DERSLERİN İÇERİĞİ VE YARARLANILACAK KAYNAKLAR 1. SINIF HUKUK BAŞLANGICI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERSLERİN İÇERİĞİ VE YARARLANILACAK KAYNAKLAR 1. SINIF HUKUK BAŞLANGICI"

Transkript

1 DERSLERİN İÇERİĞİ VE YARARLANILACAK KAYNAKLAR 1. SINIF HUKUK BAŞLANGICI Bu ders kapsamında öncelikle hukukun ne olduğu, toplum düzeni ile ilişkisi vurgulanarak anlatılacaktır. Bu çerçevede hukuka ilişkin temel bilgilerin verilmesi amaçlanmakta olup, toplum ve hukuk, hukukun kollara ayrılması, hukukun kaynakları, hukukun yasalaştırılması ve hukuk güvenliği konuları, hukukun toplumsal yaşamda vazgeçilmezliği, düzen ve sosyal ihtiyaçları giderme ile özellikle adalet açısından anlamı vurgulanarak ele alınmaktadır. Bu şekilde, hukukla ahlâk ve örf gibi benzer kavramlar arasındaki farklar ortaya konulmaktadır. Hukuka ilişkin temel bilgiler dışında, hukuka ilişkin temel kavramlar da bu ders kapsamında incelenecek olup, hak, kişilik, mülkiyet, sözleşme, sorumluluk, yargı yerleri ve insan hakları gibi temel kavramlar üzerinde durularak hukuka ilişkin en temel hukuk bilgilerinin verilmesi amaçlanmaktadır. A. Şeref Gözübüyük, Hukuka Giriş ve Hukukun Temel Kavramları, Ankara Adnan Güriz, Hukuk Başlangıcı, Ankara ANAYASA HUKUKU (ANAYASA HUKUKU GENEL TEORİSİ / TÜRK ANAYASA HUKUKU) Anayasa Hukuku dersi iki ana bölüm çerçevesinde okutulmaktadır. Bunlardan ilkinde, özellikle liberal batı demokrasileri ile karşılaştırmalı olarak Anayasa hukukunun genel esasları ve temel kavramlar anlatılmaktadır. Bu bölümün başlıklarını anayasa, anayasanın yapılması ve değiştirilmesi, anayasaya uygunluk denetimi, siyasal iktidar, egemenlik, devlet biçimleri, yasama-yürütme-yargı ekleri, meclis hükümeti rejimi, başkanlık rejimi, parlamenter rejim, seçim, siyasal partiler vb. konular oluşmaktadır. İkinci ana bölümde, Osmanlı-Türk anayasal gelişmeleri ve yürürlükteki anayasanın öngördüğü özgürlükler rejimi ile yukarıdaki kavramlar perspektifinde anayasal sistem anlatılmaktadır. Uygulama çalışmasında ise, öğrencilerin katılımına öncelik verilerek Anayasa Mahkemesi kararlarının ve güncel anayasa hukuku sorunlarının tahlil ve çözümleri üzerinde durulmaktadır. Erdoğan Teziç, Anayasa Hukuku, İstanbul Ergun Özbudun, Türk Anayasa Hukuku, Ankara Kemal Gözler, Türk Anayasa Hukuku Dersleri, Bursa Yavuz Atar, Türk Anayasa Hukuku, Konya Zafer Gören, Anayasa Hukuku, Ankara Mehmet Turhan, Anayasal Devlet, Ankara 2005.

2 Mustafa Erdoğan, Anayasal Demokrasi, Ankara MEDENİ HUKUK I-II (GİRİŞ - KİŞİLER HUKUKU - AİLE HUKUKU) Bu ders başlıca üç bölümden oluşmaktadır. Genel giriş olarak adlandırılabilecek ilk bölümde hukuk kavramı ve çeşitli medeni hukuk sistemleri hakkında genel bilgiyle birlikte Türk Medeni Hukukunun kaynakları ve medeni hukukun bazı temel kavramları incelenmektedir. İkinci bölümde gerçek ve tüzel kişilere ilişkin kavram ve kurallar ele alınmaktadır. Aile hukukunun incelendiği üçüncü bölüm en kapsamlı olanıdır. Bu bölümde evlilik (nişanlılık, evlenme ve evlenmenin sona ermesi), hısımlar ve vesayet konuları incelenmektedir. Mustafa Dural, Aile Hukuku, İstanbul Kemal Oğuzman/Nami Barlas, Medeni Hukuk, İstanbul Jale G. Akipek - Turgut Akıntürk, Kişiler Hukuku, İstanbul Turgut Akıntürk, Aile Hukuku, İstanbul Turgut Akıntürk, Medeni Hukuk, İstanbul ROMA HUKUKU Atatürk ün hukuk inkılâbı neticesinde Türkiye nin Kara Avrupa sı hukuk sistemine dâhil olmasıyla, Roma hukuku, bizim hukukumuzun da tarihi haline gelmiştir. Hukuk fakültelerinde eğitim-öğretim dogmatik hukuk, hukuk felsefesi ve hukuk tarihi üzerine kurulmuştur. İşte bu nedenle Roma hukuku derslerinde de, Türk Medeni Kanunu nun alındığı ülke olan İsviçre de olduğu gibi, günümüz hukukuna etkili olan kavram ve kurumlar ağırlıklı olarak okutulmakta, hukuk kurallarının tarihi süreç içinde nasıl oluştuğu gösterilmektedir. Belgin Erdoğmuş/Bülent Tahiroğlu, Roma Hukuku, İstanbul Bülent Tahiroğlu, Roma Borçlar Hukuku, İstanbul Özcan Karadeniz Çelebican, Roma Hukuku, Ankara Türkan Rado, Roma Borçlar Hukuku, İstanbul Ziya Umur, Roma Hukuku, İstanbul 1999.

3 TÜRK DİLİ I - II Hukuk sosyal ve normatif bir bilim olarak büyük ölçüde dile dayanmaktadır. Sağlıklı, yanlışsız bir Türk dili düzeyi oluşturmadan hukuk metinlerinin anlaşılması, yorumlanması, adaletli ve gerçeklere uygun bir şekilde uygulanması mümkün değildir. Bu nedenle Türk dili, hukukun tüm dersleri için gerekli bulunmaktadır. M. Baki Gökçe, Türk Dili I-II, İstanbul ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I - II Bu ders kapsamında Türk Kurtuluş Savaşı tarihi, Atatürk döneminin dış ilişkileri, ulusal egemenlik ve Atatürk ilke ve devrimleri anlatılmaktadır. Haluk Selvi/Enis Şahin/Mustafa Demir, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, İNGİLİZCE I-II Bu ders kapsamında temel hukuk bilgisi ve terimleri İngilizce olarak verilecektir. D. Wallace/Tuğrul Ansay, Introduction to Turkish Law, Turhan Yayınevi, Ankara İfakat Karslı, English for Law, Maltepe Üniversitesi Yayınları, İstanbul Rona Aybay, An Introduction to Law, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2009.

4 BİLGİSAYAR KULLANIMI Bu ders kapsamında genel olarak bilgisayar kullanımı ile hukuk alanında bilgisayar ve internetin kullanımı öğretilecektir. Bu bağlamda, bilgisayara giriş dersi; bilgisayar dünyasına yeni giriş yapan öğrencilere yönelik başlangıç çalışmalarının ikinci aşamasıdır. Bu aşamada, Internet te bilgi arama ve etkin dolaşma, elektronik haberleşme ve posta gönderme, hesap tablosu işleme programı MS Excel ve sunu hazırlama programı MS Powerpoint yazılımları ve konuları ayrıntılı bir şekilde hem teorik olarak anlatılacak hem de sınıf içi bilgisayar başında uygulamaları olacaktır. Ömer Bağcı, Yeni Başlayanlara Bilgisayarın B si WindowsXP OfficeXP, Seçkin Yayıncılık, Ankara İKTİSAT Sınırsız insan gereksinmeleri ile kıt kaynaklar arasında en uygun dengenin kurulmasına yönelik insan davranışını kendisine konu alan iktisat bilimi, üretim, tüketim, yatırım ve diğer iktisadi olguları irdeler. Bu ders çerçevesinde okutulan başlıklar fayda teorisi ve tüketim dengesi, arz-talep ve fiyat teşekkülü, üretim ve üretim dengesi, milli gelir, istihdam ve para teorisidir. Zeynel Dinler, İktisat, İstanbul HUKUK METODOLOJİSİ Hukuk Metodolojisi dersinde, hukuk öğrencilerine hukuk normunun mantıki analizinin nasıl yapılacağı gösterilmektedir. Mantık yasalarının hukukun uygulanmasında nasıl yol gösterici olduğu, norm türleri, mantık-hukuk ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, genel olarak sosyal bilimlerde metot problemi hakkında bilgi verilmektedir. Başlıca bilgi edinme yöntemleri, bunların hukuka yansımaları açıklanmaktadır. Mantıki delillendirmenin temelleri, bu kuralların hukuki uygulamalardaki kullanımı ve yorum sorunları da ele alınan konular arasındadır. Yaşar Karayalçın, Hukukta Öğretim - Kaynaklar - Metod Problem Çözme, Ankara SİYASİ PARTİLER HUKUKU Siyasi Partiler Hukuku, demokrasinin temel kurumlarından olan siyasi partileri odak alan bir hukuk dalıdır. Siyasi partiler, 1961 Anayasasında olduğu gibi, 1982 anayasasında da ayrıntılı olarak düzenlenmişlerdir. Anayasamızın 68. ve 69. maddesi, esas olarak partilerin

5 anayasal boyutunu düzenlemektedir ve buna göre siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu doğrultuda hazırlanan 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu, Siyasal Partiler Hukuku'nun birincil yasal kaynağıdır. Bütün bu hukuksal düzenlemelere rağmen bugün için Siyasal Partiler Hukuku'nun birçok sorunu vardır. Bunların başında siyasal partilerin kapatılması ve siyasal partilerde parti içi demokrasinin olmaması gelmektedir. Her ne kadar tarih ve 4709 sayılı Anayasa değişiklikleri ile Siyasal Partiler Hukuku'nda ve parti kapatılmasında kısmi bir iyileştirme yapılmışsa da özellikle parti içi demokrasi konusunda gereken hukuksal düzenlemeler henüz yapılmamıştır. Elbette sorun salt bir yasal düzenleme sorunu değil; aynı zamanda bir zihniyet sorunudur. Bu bağlamda ülkemizde hala çoğulculuk kültürünün yeterince içselleştirilmediğini söyleyebiliriz. İşte Siyasi Partiler Hukuku dersi tüm bu sorunları ve çözüm olanaklarını tartışan bir içeriğe sahiptir. Hüseyin Özcan / Murat Yanık, Siyasi Partiler Hukuku, İstanbul SİYASET BİLİMİ Siyaset Bilimi dersinde; ağırlıklı olarak siyasal sistemler incelenmektedir; Liberalizm, Marksizm, Faşizm, Nasyonal Sosyalizm, Anarşizm, Feminizm, Sosyal Devlet anlayışı. Münci Kapani, Politika Bilimine Giriş, Ankara, SINIF BORÇLAR HUKUKU I - II (GENEL HÜKÜMLER) Bu dersin konusunu Borçlar Kanunu nun birinci kısmında düzenlenen genel hükümler oluşturmaktadır. Dersin kapsamı içerisinde sırasıyla borcun kaynağı olarak hukuki işlemler ve özellikle sözleşmeler, borcun ifası, ifa edilmemesi, sona ermesi, haksız fiiller, sebepsiz zenginleşme ve özellik gösteren borç ilişkileri ele alınmakta; son olarak da alacağın temliki ve borcun nakli konuları üzerinde durulmaktadır.

6 Fikret Eren, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Ankara Kemal Oğuzman/Turgut Öz, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, İstanbul Turgut Akıntürk, Borçlar Hukuku, Ankara Ahmet Kılıçoğlu, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Ankara CEZA HUKUKU I - II (GENEL HÜKÜMLER) Ceza hukuku kavramı, görevi, niteliği, temel kavramları, tarihsel gelişimi, kaynakları, yorumu, kişi yönünden ve ülke açısından uygulanması, ülkesellik, kişisellik ve güvenlik sistemleri, devletlerarasında geri verme gibi hususlar incelenmektedir. Bunun yanı sıra suç genel teorisi kapsamında suçun, tipe uygun eylem, hukuka aykırılık ve kusurluluk unsurları, suçu etkileyen nedenler, teşebbüs, suçların içtimai, iştirak, tekerrür, cezalar ve türleri, güvenlik önlemleri, şartla salıverme, erteleme, ceza ve infaz ilişkisinin sona ermesi gibi kavramlar ele alınmaktadır. İzzet Özgenç, Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara Ahmet C. Yenidünya/Ahmet Gökçen, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara Hakan Hakeri, Ceza Hukuku Genel Hükümler Kabahatler Hukuku, Ankara İDARE HUKUKU İdare Hukuku bireyler ve toplulukları ile yürütme ve onun teknik uzantısı olan idare arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bu derste Türk idari teşkilatı (merkezi idare ve taşradaki uzantıları, mahalli idareler vs.), idarenin işlemleri (idari işlem, idari sözleşmeler vs.), idarenin faaliyetleri (Kamu hizmeti, kolluk faaliyeti vs.), Personel Hukuku, idarenin mal varlığı ve kazanma usulleri (idare malları, kamulaştırma vs.), idarenin mali sorumluluğu gibi konular işlenmektedir. Şeref Gözübüyük, Yönetim Hukuku, Ankara Metin Günday, İdare Hukuku, Ankara Kemal Gözler, İdare Hukuku, (Cilt I-II), Bursa İDARİ YARGI İdarenin yargı dışı yollardan denetlenmesi, idari yargı sistemleri, idari yargının ortaya çıkışı

7 ve gelişimi, idari yargı örgütü, askeri idari yargı örgütü, idari yargının görev alanı, görev uyuşmazlıklarının çözümü, iptal davası, tam yargı davası, yürütmenin durdurulması, yargılama usulü ve kanun yolları bu ders kapsamında ele alınacaktır. Kemal Gözler, İdare Hukuku Dersleri, Bursa Şeref Gözübüyük/Turgut Tan, İdare Hukuku Cilt II: İdari Yargılama Hukuku, Ankara TÜRK HUKUK TARİHİ Bu dersler İslamiyet ten önceki dönem, İslamiyet ten sonraki dönem, Tanzimat sonrası dönem ve Cumhuriyet sonrası dönem şeklinde dört dönem çerçevesinde incelenmektedir. Bunun yanı sıra, Tanzimat hareketinden sonra başlayan batılılaşmanın Cumhuriyet sonrası dönemde hukukun her dalında gerçekleşmiş olması nedeniyle, Türk Hukuk Tarihi ile Avrupa Hukuk Tarihlerinin karşılaştırılmasına bir dönem tahsis edilmektedir. Coşkun Üçok/Ahmet Mumcu/Gülnihal Bozkurt, Türk Hukuk Tarihi, Ankara Halil Cin/Gül Akyılmaz, Türk Hukuk Tarihi, Konya Mehmet Akif Aydın, Türk Hukuk Tarihi, İstanbul DEVLETLER GENEL HUKUKU Milletlerarası hukukun bütün klasik konuları son gelişmelerin ışığı altında ele alınmaktadır. Milletlerarası hukukun kaynakları, bu arada ağırlıklı olarak antlaşmalar hukuku; devlet, milletlerarası teşkilatlar ve gerçek kişilerin milletlerarası hukuk kişiliği açısından bu hukuk düzenindeki yeri; devletin yetkisi, bu arada ağırlıklı olarak Türkiye nin içinde bulunduğu sorunları da kapsamak üzere deniz hukuku; Birleşmiş Milletler düzeninde kuvvet kullanma yasağı, meşru müdafaa hakkı ve zorlayıcı önlemler uygulamaları da dâhil ortak güvenlik sistemi; uyuşmazlıkların barışçı yollarla çözümü usulleri bu konular arasındadır. Hüseyin Pazarcı, Uluslararası Hukuk, Ankara Melda Sur, Uluslararası Hukukun Esasları, İstanbul MALİ HUKUK Mali hukuk dersinde, maliye teorisi, kamu gelirleri, kamu giderleri, kamu borçları, bütçe ve maliye politikası konuları incelenecektir.

8 Abdurrahman Akdoğan, Kamu Maliyesi, Ankara Gülay Coşkun, Devlet Bütçesi, Ankara Kamil Tüğen, Devlet Bütçesi, İzmir HUKUK FELSEFESİ VE SOSYOLOJİSİ Adaletin değişik anlamları ve türleriyle bir hukuki değer olarak incelenmesinden sonra, hukukun sosyal işlevi konusundaki görüşler tartışılmakta ve hukukun tabanını oluşturan sosyolojik yapının hukuka olan etkileri araştırılmaktadır. Son olarak doğru bir hukukun araştırılmasına girişilmektedir. Bilimin ve felsefenin nitelikleri ve birbirleriyle olan ilgisi açıklandıktan sonra, hukukun kültürel işlevini oluşturan adalet değeri incelenmekte ve kısa bir değer teorisi yapılmakta, bunun yanı sıra ahlaki değer niteliğindeki adalete değinilmektedir. Kısaca, ahlakın ne olduğu, ahlaki değerler arasında adalet değerinin yeri ve önemi saptanmaya çalışılmaktadır. Mehmet Tevfik Özcan, Hukuk Sosyolojisi, İstanbul Ahmet Ulvi Türkbağ/Niyazi Öktem, Felsefe, Sosyoloji, Hukuk ve Devlet, İstanbul Ernest E. Hirş, Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi Dersleri, Ankara Adnan Güriz, Hukuk Felsefesi, Ankara Ernest E. Hirş, Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi Dersleri, Ankara BİLİŞİM VE İNTERNET HUKUKU Bilişim ve İnternet Hukuku dersinde, bilişim ve internet kavramları yanı sıra, internetin tarihi gelişimi ve ülkemizdeki kamusal ilişkileri, kişisel iletişim aracı olarak internet, internet yayıncılığı, internet kullanımı ve yayıncılığının yasalarımızdaki durumu, elektronik ticaret, fikri haklar ve internet, uygulamada ortaya çıkan bazı hukuki sorunlar hakkında düşünceler, internet ve kişilik hakları ile internet yayıncılığında hukuki ve cezai sorumluluk ve bazı teknik konular üzerinde durulacaktır. Gürsel Öngören, İnternet Hukuku, Öngören Yayınları, İstanbul SAĞLIK HUKUKU Bu ders kapsamında tedavi sözleşmesinin hukuki niteliği, hasta ve hekimlerin hak ve yükümlülükleri, sözleşmeye aykırılığın sonuçları, meslek etik kuralları, reklam ilkeleri ve idarenin sorumluluğu üzerinde durulacaktır.

9 Hakan Hakeri, Tıp Hukuku, Ankara : Yusuf Büyükay, İstenmeden Dünyaya Gelen Çocukların Bakım Eğitim ve Tedavi Giderlerinin Karşılanması Sorunu, İstanbul ÇEVRE HUKUKU Çevre hukukunun ilkeleri ve gelişimi; çevre koruma hukuku; çevresel kirlenmenin engellenmesi; idari ve cezai yaptırımlar; çevresel sorumluluk hukuku ele alınmaktadır. Nükhet Turgut, Çevre Hukuku, Ankara TRAFİK HUKUKU Bu ders kapsamında öncelikli olarak trafik ve kaza kavramları ve unsurları ele alınacaktır. Trafik kazalarından doğan hukuki sorumluluk, motorlu araç işletenin hukuki sorumluluğu ve ortak işletilmesi durumunda hukuki sorumluluk, kusur, zarar ve tazminat kavramları ile trafik kazalarında sigorta ve trafik kazalarından doğan cezai sorumluluk konuları incelenecektir. Trafik Hukuku, Bedrettin Murat, Ankara, LEGAL WRITING Bu ders kapsamında temel hukuk bilgisi ve terimleri İngilizce ya da Almanca olarak verilecektir. D. Wallace/Tuğrul Ansay, Introduction to Turkish Law, Turhan Yayınevi, Ankara İfakat Karslı, English for Law, Maltepe Üniversitesi Yayınları, İstanbul Rona Aybay, An Introduction to Law, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul PUBLIC INTERNATIONAL LAW İngilizce olarak okutulacak bu ders kapsamında tarih ve genel bakış, uluslararası hukuk kaynakları, uluslararası tüzel kişilik, devletler, uluslararası kuruluşlar, uluslararası uyuşmazlıkların çözümlenmesi, kuvvet kullanımı, halkların kendi kaderini tayin etmesi, devletlerin kişiler, eşyalar ve işlemleri üzerindeki yargılama hakkı, devletin sorumluluğu, uluslararası hukuk ve iç yasalar konuları ele alınacaktır.

10 John H. Currie/Craig Forcese/Valerie Oosterveld, International Law: Doctrine, Practice, and Theory, Irwin Law, Martin Dixon, Textbook on International Law, Oxford SINIF CEZA ÖZEL HUKUKU I-II Suçların tasnifindeki çeşitli ekollere göre tasnif ölçütleri, Türk Ceza Kanunu ndaki ve çağdaş yasalardaki sistem incelendikten sonra devletin şahsiyetine karşı suçların, hürriyete karşı, adliyeye karşı, kamu düzenine karşı, genel adap ve aile düzenine karşı suçların genel kuralları ele alınmaktadır. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu nda yer alan suç tiplerinden büyük bir kısmı unsurları ile ayrıntılı olarak incelenmektedir. Doğan Soyaslan, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Ankara : Nevzat Toroslu, Ceza Hukuku Özel Kısım, Ankara MEDENİ USUL HUKUKU I - II Yerel mahkemelerdeki yargılamada uygulanacak olan yargılama kurallarının yanı sıra kanun yolları ve alternatif yargı olarak tahkim incelenmektedir. Ayrıca yerel yargı organlarının teşkilatı ile üst yargı organı olan Yargıtay ın örgütlenme biçimine de değinilmektedir. Baki Kuru / Ejder Yılmaz / Ramazan Arslan, Medeni Usul Hukuku, Ankara : Hakan Pekcanıtez / Muhammet Özekes / Oğuz Atalay, Medeni Usul Hukuku, Ankara TİCARİ İŞLETME HUKUKU Ticari işletme hukuku çerçevesinde ticari işletme kavramı, ticari iş, tacir, ticari dava, ticaret sicili ve ticari defterler, ticari işletmeye bağlı yardımcılar ve çeşitli aracılık faaliyetleri, haksız rekabet, marka ve cari hesap konuları ele alınmaktadır. Sabih Arkan, Ticari İşletme Hukuku, Ankara : Abuzer Kendigelen/Arslan Kaya, Ticari İşletme Hukuku, İstanbul 2008.

11 ŞİRKETLER HUKUKU Şirketler hukukunda adi ortaklık, ticaret ortaklıklarının genel hükümleri, kolektif, komandit, anonim ve limited ortaklıkların kuruluşu, organları, ortaklar arasında değişiklikler, ortakların hak ve yükümlülükleri, ortaklığın sona ermesi gibi başlıklar ele alınmaktadır. Ders Kitabı Ersin Çamoğlu / Reha Poroy / Ünal Tekinalp, Ortaklıklar ve Kooperatifler Hukuku, İstanbul EŞYA HUKUKU I - II Bu dersin kapsamında öncelikle ayni hak kavramı incelendikten sonra sırasıyla zilyetlik ve tapu sicili, mülkiyet ve mülkiyet dışında kalan aynı haklar incelenmektedir. Bu ders kapsamı içinde kat mülkiyeti konusu da yer almaktadır. Kemal Oğuzman / Özer Seliçi/S. Oktay Özdemir, Eşya Hukuku, İstanbul : Mehmet Ayan, Eşya Hukuku (C. I-II-III), Konya BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER I-II Borçlar Kanunu nun ikinci kısmında düzenlenen özel sözleşme türlerinin ele alındığı bu dersin kapsamında, sırasıyla temlik borcu doğuran sözleşmeler, kullanma ve yararlanma hakkı veren sözleşmeler, iş görme borcu doğuran sözleşmeler, saklama borcu doğuran sözleşmeler, kişisel teminat sözleşmeleri, sonuçları talih ve tesadüfe bağlı sözleşmeler ve ortaklık sözleşmeleri üzerinde durulmaktadır. Cevdet Yavuz, Borçlar Hukuku Dersleri (Özel Hükümler), İstanbul : Aydın Zevkliler, Borçlar Hukuku- Özel Borç İlişkileri, Ankara VERGİ HUKUKU Bu ders kapsamında vergi ödevine ilişkin anayasal prensipler başlıca beş bölümde incelenmektedir. Bu bölümler vergi usul hukuku, vergi ceza hukuku, vergi uyuşmazlıkları, vergi icra hukuku ve Türk vergi sisteminin ana çizgileridir. Ayrıca Türk vergi sistemindeki vergi türleri ve vergi dışında alınan harçlar ve belediye gelirleri de ele alınmaktadır.

12 Ahmet Kumrulu / Mualla Öncel, Vergi Hukuku, Ankara : Nurettin Bilici, Vergi Hukuku, Genel İlkeler ve Türk Vergi Sistemi, Ankara FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Fikri mülkiyet genel başlığına giren fikir ve sanat eseri, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, marka ve coğrafi işaret gibi kavramlar açıklanmakta ve Türk Hukukunda bunlara sağlanan koruma sistemi ortak yönleriyle ortaya koyulmaktadır. Daha sonra ağırlıklı olarak fikir ve sanat eserleri hukuku ile patent hukuku incelenmektedir. Fikir ve sanat eserleri hukuku kısmında eser kavramı, eser sahipliği, eser sahibine tanının mali ve manevi haklar ile buna hakların sözleşmeye konu olması ve ihlali halinde koruma yolları açıklanmaktadır. Patent hukukunda ise buluş kavramı, patent verilebilirlik şartları ve verilme usulü, patentten doğan haklar, sınırları ve ihlalleri incelenmektedir. Sami Karahan / Cahit Suluk, Fikri Mülkiyet Hukukunun Esasları, Ankara SERMAYE PİYASASI HUKUKU Türk sermaye piyasasının özellikleri, sermaye piyasası faaliyetleri ve bunların denetimleri hukuki açıdan incelenmektedir. Sermaye piyasası hukuku derslerinde incelenen konular şunlardan ibarettir: Türk sermaye piyasasında işlem gören menkul kıymetler ve bunların halka arzı, halka açık anonim şirketler ve sermaye piyasası kurumları, sermaye piyasası faaliyetleri ve Sermaye Piyasası Kurulu. Hamdi Yasaman, Şirketler Hukuku ve Sermaye Piyasası Hukuku, İstanbul BANKA HUKUKU Bankaların ve özel finans kurumlarının ve kuruluşu, işlemleri ve bu alandaki spesifik hukuki düzenlemeler ele alınmaktadır. Banka Hukuku, Hamdi Yasaman, İstanbul, 2005 BASIN HUKUKU Kitle haberleşmesine ilişkin genel bilgiler, haberleşme özgürlüğü, düzenlenmesi ve sınırları, basın rejimi, basının hukuki sorumluluğu, basın yoluyla kişilik haklarına saldırılardan doğan hukuki sorumluluk ve basın yoluyla işlenen suçlardan doğan ceza sorumluluğu incelenecektir.

13 Kitle Haberleşme Hukuku, Kayıhan İçel/Yener Ünver, İstanbul Kitle İletişim Hukuku, Nusret İlker Çolak, Ankara İSLAM HUKUKU Bu ders kapsamında İslam Hukukunun mahiyeti, özellikleri, eski hukuklarla münasebetleri, kaynakları incelenecektir. İslam Hukuku Dersleri, Hüseyin Hatemi, İstanbul, : İslam Hukuku, Ekrem Buğra Ekinci, İstanbul, TÜKETİCİ HUKUKU Bu ders kapsamında, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) çerçevesinde, tüketici hukukunun dünyadaki ve Türkiye deki gelişimi, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca tüketicinin ayıplı mal ve hizmet ifası karşısında sahip olduğu haklar, taksitli ve kampanyalı satışlarla ilgili TKHK düzenlemeleri, tüketici kredileri sözleşmeleri, ticari reklam ve ilanlarda uyulması gereken ilkeler, tüketici sorunlarının etkin biçimde sonuçlandırılması ve bu amaçla kanun uyarınca kurulan Tüketici Hakem Heyetlerinin işleyişi konuları ele alınacaktır. Aydın Zevkliler, Tüketici Hukuku, Ankara : Yahya Deryal, Tüketici Hukuku, Ankara İNSAN HAKLARI HUKUKU İnsan hakları tarihine ve teorisine giriş, uluslararası insan hakları belgeleri, uluslararası insan hakları hukukunun uygulaması, devletin sorumluluğu, bireysel çözümler, Türk hukukunda insan hakları konuları ele alınacaktır. Halil Kalabalık, İnsan Hakları Hukuku Ders Notları, İstanbul EUROPEAN UNION LAW İngilizce olarak okutulacak bu ders kapsamında AB tarihi ve kurumları, yasama süreci, dayanak, yerellik ilkesi, insan hakları, doğrudan etkisi, dikey doğrudan etkisi, yatay

14 doğrudan etkisi, üye devletlerde topluluk hukukunun resepsiyonu, ulusal çözümler, malların serbest dolaşımı, sağlık ve güvenlik, kuramların hakları, rekabet politikası, eşit haklar konuları işlenecektir. Paul Craig/ Grainne de Burca, EU Law: Text, Cases and Materials, Oxford Josephine Steiner, Lorna Woods, EU Law, Oxford INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS İngilizce olarak okutulacak bu ders kapsamında; insan hakları tarihine ve teorisine giriş, uluslararası insan hakları belgeleri, uluslararası insan hakları hukukunun uygulaması, devletin sorumluluğu, bireysel çözümler, BM insan hakları mekanizmaları, sivil toplumun rolü, BM İnsan Hakları Konseyi, çok taraflı bağlamda çağdaş insan hakları sorunları, insan hakları ihlallerine verilen yanıtlar, Türk hukukunda uluslararası insan hakları hukuku konularına değinilecektir. Henry J. Steiner/Philip Alson/Ryan Goodman, International Human Rights in Context: Law, Politics and Morals, Oxford Daniel Moeckli/Sangeeta Shah/Sandesh Sivakumaran/David Harris, Oxford SINIF CEZA YARGILAMASI HUKUKU I - II Ceza yargılaması hukukunun temel kavramları incelendikten sonra madde, yer, kişi ve zaman bakımından uygulama alanı belirlenmektedir. Bunun yanı sıra ceza yargılaması hukukunun temel ilkeleri, yargıç, savcı, sanık, müdafi, şahsi davacı ve müdahil gibi yargılama süjeleri, ceza yargılamasının konusu, koşula bağlanması, deliller, tutuklama, yakalama, el koyma, arama gibi yargılama önlemleri, ceza yargılamasının çeşitli aşamaları, yasa yolları, kesin hüküm ve ortadan kaldırılması çareleri ve özel yargılama yolları ele alınmaktadır. Metin Feyzioğlu / Nevzat Toroslu, Ceza Muhakemesi Hukuku, Ankara Bahri Öztürk / Mustafa Ruhan Erdem, Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku, Ankara Hakan Hakeri / Yener Ünver, Ceza Muhakemesi Hukuku Temel Bilgiler, Ankara 2008.

15 DEVLETLER ÖZEL HUKUKU Bu derste devletler özel hukukunun genel ilkeleri, Türk kanunlar ihtilafı sistemi, milletlerarası usul hukuku, vatandaşlık hukuku ve yabancılar hukuku okutulmaktadır. Cemal Şanlı / Ergin Nomer, Devletler Hususi Hukuku, İstanbul Vahit Doğan, Türk Vatandaşlık Hukuku, Ankara DENİZ TİCARETİ VE SİGORTA HUKUKU Deniz hukuku dersi kapsamında gemi, gemiler üzerinde ayni haklar, gemiyi işleten (donatan), donatanın sorumlulukları, kaptan, deniz yolu ile yük taşıma sözleşmeleri, taşıyanın sorumlulukları, deniz kazaları, kanundan doğan rehin hakları ve gemiler üzerinde cebri icra konuları okutulmaktadır. Sigorta hukukunda sigorta şirketlerinin denetimi, işleyişleri, sigorta aracıları, sigorta sözleşmesinin yapılması, hükümleri, sona ermesi ve sigortacının halefiyeti bahisleri ele alınmaktadır. Ergon Çetingil / Rayegen Kender, Deniz Ticareti Hukuku Temel Bilgiler, İstanbul Rayegan Kender, Türkiye de Hususi Sigorta Hukuku, İstanbul MİRAS HUKUKU I-II Bu dersin kapsamı içinde mirasta kimlerin hak sahibi olabileceği (kanuni mirasçılar ve ölüme bağlı tasarruflar) konusu ile mirasta hak sahibi olanlara mirasın ne şartlarla ve ne tarzda intikal edeceği konuları incelemektedir. Bilge Öztan, Miras Hukuku, Ankara Ali Naim İnan, Miras Hukuku, Ankara Ahmet M. Kılıçoğlu, Miras Hukuku, Ankara Mehmet Ayan, Miras Hukuku, Konya İCRA HUKUKU İcra hukuku konu edinen bu ders kapsamında icra hukukunun genel hükümleri, ilamsız icra, ilamlı icra, rehinin paraya çevrilmesi yolu ile takip ve ihtiyati haciz konuları

16 incelenecektir. Baki Kuru/Ejder Yılmaz/Ramazan Arslan, İcra ve İflas Hukuku, Ankara İFLAS HUKUKU İflas hukukunda ise, iflas hukukuna ilişkin genel hükümler, iflâs yolları, iflâsın hukukî sonuçları, iflâsın tasfiyesi, iflâsın kapanması ve kaldırılması, basit tasfiye, iptal davası, konkordato ve yeniden yapılandırma konuları incelenmektedir. Baki Kuru/Ejder Yılmaz/Ramazan Arslan, İcra ve İflas Hukuku, Ankara BİREYSEL İŞ HUKUKU Bireysel iş hukuku kapsamında, işçilerin işverenleriyle ilişkileri hizmet sözleşmesi çerçevesinde ele alınmakta, özellikle hizmet sözleşmesinin kurulması, hükümleri ve sona ermesi üzerinde durulmaktadır. Nuri Çelik, İş Hukuku Dersleri, İstanbul Sarper Süzek, İş Hukuku, İstanbul Hamdi Mollamahmutoğlu, Ankara Fevzi Demir, İş Hukuku ve Uygulaması, İzmir TOPLU İŞ HUKUKU Toplu iş hukukunda ise işçiler ve işverenler arasındaki ilişkiler toplu düzeyde sendika kavramı çerçevesinde incelenmektedir. Sendikaların kurulması ve işleyişi, toplu iş sözleşmeleri ve bunların bağıtlanması prosedürü, toplu iş uyuşmazlıklarının barışçı yollardan çözümlenmesi ve iş mücadelesi türlerinden grev ve lokavt bu kapsamda ele alınmaktadır. Nuri Çelik, İş Hukuku Dersleri, 22. B., Beta Yayınevi, İstanbul Sarper Süzek, İş Hukuku, 5. B., Beta Yayınevi, İstanbul Hamdi Mollamahmutoğlu, Ankara Fevzi Demir, İş Hukuku ve Uygulaması, İzmir 2007.

17 SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Sosyal güvenlik hukuku, bağımlı ve bağımsız çalışanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayanlara sosyal riskler karşısında güvence sağlanmasını konu alır. Ali Rıza Okur / Ali Güzel, Sosyal Güvenlik Hukuku, İstanbul Can Tuncay / Ömer Ekmekci, Sosyal Güvenlik Hukukunun Esasları, İstanbul KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Kıymetli evrak hukukunda özellikle kıymetli evrak kavramı, bunun türleri, ziyai ve iptali, poliçe, çek, bono, makbuz senedi ve varant açısından bunların şekil şartları, devri, ödenmesi ve ödenmemesinin sonuçları incelenmektedir. Abuzer Kendigelen / Arslan Kaya, Kıymetli Evrak Hukuku, İstanbul ADLİ TIP Bu dersin amacı tıbbi laboratuarlar, doktorlar ve adli tıp uzmanları tarafından soruşturma ve yargılama aşamasında ispatlanması gereken hususlar hakkında hazırlanan raporların anlaşılmasını kolaylaştıracak bilgileri vermektir. Özellikle ölüm ve çeşitleri, yaralar ve ekimozlar, doğum ve çocuk düşürme, tecavüzler ve adli psikiyatri bu dalın konusunu oluşturur. İbrahim Tunalı, Adli Tıp, Ankara AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU Avrupa Birliği ni kuran anlaşma, topluluk kurumlarının vazettiği mevzuat, Topluluk Hukuku nun uluslararası üstülüğü, topluluk kurallarının üye ülkelere doğrudan etkisi, Adalet Divanı nın yetkisi ve Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri ele alınmaktadır. Enver Bozkurt, Avrupa Birliği Hukuku, Ankara SPOR HUKUKU Sporcuların kulüpleriyle yaptıkları sözleşmeler ve bu sözleşmeler dolayısı ile ortaya çıkan sorunlar ele alınacaktır. Bu alanda tarafların karşılıklı hak ve yükümlülükleri ile sözleşmeye aykırılığın sonuçları ve geçersiz sözleşme hükümleri üzerinde durulacaktır.

18 Nadi Günal/Erkan Küçükgüngör, Spor Hukuku, Ankara AVUKATLIK VE NOTERLİK HUKUKU Bu ders kapsamında avukatların müvekkilleri ile yaptıkları sözleşmeler, tarafların hak ve yükümlülükleri, sözleşmeye aykırılığın sonuçları ve meslek etik kuralları ve reklam yanı sıra noterlerin hak ve yükümlülükleri incelenecektir. Ömer Ulukapı/Murat Atalı, Noterlik Hukuku, Konya İNŞAAT HUKUKU İnşaat Hukuku dersinde inşaat müteahhidi ile iş sahibi arasında yapılan inşaat sözleşmesinin kuruluşu, müteahhidin borçları ve hakları, iş sahibinin borçları ve hakları, inşaat sözleşmesinin sona ermesi ve sona ermeye bağlanan hukuki sonuçlar, mimar ile iş sahibi ve müteahhit arasındaki hukuki ilişkiler, iş sahibi ile alt müteahhitler arasındaki hukuki ilişkiler, kat karşılığı inşaat sözleşmelerindeki özellikler, inşaat işine katılanların hukuki sorumlulukları incelenecektir. Cengiz Kostakoğlu, İçtihatlı İnşaat Hukuku, İstanbul İŞ GÜVENLİĞİ HUKUKU Bu ders çerçevesinde iş güvenliğinin hukuki dayanakları, işveren vekilinin iş güvenliği kapsamında sorumluluğu, iş güvenliğinde devletin, işçilerin, işverenlerin ve sendikaların sorumluluğu, iş güvenliğinde işverenin ve işçinin idari, hukuki ve cezai sorumlulukları anlatılacaktır. Ulusal ve Uluslararası Hukukta İş Güvenliği Uzmanlığı, Murat Demircioğlu, İstanbul, Yardımcı İş Güvenliği Hukuku, Sarper Süzek, Ankara, İMAR HUKUKU İmar kavramının kapsamı, imara ilişkin düzenlemeler ve uygulamanın denetlenmesi, idarenin planlama görevi ve imar planları, planlamanın anayasal temeli, planlama yetkisi, planlama ilkeleri ve imar planında usul kuralları bu ders kapsamında ele alınacaktır. İmar Hukuku Dersleri, Halil Kalabalık, Ankara, 2009.

19 INTERNATIONAL CRIMINAL LAW İngilizce olarak okutulacak bu ders kapsamında uluslararası ceza hukukuna giriş, dokunulmazlık ve bireysel ceza sorumluluğu, silahlı çatışmada uyulacak esaslar, üstün sorumluluk, uluslararası suçlar, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar, soykırım, savunma konuları ele alınacaktır. Robert Cryer/Hakan Friman/Darryl Robinson/Elizabeth Wilmshurst, An Introduction to International Criminal Law and Procedure, Cambridge Antonio Cassese, International Criminal Law, Oxford, INTRODUCTION TO COMMON LAW İngiliz Common Law sisteminin temelleri, Common Law ve Civil Law sistemlerinin özellikleri, Common Law hukuk sisteminde anayasa, hâkimler, savunma avukatları ve davaya hazırlık yapan avukatlar, mahkemelerin hiyerarşisi, Common Law sisteminde yasal yorumlama, savunma ve uyuşmazlık çözümü olarak görüşme ve arabuluculuk John H. Langbein/Renee Lettow Lerner/Bruce P. Smith, History of The Common Law: The Development of Anglo-American Legal Institutions, Wolters Kluver J. H. Baker, An Introduction to English Legal History, Butterworths 2002.

Tablo 4. Ders Programı 13 Ekim 2015 tarihli Akademik Kurul da değiştirilmiş metin BİRİNCİ YIL

Tablo 4. Ders Programı 13 Ekim 2015 tarihli Akademik Kurul da değiştirilmiş metin BİRİNCİ YIL Tablo 4. Ders Programı 13 Ekim 2015 tarihli Akademik Kurul da değiştirilmiş metin BİRİNCİ YIL I. Yarıyıl. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKTS Kodu Dersin Adı T U AKTS 103 HISTR 211 101 105 107 TURK 111 ENG

Detaylı

MEF ÜNİVERSİTESİ HUKUK LİSANS DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL. I. Yarıyıl II. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKTS Kodu Dersin Adı T U AKTS HUK 103

MEF ÜNİVERSİTESİ HUKUK LİSANS DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL. I. Yarıyıl II. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKTS Kodu Dersin Adı T U AKTS HUK 103 MEF ÜNİVERSİTESİ UK LİSANS DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL I. Yarıyıl. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKTS Kodu Dersin Adı T U AKTS 103 HISTR 201 101 105 107 TURK 101 ENG 101 Roma Hukuku: Genel Hükümler Atatürk

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ İNTİBAK PROGRAMI (218-219) 217-218 ÖĞRETİM YILINDA UYGULANAN 218-219 ÖĞRETİM YILINDA UYGULANACAK Yapılan Değişiklikler/İntibak Kuralı 1. YARIYIL 1. YARIYIL

Detaylı

*4 Yıllık Ders Programı BİRİNCİ YIL. I. Yarıyıl II. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKTS Kodu Dersin Adı T U AKTS. 102 Özel Hükümler Law)

*4 Yıllık Ders Programı BİRİNCİ YIL. I. Yarıyıl II. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKTS Kodu Dersin Adı T U AKTS. 102 Özel Hükümler Law) *4 Yıllık Ders Programı BİRİNCİ YIL I. Yarıyıl II. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKTS Kodu Dersin Adı T U AKTS Roma Hukuku: 2 0 2 ECON Hukukçular için 2 0 4 101 Genel Hükümler 116 İktisat (Economics for

Detaylı

ÖZEL HUKUK TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

ÖZEL HUKUK TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ÖZEL HUKUK TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. DÖNEM ZORUNLU DERSLER: HUK500 Sözleşmeler Hukuku (3-0) 3 ECTS 8,00 Ders kapsamında; sözleşmenin kurulması, öneri-kabul kavramları, sözleşme özgürlüğü

Detaylı

DÖNEM AKTS TOPLAMI 30

DÖNEM AKTS TOPLAMI 30 Ç.Ü. HUKUK FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU YARIYIL ESASIYLA EĞİTİM (2014 VE ÖNCESİ GİRİŞLİ ÖĞRENCİLER) I. YARIYIL HF 101 Anayasa Hukuku I 4 4 5 HF 103 Medeni Hukuk I (Giriş, Kişiler)

Detaylı

EK 1 Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Programı ŞUBE SAYISI

EK 1 Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Programı ŞUBE SAYISI GÜZ BAHAR DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS ŞUBE SAYISI DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS 1. YARIYIL 2. YARIYIL EK 1 Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Programı ŞUBE

Detaylı

ŞUBE SAYISI HUK 101 HUKUK BAŞLANGICI I HUK 102 HUKUK BAŞLANGICI II

ŞUBE SAYISI HUK 101 HUKUK BAŞLANGICI I HUK 102 HUKUK BAŞLANGICI II EK 1 Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Programı GÜZ BAHAR DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS ŞUBE SAYISI DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS 1. YARIYIL 2. YARIYIL ŞUBE

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun Dallara Ayrılması (Kamu Hukuku-Özel Hukuk) Kamu Hukuku Özel Hukuk Ayrımı Hukuk kuralları için yapılan eski ayrımlardan biri, hukukun kamu

Detaylı

ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Hukuk Yüksek Lisans: Tezli Program Ders Kodu Ders Adı Kredi HUK 500 Tez Kredisiz HUK 590 Seminer

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi Akademik Yılı Ders Müfredatı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi Akademik Yılı Ders Müfredatı YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 2016 2017 Akademik Yılı Ders Müfredatı I. Yıl (1.Dönem Güz) I. Yıl (2.Dönem Bahar) HKUK 131 Hukuka Giriş ve Hukukun Temel Kavramları 4 0 4 4 HKUK 106 Aile Hukuku 5 0

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUK HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. HUKUK B. TOPLUMSAL KURALLAR VE MÜEYYİDELERİ 1. Toplumsal Kuralların Gerekliliği 2. Toplumsal Kuralların Sınıflandırılması a. Görgü

Detaylı

LİSANS PROGRAMI ULUSLARARASI HUKUK BÖLÜMÜ DERS KAYNAK KİTAPLARI DÖNEM I KOD DERSİN ADI KAYNAK KİTAP YAZAR KREDİ YAYINVEVİ

LİSANS PROGRAMI ULUSLARARASI HUKUK BÖLÜMÜ DERS KAYNAK KİTAPLARI DÖNEM I KOD DERSİN ADI KAYNAK KİTAP YAZAR KREDİ YAYINVEVİ DÖNEM I UHL101 HUKUK BAŞLANGICI I HUKUK BAŞLANGICI ADNAN GÜRİZ 4 SİYASAL UHL102 ROMA HUKUKU I ROMA HUKUKU ÖZCAN KARADENİZ ÇELEBİCAN 3 YETKİN UHL103 ANAYASA TEORİSİ I ANAYASA TEORİSİ ZÜHTÜ ARSLAN 4 SEÇKİN

Detaylı

DÖNEM. St Clements University. Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Bölümü Eğitim Kaynakları. SON Teslim Tarihleri SAYFA ARALIKLARI

DÖNEM. St Clements University. Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Bölümü Eğitim Kaynakları. SON Teslim Tarihleri SAYFA ARALIKLARI Unirsity Clements St 1 UHL101 4 Hukuk Başlangıcı I HUKUK BAŞLANGICI ADNAN GÜRİZ SİYASAL 1 38 39 82 83 126 127-160 UHL102 4 Roma Hukuku 1 ROMA BÜLENT TAHİROĞLU DER 1-31 31 60 61 89 90 120 UHL103 4 Anayasa

Detaylı

Tablo 4. Ders Programı BİRİNCİ YIL. I. Yarıyıl II. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKT S HUK 103 2 0 3 ECON 114 2 0 3 HUK 104

Tablo 4. Ders Programı BİRİNCİ YIL. I. Yarıyıl II. Yarıyıl Kodu Dersin Adı T U AKT S HUK 103 2 0 3 ECON 114 2 0 3 HUK 104 Tablo 4. Ders Programı BİRİNCİ YIL I. Yarıyıl II. Yarıyıl 103 HIT R 201 LAW 101 105 107 TURK 101 ENG 101 Roma Hukuku: Genel Hükümler Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Hukuka Giriş (Introduction to Law)

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 2. Sınıf Güz Dönemi. HUK233 İdare Hukuku I Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 2. Sınıf Güz Dönemi. HUK233 İdare Hukuku I Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok . Sınıf Güz Dönemi Teori HUK İdare Hukuku I 4 İdare hukukuna giriş İdare hukukunun kaynakları Hukuk devleti ve eşitlik 4 Merkezi idare Yerel yönetimler İdari özerklik 7 Büyükşehir belediyeleri Kamu iktisadi

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS MÜFREDATI

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS MÜFREDATI YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 DERS MÜFREDATI Tablo 1 1. Dönem (Güz) 2. Dönem (Bahar) HKUK 131 Hukuka Giriş ve n Temel Kavramları HKUK 135 Medeni Hukuka Giriş ve Kişiler HKUK 137 Anayasa

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 DERS MÜFREDATI

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 DERS MÜFREDATI YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 DERS MÜFREDATI Tablo 1 1. Dönem (Güz) 2. Dönem (Bahar) Hukuka Giriş ve n HKUK 131 Temel Kavramları 4 0 4 4 HKUK 106 Aile 5 0 5 6 Medeni Hukuka Giriş ve Genel

Detaylı

M.Ü.HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARILI DERS PROGRAMI I. SINIF BİRİNCİ ÖĞRETİM - TEK NUMARALI ÖĞRENCİLER (1.

M.Ü.HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARILI DERS PROGRAMI I. SINIF BİRİNCİ ÖĞRETİM - TEK NUMARALI ÖĞRENCİLER (1. I. SINIF BİRİNCİ ÖĞRETİM - TEK NUMARALI ÖĞRENCİLER HUKUK BAŞLANGICI İKTİSAT ANAYASA HUKUK BAŞLANGICI İKTİSAT ANAYASA 10.30-11.20 ROMA ANAYASA 11.30-12.20 ROMA ANAYASA 13.00-13.50 ROMA 13.00-13.50 İKTİSAT

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2013-2014 DERS MÜFREDATI

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2013-2014 DERS MÜFREDATI YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FÜLTESİ 2013-2014 DERS MÜFREDATI *Tablo 1 1. Dönem (Güz) 2. Dönem (Bahar) Hukuka Giriş ve n HKUK 131 Temel Kavramları 4 0 4 4 HKUK 106 Aile 5 0 5 6 Medeni Hukuka Giriş ve HKUK

Detaylı

DERS TANIMLARI ( HUK kodlu dersler)

DERS TANIMLARI ( HUK kodlu dersler) DERS TANIMLARI ( HUK kodlu dersler) HUK 101 Genel Hukuk Tarihi ve Roma Hukuku Güncel hukuk sistemlerinin tarihi ve temel kurumları; hukuk sistemimizde kullanılmakta olup kökeni Roma Hukukuna dayanan kavramlar;

Detaylı

2011-2012 AKADEMİK YILI HUKUK FAKÜLTESİ DERS PROGRAMI

2011-2012 AKADEMİK YILI HUKUK FAKÜLTESİ DERS PROGRAMI 011-01 AKADEMİK YILI HUKUK FAKÜLTESİ DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL Adı LAW 101 Hukuk Başlangıcı LAW 111 Anayasa Hukuku 5 5 LAW 11 ECON 111 LAW 131 Medeni Hukuk I (Temel Kavramlar ve Kişiler Hukuku) Introduction

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI A- Hukuk ve Hak Kavramlarına Giriş... 1 B- Hukuk Kavramının Çeşitli Anlamları... 2 a-pozitif Hukuk... 2 b-doğal (Tabii) Hukuk... 3 c-şekil Açısından

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Medeni Usul Hukuku I HUK 305 5 ECTS Ders Uygulama Laboratuar Kredisi (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta)

Detaylı

ŞUBE SAYISI HUK 101 HUKUK BAŞLANGICI I HUK 102 HUKUK BAŞLANGICI II TAR 106 BİLİM TARİHİ

ŞUBE SAYISI HUK 101 HUKUK BAŞLANGICI I HUK 102 HUKUK BAŞLANGICI II TAR 106 BİLİM TARİHİ 24.12.2015 tarih ve 1043 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Programı GÜZ BAHAR SAYISI 1. YARIYIL 2. YARIYIL SAYISI HUK 101

Detaylı

Avrupa Birliği nde Yargısal Koruma Ders Planı

Avrupa Birliği nde Yargısal Koruma Ders Planı Avrupa Birliği nde Yargısal Koruma Ders Planı Avrupa Birliği ( AB ) hukuku, bir kısım aktörlere hak bahşederken, bir kısmına da yükümlülük vazetmektedir. Bu aktörler ise, üye devletler, AB kurumları ile

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Hukuk Başlangıcı Dersleri HUKUKUN KOLLARI VE ALT DALLARI Hukukun Kollara ve Dallara Ayrılması Hukuk eskiden beri iki temel kola ve bunların

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ (Çift Anadal ve Yandal Başvuruları Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı)

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ (Çift Anadal ve Yandal Başvuruları Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı) TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ÇİFT ANADAL (İŞLETME BÖLÜMÜ İÇİN) Lisans Ders Programı BİRİNCİ YIL I. Yarıyıl II. Yarıyıl HUK 101 Medeni Hukuk-I 3 0 3 HUK 102 Medeni Hukuk-II 3 0 3 HUK 104 Anayasa

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Medeni Hukuk ABD

ÖZGEÇMİŞ. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Medeni Hukuk ABD ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Cevdet İlhan Günay 2. Doğum Tarihi: 0 Nisan 1951. Ünvanı: Profesör Dr.. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Hukuk Ankara Üniversitesi 1972 Y. Hukuk Ankara Üniversitesi

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS MÜFREDATI

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS MÜFREDATI YAŞAR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 DERS MÜFREDATI Tablo 1 1. Dönem (Güz) 2. Dönem (Bahar) HKUK 131 Hukuka Giriş ve n Temel Kavramları HKUK 135 Medeni Hukuka Giriş ve Kişiler HKUK 137 Anayasa

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Medeni Hukuk ABD

ÖZGEÇMİŞ. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Medeni Hukuk ABD ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Cevdet İlhan Günay 2. Doğum Tarihi: 0 Nisan 1951. Ünvanı: Profesör Dr.. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Hukuk Ankara Üniversitesi 1972 Y. Hukuk Ankara Üniversitesi

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı TİCARET

Detaylı

tarih ve 548 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 548 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 16.01.2014 tarih ve 548 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 2 SERVİS DERSLERİ TABLOSU Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü * EBB147 Eğitim Bilimine Giriş 3 0 3 4 19 EBB148 Eğitim Psikolojisi 3

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Prof.Dr. Nevzat KOÇ. Çarşamba günleri, saat

DERS TANITIM BİLGİLERİ. Prof.Dr. Nevzat KOÇ. Çarşamba günleri, saat DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Kodu ve Adı HUK10403 Medenî Hukuk (4+0) Bölüm / Program Hukuk Fakültesi Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Verenler Prof.Dr. Nevzat KOÇ Dersle İlgili Görüşme Saatleri

Detaylı

1: İNSAN VE TOPLUM...

1: İNSAN VE TOPLUM... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: İNSAN VE TOPLUM... 1 1.1. BİREYİN TOPLUMSAL HAYATI... 1 1.2. KÜLTÜR... 3 1.2.1. Gerçek Kültür ve İdeal Kültür... 5 1.2.2. Yüksek Kültür ve Yaygın Kültür... 5 1.2.3. Alt Kültür ve Karşıt

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 3. Sınıf Güz Dönemi. HUK335 Medeni Usul Hukuku I Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 3. Sınıf Güz Dönemi. HUK335 Medeni Usul Hukuku I Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok. . Sınıf Güz Dönemi Teori HUK5 Medeni Usul Hukuku I 5 5 Medeni Usul Hukukuna giriş Mahkemeler Mahkemelerin görevi Mahkemelerin yetkisi 5 Genel yetki kuralları Yetki itirazı 7 Genel mahkemeler arasında işbölümü

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

2015-2016 ÖZEL HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

2015-2016 ÖZEL HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2015-2016 ÖZEL HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ PLAW 505 HUKUK METODOLOJİSİ Hukuk metodolojisi dersinin öncelikli amacı gerçeği bulma, doğru düşünme, adaleti gerçekleştirme, en uygun çözümü

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ Sayfa No: 1 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT DERS LİSTESİ Sayı: 302.10.00 Tarih: 27.4.2016 Diploma Programı Adı Akademik Yıl : 2015-2016 : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 1.

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı İŞ VE SOSYAL

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Ceza Usul Hukuku I HUK 309 5 ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta)

Detaylı

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVA VE İŞLER 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 2.200,00 TL 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 5.060,00 TL 4 Paydaşlığın Giderilmesi

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu. Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı. Ceza Muhakemesi Hukuku I HUK 309 5

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu. Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı. Ceza Muhakemesi Hukuku I HUK 309 5 Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Ceza Muhakemesi Hukuku I HUK 309 5 ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta)

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013 ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0 -..0 0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Ders Öğretim Planı Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS HUK-309 Ceza Muhakemesi Hukuku I Zorunlu 3 5 3 Dersin Seviyesi Lisans Dersin Amacı Ceza muhakemesi aşamalarını başından itibaren tanıtmak

Detaylı

İÇİNDEKİLER. I. Bölüm

İÇİNDEKİLER. I. Bölüm İÇİNDEKİLER I. Bölüm HUKUK KAVRAMI... 1 1 - TOPLUM DÜZENİ VE TOPLUM DÜZENİNİ SAĞLAYAN KURALLAR... 2 A. TOPLUM DÜZENİ... 2 B. TOPLUM DÜZENİNİ SAĞLAYAN KURALLAR... 2 1- KURAL KAVRAMI... 2 2- TOPLUMU DÜZENLEYEN

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Medeni Usul Hukuku I HUK 305 5 ECTS Ders Uygulama Kredisi (saat/hafta) (saat/hafta) 3 2 1 (saat/hafta) Ön

Detaylı

Editör Prof. Dr. H. Ercüment ERDEM GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ TİCARET HUKUKU ANABİLİM DALI E. ÖĞRETİM ÜYESİ HUKUK POSTASI 2017

Editör Prof. Dr. H. Ercüment ERDEM GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ TİCARET HUKUKU ANABİLİM DALI E. ÖĞRETİM ÜYESİ HUKUK POSTASI 2017 Editör Prof. Dr. H. Ercüment ERDEM GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ TİCARET HUKUKU ANABİLİM DALI E. ÖĞRETİM ÜYESİ HUKUK POSTASI 2017 ERDEM & ERDEM Ortaklık Avukatlık Bürosu Valikonağı Caddesi Başaran

Detaylı

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu nun 20.12.2017 gün ve 55/27 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI ADALET DERGİSİ YIL: 92 NİSAN 2001 SAYI: 7

T.C. ADALET BAKANLIĞI ADALET DERGİSİ YIL: 92 NİSAN 2001 SAYI: 7 T.C. ADALET BAKANLIĞI ADALET DERGİSİ YIL: 92 NİSAN 2001 SAYI: 7 İÇİNDEKİLER Sayfa No: Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK Yeni Bir İnfaz Kanunu Hazırlanırken 1 Doç. Dr. Şeref ÜNAL Avrupa Birliği Adalet ve İçişleri

Detaylı

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması Yard. Doç. Dr. Çiğdem YAZICI TIKTIK Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflâs Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Arabuluculukta Gizliliğin Korunması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS İÇERİKLERİ

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS İÇERİKLERİ GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER - BİRİNCİ SINIF / BİRİNCİ YARIYIL HUK 101 ANAYASA HUKUKU I (GENEL ESASLAR) AKTS 6, Kredi(4-0) 4 Bu ders kapsamında özellikle liberal batı

Detaylı

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI)

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) SORULAR İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) 1- İdarenin denetim yollarından biri olarak, idari yargının gerekliliğini tartışınız (10 p). 2- Dünyadaki idari yargı sistemlerini karşılaştırarak, Türkiye nin mensup

Detaylı

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 01- Mirasçılık Belgesi Alınması : 780,00. TL 02- Tahliye ve akdin feshi davaları (yıllık kira Bedeli 4.000,00.TL'den fazla ise) ( + dava değerinin %10'u ) 03-

Detaylı

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR Avukatlık Ücreti Peşin Ödenir. K.D.V. ayrıca eklenir. A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 900,00 TL. 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan

Detaylı

MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK. Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK. Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KİŞİLER HUKUKU Medenî Hukuk-Kişiler Hukuku Konusu: Hukuk bakımından hak sahibi

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : BORÇLAR HUKUKU Ders No : 00005008 Teorik : Pratik : 0 Kredi : ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2014-2015 Öğretim Yılı Ders Programı I. Sınıf Tek 13.00-13.45 13:55-14:40 15:00-15:45 15:55-16:40 17:00 17:45

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2014-2015 Öğretim Yılı Ders Programı I. Sınıf Tek 13.00-13.45 13:55-14:40 15:00-15:45 15:55-16:40 17:00 17:45 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2014-2015 Öğretim Yılı Ders Programı I. Sınıf Tek 13.00-13.45 13:55-14:40 15:00-15:45 15:55-16:40 17:00 17:45 Genel Kamu Hukuku Genel Kamu Hukuku Hukuk Başlangıcı

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Mevduatın Vade ve Türleri ile Katılma Hesaplarının Vadeleri Hakkında Tebliğ (Sıra No: 2002/1) (29 Mart 2002 tarih ve 24710 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır)

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Ders No : 0310420098 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDATI 2013 2014 DERS VE KREDİ LİSTESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDATI 2013 2014 DERS VE KREDİ LİSTESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDATI 2013 2014 DERS VE KREDİ LİSTESİ 1.SINIF GÜZ YARIYILI (1. YARIYIL) 1- HUK-101 Hukukun Temel Kavramları 3 3 5 2- HUK-103 Medeni Hukuk I 4 4 6 3- HUK-105 Anayasa

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku EKO422 Bahar Ön Koşul Dersin Dili

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku EKO422 Bahar Ön Koşul Dersin Dili DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku EKO422 Bahar 3+0 3 3 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren Öğretim Elemanı

Detaylı

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri MLY733 1 3 + 0 6 Araştırma yöntemlerindeki farklı anlayışları, yaygın olarak kullanılan araştırma

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2016-31.12.2016 2016 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 23.12.2015 gün ve 73/26 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 4. Sınıf Güz Dönemi. HUK401 Ceza Muhakemesi Hukuku I 7 3 0 3 4. Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 4. Sınıf Güz Dönemi. HUK401 Ceza Muhakemesi Hukuku I 7 3 0 3 4. Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok . Sınıf Güz Dönemi HUK Ceza Muhakemesi Hukuku I 7 - (haftada saat teorik) Dersin amacı işlenmiş olan bir suça ilişkin tüm şüphelerin ortadan kaldırılarak maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasında izlenmesi

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ 1.YIL GÜZ DÖNEMİ ADA 101 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI Sosyal Kurallar ve Hukuk Kuralları, Hukuki Yaptırım, Pozitif Hukukun Kaynakları, Kanunlaştırma

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2011-31.12.2011 DÖNEMİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede belirlenen ücretler

Detaylı

Devletler Umumi Hukuku II HUK208. Zorunlu. Lisans. Bahar. Örgün Eğitim. Türkçe

Devletler Umumi Hukuku II HUK208. Zorunlu. Lisans. Bahar. Örgün Eğitim. Türkçe DEVLETLER UMUMİ HUKUKU II DERSİ ÖĞRETİM PLANI Dersin Adı Devletler Umumi Hukuku II Dersin Kodu HUK208 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUM VE HUKUK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUM VE HUKUK İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUM VE HUKUK Toplum Hayatı...: 1 Hukukun Toplumdaki Fonksiyonu 2 Sosyal Dayanışma 3 Sosyal Hayatta Çekişme 5 Din Kuralları 6 Örf vc Âdet Kuralları 9 Görgü (Nezaket) Kuralları

Detaylı

HUKUK FAKÜLTESİ DERS İÇERİKLERİ

HUKUK FAKÜLTESİ DERS İÇERİKLERİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER - BİRİNCİ SINIF / BİRİNCİ YARIYIL HUK 101 ANAYASA HUKUKU I (GENEL ESASLAR) AKTS 6, Kredi(4-0) 4 Bu ders kapsamında özellikle liberal batı demokrasileriyle

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0-3..0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..03 gün ve 63/ sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

İÇİNDEKİLER XIII I. CİLT TİCARET HUKUKU

İÇİNDEKİLER XIII I. CİLT TİCARET HUKUKU > HAYRİ DOMANİÇ, PROF. DR. Öğrencim, Asistanım ve Kürsü Arkadaşım Prof. Dr. Ömer Teoman > OĞUZ İMREGÜN, PROF. DR. Prof. Dr. Ömer Teoman > ERDOĞAN MOROĞLU, PROF. DR. Prof. Dr. Ömer Teoman > ABUZER KENDİGELEN,

Detaylı

Deniz Ticareti Hukuku

Deniz Ticareti Hukuku İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Deniz Ticareti Hukuku - 13 -. 5-6/1/2015 Tek, Çift ve II. Öğretim Lisans Dersleri Kaynakça - 1 Üçüncü Bölüm 2. DONATMA İŞTİRAKİ Ders Kitabı:

Detaylı

UFUK ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ

UFUK ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ UFUK ÜNİVERSİTESİ ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Bilgisayar-I (Klavye Kullanım-I) Bu ders teorik anlatımların yanı sıra özellikle pratiğe yöneliktir. Derste Türk klavyesinin öğretilmesi

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2018-31.12.2018 2018 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 13.12.2017 tarih ve 64/18 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı Genel Hukuk-1 Dersleri HUKUKUN KOLLARA AYRILMASI VE KAMU HUKUKU-ÖZEL HUKUK AYRIMI HUKUK KAVRAMI ve TANIMI toplumsal

Detaylı

Türk Parlamento Hukuku (LAW 256) Ders Detayları

Türk Parlamento Hukuku (LAW 256) Ders Detayları Türk Parlamento Hukuku (LAW 256) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Parlamento Hukuku LAW 256 Güz 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 4.700,00 TL

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 4.700,00 TL 01.01.201-31.12.201 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin alınması

Detaylı

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ Yazar : Erdem Denk Yayınevi : Siyasal Kitabevi Baskı : 1. Baskı Kategori : Uluslararası İlişkiler Kapak Tasarımı : Gamze Uçak Kapak

Detaylı

St. Clements University

St. Clements University Ders (Dersin adı) 0401101 Anayasa Hukuku I (Genel Esaslar) 0401102 Medeni Hukuk I Süre (Dersin süresi) Ders toplam süreleri 4 yıl / 8 dönem olacaktır.) Kapsam (Dersin bitirilmesi ile gerçekleşecek edinim)

Detaylı

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi M. Gözde ATASAYAN Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 A. «KAMU HİZMETİ» KAVRAMI...1 1. Kamu Hizmetinin Klasik Tanımı...1

Detaylı

Aile Hukukunun anlamını, konusunu ve temel kavramlarını açıklamaktır.

Aile Hukukunun anlamını, konusunu ve temel kavramlarını açıklamaktır. OKAN ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS AÇIKLAMALARI I.YIL I. DÖNEM Anayasa Hukuku I (HUK115) (Kredi:4, ECTS:6) Devletin şekli ve temel hak ve özgürlükleri düzenleyen anayasa metinlerinin temel ilke ve

Detaylı

CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi CEZA HUKUKU Öğrenme Hedeflerimiz CEZA HUKUKUNUN KONUSU SUÇ VE CEZALARIN KANUNÎLİĞİ SUÇ VE CEZALARIN GEÇMİŞE YÜRÜMEZLİĞİ CEZA

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0-3..0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 03..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET KANUNU NDA İHTİYATİ TEDBİRLER

SINAİ MÜLKİYET KANUNU NDA İHTİYATİ TEDBİRLER Mikail Bora KAPLAN Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl ve İcra-İflâs Hukuku Anabilim Dalı SINAİ MÜLKİYET KANUNU NDA İHTİYATİ TEDBİRLER İçindekiler Önsöz...VII İçindekiler... IX Kısaltmalar...

Detaylı

DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti

DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti 01.01.2016-31.12.2016 DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti 4.700,00 Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin 2.500,00 alınması 3

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1)

MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1) MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1) (23.07.2015 tarih ve 29423 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış, güncellenen hali) Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Ceza Usul Hukuku II HUK 308 6 ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta)

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF

DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF HUKUK BAŞLANGICI Bu derste, hukuk fakültelerine yeni başlayan öğrencilere, hukuk hakkında genel bilgiler verilmesi; dört yıl boyunca öğrenecekleri konuların, görecekleri derslerin

Detaylı

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS EHYL-343 Vergi Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS EHYL-343 Vergi Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları İçerik Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS EHYL-343 Vergi Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları 1 3 0 0 3 6 Ön Koşul Derse Kabul Koşulları Dersin Dili Türü Dersin Düzeyi Dersin Amacı

Detaylı

I. SINIF BİRİNCİ ÖĞRETİM - TEK NUMARALI ÖĞRENCİLER (1. AMFİ) DERS SAATİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

I. SINIF BİRİNCİ ÖĞRETİM - TEK NUMARALI ÖĞRENCİLER (1. AMFİ) DERS SAATİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA HUKUK BAŞLANGICI MEDENİ HUKUK İKTİSAT ANAYASA HUKUK BAŞLANGICI MEDENİ HUKUK İKTİSAT ANAYASA 10.30-11.20 ROMA ANAYASA 11.30-12.20 ROMA ANAYASA 13.00-13.50 ROMA 13.00-13.50 MEDENİ HUKUK İKTİSAT ANAYASA MEDENİ

Detaylı

Mesleki Deneyim. Eğitim Bilgileri. Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU. Profesör Marmara Üniversitesi Doçent Marmara Üniversitesi

Mesleki Deneyim. Eğitim Bilgileri. Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU. Profesör Marmara Üniversitesi Doçent Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU Mesleki Deneyim Profesör Marmara Üniversitesi - 2011 Doçent Marmara Üniversitesi - 2003 Eğitim Bilgileri Doktora Marmara Üniversitesi SBE - 1997 Yüksek Lisans Marmara Üniversitesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR VEBAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ I. -YENİ TİCARET KANUNU İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR-3 II. -YENİ TİCARET KANUNU NUN YÜRÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR-7 III. -YENİ TİCARET KANUNU NUN

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015 2016 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 28.09.2015 30.09.2015 05.10.2015 07.10.2015 12.10.2015 TANIŞMA

Detaylı

4.900,00 TL 5.500,00 TL

4.900,00 TL 5.500,00 TL 01.01.2017-31.12.2017 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 4.900,00 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı