Orman Ekosistemlerinin Ürün Miktarına Göre Sınıflandırılması ve Verim Güçlerinin Tahmini

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Orman Ekosistemlerinin Ürün Miktarına Göre Sınıflandırılması ve Verim Güçlerinin Tahmini"

Transkript

1 Orman Ekosistemlerinin Ürün Miktarına Göre Sınıflandırılması ve Verim Güçlerinin Tahmini Orman ekosistemlerinin ürün miktarı ve üretim gücü üzerinde rol oynayan faktörler çok çeşitli olup, bunların birbiri üzerindeki etki şiddeti de çok değişmektedir. Bu yüzden orman ekosistemlerinin ürün miktarı doğada çok geniş sınırlar içinde değişmektedir. Orman ekosistemleri verdikleri ürün miktarına göre sınıflara ayrılır. Bunlardan her birine hasılat sınıfı=verim sınıfı veya bonitet denmektedir. Bonitet, normal kapalılıkta, normal silvikültürel muamele görmüş, belirli bir yaş sınıfındaki bir meşcerenin belirli bir ağaç türü için gelişim derecesini ifade eder. Pratik olarak ormancılıkta üç veya beş bonitet sınıfı ayrılmakta ve I, II, III, IV, V şeklinde romen sayıları ile gösterilmektedir.

2 Bonitet veya verimlilik sınıflarının ayrılmasında başlıca iki ana yöntem vardır. Bunlardan birincisi mevcut meşcerelerdeki ağaçlarda yapılacak bazı ölçmelerle meşcerelerin bonitetini belirleme yoludur. Diğeri ise orman ağaçlarının gelişimini etkileyen bazı ekosistem faktörlerinin gösterge veya bir ölçü değeri olarak alınması yoludur. Bu ikinci yol, özellikle orman ekosistemlerinin potansiyel verim gücünü ortaya koymak, iyi ve kötü artıma neden olan faktörleri belirleyebilmek ve orman örtüsü olmayan yerlerin bonitetini tahmin edebilmek amacı ile baş vurulması zorunlu olan yoldur. Orman Ekosistemlerinin Doğrudan Doğruya Ölçülmesi, Aktüel Bonitet Sınıflarının Belirlenmesi Bu yolla belirlenen bonitete Aktüel Bonitet ismi verilmektedir ormanın insan etkisi altında değiştirilmiş bulunan bugünkü verim gücünü ifade eder. Aktüel bonitet sınıflarının ayrılmasında, meşcere üst boyu bir gösterge olarak kullanılmaktadır.

3 Bonitet Ölçüsü Olarak Meşcere Üst Boyu Belirli bir tür için bir meşcerede serbest büyümüş ağaçların boyu, yetiştiği çevrenin odun üretim gücü kapasitesini diğer ölçü değerlerine kıyasla çok daha iyi yansıtır. Budan başka serbest büyümüş ağaçların boyu, meşcere sıklığından diğer ölçülen boyutlara kıyasla daha az etkilenmektedir. Onun için aynı yaşlı fakat değişik sıklıktaki meşcereler için iyi bir bonitet göstergesi olarak kabul edilmektedir. Çeşitli bölgelerde yayılmış olan belirli bir ağaç türüne ait meşcerelerin bonitetlerini belirlemek için, değişik bölgelerdeki çeşitli yaş sınıflarına ait aynı yaşlı meşcerelerden deneme alanları seçilir. Bunlarda meşcere üst boyu (dominant ve kodominant ağaçların ortalama boyu) ve ortalama yaşı belirlenir.

4 Bu amaçla ölçülmesi gereken ağaç sayısı için ortalama bir değer olarak hektarda 100 ağaç kabul edilir. Meşcere üst boyu ile yaş arasındaki ilişkiye göre çizilen eğriler yardımıyla bonitet sınıfları ayrılır ve yine bu eğriler yardımıyla standart yaştaki meşcere üst boyu belirlenir ve buna göre çeşitli bonitetlere ait meşcere üst boyu sınır değerleri de saptanmış olur.

5 Bu hususta ekolojik açıdan bazı noktalara değinilecektir: 1.) Her yaş sınıfı için yetişme ortamı kalitesi aynı değildir. Gen meşcerelerde belki daha çok nem ve daha çok besin maddesi bulunabilir. Buna bağlı olarak da boy eğrisi genç meşcerelerde daha dik, yaşlı meşcerelerde daha yatık gidebilir. 2.) Bu yöntemde aynı ağaç türü için her yetişme ortamında boy artım eğrisinin şeklinin aynı olduğu kabul edilmektedir. Fakat iklim ve toprak koşullarının farklı olduğu yerlerde boy büyümesinin de farklı olacağı doğaldır. 3.) Bir ağaç türünün bonitetinin belirlenmesi için standart olarak 50 ve 100 yaş kabul edilmektedir. Bunun anlamı bu ağaç türünün, 50 veya 100 yaşına kadar boy büyümesinin en hızlı olacağının kabul edilmiş olmasıdır bu varsayımda her zaman gerçekleşmez. 4.) Meçcere üst boyu belki en kolay ölçülen ve orman yetişme ortamının verim gücünü en iyi yansıtan bir faktördür. Fakat bu, diğer çevre faktörlerinin de aynı amaçla kullanılmayacağı veya meşcere üst boyu her zaman için tam anlamıyla yansıtacağı anlamına gelmez.

6 Orman Ekosistemlerinin Verim Güçlerinin Bazı Çevre Faktörlerine Göre Tahmin Edilmesi ve Potansiyel Bonitet Sınıflarının Belirlenmesi Her canlı gibi bitkiler, dolayısı ile orman ağaçları da orman ekosistemini oluşturan tüm faktörlerin toplu etkisi altındadır. Onun için bir yerde orman olmasa bile bu ekosistemin ağaç yetiştirme bakımından gücü tahmin edilebilmelidir. Ayrıca orman ağaçlarının iyi veya kötü artımına neden olan faktörler aranarak ortaya çıkarılmalıdır. Bu belirli bir ortamın orman yetiştirme bakımından gerçek gücünü, yani potansiyel yetişme ortamı bonitetini belirli faktörler veya faktörler grubu ile dolaylı olarak tahmin etme veya ortaya koyma demektir.

7 Bu konuda ölçü alınabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir: 1.) Canlı Çevre Faktörleri Toprak florası Siper altı ve üstündeki vejetasyonun kombinasyonu Yapraklardaki besin maddeleri 2.) Cansız Çevre Faktörleri Fizyografik faktörler Edafik faktörler İklim faktörleri 3.) Canlı ve Cansız Ekosistem Faktörlerinin Kombinasyonu

8 Her bir faktör hakkında bonitet ölçüsü olarak verilecek bilgiler şu şekilde özetlenebilir: Potansiyel Bonitet Sınıflarının Belirlenmesinde Ölçü Olarak Alınabilecek Canlı Çevre Faktörleri Bir orman ekosistemindeki ağaçlar, ağaçların yaprakları ve toprak florası bonitet belirlenmesi için bir ölçü olabilmektedir. Bonitet Ölçüsü Olarak Toprak Florası Toprak florası, üzerindeki meşcereden ve geçmişteki olaylardan daha çok etkilenmesine karşılık, birçok hallerde ağaçlara kıyasla daha iyi bir yetişme ortamı verimlilik göstergesidir. Bu kural, özellikle egemen ağaç türlerinin sayıca az olduğu, ladin, göknar, çam, huş, titrek kavak- kuzey enlem derecesindeki boreal ormanlar için geçerlidir.

9 I. Bonitet (Myrtillus Tipi) Bu bonitetin tipik toprak florası en çok miktarda rastlanan Vaccinium myrtillus tur. Zengin toprakları ve klimaks vejetasyon olarak ladinin bulunduğu yerleri göstermektedir. Likenler çok azdır. II. Bonitet (Vaccinium Tipi) Bu bonitet Vaccinium vitis-idaea ile temsil edilmekte, orta derecede kurak kumlu alanlarda ve moren yığıntılarında meydana gelmektedir. Yosun ve likenler o kadar yer tutmaz. III. Bonitet (Calluna Tipi) Yosunlar ve likenlere genellikle rastlanmakta ise de tür Calluna vulgaris tir. Juniperus communis de çok olarak görünmektedir. Egemen ağaç türü sarıçam olup, buna üst tabakada huş ve ladin de karışmaktadır. IV. Bonitet (Cladonia Tipi) Likenler, genellikle Cladonia alpestria ile karakterize edilir. Kurak ve en fakir orman yetişme ortamlarını temsil eder.

10 Bonitet Ölçüsü Olarak Orman Siperi Altındaki Vejetasyon İle Üst tabakadaki Vejetasyonun Kombinasyonu Bitki örtüsü tür bakımından zengin olunca Cajander sisteminde olduğu gibi sadece bir tür bonitet için gösterge olamamaktadır. Onun için fiziksel çevre koşulları ve buna bağlı olarak vejetasyon bakımından kompleks orman ekosistemlerinde bonitet sınıflaması için vejetasyon daha değişik bir kombinasyonla ölçü olarak alınmaktadır. Örneğin belirli bir bitki türünün karakterize ettiği bir yerde herhangi bir sebeple ve yakın zamanda o bitki türü ortadan kaldırılmış olabilir. Bu takdirde bu yetişme ortamını o bitkinin karakterize ettiği tipe sokmak güç olur. Onun içindir ki bir veya iki bitki türü yerine birkaç türden oluşan tür grupları veya gösterge spektrumu orman ekosistemlerinin kalitesini belirtme ve sınıflama için ölçü olarak alınabilirler. Bu yöntem A.B.D ve Almanya da uygulanmaktadır.

11 Bonitet Ölçüsü Olarak Yapraklardaki Besin Maddeleri Bitki tarafından alınan besin maddelerinin miktarı beslenme üzerinde etkisi bulunan çeşitli toprak, iklim ve genetik özelliklerle sıkı bir ilişkiye sahip olduğundan, yapraklardaki besin maddesi miktarı çeşitli çevre koşullarını da kapsamına alarak bunların elverişlilik derecelerini yansıtmaktadır. Bu yöntemin uygulanmasında dikkat edilecek bazı önemli hususlar vardır. Elverişli yaprak örneğinin alım zamanının saptanmasıdır. Bu da yapraklardaki büyüme hızının yavaşladığı, normal büyüklüğünü aldığı bir zaman kesimidir. Onun için yapraklar şiddetle geliştiği ilkbaharda ve bazı besin maddelerinin yapraklardan gövdeye döndüğü, yağışlarla yıkandığı geç sonbaharda yaprak örneği almak doğru değildir.

12 Bonitet Ölçüsü Olarak Yapraklardaki Besin Maddeleri Bitki tarafından alınan besin maddelerinin miktarı beslenme üzerinde etkisi bulunan çeşitli toprak, iklim ve genetik özelliklerle sıkı bir ilişkiye sahip olduğundan, yapraklardaki besin maddesi miktarı çeşitli çevre koşullarını da kapsamına alarak bunların elverişlilik derecelerini yansıtmaktadır. Bu yöntemin uygulanmasında dikkat edilecek bazı önemli hususlar vardır. Bu nedenle çeşitli ağaç türleri için yapraklardaki bazı besin maddesi konsantrasyonu ile bonitet arasında sıkı ilişkiler bulunmuştur. Elverişli yaprak örneğinin alım zamanının saptanmasıdır. Bu da yapraklardaki büyüme hızının yavaşladığı, normal büyüklüğünü aldığı bir zaman kesimidir. Onun için yapraklar şiddetle geliştiği ilkbaharda ve bazı besin maddelerinin yapraklardan gövdeye döndüğü, yağışlarla yıkandığı geç sonbaharda yaprak örneği almak doğru değildir.

13 Bu periyotlarda yaprakların içerdiği besin maddesi konsantrasyonu bonitetin değil, mevsimlik değişimin göstergesidir. Onun için ön araştırma ile çeşitli bölgeler için elverişli örnek alma zamanının saptanması gerekmektedir. Bundan başka örneklerin alındığı bölge ne kadar dar ise, ilişki o kadar sıkıdır. Onun için bu yöntem bol yaprak analizine gereksinme gösterir. Ayrıca hangi besin maddesinin verimlilik veya bonitet ile sıkı bir ilişkisi olacağı peşinen bilinmediğinden birçok besin maddesine ait analizlerin yapılması gerekir. Bu nedenle zaman alıcı ve pahalı bir yöntemdir.

14 Potansiyel Bonitet Sınıflarının Belirlenmesinde Fiziksel Çevre Faktörlerinin Ölçü Olarak Alınması Bir orman ekosistemindeki ağaçların boy veya hacim olarak doğrudan doğruya ölçülmesi toprak florasının veya yapraklardaki besin maddelerinin belirlenmesi ve bu değerlerin bonitet için esas alınması ile o ekosistemin bonitetti belirlenmiş olur. Fakat ölçülen değerler her zaman doğal yetişme ortamı koşullarının üretim gücü için bir ölçü olamaz. İnsanların ormanlar üzerinde bir çok olumlu ve olumsuz etkiler yapması, ağaçların kendine özgü genetik karakteristiklerinin bulunması başlıca nedenlerini oluşturur. Aşırı otlatma ve yararlanma, yapılan yangınlarla, ormanların önemli derecede zarara uğratılması, insan etkilerine tipik birer örnektirler. İşte bu şekilde tahrip edilmiş yerler ile, ağaçlandırılacak tarım alanları ve çıplak alanlar, tür değişikliğine gidilecek çevreler için ve buna benzer durumlarda söz konusu çevrenin orman ürünleri bakımından verimliliğini tahmin etme ve yaklaşık olarak belirleme amacı ile fiziksel çevre faktörleri denilen fizyografik, edafik ve klimatik faktörler ölçü değeri olarak alınırlar. Şimdi fiziksel çevre faktörlerinin verimlilik ölçüsü olarak değerlendirilmesi üzerinde durulacaktır.

15 Bonitet Ölçüsü Olarak Fizyografik ( Reliyef ) Faktörler Basit olarak belirlenebilmesi ve diğer çevre faktörleri üzerinde etkili olması nedeniyle bakı, denizden yükseklik, yamaç eğim derecesi, ormanın yamaç üzerindeki lokal mevkii (üst, orta, alt yamaç), arazi yüzü şekli (düz, içbükey, dışbükey) gibi birtakım fizyografik faktörlerin bir orman yetişme ortamı verimliliğinin göstergesi olup olmadıkları araştırılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda fizyografik faktörlerin verimlilik üzerindeki etki derecesini gösteren basit ve çoğul regresyon denklemleri elde edilmiştir. Örneğin kavak ağaçlarının boy boniteti ile fizyografik faktörler arasındaki ilişkileri gösteren şu regresyon denklemleri bulunmuştur: Y = X X X X 4 bu denklemde: Y = metre cinsinden üst boy X 1 = metre olarak denizden yükseklik X 2 = bakı X 3 = meşcerenin yamaç üzerindeki yeri X 4 = yamaç eğimidir.

16 Üzerinde kavak olmayan bir yere ait bu değerler ölçülüp denklemde yerine konursa belirli yaşta kavak meşcerelerinin üst boyunun ne olacağı bulunur. Ülkemiz koşullarında kızılçam meşcerelerinin boy artımı ile reliyef faktörleri arasındaki ilişkilere ait şu sonuçlar bulunmuştur. Kızılçamların boy artımı ile meşcerelerin yamaç üzerindeki yeri arasında bir ilişki vardır (r=0.603). Bu faktörün boy artımı üzerindeki etki derecesi tüm faktörlerin etki derecesinin %14 ü kadardır.

17 Bonitet Ölçüsü Olarak Toprak Özellikleri Toprak, orman ağaçlarının köklerini içine yayarak tutunduğu, böylece uzun gövdelerinin yükselmesini sağladığı bir destek, besin ve suyunu temin ettiği bir beslenme ortamıdır. Toprak derinliği, tekstürü, organik madde miktarı, reaksiyonu, nemi ve çeşitli mineral besin maddeleri ve buna benzer toprak özellikleri, üzerinde yaşadığı ormanın verim gücünü belirlemede bir ölçü olarak kullanılmak istenmiştir. Toprak özelliklerinden hangilerinin ne derecede ölçü olabileceğini tespit için birçok araştırmalar yapılmıştır. Sonuç olarak ormanın verimi için ölçü alınabilecek toprak özelliklerinin türü bölgeden bölgeye değişmektedir. Antalya bölgesinde Kızılçam ormanlarında yapılan bir araştırma ile boy artımının % 83 ünü etkileyen faktörlerin şu toprak özellikleri olduğu saptanmıştır: 1. Toprağın yararlanabilir su tutma kapasitesi 2. Organik madde miktarı 3. Üst toprağın asitliliği 4. A ve B horizonunda ki kil miktarı 5. A ve B horizonunda ki iskelet miktarı

18 Bonitet Ölçüsü Olarak İklim Verileri Dünya üzerindeki bitki yayılışını ve yaşamını sağlayan veya sınırlayan faktörlerin genel olarak iklim olduğu düşünülürse, bonitet ölçüsü olarak alınacak faktörler arasında iklimin en başta gelmesi gerekir. Fakat gerçekte iklim faktörü sadece geniş alanlardaki ormanların bölgesel verimliliği için kaba bir göstergedir. Özellikle yağış ve sıcaklık faktörleri, ancak benzer toprak özelliklerine sahip çeşitli coğrafi bölgeler için ormanın gelişim ölçüsü olarak alınabilir. Bitkilerin gelişimi ile ışık, sıcaklık ve su arasındaki ilişkiler düşünülürse, iklim verilerinin bir orman ekosisteminin üretim gücü üzerinde ne dereceye kadar etkili olduğu kolayca anlaşılır. Özellikle bu husus lokal iklim için çok önemlidir. Fakat bütün bunlara karşın iklim, orman yetişme ortamlarının verimlilik ölçüsü olarak çok nadir hallerde kullanılmıştır. Bunun başlıca iki nedeni vardır :

19 1.) İklim etkisinin lokal arazi şekli ve toprak özellikleri tarafından önemli derecede değiştirilebilmesi, 2.) Arazinin geçmişteki kullanış şekli ve ormana yapılan insan müdahalesinin verim üzerinde etkili olması. İklim verileri ile ormanın verim gücü arasındaki ilişkilerin matematik formüller ile ifade edilmeye çalışılmıştır. Tv.P.G.E I = CVP Index = Ta Fakat yukarıdaki formül çok genel sonuçlar vermektedir. Onun için bu formülden, çeşitli su ve besin ekonomisine sahip ekosistemlere sahip ekosistemlere göre artım gücünü hesaplamaya yarayan denklemeler geliştirilmiştir. Bu formül göz önünde tutularak matematiksel bir irdeleme yapılırsa, formülde sıcaklık, yağış, vejetasyon süresi radyasyon % sinin artmasıyla verimliliğinde artacağı anlaşılır. Fakat bu Liebig ve Vater kanunlarına göre doğru olmaz. Ayrıca sıcaklık 30 C yi aşınca ağaç türlerinin genetik özellikleri, fotoperiyodizm gibi faktörlerin de artımı kontrolü altında bulundurduğu düşünülürse genel olarak ağaçların gelişimi ile iklim faktörleri arasında sıkı bir ilişkide elde edilmesi olasılığı çok zayıflar.

20 Potansiyel Bonitet Sınıflarının Belirlenmesinde Ölçü Olarak Alınabilecek Canlı ve Cansız Çevre Faktörlerinin Kombinasyonu Bundan önceki bölümlerde orman yetişme ortamlarının verim gücünü tahmin edebilmek için toprak, iklim, arazi şekli ve toprak florasına ait özellikler ayrı ayrı ele alınarak bunların verimlilik göstergesi olarak durumları incelenmişti. Oysa orman ekosisteminin kalitesi veya verimliliği, orman ağaçlarının ve diğer vejetasyonun üretim gücü üzerinde rol oynayan bütün faktörlerin toplu etkisinin bir sonucudur. Orman ekosistemlerinin verim güçlerinin göstergesi aranırken klimatik, edafik, fizyografik ve biyotik faktörlerin hepsinin göz önünde bulundurulması gerekir. Bu nedenledir ki orman ekosistemlerinin verimliliklerini belirleyebilmek için ne kadar çok faktör hesaba katılırsa, o derece isabetli bir bonitet ve verimlilik potansiyeli tahmin edilebilir. Ülkemizde Antalya civarındaki kızılçam ormanlarının boy artımı üzerinde arazi şekli ve toprak özelliklerinin toplu etkisi araştırılmış ve elde edilen sonuçlara göre yamaç üst kenarından uzaklık, ölü örtü kalınlığı, A ve B horizonlarının yararlanılabilir su tutma kapasitesi, A horiznunun reaksiyonu ve kalınlığının verimlilik hususunda ölçü olarak alınabilecekleri, bunların toplu etkisinin 50 yaşındaki kızılçam meşcerelerinin boy artımının %79 unu kontrolü altında bulundurduğu anlaşılmıştır.

21 Orman Yetişme Ortamlarının Sınıflandırılması ve Haritalanması Orman yetişme ortamlarının verim güçlerinin tahmini ve ana karakteristiklerinin bilinmesi için bazı ekolojik faktörlerin ayrıntılı olarak incelenmesi ve bunlara göre belirli bölge veya yörelerin orman yetişme ortamı olarak en önemli özelliklerinin ortaya konması gerekir. Diğer bir anlatımla orman yetişme ortamlarının sınıflandırılması zorunluluğu vardır. Orman Yetişme Ortamlarının Sınıflandırılması Amaçları Orman yetişme ortamlarının sınıflandırılması ve haritalandırılmasının amaç ve yararları şu şekilde özetlenebilir: 1) Başarılı bir amenajman, silvikültür ve işletme planı yapabilme için gerekli temel bilgileri vermeyi amaçlar ayrıca yöresel ve bölgesel ormancılık planlamasının isabetli bir şekilde yapılabilmesini de sağlamış olur. 2) Silvikültür ve işletme planlarının başarılı bir şekilde uygulanmasını sağlar. 3)Bir ülkenin genel arazi kullanma politikasının saptanmasında da orman yetişme ortamlarının sınıflaması büyük önem taşır. Böylece gerçeğe uygun bir arazi kullanma planlaması yapılabilir. 4) Ormancılık önlemlerinin lokal koşullara göre ayarlanmasını sağlar. O yetişme ortamında üretim gücünün artırılması için ne gibi olanakların bulunduğunu ortaya koyar

22 Orman Yetişme Ortamlarının Sınıflandırılması Orman yetişme ortamları (orman ekosistemleri) sınıflamasında yöntem bakımından üzerinde durulması gerekli başlıca iki husus vardır. Bunlardan biri yetişme ortamlarının ayrılmasında değer ölçüsü olarak kullanılacak faktörlerin neler olacağıdır. İkincisi de meydana getirilen sınıflama birimlerinin sistematik isimleri ve kapsamlarının neler olacağı ve nasıl tanımlanacaklarıdır. Her ülke kendine özgü bir sınıflandırma sistemi meydana getirmiştir. Fakat yinede orman yetişme çevrelerinin sınıflandırma sistemlerinde çeşitli ülkelere göre ölçek olarak alınan faktörler genel hatlarıyla birbirine benzemektedir. Bu konuda çeşitli ülkelerde yapılan araştırma ve uygulamalara göre orman yetişme çevrelerinin sınıflandırılması ve haritalanması için alınan ölçü değerleri şu şekilde özetlenebilir: 1) Vejetasyon bilgisi esaslarına göre çeşitli bitki toplumları bir ölçü değeri olarak alınır. 2) Mevkii, iklim ve toprak karakteristikleri (fizyografik faktörler) ölçü olarak alınır. 3) Vejetasyon ve fizyografik faktörlerin kombinasyonu (birleştirilmiş şekli) ölçü olarak alınır.

23 Orman Yetişme Ortamlarını Bölgesel ve Yöresel Olarak Sınıflandırma Birimleri Varlıklar sistematik olarak sınıflandırıldıklarında belirli özellikler bakımından birbirine benzeyenler belirli gruplarda toplanırlar. Bu gruplamada ilkin çok genel özellikleri birbirine benzeyenler bir araya getirilir, sonra aynı grup içinde bazı özellikler bakımından farklılık gösterenler ayrı alt gruplara bölünür. Orman ekosistemlerinin taksonomik olarak sınıflandırılmasında kullanılan birimler en yükseğinden en basitine doğru şu şekilde sıralanabilir; 1. Orman yetişme bölgeleri 2. Orman yetişme yöreleri 3. Orman yetişme birimleri Orman Yetişme Bölgeleri (Orman Yetişme Ortamı Bölgeleri) Orman yetişme bölgesi veya yetişme bölgesi deyince kendine özgü karakteristikleri olan büyük arazi parçaları, diğer bir deyime geniş coğrafi bölgeler anlaşılır. Bu bölgelerin ayrılmasında geniş mekan içerisinde etkili olabilecek ekolojik özellikler ayrım ölçütü olarak alınır. Bu özellikler bir yetişme bölgesini diğerinden bir bütün olarak ayırabilecek makroiklim ve genel arazi şekilleridir. Onun için orman yetişme bölgeleri şu şekilde tanımlanır:

24 Orman yetişme bölgesi; Arazinin morfolojik yapısına göre yatay yönde yapılan ve geniş bölgeleri kapsayan bir ayrım ünitesidir veya makroiklim, topoğrafik yapı bakımından genel olarak benzer özelliklere sahip büyük orman bölgeleridir. Bu açıklamalardan anlaşıldığına göre bir yetişme bölgesi içinde denizden yükseklik bakımından farklı vejetasyon kuşakları, çeşitli lokal iklim mozaikleri bulunabilir. Bu tanımlamadan anlaşılacağı üzere orman yetişme bölgelerinin ayrımında birbirinden büyük farklılıklar gösteren jeomorfoloji ve makroiklim birer ölçüt olarak alınmaktadır. Böylece yetişme bölgeleri kendine özgü karakteristikleri olan büyük jeomorfolojik bölgelerdir. Bundan başka içinde egemen olan benzer bitki toplumu yanında orman toplumu kompleksi, genel iklim ve arazi şekli karakteristikleri, orman toplumunun gelişim bakımından oldukça büyük benzerlikler gösteren taksonomik birimler olarak da tanımlanabilir.

25 Orman ekosistemi bölgelerinin (orman yetişme bölgeleri) şu özelliklere sahip olması gerekmektedir: 1) Her bir orman ekosistem bölgesi makroiklimlerin etkilerini, ormancıya ekolojik ilişkilerin farklılığını anlatacak şekilde yansıtmalıdır. 2) Bir orman ekosistem bölgesi, orman ağaçları ile karakterize edilmelidir. 3) Orman ekosistem bölgelerini temsil eden vejetasyon birlikleri öncü bitki grupları ( pionir ) değil son bitki grupları ( klimax ) olmalıdır. 4) Ekosistem bölgesi serileri geniş coğrafi alanlarda makroiklime göre değişen ağaç türü topluluklarını kapsamalıdır. 5) Orman ekosistem bölgelerinin tanıtımı ve haritalanması bir bölgedeki lokal ekosistemlerin çok iyi bilinen karakteristiklerine göre yapılmalı (arazi yüzü şekilleri, jeolojik özellikler, iklim, toprak özellikleri, vejetasyon ). 6) Bölgeyi karakterize eden ekosistemler aktüel tipler olmalıdır.

26 Orman Yetişme Yöreleri (Orman Yetişme Ortamı Yöreleri) Orman yetişme bölgeleri, eğer birbirine bitişik geniş alanlarda, orman toplumunun bileşimi, ağaç türü karışımı, gelişim derecesi ve yetişme ilişkileri bakımından önem taşıyan jeomorfolojik, jeolojik, klimatik farklılıklara sahipse o zaman yetişme ortamı yöreleri gruplarına veya bireysel yetişme ortamı yörelerine ayrılır. Orman yetişme yörelerinin ayrılmasında ölçü olarak alınan bölgesel iklimin farklılıkları, vejetasyon bileşimi, ağaç türlerinin rekabeti, meşcerelerin gelişim değişiklikleri üzerinde farklı etkiler meydana getirecek iklim koşullarının bir ifadesi olmalıdır. Bir yetişme ortamı yöresinde lokal olarak farklı iklim ve toprak özellikleri olabilir. Onun için; orman yetişme yöreleri, yöresel ekolojik özellikler bakımından farklılık arzeden orman yetişme yerleridir. Bu yöresel ekolojik özellikler iklim, jeoloji, jeomorfoloji ve bitki toplumları gibi karakteristiklerdir. Kontinental iklim ve deniz iklimi, ultrabazik ve kalker anataşlar, yüksek dağlık ve orta dağlık bölgeler, srin nemli göknar, kayın ormanları ve soğuk bölgeler kurakçıl sarıçam ormanları gibi farklı ekolojik özellikler bu hususta birer örnek ve ayrım ölçüsü olarak verilebilir.

27 Yetişme Ortamı Birimleri Bir yetişme yöresi içinde lokal iklim ve lokal toprak özellikleri bakımından birbirinden kolayca ayrılabilecek yerler varsa bunlar yetişme ortamı birimleri veya yetişme ortamı üniteleri olarak ayrılır. Bu ünitelerin her biri bitki toplumu, arazi şekli, jeolojik temel ve buna bağlı olarak toprak özellikleri bakımından kendine özgü karakteristiklere sahiptir. Onun için yetişme ortamı birimleri jeomorfolojik, jeolojik, pedolojik ve vejetasyon bilgisi esaslarının kombinasyonuna göre ayrılmış orman ekosistemi birimleridir. Örneğin : kurak yamaçların, asit kumlu toprakları üzerinde meşe ormanı, ıslak tabanların balçık toprakları üzerinde dişbudak ormanları gibi. Orman yetişme ortamı birimleri o şekilde sınıflandırılmalıdır ki ormancılık uygulaması bakımından aynı muameleye tabi tutulacak bir orman alanlarını kapsasın. Bu yüzden orman işletmesi ve tekniği bakımından önemli olan birimlerdir.

28 JKB: Üst jura kalker-dolomitik kalker yapılar üzerinde gelişmiş yetişme ortamları. Dik ve sarp yamaçlar, orta ve yüksek dağlık orman kuşağı, batı, güneybatı ve güney bakılı genelde iskelet yapılar ve çürüntülü müll tipi humus. Çs ve KnG birlikleri. EK: Eosen fosilli/yumrulu kireçtaşları üzerinde gelişmiş yetişme ortamları. Yüksek dağlık orman kuşağı, taşlık kayalık yağılar hakim, çürüntülü mül tipi humus. Çs, GÇsÇk ve yer yer Kn

29 Orman Ekosistemlerin Verim Güçlerinin Arttırılması Olanakları Dünya üzerindeki orman ekosistemlerinin pek azı optimum derecede bir verim gücüne sahiptir. Birçokları canlı ve cansız çevre faktörlerinden bir veya bir kaçının yetersizliği veya olumsuz yöndeki etkileri ile optimum altı verime sahip bulunmaktadır. Orman ekosistemlerinin normalin altında verim gücüne sahip olanlarını optimum düzeye çıkarmak, optimum verim gücüne sahip olanlarda bu durumun devamlılığını sağlamak amacı ile birtakım önlemler alınabilir. Bunlar: 1. Koruyucu önlemler 2. Islah önlemleri olmak üzere başlıca iki grup altında toplanabilir.

30 Koruyucu Önlemler Koruyucu önlemler, belirli bir ekosistemin doğal dengesinin bozulmaması için alınacak çeşitli önlemlerdir. Orman ekosisteminde normal madde ve enerji akımını değiştirecek her türlü zararı etkiye karşı alınacak koruyucu nitelikli önlemler bu gruba girer. Orman vejetasyonu hayvansal ve bitkisel zararlara, toprak taşınmalarına, yangın rüzgar, çığ ve otlatma zararlarına karşı koruyacak çeşitli önlemler bu hususta verilecek tipik örneklerden bir kaçını oluştururlar. Orman fidanlıklarında, genç fidanların aşırı güneşlenmeye karşı korunması için gölgeleme ve yabani otlarla savaş yöntemleri bu hususta örnek verilebilir.

31 Islah Önlemleri Orman ekosistemlerindeki çeşitli faktörlerin verim üzerindeki etkileri bazı ıslah önlemleri ile önemli derecede arttırılabilir. Elverişsiz su ekonomisinin düzeltilmesi için bazı önlemler alınabilir. Örneğin fazla suyun akıtılması için tekniğine uygun drenaj hendekleri açılabilir. Yaş yetişme ortamlarında uygun ağaçlandırma tekniği ile fidan dikilebilir. Bunun aksine kurak olan eğimli arazilerde teras dikimi yapılarak kuraklığa karşı bir önlem alınmış olunur. Elverişsiz toprak derinliği koşullarında yüksek oranda bir fizyolojik derinlik oluşturabilen ağaç türleri seçilerek ağaçlandırma yapılır. Rüzgar perdeleri veya meşcere mantosu ile, traşlama kesimlerinin dar şeritler halinde yapılması ile yine meşcerenin elverişsiz nem koşulları düzeltilebilir. Yetişme ortamına uygun ağaç türleri seçip o ağaç türlerinin orada yetiştirilmesi de bir ıslah önlemidir. Örneğin besin maddeleri bakımından fakir bir orman ekosisteminde besin maddesi istekleri az olan ağaç türlerinin yetiştirilmesi bunun tipik bir örneğidir.

32 Elverişsiz ekosistemlerin ıslahı için çeşitli yöntemler vardır, bunlarda şu şekilde sıralanabilir: 1) Elverişsiz özelliklerin bazı mekanik uygulamalarla düzeltilmesi (drenaj kanalı açma, toprak işleme, gübreleme, sel deresi havzalarında teknik objeler kurma, çığlara karşı çitler, çığ köprüleri vb. yapılar). 2) Elverişli silvikültür ve ağaçlandırma tekniği uygulama 3) Genetik ıslah Bunlar içerisinde orman ekolojisini en çok ilgilendiren ve orman topraklarının besin ekonomisini düzelterek orman ürünlerinin arttırılmasını sağlayan Ormancılıkta gübreleme konusu üzerinde durulacaktır.

33 Ormancılıkta Gübreleme Ormancılıkta gübreleme, odun ürününün optimum düzeye yükseltilmesi için orman toprağında eksik olarak bulunan besin maddelerinin toprağa verilmesidir. Bugün ormancılıkta gübrelemenin yaralı ve ekonomik olduğu tartışma götürmez bir şekilde saptanmış bulunmaktadır. Tarıma kıyasla ormancılıkta gübreleme uygulamasına çok geç başlanması ve öneminin ancak yılda anlaşılmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir; 1. Tarımda vereceği sonuç 1 yıl içinde kesinlikle anlaşılabileceği halde, ormancılıkta birçok yıllardan sonra bir sonuç elde edilebilir. 2. Ormancılıkta yapılacak gübrelemenin ekonomik olup olmadığının saptanmasında birçok güçlükler vardır. Bu güçlüklerin birisi ormancılığın uzun süreli bir işletme olması ve bu süre içinde odun ve gübre fiyatlarının nasıl ve hangi oranda değişeceğinin bilinmemesidir. 3. Başarılı bir gübreleme için orman ağaçlarının beslenmesine ve beslenme ile artım arasındaki ilişkilere ait temel bilgilere ihtiyaç vardır. Ormanın beslenmesine ait bilgilerimiz ise içinde bulunduğumuz yıllarda bile çok eksiktir. 4. Odun ham maddesi fiyatları ancak son yıllarda çok yükselmiş ve böylece gübreleme masraflarının fazlasıyla karşılanabileceği anca son 10 yıllarda belirgin ortaya çıkmıştır.

34 Ormancılıkta Gübrelemenin Sağladığı Yararlar Orman toprağına verilen gübrelerin yararları şu şekilde özetlenebilir; 1. Gübreleme çeşitli yaşlardaki meşcerelerin odun ham maddesi artımını yükseltmektedir (%40-300). 2. Gübreleme, silvikültür tekniği bakımından orman yetişme ortamının kötü yetişme koşullarını ıslah eden bir önlemdir. Özellikle ham humusu ayrıştırması, toprak canlılarının aktivitesini artırması gibi etkiler bu hususta verilecek tipik örneklerdir. 3. Ormancılıkta gübreleme orman korunması hususunda rol oynayan en önemli önlemlerden biridir.

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Orman Ağaçlarını Nem İstekleri

Orman Ağaçlarını Nem İstekleri Orman Ağaçlarını Nem İstekleri Orman ağaçlarının nem isteklerini belirleyebilmek için şimdiye kadar birçok araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalarda özellikle çeşitli ekosistemlerin su bilançosu meydana

Detaylı

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

Birsen DURKAYA, Ali DURKAYA ZKÜ Bartın Orman Fakültesi, BARTIN

Birsen DURKAYA, Ali DURKAYA ZKÜ Bartın Orman Fakültesi, BARTIN ZONGULDAK ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ULUDAĞ GÖKNARI-SARIÇAM-DOĞU KAYINI KARIŞIK MEŞCERELERİNİN VERİM GÜCÜ İLE BAZI FİZYOGRAFİK VE EDAFİK FAKTÖRLER ARASINDAKİ İKİLİ İLİŞKİLER Birsen DURKAYA, Ali DURKAYA ZKÜ

Detaylı

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir.

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir. 1.EKOSİSTEMLER TÜR HABİTAT POPÜLASYON EKOSİSTEM TÜR: Kendi aralarında üreyip verimli döller verebilen ve bir ortak atadan gelen benzer bireylerin oluşturduğu topluluğa denir. POPÜLASYON: Belli bir bölgede

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) YETİŞME ORTAMI ENVANTERİ Yetişme Ortamı? Orman toplumu ve onunla birlikte yaşayan diğer canlıların yetişmesini, gelişmesini sağlayan ve onları sürekli etkisi

Detaylı

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK Toprak yüzüne gelmiş olan suyun, toprak içine girme olayına ve hareketine denir. Ölçü birimi mm-yağış tır. Doygunluk tabakası. Toprağın yüzündeki

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Sulama Teknolojileri Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Tarımsal Yapılar ve Sulama SULAMA YÖNTEMLERİ Suyun bitki kök bölgesine veriliş biçimi YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ BASINÇLI SULAMA YÖNTEMLERİ -Salma sulama

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİ ARAŞTIRMA KONUSU ÖNCELİKLERİ KAVAK VE HIZLI GELİŞEN ORMAN AĞAÇLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ/İZMİT

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİ ARAŞTIRMA KONUSU ÖNCELİKLERİ KAVAK VE HIZLI GELİŞEN ORMAN AĞAÇLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ/İZMİT ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİ ARAŞTIRMA KONUSU ÖNCELİKLERİ KAVAK VE HIZLI GELİŞEN ORMAN AĞAÇLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ/İZMİT 1. Kavak ve söğüt ağaçlandırmaları 2. Hızlı gelişen türlerle endüstriyel

Detaylı

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Bir ekosistemde üreticilerden tüketicilere doğru besin aktarımı meydana gelir. Üreticilerden başlayarak bir trafik

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) TOHUM VE FİDANLIK TEKNİĞİ İÇERİK 1. ORMAN AĞACI TOHUMLARI 1.1. Tohum hasat ve kullanma bölgeleri 1.2. Tohum Kaynakları 1.3. Tohum

Detaylı

TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF

TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Tepeleri karlı dağlardan düz ve geniş ovalara kadar, dünyamızın yüzü çeşitli yeryüzü şekilleri ile biçimlenmiştir. Jeologların bir ödevi de değişik yerlerde değişik yeryüzü şekillerinin

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

Orman Fonksiyonları -Zonlama Biyoçeşitlilik Koruma Alanları Estetik-Ekotuirzm İğneada: Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler (Camili) Fonksiyonlar Ölçüt

Detaylı

Asma Fidanı Yetiştiriciliği

Asma Fidanı Yetiştiriciliği Asma Fidanı Yetiştiriciliği Dünya genelinde saksı içerisinde asma fidanı yetiştiriciliğinde büyük artış gözlenmektedir. Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Afrika da artan sayıda üretici artık Jiffy tablet

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI III. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Köprülü Kanyon Milli Parkının Kısa Tanıtımı Gerçekleştirilen Envanter Çalışmaları Belirlenen Orman Fonksiyonları Üretim Ekolojik Sosyal

Detaylı

Harita okuma: önemli kurallar

Harita okuma: önemli kurallar Harita okuma: önemli kurallar a1 ve a2 yok a (kapalılık yok) ve a3 var (3kapalı), 0a yer yer gençlik var ancak başarısız a0 tamamlama gerektiren başarılı gençlik :0, 0a, a0, a, a3 a0,0a,0,0y,d,d/a,c,c/a

Detaylı

Karar Destek Sistemi (DSS) Yazılımı ve Arayüzü

Karar Destek Sistemi (DSS) Yazılımı ve Arayüzü Karar Destek Sistemi (DSS) Yazılımı ve Arayüzü Karar destek programı Action Script 3.0 yazılım diliyle hazırlanmıştır. Program arayüzü farklı sayfalardan oluşmaktadır. Bu sayfalar; dahili kaynak girişi,

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ağaçlandırma çalışmalarında amaç tespiti ile işe başlamak ilk hedeftir. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Amaç tespiti ülkemizin ormancılık

Detaylı

AKOFiS TÜRKİYE NİN ORMAN VARLIĞI HEM ALAN, HEM DE ODUN SERVETİ AÇISINDAN ARTIYOR. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS TÜRKİYE NİN ORMAN VARLIĞI HEM ALAN, HEM DE ODUN SERVETİ AÇISINDAN ARTIYOR. Halkla İlişkiler Başkanlığı TÜRKİYE NİN ORMAN VARLIĞI HEM ALAN, HEM DE ODUN SERVETİ AÇISINDAN ARTIYOR Halkla İlişkiler Başkanlığı Değerli; TA K D İ M Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun 1 Kamulaştırmanın İlkeleri 1-Yapılacak kamulaştırmada kamu yararı bulunmalıdır. 2-Kamulaştırma kararı yetkili organca verilmelidir. 3-Kamulaştırma konusu şey gerçek ve özel

Detaylı

Isparta-Senirkent Yöresi Orman Rehabilitasyon Sahalarının Başarı Durumu

Isparta-Senirkent Yöresi Orman Rehabilitasyon Sahalarının Başarı Durumu Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Suleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Science 19(1), 107-111, 2015 Isparta-Senirkent Yöresi Orman Rehabilitasyon Sahalarının

Detaylı

ARTVİN GENYA DAĞI BÖLGESİNDE SAF DOĞU LADİNİ

ARTVİN GENYA DAĞI BÖLGESİNDE SAF DOĞU LADİNİ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2006, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 1-10 ARTVİN GENYA DAĞI BÖLGESİNDE SAF DOĞU LADİNİ (Picea orientalis (L) Link.) MEŞCERELERİNİN

Detaylı

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ 10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK İpekböceğinin tek gıdası dut yaprağı dır ve bir kutu ipekböceği için yaklaşık 500 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Dutluklarda dikkat edilmesi

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ

TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ H Ü S A M E T T İ N A L İ Ç A Ğ L A R G E N E L M Ü D Ü R Y A R D I M C I S I G E N Ç D E Ğ I R M E N A. Ş. TAVLAMA Tavlama; tanenin nem düzeyini

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) YETİŞME ORTAMI ENVANTERİ Yetişme Ortamı? Orman toplumu ve onunla birlikte yaşayan diğer canlıların yetişmesini, gelişmesini sağlayan ve onları sürekli etkisi

Detaylı

HARMANCIK KÖYÜ (TORUL/GÜMÜŞHANE) 109 ADA 2-3 PARSELLERE YÖNELIK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

HARMANCIK KÖYÜ (TORUL/GÜMÜŞHANE) 109 ADA 2-3 PARSELLERE YÖNELIK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU HARMANCIK KÖYÜ (TORUL/GÜMÜŞHANE) 109 ADA 2-3 PARSELLERE YÖNELIK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2014 1. AMAÇ VE KAPSAM HARMANCIK KÖYÜ-TORUL/GÜMÜŞHANE 109 ADA 2 VE 3 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği. COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI 1. KURUM ADI : Yedi Sistem Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUNADRESİ :Atatürk Bulvarı No: 90/32 Kat:1-2-3-4-5-6-7-8-9 Kızılay Çankaya / ANKARA 3. KURUCUNUN ADI

Detaylı

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de 8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de değişir. Saf meşcerelerde değişim, her bir bireyin hayatta

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 Soru 1- Dış ticaret nedir?...1 Soru 2- Mal nedir?...1 Soru 3- Mal ve hizmet arasındaki fark nedir?...1 Soru 4- İhracat nedir?...1

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

9. SINIF DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / DİL VE ANLATIM

9. SINIF DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / DİL VE ANLATIM DİL VE ANLATIM 01 İletişim 02 İnsan, İletişim ve Dil - Dilin İşlevleri 03 Dil-Kültür İlişkisi 04 Dillerin Sınıflandırılması 05 Türk Dilinin Tarihî Gelişimi ve Türkiye Türkçesi 06 Türkçenin Ses Özellikleri

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak haritası Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Toprak ağaçlandırma başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. İklim koşulları bakımından yeterlilik olsa

Detaylı

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015 AFET YÖNETİMİ Afyonkarahisar il merkezi 2. derece deprem bölgesi olmakla birlikte ilin önemli bir kısmı 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik sistemler;

Detaylı

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 61 BUDAMA 10 Budama ; Muhtelif zaman ve yaşlarda değişik amaçlarla ağacın bazı sürgün ve dallarının kesilmesidir. Bu tanım içinde, farklı yaş ve biçimlerde yapılacak budamalar

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA 1. GİRİŞ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA Hidrosiklon, hidrolik sınıflandırıcıda yerçekimiyle gerçekleşen

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta

ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta KTÜ Orman Fakültesi Seçme Ormanı Değişik yaşlı ve düşey kapalı orman formuna seçme ormanı ve seçme işletmesi adı verilmektedir. Tabakalı seçme ormanında,

Detaylı

MADENCİLİK SONRASI ONARIM ÇALIŞMALARINDA PEYZAJ MİMARLARININ YERİ

MADENCİLİK SONRASI ONARIM ÇALIŞMALARINDA PEYZAJ MİMARLARININ YERİ MADENCİLİK SONRASI ONARIM ÇALIŞMALARINDA PEYZAJ MİMARLARININ YERİ Hazırlayan: Araş. Gör Özlem Candan Külekci Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü PEYZAJ MİMARLIĞININ MESLEK ALANLARI

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 3204-1. Belirli ekonomik sorunların çozumüne veya bu sorunların ortaya çıkmasını önlemeye dönük politikaların oluşturulma sürecine ne ad verilir? ikıiso GiRiş 5. şağıdakilerden hangisi ekonomik

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

VI. AYRIŞMA / BOZUNMA / ÇÖZÜNME (WEATHERING)

VI. AYRIŞMA / BOZUNMA / ÇÖZÜNME (WEATHERING) 43 VI. AYRIŞMA / BOZUNMA / ÇÖZÜNME (WEATHERING) Ayrışma, yerkabuğunu oluşturan kayaçlarda yüzey ve yüzeye yakın kesimlerde yerdeğiştirmeye uğramadan, mekanik ve kimyasal süreçlerle meydana gelen nitelik

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

Türkiye'nin İklim Özellikleri

Türkiye'nin İklim Özellikleri Türkiye'nin İklim Özellikleri Yazar Prof.Dr. Selâmi GÖZENÇ ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkiye'nin iklim özellikleri hakkında geniş bilgi sahibi olacak, Türkiye'deki iklim tiplerinin

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum ve Fidanlık Tekniği. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Gerek ekim ve gerekse dikim yoluyla olsun ağaçlandırmalarda ilk çıkış noktası TOHUM dur. 1997 yılında: 20.703.122 Hektar (Ülke genelinin % 26,6 ' sı),

Detaylı

Madde 1 - Kavak ağacı ile ilgili işlerle uğraşmak üzere, Türkiye Milli Kavak Komisyonu kurulmuştur.

Madde 1 - Kavak ağacı ile ilgili işlerle uğraşmak üzere, Türkiye Milli Kavak Komisyonu kurulmuştur. TÜRKİYE MİLLİ KAVAK KOMİSYONU YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No: 21/02/1964-6/2715 Dayandığı Kanun Tarihi - No: 09/06/1947-5063 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No: 13/03/1964-11655 Madde

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

TEMEL KALIP ÇİZİMLERİ

TEMEL KALIP ÇİZİMLERİ TEMEL KALIP ÇİZİMLERİ Kalıp: Üretimi yapılacak giysinin üç boyutlu vücut formunu ve istenilen model özelliğinin içeren kağıda hazırlanmış şeklidir. Bu işlem elde hazırlanabileceği gibi bilgisayarda da

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00

Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00 Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00 2 Polonya Ekonomisinin Rekabet Gücü, Büyüme Oranları ve Yatırım Politikaları 2008 2009 Küresel Ekonomik Krizi Polonya GSYİH nın büyüme hızında kayda değer

Detaylı

TÜRKİYE DE YUKARI HAVZA REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI

TÜRKİYE DE YUKARI HAVZA REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI T.C. ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇÖLLEġME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE YUKARI HAVZA REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI Hanifi AVCI Genel Müdür Mart-2013 HAVZA TANIMI Bir akarsu tarafından

Detaylı

Kiraz Boylama Rehberi. InVision 5 Görüş Açılı Kabin. Özet

Kiraz Boylama Rehberi. InVision 5 Görüş Açılı Kabin. Özet Kiraz Boylama Rehberi InVision 5 Görüş Açılı Kabin Özet Bölgesel ürün farklılıkları, makinanın konfigürasyonu, InVision programını kullanan operatörün bilgi ve kabiliyetine bağlı olarak makinanın performansında

Detaylı

Performans Modelleri P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N

Performans Modelleri P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Performans Modelleri P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Performans Modeli için Gerekli Veriler Bir veri tabanı (örneğin inşaat tarihi, YOGT, PSI değeri vb.), Bozulmayı etkileyen tüm önemli değişkenlerin

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ülkemizde Tarımsal Ormancılık Çalışmaları Ülkemizde tarımsal ormancılık çalışmalarını anlayabilmek için ülkemiz topraklarının yetişme ortamı özellikleri

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

Bir ekosistemin genel mevkisi tanıtılırken şu özellikler belirtilmesi gerekir.

Bir ekosistemin genel mevkisi tanıtılırken şu özellikler belirtilmesi gerekir. Orman Ekosistemini Oluşturan Faktörler Fizyografik Faktörler Fizyografik faktörler, coğrafi ilişkilere ve jeomorfolojik özelliklere ait çeşitli karakteristikleri kapsar. Bu özellikler Mevki deyimi ile

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu

Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu Ormanların yağışlardan yararlanmayı artırma, su ekonomisini düzenleme ve sürekliliğini sağlama, su taşkınlarını önleme, dere, nehir, bent, baraj, su kanalı ve benzeri

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

HAYVANCILIK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETME ELEMANI

HAYVANCILIK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETME ELEMANI KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ GENÇLİK, EMEK VE İSTİHDAM BAKANLIĞI KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ NİTELİKLİ İŞGÜCÜ GELİŞTİRME PROJESİ NİGEP САПАТТУУ ЖУМУШЧУ КАДРЛАРДЫ ДАЯРДОО ДОЛБООРУ САЖУКАД HAYVANCILIK

Detaylı

MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF

MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ Doç. Dr. Zafer YÜCESAN TEMEL KAVRAMLAR Ağaç? Orman? Mekanik ve Organik görüş? Yaşam ortaklığı? Silvikültür? Amacı ve Esasları? Diğer bilimlerle ilişkileri? Yöresellik Kanunu?

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Doç.Dr.Gülnur TARHAN ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi,Tıbbi Mikrobiyoloji AnabilimDalı ENFEKSİYON HASTALIKLARI İnsanlık tarihinin başlangıcından

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

Bir zaman birimi tanımlamak için de periyodik bir harekete ihtiyaç vardır.

Bir zaman birimi tanımlamak için de periyodik bir harekete ihtiyaç vardır. Çeşitli koordinat sistemlerinden biri kullanılarak, herhangi bir anda bir gök cisminin gök küresi üzerindeki konumu belirlenebilir; fakat bir gök cisminin koordinatları bir takım sebeplerden (presesyon,

Detaylı

Değerlendirme testleri:

Değerlendirme testleri: Değerlendirme testleri: yatırımınızın karşılığını almak Çalışanlara ve adaylara yönelik değerlendirme testleri, yeteneklerin belirlenmesinde başvurulacak etkin bir yoludur. Sistematik bir yaklaşımdan uzak

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ -1. Ders Notları. Öğr.Grv. Erdinç ABİ

ZEMİN MEKANİĞİ -1. Ders Notları. Öğr.Grv. Erdinç ABİ ZEMİN MEKANİĞİ -1 Ders Notları Öğr.Grv. Erdinç ABİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ 2012 1. Bölüm ZEMİNLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER Zemin; kaya(ç)ların fiziksel parçalanması (mekanik ayrışma) ve/veya kimyasal

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP)

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Son ürün talebi bağımsız ve oldukça kararlıdır. Fakat aynı anda birden fazla değişik ürün üretilmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan malzeme miktarları

Detaylı

Cevizlerin Aşı ile Çoğaltılması

Cevizlerin Aşı ile Çoğaltılması Aşı kalemi alma; Bedemler çiçek açar iken aşı kalemleri mart ayında alınıp 40-50 cm derin kuma gömülür,elmalar çicek açar iken de yarma kabuk dilçikli aşı yapımına geçilir. Cevizin aşılanması diğer meyve

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS PEYZAJ EKOLOJİSİNDE TEMEL PRENSİPLER Peyzaj ekolojisinde 7 önemli ana prensipten söz edilebilir. Bunlardan ilk ikisi peyzajın strüktürüne odaklanmaktadır.

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 BURKULMA HESABI Doç.Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 305 Makine Elemanları-Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Burkulmanın tanımı Burkulmanın hangi durumlarda

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) BÖLMELEME VE İÇ TAKSİMAT Bir Amenajman planının yapıldığı üniteyi ifade eder. Doğal, coğrafi, idari ve mülki sınırlara göre alanı sınırlı, kendine özgü amenajman

Detaylı

KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ

KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ 1 KORELASYON ANALİZİ İki değişken arasındaki doğrusal ilişkinin gücünü(derecesini) ve yönünü belirlemek için hesaplanan bir sayıdır. Belirli

Detaylı

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Şanlıurfa tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, gerek malzeme

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda Ağaçlandırma çalışmalarına temel oluşturacak tohum sağlanmasını emniyetli hale getirebilmek için yerel ırklardan elde edilen tohum kullanılması doğru bir yaklaşımdır. Aynı türde de olsa orijin denemeleri

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir:

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir: Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT), Kanpur, Mühendislik Fakültesi, Su ve Atıksu Mühendisliği Dersi, 2 Ders 2: Su Miktarı Hesabı Su Miktarı Hesabı Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su

Detaylı

21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale

21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale 21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale STANDART YAĞIŞ İNDİSİ (SYİ) METODU İLE KIRIKKALE İLİNDE KURAKLIK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Osman YILDIZ Kırıkkale Üniversitesi Kızılırmak

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM Klasik Şapa Göre 30 Kat Daha Yalıtkan Yaptığı ihracatlarla ülke ekonomisine büyük katkıda bulunan PERSAN ın tescilli ürünü olan Termoşap, tesviye

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (6)

AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (6) AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ (6) Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2013-2014 BAHAR DÖNEMİ) DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar),

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ AMAÇ: ĠnĢaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı