E- Bülten. TOBB Başkanı Hİsarcıklıoğlu na Bİyoteknolojİ ve İnovasyon Merkezİ İçİn teşekkür

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "E- Bülten. TOBB Başkanı Hİsarcıklıoğlu na Bİyoteknolojİ ve İnovasyon Merkezİ İçİn teşekkür"

Transkript

1 E- Bülten 05/2016 No: 12 TOBB Başkanı Hİsarcıklıoğlu na Bİyoteknolojİ ve İnovasyon Merkezİ İçİn teşekkür BAŞKAN KÖLEOĞLU, TOBB un desteği İle kurulacak merkez Trabzon sanayisine de her bakımdan İvme kazandıracaktır Trabzon da kurulması kararlaştırılıp, ihalesi gerçekleştirilen Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi için büyük katkı sağlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu na Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından teşekkür edildi. TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu tarafından gönderilen teşekkürde, ekonomik kalkınmada bilim ve teknolojinin yüksek değere sahip olduğu günümüzde TOBB nin bu alandaki çalışmalara verdiği öncelik ve desteğin takdire değer olduğu belirtildi. TTB tarafından tarafından, TOBB başta olmak üzere sektörle ilgili tüm kesimlerin desteği ile ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta yürütülen yenilikçi çalışmalar içeren Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi ne, Rıfat Hisarcıklıoğlu nun kamuoyu önünde İşte İnovasyon bu diye örnek göstererek büyük bir teşvik verdiğini hatırlatılan Şükrü Güngör Köleoğlu, teşekkür mektubunda şu görüşlere yer verdi: Son olarak Trabzon da, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Of Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte TOBB nin desteği ile Teknokent te kurulacak olan Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi tamamlandığı zaman bu alandaki çalışmalara ve Trabzon sanayine büyük bir ivme kazandıracaktır. Merkez tamamlandığı zaman katma değeri yüksek ürünlerle iştigal eden sanayinin Trabzon da gelişmesine önemli bir katkı, dolayısıyla ülkemize de kazanım sağlayacaktır. Bir yıl gibi kısa sürede tamamlanacak inşaatın ardından gereken teknik donatımın yapılması ile birlikte inşallah merkezin açılışında da sizleri ağırlayacağız.

2 FINDIKT A FİDAN SORUNUNA SON! Trabzon Ticaret Borsası tarafından, Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi nin uygulanmaya başlaması ile gündeme gelen ve kabul gören yaşlı bahçelerin yenilenmesi için üreticilerin fidan ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda adımlar atılıyor. Doğu Karadeniz de yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden dikilmesi aşamasında mevcut bahçelerden söküm yapılarak gerçekleştirilen dikimlerde fidanın kurumu ihtimalinin oranı yüksek olunca, sorunun tüplü fidan (kökü toprakta) şekliyle çözülmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlıklara başlandı. Giresun da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu nca uygulanan fidan yetiştirme çalışmalarına, borsalar ile özel sektörde destek veriyor. Gerçek yenilemenin dalların kesilmesi ile değil de kök yapısının değiştirilmesi şekliyle olabileceği gerçeğinden hareketle tüplerde ve saksılarda 3-4 yaşına kadar yetiştirilen fidanlar, üreticinin bahçesinde yaptığı yenileme sonrasında ürün almada yaşayacağı zaman kaybını da asgariye indiriyor. Bu durumda, bahçesine tüplü fidan diken üretici 4-5 yıl sonra, ürün almaya başlıyor. Trabzon Ticaret Borsası nın verim ve kaliteyi arttırma projelerine destek veren Ferrero firması da Fındık Fidanı Üretim Merkezi ni hayata geçirdi. TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, borsanın fındıkta kalite ve üretim geliştirmesine yönelik yapılan çalışması kapsamında, ağaçların gençleştirilme çalışması yaptıklarını belirterek, Bunun yanında budamanın yüzde 30 gençleştirme olduğunu üreticilerimize anlatıyoruz. Projeye katılan insanlar oluyor ancak fide temininde zorluklar yaşanıyor. Bizim uyguladığımız fındıkta gençleştirme ve kalite artırma projesinin aynısı Ferrero ve Oltan Gıda tarafından da uygulanmakta. Bize gerektiği zaman finans olarak yardımcı oluyorlar. Ferrero nun imkanları daha fazla olduğu için fındıkta tüplü fidancılık işlemini yapıyorlar. Üreticiler bunlardan alıp bahçelerini yeniledikleri zaman bekleme süreleri çok daha az oluyor. Üreticiler, fidecilik uygulamasında 4 sene sonra çok iyi duruma gelecekler. Bu projeye katılıp da bahçelerini yeniledikleri zaman kendi bahçelerini sökecekler. Buralardan aldıkları fideleri olduğu gibi dikip zaman kaybı yaşamamış olacaklar. Bunu insanlara göstermemizin sebebi; Türkiye de gerçek anlamda tüplü fındık fideciliğine bir ihtiyaç olduğudur. Bunun da bir şekilde uygulanması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü bu işin işine sokularak, sertifikalı fidancılık yapılırsa kaliteli ve daha fazla ürün yetiştirme imkanına sahip oluruz. dedi

3 FINDIKTA KÜLLEMEYE DİKKAT! Yapraklar üzerinden fındığa bulaşıp verim ve kaliteyi düşürüp, hatta kurumalara bile neden olabilen küllenme hastalığının bahçelerde tekrar görülmesi üzerine üreticiler uyarılarak ilaçlı mücadele yapılmasının gerektiği bildirildi. Trabzon Ticaret Borsası nın koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı ağaçların sökülerek gençleştirme için yeniden dikimi ile oluşturulan örnek bahçelerde yapılan incelemelerde küllenme hastalığına rastlanınca, hem mücadeleye başlandı, hem de tüm üreticiler uyarıldı. Hava sıcaklığının artması ve nem oranının yükselmesine bağlı olarak yaygınlaşan küllenmenin, başta örnek olarak kullanılanlar olmak üzere tüm bahçelerde tedbir alınmadığı takdirde önemli zararlara yol açacağına dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın projeden sorumlu Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı, kükürt içerikli ilaçlarla uzman denetiminde 10 günde bir ilaçlama yapılması ve bunun en az 4 kez tekrarlanması gerektiğini bildirdi. Trabzon un Karakaya Mahallesi nde kurulan Adnan Kılıç a ait bahçeden başlatılan ilaçlama çalışmalarında yağmurlu havaların dikkate alınması ve bu tür zamanlarda ilaçlamadan kaçınılması gerektiğini hatırlatan Yığcı, çalışmanın hastalık koşulları ortadan kalkıncaya kadar sürdürülmesinin şart olduğunu da bildirdi. İlk belirtiler.. Merkezi Giresun da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından da konu ile ilgili bilgilerin yer aldığı broşür bastırılarak üreticilere dağıtılıyor. Broşürde hastalığın ilk belirtileri şöyle tarif ediliyor: İlkbaharda normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfektesi ile başlayan hastalık, genellikle yaprakların alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde beyaz olarak görülürler. Başlangıçta küçük (3 6 mm) ve tozlu beyaz olan beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte spor içeren yapılar oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Yaprakların vaktinden önce dökülmesi fındık kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir ve bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda da ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir.

4 BAŞKANLAR TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU İLE... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın Rize de bazı gezi ve incelemelerine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dönüş öncesi Trabzon da TTSO ve TTB Başkanları tarafından ağırlandı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu nu Yomra Kaşüstü nde ağırlayan TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu,Trabzon un sahil kesimindeki yapılaşmadaki artışa değinerek Trabzon İnovasyon Merkezi ile ilgili yapılan ihale hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Başkanlar ayrıca, merkezin süratle bitirilmesi için gerekenlerin gecikmeden yapılması için de karar birliğine vardılar. RAMAZANDA FINDIKLI PİDE Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından yaklaşık 7 yıldan beri uygulanan Fındıklı Ekmek Projesinde, Ramazan ayında fındıklı ekmek üretilmesi için çalışmalar yapılıyor. 300 pide üretilerek farklı kesimlerden kişilere dağıtılarak yapılan tüketimden gelen olumlu tepkiler üzerine başta Gölcük fırını olmak üzere bazı fabrikalar ve taş fırın işletmelerde Ramazan ayında fındıklı pide imal edilmesi kararlaştırıldı yılında İşin TEMEL i fındık olsun, ekmeğin içinde DURSUN sloganı ile yurt genelinde başlatılan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından da desteklenen projenin fındığın ekmekte kullanımına akıllarda yer ettirdiğine işaret eden Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, En fazla tükettiğimiz gıda maddesi olan ekmeğe fındığın girmesi, öncelikle sağlık ve lezzet açısından çok önemli bir işin başarılmış olması demektir. Ayrıca dünya da en fazla üreten ülke olmamıza rağmen, yeterince rağbet etmediğimiz fındığın ekmekte kullanılması iç tüketimi de arttıracaktır. Doğrusu da budur. Bunun için ekmek üreticilerini fındığımızı kullanarak üretim yapmaya davet ediyoruz dedi.

5 YAŞ ÇAY FİYATI AÇIKLANDI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Doğu Karadeniz Bölgesi nde yaklaşık 1 milyon üreticinin merakla beklediği 2016 yılı yaş çay fiyatını açıkladı. Üreticiye yaş çay için 1.77 lira taban fiyat ve 13 kuruş destekleme primi ile kilo başına 1.90 lira ödeme yapılacak. Yaş çaya geçen yıl 1.58 lira taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1.70 lira ödeme yapılmıştı. Fiyatın açıklanmasının ardından sektör temsilcileri şu görüşleri savundu. ÇAYSİAD Başkanı Erdal Saral : 13 kuruş destekleme primi ile kilo başına 1.90 taban fiyat verilmesi müstahsil için gayet iyi bir fiyat. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yılsonuna kadar çay kanununu çıkaracaklarını deklare etti ancak KDV nin yüzde 1 e indirilmesi konusunu pek gündeme getirmedi. Çay Kanunu mutlak suretle çıkarılmalı ve KDV de yüzde 1 oranına indirilmeli. O zaman çaydaki bütün bu olumsuzluklar ortadan kalkar. Gürçay Genel Müdürü Hayrullah Öztel: Açıklanan fiyat bence üretici açısından gayet güzel bir fiyat. Ancak Sayın Bakan ın Çay Kanunu çalışmalarımız başladı. Geçtiğimiz hafta içerisinde de ilgili arkadaşlar ile bakanlığımızda görüştük. Birilerinin arkadan dolambaçlı bir şey yapılıyor iddialarına kulak asılmasın. Ne yapacaksak şeffaf bir şekilde Rizeli arkadaşlarımız ile birlikte yapacağız söylemini talihsizlik olarak kabul ediyoruz. Trabzonlu sanayicilerin de fikrinin alınması gerekir diye düşünüyorum. Sayın Bakana buradan sesleniyorum. Kaçak çayı durdurulsun, fabrikalar denetlensin, çaya yabancı madde koyanlar tespit edilsin, bende Devletin verdiği taban fiyat üzerinden farkını verip çay alacağımı taahhüt ediyorum. Örnek Çay Sahibi Yavuz Selim Çakıroğlu : Piyasaya göre gayet normal vatandaşa ve sanayiciye göre de çok iyi bir fiyat bence. Çay artık bizim genel ihtiyaç maddemiz olmuştur. Bu nedenle çay kanunu mutlak suretle çıkarılmalı. Bunun yanında KDV oranı da indirilmelidir. Önümüzdeki senelerde aynı fındıkta olduğu gibi kuru çay fiyatı yaş fiyatını oluşturacaktır diye düşünüyorum.

6 BORSA PERSONELİNE AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ VERİLDİ Trabzon Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Afetlere Hazır Bir Türkiye İçin Bilinçlendirme ve Eğitim Seferberliği projesinde Trabzon Ticaret Borsası personeline eğitim verdi. TTB Meclis Toplantı Salonu nda Arama-Kurtarma Teknisyenleri Mustafa Türker ve Mustafa Çoban tarafından verilen eğitime tüm borsa personeli katıldı. Proje başta deprem olmak üzere, ülkemizde sıkça görülen afetlere yönelik olarak afetlerin öncesi sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışların halkımıza ve öğrencilere kazandırılmasında rol alacak personeli Temel Afet Bilinci Eğitmeni olarak yetiştirmeyi amaç ediniyor. Eğitimde afetlerle mücadelede temel bilgi ve kavramların yanı sıra; afet bilinci kültürü, yaşam çevresindeki riskler, zorunlu deprem sigortası, yapısal olmayan risklerin önlenmesi, afetlerin ilk 72 saati için hazırlığı, aile afet planı, Doğru davranış şekilleri, afetler sonrası ilk saatler ve temel ihtiyaçlar, basit arama kurtarma teknikleri ve yangın bilgisi gibi konular üzerinde duruldu. BAŞKAN ZİGANA TV DE... Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Karadeniz Gazetesi nin web sayfası üzerinden yayın yapan Zigana TV ye konuştu. Başkanın başta fındık olmak üzere güncel konularla ilgili görüşlerini içerin röportaj TVEM de de daha sonra yayınlandı. Eser Hacısalihoğlu nun fındık sektörünün bugünü ve geleceği ile ilgili sorularını cevaplandıran Başkan Köleoğlu, 2016 yaş çay alım kampanyasının yanı sıra Trabzonspor daki gelişmelerle ilgili de görüşlerini açıkladı.

7 AYIN RÖPORTAJI AYIN KONUĞU:TTB YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET ÖZER MEHMET ÖZER GEZDİ GÖRDÜ VE İRANI I ANLATTI Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özer, Mayıs ayının son günlerinde bir heyet ile birlikte İran ı gezdi, gördü ve değerlendirmesini de şöyle yaptı: İran bize en yakın ve aşağıya yukarı %40 a yakını Türkçe ye yakın konuşuyor. Bu nedenle dil problemi yaşamayacağımız, örf ve adet olarak baktığımızda da İslami olan bir ülke. Yaşam koşulları da bizi zorlayacak cinsten değil. Bizim en rahat hareket edebileceğimiz yerl- erden bir tanesi olarak gördük. Bu seyahatte kendim bazı hassas konuları inceledim ve ne yapabiliriz diye baktım. Neler yapabiliriz, neler edebiliriz? Hangi ürünlerde öndeyiz? Hangilerini ihraç, hangilerini ithal edebiliriz? Bu konularda bir işbirliği araştırması yaptım. Karşıma bir tablo çıktı. Tabi biz Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşmasında yaptığımız hatayı, Rusya yapmadığı gibi İran da yapmıyor. Sadece tarım ürünlerinde biz ondan aldığımız zaman bize düşük vergi uygulayacak biz ona düşük vergi uygulayacağız. Sanayi ürünlerinde de makine ve işlerini/fabrikalarını geliştirmede kullanacakları teknik ürünlerde de onlar bize indirim sağlayacaklar. Yani böyle çok üst düzey değil ama orta düzey bir anlaşma yapılmış Türkiye ile arasında. Tabi bizim sektörlerimizden bir tanesi fındık bir diğeri de zeytin. Tarım ürünlerinde onlar bizden her ne kadar daha çok üreten ve daha ucuza satan olarak görünse de fındık ve zeytinde biz onlardan çok daha ilerideyiz. Ona göre biz bu ülkeye nasıl gireriz? Buna baktık. Ama bu kez de %50 civarında bir vergi duvarı ile karşılaştık. Bunları aşmak için bir dizi görüşmeler yaptık. Tabi bazı şeyler hiç de kolay yürümüyor. Bu ülke de bir eyalet sistemi var. Birkaç bölgeden oluşuyor. Bizim sınırımızda olan Maku Serbest Bölgesi diye adlandırdıkları dümdüz boş bir alan var. İnsanların yaşamadığı, 200 bin nüfusu olan çok büyük geniş bir alan. Bu alanı geliştirmek için ve burayı kalkındırmak için ki, ben öyle düşünüyorum burada gümrüksüz bir alan oluşturalım. Hem yatırımlar gelsin buraya hem İran a hem de İran ın komşu ülkeleri Afganistan, Türkmenistan gibi ülkelere buradan mal imal edilsin ve gitsin diye bir düşünce oluştu. Serbest Bölge yaklaşık olarak 25 bin dönüm planlanmış ama şu anda orada bir bina bile mevcut değil. Yollarını bile daha yeni yapıyorlar. Tabi biz burada zeytin fiyatlarını inceledik. Orada zeytin, Türkiye nin iki katı fiyatına satılıyor. 20 bin ton civarında kendi üretimleri var. Bizim bin ton üretimimiz, onların 20 bin ton. Yani kendi ihtiyaçlarının üçte birini karşılıyorlar. Üçte ikisini Avrupa dan veya başka yerlerden alıyorlar. Tabi bunlar kaçak yollar üzerinden geliyor. Resmi bir ticaret değil. Biz bunu resmileştirelim dedik. İşte gittik ülkedeki yetkili arkadaşlarla görüştük. Burada bir tesis kuracağımızı, hem kendi ürünlerini hem de Türkiye den varillerle getirdiğimiz ürünlerin çikolata ve fındığın da olacağı 2-3 milyon dolarlık bir yatırım düşünüyoruz dedik. Bu yatırımın gayesi fındık ürünlerinden ürettiğimiz çikolata ve ezmeler, zeytin ve zeytin mamulleri zeytinyağı gibi. Hammaddeler Türkiye den gelecek yarı mamul orada ambalajları alacağız. Yani ülke diyor ki ambalajı bizden alırsanız ve bizim insanımızı çalıştırırsanız %50 olan vergi yükünü %10 a düşürürüz. Bu da bize ticarette bir avantaj sağlıyor. Bu gelişmede kendi yerimizi almak istiyoruz yani Rusya da kaybettiğimiz enerjiyi oraya harcamak istiyoruz ve o şekilde de ülkenin atardamarlarına doğru gitmek istiyoruz.

8 NİSAN AYI İTİBARİYLE BORSALARDA MÜSTAHSİL SATIŞI OLARAK İŞLEM GÖREN 2015 MAHSÜLÜ KABUKLU FINDIK MİKTARLARI İL/İLÇE 2016 NİSAN TOPLAM 2015 YILI TAHMİNİ REKOLTE GİRESUN ORDU ÜNYE FATSA SAMSUN TERME ÇARŞAMBA TRABZON RİZE TOPLAM DÜZCE SAKARYA AKYAZI İSTANBUL TOKAT ZONGULDAK KOCAELİ ARTVİN BARTIN SİNOP GÜMÜŞHANE KASTAMONU BAFRA TOPLAM GENEL TOPLAM

9 haziran Pzt Sa Ça Pe Cu Cmt Pz FINDIKTA HAZİRAN AYI Trabzon Ticaret Borsası Analizlerde önerilen Azotlu gübrenin diğer yarısının uygulama işlemi tamamlanır. Dalkıran mücadelesi için bahçelere kitlesel tuzakların asılır, Haftalık tuzak kontrolleri yapılarak tuzaklardaki cezbedici madde mutlaka yenilenir, Yakalanan ergin sayısında ani bir yükseliş görüldüğünde bir ilaçlama yapılmalı (bu dönem yaklaşık Haziran sonu Temmuz başına denk gelir), ilacın etki süresine bağlı olarak ikinci ilaçlama gerekebilir. Sürvey çalışması sonrası yoğunluk tespit edilirse ay sonunda Fındık koşnillerine karşı ilaçlı mücadele yapılabilir. Yabancı ot mücadelesi devam ettirilir.

10 Ayın Yorumu Mayıs, Doğu Karadeniz in 2 önemli ekonomik olan çay ile fındıkta hareketli günlerin yaşandığı aydır. Rize, Trabzon, Artvin ve kısmen de Giresun da bulunan bahçelerden yaş yapraklar birinci sürgün denilerek toplanmaya ve bunlardan da kuruçay üretilmeye başlanmıştır. Çaykur tarafından 1.77 TL si taban, 13 kuruşu ise destekleme primi şekliyle kilo başına 1.9 TL olarak açıklanan fiyat geçen yıla göre 20 kuruş daha fazla oldu. Ekim ayı sonuna kadar devam edecek kampanyada alım ve üretim sürerken, yıllardan beri temel gıda maddesi olan siyah kuruçayda KDV nin yüzde 1 e düşürülmesi talebine devlet kademesinden olumlu bir cevap gelmemesi gerçekten düşündürücü ürünü fındık piyasada işlem görmeye devam ederken, dalda görülmeye başlanan 2016 çotanakları da piyasayı fiyat açısından yönlendiriyor. Geçtiğimiz yıla göre biraz daha az rekoltenin bekleniyor olması bir gerçek. Ancak, Tarım Bakanlığı tarafından rekoltenin tek elden açıklanması kararı sektördeki değişik kesimlerin en azından miktar bazında beyanlarda bulunmalarını önlüyor. Ancak, genel manada 700 bin hektarlık bir alanda üretimin yapıldığı ülkemizde verim ve kalite sıkıntısı nedeniyle yaşanan rekolte azlığının gidermek için çalışmalar ve çabalar da hızlandırılıyor. Bu noktada özellikle yaşlı bahçelerin sökülüp, yeniden dikimi için fındık bölgesinde çalışmalar yapılırken, fidan teminindeki sıkıntı da kendini hissettiriyor. Özellikle, tüplü diye adlandırılan toprakta büyütülmüş fidanlara olan talep fazlalığı bu konudaki çalışmaları da artırıyor. Ferrero-Oltan Gıda tarafından bu konuda oluşturulan Fidan Üretim Merkezi hizmete girerken, devlet de Fındık Araştırma Enstitüsü eliyle konuya ağırlık veriyor. Bu arada fındıkta yapraklara zarar vererek üretim kaybına da neden olabilen külleme hastalığına karşı borsa olarak ilaçlı mücadeleye öncülük ediyoruz. Herkesi de bu konuya duyarlı davranmaya çağırıyoruz. Görüş ve Önerileriniz için; info@tb.org.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.

E- Bülten 07/2016 No: 14

E- Bülten 07/2016 No: 14 E- Bülten 07/2016 No: 14 DARBELERE HAYIR! Türkiye Cumhuriyeti Devlet ve Milletini hedef alan alan darbe teşebbüsünü şiddetle ve nefretle kınıyor, bu vesile ile birlik ve beraberlik içinde ülkemiz, milletimiz

Detaylı

E- Bülten FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER 3. YILINDA. Trabzon Ticaret Borsası. 04/2016 No: 11

E- Bülten FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER 3. YILINDA. Trabzon Ticaret Borsası. 04/2016 No: 11 E- Bülten 04/2016 No: 11 FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER 3. YILINDA Trabzon Ticaret Borsası nın koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, yaşlı ağaçların

Detaylı

KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI TRABZON DA

KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI TRABZON DA E- Bülten 8/2015 No:3 KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI TRABZON DA Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Ünlü başkanlığındaki heyet üyelerini Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ve

Detaylı

FINDIKTA BUDAMA SEFERBERLİĞİ

FINDIKTA BUDAMA SEFERBERLİĞİ E- Bülten 10/2015 No:5 FINDIKTA BUDAMA SEFERBERLİĞİ Trabzon da fındıkta verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek yenilenmesi çalışmalarından sonra üreticiler, doğru

Detaylı

E- Bülten. Trabzon Ticaret Borsası. 9/2015 No:4

E- Bülten. Trabzon Ticaret Borsası. 9/2015 No:4 E- Bülten 9/2015 No:4 BU DÖNEM SÖKÜM YAPILMAYACAK Trabzon Ticaret Borsası koordinasyonunda 2013 yılında uygulamaya konulan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, bu dönem bahçelerde söküm

Detaylı

E- Bülten. Fındık Sanayicisi Trabzon u Taşıdı. İhracatın Şampiyonları Ödüllerini Aldı. Trabzon Ticaret Borsası. 6/2015 No:1

E- Bülten. Fındık Sanayicisi Trabzon u Taşıdı. İhracatın Şampiyonları Ödüllerini Aldı. Trabzon Ticaret Borsası. 6/2015 No:1 E- Bülten 6/2015 No:1 Fındık Sanayicisi Trabzon u Taşıdı İstanbul Sanayi Odası nın üretimden net satışlar üzerinden yaptığı 2014 yılı sıralamasında, Türkiye nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında Trabzon

Detaylı

E- Bülten VALİ BORSA DA..

E- Bülten VALİ BORSA DA.. E- Bülten 11/2015 No: 6 VALİ BORSA DA.. Trabzon Ticaret Borsası nı ziyaret eden Vali Abdil Celil Öz, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ndan borsanın çalışmaları ve özellikle de 2013 te uygulanmaya

Detaylı

E- Bülten SERTİFİKALI BUDAMA EĞİTİMİ BAŞLADI. Trabzon Ticaret Borsası. 01/2016 No: 8

E- Bülten SERTİFİKALI BUDAMA EĞİTİMİ BAŞLADI. Trabzon Ticaret Borsası. 01/2016 No: 8 E- Bülten 01/2016 No: 8 SERTİFİKALI BUDAMA EĞİTİMİ BAŞLADI Trabzon da 2013 de başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında üreticilere yönelik Fındık Yetiştiriciliği kursları başlatıldı.

Detaylı

E- Bülten FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER BUDANDI TRABZONSPOR UN RESMİ YİYECEĞİ FINDIK. Trabzon Ticaret Borsası

E- Bülten FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER BUDANDI TRABZONSPOR UN RESMİ YİYECEĞİ FINDIK. Trabzon Ticaret Borsası Trabzon Ticaret Borsası E- Bülten 03/2017 No: 22 FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER BUDANDI Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından uygulanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı bahçelerin

Detaylı

SEZON DEĞERLENDİRMESİ (30 NİSAN 2018 İTİBARİYLE)

SEZON DEĞERLENDİRMESİ (30 NİSAN 2018 İTİBARİYLE) SEZON DEĞERLENDİRMESİ (30 NİSAN 2018 İTİBARİYLE) 01 Eylül 2017 tarihi itibariyle başlayan 2017 mahsulü fındık sezonu ile 2017-2018 fındık ihracat sezonu 31 Ağustos 2018 tarihinde sona erecektir. Borsamızın

Detaylı

E- Bülten 08/2017 No: 26

E- Bülten 08/2017 No: 26 E- Bülten 08/2017 No: 26 TÜRKİYE NİN İLK FINDIK ÇİFTLİĞİ BAFRA DA KURULUYOR Dünya üretim ve ihracatının büyük kısmını karşılayan Türkiye de gerçek manada bir fındık çiftliği, Samsun un Bafra ilçesinde

Detaylı

SEZON DEĞERLENDİRMESİ (31 ARALIK 2017 İTİBARİYLE)

SEZON DEĞERLENDİRMESİ (31 ARALIK 2017 İTİBARİYLE) SEZON DEĞERLENDİRMESİ (31 ARALIK 2017 İTİBARİYLE) 01 Eylül 2017 tarihi itibariyle başlayan 2017 mahsulü fındık sezonu ile 2017-2018 fındık ihracat sezonu 31 Ağustos 2018 tarihinde sona erecektir. Borsamızın

Detaylı

E- Bülten 06/2016 No: 13

E- Bülten 06/2016 No: 13 90. Yıl E- Bülten 06/2016 No: 13 BORSAMIZ 90 YAŞINDA.. Tarihi İpekyolu güzergahı üzerinde bulunan Trabzon da Ticaret Borsası kurulması için çalışmalar Osmanlı İmparatorluğu nun son dönemlerinde, 1909 yılında

Detaylı

YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu)

YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu) YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu) YILLAR 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 TÜRKİYE

Detaylı

YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu)

YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu) YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu) YILLAR TÜRKİYE İTALYA ABD İSPANYA AZERBAYCAN GÜRCİSTAN DİĞERLERİ TOPLAM 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25

Detaylı

E- Bülten BORSA DORTMUND DA... Trabzon Ticaret Borsası

E- Bülten BORSA DORTMUND DA... Trabzon Ticaret Borsası Trabzon Ticaret Borsası E- Bülten 02/2016 No: 9 BORSA DORTMUND DA... Trabzon Ticaret Borsası tarafından 5 yıldan beri yurtiçinde uygulanan fındıklı ekmek projesi Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri kapsamında

Detaylı

E- Bülten EYYÜP ERGAN ENDONEZYA DA FINDIĞI ANLATTI SEBAHATTİN ARSLANTÜRK: TMO NUNKİ GEÇ ALINMIŞ BİR KARARDIR

E- Bülten EYYÜP ERGAN ENDONEZYA DA FINDIĞI ANLATTI SEBAHATTİN ARSLANTÜRK: TMO NUNKİ GEÇ ALINMIŞ BİR KARARDIR E- Bülten 10 /2018 No: 38 EYYÜP ERGAN ENDONEZYA DA FINDIĞI ANLATTI Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında bazı

Detaylı

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Prof. Dr. Celal TUNCER, Doç. Dr. İsmail ERPER 25.11.2016/SAKARYA ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Sakarya Ticaret Borsası Sakarya İli Fındık

Detaylı

İRAN ÇAY RAPORU. 8-12 Ocak 2014. Tahran-Lahican-Tebriz İRAN. Rize Ticaret Borsası 2014

İRAN ÇAY RAPORU. 8-12 Ocak 2014. Tahran-Lahican-Tebriz İRAN. Rize Ticaret Borsası 2014 1 İRAN ÇAY RAPORU 8-12 Ocak 2014 Tahran-Lahican-Tebriz İRAN İRAN ÇAY RAPORU Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ve Meclis Başkanı Resul Okumuş un da aralarında bulunduğu 7 kişilik

Detaylı

E- Bülten 02 /2018 No: 31

E- Bülten 02 /2018 No: 31 E- Bülten 02 /2018 No: 31 ODA ve BORSALARDAN ZEYTİN DALI HAREKATINA TAM DESTEK Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ona bağlı 365 oda ve borsa, ortak bir açıklama ile Türk Silahlı Kuvvetleri nin

Detaylı

Dr. Arzu SEZER Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Dr. Arzu SEZER Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dr. Arzu SEZER 2016 Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Giriş Fındık Araştırma Enstitüsü Dünya Fındık Üretiminin %75 i 1.8 milyar dolar ihracat geliri 700 bin hektar üretim alanı TÜRKİYE DÜNYANIN FINDIK

Detaylı

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Fındık Üretimi Dünya kabuklu fındık üretimine ilişkin veriler incelendiğinde, son 10 yıllık süreçte dünya üretiminin ortalama 875 bin ton civarında

Detaylı

ÇAY SEKTÖRÜ RAPORU 2014

ÇAY SEKTÖRÜ RAPORU 2014 ÇAY SEKTÖRÜ RAPORU 2014 Doğu Karadeniz Bölgesinde Ordu dan Artvin in Sarp Sınır Kapısı na kadar olan alanda deniz seviyesinden yaklaşık 600-700 metre yükseklikte 765 bin dekar alanda yaklaşık 200 bin aile

Detaylı

Mısır alım fiyatı açıklandı

Mısır alım fiyatı açıklandı Mısır alım fiyatı açıklandı Ağustos 28, 2012-1:42:57 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısırın tonunu 595 liraya almaya hazır olduğunu bildirerek, bunun geçen

Detaylı

FİSKOBİRLİK Hazırlayanlar: Buket Zeybek. Cemile Gökce. Doğucan Altındağ

FİSKOBİRLİK Hazırlayanlar: Buket Zeybek. Cemile Gökce. Doğucan Altındağ Fiskobirlik in Kuruluşu Türkiye nin önemli ihraç ürünlerinden olan fındığın üretim ve satışında rasyonel çalışma yollarını aramak üzere, 10 Ekim 1935 Perşembe günü o zamanki adı Ekonomi Bakanının himayesinde

Detaylı

TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU

TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU A) DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ: 1- ÜRETİM Fındık bademden sonra dünyada en yaygın yetiştiriciliği yapılan sert kabuklu meyvedir. Fındığın kültür çeşitleri Türkiye, İtalya,

Detaylı

TÜRK ÇAY SEKTÖRÜ GÜNCEL DURUM RAPORU

TÜRK ÇAY SEKTÖRÜ GÜNCEL DURUM RAPORU TÜRK ÇAY SEKTÖRÜ GÜNCEL DURUM RAPORU Rize, Ocak 2014 2lRize Ticaret Borsası Doğu Karadeniz Bölgesinde Ordu dan Artvin in Sarp Sınır Kapısı na kadar olan alanda deniz seviyesinden yaklaşık 600-700 metre

Detaylı

YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI

YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün yapısal özellikleri ve stratejik önemi nedeniyle dünyada

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN AĞUSTOS 2016 YIL 1 SAYI 18 09.09.2016 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:18 UTSO KOSGEB DESTEKLERİNE DEVAM EDİYOR (03/08/2016) Uzunköprü Ticaret

Detaylı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET BORSASI 2015 OCAK AYI E- BÜLTENİ

UZUNKÖPRÜ TİCARET BORSASI 2015 OCAK AYI E- BÜLTENİ 2015 OCAK AYI E- BÜLTENİ OCAK AYI PERSONEL TOPLANTIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK 14.01.2015 orsamızın 2015 yılı ocak ayı personel Btoplantısı Yönetim Kurulu Başkanımız Egemen Aslan ın başkanlığında Bölüm Sorumluları

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA 2014 ĠÇĠNDEKĠLER 1. DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ. 2 1.1. Üretim 2 1.2. İhracat 2 1.3. İthalat. 3 2. TÜRKİYE DE FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 4 2.1. Üretim

Detaylı

E- Bülten ÇOK AMAÇLI TOPLANTI SALONU AÇILDI. Trabzon Ticaret Borsası. 12/2015 No: 7

E- Bülten ÇOK AMAÇLI TOPLANTI SALONU AÇILDI. Trabzon Ticaret Borsası. 12/2015 No: 7 E- Bülten 12/2015 No: 7 ÇOK AMAÇLI TOPLANTI SALONU AÇILDI Trabzon Ticaret Borsası nın (TTB) Çok Amaçlı Salonu nun açılışını yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, stratejik ürünler ve üretim

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA 2016 ĠÇĠNDEKĠLER Sayfa 1. DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 2 1.1 2 1.2 İhracat 2 1.3 İthalat 3 2. TÜRKĠYE DE FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 4 2.1 4 2.2 Tüketim

Detaylı

TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI AĞUSTOS AYI FAALİYETLERİ ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİNİN AĞUSTOS AYI TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE

Detaylı

http://www.yeniasir.com.tr/surmanset/2017/02/21/istihdam-icin-sahaya-indiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ın istihdam seferberliği çağrısına Balıkesir den tam destek geldi. Balıkesir Valisi Yazıcı, Sanayi Odası

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Öne Çıkanlar ALTIN USDTRY BRENT PETROL EURUSD GBPUSD Cumhurbaşkanı Erdoğan Faiz Lobisine Halkım Artık Prim Vermemeli Cumhurbaşkanı Recep

Detaylı

E- Bülten EYYÜP ERGAN: TÜRKİYE NİN FINDIK SEKTÖRÜNDE KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PROGRAMLAR YAPMASI GEREKİR

E- Bülten EYYÜP ERGAN: TÜRKİYE NİN FINDIK SEKTÖRÜNDE KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PROGRAMLAR YAPMASI GEREKİR E- Bülten 11 /2018 No: 39 EYYÜP ERGAN: TÜRKİYE NİN FINDIK SEKTÖRÜNDE KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PROGRAMLAR YAPMASI GEREKİR 2018 ürünü fındık piyasası ve buna bağlı olarak meydana gelen gelişmeler ışığında

Detaylı

FINDIKTA KALİTEYİ ETKİLEYEN BÖCEKLER. Prof.Dr. Celal Tuncer Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü SAMSUN

FINDIKTA KALİTEYİ ETKİLEYEN BÖCEKLER. Prof.Dr. Celal Tuncer Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü SAMSUN FINDIKTA KALİTEYİ ETKİLEYEN BÖCEKLER Prof.Dr. Celal Tuncer Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü SAMSUN 1 FINDIK Fındık Türkiye de asırlardır yetiştirilen bir milli üründür. Fındık

Detaylı

TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI

TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI Dünyada Ham Yağ Üretimi (Milyon ton) Hammadde ihtiyacımızın yüzde 75 ini ithalatla karşılıyoruz. Bitkisel yağ sektörü, ayçiçeğinde hammadde yetersizliği nedeniyle dışa

Detaylı

Eskişehir Sanayi Odası Olarak Yaptığımız Tanıtım Faaliyetleri

Eskişehir Sanayi Odası Olarak Yaptığımız Tanıtım Faaliyetleri İstihdam Seferberliği 2019, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldı. 25 Şubat 2019 tarihinde İstihdam Seferberliği 2019 Tanıtım Toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı

Detaylı

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8.1. Ağaçlandırma: Bölgemiz imar planı içerisinde yeşil alan olarak ayrılan yerlerin çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2009 yılı içerisinde

Detaylı

E- Bülten. Trabzon Ticaret Borsası nda iki ayrı listenin yarıştığı seçimleri, mevcut yönetim kurulu başkanı Eyyüp Ergan ın listesi kazandı.

E- Bülten. Trabzon Ticaret Borsası nda iki ayrı listenin yarıştığı seçimleri, mevcut yönetim kurulu başkanı Eyyüp Ergan ın listesi kazandı. Trabzon Ticaret Borsası E- Bülten 04-05 /2018 No: 33 BORSADA YENİ DÖNEM... Trabzon Ticaret Borsası nda iki ayrı listenin yarıştığı seçimleri, mevcut yönetim kurulu başkanı Eyyüp Ergan ın listesi kazandı.

Detaylı

09/TOHUM_F%C4%B0DANLIK_VE_KURAK_ALAN_A%C4%9EA%C3%87LANDIRMASI_TEKN%C 4%B0KLER%C4%B0_ULUSLARARASI_E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M%C4%B0_BA%C5%9EL

09/TOHUM_F%C4%B0DANLIK_VE_KURAK_ALAN_A%C4%9EA%C3%87LANDIRMASI_TEKN%C 4%B0KLER%C4%B0_ULUSLARARASI_E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M%C4%B0_BA%C5%9EL http://www.cem.gov.tr/erozyon/anasayfa/resimlihaber/14-04- 09/TOHUM_F%C4%B0DANLIK_VE_KURAK_ALAN_A%C4%9EA%C3%87LANDIRMASI_TEKN%C 4%B0KLER%C4%B0_ULUSLARARASI_E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M%C4%B0_BA%C5%9EL ADI%E2%80%A6.aspx?sflang=tr

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, 217 15 147 12 16 7 132 182 295 399 191 135 618 22 358 416 195 34 3 222 17 14 143 32 43 31 3 35 44 464 841 1.42 1.392 1.3 1.615 1.782 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC

Detaylı

E- Bülten TTB-DOKA İŞBİRLİĞİ

E- Bülten TTB-DOKA İŞBİRLİĞİ E- Bülten 01 /2019 No: 40 3T TARIM-TİCARET-TURİZM 12X12 KARADENİZ TOPLANTILARI BAŞLADI (TTB) tarafından 3T Tarım-Ticaret-Turizm sloganı ile her ay farklı bir konuda organize edilecek olan 12x12 Karadeniz

Detaylı

SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU

SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU 2008-2009 SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU 2008 2009 Türkiye zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tespit çalışmaları İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı

Detaylı

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan 3. Yaş Baharı Kongresine Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

Detaylı

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN MAYIS 2017 GÜNDEM - TOBB 73. Genel Kuruluna katıldık. -İstanbul Yapı Fuarı na katıldık. - KOSGEB Kredisini en çok kullandıran ilçe olduk. - 666 aileye Ramazan

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

CEYHAN SOSYO- EKONOMİK RAPORU

CEYHAN SOSYO- EKONOMİK RAPORU CEYHAN TİCARET ODASI CEYHAN SOSYO- EKONOMİK RAPORU 2013 YILI Ceyhan Ticaret Odası 2013 CEYHAN T İ CARET ODASI BAŞKANDAN; Değerli Ceyhanlılar, Bilindiği gibi Ceyhan Adana nın en eski ilçelerindenn birisi

Detaylı

KARS ŞEKER FABRİKASI RAPORU

KARS ŞEKER FABRİKASI RAPORU Şu an 240 çalışana sahip şeker fabrikası da, üretimin artması durumunda daha önce olduğu gibi istihdamını 400 lere çıkarabilecek ve il ekonomisine giren sıcak para miktarı da artacaktır. KARS ŞEKER FABRİKASI

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARSUS TİCARET BORSASI Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerden, tarımsal üretimin bir kısmı doğrudan tüketilirken, bir kısmı sanayide hammadde olarak işlenerek değişik gıdalara dönüştürülmektedir. Tarımsal

Detaylı

Kuraklık Pamuğu da Vurdu

Kuraklık Pamuğu da Vurdu Kuraklık Pamuğu da Vurdu Bilindiği gibi pamuk dünyada söz sahibi olduğumuz ürünlerimizden biri. İhracatımızda önemli paya sahip ve lokomotif sektörlerimizden olan tekstil ve konfeksiyon başta olmak üzere

Detaylı

FINDIK DOSYASI. Yaşanan don olayları sonunda 2014 yılında fındık üretimi 2013`e göre %25 kayıpla 412 bin ton`a düşmüştür

FINDIK DOSYASI. Yaşanan don olayları sonunda 2014 yılında fındık üretimi 2013`e göre %25 kayıpla 412 bin ton`a düşmüştür FINDIK DOSYASI Yaşanan don olayları sonunda 2014 yılında fındık üretimi 2013`e göre %25 kayıpla 412 bin ton`a düşmüştür Siyasetten arındırılmış ve gerçek sahibi üreticilerin olduğu güçlü bir kooperatif

Detaylı

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI BURTARIM 2014 Bursa 12. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı BURSA 7. ULUSLARARASI HAYVANCILIK VE EKİPMANLARI FUARI 14 18 Ekim 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Bursa

Detaylı

Bu toplantı, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası nın kuruluşunun 50 inci yılına denk gelmesi vesilesiyle bizler için ayrı bir öneme sahip.

Bu toplantı, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası nın kuruluşunun 50 inci yılına denk gelmesi vesilesiyle bizler için ayrı bir öneme sahip. Saygıdeğer Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcım, Sayın Kamu Temsilcilerimiz, Akademik Camiamızın Değerli Temsilcileri, Sektörümüzün Değerli Temsilcileri, Değerli Basın Mensupları, Sayın Konuklar, Hoş

Detaylı

Nisan TÜRK ÇAY SEKTÖRÜ GÜNCEL DURUM RAPORU. Rize Ticaret Borsası Rize

Nisan TÜRK ÇAY SEKTÖRÜ GÜNCEL DURUM RAPORU. Rize Ticaret Borsası Rize Nisan 2015 TÜRK ÇAY SEKTÖRÜ GÜNCEL DURUM RAPORU Rize Ticaret Borsası Rize Türk Çay Sektörü Türkiye de çay tarımı Doğu Karadeniz Bölgesi nde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu nun Fatsa ilçesine kadar

Detaylı

1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014

1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014 1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını

Detaylı

Sayın Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyelerimiz ve Meslek Komite Başkanlarımız;

Sayın Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyelerimiz ve Meslek Komite Başkanlarımız; Sayın Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyelerimiz ve Meslek Komite Başkanlarımız; Hepinizi saygıyla selamlıyor ve Haziran ayı toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Geçtiğimiz hafta, mübarek

Detaylı

YENİ BİR PERDE AÇILIYOR

YENİ BİR PERDE AÇILIYOR TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni Ticaret ve Borçlar kanunlarının sanayicinin, tüccar ve esnafın anayasası olduğunu söyledi. YENİ TİCARET VE BORÇLAR KANUNLARIYLA EKONOMİDE YENİ BİR PERDE AÇILIYOR

Detaylı

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Fındık Üretimi Dünya fındık üretimine ilişkin veriler incelendiğinde, son 15 yıllık süreçte dünya üretimi ortalama 800 bin ton civarında gerçekleştiği

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2010/02 FINDIK BÜLTENİ 08.03.2010 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte tahmini ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya

Detaylı

SEZONU TÜRKİYE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU

SEZONU TÜRKİYE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU 2009-2010 SEZONU TÜRKİYE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN RAPORU 2009 2010 Türkiye zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tespit çalışmaları İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege

Detaylı

E- Bülten 11/2016 No: 18

E- Bülten 11/2016 No: 18 E- Bülten 11/2016 No: 18 KAMUOYU NUN DİKKATİNE! TRABZON TİCARET BORSASI, FINDIĞI BİR BÜTÜN KABUL EDEREK HAREKET EDİYOR Trabzon Ticaret Borsası olarak, söz konusu fındık olduğunda sektörün tüm kesimlerini

Detaylı

SEZONU EGE BÖLGESİ ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM REKOLTE TAHMİN RAPORU

SEZONU EGE BÖLGESİ ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM REKOLTE TAHMİN RAPORU 2015 2016 SEZONU EGE BÖLGESİ ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM REKOLTE TAHMİN RAPORU 2015-2016 sezonu Ege Bölgesi Çekirdeksiz Kuru Üzüm Rekoltesini tespit etmek üzere oluşturulan heyetimiz çalışmalarına 20.07.2015

Detaylı

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dr. Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Dr. Dilek Seymen Dahilde İşleme Rejimi (DİR) DİR, ihracatçılara, ihraç mallarında kullanılmak kaydıyla dünya piyasa fiyatlarından

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 02.12.2016 / Ankara TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 1/6 geçirilecek olan KOBİ lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü nde düzenlenen lansman

Detaylı

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite

GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI PERFORMANS RAPORU. STRATEJİK AMAÇ/ 10-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GİRESUN BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 212 YILI PERFORMANS RAPORU STRATEJİK AMAÇ/ 1-Yeşil Alanlar ve Fiziksel Aktivite GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ Park ve Yeşil alanlarda;

Detaylı

EKİM 2017 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ

EKİM 2017 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ EKİM 2017 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ KONYA SANAYİ ODASI FAALİYET RAPORU Üye Talepleri Ekim ayı içerisinde üyelerimizce talep edilen 86 Kapasite Raporu, 9 Ekspertiz Raporu 4 adet Fiili Tüketim

Detaylı

E- Bülten MUHASEBECİLER ODASI BAŞKANI BAK, BORSAYI ZİYARET ETTİ

E- Bülten MUHASEBECİLER ODASI BAŞKANI BAK, BORSAYI ZİYARET ETTİ E- Bülten ALMANLAR FINDIKLI EKMEĞİ SEVDİ 03/2016 No: 10 Trabzon Ticaret Borsası nın 2009 yılından beri uyguladığı Fındıklı Ekmek Projesi kapsamında 24-28 Şubat tarihleri arasında Almanya nın Dortmund kentindeki

Detaylı

Başkan Acar SGK Müfettişlerinin Eğitim Seminerine Katıldı

Başkan Acar SGK Müfettişlerinin Eğitim Seminerine Katıldı Başkan Acar SGK Müfettişlerinin Eğitim Seminerine Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: - VATANDAŞLARIMIZA DAHA KALİTELİ, NİTELİKLİ HİZMETİ VERMENİN GAYRETİ İÇERİSİNDE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları

8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları 8Çevre Tanzimi ve Ağaçlandırma Çalışmaları Bölgemiz çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2008 yılı içerisinde toplam 7.500 ağaç, 50.000 adet çalı grubu bitki dikilmiştir. 8.1. Bitkisel

Detaylı

MAYIS 2018 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ

MAYIS 2018 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ MAYIS 2018 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI NA HOŞGELDİNİZ KONYA SANAYİ ODASI FAALİYET RAPORU Üye Talepleri Mayıs ayı içerisinde üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda 76 adet Kapasite Raporu, 14 adet Ekspertiz

Detaylı

Umut Oran Basın Açıklaması

Umut Oran Basın Açıklaması Umut Oran Basın Açıklaması 13.1.2013 KADERİNE TERKEDİLEN PAMUK DÜNYANIN SAYILI TARIM ÜLKELERİNDEN BİRİ OLMAKLA ÖVÜNEN TÜRKİYE SON 10 YILDA 22 MİLYAR DOLARLIK, PAMUK, PAMUK İPLİĞİ VE PAMUKLU MENSUCAT İTHAL

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLER ULUSLARARASI SEMİNERİ INTERNATIONAL SEMINAR ON GEOGRAPHICAL INDICATIONS ANTALYA

COĞRAFİ İŞARETLER ULUSLARARASI SEMİNERİ INTERNATIONAL SEMINAR ON GEOGRAPHICAL INDICATIONS ANTALYA COĞRAFİ İŞARETLER ULUSLARARASI SEMİNERİ INTERNATIONAL SEMINAR ON GEOGRAPHICAL INDICATIONS ANTALYA 11-14.10. 2012 Giresun Yağlısı Tombul Fındık COĞRAFİ İŞARET TÜRÜ : Menşe işareti COĞRAFİ İŞARET : Giresun

Detaylı

BODRUM TİCARET ODASI 365 Oda Arasında En Yüksek Puanla Birinci Sırada

BODRUM TİCARET ODASI 365 Oda Arasında En Yüksek Puanla Birinci Sırada BODRUM TİCARET ODASI 365 Oda Arasında En Yüksek Puanla Birinci Sırada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde sürdürülen Oda ve Borsaların akreditasyon çalışmalarında, Bodrum Ticaret Odası

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Aylara

Detaylı

Bazı gözlemler ve Haber Özetleri

Bazı gözlemler ve Haber Özetleri Kuzey yarım kürede buğday hasadı devam ediyor. Akdeniz çevresindeki ülkelerde buğday hasadı büyük ölçüde tamamlanmışken, Karadeniz çevresindeki ülkelerde ise sürüyor. Ancak bazı bölgelerde aşırı yağışlar

Detaylı

TRABZON UN SORUNLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TRABZON TİCARET BORSASI

TRABZON UN SORUNLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TRABZON TİCARET BORSASI TRABZON UN LARI ÖNERİLERİ TRABZON TİCARET BORSASI 2015 A-FINDIK Trabzon fındığın ilk yetiştirildiği ve ticaretinin de yapıldığı şehirdir. Trabzon'da bugün yaklaşık 65 bin hektarlık bir alanda fındık üretimi

Detaylı

Q YILI İTİBARİ İLE ALIMLARDA RASTLADIĞINIZ ÇÜRÜK ORANI NEDİR?

Q YILI İTİBARİ İLE ALIMLARDA RASTLADIĞINIZ ÇÜRÜK ORANI NEDİR? Q YILI İTİBARİ İLE ALIMLARDA RASTLADIĞINIZ ÇÜRÜK ORANI NEDİR? Yanıtlanan: 8 Atlanan: %- ARASI %- ARASI %-9 ARASI %9- ARASI % VE ÜZERİ % % % % % % % % 8% 9% % %- ARASI %- ARASI %-9 ARASI %9- ARASI % VE

Detaylı

1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014

1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014 1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014 Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu ve Değerlendirme Toplantısı, Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği alanında Türkiye'nin en

Detaylı

Sektör Haberleri 22 ARALIK 2017

Sektör Haberleri 22 ARALIK 2017 Sektör Haberleri 22 ARALIK 2017 İçindekiler Dünya bankası: Çin ekonomisinde büyüme yavaşlayacak. 3-4 AB Rusya ya Ekonomik Yaptırımları Uzattı. 4-5 Türkiye Konut Satışları Kasımda geriledi. 5-6-7 Çin Nihai

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi ÜYE TOPLANTILARI 60 Gebze de Temsilcilik Ve Üye Toplantısı Gerçekleştirildi 24 Şubat 2012 7. Dönem yönetim kurulu 24 Şubat Cuma günü Gebze temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Buluşmada Şube Başkanı

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL GBPUSD USDTRY ALTIN EURUSD Yurtiçinde Gündem Yoğun Küresel piyasalarda sakin seyir devam ederken dikkatler

Detaylı

Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti

Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti Detay Fuarcılık Organizasyon ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti HAKKIMIZDA Detay Fuarcılık Organizasyon & Tanıtım Hizmetleri Limited Şirketi TOBB- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nin Y-276 numaralı Yurtiçinde

Detaylı

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ Bilindiği üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni teşvik sistemi açıklandı. Bu açıklamaya dayanarak aşağıda yeni teşvik sistemi genel hatlarıyla ifade edilecektir.

Detaylı

http://www.trthaber.com/foto-galeri/balikesirdeki-yerli-helikopter-projesi/13610/sayfa-1.html Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yerli helikopter üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başlayan firmanın

Detaylı

Patates te Çözümlerimiz

Patates te Çözümlerimiz Patates te Çözümlerimiz Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının

Detaylı

Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında Ekonomik İşbirliği için İSTANBUL FORUMU

Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında Ekonomik İşbirliği için İSTANBUL FORUMU Kuruluşu: Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında Ekonomik İşbirliği için İSTANBUL FORUMU - 2007 yılı Nisan ayında, Türkiye-Afganistan ve Pakistan Devlet Başkanları Zirvesi esnasında TOBB a yapılan çağrı

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

FİDAN YETİŞTİRME TEKNİKERİ

FİDAN YETİŞTİRME TEKNİKERİ TANIM Süs bitkileri ve meyve ağaçlarını aşı, tohum, çelik, kök sürgünü, yumru gibi yöntemlerle fidan olarak (küçük yaştaki bitki ve ağaç) yetiştiren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 KONYA HAYVANCILIK 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 27 Şubat 2 Mart 2014 KONYA TOHUM 2014 3. Tohum Teknolojileri, Bitki Besleme, Fidancılık, Bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı KONYA HAYVANCILIK

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR.

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

BASIN BÜLTENİ 30 AĞUSTOS 2018

BASIN BÜLTENİ 30 AĞUSTOS 2018 BÖLGE ODA VE BORSALARI ZİYARETLERİNİ TAMAMLADI Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan bölgesel kalkınma çalışmaları kapsamında çevre il ve ilçe oda/borsalara düzenlenen ziyaretler sona

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI Şubat 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28908 BAKANLAR KURULU KARARI Karar : 2014/5860 Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin görevlendirilmesiyle ilgili bazı

Detaylı

Ağustos ayı içerisinde üyelerimizin talep ettiği 45 üyeye Kapasite Raporu, 6 üyemize Ekspertiz Raporu ve 4 adette Fiili Tüketim Belgesi

Ağustos ayı içerisinde üyelerimizin talep ettiği 45 üyeye Kapasite Raporu, 6 üyemize Ekspertiz Raporu ve 4 adette Fiili Tüketim Belgesi 1 Ağustos ayı içerisinde üyelerimizin talep ettiği 45 üyeye Kapasite Raporu, 6 üyemize Ekspertiz Raporu ve 4 adette Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir. Yine bu zaman zarfında Odamıza 9 adet yeni üye

Detaylı