Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü DENEY-5-

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü DENEY-5-"

Transkript

1 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik Makinaları ve Güç Sistemleri Laboratuarı DENEY-5- HAZIRLIK ÇALIŞMASI 1. Opamp uygulama devreleri nelerdir, araştırma yapınız. 2. Opamp ların kullanım alanları hakkında araştırma yapınız. 3. Opampların yapısı hakkında araştırma yapınız. 4. Triyaklı güç kontrol devre uygulamaları hakkında araştırma yapınız. 5. Transistör multivibratör devre tipleri nelerdir araştırma yapınız. 6. Kaç çeşit multivibratör devresi vardır, araştırma yapınız. Not: Deneye gelmeden önce hazırlık çalışmaları kısmı bir rapor şeklinde hazırlanacak ve bu hazırlık raporuyla birlikte deneye gelinecek. Deneyden önce mutlaka deney föyü okunacak, deneye başlamadan hemen önce hazırlık çalışması ve deney föyünü kapsayan bir yazılı sınav (quiz niteliğinde) yapılacaktır. DENEY 5-A AŞIRI GERİLİM VE DÜŞÜK GERİLİM KESİCİLER DENEYİN AMACI 1. İşlemsel kuvvetlendiricilerin (opamp: operational amplifier) çalışma ilkelerini öğrenmek. 2. Opamplı aşırı gerilim ve düşük gerilim kesici yapmak. GİRİŞ İşlemsel Kuvvetlendiriciler İşlemsel kuvvetlendirici (opamp), diferansiyel girişleri ile bir tek çıkışı olan bir yüksek kazançlı dc kuvvetlendiricidir. Kuvvetlendirici, iki giriş terminali arasında bir potansiyel farkı oluştuğunda çıkış verir, potansiyelleri eşit olduğunda çıkış vermez.

2 2 Opamp, tek bir yarı iletken eleman ile birkaç direnç ve birkaç kapasitörden oluşan yekpare bir tümdevredir. Opampa eklenen birkaç harici elemanla, gerilim kazancı, giriş direnci, çıkış direnci, ve bant genişliği gibi karakteristikler değiştirilebilir. Küçük boyut, güvenilirlik, ve düşük maliyet avantajları ile opamplar, elektronik ürünler, radyo iletişimi, ölçüm sistemleri, tıp elektroniği, ve üretim kontrollerinde çok geniş kullanım alanına sahiptir. 1. OPAMP Karakteristikleri Opampların en az beş terminali vardır: iki terminal besleme gerilimi için, iki terminal giriş işaretleri için ve bir terminal çıkış için, bkz. Şekil 18-1(a). +V ve V ile gösterilen terminaller pozitif kaynak gerilimi ile negatif kaynak gerilim girişleridir. ( ) ve (+) ile gösterilen iki giriş terminali, diferansiyel giriş terminali olarak adlandırılır, çünkü V out çıkış gerilimi bu terminaller arasındaki gerilim farkına, V id, ve kuvvetlendirici çıkışına bağlıdır. ( ) girişi eviren giriş, (+) girişi evirmeyen giriş olarak tasarlanmıştır. Çıkış terminali, yük direncinin, R L, bir ucuna bağlanır. R L nin diğer ucu toprağa bağlanmıştır. Şekil 18-1(b), 15V güç kaynağına ve bir yüke bağlı bir opampı gösteriyor. Anlatılan temel beş terminalin yanında opampların çoğunda, frekans kompanzasyonu yada offset ayarlama elemanlarına bağlanmak üzere ilave terminallere sahiptir. Şekil 18-1 Temel bir OPAMP

3 3 (1) Temel karakteristikler Tasarımcılar, opampları doğru kullanmak için öncelikle opampların yeteneklerini ve sınırlarını bilmelidirler. Bir opampın güç çıkışı, maksimum akım ve gerilim çıkışı ile sınırlandırılmıştır. Eğer genel-amaçlı bir opamp 15V maksimum çıkış gerilimi ve 20mA çıkış akımı değerlerine sahipse, maksimum çıkış gücü: P out = (V out )(I out ) = (15V)(20mA) = 300mW Opamp, frekansı 0Hz den 1MHz e kadar frekans cevabı olan bir dc kuvvetlendiricidir. Bazı özel tasarımlarda, üst kesim frekansı yüzlerce MHz lik frekanslara ulaşabilir. (2) Açık-çevrim gerilim kazancı Açık-çevrim gerilim kazancı, herhangi bir geri besleme bileşeni içermeyen opamp devresinin gerilim kazancıdır. Şekil 18-1(b) de, açık-çevrim gerilim kazancı, A VOL, V out ile V id arasındaki orandır ve şöyle ifade edilir: A VOL = (V out ) / (V id ) A VOL değeri oldukça yüksektir, genellikle ile arasındadır. V id değeri yeterince küçük değilse V out değeri negatif yada pozitif doyma gerilimine ulaşacaktır. V id değerinin çok küçük olması gerektiğinden, opamp devrelerinin tasarımında genellikle 0V olarak kabul edilir. Bu durum sanal sıfır olgusunun açıklamasıdır. Şekil 18-1(b) de, eğer (+) giriş terminalindeki gerilim ( ) giriş terminali gerilimine göre pozitif ise, çıkış gerilimi, V out, devrenin toprağına göre pozitif olacaktır. Buna ters olarak, (+) girişindeki gerilim ( ) girişindeki gerilime göre negatif ise, V out gerilimi de negatif olacaktır. (3) Giriş Direnci R i giriş direnci, Şekil 18-2 de gösterildiği gibi ( ) giriş ile (+) giriş arasındaki dirençtir. İdeal bir opampın giriş direnci sonsuzdur, dolayısıyla diferansiyel giriş akımı I id sıfır olarak kabul edilebilir.

4 4 Şekil 18-2 Giriş Direnci (4) Çıkış Direnci Genel amaçlı opampların çıkış dirençleri 50 ile 200 arasındadır. İdeal olan 0 dur. (5) Ortak-mod giriş Opamp sadece iki giriş terminali arasındaki gerilim farkına cevap verir, ortak potansiyellerine değil. Şekil 18-3 te gösterildiği gibi, çıkış gerilimi ortak girişten,3vdc, etkilenmez. Şekil 18-3 Ortak mod giriş işareti 3Vdc gerilim evirmeyen girişe bağlandığından, eviren girişte gerilim görünecektir ve bu gerilim +3Vdc + 0.2mVp-p ac olacaktır. İdeal bir opamp için, kuvvetlendirilmiş çıkış gerilimi yalnızca 0.2mVp-p bileşeni olabilir ve 3Vdc ortak mod işareti ihmal edilir. Gerçekte, ideal bir opamp olmadığından ortak mod işareti çıkış geriliminde görülecektir. Ortak mod işareti için gerilim kazancı şöyle ifade edilebilir: A VCM = (Ortak mod çıkış gerilimi) / (Ortak mod giriş gerilimi) Tabii ki, daha küçük A VCM, daha iyi bir işlemsel kuvvetlendirme sağlar.

5 5 (6) CMRR Opamp datasheet lerinde bulunan CMRR (Common Mode Rejection Ratio), açık çevrim diferansiyel mod kazancı ile açık çevrim ortak-mod kazancı arasındaki oranı verir ve şöyle ifade edilebilir: CMRR = A VOL / A VCM Örneğin, eğer A VOL = ve A VCM = ise, CMRR = / = 50x10 6 Diğer bir deyişle, CMRR değeri ne kadar büyükse işlemsel kuvvetlendirme de o kadar daha iyi olur. (7) Offset Eğer opamp giriş gerilimi 0V ise, çıkış gerilimi 0V ye eşit olmalıdır. Şekil 18-4(a) da gösterildiği gibi, V id =0V olduğundan, çıkış gerilimi 0V olmalıdır. Bununla birlikte, çıkış geriliminde küçük bir hata gerilim bileşeni olacaktır. Böyle bir durumda bu değer 1.6V dir, ve V ile +V arasında herhangi bir değer olabilir. Şekil 18-4 Offset Etkisi

6 6 Şekil 18-4(b) giriş gerilimi ile çıkış gerilimi arasındaki ilişkiyi gösterir. Kesik çizgi bir ideal opampa aittir. Sürekli çizgi ise gerçek bir opampa aittir. V id = 0V iken, gerçek eğrideki V out çıkış gerilimi 1.6V dir. Bu çıkış gerilimi, sıfır çıkış gerilimi elde etmek için giriş terminallerine uygulanması gereken gerilim olan giriş offset geriliminden kaynaklanır. OPAMP Uygulama Devreleri Gerilim Karşılaştırıcı Bir gerilim karşılaştırıcı, bir girişindeki işaret gerilimi ile diğer girişindeki referans gerilimi karşılaştırır. Bir opamp karşılaştırıcının çıkışı, girişlerden hangisinin diğerine göre pozitif olduğuna göre pozitif yada negatif bir doyma gerilimi olabilir. Şekil 18-5(a) da, bir toprak yada 0V referans (-) girişe uygulanır. Algılanacak gerilim, V in (+) girişe uygulanır. Karşılaştırıcı giriş devresi, V in ile 0V referansı karşılaştırır, karşılaştırıcı çıkışı 0V referansa göre girişin pozitif yada negatif olduğunu gösterir. Eğer V in >0V ise, çıkış gerilimi +15V civarında pozitif doyma gerilimi olacaktır. Eğer V in <0V ise, çıkış gerilimi 15V civarında negatif doyma gerilimi olacaktır. Şekil 18-5(b) deki devrede, V in >0V iken, çıkış gerilimi 15V olmalıdır. V in <0V ise çıkış gerilimi +15V olacaktır. Şekil 18-5 Gerilim Karşılaştırıcılar Şekil 18-5(c) de, -15V ile +15V arasında bir referans gerilim ( ) girişe uygulanır. V in referans gerilimden daha büyükse, çıkış +15V olacaktır. Eğer V in referans gerilimden daha küçükse, çıkış 15V olacaktır.

7 7 Deney Devresinin Açıklaması Şekil 18-13, opampların kullanıldığı aşırı gerilim ve düşük gerilim algılayıcı devresini gösterir. Opamplar gerilim karşılaştırıcı olarak çalışırlar. Aşırı hat gerilimi yada düşük hat gerilimini canlandırmak üzere, ac giriş geriliminin büyüklüğünü ayarlamak için VR1 direnci kullanılmıştır. IC7812 gerilim regülatörü, devreye kararlı bir 12Vdc gerilim sağlar. SCR kesici olarak çalışmaktadır. Hat gerilimi normal seviyenin üstünde yada altında iken, SCR yükü (12V lamba) kesmek üzere iletime geçer. Şekil Deney Devresi Devrenin üst tarafındaki opamp (U2a) ve alt tarafındaki opamp (U2b) sırasıyla aşırı gerilim ve düşük gerilim algılayıcıları olarak çalışırlar. ZD1 zener diyotu opamplara 5.1V lik bir referans gerilim sağlar. Devrenin çalışması altta anlatılmıştır:

8 8 (1) Düşük Gerilim Algılama Düşük gerilimi algılamak için U2a kullanılmıştır. R2 ve VR3 ten oluşan gerilim bölücü U2a nın (+) girişine giriş gerilimi sağlar. Giriş gerilimi 5.1V den daha büyükse, U2a nın çıkış gerilimi pozitif doyma gerilimi (+12V) olacaktır. Bunun tersine, giriş gerilimi 5.1V den daha küçükse U2a nın çıkış gerilimi negatif doyma gerilimi (0V) olacaktır. U2a nın (+) giriş gerilimini 5.2V ye ayarlanır. Giriş gerilimi çok düşük ise, U2a nın (+) giriş gerilimi 5.1V nin altına düşer ve çıkış gerilimi düşük kalır. Düşük gerilim durumunu haber verecek olan LED1 söner. (2) Aşırı Gerilim Algılama Aşırı gerilimi algılamak için U2b kullanılmıştır. R1 ve VR2 den oluşan gerilim bölücü U2B nin (-) girişine giriş gerilimi sağlar. Giriş gerilimi 5.1V den daha büyük iken, U2b nin çıkış gerilimi negatif doyma gerilimi (0V) olacaktır. Bunun tersine, giriş gerilimi 5.1V den daha küçük iken, U2b nin çıkış gerilimi pozitif doyma gerilimi (+12V) olacaktır. U2b nin (-) giriş gerilimi 5V ye ayarlanır. Giriş gerilimi çok yüksek olduğunda, U2b nin (-) giriş gerilimi 5.1V un üzerine çıkarak çıkış gerilimini düşük seviye yapar. Böylece, aşırı gerilimi haber verecek olan LED2 söner. KULLANILACAK ELEMANLAR KL Güç Kaynağı Ünitesi KL Modülü Multimetre DENEYİN YAPILIŞI 1. Şekil te gösterildiği gibi KL güç kaynağı ünitesinin AC18V ve AC12V gerilim çıkışlarını KL modülüne bağlayın. 2. VR1 ve VR2 yi saat yönünün tersi yönde, VR3 ü saat yönünde sonuna kadar çevirin. Bağlantı fişini 1 numaraya takın. 3. Köprü doğrultucunun giriş gerilimini multimetre ile ölçün. 14VAC gerilim değeri okunacak şekilde VR1 i ayarlayın. 4. Multimetreyi DCV 10V kademesine getirin. VR3 uçlarındaki gerilimi ölçün ve VR3 ü ayarlayarak 5.2VDC gerilim elde edin.

9 9 5. Multimetreyi DCV 10V kademesine ayarlayın. VR2 uçlarındaki gerilimi ölçün ve VR2 yi ayarlayarak 5.0VDC gerilim elde edin. 6. Multimetreyi kullanarak, U1 girişindeki (pin 1) ve çıkışındaki (pin 2), ZD1 uçlarındaki, üstteki U2 çıkışı (pin 7), ve alttaki U2 çıkışındaki (pin 1) gerilimleri ölçün ve kaydedin. V U1(1) = V; V U1(2) = V; V ZD1(1) = V; V U2(7) = V; V U2(1) = V; 7. Q1 bazındaki ve Q2 emetöründeki gerilimleri ölçün ve kaydedin. V B1 = V; V E2 = V; LED1, LED2, ve lambanın durumlarını ölçün ve kaydedin. AC güç giriş gerilimi normal seviyede mi? 8. RL OFF duruma geçene kadar VR1 i sağa doğru çevirin. AC giriş gerilimini, VR2 ve VR3 uçlarındaki gerilimleri ölçün ve kaydedin. V AC = V; V R2 = V; V VR3 = V; 9. LED lerden hangisi sönük durumda? U2 çıkış gerilimlerini (pin 1 ve pin 7), ve Q1 baz gerilimini ölçün ve kaydedin. V U2(7) = V; V U2(1) = V; V B1 = V; Algılayıcıların hangisi ON durumda? adımdaki sonuca göre, devre (aşırı yada düşük) gerilim durumunda çalışıyor. 11. RL ON duruma geçip tekrar OFF duruma geçene kadar VR1 i sola doğru çevirin. AC giriş gerilimini ölçün ve kaydedin. V AC = V 12. VR2 ve VR3 uçlarındaki gerilimleri ölçün ve kaydedin.

10 10 V R2 = V; V VR3 = V; LED lerden hangisi sönük durumda? U2 çıkış gerilimlerini (pin 1 ve pin 7), ve Q1 baz gerilimini ölçün ve kaydedin. V U2(7) = V; V U2(1) = V; V B1 = V; adımın sonucuna göre, devre (aşırı yada düşük) gerilim durumunda çalışıyor. 14. VR2 ve VR3 ü ayarlayarak VR2 ve VR3 uçlarındaki gerilimleri 5.1V a ayarlayın. 3. adımdan 13. adıma kadar bütün adımları tekrarlayın. Algılayıcı duyarlılıklarındaki değişimi gözlemleyin ve kaydedin. SONUÇ Opamplı aşırı ve yüksek gerilim algılama devrelerinin çalışmasını ve ölçümlerini incelediniz. Normal çalışmada LED ler ON durumdadır. Aşırı gerilim gerçekleşirse, LED2 söner. Düşük gerilim gerçekleşirse LED1 söner.

11 11 DENEY 5-B AC Flaşör Kontrol Devresi DENEYİN AMACI 1. Triyaklı güç kontrol devre uygulamalarını öğrenmek. 2. Transistör multivibratör devre tiplerini öğrenmek. 3. Transistör multivibratör devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 4. Bir AC flaşör devresi gerçekleştirmek. GİRİŞ Flaşör devrelerinin bir kısmı güç flip floplarıdır ve trafik ışıkları, uçak sinyal lambaları, ve neon aydınlatma sistemleri gibi çeşitli uygulamalarda geniş bir alanda kullanılmaktadır. Genelde kullanılan elektromekanik sistemlere göre daha yüksek dereceli bir güvenilirlikle geniş bir akım ve gerilim aralığında çalışabildiğinden, SCR ve triyak bu uygulama için ideale yakın uygunlukta elemanlardır. Yüksek dereceli bir frekans kararlılığı ve geniş bir frekans aralığı elde etmeye ekonomik bir çözüm sunan UJT, PUT, zamanlayıcı tümdevreler ve fotokuplör elemanları, bu tip uygulamalarda SCR ve triyakları ideal tetikleme elemanları haline getirmişlerdir. Karmaşık çalışma düzenlerine sahip flaşör devreler, kontrol işaretleri üretmek ve tetikleme elemanlarını kontrol etmek amacıyla dijital devreler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Altta anlatıldığı gibi üç tip multivibratör devresi vardır: 1. Serbest çalışan (astable) multivibratörler; dışarıdan uygulanacak bir giriş işaretine gerek olmadan durum değiştiren iki durumlu bir kare yada dikdörtgen dalga şekli üretirler. 2. Tek kararlı (monostable) multivibratörler; bir giriş tetikleme işareti ile tek bir dikdörtgen dalga üretmek için kullanılırlar. 3. Çift kararlı multivibratörler; flip flop olarak da adlandırılır, yüksek ve düşük potansiyel seviyeleri olmak üzere iki kararlı durumları vardır.

12 12 Deney Devresinin Açıklaması Şekil 19-11, bu deneyde kullanılan AC flaşör devresini göstermektedir. Bu devre iki ana kısımdan oluşur: transistörlü astable multivibratör devresi ve triyak anahtarlama devresi. Zener diyot, astable multivibratör devresine 12Vdc gerilim sağlar. Giriş bölümünde de bahsedildiği gibi, astable devrenin çıkışları birbirini tümleyen kare dalgadır. Kararlı multivibratör, triyakları tetikleyecek iki emetör izleyici transistörü kontrol eder. Triyaklar sırayla, alternatif olarak iletime ve kesime giderler. Şekil AC Flaşör Devresi KULLANILACAK ELEMANLAR KL Güç Kaynağı Ünitesi KL Modülü Dual-Trace Osiloskop

13 13 DENEYİN YAPILIŞI 1. Şekil de gösterildiği gibi, KL güç kaynağı ünitesinin 12VDC ve 110VAC çıkışlarını KL Modülüne bağlayın. Güç kaynağını açın. Şekil Deney Devresi 2. Flaşör görünebilir bir hızda çalışacak şekilde VR leri ayarlayın. Osiloskopu kullanarak, V B1, V B2, V C1, ve V C2 gerilim dalga şekillerini gözlemleyin ve alttaki tablolara çizin. V C1 ve V C2 çalışma oranlarını (duty cycle) eşitleyin.

14 14 3. Triyakın V AK1, V AK2, V G1, ve V G2 dalga şekillerini gözlemleyin ve alttaki tablolara çizin. 4. LP1 ve LP2 yük gerilimleri ile 110VAC gerilimi gözlemleyin ve dalga şekillerini alttaki tablolara çizin.

15 5. VR leri çevirerek, V C1 ve V AK1 deki değişimleri gözlemleyin ve kaydedin VR leri çevirerek, LP1 ve V AK1 deki değişimleri gözlemleyin ve kaydedin. 7. Osilasyon frekansı artacak şekilde VR leri ayarlayın. Triyak ve flaşördeki değişimleri gözlemleyin ve kaydedin. 8. Osilasyon frekansı azalacak şekilde VR leri ayarlayın. Triyak ve flaşördeki değişimleri gözlemleyin ve kaydedin. 9. Flaşör normal çalışacak şekilde VR leri ayarlayın. Osilasyon frekansını ölçün ve kaydedin. f = SONUÇ Astable multivibratör, flaşör devreleri için basit ve uygun bir devredir. Bu deneyde, AC kaynağın her bir yarım periyodunda, triyakın iletim açısını inceledik. Bunun sebebi, pozitif ve negatif yarım periyotlar boyunca tetiklemenin farklı modlarda gerçekleşmesidir. Triyak kapı tetikleme modlarını gözden geçirelim: I+ MT2 pozitif, V G pozitif I- MT2 pozitif, V G negatif III- III+ MT2 negatif, V G pozitif MT2 negatif, V G negatif I+ ve III- modlarında, triyak tetikleme duyarlılıkları aynıdır ve I- modunun duyarlılığından daha yüksektir. III+ modunun tetikleme duyarlılığı oldukça düşüktür. Bu dezavantajı azaltmak için, Şekil te gösterilen basit bir diferansiyel alıcı

16 16 devre triyak kapı tetiklemesinde kullanılabilir. Girişinde yüksek seviye bir darbe oluşturulduğunda diferansiyel alıcı devre pozitif ve negatif darbeler oluşturur. Bu tetikleme darbeleri triyakın I+ ve III- modlarında çalışmasını sağlar. Şekil Diferansiyel Alıcı Devre Bu devrenin diğer bir dezavantajı, osilatör çıkış işareti ile AC kaynak arasındaki senkronizasyon problemidir. Bu probleme getirilecek güzel bir çözüm, Şekil te gösterildiği gibi tek kararlı multivibratörü kontrol etmek için bir darbe üreteci kullanmaktır. Darbe üreteci, daha önce anlatıldığı gibi bir UJT yada PUT kullanılarak gerçekleştirilebilir. Şekil Senkronizasyon Blok Diyagramı

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEYİN AMACI 1. IC zamanlayıcı NE555 in çalışmasını öğrenmek. 2. 555 multivibratörlerinin çalışma ve yapılarını öğrenmek. 3. IC zamanlayıcı anahtar devresi yapmak. GİRİŞ

Detaylı

Şekil 3-1 Ses ve PWM işaretleri arasındaki ilişki

Şekil 3-1 Ses ve PWM işaretleri arasındaki ilişki DARBE GENİŞLİK MÖDÜLATÖRLERİ (PWM) (3.DENEY) DENEY NO : 3 DENEY ADI : Darbe Genişlik Modülatörleri (PWM) DENEYİN AMACI : µa741 kullanarak bir darbe genişlik modülatörünün gerçekleştirilmesi.lm555 in karakteristiklerinin

Detaylı

DENEY 11 PUT-SCR Güç Kontrolü

DENEY 11 PUT-SCR Güç Kontrolü DENEY 11 PUT-SCR Güç Kontrolü DENEYİN AMACI 1. PUT-SCR güç kontrol devresinin çalışmasını öğrenmek. 2. Otomatik ışık kontrol devresinin yapımı ve ölçümü. GİRİŞ Önemli parametrelerinin programlanabilir

Detaylı

DENEY 10 UJT-SCR Faz Kontrol

DENEY 10 UJT-SCR Faz Kontrol DNY 0 UJT-SCR Faz Kontrol DNYİN AMACI. Faz kontrol ilkesini öğrenmek.. RC faz kontrol devresinin çalışmasını öğrenmek. 3. SCR faz kontrol devresindeki UJT gevşemeli osilatör uygulamasını incelemek. GİRİŞ

Detaylı

Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri

Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri 14.1 DENEYİN AMACI (1) Temel OPAMP karakteristiklerini anlamak. (2) OPAMP ın ofset gerilimini ayarlama yöntemini anlamak. 14.2 GENEL BİLGİLER 14.2.1 Yeni

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI Öğr. Gör. Oğuzhan ÇAKIR 377 42 03, KTÜ, 2010 Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI 1. Deneyin

Detaylı

DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü

DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü DENEY 16 Sıcaklık Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Sıcaklık kontrol elemanlarının türlerini ve çalışma ilkelerini öğrenmek. 2. Bir orantılı sıcaklık kontrol devresi yapmak. GİRİŞ Solid-state sıcaklık kontrol

Detaylı

Bölüm 10 İşlemsel Yükselteç Karakteristikleri

Bölüm 10 İşlemsel Yükselteç Karakteristikleri Bölüm 10 İşlemsel Yükselteç Karakteristikleri DENEY 10-1 Fark Yükselteci DENEYİN AMACI 1. Transistörlü fark yükseltecinin çalışma prensibini anlamak. 2. Fark yükseltecinin giriş ve çıkış dalga şekillerini

Detaylı

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ

AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ AREL ÜNİVERSİTESİ DEVRE ANALİZİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLER DR. GÖRKEM SERBES İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ İşlemsel kuvvetlendirici (Op-Amp); farksal girişi ve tek uçlu çıkışı olan DC kuplajlı, yüksek kazançlı

Detaylı

DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri

DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri DENEY NO : 4 DENEY ADI : Darbe Genişlik Demodülatörleri DENEYİN AMACI :Darbe Genişlik Demodülatörünün çalışma prensibinin anlaşılması. Çarpım detektörü kullanarak bir darbe genişlik demodülatörünün gerçekleştirilmesi.

Detaylı

DENEY 4 PUT Karakteristikleri

DENEY 4 PUT Karakteristikleri DENEY 4 PUT Karakteristikleri DENEYİN AMACI 1. PUT karakteristiklerini ve yapısını öğrenmek. 2. PUT un çalışmasını ve iki transistörlü eşdeğer devresini öğrenmek. 3. PUT karakteristiklerini ölçmek. 4.

Detaylı

Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları

Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları Bölüm 12 İşlemsel Yükselteç Uygulamaları DENEY 12-1 Aktif Yüksek Geçiren Filtre DENEYİN AMACI 1. Aktif yüksek geçiren filtrenin çalışma prensibini anlamak. 2. Aktif yüksek geçiren filtrenin frekans tepkesini

Detaylı

DENEY NO: 7 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ VE UYGULAMALARI. Malzeme ve Cihaz Listesi:

DENEY NO: 7 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ VE UYGULAMALARI. Malzeme ve Cihaz Listesi: 1 DENEY NO: 7 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ VE UYGULAMALARI Malzeme ve Cihaz Listesi: 1. 70 direnç 1 adet. 1 k direnç adet. 10 k direnç adet 4. 15 k direnç 1 adet 5. k direnç 1 adet. 47 k direnç adet 7. 8 k

Detaylı

ELEKTRONİK-2 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Doğrultucu Deneyleri

ELEKTRONİK-2 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Doğrultucu Deneyleri ELEKTRONİK-2 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Doğrultucu Deneyleri DENEYİN AMACI (1) Yarım-dalga, tam-dalga ve köprü doğrultucu devrelerinin çalışma prensiplerini anlamak. GENEL BİLGİLER Yeni Terimler (Önemli

Detaylı

DENEY 13 Diyak ve Triyak Karakteristikleri

DENEY 13 Diyak ve Triyak Karakteristikleri DENEY 13 Diyak ve Triyak Karakteristikleri DENEYİN AMACI 1. Triyak karakteristiklerini öğrenmek ve ölçmek. 2. Diyak karakteristiklerini öğrenmek ve ölçmek. 3. Diyak-Triyak faz kontrol devrelerini incelemek.

Detaylı

DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları

DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları DENEY FÖYÜ 7: İşlemsel Yükselteçlerin Doğrusal Uygulamaları Deneyin Amacı: Bu deneyin amacı; İşlemsel yükselteçlerle (OP-AMP) yapılabilecek doğrusal uygulamaları laboratuvar ortamında gerçekleştirmek ve

Detaylı

Şekil 5.1 Opamp Blok Şeması ve Eşdeğer Devresi

Şekil 5.1 Opamp Blok Şeması ve Eşdeğer Devresi DENEY NO :5 DENEYİN ADI :İşlemsel Kuvvetlendirici - OPAMP Karakteristikleri DENEYİN AMACI :İşlemsel kuvvetlendiricilerin performansını etkileyen belli başlı karakteristik özelliklerin ölçümlerini yapmak.

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I ENDÜSTRİYEL KONTROL UYGULAMALARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I ENDÜSTRİYEL KONTROL UYGULAMALARI Öğr. Gör. Oğuzhan ÇAKIR 377 42 03, KTÜ, 2010 1. Deneyin Amacı Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I ENDÜSTRİYEL KONTROL UYGULAMALARI CDS (Kadmiyum

Detaylı

Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 316 Haberleşme I LAB SINAVI DARBE GENLİK MODÜLASYONU (PWM)

Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 316 Haberleşme I LAB SINAVI DARBE GENLİK MODÜLASYONU (PWM) Fatih Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü EEM 316 Haberleşme I LAB SINAVI DARBE GENLİK MODÜLASYONU (PWM) 9.1 Amaçlar 1. µa741 ile PWM modülatör kurulması. 2. LM555 in çalışma prensiplerinin

Detaylı

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Elektromanyetik rölelerin çalışmasını ve yapısını öğrenmek 2. SCR kesime görüme yöntemlerini öğrenmek 3. Bir dc motorun dönme yönünü kontrol

Detaylı

Deney 3: Opamp. Opamp ın (işlemsel yükselteç) çalışma mantığının ve kullanım alanlarının öğrenilmesi, uygulamalarla pratik bilginin pekiştirilmesi.

Deney 3: Opamp. Opamp ın (işlemsel yükselteç) çalışma mantığının ve kullanım alanlarının öğrenilmesi, uygulamalarla pratik bilginin pekiştirilmesi. Deneyin Amacı: Deney 3: Opamp Opamp ın (işlemsel yükselteç) çalışma mantığının ve kullanım alanlarının öğrenilmesi, uygulamalarla pratik bilginin pekiştirilmesi. A.ÖNBİLGİ İdeal bir opamp (operational-amplifier)

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM333 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#1 BJT'li Fark Kuvvetlendiricisi Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2017 DENEY 1 BJT'li

Detaylı

6 İşlemsel Kuvvetlendiricilerin Lineer Olmayan Uygulamaları deneyi

6 İşlemsel Kuvvetlendiricilerin Lineer Olmayan Uygulamaları deneyi 86 Elektronik Devre Tasarım 6 İşlemsel Kuvvetlendiricilerin Lineer Olmayan Uygulamaları deneyi 6. Önbilgi Günümüzde elektroniğin temel yapı taşlarından biri olan işlemsel kuvvetlendiricinin lineer.olmayan

Detaylı

DOĞRULTUCULAR VE REGÜLATÖRLER

DOĞRULTUCULAR VE REGÜLATÖRLER Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Anabilim Dalı Elektronik I Dersi Laboratuvarı DOĞRULTUCULAR VE REGÜLATÖRLER 1. Deneyin Amacı Yarım

Detaylı

DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular

DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular DENEY 4-1 Yarım-Dalga Doğrultucu DENEYİN AMACI 1. Yarım-dalga doğrultucu devrenin çalışma prensibini anlamak. 2. Yarım-dalga doğrultucu devrenin çıkış gerilimini

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLER ADI SOYADI: ÖĞRENCİ NO: GRUBU: Deneyin

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü HAZIRLIK ÇALIŞMALARI İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER VE UYGULAMALARI 1. 741 İşlemsel yükselteçlerin özellikleri ve yapısı hakkında bilgi veriniz. 2. İşlemsel yükselteçlerle gerçekleştirilen eviren yükselteç, türev

Detaylı

Bölüm 14 FSK Demodülatörleri

Bölüm 14 FSK Demodülatörleri Bölüm 14 FSK Demodülatörleri 14.1 AMAÇ 1. Faz kilitlemeli çevrim(pll) kullanarak frekans kaydırmalı anahtarlama detektörünün gerçekleştirilmesi.. OP AMP kullanarak bir gerilim karşılaştırıcının nasıl tasarlanacağının

Detaylı

SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ

SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Lab. SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ.Ön Bilgiler. Schmitt Tetikleme Devreleri Schmitt tetikleme devresi iki konumlu bir devredir.

Detaylı

Şekil 5-1 Frekans modülasyonunun gösterimi

Şekil 5-1 Frekans modülasyonunun gösterimi FREKANS MODÜLASYONU (FM) MODÜLATÖRLERİ (5.DENEY) DENEY NO : 5 DENEY ADI : Frekans Modülasyonu (FM) Modülatörleri DENEYİN AMACI :Varaktör diyotun karakteristiğinin ve çalışma prensibinin incelenmesi. Gerilim

Detaylı

DENEY 2 UJT Karakteristikleri

DENEY 2 UJT Karakteristikleri DENEY 2 UJT Karakteristikleri DENEYİN AMACI 1. UJT nin iç yapısını ve karakteristiklerini öğrenmek. 2. UJT nin çalışma ilkelerini ve iki transistörlü eşdeğer devresini öğrenmek 3. UJT karakteristiklerinin

Detaylı

KZ MEKATRONİK. Temel Elektrik Elektronik Eğitim Seti Ana Ünite

KZ MEKATRONİK. Temel Elektrik Elektronik Eğitim Seti Ana Ünite Ana Ünite ana ünitesi, analog uygulamalar, dijital uygulamalar ve temel devre analizi uygulamalarının yapılabileceği şekilde çantalı ve masa üstü kullanıma uygun yapıda tasarlanmıştır. İsteğe bağlı olarak

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-1

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-1 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 OPAMP DEVRELERİ-1 DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Memduh SUVEREN MART 2015 KAYSERİ OPAMP DEVRELERİ

Detaylı

DENEY 5- TEMEL İŞLEMSEL YÜKSELTEÇ (OP-AMP) DEVRELERİ

DENEY 5- TEMEL İŞLEMSEL YÜKSELTEÇ (OP-AMP) DEVRELERİ DENEY 5 TEMEL İŞLEMSEL YÜKSELTEÇ (OPAMP) DEVRELERİ 5.1. DENEYİN AMAÇLARI İşlemsel yükselteçler hakkında teorik bilgi edinmek Eviren ve evirmeyen yükselteç devrelerinin uygulamasını yapmak 5.2. TEORİK BİLGİ

Detaylı

Deney 1: Saat darbesi üretici devresi

Deney 1: Saat darbesi üretici devresi Deney 1: Saat darbesi üretici devresi Bu deneyde, bir 555 zamanlayıcı entegresi(ic) kullanılacak ve verilen bir frekansta saat darbelerini üretmek için gerekli bağlantılar yapılacaktır. Devre iki ek direnç

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deneyde terslemeyen kuvvetlendirici, toplayıcı kuvvetlendirici ve karşılaştırıcı

Detaylı

DENEY 7 SOLUNUM ÖLÇÜMLERİ.

DENEY 7 SOLUNUM ÖLÇÜMLERİ. SOLUNUM ÖLÇÜMLERİ 7 7.0 DENEYİN AMACI 7.1 FİZYOLOJİK PRENSİPLER 7.2 DEVRE AÇIKLAMALARI 7.3 GEREKLİ ELEMANLAR 7.4 DENEYİN YAPILIŞI 7.5 DENEY SONUÇLARI 7.6 SORULAR DENEY 7 SOLUNUM ÖLÇÜMLERİ. 7.0 DENEYİN

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL ELEKTRONİK LAB. DENEY FÖYÜ DENEY 4 OSİLATÖRLER SCHMİT TRİGGER ve MULTİVİBRATÖR DEVRELERİ ÖN BİLGİ: Elektronik iletişim sistemlerinde

Detaylı

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları Deneyin Amacı: Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları 555 entegresi kullanım alanlarının öğrenilmesi. Uygulama yapılarak pratik kazanılması. A.ÖNBİLGİ LM 555 entegresi; osilasyon, zaman gecikmesi ve darbe

Detaylı

Multivibratörler. Monastable (Tek Kararlı) Multivibratör

Multivibratörler. Monastable (Tek Kararlı) Multivibratör Multivibratörler Kare dalga veya dikdörtgen dalga meydana getiren devrelere MULTİVİBRATÖR adı verilir. Bu devreler temel olarak pozitif geri beslemeli iki yükselteç devresinden oluşur. Genelde çalışma

Detaylı

Bölüm 13 OPAMP lı Karşılaştırıcı ve Osilatör Devreleri

Bölüm 13 OPAMP lı Karşılaştırıcı ve Osilatör Devreleri Bölüm 13 OPAMP lı Karşılaştırıcı ve Osilatör Devreleri DENEY 13-1 Karşılaştırıcılar DENEYİN AMACI 1. Karşılaştırıcı devrelerin çalışma prensiplerini anlamak. 2. Sıfır karşılaştırıcıların giriş ve çıkış

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#6 İşlemsel Kuvvetlendiriciler (OP-AMP) - 2 Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY

Detaylı

BÖLÜM 3 OSİLASYON KRİTERLERİ

BÖLÜM 3 OSİLASYON KRİTERLERİ BÖLÜM 3 OSİİLATÖRLER Radyo sistemlerinde sinüs işaret osilatörleri, taşıyıcı işareti üretmek ve karıştırıcı katlarında bir frekansı diğerine dönüştürmek amacıyla kullanılır. Sinüs işaret osilatörlerinin

Detaylı

DENEY 4a- Schmitt Kapı Devresi

DENEY 4a- Schmitt Kapı Devresi DENEY 4a- Schmitt Kapı Devresi DENEYİN AMACI 1. Schmitt kapılarının yapı ve karakteristiklerinin anlaşılması. GENEL BİLGİLER Schmitt kapısı aşağıdaki karakteristiklere sahip olan tek lojik kapıdır: 1.

Detaylı

DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç

DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç Deney 10 DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç DENEYİN AMACI 1. Ortak kollektörlü (CC) yükseltecin çalışma prensibini anlamak. 2. Ortak kollektörlü yükseltecin karakteristiklerini ölçmek. GENEL BİLGİLER

Detaylı

KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM)

KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM) İÇİNDEKİLER KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM) 1. BÖLÜM GERİBESLEMELİ AMPLİFİKATÖRLER... 3 1.1. Giriş...3 1.2. Geribeselemeli Devrenin Transfer Fonksiyonu...4 1.3. Gerilim - Seri Geribeslemesi...5

Detaylı

DENEY NO : 1 DENEY ADI : RF Osilatörler ve İkinci Dereceden Filtreler

DENEY NO : 1 DENEY ADI : RF Osilatörler ve İkinci Dereceden Filtreler RF OSİLATÖRLER VE İKİNCİ DERECEDEN FİLTRELER (1.DENEY) DENEY NO : 1 DENEY ADI : RF Osilatörler ve İkinci Dereceden Filtreler DENEYİN AMACI : Radyo Frekansı (RF) osilatörlerinin çalışma prensibi ve karakteristiklerini

Detaylı

Şekil 6-1 PLL blok diyagramı

Şekil 6-1 PLL blok diyagramı FREKANS DEMODÜLATÖRLERİ (6.DENEY) DENEY NO : 6 DENEY ADI : Frekans Demodülatörleri DENEYİN AMACI : Faz kilitlemeli çevrimin prensibinin incelenmesi. LM565 PLL yapısının karakteristiğinin anlaşılması. PLL

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK-1 LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK-1 LABORATUVARI DENEY FÖYÜ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK-1 LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle

Detaylı

İşlemsel Yükselteçler

İşlemsel Yükselteçler İşlemsel Yükselteçler Bölüm 5. 5.1. Giriş İşlemsel yükselteçler aktif devre elemanlarıdır. Devrede gerilin kontrollü gerilim kaynağı gibi çalışırlar. İşlemsel yükselteçler sinyalleri toplama, çıkarma,

Detaylı

Osiloskop ve AC Akım Gerilim Ölçümü Deney 3

Osiloskop ve AC Akım Gerilim Ölçümü Deney 3 Osiloskop ve AC Akım Gerilim Ölçümü Deney 3 DENEY 1-6 AC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. GENEL BİLGİLER AC

Detaylı

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ 1.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde diyotların akım-gerilim karakteristiği incelenecektir. Bir ölçü aleti ile (volt-ohm metre) diyodun ölçülmesi ve kontrol edilmesi (anot ve katot

Detaylı

DENEY 3 UJT Osilatör ve Zamanlayıcı Devreleri

DENEY 3 UJT Osilatör ve Zamanlayıcı Devreleri DENEY 3 UJT Osilatör ve Zamanlayıcı Devreleri DENEYİN AMACI 1. UJT gevşemeli osilatör devresinin çalışmasını öğrenmek. 2. UJT zamanlayıcı devresinin çalışmasını öğrenmek. GİRİŞ UJT (Relaxation) Gevşemeli

Detaylı

FAZ KİLİTLEMELİ ÇEVRİM (PLL)

FAZ KİLİTLEMELİ ÇEVRİM (PLL) FAZ KİLİTLEMELİ ÇEVRİM (PLL) 1-Temel Bilgiler Faz kilitlemeli çevrim (FKÇ) (Phase Lock Loop, PLL) dijital ve analog haberleşme ve kontrol uygulamalarında sıkça kullanılan bir elektronik devredir. FKÇ,

Detaylı

Bölüm 5 Transistör Karakteristikleri Deneyleri

Bölüm 5 Transistör Karakteristikleri Deneyleri Bölüm 5 Transistör Karakteristikleri Deneyleri 5.1 DENEYİN AMACI (1) Transistörlerin yapılarını ve sembollerini anlamak. (2) Transistörlerin karakteristiklerini anlamak. (3) Ölçü aletlerini kullanarak

Detaylı

ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri

ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri DENEYİN AMACI ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri Zener ve LED Diyotların karakteristiklerini anlamak. Zener ve LED Diyotların tiplerinin kendine özgü özelliklerini tanımak.

Detaylı

DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ

DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ Amaç: İşlemsel yükselteç uygulamaları Kullanılan Cihazlar ve Devre Elemanları: 1. Dirençler: 1k, 10k, 100k 2. 1 adet osiloskop 3. 1 adet 15V luk simetrik

Detaylı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı DENEY NO : 7 DENEY ADI : DOĞRULTUCULAR Amaç 1. Yarım dalga ve tam dalga doğrultucu oluşturmak 2. Dalgacıkları azaltmak için kondansatör filtrelerinin kullanımını incelemek. 3. Dalgacıkları azaltmak için

Detaylı

İşlemsel Kuvvetlendiriciler (Operational Amplifiers: OPAMPs)

İşlemsel Kuvvetlendiriciler (Operational Amplifiers: OPAMPs) BLM224 ELEKTERONİK DEVRELER Hafta 12 İşlemsel Kuvvetlendiriciler (Operational Amplifiers: OPAMPs) Opamp Sembolü ve Terminalleri Standart bir opamp; iki adet giriş terminali, bir adet çıkış terminaline

Detaylı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER 3.1. Deneyin Amacı Yarım ve tam dalga doğrultucunun çalışma prensibinin öğrenilmesi ve doğrultucu çıkışındaki dalgalanmayı azaltmak için kullanılan kondansatörün etkisinin

Detaylı

BÖLÜM 1 RF OSİLATÖRLER

BÖLÜM 1 RF OSİLATÖRLER BÖÜM RF OSİATÖRER. AMAÇ. Radyo Frekansı(RF) Osilatörlerinin çalışma prensibi ve karakteristiklerinin anlaşılması.. Osilatörlerin tasarlanması ve gerçeklenmesi.. TEME KAVRAMARIN İNEENMESİ Osilatör, basit

Detaylı

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme

BÖLÜM X OSİLATÖRLER. e b Yükselteç. Be o Geri Besleme. Şekil 10.1 Yükselteçlerde geri besleme BÖLÜM X OSİLATÖRLER 0. OSİLATÖRE GİRİŞ Kendi kendine sinyal üreten devrelere osilatör denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen ve testere

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi.

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. DENEY 2- Sayıcılar DENEY 2- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL BİLGİLER Sayıcılar flip-floplar

Detaylı

Op-Amp Uygulama Devreleri

Op-Amp Uygulama Devreleri Op-Amp Uygulama Devreleri Tipik Op-amp devre yapıları şunları içerir: Birim Kazanç Arabelleği (Gerilim İzleyici) Evirici Yükselteç Evirmeyen Yükselteç Toplayan Yükselteç İntegral Alıcı Türev Alıcı Karşılaştırıcı

Detaylı

DENEY 2 Op Amp: AC Uygulamaları

DENEY 2 Op Amp: AC Uygulamaları A. DNYİN AMACI : Opampın kuvvetlendirici özelliğinin ac devrelerde ve ac işaretlerle daha iyi bir şekilde anlaşılması amacıyla uygulamalı devre çalışmaları yapmak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1. Sinyal

Detaylı

4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek

4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek DENEY 4: ZENER DİYOT (Güncellenecek) 4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek 4.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 2: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

Bölüm 1 Temel Lojik Kapılar

Bölüm 1 Temel Lojik Kapılar Bölüm 1 Temel Lojik Kapılar DENEY 1-1 Lojik Kapı Devreleri DENEYİN AMACI 1. Çeşitli lojik kapıların çalışma prensiplerini ve karakteristiklerini anlamak. 2. TTL ve CMOS kapıların girişi ve çıkış gerilimlerini

Detaylı

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL

Detaylı

Analog Sayısal Dönüşüm

Analog Sayısal Dönüşüm Analog Sayısal Dönüşüm Gerilim sinyali formundaki analog bir veriyi, iki tabanındaki sayısal bir veriye dönüştürmek için, az önce anlatılan merdiven devresiyle, bir sayıcı (counter) ve bir karşılaştırıcı

Detaylı

DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ

DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ 8.1 DENEYİN AMACI Bu deneyde fark yükselteçleri analiz edilecek ve girşçıkış sinyalleri incelenecektir. 8.2 TEORİK BİLGİ Fark yükselteçleri birçok entegre devrelerde kullanılan

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II T.C. LDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATVARI II DENEY 5: KOMPARATÖRLER DENEY GRB :... DENEYİ YAPANLAR :......... RAPOR HAZIRLAYAN

Detaylı

DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ

DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ 2.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde çıkış gerilim dalga formunda değişiklik oluşturan kırpıcı (clipping) ve kenetleme (clamping) devrelerinin nasıl çalıştığı öğrenilecek ve kavranacaktır.

Detaylı

EEM 202 DENEY 9 Ad&Soyad: No: RC DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANSTA RC DEVRELERİ (FİLTRELER)

EEM 202 DENEY 9 Ad&Soyad: No: RC DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANSTA RC DEVRELERİ (FİLTRELER) EEM 0 DENEY 9 Ad&oyad: R DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANTA R DEVRELERİ (FİLTRELER) 9. Amaçlar Değişken frekansta R devreleri: Kazanç ve faz karakteristikleri Alçak-Geçiren filtre Yüksek-Geçiren filtre

Detaylı

BÖLÜM 4 AM DEMODÜLATÖRLERİ

BÖLÜM 4 AM DEMODÜLATÖRLERİ BÖLÜM 4 AM DEMODÜLATÖRLERİ 4.1 AMAÇ 1. Genlik demodülasyonunun prensibini anlama.. Diyot ile bir genlik modülatörü gerçekleştirme. 3. Çarpım detektörü ile bir genlik demodülatörü gerçekleştirme. 4. TEMEL

Detaylı

Deneyle İlgili Ön Bilgi:

Deneyle İlgili Ön Bilgi: DENEY NO : 4 DENEYİN ADI :Transistörlü Akım ve Gerilim Kuvvetlendiriciler DENEYİN AMACI :Transistörün ortak emetör kutuplamalı devresini akım ve gerilim kuvvetlendiricisi, ortak kolektörlü devresini ise

Detaylı

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 02: ZENER DİYOT ve AKIM GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney Tarihi:

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ. Amaç:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ. Amaç: KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ 1 DENEYİ Amaç: Bu laboratuvarda, yüksek giriş direnci, düşük çıkış direnci ve yüksek kazanç özellikleriyle

Detaylı

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır.

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. 6. Osiloskop Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. Osiloskoplar üç gruba ayrılabilir; 1. Analog osiloskoplar 2. Dijital osiloskoplar

Detaylı

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DENEY 1-3 DC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. DC gerilimin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. KL-22001 Deney Düzeneğini tanımak. 3. Voltmetrenin nasıl kullanıldığını

Detaylı

ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi

ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi I. Amaç Bu deneyin amacı; BJT giriş çıkış karakteristikleri öğrenerek, doğrusal (lineer) transistör modellerinde kullanılan parametreler

Detaylı

ANALOG FİLTRELEME DENEYİ

ANALOG FİLTRELEME DENEYİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANALOG FİLTRELEME DENEYİ Ölçme ve telekomünikasyon tekniğinde sık sık belirli frekans bağımlılıkları olan devreler gereklidir. Genellikle belirli bir frekans bandının

Detaylı

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak.

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. Bölüm 3 AC Devreler DENEY 3-1 AC RC Devresi DENEYİN AMACI 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. GENEL BİLGİLER Saf

Detaylı

BÖLÜM 2 İKİNCİ DERECEDEN FİLTRELER

BÖLÜM 2 İKİNCİ DERECEDEN FİLTRELER BÖLÜM İKİNİ DEEEDEN FİLTELE. AMAÇ. Filtrelerin karakteristiklerinin anlaşılması.. Aktif filtrelerin avantajlarının anlaşılması.. İntegratör devresi ile ikinci dereceden filtrelerin gerçeklenmesi. TEMEL

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 6: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI. NOT: Devre elemanlarınızın yanma ihtimallerine karşın yedeklerini de temin ediniz.

ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI. NOT: Devre elemanlarınızın yanma ihtimallerine karşın yedeklerini de temin ediniz. Deneyin Amacı: Kullanılacak Materyaller: ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI LM 741 entegresi x 1 adet 22kΩ x 1 adet 10nF x 1 adet 5.1 V Zener Diyot(1N4655) x 1 adet 100kΩ potansiyometre

Detaylı

BÖLÜM IX DALGA MEYDANA GETİRME USULLERİ

BÖLÜM IX DALGA MEYDANA GETİRME USULLERİ BÖLÜM IX DALGA MEYDANA GETİRME USULLERİ 9.1 DALGA MEYDANA GETİRME USÜLLERİNE GİRİŞ Dalga üreteçleri birkaç hertzden, birkaç gigahertze kadar sinyalleri meydana getirirler. Çıkışlarında sinüsoidal, kare,

Detaylı

SERVOMOTOR HIZ VE POZİSYON KONTROLÜ

SERVOMOTOR HIZ VE POZİSYON KONTROLÜ SERVOMOTOR HIZ VE POZİSYON KONTROLÜ Deneye Hazırlık: Deneye gelmeden önce DC servo motor çalışması ve kontrolü ile ilgili bilgi toplayınız. 1.1.Giriş 1. KAPALI ÇEVRİM HIZ KONTROLÜ DC motorlar çok fazla

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2a- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL

Detaylı

DENEY 4. Rezonans Devreleri

DENEY 4. Rezonans Devreleri ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN2104 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2012-2013 Bahar DENEY 4 Rezonans Devreleri Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı Soyadı

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deney, tersleyen kuvvetlendirici, terslemeyen kuvvetlendirici ve toplayıcı

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği

Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği BMM309 Elektronik-2 Laboratuarı Deney Föyü Deney#8 I-V ve V-I Dönüştürücüler Doç. Dr. Mutlu AVCI Arş. Gör. Mustafa İSTANBULLU ADANA, 2015 DENEY 8 I-V ve

Detaylı

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Notlar kapalıdır, hesap makinesi kullanılabilir, öncelikle kağıtlardaki boş alanları kullanınız ve ek kağıt gerekmedikçe istemeyiniz. 6 veya 7.ci sorudan en

Detaylı

DENEY 13 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ (Op Amp)

DENEY 13 İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ (Op Amp) İŞLMSL KUVVTLNDİİCİ (Op Amp) A. DNYİN AMACI : Opampın kuvvetlendirici özelliğinin daha iyi bir şekilde anlaşılması amacıyla uygulamalı devre çalışmaları yapmak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1. Multimetre

Detaylı

DENEY 5. Rezonans Devreleri

DENEY 5. Rezonans Devreleri ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM2104 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2017-2018 Bahar DENEY 5 Rezonans Devreleri Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı Soyadı

Detaylı

ANALOG ELEKTRONİK - II YÜKSEK GEÇİREN FİLTRE

ANALOG ELEKTRONİK - II YÜKSEK GEÇİREN FİLTRE BÖLÜM 7 YÜKSEK GEÇİREN FİLTRE KONU: Opamp uygulaması olarak; 2. dereceden Yüksek Geçiren Aktif Filtre (High-Pass Filter) devresinin özellikleri ve çalışma karakteristikleri incelenecektir. GEREKLİ DONANIM:

Detaylı

Bölüm 13 FSK Modülatörleri.

Bölüm 13 FSK Modülatörleri. Bölüm 13 FSK Modülatörleri. 13.1 AMAÇ 1. Frekans Kaydırmalı Anahtarlama (FSK) modülasyonunun çalışma prensibinin anlaşılması.. FSK işaretlerinin ölçülmesi. 3. LM5 kullanarak bir FSK modülatörünün gerçekleştirilmesi.

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ DENEY KİTABI KONU: TURN-OFF ZAMANLAYICI DENEYİ. Giriş: Turn-off tipi zamanlayıcı devresi şekil 19.1 de görülmektedir.

GÜÇ ELEKTRONİĞİ EĞİTİM SETİ DENEY KİTABI KONU: TURN-OFF ZAMANLAYICI DENEYİ. Giriş: Turn-off tipi zamanlayıcı devresi şekil 19.1 de görülmektedir. KONU: TURN-OFF ZAMANLAYICI DENEYİ Giriş: Turn-off tipi zamanlayıcı devresi şekil 19.1 de görülmektedir. +Vcc R1 P1 7 3 2 6 D1 R2 Q1 B C1 4 R3 P2 -Vcc Şekil 19.1: Turn-off tipi zamanlayıcı devresi Turn-off

Detaylı

Şekil 6.1 Faz çeviren toplama devresi

Şekil 6.1 Faz çeviren toplama devresi 23 Deney Adı : İşlemsel Kuvvetlendiricinin Temel Devreleri Deney No : 6 Deneyin Amacı : İşlemsel kuvvetlendiricilerle en ok kullanılan devreleri gerekleştirmek, fonksiyonlarını belirlemek Deneyle İlgili

Detaylı