şirket içi raporlardan kaynaklanan istatistiksel veriler bulunmaktadır. Tedarikçiler, müşteriler, çalışanlar, danışmanlar, temsilciler ve diğer üçüncü taraflardan elde edilen ya da onlarla ilgili olan kamuoyuna açıklanmamış bilgiler de yasal ve akdi şartlara uygun şekilde korunmak zorundadır. Özellikle hiçbir çalışanın, bunun doğrudan görevi nedeniyle gerekli olması dışında, kendi amirinin onayı olmadan kayıt, dosya, görüntülü ya da sesli belge oluşturması ya da çoğaltmasına müsaade edilmemektedir. Bilgilerin gizli tutulması yükümlülüğü, istihdamın sona ermesinden sonra da devam edecektir. F 3. Verilerin Korunması ve Bilgi Güvenliği İntranet ve internete erişim, dünya çapında elektronik veri değişimi, elektronik iletişim ve ticari işlemlere erişim, her çalışanın performansı ve verimliliğiyle bir bütün olarak şirketin başarısı açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak elektronik iletişim, avantajlar sunmasının yanı sıra özel yaşam ve veri güvenliği açısından riskler içermektedir. Bu risklere karşı etkin koruma sağlanması, bilgi teknolojisi çalışanları, yönetim ve her çalışan için önemli bir görevdir.

28 28 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI Kişisel veriler, sadece bunun önceden belirlenmiş ve açıkça tanımlanmış meşru amaçlar için gerekli olması halinde toplanabilir, işlenebilir ve kullanılabilir. Ayrıca, kişisel veriler kesinlikle güvenli bir şekilde saklanmalı ve sadece gerekli önlemlere uyulması koşuluyla iletilmelidir. Veri kalitesi ve yetkisiz erişime karşı teknik koruma konusunda yüksek standartlara uyulması mutlak gerekliliktir. Veri kullanımı, ilgili kişiler açısından şeffaf olmalı ve bu kişilerin, kendi saklanmış olan kişisel verileri hakkında; bilgi alması, bu verilerde değişiklik yapılması ve gerektiğinde bunların kullanılmasına itiraz edilmesi ya da bloke edilmesi ya da silinmesini talep etme haklarının korunması için düzenlemeler yapılmalıdır. F 4. İçeriden Öğrenilen Bilgiler İçeriden elde edilen bilgiler, hisse senetlerinin ihraç edilmesi ya da hisselerle ilgili olan, kamuoyuna açıklanmamış olan ve kamuoyuna açıklandığı takdirde hisselerin borsa ya da piyasa fiyatını önemli ölçüde etkileyebilecek gerçekler ve durumlara ilişkin somut bilgilerdir. Kendi işleriyle ilgili olarak başka bir şirket (örneğin ana şirketler, müşteriler, tedarikçiler) hakkında içeriden bilgi alan BSH Grup çalışanları, hisseleri borsada işlem gören ya da serbestçe alınıp satılan bu şirketin hisselerini alıp satamazlar. Aynı şekilde bu konuda üçüncü taraflara yatırım konusunda tavsiyelerde bulunamazlar.

29 İş sırlarını ve kişisel verileri koruruz. 29

30 30 Çevremizin ve insan sağlığının korunması konusundaki sorumluluğumuzun bilincindeyiz.

31 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI 31 G. Çevrenin Korunması, Sağlık ve Güvenlik G 1. Çevrenin Korunması Çevrenin korunması ve doğal kaynakların tüketiminin en az düzeye indirilmesi, BSH nin çevre politikası beyannamesinde ifade etmiş olduğu yüksek öncelikli kurumsal hedefleridir. Şirketin dünya çapındaki çevre yönetim sistemi, bu konudaki ayrıntılı standartları açıklamakta, yasa ve yönetmeliklere uyulmasını sağlamaktadır. Henüz geliştirme aşamasında ürünün tüm kullanım çevriminde çevre dostu özelliğini sağlayan tasarım, ürün tasarımımızın tutarlı bir amacını oluşturmaktadır. Çevresel açıdan duyarlı davranış, her çalışanın sorumluluğudur. Çevreye ilişkin sorumluluğumuzun bilincinde olmak sürekli bir yönetsel görevdir ve bu görevin her düzeyde artırılması, teşvik edilmesi zorunludur. G 2. İş Sağlığı ve Güvenliği, Yangına Karşı Koruma, Radyasyona Karşı Koruma, Doğal Afetlerin Önlenmesi Kazaların önlenmesi ve meslek hastalıkları konusunda önlemler alınması, şirketin kendi çalışanına karşı özen borcunun bir unsurudur. Aynı zamanda, her çalışan sağlık ve güvenlik standartlarına uyulmasının sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla elinden gelen her şeyi yapma konusunda yükümlülük ve kişisel sorumluluk taşımaktadır. Bu husus; işyeri tasarımı, donanımı ve süreçleri gibi teknik boyutlarda olduğu kadar bir bütün olarak güvenlik yönetimi ve her çalışanın işteki davranışları konusunda da geçerlidir.

32 32 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI H. Uyum İhlallerinin Bildirilmesi Çalışanlar; yasaların, Kurumsal Çalışma Kuralları nın ya da iç kuralların muhtemel ihlallerine ilişkin kanıtları, kendi amirlerine ya da İnsan Kaynakları bölümüne ya da BSH Uyum Organizasyonu na bildirebilirler. Ayrıca çalışanlar, bir BSH çalışanı ya da üçüncü tarafın ciddi zarar görmesine neden olabilecek ciddi bir mesleki suistimalden kuşku duydukları takdirde BSH Güven ve Anlat sistemi (Trust and Tell) ya da Danışmanı (Lawyer of Trust) ile temasa geçebilirler. Yasa hükümleri uyarınca her bildirim gizli tutulur. Şikâyette bulunanlar, bildirimleri nedeniyle haksız bir şekilde dezavantajlı bir duruma düşmezler.

33 Muhtemel riskleri ve uyum ihlallerini açık bir şekilde çözüme kavuştururuz. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. 33

34 34 KURUMSAL ÇALIŞMA KURALLARI I. Uygulama ve İzleme BSH Yönetimi ve Ürün Alanları, Satış Alanları, Şirket Birimleri ve Bölümleri, Hizmet Sağlayıcı Birimleri, Müşteri Hizmetleri ve BSH-D nin dünya çapındaki doğrudan ya da dolaylı bağlı şirketlerinde yönetici konumunda bulunan bütün çalışanlar, Kurumsal Çalışma Kuralları nın etkin şekilde yayımlanması ve sistemli bir şekilde uygulanmasını sağlamalıdır. Yasa ve yönetmeliklere, Kurumsal Çalışma Kuralları na, iç kurallara uyulması, üst düzey yöneticiler ve birim yöneticileri tarafından düzenli olarak izlenmelidir. Bu amaçla kullanılacak izleme sistemi, ulusal usuller ve yerel yasa çerçevesindeki hukuki gereklilikler uyarınca belirlenmelidir.

35 35

36 BSH Grubu nun Kurumsal Çalışma Kuralları nın resmi metinleri, Almanca ve İngilizce lisanlarındadır. Ayrıca, Kurumsal Çalışma Kuralları nın çeşitli lisanlara çevirisi de mevcuttur. Bu metinler, sadece resmi metinleri okurken gerektiğinde size yardımcı olmayı amaçlamaktadır. BSH Ev Aletleri Grubu Uyum Organizasyonu Carl-Wery-Strasse 34 D Münih Telefon: A mark of commitment: BSH promotes climate protection. 2. basım 2015

CODE OF CONDUCT. Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin

CODE OF CONDUCT. Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin CODE OF CONDUCT Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin Versiyon: 2.0 Geçerlilik başlangıç tarihi: 01 Ocak 2015 İletişim: MAN SE, Compliance Awareness & Prevention, Oskar-Schlemmer-Straße 19-21, 80807 München

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin Yünsa da da

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI. Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics

DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI. Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics DACHSER Davranış Kuralları 1. Giriş Dachser de tüm davranışların temeli ulusal ve uluslararası düzeyde yasal olarak bağlayıcı

Detaylı

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç: Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı SAF GYO A.Ş nin ( Şirket ) faaliyet gösterdiği sektörde

Detaylı

Şirket tarafından yukarıda sayılan kişilere etik kurallar konusunda bilgi verilir ve bu kurallara uyulması sağlanır.

Şirket tarafından yukarıda sayılan kişilere etik kurallar konusunda bilgi verilir ve bu kurallara uyulması sağlanır. İŞ ETİĞİ KURALLARI 1. AMAÇ VE KAPSAM Etik Kurallar birey ve kurumların görev ve sorumluluklarını yerine getirmede doğruluk ve dürüstlük ölçüleri olup, ahlaki açıdan bakıldığında, bireysel ve sosyal ilişkilerin

Detaylı

Davranış Talimatı. www.gw-world.com

Davranış Talimatı. www.gw-world.com Davranış Talimatı www.gw-world.com Son güncelleme 07/2012 DO_01_01_003_ZEN TR Önsöz Bir aile şirketi olan Gebrüder Weiss (GW) kuşaklardan bu yana etik değerleri yaşama ve aktarma sorumluluğuna sahiptir.

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1 RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Nadir Metal Rafineri San. Ve Tic. A.Ş. nin

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI F-839-R00

DAVRANIŞ KURALLARI F-839-R00 DAVRANIŞ KURALLARI 1 İÇİNDEKİLER TEMEL PRENSİPLER VE SORUMLULUKLAR 3 ŞÜPHE DUYULAN HALLER 3 PAZAR VE REKABET 4 Rakiplere yönelik tavır Reklam BİLGİLERİN GİZLİLİĞİ 4 Fikri mülklerin korunması Verilerin

Detaylı

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır.

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır. Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Ray Sigorta A.Ş. temel değerlerini; Biz Aileyiz, Dürüstüz, Etik değerlere saygılıyız, Adiliz, Şeffaf ve Paylaşımcıyız, Birlikte güçlüyüz, Yaratıcı ve Üretkeniz, İnsana değer

Detaylı

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ

FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ FAKTORİNG SEKTÖRÜ ETİK İLKELERİ I. Giriş Faktoring Derneği (Dernek), faktoring şirketlerinin mesleki ve örgütsel alanda etik ilkelerine bağlı olarak çalışmaları zorunluluğu konusunda bir çerçeve oluşturmuştur.

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı AKBANK T.A.Ş nin ( Banka ) faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde geçerli rüşvet

Detaylı

DOĞAN GRUBU ETİK İLKE VE DAVRANIŞ KURALLARI

DOĞAN GRUBU ETİK İLKE VE DAVRANIŞ KURALLARI DOĞAN GRUBU ETİK İLKE VE DAVRANIŞ KURALLARI Sayfa : 1/11 1. KONU VE KAPSAM Etik kuralları, şirketimiz çalışanlarının, görevlerini yerine getirirken uymaları gereken ilkeleri ve çalışma düzenine ilişkin

Detaylı

EMEK BORU MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI

EMEK BORU MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI EMEK BORU MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI 1 ÖNSÖZ Emek Boru Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Bundan böyle kısaca Emek Boru olarak anılacaktır.) bu kılavuzda, günümüz profesyonel iş dünyasında

Detaylı

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ 1- ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ Oylum Sınai Yatırımlar A.Ş. ( Oylum ), işlerini dürüstlük ve doğruluk çerçevesinde yürütür. Mal ve hizmet aldığı firmaları iş ortağı olarak

Detaylı

GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI

GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI GÖLTAŞ A.Ş. İŞ ETİĞİ KURALLARI GÖLTAŞ Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Şirket) İş Etiği Kuralları, şirketin temel davranış ilkelerini kapsamaktadır. İş etiği kuralları, bir şirket

Detaylı

Mesleki Ahlak Kuralları Putzmeister Grubu. Page 1 of 9

Mesleki Ahlak Kuralları Putzmeister Grubu. Page 1 of 9 Putzmeister Grubu Page 1 of 9 Yönetimin Önsözü Putzmeister dünya çapında faaliyet gösteren bir firma olup, meşru ve temel etik ilkeler ile bağlayıcı davranış standartlarına uygun eylem ve hareketlere büyük

Detaylı

ETİK KURALLARI REHBERİ

ETİK KURALLARI REHBERİ ETİK KURALLARI REHBERİ Anıl Etiği Kuralları MÜKEMMELLİK Söz verdiğimiz şekilde müşterilerimize olan görevlerimizi yerine getirmek ve beklenenin ötesinde değer katmak. Yeni fikirler üretme, sürekli öğrenme

Detaylı

DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politikanın amacı Doğan Grubu olarak tüm şirketlerimizde İnsan Kaynakları yönetiminde uyguladığımız değerleri açıklamaktır. 2. KAPSAM Doğan

Detaylı

İŞ AHLAKI KURALLARI. Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı

İŞ AHLAKI KURALLARI. Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı İŞ AHLAKI KURALLARI Versiyon: 1.0 Tarih: Ekim 2011 Yazan: Kathrin Aigner Bölüm: Grup Uyum Departmanı GİRİŞ Monier Grubu, çatıların potansiyelinin, insanların yaşamlarını ve evlerini daha iyi hale getirebilecek

Detaylı

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOK.NO YAYIN TARİHİ : EEK.02 :02.11.2015 EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. ANKARA ASF.ÜZERİ 26. KM. CUMHURİYET MAH.NO.31 HONAZ-DENİZLİ TELEFON: 0.258.814 50

Detaylı

ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK

ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK Etik Kavramı ETİK DEĞERLER VE DÜRÜSTLÜK Etik kelimesi köken olarak Eski Yunan'a kadar gider. Etik evrensel olarak kabul gören kurallardır. Etik; doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyiyle kötüyü, adil

Detaylı

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi Sorular/Cevaplar 1) L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesinin kapsamı nedir? Aşağıdaki 2. soruda belirtilen koşullara tabi olarak L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesi, aşağıdaki alanlarla ilgili ciddi bir ihlal hakkında

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri ÜNİTE VII KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri Etik Davranış İlkeleri

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. ETİK KURALLAR YÖNETMELİĞİ

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. ETİK KURALLAR YÖNETMELİĞİ ETİK KURALLAR 1. AMAÇ Bu yönetmeliği amacı, İntegral Menkul Değerler A.Ş. nin tüm çalışanlarının ; yatırımcılar, rakip kurumlar, düzenleyici kuruluşlar ve birbirleri ile ola iş ve ilişkilerinde dürüst,

Detaylı

DACHSER İş Davranış Kuralları

DACHSER İş Davranış Kuralları DACHSER İş Davranış Kuralları 1. Önsöz DACHSER'deki tüm faaliyetlerin temeli gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde bağlayıcı olan düzenlemelere uymamızın yanı sıra kendi isteğimiz ile taahhüt etmiş

Detaylı

İş Etiği Kuralları. 3. Uygulama

İş Etiği Kuralları. 3. Uygulama İş Etiği Kuralları 1. Amaç Egeli & Co. Tarım Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ( EGCYO veya Şirket ) İş Etiği Kuralları, Şirket faaliyetlerini yerine getirirken başvurulacak bir davranış rehberi

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Yolsuzlukla Mücadele Politikası (12 Ocak 2014 tarih ve 1/2014 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015

Detaylı

(28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan :

(28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : (28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : Elektrik Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek

Detaylı

FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ...2 2. YASAKLANMIŞ UYGULAMALAR...2 a) Rüşvet...2 b) İrtikap veya Suça Teşvik...2 c) Nüfuz Ticareti...2 d) Yolsuzluk uygulamalarından

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK EL KİTABI

SOSYAL SORUMLULUK EL KİTABI SOSYAL SORUMLULUK EL KİTABI Onaylayan : Formplast Yönetim Kurulu Onay Tarihi : 04.05.2017 Sayfa 1 / 5 Sosyal Sorumluluk Politikamız Bu politika Formplast ın, kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerimizi ve

Detaylı

AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI

AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI AKTÜERLER DERNEĞİ PROFESYONEL DAVRANIŞ VE ETİK STANDARTLARI 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar 2. BÖLÜM Genel İlkeler 3. BÖLÜM Üyeler Arası Dayanışma

Detaylı

Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası

Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası 1. Amaç Şişecam Topluluğu Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası Bu politika metni ile Şişecam Topluluğu nun rüşvet ve yolsuzluk konusundaki taahhütlerinin ve bu konudaki yaklaşımının açık ve net

Detaylı

Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu

Detaylı

GENERALİ SİGORTA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNE UYUM RAPORU 2011

GENERALİ SİGORTA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNE UYUM RAPORU 2011 GENERALİ SİGORTA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNE UYUM RAPORU 2011 Hazine Müsteşarlığı'nın yayınladığı 27.04.2011 tarih ve 2011/8 sayılı "Sigorta Şirketi ve Reasürans Şirketi ile Emeklilik Şirketlerinde

Detaylı

Compass Group Ahlak Kuralları

Compass Group Ahlak Kuralları Compass Group Yayın 1.2 Compass Group & BM Küresel Sözleşme Alanımızda dünya lideri olarak, temin ettiğimiz hizmetlerin kalitesi için ve işimizi profesyonel ve etik şekilde yapmamız amacıyla çok yüksek

Detaylı

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEFTİŞ KURULU MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI TEFTİŞ KURULU MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ 1-Görevin Yerine Getirilmesinde Kamu Hizmeti Bilinci Teftiş Kurulu Müdürlüğü Olarak, Hizmetin Yerine Getirilmesinde; -Sürekli gelişimi -Katılımcılığı -Saydamlığı -Tarafsızlığı -Dürüstlüğü -Kamu yararını

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI KURALLARIMIZ

T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI KURALLARIMIZ T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI KURALLARIMIZ BÖLÜM 1: Etik Nedir? BÖLÜM 2: İş Etiği Kurallarımız. 1.Halka hizmet bilinci: 2. Dürüstlük ve tarafsızlık: 3. Saygınlık

Detaylı

İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı

İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı İlke GÜRSEL Adalet Yayınevi 1227 İÇİNDEKİLER SUNUŞ ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR GİRİŞ I. KONUNUN ÖNEMİ II. KONUNUN SINIRLANDIRILMASI III. ÇALIŞMANIN PLANI BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ LEASEPLAN ÇALIŞANI OLARAK SORUMLULUKLARIMIZ 05.06.2015 DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ 1. İş yönetimi 2. Değerlerimiz 3. Yönetmelik Genel İlkeleri 4. Müşterilerimiz, Tedarikçilerimiz ve

Detaylı

- Davranış Kodu'nun Yönelik Olduğu Kişiler Şirket'in faaliyet gösterdiği ülkelerde geçerli olan kanun ve yönetmeliklere uymayı taahhüt eder.

- Davranış Kodu'nun Yönelik Olduğu Kişiler Şirket'in faaliyet gösterdiği ülkelerde geçerli olan kanun ve yönetmeliklere uymayı taahhüt eder. Davranış Kodu Davranış Kodu Bu belge genel anlamda yasa dışı eylemleri destekleyen durumları ve özellikle 231/2001 1 sayılı Yasal Karar altında yer alan suçları önlemek için Pirelli Grubu'nun Yöneticileri,

Detaylı

NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Kabul Tarihi: 26.03.2014 Yürürlük Tarihi: 26.03.2014 Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu Denetim Komitesi YÖNETMELİĞİ Hazırlayan: Kurumsal Yönetim

Detaylı

RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU

RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU RÖNESANS İŞ ETİĞİ ve DAVRANIŞ KURALLARI KILAVUZU Rönesans, kurulduğu günden bu yana tarafsızlık, adillik, şeffaflık, dürüstlük, güven ve iş ahlakı başta olmak üzere en üst düzeyde etik ilkeleri benimsemiş

Detaylı

Yolsuzlukla mücadele politikası

Yolsuzlukla mücadele politikası Yolsuzlukla mücadele politikası 1 AMAÇ ve KAPSAM 1.1 Yolsuzlukla Mücadele İhlallerinin Bildirimi 1.2 Yolsuzlukla Mücadele Kurallarının İhlali ve Sonuçları 2 ÖNE ÇIKAN İLKELER 2.1 Sıfır Tolerans Taahhüdü

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ VE KAPSAM YOLSUZLUKLA MÜCADELE İHLALLERİNİN BİLDİRİMİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURALLARININ İHLALİ VE SONUÇLARI...

İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ VE KAPSAM YOLSUZLUKLA MÜCADELE İHLALLERİNİN BİLDİRİMİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURALLARININ İHLALİ VE SONUÇLARI... İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ VE KAPSAM...2 1.1 YOLSUZLUKLA MÜCADELE İHLALLERİNİN BİLDİRİMİ...3 1.2 YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURALLARININ İHLALİ VE SONUÇLARI...3 2 ÖNE ÇIKAN İLKELER...3 2.1 SIFIR TOLERANS TAAHHÜDÜ...3

Detaylı

DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politika, Doğan Grubu nun rüşvet ve yolsuzluk konusundaki yaklaşımının açık bir şekilde belirtilmesini amaçlamaktır. Doğan Grubu

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Haziran 2013'te revize edilmiştir.

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Haziran 2013'te revize edilmiştir. Elektronik sürüm, şu adreste bulunmaktadır: www.danaher.com/suppliers Supplier Code of Conduct (Tedarikçi Davranış Kuralları) bağlantısına tıklayın. TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI Haziran 2013'te revize

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir dilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve şirket dışı yayınlarda

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali)

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali) Hata adı: Hata türü: (yönetim/operasyonel/stratejik/bilgi Teknolojileri/izleme ve raporlama) Hatanın gerçekleşme tarihi: Hatanın sebepleri/olası sebepleri: Hatanın etkilediği faaliyet/süreç adı: Sorumlu

Detaylı

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK KURALLARI

T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK KURALLARI T.C. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BİRİM ETİK KURALLARI (İdari İşler Amirliği, Güvenlik Amirliği, Atölye ve Garaj Amirliği) İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ 1-Görevin yerine getirilmesinde

Detaylı

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak:

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak: İş Etiği Kodu Doğruluk ve dürüstlük, Coca-Cola İçecek A.Ş.'nin ( CCI veya Şirket ) sürdürülebilir ticari başarısının ve güçlü itibarının temelini oluşturmaktadır. Her ikisi de temel önem taşıyan doğruluk

Detaylı

DOĞAN GRUBU İNSAN HAKLARI POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU İNSAN HAKLARI POLİTİKASI DOĞAN GRUBU İNSAN HAKLARI POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu Politika nın amacı Doğan Grubu olarak faaliyetlerimizde temel insan haklarına gösterdiğimiz saygıyı ve çalışanlarımıza verdiğimiz değeri açıklamaktır.

Detaylı

Sewing 5. Dikiş sanayii için 5 yıldızlı hizmet anlayışı

Sewing 5. Dikiş sanayii için 5 yıldızlı hizmet anlayışı Sewing 5 Dikiş sanayii için 5 yıldızlı hizmet anlayışı Sewing 5 katma değerli 5 yıldızlı hizmet anlayışı Endüstriyel dikiş teknolojisi yüzyıllardan beri hemen hemen hiç değişmemiştir. Makineler son derece

Detaylı

T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ BİLGİ İŞLEM MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI

T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ BİLGİ İŞLEM MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI T.C BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ BİLGİ İŞLEM MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KURALLARI 2016 ETİK NEDİR? Etik,doğru ile yanlışı,haklı ile haksızı,iyi ile kötüyü,adil ile adil olmayanı ayırt etmek ve doğru,haklı,iyi ve adil olduğuna

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Aralık, 2018 Rev. 03

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Aralık, 2018 Rev. 03 TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI Aralık, 2018 Rev. 03 BÜTÜNLÜK Müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, idari ve denetim yetkililerine, rakiplerimize ve topluma karşı davranışımız

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde etik kültürünü

Detaylı

Medicover Tedarikçi Etik Davranış Kuralları

Medicover Tedarikçi Etik Davranış Kuralları Medicover Tedarikçi Etik Davranış Kuralları İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Bu Medicover Tedarikçi Etik Davranış Kurallarının Amacı... 3 3 Medicover in tedarikçileri ile ilişkileri... 3 3.1 İşçi ve insan hakları...

Detaylı

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ETİK KURALLARI

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ETİK KURALLARI ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ETİK KURALLARI Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ( Zorlu Enerji veya Şirket ) faaliyetlerini Yönetim Kurulu tarafından hazırlanmış ve internet sitesi vasıtasıyla kamuya

Detaylı

ETİK KURALLAR EL KİTABI

ETİK KURALLAR EL KİTABI ETİK KURALLAR EL KİTABI Onaylayan : Formplast Yönetim Kurulu Onay Tarihi : 04.05.2017 Sayfa 1 / 5 - İş Etiği El Kitabı, Çalışanların şirket etik kurallarına uygun hareket etmelerinde yön göstermek, şirketin

Detaylı

Piyasa Denetimi NASDAQ OMX Oslo ASA (NASDAQ OMX Emtia Borsası (Avrupa) / Nord Pool Spot AS. Erik Korsvold. 14 Aralık 2010 AGENDA

Piyasa Denetimi NASDAQ OMX Oslo ASA (NASDAQ OMX Emtia Borsası (Avrupa) / Nord Pool Spot AS. Erik Korsvold. 14 Aralık 2010 AGENDA Piyasa Denetimi NASDAQ OMX Oslo ASA (NASDAQ OMX Emtia Borsası (Avrupa) / Nord Pool Spot AS Erik Korsvold 14 Aralık 2010 Copyright 2010, The NASDAQ OMX Group, Inc. All rights reserved. AGENDA Düzenleme

Detaylı

İŞ ETİĞİ KURALLARI EL KİTABI. Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. - ESBAŞ

İŞ ETİĞİ KURALLARI EL KİTABI. Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. - ESBAŞ İŞ ETİĞİ KURALLARI EL KİTABI Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. - ESBAŞ Bu el kitabı çalışanların şirket etik kurallarına uygun hareket etmelerinde yön göstermek, şirketin etik standartlarının

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI BÜTÜNLÜK Müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, idari ve denetim yetkililerine, rakiplerimize ve topluma karşı davranışımız hatasız bir bütündür.

Detaylı

626 No.lu Karar ekidir. 1 BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1.

626 No.lu Karar ekidir. 1 BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 626 No.lu Karar ekidir. 1 1.KURULUŞ Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Seri:X, No:22 sayılı

Detaylı

YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI

YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI YAPI KREDİ İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İÇİNDEKİLER 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı 1 2. Kabul Edilemez Davranışlar 1 2.1 Kabul Edilemez Davranışların Bildirimi 1 2.2 Kabul Edilemez Davranışların Sonuçlandırılması

Detaylı

İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI

İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İHBAR VE BİLDİRİM KANALLARI BEYANI İÇİNDEKİLER 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı... 1 2. Kabul Edilemez Davranışlar... 1 2.1 Kabul Edilemez Davranışların Bildirimi... 1 2.2 Kabul Edilemez Davranışların Sonuçlandırılması...

Detaylı

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası : 1/ 5 1. Amaç Bu politikanın amacı rüşvetçilik ve yolsuzluk karşıtı politikaları ve davranışları tanımlanmak, rüşvetçilik ve yolsuzluk durumlarında Kuralkan ın bulunduğu konumu belirlemek ve bu mücadelede

Detaylı

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir:

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir: İhbar Politikası İHBAR POLİTİKASI 1. Genel bakış Amcor, etik uygulamalarda en yüksek standartlarla, dürüst ilişkileri ve görevi kötüye kullanma olay veya iddialarını iyi niyetle ihbar eden kişileri korumayı

Detaylı

RUSAG ÇOCUK ve ERGEN POLİTİKALARI

RUSAG ÇOCUK ve ERGEN POLİTİKALARI RUSAG ÇOCUK ve ERGEN POLİTİKALARI 1. RUSAG ın çocuk ve ergen çalışmaları, 0-18 yaş arası çocuk ve çocukla ilgili olan aile yaşantısını ve çocuklarla bağı kişileri kapsar. 2. RUSAG çocukların fiziksel,

Detaylı

İYİ İDARE YASASI İÇDÜZENİ. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. İKİNCİ KISIM İyi İdarenin İlkeleri

İYİ İDARE YASASI İÇDÜZENİ. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. İKİNCİ KISIM İyi İdarenin İlkeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 11 Kasım 2013 tarihli Onbirinci Birleşiminde Oybirliğiyle Kabul olunan İyi İdare Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin (1) inci fıkrası gereğince Kuzey

Detaylı

Bilgi Uçurma Politikası

Bilgi Uçurma Politikası Bilgi Uçurma Politikası Naspers, işletme faaliyetlerinin doğruluğuna büyük önem vermektedir. Bu nedenle Naspers, Naspers'in veya onun herhangi bir Çalışanının Uygunsuz Davranışta bulunduğuna inanmak için

Detaylı

ICF Etik Kuralları. Müşteri: Müşteri / Koçluk Alan koçluk hizmeti verilen kişidir.

ICF Etik Kuralları. Müşteri: Müşteri / Koçluk Alan koçluk hizmeti verilen kişidir. ICF Etik Kuralları Önsöz ICF, koçlukta mükemmelliğin korunması ve teşvik edilmesinde kararlıdır. Bu nedenle, ICF tüm üyeleri ve unvanlı koçlarından (koçlar, mentor koçlar, koç süpervizörleri, koçluk eğitmenleri

Detaylı

DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1 DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 2 AMAÇ ve KAPSAM Bu düzenlemenin amacı Goodyear Lastikler T.A.Ş. ( Şirket ) Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan Denetimden Sorumlu Komite nin ( Komite

Detaylı

Bu Davranış Kurallarına uymak zorundayız

Bu Davranış Kurallarına uymak zorundayız Tüm ticari faaliyetlerimizin her yönünde en yüksek etik standartları sağlamaya kararlıyız. Olağanüstü performans ve etik davranış birbiriyle iç içedir Küresel çapta başarılı olmak için, marka itibarımızı

Detaylı

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Şirket") Yönetim Kurulu Denetim Komitesi'nin ("Komite") görev

Detaylı

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU Ortaklığın Unvanı/Ortakların Adı Adresi ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU : TAV Havalimanları Holding A.Ş. : TAV Havalimanları Holding Yönetim Merkez Binası Istanbul Ataturk Havalimanı Dış Hatlar Terminali (A

Detaylı

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU Ortaklığın Ünvanı/ Ortakların Adı : TÜRK TUBORG BİRA VE MALT SANAYİİ A.Ş. Adresi : Kemalpaşa Caddesi No:52 Işıkkent/İZMİR Telefon ve Fax No : Tel : 0232-399 20 00 Fax : 0232-436

Detaylı

Distribütör İş Etiği Kuralları

Distribütör İş Etiği Kuralları Distribütör İş Etiği Kuralları Giriş Parker Hannifin Distribütör İş Etiği Kuralları (Kurallar), Parker distribütörleri için yasalarla ve kabul edilebilir mesleki ahlak kurallarıyla uyumluluğa ilişkin minimum

Detaylı

METE GROUP ETİK İLKELER

METE GROUP ETİK İLKELER METE GROUP ETİK İLKELER 1. Genel Hükümler Etik ilkeler METE GROUP ve tüm çalışanlarının görevlerini yerine getirirken uymaları gereken ilkeleri ve çalışma düzenine ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Etik

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/76-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 397) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 447) YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/76-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 397) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 447) YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/76-1 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 397) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 447) YAYIMLANDI ÖZET : Faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesi,

Detaylı

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası 1 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı 1.1 Amaç Bu politikanın amacı, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. nin (TOFAŞ) rüşvet ve yolsuzlukla

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

KURUMSAL YÖNETĐM KOMĐTESĐ ÇALIŞMA ESASLARI

KURUMSAL YÖNETĐM KOMĐTESĐ ÇALIŞMA ESASLARI KURUMSAL YÖNETĐM KOMĐTESĐ ÇALIŞMA ESASLARI 1. KURULUŞ Şirketimizin 26.04.2012 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim Đlkeleri nde yer alan hükümler kapsamında, Şirketimizin

Detaylı

Sayı: 27/2013 İYİ İDARE YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 27/2013 İYİ İDARE YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 11 Kasım 2013 tarihli Onbirinci Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan İyi İdare Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin (1) inci fıkrası gereğince Kuzey

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ STAJ UYGULAMA VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

Detaylı

KURUMSAL ETİK POLİTİKASI

KURUMSAL ETİK POLİTİKASI T.C. PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL ETİK POLİTİKASI PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ETİK KOMİSYONU [ MART 2009 ] 1 KURUMSAL ETİK POLİTİKAMIZ; Görevlerimizi; tarafsızlık, dürüstlük ve adalet ilkeleri çerçevesinde yürütmektir.

Detaylı

ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİ A.Ş. ETİK İLKE ve DAVRANIŞ KURALLARI

ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİ A.Ş. ETİK İLKE ve DAVRANIŞ KURALLARI ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİ A.Ş. ETİK İLKE ve DAVRANIŞ KURALLARI 10 Mart 2015 1. UYGULAMA ESASLARI 1.1. Çıkar Çatışmaları Çıkar çatışmaları ve bunların yönetimi konusundaki temel prensiplere aşağıda yer

Detaylı

çelebi eğitim danışmanlık mühendislik dış ticaret çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ

çelebi eğitim danışmanlık mühendislik dış ticaret çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ İÇİNDEKİLER Gizlilik İlkesi... 3 Genel Kurallar... 4 Mesleki Gizlilik... 4 Müşteri Çıkarlarının Üstünlüğü ve Önceliği... 5 Yasal

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır. 3 Haziran 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29019 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: YÖNETMELİK BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU POSTA SEKTÖRÜNDE İDARİ YAPTIRIMLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ

TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ Yrd.Doç.Dr. Soner METE Ders Hakkında Çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehdit eden etmenleri, bu etmenlerin önlenmesine ilişkin yürütülen politikalar, işverenlerin

Detaylı

OHSAS 18001 İSG YÖNETİM SİSTEMİ. 1 Kapsam

OHSAS 18001 İSG YÖNETİM SİSTEMİ. 1 Kapsam İSG YÖNETİM SİSTEMİ 1 Kapsam Bu Standart, bir kuruluşun iş sağlığı ve güvenliği (İSG) risklerini kontrol etmesini ve performansını İyileştirmesini sağlamak için, İSG yönetim sistemi şartlarını kapsar.

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİNİN ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI YÖNETMELİĞİ 1. KAPSAM VE AMAÇ Bu Yönetmelik, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği nin itibarı ve her üyenin statüsü ve mesleki

Detaylı

Yayın Tarihi : Doküman No: Revizyon Tarihi : Revizyon No:

Yayın Tarihi : Doküman No: Revizyon Tarihi : Revizyon No: Sayfa 1 / 6 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL MERKEZİ ETİK YÖNETMELİĞİ 04.04.2014 Sayfa 2 / 6 Amaç Madde 1. Bu n amacı; kurumda görevlilerin görevlerini yürütürken uymaları gereken etik davranış ilkelerini

Detaylı

Merkezi Satın Alma Politikası

Merkezi Satın Alma Politikası ELEK SAN. VE TİC. A.Ş. Merkezi Satın Alma Politikası 1. Satın Alma Rolünü Tanımlayan Politikalar 1.1 Genel Satın Alma Politikası Şirketimizin üst düzey yöneticileri tarafından yetkilendirilen politikalara

Detaylı

ÇALIŞAN ETİK KURALLARI

ÇALIŞAN ETİK KURALLARI DÖKSAN BASINÇLI DÖKÜM VE MAK. SAN. TİC. LTD. ŞTİ ÇALIŞAN ETİK KURALLARI NOT: Bu el kitabı Döksan Basınçlı Döküm çalışanlarının bilmesi gereken önemli politikaları, standartları ve kuralları içermektedir.

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI İÇİNDEKİLER 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı 1 1.1 Amaç 1 1.2 Kapsam 1 1.3 Tanımlar 1 2. Rüşvet ve Yolsuzluk İhlallerinin Bildirimi 2 3. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele

Detaylı