İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI. Aralık 2012

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI. Aralık 2012"

Transkript

1 İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI Aralık 2012

2 Piyasa Genel Özellikleri Takas Merkezi ile bağlantılı emir öncesi ve işlem sonrası risk yönetimi (pre-order and post trade margining) Portföy bazında teminatlandırma (SPAN) Hesapların İşlem ve Saklama Hesabı olarak ayrıştırılabilmesi (İlk etapta kurumsal yatırımcı için) İşleme Açılacak Sözleşmeler, Uzlaşma Şekli ve Takas Süresi Hisse senedi vadeli işlem sözleşmeleri (Fiziki Teslimat, T+3) Hisse senedi opsiyon sözleşmeleri (Amerikan Tipi, Fiziki Teslimat, T+3)

3 Dayanak Varlıklar AKBNKE GARANE ISCTRE YKBNKE VAKBNE EREGLE THYAOE TCELLE SAHOLE TUPRSE

4 Vadeli İşlem Sözleşmeleri Sözleşme Kodları Örnek: F_DOHOL1112S0 F DOHOL 1112 S0 Vadeli (Futures) Dayanak varlık kodu Vade tarihi (AAYY-Kasım 2012) S: Standart N: Standart olmayan (özsermaye hali sonucu oluşan) Opsiyon Sözleşmeleri Ö r n e k : O _ Y K B N K A P 1, 8 0 S 0 O Y K B N K A P 1, 8 0 S 0 O p s i y o n D a y a n a k v a r lı k k o d u A : A m e r i k a n - o p s i y o n v a d e s i n d e v e y a v a d e s i n d e n ö n c e k u l l a n ı l a b i l i r. S ö z l e ş m e v a d e t a r i h i ( A A Y Y - E k i m ) C : A lı m ( c a l l ) o p s i y o n u P : S a t ı m ( p u t ) o p s i y o n u K u l l a n ı m f i y a t ı, v i r g ü l d e n s o n r a 2 h a n e S : S t a n d a r t N : S t a n d a r t o l m a y a n ( ö z s e r m a y e h a l i s o n u c u o l u ş a n ) E : A v r u p a - o p s i y o n y a l n ı z c a v a d e s i n d e k u l l a n ı l a b i l i r.

5 Sözleşme Unsurları Unsur Standart sözleşme büyüklüğü Minimum fiyat adımı Fiyat değişim limitleri Vade ayları Son işlem günü Vade sonu Takas süresi İşleme açılacak opsiyon sözleşmeleri Uzlaşma şekli Opsiyon kullanım tipi Açıklama 100 adet dayanak varlık. (Standart sözleşmeler için) 0.01 TL ve minimum fiyat adımı değeri 1 TL. (Standart sözleşmeler için) Vadeli işlem sözleşmeleri için önceki gün uzlaşma fiyatının %20 si, Opsiyon sözleşmelerinde fiyat değişim limiti yoktur. Vade döngü ayları Mart, Haziran, Eylül ve Aralık tır. Piyasada aynı anda, içinde bulunulan ay ve takip eden ay ile takip eden döngü ayına ilişkin sözleşmeler işlem açılır. (Örn. Ocak, Şubat, Mart) Her vade ayının son iş günü Her vade ayının son iş günü Fiziki teslimat işlemlerinde T+3, diğer işlemlerde T+1. Prim borçları ve zararlar hesaplardan T günü tahsil edilir, pirm alacakları ve karlar hesaba T+1 günü aktarılır. Pay opsiyonları için her vadede; alım ve satım opsiyonlarının her biri için 1 karda, 1 başabaşta ve 1 zararda olmak üzere 3 sözleşme aktif olacaktır. Daha sonra spot fiyattaki değişime göre ilave sözleşmeler işleme açılabilecektir. Fiziki teslimat Amerikan tipi

6 Uzlaşma Fiyatları Günlük Uzlaşma Fiyatı Vadeli İşlem Sözleşmeleri Opsiyon Sözleşmeleri a) Seans sona ermeden önceki son 10 dakika içerisinde gerçekleşen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı b) Eğer son 10 dakika içerisinde 10 dan az işlem yapıldıysa, seans içerisinde geriye dönük olarak bulunan son 10 işlemin ağırlıklı fiyatlarının ortalaması c) Seans içerisinde 10 dan az işlem yapıldıysa, seans içerisinde gerçekleşen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı d) Seans içerisinde hiç işlem yapılmamışsa, takasbank tarafından hesaplanan teorik fiyatlar Vade Sonu Uzlaşma Fiyatı Dayanak varlık olarak kabul edilen her payın son işlem gününde spot piyasada ikinci senas sonundaki kapanış seansında oluşan kapanış fiyatı (Opsiyonun kullanım fiyatı)

7 Opsiyon Kullanım Fiyat Adımı Opsiyon Sözleşmesi Kullanım Fiyatı Aralığı (TL) Kullanım Fiyatı Adımı (TL) , , ve üzeri Örn.: 5 ile 10 arasında kalan Kullanım fiyatları için gibi kademeler olacaktır.

8 İşlem Teminatı Çeşitleri Bulunması gereken teminatın en az %30 u nakit teminat olmak üzere, işlem teminatı olarak nakit dışı teminat da yatırılabilir. N/ND Teminat Çeşidi Min. Maks. Değerleme Katsayısı Nakit TL Nakit Dışı Döviz Nakit Dışı Hazine Bonosu Nakit Dışı Devlet Tahvili Nakit Dışı Hisse Senedi (İMKB-30) Teminat hesaplarında bulunan TL cinsinden teminatlar Takasbank tarafından nemalandırılır.

9 Emir Çeşitleri Emir Yöntemleri: Limit (LMT) Piyasa (PYS) Kapanış Fiyatından (KAP) Emir Türleri Kalanı Pasife Yaz (KPY) Gerçekleşmezse İptal et (GIE) Kalanı İptal Et (KIE) Şarta Bağlı (SAR) Emir Süreleri Seans Emri (SNS) Günlük Emir (GUN) İptale Kadar Geçerli Emir (IKG) Tarihli Emir (TAR)

10 Strateji Emirleri Hepsi veya Hiçbiri Emri : En az 2 en fazla 6 adet emir içeren, farklı sözleşmeler için verilebilen ve tamamı aynı anda karşılanabildiğinde gerçekleşen emirlerdir. Biri Diğerini İptal Eder: 2 adet basit emirden oluşan, biri gerçekleştiğinde diğeri otomatik olarak iptal edilen emirlerdir. Biri Diğerini Aktive Eder: Biri öncelikli olmak üzere 2 adet emirden oluşan, öncelikli olanın gerçekleşmesi halinde diğerinin aktif hale geldiği emir tipidir.

11 İşlem Hacmi ve Prim Hacmi Vadeli işlem sözleşmelerinde emirler, bir adet dayanak varlığın fiyatı üzerinden verilir. Örneğin F_AKBNK0313SO sözleşmesinde 8.20 fiyattan 20 adetlik emir girildiğinde* İşlem hacmi = Emir Fiyatı x Miktar x Sözleşme Büyüklüğü = 8.20 x 20 x 100 =16,400 TL Opsiyon sözleşmelerinde emirler bir adet dayanak varlığın prim fiyatı üzerinden verilir. Örneğin O_AKBNKA0313C8.00SO sözleşmesinde 0.55 prim fiyatından 20 adetlik alım emri girildiğinde* Prim hacmi = Emir fiyatı x Miktar x Sözleşme Büyüklüğü = 0.55 x 20 x 100 = 1,100 TL (prim tutarı) İşlem hacmi = Kullanım fiyatı x Miktar x Sözleşme Büyüklüğü = 8.00 x 20 x 100 = 16,000 TL (*Bu işlemler için gerekli teminat tutarı SPAN ile portföy bazlı teminatlandırmaya göre hesaplanır.)

12 Min. ve Max. Emir Büyüklükleri Pazar Dayanak Varlık AOF<10 TL Dayanak Varlık AOF>=10 TL Ana Pazar Min. Emir Miktarı 1 1 Ana Pazar Max. Emir Miktarı 5,000 2,500 Özel Emir Paz. Min. Emir Mik. 10,000 5,000 Özel Emir Paz. Max. Emir Mik. 50,000 25,000

13 Emir Düzeltme ve İptal İptal: Borsada açık olarak bekleyen emirler ya da kısmi olarak gerçekleşmiş olan emirlerin gerçekleşmemiş kısmı iptal edilebilir. Riskli duruma gelen hesaplara ait açık emirler, risk azaltıcı olup olmadığına bakılmaksızın Borsa tarafından iptal edilir. Düzeltme: Alan Değiştirilebilir Zaman Önceliği Korunur Fiyat Her iki yönde de değiştirilebilir Hayır En İyi Fiyat Piyasa/şarta bağlı emirler, en iyi fiyatlı olarak Evet değiştirilebilir. Miktar Sadece azaltılabilir. Evet Emir Yöntemleri (LMT/PYS/KAP) Sadece limit emirler piyasa (veya piyasa en iyi Hayır fiyat) emrine değiştirilebilir. Emir Türleri Hayır - (KPY/GIE/KIE/SAR) Aktivasyon Fiyatı Evet Aynı aktivasyon fiyatıda bekleyen diğer emirler arasında son sıraya yerleştirilir. Süre Evet Evet Tarih Evet Evet İstisnalar: -İKG veya TAR emirler, seanstan önce işlem yapılmayan dönemde de değiştirilebilir. Ancak bu dönemde fiyat değişiklikleri sadece daha kötü fiyata doğru yapılabilir. -Hepsi veya Hiçbiri strateji grubundaki emirler değiştirilemez, ancak iptal edilebilir. -Tarihli emirler tarihinin son gününde fiyat /miktar düzeltmesi yapılamaz, sadece emir iptal edilebilir.

14 İş Akışı ve Seans Saatleri Zaman Pazar İş Tanımı 08:30 Opsiyon Ana Pazarı Sisteme bağlantı (işlem yapılmayan dön.) 08:30 Vadeli İşlem Ana Pazarı Sisteme bağlantı (işlem yapılmayan dön.) 09:30 Opsiyon Ana Pazarı Normal Seans Başlangıcı 09:30 Vadeli İşlem Ana Pazarı Normal Seans Başlangıcı 17:40 Opsiyon Ana Pazarı Normal Seans Bitişi 17:40 Vadeli İşlem Ana Pazarı Normal Seans Bitişi 18:10 Opsiyon Ana Pazarı Uzlaşma Fiyatlarının İlanı 18:10 Vadeli İşlem Ana Pazarı Uzlaşma Fiyatlarının İlanı 18:15+ Opsiyon Ana Pazarı Günsonu

15 Teminatlandırma Yöntemi Piyasada gerçekleştirilen işlemler için portföy bazında teminatlandırma yöntemi uygulanır. Takasbank portföy bazında teminatlandırma işlemlerinde SPAN algoritması kullanır. SPAN algoritmasında, değişik fiyat ve volatilite değişim seviyelerine dayalı olarak oluşturulan senaryolar arasından maksimum risk gözönünde bulundurularak teminat tutarı portföy bazında hesaplanmaktadır.

16 Risk Yönetimi İşlem sonrası risk yönetimi, Takasbank tarafından portföy bazlı risk yönetimini esas alan Standard Portfolio Analysis of Risk-SPAN sistemi kullanılarak yapılır. Bir saklama hesabının riskli duruma gelmesi halinde, Takasbank tan İMKB ye gerçek zamanlı gönderilen bilgi çerçevesinde, ilgili işlem hesapları alım satım sisteminde riskli hale getirilecek ve bu hesaplara ait pasif emirler iptal edilecektir.

17 Hesap Risk Durumu

18 Kar/Zarar Hesaplamaları Hesap güncelleme işlemleri sadece vadeli işlem sözleşmeleri için yapılır. Primi işlem yapıldığında ödenen opsiyonlar için hesap güncellemesi yapılmamaktadır. İlgili opsiyon için ilan edilen uzlaşma fiyatının gün sonu hesaplamalarına bir etkisi yoktur, gün sonunda bir kar zarar hesaplaması yapılmamaktadır. Kar zarar hesaplamalarına esas teşkil eden fiyat, her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır. Opsiyon işlemlerinde ise, işlem gerçekleştiği anda ödenen veya alınan prim tutarı hesabın toplam kar zarara etki eder. Prim borçları ve zararlar hesaplardan T günü tahsil edilir, pirm alacakları ve karlar hesaba T+1 günü aktarılır. Toplam kar/zarar: Vadeli işlem kontratı güncellenmiş kar zararı+opsiyon primi

19 Teminat Tamamlama Çağrısı Gün sonunda kullanılacak SPAN parametre dosyasına göre teminat tutarı sürdürme teminatının altına düşen veya nakit teminat açığı bulunan hesaplar için teminat tamamlama çağrısı yapılır. Sürdürme teminatı seviyesi, bulunması gereken teminat değerinin %75 i olarak belirlenmiştir.

20 Opsiyon Kullanım Talimatı Uzun opsiyon posizyonları (Long Call, Long Put) için kullanım talimatı zorunludur. Vadesinde veya vadesinden önce opsiyonların kullanımı için kullanım talimatı girişi zorunludur ve talimatı girilen opsiyon, kar/zarar durumuna bakılmaksızın gerçekleştirilir. Vadesinden önce kullanım için Erken Kullanım Talebi girilir. Hesaptaki açık pozisyon durumuna göre kullanım talimatları kısmi olarak gerçekleşebilir. Kullanıma taraf olacak kısa pozisyon sahipleri hesap bazında Takasbank tarafından Rassal Seçim Yöntemi kullanılarak belirlenir.

21 Opsiyonlar Fiziki Teslimat (Vade Sonunda veya Vadeden Önce ) Opsiyonların vadesinde veya vadesinden önce kullanımı için mutlaka kullanım talimatı girilmesi gerekir. Vade sonunda kullanım talimatına konu olmayan opsiyon pozisyonları karda veya zararda olmasına bakılmaksızın herhangi bir işleme tabi olmadan sıfırlanır. Fiziki teslimata konu işlemler için Takasbank tarafından her iki taraftan da fiziki teslimat teminatı istenebilir. Call Opsiyon: Long Call: (nakit takas yükümlülüğü) Call opsiyon alan taraf hakkını kullandığı taktirde, takas günü hesabında opsiyon satıcısına ödenmek üzere opisyonun kullanım fiyatı*sözleşme büyüklüğü*opsiyon adedi karşılığında TL bulundurmakla yükümlüdür. (Örn. 8 TL kullanım fiyatlı iki adet opsiyon: 8*100*2: 1,600 TL) Short Call: (kıymet takas yükümlülüğü) Bunun karşısında Call opsiyon satan kişi (Takasbank tarafından rassal olarak seçilecektir) opsiyon alıcısına teslim edilmek üzere, takas günü hesabında opsiyon adedine karşılık gelen hisse senedi adedini bulundurmakla yükümlüdür. (Örn. 2 call opsiyon: 2*100 = 200 adet hisse senedi) Put Opsiyon: Long Put: (kıymet takas yükümlülüğü) Put opsiyon alan taraf hakkını kullanırsa, takas günü hesabında opsiyon satıcısına teslim edilmek üzere opsiyon adedine karşılık gelen hisse senedi adedini bulundurmakla yükümlüdür. (Örn. 2 put opsiyon: 2*100=200 adet hisse senedi) Short Put: (nakit takas yükümlülüğü) Put opsiyon satan taraf (Takasbank tarafından rassal seçilecektir) takas günü hesabında opsiyon alıcısına ödenmek üzere opsiyonun kullanım fiyatı*sözleşme büyüklüğü*opsiyon adedi kadar TL bulundurmakla yükümlüdür. (Örn. 7 TL kullanım fiyatlı iki adet opsiyon: 7*100*2: 1,400 TL)

22 Vadeli İşlem Kontratları Fiziki Teslimat (Sadece Vade Sonunda) Vadeli İşlem Sözleşmelerinde vade sonunda açık kalan tüm pozisyonlar doğrudan fiziki teslimata tabi olur. Fiziki teslimata konu işlemler için Takasbank tarafından her iki taraftan da fiziki teslimat teminatı istenebilir. Uzun pozisyon: (nakit takas yükümlülüğü) Vadeli işlem kontratı alan taraf, takas günü hesabında satıcıya ödenmek üzere uzlaşma fiyatı*sözleşme büyüklüğü*vadeli işlem sözleşme adedi karşılığında TL bulundurmakla yükümlüdür. (Örn. İki adet vadeli işlem sözleşmesi, vadesonu uzlaşma fiyatı 7 TL: 7*100*2: 1,400 TL) Kısa pozisyon: (kıymet takas yükümlülüğü) Vadeli işlem kontratı satan taraf, takas günü hesabında alıcıya teslim edilmek üzere vadeli işlem kontratına karşılık gelen hisse senedi adedini bulundurmakla yükümlüdür. (Örn: 2 adet vadeli işlem sözleşmesi: 2*100=200 adet hisse senedi)

23 Pozisyon Limitleri 1) Sicil bazında pozisyon limiti: Aynı dayanak varlığa bağlı tüm sözleşmeler için alınabilecek aynı yönlü pozisyonların (Uzun Alım Opsiyonu+Kısa Satım Opsiyonu+Uzun Vadeli İşlem Pozisyonu veya Kısa Alım Opsiyonu+Uzun Satım Opsiyonu+Kısa Vadeli İşlem Pozisyonu) karşılık gelebileceği azami dayanak varlık sayısıdır. Bu, her dayanak varlık için MKK tarafından açıklanan fiili dolaşımdaki pay miktarının %5 idir. 2) Piyasa bazında pozisyon limiti: Aynı dayanak varlığa bağlı tüm sözleşmeler için piyasadaki açık pozisyon toplamının karşılık gelebileceği azami dayanak varlık sayısıdır. Bu, her dayanak varlık için MKK tarafından açıklanan fiili dolaşımdaki pay miktarının %100 üdür.

24 Özsermaye Halleri - I Payın fiyat ve/veya miktarını etkileyebilecek sermaye artırımları, temettü, birleşme, devralma vb. durumlar Özsermaye Halleri dir. Özsermaye hallerinin gerçekleşmesiyle birlikte, öncelikle dayanak varlığın fiyatı düzeltme katsayısı kullanılarak değiştirilir. Düzeltme Katsayısı (DK) Dayanak Varlığın Yeni AOF / Dayanak Varlığın Önceki Seans AOF Yeni Sözleşme Büyüklüğü = Eski Sözleşme Büyüklüğü / DK Yeni Kulanım Fiyatı = Eski Kullanım Fiyatı x DK Yeni Uzlaşma Fiyatı=Eski Uzlaşma Fiyatı x DK Açık pozisyon bulunan Aktif veya Durdurulmuş bütün sözleşmeler için N kodlu standart olmayan sözleşmeler oluşturulur. Bu sözleşmelerde; sözleşme büyüklüğü, kullanım fiyatları ve önceki günkü fiyatlar dışında kalan herşey standart sözleşmelerle aynı olacaktır. Dönüşen standart sözleşmelerdeki açık pozisyonlar yeni oluşturulan ilgili standart olmayan sözleşmelere transfer edilecektir. Açık pozisyon taşımayan standart sözleşmeler ise sonlandırılacak ve bu sözleşmelerdeki açık emirler iptal edilecektir.

25 Özsermaye Halleri - II N kodlu (standart olmayan) sözleşmelerde yeni kullanım fiyatlı oluşturulmayacaktır. sözleşmeler N kodlu sözleşmelerde vadesi gelen sözleşmeler yerine yeni vadeler açılmayacaktır. N kodlu sözleşmelerde gün sonunda açık pozisyon ve emir bulunmuyorsa, sözleşmeler işleme kapatılacaktır. N kodlu sözleşmelerin yanında standart sözleşme büyüklüğüne sahip yeni S kodlu sözleşmeler işleme açılacaktır.

26 Özsermaye Halleri - Örnek Özsermaye Hali Öncesi: Sözleşme Kodu Uzlaşma Fiyatı Spot Fiyat Sözleşme Çarpanı Pozisyon Sayısı EREGL A 0311 C 6.75 S0 1,50 6, EREGL A 0311 P 6.75 S0 1,50 6, Özsermaye Hali Sonrası: Sözleşme Kodu Uzlaşma Fiyatı Düzeltilmiş Fiyat Sözleşme Çarpanı Pozisyon Sayısı Standart Olmayan HSOS EREGL A 0311 C 3.78 N1 0,84 3,78 178, EREGL A 0311 P 3.78 N1 0,84 3,78 178, Yeni Standart HSOS EREGL A 0311 C 3.75 S EREGL A 0311 P 3.75 S Uzlaşma Fiyatı ve Çarpan Değerlerinin Hesaplanması: Özsermaye Hali Öncesi Spot Fiyat: 6,70 Özsermaye Hali Sonrası Spot Fiyat : 3,75 Düzeltme Katsayısı: 3,75/6,70 0, Standart Olmayan Sözleşme Kullanım Fiyatı: 6,75*0, , ,78 Yeni Çarpan: 100/0, , ,66667 Yeni Uzlaşma Fiyatı: 1,5*0, ,

Dayanak Pay Senetleri

Dayanak Pay Senetleri İş Yatırım Tek Hisse Senedine Dayalı Vadeli İşlemler ve Opsiyonlar İşlem Esasları Aralık 2012 VİOP İşlem Esasları Dayanak Varlıklar Dayanak Pay Senetleri 1 Dayanak Kod Dayanak Şirket 1 ISCTR Türkiye İş

Detaylı

VOP-VİOP GEÇİŞİ. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası

VOP-VİOP GEÇİŞİ. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası VOP-VİOP GEÇİŞİ Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Borsa İstanbul, 3 Mayıs 2013 itibariyle VOB un %100 hissedarı olmuştur. Tüm Vadeli İşlem ve Opsiyon sözleşmeleri 5 Ağustos 2013 Pazartesi günü itibari ile

Detaylı

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ NİSAN 2015 Hazine ve Türev Ürünler PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ Pay Senedi Vadeli İşlem Sözleşmeleri,belirli bir vadede önceden belirlenen fiyat ve miktarda pay senedini alma

Detaylı

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR 1- Vadeli işlem sözleşmesi nedir? Vadeli işlem sözleşmeleri, dayanak varlığın önceden belirlenen bir fiyattan ya da önceden belirlenen bir tarihte

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu İstanbul, Mayıs 2015 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 PAZARLAR... 2 2.1 ANA PAZARLAR... 2 2.1.1 PAY OPSİYON ANA PAZARI... 2 2.1.2 ENDEKS OPSİYON ANA PAZARI...

Detaylı

VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri

VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri 4 Mayıs 2011 VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri Türev Araçlar Lisans YenilemeEğitimleri, İstanbul İpek TEZER ERCAN İçindekiler: I. VOB daişleme Açılacak Opsiyon Sözleşmelerinin

Detaylı

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Takasbank - İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Şişli Merkez Mahallesi, Merkez Caddesi, No: 6 34381 Şişli-İstanbul-Türkiye Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu İstanbul, Şubat 2014 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 PAZARLAR... 2 2.1 ANA PAZARLAR... 2 2.1.1 PAY OPSİYON ANA PAZARI... 2 2.1.2 ENDEKS OPSİYON ANA PAZARI...

Detaylı

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ OPSİYON SÖZLEŞMELERİ 1 Giriş Borsa İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi ve Borsa

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu İstanbul, Ekim 2013 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 PAZARLAR... 2 2.1 ANA PAZARLAR... 2 2.1.1 PAY OPSİYON ANA PAZARI... 2 2.1.2 ENDEKS OPSİYON ANA PAZARI...

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP)

BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) VİOP: Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası 1 Borsa İstanbul (BIST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), ekonomik veya finansal göstergeler ile sermaye piyasası

Detaylı

VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER

VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ 1 İnternet Explorer web tarayıcısı kullanılarak www.integralmenkul.com.tr adresinden GİRİŞ sekmesinden giriş yapılır 2 Açılan pencerelerden, VOB seçilir. 3 E- Şube kullanımı

Detaylı

AKBANK VOBFX-FOREKS KULLANIMI Ana Menülerin Ayarlanması Emir İletimi Portföy Takibi Ana Menülerin Ayarlanması Foreks programı default olarak bazı penceler ile beraber gelir, ancak bu klavuzda boş geldiği

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Türev Ürünler İş Yatırım ın piyasa yapıcısı olarak faaliyet gösterdiği türev ürünler; BIST30 Endeks Opsiyonları

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve bakanlar kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

Muammer ÇAKIR. VİOP Risk Konferansı 4/6/2014

Muammer ÇAKIR. VİOP Risk Konferansı 4/6/2014 Muammer ÇAKIR VİOP Risk Konferansı 4/6/2014 06.06.2014 3 İçerik Bölüm I: Dünyada Risk Yönetimi Neden Risk Yönetimi? Risk Yönetimindeki Endişeler ve Enstrümanlar Bölüm II: VİOP Hakkında VİOP Hakkında VİOP

Detaylı

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Takasbank Risk Yönetimi ve Teminatlandırma Sistemi Merkezi

Detaylı

FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ. İstanbul, 06 Kasım 2009

FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ. İstanbul, 06 Kasım 2009 FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ İstanbul, 06 Kasım 2009 FİZİKİ TESLİMAT Vade sonunda, son işlem günü seans sonu itibariyle açık olan pozisyonlar için sözleşmede belirtilen esaslar

Detaylı

Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde. İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor. Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299

Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde. İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor. Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299 Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299 Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor Borsamızda, dayanak varlığı büyükbaş canlı hayvan olan Fiziki

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Borsa İstanbul VİOP

İÇİNDEKİLER. Borsa İstanbul VİOP İÇİNDEKİLER 1 Giriş... 1 2 Vadeli İşlem Sözleşmeleri... 1 2.1 Vadeli İşlem Sözleşmesinin Tanımı... 1 2.2 Vadeli İşlem Sözleşmelerinin Teorik Fiyatının Hesaplanması... 1 2.3 Vadeli İşlem Sözleşmelerinde

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri www.borsaistanbul.com İÇINDEKILER 1 Giriş 1 2 Vadeli İşlem Sözleşmeleri 1 3 Opsiyon Sözleşmeleri 5 4 Risk Yönetimi ve Teminatlandırma 16 5 Vadeli Piyasalarda Yatırım

Detaylı

Teminatlar : Başlangıç Teminatı Sürdürme Teminatı Sürdürme Seviyesi

Teminatlar : Başlangıç Teminatı Sürdürme Teminatı Sürdürme Seviyesi Kısa bir geçmişi bulunmasına rağmen,büyük gelişme sağlayarak Türk Mali sisteminde yıllardır eksikliği hissedilen vadeli piyasaların yaşama geçmesi; yatırımcıların gelecek ile ilgili belirsizliklerinin

Detaylı

VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI

VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI Sürüm 1.9 23.01.2014 Borsa İstanbul VİOP Veri Bildirim ve Kabul Formatlari Gizli Bilgi 1 Dokümanın Tarihçesi Sürüm Tarih Değişikliklerin Özeti 1.0 12.10.2012 İlk

Detaylı

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ OPSİYON SÖZLEŞMELERİ 1 Giriş Borsa İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi ve Borsa

Detaylı

BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP)

BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) VİOP: Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası 1 Borsa İstanbul (BIST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), ekonomik veya finansal göstergeler ile sermaye piyasası

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI 1 PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PAY OPSİYON SÖZLEŞMELERİ T. Garanti Bankası A.Ş. T. İş Bankası A.Ş. Akbank T.A.Ş. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Yapı ve Kredi Bankası

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Borsa İstanbul VİOP

İÇİNDEKİLER. Borsa İstanbul VİOP İÇİNDEKİLER 1 Giriş... 1 2 Opsiyon Sözleşmeleri... 1 2.1 Opsiyon Sözleşmesinin Tanımı... 1 2.1.1 Opsiyon Sözleşmesine İlişkin Temel Kavramlar... 1 2.1.2 Opsiyon Sınıfı... 2 2.1.3 Opsiyon Tipleri... 2 2.1.4

Detaylı

Ek 1 - BORSA İSTANBUL Bilgileri Listesi

Ek 1 - BORSA İSTANBUL Bilgileri Listesi (A) BORSA İSTANBUL Bilgilerinin Üzerinden Kullanımı ve Dağıtımı BORSA İSTANBUL Bilgilerinin kullanımı ve dağıtımının yapılabileceği Açık Dağıtım Ortamı ve Kapalı bilgisi aşağıda verilmiştir. Bilgi Eşanlı

Detaylı

Tablo-2: VADELİ İŞLEM UZLAŞMA ŞEKLİ BİST- 30. Nakdi uzlaşma UZLAŞMA ŞEKLİ

Tablo-2: VADELİ İŞLEM UZLAŞMA ŞEKLİ BİST- 30. Nakdi uzlaşma UZLAŞMA ŞEKLİ BİST- 30 GÜN SONU Son işlem gününde, VİOP-BİST 30 vadeli işlem sözleşmesinde vade sonu uzlaşma fiyatı BİST sürekli müzayede hesaplama periyodu (sürekli müzayedenin son 30 dakikası) ile kapanış seansı emir

Detaylı

Konu: İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Teminat ve Pozisyon Limitlerine İlişkin Esaslar

Konu: İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Teminat ve Pozisyon Limitlerine İlişkin Esaslar Genelee No: 191 İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Müdürlüğü İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI www.imkb.gov.tr Emirgan 34467 İstanbul Tel : (0212) 298 21 00. Faks: (0212) 298 25 00 istanbul, 29 Aralık 2003

Detaylı

BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI

BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI Başlangıç Teminatı Hesaplaması: Başlangıç teminatı, gelecekte herhangi bir temerrüt durumunun ortaya çıktığı hallerde, temerrüdün ortaya çıktığı tarihten

Detaylı

VOB da Kur Riskinin Yönetilmesi

VOB da Kur Riskinin Yönetilmesi Ocak 2012 VOB da Kur Riskinin Yönetilmesi ŞAMİL DEMİRKAN sdemirkan@vob.org.tr POKERDE KİM KAZANACAK? POKER MASASINDA KASA ŞİMDİLİK ABD MERKEZ BANKASI DİGER ÜLKELER ve MERKEZ BANKALARI RİSK YÖNETMEZSE BATARLAR

Detaylı

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ

OPSİYON SÖZLEŞMELERİ OPSİYON SÖZLEŞMELERİ 1 Giriş Borsa İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi ve Borsa

Detaylı

Spekülatif: Korunma amacı taşımayan yatırımcıların gelecekteki piyasa beklentileri doğrultusunda kar amacı ile gerçekleştirdikleri işlemlerdir.

Spekülatif: Korunma amacı taşımayan yatırımcıların gelecekteki piyasa beklentileri doğrultusunda kar amacı ile gerçekleştirdikleri işlemlerdir. VİOP Nedir? VİOP, Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nın kısaltmasıdır. Burada, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri alınıp satılır. Alınıp satılan bu sözleşmelere Türev araçlar da denir.

Detaylı

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05 1) Bir yıldan uzun vadeli finansal varlıkların işlem gördüğü piyasalar aşağıdakilerden hangisidir? A) Sermaye piyasası B) Para piyasası C) Gerçek varlık piyasası D) Yatırım piyasası E) Risk yatırımı piyasası

Detaylı

Zaman Yolu Kalkınma Dolu ile

Zaman Yolu Kalkınma Dolu ile Zaman Yolu Kalkınma ile Dolu USD/TL Aracı KuruluşVarantları Mayıs 2011 TSKB Varantları Varant, alıcısına dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte (Avrupa Tipi)

Detaylı

EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU. 2.1 Hatalı Hesap: Orijinal emrin girilmiş olduğu hesaptır.

EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU. 2.1 Hatalı Hesap: Orijinal emrin girilmiş olduğu hesaptır. EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU 1. GİRİŞ Hatalı işlem düzeltmeleri 20 Aralık 2013 tarihinden itibaren üyeler tarafından yapılabilecektir. Hatalı işlem düzeltmelerinin

Detaylı

Sn. Üyemiz. Söz konusu Genelge'ye ilişkin değişiklikler ekte yer almaktadır. Bu çerçevede;

Sn. Üyemiz. Söz konusu Genelge'ye ilişkin değişiklikler ekte yer almaktadır. Bu çerçevede; Türü Duyuru Sayısı 20 15/ 2 'i Konusu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası İşleyiş Esasları Genelgesi "OJ) Değişikliği Hk. Q) 1:0 Onay Tarihi 1.2/03/2015 Hazırlayan Finansal Türev Ürünler Piyasası Bölümü Dağıtım

Detaylı

USD/TL Aracı KuruluşVarantları

USD/TL Aracı KuruluşVarantları 1 USD/TL Aracı KuruluşVarantları Mayıs 2011 TSKB Varantları Varant, alıcısına dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte (Avrupa Tipi) veya belirli bir tarihe

Detaylı

Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü. Fiziki teslimata konu hisse

Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü. Fiziki teslimata konu hisse FİZİKİ TESLİMATA KONU VİOP SÖZLEŞMELERİ PAY VADELİ Alınacak Aksiyonlar Örnek Örnek Sözleşme Büyüklüğü Takas Kuralı Vade sonu T günü T+1 günü T+2 günü T+3 günü Kontrat adedi *100 adet hisse hisse senetlerini

Detaylı

Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti 06/04/2016 1 Risk Yönetimi 2 Risk Yönetimi Sistemi BISTECH sistemi ile beraber Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nda üç

Detaylı

DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI

DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI Kuruluş Borsa İstanbul Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VİOP) 21.12.2012 tarihinde kurulmuştur. VİOP 05.08.2013 tarihinden itibaren, İzmir de

Detaylı

5) Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında alım satıma konu sözleşmelerde gün sonunda teminatların güncellenmesi

5) Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında alım satıma konu sözleşmelerde gün sonunda teminatların güncellenmesi 1) Aşağıdakilerden hangisi Devlet İç Borçlanma Senetlerinin ihraç yöntemleri arasında yer almaz? A) İhale yöntemi B) İhraç yöntemi C) Tap yöntemi D) Doğrudan satış yöntemi E) Halka arz yöntemi 2) Varlık

Detaylı

Ek 1 - İMKB Bilgileri Listesi

Ek 1 - İMKB Bilgileri Listesi (A) İMKB Bilgilerinin Üzerinden Kullanımı ve Dağıtımı İMKB Bilgilerinin kullanımı ve dağıtımının yapılabileceği Açık ve Kapalı Dağıtım Ortamı bilgisi aşağıda verilmiştir. Bilgi Eşanlı Gecikmeli Gün sonu

Detaylı

VARLIK YÖNETİMİ OPSİYON İŞLEMLERİ

VARLIK YÖNETİMİ OPSİYON İŞLEMLERİ VARLIK YÖNETİMİ OPSİYON İŞLEMLERİ OPSİYON SÖZLEŞMELERİN YAPILMA NEDENLERİ Bir varlığın değerini kaybetme riskine karşılık opsiyon satın alınarak riskten korunma amaçlanabilir, Yatırımcılar mevcut pozisyonlarına

Detaylı

A) 90.000 B) 80.000 C) 60.000 D) 40.000 E) 30.000

A) 90.000 B) 80.000 C) 60.000 D) 40.000 E) 30.000 1 Aşağıdakilerden hangisi bedelsiz sermaye artırımı için kullanılabilecek kaynaklardan biri değildir? A) Emisyon primi B) İştirakler satış kârı C) Yeniden değerleme değer artışı D) Ortaklardan sermaye

Detaylı

VİOP TEMEL KAVRAMLAR

VİOP TEMEL KAVRAMLAR VİOP TANITIM KİTİ Uzun (Long) ve Kısa (Short) Pozisyon Her vadeli işlem sözleşmesinde uzun ve kısa olmak üzere iki taraf vardır. Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf dayanak malı teslim alma yükümlüğüne

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Genelge No : 433 Çıkarıldığı Tarih : 19.07.2013 Yürürlük Tarihi : 05.08.2013 Yapılan Değişiklikler : 30.09.2013 tarihli ve 438 No lu Genelge

Detaylı

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ Vadeli işlem sözleşmesi (futures), sözleşmenin taraflarına, standartlaştırılmış miktar ve kalitedeki bir malı, kıymeti veya finansal göstergeyi, belirlenen ileri bir tarihte,

Detaylı

TEMİNATLANDIRMA VE KAR/ZARAR HESAPLAMA

TEMİNATLANDIRMA VE KAR/ZARAR HESAPLAMA TEMİNATLANDIRMA VE KAR/ZARAR HESAPLAMA Giriş Borsada kullanılan elektronik alım satım sisteminde (VOBİS), tüm emirler hesap bazında girilmekte, dolayısıyla işlemler hesap bazında gerçekleşmektedir. Buna

Detaylı

Genelge No: 189 İMKB Vadeli îşlemler Piyasası Müdürlüğü. istanbul, 29 Aralık 2003. Konu: İMKB Vadeli îşlemler Piyasası İşleyiş Esasları.

Genelge No: 189 İMKB Vadeli îşlemler Piyasası Müdürlüğü. istanbul, 29 Aralık 2003. Konu: İMKB Vadeli îşlemler Piyasası İşleyiş Esasları. Genelge No: 189 İMKB Vadeli îşlemler Piyasası Müdürlüğü istanbul, 29 Aralık 2003 Konu: İMKB Vadeli îşlemler Piyasası İşleyiş Esasları Sayın Üyemiz, İMKB Vadeli İşlemler Piyasası 5 nda işlem gören dövize

Detaylı

ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU. Mart 2018

ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU. Mart 2018 ALAN YATIRIM BORSA ISTANBUL VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON PİYASASI ÜRÜNLERİ SUNUMU Mart 2018 Vadeli İşlem Sözleşmeleri Vadeli işlem sözleşmesi, belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte

Detaylı

Departman Adı - Tarih

Departman Adı - Tarih YF Viop İşlemleri Sunum Başlığı Arial Regular 20 pt Departman Adı - Tarih VİOP 2005 yılında İzmir merkezli olarak kurulan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB); 5 Ağustos 2013 yılında Borsa İstanbul Vadeli

Detaylı

29.08.2011 tarihli 2011/144 No lu genelgenin yürürlüğe girmesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

29.08.2011 tarihli 2011/144 No lu genelgenin yürürlüğe girmesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. 29.08.2011 tarihli 2011/144 No lu genelgenin yürürlüğe girmesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Genelge No : 2005/21 Çıkarıldığı Tarih : 05.08.2005 Yürürlük Tarihi : 05.08.2005 Konusu : Üyelerin Pozisyon

Detaylı

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME DEĞİŞİKLİĞİ

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME DEĞİŞİKLİĞİ AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME DEĞİŞİKLİĞİ AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM

Detaylı

OPSİYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER. www.yf.com.tr

OPSİYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER. www.yf.com.tr OPSİYON HAKKINDA GENEL BİLGİLER www.yf.com.tr 1 Opsiyon Nedir? Opsiyon, satın alan tarafa herhangi bir ürünü bugünden belirlenen bir fiyat (kullanım fiyatı) üzerinden ileride bir vadede satın alma ya da

Detaylı

Uyarı: Tanımlar: Borsa. : Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ni ve/veya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nı. Aracı Kuruluş

Uyarı: Tanımlar: Borsa. : Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ni ve/veya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nı. Aracı Kuruluş TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Vadeli

Detaylı

TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU. (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir)

TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU. (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde

Detaylı

VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR 1. EMİR TİPİ DEĞİŞİKLİKLERİ Viop için geçiş öncesi emir belirlemede 3 seçenek vardı. Fiyat Tipi: Emir Tipi: Süre Tipi: Bistech Viop Geçişi Açıklamalar

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 VİOP-KTB-ZRY İşbirliğiyle Fiziki Teslimatlı Buğday Vadeliler Çalışma Toplantısı, 29.03.2016 1 İÇERİK VİOP ta risk yönetimi neden önemli? VİOP ta işlem gören sözleşmeler

Detaylı

TÜREV ARAÇ ALIM SATIM İŞLEMLERİ RİSK BİLDİRİM FORMU

TÜREV ARAÇ ALIM SATIM İŞLEMLERİ RİSK BİLDİRİM FORMU Türev Araç alım satım işlemleri sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle işlem yapmaya karar vermeden önce, karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız ve kısıtlarınızı

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Genelge No : 433 Çıkarıldığı Tarih : 19.07.2013 Yürürlük Tarihi : 05.08.2013 Yapılan Değişiklikler : 30.09.2013 tarihli ve 438 No lu Genelge

Detaylı

AKBANK VOB TANITIM KİTİ. Sermaye Piyasası İşlemleri Bölümü

AKBANK VOB TANITIM KİTİ. Sermaye Piyasası İşlemleri Bölümü AKBANK VOB TANITIM KİTİ VADELİ İŞLEMLER TEMEL KAVRAMLAR Uzun (Long) ve Kısa (Short) Pozisyon Her vadeli işlem sözleşmesinde uzun ve kısa olmak üzere iki taraf vardır. Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf

Detaylı

AKBANK VOB TANITIM KİTİ. Sermaye Piyasası İşlemleri Bölümü

AKBANK VOB TANITIM KİTİ. Sermaye Piyasası İşlemleri Bölümü AKBANK VOB TANITIM KİTİ VADELİ İŞLEMLER TEMEL KAVRAMLAR Uzun (Long) ve Kısa (Short) Pozisyon Her vadeli işlem sözleşmesinde uzun ve kısa olmak üzere iki taraf vardır. Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf

Detaylı

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu Mayıs 2015 Hazine ve Türev Ürünler FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi; FTSE Türkiye TL Hazine Bonosu Endeksinde

Detaylı

VOB ve Emtia Piyasaları

VOB ve Emtia Piyasaları 3 Aralık, 2010 VOB ve Emtia Piyasaları Yaman Başaran Genel Müdür Yardımcısı Fats and Oils Conference, İstanbul Kuruluş Aşamasından Bugüne Üye Sayımız: 98 Rekor İşlem Hacmi: 3 milyar 129 milyon TL CFTC

Detaylı

ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ

ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ VİOP Hakkında Borsa İstanbul A.Ş., yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi

Detaylı

STOPAJ DURUMU. VİOP'TA ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ Tam Mükellef Dar Mükellef

STOPAJ DURUMU. VİOP'TA ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ Tam Mükellef Dar Mükellef VİOP RİSK BİLDİRİM FORMU Sermaye piyasalarında yapacağınız işlemler sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle işlem yapmaya karar vermeden önce, bu işlemler kapsamında

Detaylı

OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU

OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.)

Detaylı

Vadeli İşlemler Piyasası Müdürlüğü İSTANBUL. Konu: İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Teminat ve Pozisyon Limitlerine İlişkin Esaslar

Vadeli İşlemler Piyasası Müdürlüğü İSTANBUL. Konu: İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Teminat ve Pozisyon Limitlerine İlişkin Esaslar M fck Genelge No: 154- Vadeli İşlemler Piyasası Müdürlüğü İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI îstinye 80860 îstanbul Tel. : (0212) 298 21 00 Faks: (0212) 298 25 00 istanbul, 07 Ağustos 2001 Konu: İMKB Vadeli

Detaylı

Önemli Açıklama: Tanımlar: Borsa: Borsa İstanbul Anonim şirketini,

Önemli Açıklama: Tanımlar: Borsa: Borsa İstanbul Anonim şirketini, VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİNE VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNE İLİŞKİN RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli işlem

Detaylı

BÜYÜYEN ÇOCUK FONU AĞUSTOS - 2015 AYLIK RAPORU 1 - FONU TANITICI BİLGİLER : TCZB BÜYÜYEN ÇOCUK DEĞİŞKEN ALT FONU

BÜYÜYEN ÇOCUK FONU AĞUSTOS - 2015 AYLIK RAPORU 1 - FONU TANITICI BİLGİLER : TCZB BÜYÜYEN ÇOCUK DEĞİŞKEN ALT FONU BÜYÜYEN ÇOCUK FONU AĞUSTOS - 2015 AYLIK RAPORU 1 - FONU TANITICI BİLGİLER A - FONUN ADI B - KURUCUNUN ÜNVANI C - YÖNETİCİNİN ÜNVANI D - FON TUTARI : 3.000.000.000,00 E - FON TOPLAM DEĞERİ : 1.401.577,92

Detaylı

ING Bank A.Ş. KORUMA AMAÇLI ŞEMSİYE FONU NA BAĞLI B TİPİ %100 ANAPARA KORUMA AMAÇLI SEKİZİNCİ ALT FONU ( Birinci İhraç )

ING Bank A.Ş. KORUMA AMAÇLI ŞEMSİYE FONU NA BAĞLI B TİPİ %100 ANAPARA KORUMA AMAÇLI SEKİZİNCİ ALT FONU ( Birinci İhraç ) ING Bank A.Ş. KORUMA AMAÇLI ŞEMSİYE FONU NA BAĞLI B TİPİ %100 ANAPARA KORUMA AMAÇLI SEKİZİNCİ ALT FONU ( Birinci İhraç ) Talep Toplama Dönemi : Başlangıç : 21.05.2012 Bitiş : 24.05.2012 Fon Yatırım Dönemi

Detaylı

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir)

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde yapacağınız

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi Genelge No : 433 Çıkarıldığı Tarih : 19.07.2013 Yürürlük Tarihi : 05.08.2013 Yapılan Değişiklikler : 30.09.2013 tarihli ve 438 No lu Genelge

Detaylı

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz.

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. 26.10.2015 1 KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul

Detaylı

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? 1) Aşağıdakilerden hangisi MKK ya üye değildir? A) İhraççı kuruluşlar B) Yatırım kuruluşları C) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu D) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası E) Merkezi takas kuruluşları 2) Merkezi

Detaylı

Borsa İstanbul VİOP MKT Revizyonları TÜREV ARAÇLAR TAKAS EKİBİ OCAK 2014

Borsa İstanbul VİOP MKT Revizyonları TÜREV ARAÇLAR TAKAS EKİBİ OCAK 2014 Borsa İstanbul VİOP MKT Revizyonları TÜREV ARAÇLAR TAKAS EKİBİ OCAK 2014 1 NEDEN MKT? Nitelikli MKT CPSS/IOSCO Prensiplerine uyum AB de yerleşik kurumlara hizmet verebilmek veya bu kurumların Basel sermaye

Detaylı

1006 Finansal Piyasalar Güncelleme Tablosu

1006 Finansal Piyasalar Güncelleme Tablosu Tablosu Çalışma Notu Adı Güncellenen Bölüm İsimleri ve Sayfa Numaraları nin/ İyileştirmenin Kapsamına İlişkin Bilgi Çıkarılan/Eklenen /Güncellenen 2.3. Borsanın Ortaklık Yapısı Borsa İstanbul un ortaklık

Detaylı

Uyarı: Önemli Açıklama:

Uyarı: Önemli Açıklama: TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Vadeli İşlem

Detaylı

VİOP TERİMLER SÖZLÜĞÜ

VİOP TERİMLER SÖZLÜĞÜ VİOP TERİMLER SÖZLÜĞÜ Temel Terimler Türev Türev ürün kısaca fiyatı, başka bir varlığın (dayanak varlık) fiyatına bağlı olarak belirlenen finansal araçlardır. Opsiyon Opsiyon sözleşmesi (option contract),

Detaylı

İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu

İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu Kullanım Kılavuzu Bu belge, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından işlem platformunun özelliklerini anlatmak amacıyla hazırlanmış olup belgede yer alan ekranlara

Detaylı

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler PİYASA YAPICILIK Aralık 2015 Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler FİNANSİNVEST Piyasa Yapıcı rolüyle Finansinvest, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında, PAY Vadeli ve FBIST BYF

Detaylı

TÜREV ARAÇLARI RİSK BİLDİRİM FORMU

TÜREV ARAÇLARI RİSK BİLDİRİM FORMU TÜREV ARAÇLARI RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde

Detaylı

Tek Fiyat İşlem Yöntemi Nedir?

Tek Fiyat İşlem Yöntemi Nedir? Tek Fiyat İşlem Yöntemi Nedir? Tek fiyat yöntemi, belirli bir zaman dilimi boyunca emirlerin eşleştirme yapılmaksızın İMKB Hisse Senetleri Piyasası Alım-Satım Sistemine kabul edilip, bu süre sonunda en

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU 1-2- 3-4- PİYASA HAKKINDA BEKLENTİLER ÜRÜNLER HAKKINDA GÖRÜŞLER FİRMA BİLGİLERİ SİSTEM VE ÜYELİK HAKKINDA GÖRÜŞLER Ankete Katılan Kurum Sayısı Toplamı

Detaylı

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.)

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.) TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.) Önemli Açıklama: Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde

Detaylı

TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU

TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU TÜREV ÜRÜNLER KATALOĞU VADELİ DÖVİZ ALIM-SATIM İŞLEMİ (FORWARD) Belirli bir döviz tutarının, ileri bir tarihte, önceden anlaşılan fiyattan alım veya satımının yapılması işlemidir. tarihinde, piyasadaki

Detaylı

Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader

Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader Osmanlı Yatırım Matriks Trader Tek şifre ile tüm piyasalara erişim 3 ü 1 arada izleme ve işlem yapma imkanı Ücretsiz kullanım ve anlık veri imkanı Gerçek portföy

Detaylı

BISTECH Projesi Geçiş Bilgilendirme Toplantısı Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Mertcan Kahraman Serkan Kaan Can KOYAK

BISTECH Projesi Geçiş Bilgilendirme Toplantısı Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Mertcan Kahraman Serkan Kaan Can KOYAK BISTECH Projesi Geçiş Bilgilendirme Toplantısı Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Mertcan Kahraman Serkan Kaan Can KOYAK 24/11/2016 Risk Yönetimi 2 GEÇİŞ SÜRECİ Cuma Haftasonu Pazartesi Pozisyonlar Teminatlar

Detaylı

sınanması zorunluluktur sınama mecburiyeti

sınanması zorunluluktur sınama mecburiyeti İçerik Giriş Başlangıç Teminatı Geriye Dönük Testi Hesap Bazında Geriye Dönük Test Ürün Bazında Geriye Dönük Test BİAŞ PP Geriye Dönük Test Teminat Değerleme Katsayıları Geriye Dönük Testi Başlangıç Teminatı

Detaylı

Tarafların alıp sattığı vadeli işlem sözleşmelerinin hangi varlıkla ilgili olduğunun ifadesidir (hisse senedi endeksi, döviz, pay senedi v.b.).

Tarafların alıp sattığı vadeli işlem sözleşmelerinin hangi varlıkla ilgili olduğunun ifadesidir (hisse senedi endeksi, döviz, pay senedi v.b.). 1.BÖLÜM VIOP HESAP AÇILIŞI Finans Yatırım da hesabı bulunan ESKİ müşterilerimizin mevcut hesaplarını VIOP a tanımlayabiliriz. Bunun için Müşteri Temsilciniz ile irtibata geçip ek sözleşmeleri imzalamanız

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 03 Mart 2016, VİOP-ATA Yatırım İzmir Semineri 08.03.2016 1 BORSA İSTANBUL BÜNYESİNDEKİ PİYASALAR Pay Piyasası Pay Senetleri, Varantlar Borsa İstanbul Borçlanma

Detaylı

Portföy Yönetiminde VİOP Ürünlerinin Etkin Kullanımı. 16 Aralık 2015 Borsa İstanbul

Portföy Yönetiminde VİOP Ürünlerinin Etkin Kullanımı. 16 Aralık 2015 Borsa İstanbul Portföy Yönetiminde VİOP Ürünlerinin Etkin Kullanımı 16 Aralık 2015 Borsa İstanbul AK Yatırım Piyasa Yapıcılık Faaliyetleri AK Yatırım Türev Ürünler Masası, Pay Senedi ve Endeksi ne dayalı tüm sözleşmelerde

Detaylı

TEBLİĞ. ARACI KURUMLARIN SERMAYELERİNE VE SERMAYE YETERLİLİĞİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (Seri: V, No: 135)

TEBLİĞ. ARACI KURUMLARIN SERMAYELERİNE VE SERMAYE YETERLİLİĞİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (Seri: V, No: 135) 20 Mart 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29301 Sermaye Piyasası Kurulundan: TEBLİĞ ARACI KURUMLARIN SERMAYELERİNE VE SERMAYE YETERLİLİĞİNE İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (Seri:

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 İÇERİK İhracatçı Eğilim Araştırması Tespitler - Q4 VİOP ta işlem gören Döviz Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli işlem

Detaylı

Artık Geleceği Birlikte Yöneteceğiz

Artık Geleceği Birlikte Yöneteceğiz Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Hakkında Kısa Kısa VİOP da Endeks, Döviz, Pay ve Emtia vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri işlem görmektedir. Vade Ayları Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki

Detaylı

VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI

VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI Sürüm 1.7 11.07.2013 Borsa İstanbul VİOP Veri Bildirim ve Kabul Formatlari Gizli Bilgi 1 Dokümanın Tarihçesi Sürüm Tarih Değişikliklerin Özeti 1.0 12.10.2012 İlk

Detaylı

Marjinal VaR Ratio Instruments PV VaR VaR/PV Portfolio PV Marjinal VaR

Marjinal VaR Ratio Instruments PV VaR VaR/PV Portfolio PV Marjinal VaR 1.PERFORMANS DEĞERLEMESİ Karşılaştırma Ölçütü-Serbest Fon Getiri Değişimi 29/02/2012 1H 1A 3A 5A Merchants Capital 0.22% -0.98% -11.91% -15.29% KYD182 0.16% 1.26% 3.13% 3.56% 2.PİYASA RİSKİ VaR değer limiti,

Detaylı