CVM 404 ARITMA TESİSLERİ İŞLETMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CVM 404 ARITMA TESİSLERİ İŞLETMESİ"

Transkript

1 CVM 404 ARITMA TESİSLERİ İŞLETMESİ Yrd. Doç. Dr. Berna KIRIL MERT

2 IZGARALAR Izgaranın arıtma mekanizması: Suyun gözenekli veya aralıklı bir ortamdan geçirilmesi sırasında içindeki bez, karton, konserve kutuları, taş parçaları,tahta, dal, yaprak vb. iri katı maddelerin tutulmasıdır.

3 IZGARALARIN KULLANIM AMACI Atıksu arıtma tesislerindeki mekanik aksamın (pompa, vana, aeratör vs. ) korunması Arıtma tesislerindeki ekipmanlarda fiziksel hasarların oluşmaması (boru ve kanalların tıkanmasının önlenmesi) Arıtma veriminin arttırılması

4 IZGARA ÇEŞİTLERİ Izgara sistemleri, Çubuklar arası açıklıklar yada gözenek büyüklüklerine göre; -Kaba -İnce -Mikro olmak üzere üç gruba ayrılırlar.

5 IZGARA SİSTEMLERİ Kaba ( mm) Mikro (< 0,5 µm) İnce (< 20 mm) Elle Temizlemeli Mekanik Temizlemeli Statik (Sabit) Spiral Tambur (Döner) İç Akışlı Dairesel Düz (Lineer) Basamaklı (Step) Dış Akışlı Zincirli Disk Halatlı Kepçeli

6 KABA IZGARA El İle Temizlemeli Kaba Izgaralar: Atıksu pompa istasyonlarında pompaların başında, Küçük-orta ölçekli arıtma tesislerinin ilk ünitesi olarak, Birleşik sistem atıksu arıtma tesislerinde by-pass hatlarında kullanılır.

7 El ile Temizlemeli Izgara Plan ve Kesit Şematik Görünüşü

8 ELLE TEMİZLEMELİ BİR IZGARA VE PARÇALARI PARÇA Giriş veya Giriş Kanalı (Yaklaşım Kanalı) FONKSİYONU Atıksuyu ızgaraya getirir Giriş Kapağı İnce Izgara Kanal seçmede kullanılır. Ayrıca ızgaraların bakım ve onarımında kullanılır. Büyük katı maddelerin pompalara, borulara girmesini önler. Kaba Izgara İnce ızgara servis dışı kaldığı zaman boru ve pompaları korur. Çıkış Kapağı Kanal seçmede veızgaraların bakım ve onarımında kullanılır. Drenaj Oluğu Izgaradan çekilen bu olukta tutulur.bu sırada su muhtevası ile hacmi azaltılmış olur. Çöp Depolama Tankı Suyu süzülmüş ızgara atıkları kapaklı bir tanka toplanır. Koku ve sinek problemi olmayacak kadar bir süre beklendikten sonra katıatık uzaklaştırma alanına gönderilir. Tarak Izgara çubuklarından ızgara atıklarını veya katı atıkları uzaklaştırmak amacı ile kullanılır. Su Musluğu Izgara Atıklarının Uzaklaştırılması Kapak Depolama Yeri Platform Izgaralara ve/veya ızgara kanalı duvarını, döşemesini ve çevreyi basınçlı su ile yıkamak için hortum takılabilen musluk Bu atıklar ya yakılarak ya gömülerek veya şehir katı atıkları ile beraber sıhhi depolama tesislerinde gömülerek uzaklaştırılır. Giriş ve çıkış kapakları, kanalda kullanılmadığı zaman tesis yanına yapılana bir ızgara taşıyıcı üzerinde muhafaza edilir. Operatörün tarak (tırmık) ile ızgara çubuklarını emniyetli bir şekilde temizlenmesini sağlayan döşeme

9 MEKANİK TEMİZLEMELİ IZGARALAR Son zamanlarda yapılan bir çok arıtma tesisinde ızgaralar genellikle mekanik temizlemeli olmaktadır. Temel Prensip: Temizleme tırmığının belli periyotlarla ızgara çubukları arasına girmesi, çubuklar üzerinde tutulmuş olan malzemeyi sıyırarak yukarıya taşıması ve yatayda konveyör veya helezon ile uzaklaştırmasıdır. Tercih edilme nedeni: -İnsan faktörüne az ihtiyaç duyulması -İşletme üstünlüğü ve kolaylığı -Hijyen

10 DAİRESEL MEKANİK IZGARALAR Özellikle orta ölçekli tesisler için daha uygundurlar. Dairesel formda düzenlenen ızgara çubukları ızgara kanalı içine konkav kısmı akıma karşı gelecek şekilde yerleştirilir. - Tam dairesel (360 0 dönen) - Yarı dairesel Tutulan katı maddeler, dairesel hareket yapan tırmık ile kanal tabanından yukarı doğru sıyrılmaktadır. Dairesel tip ızgaralar, temizleme koluna hareket için tahrik veren motor-redüktör-mil, ızgara ve temizleme kolu-tırmık elemanlarından oluşmaktadır. Izgara çubuklarının galvaniz veya epoksi ile yüzey koruma yapılması ve tahrik grubunun dış etkilerden korunması önemli olmaktadır.

11 DAİRESEL MEKANİK IZGARALAR

12 DÜZ MEKANİK IZGARALAR Düz mekanik ızgaralar, ızgara kanalına yatayla açı yapacak şekilde yerleştirilen ızgara ünitesi (çerceve/şase +sabit ızgara), sıyırma sistemi ve katı madde biriktirme sisteminden oluşur. Bunlara ek olarak, hareketi sağlayan tahrik motoru, redüktör, tork sınırlayıcı ve otomotik durdurma mekanizmalarının da kullanılması gerekir. Bıçakları çubuklara taşıyan sistemin zincirli, halatlı, bantlı gibi değişik formda olmasına göre değişik isimler alabilmektedir.

13 Düz mekanik zincirli ızgaralar: Zincirli sistemlerde elektrik motoru ile tahrik edilen redüktörün sağladığı dairesel hareket zincir sistemi aracılığı ile sıyırıcı palete veya tırmığa aktarılır. Sıyırıcı dişli paletin veya tırmığın hareketi otomatik kontrollüdür. Izgaranın alt kotundan başlayan sıyırma hareketi, üst kottaki karşı sıyırıcının, tarakta biriken katı maddeleri biriktirme kabına aktarılmasıyla sona erer. Avantaj: Temizleme döngüsünün kısa olması Dezavantaj: Hareketli parçalarının su içinde olması sebebi ile, işletme ve bakımı

14 Düz mekanik zincirli ızgaralar:

15 Halatlı mekanik ızgaralar: Düz mekanik ızgara sistemlerinde zincir yerine ileri geri hareket edebilen çubukların kullanılması yada halatlı sistemlerin kullanılması söz konusudur. Özellikle ABD de bu sistemler daha sık kullanılmaya başlamıştır.

16 Kepçeli mekanik ızgaralar: Atıksu içindeki 40 mm den daha büyük katı maddelerin tutulmasında kullanılmaktadır. Bu sistemlerde giriş yapısındaki ızgaralar sabit olarak monte edilmişlerdir.

17 Kaba Izgaralara Ait Tasarım Verileri

18 İNCE IZGARALAR Arıtma tesislerinde, kaba ızgaradan sonra yer alır. Daha küçük açıklıklı tel örgü, delikli levha veya metal örgü/dokuma gibi malzemelerden üretilen ızgaralar bazı literatürde elek olarak isimlendirilebilir.

19 Atıksu Arıtımında Kullanılan İnce Izgaralar ve Özellikleri

20 STATİK İNCE IZGARALAR Statik (sabit) ince ızgara veya elekler kompakt sistemler olup, atıksu girişi, besleme haznesi, paslanmaz çelikten üretilmiş gövde, ızgara/elek yüzeyi ve atıksu çıkışı kısımlarından oluşmaktadır.

21 STATİK İNCE IZGARALAR Sabit eleklerde yüzey temizliği için mekanik ekipmanlar kullanılmamakta, suyun enerjisinden faydalanılmaktadır. Küçük arıtma tesislerinde ( L/m 2.min) verimli olmaktadır. Evsel atıksu arıtma tesislerinde organik madde(boi) % 5-20 ve Toplam Katı Madde(TKM) % 5-30 oranında giderilebilmektedir.

22 TAMBUR İNCE IZGARALAR (DÖNER ELEK) Tambur ızgara, silindir içinde dönen bir tamburdan oluşmaktadır. Tamburun çevresi paslanmaz çelik veya polyester malzemeden üretilmiş özel tel veya kumaş örgü ile kaplanmıştır. Açıklıkları mm arasında değişir. Dış akışlı, iç akışlı ve disk olmak üzere üç gruba ayrılırlar.

23 İç akışlı ince ızgaralar Yüzme eğilimli katıların ızgaralanması amacı ile üretilmekte olan İç Akışlı Tambur ızgaralar (IAT), ince ızgara grubunda yer alır. IAT; sac veya örgü elek telinden üretilen bir tambur, yataklama sistemi, su dağıtım savağı ve su püskürtme düzeninden oluşur. Tamamen kapalı yapısı sayesinde koku, sıçrama ve benzeri problemler tamamen önlenmiştir. Evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisleri, proses suyu ve soğutma suyu hazırlamada kullanıldığı gibi deri, gıda, boya, tekstil, kağıt, şeker v.b. endüstrilerinin her türlü proses atıklarında ve temiz su arıtma tesislerinde de güvenle kullanılabilir.

24 İç akışlı ince ızgaralar Literatürde iç akışlı ızgaralar, Debisi m 3 /sn olan atıksular için önerilmektedir.

25 Dış akışlı ince ızgaralar Dış akışlı tambur ızgaralarda akım şekli çevreden merkeze doğrudur. Tambur kısmı, v kesitli tellerin özel olarak spiral şekilde sarılması ile imal edilmiştir. Verimi etkileyen faktörler: Giriş katı madde konsantrasyonu, hidrolik işletme yükü, örtü dokusu, tamburun dönme hızı ve ham atıksuyun özellikleri

26 Dış akışlı ince ızgaralar Literatürde dış akışlı tambur ızgaralar, 0.13 m 3 /sn den küçük debiler için önerilmektedir.

27 Döner disk ince ızgaralar Döner Disk Elekler (DDE), kendinden temizlemeli, mikron açıklıklı ince ızgaralardır. DDE, paslanmaz çelik ızgara eleği ile kaplanmış düz disk çiftleri, yataklama sistemi, su dağıtım savağı ve su püskürtme düzeninden oluşur. Disk çiftlerinin sayısı ve çapı, debiye bağlı olarak belirlenmekte olup; koku ve su sıçramasını önlemek amacıyla tamamının üzeri çelik bir kapak ile kapatılmıştır..

28 Döner disk ince ızgaralar Özellikle tekstil ve kağıt endüstrileri gibi lifli atıksu arıtma tesislerinde kullanılır. Ayrıca ısı eşanjörlerinin korunmasında ideal ızgara modeli olup, proses suyu hazırlamada da kullanılmaktadır.

29 BASAMAKLI İNCE IZGARALAR Basamaklarda tıkanma sorunu olmadığı için ızgara paneline daha iyi bir giriş debisi sağlanır Izgara doğrudan kanal tabanına veya bir konteyner içine monte edilebilir. Bir ters yıkama ve/veya kanal tabanında yıkama sistemi gerekli değildir. Modüler tasarım prensibi olan sağlam konstrüksiyon gövde Zincirsiz son derece dengeli eksantrik tahrik sistemi Elektrik aşırı yük koruma Bir dişli motor ile donatılmış Mükemmel bir fiyat/performans oranı

30 SPİRAL KANAL IZGARASI Atıksu kanallarına veya çalışacağı yerlerin konumlarına göre açılar arasında yerleştirilebilir. Izgara spiral v çubukların özel yöntemle sarılmasıyla yapılabilir. Akış esnasında üstünde tutunan maddeler vidalı konveyör tarafından ızgaradan tahliye edilirler.

31 Evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisleri ve su arıtma tesisleri yanı sıra birçok endüstrinin proses suyu hazırlama tesislerinde de kullanılabilir

32 İnce Izgaralara/Eleklere Ait Tasarım Verileri

33 MİKROELEKLER Mikroelekler, biyolojik arıtma ve stabilizasyon havuzu çıkış sularındaki askıda katıları gidermek için kullanılan eleklerdir. Bu ünitelerde elde edilen verim(akm giderimi) yaklaşık olarak %55 olup genel olarak %10 ila %80 arasında gözlenir. Burada karşılaşılan ana problem, katı miktarlarındaki dalgalanmalara karşı sistemin dirençli olmamasıdır.

34 Mikroeleklere Ait Tasarım Verileri

35 Izgara ve Eleklerde Tutulan Katı Maddelerin Özellikleri

36 I. aşama: Toplanan katı maddelerin uygun kaplarda (tercihen kapaklı) biriktirilmesi ve hareketli taşıyıcı bantlar (konveyör) veya pnömatik kaldırıcılar ile taşınması sağlanmalıdır. II. aşama: Izgara ve Eleklerde Tutulan Katı Maddelerin Uzaklaştırılması Toplanan ve taşınan katı maddelerin yakma,araziye gömme ve katı atık depolama tesislerine gönderilmesidir.

37 ELEK VE IZGARALARDA EMNİYET Üstü açık tank ve kanalların etrafında çalışırken her an düşme riski vardır. Ve bu da hastalık kapma riskini arttırır. Mümkün olduğu kadar korkulukların arkasında durulmalıdır. Mekanik bir eleman üzerinde çalışacak ise, elemanın elektrik devresi kapatılmalı ve anahtarı da yanınıza alınmalıdır. Hareketli parçaların üzerinde koruma elemanları varsa o halde çalıştırılmalıdır. Elemanlar temizlenmeli ve işin gerektirdiği aletler kullanılmalı doğrudan elle müdahale yapılmamalıdır. Duvarlara Sigara İçilmez Levhası asılmalıdır. Tesise her zaman endüstrilerden patlayıcı maddeler ve gazlar gelebilir.

38 ELEK VE IZGARALARDA EMNİYET Izgaraların temizlenmesi elle yapılacak ise tırmığı ızgaraya takılıp takılmadığı, kontrol edilmeli aksi halde insan dengesini kaybederek düşebilir. Kaygan zeminlerde tırmık kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Giriş ve çıkış kapakları kaldırılırken veya ağır sulu ızgara artıkları çekilirken insanda sırt ağrıları, kas krampı meydana gelebilir. Hiçbir zaman insan gücünün yetmeyeceği kapaklar ve ızgara artıkları kaldırılmaya çalışılmamalıdır.

39 ELEK VE MEKANİK IZGARALAR Mekanik temizlemeli ızgaralarda ekipmanların yağlanması ve ayarlanması çok önemli olup imalatçı kitabında belirtilmiştir. Bakım prosedürüne uygun bir şekilde ayarlanırsa arzu edilen verimde çalışılabilir. Aksi halde saatlerce ve günlerce süren işletme problemleri ile karşılaşılabilir. Bazı durumlarda elek artıklarının uzaklaştırılamadığı görülebilir. Bu halde elle uzaklaştırılabilir. Bu durumda sorunun sebebi araştırılır. Bu amaçla önce su akışı diğer kanala çevrilir. Elek tamiri yapılır. Bu sırada mutlaka elektrik kesilmelidir.

40 ELEK VE MEKANİK IZGARALAR Mekanik temizlemeli eleklerin gözle muayenesi çok önemlidir. Bu suretle döner tambur üzerindeki zincirler veya kablolar arıza çıkarmadan önce belirlenebilir. Özellikle bu zincir ve kablolar normalden fazla miktarda miktarda gevşemiş ise, zincir baklalarında gevşeme olmuş ise tesis her an arıza yapmaya hazır demektir. Tırmıklar iki baştan çekilirler. Bir baştaki zincir diğer baştaki zincirden daha hızlı dönerse veya zincirde uyumsuzluk var ise,veya zincir aralarına çamur veya istenmeyen madde girmiş ise bu halde elekte zaman zaman sıçrama-titreme olur. Bunun için ızgaranın iki tarafındaki zincirler ve yatakları periyodik olarak yıkanarak bu bölgeler temiz tutulmalıdır. Ayrıca bunu yaparak, ızgaranın kötü kokmasını önler ve sineklerin barınmasına mani olur.

41 ELEK VE MEKANİK IZGARALAR Eğer tırmık ve tarak mekanizması hareket etmiyorsa, iki muhtemel sebebi vardır. 1. Tarak mekanizması sıkışmıştır. 2. Ekipman kırılmıştır. Tarak hareket etmiyorsa, eleğin üzerindeki elektrik kesiciyi devreden çıkarınız. Elektriği kesemiyorsanız hattın başındaki şalterden elektriği kesiniz. Şartelin üzerine uyarı etiketi yapıştırınız. Daha sonra suyu diğer kanala yönlendiriniz. Tesisteki tıkanmaya ve sıkıştırmaya sebep olan maddeyi uzaklaştırınız. Motor çalıştığı halde tarak hareket etmiyorsa, ekipman kırık demektir. Bu durum zincir, kablo ve bakla pimlerinin kırıldığı zaman meydana gelir. Bu durumda elektrik şalteri kapatılır. Üzerine dokunulmaması için ikaz etiketi yapıştırılır. Atık su diğer kanala sevk edilir. Gerekli tamirat yapılır veya parça değiştirilir. Ünite tekrar işletmeye alınır.

42 IZGARA VE ELEKLERİN İŞLETME PROSEDÜRÜ Izgara ve eleklerin rutin bakımı arıtma tesisinin büyüklüğüne bağlıdır. Yani sayılarına, atıksuyun sürüklediği madde miktarına, atıksuyun miktarına, ünite boyunca meydana gelen yük kaybına bağlıdır. Eğer bir yük kaybı belirlenmemiş ise, yük kaybı 7,6 cm alınması ve bu değere göre tesisin çalıştırılması uygundur. Izgara ve eleklerin temizlenmesi ve servisteki ünitelerin sayısının değiştirilmesi bu dizayn yük kaybına bağlı olarak belirlenir. Ani yağışlarda veya kanalizasyon kanallarının temizlenmesi sırasında ızgara ve eleklere aşırı miktarda sürüntü maddesi gelir. Bu sırada kontrol cihazları yetersiz kalabilir. Operatör bu durumlarda aletlerin temizlenme sıklığını ve işletmede olan ızgaralı kanal sayısını attırması gerekir.

43 IZGARA VE ELEKLERİN İŞLETME PROSEDÜRÜ Biz ızgara veya bir eleği servise almak için, önce ünite yerine konur. Daha sonra sıra ile önce çıkış kapağı daha sonra giriş kapağı açılarak ünite servise alınır. Bir ızgara veya bir eleği servis dışına almak için önce giriş kapağı daha sonra çıkış kapağı yerine konur veya kapatılır. Mekanik ünite durdurulur. Izgara kanalı drene edilir ve ünite yıkanır. Tesiste seri halinde iki elek varsa, sıra ile elekler teker teker yukarı çıkarılır, temizlenir ve yerine konur. Bu sırada kanal değiştirmeye gerek yoktur.

44 ÖĞÜTÜCÜLER Öğütücü, üstü bıçaklı dönen bir merdaneden (küçüklerde 6 mm, büyüklerde 10 mm aralıklı) oluşmuştur. Kaba tanecikler merdane üstündeki bıçakla parçalanır, alt kısma geçer buradan sifonla çıkış borusuna iletilir. Kaba ızgaraların alternatifi atıksudaki büyük boyutlu katıların sudan ayrılmadan ufalanmasıdır. Öğütücülerin işlevi, kaba taneli katıları parçalayarak sonraki arıtma işlemlerinde ve proseslerinde problem oluşturmalarını önlemektir. Öğütücülerin kullanımı özellikle pompa istasyonlarında, pompaların korunması açısından gereklidir. Ayrıca bir kısım katı maddelerin ızgara ile toplanması arıtma tesisine giren katı madde yükünü de azaltır. Soğuk iklimlerde öğütücülerin kullanımı donma tehlikesini önler.

45 Öğütücü şematik görünümü

46 ÖĞÜTÜCÜLER Öğütücüler atıksu kanalı üzerine monte edilir. Bütün atıksuların alet içinden geçmesi sağlanır. Bu kanalın ön tarafına az derin bir çukur yapılır. Bu suretle kaya parçaları ve bazı metal parçaların alete ulaşması önlenir. Bu çukurlarda biriken maddeler periyodik olarak uzaklaştırılır. Bu sırada akım durdurulabilir. Bu işlemin periyodu operatör tarafından tecrübe ile belirlenir. Bununla beraber bu periyod bir kaç günü geçmemelidir. Eski tip öğütücülerde rulmanları suyun etkisinden korumak için civalı salmastralar kullanılmıştır. Civalı salmastralar senede bir defa veya özellikle aşırı su akımlarından sonra kontrol edilmelidir. Şayet civa dökülür ise ağır olduğu için tabanda birikir, kirli ise temizlenir ve tekrar öğütücüye doldurulur, eksik kalırsa ilave edilir.

47 ÖĞÜTÜCÜLER Civanın bir zehir olduğu unutulmamalıdır. Civanın temas yerleri bol su ile temizlenmelidir. Ele temas halinde eldeki altın yüzük derhal çıkartılmalıdır. Aksi halde civa yüzüğün üzerini kaplayacaktır. Şayet yüzüğünüz civa ile kaplanmış ise civanın tamamen buharlaşmasına kadar yüzüğünüzü ısıtın. Civa buharının tenefüs edilmesi öldürücü olabileceği gibi saç dökülmesine veya dişlerin dökülmesine yol açar. Bu durumlarda bol taze hava alınmalı, bölge aspiratör ile civa konsantrasyonu müsade edilen limitlerin altına ininceye kadar havalandırılmalıdır.

48 ÖĞÜTÜCÜLERDE EMNİYET Öğütücünün etrafındaki yürüme yolları ve su boşaltma yolları kaygan halinde olabilir. Özellikle öğütücüden geçmeyen yüzücü maddeleri uzaklaştırırken çok dikkatli olunmalıdır. Atık suyun by-pass yapmadan, elektrik bağlantısını tam kesmeden üniteyi veya kesici bıçakları durdurmaya asla teşebbüs edilmemelidir. Ayrıca elektrik şalterinin üzeine kim, neden, ne zaman elektrik kestiğini belirtir bir etiket yapıştırılmalıdır.

49 ÖĞÜTÜCÜ İŞLETME TALİMATLARI Şiddetli yağışlarda birleşik sistem kanal ağı ucundaki arıtma tesisi girişinde aşırı debi artımı veya katı madde artımı görülür. Sistem iyi kontrol edilmez ise öğütücülerin arkasında yük kaybı artar, dolayısı ile de kanallarda kabarma olur. Bu durumlar için tesis otomatik kontrol ekipmanları ile teçhiz edilmelidir. Öğütücüler mekanik temizlemeli ızgaraların çalıştırıldığı gibi çalıştırılmakta ve durdurulduğu gibi durdurulmaktadır. Yani bir üniteyi işletmeye almak için önce öğütücü çalıştırılır. Sonra çıkış kapağı açılır. Daha sonra giriş kapağı açılır. Bununla beraber bazı ünitelerde giriş kapağının önceden açılması istenebilir. Bir öğütücüyü durdurmak için yapılan işlemler, öğütücüyü çalıştırmak için yapılan işlemlerin tamamen tersi bir prosedür gerektirir. Sistemi durdurduktan sonra muhakkak öğütücü kanalındaki su boşaltılmalıdır. Aksi halde koku ve sinek problemleri ile karşılaşılır.

50 ETKİ IZGARALARDAKİ İŞLETME PROBLEMLERİ Sıradışı veya aşırı süprüntü Aşırı kum MUHTEMEL SEBEPLER Endüstriyel veya evsel atıkların artışı Yol yıkama, binalardan atıklar yada küller ÖNERİLEN ÇÖZÜM Izgaraları daha sık temizleme ve raporlama Daha temizleme raporlama sık ve

51 IZGARALARDAKİ İŞLETME PROBLEMLERİ Kaba ızgaraya kanalizasyon hattından gelen malzemelerin, gelmesi gerekenden daha farklı gelmesi. Özellikle sulama sezonundan sonra büyük odun parçaları ve dalların kanalizasyon hattına gönderilmesi sonucu kaba ızgarada sorun ortaya çıkabilir. Kaba ızgaradan geçebilen ve pompanın bastığı sert malzemeler, özellikle taş ve çakıl parçaları ince ızgaralarda sorun yaşanmasına sebep olabilir.

52 IZGARALARDAKİ İŞLETME PROBLEMLERİ ANKARA MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ Izgaraların temizliğini robotlar yapmakta olup bu robotlar kendi tabanını iyi temizleyememektedir. Bu temizlik periyodik olarak elle yapılmaktadır. KAYSERİ KENTSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ Giriş Kaba Izgara Revizyonu Tesis inşasında giriş pompalarını koruma amaçlı inşa edilen 10 cm aralıklı manuel kaba ızgara, özellikle yağışlı havalarda tıkanarak problemlere sebebiyet vermekteydi. Bu ızgaralar 9 cm aralıklı otomatik ızgaralar ile değiştirilmiştir. İnce Izgara Revizyonu İnşa edilen 10 mm aralıklı otomatik ince ızgara, diğer ünitelerde (çürütme, yoğunlaştırma vs.) problemlere sebebiyet vermekteydi. Bu ızgaralar 3 mm aralıklı otomatik basamaklı ızgaralar ile değiştirilmiştir.

53 IZGARALARDAKİ İŞLETME PROBLEMLERİNE ÖNERİLER Kaba ve ince ızgara mutlaka kullanılmalıdır. Izgaraların temizliği otomatik yapılmalıdır. Hatta iplik, üstübü vb. atıklar için ızgaranın önüne parçalayıcı monte edilebilir. İnce ızgaralardaki hız yavaş olduğu için önüne karıştırıcı monte edilebilir. Izgara ve eleklerin rutin bakımı arıtma tesisinin büyüklüğüne bağlıdır. Yani sayılarına, atıksuyun sürüklediği madde miktarına, atıksuyun miktarına, ünite boyunca meydana gelen yük kaybına bağlıdır. Ani yağışlarda aşırı miktarda süprüntü maddesi gelebilir. Operatör bu durumlarda aletlerin temizleme sıklığını ve işletmede olan ızgara kanal sayısını arttırması gerekir.

54 IZGARALARDAKİ İŞLETME PROBLEMLERİNE ÖNERİLER Giriş ünitelerinde öncelikle kaba ızgara ve terfi havuzunda sorun olup olmadığına bakılır. Kaba ızgaraların katı madde tutma verimi ve terfi haznesine geçen maddelerin terfi pompalarına zarar verecek büyüklükte olup olmaması kontrol edilir. Gerekirse manuel olarak terfi haznesinde maddeler toplanır. İnce ızgara ünitesinde ekipmanların çalışıp çalışmadığı, şişme problemi olup olmadığı kontrol edilir. Konveyörün çalışması kontrol edilir. Öğütücülerin etrafındaki yürüme yolları ve su boşaltma kanalları kaygan halde olabilir. Atıksuyu by pass yapmadan, elektrik bağlantısını tam kesmeden üniteyi veya kesici bıçakları durdurmaya asla teşebbüs edilmemelidir.

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN Prof.Dr. Özer ÇINAR İstanbul, Turkey 1 Izgaralar; Kaba ızgara İnce ızgara olmak üzere iki çeşittir. Kaba ızgaralar; Arıtma tesisinin en başında 40 mm den iri maddelerin

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

SPİRAL IZGARALAR. Sismat Uluslararası, iki tip spiral ızgara imal etmektedir: Sepet spiral ızgaralar. Döner tamburlu spiral ızgaralar

SPİRAL IZGARALAR. Sismat Uluslararası, iki tip spiral ızgara imal etmektedir: Sepet spiral ızgaralar. Döner tamburlu spiral ızgaralar SPİRAL IZGARALAR SPİRAL IZGARALAR SPİRAL IZGARALAR Spiral ızgara, genellikle dar kanallarda kullanılan ince ızgara modelidir. Bu ızgaralar bilhassa mayalı içki endüstrisi, tekstil endüstrisi, mezbahalar,

Detaylı

CIP Sisteminin Avantajları

CIP Sisteminin Avantajları Gıda işletmelerinde spesifik hijyen sorunlarının çözümünde CIP temizleme yöntemi büyük bir öneme sahiptir. Uzun zamandan beri başarı ile uygulanmaktadır. Gıda işletmelerinin otomatik olarak temizlenmesini

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 5 Zeytinyağı

Detaylı

Montaj ve Bakım Kılavuzu

Montaj ve Bakım Kılavuzu 6302 0489 06/97 TR Montaj ve Bakım Kılavuzu SU 160 300 serisi Boylerler Lütfen saklayınız İçindekiler 1 Genel..................................................... 3 2 Boyutlar ve Bağlantılar.......................................

Detaylı

ARİFE ÖZÜDOĞRU Şube Müdürü V.

ARİFE ÖZÜDOĞRU Şube Müdürü V. ARİFE ÖZÜDOĞRU Şube Müdürü V. 1 KHK lar ve Görevlerimiz 645 sayılı Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname nin 9 uncu maddesinin (ı) bendinde geçen İçme

Detaylı

MACH-GRID IZGARA/ELEK

MACH-GRID IZGARA/ELEK www.machinno.com.tr MACH-GRID IZGARA/ELEK İÇERİK MACH_GRID IZGARA/ELEK MACH_RANK Kaba Izgara MACH_SCREEN Bant Izgara MACH_SLAYED Çok Tırmıklı Izgara MACH_DRUM1 Döner Tamburlu Izgara MACH_DRUM2 Çubuk Izgara

Detaylı

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ Ön çöktürme havuzlarında normal şartlarda BOİ 5 in % 30 40 ı, askıda katıların ise % 50 70 i giderilmektedir. Ön çöktürme havuzunun dizaynındaki amaç, stabil (havuzda

Detaylı

MACHGRID IZGARA/ELEK

MACHGRID IZGARA/ELEK www.machinno.com.tr MACHGRID IZGARA/ELEK İÇERİK MACHGRID IZGARA/ELEK MACHRANK Kaba Izgara MACHSCREEN Bant Izgara MACHSLAYED Çok Tırmıklı Izgara MACHDRUM1 Döner Tamburlu Izgara MACHDRUM2 Çubuk Izgara MACHDRUM3

Detaylı

Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri

Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri Şartname: Oventrop Aquanova su filtreleri konut tesisatında içme suyu kalitesini güvence altına almaya hizmet eder. Bunlar, değiştirilebilir filtre elemanı olan

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ KONYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ Doç. Dr. Senar AYDIN Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü V-HAFTA 17.12.2015 1 SULARIN ARITILMASI

Detaylı

JFIZIKSEL ARITIM. Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA

JFIZIKSEL ARITIM. Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA JFIZIKSEL ARITIM Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA Atıksu antma tesislerinde üç grup temel işlem ve süreç vardır. Bunlar : _ Fiziksel işlemler Kimyasal süreçler

Detaylı

BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 2 MEKANİK ARITMA 2.1. IZGARALAR... 5 2.1.1. Izgara Proje Kriterleri... 5 2.1.2. Izgara Yük Kayıpları... 7 2.1.3. Problemler... 9 2.2. DEBİ ÖLÇÜMÜ VE AKIM

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 02.12.2013 Son çöktürme havuzları Biyolojik arıtmadan sonra arıtılmış atıksuyu biokütleden yerçekimi etkisi ile fiziksel olarak ayıran dairesel ya da

Detaylı

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA NASIL ÇALIŞIR? YAĞMUR SUYU NASIL TOPLANIR? Başta çatılar olmak üzere, açık alanlar otoparklar, yollar ve drenaj borularından toplanabilir. NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 160905 Kitap Baský Tarihi: 160905 Revizyon No: 3 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 07 08 09 11 12 13 13 14 15 16 17 18 Giriþ Genel Uyarýlar Garanti ve Servis Genel

Detaylı

SU ARITMA TESİSLERİ MEKANİK İMALATLARIMIZ

SU ARITMA TESİSLERİ MEKANİK İMALATLARIMIZ BİO-MAK MARKALI SU ARITMA TESİSLERİ MEKANİK İMALATLARIMIZ BİO -MAK YATAY VE DÜŞEY MİLLİ HAVALANDIRICI: BİO -MAK DÖNER KÖPRÜLÜ ÇAMUR SIYIRICI: BİO -MAK FLOKULATÖR: BİO -MAK ÇAMUR YOĞUNLAŞTIRICI: BİO -MAK

Detaylı

Ertem Petrol Ayırıcılar Dahili Depolama Tanklı Petrol Ayırıcılar

Ertem Petrol Ayırıcılar Dahili Depolama Tanklı Petrol Ayırıcılar MONTAJ, ÇALIŞTIRMA VE BAKIM TALİMATLARI Ertem Ayırıcılar Dahili Depolama Tanklı Ayırıcılar Don tehlikesi bulunmayan alanlara montaj için Ürün Kodları E8005 Serisi 1 ERTEM PETROL AYIRICILARI NASIL ÇALIŞIR?

Detaylı

BANT KONVEYÖRLER SİSMAT ULUSLARARASI BANT KONVEYÖRLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI UYGULAMALAR AKSESUARLAR BANT KONVEYÖRLER

BANT KONVEYÖRLER SİSMAT ULUSLARARASI BANT KONVEYÖRLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI UYGULAMALAR AKSESUARLAR BANT KONVEYÖRLER BANT KONVEYÖRLER Bant konveyörler, malzemelerin bir noktadan diğerine taşınmasında etkin maliyetli ve basit özellikli mükemmel bir yöntemdir. Düz hareketli bandın basit tasarımı sayesinde bu konveyörler,

Detaylı

Mevcut durum Kazan Köyü nde kurulmuş olan Biyodisk Teknolojisi Arıtma Tesisinde, 600 eşdeğer kişiden kaynaklanmakta olan atıksular arıtılmaktadır.

Mevcut durum Kazan Köyü nde kurulmuş olan Biyodisk Teknolojisi Arıtma Tesisinde, 600 eşdeğer kişiden kaynaklanmakta olan atıksular arıtılmaktadır. ÖRNEK PROJE ASKİ Ankara İli Kazan İlçesine bağlı Pazar Köyü 600 kişi kapasiteli Dönen Biyolojik Disk (DBD) prensibi ile çalışan Paket biyolojik atıksu arıtma tesisi 0.37 kw motor-redüktör ile aylık kişi

Detaylı

İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur

İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur Emotron M20 Shaft Power Monitör Yükünüzü Korur, Emotron M20 güç şaft monitör yükünüzü mükemmel koruyarak işletme sürekliliğini artırır,

Detaylı

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ.

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. OT SİLAJ MAKİNESİ KULLANMA KLAVUZU 3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İHSAN DEDE CAD. 13.SK. NO:11 SELÇUKLU/KONYA TEL: 444 49 42 FAKS: 0332.345 15 04 www.celikeltarim.com info@celikeltarim.com

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ FAALİYETİ İŞ AKIM ŞEMASI VE PROSES ÖZETİ 1 1. İŞLETME

Detaylı

S.D.E. VANTUZLAR. Ürün Kodu: AVD, Çift silindirli Vantuz. Ürün Kodu: AVSW, Kompakt tip Pis Su Vantuzu. Ürün Kodu: AVC, Kompakt tip Vantuz

S.D.E. VANTUZLAR. Ürün Kodu: AVD, Çift silindirli Vantuz. Ürün Kodu: AVSW, Kompakt tip Pis Su Vantuzu. Ürün Kodu: AVC, Kompakt tip Vantuz Ürün Kodu: AV VANTUZLAR Ürün Kodu: AVD, Çift silindirli Vantuz Ürün Kodu: AVSW, Kompakt tip Pis Su Vantuzu Ürün Kodu: AVC, Kompakt tip Vantuz Bir pompa veya bir kaynaktan, boş boru hattına su gönderildiğinde,

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Ezme veya ezilme Makaslama Kesme veya koparma Dolanma veya takılma Kapma veya yakalama Daha geniş

Detaylı

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ Yakup GÜLTEKİN Çevre Yönetim Müdürü 26.05.2016 Hidrolik Kapasite Debi Günlük Ort. m 3 /gün Saatlik Ort. m 3 /h Minimum Kuru Hava m 3 /h Maksimum Kuru

Detaylı

ROTAMAT Döner Tamburlu İnce Izgara Ro 2 / RPPS

ROTAMAT Döner Tamburlu İnce Izgara Ro 2 / RPPS WASTE WATER Solutions ROTAMAT Döner Tamburlu İnce Izgara Ro 2 / RPPS Evsel atıksu arıtma tesisleri, endüstriyel atıksu ve proses suyu ızgara işlemi için güvenilir ve kalitesi test edilmiş onaylanmış giriş

Detaylı

ÖRNEK PROJENİN HİDROLİK HESAPLARI: HİDROLİK BOYUTLANDIRMAYA ESAS KAPASİTE DEĞERLERİ. DİZAYN KAPASİTESİ m 3 /gün. Havalandırma 42 500 0,492 -

ÖRNEK PROJENİN HİDROLİK HESAPLARI: HİDROLİK BOYUTLANDIRMAYA ESAS KAPASİTE DEĞERLERİ. DİZAYN KAPASİTESİ m 3 /gün. Havalandırma 42 500 0,492 - Pnömatik Sistem Hava Kompresörü Tesisteki tüm pnömatik kapak ve vanaların operasyonunda kuru ve temiz havayı temin edecektir. Tank basıncına göre otomatik olarak devreye girip çıkacaktır. Gerekli emniyet

Detaylı

GEBZE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ DETAYLI İŞ PROGRAMI

GEBZE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ DETAYLI İŞ PROGRAMI 1 1 ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 346 days Thu.09 Thu 18.0.16 346 days Thu.09 Thu 18.0.16 Thu.09 Thu.09 Thu.09 Thu.09 Thu 4.09.09 Thu 4.09.09 Thu 4.09.09

Detaylı

Kireç Tabakası kalınlığı (mm) Enerji Tüketimindeki Artış (%)

Kireç Tabakası kalınlığı (mm) Enerji Tüketimindeki Artış (%) Değerli Tüketici Suyu su olmaktan çıkarmadan, faydalı minerallerden, tadından ve tuzundan yoksun bırakıp suyu fakirleştirmeden, tesisatı ve makinaları korumak mümkündür. Diğer ülkelerde, en az yarım asırdan

Detaylı

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ FİLTRASYON 1 GENEL BİLGİ Filtrasyon adından da anlaşılacağı üzere filtre etmek anlamına gelir. Başka bir deyişle filtrasyon, bir akışkanın katı parçacıklar içerisinden geçirilerek bünyesindeki kirliklerin

Detaylı

Kullanım Talimatı. Ozonizatör S 500 / S 1000

Kullanım Talimatı. Ozonizatör S 500 / S 1000 Kullanım Talimatı Ozonizatör S 500 / S 1000 Giriş Sander'in bu üstün kaliteli ürününü satın aldığınız için sizi kutlarız ve bu cihazdan memnun kalacağınızdan eminiz. Akvaryum teknolojisine ilişkin ürünlerin

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ SU ARITMA EKİPMANLARI SEMİNERİ MAKRO ÇEVRE KORUMA www.makrocevre.com.tr 1 SU NEDEN ARITILIR? Mevcut su kaynaklarının kirlenmesini engellemek Atık suyu tekrar

Detaylı

Lamella Tekniği Kullanım Nedenleri

Lamella Tekniği Kullanım Nedenleri Lamella Teknolojisi Lamella teknolojisi, su ve atık su arıtma sistemlerinde çöktürme ve yüzdürme işlemlerinde kullanılan, 100 yıl önce mühendislik ürünü olarak bilinmesine rağmen, uygulamada ürün geliştirilememesi

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TC ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEBİ ÖLÇÜM DENEYİ Hazırlayan DoçDr Bahattin TOPALOĞLU SAMSUN DEBİ ÖLÇÜM DENEYİ DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı dört farklı

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

HAZIR BETON ÜRETĠM TESĠSLERĠNĠN ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠNE ETKĠSĠ

HAZIR BETON ÜRETĠM TESĠSLERĠNĠN ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠNE ETKĠSĠ HAZIR BETON ÜRETĠM TESĠSLERĠNĠN ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠNE ETKĠSĠ Hazır beton üretim tesislerinde; Agrega malzemeleri, çimento, su ve istenilen betonun özelliğine göre bazı kimyasal katkı maddelerle belirli oranlarda

Detaylı

Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon

Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanalizasyon Şebekesi Kullanılmış sular, kanalizasyon şebekesi ile atıksu arıtma tesisine

Detaylı

LC3 ( Sıvı Seviye Kontrol Rölesi )

LC3 ( Sıvı Seviye Kontrol Rölesi ) L3 ( Sıvı Seviye Kontrol Rölesi ) L3 Rölesinin asit ir Şekilde Tanımlanması L3 sıvı seviyesini izleyen ve istenen seviyeyi kontrol altında tutmaya yarayan röledir. Hangi işlemler yapılır? Kontrol Tespit

Detaylı

www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Uygulama Bilgileri : Montaj Uzunluğunun Belirlenmesi

www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Uygulama Bilgileri : Montaj Uzunluğunun Belirlenmesi www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Fleksible hava kanallarının kullanıldığı sistemler düşük ve orta basınçta çalışan kanal sistemleridir. Bu sistemlerde kanalın çapının

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME 1. İŞİN KONUSU

TEKNİK ŞARTNAME 1. İŞİN KONUSU TEKNİK ŞARTNAME 1. İŞİN KONUSU Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (SKKY) kapsamında belirtilen şartları sağlayacak biçimde, Müessesemiz Ömerler Harici Karo Tesisleri Mevkiinde bulunan Paket Evsel Atıksu

Detaylı

Automatic Self-Cleaning Filters.

Automatic Self-Cleaning Filters. FİLTERLAND OTOMATİK GERİ YIKAMALI FİLTRE Suda bulunan tortu ve partiküller; bulanıklığa, makina ve tesisatlarda tıkanmalara, enerji sarfiyatına ve bakteri üremesi için uygun ortam oluşumuna neden olmaktadır.

Detaylı

PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ POLAT MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Astim Organize Sanayi Bölgesi (P.K. 105) AYDIN / TÜRKİYE TEL : +90 (256) 231 04 73 (pbx) FAX : +90 (256) 231 04 78 www.polatas.com.tr

Detaylı

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2007 yılı içerisinde Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı nca 6 adet atıksu arıtma tesisi işletilmiştir. ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İzmir Büyük Kanal Projesi nin son noktası

Detaylı

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Caria Serisi ürünleri tasarlarken aklımızda tek bir şey vardı: Minimum kullanıcı müdahelesi Artık yeni nesil Caria serisi kazanlar eskisinden daha fazla konfor

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. GİRİŞ 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI 1.1.1. Genel 1.1.2. Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarım Süreci 1.1.3. Tasarım İçin Girdi (Başlangıç)

Detaylı

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ Doç. Dr. Eyüp DEBİK 03.12.2013 GENEL BİLGİ Arıtmadan sorumlu mikroorganizmalar, sabit bir yatak üzerinde gelişirler. Aerobik biyofilm prosesleri : (1) batmamış biyofilm prosesler,

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı UZUN HAVALANDIRMALI AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ Bu sistem Atıksularda bulunan organik maddelerin mikroorganizmalar

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

SU VE ATIKSU. ipsum GERİ KAZANIMI

SU VE ATIKSU. ipsum GERİ KAZANIMI SU VE ATIKSU lorem ARITIMI & ipsum GERİ KAZANIMI ekosistem mühendislik Kalıcı çözümler Ekosistem Mühendislik, geniş bir yelpazede Endüstriyel ve Evsel atıksu, içmesuyu, proses suyu arıtma ve geri kazanımı

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- SU TANKI: St -37 A1 kalite 5 mm sac kullanılmaktadır. Tank içinde Enine 2, Boyuna 4 adet tank malzemesi ile ayni malzemeden dalgakıran Tank üzerinde

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

PEFLEX LEVHA. Uygulama

PEFLEX LEVHA. Uygulama PEFLEX LEVHA Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İzocam Peflex, iklimlendirme, soğutma, güneş enerjisi sistemlerinde ısı yalıtımı ve yoğuşma kontrolü sağlamak üzere üretilen kapalı gözenekli hücre yapısına sahip

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları SATINE NİKEL KAPLAMA AK 5000 ÜRÜN TANIMI Satine Nikel AK 5000 prosesi, ince taneli ve mat görünümlü dekoratif nikel kaplamalar için kullanılmaktadır. Genel olarak parlak

Detaylı

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Krikolar kurtarma olaylarında KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Sabitleme Dayanak ve destek yapma Yer açma Ayırma Kaldırma çalışmalarında kullanılan malzemelerdir. Krikolar çok çeşitli modellerin yanında

Detaylı

YAĞ AYIRICILAR. Ayırıcıların Genel Çalışma Prensipleri

YAĞ AYIRICILAR. Ayırıcıların Genel Çalışma Prensipleri YAĞ AYIRICILAR Bina veya yapının pis su tesisatındaki sıvı atıkların ihtiva ettiği; katı yağ, sıvı yağ, nişasta, petrol gibi yanıcı atıklar; kum, tortu ve diğer zararlı maddeler bina veya yapı tesisatına,

Detaylı

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir.

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. Su tankı Basınçlandırma elemanları Dağıtım sistemi Miktar göstergeleri Su boşaltım elemanları Lavabolar Su servis

Detaylı

STADLER. Mühendisliğin zirvesinde. Balistik ayırıcılar

STADLER. Mühendisliğin zirvesinde. Balistik ayırıcılar Mühendisliğin zirvesinde Balistik ayırıcılar Becerileri: Bir malzeme akışının etkili şekilde çeşitli bölümlere ayrılması Yuvarlanan ve ağır maddeler; örn. kaplar, plastik şişeler, taşlar, ahşap, teneke

Detaylı

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ KURUMSAL HAKKIMIZDA STS ARITMA SİSTEMLERİ Çevre sağlığının ve doğal zenginliklerin korunmasına verilen önemin giderek arttığı günümüz şartlarında, bilinçli ve yetkin kadrosu ile bu doğrultuda hizmet etmek

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM 4 Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır 1 Kademesiz devir mekanizmaları Devir sayılarının kademesiz olarak ayarlanmasıyla;..,..,..,,.

Detaylı

ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES. GürTech T x625 mm

ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES. GürTech T x625 mm ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KFES 600 600 450 1300 600 2400 600 X Göz deti MODEL KT YÜKSEKLİK KT RSI 3 KT 4 KT 5 KT 6 KT 7 KT 8 KT 2580 mm 3230 mm 3880 mm 4530

Detaylı

Wastemaster Yer altı Çöp ve Atık Toplama Sistemleri

Wastemaster Yer altı Çöp ve Atık Toplama Sistemleri Wastemaster Yer altı Çöp ve Atık Toplama Sistemleri Günümüz Çöp ve Atık Toplama noktaları Problem: Değişik boyutta ve tipte kirli ve arızalı konteyner lar, Kedi,Köpek, fare ve diğer hayvanların konteyner

Detaylı

TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN

TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN 1 6.2. Gerçek Çökeltme Tankları Gerçek çökeltme tankları dairesel, dikdörtgen veya kare yüzey alanına sahip olabilir. En tercih edilen dairesel olanlardır. Masrafları

Detaylı

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Reynolds Transport Teoremi (RTT) Temel korunma kanunları (kütle,enerji ve momentumun korunumu) doğrudan sistem yaklaşımı ile türetilmiştir. Ancak, birçok akışkanlar

Detaylı

RÖPORTAJ. İstanbulGeri Dönüşümcüler Derneği GENEL MÜDÜRÜ AMBALAJ ATIĞI AYIKLAMA TESİLERİNİ ANLATIYOR... Disan Genel Müdürü Hayrettin CAN

RÖPORTAJ. İstanbulGeri Dönüşümcüler Derneği GENEL MÜDÜRÜ AMBALAJ ATIĞI AYIKLAMA TESİLERİNİ ANLATIYOR... Disan Genel Müdürü Hayrettin CAN GENEL MÜDÜRÜ HAYRETTİN CAN İNŞA ETTİKLERİ AMBALAJ ATIĞI AYIKLAMA TESİLERİNİ ANLATIYOR... Disan Genel Müdürü Hayrettin CAN? ARALIK 2015 AMBALAJ ATIĞI YÖNETİMİ Ambalaj atığı dediğimizde anlaşılması gereken

Detaylı

KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU

KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU KOMMAN OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNALARI 2500/3500/4300 MODELLERİ KULLANIM KLAVUZU İÇİNDEKİLER 1- ÜRÜN TANITIMI VE TEKNİK ÖZELLİKLER 2- TAŞIMA VE YERLEŞİM 3- ELEKTRİK 4- MAKİNANIN DEVREYE ALINMASI 5- UYARILAR

Detaylı

APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu

APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 070706 Kitap Baský Tarihi: 070706 Revizyon No: 4 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 07 08 09 11 12 13 14 15 16 17 19 Giriþ Genel Uyarýlar Garanti ve Servis Genel Özellikler

Detaylı

EFP 30 Parçalayıcı Bıçaklı Foseptik Pompası Kullanım Kılavuzu

EFP 30 Parçalayıcı Bıçaklı Foseptik Pompası Kullanım Kılavuzu EFP 30 Parçalayıcı Bıçaklı Foseptik Pompası Kullanım Kılavuzu 1. Taşıma Pompa, taşıma sapını veya taşıma deliklerini kullanarak dikkatlice kaldırılmalı ve tutulmalıdır. 2. Kullanımlar Pompa aşağıda belirtilen

Detaylı

Konveyörlü Tip WTCS180 - elektrikli

Konveyörlü Tip WTCS180 - elektrikli Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 11.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 3. SIVA ÜSTÜ TESİSAT 3.1. DÜBELLER Dübel, plastikten yapılmış tutturma gerecine denir. Dübeller, beton ve duvar

Detaylı

Rieter yedek parça + servis

Rieter yedek parça + servis Rieter yedek parça + servis......................... Olağanüstü performans için........................... Rieter. Aile Bayramı.. Mayıs. 2014.. Levent. Turna./ Roger. Eberhart............... 1 Rieter yedek

Detaylı

WheelWashTech. WheelWashTech. WheelWashTech

WheelWashTech. WheelWashTech. WheelWashTech Merkez Ofis / Headquarters Koza Sokak 138 / 8 PK : 06670 Çankaya / Ankara / TÜRKİYE Tel : +90 312 446 10 37 +90 312 446 10 38 Fax : +90 312 446 10 35 Fabrika / Factory 1180 sokak (Eski 10. Sokak) No:59

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

MACH_FLAP

MACH_FLAP www.machinno.com.tr MACH_FLAP İÇİNDEKİLER MACH_BUTTERFLY Kelebek Klape MACH_DIVERTER Pantolon Klape MACH_SLIDING Sürgülü Klape MACH_BUTTERFLY Kelebek Klape Kelebek klapeler (vanalar) endüstriyel uygulamalarda

Detaylı

Gazlı Makarna Pişiriciler

Gazlı Makarna Pişiriciler 700XP serisi, en üst düzeyde performans, güvenilirlik, enerji tasarrufu, güvenlik standartları ve ergonomik operasyonu garantilemek üzere tasarlanmış 100'den fazla modelden oluşur. Bu kavramlar modülerlik,

Detaylı

BUHAR ÏÇÏN BASINÇ DÜŠÜRÜCÜ VANA TÏP 39-2

BUHAR ÏÇÏN BASINÇ DÜŠÜRÜCÜ VANA TÏP 39-2 BUHAR ÏÇÏN BASINÇ DÜŠÜRÜCÜ VANA TÏP 39-2 Šekil 1 Tip 39-2 1. Yapïsï ve çalïšma prensibi Basïnç düšürücü tek oturtmalï bir vana gövdesi, klape mili ve klape, dengeleme körüÿü ve diyaframlï bir tahrik ünitesinden

Detaylı

EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ. Mustafa ŞEKERCİ 145148003

EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ. Mustafa ŞEKERCİ 145148003 EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ Mustafa ŞEKERCİ 145148003 Amaç Kitleme Etiketleme Sistemi bakım onarım, temizlik veya tehlike arz edebilecek kadar yakınında çalışma durumlarında, makine insan etkileşimine

Detaylı

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri GBK 4 Genel Bağlayıcı Kurallar Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri Bu Genel Bağlayıcı Kurallarda (GBK) öngörülen çevresel koşullar, hastane ve kliniklerde insan ve hayvanların tedavileri

Detaylı

DAMIZLIK KAFESİ. GürTech D x1200 mm

DAMIZLIK KAFESİ. GürTech D x1200 mm MODEL KAT 3 KAT YÜKSEKLİK 2900 mm KAT ARASI 4 KAT 3720 mm 5 KAT 4540 mm KAFES Kafes sistemlerinin ana bileşenleri, sıcak daldırma galvanizli sac ve galvanizli tel malzemeden oluşmaktadır. Kafeslerimizin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

FRİTÖZ KULLANMA KILAVUZU FRİTÖZÜ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUNUZ

FRİTÖZ KULLANMA KILAVUZU FRİTÖZÜ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUNUZ FRİTÖZ KULLANMA KILAVUZU FRİTÖZÜ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUNUZ AEF 490 AEF 890 İÇİNDEKİLER I Fritözün Tanımı ve Kullanım Alanları 3 4 II Genel Uyarılar ve Güvenlik Önlemleri 5 III Teknik

Detaylı

BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU

BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. TANIM.. 1 2. TEKNİK ÖZELLİKLER.. 1 3. YERLEŞTİRME.. 2 4. GÜVENLİK KONUSU... 2 5. TEST ÖNCESİ HAZIRLIK... 4 6. TEST... 4 1.TANIM Cihaz,

Detaylı

FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI

FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI Isıtma ve soğutma sistemlerinden havanın tamamen atılması içindir. En küçük hava kabarcıklarını gidermekle kalmaz aynı zamanda suda erimiş durumdaki

Detaylı

S Kule Gövdesi Aksiyal Fanlý Su Soðutma Kuleleri oðutma ve klima sistemlerinde kullanýlan su soðutma kulelerinde suyun soðutulmasý hava ve suyun çapraz akýþlý bir sistemde temasý sonucu saðlanmaktadýr.

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır.

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır. EN 12845 standardı Avrupa topluluğu ülkelerinin tamamında hayat koruma önlemleri ve sistemleri için belirli kuralları ve binalar ile endüstride kullanılan yangını önlemeye yönelik sabit sprinkler sistemlerinin

Detaylı

SSANCAKLI. www.sancakliitfaiye.com.tr

SSANCAKLI. www.sancakliitfaiye.com.tr SSANCAKLI www.sancakliitfaiye.com.tr SANCAKLI www.sancakliitfaiye.com.tr Bizim İçin Önemli Olan; Bilimsel, güvenilir, hızlı ve esnek yapısıyla; yerli ve yabancı partnerleri tarafından öncelikle tercih

Detaylı

A2PY-6. Fonksiyon. Seçenekler. Ana fırın. Küçük fırın KUZİNE OPERA (PİROLİTİK)- ÇELİK ENERJİ SINIFI A (ANA FIRIN) ENERJİ SINIFI A (KÜÇÜK FIRIN)

A2PY-6. Fonksiyon. Seçenekler. Ana fırın. Küçük fırın KUZİNE OPERA (PİROLİTİK)- ÇELİK ENERJİ SINIFI A (ANA FIRIN) ENERJİ SINIFI A (KÜÇÜK FIRIN) A2PY-6 KUZİNE OPERA (PİROLİTİK)- ÇELİK ENERJİ SINIFI A (ANA FIRIN) ENERJİ SINIFI A (KÜÇÜK FIRIN) EAN13: 8017709108960 Cihaz Ölçüsü (y x e x d) mm: 895+55 x 1000 x 600 78 litre toplam hacim, PİROLİTİK TEMİZLEME

Detaylı

PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ POLAT MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Astim Organize Sanayi Bölgesi (P.K. 105) AYDIN / TÜRKİYE TEL : +90 (256) 231 04 73 (pbx) FAX : +90 (256) 231 04 78 www.polatas.com.tr

Detaylı