Doç. Dr. Cemil YAMALI (ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi)-

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Doç. Dr. Cemil YAMALI (ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi)-"

Transkript

1 Doç. Dr. Cemil YAMALI (ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi)- 87 yılından itibaren doğalgaz kullanmaya başladık ve doğalgazla birlikte de hayatımızda birçok şeyler değişti. Tabii burada doğalgazın enerji kaynağı olarak sağladığı birçok avantajlar var. Esasında enerji kaynakları önce katılardan başladı kömürle, daha sonra sıvılara geçtik petrolle, şimdi gaz fazındayız. Gaz tabii çok güzel ve rahat yanan bir yakıt, o yüzden çok yaygın ve önümüzdeki senelerde daha da çok yaygınlaşacak ve gazı kullanmaya devam edeceğiz. Hatta gaz bittiği zaman da gazı kullanmaya devam edeceğiz. Çünkü ondan sonra Hidrojen gazı ortaya çıkacak ve hidrojen gazını kullanmaya başlayacağız. Ama hidrojen gazını tabii kendimiz üreteceğiz, sudan üreteceğiz. O yüzden gazla yaşamaya alışmamız lazım. Şimdi bugün ülkemizde bütün her yerde ve birçok yerlerde, kasabalarda ve illerde doğalgaz kullanılıyor. Çok yaygınlaştı, çok avantajlı bir yakıt; fakat sağlıklı ve güvenli kullanılması lazım. Aksi takdirde gaz fazında olmasından dolayı çok kolaylıkla sızan yakıt bazen ölümcül ve üzücü sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Gördüğünüz gibi ülkemiz doğalgaz üretiminin tam merkezinde bir yerde. Bu büyük bir avantaj sağlıyor Türkiye ye; bu zaten güncel bir konu. Her taraftan görüyorsunuz, sağımızdan solumuzdan, kuzeyden güneyden her taraftan gaz geliyor, daha da çok gaz gelecek ve tabii bu bizim zenginliğimiz de artacak. Fakat bir şart var, gazı iyi kullanmamız lazım, dikkatli kullanmamız lazım ve fırsatlardan da istifade etmeyi bilmemiz lazım. Şu anda tabii doğalgazdan önce LPG vardı. Daha önceki konuşmacının da belirttiği gibi, LPG belki araçlarda uzun müddet daha kullanılacak gibi gözüküyor. Fakat konutlarda artık LPG nin yerine yavaş yavaş doğalgaz alıyor, hatta aldı bile. Doğalgaz rezervleri çok, 70 yıl en azından, yani biz sağ olduğumuz müddetçe yetecek. Ondan sonra da zaten başka planlar var. Dolayısıyla gaz kullanılmaya devam edecek. Ülkemizdeki doğalgaz, uluslararası ve yerel boru hattı uzunluğu 10 milyon kilometreye yaklaşmış durumda. Bunun manası şu; aynı zamanda Türkiye bir doğalgaz deposu haline geliyor. Çünkü bu boruların içindeki doğalgaz, aynı zamanda bize doğalgazı kesintisi olduğu takdirde, bu depolanmış doğalgazı da kullanma imkânı sağlıyor. Doğalgaz sıvılaşarak da tanklarla taşınabiliyor. Mesela Cezayir den bu şekilde doğalgaz alıyoruz, ama bu biraz maliyetli. Çünkü gaz fazındaki bir yakıtı taşımak için, ya onu yüksek basınçla sıkıştırmanız lazım ya da çok soğutmanız lazım. Tabii bu da ilave maliyet getiriyor. Görüyorsunuz her tarafta hatlarla donatılıyor, daha da çok hatlarla donatılacak ve görüldüğü gibi her tarafta doğu illerinde belki bir-iki yer hariç şu anda doğalgazı yaygın olarak kullanmaya başlamış bulunuyoruz.

2 Doğalgaz büyük oranda metan gazından oluşuyor. Metan gazı da CH4 biliyorsunuz. CH4 kullanıyoruz. CH4 karbon ve hidrojen. Çok miktarda hidrojen var. Hidrojen tabii su meydana getiriyor, karbon da karbondioksit meydana getiriyor. Hidrojen su zararsız bir madde, ama bu tabii zararsız bacalarda sorunlar meydana getiriyor. Diğer yakıtlara göre avantajı, temiz bir yakıt, havadan daha hafif, birikme yapmıyor, kokusuz, depolama stok maliyeti yok, taşıma maliyeti yok borularla taşıyoruz, işletme maliyetleri düşük. En önemlisi de otomatik olarak kontrol edebiliyoruz. Ucuz bir yakıt, dünyada bol miktarda var şu anda. Zehirli değil, ama boğucu bir gaz. Kuru bir yakıt, ekonomik, yüksek verimle yanıyor. Yani herhangi bir karbüratöre vesaireye ihtiyacı yok, havayla doğru oranda karıştırdığınız takdirde bunu yakabiliyorsunuz. Her tarafa monte edebiliyoruz doğalgazı cihazları ve verimli sobalarda ve kazanlarda kullanabiliyoruz. Dezavantajı, bir dezavantajı var. Gaz fazında bir yakıt, gerekli tedbirler alınmadığında ve güvenlik tedbirine uyulmadığında kolaylıkla sızıntı yapabiliyor ve bunun sonucunda hem yakıcının kazanın girişinde hem de çıkışında zehirlenmelere sebep olabiliyor. Doğalgazın dağıtımı daha önce aynı LPG de olduğu gibi, yüksek basınçla geliyor ve daha sonra çeşitli safhalarda basınç düşürülüyor ve binalara veriliyor. Doğalgazın konutlarda kullanımı ya bölgesel ısıtma ya merkezi ısıtma ya da bireysel ısıtma şeklinde oluyor. Merkezi ısıtma sistemlerinde kazanlar kullanılıyor. Bunlar üflemili atmosferik kazanlar olabiliyor. Aynı zamanda son zamanlarda gazlı şofbenler kullanıyoruz. Kombiler ise, hem ısıtma hem de su hazırlama bakımından kullanılabiliyor. Bireysel ısıtma cihazları iki türlü cihazımız var. Şimdi bunlar tabii güvenlik bakımından çok önemli. Eskiden bacalı cihazlar kullanıyorduk. Fakat yeni cihazlar artık bacasız, dolayısıyla hermetik dediğimiz sistemler. Bunlar daha emniyetli, ama yine de gazın meydana getirdiği tehlikeler her zaman ortada. Kombi ve şofbenlerde hermetik dtp ve bacalı tip kombiler kullanıyoruz. Hermetik tiplerde iç içe iki tane boru var, doğrudan duvara monte ediliyor. Bacalı sistemlerde ise, bacaya monte ediyoruz. Bacaya monte ettiğimiz şofbenlerde bu eğimler ve aradaki mesafeler yukarı çıkış mesafeleri bunlar çok önemli, baca bağlantıları çok önemli. Bunlar çoğu zaman zehirlenmelere sebep oluyor. Burada mesela flexible borular var. Bunlar zaman içinde yıpranıyor; bunların tekrar bakılması lazım. Dolayısıyla gazlı sistemler devamlı tetik olmayı gerektirir. Aksi takdirde zehirlenmeler kaçınılmaz oluyor.

3 Bunları kurduğumuz yerlerin hacimleri de çok önemli. Çünkü mesela bacalı sistemde ortamdaki havayı kullanıyor. Dolayısıyla boğulmalara, zehirlenmeler olmasa bile boğulmalara sebep olabiliyor. Hermetik sistemler, işte gördüğünüz gibi iç içe iki boru var. İçteki borudan sıcak gazlar çıkıyor, dıştaki borudan ise soğuk hava giriyor. Bu şekilde biraz da tasarruf sağlanmış oluyor. Doğrudan doğruya duvara monte ettiğimiz bu sistemler, şu anda bacalı sistemlere göre çok daha güvenli. Ancak yine de yeterli değil. Çünkü ben seneler önce böyle bir sobadan meydana gelen zehirlenmeyle karşılaştım. İki kişi, bir karı koca yatak odasında vefat etmişlerdi. Açıkçası nereden gaz sızıntısı olduğunu da pek anlayamadık. Yani yaptığımız ölçümler incelemeler sonucunda ortaya da herhangi bir şey çıkartamadık. Hermetik kombi, işte gördüğünüz gibi dışarıya sıcak havayı verirken, dışarıdan da soğuk havayı alıyor. Burada tabii bağlantılar da çok önemli, doğalgaz bağlantıları. Kaçak iki yerden oluyor; ya girişteki bağlantı kısımlarında ya da dışarıya attığımız sistemlerde oluyor ve zehirlenmeler de bunun sonucunda oluyor. Burada tabii üreticilerin gazı sağlayan firmalarla kombiyi veyahut da şofbeni üreten firmalar arasındaki ilişki çok önemli. Çünkü burada kimin sorumluluğu nerede başlıyor? Kimin sorumluluğu nerede bitiyor? Kim nerede sorumlu, kim nerede sorumluluğu bitiyor? Bunun iyi tespit edilmesi lazım. Çünkü bunlar hukuksal sorunlar meydana getiriyor ve bilirkişilerin de en çok zorlandığı, raporlarını yazarlarken zorlandığı kısımlar bunlar. Burada baca bağlantılarını görüyoruz. İşte bu sistemler her zaman sorun çıkartıyor. İnşaat sırasında mesela bazen inşaatın gereği boruyu bacayı belli bir eğim verebiliyorlar. Mesela buraya bir oda veyahut da başka bir mekân yerleştiriliyor ve bacanın çıkışında bir açı veriliyor. Bu tabii normalde herhangi bir sorun çıkartan bir şey değil, fakat başka şartlarla birleştiği zaman; mesela dışarıdan kötü bir hava rüzgâr akımı geldiği zaman, içeride çekişler iyi olmadığı zaman, bağlantılar zayıf olduğu zaman ve bütün kötü faktörler bir araya geldiği zaman zehirlenmeler meydana geliyor. Böyle bir zehirlenmede kimi sorumlu tutacağınızı da bilemiyorsunuz. Bir tarafta bacayı yanlış yapan müteahhidi mi, hava şartlarını mı, bağlantılara dikkat etmeyen ev sahibini mi, kiracıyı mı? Kimin sorumlu olacağı çoğunlukla ortada kalıyor. Bilirkişiler de bu konularda rapor yazarken bayağı zorlanıyorlar. Bacalar adi bacalar ortak bacalar müstakil bacalar şeklinde biraz önce gördüğünüz gibi sıralanabiliyor. Doğalgazın yanması sonucu önemli baca kirliliği olmuyor. Çünkü doğalgaz çok güzel yanan bir yakıt, ancak sızıntılar önemli. Baca kesitleri daha küçük, bu bakımdan bir avantajı var. Ancak yanma sonucu diğer yakıtlara göre yanma yönü, gazın içinde yoğun miktarda su buharı bulunuyor. Su buharının kötülüğü, bacalarda yıkıntılara sebep oluyor. Bacalarda olan yıkıntılar tabii tıkanmalara sebep oluyor. Tıkanmalar da neticede zehirlenmelere sebep oluyor.

4 Bilgisizlik ve ihmal yüzünden her yıl yüzlerce insanlarımız sobalarda şofbenlerde zehirleniyor. En büyük zehirlenme sebebi de karbon monoksit. Özellikle banyoya konulan şofbenler bunun sebebi oluyor. Çünkü banyoda şofbenler iyi yanmıyor ve dolayısıyla orada karbon monoksit oluşuyor. Karbon monoksit de banyonun verdiği rahatlık rehavet içinde insanlar farkına varamıyor ve zehirleniyorlar. Burada gördüğünüz gibi adi bacalar müstakil bacalar ocak bacalar. Şimdi artık hermetik bacalara geçiyoruz, ama hermetik bacalar gördüğünüz gibi doğrudan doğruya duvara monte edilen bacalar. Fakat eskiden adi bacalar kullanılırdı. Tabii adi bacalar ortak baca olması nedeniyle zehirlenmelere sebep oluyor. Aynı zamanda mesela bir yerden, diyelim ki şu katta olan zehirlenme, öbür kata da sirayet ediyor idi ve bu bir taraftaki sızıntı başka yerlerde de zehirlenmelere sebep olabiliyor. Müstakil bacalar maalesef Türkiye de çok az yapıldı ve bunlar en sağlıklı bacalar. Fakat maliyet açısından müteahhitler bunu tercih etmediler ve zehirlenmelerin birçoğu da bundan dolayı oldu. Şönt bacalar kullanılıyor, fakat şönt bacalar da dediğimiz gibi kuşlar yuva yapıyor, içeride yıkıntılar oluyor. Dolayısıyla tıkanmalar çok fazla olabiliyor, bunun sonucunda da zehirlenmeler ortaya çıkıyor. Merkezi sistemlerde kullanılan bacalarda dikkat etmemiz gereken durumlar genellikle şunlar. Merkezi sistemlerde kurulan kazanların mutlaka müstakil bir bacaya bağlanmalı, ortak bacalar her zaman sorun çıkartıyor. Bireysel ısıtma sistemleri, cihaz baca bağlantısı sızmaz şekilde bacayla birleştiğinden, bağlantı borusunda çatlaklar ve kırıklar olmaması lazım. Bu bağlantılar özellikle flexible borular zaman içinde yıpranıyor. Bunlar alüminyum yahut da benzeri malzemeden yapılıyor, zayıf malzemelerden. Zamanla tıkanıyor. Eğer normal bir çekiş varsa, bu boruda herhangi bir sorun olmuyor. Mesela diyelim ki kombiye bağlı ve baca çekişi iyiyse, çekiş içeri doğru olacağından, baca içi çekiş olacağından sorun çıkmıyor. Ama burası herhangi bir şekilde tıkanmışsa, o takdirde bu sefer sızıntı dışarıdan içeri değil içeriden dışarı da oluyor ve zehirlenmelere sebep oluyor. Böyle bir olay biliyorsunuz Çankaya da geçen senelerde meydana gelmişti ve çok sayıda insan zehirlenmişti. Bacaların kesiti her yönde aynı olmalı, keskin dirsek gibi sert ve kısa dönüşlerden kaçınılmalıdır. Müteahhitlerin özellikle burada hataları oluyor. Çeşitli sebeplerden bazen keskin dönüşler koyuyorlar ve bu da tabii dış hava şartlarından, mesela lodos vesaire olması durumunda zehirlenmelere sebep oluyor. Burada tabii binayı inşa eden kişilerin sorumlulukları ortaya çıkıyor. Yüksek engeller varsa, mesela yüksek ağaçlar vesaire gibi; bunlar türbülans meydana getiriyor, bunlar baca çekişlerini zayıflatıyor ve bu da diğer faktörlerle birleştiği zaman zehirlenmelere sebep oluyor. Yine aynı şekilde bu şekilde yapılmış

5 uyduruk bacaların sonucunda zehirlenmeler meydana geliyor. Bacanın yeteri kadar yukarıda olması lazım ve çekişlerinin iyi olması gerekiyor. Yine aynı şekilde bacalarımızın yüksekliği çok önemli. Baca çekişlerinin kontrol edilmesi küçük bir alevle mümkün; mesela kötü çekişin olduğu yerde alevde herhangi bir bükülme olmuyor. Dolayısıyla bu tür testlerin yapılması hem kolay hem de düzenli olarak yapılması gerekiyor. Maalesef bu tür şeylerden kaçtığımız için, yine üzücü olaylarla karşılaşıyoruz. Şofben bacaları da aynı şekilde müstakil baca olması gerekiyor. Kesinlikle tek baca birden fazla bağlantı yapılmaması gerekiyor. Bacayla duvar arasında tam bir sızdırmazlık olması gerekiyor. Yani gazın girdiği ve yanmış gazın çıktığı yerlerde çok dikkatli olmamız gerekiyor. Doğalgaz kullanımında alınması gereken emniyet tedbirleri; baca imalatının düzgün yapılması gerekiyor. Burada tabii müteahhit firmanın sorumluluğu var. Yanma gazlarının tahliyesi için yanma bacaya bağlantının uygun sağlanmamasına önem verilmesi gerekiyor. Burada servislerin ve imalatçı kombin ve şofben imalatçılarının sorumlulukları var. Doğalgaz kullanımında güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezleri sürekli açık ve temiz tutulmalı. Burada kullanıcıların, ev sahiplerinin, kiracıların sorumlulukları var. Doğalgaz cihazlarının yıllık bakım ve onarımının mutlaka yapılmalı. Burada yine ev sahiplerinin ve kiracıların sorumlulukları var. Doğalgaz cihazları bağlantı yerleri, doğalgaz ve baca kontrol edilmelidir. Bu da aynı şekilde imalatçıların, servis elemanlarının ve hatta belediyelerin sorumluluklarını gerektiriyor. Genel olarak söylemek istediğim şeyler bunlar. Tabii son olarak şunu söylemek istiyorum. Bir doğalgaz yahut da LPG kazasında çok kişinin sorumlulukları var. Çünkü bir doğalgaz sistemi kurulduğu zaman, birçok müteahhitten başlayarak, tesisat firmaları dağıtım şirketleri belediyeler müşteriler ev sahipleri kiracılar hepsinin sorumlulukları ortaya çıkıyor. Bir kaza meydana geldiğinde bütün bunların, bir de ilaveten tabii hava şartları var. Dışarıda işte lodos olması, rüzgâr olması yahut da olmaması gibi, baca çekişinin iyi olmaması gibi faktörler bir araya geldiği zaman, bütün bunlar hukuki sorunlar yaratıyor. Genellikle bazen kimin kusurlu olacağını belirlemek bilirkişiler açısından çok zorluklar yaratıyor. Benim söyleyeceklerim bu kadar. Av. Prof. Dr. Necdet BASA (Oturum Başkanı)- Çok teşekkürler Hocam. Sorumlu arıyoruz tabii haliyle. Sizden önceki değerli konuşmacı LPG sistemlerine ilişkin teknik bir sunuş yaptı. Zatıâliniz aynı şekilde sorumluluk nerede başlıyor ve nerede bitiyor? Bilirkişilerin en çok zorlandığı hususlardan bir tanesi bu dediniz. Zehirlenmelerde kim sorumlu? Çoğunlukla ortada kalıyor dediniz. Birçok kişi kurum

6 kuruluş sonunda bu tür elim kazalarda sorumlu. Zaten başlığımız firmaların hattı zatında LPG tüp doğalgaz firmalarının sorumluluğu. Şu ana kadar biz daha ziyade teknik açıklamalar dinledik. Umarım herhalde bundan sonraki konuşmacılar ya da öğleden sonra devam edecek oturumlarda; çünkü aramızda değerli konuya vakıf hukukçu arkadaşlarımız da var. Gerçek anlamda sorumlulukla ilgili kim hangi durumda hangi ölçüde sorumlu? Mesela bu sorunun cevaplarını verecek herhalde sunuşlar olacaktır diye düşünüyorum. Çok teşekkürler.

KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2016

KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2016 KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2016 KARBON MONOKSİT GAZI Havadan hafif Renksiz Kokusuz Zehirli Ölümcül

Detaylı

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENESİ

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENESİ KARBONMONOKSİT ZEHİRLENESİ KARBONMONOKSİT ZEHİRLENESİ Karbonmonoksit öldürme potansiyeli olan; renksiz, kokusuz, tatsız, bu nedenle fark edilmesi zor bir gazdır. Bu özelliklerinden ötürü sessiz katil adını

Detaylı

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNUN!!! www.bursa.bel.tr

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNUN!!! www.bursa.bel.tr KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNUN!!! www.bursa.bel.tr Değerli Hemşehrilerim, Halk arasında baca gazı denilen karbonmonoksit gazına bağlı zehirlenme vakalarına ülkemizde çok sık rastlanmaktadır.

Detaylı

KARBONMONOKSĠT ZEHĠRLENMELERĠ (Soba, ġofben,duman vb) ve ALINACAK ÖNLEMLER. Amasya İl Sağlık Müdürlüğü

KARBONMONOKSĠT ZEHĠRLENMELERĠ (Soba, ġofben,duman vb) ve ALINACAK ÖNLEMLER. Amasya İl Sağlık Müdürlüğü KARBONMONOKSĠT ZEHĠRLENMELERĠ (Soba, ġofben,duman vb) ve ALINACAK ÖNLEMLER Amasya İl Sağlık Müdürlüğü 1 Karbonmonoksit Zehirlenmeleri Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal sonucunda kış mevsiminde

Detaylı

Başta, Metan (CH4) ve Etan (C2H) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gazdır.

Başta, Metan (CH4) ve Etan (C2H) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gazdır. DOĞALGAZ KOMBİ TÜKETİCİ EL KİTABI Soru 1-) Doğalgaz nedir? Başta, Metan (CH4) ve Etan (C2H) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gazdır. Soru 2-) Doğalgazın özellikleri nelerdir? - Yandığı

Detaylı

Doğalgazın Serüveni. BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER

Doğalgazın Serüveni. BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER Doğalgazın Serüveni BURSAGAZ - Kasım 2014 M. Şükrü ÖZDEN Yasin DUMAN Mete Okan CANDER 1 DOĞALGAZ GENEL BİLGİLER Fosil kaynaklı yanıcı gaz karışımı 2 DOĞALGAZ GENEL BİLGİLER Doğalgazın kimyasal bileşimi

Detaylı

İçindekiler. Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler

İçindekiler. Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler 4 5 7 9 10 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok 3 Yıldızlı

Detaylı

İçindekiler. Kombiler

İçindekiler. Kombiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Yoğuşmalı Elektronik Kombiler Konvansiyonel Kombiler Şofben 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU Hermetik baca montajında yanmış gazın çıkmasını ve taze havanın içeriye alınmasını sağlayan ve rüzgâra karşı (kuşluk) emniyet koruyucusu bulunan

Detaylı

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI BACALAR BACALAR Bacalar binalarda kirli havayı dışarı atmak, binaya temiz hava temin etmek, binada çöplerin atılması ve tesisat hatlarını döşenmesi gibi amaçlarla yapılan kanallardır. Binalarda duvarlarla

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR İÇ TESİSAT YÖNETİMİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR İÇ TESİSAT YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİR İÇ TESİSAT YÖNETİMİ İÇ TESİSAT GÜVENLİĞİNDE REHABİLİTASYON SABRİ DOĞAN 02.11.2017 İSTANBUL TASARIM-YAPIM SÜRECİ KONTROL - ONAY ve İŞLETMEYE ALMA SÜRECİ İŞLETME SÜRECİ TÜRKİYE 13.500.000

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

Boyler, Baca hesabı. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Boyler, Baca hesabı. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Boyler, Baca hesabı Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Boyler nedir? Kalorifer kazanının sıcaklığından yararlanarak içindeki suyun ısıtılması sağlayan ve bu su ile yerleşim yerine sıcak su sağlayan

Detaylı

SOBA FELAKETLERI YASANMASIN!

SOBA FELAKETLERI YASANMASIN! SOBA FELAKETLERI YASANMASIN! Bilgisizlik ve ihmal yüzünden Ulkemizde her yıl yüzlerce insanımız sobalar, sofbenler ve kombilerden dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır. Yasanan soba zehirlenmesi

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

ŞÖNT BACA SİSTEMLERİNİN STANDARTLARA UYGUN OLARAK İYİLEŞTİRİLMESİ ÜMİT ERTURHAN

ŞÖNT BACA SİSTEMLERİNİN STANDARTLARA UYGUN OLARAK İYİLEŞTİRİLMESİ ÜMİT ERTURHAN ŞÖNT BACA SİSTEMLERİNİN STANDARTLARA UYGUN OLARAK İYİLEŞTİRİLMESİ ÜMİT ERTURHAN Date : 02/11/2017 Venue: İSTANBUL ŞÖNT BACA SİSTEMLERİNİN STANDARTLARA UYGUN OLARAK İYİLEŞTİRİLMESİ 1.GİRİŞ 2.AMAÇ VE KAPSAM

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur?

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur? 1. Doğalgaz nedir? Başta Metan (CH 4 ) ve Etan (C2H6) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır. Doğalgaz renksiz, kokusuz havadan daha hafif bir gazdır. 2. Doğalgaz nasıl

Detaylı

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR!

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR! KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR! Türkiye de her yıl binlerce insan ısınma amaçlı kullanılan cihazlardan veya bu sistemlerin bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit gazı zehirlenmesine maruz kalmakta

Detaylı

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş.

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. 15.03.2014 SUNUM AKIŞI NASIL ABONE OLABİLİRİM? ABONE BAĞLANTI BEDELİ. TESİSATÇI FİRMA SEÇİMİ. TESİSATÇI FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ.

Detaylı

Abs tract: Key Words: Ümit ERTURHAN

Abs tract: Key Words: Ümit ERTURHAN umit erturhan:sablon 02.01.2013 14:56 Page 61 Bacalardan Kaynaklanan Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve Önleme Çalışmaları Ümit ERTURHAN Abs tract: ÖZET THer yıl ülkemizde binlerce insan karbon monoksit

Detaylı

TMMOB MAKÝNA MÜHENDÝSLERÝ ODASI UYARIYOR! SOBA - ÞOFBEN - BACA KAZALARINA KARÞI GEREKLÝ BÝLGÝ ve ÖNLEMLER Bilgisizlik ve ihmal yüzünden ülkemizde her yýl yüzlerce insanýmýz sobalar, þofbenler ve kombilerden

Detaylı

MĐCRO HERMETĐK ŞOFBEN KULLANMA KILAVUZU

MĐCRO HERMETĐK ŞOFBEN KULLANMA KILAVUZU PINAR EMAYE ISI GEREÇLERİ MERMER MADEN İNŞAAT SAN. Ve TİC. LTD. ŞTİ. Organize sanayi Bölgesi 8. Cadde 26110 ESKİŞEIİR / TURKEY Tel :+ Tel + 90.222.236 00 91 Fax : 0.222.236 0032 e-mail : www.pinaremaye.c

Detaylı

CO nun tehlikeleri. Karbon monoksit: Görünmez katil

CO nun tehlikeleri. Karbon monoksit: Görünmez katil CO nun tehlikeleri Karbon monoksit: Görünmez katil Karbon monoksit: Görünmez katil Karbon monoksit nedir? Karbon monoksit (CO), gaz veya ahşap ya da diğer malzemelerin yetersiz yanması sonucu oluşan, son

Detaylı

YANGIN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI

YANGIN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI II.Yangın Sempozyumu ve Sergisi SPG (LPG) DEPOLARINDA YANGIN RİSKİ ve YANGIN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI Sunan Tanju ATAYLAR KARİNA Tasarım, Danışmanlık ve Eğitim Hiz. Ltd.Şti. 11 Haziran 2003 Ankara 1 Sunuş

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir.

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir. 10. BACALAR Bacanın görevi atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamaktır. Bacalar doğal çekişli

Detaylı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı Tasarruflu Doğal gaz kullanımı TASARRUFLU DOĞAL GAZ KULLANIMI Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi

Detaylı

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik Emisyon Envanteri ve Modelleme İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik İçerik Emisyon Envanteri Emisyon Kaynaklarına Göre Bilgiler Emisyon Faktörleri ve Hesaplamalar Modelleme Emisyon Envanteri

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

ÇEVREYİ KORUMA EVDE BAŞLAR

ÇEVREYİ KORUMA EVDE BAŞLAR ÇEVREYİ KORUMA EVDE BAŞLAR İÇİNDEKİLER Sayfa SUNUŞ... 2 1- DOĞALGAZ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?...3 2- DÜNYADA VE TÜRKİYE DE DOĞALGAZ...4 3- DOĞALGAZ TÜKETİCİYE NASIL ULAŞIYOR?... 6 4- DOĞALGAZIN KONUTLARDA

Detaylı

PASLANMAZ ÇELĐK BACALAR

PASLANMAZ ÇELĐK BACALAR PASLANMAZ ÇELĐK BACALAR A. Erhan K ESKĐ N 1968 yılında doğdu. 1989 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi'nin Konstrüksiyon imalat Bölümünden mezun oldu. 1993 yılından beri Koçtaş Ticaret

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı!

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Yeni nesil Ventum gazifikasyon kazanları çok sessiz, verimli ve ekonomik bir sistem olarak tasarlanmıştır. Geniş yanma odası 7 saate kadar ısıtmaya yetecek

Detaylı

Bacaların Düzenlenmesi ve Yapım Kuralları Bacalar özellikle iç duvarlarda düzenlenmelidir. Bacanın iyi çekmesi; baca içindeki hava yoğunluğunun dış

Bacaların Düzenlenmesi ve Yapım Kuralları Bacalar özellikle iç duvarlarda düzenlenmelidir. Bacanın iyi çekmesi; baca içindeki hava yoğunluğunun dış BACALAR Bina içerisinde değişik araçlarla yakılan yakıtların gazlarını, oluşan ağır hava ve kokuları bina dışına çıkarmak, kullanılan gereçlerin artıklarını bina dışına atmak veya bina içindeki tesisat

Detaylı

Kare barkodu Tarayınız! Kolay Hızlı Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER. Nasıl Çalıştığını öğrenmek için:

Kare barkodu Tarayınız! Kolay Hızlı Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER. Nasıl Çalıştığını öğrenmek için: Kolay Hızlı k Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER Kare barkodu Tarayınız! AT&T Nasıl Çalıştığını öğrenmek için: ayvaz.com/karebarkod EURO-QUALIFLEX (AEQ) üyesidir. BİNA İÇİ DOĞALGAZ

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ)

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) CEREN ŞAHİN 145148006 İŞSAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE GÜNCEL UYGULAMALAR YANGIN ÇEŞİTLERİ VE KULLANILMASI GEREKEN

Detaylı

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon 3. SICAK SU TESİSATI Binalarda yaşayanlar yıkanma, bulaşık, çamaşır gibi kullanma amaçlı sıcak suya gereksinim duyarlar. Sıcak su istenilen konfor koşullarına, mevcut ısıtma kaynaklarına, kullanma miktarına

Detaylı

MAKALE / ARTICLE. Erkan AVLAR, 1 Ezgi KORKMAZ 1. Key words: MEGARON 2009;4(1):61-68

MAKALE / ARTICLE. Erkan AVLAR, 1 Ezgi KORKMAZ 1. Key words: MEGARON 2009;4(1):61-68 MAKALE / ARTICLE Erkan AVLAR, 1 Ezgi KORKMAZ 1-1 Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yapı Elemanları ve Malzemeleri Bilim Dalı, İstanbul. MEGARON 2009;4(1):61-68 Key words:

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

BACALARDAN KAYNAKLANAN KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ VE ÖNLEME ÇALIŞMALARI

BACALARDAN KAYNAKLANAN KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ VE ÖNLEME ÇALIŞMALARI _ 1829 BACALARDAN KAYNAKLANAN KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ VE ÖNLEME ÇALIŞMALARI Ümit ERTURHAN ÖZET Her yıl ülkemizde binlerce insan karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmakta, yüzlerce insan da hayatını

Detaylı

Doğal gazın hayatınızı daha da kolaylaştırması için size bu pratik bilgiler ve öneriler kitapçığını hazırladık.

Doğal gazın hayatınızı daha da kolaylaştırması için size bu pratik bilgiler ve öneriler kitapçığını hazırladık. Artık her yerde doğal gaz var. Çünkü doğal gazın sayısız avantajı var. Bu yüzden evlerinde ve işyerlerinde doğal gaz kullananların sayısı günden güne artıyor. Doğal gazı tercih edenler hem konforlu bir

Detaylı

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir.

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir. 5. BACALAR Bacanın görevi atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamaktır. Bacalar doğal çekişli

Detaylı

STANDARTLAR. 6 TS 615 EN 26 Ani su ısıtıcılar(şofbenler)- Gaz yakan, Atmosferik brülörlü

STANDARTLAR. 6 TS 615 EN 26 Ani su ısıtıcılar(şofbenler)- Gaz yakan, Atmosferik brülörlü STANDARTLAR NO STANDART NO AÇIKLAMA 1 TS EN 297 2 TS EN 483 3 TS EN 625 4 TS EN 677 5 TS 12514 Gaz yakan merkezi Isıtma kazanları -Anma ısı yükü 70 kw'ı Aşmayan atmosferik brülörlü B11 ve B11BS Tipi Kazanlar

Detaylı

Doğal gazın gerek çevreci gerek ekonomik gerekse verimli bir yakıt olması bu enerji kaynağına talebi artırmıştır. Ülkemizde

Doğal gazın gerek çevreci gerek ekonomik gerekse verimli bir yakıt olması bu enerji kaynağına talebi artırmıştır. Ülkemizde Doğal gaz (Haziran 2006 113.sayı) Doğal gaz Teknolojisi, Cihaz ve Sistemleri Dergisinde Yayınlanan Makale 1.GİRİŞ: Doğal gazın gerek çevreci gerek ekonomik gerekse verimli bir yakıt olması bu enerji kaynağına

Detaylı

BİZ KİMİZ

BİZ KİMİZ BİZ KİMİZ İstanbul Hadımköy de kurduğumuz fabrikamızda en yeni teknoloji makinalar ve uzman yönetim kadrolarımız ile sizlere bu güne kadar paslanmaz alanında hizmet vermiş, bu alanda yaptığımız yatırımlarla

Detaylı

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Kazanların Sınıflandırılması 1.Kazan İmalatında Kullanılan Malzemeye Göre a) Dökme dilimli kazanlar b) Çelik kazanlar 2. Kazan Ocak Tipi, Tasarım Şekli

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

EMNİYET VENTİLİ (EV)

EMNİYET VENTİLİ (EV) EMNİYET VENTİLİ (EV) SABİT AYARLI Ağustos 018 TANITIM Sabit ayarlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak amacıyla

Detaylı

DOĞALGAZIN GÜVENLİ VE VERİMLİ KULLANIMI

DOĞALGAZIN GÜVENLİ VE VERİMLİ KULLANIMI DOĞALGAZIN GÜVENLİ VE VERİMLİ KULLANIMI Subtitle of presentation By: Nusret ALKAN İGDAŞ İç Tesisat Teknik Destek Şefi Date: 29.05.2013 Venue: İstanbul GÜVENLİK? İç tesisatların işletmeye alındığı andaki

Detaylı

Çimtaş Microsoft Lync ile esnek, bütünleşik, yer ve zaman bağımsız kuvvetli bir iletişim altyapısına kavuştu

Çimtaş Microsoft Lync ile esnek, bütünleşik, yer ve zaman bağımsız kuvvetli bir iletişim altyapısına kavuştu Microsoft Lync Projesi Durum: Çimtaş Microsoft Lync ile esnek, bütünleşik, yer ve zaman bağımsız kuvvetli bir iletişim altyapısına kavuştu 5 ayrı lokasyon arasında kuvvetli bir iletişim altyapısına ihtiyaç

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için

Kullanma Kılavuzu. Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) Kullanmadan önce dikkatlice okuyunuz! Önsöz Sayın Müşterimiz, Buderus'un

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : İSTANBUL TUZLA OSB 9. CADDE NO:15 TEPEÖREN TUZLA 34959 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0216 593 25 75 Faks : 0216 593 25 74 E-Posta : posta@kiwa.com.tr

Detaylı

haberleri sektör MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER isimlendirme

haberleri sektör MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER isimlendirme sektör haberleri MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Membranlı tanklar (MT), Türkiye'ye 1990'lı yılların başında girmiş, doğal gazın yaygınlaşması ile

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI Not: Ders konuları seçilirken aşağıda belirtilen formun doldurulup bölüm sekreterliğine verilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Erdem KOÇ Konu Rüzgar Türbinlerinde Kanat

Detaylı

CİMRİ MODÜL EKONOMİZER ve YOĞUŞTURUCULAR

CİMRİ MODÜL EKONOMİZER ve YOĞUŞTURUCULAR EKONOMİZER ve YOĞUŞTURUCULAR ENERJİ TASARRUFUNDA DEVRİM! MEKSİS EKONOMİZER ve YOĞUŞTURUCULARI MEKSİS A.Ş. SON YENİLİĞİ İLE; KAYIP ENERJİ KAYNAKLARINIZI DEĞERLENDİRİYOR!.. Kazan ve Tesislerinizdeki ATIK

Detaylı

NORMATİK HIZLI BORU BAĞLANTI SİSTEMİ

NORMATİK HIZLI BORU BAĞLANTI SİSTEMİ NORMATİK HIZLI BORU BAĞLANTI SİSTEMİ İngilizce de slip lock, push in olarak isimlendirilen hızlı bağlantılar hidrolik sanayinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu bağlantılar sadece plastik boruları hızlı

Detaylı

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ 1-ÇİFT TERMOSTATLI KAZAN PANELİ Brülör 1. ve 2. kademeye kumanda eder. Kazan suyu sıcaklığını gösterir. Kazan basıncını gösterir. Ayarlanan limit sıcaklıkta sistemi kitler.

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

PROJE RAPORU Haziran 2009 TÜSSİDE-GEBZE

PROJE RAPORU Haziran 2009 TÜSSİDE-GEBZE TÜBİTAK-BİDEB Y.İ.B.O. ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAY 2009 2 23 30 HAZİRAN 2009 Proje Adı : KARBONMONOKSİT UYARICI VE ÖNLEYİCİ

Detaylı

DOĞALGAZ TESİSAT TEKNİSYENİ

DOĞALGAZ TESİSAT TEKNİSYENİ TANIM Doğalgaz tesisatının, bina girişinden kullanıldığı en son cihaza (fırın, ocak, şofben, kombi, kalorifer kazanı vb.) kadar projesine uygun olarak tüm kısımlarını mühendis veya teknikerin denetiminde

Detaylı

Yangın durumunda duman tabakası

Yangın durumunda duman tabakası Duman Kontrolü Yangın durumunda duman tabakası Yapıda bulunan maddelerin miktarına Madde türüne Yapının havalandırma koşullarına Bağlı olarak oluşur Birkaç dakika içinde duman tabakası önemli boyutlara

Detaylı

KARBONMONOKSİTE (CO) KARŞI DAHA GÜVENDE OL

KARBONMONOKSİTE (CO) KARŞI DAHA GÜVENDE OL KARBONMONOKSİTE (CO) KARŞI DAHA GÜVENDE OL KARBONMONOKSİTE (CO) KARŞI DAHA GÜVENDE OL 1 KARBONMONOKSİT (CO) ZEHİRLENMESİ Karbonmonoksit (CO) öldürme potansiyeli olan; renksiz, kokusuz, tatsız ve bu nedenle

Detaylı

ARÇELİK LE KOMBİNE GÜVEN

ARÇELİK LE KOMBİNE GÜVEN 20 Kombiler ARÇELİK LE KOMBİNE GÜVEN Arçelik ten büyük indirim! Üstelik 1.428 TL den başlayan fiyatlarla! Hermetik kombilerde 150 Yoğuşmalı kombilerde 200 ÜCRETSİZ KOMBİ HİZMETLERİMİZ Kombi Montaj Hizmeti

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI. Kazanlar ve Kazan Daireleri. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI. Kazanlar ve Kazan Daireleri. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI Kazanlar ve Kazan Daireleri Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Kazanların Sınıflandırılması

Detaylı

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel :

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : 0507 077 16 51 www.okurtes.com info@okurtes.com Faaliyet Alanlarımız Endüstriyel ve Sanayi Doğalgaz Tesisatları LNG ve CNG Gaz Tesisatları Sanayi

Detaylı

VIESMANN. Kullanma Kılavuzu VITOTROL 200. Sistem işleticisi için. Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda. 5580 516 TR 3/2006 Lütfen saklayınız!

VIESMANN. Kullanma Kılavuzu VITOTROL 200. Sistem işleticisi için. Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda. 5580 516 TR 3/2006 Lütfen saklayınız! Kullanma Kılavuzu Sistem işleticisi için VIESMANN Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda VITOTROL 200 3/2006 Lütfen saklayınız! Emniyet uyarıları Emniyetiniz için Cana ve mala gelebilecek zarar ve tehlikeleri

Detaylı

AirMini Serisi Havadan Suya Isı Pompaları

AirMini Serisi Havadan Suya Isı Pompaları AirMini Serisi Havadan Suya Isı Pompaları Isı pompaları; insanoğlunun pratik olarak faydalanabildiği en yüksek verimli ısı kazanım sistemlerinden biridir. Bir birim elektrik enerjisini şebekeden çekmekte,

Detaylı

RMS İSTASYONLARI NEDİR?

RMS İSTASYONLARI NEDİR? KERİM ÖZBEYAZ RMS İSTASYONLARI NEDİR? O Basınç düşürme ve ölçüm istasyonu bölgesel istasyonlardan orta basınçta gelen gazı müşterinin ihtiyaç duyduğu basınca düşürme ve faturalamaya baz alacak ölçümü yapmak

Detaylı

ÇAMAŞIR MAKİNESİ / BULAŞIK MAKİNESİ KURUTMA MAKİNESİ BUZDOLABI

ÇAMAŞIR MAKİNESİ / BULAŞIK MAKİNESİ KURUTMA MAKİNESİ BUZDOLABI Su giriş bağlantıları Tahliye bağlantısı Gerektiği durumlarda uzun su giriş hortumu / uzun tahliye hortumu (İlk 30 gün içerisinde) ÇAMAŞIR MAKİNESİ / BULAŞIK MAKİNESİ Musluk temini ve montajı Temiz su

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

TESĐSATTA KOMPANSATOR ve ESNEK BAĞLANTI ELEMANLARI*

TESĐSATTA KOMPANSATOR ve ESNEK BAĞLANTI ELEMANLARI* TESĐSAT KONGRESĐNDEN TESĐSATTA KOMPANSATOR ve ESNEK BAĞLANTI ELEMANLARI* *Bu yazı J. Tesisat Mühendisliği Kongresi bildidiler kitabından alınmıştır. Tesisat Mühendisliği Dergisi, Kasım Davut BOLU Yıldız

Detaylı

Mükemmeli arayanlar için...

Mükemmeli arayanlar için... Mükemmeli arayanlar için... 7.500 kcal/h 0,72 m3/h 590 gr/h 205 mm 110 mm 77 cm 7.500 kcal/h 0,72 m3/h 590 gr/h 205 mm 110 mm G.D.S. 7500 Kod No: 201-T 103 cm G.D.S. 12000 Kod No: 101-T 103 cm G.D.S. 12000

Detaylı

CİHAZIN MONTAJI ECS 70 ECS 85 ECS 100 ECS 150 ECS 200 ECS 250 ECS 300 ECS 350 ECS 400 ECS 500 ECS 600 ECS 700 ECS 800 ECS 900 ECS 1000

CİHAZIN MONTAJI ECS 70 ECS 85 ECS 100 ECS 150 ECS 200 ECS 250 ECS 300 ECS 350 ECS 400 ECS 500 ECS 600 ECS 700 ECS 800 ECS 900 ECS 1000 CİHAZIN MONTAJI MODEL ECS 70 ECS 85 ECS 100 ECS 150 ECS 200 ECS 250 ECS 300 ECS 350 ECS 400 ECS 500 ECS 600 ECS 700 ECS 800 ECS 900 ECS 1000 Minimum Zemin Boyutları 1080 x 960 x 200 mm 1080 x 960 x 200

Detaylı

Sobalar Yansın ama Ocaklar Sönmesin. CO Zehirlenmeleri: Tesisat Projelerinin Önemi

Sobalar Yansın ama Ocaklar Sönmesin. CO Zehirlenmeleri: Tesisat Projelerinin Önemi Sobalar Yansın ama Ocaklar Sönmesin CO Zehirlenmeleri: Tesisat Projelerinin Önemi Her yıl ülkemizde özellikle kış aylarında binlerce insan karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalmakta, yüzlerce insan da

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL İ 34 1. Kazanlar İçin Periyodik Kontrol Bedelleri 1.1. 30 m²ye kadar (30 m² dahil) kazanlar 230. 00 TL + %18 KDV 1.2. 30-50 m² (50 m² dahil) kazanlar 260.

Detaylı

Amaç: Doğalgaz ile ilgili tehlikeleri tanıyabilme ve alınması gerekli güvenlik tedbirlerini listeleyebilme ve uygulayabilme.

Amaç: Doğalgaz ile ilgili tehlikeleri tanıyabilme ve alınması gerekli güvenlik tedbirlerini listeleyebilme ve uygulayabilme. BÖLÜM DOĞALGAZ GÜVENLİK KURALLARI Amaç: Doğalgaz ile ilgili tehlikeleri tanıyabilme ve alınması gerekli güvenlik tedbirlerini listeleyebilme ve uygulayabilme. 5.1. DOĞAL GAZ'IN OLUŞUMU VE BİLEŞİMİ Doğal

Detaylı

ARÇELİK LE KOMBİNE GÜVEN

ARÇELİK LE KOMBİNE GÜVEN 24 Kombiler ARÇELİK LE KOMBİNE GÜVEN Arçelik ten büyük indirim! Üstelik 1.347 TL den başlayan fiyatlarla! Hermetik kombilerde 150 İNDİRİM Yoğuşmalı kombilerde 200 İNDİRİM ÜCRETSİZ KOMBİ HİZMETLERİMİZ Kombi

Detaylı

Fakir den ısınmada bir devrim! Nano-Bor teknolojili LS Estove.

Fakir den ısınmada bir devrim! Nano-Bor teknolojili LS Estove. Fakir den ısınmada bir devrim! Nano-Bor teknolojili LS Estove. Fakir in yeni ısıtıcısı LS Estove serisi Nano-Bor teknolojisi kullanılarak üretildi. Isıtıcı dünyasında ilk olarak kullanılan bor, diğer teknolojilere

Detaylı

www.besiktas.com.tr Günlük Kent Gazetesi açılışı derbi maçı öncesi gerçekleştirildi.

www.besiktas.com.tr Günlük Kent Gazetesi açılışı derbi maçı öncesi gerçekleştirildi. 4 MART 2013 0 212 260 23 60-0 212 260 52 29 %50 ye varan indirimler Heykel taşındı KARTAL Heykeli binlerce Beşiktaşlı'nın katılımıyla yeni yerinde açıldı. Açılışı, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Sistemleri Hatırlama Eğitimi

tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Sistemleri Hatırlama Eğitimi tmmob makina mühendisleri odası uygulamalı eğitim merkezi Buhar Sistemleri Hatırlama Eğitimi Alpaslan GÜVEN Makina Yük.Mühendisi Enerji Yöneticisi EEP Eğitmeni Ekim - 2012 BUHAR KULLANIMINDA AMAÇ BUHAR

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PERİYODİK KONTROL BEDELLERİ 36 1. Kazanlar İçin Periyodik Kontrol Bedelleri 1.1. 30 m²ye kadar (30 m² dahil) kazanlar 230. 00 TL + %18 KDV 1.2. 30-50 m² (50 m² dahil) kazanlar

Detaylı

GÜÇ ALEV KATI YAKITLI KAT KALORİFER KAZANLARI KULLANMA VE BAKIM KILAVUZU

GÜÇ ALEV KATI YAKITLI KAT KALORİFER KAZANLARI KULLANMA VE BAKIM KILAVUZU GÜÇ ALEV KATI YAKITLI KAT KALORİFER KAZANLARI KULLANMA VE BAKIM KILAVUZU 1 Yetkili e tecrübeli firmaları tercih ediniz. 2.Açık imbisat depolu sistemi tercih ediniz. 3.Kapalı dere sistem olması gerekiyorsa;bu

Detaylı

BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ. Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR

BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ. Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR RESTORAN VE ENDÜSTRİYEL MUTFAK HAVALANDIRMASI Genel olarak bir mutfak havalandırma sisteminde davlumbaz, kanallar, egzoz fanı, baca

Detaylı

Mükemmeli arayanlar için...

Mükemmeli arayanlar için... Mükemmeli arayanlar için... LPG Consumption... LPG Login Pressure... 7.500 kcal/h 0,72 m3/h 590 gr/h 205 mm 110 mm 77 cm LPG Tüketimi... LPG Giriş Basıncı... 7.500 kcal/h 0,72 m3/h 590 gr/h 205 mm 110

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI SERİLERİ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE MONTAJ İŞLETME ve BAKIM KILAVUZUNU www.venco.com.tr ADRESİNDEN İNDİREREK OKUYUN ve SERVİS ELEMANININ KOLAYLIKLA

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

Enerji Verimlilik Kanunu

Enerji Verimlilik Kanunu Enerji Verimlilik Kanunu 2007 yılı itibariyle yürürlükte olan Enerji Verimliliği Kanunu sonucu, toplam inşaat alanı 2000 m 2 ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Detaylı

VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw

VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş no. ve fiyatlar için fiyat listesine bakınız VITOCROSSAL 200 Tip CM2 Gaz yakıtlı kondensasyon kazanı Doğalgaz ve

Detaylı

MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER

MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER MIT PAKET SİSTEMLER AKILLI ÇÖZÜMLER SORUNSUZ SİSTEMLER Ekin Endüstriyelin Isıtma-Soğutma sanayisine sunduğu paket sistem çözümleri ile uygulamacı firmalar ve son kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Detaylı

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemleri (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 1 Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemi Kojenerasyon- Nedir? En temel ifadeyle ; Elektrik ve Isının aynı

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU ENERJİ VERİMLİLİĞİ Prof. Dr. Akın B. ETEMOĞLU Amaç İçerik Dün yaptıklarınız size hala çok iyi görünüyorsa, bugün geri kalmaya başladınız demektir... E.Wilson Verimlilik Enerji Yönetimi Buhar Kullanımında

Detaylı

Proje Adı KARBONMONOKSİT UYARICI VE ÖNLEYİCİ SİSTEM. Proje Grubu ZEHİRSAVAR. Proje Grubu Üyeleri Bayram ŞAŞİ Abdullah EĞDEMİR Hayriye ÇAVUŞOĞLU

Proje Adı KARBONMONOKSİT UYARICI VE ÖNLEYİCİ SİSTEM. Proje Grubu ZEHİRSAVAR. Proje Grubu Üyeleri Bayram ŞAŞİ Abdullah EĞDEMİR Hayriye ÇAVUŞOĞLU TÜBİTAK-BİDEB Y.İ.B.O. ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI 2009 2 23 30 HAZİRAN 2009 Proje Adı KARBONMONOKSİT UYARICI VE ÖNLEYİCİ SİSTEM

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz.

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz. AKINLAR ŞÖMİNE... yeni ısı kaynağı... Değerli Müşterimiz, AKINLAR Şömine haznesini tercih ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü

Detaylı