ROTTERDAM KURALLARI ve FREIGHT FORWARDER LAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ROTTERDAM KURALLARI VE FREIGHT FORWARDER LAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ROTTERDAM KURALLARI ve FREIGHT FORWARDER LAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ROTTERDAM KURALLARI VE FREIGHT FORWARDER LAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ"

Transkript

1 ROTTERDAM KURALLARI VE FREIGHT FORWARDER LAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

2 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Şubat 2009 da uluslararası deniz ticaretine yeni düzenlemeler getiren önemli bir Konvansiyonu kabul etti.

3 ROTTERDAM KURALLARI ve FREIGHT FORWARDAR LAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu (UNCITRAL) tarafından hazırlanan; MALLARIN TAMAMEN ya da KISMEN DENİZYOLUYLA ULUSLARARASI TAŞINMASI sözleşmesine dair anlaşma olan ROTTERDAM KURALLARI görüldüğü kadarı ile DENİZCİLİK SEKTÖRÜMÜZ açısından hiç de iç açıcı değil.

4 Birleşmiş Milletler tarafından benimsenerek Genel Kurulu nda kabul edilen kuralların Forwarder ve Lojistik İşletmecileri sektörünü de yakından ilgilendirdiği gibi, önemli sorumluluklar ve yükümlülükler getireceği açık ve net olarak görülmektedir.

5 Kuralların yürürlüğe girmesi ile taşıma zincirindeki bir çok halkanın etkilenmesi beklenmektedir. Buna Armatör firmalarının yanı sıra, Freight Forwarderler ve Lojistik operatörleri de dahildir. ROTTERDAM KURALLARI NIN HAUGE (1924), HAUGE VISBY (1968) ve HAMBURG (1978) KURALLARI NIN yerine geçmesi hedeflenmektedir.

6 Son yıllarda oldukça gelişen konteyner taşımacılığı ile elektronik data transferi sistemlerinde tam bir açıklık olmaması, mevcut kuralların revize edilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Böylelikle BM temsilcileri yeni ROTTERDAM KURALLARI ile TAŞIYAN/TAŞITAN ın sorumluluklarını daha geniş kapsamlı belirleyerek yeni bir düzen getirmektedir.

7 Bugüne kadar, kuralları imzalayarak kabul etmiş ülke sayısı 21 dir. İlk imzalayan devletler: ABD, Danimarka, Fransa, Kongo, Gaban, Yunanistan, Gana, Gine, Hollanda, Norveç, Nijerya, Polonya, İspanya, İsviçre, Togo ve Sengal dir. Daha sonra Nijer, Madagaskar, Ermenistan, Mali ve Kamerun un da imzalaması ile ülke sayısı 21 e ulaşmıştır.

8 Kuralların işleyebilmesi için 20 ülkenin imzalaması gerekmektedir ki, bu da sağlanmıştır. Sözleşmeyi ilk etapta imzalayan ABD, Danimarka, Norveç, Yunanistan gibi denizci ülkelerin olması oldukça dikkat çekicidir.

9 Kuralların uygulanmaya başlaması ile birlikte, denizcilik sektörünün tüm aktörlerinin etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır. Taşıma sözleşmesinde yer alan; yükün taşıyıcıya ve alıcıya teslim noktaları ile yükleme veya boşaltma limanlarının kurallara taraf olan ülkelerden birinde olması durumunda ROTTERDAM KURALLARI uygulanacaktır. Yeni kurallar bu noktada en çok HAGUE KURALLARI na göre farklılık göstermektedir. Hague kuralları, ancak konşimentonun düzenlendiği ülkenin kurallara taraf olması durumunda uygulanmakta iken, şimdi yeni kuralların getirdiklerini bir kez daha düşünmemiz gerekecektir!

10 Halen uygulanmakta olan kurallara göre; taşıyanın yük ile alakalı sorumluluğu: yükleme limanda başlayıp boşaltma limanında sona ererken, yeni ROTTERDAM KURALLARI ile, taşıyan stevedore/terminal de; yükü depolamaktan Freight Forwarding hizmetlerine kadar tüm süreçten sorumlu olacaktır! Taşıyan kimliği ile hareket eden taraf malın taşıyıcıya teslim noktasından alıcıya teslimine kadar yük ile alakalı sorumlu olacaktır. ROTTERDAM KURALLARI, taşıtanın taşıyana karşı sorumluluklarını bir hayli geniş şekilde ele almaktadır.

11 Konvansiyona genel olarak bakıldığında çok karmaşıktır. Bu sebeple de işlemlerde ilave maliyetler getirebileceği gibi, yanlış anlama ve yorumlara da yol açacaktır. Konvansiyona taraf olacak ülkelerin konvansiyon hükümlerine farklı yorumları sonucunda Denizyoluyla Mal Taşıma Hukuku nun birleştirilmesi hedefi tehlikeye düşecektir.

12 Her ne kadar ROTTERDAM KURALLARI uyarınca Forwarder lar taşıyan veya lojistik hizmet sağlayıcıları olarak bazı yeni avantajlar elde etmiş görünmekte iseler de, sadece yük zararı halinde değil, diğer hallerde de sorumluluklarını sınırlama hakkına sahip olmadan; aksine anlaşma yapılmadıkça gecikmeden sorumlu tutulmaları gönderici sıfatıyla hareket ettikleri zaman veya taşımayı gerçekleştiren fiili taşıyıcıdan tazminat isterken yeni Kurallar Forwarder lar aleyhine işleyebilecektir. Kuralların devreye girmesiyle Forwarder ların yönetsel yükleri de belirgin olarak artacaktır.

13 Dünya genelinde Forwarder ların üst çatı kuruluşu olan FIATA tutarlı bir şekilde MARITIME Plus (Denizyolu Artı tamamen Denizyoluyla yapılan taşımalar yanında kısmen denizyoluyla yapılan taşımalarında Konvansiyon kapsamında düzenlenmesi) anlayışına karşı çıkmış ve bunun yerine Limandan-Limana anlayışına uygun bir uluslararası Konvansiyon lehinde tutum belirlemiştir. ROTTERDAM KURALLARI nın benimsediği MARITIME Plus (Denizyolu Artı) ilkesi rahatsız edici bir belirsizliğe yol açmaktadır. ROTTERDAM KURALLARI dünya genelinde kabul edilecek olursa, FIATA, çok modlu taşımaların ve lojistik hizmetlerin kurallardan etkilenmediği varsayımı yerine; UNCTAD/ICC kurallarının değiştirilmesine yönelik çalışmalar gündeme getirilecek ve böylece uzun ve sonu belli olmayan bir sürece girilmesi söz konusu olabilecektir.

14 LAHEY/VISBY kuralları ile karşılaştırıldığında ROTTERDAM KURALLARI nın sağladığı bazı faydaların yanı sıra, sektör üzerinde yaratacağı ağır sorumluluklar yadsınamaz. LAHEY, LAHEY/VISBY veya 1978 HAMBURG KURALLARI nda yapılacak değişikliklerle daha basit bir değerleme sağlanabilir miydi diye? düşünmeden edemeyiz. Kurallarda meydana gelen önemli değişikliklerin, sadece gemi sahibi armatörün sorumluluğunda olması gereken bazı süreçlerin Freight Forwarder ların üzerine yüklendiğini de ifade edebiliriz. Kuralların uygulanmasında etkin rol alacakların sektörün aktörlerinden çok, Bazı Avrupa Devletleri ile Japonya, ABD ve Çin gibi denizcilik ve ticaret ülkelerinin tavrına bağlı olduğunu söylemek mümkündür.

15 Sektörümüzün üst çatı kuruluşu olan FIATA dan edinilen bilgilere göre; Birleşmiş Milletlere üye devletlerce kuralların kabul edilme sürecine girilme evresinde, üye ülkelerin iç hukuk rejimlerinin birbirlerinden farklılık göstereceğinden, FIATA nın yeni kurullar hakkında resmi bir görüş belirtmesinin yanlış olacağı vurgulanmaktadır. İlgi ülke hükümetlerinin bu kuralları onaylamadan önce sektörün görüşlerine başvuracağını dikkate alarak, bu görüşleri dikkatle incelemelerinde fayda görüldüğü önemle belirtilmektedir.

16 Ülkemizde de söz konusu kuralların kabulü ile ilgili Kamu-Sektör müşterek çalışmaları halen devam etmektedir. Kuralların ülkemiz tarafından kabulü halinde, sektörümüz üzerinde yaratacağı olumsuzluklar, kapsamlı bir rapor halinde Denizcilik ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarına UTİKAD olarak sunulmuştur.

17 Uluslararası deniz ticaretine, denizyolu taşımacılığına yönelik yeni değerlendirmelerin yapıldığı ROTTERDAM KURALLARI ile ilgili, Kamu Yönetimince görüşlerine başvurulan sektörün diğer saygın kuruluşlarının da bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine inanmaktayım.

18 İlginiz ve Sabrınız için Teşekkürler Müjdat MANDAL UTİKAD Genel Müdürü

4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor

4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor 4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor Türkiye'nin, dünyanın en önemli ilk 15 ekonomisi arasında yer alabilmesi ve 2023 hedeflerini gerçekleştirilmesi adına, güçlü bir bilişim ve mobil teknoloji alt yapısına

Detaylı

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TÜRKİYE DE DEMİRYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK POLİTİKALAR Talat AYDIN Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı 1 MEVCUT TÜRK DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ULAŞTIRMA

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

AVRUPA DA GIDA PROFESYONELLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER VE ODAMIZIN KONUYA BAKIŞI. Fatmagül ÇIRA TUNCER TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

AVRUPA DA GIDA PROFESYONELLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER VE ODAMIZIN KONUYA BAKIŞI. Fatmagül ÇIRA TUNCER TMMOB Gıda Mühendisleri Odası AVRUPA DA GIDA PROFESYONELLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER VE ODAMIZIN KONUYA BAKIŞI Fatmagül ÇIRA TUNCER TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Track Fast ile Nasıl Tanıştık? Prof.Dr.Fahrettin Göğüş ün TRACK FAST çerçevesinde;

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Avrupa Çimento Birliği üyesi ülkelere bakıldığında en fazla çimento tüketiminin İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa da olduğu görülmektedir.

Avrupa Çimento Birliği üyesi ülkelere bakıldığında en fazla çimento tüketiminin İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa da olduğu görülmektedir. ÇİMENTO HS No: 2523 DÜNYA ÜRETİMİ 2012 yılında global çimento üretimi 2011 yılına göre %3 lük bir artış ile 3,6 milyar ton olarak gerçekleşmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) dünya toplam çimento üretiminin

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) Uluslararası Örgüt Künyesi. Örgütün Amacı:

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) Uluslararası Örgüt Künyesi. Örgütün Amacı: İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) Uluslararası Örgüt Künyesi Örgütün Amacı: Demokratik yapılara ve piyasa ekonomisine sahip 34 ülkenin küreselleşmenin ekonomik, sosyal ve yönetim sorunlarını

Detaylı

Konutta Uygulanan KDV Oranındaki Değişiklik

Konutta Uygulanan KDV Oranındaki Değişiklik Cuma, 1 Nisan 013 15:18 Konutta Uygulanan KDV Oranındaki Değişiklik I- GİRİŞ Bilindiği üzere 150 m nin altındaki büyüklükteki konut satışlarında uygulanan katma değer vergisi (KDV) oranı %1, 150 m nin

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI. :Türk Telekom Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI. :Türk Telekom Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi :14.07.2010 Karar No :2010/DK-07/416 Gündem Konusu :Türk Telekom Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi. KARAR : Elektronik haberleşme

Detaylı

Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılmasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü

Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılmasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılmasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Murat Palaoğlu Şirket Ortağı, Gümrük ve Dış Ticaret Türkiye nin dış ticaret hacmi 2015 yılsonu verileriyle 350 milyar doları aşmış,

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

GİRİŞ. Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder.

GİRİŞ. Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder. GİRİŞ Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder. Mustafa Kemal ATATÜRK Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş)

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2016 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI Türkiye deri ve

Detaylı

Singapur Ticaret Müşavirliği TRANS PASİFİK ORTAKLIK ANLAŞMASININ SİNGAPUR EKONOMİSİ VE DIŞ TİCARETİNE POTANSİYEL ETKİSİ

Singapur Ticaret Müşavirliği TRANS PASİFİK ORTAKLIK ANLAŞMASININ SİNGAPUR EKONOMİSİ VE DIŞ TİCARETİNE POTANSİYEL ETKİSİ Singapur Ticaret Müşavirliği TRANS PASİFİK ORTAKLIK ANLAŞMASININ SİNGAPUR EKONOMİSİ VE DIŞ TİCARETİNE POTANSİYEL ETKİSİ 0 SİNGAPUR TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ İÇİNDEKİLER SİNGAPUR UN MEVCUT TİCARET ANLAŞMALARI...

Detaylı

Türkiye-AT Gümrük Birliği

Türkiye-AT Gümrük Birliği DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI Avrupa Birliği ile İlişkiler Genel Müdürlüğü Türkiye-AT Gümrük Birliği 14 ŞUBAT 2008 Tarihi Gelişim Ankara Anlaşması : 1 Aralık 1964 Katma Protokol : 1 Ocak 1973 Tam Üyelik Başvurusu

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

ENERJİ-ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

ENERJİ-ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ-ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İklim Değişikliği İklim değişikliği, bugün küresel ölçekte karşılaşılan en büyük sorunlarından biri olarak kabul edilmektedir. 1980 li yılların sonlarından başlayarak,

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

SOLAS ve KONTEYNER TARTIMI. Cavit Uğur UTİKAD Genel Müdürü

SOLAS ve KONTEYNER TARTIMI. Cavit Uğur UTİKAD Genel Müdürü SOLAS ve KONTEYNER TARTIMI Cavit Uğur UTİKAD Genel Müdürü SEMİNER AKIŞI 5N1K ve GERÇEKLER MEVZUAT ENDİŞELER ve SORULAR HAZIRLIKLAR ve GÖRÜŞLER ULUSLARARASI ÖRNEKLER KAYNAKÇA SSS 5N1K ve GERÇEKLER MSC NAPOLİ

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 2010 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV

PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 2010 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ ve AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 21 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV 2 ÜRETİM : Türkiye de enjeksiyon ve ektrüzyon makineleri üreten firmalar toplam üretimlerinin

Detaylı

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011 Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz 22 Kasım 2011 Durum Analizi Türk Philips Türk Philips Ticaret A.Ş., Hollanda menşeili Philips markasının ülkemizdeki yetkili kuruluşudur; 1930yılından

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ ANA ENDEKS İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ BİLEŞİK ENDEKSİ İnşaat malzemeleri sanayinde ölçülen faaliyet, güven ve beklentilerin

Detaylı

ÖZEL SEKTÖR DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI VE DEMİRYOLLARINDA SERBESTLEŞMENİN ÖNEMİ

ÖZEL SEKTÖR DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI VE DEMİRYOLLARINDA SERBESTLEŞMENİN ÖNEMİ ÖZEL SEKTÖR DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI VE DEMİRYOLLARINDA SERBESTLEŞMENİN ÖNEMİ İbrahim ÖZ Yönetim Kurulu Başkanı DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI DERNEĞİ RAILWAY TRANSPORT ASSOCIATION 15.10.2012 11:45 1 15.10.2012

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Ekim 2009

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Ekim 2009 www.etonet.org.tr 1 İlimizin ihracatı Ocak-Eylül Dönemi itibariyle 2009 yılında 2008 e göre %14 azalmıştır. İhracat İthalat Oranları Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye istatistik Kurumundan elde edilen

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

Global Liman İşletmeleri A.Ş. Kruvaziyer ve Ticari Liman İşletmesi 05 Mayıs 2015

Global Liman İşletmeleri A.Ş. Kruvaziyer ve Ticari Liman İşletmesi 05 Mayıs 2015 OYAK Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Global Liman İşletmeleri A.Ş. Kruvaziyer ve Ticari Liman İşletmesi Fiyat Tespit Raporuna İlişkin Analist Raporu 05 Mayıs 2015 Bu rapor, OYAK Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Detaylı

KONTEYNER TARTIM REHBERİ (İHRACATÇILAR İÇİN)

KONTEYNER TARTIM REHBERİ (İHRACATÇILAR İÇİN) KONTEYNER TARTIM REHBERİ (İHRACATÇILAR İÇİN) İHRACATÇILAR İÇİN KONTEYNER TARTIMI UYGULAMA REHBERİ Bu rehber, Uluslararası Denizcilik Örgütü nün (IMO) Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS

Detaylı

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013 HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ 21 Şubat 2013 SUNUM PLANI Hizmet Ticareti İstatistikleri Neden Önemli? Mevcut Durumda Ülkemiz Hizmet Ticareti İstatistikleri Eksiklikler, Problemler Yapılan Çalışmalar

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan Kamu Yönetimi Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada;

Detaylı

Bu sunum, borç stoku ve borçlanma ile ilgili güncel bilgileri. kamuoyuna kapsamlı olarak sunmak amacıyla hazırlanmıştır.

Bu sunum, borç stoku ve borçlanma ile ilgili güncel bilgileri. kamuoyuna kapsamlı olarak sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu sunum, borç stoku ve borçlanma ile ilgili güncel bilgileri kamuoyuna kapsamlı olarak sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Son güncelleme tarihi: 23 Mayıs 213 1 BORÇ GÖSTERGELERİ Borç Yönetiminde Gelinen

Detaylı

Editörler Yrd.Doç.Dr.Mehmet Duruel & Özhan Görçün LOJİSTİK

Editörler Yrd.Doç.Dr.Mehmet Duruel & Özhan Görçün LOJİSTİK Editörler Yrd.Doç.Dr.Mehmet Duruel & Özhan Görçün LOJİSTİK Yazarlar Doç.Dr.Köksal Hazır Yrd.Doç.Dr.Ayça Gümüşay Çapın Yrd.Doç.Dr.Erdem Akkan Yrd.Doç.Dr.Esra Ciğerci Abdullah Kahraman Ayşenur Ören Elif

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kenya Cumhuriyeti Resmi Dil : İngilizce, Kisvahili Başkenti : Nairobi Başlıca Şehirler : Nairobi, Nakuru, Kisumu, Mombasa Yüzölçümü : 569.259 km 2 Nüfus : 42,7 milyon (2012 tahmini)

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahminleri ve Türkiye için Önemi

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahminleri ve Türkiye için Önemi Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahminleri ve Türkiye için Önemi Dolunay GÜÇLÜER Proje Müdür Yardımcısı Enermet Enerji Meteoroloji Müşavirlik ve Mümessillik Ltd. Şti dg@enermet.com.tr www.enermet.com.tr 13

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Kasım ayında, Türkiye

Detaylı

TUROB Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği 2011 ITB BERLIN TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

TUROB Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği 2011 ITB BERLIN TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TUROB Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği 2011 ITB BERLIN TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU ITB Berlin Turizm sektörü açısından en önemli buluşma noktalarından biri olarak kabul edilen ITB

Detaylı

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ Öğr.Gör. Emre Özer Elektronik Sanayi Sektörü, gelişmiş ülkelerin sürdürülebilir bir büyüme, vatandaşlarına istihdam ve refah sağlamak için elzem olarak gördükleri bilgiye dayalı ve rekabet edebilen bir

Detaylı

TÜRKIYE'DE ENERJI VERIMLILIĞI SÜRECI VE YAPILMASI GEREKENLER

TÜRKIYE'DE ENERJI VERIMLILIĞI SÜRECI VE YAPILMASI GEREKENLER TÜRKIYE'DE ENERJI VERIMLILIĞI SÜRECI VE YAPILMASI GEREKENLER TÜLİN KESKİN Makine Mühendisleri Odası 322 Giriş Türkiye'de enerji verimliliği çalışmaları(ev) 1980 yılında EİE nin bir projesi çerçevesinde

Detaylı

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) sınıflandırmasına göre 6111 ve 6209 nolu fasıllarda yer almaktadır. TÜRKİYE'DE ÜRETİM

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Brezilya Federal Cumhuriyeti Nüfus : 206,082,000 Dil : Resmi dil Portekizce dir. İş dünyasında

Detaylı

ELEKTRONİK HABERLESME SEKTÖRÜNDE İLERİ TARİHLİ İŞLEMLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TELKODER GÖRÜŞLERİ 05.02.2015

ELEKTRONİK HABERLESME SEKTÖRÜNDE İLERİ TARİHLİ İŞLEMLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TELKODER GÖRÜŞLERİ 05.02.2015 ELEKTRONİK HABERLESME SEKTÖRÜNDE İLERİ TARİHLİ İŞLEMLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TELKODER GÖRÜŞLERİ 05.02.2015 Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş, Değerlendirme ve Teklif 30.01.2014 tarih ve 2014/DK-THD/83

Detaylı

Süt Piyasa Düzenleri TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ. Çağla Yüksel KAYA KUYULULU Veteriner Hekim. Fehmi AKSOY Genel Sekreter

Süt Piyasa Düzenleri TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ. Çağla Yüksel KAYA KUYULULU Veteriner Hekim. Fehmi AKSOY Genel Sekreter Süt Piyasa Düzenleri Fehmi AKSOY Genel Sekreter Çağla Yüksel KAYA KUYULULU Veteriner Hekim TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ Süt Piyasa Düzenlemeleri Fiyat düzenlemeleri Fiyat belirleme

Detaylı

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI SEMPOZYUM, 13 MAYIS 2013, İSTANBUL

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI SEMPOZYUM, 13 MAYIS 2013, İSTANBUL TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI SEMPOZYUM, 13 MAYIS 2013, İSTANBUL Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun Sayın Başkan ve Üyeleri, Borsa İstanbul,

Detaylı

BASEL II YE GEÇİŞ YOL HARİTASINA İLİŞKİN BDDK BAŞKANI SAYIN TEVFİK BİLGİN İN KONUŞMA METNİ (30.05.2005)

BASEL II YE GEÇİŞ YOL HARİTASINA İLİŞKİN BDDK BAŞKANI SAYIN TEVFİK BİLGİN İN KONUŞMA METNİ (30.05.2005) BASEL II YE GEÇİŞ YOL HARİTASINA İLİŞKİN BDDK BAŞKANI SAYIN TEVFİK BİLGİN İN KONUŞMA METNİ (30.05.2005) Sayın Bakan, Değerli Basın Mensupları ve Konuklar, Bilindiği gibi, bankacılık sektöründe risklere

Detaylı

İnternette Çiçek satışı yapmak kar sağlayan bir ticaret modelimidir?

İnternette Çiçek satışı yapmak kar sağlayan bir ticaret modelimidir? Çiçekçi E-ticaret Sitesi Açmak Eğer bir online çiçekçi açmak istiyorsanız bu yazı size fayda sağlayacaktır.e-ticaret her yönüyle büyümeye açık bir sektördür. Bu sektörün alt elemanlarından birisi çiçekçilik

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-4-26 (Devralma) Karar Sayısı : 14-24/488-218 Karar Tarihi : 16.07.2014 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

EŞİT DEĞERDE İŞ İÇİN ERKEK VE KADIN İŞÇİLER ARASINDA ÜCRET EŞİTLİĞİ HAKKINDA SÖZLEŞME. Bakanlar Kurulu Kararı Tarih ve Sayısı: 14 Nisan 1967 / 6-8036

EŞİT DEĞERDE İŞ İÇİN ERKEK VE KADIN İŞÇİLER ARASINDA ÜCRET EŞİTLİĞİ HAKKINDA SÖZLEŞME. Bakanlar Kurulu Kararı Tarih ve Sayısı: 14 Nisan 1967 / 6-8036 EŞİT DEĞERDE İŞ İÇİN ERKEK VE KADIN İŞÇİLER ARASINDA ÜCRET EŞİTLİĞİ HAKKINDA SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 6 Haziran 1951 Kanun Tarih ve Sayısı: 13 Aralık 1966 / 810 Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı: 22

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI Bakanlar Kurulu Sunumu Erdem Başçı Başkan Nisan 2011 1 Sunum Planı I. Küresel Kriz Sonrasında Toparlanma II. III. Kriz Sonrasında Para Politikaları Uygulanan Politikaların

Detaylı

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı sıra, pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal ipliklerden

Detaylı

2015 EYLÜL KISA VADELİ DIŞ BORÇ İSTATİSTİKLERİ GELİŞMELERİ

2015 EYLÜL KISA VADELİ DIŞ BORÇ İSTATİSTİKLERİ GELİŞMELERİ 1990-Q1 1990-Q3 1991-Q1 1991-Q3 1992-Q1 1992-Q3 1993-Q1 1993-Q3 1994-Q1 1994-Q3 1995-Q1 1995-Q3 1996-Q1 1996-Q3 1997-Q1 1997-Q3 1998-Q1 1998-Q3 1999-Q1 1999-Q3 2000-Q1 2000-Q3 2001-Q1 2001-Q3 2002-Q1 2002-Q3

Detaylı

DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ

DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ Faruk Aydın Mesut Saygılı Hülya Saygılı Gökhan Yılmaz TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü 17 Kasım 2009 1

Detaylı

DERS:Tarımsal örgütlenme Konu:Pankobirlik Dersi veren: Arş.gör.Dr Osman Orkan ÖZER HAZIRLAYANLAR; Cansu AYHAN Ahmet ÖZTÜRK Eda ÖNCÜ 2013 Aralık

DERS:Tarımsal örgütlenme Konu:Pankobirlik Dersi veren: Arş.gör.Dr Osman Orkan ÖZER HAZIRLAYANLAR; Cansu AYHAN Ahmet ÖZTÜRK Eda ÖNCÜ 2013 Aralık DERS:Tarımsal örgütlenme Konu:Pankobirlik Dersi veren: Arş.gör.Dr Osman Orkan ÖZER HAZIRLAYANLAR; Cansu AYHAN Ahmet ÖZTÜRK Eda ÖNCÜ 2013 Aralık Pancar Kooperatifleri ve Pankobirlik'in Kuruluşu Pancar ekicileri;

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) ÖZEL SEKTÖR UYGULAMALARI & YASAL DÜZENLEMELER

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) ÖZEL SEKTÖR UYGULAMALARI & YASAL DÜZENLEMELER KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ () ÖZEL SEKTÖR UYGULAMALARI & YASAL DÜZENLEMELER Kurumsal Risk Yönetimi TAV Havalimanları Holding İş Modeli TAV Havalimanları Holding Faaliyetleri Hizmet Şirketleri Havalimanı İşletmeciliği

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KARİYER GÜNLERİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KARİYER GÜNLERİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KARİYER GÜNLERİ 2014 KURUMLARLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Serkan MENTEŞ Arşiv ile ilgili Kanun, Yönetmelik ve Genelgeler Osmanlı Döneminde Arşiv Günümüzde Kurum Arşivleri Gelecekte

Detaylı

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ KOZMETİK SEKTÖRÜ Kozmetik ürünleri sanayii, Standart Uluslararası Ticari Sınıflandırmaya (SITC) göre 553. bölümde, Armonize Sisteme göre ise 33. fasılda tanımlanmaktadır. Buna göre; sektör kapsamında yer

Detaylı

EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? 15 erol gu?ner:layout 1 11/9/10 3:18 PM Page 203 EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? Erol GÜNER* I. GİRİŞ: Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Mevzuatında

Detaylı

SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU

SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU TÜRKİYE DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKASI VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN TÜSİAD GÖRÜŞÜ 20 Şubat 2009 TS/SHT/2009-007 Türkiye de İklim Değişikliği

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

ULUSLARARASI TİCARET İŞLEMLERİ ve MUHASEBESİ

ULUSLARARASI TİCARET İŞLEMLERİ ve MUHASEBESİ ULUSLARARASI TİCARET İŞLEMLERİ ve MUHASEBESİ dr. ferudun kaya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Kapak Tasarım: Evren Günay Dizgi : Ferudun Kaya Baskı ve Cilt Tor Ofset Sanayi ve Ticaret Limited

Detaylı

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ Necdet Utkanlar ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016 MKE Ağır Silah ve Çelik fabrikası, 1932-1937

Detaylı

Değerli Üyelerimiz, Genel Kurul sürecini iyi değerlendirerek belirlenen zamanı aşmamak için, bu yıl ki faaliyetlerimize kısaca değinmek istiyorum.

Değerli Üyelerimiz, Genel Kurul sürecini iyi değerlendirerek belirlenen zamanı aşmamak için, bu yıl ki faaliyetlerimize kısaca değinmek istiyorum. Değerli Üyelerimiz, Genel Kurul sürecini iyi değerlendirerek belirlenen zamanı aşmamak için, bu yıl ki faaliyetlerimize kısaca değinmek istiyorum. Bu yıl içerisindeki çalışmalarımızda oldukça yoğun mesai

Detaylı

DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI

DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 02/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Ocak ayında, Türkiye

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

KAMU KESİMİ HARCAMALARININ TESPİT VE ANALİZİNDE YAŞANAN SORUNLAR

KAMU KESİMİ HARCAMALARININ TESPİT VE ANALİZİNDE YAŞANAN SORUNLAR KAMU KESİMİ HARCAMALARININ TESPİT VE ANALİZİNDE YAŞANAN SORUNLAR Erkan KARAARSLAN www.erkankaraarslan.org Ülkemizde, kamu kesiminde herhangi bir harcama ve diğer ülke uygulamaları ile karşılaştırmalar

Detaylı

Dünyada önemli çimento üretici firmaları, Lafarge, Holcim CMBM, Anhui Conch, Heidelberg, Cemex, Italcementi ve Aditya Birla/Ultratech dir.

Dünyada önemli çimento üretici firmaları, Lafarge, Holcim CMBM, Anhui Conch, Heidelberg, Cemex, Italcementi ve Aditya Birla/Ultratech dir. ÇİMENTO HS No: 2523 DÜNYA ÜRETİMİ 2014 yılında global çimento üretimi bir önceki yıla göre artış göstererek 4,3 milyar ton seviyesinde gerçekleşmiştir. Çin üretimin %56,5 lik kısmını oluşturmaktadır. En

Detaylı

Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi)

Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi) Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi) Roumen Nenkov İnsanlık, tarih boyunca insani değerlerin tanınması ve bu değerlerin korunması için etkin güvenceler tesis

Detaylı

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. 01.06.2012-31.08.2012 3 AYLIK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. 01.06.2012-31.08.2012 3 AYLIK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. 01.06.2012-31.08.2012 3 AYLIK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Sayın Ortaklarımız, 31.8.2012 tarihinde sona eren 01.06.2012-31.08.2012 3 aylık ara dönem faaliyetlerimize

Detaylı

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTIP 6110

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTIP 6110 Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTIP 6110 KAZAKLAR, SÜVETERLER, HIRKALAR, YELEKLER VE BENZERİ EŞYA (ÖRME) EYLÜL 2012 Hazırlayan: AHMET FAİK BİRGÜL İSTANBUL

Detaylı

Ek-13 LOJİSTİK OPERASYON SORUMLUSU (SEVİYE 5) ULUSAL MESLEK STANDARDI LOJİSTİK OPERASYON SORUMLUSU

Ek-13 LOJİSTİK OPERASYON SORUMLUSU (SEVİYE 5) ULUSAL MESLEK STANDARDI LOJİSTİK OPERASYON SORUMLUSU Ek-13 LOJİSTİK OPERASYON SORUMLUSU (SEVİYE 5) ULUSAL MESLEK STANDARDI Meslek: LOJİSTİK OPERASYON SORUMLUSU Seviye: 5 I Referans Kodu: 14UMS0439-5 Standardı Hazırlayan Kuruluş(lar): Türkiye İhracatçılar

Detaylı

TUROB İSTANBUL 3. BÖLGE (İSTANBUL ANADOLU YAKASI) ÜYELER TOPLANTISI SUADİYE HOTEL İSTANBUL 08 TEMMUZ 2008

TUROB İSTANBUL 3. BÖLGE (İSTANBUL ANADOLU YAKASI) ÜYELER TOPLANTISI SUADİYE HOTEL İSTANBUL 08 TEMMUZ 2008 TUROB İSTANBUL 3. BÖLGE (İSTANBUL ANADOLU YAKASI) ÜYELER TOPLANTISI SUADİYE HOTEL İSTANBUL 08 TEMMUZ 2008 GÜNDEM Bölgemizde Yeni göreve başlayan arkadaşlarla tanışma, Telif Hakları 2009 UEFA Kupa Finali,

Detaylı

UTİKAD KONTEYNER TARTIMI REHBERİ

UTİKAD KONTEYNER TARTIMI REHBERİ UTİKAD KONTEYNER TARTIMI REHBERİ TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLERİ İÇİN KONTEYNER TARTIMI UYGULAMA REHBERİ Bu rehber, IMO nun SOLAS kurallarında yaptığı değişiklik maddelerinden, konuyla ilgili yayınlanan

Detaylı

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün Basın Mensupları ile Buluştu. TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M.Şefik Tüzün'ün konuşması

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün Basın Mensupları ile Buluştu. TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M.Şefik Tüzün'ün konuşması TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün Basın Mensupları ile Buluştu TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M.Şefik Tüzün'ün konuşması İlk iki ayda üretim yüzde 34.08 artı Tüzün; 2015 yılında yaşanan siyasi ve ekonomik

Detaylı

2005 2014 Yılları Arasında Türkiye de ve İzmir de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Durumunun. Değerlendirilmesi. inceleme

2005 2014 Yılları Arasında Türkiye de ve İzmir de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Durumunun. Değerlendirilmesi. inceleme 2005 2014 Yılları Arasında Türkiye de ve İzmir de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Durumunun Değerlendirilmesi Elk.Elo.Müh. Murat Kocaman murat.kocaman@emo.org.tr İnş.Müh. H. Murat Tanarslan murat.tanarslan@deu.edu.tr

Detaylı

SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ

SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ DÜNYADA VE TÜRKİYEDE SİGARA KULLANIMI Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı Trakya Bölgesi Lojistik Master Plan Çalıştayı 29 Şubat 2012 - Çorlu. Trakya Bölgesi Lojistik Master Planı ve 2023 Vizyonu

Trakya Kalkınma Ajansı Trakya Bölgesi Lojistik Master Plan Çalıştayı 29 Şubat 2012 - Çorlu. Trakya Bölgesi Lojistik Master Planı ve 2023 Vizyonu Trakya Kalkınma Ajansı Trakya Bölgesi Lojistik Master Plan Çalıştayı 29 Şubat 2012 - Çorlu Trakya Bölgesi Lojistik Master Planı ve 2023 Vizyonu Prof. Dr. Murat ERDAL İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 2 Temmuz 2012 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyonu......... 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Alternatif Finansman Yöntemleri Semineri Deşifresi

Alternatif Finansman Yöntemleri Semineri Deşifresi Alternatif Finansman Yöntemleri Semineri Deşifresi Merkez Bankası'nın 8.000 şirketimizin bilançolarından ve diğer mali tablolarından derlediği verilerinden görüldüğü üzere son 5 yılda şirketlerin faiz,

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

Bütçeye İlişkin Maddeler Gerekçeleri:

Bütçeye İlişkin Maddeler Gerekçeleri: Bütçeye İlişkin Maddeler Gerekçeleri: Türkiye Cumhuriyetinin ilk bütçesi 1924 yılı bütçesidir. Ülkemizde çağdaş bütçe hakkı, mali sistemimizin yakın zamana kadar temelini teşkil eden 1050 sayılı Muhasebe-i

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Kuluçkadan yeni çıkmış broiler civcivleri. 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda başlayıp

Detaylı

Üye Toplantısı Sunumu. 22 Eylül 2011

Üye Toplantısı Sunumu. 22 Eylül 2011 TSPAKB Üye Toplantısı Sunumu 22 Eylül 2011 Gündem Son dönemdeki Birlik faaliyetleri, Sermaye Piyasası Kanunu değişikliğine ilişkin ş öneriler, TSPAKB üyelik yapısının diğer sermaye piyasası kurumlarını

Detaylı

1 OCAK - 31 MART 2011 DÖNEMĠNE AĠT KONSOLĠDE OLMAYAN FAALĠYET RAPORU

1 OCAK - 31 MART 2011 DÖNEMĠNE AĠT KONSOLĠDE OLMAYAN FAALĠYET RAPORU TURKISH BANK A.ġ. 1 OCAK - 31 MART 2011 DÖNEMĠNE AĠT KONSOLĠDE OLMAYAN FAALĠYET RAPORU A-BANKAMIZDAKĠ GELĠġMELER 1-ÖZET FĠNANSAL BĠLGĠLER Bankamızın 2010 yılı sonunda 1.029.583 Bin TL olan aktif büyüklüğü

Detaylı

Bölüm 10 Teknolojik Yenilik ve Ekonomik Performans

Bölüm 10 Teknolojik Yenilik ve Ekonomik Performans Bölüm 10 Teknolojik Yenilik ve Ekonomik Performans Teknolojik gelişme sürecinin üçüncü aşaması, teknolojik yeniliklerin uygulanması ve yaygınlaşmasıdır. Teknolojik gelişmenin ekonomik etkileri ancak bu

Detaylı

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları İNOVASYON SÜRECİ İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri daha iyi, daha yararlı,

Detaylı

TAŞIMA HUKUKUNDA FİİLİ TAŞIYICI

TAŞIMA HUKUKUNDA FİİLİ TAŞIYICI Dr. Sami AKSOY TAŞIMA HUKUKUNDA FİİLİ TAŞIYICI ( Actual Carrier in Transport Law ) İÇİNDEKİLER TAKDİM... VII ÖNSÖZ... XI İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 I. KONU...1 II. AMAÇ...2 III. KAPSAM

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ ELEKTRİK SEKTÖRÜ YENİDEN YAPILANDIRILAN ÜLKELERDE DÜZENLEME KURULLARININ YAPILARI İLE YETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Dr. Bülent

Detaylı

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Nedir Faydaları Başarı Tanımlar Görev Risk Yönetimi Nedir Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Risk

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı