BAĞLAR BELEDİYESİ STRATEJİK PLAN TASLAĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BAĞLAR BELEDİYESİ STRATEJİK PLAN TASLAĞI"

Transkript

1 BAĞLAR BELEDİYESİ STRATEJİK PLAN TASLAĞI

2 BAĞLAR BELEDİYESİ STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALARI SÜREÇ RAPORU Kurumumuz stratejik pan çaışmaarına 3 Nisan tarihinde yapıan topantı neticesinde başamış Bağar Beediye Başkanı Yurdusev Özsökmener Başkanığında, aşağıda isimeri yazıı kişierden ouşan bir stratejik panama birimi ouşturumuştur. Stratejik Panama Kuruu: Yurdusev ÖZSÖKMENLER: Bağar Beediye Başkanı Hacı ERDEMİR:Başkan Yardımcısı Mehmet Şefik AY: Başkan Yardımcısı Mahmut KORKMAZ: Başkan Yardımcısı Stratejik Panama Ekibi: Ensari AKÇER Gütan KIŞANAK Şiyar DAĞ Rojda BALKAŞ Hüsamettin ÇİÇEK PLAN SÜRECİ Kurumumuz üst yönetiminin desteği koordinasyonunda başatıan stratejik pan hazırık çaışmaarına, önceiki oarak tüm iç dış paydaşarın görüş, öneri bekentierini tespit etmeye yöneik çaışmaara başanmıştır. İç paydaş bigi formarı hazıranarak tüm birim müdür amirerine dağıtımış, mevcut durumu değerendirmeeri geeceğe dair görüş önerierini bidirmeeri istenmiştir. Daha sonra tüm birim müdür amirerinin katıdığı bir topantı yapıarak; misyon, vizyon, ikeer önerien faaiyeter tartışımıştır. Beediye Mecis üyeerine stratejik pan çaışması hakkında bigi rimiş, mevcut durum değerendirmesi yapımış misyon, vizyon, ikeer, durum anaizi faaiyet önerierini amak üzere anket formu dağıtımıştır. Bağar Beediyesi hizmet aanında buunan 12 mahae muhtarıya bir topantı yapıarak; stratejik pan çaışmaarı hakkında bigi rimiş, görüş önerieri aınmıştır. Bağar sakinerini stratejik pan sürecine dahi etmek amacıya kentin 7 ayrı noktasına kuruan masaarda anket çaışması yapımıştır. Geeceğimizi birikte panıyoruz şiarıya yürütüen çaışma sonucunda, 3000 kişiye uaşımış, hakın görüş, öneri bekentieri tespit edimiştir. Ayrıca anket formu beediyenin web sitesine de konuarak, eektronik ortamda da hakın önerieri aınmıştır. Anket sonuçarı stratejik panama sürecinde hakın bekentierini yansıtmaarı nedeniye önemi bir dayanak noktası omuştur.

3 Kentteki tüm sivi topum kuruuşarı, mesek örgüteri kamu kurumarına da paydaş katkı formu gönderierek, bekenti önerieri aınmıştır. Misyon, vizyon, ikeerin beirenmesi stratejik odak noktaarının tespiti amacıya, stratejik panama koordinasyon kuruu stratejik panama ekibi; iç dış paydaşardan geen rier doğrutusunda seri topantıar gerçekeştirimiştir. Kurum içi kurum dışı tüm paydaşarın görüş, öneri bekentieri değerendirierek, misyon, vizyon, ikeer, stratejik amaçar, hedefer faaiyeter beirenmiştir. Bu çaışmaar sonucunda ouşturuan stratejik pan tasağı, koordinasyon kuruu başkanık makamının görüşü aınarak, Beediye Mecisi ne sevk edimiştir.

4 1. SUNUŞ İÇİNDEKİLER STRATEJİK PLAN EKİBİNİN GİRİŞ YAZISI DURUM ANALİZİ DIŞ ÇEVRE ANALİZİ KENT PLANLAMA VE YÖNETİMİNDE KÜRESEL TRENDLER KENT PLANLAMA VE YÖNETİMİNDE ULUSAL GELİŞMELER İÇ ÇEVRE ANALİZİ KURUMSAL YAPI GÖREVLERİ MALİ YAPI PERSONEL YAPISI VE MOTİVASYON DÜZEYİ PAYDAŞ ANALİZİ İLGİLİ KENTSEL PAYDAŞLARIN DURUMU GÜÇLÜ-ZAYIF YÖNLER, FIRSATLAR TEHDİTLER (GZFT) ANALİZİ MİSYON VİZYON VE İLKELER MİSYON VİZYON İLKELERİMİZ STRATEJİK ALANLAR, AMAÇLAR VE HEDEFLER STRATEJİK AMAÇLAR VE GEREKÇELERİ STRATEJİK HEDEFLER,FAALİYETLER VE PERFORMANS GÖSTERGELERİ...

5 2. DURUM ANALİZİ 2.1. DIŞ ÇEVRE ANALİZİ KENT PLANLAMA VE YÖNETİMİNDE KÜRESEL TRENDLER Bugün merkezi yere yönetimer arası iişkierdeki değişimer, yere yönetimerin görev, yetki sorumuuk aanını giderek genişeten bir yo izemektedir. Bu sürecin siyasa pandaki sonuçarını beireyen özeik ise merkezi yönetimerinin yeree müdahae düzeneme yetkierinin, siyasa karar mekanizmaarının kökü bir biçimde değişmesidir. Bu değişimin sonuçarı kamu yönetimeri arasındaki bir yetki payaşımı düzenemeeri çerçesinde gerçekeşse de, siyasa geişmeer esas oarak yönetimerin 'hizmet üretme götürme' yakaşımarında pratikerinde görümektedir. Yeni kürese ekonomik düzen uusa kakınmada kenterin önemini artırırken; idari anamda da kentse yönetim birimeri oan beediyeerin ön pana çıkmasına neden omaktadır. Kent panama yönetimi anayışında gözenen değişimer şu yöndedir: Yere yönetimer merkezi idarenin bir uzantısı omaktan ziyade, yerinde yönetim anayışından harekete giderek otonom bir özeik arz etmektedir. Kentse yönetim vizyonu giderek uusararasıaşmakta; kaynak çekmek refah yaratmak açısından kent yönetimeri rekabet biinciye hareket etmektedir. Kentse yönetim yapıarı ayakta kaabiecek bir biçimde geiştiriirken, yönetse modeer de katıım mekanizmaarı ie yere haka karşı hesap rebiir şeffaf hae gemektedir. Kent yönetimeri meşruiyeterini kiyantaist popüist bir modeden amak yerine, farkı taeperi karşıamak üzere kamusa organarı, sivi topum kuruuşarını öze sermaye kuruuşarını ortakaştırmaktadır. Sivi topum, kenti yurttaşar oy kaynağı oarak deği, kente dair sorunarın çözümünde aktif ro aan kaynakar oarak görümektedir KENT PLANLAMA VE YÖNETİMİNDE ULUSAL GELİŞMELER Günümüzde dünyadaki geişmeere parae oarak, Türkiye de de topumsa yapı iişkieri derinden etkieyen hızı bir değişim dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Avrupa Biriği üyeik süreci, bu değişim dönüşüne önemi bir ivme kazandırmış kökü değişikikeri gündeme getirmiştir. Bu süreç içerisinde geenekse temsi yönteminin yeteri omadığı, daha demokratik bir kamu yönetimi için yönetim hizmet sunumunda yereik, şeffafık, katıım, sorumuuk hesap rebiirik ikeerinin hayata geçirimesi gerektiği, bu ikeerin aynı zamanda etkin bir kamu yönetiminin zorunu unsurarı arasında oduğu, herkesin kabu ettiği gerçeker haini amıştır.

6 Kamu yönetiminin demokratikeşmesi taeperinin die getiridiği bu sürecin bir sonucu oarak, yere yönetimerin yetki sorumuukarı, düzenenen kanunar çerçesinde genişetidi. Son iki yıda çıkarıan Kamu Mai Yönetimi Kontro Kanunu, Büyükşehir Beediyesi, Beediyeer İ Öze İdaresi kanunarı, yere yönetimer anayışında önemi bir değişim sürecini başattı. Ancak igii yönetmeikerin zamanında çıkarımaması, uyguamada sıkıntıar yaşanmasına yetki karmaşasına neden odu. Haa yönetmeikeri çıkarımadığı için haa bazı yeni yasa hükümeri uyguanamaz durumdadır. Ayrıca yere yönetimerin görev sorumuuk aanarı genişetiirken; geir kaynakarında aynı oranda bir genişemenin henüz sağanmış oması, ciddi bir eksikiktir. Öte yandan yeni kürese ekonomik sistemde kenter, uusa kakınmanın teme birimeri oarak kabu edimektedir. Bu yakaşıma parae oarak Türkiye de de kentse kakınma programarı hazıranmaı; özeike eğitim, teknooji istihdam aanarında seferberik başatımaıdır. Yere yönetimer, yere kakınma patformarında etkin ro amaıdır. Konum: Bağar, Diyarbakır kent merkezinde ik kademe beediyesi oup, beediye sınırarı kuzeyde Diyarbakır-Şanıurfa Karayou, doğuda tren ray hattı, güney batıda Çınar içe sınırıya beirenmiştir. Uaşım Bigieri : Bağar yereşmesi,diyarbakır kent merkezinin semterinden biridir.merkezi karayoarının kavşak noktasındadır. Diyarbakır a hem karayou, hem hava demiryou ie uaşım sağanabimektedir. Her gün Ankara ie İstanbu dan düzeni uçak sefereri yapımaktadır. Diyarbakır dan hemen hemen Türkiye nin her yerine otobüs ie yocuuk etmek mümkündür. Ayrıca Ortadoğu ükeerine taksi ie yocu taşımacıığı da yapımaktadır. D.Bakır'ın bazı iere oan karayou uzakıkarı şöyedir: Diyarbakır -Adana 536 Km. Diyarbakır -Adıyaman 207 Km. Diyarbakır -Ankara 940 Km. Diyarbakır -Gaziantep 329 Km. Diyarbakır İstanbu 1381 Km. Diyarbakır -İzmir 1436 Km. Diyarbakır -Eazığ 162 Km. Diyarbakır - Maatya 263 Km. Diyarbakır -Mardin 86 Km. Diyarbakır -Mersin 610 Km. Diyarbakır -Siirt 216 Km. Diyarbakır -Şanıurfa 184 Km.Diyarbakır - Konya 950 Km. Demiryou buunan tüm hatarda Diyarbakır dan tren sefereri yapımaktadır. TARİHÇE 1993 Yıında TBMM kararıya Büyükşehir Beediyesi ne bağı at kademe oarak kuruan Bağar Beediyesi, 1994 yıında yapıan Mahai İdareer seçimerinde Diyarbakır ın İk Kademe beediyesi oarak çaışmaarına başamıştır. Bağar Beediyesi nin hizmet aanında o dönem topam 7 mahae (Aipınar, Fatih, Kaynartepe, Körhat, Muradiye, Yeniköy, 5 Nisan) buunuyordu. Son 10 yıda göç ie ouşan Bağcıar, Yunus Emre, Şeyh Şami, Seahattin Eyyübi Mevana Hait mahaeeri ie birikte Bağar Beediyesi nin hizmet aanındaki mahae sayısı 12 ye çıktı.

7 Ayrıca, tarihinde kabu edien 5216 sayıı yasa ie 29 köy, mahae statüsüne geçirierek Bağar Beediyesi ne bağandı. Böyece Bağar Beediyesi 12 mahae ie 29 köye hizmet götürmeke yükümü bir beediye haine gedi yıı nüfus sayımına göre 301 bin oan Bağar ın nüfusu, son 5 yıdaki nüfus artışı ie birikte bu rakamın çok üstündedir. Bağar a iişkin diğer rier ise şöye: Topam Aan (2004 den önce): 7100 Hektar Topam Aan (2004 bağanan köyere beraber): Hektar İmarı Aanar: 2925 Hektar (Bağanan köyer hariç) Kişi Başına Düşen Yeşi Aan: 0.4 metrekare Topam Konut Sayısı: 62 bin 568 konut Topam İşyeri Sayısı: 12 bin 459 işyerinin Topam Cadde Sokak: 941 Nüfus aanın mahaeere göre dağıımı ise şöye: 5 NİSAN MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: metrekare/kişi YUNUS EMRE MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: 353,572 metrekare Yoğunuk: metrekare/kişi KÖRHAT MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: metrekare/kişi FATİH MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: metrekare/kişi ŞEYH ŞAMİL MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: metrekare/kişi BAĞCILAR MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: metrekare/kişi (Yoğunuğun az omasının nedeni, mahaenin büyük bir böümünün henüz imara açımamış oması)

8 SELAHATTİN EYYUBİ MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: 37.8 metrekare/kişi MURADİYE MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: 11.6 metrekare/kişi MEVLANA HALİT MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: 16.7 metrekare/kişi KAYNARTEPE MAHALLESİ Topam Nüfus: Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: metrekare/kişi ALİPINAR MAHALLESİ Topam Nüfus: 5185 Yüzöçümü : metrekare Yoğunuk: 70 metrekare/ kişi YENİKÖY MAHALLESİ Topam Nüfus: 7552 Yüzöçümü: metrekare Yoğunuk: 130 metrekare/kişi Çağdaş yaşam standartarına göre, kişi başına düşen yaşam aanı 10 metrekaresi yeşi aan omak üzere topam 36.4 metrekaredir. Yukarıdaki rier inceendiğinde ise, Bağar da kişi başına düşen aan yeşi aanarın standartarın çok atında kadığı görüüyor. Bu nedene yeni panda kişi başına düşen aan arttırıırken, topam 190 hektar aan da yeşi aan oarak ayrıdı. BAĞLAR DA SOSYAL DURUM Bağar, Diyarbakır geneinde görüen sorunarın yoğunaştığı bögeerden biridir. Kent özeike 1990 yıından bu yana kırsa bögeerden çevre ierden yoğun göç amıştır. Bu nedene, kentin nüfusu neredeyse ikiye katanmıştır. Göç; Diyarbakır açısından, sosya, kütüre ekonomik aanarda yeni sorun odakarının geişmesine neden omuştur. EĞİTİM DURUMU Bağar da nüfusun yüzde 45 i, 15 yaş atındaki çocukardan ouşmaktadır. Yani nüfusun yakaşık yarısı çocuktur. Çocuk nüfusun fazaığı ciddi bir eğitim sorununu da beraberinde getirmektedir. Eğitim kurumarının yetersiziği imkanarın kısıtı oması nedeniye evrense

9 kriterere uygun eğitim riememektedir. Şöye ki; 350 bin nüfusun buunduğu Bağar da 26 sı iköğretim okuu omak üzere topam 34 oku buunmaktadır. Oku çağındaki nüfus dikkate aındığında bu sayı odukça yetersizdir. Ortaama sınıf mevcudunun 50,3 oması da okuarın yetersiz oduğunu ortaya koymaktadır. Bağar bögesinde mevcudu küçük bir kasabadan bie faza oan okuar mevcuttur. Örneğin Yahya Kema Beyatı İk Öğretim Okuunun öğrenci sayısı dür. Okuarın, araç gereç açısından donanımı omaması da eğitimin kaitesini oumsuz etkiemektedir. 26 okudan sadece 9 okuda fen aboratuarı, sadece 7 okuda ise bigisayar odası buunmaktadır. Öğrencierin büyük çoğunuğu hiç bigisayar yüzü görmeden, aboratuarda bir deney yapmadan, 8 yıık teme eğitimini tamamamaktadır. Okuarın fiziki koşuarının, eğitim araç gereçerinin yetersiziği nedeniye okuarda sosya, kütüre, sportif aktiviteer yapıamamakta, aternatif (görerek/ oynayarak/ deneyerek) öğrenme yöntemeri kuanıamamaktadır. Bağar daki eğitim sorunun ikinci teme nedeni ise sosya yapıdır. Nüfusun büyük çoğunuğu son yıda kırsa kesimden göç etmiş, yoğun hızı göç süreci nedeniye kente uyum süreci yaşayamamıştır. Eğitimin önemi konusunda aieer yeteri biinç düzeyine sahip değidir. Det İstatistik Enstitüsü nün 2004 rierine göre Diyarbakır da nüfusun yüzde 45.8 i 15 yaş atındadır. Aieer geneike 7-8 çocuk sahibidir. Çocuk sayısının fazaığının yanı sıra, geneike aie büyükeri (büyük anne, büyük baba) ie birikte yaşandığı için aieer çok kaabaıktır. Öye ki 3 odaı evde kişi birikte yaşamaktadır. Bu koşuarda çocukarın oku sonrasında evde ders çaışma imkanarı yoktur. Aieerde çocukara eğitim desteği sunabiecek, yo gösterebiecek eğitimi kişier buunmamaktadır. Aie büyükeri çoğunuka okur yazar bie değidir. Güney Doğu Anadou bögesinde yetişkin kadınarın sadece yüzde 55,6 sı okur yazardır. İşsizik oranının çok yüksek oması aieerin ekonomik geir düzeyerinin düşük oması, aie bütçesinden eğitime pay ayrımamasını getirmekte, aieer çocuğun eğitim masrafarını bir yük oarak görmekte karşıayamamaktadır. Hatta çocukar geir kaynağı oarak görümekte, çeşiti işerde geneike de tarımda sokakta çaıştırımaktadır. Diyarbakır da ik öğretim çağındaki yakaşık 20 bin çocuk, ya sokakta ya da tarımda çaıştırımaktadır. Çaışan çocukar eğitimden kopma sokağın aışkanıkarını edinme, istismar edime riski ie karşı karşıyadır. SAĞLIK DURUMU Anne-çocuk sağığı üreme sağığı konuarında, bögeer kır-kent arasında ciddi farkar buunmaktadır. Kadınarın eğitim düzeyi de bu göstergeeri büyük öçüde etkiemektedir. Ancak kadınarın eğitim düzeyinde de bögeer kır-kent arasında ciddi farkar buunmaktadır yıı araştırmaarına göre; gebeik boyunca doğum öncesinde yeteri tıbbi destek aanarın oranı Doğu da yüzde 8,9; Batı da yüzde 44,6. Evde gerçekeşen doğum oranı Doğu da yüzde 54, Batı da yüzde 13. Türkiye'de doğum yapan her 100 kadından 80'ininde kansızık sorunu var. Çünkü her hamieik kadının kan miktarında düşmeye neden ouyor takviye yapımadığı için norma doğumarda bie kan kaybından öümere rastanıyor ayık çocukarın tüm aşıarının yaptırımış oması gerekir. Batı da bu yaş grubundaki çocukarın yüzde 63 ü önerien aşıarın tümünü omuştur. Yüzde 1,4 ü ise hiç aşı omamıştır. Doğu da ise önerien aşıarın tümünü oan çocukarın oranı yüzde 34,8, hiç aşı omayan çocukarın oranı ise yüzde 6,5 tir. Türkiye geneinde giderek azaan düzeyine rağmen bebek öümeri, geişmiş ükeerdeki orandan on kat daha yüksektir. Doğu ie Batı arasındaki fark da iki katı kadardır.

10 Bağar daki sağık tabosuna geince; yakaşık 350 bin nüfus, 62 bin 568 konut, 12 bin 459 işyerinin buunduğu Bağar da 12 sağık ocağı 2 poikinik buunmaktadır. Bu sayı ihtiyaca cevap rememektedir. KADININ DURUMU Kadın hakarı konusunda son yıarda Türkiye de önemi ieremeer sağanmaka birikte, bu hakarın kuanımı konusunda haa ciddi probemer yaşanmaktadır. Diyarbakır ın da içinde buunduğu Güneydoğu Anadou bögesinde ise sosyo-ekonomik yapı, kadın sorunun daha ağır yaşanmasına neden omaktadır. Kadının eğitim oanakarından yoksun bırakıması, ekonomik sosya hayata katıımın kısıtanması, katı cins roeri, geri topumsa değer yargıarı kadın hakarının kuanımı önünde ciddi engeer ouşturmaktadır. Hatta geri topumsa değer yargıarı, kadınar açısından can güniği sorunu yaratmakta, kadınarın aienin erkek bireyeri tarafından cezaandırımasını hoş gören/onayayan yakaşımar, kadına yöneik şiddeti körükemektedir. Emniyet Gene Müdürüğü nden TBMM Namus Cinayeterini Araştırma Komisyonu na ietien bigiere göre son 5 yıda Türkiye geneinde topam 332 kadın namus cinayetine kurban gitti. Bu cinayeterin iere dağıımı ise şöye: Ankara: 110, İstanbu: 101, Diyarbakır: 50, Urfa: 17, Van: 18, Tokat: 19, Samsun: 17. Ankara İstanbu gibi büyük kenterde işenen namus cinayeterinin büyük bir kısmının da Doğu Güneydoğu Anadou bögesinden göç eden kişier tarafından işendiği beirtimektedir. Son yıarda bögede sıkça görüen kadın intihararının büyük bir kısmı, aie içi baskı şiddetten kaynakanmaktadır. Aie içi şiddetten bunaan kadın, intiharı bir kurtuuş you oarak görmektedir. İntihararın bir kısmının ise asında namus cinayeti oduğuna inanımaktadır. Aienin namusunu kirettiği iddia edien kadın ya kendisini ödürmeye zoranmakta; ya da aienin erkek bireyeri tarafından işenen cinayete intihar süsü rimektedir. Kadınarın kendi istekeri dışında endirimeeri de haa yaygın bir uyguama oarak devam etmektedir. Kardeen Kadın Evi nin 2005 yıında Diyarbakır da yaptığı bir araştırmada, kadınarın %62.4 ünün kendierine sorumadan, aieerinin istediği kişi ie endiridikeri saptanmıştır. Özeike geir eğitim düzeyi düşük aieerde ise kız çocuğunun küçük yaşta endirimesi sıkça görümektedir. Diyarbakır Büyükşehir Beediyesi Kadın Sorunarını Araştırma Uyguama Merkezi nin rierine göre Diyarbakır daki kadınarın %41,2 si 18 yaşından önce, %3 ü ise 13 yaşından önce enmiştir. Diyarbakır da yapıan bir dizi küçük öçeki araştırma, kadınara yöneik aie içi şiddetin ciddi bir sorun oduğunu göstermektedir ie 2003 yıarı arasında Diyarbakır da buunan kadın örgütü KA-MER in aci yardım hattını arayan kadından %57 si fizikse şiddete, %46,9 u cinse şiddete, %14,6 sı enseste %8,6 sı tecavüze maruz kadığını bidirmiştir. EPİ-DEM in Diyarbakır ın yoksu mahaeerde yaptığı araştırmada ise çarpıcı bir başka gerçek ortaya çıkmıştır. Aie içinde şiddete maruz kadınız mı? sorusuna kadınarın %38.8 i et yanıtını rirken; fizikse şiddet dışındaki diğer şiddet türeri ayrı ayrı soruduğunda, bu oran %83 e çıkmıştır. Bu araştırma kadınarın fizikse şiddet dışındaki şiddet türerinin farkında omadığını göstermiştir. Bağar Beediyesi Kardeen Kadın Evi ne 2005 yıında danışmanık hizmeti için başvuran 125 kadının %46.4 ü şiddete maruz kadığını; %24 ü de geri topumsa değer yargıarının baskısı atında oduğunu ifade etmiştir. Kadın hakarı konusunda yeteri bigiye uaşamayan kadın, hak arama yo yöntemerini de bimemekte, bir anamda kaderine razı omaktadır. Kardeen Kadın Evi nin 2005 te Diyarbakır da yaptığı araştırma sonuçarına göre; şiddete maruz kaan kadınarın %88.2 si şiddetten kurtumak için herhangi bir girişimde buunmamıştır.

11 İŞSİZLİK SORUNU Diyarbakır da son yıarda yaşanan yoğun göç nedeniye, işsizik yoksuuk neredeyse Türkiye ortaamasının iki katına çıkmıştır. Det İstatistik Enstitüsü rierine göre, Diyarbakır da 12 daha yukarı yaştaki nüfus içinde işgücüne katıma oranı yüzde 53 oup, cinsiyete göre önemi farkıık göstermektedir. İşgücüne katıma oranı erkek nüfus için yüzde 66, kadın nüfus için yüzde 39 dur. İşgücüne katıma oranı kadın nüfus için yereşim yerine göre çok büyük farkıık göstermektedir. Köydeki her 100 kadından 85 i işgücünde iken, bu oran i merkezinde yüzde 11, içe merkezerinde yüzde 8 dir. Diyarbakır da yapıan bir araştırmaya göre ücreti/ maaşı /yevmiyei çaışan kadın sayısı , işren oan kadın sayısı 1193, kendi hesabına çaışan kadın sayısı ise 6838 dir. Geri kaan kadınarın büyük çoğunuğu ücretsiz aie işçisi oarak çaışmaktadır. Göçten en faza etkienen Bağar da ise işsizik oranı daha yüksektir. Yapıan araştırmaara göre, bu oran yüzde 65 tür. İşsiz nüfusun büyük çoğunuğunu genç nüfus ouşturmaktadır. İşsiz nüfusun yüzde 67 si 30 yaşından küçüktür. Bağar da işsizik nedeniye, hakın önemi bir kısmı yazın mevsimik işçi oarak batı ierine göç etmekte oumsuz fiziki koşuarda yaşam mücadeesi rmektedir. Kışın ise yine işsiz kamakta ya da işportacıık yapmaktadır. Yine küçük yaştaki yüzerce çocuk aie bütçesine katkı sunabimek amacıya, ayakkabı boyama, sakız-mendi satma, atık madde topama gibi işer yapmak zorunda kamaktadır. ENGELLİLERİN DURUMU Diyarbakır da engeierin çaışma yaşamındaki yererine, sosya günik sendika örgütenmedeki konumarına iişkin spesifik rier buunmamaka birikte, gene oarak sosyo-ekonomik koşuarının üke standartarının atında yer aması nedeniye; engeierin çaışma hayatındaki yerinin, üke geneindeki rierden daha kötü oduğu söyenebiir yıı nüfus sayımı rierine göre Türkiye de engei buunmaktadır. Diyarbakır da ise engeinin yaşadığı beirtimektedir. Üke geneinde okur yazar omayan engei oranı %36 ie odukça yüksektir. Engei nüfusun %6.9 u ise ya dengi oku mezunuyken, yüksek okuda bu oran %2.24 e kadar düşmektedir. Engeierin sadece % oranında mesek beceri edindirme kursarına katıabimektedirer. Engeierin, yere yönetimerin hizmeterinden yararanma oranı % oarak saptanmıştır. Det İstatistik Enstitüsü nün 2003 yıında açıkadığı Türkiye Özürü Araştırması engei nüfusun % 17 sinin çaışma hayatına katıdığını göstermektedir. Bu oran engeier arasındaki işsiz oranının ne deni yüksek oduğunu göstermektedir. İşsizik oranının üke ortaamasının çok üstünde oduğu Diyarbakır da engeierin iş buma imkanarı ise çok daha kısıtıdır. Ayrıca engeiik, günük hayatı doğrudan etkieyen bir ogudur. Bu durum hem engeinin, hem de aiesinin sosya çevresinin profesyone destek amasını gereki kıar. Oysa ki ükemizde aieerinin, rehberik danışmanık hizmeterinden faydaanma oranı yanızca % ie sınırı kadığı tespit edimiştir. Aynı rierde, çaışan engeier, % 86.1 oranının üzerinde iş arkadaşarınca kabu edimedikerini ifade etmiştir. Engeierin daha rimi bir yaşam sürmeeri üretkenikerinin destekenmesi için; kendierine sosya çevreerine yöneik rehberik danışmanık hizmeteri rimesi önemi bir ihtiyaçtır. Hakın düşünce bekentierinin tespiti amacıya Bağar Beediyesi tarafından Mayıs ayında yapıan anketten de bu rieri destekeyen sonuçar ede edimiş engeier için katıımcıarın % 35 i protez iaç desteği, % 17 si rehberik danışmanık hizmeti, %16 sı spor aanı, %16 sı Beediye Engei Masası nın kuruması, % 15 i de engei parkı yapımasını taep etmiştir. Yenienme Değişim için Türkiye de Sosya Diyaogu Güçendirme Projesi,

12 bütün bu sorunarın çözümünde yetkin bir başangıç ouşturmak için odukça önemi bir fırsat oarak görümektedir. Nüfus: İÇ ÇEVRE ANALİZİ KURUMSAL YAPI BELEDİYE MECLİSİ : 37 ÜYE BELEDİYE BAŞKANI BELEDİYE ENCÜMENİ BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI : 4 ADET MÜDÜRLÜKLER : 13 ADET ŞEFLİKLER : 5 ADET GÖREVLERİ 5393 Sayıı Beediye Kanununa göre; Beediyenin Görev Sorumuukarı MADDE 14.- Beediye, mahaî müşterek niteikte omak şartıya; a) İmar, su kanaizasyon, uaşım gibi kentse at yapı; coğrafî kent bigi sistemeri; çevre çevre sağığı, temizik katı atık; zabıta, itfaiye, aci yardım, kurtarma ambuans; şehir içi trafik; defin mezarıkar; ağaçandırma, park yeşi aanar; konut; kütür sanat, turizm tanıtım, gençik spor; sosya hizmet yardım, nikâh, mesek beceri kazandırma; ekonomi ticaretin geiştirimesi hizmeterini yapar ya yaptırır. Büyükşehir beediyeeri ie nüfusu 'i geçen beediyeer, kadınar çocukar için koruma eri açar. b) Oku öncesi eğitim kurumarı açabiir; Dete ait her derecedeki oku binaarının inşaatı ie bakım onarımını yapabiir ya yaptırabiir, her türü araç, gereç mazeme ihtiyaçarını karşıayabiir; sağıka igii her türü tesisi açabiir işetebiir; kütür tabiat varıkarı ie tarihî dokunun kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânarın işerinin korunmasını sağayabiir; bu amaça bakım onarımını yapabiir, korunması mümkün omayanarı asına uygun oarak yeniden inşa edebiir. Gerektiğinde, öğrenciere, amatör spor kuüperine mazeme rir gereki desteği sağar, her türü amatör spor karşıaşmaarı düzener, yurt içi yurt dışı müsabakaarda üstün başarı gösteren ya derece aan sporcuara beediye mecisi kararıya ödü rebiir. Gıda bankacıığı yapabiir.

13 Beediye, kanunara başka bir kamu kurum kuruuşuna rimeyen mahaî müşterek niteikteki diğer görev hizmeteri de yapar ya yaptırır. Hizmeterin yerine getirimesinde önceik sırası, beediyenin maî durumu hizmetin idiiği dikkate aınarak beirenir. Beediye hizmeteri, vatandaşara en yakın yererde en uygun yöntemere sunuur. Hizmet sunumunda özürü, yaşı, düşkün dar geirierin durumuna uygun yöntemer uyguanır. Beediyenin görev, sorumuuk yetki aanı beediye sınırarını kapsar. Beediye mecisinin kararı ie mücavir aanara da beediye hizmeteri götürüebiir sayıı Organize Sanayi Bögeeri Kanunu hükümeri sakıdır. MADDE 15.- Beediyenin yetkieri imtiyazarı şunardır: a) Bede sakinerinin mahaî müşterek niteikteki ihtiyaçarını karşıamak amacıya her türü faaiyet girişimde buunmak. b) Kanunarın beediyeye rdiği yetki çerçesinde yönetmeik çıkarmak, beediye yasakarı koymak uyguamak, kanunarda beirtien cezaarı rmek. c) Gerçek tüze kişierin faaiyeteri ie igii oarak kanunarda beirtien izin ya ruhsatı rmek. d) Öze kanunarı gereğince beediyeye ait rgi, resim, harç, katkı katıma payarının tarh, tahakkuk tahsiini yapmak; rgi, resim harç dışındaki öze hukuk hükümerine göre tahsii gereken doğa gaz, su, atık su hizmet karşıığı aacakarın tahsiini yapmak ya yaptırmak. e) Müktesep hakar sakı kamak üzere; içme, kuanma endüstri suyu sağamak; atık su yağmur suyunun uzakaştırımasını sağamak; bunar için gereki tesiseri kurmak, kurdurmak, işetmek işettirmek; kaynak suarını işetmek ya işettirmek. f) Topu taşıma yapmak; bu amaça otobüs, deniz su uaşım araçarı, tüne, rayı sistem dâhi her türü topu taşıma sistemerini kurmak, kurdurmak, işetmek işettirmek. g) Katı atıkarın topanması, taşınması, ayrıştırıması, geri kazanımı, ortadan kadırıması depoanması ie igii bütün hizmeteri yapmak yaptırmak. h) Mahaî müşterek niteikteki hizmeterin yerine getirimesi amacıya, beediye mücavir aan sınırarı içerisinde taşınmaz amak, kamuaştırmak, satmak, kiraamak ya kiraya rmek, trampa etmek, tahsis etmek, bunar üzerinde sınırı aynî hak tesis etmek. i) Borç amak, bağış kabu etmek. j) Toptancı perakendeci hâeri, otobüs terminai, fuar aanı, mezbaha, igii mevzuata göre yat imanı iskee kurmak, kurdurmak, işetmek, işettirmek ya bu yererin gerçek tüze kişierce açımasına izin rmek. k) Vergi, resim harçar dışında kaan dava konusu uyuşmazıkarın anaşmaya tasfiyesine karar rmek.

14 ) Gayrisıhhî müesseseer ie umuma açık istirahat eğence yererini ruhsatandırmak denetemek. m) Bedede ekonomi ticaretin geiştirimesi kayıt atına aınması amacıya izinsiz satış yapan seyyar satıcıarı faaiyetten men etmek, izinsiz satış yapan seyyar satıcıarın faaiyetten men edimesi sonucu, cezası ödenmeyerek iki gün içinde geri aınmayan gıda maddeerini gıda bankaarına, cezası ödenmeyerek otuz gün içinde geri aınmayan gıda dışı maarı yoksuara rmek. n) Rekam panoarı tanıtıcı tabeaar konusunda standartar getirmek. o) Gayrisıhhî işyererini, eğence yererini, hak sağığına çevreye etkisi oan diğer işyererini kentin beiri yererinde topamak; hafriyat toprağı mooz döküm aanarını; sıvıaştırımış petro gazı (LPG) depoama sahaarını; inşaat mazemeeri, odun, kömür hurda depoama aanarı satış yererini beiremek; bu aan yerer ie taşımaarda çevre kiriiği ouşmaması için gereken tedbireri amak. p) Kara, deniz, su demiryou üzerinde işetien her türü servis topu taşıma araçarı ie taksi sayıarını, biet ücret tarifeerini, zaman güzergâharını beiremek; durak yereri ie karayou, yo, cadde, sokak, meydan benzeri yerer üzerinde araç park yererini tespit etmek işetmek, işettirmek ya kiraya rmek; kanunarın beediyeere rdiği trafik düzenemesinin gerektirdiği bütün işeri yürütmek. () bendinde beirtien gayrisıhhî müesseseerden birinci sınıf oanarın ruhsatandırıması denetenmesi, büyükşehir i merkez beediyeeri dışındaki yererde i öze idaresi tarafından yapıır. Beediye, (e), (f) (g) benterinde beirtien hizmeteri Danıştayın görüşü İçişeri Bakanığının kararıya süresi kırkdokuz yıı geçmemek üzere imtiyaz youya devredebiir; topu taşıma hizmeterini imtiyaz ya teke ouşturmayacak şekide ruhsat rmek suretiye yerine getirebieceği gibi topu taşıma hatarını kiraya rme ya 67 nci maddedeki esasara göre hizmet satın ama youya yerine getirebiir. İ sınırarı içinde Büyükşehir beediyeeri, beediye mücavir aan sınırarı içinde i beediyeeri ie nüfusu 'i geçen beediyeer, mecis kararıya; turizm, sağık, sanayi ticaret yatırımarının eğitim kurumarının su, terma su, kanaizasyon, doğa gaz, yo aydınatma gibi at yapı çaışmaarını faiz amaksızın on yıa kadar geri ödemei ya ücretsiz oarak yapabiir ya yaptırabiir, bunun karşıığında yapıan tesisere ortak oabiir; sağık, eğitim, sosya hizmet turizmi geiştirecek projeere İçişeri Bakanığının onayı ie ücretsiz ya düşük bir bedee amacı dışında kuanımamak kaydıya arsa tahsis edebiir. Beediye, bede sakinerinin beediye hizmeteriye igii görüş düşünceerini tespit etmek amacıya kamuoyu yokaması araştırması yapabiir.

15 Beediye maarına karşı suç işeyener Det maına karşı suç işemiş sayıır sayıı Det İhae Kanununun 75 inci maddesi hükümeri beediye taşınmazarı hakkında da uyguanır. Beediyenin proje karşıığı borçanma youya ede ettiği geireri, şartı bağışar kamu hizmeterinde fiien kuanıan maarı ie beediye tarafından tahsi edien rgi, resim harç geireri haczediemez.

16 2.2.3 MALİ YAPI GELİR YAPISI (2005) GELİR TÜRLERİ (2005) TAHAKKUK TAHSİLAT % % TAHSİLAT GELİRİN ORANI İÇİNDEKİ PAYI A VERGİ GELİRLERİ GENEL BÜTÇE VERGİ GELİR BELEDİYE VERGİLERİ a ) Emak Vergisi b ) Çevre Temizik Vergisi c ) Diğer Beediye Vergieri BELEDİYE HARÇLARI B VERGİ DIŞI GELİRLER HARCAMALARA KATILIM PAYLARI BELEDİYE MALLARI GELİRLERİ VERGİ CEZALARI PARA CEZALARI ÇEŞİTLİ GELİRLER C YARDIM FONLAR YARDIM VE FONLAR GENEL TOPLAM GİDER YAPISI (2005) Persone Gidereri Youkar Hizmet Aımarı Tük.Ma Mz Demirbaş Aımı Mak.Teçh.Taşıt Yapı Tesis Büy.Onr Diğer Ödemeer Kamuaştırma Mai Transferer Sosya Transferer GİDER TÜRLERİ TUTARI GİDERİN İÇİNDEKİ PAYI(%)

17 YIL TOPLAM GELİR TOPLAM GİDER TOPLAM BORÇ TOPLAM BORÇ YAPISI PERSONEL BORCU SSK VE EMEKLİ SANDIĞI BORCU DİĞERLERİ : YTL : YTL : YTL TOPLAM : YTL Mai Durum: Taboardan da anaşıacağı üzere, beediyemiz geireri gidererini karşıayamamaktadır.bu durum süreki borçanmaya neden omakta kurumumuzun hizmet yatırım kabiiyetini zayıfatmaktadır.beediye geirerinin önemi oranda merkezi idareye bağı oması merkezi idare tarafından beediyeere igii oarak yapıan düzenemeerin kurum üzerindeki etkisinin büyük omasına neden omaktadır.hedefimiz öz kaynakarı rgi dışı geireri arttırarak mai durumda iyieştirmeyi sağamaktır. Gider Yapısı: Persone gidererin gene giderer içindeki oranının %67 gibi odukça büyük bir oranda oması (kanuna göre oran %30 omaıdır) beediyeye ihtiyaç duyuan uzman,yetkin,kaifiye eeman aımını engeemektedir, bu da beediyemizi oumsuz etkiemektedir. Hizmet Aımı: Beediyemiz bazı hizmeteri kendi personeiye yürütmeyerek dışarıdan hizmet aımı youna odukça kısıtı başvurabimektedir, persone yapısındaki mevcut sıkıntıar nedeniye (önümüzdeki süreçte emeki oacak persone yerine yeni persone aımarında uzman,yetkin,kaifiye persone aınması mevcut koşuarda imkansız oduğundan) önümüzdeki süreçte de hizmet aımı youna başvuruması beediye için daha faydaı oacaktır.

18 2.2.4 PERSONEL YAPISI Bağar Beediyesi 10 Mart tarihi itibariye ; 410 Geçici işçi, 52 kadrou işçi omak üzere topam 462 işçi,52 memur,6 sözeşmei omak üzere 520 personei ie hizmet rmektedir. 10% İstihdam Türeri 11% 79% Memur G.İşçi K.İşçi İşçi sayısının faza oması; mevcut vasıfsız eemanarın yerine kaifiye eeman aınmasını engeemektedir (Persone gidererinin %30 dan faza oması yeni eeman aımını yasa oarak engeemektedir, mevcut personein işten çıkarıması beediyeyi hizmet üretemez hae getirecektir,sorunun ası kaynağı beediye geirerinin düşük omasıdır.) Eğitim Durumu: Beediyemiz personeinin eğitim durumu şöyedir; 39 Okur-yazar, 278 iköğretim,159 Lise, 18 Yüksek Oku, 26 Faküte mezunu mevcuttur. 53% Eğitim Durumu Okur-yazar İköğretim Lise Faküte 8% 3% 5% 31% YüksekOku Yaş Ortaaması: Beediyemizde çaışan personeerin yaş ortaaması; 40,5 dir.persone yaş ortaamasının yüksek oması esnek,dinamik,teknoojik geişmeeri yakınan takip eden bir persone yapısı hedefini oumsuz etkiemektedir.

19 Organizasyon Yapısı: BELEDİYE MECLİSİ Yurdusev ÖZSÖKMENLER Beediye Başkanı BELEDİYE ENCÜMENİ Mahmut KORKMAZ Başkan Yardımcısı Hacı ERDEMİR Başkan Yardımcısı Mehmet Şefik AY Başkan Yardımcısı Ai YAĞMUR Başkan Yardımcısı 1-Yazı İşeri Müdürüğü 2-Hesap İşeri Müdürüğü 3-Zabıta Müdürüğü 1-Kütür Sosya İşer Müdürüğü 2-Hukuk İşeri Müdürüğü 3-Endirme Memuruğu 1-Persone Eğitim Müdürüğü 2-Geirer Müdürüğü 3-Emak İstimak Müdürüğü 4-Satın Ama İhae Müdürüğü 5-İmar İşeri Müdürüğü 6-İktisat Şefiği 1-Fen İşeri Müdürüğü (Park Bahçeer birimi) 2-Temizik İşeri Müdürüğü 3-Sivi Savunma Amiriği 4-Makine İkma Müdü üğü 1-Asker Aie Memuruğu 2-İcra Şefiği 2.3 PAYDAŞ ANALİZİ Paydaş: Kuruuşun ürün hizmeteri ie igisi oan, kuruuştan doğrudan yada doayı, oumu ya da oumsuz yönde etkienen yada kuruuşu etkieyen kişi/grup/kurumardır. Paydaşar iç paydaş dış paydaş oarak ikiye ayrımaktadır. İç paydaşar kurumun kendi iç dinamikeri oan kendi bünyesindeki birim şubeeri, birim personeinden ouşur. Dış paydaşar, kurum oarak çaışmaara oumu yada oumsuz etkisi oan, yürütüen hizmeterden direkt oarak etkienen yada çaışmaara katkı sağayabiecek diğer kurum/kuruuşar, grup tarafardır. Yararanıcı, kurumarın kanuna beirenen sorumuuk aanarında rmeke yükümü odukarı hizmeterden yararanan kişierdir. Bağar Beediyesi oarak iç paydaşarımızın yararanıcıarın görüş önerierini aarak stratejik panımızı hazıradık. Paydaş Grubu Paydaş Adı Etkisi / Etkienmesi İç Paydaşar Hesap İşeri Müdürüğü Beediye Geir Ve Gidereri Konusundaki ı Fen İşeri Müdürüğü Yatırımara İgii Etkisi

20 Dış Paydaşar İmar Şehirciik Müdürüğü Yazı İşeri Müdürüğü Zabıta Müdürüğü İnsan Kaynakarı Eğitim Müd. Geir Müdürüğü Makine İkma Müdürüğü Park Bahçeer Müdürüğü Temizik İşeri Müdürüğü Kütür Sosya İşer Müdürüğü Ana Çocuk Sağığı Merkezi Satınama Müdürüğü İer Bankası 11.Böge Müdürüğü Mii Eğitim İ Müdürüğü Kütür Turizm İ Müdürüğü Çevre Orman İ Müdürüğü Defterdarık D.S.İ. X. Böge Müdürüğü Gençik Spor İ Müdürüğü Karayoarı 9. Böge Müdürüğü Çaışma Sosya Güv.İ Müd. Mahai İdareer Gene Müdürüğü İ Tarım Müdürüğü Bayındırık İskan İ Müdürüğü Tapu Kadastro İ Müdürüğü İş işçi buma kurumu GABB D.Bakır Büyükşehir Beediyesi Kayapınar Beediyesi Sur Beediyesi Yenişehir Beediyesi Dice Üniv. Teekom Müdürüğü Vaiik İ Öze İdare Müdürüğü GAP-Gidem Yere Gündem 21 Eczacıar Odası Tabiper Odası Diş Hekimeri Odası Diyarbakır Barosu Mimarar odası Makine Mühendiseri odası Jeooji Mühendiseri odası Şehir Pancı odası Harita Mühendiseri odası İnşaat Mühendiseri odası Eektrik Mühendiseri odası Kentin Pananması İe İgii Sorumuuğu Kurum içi dışı yazışmaara igii faaiyeter Bede hakının sağık huzurunu sağamaya yöneik faaiyeter Persone özük hakarıya igii işemer Vergierin ödenmesiye igii işemer Araç bakım onarım ikma faaiyeteri Park Bahçeerin imarı denetimi Kentse evse atıkarın topanması geri dönüşümü Kütüre sanatsa faaiyeter,basın ietişim,kadına yöneik faaiyeter Sağık Düzeyinin Geiştirimesi Satın ama İhaeere yöneik faaiyeter Teknik destek kredier Kentin Eğitim Sorunarı,beediyenin okuara götürdüğü hizmeter Kentin Kütür Sorunarı Kentin Çevre Sorunarı Vergi geirer Beediye sınırarı dahiindeki suama kanaarı Spor kuübü ie igii faaiyeter Karayoarına bağı yo çaışmaarı,yeni çevre you Çaışanarın sigorta sosya hakarı Beediyenin bağı oduğu merkezi yönetimin yere temsicisi/üst amir Yeni imar aanarının açıması gayrı sıhhi müesseseer konusunda ortak çaışma Beediye teknik hizmeteri ie bayındırık hizmeteri konusunda ortak çaışma Tapu kadastro bigierine erişim İşçi aımı kayıtarı Teknik destek,eğitim,araştırma Kentin Büyük Atyapı Ve Üst Yapı Yatırımarındaki Etkisi Ve Beediye Mecisinin Karararındaki Ve Panarındaki Kontro Yetkisi-Hizmet Ortakığı Bigi payaşımı Bigi payaşımı Bigi payaşımı Bigi payaşımı Kentin Habereşme Şebekesinin Yapımı En yüksek müki amir oması Vergi geirerinin böüşümü Küçük Orta Öçeki Girişimcieri Destekeme Üye sorumuukarı-hizmet ortakığı Kentteki sağık hizmeterine destek Kentteki sağık hizmeteri Kentteki sağık hizmeteri Hukuksa destek İmar poitikaarı İmar poitikaarı İmar poitikaarı İmar poitikaarı İmar poitikaarı İmar poitikaarı İmar poitikaarı

21 Sanayi Ticaret odası Kentteki ticari faaiyeter hizmet maiyeteri Kahcier Odası Esnafara yöneik faaiyeter Fırıncıar Odası Esnafara yöneik faaiyeter Berberer Odası Esnafara yöneik faaiyeter DESOB Esnafara yöneik faaiyeter Günsiad Kentteki sanayi ticaret faaiyeteri Güngiad Kentteki sanayi ticaret faaiyeteri Digiad Kentteki sanayi ticaret faaiyeteri Disiad Kentteki sanayi ticaret faaiyeteri KAMER Kadına yöneik faaiyeter Bağar Kadın Kooperatifi Kadına yöneik faaiyeter AÇEV Kadına yöneik faaiyeter SELİS Kadına yöneik faaiyeter Sarmaşık Yoksuuka mücadee Diyarbakır Sanat Merkezi Kütür sanat faaiyeteri Dice Fırat Kütür Merkezi Kütür sanat faaiyeteri Güneş Kütür Merkezi Kütür sanat faaiyeteri Zagros Sanat Merkezi Kütür sanat faaiyeteri Doğu Bi. Küt. Araşt. Koop. Kütür sanat faaiyeteri Pir Sutan Abda Derneği Kütür sanat faaiyeteri 6 Nokta Körer Derneği Engeiere yöneik faaiyeter Bedense Engeier Derneği Engeiere yöneik faaiyeter Mahae Muhtararı Hizmet iişkieri Muhtarar Derneği Hizmet iişkieri İnsan Hakarı Derneği İnsan hakarı ihaeri Barış Anneeri İnisiyatifi Sosya çatışma ortamının yarattığı sorunar Tuhad-Der Sosya çatışma ortamının yarattığı sorunar Göç-Der Diyarbakır Göç ie igii çaışmaar Çevre Gönüeri Derneği Çevre ie igii çaışmaar BELÇAD Beediye çaışanarına yöneik faaiyeter Eğitim-Sen Eğitim destek faaiyeteri TEGEV Eğitim destek faaiyeteri Dice Üniv. Öğrenci Derneği Eğitim destek faaiyeteri TÜM BEL-SEN Sendika faaiyeter Beediye-İş Sendika faaiyeter G.Doğu Gazetecier Cemiyeti Basın yayın faaiyeteri Yere Basın Basın faaiyeteri Bağar Hakı Beediyenin Sorumuukarı Ve Hakın Bekentieri Çocukar Kadınar Engei Vatandaşar Yaşıar Yararanıcıar Gençer Beediyenin Sorumuukarı Ve Çocukarın Bekentieri Beediyenin Sorumuukarı Ve Kadınarın Bekentieri Beediyenin Sorumuukarı Ve Engeierin Bekentieri Beediyenin Sorumuukarı Ve Yaşıarın Bekentieri Beediyenin Sorumuukarı Ve Gençerin Bekentieri a-iç Paydaşarın görüşerinin aınması: ere gönderien bigi taep formarında stratejik pan çaışması hakkında bigi rierek, birimin hizmet sorumuuk aanıya igii istatistiki bigier özet hainde taep edimiş, birim hedeferi sorumuş, birim performansının arttırıması için görüş önerieri, mevcut yapının güçü,zayıf yöneri, fırsatar tehditer konusundaki görüşeri aınmış, böyece neredeyiz, nereye gitmek istiyoruz, gitmek istediğimiz yere nası uaşabiiriz soruarına cevap aınmıştır. Bigi taep formarındaki rier neticesinde daha sonra stratejik pan ekibinin koordinasyonunda yönetim kadrosu birim müdüreriye yapıan topantıarda stratejik pan dahiinde kurumumuzun önümüzdeki 3 yı için amaç hedeferi beirenmiştir.

22 b-dış Paydaşarın görüşerinin aınması:dış Paydaşarın görüşerinin aınması sürecinde kurumara (kamu kurum kuruuşarı,mesek odaarı, sivi topum kuruuşarına) gönderien paydaş katkı formarında aşağıdaki soruar soruarak paydaş görüşeri aınmıştır.ayrıca muhtarara da topantı yapıarak bigi rimiş paydaş katkı formu dağıtıarak görüş önerieri aınmıştır. Teme faaiyet aanarı neerdir? (Paydaş spesifik oarak Bağar Beediyesinin hangi faaiyeti, çıktısı vs. ie igieniyor?) Bağar ın en önemi sorunarı oarak neeri görüyor?(paydaş mevcut sorunar hakkında ne gibi tespiterde buunuyor?) Bağar Beediyesi nden önümüzdeki 3 yı için bekentieri neerdir? (Bağar Beediyesi nden neyi, nası yapmasını bekiyor?) c-yararanıcıarın görüşerinin aınması: Stratejik panda paydaş anaizi kısmında yararanıcıar oan Bağar hakının beediyemizin mevcut çaışmaarı hakkında kentse, topumsa kurumsa hizmet aanarında bekenti önerierini amak amacıya anket düzenedik. Çeşiti noktaarda hakın yoğun igisi katıımıya gerçekeşen anket çaışması neticesinde 3000 e yakın kişinin görüş önerieri çoktan seçmei açık uçu soruardan ouşan anket formarıya aınmıştır. Kentimizin 7 ayrı noktasında kuruan anket standarında, anket katıımcıarına mevcut beediye çaışmaarı hakkında fikireri geeceğe yöneik kentse, kütüre, sosya hizmetere kadına, çocuğa, engeiere, gençiğe, yoksuuka mücadeeye yöneik beediyemizden bekentierini amaya yöneik soruar sorumuştur. Anket sonuçarı kurumun geeceğe dönük hizmet pananmasında faydaanıacak bir kaynak ouşturmuştur. Katıımcı, demokratik beediyeciik ikesinden harekete düzenediğimiz bu çaışmadan geen rier doğrutusunda hakın önceiki oarak yoğun göç nedeniye ortaya çıkan sosya sorunara odakanan beediyeciik anayışı taep ettiği sonucunu çıkarmış buunmaktayız. Sosya beediyeciik temeinde bir vizyon ouşturan kurumumuz hakın görüş önerierini amaya hizmet anayışının temeine hakı oturtması nedeniye devam edecektir. İç, dış paydaşar yararanıcıardan geen bigier doğrutusunda kurumumuz stratejik odak aanarını, amaç, hedef faaiyeterini beiremiştir. Hak anketinin sonuçarı şöye: Bağar beediyesinin en başarıı buduğunuz çaışma nedir? Tapo 1. Kişi Yüzde Yüzde İmar-Panama Haka İişkier Park-Bahçe-Yeşi aan düzeneme Atyapı Temizik-Çevre Koruma Sosya hizmeter Yo kadırım çaışmaarı Zabıta hizmeteri Diğer hizmeter Topam Cevapamayanar 118 4

23 5% 4% 3% 1% 15% 16% İmar-Panama Haka İişkier Park-Bahçe-Yeşi aan düzeneme Atyapı Temizik-Çevre Koruma Sosya hizmeter 24% 12% 20% Yo kadırım çaışmaarı Zabıta hizmeteri Diğer hizmeter Bağar beediyesinin en başarısız buduğunuz çaışma nedir? Tapo 2. Kişi Yüzde Yüzde İmar-Panama Haka İişkier Park-Bahçe-Yeşi aan düzeneme Atyapı Temizik-Çevre Koruma Sosya hizmeter Yo kadırım çaışmaarı Zabıta hizmeteri Diğer hizmeter Topam Cevapamayanar İmar-Panama 4% 7% 7% 1% 31% Haka İişkier Park-Bahçe-Yeşi aan düzeneme Atyapı 11% Temizik-Çevre Koruma Sosya hizmeter 12% 8% 19% Yo kadırım çaışmaarı Zabıta hizmeteri Diğer hizmeter Bağar Beediyesi'nden kütüre hizmet oarak en önceiki bekentiniz nedir? Tapo 3. Kişi Yüzde Yüzde Yas evi Kütür evi Festiva,Şenik düzenenmesi Sinema,Tiyatro etkinikerinin yapıması Kütür kongre merkezi

24 Diğer Topam Cevapamayanar % 4% 30% Yas evi Kütür evi Festiva,Şenik düzenenmesi 18% Sinema,Tiyatro etkinikerinin yapıması Kütür kongre merkezi 15% 20% Diğer Bağar Beediyesi'nden kentse hizmet oarak en önceiki bekentiniz nedir? Tapo 4. Kişi Yüzde Yüzde Yo,kadırım yapımı Su kanaizasyon sorununun giderimesi Kaçak yapıaşmanın önenmesi Kentse dönüşüm projesinin hayata geçirimesi Çocuk parkarının yapımı Yeşi aan(park) miktarının arttırıması Spor aanarının yapıması Diğer Topam Cevapamayanar % 9% 1% 17% 17% Yo,kadırım yapımı Su kanaizasyon sorununun giderimesi Kaçak yapıaşmanın önenmesi Kentse dönüşüm projesinin hayata geçirimesi 8% 20% 16% Çocuk parkarının yapımı Yeşi aan(park) miktarının arttırıması Spor aanarının yapıması Bağar Beediyesi'nden kadına yöneik hizmet oarak en önceiki bekentiniz nedir? Tapo 5. Kişi Yüzde Yüzde Kadın erinin açıması Kadın sığınma evinin açıması Rehberik Danışmanıkmerkezi ouşturuması

25 Ev ekseni çaışan kadınara satış reyonu kuruması Mesek edindirme beceri kazandırma kursarı düzenenmesi Kadın kütür sanat merkezinin yapımı Çamaşırhaneerin yapıması Diğer Topam Cevapamayanar % 5% 2% 16% 19% Kadın erinin açıması Kadın sığınma evinin açıması 27% 8% 17% Rehberik Danışmanıkmerkezi ouşturuması Ev ekseni çaışan kadınara satış reyonu kuruması Mesek edindirme beceri kazandırma kursarı düzenenmesi Kadın kütür sanat merkezinin yapımı Çamaşırhaneerin yapıması Diğer Bağar Beediyesi'nden çocukara yöneik hizmet oarak en önceiki bekentiniz nedir? Tapo 6. Kişi Yüzde Yüzde Çocuk oyun kuüperi Kreş Spor kütüre aktivite aanarı Yüzme havuzu Yaz okuu Oku öncesi eğitim Eğitim destek evi sayısının arttırıması Diğer Topam Cevapamayanar 23 1 Çocuk oyun kuüperi 21% 1% 11% 9% Kreş Spor kütüre aktivite aanarı Yüzme havuzu Yaz okuu 21% 10% 8% 19% Oku öncesi eğitim Eğitim destek evi sayısının arttırıması

26 Bağar Beediyesi'nden Engeiere yöneik hizmet oarak en önceiki bekentiniz nedir? Tapo 7. Kişi Yüzde Yüzde Rehberik danışmanık hizmeti geiştirimesi Engeier parkı yapıması Engeier spor aanarı yapıması Protez iaç temini Beediyede Engei Hizmeteri masasının kuruması Diğer Topam Cevapamayanar % 2% 17% 15% Rehberik danışmanık hizmeti geiştirimesi Engeier parkı yapıması Engeier spor aanarı yapıması Protez iaç temini 35% 16% Beediyede Engei Hizmeteri masasının kuruması Diğer Bağar Beediyesi'nden Yoksuuka İşsizike mücadeeye yöneik hizmet oarak en önceiki bekentiniz nedir? Tapo 8. Kişi Yüzde Yüzde Yeni iş aanarının açımasının teşvik edimesi Mesek edindirme eğitimeri Ayni Nakdi yardımar Sosya güncesi omayanara sağık hizmeti rimesi Diğer Topam Cevapamayanar % 1% 45% Yeni iş aanarının açımasının teşvik edimesi Mesek edindirme eğitimeri Ayni Nakdi yardımar 11% 25% Sosya güncesi omayanara sağık hizmeti rimesi Diğer

27 Bağar Beediyesi'nden Haka iişkiere yöneik hizmet oarak en önceiki bekentiniz nedir? Tapo 9. Kişi Yüzde Yüzde Hak topantıarı Hak günü uyguaması Beyaz masa Esnaf ziyareteri Aie ziyareteri Diğer Topam Cevapamayanar % 13% 1% 38% Hak topantıarı Hak günü uyguaması Beyaz masa Esnaf ziyareteri 12% 17% Aie ziyareteri Diğer Bağar Beediyesi'nden en önceiki oarak bekediğiniz hizmet nedir? Tapo 10. Kişi Yüzde Yüzde Çocuğa yöneik hizmeter Zabıta hizmeteri Temizik çevre korumaya yöneik hizmeter Kadınara yöneik hizmeter Haka iişkiere yöneik faaiyeter Engeiere yöneik hizmeter Kütüre hizmeter Kentse hizmeter Diğer hizmeter Topam Cevapamayanar 23 1

28 Çocuğa yöneik hizmeter 3% 5% 6% 1% 36% Zabıta hizmeteri 9% Temizik çevre korumaya yöneik hizmeter Kadınara yöneik hizmeter Haka iişkiere yöneik faaiyeter Engeiere yöneik hizmeter 11% 20% 9% Kütüre hizmeter Kentse hizmeter Bağar Beediyesi'nden Zabıta hizmeteri oarak en önceiki bekentiniz nedir? Tapo 11. Kişi Yüzde Yüzde Kadırım işgaerinin önenmesi Semt pazararının düzenenmesi Gıda denetimerinin arttırıması Seyyar satıcıarın önenmesi Gürütünün önenmesi Konut aanarındaki işyererinin kent dışına çıkarıması Diğer hizmeter Topam Cevapamayanar % 10% 7% 1% 26% Kadırım işgaerinin önenmesi Semt pazararının düzenenmesi Gıda denetimerinin arttırıması Seyyar satıcıarın önenmesi Gürütünün önenmesi 31% 16% Konut aanarındaki işyererinin kent dışına çıkarıması Diğer hizmeter Beediye, çöperini topama saatinden önce ev dışına çıkaranara,kadırımı işga edenere v.s. Yöneik ceza rme yöntemine başvurmaı mı? Tapo 12. Kişi Yüzde Yüzde Et Hayır Fikrim yok Topam

29 6% 11% 83% Et Hayır Fikrim yok Bağar beediyesinin çaışmaarını başarıı buuyor musunuz? Tapo 13. Kişi Yüzde Çok başarıı Başarıı Başarısız Fikrim yok Topam % 14% Çok başarıı Başarıı 23% 49% Başarısız Fikrim yok

30 2.4 GZFT (GÜÇLÜ-ZAYIF YÖNLER FIRSATLAR-TEHDİTLER) ANALİZİ GÜÇLÜ YÖNLER Vatandaş beediye diyaogunun güçü oması. Ketin su sorununun omaması. Kentin kanaizasyon sorununun omaması. Kentteki yoarın % 90 ının asfatanmış oması. Bigisayar teknoojisinden yararanma oranının yüksek oması. Vergi topamada teknoojik imkanarın kuanıması. Kent bigi sisteminin numarataj çaışmasının başamış oması. Beediye araç parkının yenienmeye başanmış oması. Her türü mevzuat değişikiğinin yakından takip edimesi. Beediye çaışma mekanarının yeteri oması. Arşime sisteminin iyi oması. İmar uyguamaarında geinen seviye. Ortak çaışma, örgütenme katıımcıık kütürünün güçü oması. Sivi topum örgüteri tüm kentse paydaşara düzeni bir ietişim içerisinde ounması. Yıık faaiyet raporunun Kent Konseyi ne sunuması. Sosya günik kurumarı ie sorguama protokoünün yapımış oması. Beediye gayrimenku envanterinin hazıranmış oması. Sosya beediyeciik anayışına uygun çaışmaarın başatımış oması. ZAYIF YÖNLER Konusunda uzman deneyimi persone eksikiği. Ünirsite mezunu persone sayısının az oması. Personein % 8'inin okur-yazar, % 53'ünün ik oku mezunu oması. Norm kadroya göre % 50 oması gereken memur sayısının, mevcut durumda % 10 oması. Geçici işçi istihdamının yüksek oması (Mevcut personein % 79 u geçici işçi statüsünde oması.) Yabancı di bien persone omaması. Emeki oacak persone sayısının az oması, persone yenienmesine fırsat rmemesi. ('da 19 kişi, 'de 6 kişi, 2008'de 8 kişi, 2009'da 4 kişi) Norm kadro çaışmasının tamamanmamış oması. Beediye geirerinin % 74 ünün persone gidererine harcanması. Vergi dışı geirerin, rgi geirerine oranı çok düşük oması. (Vergi dışı geirerin, rgi geirerine oranı % 6'dır.)

31 Beediye geirerinin % 79'unun Gene Bütçe Geiri oması. Topam borcun, 2005 yıı topam geirine oranının çok yüksek oması. ( yıık geire oranı % 120) Yatırım harcamaarının, topam harcama içindeki payının düşük oması ( % 9) Bütçenin gerçekeşme oranının düşük oması ( 2005 yıı bütçesinin gerçekeşme oranı % 54) Vergi tahsiat oranının düşük oması. Pan kadastra paftaarın sayısa ortamda buunmaması. Beediyenin gayrı menkuerinin yok denecek kadar az oması. Pansız yapıaşma nedeniye kamuaştırmasız e atma dava sayısının faza oması. Beediye araç parkının yetersiz yaşı oması. Kütür sanat faaiyeteri için tesiserin yetersiz oması. Kent içinde, gürütü görüntü kiriiğine neden oana iş yererinin faza oması. FIRSATLAR Yeni Beediye Kanunu nda, yere yönetimerin yetki sorumuukarının arması. Kamu reformu kapsamında beediyeere yeni yetkierin rimesi. Yeni geirer kanununun, beediyeere yeni geir kaynakarı yaratması. Beediye geirer kanununun düzenenecek oması sayıı Beediye Kanunu nda Beediye geirerinden diğer kuruuşara aktarıan payarın kadırıması. Diyarbakır a yapıması düşünüen sivi havaaanının beediye sınırarına yakın oması. Büyükşehir Beediyesi tarafından kent mastır panının yapııyor oması. 29 köy mezranın Beediyeye bağanmasıya birikte, beediye sınırarı dahiinde önemi oranda hazine arazisi buunması. İçenin genç nüfus yapısına sahip oması. Beediyemizin coğrafi yapısının kentse geişime müsait oması. Sosya günik borçarının yapıandırımasına iişkin yasa düzenemenin yapıması. Avrupa Biriği nin yere yönetimere fon imkanarı sunması. İki yı sonra kentimize doğa gaz geecek oması. TEHDİTLER Geçen 15 yı boyunca kentin yoğun göç amış oması göçten kaynakı sorunarın ciddi boyutarda oması. Yıık nüfuz artış hızının, Türkiye ortaamasının çok üstünde oması. İstihdam imkanarının az, işsizik oranının yüksek oması. Yeni yasa düzenemeere, iköğretim okuarının bakım onarımının beediyeere bırakıması.

02 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

02 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Enerji Verimiiği 5627 SAYILI ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU; 02 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayıı Resmi Gazetede yayımanarak yürürüğe girmiştir. Enerji Verimiiği: Binaarda yaşam standardı ve hizmet kaitesinin,

Detaylı

2013 SBS (ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE TEK SINAV YENİ SİSTEM)

2013 SBS (ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE TEK SINAV YENİ SİSTEM) 2013 SBS (ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE TEK SINAV YENİ SİSTEM) (Şubat 2011-2641 Miî Eğitim Bakanığı Tebiğer Dergisi 113 Değişikikeri ie) 2012-2013 öğretim yıından itibaren 8. sınıfta uyguanacak oan yeni sistemde

Detaylı

Türkiye'nin Tükenmeyen Kalemi. Adalet Meslek Yüksekokulu

Türkiye'nin Tükenmeyen Kalemi. Adalet Meslek Yüksekokulu Türkiye'nin Tükenmeyen Kaemi Adaet Mesek Yüksekokuu Atatürk, 1923 yıında çağdaş ve aik anayışa temeendirien Genç Cumhuriyetimizin, aydınanma younda ışığını gençerden aması gereğinin biinci ie eğitime yönedi.

Detaylı

Kurumsal KURUMSAL YÖNETİM ALGI ARAŞTIRMASI BURSA KURUMSAL YÖNETİM ALGI ARAŞTIRMASI RAPORU

Kurumsal KURUMSAL YÖNETİM ALGI ARAŞTIRMASI BURSA KURUMSAL YÖNETİM ALGI ARAŞTIRMASI RAPORU KURUMSAL YÖNETİM ALGI ARAŞTIRMASI Kurumsa Kasim 2013-01 BURSA KURUMSAL YÖNETİM ALGI ARAŞTIRMASI RAPORU Rapor Hakkında; Bursa Kurumsa Yönetim Agı Araştırması Raporu, Türkiye Kurumsa Yönetim Derneği (TKYD)

Detaylı

TEKNOPAZAR TEKNOLOJİK ÜRÜN TANITIM VE PAZARLAMA DESTEK PROGRAMI

TEKNOPAZAR TEKNOLOJİK ÜRÜN TANITIM VE PAZARLAMA DESTEK PROGRAMI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM VE TEKNOLOJİ TEKNOLOJİK ÜRÜN TANITIM VE PAZARLAMA DESTEK PROGRAMI Biim, Sanayi ve Teknooji Bakanığı Biim ve Teknooji Gene Müdürüğü Biim, Sanayi ve Teknooji Bakanığı Biim ve Teknooji

Detaylı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE İ S T A N B U L K A L K I N M A A J A N S I BAĞIMLILIKLA MÜCADELE MALİ DESTEK PROGRAMI (Kar Amacı Gütmeyen Kuruuşar) 2015 Yıı Tekif Çağrısı Başvuru Rehberi Referans No: İSTKA/2015/BGM Son Başvuru Tarihi:

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 2014-2017 STRATEJİK PLANI

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 2014-2017 STRATEJİK PLANI Türkiye Hak Sağığı Kurumu 2014-2017 STRATEJİK PLANI Türkiye Hak Sağığı Kurumu 2014-2017 STRATEJİK PLANI Vatandaşın sağığı ve sağamığı her zaman üzerinde dikkate duruacak uusa sorunumuzdur. Çünkü; Cumhuriyet

Detaylı

TıbbiHızİstatistik. Prof.Dr.İhsan Halifeoğlu

TıbbiHızİstatistik. Prof.Dr.İhsan Halifeoğlu TıbbiHızİstatistik ve Oran Prof.Dr.İhsan Haifeoğu Sağık Hizmeterinde Kuanıan Hız ve Oranar Çeşiti sağık sorunarının ve sağık hizmeterinin somut oarak görüebimesi ve değerendiriebimesi amacıya birçok sağık

Detaylı

Toplumsal cinsiyet, özel istihdam büroları geçici iş ilişkisi, sendikalar

Toplumsal cinsiyet, özel istihdam büroları geçici iş ilişkisi, sendikalar Ortak tepki: Öze istihdam büroarı ik konuşumaya başadığı andan itibaren Türkiye'deki işçi konfederasyonarının ortak tepkisini çekti. DİSK, Türk-İş, Hak-İş üç büyük konfederasyon kendi çizgieri doğrutusunda,

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM ZİRVESİ. 15 Ocak 2014 SABANCI CENTER HACI ÖMER KONFERANS SALONU SPONSORLUK DOSYASI

KURUMSAL YÖNETİM ZİRVESİ. 15 Ocak 2014 SABANCI CENTER HACI ÖMER KONFERANS SALONU SPONSORLUK DOSYASI VII. Kurumsa Uusararası KURUMSAL YÖNETİM ZİRVESİ 15 Ocak 2014 SABANCI CENTER HACI ÖMER KONFERANS SALONU SPONSORLUK DOSYASI VII. ULUSLARARASI KURUMSAL..... YONETIM ZIRVESI 15 Ocak 2013 Şirketerin Piyasa

Detaylı

Referans: EuropeAid/133086/M/ACT/TR. Türkiye de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Hibe Programı. Hibe Uygulama Rehberi

Referans: EuropeAid/133086/M/ACT/TR. Türkiye de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Hibe Programı. Hibe Uygulama Rehberi Referans: EuropeAid/133086/M/ACT/TR Türkiye de Meseki ve Teknik Eğitimin Kaitesinin Arttırıması Hibe Programı Hibe Uyguama Rehberi Temmuz 2014 Referans: EuropeAid/133086/M/ACT/TR Türkiye de Meseki ve Teknik

Detaylı

Cari: 5393 Sayılı. Belediye Kanunu

Cari: 5393 Sayılı. Belediye Kanunu Cari: 5393 Sayılı Belediye Kanunu a) Belediye: Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve

Detaylı

3. İşbirliği için etkin bir yapı, deneyimler ve alınan dersler, Kjell LARSSON... 82

3. İşbirliği için etkin bir yapı, deneyimler ve alınan dersler, Kjell LARSSON... 82 İÇİNDEKİLER Avrupa Biriği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen BAĞIŞ ın Önsözü... 1 I. Giriş. 2 II. Konferans Programı... 3 III. Açıış Konuşmaarı... 4 IV. Yönetici Özeti... 25 V. Üst Düzey Yuvarak Masa

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Dünyanın Bütün Irmakları. İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yanıltıcı Sayılar. Büyüteç: Bakanlıkların Yeniden Örgütlenmesi.

ÇALIŞMA ORTAMI. Dünyanın Bütün Irmakları. İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yanıltıcı Sayılar. Büyüteç: Bakanlıkların Yeniden Örgütlenmesi. ÇALIŞMA ORTAMI ISSN 1302-3519 İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 118 Dünyanın Bütün Irmakarı İş Sağığı ve Güveniğinde Yanıtıcı Sayıar Büyüteç: Bakanıkarın Yeniden Örgütenmesi Mardin Yaz Okuu Çağrımız Şu: Gençer,

Detaylı

Bina Isıtmada Enerji Tüketiminin Optimum Kontrolü JAGA Araştırması

Bina Isıtmada Enerji Tüketiminin Optimum Kontrolü JAGA Araştırması Bina Isıtmada Tüketiminin Optimum Kontroü JAGA Araştırması İç mekan ısıtma ve soğutma sistemerinde enerji tüketiminin kontro edimesi ısınma ve ikimeme teorisinde daima önemi ro oynayan bir konu omuştur.

Detaylı

Nazar Boncuğu Sağlık. Sigortası Özel Şartları ve Sağlık Sigortası Genel Şartları

Nazar Boncuğu Sağlık. Sigortası Özel Şartları ve Sağlık Sigortası Genel Şartları Nazar Boncuğu Sağık Sigortası Öze Şartarı ve Sağık Sigortası Gene Şartarı Sayın Sigortaımız, Sağık Sigortası aanındaki öncüüğümüzü sürdürerek sizere modern sağık kuruuşarında, en hızı sağık hizmetini,

Detaylı

INVESTIGATION OF VARIATION OF SURFACE WATER QUALITY PARAMETERS IN WESTERN BLACK SEA BASIN AND CLASSIFICATION OF STATIONS USING CLUSTER ANALYSIS

INVESTIGATION OF VARIATION OF SURFACE WATER QUALITY PARAMETERS IN WESTERN BLACK SEA BASIN AND CLASSIFICATION OF STATIONS USING CLUSTER ANALYSIS 5. Uusararası İeri Teknoojier Sempozyumu (IATS 09), 1315 Mayıs 2009, Karabük, Türkiye BATI KARADENİZ SULARI HAVZASINDAKİ YÜZEY SUYU KALİTESİ PARAMETRELERİNDEKİ DEĞİŞİMİN İNCELENMESİ VE CLUSTER ANALİZİ

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Hak Partisi İşte Türkiye nin hai! Tarih : 26.04.2012 i s i i k r Bakanığı nın yürüttüğü Türkiye de Aie Yapısı Araştırması nda Türkiye geneinde topam 12 bin 56 hane ie anket çaışması yapıdı.

Detaylı

Servis ve Destek Videojet Uzaktan Servis

Servis ve Destek Videojet Uzaktan Servis Servis ve Destek Videojet Uzaktan Servis Ethernet özeiki 1000 Serisi yazıcıar için Üretkeniği artırmak için verierin ve bağantının gücünü kuanın Artık yazıcınızın verierine anında erişerek daha hızı yanıt

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. İş Sağlığı Güvenliği. Çocukları Soracak Olursanız; Umutlarını Yitiriyorlar

ÇALIŞMA ORTAMI. İş Sağlığı Güvenliği. Çocukları Soracak Olursanız; Umutlarını Yitiriyorlar ÇALIŞMA ORTAMI İş Sağığı Güveniği İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 130 ISSN 1302-3519 Eyü - Ekim 2013 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN SOSYAL POLİTİKA

Detaylı

- 3 - İ Ç İ N D E K İ L E R BİRİNCİ BÖLÜM 2014 YILI İŞ PROGRAMI 1- GENEL EKONOMİK GÖRÜNÜM...3 Dünya Ekonomisinde Eksen Değişikiği...3 Türkiye Ekonomisi için 2014...4 2- TÜRKİYE EKONOMİSİNE İSTANBUL

Detaylı

GÜÇLENDİRME PERDELERİNDE BOŞLUKLARIN KAPASİTEYE OLAN ETKİSİ

GÜÇLENDİRME PERDELERİNDE BOŞLUKLARIN KAPASİTEYE OLAN ETKİSİ 2. Türkiye Deprem Müendisiği ve Sismooji Konferansı 25-27 Eyü 213 MKÜ HATAY GÜÇLENDİRME PERDELERİNDE BOŞLUKLARIN KAPASİTEYE OLAN ETKİSİ ÖZET: K. Pençereci 1, S. Yıdırım 1, Y.İ. Tonguç 1 1 İnş. Yük. Mü.,Promer

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Çalışan Çocuklar ve Çocuk Bayramının Düşündürdükleri Toplum Hekimliğine Gönül Verenler - 3: Bir Mutlu İnsan: Dr.

ÇALIŞMA ORTAMI. Çalışan Çocuklar ve Çocuk Bayramının Düşündürdükleri Toplum Hekimliğine Gönül Verenler - 3: Bir Mutlu İnsan: Dr. ÇALIŞMA ORTAMI ISSN 1302-3519 İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 110 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN SOSYAL POLİTİKA NÜFUS SOSYAL HEKİMLİK Çaışan Çocukar

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 111 Temmuz - Ağustos 2010. Çocuk Hakları Nerede Kaldı?

ÇALIŞMA ORTAMI. İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 111 Temmuz - Ağustos 2010. Çocuk Hakları Nerede Kaldı? ISSN 1302-3519 ÇALIŞMA ORTAMI İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 111 Temmuz - Ağustos 2010 Dünyadaki Çirkinikerin Yükünü Çocukar Taşıyor Çocuk Hakarı Nerede Kadı? İnşaatarda Yatıp Kakma Yereri İş Sağığı ve Güveniği

Detaylı

www.fisek.org.tr ÇALIŞMA ORTAMI Çalışan Çocuklara Vefa Borcu nuzu Ödemek İster misiniz? ISBN 1302-3519

www.fisek.org.tr ÇALIŞMA ORTAMI Çalışan Çocuklara Vefa Borcu nuzu Ödemek İster misiniz? ISBN 1302-3519 ISBN 1302-3519 ÇALIŞMA ORTAMI İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 94 Yoksuuğun Pençesindeki Çocukar İşyeri Hekimine Erişimde Adaetsiziker - II E ve Taşınabiir Eektriki E Aeteri www.fisek.org.tr Eyü - Ekim 2007

Detaylı

Kurumu Genel Müdür l üğü vb. kuruluş lar gibi devlet bünyesi içinde özerk bir. yapıya kavuşturulması ve Diyanet İşleri

Kurumu Genel Müdür l üğü vb. kuruluş lar gibi devlet bünyesi içinde özerk bir. yapıya kavuşturulması ve Diyanet İşleri DiYANET işleri BAŞKANLIGI sayıı Resmf Gazete'de yayımanan E: 1970/ 53 - K: 197 1/ 76 sayı ı karar). Gerekçedeki, "başkanık mensupa rının memur sayı arak maaşarının bütçeden karşı an ması devetin din işerini

Detaylı

ACACIA MADEN İŞLETMELERİ GÖKIRMAK BAKIR MADENİ Paydaş Katılım Planı 2017

ACACIA MADEN İŞLETMELERİ GÖKIRMAK BAKIR MADENİ Paydaş Katılım Planı 2017 ACACIA MADEN İŞLETMELERİ GÖKIRMAK BAKIR MADENİ Paydaş Katıım Panı 2017 Doküman Numarası ACACIA-2017-E&S-SRM-STR-201 Yayınanma Tarihi 29.09.2017 Hazırayan Çevre ve Haka İişkier Departmanı, SRM Danışmanık

Detaylı

Yükseköğretimde Akademik Özgürlük

Yükseköğretimde Akademik Özgürlük DOI: 10.5961/jhes.2013.074 Yükseköğretim ve Biim Dergisi/Journa of Higher Education and Science Yükseköğretimde Akademik Özgürük Academic Freedom in Higher Education Tokay GEDİKOĞLU Öz Bu çaışmada akademik

Detaylı

Tesisat Sektörü, İki Uluslararası Etkinlikle Önce İstanbul, Ardından Antalya da Buluştu

Tesisat Sektörü, İki Uluslararası Etkinlikle Önce İstanbul, Ardından Antalya da Buluştu Tesisat Sektörü, İki Uusararası Etkinike Önce İstanbu, Ardından Antaya da Buuştu Uusararası Yapıda Tesisat Teknoojisi Sempozyumu na İgi Büyük Odu TTMD - Türk Tesisat Mühendiseri Derneği tarafından iki

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Göz Göre Göre Kullanılan Çocuk Emeği. Karıncalar Mesaide. (Özer Akbaşlı ile Söyleşi)

ÇALIŞMA ORTAMI. Göz Göre Göre Kullanılan Çocuk Emeği. Karıncalar Mesaide. (Özer Akbaşlı ile Söyleşi) ÇALIŞMA ORTAMI ISSN 1302-3519 İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 124 Göz Göre Göre Kuanıan Çocuk Emeği Eyü - Ekim 2012 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN

Detaylı

Alsancakıizmir/TÜRKiYE Tel :+90(232)464 30 40 (PBX) Fax:+90(232)464 39 19. Web site : http://www.hlbsaygin.com.lre-posta:mailbox@hlbsaygin.com.

Alsancakıizmir/TÜRKiYE Tel :+90(232)464 30 40 (PBX) Fax:+90(232)464 39 19. Web site : http://www.hlbsaygin.com.lre-posta:mailbox@hlbsaygin.com. ID!B Saygın Yemini Mai Müşavirik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Rapor N : SYMM 116/1795-184 BÜYÜME AMAÇLI HİsSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİşKİN

Detaylı

3. ve 4. SINIFLAR İÇİN ÇEVRECİ KEDİ ÇEVKİ İLE GERİ KAZANIM

3. ve 4. SINIFLAR İÇİN ÇEVRECİ KEDİ ÇEVKİ İLE GERİ KAZANIM 3. ve 4. SINIFLAR İÇİN ÇEVRECİ KEDİ ÇEVKİ İLE GERİ KAZANIM İLKOKULLAR İÇİN ÇEVRE EĞİTİMİ KİTABI Şubat 2016 ISBN 978-605-83720-1-6 ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambaaj Atıkarı Değerendirme Vakfı 2016 Cenap Şahabettin

Detaylı

Markalama, kodlama ve sistem çözümleri. İnşaat Malzemeleri

Markalama, kodlama ve sistem çözümleri. İnşaat Malzemeleri Markaama, kodama ve sistem çözümeri İnşaat Mazemeeri 2 Neredeyse süreki çaışma süreeri, tozu ortamar ve aşırı sıcakık koşuarında sizin kadar çok çaışan bir kodama çözümüne ihtiyaç duyarsınız. Zoru ortamar

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. İş Sağlığı Güvenliği. Çalışma Ortamının Belgesi: İş Cinayetleri Almanağı 2013

ÇALIŞMA ORTAMI. İş Sağlığı Güvenliği. Çalışma Ortamının Belgesi: İş Cinayetleri Almanağı 2013 ÇALIŞMA ORTAMI İş Sağığı Güveniği İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 135 ISSN 1302-3519 Temmuz - Ağustos 2014 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN SOSYAL POLİTİKA

Detaylı

2) ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER

2) ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER ) ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER Çeik yapıarda kuanıan hadde ürüneri için, aşağıdaki sebepere bireşimer yapıması gerekmektedir. Farkı taşıyıcı eemanarın (koon-koon, koon-kiriş, diyagona-koon, kiriş-kiriş,

Detaylı

SEÇİMLERE KATILIMIMIZ

SEÇİMLERE KATILIMIMIZ SEÇİMLERE KATILIMIMIZ İki Topumu Radika So İşbiriği (Drasy/Eyem) farkı poitik aanardan geen ve aşağıdaki teme ekseneri kapsayan ortak bir siyasi öneride biraraya gemiş insanarın birikteiğinden ouşan bir

Detaylı

2 0 1 6 / 1. D Ö N E M

2 0 1 6 / 1. D Ö N E M MALİ MÜŞAVİRLİK YETERLİLİK SINAVI HAZIRLIK KURSLARI YENİLENEN KURSLARIMIZIN AVANTAJLARINDANYARARLANIN bizime uaşın KURS YERLERİ Şişi (Gayrettepe, Dedeman İş Merkezi) Kadıköy (Hasanpaşa Mh.) Şirinever Eğitim

Detaylı

cdc.de Almanca Kursları Fiyatlar ve Tarihler 2009 Berlin Köln Münih Radolfzell

cdc.de Almanca Kursları Fiyatlar ve Tarihler 2009 Berlin Köln Münih Radolfzell cdc.de Amanca Kursarı ar ve Tariher 2009 Berin Kön Münih Radofze Gene Bigier Ön bigiye sahip kursiyerer kursarına her defasında, Pazartesi güneri başayabiirer. Kursun başangıcında bir seviye tespit sınavı

Detaylı

Hiçbir hukuk kuralı olmadığında, özgür konuşma suç olduğunda, çeşitli kutsal mazeretlere işkence ve kötü muamele uygulamalarını haklı çıkarmak için

Hiçbir hukuk kuralı olmadığında, özgür konuşma suç olduğunda, çeşitli kutsal mazeretlere işkence ve kötü muamele uygulamalarını haklı çıkarmak için Hiçbir hukuk kuraı omadığında, özgür konuşma suç oduğunda, çeşiti kutsa mazeretere işkence ve kötü muamee uyguamaarını hakı çıkarmak için başvuruduğunda, hiçbir e kitabı ya da prensip bireyeri koruyamaz.

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Adalet ve Çocuk. Basından Esirgenen Çıraklar, Bir İyi Uygulama Örneği

ÇALIŞMA ORTAMI. Adalet ve Çocuk. Basından Esirgenen Çıraklar, Bir İyi Uygulama Örneği ÇALIŞMA ORTAMI ISSN 1302-3519 İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 123 Adaet ve Çocuk Basından Esirgenen Çırakar, Bir İyi Uyguama Örneği Temmuz - Ağustos 2012 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE

Detaylı

Ortaokul_Kitabi:Mizanpaj 1 09.12.2013 13:42 Page 1

Ortaokul_Kitabi:Mizanpaj 1 09.12.2013 13:42 Page 1 Ortaoku_Kitabi:Mizanpaj 1 09.12.2013 13:42 Page 1 Ortaoku_Kitabi:Mizanpaj 1 09.12.2013 13:42 Page 2 Ortaoku_Kitabi:Mizanpaj 1 09.12.2013 13:42 Page i AFETE HAZIR OKUL Bu kitap, Başbakanık Afet ve Aci Durum

Detaylı

6Ekim 2004 tarihinde 59. Hükümet

6Ekim 2004 tarihinde 59. Hükümet Aziz ÇEL K Krista- f Sendikas E itim Müdürü Avrupa Sosya fiart ve Türkiye nin Çekinceeri 6Ekim 2004 tarihinde 59. Hükümet taraf ndan imzaanan Gözden Geçirimif Avrupa Sosya fiart, Hükümet taraf ndan onayanmak

Detaylı

DÜNYA da vetürkiye de İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ Sorunu ve Çözümler..

DÜNYA da vetürkiye de İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ Sorunu ve Çözümler.. DÜNYA da vetürkiye de İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ Sorunu ve Çözümer.. Dr. Ahmet SALTIK AÜTF Hak Sağığı AbD www.ahmetsatik.net, profsatik@gmai.com 2014-15 Ders Yıı, Ankara EMEK EN YÜCE DEĞERDİR VE EMEĞE

Detaylı

Türkiye'de Mesken Tipleri

Türkiye'de Mesken Tipleri Zeus tarafndan yazd. Perembe, 06 Austos 2009 18:53 - Son Günceeme Sa, 01 Arak 2009 15:20 Türkiye'de Mesken Tiperi Türkiye'de en ike saz meskenden en modern gökdeenere kadar çok çeiti mesken tiperi buunur.

Detaylı

Sağlık ÇALIŞMA ORTAMI. Güvenlik Çevre. Çalışma Ortamı Sayı 109 Mart Nisan 2010. Çocuk İşçiliğinden İşverenliğe Uzanan Bir Yaşamın Öyküsü: Erdal Burak

Sağlık ÇALIŞMA ORTAMI. Güvenlik Çevre. Çalışma Ortamı Sayı 109 Mart Nisan 2010. Çocuk İşçiliğinden İşverenliğe Uzanan Bir Yaşamın Öyküsü: Erdal Burak Sağık ISSN 1302-3519 Güvenik Çevre ÇALIŞMA ORTAMI Çaışma Ortamı Sayı 109 Mart Nisan 2010 SÖYLEŞİ Ercüment Erbay Gürhan Fişek Çocuk İşçiiğinden İşvereniğe Uzanan Bir Yaşamın Öyküsü : Erda Burak İki Ayda

Detaylı

/ 2. D Ö N E M

/ 2. D Ö N E M MALİ MÜŞAVİRLİK YETERLİLİK SINAVI HAZIRLIK KURSLARI YENİLENEN KURSLARIMIZIN AVANTAJLARINDANYARARLANIN Hedeferinize bizime uaşın 2 0 1 4 / 2. D Ö N E M KURS YERLERİ Şişi (Gayrettepe, Dedeman İş Merkezi)

Detaylı

2 0 1 5 / 3. D Ö N E M

2 0 1 5 / 3. D Ö N E M MALİ MÜŞAVİRLİK YETERLİLİK SINAVI HAZIRLIK KURSLARI YENİLENEN KURSLARIMIZIN AVANTAJLARINDANYARARLANIN Hedeferinize bizime uaşın KURS YERLERİ Şişi (Gayrettepe, Dedeman İş Merkezi) Kadıköy (Hasanpaşa Mh.)

Detaylı

ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ BELGE YÖNETĐMĐ VE ARŞĐV SĐSTEMĐ (BEYAS) A.Ü. SENATOSU NDA YAPILAN SUNUM

ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ BELGE YÖNETĐMĐ VE ARŞĐV SĐSTEMĐ (BEYAS) A.Ü. SENATOSU NDA YAPILAN SUNUM A.Ü. SENATOSU NDA YAPILAN SUNUM 02.10.2007 Yrd.Doç.Dr. Fahrettin Özdemirci Ankara Üniversitesi Di ve Tarih-Coğrafya Fakütesi Bigi ve Bege Yönetimi Böümü E-POSTA: beyas@ankara.edu.tr WEB: http://beyas.ankara.edu.tr

Detaylı

Robot Kaynağı. Lazer Kesim. Üstün Teknoloji. KOZLUSAN Önce kalite, önce hizmet, önce memnuniyet anlayışı ile çalışıyor.

Robot Kaynağı. Lazer Kesim. Üstün Teknoloji. KOZLUSAN Önce kalite, önce hizmet, önce memnuniyet anlayışı ile çalışıyor. LUSN firması Saih Kozu tarafından 978 yıında Manisa'nın khisar içesinde tarım makinaarı imaatı ie faaiyeterine başamıştır. 000 yıında kaorifer kazanı üretimine adım atan firmamız, şu an.000 m² kapaı aan

Detaylı

www.fisek.org.tr ÇALIŞMA ORTAMI Çalışan Çocuklara Vefa Borcu nuzu Ödemek İster misiniz? ISBN 1302-3519 İstismar ve Şiddetin Kurbanları

www.fisek.org.tr ÇALIŞMA ORTAMI Çalışan Çocuklara Vefa Borcu nuzu Ödemek İster misiniz? ISBN 1302-3519 İstismar ve Şiddetin Kurbanları ISBN 1302-3519 ÇALIŞMA ORTAMI İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 92 İstismar ve Şiddetin Kurbanarı Cinseiğin Ticarieşmesi : Kürese Sömürünün Yeni Boyutu İşyeri Hekimine Erişimde Adaetsiziker - I HAZOP (Tehike

Detaylı

Başvuru Dilekçesine Eklenmesi Zorunlu Belgeleri Eksik Olanların Listesi

Başvuru Dilekçesine Eklenmesi Zorunlu Belgeleri Eksik Olanların Listesi T.C. SAMSUN BİİRKİŞİİK BÖGE KURUU BAŞKANIĞI Başvuru Dilekçesine Eklenmesi Zorunlu Belgeleri Eksik Olanların istesi SIRA NO BAŞVURU NUMARASI İSİM SOYİSİM MESEK AT K AANARI EKSİK EVRAK 1 585951 FEHMİ GÜ

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Sevgi Yumağı Çocuk İşçiliğine Hayır, Kaliteli Eğitime Evet. Ali Osman Abacı : Zor Yollardan Geçtik

ÇALIŞMA ORTAMI. Sevgi Yumağı Çocuk İşçiliğine Hayır, Kaliteli Eğitime Evet. Ali Osman Abacı : Zor Yollardan Geçtik ÇALIŞMA ORTAMI İş Sağığı ISSN 1302-3519 Güveniği İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 141 Sevgi Yumağı Çocuk İşçiiğine Hayır, Kaitei Eğitime Evet Ai Osman Abacı : Zor Yoardan Geçtik Temmuz - Ağustos 2015 İŞÇİ SAĞLIĞI

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. İş Sağlığı Güvenliği. Yeni Yılda, Çocukların Dünyasındaki Yenilik Yalnızca Takvim Yapraklarından İbaret

ÇALIŞMA ORTAMI. İş Sağlığı Güvenliği. Yeni Yılda, Çocukların Dünyasındaki Yenilik Yalnızca Takvim Yapraklarından İbaret ÇALIŞMA ORTAMI İş Sağığı Güveniği İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 133 ISSN 1302-3519 Mart - Nisan 2014 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN SOSYAL POLİTİKA

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Toplum Hekimliğine Gönül Verenler: Sıtma Mücadelesinde Bir Öncü : Yüzbaşı Şahin

ÇALIŞMA ORTAMI. Toplum Hekimliğine Gönül Verenler: Sıtma Mücadelesinde Bir Öncü : Yüzbaşı Şahin ÇALIŞMA ORTAMI ISSN 1302-3519 İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 115 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN SOSYAL POLİTİKA NÜFUS SOSYAL HEKİMLİK Topum Hekimiğine

Detaylı

VATANDAŞ TEPKi GÖSTERDi!

VATANDAŞ TEPKi GÖSTERDi! Çekmeköy AK Parti de SÜRPRİZ geişmeer! FLASHABER / AK Parti Çekmeköy İçe Başkanı Şahmettin Yükse istifa etti. Çekmeköy Beediyesi teknik başkan yardımcısı oarak görev yapacak oan Yükse e Siyasi ve Hukuk

Detaylı

Orijinal metin Önerilen metin Gerekçe. Wrong terminology

Orijinal metin Önerilen metin Gerekçe. Wrong terminology 1 2 Kamu istişaresi / TR2010.0315.01/ Şebeke Yönetmeiğinin ENTSO-E ie uyumaştırıması / Exce şabonu yorumarı İgii Yönetmeik Madde Paragraf At Paragraf Yorum sahibinin Tam Adı Yorum sahibinin bağı oduğu

Detaylı

HEDEFLERİNİZE BİZİMLE ULAŞIN

HEDEFLERİNİZE BİZİMLE ULAŞIN YENİLENEN KURSLARIMIZIN AVANTAJLARINDAN YARARLANIN HEDEFLERİNİZE BİZİMLE ULAŞIN KURS YERLERİ Şişi (Gayrettepe, Dedeman İş Merkezi) Kadıköy (Hasanpaşa Mh.) Şirinever (Mahmutbey Cd.) S E R B E S T M U H

Detaylı

ÖZEL ALAN MI OLDU? SANCAKTEPE'DE YOL, DURUM iç AÇICI DEĞİL. lambası şart! Buraya trafik POLONEZKÖY DE. Başkan Ali Kılıç tan.

ÖZEL ALAN MI OLDU? SANCAKTEPE'DE YOL, DURUM iç AÇICI DEĞİL. lambası şart! Buraya trafik POLONEZKÖY DE. Başkan Ali Kılıç tan. Düzce de adrenain dou bir gün RAFTiNG HEYECANI FLASHABER / Çekmeköy Sanayici ve İşadamarı Derneği ÇEKSİ- AD ın organize ettiği etkinikte Düzce deki 13 km ik parkurda rafting heyecanı yaşandı. Katıımcıar

Detaylı

Markalama, kodlama ve sistem çözümleri. Şekerleme

Markalama, kodlama ve sistem çözümleri. Şekerleme Markaama, kodama ve sistem çözümeri Şekereme Üretim hatarınızda karşıaştığınız benzersiz zorukarı biiyoruz Birçok farkı ambaaj türünü yönetmekten, havada uçuşan şeker parçacıkarının buunduğu bir ortamda

Detaylı

İçindekiler. Sendikaya katılmamın en büyük nedeni kadın olmaktı Düzce de DESA nın direnen kadınları ile konuştuk. Sendikayı DESA ya koyana kadar devam

İçindekiler. Sendikaya katılmamın en büyük nedeni kadın olmaktı Düzce de DESA nın direnen kadınları ile konuştuk. Sendikayı DESA ya koyana kadar devam - s petro - İçindekier 3 4 5 7 10 12 2 Merhaba Kriz faturasının işçiye kesimesini engeeyeceğiz Petro-İş Sendikası 26. Dönem 3. Genişetimiş Başkanar Kuruu Ayrı bir kadın yapısı omaı Güneydoğu Avrupa Enerji

Detaylı

Et ve Kümes Hayvanı Eti Sektörü

Et ve Kümes Hayvanı Eti Sektörü Markaama, kodama ve sistem çözümeri Et ve Kümes Hayvanı Eti Sektörü Üretim hatarınızda karşıaştığınız benzersiz güçükeri biiyoruz Çeşiti ambaaj mazemeerini ve biçimerini yönetmekten yıkama sırasında aşırı

Detaylı

Seramiklerin, metallerin ve plastiklerin ısıl özellikleri nasıl değişkenlik gösterir? Isı Kapasitesi. Malzemenin ısıyı emebilme kabiliyetidir.

Seramiklerin, metallerin ve plastiklerin ısıl özellikleri nasıl değişkenlik gösterir? Isı Kapasitesi. Malzemenin ısıyı emebilme kabiliyetidir. Terma Özeiker Mazemeer ısı etkisi atında nası bir davranış sergierer? Isı özeikeri nası öçeriz ve tanımarız... -- ısı kapasitesi? -- terma uzama? -- ısı ietkenik? -- ısı şok direnci? Seramikerin, metaerin

Detaylı

CI/SfB Ro8. (Aq) Eylül 2012. Geliştirilmiş Yeni Temperli Cam. Pilkington Pyroclear Yangın Camı

CI/SfB Ro8. (Aq) Eylül 2012. Geliştirilmiş Yeni Temperli Cam. Pilkington Pyroclear Yangın Camı CI/SfB Ro8 (Aq) Eyü 2012 Geiştirimiş Yeni Temperi Cam Pikington Pyrocear Yangın Camı Pikington Pyrocear, yangın camı cephe: bütünük içeren tipik bir uyguama (E30) Pikington Pyrocear Yeni nesi Pikington

Detaylı

İstihdama 1Bir Adım Projesi Hayata Geçiyor

İstihdama 1Bir Adım Projesi Hayata Geçiyor Büyükşehir den Datça Yoarına 9 Miyon TL ik Yatırım Yı:1 Sayı:3 İstihdama 1Bir Adım Projesi Hayata Geçiyor YA Syf: 2 Büyükşehir Muhtararın ATATÜRK Büstü İsteğini Gerçekeştirdi Syf: 3 Syf: 5 Kaçak Hafriyata

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 34.REKTÖRLÜK KUPASI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 34.REKTÖRLÜK KUPASI DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 34.REKTÖRLÜK KUPASI İLK YARIYIL BASKETBOL ÖN ELEME GRUPLARI İÇİN GENEL ESASLARI 1. Amaç: Rektörük Kupası Turnuvaarı, Üniversitemiz öğrencieri arasındaki dostuk ve kardeşiği pekiştirmek,

Detaylı

2.2 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kurumsal Yapı Analizi

2.2 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kurumsal Yapı Analizi Balıkesir Büyük şehir Bel ediyesi 2.2 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kurumsal Yapı Analizi Kentimizde ise belediye teşkilatı ve belediye hizmetleri 1864 yılında başlamıştır. Bugünkü Ali Hikmet Paşa Meydanında

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliği ÇALIŞMA ORTAMI. Ufkunun Ötesi : Çırak Hüseyin Güneş in Yaşam Öyküsü. Kopan; Vinç, Halat, Sapan

İş Sağlığı Güvenliği ÇALIŞMA ORTAMI. Ufkunun Ötesi : Çırak Hüseyin Güneş in Yaşam Öyküsü. Kopan; Vinç, Halat, Sapan ISSN 1302-3519 İş Sağığı Güveniği ÇALIŞMA ORTAMI İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 140 Ufkunun Ötesi : Çırak Hüseyin Güneş in Yaşam Öyküsü Isparta Gü Sektörünün Yapısa Sorunarı ve Topumsa Cinsiyet Eşitsiziği

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. ANNEM Dr. Şahende Köymen (1916-1997) Keçiören Çocuk Esirgeme Yuvası nın Kurucu Başhekimi

ÇALIŞMA ORTAMI. ANNEM Dr. Şahende Köymen (1916-1997) Keçiören Çocuk Esirgeme Yuvası nın Kurucu Başhekimi ÇALIŞMA ORTAMI ISSN 1302-3519 İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 114 Ocak - Şubat 2011 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN SOSYAL POLİTİKA NÜFUS SOSYAL HEKİMLİK

Detaylı

Sivil Havacılıkta Ürün ve Organizasyon Sertifikasyonu

Sivil Havacılıkta Ürün ve Organizasyon Sertifikasyonu İk uçuşunu 29 Ağustos 2o13 tarihinde gerçekeştirmiş oan HürKuş-A uçağı ie Araık 2o13 itibarı ie 15 sortide yakaşık 8oo sorti uçuş gerçekeştirimiş oup Ağustos 2o15 ayında EASA dan Tip Sertifikası aınması

Detaylı

Markalama, kodlama ve sistem çözümleri. Kimyasallar

Markalama, kodlama ve sistem çözümleri. Kimyasallar Markaama, kodama ve sistem çözümeri Kimyasaar Üretim hatarınızda karşıaştığınız zorukarın farkındayız Kimyasa imaatında kodama, sıcak, tozu ve ısak oabien zoru üretim ortamarı nedeniye zor oabiir. Güveniir

Detaylı

Ergene Havzas Kirlilikten Ar nd r lmal

Ergene Havzas Kirlilikten Ar nd r lmal > KAPAK Savafl M. Özaydemir TOBB Sanayi Odaar Konsey Sözcüsü Hai fiahin TOBB TSO Konsey Sözcüsü Ai Duru TOBB Ticaret Odaar Konsey Sözcüsü V. Türkiye Ticaret Ve Sanayi fiuras nda Bögeerin Sorunar Masaya Yat

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Güvenliği. Çalışma Ortamı Sayı 137 Kasım-Aralık 2014. Halk Sağlığı Önderi Prof.Dr.Nusret H.Fişek 100 Yaşında

ÇALIŞMA ORTAMI. Güvenliği. Çalışma Ortamı Sayı 137 Kasım-Aralık 2014. Halk Sağlığı Önderi Prof.Dr.Nusret H.Fişek 100 Yaşında ÇALIŞMA ORTAMI İş Sağığı ISSN 1302-3519 Güveniği Çaışma Ortamı Sayı 137 Kasım-Araık 2014 ÇOCUK HABER Everdeki Acı ANIMSA Prof.Dr.Nusret H.Fişek 100 Yaşında İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ Taner Akpınar Güze Ödüer

Detaylı

Başkanlar Mazbatalarını. alıp göreve başladılar

Başkanlar Mazbatalarını. alıp göreve başladılar Bakan Güüce den Başkan Keskin e HAYIRLI OLSUN ZiYARETi Mehmet Özdi Oda nın devrini aıp STARTI VERDi ATAŞEHİR DE KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURU YAŞLI TEYZENİN FLASHABER / Çevre ve Şehirciik Bakanı İdris Güüce

Detaylı

KOB LER N ÜRET M VE F NANSAL POTANS YELLER NE YÖNEL K SINIFLANDIRILMASINDA YEN B R YAKLA IM: D SKR M NANT UYGUNLUK ANAL Z

KOB LER N ÜRET M VE F NANSAL POTANS YELLER NE YÖNEL K SINIFLANDIRILMASINDA YEN B R YAKLA IM: D SKR M NANT UYGUNLUK ANAL Z KOB LER N ÜRET M VE F NANSAL POTANS YELLER NE YÖNEL K SINIFLANDIRILMASINDA YEN B R YAKLA IM: D SKR M NANT UYGUNLUK ANAL Z Funda SEZG N stanbu Üniversitesi Eif Özge ÖZDAMAR Mimar Sinan G. S. Üniversitesi

Detaylı

Öztürk Oran ve İlçe Yönetimi nden

Öztürk Oran ve İlçe Yönetimi nden Seami Öztürk Başkan Atınok Öz ü ZİYARET ETTİ FLASHABER / Karta Beediye Başkanı Op. Dr. Atınok Öz ü, Kadıköy eski Beediye Başkanı Av. Seami Öztürk makamında ziyaret etti. 30 Mart yere seçimerinde Kartaıar

Detaylı

HEDEF : TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE SAĞLIK (1)

HEDEF : TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE SAĞLIK (1) ISSN 1302-3519 ÇALIŞMA ORTAMI İş Sağığı Güveniği İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 152 Mayıs - Haziran 2017 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN SOSYAL POLİTİKA

Detaylı

5 yıldızlı tesiste, 5 yıldızlı hizmet veriyorlar Afyonkarahisar Polis Moral Eğitim Merkezi Müdürlüğü hizmete girdi.

5 yıldızlı tesiste, 5 yıldızlı hizmet veriyorlar Afyonkarahisar Polis Moral Eğitim Merkezi Müdürlüğü hizmete girdi. C M Y K Parsak tan şehit ve gaziere vefa MHP Afyonkarahisar Mietvekii Mehmet Parsak, şehiterimizin ve terör sadırısı nedeniye Gazi oan asker ve poiserimizin banka borçarının devet tarafından karşıanması

Detaylı

EKOIQ SEÇİMLERİMİZ & GELECEĞİMİZ. Kim Bu Bilinçli Elektrik Tüketicisi? Yerel Adaylara 32 Soru. Yerel Seçimler için Sürdürülebilir Kentler Şartı

EKOIQ SEÇİMLERİMİZ & GELECEĞİMİZ. Kim Bu Bilinçli Elektrik Tüketicisi? Yerel Adaylara 32 Soru. Yerel Seçimler için Sürdürülebilir Kentler Şartı EKOIQ Y E Ş İ L İ Ş / Y E Ş İ L Y A Ş A M MART 2014 SAYI:37 İkim Değişiyor; Ya Davos un İkimi? Kim Bu Biinçi Eektrik Tüketicisi? Mesa Ararat: Geeceğin Şirket Hukuku, Topumsa Fayda Odakı Oacak www.ekoiq.com

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Devletimizin Çocuklara Bakış Açısı. Suçlu Ayağa Kalk! Çalışma ve Yürüme Yüzeyleri. Mustafa TAŞYÜREK

ÇALIŞMA ORTAMI. Devletimizin Çocuklara Bakış Açısı. Suçlu Ayağa Kalk! Çalışma ve Yürüme Yüzeyleri. Mustafa TAŞYÜREK ISSN 1302-3519 ÇALIŞMA ORTAMI İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 121 Devetimizin Çocukara Bakış Açısı Mustafa TAŞYÜREK Topum Hekimiğine Gönü Verener - 8 Cüzzamıarın Babası Etem Utku Çingeneer ve Sosya Poitika

Detaylı

Hemşirelik Lisans Öğrencilerinin Problem Çözme ve Eleştirel Düşünme Becerileri *

Hemşirelik Lisans Öğrencilerinin Problem Çözme ve Eleştirel Düşünme Becerileri * DOI: 10.5961/jhes.2013.083 Hemşireik Lisans Öğrencierinin Probem Çözme ve Eeştire Düşünme Becerieri * Probem Soving and Critica Thinking Skis of Undergraduate Nursing Students * Yaçın KANBAY, Özgür ASLAN,

Detaylı

Belediyeler. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Belediyeler. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Belediyeler Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Tür Sayı Büyükşehir Belediyesi 30 Büyükşehir İlçe Belediyesi 519 İl Belediyesi 51 İlçe Belediyesi 400 Belde (Kasaba) Belediyesi 397 Türkiye nüfusu: 74.724.269 Köy: 12.045.518

Detaylı

Üstün performans... paranızın tam karşılığı

Üstün performans... paranızın tam karşılığı ve yűk dengei forkifter 4 Tekeri, Pnömatik Lastiki 1.5 3.5 ton FD/FG15N FD/FG18N FD/FG20CN FD/FG20N FD/FG25N FD/FG30N FD/FG35N Üstün performans... paranızın tam karşıığı Operatörün maksimum verim aması

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası SANAYİ KONGRESİ BİLDİRİLERİ MMO Yayın No: 134/1

tmmob makina mühendisleri odası SANAYİ KONGRESİ BİLDİRİLERİ MMO Yayın No: 134/1 tmmob makina mühendiseri odası 1989 SANAYİ KONGRESİ BİLDİRİLERİ MMO Yayın No: 134/1 tmmpb makina mühendiseri odası YAYIN NO: 134/1 Sümer Sok.36/1-A Kızıay-ANKARA Te: 231 31 59-230 11 66 Fax: 231 31 65

Detaylı

Gelecek Trendler. Sadece yenilenebilir enerjiyle çalışmak

Gelecek Trendler. Sadece yenilenebilir enerjiyle çalışmak & Geecek Trender Yeniikçiik ve geecek araşt rmaar dergisi Araık 2014 www.siemens.com.tr Laboratuvar ada Sürdürüebiir enerji, sadece eektrikten tasarruf etmek kadar basit bir iş deği. Danimarka nın Bornhom

Detaylı

Dalgıç Pompa. 4 DMD-P Serisi

Dalgıç Pompa. 4 DMD-P Serisi Dagıç DMDP Serisi Aarko dagıç pompaarı, kuanım ve içme suyu aanında her an kuanıma hazır, dertsiz, yatırımı kısa sürede geri ödeyen KESİNTİSİZ, KİŞİSEL TEK SU KAYNAĞIDIR. Endüstriye tesis ve işetmeerde

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Güvenliği. Yüksek Sesle Söyle. Devrim İçin Eğitim. Yeterli Güvenlik Önlemi Alınmayan Yükün Altına Girme. Can Kaygısı İle İşi Reddetme

ÇALIŞMA ORTAMI. Güvenliği. Yüksek Sesle Söyle. Devrim İçin Eğitim. Yeterli Güvenlik Önlemi Alınmayan Yükün Altına Girme. Can Kaygısı İle İşi Reddetme ÇALIŞMA ORTAMI İş Sağığı ISSN 1302-3519 Güveniği İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 139 Yüksek Sese Söye Sanat ve Baskıcı Yöntemer Can Kaygısı İe İşi Reddetme O Bizerden Biri - Hukuk Tutkunu Bir Hukuk Adamı:

Detaylı

B-Yetki, Görev ve Sorumluluklar

B-Yetki, Görev ve Sorumluluklar B-Yetki, Görev ve Sorumluluklar 5216 sayýlý Büyükþehir Belediyesi kanununun 2004 yýlýnda devreye girmesi ile Ýzmir Büyükþehir Belediyesine 19 ilçe ve 38 ilk kademe belediyesi dahil olmuþtur. Görev alanlarýnýn

Detaylı

Seçimin medya karnesi

Seçimin medya karnesi Mimar Sinan Mahaesi nde KADIN DAYANIŞMASI GALiP GELDi Hasan Can, ustaık dönemi zaferini Ümraniyeiere kutadı FLASHABER / Ümraniye Beediye Başkanığı için 3 üncü kez %49,5 oya hakın güvenoyunu aan Başkan

Detaylı

MEHMET ÖZDİL: ESNAF DEĞİŞİM İSTİYOR. Emirli Köyü ne yeni orman

MEHMET ÖZDİL: ESNAF DEĞİŞİM İSTİYOR. Emirli Köyü ne yeni orman İSTANBUL DA TABLO DEĞİŞMEDİ CHP VE AK PARTi ido NUN BAHAR tarifesi bei odu FLASHABER / İDO, günerin uzaması ve yocu yoğunuğu nedeniye birçok hatta sefererini yeniden düzenedi. İDO nun yaptığı yeni düzenemede,

Detaylı

Dalgıç Pompa. 4 DMD Serisi

Dalgıç Pompa. 4 DMD Serisi Dagıç Pompa DMD Serisi Aarko dagıç pompaarı, kuanım ve içme suyu aanında her an kuanıma hazır, dertsiz, yatırımı kısa sürede geri ödeyen KESİNTİSİZ, KİŞİSEL TEK SU KAYNAĞIDIR. Endüstriye tesis ve işetmeerde

Detaylı

S. AFRICA. S t a n d a r d P r o f i l i n k u r u m i ç i y a y ı n ı d ı r. P a r a i l e s a t ı l a m a z.

S. AFRICA. S t a n d a r d P r o f i l i n k u r u m i ç i y a y ı n ı d ı r. P a r a i l e s a t ı l a m a z. TURKEY BULGARIA CHINA S. AFRICA SPAIN MOROCCO MEXICO S t a n d a r d P r o f i i n k u r u m i ç i y a y ı n ı d ı r. P a r a i e s a t ı a m a z. Y I L : 3 SAY I : 1 1 O CA K 2 0 1 8 www.standardprofi.com

Detaylı

AĠLE ĠġLETMELERĠNDE NESĠLLER ARASI YÖNETĠCĠ DEĞERLERĠNDEKĠ DEĞĠġĠM

AĠLE ĠġLETMELERĠNDE NESĠLLER ARASI YÖNETĠCĠ DEĞERLERĠNDEKĠ DEĞĠġĠM 68 AĠLE ĠġLETMELERĠNDE NESĠLLER ARASI YÖNETĠCĠ DEĞERLERĠNDEKĠ DEĞĠġĠM Öğr. Gör. Yavuz Tansoy YILDIRIM ÖZET DeğiĢim ie karģı karģıya kaan topumarda sadece maddi unsurar deği aynı zamanda değerer gibi manevi

Detaylı

Aydınlatmada Son LED Teknolojisi

Aydınlatmada Son LED Teknolojisi www.osram.com.tr Ayınatmaa Son LED Teknoojisi OSRAM LED aiesi ie hem bütçeen hem enerjien tasarruf ein. DÜNYAYA YENİ BİR IŞIKLA BAKIN Osram LED Lambaar LED Yeteriiği ve Başarı Faktöreri Öncü teknooji,

Detaylı

BASEL KRÝTERLERÝ ÇERÇEVESÝNDE ÝÞLETMELERÝN YATIRIM BÜTÇELERÝNÝN OLUÞUMUNDA VERGÝ PLANLAMASI

BASEL KRÝTERLERÝ ÇERÇEVESÝNDE ÝÞLETMELERÝN YATIRIM BÜTÇELERÝNÝN OLUÞUMUNDA VERGÝ PLANLAMASI 20_29_Layout 1 30.11.2011 16:23 Page 8 BASEL KRÝTERLERÝ ÇERÇEVESÝNDE ÝÞLETMELERÝN YATIRIM BÜTÇELERÝNÝN OLUÞUMUNDA VERGÝ PLANLAMASI Güran YAHYAOÐLU 1, Murat KORKMAZ 2 Ümit ÇATULAY 3 1 Çanakkae 18 Mart Üniversitesi

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI. Çalışan Çocuklara Vefa Borcu nuzu Ödemek İster misiniz? Güvenliği

ÇALIŞMA ORTAMI. Çalışan Çocuklara Vefa Borcu nuzu Ödemek İster misiniz? Güvenliği İş SağığıISBN 1302-3519 Güveniği ÇALIŞMA ORTAMI İki Ayda Bir Çıkar / Sayı : 98 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ERGONOMİ İŞ HİJYENİ ÇEVRE TOPLUM ÖRGÜTÇÜLÜĞÜ ÇOCUK EMEĞİ KADIN SOSYAL POLİTİKA NÜFUS SOSYAL HEKİMLİK

Detaylı

Üstün performans... paranızın tam karşılığı

Üstün performans... paranızın tam karşılığı DİZEL VE YŰK DENGELİ FORKLİFTLER 4 Tekeri, Pnömatik Lastiki 1,5 3,5 ton S FD/FG15N FD/FG18N FD/FG20CN FD/FG20N FD/FG25N FD/FG30N FD/FG35N Üstün performans... paranızın tam karşıığı Maksimum verim ede etmek

Detaylı

Emici Torbalar. Ev Bakımında ya da Huzur Evlerinde hijyen ve konfor için eşsiz çözümler. Durulama Gerektirmeyen Banyo. www.cleanis.

Emici Torbalar. Ev Bakımında ya da Huzur Evlerinde hijyen ve konfor için eşsiz çözümler. Durulama Gerektirmeyen Banyo. www.cleanis. Ev Bakımında ya da Huzur Everinde hijyen ve konfor için eşsiz çözümer Emici Torbaar Duruama Gerektirmeyen Banyo www.ceanis.com Emici Torbaar Yatak Sürgüsü Kapaması Daha iyi dezenfeksiyon sağamak için,

Detaylı

Bihter Daş Accepted: March 2010. ISSN : 1308-7231 muzeyyen_bulut@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey

Bihter Daş Accepted: March 2010. ISSN : 1308-7231 muzeyyen_bulut@hotmail.com 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey ISSN:1306-3111 e-journa of New Word Sciences Academy 2010, Voume: 5, Number: 2, Artice Number: 2A0042 TECHNOLOGICAL APPLIED SCIENCES Müzeyyen Buut Özek eceived: Setember 2009 Bihter Daş Acceted: March

Detaylı

ZİLE TSO B KALİTE ODA

ZİLE TSO B KALİTE ODA Sahibi : Ýhan ULUÖZLÜ (01 OCAK 1997) 8 OCAK 2018 PAZARTESİ YIL: 21 SAYI: 5624 FÝYATI: 2 ira+kdv HAFTALIK SİYASİ GAZETE ZİLE DEN URGE PROJESİ Zie Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Sargın Zie deki gıda

Detaylı

BURSA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME VE ÖNGÖRÜLER 2015

BURSA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME VE ÖNGÖRÜLER 2015 GAYRİMENKUL ARAŞTIRMA RAPORU - 9 BURSA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME VE ÖNGÖRÜLER 2015 Dr. Can Fat Gürese Ekonomi ve Strateji Danışmanık Hizmeteri Ocak 2010 YAYINLAYAN Gayrimenk Yat r m Ortak Derne

Detaylı