TUNCELĠ ĠLĠ KANOĞLU MAHALLESĠNDEKĠ YAPILARDA GÖRÜLEN SU NEM KAYNAKLI HASARLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TUNCELĠ ĠLĠ KANOĞLU MAHALLESĠNDEKĠ YAPILARDA GÖRÜLEN SU NEM KAYNAKLI HASARLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ"

Transkript

1 ISSN: Cilt 4, Sayı 2, 2016 Vol. 4, Issue 2, 2016 TUNCELĠ ĠLĠ KANOĞLU MAHALLESĠNDEKĠ YAPILARDA GÖRÜLEN SU NEM KAYNAKLI HASARLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Ali Ġlhan SÖYLEMEZ 1, Sibel HATTAP 2, Düzgün DOĞAN 3, Ahmet KONUġ 4, Yakup ÖLKER 5 Özet Tunceli Ġli Kanoğlu Mahallesindeki Mühendislik ve Mimarlık Uygulamalarındaki su-nem sorunlarından kaynaklanan pek çok yapısal hasara rastlanmıģtır. Yapılara su ve nemin etkisini çeģitli Ģekillerde görmek mümkündür. Yapılan çalıģma sonucunda boyalarda çiçeklenme, kabarma, ĢiĢme, cephede renk kirliliği, istinat duvarlarında yıkılma, betonarme yapılarda parça kopması, donatı korozyonu gibi yapı elemanlarında ciddi hasarlar sıklıkla görülmektedir. Anahtar kelimeler: su - nem, boya hasarları, betonarme yapılar, Tunceli 1 Lisans öğrencisi, Tunceli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, ĠnĢaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli, ilhansoylemez26@gmail.com 2 Yrd.Doç.Dr., Mimar sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, MYO Mimari Restorasyon Programı sibel.hattap@msgsu.edu.tr 3 Lisans öğrencisi, Tunceli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, ĠnĢaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli, doganduzgun89@hotmail.com 4 Lisans öğrencisi, Tunceli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, ĠnĢaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli, ahmet@konusan.com 5 Lisans öğrencisi, Tunceli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, ĠnĢaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli, y.olker@hotmail.com

2 Ali Ġlhan SÖYLEMEZ, Sibel HATTAP, Düzgün DOĞAN, Ahmet KONUġ, Yakup ÖLKER 26 WATER AND MOĠSTURE DAMAGES SEEN ĠN ENGĠNEERĠNG AND ARCHĠTECTURAL APPLĠCATĠONS AT KANOĞLU STREET-TUNCELĠ PROVĠNCE Abstract Many structural damages arising from water-moisture problems have been encountered in Engineering and Architectural Application in Tunceli province, Kanoglu Quarter. Water and moisture affects on structures can be seen in various ways. As a result of the study, serious damages in building elements such as blooming, rise, bloating in paints, color pollution on fronts, collapse of retaining walls, breaking parts in reinforced concrete structures, reinforcement corrosion, etc. are often seen in structures. Key words: water-moisture, paint damage, reinforced concrete structures, Tunceli 1. GiriĢ Tunceli ilinin merkez nüfusu kiģidir. Tunceli Merkezde yaklaģık 1650 bina bulunmaktadır. Tunceli ili merkez Kanoğlu Mahallesi nüfusu ortalama kiģidir. Kanoğlu Mahallesi nde yaklaģık kadar bina ve 200 civarında hane bulunmaktadır (URL 1, 2016). Yapı ömrü ve dayanıklılığı açısından en büyük tehdit su dur. Yapıya sızan su; yapıların taģıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taģıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düģmesine neden olur. Ayrıca yapı bileģeni içerisinde su, soğuk mevsimlerde donarak, sıcak mevsimlerde ise buharlaģarak beton bütünlüğünün bozulmasına ve çatlakların oluģmasına yol açar. Bunun dıģında zemin rutubeti veya zemin suyu içerisinde bulunan sülfatlar, temel betonuyla kimyasal reaksiyonlara girerek beton kompozisyonunun bozulmasına neden olur. Bu da yapı ömrünü ve dayanımını olumsuz yönde etkiler. Su ayrıca, binalarda insan sağlığı açısından zararlı küf, mantar vb. organik maddelerin oluģumuna da yol açmaktadır (URL 2, 2016).

3 27 Tunceli Ġli Kanoğlu Mahallesindeki Yapılarda Görülen Su Nem Kaynaklı Hasarların Değerlendirilmesi ġekil 1. Kanoğlu Mahallesinden genel bir görünüm 2. Metot ve Yöntem Tunceli Ġli Kanoğlu Mahallesinde Mühendislik ve Mimarlık uygulamaları su-nem sorunları açısından incelenmiģtir. Farklı örnekler fotoğraflanıp, su-nem hasarları ele alınmıģtır. Gerekli değerlendirmeler yapılıp, yapılarda su-nemin önemi vurgulanmıģtır. 3. Kanoğlu Mahallesindeki Mühendislik ve Mimarlık Uygulamalarında Su-Nem Hasarları ÇeĢitli mühendislik ve mimarlık uygulamaları su-nem hasarları açısından ele alınıp gerekli inceleme, değerlendirmeler yapılmıģtır. Su-nem hasarlarına dikkat çekilmeye çalıģılmıģtır. Yapıda su yalıtımı olmadığı için betonda zamanla çatlamalar meydana gelmiģtir. KiriĢte meydana gelen hasarlar betonun kabarıp mukavemetinin azalmasına neden olmuģtur. ġekil 2. Su yalıtımı eksikliğinden kaynaklı duvarda küflenme ve çökme meydana gelmiģtir.

4 Ali Ġlhan SÖYLEMEZ, Sibel HATTAP, Düzgün DOĞAN, Ahmet KONUġ, Yakup ÖLKER 28 ġekil 5. Su ve ısı yalıtımı eksikliğinden dolayı duvarda dökülme ve küflenme meydana gelmiģtir. ġekil 3. Tesisat yalıtımı eksikliğinden kaynaklı tesisatta hasar meydana gelmiģtir. Tesisat yalıtımı yapılmadığı görülmektedir. Çünkü boruda ısı kaybını önleyecek hiçbir malzeme kullanılmamıģtır. Yapıda dıģ kısımda mantolama olmadığı için kabarmanın, çatlamaların oluģtuğu ve iklim etkilerine karģı dayanıksız olduğu görülmektedir. Böyle bir yapı da enerji kaybının da yüksek olduğu söylenebilir. ġekil 4. Hatalı uygulama ve eksik malzemenin kullanılmasından dolayı yağmur ve kar suları istinat duvarının çökmesine neden olmuģtur. Bu tür istinat duvarlarının çökmemesi için yeteri kadar barbakan ve sağlam bir taģ duvar iģçiliği gereklidir. ġekil 6. Çatı yalıtımı eksikliğinden dolayı ısı kaybı oluģacak ve zamanla oluģan böcekler çatı iskeletine zarar verecektir. Çatı kısımlarında ısı kaybını minimuma indirmek için iç yalıtım uygulanması gerekir. Isı kaybının yanında, zamanla oluģan böcekler çatı iskeletine zarar vermektedir. Çatı yalıtım malzemesi olarak genellikle camyünü veya taģyünü kullanılmaktadır.

5 29 Tunceli Ġli Kanoğlu Mahallesindeki Yapılarda Görülen Su Nem Kaynaklı Hasarların Değerlendirilmesi ġekil 7. Seramik yer döģemesinde doğru derz dolgu uygulaması bakteri oluģturmaz ve dayanımı yüksektir. Fayans aralarına epoksi derz dolgu malzemesi uygulanmaktadır. Uygulanan bu epoksi kimyasallara ve asitlere karģı dayanıklıdır. Antibakteriyel özelliklere sahip olup, küf, mantar ve bakteri oluģturmaz. AĢınma dayanımı yüksektir. ġekil 9. Su yalıtımı eksikliğinden kaynaklı tavanda renk değiģimi ve küflenme meydana gelmiģtir. Yapıda çatı bulunmadığından dolayı yağmur, kar suları vb. dıģ etkilerin tavanda oluģturduğu bozunmalar görülmektedir. Tavana sızan su zamanla döģemede bulunan donatıyı korozyona uğratmıģ ve betonun mukavemetini düģürmüģtür. ġekil 8. Bina dıģ cephesinde iklim Ģartlarından dolayı betonda dökülme, kırılma ve küflenme meydana gelmiģtir. Bu sorunun giderilebilmesi için ustalık gerektiren bir iģçilik, kaliteli beton kullanımı ve bunların yanında yalıtım uygulaması yapılmalıdır. ġekil 10. Su yalıtımı eksikliğinden dolayı çatlamalar meydana gelmiģ ve kolon donatısı korozyona uğramıģtır. Yapıda çatı bulunmadığından dolayı kolonda çatlamalar meydana gelmiģtir. Kolona sızan su zamanla kolon donatısını korozyona uğratıp kolon mukavemetini düģürmüģtür.

6 Ali Ġlhan SÖYLEMEZ, Sibel HATTAP, Düzgün DOĞAN, Ahmet KONUġ, Yakup ÖLKER 30 ġekil 11. Temelde hatalı su yalıtımı uygulanması suyun yapıya sızmasına neden olmuģtur. Bohçalama metodu, bina temelinin bir membran tabakası ile çepeçevre sarılmasıdır. Bu yöntemde önce yalıtım tabakası hazırlanır ve bu bohça nın içine temel oturtulur. Temel etrafına bitümlü malzeme konulmasıyla suyun temele zarar vermesi önlenmiģ olur. Yapıda EPS lerin kilit Ģeklinde yerleģtirilmeyip, aralıklı atılması suyun yapıya sızmasına neden olmuģtur. ġekil 12. Oluk uygulamasında ki hatadan dolayı su sızıntıları meydana gelmiģtir. Oluk giderlerinin montajı doğru uygulanmamasından ötürü su sızıntısı olduğu ve zamanla sızan suyun yapı yüzeyindeki betonu aģındırdığı görülmektedir. Bu da yapıda zamanla ciddi hasarlara yol açabilmektedir.

7 31 Tunceli Ġli Kanoğlu Mahallesindeki Yapılarda Görülen Su Nem Kaynaklı Hasarların Değerlendirilmesi ġekil 14. Bodrum etrafına yalıtım. Bodrumun dolgu sırasında zarar görmemesi ve dıģ etkilerden korunması için poliüretan köpük kullanılmıģtır. Poliüretan köpük ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve akustik düzenleme malzemesi olarak kullanılmaktadır. ġekil 13. Kapiler emme ile bina dıģ cephesinde çatlamalar, dökülmeler ve çiçeklenmeler meydana gelmiģtir. Bu tür durumların önüne geçebilmek için zemin ve dıģ cephe yalıtım uygulamasının yapılması gerekir. Böylece binanın dıģ ortam Ģartlarına karģı dayanımını arttırabilir ve dıģ cephedeki görsel bozunmaları da ortadan kaldırabilir. ġekil 15. Bodrum katında su yalıtımı eksikliği suyun bodruma sızmasına ve bodrumu su basmasına neden olmaktadır. Bodrumun dıģ cephesine zift sürülmüģtür. Zifti korumak için koruyucu bir tabaka kullanılmıģtır. Bina çevresine dolgu vb. iģlerin yapılmasında ziftin zarar görmemesi sağlanmıģtır.

8 Ali Ġlhan SÖYLEMEZ, Sibel HATTAP, Düzgün DOĞAN, Ahmet KONUġ, Yakup ÖLKER 32 ġekil 16. Hatalı dübel uygulanmasından dolayı yapıda uygulanan yalıtımın hatalı olmasına sebep olmuģtur. Isı yalıtım levhalarının binaların dıģ cephelerine tutunmasında dübeller büyük rol oynar. Dübeller, özellikle rüzgarın bina yüzeyinde oluģturduğu vakum etkisine karģı koymaktadırlar. Dübel EPS ve XPS köpüğünü duvara mantolamada kullanılmaktadır. ġekilde dübel, uygulandığı EPS yüzeyini bozmuģ ve yapıya uygulanan yalıtımın hatalı olmasına sebep olmuģtur. ġekil 18. Temelde doğru yalıtım uygulanması beton ve demir donatısının zarar görmesini engeller. Temele suyun girmemesi için membran malzemesi yapıģtırıldığı görülmektedir. Bu da beton ve demir donatısının zarar görmesini engeller. Yapının ömrünü uzatmıģ olur. ġekil 17. Tesisat yalıtımında doğru uygulama elektrik kablolarının ve boruların korunmasını sağlamaktadır. Tesisatı oluģturan boruların, tankların, depoların, klima kanallarının, vana ve armatürlerin, içerisinden geçen akıģkanın sıcak ya da soğuk oluģuna göre uygun yalıtım malzemeleri ile yalıtılması gerekmektedir. Havalandırma pervanelerinin elektrik kabloları nın korunması için koruma tabakası ile sarılmıģtır. ġekil 19. Ġç duvar yalıtımı olmayan duvarlarda ısı kaybına oluģmaktadır. EPS malzemesi sandwiç duvar ısı yalıtımı yapılmıģtır. Duvarın iki duvar olarak birbirinden bağımsız çalıģmasına neden olur. Depremlerden sonra bu tip duvar uygulamalarında ciddi hasarlar gözlendiği için, bu uygulamadan vazgeçilmiģtir. Tunceli de genel olarak tercih edilmemektedir.

9 33 Tunceli Ġli Kanoğlu Mahallesindeki Yapılarda Görülen Su Nem Kaynaklı Hasarların Değerlendirilmesi ġekil 22. Su yalıtımı eksikliğinden dolayı duvarda kabarmalar ve rutubet oluģmuģtur. ġekil 20. Çatılarda doğru uygulanmamıģ su yalıtımı su sızmasına sebep olmaktadır. Baca dibi bandı, bacanın taban dönüģlerinde su izolasyonu sağlaması için kullanılır. Baca kenarından akan suyu kiremit üzerine aktararak çatı altına geçmeden tahliyesini sağlar. Arka tarafının tamamen su yalıtımında etkili bitüm yapıģkan bandı ile kaplanmıģ olması sayesinde uygulama yerlerine kolayca yapıģtırılabilmektedir. Bina iç duvarlarda yalıtımın yetersizliğinden dolayı duvarda kabarmalar ve rutubet oluģmaktadır. Bu da insan sağlığına zarar verir. Genel olarak kuzey cephelerde bu duruma sık rastlanmaktadır. ġekil 23. Çatıya Shinle uygulanması ġekil 21. Yapıda ses yalıtımı yapılmaması sesin yapının diğer alanlarına geçmesine ve rahatsızlık vermesine sebep olmaktadır. DiĢli döģemelerde düzgün bir tavan elde etmek amacıyla diģlerin arasına dolgu malzemesi yerleģtirilir. Bu döģemelere asmolen döģeme denir. Asmolen döģeme ses yalıtımı sağlamaktadır. Asfalt kiremit, ülkemizde geleneksel çatı kaplama malzemesi olarak sert ve kırılgan kaplamalar nedeni ile karģılaģtığınız sorunların hiçbirini yaģatmaz. Hafifliği ile binamızın taģıdığı yük azalır, deprem güvenliğini arttırır. Ayrıca kırılmama özelliği ile bina ömrü boyunca çatıyı ve yapıyı korumaktadır.

10 Ali Ġlhan SÖYLEMEZ, Sibel HATTAP, Düzgün DOĞAN, Ahmet KONUġ, Yakup ÖLKER 34 ġekil 24. Çatıdaki su-nem yalıtımsızlığından kaynaklanan saçaklarda görülen boya ve sıvadaki bozunmalar. Çatı binayı üstten kar, yağmur, rüzgar, hava gibi olumsuzluklara karģı koruyup, üzerine gelen suları akıtabilmesi için çatı yüzeyi meyilli yapılıp su oluklara aktarılır. ġekildeki yapıda çatıda oluk olmadığından dolayı saçaklarda boya hasarları meydana gelmiģtir. ġekil 26. Doğru su yalıtım uygulaması su hasarlarını engellemektedir. Epoksi esaslı astar sürüldükten sonra püskürtme su yalıtım malzemesi uygulanır. Bu sayede doğru bir yalıtım uygulanması sağlanır. ġekil 27. YanlıĢ kanal uzantısından dolayı su akıģ güzergahı belirlemiģtir ve bu durum istinat duvarına zamanla zarar vermektedir. ġekil 25. Ġstinat duvarında su tahliye boruları (barbakan) duvar arkasındaki sızıntıyı elimine etmektedir. Drenaj sistemi: kayma yüzeyinde aģırı hidrostatik etkiyi ve duvar arkasındaki sızıntı suyunu ve yağıģtan ötürü oluģacak sızıntıyı elimine etmesi gerekmektedir. Barbakanlar suyun tahliyesini sağlamak için istinat duvarına yerleģtirilir. Mahalle içinden uzanan kanalın bitiģ noktası bu istinat duvarı merdivenlerinin son basamağına denk gelmektedir. Dolayısıyla su kendine istinat duvarı arasından yol bulmuģ ve yol ve kaldırım üzerine su akmıģtır. Bu istinat duvarının ömrünün uzun olmayacağı görülmektedir.

11 35 Tunceli Ġli Kanoğlu Mahallesindeki Yapılarda Görülen Su Nem Kaynaklı Hasarların Değerlendirilmesi 4. Sonuçlar Temellerde su yalıtımının önemini ortaya çıkaran en büyük etken, yalıtım uygulanmamıģ elemanlarda ve yetersiz, kalitesiz bir malzeme ve uygulamayla yapılmıģ yalıtımlar nedeniyle donatılarda oluģan korozyon sorunudur. Yapı elemanının taģıyıcılığından bir kısmını yitirmesine neden olan bu etken kaçınılmaz bir çözüm olan yalıtım uygulamasını gerektirir. Üst yapı olarak estetik kaygılarla beğeni kazanabilecek pek çok yapının alt yapısı incelendiğinde, görünmez kabul edilen bir olumsuz zihniyetle uygulanmamıģ bir su yalıtımının yapı bittikten sonra geri dönüģümü olmayan ve affedilmez bir hata olduğunu bilmek gereklidir. KiĢinin önemini bilmeyerek affedebileceği bir sorunu, eksikliği ve uygulama hatasını doğa affetmeyecektir. Bu çalıģmada özellikle iç ve dıģ mimaride su-nem sorunları ele alınıp değerlendirilmiģtir. Özellikle iç mekanlarda kapiler emmeden kaynaklanan, tesisat arızalanmalarından kaynaklanan, seramik dolgularının uygunsuzluğundan kaynaklanan, ıslak zeminlerdeki nemlenmelerden kaynaklanan su-nem hasarlarına yaygınca rastlanılmıģtır. DıĢ mimaride ise uygunsuz baca tasarımından kaynaklanan, uygunsuz çatı saçaklarından kaynaklanan, barbakansız istinat duvarlarından kaynaklanan, su yalıtımsız temel duvarlarından kaynaklanan, damlalıksız balkon ve pencere tasarımından kaynaklanan su-nem hasarları yaygınca görülmüģtür. Kaynakça Avlar, E. (2000). Yapılarda Su ve Nem Korunumu, YTÜ, Ġstanbul. Akman, A. (2001). Yapı Bütünündeki Nem Olgusunun Ġnsan Sağlığı Ġle Olan ĠliĢkisi, Yapı, 115: Baytop, F. (2014). ĠnĢaat Uygulamalarında YanlıĢlar Doğrular, Yem Yayın, Ġstanbul Dağ, F.E., (2001). Suyun Yapıdaki Etkileri ve Yapıların Suya KarĢı Yalıtımı. Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul. Dal, M., Ayhan, E. (2015). ĠnĢaat & Mimarlık Bilgisi, Mimarlık Vakfı Ġktisadi ĠĢletmesi, Haziran 2015, Ġstanbul Dal, M. (2010). Trakya Bölgesi Tarihi Yapılarında Kullanılan Karbonatlı TaĢların Bozunma Nedenleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Dergisi, 34(2):47-59.

12 Ali Ġlhan SÖYLEMEZ, Sibel HATTAP, Düzgün DOĞAN, Ahmet KONUġ, Yakup ÖLKER 36 Dal, M., Artık, K., (2008). Geleneksel Mimaride TaĢ Alterasyonu. MERSEM 2008 Türkiye VI. Mermer Ve DoğaltaĢ Sempozyumu, Haziran 2008, Afyon. Dal, M., Kılınç, C., Eren, E., IĢık, A., (2013). Beton Teknolojisi Ve Beton Teknolojisi Laboratuvarı. Mimarlık Vakfı Ġktisadi ĠĢletmesi, Ġstanbul. Dal, M., Öcal, A. D. (2013). Investigations on Stone Weathering of Ottoman Architecture: A Kirklareli Hizirbey Kulliye Case Study, Indian Journal of Research, 2(11):1-7. Dal, M., Yılmaz, D., (2015). The Negative Impact Of Water-Moisture To Building Elements And Building Comfort, Int. J. Pure Appl. Sci. 1: Erten, E. (1996). Binalarda Nem Yalıtımı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Ders Notları, No:46, Trabzon. Ekinci, C.E., (2003). Yalıtım Teknikleri: Isı, Ses, Su, Tesisat, Yangın. Atlas Yayıncılık, Ġstanbul Erdoğdu, K. (1998). Su Yapılarındaki Betonlarda Bağlayıcı Malzeme Seçimi, Çimento ve Beton Dünyası, 2(12):17-23 ErtaĢ, K. (2001). Binalarda Buhar Difüzyonu Olayının Ġrdelenmesi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi, EskiĢehir. Gökaltun, E. (2001). Yapıların Zemine Oturan DöĢemelerinde Ortaya Çıkan Nem Sorunları Ve Yalıtım Çözümleri, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi, EskiĢehir. Gönül, Ġ. (2000). Yapılarda Zeminden Kaynaklanan Nemlenmeyi Önleme Yöntemlerinin Belirlenmesi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul. Öcal, A.D., Dal, M. (2012). Doğal TaĢlardaki Bozunmalar, Mimarlık Vakfı Ġktisadi ĠĢletmesi, Ġstanbul. Utkutuğ. Z. (2006). Konutta Kalite Kavramı ve Yapı Hasarları, Gazi Üniversitesi, Müh-Mim. Fak. Dergisi, 21(2), Yıldız, Ö., Dal, M., (2016). ĠnĢaat Mühendisliği Uygulamalarında Su-Nem Kaynaklı Hasarların Değerlendirilmesi, Tunceli Üniversitesi, Bilim ve Gençlik Dergisi, 4(1). URL 1 (2016). EriĢim Tarihi:

13 37 Tunceli Ġli Kanoğlu Mahallesindeki Yapılarda Görülen Su Nem Kaynaklı Hasarların Değerlendirilmesi URL 2 (2016). EriĢim Tarihi: URL 3 (2016). EriĢim Tarihi:

Su-Nemin Yapı Elemanlarına ve Yapı Konforuna Olumsuz Etkileri

Su-Nemin Yapı Elemanlarına ve Yapı Konforuna Olumsuz Etkileri Su-Nemin Yapı Elemanlarına ve Yapı Konforuna Olumsuz Etkileri Murat Dal *, Deniz Yılmaz Tunceli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği, TR62000, Tunceli *Yazışmalardan sorumlu yazar:

Detaylı

Tunceli İli Ali Baba Mahallesindeki Yapı Uygulamalarında Görülen Su Nem Hasarları

Tunceli İli Ali Baba Mahallesindeki Yapı Uygulamalarında Görülen Su Nem Hasarları ISSN: 2148-0273 Cilt 4, Sayı 2, 2016 Vol. 4, Issue 2, 2016 Tunceli İli Ali Baba Mahallesindeki Yapı Uygulamalarında Görülen Su Nem Hasarları Ferhat ESER 1, Seyhan YARDIMLI 2, Şaban ÖNCİL 3 Özet Tunceli

Detaylı

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIK VE ÖĞRETİM ELEMANLARI BİNASI VE G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DERSLİK VE LABORATUVAR

Detaylı

TEMELDE SU YALITIMI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELDE SU YALITIMI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELDE SU YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELDE SU YALITIMI Yapıların zeminle temas eden bölümlerinin

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ

KATI YALITIM MALZEMELERİ KATI YALITIM MALZEMELERİ ELASTOMERİK KAUÇUK KÖPÜĞÜ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ELASTOMERİK KAUÇUK KÖPÜĞÜ Kauçuk

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK

RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALIADA 46 ADA 10 PARSEL SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ TESCİLLİ YAPI RESTORASYON RAPORU SEDES MİMARLIK KINALI ADA AHŞAP ESKİ ESER RESTORASYON RAPORU İLİ : İstanbul İLÇESİ : Adalar MAHALLESİ : Kınalı Ada CADDESİ

Detaylı

Öğr. Gör. Cahit GÜRER ÖZET

Öğr. Gör. Cahit GÜRER ÖZET YAPI TEKNOLOJİLERİ-II Konu-6: YAPILARDA YALITIM-1 (Su ve Rutubet Yalıtımı) Öğr. Gör. Cahit GÜRER Afyonkarahisar 24 Nisan 2009 ÖZET Yalıtım (izolasyon), kullanıldığı duruma göre dış etkilerden ayırmak veya

Detaylı

7. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu 3-4 Nisan 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş - İstanbul

7. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu 3-4 Nisan 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş - İstanbul CEPHE KAPLAMA TUĞLASININ KULLANIM PERFORMANSI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Doç. Dr. Emrah GÖKALTUN 1 Konu Başlık No: 2 Çatı ve Cephe Sistemlerinin Performansları ÖZET İnsan, doğaya müdahale edip, çevresini

Detaylı

2 3 BELGELERİMİZ ART ART SARFİYAT m 2 /lt 15-20 AMBALAJ 2,5-7,5-15 lt SARFİYAT m 2 /lt 15-20 AMBALAJ 2,5-7,5-15 lt SARFİYAT m 2 /lt 15-20 AMBALAJ 2,5-7,5-15 lt 8 ART SARFİYAT m 2 /kg 7-11 AMBALAJ 10-20

Detaylı

İTİCİLİK ÖZELLİĞİNE SAHİP MALZEME

İTİCİLİK ÖZELLİĞİNE SAHİP MALZEME THERMOMEX ISI,SES YALITIMI ile SU İTİCİLİK ÖZELLİĞİNE SAHİP MALZEME TEMEL ÖZELLİKLER TANIM Yapısında bulunan özel hafif agregalar ve polimerler sayesinde her koşulda kolayca hazırlanıp rahatlıkla uygulanabilen

Detaylı

Çatı Kaplamaları. 6. Güncellenmİş Baskı

Çatı Kaplamaları. 6. Güncellenmİş Baskı ALTYAPI TASARIM ÖNERİLERİ Çatı Kaplamaları 6. Güncellenmİş Baskı Havalandırmalı veya havalandırmasız çatıların inşası doğruluk kriterlerine bağlı değildir. Her iki tasarımın da planlama ve uygulama şartlarına

Detaylı

ÇATI KAPLAMASI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ÇATI KAPLAMASI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI KAPLAMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI KAPLAMASI Çatı kaplaması için kullanılan malzemeler şunlardır.

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* INS-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* INS-5502 UZMANLIK

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI INS-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI INS-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EKSTRÜDE POLİSTREN KÖPÜK (XPS)

Detaylı

SIVI YALITIM MALZEMELERİ

SIVI YALITIM MALZEMELERİ SIVI YALITIM MALZEMELERİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi SIVI YALITIM MALZEMELERİ 1. Bitüm 2. Asfalt 3. Sika 4.

Detaylı

TERRA COTTA KİL ESASLI PANELLER

TERRA COTTA KİL ESASLI PANELLER TERRA COTTA KİL ESASLI PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. İtalyanca da pişmiş toprak anlamına gelen Terra Cotta, M.Ö 5000 yıllarından günümüze dünyanın farklı yerlerindeki uygarlıklar tarafından çoğunlukla

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

THERMOMASS YAPI SİSTEMİ

THERMOMASS YAPI SİSTEMİ THERMOMASS YAPI SİSTEMİ TÜRKİYE PREFABRİKASYON BİRLİĞİ 14. PREFABRİKASYON SEMPOZYUMU 17.05.2016 SEDAT ARIMAN THERMOMASS NEDİR? THERMOMASS YAPI SİSTEMİ, ısı yalıtımlı, betonarme sandöviç, taşıyıcı veya

Detaylı

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. FOAMGLAS - CAM KÖPÜĞÜ nedir? FOAMGLAS - CAM KÖPÜĞÜ uzun ömürlü ve ölçüsel dengeye sahip kapalı gözenekli cam köpüğü ısı yalıtım malzemesidir. Saf camın erimesi ve pudra halindeki camla karbonun köpükleşmesi

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ

KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAŞ YÜNÜ Taş yünü, volkanik bir kaya olan bazalt

Detaylı

%98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır

%98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır isonaturelle nedir? isonaturelle, çok amaçlı bir yalıtım malzemesidir. %98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır Soğuğa karşı Sıcağa

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI

ÇATILARDA ISI YALITIMI ÇATILARDA ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILARDA ISI YALITIMI Çatılarda ısı yalıtımı için; cam

Detaylı

Sayın Leyla Hanım, Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA İŞLER

Sayın Leyla Hanım, Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA İŞLER Sayın Leyla Hanım, İnşaatı devam etmekte olan Trabzon Marin City Projesi nde 2. parsel de bulunan B blok etabıyla ilgili güncel ilerleme raporunu bilgilerinize rica ederiz. Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA

Detaylı

KALE YAPI YALITIM SU YANLITIMININ ÖNEMİ

KALE YAPI YALITIM SU YANLITIMININ ÖNEMİ SU YANLITIMININ ÖNEMİ Yağmur, kar, yeraltı suyu ve yapılarda kullanılan suyun sızması gibi yollarla binalara nüfuz eden su ve nem; başta taşıyıcı sistem olmak üzere tüm yapı elemanlarına zarar verirken,

Detaylı

2-B)DUVAR DIŞTAN ISI YALITIMI (MANTOLAMA) (POZ NO:19.055/C1-C2)

2-B)DUVAR DIŞTAN ISI YALITIMI (MANTOLAMA) (POZ NO:19.055/C1-C2) 2-B)DUVAR DIŞTAN ISI YALITIMI (MANTOLAMA) (POZ NO:19.055/C1-C2) Sağlıklı ve rahat yaşam sadece uygun ısı ve nem şartlarına sahip olan mekanlarda mümkündür. Yapılarda görülen rutubetli alanlar, küf oluşması

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

Bursa nın konut ihtiyaçlarını doğru belirleyip,

Bursa nın konut ihtiyaçlarını doğru belirleyip, www.astasaries.com Bursa nın konut ihtiyaçlarını doğru belirleyip, beklenen konfor, güven ve rahatlığı sağlamayı ilke edinen ASTAŞARİES Yapı ortakları gerek yurtiçi gerek yurtdışı birçok önemli projede

Detaylı

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN ĠDE-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-KESME ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN ĠDE-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-KESME ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN ĠDE-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-KESME ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

Detaylı

Köpük Beton - I. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Köpük Beton - I. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Köpük Beton - I Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Köpük Beton Köpük betonu basitçe tanımlayacak olursak; içinde %75 e varan oranda hava kabarcıkları olan harçtan yapılmış hafif betonlardır

Detaylı

İÇERİK Uygulama Detayları

İÇERİK Uygulama Detayları İÇERİK 1 Çağdaş yapı konsepti ve Yalıtım 2 Malzeme ve detay seçimi ile ilgili temel bilgiler 3 Isı Yalıtım Malzemeleri 4 Uygulama Detayları 5 Yürürlükteki Mevzuatlar 1 Temel Uygulama Kuralları Isı Köprüsü

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

nızam kenarlarına kullanılan malzemedir.

nızam kenarlarına kullanılan malzemedir. Yeni Çatı Yapımı Çatı Aktarma ve Onarım Aydınlık Pencere Sistemleri ONDULİNE Yağmur Dereleri Su İzolasyonu Çatı ve Teras İzolasyonu Kiremit Çatı Yapımı Su İzolasyonu Isı İzolasyonu Çelik Konstrüksiyon

Detaylı

MİMARLIK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI. Anabilim Dalı Zorunlu Dersleri

MİMARLIK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI. Anabilim Dalı Zorunlu Dersleri MİMARLIK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Yüksek Lisans Hazırlık Semineri - 0 Yüksek Lisans Tez Semineri - 0 Y.L. Uzmanlık Alan Dersi 0 KOD NO MIM 5001 MIM 500 MIM 5005 DERSİN ADI Mimari Teknolojiye

Detaylı

BAYINDIRLIK VE ĠSKAN BAKANLIĞI YAPI ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. YAPI MALZEMELERĠ DAĠRE BAġKANLIĞI NİSAN 2011

BAYINDIRLIK VE ĠSKAN BAKANLIĞI YAPI ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. YAPI MALZEMELERĠ DAĠRE BAġKANLIĞI NİSAN 2011 YAPI MALZEMELERĠ DAĠRE BAġKANLIĞI NİSAN 2011 DOĞAL TAġ ÜRÜNLERĠ STANDARTLARI VE PĠYASA GÖZETĠMĠ VE DENETĠMĠ (89/106/EEC) DOĞAL TAġ STANDATLARI TS EN 12058 Doğal TaĢ Ürünleri Yer ve Merdivenler Ġçin Kaplama

Detaylı

«Polimatiz» Kapalı anonim şirketi Dokumasız malzemeler ve inşaat membranların üretimi.

«Polimatiz» Kapalı anonim şirketi Dokumasız malzemeler ve inşaat membranların üretimi. «Polimatiz» Kapalı anonim şirketi Dokumasız malzemeler ve inşaat membranların üretimi. Genel müdür Belova N.E. Tataristan Cumhuriyeti, Alabuga bölgesi, «Alabuga» Özel Ekonomi Bölgesi 8(85557) 5-91-10,

Detaylı

YENİ YÖNETMELİĞE UYGUN YALITIM VE DUVAR DOLGU MALZEME SEÇİMİNDE OPTİMİZASYON

YENİ YÖNETMELİĞE UYGUN YALITIM VE DUVAR DOLGU MALZEME SEÇİMİNDE OPTİMİZASYON TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 23-24-25 Mart 2001 Eskişehir-Türkiye YENİ YÖNETMELİĞE UYGUN YALITIM VE DUVAR DOLGU MALZEME SEÇİMİNDE OPTİMİZASYON ÖZET M. Gökhan KORKMAZ MARDAV Yalıtım

Detaylı

KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA

KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA Yalıtımlı kompozit levhalar ile Mevcut duvar yüzeyine, Yalıtımlı Kompozit Levhaların ADERTEK yapıştırma alçısı kullanılarak yapıştırılmasıyla oluşturulan Giydirme Duvar GDY-KL

Detaylı

UYGULAMA VE SATIŞ BAYİİ

UYGULAMA VE SATIŞ BAYİİ UYGULAMA VE SATIŞ BAYİİ DEĞERLİ APARTMAN SAKİNLERİ ISI YALITIMI DOĞRU YAPILIRSA YATIRIMDIR HEMDE KAZANDIRAN BİR YATIRIMDIR....VE BİZ DEST YAPI OLARAK ATACAĞANIZ BU DOĞRU ADIMDA 14 YILLIK YAPI UYGULAMALARI

Detaylı

Baumit GranoporTop. (GranoporPutz) Kaplama

Baumit GranoporTop. (GranoporPutz) Kaplama Baumit GranoporTop (GranoporPutz) Kaplama Ürün Kullanıma hazır, macun kıvamında, yapay reçine bazlı ince kat kaplama (son kat kaplama). Dış ve iç cepheler için, tane veya çizgi sıva dokularına sahip bir

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Deney Laboratuvarı Adresi : TOSB TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi 1. Cadde 15. Yol No:1 Çayırova KOCAELİ / TÜRKİYE Tel : 0262 658 16 62 Faks

Detaylı

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü 2013 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü YAKLAŞIK 400 YATAKLI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASI İLE MEVCUT HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASININ POLİKLİNİK BİNASI OLARAK

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EXPANDE POLİSTREN KÖPÜK (EPS)

Detaylı

GRANİT - SERAMİK YAPIŞTIRICILAR & DERZ DOLGULARI

GRANİT - SERAMİK YAPIŞTIRICILAR & DERZ DOLGULARI GRANİT - SERAMİK YAPIŞTIRICILAR & DERZ DOLGULARI STANDART Tanım : Fayans, seramik yapıştırıcı, Çimento esaslı, gri Toz Kullanım : Seramik, fayans için yatay ve düşeyde ıslak ortamlarda kullanıma uygun

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta : kayserilab@tse.org.tr

Detaylı

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 5-Özel Konular

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 5-Özel Konular RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 5-Özel Konular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Konular Bina Risk Tespiti Raporu Hızlı Değerlendirme

Detaylı

Tüm Blok iç merdivenleri trabzanlarında 125 adet civarında eksik ahşap topuzlar tespit edilmiştir.

Tüm Blok iç merdivenleri trabzanlarında 125 adet civarında eksik ahşap topuzlar tespit edilmiştir. Geçici süreli bahçıvan 02 Mart-30 Haziran 2010 tarihleri arasında sitemizde hizmet vermiş olup, düzenleme çalışması öncesi durum aşağıda olduğu gibidir. (B13 blok girişi) Tüm blok önleri benzer şekilde

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KREDİSİ* INS-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KREDİSİ* INS-5502 UZMANLIK

Detaylı

EPOKSİ VE POLİÜRETAN SİSTEMLER METYX TELATEKS MANİSA O.S.B. FABRİKASI ELEKTRİK TRAFO BİNASININ DURATEK ÜRÜNLERİ İLE YENİLENMESİ

EPOKSİ VE POLİÜRETAN SİSTEMLER METYX TELATEKS MANİSA O.S.B. FABRİKASI ELEKTRİK TRAFO BİNASININ DURATEK ÜRÜNLERİ İLE YENİLENMESİ METYX TELATEKS MANİSA O.S.B. FABRİKASI ELEKTRİK TRAFO BİNASININ DURATEK ÜRÜNLERİ İLE YENİLENMESİ YAPILAN İŞLER Bina Dış Cephe Gerekli Yüzey Hazırlıklarının ve Gerekli Tamiratların Yapılması Dış Cephenin

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

DUVARLAR. İç mekan iç mekan İç mekan dış mekan Dış mekan dış mekan. arasında ayırıcı elemandır.

DUVARLAR. İç mekan iç mekan İç mekan dış mekan Dış mekan dış mekan. arasında ayırıcı elemandır. DUVARLAR Bir yapının düşey bölücü ve/veya taşıyıcı yüzeysel elamanları olarak mekanları ayırır ve/veya sınırlar ve yapıyı çevreleyerek dış etkenlere karşı koruma oluşturur. İç mekan iç mekan İç mekan dış

Detaylı

A- Ahşap parke B- Ahşap kör döşeme C- Ahşap kadronlar arası ısı yalıtımı D- Su yalıtım örtüsü E- Grobeton (mala perdahı) F- Blokaj G- Toprak zemin

A- Ahşap parke B- Ahşap kör döşeme C- Ahşap kadronlar arası ısı yalıtımı D- Su yalıtım örtüsü E- Grobeton (mala perdahı) F- Blokaj G- Toprak zemin TOPRAĞA BASAN DÖŞEME DETAYLARI 1- Döşeme kaplaması 2- Şap 3- Bir kat serbest su yalıtım örtüsü (XPS kullanılırsa ayırıcı keçe tabakası) 4- Isı yalıtımı 5- Su yalıtımı 6- Grobeton 7- Blokaj 8- Toprak zemin

Detaylı

DC_50_Ω_DCC_100_40AKS (CX+BX+DC50+Ω+BX+DCC100) ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) SİSTEMİN KARBON AYAK İZİ (kg.co 2 /m²) İLAVE YALITIMLI.

DC_50_Ω_DCC_100_40AKS (CX+BX+DC50+Ω+BX+DCC100) ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) SİSTEMİN KARBON AYAK İZİ (kg.co 2 /m²) İLAVE YALITIMLI. DC_50_Ω_DCC_100_40AKS (CX+BX+DC50+Ω+BX+DCC100) DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ OMEGA SİSTEMİ LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) RÜZGAR YÜKÜ (km/h) BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) ISI

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI İnsanlar ihtiyaçlarına bağlı olarak çevreyi değiştirerek daha rahat yaşayabilmeleri için yeni bir çevre meydana getiriler. Bunlar yapıyı oluşturur. İnsanların ihtiyaçlarını

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

Sağlıklı, Güvenli ve Huzurlu Bir Hayat

Sağlıklı, Güvenli ve Huzurlu Bir Hayat Sağlıklı, Güvenli ve Huzurlu Bir Hayat 02 03 GÜVENLİ YAŞAM BİZİMLE BAŞLIYOR GÜVENLİ YAŞAM BURADA Burgüven İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. 1994 yılında Bursa da kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne kadar birçok

Detaylı

Kırca Yapı dekorasyon Olarak ısı yalıtımında bir markayız.

Kırca Yapı dekorasyon Olarak ısı yalıtımında bir markayız. Kırca Yapı dekorasyon Olarak ısı yalıtımında bir markayız. Isi yalitimi, yatay olarak döfleme betonu altina serilir. Zemine oturan dösemelerde, isi yalitimi olarak bünyesine su emmeyen ve yüksek basma

Detaylı

İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ

İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ ÖZET: B. Öztürk 1, C. Yıldız 2 ve E. Aydın 3 1 Yrd. Doç. Dr., İnşaat Müh. Bölümü, Niğde

Detaylı

MAKALE / ARTICLE. Erkan AVLAR, 1 Ezgi KORKMAZ 1. Key words: MEGARON 2009;4(1):61-68

MAKALE / ARTICLE. Erkan AVLAR, 1 Ezgi KORKMAZ 1. Key words: MEGARON 2009;4(1):61-68 MAKALE / ARTICLE Erkan AVLAR, 1 Ezgi KORKMAZ 1-1 Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yapı Elemanları ve Malzemeleri Bilim Dalı, İstanbul. MEGARON 2009;4(1):61-68 Key words:

Detaylı

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır?

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Problem / Çözüm Önerileri Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Yapıların tipine ve kullanım amacına göre ısı yalıtımı kadar, yangın ve ses yalıtımı da önem taşır. Özellikle, Yüksek

Detaylı

DUVARLARDA ISI YALITIMI

DUVARLARDA ISI YALITIMI 1. TOPRAK ALTI DIŞ DUVARLARDA ve TEMELLERDE ISI YALITIMI Toprak Temaslı Beton Perde Duvarlar Koruma Duvarlı A- Toprak B- Baskı duvarı C- Su yalıtım malzemesi D- Isı yalıtımı (ekstrüde polistiren köpük)

Detaylı

DUVAR TEKNİKLERİ İÇİNDEKİLER

DUVAR TEKNİKLERİ İÇİNDEKİLER T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAPI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ DUVAR TEKNİKLERİ DERS NOTU Öğr.Grv.Gökhan GÖRHAN 1 1. DUVARLAR İÇİNDEKİLER 1.1 Duvarların Sınıflandırılması 1.2 Duvarların Görevleri

Detaylı

Betonarme Yapılarda Perde Duvar Kullanımının Önemi

Betonarme Yapılarda Perde Duvar Kullanımının Önemi Betonarme Yapılarda Perde Duvar Kullanımının Önemi ĠnĢaat Yüksek Mühendisi MART 2013 Mustafa Berker ALICIOĞLU Manisa Çevre ve ġehircilik Müdürlüğü, Yapı Denetim ġube Müdürlüğü Özet: Manisa ve ilçelerinde

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

www.sanberkinsaat.com

www.sanberkinsaat.com www.sanberkinsaat.com Alesta apartmanı Kocaeli nin gözde ilçesi Başiskele de, doğanın içinde yer alan 1066,85 m² alan üzerinde 12 daire ve 3 dükkandan oluşmaktadır. Alesta apartmanında 3 adet iş yeri (

Detaylı

ONURLU İNŞAAT TAAHÜT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ. TEL: 0216 469 21 07-08 FAX: 0216 469 21 09 MAIL:info@onurluinsaat.com. www.onurluinsaat.

ONURLU İNŞAAT TAAHÜT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ. TEL: 0216 469 21 07-08 FAX: 0216 469 21 09 MAIL:info@onurluinsaat.com. www.onurluinsaat. ONURLU İNŞAAT TAAHÜT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ TRIOTEKS BUHAR DENGELEYICI ÖRTÜLERI YETKİLİ SATICISI TEMELDEN ÇATIYA YAPI &YALITIM MALZEMELERİ SATIŞ MERKEZİ TEL: 0216 469 21 07-08 FAX: 0216 469

Detaylı

Baskı Betonun Avantajları

Baskı Betonun Avantajları ZEMİN KAPLAMALARI Baskı Betonun Avantajları UV Işınlarına karşı dayanıklı %100 doğal görüntü Ekonomik maliyet avantajı Üretim süresi avantajı Çökme ve tozlanmaya karşı mukavemet Kalıcı renk kalitesi Uzun

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME 1- BETONARME

TEKNİK ŞARTNAME 1- BETONARME 1- BETONARME 1.1- Binada kullanılacak malzemeler Bayındırlık Bakanlığı teknik şartnamesine uygun olacaktır. Yapılacak her türlü imalat Bayındırlık Bakanlığı Genel Şartnamesinde tarif edilen şartlara uygun

Detaylı

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı M.Nazım Yavuz, dünyada ve Türkiye de yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının

Detaylı

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama

1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya. 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama PVC PANEL KİREMİT 2 3 4 1 6 5 1-Üst Mahya 2-3 yol mahya 3- Yan mahya 4- Mahya Bitiş Kapama 5- Dere 6- Saçak kapama ÜRÜN BİLGİSİ ASA ile kaplanan DURAMİT PVC Panel Kiremitleri ko-ekstrüzyon teknolojisiyle

Detaylı

İnşaat Nakliye iş kalemleri/iş grupları için Örnek Analiz Formatı

İnşaat Nakliye iş kalemleri/iş grupları için Örnek Analiz Formatı Format 1 grubu 15.001/2B Örnek Formatı in Adı: Makine ile her derinlikte yumuşak ve sert toprağın kazılması (gevşek ve bitkisel toprak, gevşek silt, kum, kil, siltli kil, kumlu kil, gevşek kil, killi kum

Detaylı

CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ

CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ CEPHE KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK AHŞAPTA ORTAM NEMİNİN ETKİSİ Öğr. Gör. Hakan ÜNALAN (Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu) Yrd. Doç. Dr. Emrah GÖKALTUN (Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü)

Detaylı

MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE

MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE MÜGE APARTMANI FENERBAHÇE PROJE Tablo gibi ince ince işlendi. Müge Apartmanı'nın zarifliği ve yüksek tasarım kalitesi ilk adımda hissediliyor ve her adımda karşınıza çıkıyor. Müge Apartmanı'nda sizi ince

Detaylı

Baumit ArtlinePutz. Kaplama

Baumit ArtlinePutz. Kaplama Baumit ArtlinePutz Kaplama Ürün Cephelerin dekoratif tasarımında kullanılan, kullanıma hazır, kıvamlı, organik bağlayıcılı, ince kat örtücü bir kaplamadır. Dış ve iç cepheler için tane dokuya sahip bir

Detaylı

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması HİDROLİK YAPILAR»» Taşkın Kanalları Yeterli mesafenin olmadığı durumlarda hücre içleri beton veya kırmataş ile doldurularak Flexi HDS istinat duvarı uygulaması yapılabilir.»» Dere ve Akarsular»» Hendek

Detaylı

shingle nedir? Kullanım alanları

shingle nedir? Kullanım alanları SHINGLE MEMBRAN hakkımızda Veratek Yapı Ürünleri, ticari hayatına 1935 yılında başlayan Topaç Metal in tecrübesinden faydalanarak 2016 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. Çatı ve izolasyon konularında

Detaylı

makina parkları kurarak, kaliteli eğitilmiş personeller ile tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

makina parkları kurarak, kaliteli eğitilmiş personeller ile tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. HAKKIMIZDA Firmamız, "Yeni nesil yalıtım sistemleri" sloganıyla yüksek teknolojiye sahip çözümleri ile sektöründeki öncü firmalardan bir tanesidir. Firmamız, Türkiye'de yalıtım bilincinin gelişmesi ile

Detaylı

2. İDARİ FAALİYETLER. Asansörlere blok kat daire planları yazıları yaptırılmıģ ve yerlerine konulmuģtur. MART 2017 AYI FAALİYET RAPORU

2. İDARİ FAALİYETLER. Asansörlere blok kat daire planları yazıları yaptırılmıģ ve yerlerine konulmuģtur. MART 2017 AYI FAALİYET RAPORU SAYFA : 1/8 PROJE ADI KONU ve TARİH BEYLİFE CİTY KONUTLARI YÖNETİCİLİĞİ 01 MART 2017-31 MART 2017 1. SİTE TANITIMI, YÖNETİM ORGANİZASYONU VE DOLULUK ORANLARI Ġstanbul ili, Beylikdüzü Ġlçesi, Cumhuriyet

Detaylı

Aquapanel ve Sistem Aksesuarları. Aquapanel 10/2015

Aquapanel ve Sistem Aksesuarları. Aquapanel 10/2015 Aquapanel ve Sistem Aksesuarları Aquapanel 10/2015 Aquapanel Matkap Uçlu Vida Aquapanel İç ve Dış Cephe Plakalarının 0,8-2,00 mm arası sac kalınlığında metal konstrüksiyonlara tespit edilmesinde kullanılan

Detaylı

meksis.com.tr 35. YIL Genel Ürün Kataloğu

meksis.com.tr 35. YIL Genel Ürün Kataloğu meksis.com.tr 35. YIL Genel Ürün Kataloğu ÜRÜN PORTFÖYÜ ISI CİHAZLARI Gaz, Sıvı, Katı Yakıtlı ve Elektrikli Sıcak Su Kazanları Kalorifer Kazanları Buhar Jeneratörleri ve Buhar Kazanları Mobil Buhar ve

Detaylı

RELAZZO KOMPOZĠT ZEMĠN KAPLAMASI. www.rehau.com.tr Otomotiv Endüstri

RELAZZO KOMPOZĠT ZEMĠN KAPLAMASI. www.rehau.com.tr Otomotiv Endüstri RELAZZO KOMPOZĠT ZEMĠN KAPLAMASI www.rehau.com.tr Yapı Otomotiv Endüstri WPC REHAU DAN ĠNOVATĠF BĠR ÜRÜN Rehau için, çevrenin korunması ve hammaddelerin çevre bilinciyle ele alınması, en az REHAU ürünlerinin

Detaylı

06.03.2009 İÇİNDEKİLER

06.03.2009 İÇİNDEKİLER 06.03.2009 1. DUVARLAR İÇİNDEKİLER 1.1 Duvarların Sınıflandırılması 1.2 Duvarların Görevleri 1.3 Kagir Duvarlar 1.4 Cam Tuğla Duvarlar 1.5 Modüler Duvarlar 06.03.2009 DUVARLAR Duvarlar, yapılarda mekanları

Detaylı

D_CI_DC50_Ω_DCC75_40AKS (BX+DCC75+Ω+DC50+BX+CX) ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) SİSTEMİN KARBON AYAK İZİ (kg.co 2 /m²) 40 cm AKS 34,08 kg.

D_CI_DC50_Ω_DCC75_40AKS (BX+DCC75+Ω+DC50+BX+CX) ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) SİSTEMİN KARBON AYAK İZİ (kg.co 2 /m²) 40 cm AKS 34,08 kg. D_CI_DC50_Ω_DCC75_40AKS (BX+DCC75+Ω+DC50+BX+CX) DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ ÇİFT İSKELETLİ SİSTEM LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) BİNA YÜKSEKLİĞİ

Detaylı

Kale Mantolama Sistemleri Uygulama Katmanları Kale Mantolama Sistemi ile Isı Yalıtımınız Garanti Altında Kale Beyaz EPS Sistem Bileşenleri

Kale Mantolama Sistemleri Uygulama Katmanları Kale Mantolama Sistemi ile Isı Yalıtımınız Garanti Altında Kale Beyaz EPS Sistem Bileşenleri Mantolama Sistemleri Mantolama Nedir? Kale Son Kat Kaplamalar Kale Mantolama Sistem Bileşenleri 9 Adımda Mantolama Kış aylarında dış ortamdaki soğuk havanın iç mekanlarda ısı kaybına neden olmasını; yaz

Detaylı

Kuru Yapı Sistemleri 10/2015. Kuru Yapı ve Toz Alçı Ürünleri & Sistem Tamamlayıcıları Zemin Sistemleri

Kuru Yapı Sistemleri 10/2015. Kuru Yapı ve Toz Alçı Ürünleri & Sistem Tamamlayıcıları Zemin Sistemleri Kuru Yapı Sistemleri 10/2015 Kuru Yapı ve Toz Alçı Ürünleri & Sistem Tamamlayıcıları Zemin Sistemleri Zemin Plakaları Vidipan Zemin Plakası Yüksek değerlerde ses yalıtımı sağlayan, fiber alçı teknolojisi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta :

Detaylı

UYGULAMA DETAYLARI. 7 Ahşap çatı detayı. 8 Soğuk hava deposu detayı.

UYGULAMA DETAYLARI. 7 Ahşap çatı detayı. 8 Soğuk hava deposu detayı. UYGULAMA DETAYLARI 1 Cephe mantolama, denizlik bölgesi detayı. 2 Cephe mantolama, doğrama üstü detayı. 3 Cephe yalıbaskı detayı. 4 Üzerinde gezilmeyen çatı detayı. 5 Üzerinde gezilen çatı detayı. 6 Bahçe

Detaylı

DÖfiEMELERDE ISI YALITIMI

DÖfiEMELERDE ISI YALITIMI TOPRA A BASAN DÖfiEME DETAYLARI ARAKAT DÖfiEME DETAYI 1- Döfleme kaplamas 2- fiap 3- Bir kat serbest su yal t m örtüsü (XPS kullan l rsa ay r c keçe tabakas ) 4- Is yal t m 5- Su yal t m örtüsü 6- Grobeton

Detaylı

ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ

ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ Maksimum enerji verimliliği, daha fazla enerji tasarrufu ve ideal yaşam konforu Isı kayıplarını gösteren özel kamera çekimi. Part of the Monier Group Yüksek Performanslı Isı Yalıtım

Detaylı

DRENAJ KANALLARI BİR YÖNDEN ÇIKIŞLI, BİR YÖNE EĞİMLİ

DRENAJ KANALLARI BİR YÖNDEN ÇIKIŞLI, BİR YÖNE EĞİMLİ DRENAJ KANALLARI BİR YÖNDEN ÇIKIŞLI, BİR YÖNE EĞİMLİ ALTTAN ÇIKIŞLI YATAY ÇIKIŞLI İZOLASYONLU ALTTAN ÇIKIŞLI İZOLASYONLU YATAY ÇIKIŞLI GENEL ÖZELLİKLER 1. Standart imalat AISI 304 kalite paslanmaz çelik

Detaylı

Mantolama Sistemleri

Mantolama Sistemleri Mantolama Sistemleri 6 7 8 Kale Mantolama Sistemleri Uygulama Katmanları Kale Taşyünü sistem uygulama katmanları. 1. Kale Taşyünü Mantotech Yapıştırma Harcı 2. Kale Taşyünü Isı Yalıtım Levhası 3. Kale

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME Doç. Dr. ALİ KOÇAK YAPI Tüm canlıların beslenme barınma ve diğer doğal gereksinimlerini sağlamak için çeşitli yapı gereç ve yapım teknikleriyle oluşturulan yeryüzü yeraltı ve sualtı

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJI MARMARAY PROJESİ FURKAN ERDEM ADIM 1: STAJ ÖNCESİ İŞLEMLER Staj bilgilendirme toplantısı Staj Komisyonu tarafından yapılır. Staj yapılacak yerin

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı