Kozmetikde Kullanılan Biyokimyasal İçerikler Kozmetik Kimyası Uygulamalı Yaz Okulu-1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kozmetikde Kullanılan Biyokimyasal İçerikler Kozmetik Kimyası Uygulamalı Yaz Okulu-1"

Transkript

1 Kozmetikde Kullanılan Biyokimyasal İçerikler Kozmetik Kimyası Uygulamalı Yaz Okulu-1 Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI Ankara Üniversitesi Fen Fak.Kimya Bölümü Biyokimya ABD

2

3 Kozmetik amaçlı birçok kimyasal madde cilt yoluyla vücuda alınmakta ve organizmada farklı etkiler göstermektedir. Kozmetikler hemen hemen tamamen kimya biliminin bir uygulamasıdır ve bu amaçla çok sayıda kimyasal madde kullanılmaktadır.

4 Günümüzde toplumun büyük bir kısmı kendisini daha iyi hissetmek için kozmetik ürün kullanmaktadır. Bu ürünlerin kişiyi güzel ve zarif hissettirmesinin yanı sıra etkinlikleri de gittikçe artmaktadır. Son yıllarda bu ürünlerin biyolojik olarak aktivite gösteren bileşikler olduğu kabul edilmiştir.

5 Güzellik her çağda önemli olmuştur ve bu amaçla yüzyıllardır çağa uygun çok çeşitli materyaller kullanılmıştır. Ancak son yıllarda kadınlar dışında erkeklerin de kozmetiğe yakın ilgi göstermeleri sonucu kozmetik ve kişisel bakım ürün kullanımında büyük bir artış gözlenmiştir.

6 Kozmetik amaçlı kullanılan kimyasal maddeler: 1. Anorganik maddeler (kil ve türevleri, metaller) 2. Organik maddeler (fenol, triklor asetikasit, alfa hidroksi asitler, rezorsin ve vb.) 3. Biyokimyasal maddeler ( proteinler, vitaminler ve vb.) olmak üzere temel olarak üç başlık altında toplanabilir.

7 Kozmetik alanda çalışmak isteyenlerin aşağıdaki konularda bilgi birikimlerinin olması gerekir. Kozmetikle ilgili çalışmaları takip etmek Kimya terimlerini iyi bilmek Ürün bilgilerini iyi anlamak Cilt özelliklerini ve tiplerini tanımak Cilt hastalıklarını bilmek Cilt tipleriyle ilgili ph skalasını iyi değerlendirebilmek Kozmetiğin cilde emiliminin nasıl olduğunu bilmek Kozmetikde kullanılan maddeleri tanımak

8 Kozmetik sektörde yapılan çalışmalarda doğada var olan ama henüz yeterince bilinmeyen birçok yeni molekül sentezlenerek ve yapıları aydınlatılarak etkili formülasyonlar elde edilmektedir. Bu yeni buluşlar, ürünle ilgili olarak tüketicileri bilgilendirmek ve korumak amacıyla oldukça sıkı yasalarla denetlenmektedir.

9 Kozmetiklerde kullanılan maddeler derideki hücresel olayları etkiler ve hücrelerin yenilenme, tamir ve kontrol mekanizmalarını uyararak, derinin daha sağlıklı ve genç görünmesini sağlamayı hedefler.

10 Biyokimya ve cilt fizyolojisi ile ilgili bilgilerin artması, biyoteknolojik ilerlemenin çok hızlı olması, oldukça etkili yeni moleküller bulunması kozmetikte önemli adımlar atılmasına yol açmıştır.

11 Sonuç olarak farklı kaynaklardan elde edilen aktif maddeler uygun kombinasyonlar halinde kullanıldığında çok sayıda yeni ve etkili kozmetik ürünler elde edilebilmektedir.

12 Cilt Yapısı Yaşlanmanın en acımasız belirtileri cilt üzerinde görülmektedir. Cilt kırışıklık, sarkma ve pörsüme şeklinde çeşitli değişimler gösterir. Cildi korumak ve genç kalmasını sağlamak için sadece kozmetiklerden destek almak yetmez. Kişinin genetik yapısı, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite, uyku alışkanlıkları, stres, sigara ve alkol kullanımı gibi pek çok değişken cildin kalitesini etkilemektedir.

13 Cilt epidermis, dermis ve subkutan tabaka olmak üzere üç ana katmandan oluşur. Epidermis İnsan cildi ile çevre arasındaki ilk koruma duvarıdır. Epidermis, insanı UV ışınları, sıcak ve soğuk, kirlilik ve zehirli atıklar gibi çevresel tehditlere karşı korumaktadır. Epidermis, göz kapaklarında 0.06 mm den topuk ve avuç içlerinde 0.8 mm ye kadar değişen kalınlıkta, düzenli olarak kendini yenileyen, kan damarları içermeyen bir tabakadır.

14 Epidermisin durumu cildin ne kadar taze göründüğünün ve nemi nasıl emdiğinin bir göstergesidir. İnsanlarda epidermis 4 ana tabakaya ayrılmakta ve bu tabakalar en alttan en yukarıya doğru şu şekilde sıralanmaktadır. Stratum basale Stratum spinosum Stratum granulosum Stratum corneum

15

16 Stratum basale (bazal tabaka) epidermisin en altında yer alır. Bazal tabakanın hücreleri, diğer hücrelere benzer şekilde mitokondri ve ribozomlar gibi organelleri taşıyan, metabolik açıdan aktif hücrelerdir. Keratinosit adı verilen bu hücreler, bazal tabaka sınırları içinde mitoz yolu ile bölünme sonrası, bir keratinosit bazal tabakada kalırken, diğeri üst tabakalara göç eder. Keratinositler, desmozom olarak adlandırılan, proteinlerden meydana gelen bağlarla birbirlerine bağlanırlar.

17 Keratinositler bazal tabakadan başlayarak daha üst tabakalara ilerlerken farklılaşarak şekil ve yapı olarak değişime uğrar. Son olarak stratum corneumda keratinle dolu ölü hücreler olan korneositler birikir. En dış katman olan stratum corneum(boynuzsu tabaka) epidermisin canlı olmayan tabakasıdır. Hücreler arası lipit membran tabakada seramitler, yağ asitleri, kolesterol ve sterol bulunur.

18 Bu hücreleri birbirine bağlayan desmozomlar enzimatik olarak parçalanarak stratum corneum yüzeyinden ölü hücrelerin atılmasını sağlar. Korneositlerin, oluşan yeni hücrelere yer açmak için deri yüzeyinden pulcuklar halinde atılması yaşam boyu sürer.

19

20 Korneositler, suyun hücrelerin içinde bağlı kalmasını sağlar ve doğal nemlendirici faktör( Natural Moisturising Factor, NMF) olarak adlandırılır. İlerleyen yaşla birlikte NMF düzeyinde önemli bir düşüş meydana gelmektedir. Derinin hidratasyon durumu, dermatolojik, kozmetik ve farmasötik açılardan oldukça önemlidir. Stratum corneumun hidratasyon derecesi, derinin dış görünüşünü doğrudan etkiler. Bu tabaka sağlıklıysa su içeriği yüksektir, elastik yapıdadır ve mekanik strese karşı dirençlidir.

21 Dermatolojik açıdan yeterli hidratasyon düzeyi sağlıklı derinin bir göstergesidir. Kuru deri ise işlevsel bozukluğu göstermektedir Dokunun hidratasyon düzeyinin korunması, enzimlerin düzenli çalışabilmesi için de önemlidir.

22 Dermis Dermisin kalınlığı cilt tipine göre değişir. Burada cilde elastiklik ve dayanıklılık veren kollagen ve elastin proteinleri bulunur. Ciltteki kırışıklar bu tabakada oluşur. Kollagen ve elastini sentezleyen fibroblastlar da buradadır. Bu tabaka kan damarları, saç kökleri ve yağ bezlerinin bir karışımıdır. Sıcaklığı, acıyı ve dokunmayı hisseden sinir uçları da burada bulunur.

23 Optimum kozmetik alımı, kozmetiğin cildin stratum corneum tabakasından alt tabakalara girmesi ile mümkün olur.

24 Kozmetiklerin cilde absorbsiyonları - Saç kökleri - Ter bezleri - Stratum corneumun lipit tabakaları - Korneositler ve desmosomlar arasından olur.

25 Kozmetik amaçlı kullanılan biyokimyasal moleküller: 1. Enzimler 2. Vitaminler 3. Hormonlar 4. Lipitler 5. Peptit ve proteinlerdir.

26 Kozmetik Ürünler ve Enzimler Enzimler organizmadaki tüm biyokimyasal reaksiyonları katalizleyen protein yapısındaki biyomoleküllerdir. Enzimler son yıllarda kozmetik alanda çok fazla kullanılmaya başlamıştır. Kozmetikte enzimler daha çok üst derinin soyulması yani peeling amacı ile kullanılan hidrolitik enzimlerdir. Bu işlemde doğal enzimlerden faydalanılarak cilt biyolojik olarak soyulur.

27 Kullanılan bu enzimler protein ve lipitleri parçalayarak ölü hücrelerin atılmasını ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlar. Bu enzimlerin yüksek saflıkta olması, toksik olmaması ve genetiği değiştirilmemiş bitkilerden elde edilmesi gerekmektedir.

28 Bu amaçla kullanılan enzimler: Papain Bromelain Fisin α-amilaz Tripsin Pepsin ve Rennindir Cilde uygulanan maskeler de bu kategoride değerlendirilir.

29 Hormonlar, endokrin bezlerinde az miktarda sentezlenen ve kan yoluyla hedef organlara taşınan kimyasal habercilerdir. Bunlar omurgalıların hedef organlarında bir seri reaksiyonla fizyolojik ve metabolik aktiviteleri düzenlerler. Hormonların cildin, saçların ve bedenin gelişip şekillenmesinde önemli rolleri vardır.

30 Bu maddeler sayesinde cilt ve saçlar canlı ve parlak bir görünüme kavuşur. Kozmetik amaçlı kullanılan hormonlar daha çok steroid yapıda olan cinsiyet hormonlarıdır. Yağda çözünebildikleri için kozmetik formülasyonlarda kullanılmaları oldukça avantajlıdır.

31 Kozmetik endüstrisinde kullanılan steroid hormonlar: 1- Östrojenler veya dişi cinsiyet hormonları (en önemlileri östradiol ve östrondur), 2- Androjenler veya erkek cinsiyet hormonları (testosteron, dihidrotestosteron), 3- Progesteron ve Böbrek üstü steroid hormonları ( kortizol, aldosteron ve kortikosteron).

32 Cildin en önemli koruyucusu östrojen hormonudur. Bu hormon cildin kollagen yapımını aktive eder, kan dolaşımını ve hyaluronik asit oranını arttırır ve epidermis ve dermis hücrelerinin yenilenmesini uyarır. Progesteron ise cildin gergin görünmesini sağlayan ve damar yapılarının sağlamlığına katkıda bulunan bir hormondur.

33 Kozmetik endüstrisi, ciltte hormon etkisi yaratan ve alternatif olarak doğal östrojen ve androjen içeren ve anti aging etkisi gösteren maddelerden de yararlanmaktadır. "Fito hormonlar" olarak adlandırılan Cytokinin, Auxine ve Gibbeline gibi maddeler bitkinin gelişme, büyüme ve olgunlaşmasını sağlamaktadır. Bu maddelerin organizmada da benzer işlevleri gösterebileceği belirtilmiştir. Ayrıca biyoteknolojik olarak elde edilen hormon krem ve jelleri de vardır.

34 Hormon etkisi yapabilen bitkilerin başında soya gelmektedir. Soya bitkisi kullanarak hazırlanan bir ürünle kollagen yapımı uyarılarak hücre yenilenme hızı ve oksijen miktarı arttırılmış ve böylece ciltteki kırışıklar azalmıştır. Soya peptitleriyle yapılan çalışmalarla çok özel bir anti-aging ürün elde edilmiş ve retinol ile birlikte kullanılarak kollagen yapımının arttığı gözlenmiştir.

35 Bitkiler üzerinde yapılan pek çok araştırmada soya ekstresinin etkinliği gösterilmiştir. Soya, günümüzde fito hormon yapı taşlarını en fazla içeren bitki olarak kabul edilmektedir ve östrojen benzeri bir etki göstermektedir. Soya ekstresinin östrojene doğal bir alternatif olduğu ve hormonal yetersizlik durumunda kadınlara yararlı olacağı bildirilmektedir.

36 Ancak hormon kullanımı oldukça riskli bir uygulama olduğundan uzmanlar bu kremlerin kontrollü olarak kullanılmalıdır. Pek çok ülkede, kontrolsüz kullanıldığı takdirde kana geçerek yan etkilere yol açabileceği düşüncesiyle bu tür ürünlere ruhsat verilmemektedir.

37 Melatonin hormonu epifiz bezinde geceleri üretilip, organizmayı uykuya hazırlar. Bu hormon özellikle gece kremlerinde cildi tazelemek ve kırışıkları gidermek için kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar melatoninin hücre yenilenmesini hızlandırdığını göstermektedir.

38 Kozmetik Ürünler ve Lipitler Bitkisel yağlar, kozmetik alanında özellikle parfüm yapımında yaygın bir şekilde binlerce yıldır kullanılmaktadır. Başta zeytin yağı olmak üzere, badem yağı, gülyağı, sığla yağı, bergamot yağı, yasemin yağı, kayısı yağı, portakal çiçeği yağı, biberiye yağı, bazı hayvansal yağlar genellikle cildin beslenmesi, nemlendirilmesi ve temizlenmesi için kozmetik amaçlı kullanılmaktadır.

39 Lipitler bu özelliklerinin dışında emülsifiye edici maddeler olarak da kullanılır. Biyolojik kökenli surfaktanlar, bakteriler, mayalar ve mantarlar tarafından üretilen, yapılarında lipofilik ve hidrofilik kısımlar içeren biyomoleküllerdir. Diğer kimyasal surfaktanlara göre düşük toksisite, yüksek oranda biyobozunurluk gösterirler ve elde edilme maliyetleri daha düşüktür.

40 Biyosurfaktanlar glikolipitler, lipopeptitler, fosfolipitler ve yağ asitlerinden oluşan polimerik bileşiklerdir ve kozmetik uygulamaları oldukça fazladır. Biyosurfaktanların en önemli sınıfı glikolipitlerdir ve çok iyi yüzey özellikleri gösterirler. Sophorolipidler, ramnolipidler kozmetiklerde yaygın olarak kullanılır. Multifonksiyonel biyosurfaktantların cilde çok iyi uyum sağladıkları ve nemlendirme, emülsifiye etme, dağılmayı sağlama özelliklerinin de çok iyi olduğu gösterilmiştir. Bunlar emülsifiye edici özelliklerine ek olarak akne ve kepek tedavisinde de kullanılmaktadır

41 Lipopeptitler de glikolipitlerden sonra en fazla kullanılan biyosurfaktanlardır. Lipopeptitler amfifilik 7-10 amino asitten meydana gelen siklik yapıdaki peptitlerdir. Yaygın olarak kullanılan bir mikroorganizma olan Bacillus subtilis in surfactin isimli lipopeptidi salgıladığı 1968 yılından beri bilinmektedir. Bu bileşiğin yüzey özellikleri çok iyi olduğu için etkin bir biyosurfaktan madde olarak kullanılır.

42 Essential Yağ Asitleri Memeliler stratum corneum ve cilt bariyer fonksiyonu gibi temel fonksiyonları yapan bazı doymamış yağ asitlerini sentezleyemez. Linoleik ve linolenik yağ asitleri esensiyal yağ asitleridir. Linoleik asidin cildin bariyer fonksiyonunu korumak ve epidermal su kaybını önlemek gibi hayati bir görevi vardır.

43 Linolenik asidin de düz kasların kasılmasında etkin rolleri vardır. Bu iki yağ asidinin kombinasyonu genellikle F vitamini olarak bilinir ve olgun ciltlerde su kaybını ve kuruluğu azaltmak için kullanılır. Bu yağ asitlerini içermeyen bir diyet, cildin kurumasına ve pul pul dökülmesine yol açar.

44 Epidermal Bariyer Koruyucuları Stratum corneum daki hücre membranlarındaki lipitlerin %50 sini seramitler, %25 ini kolesterol ve kalan kısmını da yağ asitleri ve esterleri oluşturur. Seramitler yağ asitlerinin sfingosin ile oluşturduğu yapılardır. Cilt yaşlandıkça seramit miktarı azalır ve 50 yaşından sonra %50 nin altına düşer.

45 Hücre Membranı Bileşenleri copyright cmassengale 45

46 Make up the cell membrane copyright cmassengale 46

47 Ceramide has a Sphingosine backbone

48 LIPID-SOLUBLE WATER-SOLUBLE LIPID-SOLUBLE

49 Sabunlar ve kullanılan yüzey aktif maddeler seramid miktarını azaltır. Cilt lipitlerinin düzeyini yeniden arttırmak için seramidler açısından zengin formülasyonlar geliştirilmiştir. Bu karışımların lokal olarak uygulanması dış tahripleri ve epidermal su kaybını önleyerek cildin bariyer fonksiyonunu geri kazanmasını sağlar.

50 Vitaminler kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

51 Vitaminlerin Kozmetik Amaçlı Kullanım Alanları Cilt bakımı Yağda Çözünen Vitaminler Suda Çözünen vitaminler E vitamini A vitamini D ve K vitamini C vitamini B vitaminleri Morlukların giderilmesi Krem ve Maskeler Saç bakımı Cilt bakımı

52 A Vitamini Bu vitamin kozmetik endüstrisinde palmitat veya asetat halinde yaygın olarak kullanılır. Klinik çalışmalar bunun doğal cilt fonksiyonlarını, enzim aktivitesini ve cilt elastikiyetini arttırdığını, epidermisi kalınlaştırdığını, UV hasarını onardığını, kırışıklıları azalttığını göstermiştir.

53 B2 vitamini B2 vitamini(riboflavin sodyum 5-fosfat) kozmetik ürünlerde renklendirici olarak kullanılır. B3 Vitamini Niacinamit veya nikotinamit bu vitamininin biyolojik aktif halidir ve antioksidan özelliği vardır. Cildi onardığı ve ince çizgileri, kırışıklıkları ve hiperpigmentasyonu azalttığı belirtilmiştir.

54 B5 vitamini Panthenol(B5 vitamini) saç bakım ürünlerinde ve saç kremlerinde yaygın olarak kullanılır. Saçları uzun süre nemli tutması, kolay şekil verilebilmesi, kimyasal ve mekanik işlemlerle hasar gören saçları iyileştirmesi gibi üstünlükleri vardır. Ana fonksiyonu yara iyileştirmesi, antiinflamasyon etkisi ve cildi nemlendirmesidir.

55 D vitamini Bu vitamin ciltteki UV hasarını, kırışıklıkları ve diğer morfolojik değişimleri önler. Sedef hastalığında lokal olarak uygulanmaktadır. Ancak kalsiyum metabolizmasıyla ortak etki gösterdiği için Avrupa da kozmetik uygulamalarına izin verilmemektedir.

56 E vitamini E vitamini kozmetik endüstrisinde antioksidan olarak kullanılır. UV radyasyonuyla oluşan lipit peroksidasyonu ve serbest radikalleri önlemede bu vitaminin pozitif etkisi gösterilmiştir. Ayrıca kuru ciltleri yumuşatma etkisi vardır. Genellikle çok daha dayanıklı olduğu için ester ve asetat formları kullanılmaktadır. Bu vitaminin lokal olarak cilde uygulanması çok araştırılmış ve yararlı olduğu belirlenmiştir.

57 E vitamininin lokal uygulaması sonucu epidermisde nemlenmede artış, cilt rahatlaması, antiinflamatuvar özelliklerde belirgin bir artış, yüzey yaralanmalarında epitelizasyonun hızlanması, ciltte enzim aktivitesinin artması, serbest radikallerden kaynaklanan cilt hasarının önlenmesi, güneş yanığına karşı koruma gözlenmiştir. K vitamini Dermatologlar K vitaminin göz altlarındaki siyah halkalar ve yüzdeki yaralanma tedavilerinde önemli düzeyde iyileşme gösterdiğini belirtmiştir.

58 C vitamini C vitamininin(askorbik asit) cildin derin katmanlarına ulaşabildiği, insan fibroblast hücrelerinde kollagen üretimini arttırabildiği ve hücre yenilenmesi yaptığı gösterilmiştir. C vitamininin sodyum askorbil fosfat(sap) türevi lokal olarak uygulandığında serbest radikal oluşumunu önler, cilt sıkılığını ve ışıltısını arttırır. Bu vitaminin ayrıca zararlı ağız bakterilerinin büyümesini inhibe ettiği belirtilmektedir. SAP ciltteki UV-A ışınlarından kaynaklanan oksidatif stresi ve lipit peroksidasyonunu azaltır. Güneş ışığı ve çevre kirliliği epidermisdeki bu vitamini azaltır.

59 C vitamininin lokal uygulanmasının yanında oral yoldan da alınması durumunda sinerjik etki gözlenmiş ve etkisi artmıştır. Ayrıca güneş sonrası kullanılan lokal C vitamini kremleri de UV den kaynaklanan reaktif oksijen türleriyle savaşmaktadır.

60 Kozmetik Ürünler ve Peptitler Peptitler doğal ve sentetik olarak birçok kozmetik üründe kullanılmaktadır. Bunlar arasında en son kozmetik fonksiyonlara sahip olanlar şunlardır.

61 İfade kırışıklarını Azaltan Ürünler İfade kırışıkları kas hücrelerinin aşırı uyarılması sonucu oluşur. Yüz hareketiyle yüz kasları kasılır ve aşırı gevşer, bu da kırışıklara yol açar. Bu kırışıkların oluşumunun önlenmesi botulinum Neurotoxin enjeksiyonu ile mümkün olabilir. Ancak bu uygulama tamamen kozmetik bir uygulama değildir ve belirli bir süre sonra cilt eski haline döner.

62 Buna bir alternatif uygulama(glu Glu Met Gln Arg Arg) hegzapeptit uygulamasıdır. Bu hegzapeptit bir protein kompleksle etkileşir ve hücre uyarıcı nörotransmitterleri inhibe ederek, botulinum neurotoxine benzer bir şekilde etki gösterir.

63 Ekstraselluler Matriks Onarıcılar Ekstraselluler matriksde en çok bulunan protein olan kollajen sentezinin azalması cilt sıkılığının kaybı ve kırışıklıkların oluşmasının en önemli sebebidir. Sentetik olarak sentezlenen ve kollajenin mikro fragmetinin yerini tutan bir pentapeptit bağ dokusundaki fibronektini uyararak aktive eder ve böylece kollagen sentezi gerçekleşir. Bunlarla ilgili in vivo ve in vitro çalışmalar yapılmış ve kırışık yüzeyini, hacmını, yoğunluğunu ve derinliğini ölçerek ciltteki düzelmeler gösterilmiştir.

64 Melanin Aktivatörleri Melanin pigmenti melanozom hücrelerinde sentezlenir. Bu işlem UV ışınları, genetik faktörler ve hormonol uyarılar tarafından düzenlenir. 13 amino asitten meydana gelen Alfamelanotrophin hormonu melanozom sentezini uyarır ve keratinositlere taşınmasını hızlandırır.

65 Bu hormonun enjeksiyonla verilmesi cildin yanık görünümlü olmasını ve pigmentleri az olan açık renkli kişilerde cildin koyulaşmasını sağlar. Bu hormonu temel alarak sentezlenen bir biyomimetik hegzapeptit lokal olarak uygulandığında melanin sentezini uyarır ve hormonal etki göstermeden cildin koyulaşmasını sağlar.

66 Günümüzde kozmetik sektörde, mikroorganizma ve hücrelerden fermantasyonla biyoteknolojik olarak elde edilen biyomoleküller oldukça ilgi görmektedir. Proteolitik Ajanlar Stratum korneumun yenilenmesi ve ölü hücrelerden temizlenmesi işlemi alfahidroksi (AHA) asitlerle yapılır. Bu uygulamada epidermisdeki yüzeysel hücreler uzaklaştırılır ve cilt daha taze ve ince bir dokuya kavuşur. Ancak bu işlemde kullanılan AHA lar tahriş edicidir ve rahatsızlık verir.

67 Biyoteknolojik olarak Bacillus subtilis mikroorganizmasının fermantasyonu ile elde edilen bir proteaz bu amaçla kullanılmaktadır. Bu işlemde hücre yenilenmesi olur ve daha az rahatsız edicidir. İn vitro ve in vivo çalışmalarla da bunun etkinliği ispatlanmıştır. Alfa hidroksi asit

68 Hücre Koruyucuları ve Isı Şok Protein Uyarıcıları Hücreleri UV radyasyonu gibi dış çevresel etkilere karşı korumak için yeni ürünler bulma çalışmaları, ekstrem koşullarda yaşayabilen mikroorganizmalar üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu çalışmalarda Ectothiorhodospira halochloris bakterisinin sentezlediği ectoin isimli bir maddenin osmotik dengeyi, biyomembran yapısını, nükleik asit ve protein kararlılığını koruyarak ekstrem koşullara karşı hücreyi koruduğu gösterilmiştir.

69 Yapılan çeşitli çalışmalar bu molekülün cildi UV radyasyonu gibi dış etkenlere karşı koruduğunu göstermiştir. UV ciltteki Langerhans hücrelerini tahrip eder. Ectoin maddesinin immüno koruyucu potansiyeli UV den etkilenen bu hücrelerin tahrip olmasını engeller. Bu molekülün koruyucu etkisi ısı şok proteinleri ekspresyonunu arttırarak olur. Bu proteinler normal olarak vücutta bulunur ve diğer proteinleri koruma ve savunma görevleri vardır.

70 Fitoplankton ve alg Kültürleri Fitoplanktonlar değişen çevresel koşullarda yaşayabilen milyonlarca tek hücreli organizmadan meydana gelmiştir. Kötü çevre koşullarına karşı savunma mekanizması olarak antioksidanlar, peptitler, vitaminler, yağ asitleri gibi farklı biyomolekülleri sentezlerler. Bu metabolitleri biyoteknolojik olarak elde etmek için osmotik basınç, oksidatif çevre, sıcaklık ve tuz oranı gibi koşullar değiştirilerek endüstriyel fitoplankton kültür sistemleri hazırlanır. Fitoplanktonlar ve alglerden bu şekilde farklı kozmetik etkisi olan çok sayıda kozmetik ürün elde edilmiştir.

71 Serbest Radikal Yakalayıcılar DNA yı korumak ve serbest radikallerin tahrip edici etkisini azaltmak anti-aging kozmetiklerin en önemli iki özelliğidir. Isıya dayanıklı ve kalsiyumca zengin bir yapısı olan corallina officinalis algi, DNA yı koruma özelliği açısından çok önemli aktif bir maddedir. Bu bitkiden biyoteknolojik olarak elde edilen bir aktif madde, lokal olarak uygulandığında DNA ya zarar veren UV ve infrared rasyasyonu önler.

72 Güneşden gelen radyasyon, oldukça ağır sonuçlar doğurabilir. Ciltte kızarıklık, kuruluk, yaşlanma, immün sistemde bozulma, alerji, pigmentasyon ve kırışıklık gözlenebilir.

73 Organizma serbest radikallerin etkisinden süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon perokidaz gibi antioksidatif iç savunma mekanizmalarıyla korunur. İç savunma mekanizmalarından bir kısmı güneşden gelen UV ışınları tarafından inhibe edildiği zaman bunların azalması sonucu yaşlanma başlar. E ve C vitamini, glutatyon ve ubikinon gibi enzimatik olmayan anti-oksidan moleküller de serbest radikallerin etkisini gidererek dışardan organizmayı korur.

74 İç yaşlanma süreci yaşam boyu insan metabolizması sırasında normal olarak oluşan serbest radikaller tarafından meydana gelir. Dış koşullardan oluşan yaşlanmada ise serbest radikaller, UV ye maruz kalma, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler rol oynar. Dış koşullarla oluşan hasarın en az % 50 sinin UV den kaynaklandığı bildirilmektedir. Harman ve arkadaşları 1956 yılında ortaya attıkları yaşlanmanın serbest radikal teorisi bugün yaşlanmayla ilgili en fazla kabul edilen teoridir.

75 Yeşil Çay Yeşil çayda polifenolik kateşinler bulunur. Yeşil çay polifenollerinin sadece antioksidan aktiviteleri değil antinflamatuar ve antikarsinojen etkileri de vardır. Yeşil çay en fazla çalışılan antioksidandır. Farelerle yapılan in vivo çalışmalarda yeşil çay polifenollerinin kemo ve fotokarsinojenleri baskıladığı ve UV den kaynaklanan oksidatif hasarı engellediği gösterilmiştir. Ayrıca yeşil çaydaki polifenollerin UV den kaynaklanan cilt kızarıklıklarını, DNA hasarını azalttıkları gösterilmiştir.

76 Resveratrol Bir antioksidan olan resveratrol polifenolik fitoaleksin bileşiğidir. Üzümde, meyvelerde, fındık ve cevizde ve kırmızı şarapda bulunur. İn vivo ve in vitro çalışmalarda lokal olarak uygulandığında UV-B den kaynaklanan deri hasarını ve oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir.

77 Üzüm Çekirdeği Üzümden ekstrakte edilir ve proantosiyanidinlerce zengindir. Proantosiyanidinlerin güçlü serbest radikal yakalama özelliği vardır. Bu özelliği C ve E vitaminlerinden fazladır. Üzüm çekirdeği ekstrelerinin lokal uygulanmasının korunmayı arttırdığı gösterilmiştir. güneşden

78 Koenzyme Q10 Koenzyme Q10 (ubiquinone), insan hücrelerinde bulunan ve yağda çözünen bir antioksidandır. Vücudun enerji gereksiniminin yaklaşık %95 i bunlar tarafından sağlanır. Bu bileşik birçok kozmetik üründe kullanılmaktadır, lokal uygulamada hiçbir yan etki gözlenmemiştir.

79 Alfa lipoik asit(ala) son yıllarda üzerinde en fazla çalışılan en önemli antioksidanlardan biridir. Bu vitamin benzeri madde, cildi serbest radikallere karşı korur. Alfa lipoik asidin serbest radikalleri hücrenin hem yağlı hem de sulu kısmında yok edebilme özelliği vardır. Bu oldukça önemli bir özelliktir. Hem suda hem de yağda çözünebildiği için hücrelerin tüm bölgelerinde etkin bir serbest radikal yakalayıcısı gibi davranabilir. Suda çözünen C vitamini ve yağda çözünen E vitamini ve koenzim Q10 gibi diğer bazı antioksidan maddelerden bu temel özelliği ile ayrılır.

80 Ancak antioksidanların cilt yaşlanmasını önleme veya yavaşlatmadaki rolü ile ilgili yapılan klinik çalışmalar az olduğundan bu konuda henüz bir sonuca ulaşılamamıştır. Son çalışmalar tek bir antioksidan kullanmaktansa farklı antioksidanların birlikte kullanılmasının sinerjik etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca bazı veriler de antioksidanların hem ağızdan hem de lokal olarak birlikte kullanılmasının etkili olduğunu göstermektedir.

81 Anti-aging cilt bakımı günümüzde büyüyen bir pazar haline gelmiştir. Kozmetik ürünlerle sağlanan geçici düzelmeler yerini kozmofarmasötiklere bırakmıştır. Bunlarla koruyucu ve tedavi edici önemli başarılar elde edilmektedir.

82 Dinlediğiniz için TEŞEKKÜRLER

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik

Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik İMDİ YENİLENME ZAMANI! IT'S TIME TO SLOW DOWN! EXCLUSIVE Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik ŞİMDİ YENİLENME ZAMANI! Ultra Enerji Kremi Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Cildi yenilemek için olağanüstü

Detaylı

Cildinizde yaşın ilerlemesine ve çevresel faktörlere bağlı olarak kurumalar ve kırışıklıklar meydana gelir

Cildinizde yaşın ilerlemesine ve çevresel faktörlere bağlı olarak kurumalar ve kırışıklıklar meydana gelir Cildinizde yaşın ilerlemesine ve çevresel faktörlere bağlı olarak kurumalar ve kırışıklıklar meydana gelir Cilt kırışıklıkları herhangi bir hastalık belirtisi değil, doğal bir süreçtir. Ciltte oluşan kırışıklıkların

Detaylı

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 9. Hafta Cilt bakım ürünlerinin temel amaçları: Cildin sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak, Derinin temizlenmesi Derinin nem dengesinin korunması Derinin yaşlanması belirtilerinin

Detaylı

Gıdalar ve Güzellik Ananas Armut Avokado Balık Balkabağı Biber Böğürtlen Brezilya fıstığı Çilek Elma

Gıdalar ve Güzellik Ananas Armut Avokado Balık Balkabağı Biber Böğürtlen Brezilya fıstığı Çilek Elma Gıdalar ve Güzellik Besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi cildin sağlıklı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Aşağıda cilt sağlığına katkıları olan besinler ve içerdikleri vitaminler ile mineraller

Detaylı

FENOLİK MADDELER (Resveratrol)

FENOLİK MADDELER (Resveratrol) FENOLİK MADDELER (Resveratrol) Fenolik madde nedir? Fenolik bileşikler ve daha yaygın olarak kullanılan ismi ile polifenoller benzen halkası içeren maddelerdir. Fenollerin en basit bileşikleri bir adet

Detaylı

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır.

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. NAR (Punica granatum, Pomegranate) Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. Nar Çekirdek yağı;

Detaylı

Cilt İçin Moleküler Koruma! Klinik Testlerle kanıtlanmış üstün koruma ve onarım

Cilt İçin Moleküler Koruma! Klinik Testlerle kanıtlanmış üstün koruma ve onarım Tuz Gölleri, Çöller ve Buzullara Dayanabilen Mucize; Ectoin Cilt İçin Moleküler Koruma! Klinik Testlerle kanıtlanmış üstün koruma ve onarım Hücresel Koruma Çevre Kirliliğine Karşı Doğal UVA ve AVB Koruması

Detaylı

Hiçbir katkı maddesi içermez. Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar. Doğal nem dengesine kavuşturur

Hiçbir katkı maddesi içermez. Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar. Doğal nem dengesine kavuşturur G İ R İ Ş %100 Doğal Hiçbir katkı maddesi içermez Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar Cildi nemlendirir Doğal nem dengesine kavuşturur Cilde taze ve duru bir görünüm

Detaylı

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1. Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.5-2 m 2 ) Deri esas olarak iki tabakadan olu ur Üst deri (Epidermis)

Detaylı

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur.

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur. Lipitler ortak özellikleri su ile karışmamak olan organik maddelerdir ve kimyasal olarak yağ asitlerinin bir alkolle esterleşmesinden oluşur. 1.1. Lipitlerin Yapısı ve Ortak Özellikleri * Yapılarında C,

Detaylı

Glikolik Asit Bazlı. Cilt Bakım Ürünleri

Glikolik Asit Bazlı. Cilt Bakım Ürünleri Glikolik Asit Bazlı Cilt Bakım Ürünleri Cosmoscience Laboratuvarları nda geliştirilmiştir ve Fransa da üretimi yapılmaktadır. Bitki ekstraktları ve glikolik asit bazlı amenokozmetk ürün serisine sahiptir.

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU Arı Zehiri - Tanım Arı zehiri, bal arıları tarafından öncelikle memelilere ve diğer iri omurgalılara karşı

Detaylı

Deriye Uygulanan Ürünler. 7. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 7. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 7. Hafta Deriye uygulanan preparatlar Günlük deri bakım preparatları Yaşlanmayı önleyici preparatlar Dekoratif kozmetik ürünler Deodorant ve antiperspiranlar Güneş preparatları

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

Deri 05.10.2015. Deri nedir? Derinin Fonksiyonları. Derinin Tabakaları

Deri 05.10.2015. Deri nedir? Derinin Fonksiyonları. Derinin Tabakaları Deri nedir? Deri Bir yetişkinin vücut ağırlığının %15-20 sini oluştururn (4-5 kg). Süreklidir ve mukoz membran olarak vücut yüzeyinin tamamında yer alır (1.8-2.0 m 2 ). Kalınlığı 0.5-2.0 mm arasında değişir.

Detaylı

PURE OCEAN MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ

PURE OCEAN MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ YENİ NESİL MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ KOLAY KULLANIM VE ETKİLİ SONUÇ ÖZEL GELİŞTİRİLMİŞ BENZERSİZ FORMÜL BİYOTEKNOLOJİ İLE ÜRETİM BİTKİSEL AKTİF MOLEKÜLLER EKSTRA CİLT BAKIMI TEMİZLEME

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Cilt Nemlendirici Ürünler Amaç; Cildin nem dengesini korumak, kuru cildi önlemek Çevresel faktörlerin cilt üzerinde yarattığı hasarları önlemek

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder

Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder www.dermadolin.com.tr www.minidolin.com.tr www.seranem.com.tr Büyükler de kullanabilir 1- Hodan Yağı (Borago Officinalis) 2- Bal Özütü (Ekstraktı) 3-

Detaylı

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR Deodorantlar ve antiperspirantlar en fazla kullanılan kozmetik ürünlerindendir. Her gün milyonlarca kişi tarafında koltuk altına uygulanmaktadırlar.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER 4) VİTAMİN Vücut metabolizması için gerekli olan ancak insan vücudunda üretilemeyen organik maddelerdir. Dışarıdan hazır

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1

BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1 BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1 Çok üst düzey araştırmacılar ve biyologlarla (Marsilya Eczacılık Fakültesi Biogenotoxicology Laboratuvarı INSERM, GREDECO) işbirliği içerisinde yürütülen 14 yıllık çalışma sonrasında

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

anti-age güzelliðinizin sýrrý

anti-age güzelliðinizin sýrrý anti-age güzelliðinizin sýrrý 1 Lubex anti-age Lubex in Vizyonu 2 güzelliðinizin sýrrý 3 day light Cildinizin ideal þekilde nemlenmesini, cilt elastikiyetinin saðlanmasýný, serbest radikallere karþý korunmasýný,

Detaylı

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015. Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015. Haber Sayısı: 38

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015. Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015. Haber Sayısı: 38 Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015 Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015 Haber Sayısı: 38 İÇİNDEKİLER No Adı Haber Başlığı 1 30.01.2015 54HABER.COM Genç Görünümlü Cildin Sırları

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN %98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN SPF30 Mineral güneş koruyucu Temel olarak cildin tüm dokularına oksijen geçirgenliği sağlayan üçlü silika retiküler taşıyıcı sistem. FDA nın cilt iyileştirici

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.-

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- 1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- Biyokimya sözcüğü biyolojik kimya (=yaşam kimyası) teriminin kısaltılmış şeklidir. Daha eskilerde, fizyolojik kimya terimi kullanılmıştır. Gerçekten de Biyokimya

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır. Yakın geçmişte moda tasarımcıları,

Detaylı

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. I. Adaptasyon II. Mutasyon III. Kalıtsal varyasyon Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini "doğal seçilim ile kazanır? D) I veii E)

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

w w w.sanovis.com.tr

w w w.sanovis.com.tr w w w.sanovis.com.tr WWW.MELINESKIN.COM NEDEN MELINE? ÇÜNKÜ HER CİLT KENDİNE ÖZEL BİR YAPIYA SAHİPTİR, MELINE BU BİLİNÇLE ÜRETİLMİŞTİR. FELSEFEMİZ Meline; nedeni ve yerleşim yeri neresi olursa olsun, her

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Doç. Dr. Hoşnuter: Basit Merdiven Altı Güzellik Merkezlerine Dikkat Yaz aylarında

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

PURE OCEAN MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ

PURE OCEAN MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ YENİ NESİL MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ KOLAY KULLANIM VE ETKİLİ SONUÇ ÖZEL GELİŞTİRİLMİŞ BENZERSİZ FORMÜL BİYOTEKNOLOJİ İLE ÜRETİM BİTKİSEL AKTİF MOLEKÜLLER EKSTRA CİLT BAKIMI TEMİZLEME

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & TEDAVİ DEVAM ÜRÜNLERİ KOZMESÖTİK BAKIM

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & TEDAVİ DEVAM ÜRÜNLERİ KOZMESÖTİK BAKIM PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & TEDAVİ DEVAM ÜRÜNLERİ KOZMESÖTİK BAKIM ESTETİK DERMATOLOJİDE. FELSEFEMIZ : Araştırma, Geliştirme ve Yüksek Performans Dermaceutic Laboratuvarlarının ana amacı, doktorlara

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

CELLULITE CONTROL BODY SMOOTHING CREME

CELLULITE CONTROL BODY SMOOTHING CREME CELLULITE CONTROL BODY SMOOTHING CREME - Yağı hedefler - Yağı parçalar - Yeni yağ depolarının oluşumunu engeller - Hücrenin metabolizmasını arttırır Normal Cilt Selülit Cellulite Control, selülit görünümünü

Detaylı

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ Düşük sıcaklık stresi iki kısımda incelenir. Üşüme Stresi Donma stresi Düşük sıcaklık bitkilerde nekrozis, solma, doku yıkımı, esmerleşme, büyüme azalışı ve çimlenme düşüşü gibi etkiler

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA İYİLEŞMESİ Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir. Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir. Anatomik ve fonksiyonel bütünlük

Detaylı

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri:

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri: LİPİTLER (YAĞLAR) YAĞLAR (LİPİTLER) Yapılarında C,H, O den başka N,P da bulunabilir. İçerikleri C miktarı O a göre daha fazla olduğu için çok enerji verirler. Yağlar solunumda kullanılınca çok oksijen

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963

KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963 KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963 6. HAFTA Ön formülasyon çalışmaları ve uygun kozmetik taşıyıcı sistem seçim kriterleri Kozmetik Taşıyıcı Sistemler Taşıyıcı

Detaylı

BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ. İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü. vücudun biyokimyasal süreçlerinin etkin bir şekilde

BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ. İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü. vücudun biyokimyasal süreçlerinin etkin bir şekilde BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü Proteinler, yağlar ve karbohidratlar balıklar amino asitlerin dengeli bir karışımına gereksinim tarafından enerji

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ 05-06 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 0: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ Ders Kurulu Başkanı: / Başkan Yardımcıları: / Histoloji Embriyoloji Yrd. Doç. Dr. Bahadır Murat Demirel / Üyeler: / Tıbbi / Dersin AKTS

Detaylı

Synergy+ Nedir? Bu bakımları farklı çalışma modu ve ayrı başlık ile gerçekleştirir.

Synergy+ Nedir? Bu bakımları farklı çalışma modu ve ayrı başlık ile gerçekleştirir. SYNERGY + Synergy+ Nedir? Synergy + cildin derinlemesine temizliğini bakımını sağlayan, çeşitli cilt problemlerine çözüm bulmayı hedefleyen kombine bir bakım cihazıdır. Bu bakımları farklı çalışma modu

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

Cilt sorunlarının çözümü. Tıbbi etki. Doğal bakım.

Cilt sorunlarının çözümü. Tıbbi etki. Doğal bakım. Cilt sorunlarının çözümü Tıbbi etki. Doğal bakım. Yeni doğmuş bebek cildi gibi Cildiniz için sorun giderici DADO SENS DADO SENS olarak amacımız cildinizin ihtiyacı olanı vermektir. DADO SENS ürünlerini

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

Yenilenmiş ve geliştirilmiş anti-aging favori serisi CHRONOLONG.

Yenilenmiş ve geliştirilmiş anti-aging favori serisi CHRONOLONG. КРАСОТА HER YAŞTA В GÜZELLİK! ЛЮБОМ ВОЗРАСТЕ! ПРЕДСТАВЛЯЕМ ВАМ ОБНОВЛЕННУЮ И УСОВЕРШЕНСТВОВАННУЮ СЕРИЮ ЛЮБИМЫХ АНТИВОЗРАСТНЫХ СРЕДСТВ CHRONOLONG Yenilenmiş ve geliştirilmiş anti-aging favori serisi CHRONOLONG.

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI Dermaceutic, dünya çapında 30.000 i aşkın dermatoloji uzmanının tercih ettiği bir markadır. İçeriğinde, hyaluronik asit, stabilize

Detaylı

Sfingozin türevi membran lipidleri

Sfingozin türevi membran lipidleri Dr. Suat Erdoğan Sfingozin türevi membran lipidleri Sfingolipidler Sfingomyelin Glikolipidler Kolesterol ve Steroidler Bu tür lipidler gliserol içermezler Yapıda bir amino alkol olan sfingozin bulunur

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Çoğunluğu peptidoglikan yapıdır. Bunun yanında teikoik asitte içerirler. Bu yapı gliserol veya Ribitolün PO4 gruplarına bağlanmasıyla oluşur. Teikoik asitler peptidoglikan

Detaylı

Ürünlerimiz paraben içermez

Ürünlerimiz paraben içermez Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder Ürünlerimiz paraben içermez www.dermadolin.com.tr www.minidolin.com.tr SLES, SLS, Sabun, Boyar Madde, Fenoksietanol, Paraben içermez Nemlendirici bileşenler

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION 0476 OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON NEDİR VE NASIL ETKİLİ OLUR? Daha genç ve canlı bir cilt arzuluyorsanız Density Platelet Jel

Detaylı

Vitamin D Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan AÜEF Farmakognozi ABD

Vitamin D Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan AÜEF Farmakognozi ABD Vitamin D3 400 Genel Bilgi Bir sterol türevi olan D vitamini diyetle alınabilir veya endojen olarak sentezlenebilir. Diyetle, bitkilerde bulunan D2 vitamini (ergokalsiferol) ve hayvan dokularında bulunan

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024

YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024 YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024 YAŞLANMA Hücre yapısını ve organelleri oluşturan moleküler yapılarından başlayıp hücre organelleri,hücre,doku,organ ve organ sistemlerine

Detaylı

SPIRULINA NEDİR? Spirulina yosunu ağır metallere karşı çok hassastır, bu itibarla kirlenmenin olmadığı yerlerde büyür.

SPIRULINA NEDİR? Spirulina yosunu ağır metallere karşı çok hassastır, bu itibarla kirlenmenin olmadığı yerlerde büyür. TIENS SPIRULINA SPIRULINA NEDİR?. Spirulina mavi yeşil renkte bir su yosunudur İlk olarak yeryüzünde 3.5 milyon yıl önce görülmüş olup, gezegendeki en yaşlı yaşam biçimlerinden biridir. Doğal haliyle Çin

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

AREN KOZMETİK KOZMETİK ÜRÜNLER SERİSİ

AREN KOZMETİK KOZMETİK ÜRÜNLER SERİSİ AREN KOZMETİK KOZMETİK ÜRÜNLER SERİSİ ŞAMPUANLAR İçeriğinde bulunan zeytinyağı, ısırgan özü, sarımsak özü, argan yağı ve defne özü sayesinde saçlarınızda bulunan tüm sorunları çözebilirsiniz. Saç ve saç

Detaylı

1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ

1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.)İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ 2.) İLAÇLARIN VERİLİŞ YOLLARI VE ETKİSİNİ DEĞİŞTİREN FAKTÖRLER Slayt No : 13 1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ

Detaylı

ALFA LİPOİK ASİT (ALA)

ALFA LİPOİK ASİT (ALA) ALFA LİPOİK ASİT (ALA) Bitki ve hayvan dokularında doğal olarak bulunan ditiyol türevi bir bileşiktir. Endojen olarak mitokondride oktanoik asitten sentezlenir. ALA mitokondrideki enerji üretiminden sorumlu

Detaylı

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ 9. Hafta: Lipit Metabolizması: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI Palmitoleik ve oleik asitlerin sentezi için palmitik ve stearik asitler hayvansal organizmalardaki çıkş maddeleridir.

Detaylı