ÖKARYOTLARDA TRANSKRİPSİYON UZAMA. Yrd. Doç. Dr. İSMAİL BEZİRGANOĞLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖKARYOTLARDA TRANSKRİPSİYON UZAMA. Yrd. Doç. Dr. İSMAİL BEZİRGANOĞLU"

Transkript

1 ÖKARYOTLARDA TRANSKRİPSİYON UZAMA Yrd. Doç. Dr. İSMAİL BEZİRGANOĞLU

2 Bazik lösin fermuarı ( bzip ) : Bu motif HTH ve çinko parmak motifleri kadar yaygın degildir. İlk olarak 1987 yılında tanımlanmış olup, ilk tanımlama CAAT / ENHANSIR bağlanma proteini üzerinde olmuştur. Bu protein bir çok viral ve memeli gen protomorları ve bir çok enhansırım Kor homolojisi dizinsinde bulunan CAAT kutusunu tanır. bzip motifi ; transkripisyon faktörürünün DNA- Bağlanma domaini değildir, DNA ile direk etkileşime geçmez.bunun yerini birbirrine benzer iki transkripisyon faktörünün dimerizisyonuna yardımcı olarak DNA ya bağlanmasında indirek bir yapısal rol oynamaktadır. bzip içeren iki transkripsiyon faktörünün birleşmesi dimerik kompleksteki iki komşu DNA bağlanma domainin doğru bir pozisyona gelmesine neden olur. bzip motifi ; her 7. pozizyondaki lösinleriyle α- heliks şeklinde katlanan bir amino asit zinciridir. Çalışmlaar sonuncunda her bir proteinin bzip domainlerinin bağlanma içinde gerekli olduğu gösterildi.

3 Bazik heliks -loop heliks motifi ( BHLH ) ; Bu motif iki tane amfipatik helis oluşturur. Bu heliksin bir kenarında tamamiyle yüklü amino asitler bulunur. İki heliks birbirinden helils yapıda olmayan bir loop ile ayrılır. BHLH motifide kendi başına bir transkripsiyon faktörünün DNA bağlanma domaini değildir. DNA ile direk etkileşime girmez. Bunun yerine iki benzer transkripsiyon faktörünün dimerisizyonuna yardımcı olur. İki komşu DNA bağlanma domainin doğru bir pozisyona gelmesine neden olur. Transaktivatör Domain : Transkripsiyon faktörünün, transaktivasyon domaini ; protein protein etkileşimi ile transkripsiyonun aktive edilmesinde rol oynar.transaktivasyon domainleri genel transkripsiyon faktörlerinin promotorda toplanmasını veya birleşmesini hızlandırır fakat bunların çalışma modları halen bilinmemektedir. Transaktivasyon domainleri yapısal olarak DNA bağlanma domainlerine göre çok daha karmaşıktır. Bunlar daha çok asidik aminoasitlerce zengin motiflerde karakterize edilir.

4 Dimerizasyon domaini : Transkripsiyon fakötlerinin büyük bir çoğunluğu, DNA ya bağlanmaksızın homodimer vya heterodimer oarak bağlanırlar.uygun olarak aynı yada benzer proteinlerin dimerizazyonuna aracılık eden bir domaine sahiptir. Lösün fermuar motifi BHLH MOTİFİ

5 Çinko parmak motifi

6 Transkripsyonal Koaktivatörler ve Korepressörler Koaktivatörler ve korepressörler ; direk olarak DNA ya bağlanmaksızın transkripsiyonel aktiviteyi arttıran yada azaltan proteinlerdir. Bunlar direk olarak transkripsiyon faktörlerine bağlanır veya enzimatik aktivetesi olan diğer proteinlerin aktivitesini arttırırlar ya da kromatin yapısını değiştirici enzimatik aktivite gösterirler. Koaktivatörler ve korepressörleri incelemek Transkripisyon faktörlerini ile karşılaştırıldığında daha zordur. Genel olarak protein - protein etkileşim deneyleri yapmak protein DNA etkileşim denylerini yapmaktan daha zordur. Genelde koaktivatöler iki ana sınıfa ayrılır : 1=) Kromatini modifiye edici kompleksler : Post translasyonel olarak histonları modifiye eden multiprotein kompleksleri sayesinde ; diğer proteinlerin DNA ya ulaşılabilriliğini büyük oranda attrılır. 2=) Kromatini yeniden şekillendiren kompleksler : SWI/SNF ailerinin multi protein kompleksleri ve ATP bağımlı DNA yı açma aktivitesi olan akraba ailelerdir.

7 Korepressörler ise kromatinin yapısında koaktivatörün tersi bir etkiye sahip olup trankripisyon faktörlerinin DNA ya bağlanmasınını engeller ve kromatini bu faktörlerin faliyetlerine karşı dirençli hale getirir. KROMATİN MODİFİKASYON KOMPLEKSLERİ Ökaryotik genomun kromatin hale getirilmesi ; DNA nın oldukça küçük olan nükleusa sığabilmesi için gereklidir.nukleozomlar : DNA dizilerine transkripisyon faktörlerinin ulaşmasını engelleyen genel trasnkripisyon repressörleridir. Kromatini modifiye eden komplekslerin gen aktivasyonunda ve baskılanmasında önemli bir rol oynadığı görüşü yapılan araştırmalar ışığında ağır basmaktadır. H2A, H2B,H3 ve H4 histonlarının N terminal kuyrukları kor oktomerinden dışarı doğru uzanmakta ve büyük oranda post translasyonal modifikasyonlara maruz kalmaktadırlar. Kovalent modifikasyonlar ; genel taranskripsiyon araçlarının kromatine ulaşılabilirliğini etkilediğinden bunların gen aktivitesini belirlemede etkili oldukları düşünülmektedir.

8 Histon kuyruklarının gen ekspresyonunun regülasyonunda rol oynayan 4 ana tip modifikasyon bulunmaktadır: 1-Lizinlerin asetilasyonu 2- Arjinin ve lizinlerin metilasyonu 3- Lizinlerin übikitinasyonu 4- Serin ve troinin fosforillenmesi Daha az görülen modifikasyonkar ise ; Glutamik asitin ADP ribosilasyonun ve lizinlerin sumolasyonudur. Spesifik histon modifikasyonlarının seviyesi ; modifiye veya demodifye edici dengeli enzim aktiviteleri ile muhafaza edilir. Bu iki tip enzim takımının aktiviteleri ; hücre içi dağılımın değiştirilmesi ile, kromatin hedeflenmeleri ve inhibitörlerin faliyetleri ile değiştirilebilir. Ayrıca histon modifikasyonları moleküler anahtar olarak iş görürler diğer modifikasyonların olup yada olmamasına neden olurlar. Bu modifikasyonlar kromatine bağlanan ve kromatinin yoğunlaştırılması veya transkripsiyonel düzenlenmesi için gerekli işlemleri başlatan diğer proteinler için tanıma işareti olarak kullanırlar.

9 Histon asetiltransferazlar : Histon asetiltransferaz enzimi ( HAT ) Histonları direk olarak asetiller. Hisatonlar; lizin amino asidinin amino grubuna bir veya birdek çok asetil grubu ilave edilerek asetillenirler.dolayısyla buradaki pozitif yük uzaklaştırılır.negatif yüklü asetil grupların ilavesi ile histonların toplam pozitif yükü azalır. Böylelikle histon kuyruklarının DNA ya olan ilgisi azalır. Histon deasetilaz enzimi ( HDAC) ise ; histonların lizinlerinden asetil gruplarının uzaklaştırılmasını katalizler.asetillenmiş histon kuyruklarının DNA ya olan ilgisi azaldığından hisaton asetilasyonu genel olarak gen aktivasyonuyla ilgili olduğu düşünülmektedir.tüm genom üzerinde yapılan analizler spesifik lizinlerin asetilasyonun ve deasetilasyonunun gen aktivitesi ile artıp azaldığını gösterdi. HDAC ile deastilasyonla ; spresifik genler aktive edilir. Son zamanlarda önerilen modele göre Lizinlerin asetilasyon durumu ; şartlara bağlı olarak gen aktivasyonunun veya baskılanmasını yönlendirecek spesifik bir bağlanma yüzeyi sağlar.

10 Histon metiltranferazlar : HMT ( Histon metil transferaz ) histonları direk olarak metillerler.histon asetilasyonun sadece lizinlerde meydana gelmesine karşın metilasyon hem lizin ( K) hem de arjinin( R) amino asitlerinde meydana gelir.lizinlere ; 1, 2, 3 metil grubu ilave edilir. Metil grubu ilavesi hacmi arttırmasına karşın elektrik yükünü değiştirmez. Arjinin ise tek bir metil grubu ilavesiyle modifiye edilir. Histon metilasyonu hem aktivasyon hem de baskılma ile bağlantılıdır. Bazı lizin ve arjinilere bağlanan metil gruplarının sayısı kadar ; arjinin ve lizindeki metilasyonun da traskripsiyon üzerinde farklı etkileri vardır. Örneğin H3 nün 9. poziziyonundaki ( H3K9) dimetilasyon ve H3 nün 27. pozizyonundaki lizin trimetilasyonu çoğunlukla gen susturma ve heterokromatin oluşturma ile ilgilidir. Histon asetilasyonun HAT ve HDAC lar tarafından dinamik bir şekilde düzenlendiği bilinmektedir fakat histon metilasyonunun kalıcı bir modifikasyon olduğu düşünülmektedir. Bunun nedeni henüz histon demetilazın izole edilememiş olmasıdır.

11 Ubikitine bağlı enzimler: Poliubukitin zincirlerinin ilavesi genel olarak bir proteinin proteozom tarafından degradasyonun hedefi haline getirir. Bununla birlikte tek bir ubikitn ilavesi degradasyon sinyali oluşturmaz fakat proteinin foksiyonunu değiştirebilir. Konjuge ( bağlayıcı ) edici bir enzim ; ubikitin ile hedef proteinin lizin amino asidinin NH2 grubu arasında bir peptiti bağının oluşumunu katalizler.örneğin H2B histonunba bir ubikitin ilavesi traskripsiyonun uzaması, susturulması ve aktivasyonu ile alakalıdır. Linker olan histon H1 e ubukitin eklenmesi onun DNA dan ayrılmasına neden olur. Linker yokluğunda kromatin daha az yopğunlaşır buda genin aktivasyonuna neden olur. Kinazlar : Histon spesifik bir hızla kinazla fosforillendiğinde bir veya daha fazla serin veye treonin amino asidine fosfat grubu eklenir. Böylece negatif yük kazanmış olur.h1 fosforillenmesi H1 i DNA dan ayırır yada daha zayıf bir bağla bağlanmasına sebep olur. Bu durumda gen aktivasyonu ile ilgilidir. Fosforilasyon dinamik bir süreç olup fosfataz tarafından düzenlenmektedir.

12 ADP-riboziltransferaz : Mono- ADP- ribosilasyonu ; NAD dan alıcı bir proteinin spesifik bir amino asitine bir ADP riboz monomerinin, ADP ribozil transferaz tarafından enzimatik transferidir. Histonlar glutamil asit monomerlerinden modifiye edilir. Bununla birlikte başka proteinlerin sistein asparajin ve arjinin amino asitleride modifiye edilebilir. ADP riboz monomerlerinin uzaklaştırılması ADP ribozilhidrolaz tarafından katalizlenir. Son zamanlarda yapılan kristolografik çalışmalar, makro domainin histonlarının ADP ribosilasyonunda etkili olabileceği önerilmektedir ve Histon varyantlarının kendine has bir enzimatik potansiyeli bulunabileceğini önerdiğinden etkileyicidir. SUMO bağlı enzimler : Küçük ubikitin benzeri modifiye edicilerdir. Ubikitin ile % 20 oranında benzerliği vardır.sumo konjugasyonu ubikitin konjugasyonu ile benzer ezimatik basamakları içerir. SUMO ; 97 amino asitlik bi protein olup korboksil ucu aracılığı ile hedef proteinin lizinlerindeki foksiyonel bir gruba bağlanır.

13 Dekonjugasyon ise SUMO spesifik proteazlar tarafından yapılır. Öncelerde nadir görülen bir postranslasyonel modifikasyon olduğu düşünülen sumolasyonun; şimdilerde protein taşımının düzenlenmesinde, mitoz bölünme sırasında kromozomların ayrılmasında ve hasarlı DNA nın tamirinde rol oynadığı bilinmektedir. LİNKER HİSTON ÇEŞİTLERİ Bazı durumlarda farklı bir histon linker proteinin seçilmesi gen düzenlenmesi için önemlidir. Memelilerde 8 det H1 tipi vardır.h1a dan H1e Kadar olanlar somatik hücrelerde bulunur. H1t ve H1oo ise üreme hücrelerine özgüdür. KROMATİNİ YENİDEN MODELLEYEN FAKTÖRLER Son zamanlarda ATP bağımlı kromatin şekillendiren komplekslerin keşfi, kromatin alanındaki heyecan verici bir gelişmedir. Bu yeni sınıf moleküler motorlar ; ATP nin hidrolizinden üretilen enerjiyi histon ve DNA arasındaki etkileşimi değiştirmek için kullanılır. Ve bu sayede Transkripsiyon faktörlerinin DNA daki düzenleyici elementlere bağlanmasını sağlarlar.

14 Kromatin yeniden modelleyici kompleksler, kromatin yapısında en azından 4 farklı değişikliğin olmasına neden olurlar. Bunlar : 1- Nukleozom kayması: nukleozomun DNA üzerindeki pozisyonu değişmesidir. 2- Yeniden modelllenmiş nükleozom : DNA daha ulaşılabilir olur fakat histonlar bağlı kalmaya devam eder. 3- Nukleozom ayrılması : DNA ve histonların tamamen ayrılmasıdır. 4-Nukleozomun değiştirilmesi kor histonun diğer bir çeşit histonla değişmesidir. Karakterizazyonu yapılmış çok sayıda ve Faklı ATP bağımlı yeniden şekillendirici kompleks ailesi mevcuttur. SWI/ SNF, ISWI ve SWR1 kompleks aileleri de bunlardandır. Her bir ailenin kendine has bir alt ünite kompozisyonu ve ayrı bir ATPazı vardır. Yeniden modellenmenin mekanızması, aile üyelerinden birinden diğerine farklıdır.

15 SWI / SNF nin Çalışma mekanızması : Nükleozom Kayması ve parçalarına Ayrılması : Kromatini yeniden modelleyen bir kompleks olan SWI / SNF ; ilk olarak tomurcuklanan bir mayadan elde edilmiştir. SWI / SNF nin insanlardaki homoloğu BAF kromatini yeniden modelleyici faktör olarak tanımlanmıştır. SWI/ SNF ve ilişkili kromatin remodelling kompleksleri; nükleozom kaymasına ve nükleozom yapısında önemli düzensizliklere neden olurlar. Yeniden modelleyici kompleksin; histon oktomerinin etrafındaki, DNA nın şeklini değiştirmesinin ardından transkripsiyon faktörleri ve genel transkripsiyon araçları DNA ya kolay ulaşabilirler. SWI/ SNF ve Histon asetil transferaz kromatinin yapısının yeniden şekillenmesinde ortaklaşa çalışırlar.

16 Kromatini yeniden modelleyen ISWI kompleksleri Histon oktomerini DNA üzerinde kaydırır.swi/ SNF aksine ISWI ailesinin üyeleri histon oktomerinin yapılarında herhangi bir düzensizlik yapmaksızınn DNA üzerinde kaydırırak nukleozomları başka bir yere yerleştirir. Bu işlemde nukleozomların yapısında bir bozulma meydana gelmez. SWRI kromatini yeniden modelleyen kompleksi ; Histonu bir bir histon varyantı ile yer değiştirir. SWRI kompleksi ATPaz alt ünitesi olan Swr1 den bu adı almıştr. SWR1 Kompleksi : H2A.Z-H2B dimerlerini nükleozomdaki H2A-H2B nin yerine yerleştirebildiği ; ancak Kompleksin bu varyat dimerini çıplak DNAnın yapısına sokamadığı görüldü. Histon varyantı olan H2A.Z ; telomerin yakınlarında bulunan, transkripsiyonal olarak aktif olan bazı genlerin gücünü arttırırlar.

17 Transkripsiyon komplekslerin oluşması ( assemblesi ) : Vur ve Kaç modeli Enhansozom modeline karşı Transkripsiyonu düzenleyen çeşitli proteinlerin bağlanma sırası : Bağlanmanın sırası gen promotorunun kromatin yapısına, hücre döngüsünün evresine ve bir çok diğer faktöre bağlıdır. Örneğin ; SWI nın bağlanması mayanın endonükleaz HO geninin upstream düzenleyici bölgesine bağlı bir aktivatör protein yardımı ile olur. SWI / SNF ; HO geninin promotorunu yeniden modelledikten sonra HAT ( Histon asetil transferaz ) kompleksi çağrılır. SWI / SNF ve HAT ın birlikte çalışması ; gen spesifik transkripsiyon faktörlerinin promotora bağlanmasını kolaylaştırır ve ardından genel Transkripisyon faktörleri ve RNA pol II bağlanır. ( şekil 1)

18 Şekil 1

19 Transkripisyon faktörlerinin bağlanması ve transkripisyon komplekslerin oluşumu ile ilgili iki model önerilmektedir. Bunlar enhansozom modeli ve vur ve kaç modelidir. Enhansozom Modeli : Bu model transkripsiyon faktöleri arasındaki etkileşimlerin, onların DNA ya kooperatif ve aşamalı bir şekilde bağlanmasını sağladığı ve bunun komplekse aşırı bir kararlılık verdiğini önermektedir. Bu model IFN-β Geninin enhansırında transkripisyonel komplekisn oluşumu ile uyumludur. IFN-β gen enhasırın enhasozomu oluşturmak için doğru bir şekilde bükülmesi gerekir. İndüklenebilir enhansırın, Transkripisyon faktörleri, IRF1 ( İNTERFERON DÜZENLEYİCİ FAKTÖR ) ve C-jun bağlanma bölgeleri mevcuttur. HMG ailesinin üyeleri mimari proteinlerdir. Bu proteinler memeli kromatinin histon olmayan ana bileşenleridir. Bunlar DNA nın küçük oluğundaki AT zengin bölgeye bağlanırlar ve çift zincirli DNA heliksinde multi protein komplekisinin oluşumunu sağlayan yapısal değişimleri indüklerler.

20 Vur ve Kaç modeli : İlk bakışta klasik enhansozom modeli bütün kromatin proteinlerinin ortak bir özelliği olan ; kısa süreli dinamik bağlanma özelliği ile uyumlu değildir. Bu özellik kor histon proteinlerinin haricindeki bütün kromatin proteinlerinde mevcuttur. FRAP deneylerinden elde edilen veriler incelendiğinde ; nükleer proteinlerinin çoğunluğuun oldukça haraketli olduğu bunların kromatin ve nükleusun kompartmanları ile etkileşimimin oldukça dinamik olduğu görülmektedir Vur ve Kaç modelinde transkripisyonel aktivite, transkripisyonel aktivasyon iöin gereken tüm bileşenlerin belli bir kromatin bölgesinde karşılama ihtimalini ( vur ) ve geçici olarak bağlanmalarını ( kaç ) ifade eder. Modellerin birleştirilmesi : Bu İki model birbirinden ayrı olarak düşünülemez Komnplekteki her bir protein partnerinin bağlanma kinetiğini etkiler.

21 Nükleozomlarda Transkrisyonun Uzaması Ökaryotik RNA pol II tarafından mrna öncülerinin sentezi 4 ana basamağı olan çok basamaklı bir işlemdir. Bunlar; başlama, promotordan ayrılma, uzama ve sonlanmadır. RNA pol II nin erken safhalarında durması gen düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. RNA pol II, ısı şoku öncesi nükleotitid sentezler ve durur. Isı şokunun oluşmasıyla, polimerizayonu başlatır ve hemen uzama safhasına geçer Isı şokuna hızlı cevabın başlatılmasına ilaveten polimerazın durması promotor bölgesinde nükleozomun yeniden oluşmasına engel olur. RNA pol II başlangıç safhasından uzama safhasına geçiş; RNA pol II ile irtibatlı faktörlerdeki bir değişme ile belirtilir. Transkripsiyonun Uzaması : Transkripsiyonun uzaması, promotor bölgesinde mrna sentezin başlaması ardından RNA Pol II nin genin kodlama bölgesi boyunca ileriye doğru taşındığı bir işlemdir. RNA pol II nin önündeki DNA ; polimerazın aktif bölgesine girmeden önce açılır polimerazın geçtiği bölgelerde ise kapanır.

22 Açık bölgelerde kalıp Kalıp DNA zinciri yeni sentezlenen mrna ile dubleks oluşturur. RNA Pol II kalıbın yönelendirilmesine göre NTP leri seçer. Kalıp DNA ya baz çiftleşmesi ile bağlı RNA pol II- Transkripsiyon kompleksine bir NTP nin bağlanması X ışını kromatotografisi ile gözlemlenmiştir. Sonuçlar dört basamaklı nükleotit seçimi ve eklenmesi ile uyumludur. Öncelikle gelen nükleotit ters bir oryantasyonda aktif merkezin altındaki giriş bölgesinde bağlanır. Ardından NTP Kalıp DNA ile doğru bir şekilde eşleşebilmek için ve 2-OH taşımayan ribozları dntp leri ayırabilmek için nükleotit ekleme bölgesine döner. Sadece doğru bir şekilde eşleşmiş olan NTP ler geçici olarak insersiyon bölgesine bağlanabilir. Üçüncü olarak fosfodiester bağlarının oluştuğu ön translokasyon basamağı meydana gelir. Post translokasyon komplesinde RNA ya henüz eklenmiş bir nükleotit bir sonraki pozisyona geçerek A bölgesini açık bırakır.

23

24 Proofreading ve geri dönme : DNA polimeraz tarafından gerçekleştiren polimerizasyon sırasında büyüyen DNA birbirinden tamamen ayrılmış olan DNA sentezleyici aktif bölge proofreading yapan kesici bölge arasında mekik dokur. RNA Pol II ile yapılan polimerizasyonunda büyüyen RNA, RNA sentezini ve kesilmesini gerçekleştiren tek bir aktif bölgede kalır. Uzama faktörü TFIIS li RNA pol II nin X ışını kromotografisi analizi, polimerazın mrna sentezi ve kesilme arasında değiş tokuş yapan ayarlanabilir bir aktif bölgeye sahip olduğu fikrini destekler. Hem RNA polimerizasyonu hemde kesimi metal iyonu A ( Mg+2) ihtiyaç duyar. Fakat B gibi farklı metal iyonu RNA polimerazın aktivitesini polimerizasyonundan kesme yönüne çevirir. Bu modelde RNA polimerizasyonun olabilmesi için B metali NTP substratın fosfatlarına bağlanır. Proofreading sırasında ise kesmenin olabilmesi için B metali aktif merkezdeki diğer eşleşme yapmamış bir nükleotite bağlanır. Polimerazın ayarlanabilir aktif bölgesi yeterli miktarda mrna nın düzeltilmesine müsaade eder çünkü RNA kesilmesi, A metalinde yeni bir 3 uçlu RNA oluşturur.

25 İki tip düzeltme reaksiyonu meydana gelebilir. Zincire yanlış ilave edilen nükleotitidin hemen uzaklaştırılması ve yanlış ilaveden sonra 2 nükleotidin kesilmesi ve bir nükleotitle geri döndürme. mrna nın uzama sırasında RNA pol II nin karşılaştığı bazı DNA dizileri, onun geriye doğru hareket etmesine neden olur veya enzimi geri döndürür. Geri dönme sırasında RNA DNA baz çiftleşmesine devam eder fakat transkripsiyonun 3 ucu eşleşme yapmamıştır. Ve aktif merkezden bu bölge çıkartılır. Bu durum transkripsiyonun durmasına neden olur. Tutukluktan kurtulabilmek için TFIIS nin yardımıyla çıkartılan RNA nın kesilmesi gereklidir. Transkripsiyonun Nukleozomal Bariyer Boyunca Uzaması

26 Transkripsiyonun başlaması ; kromatinin yeniden şekillenmesine rağmen DNA transkribe edilen genleri kodlayan bölgelerindeki nükleozomlar içinde paketli halde kalır RNA pol II kodlanan gen bölgelerinde ilerlerken her iki yüz baz çiftinde bir nükleozomla karşılaşır.son zamanlarda yapılan çalışmalar RNA Polimerazın kromatin üzerine ilerliyişi ile ilgili 2 farklı mekanızmayı ortaya sürmüştür.bu mekanızmalar: 1- Nükleozom taşınması veya oktomer transferi 2- H2A ve H2B dimerlerinin uzaklaştırılması Nükleozom Taşınması : Bu hareket modunda; DNA nükleozomdan çıkartılır ve nükleozomlar RNA polimeraz II tarfından daha önce Transkribe edilen DNA bölgesine transfer edilir. Bu işlem uzama faktörü olan FACT tarafından gerçekleştiriliyormuş gibidir.

27 H2A-H2B dimerlerinin uzaklaştırılması : RNA polimeraz II tarafından transkribe edilen aktif genlerin üzerinden H2A VE H2B dimerlerinin uzaklaştırılması ile nükleozomlar bozulabilir. Nükleozom bariyerleri kaldırılırken çok sayıda yardımcı uzama faktörüne ihtiyaç vardır. Bu faktörlerden iki FACT tir RNA polimerazın uzatma yapabilmesi için gereklidir. Diğer kompleksler ise Elongator ve TFIIS dir. RNA polimeraz II nin nükleozomlar tarafından engellendiği belirlendiğinden nükelozomal bariyerlerin aşılmasında tanımlanamayan bazı faktörlerin gerekli olduğu düşünülmektedir. FACT ; İki alt üniteli bir proteindir. Nükleozomal değişimleri uyararak nükleozomlar üzerinde transkriptlerin uzamasında rol alır. Yani nükleozomların yer değiştirmesine yardım eder. FACT Domainlerinden biri DNA bağlanma domaini iken diğer bir domaini H2A ve H2B İle etkileşim yapmaktadır.

28 Elongator ; Transkriptin uzamasına yardım eder. İlk olarak mayada keşfedilmiştir. Fakat Elongatorun Transkriptin uzamasındaki tam foksiyonu bilinmemektedir. TFIIS ; transkripsiyonun durma problemini ortadan kaldırır. Bu faktör RNA Pol II nin durmasına neden olan DNA bölgelerinden geçişine yardım eder. Transkripsiyonun durmasına neden olan bölgelerden bazıları AT zengin bölgelerdir. Proteinlerin Nükleusa Giriş ve Çıkışları Nükleus ve sitoplazma arasındaki giriş çıkışı trafiği ; nükleer por kompleksleri ( NPC) aracılığıyla olur. NPC ler nükleusu çevreleyen çift katlı nükleer mebrana gömülü ; büyük multi protein komplekslerdir. Proteinlerin nükleusa yönlendirilmeleri nükleer lokalizasyon dizisi (NLS ) olarak adlandırılan spesifik bir amino ait dizisi ile olur. Bazı durumlarda ise NLS taşımayan proteinler ;NLS dizisine sahip proteinlerine bağlanırlar ve bu şekilde dimer oluşturarak nükleusa taşınırlar.

29 Bazı Nükleer proteinler tekrarlı olarak nükleus ve sitoplazma arasında giriş çıkış yaparlar.bu tip proteinlerin nükleusdan çıkabilmeleri için nükleer çıkış dizilerine ( NES) ihtiyacı vardır. Nükleus proteinlerinin giriş çıkışına karyoferinler olarak adlandırılan importin ve eksportinler aracılık ederler. Nükleusa giriş yolakları : Nükleusa girmesi hedeflenen proteinler nüklesua girdiklerinde bile NLS dizilerini taşırlar. En iyi çalışılmış genellikle lizin ve arjinin gibi bazik aminoasitlerden oluşmaktadır. Kargonun tanınması ve yüklenmesi ; Lizin ve arjinince zengin NLS dizileri nükleusa giriş resptörleri importin α adaptörünü ve importin β1 içeren bir komplekstir. importin α nın C terminal uçları ; NLS si proteinlere bağlanırlar. importin β1 ise hem importin α ya hemde NPC ye bağlanır. Kargonun tanınması ve yüklenmesi; ATP ve GTP hidrolizine gerek duymaz.

30 NPC ler yardımıyla gerçekleştirilen ; kargonun nükleus içerisine taşınmasının moleküler mekanızması hala bilinmemektedir.bununla iligili iki model önerilmektedir. 1- Afinite gate Modeli 2- Seçici Faz modeli Afitine Gate Modelinde ; FG ( Fenilalanin ve Glisin ) tekrarlarına sahip nükleoporinler NPC lerin her iki ucunda da dalgalanan bir çok flament oluşturur ve difüzyona sebeb olur. Seçici Faz modelinde difüzyonla taşıma görülmüştür. Kargonun salınması ;Kargo Getirici reseptör kompleksleri NPC lerin nükleus tarafına ulaştığında RanGTP İmportine bağlanır ve kargodan ayırır. Kargonun ayrılması allosterik bir mekanızmadır. Nükleustan çıkış yolu : Ökaryotlarda en iyi tanımlanan nükleus çıkış sinyalleri ; küçük hidrofobik ve lösince zengin dizilere sahip olan NES dizilerdirnes dizileri tahliye faktörü CRM1 ile etkileşime girerek foksiyon gösterir

31

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ Merve YILMAZER 2601120219 İÇERİK Kromatin ve nükleozom yapısı Transkripsiyon aşamasında

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ DNA Düzeyinde Gen Ekspresyonu Düzenlemesi Transkripsiyonel Düzeyde Gen Ekspresyonu Düzenlenmesi Post-transkripsiyonel Düzeyde Gen Ekspresyonu

Detaylı

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler)

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU ve REGÜLASYONU (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) Nihal EYVAZ (050559015) Şerife OKAY (050559025) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gen

Detaylı

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta:

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta: DNA Replikasyonu Doç. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/202 Eposta: hilalozdag@gmail.com 1 Watson ve Crick Gözümüzden kaçmamış olan bir nokta da.. Replikasyon

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON Biyoteknoloji ve Genetik II Hafta 8 TRANSLASYON Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com TRANSLASYON Translasyon a. mrna ribozoma

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13 Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Ökaryotlarda transkripsiyon. Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU

Ökaryotlarda transkripsiyon. Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU Ökaryotlarda transkripsiyon Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU Transkripsiyonal Düzenlemeye Genel Bakış Ökaryotlarda mrna ve protein sentezi iki farklı hücresel organelde gerçekleşir. Transkripsiyon nukleusta translasyon

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON GEN İFADESİ (GEN EKSPRESYONU) Gen ifadesinin düzenlenmesi çeşitli aşamalarda olur: 1) Primer transkriptlerin oluşumu 2) Primer mrna dan matür (olgun) mrna oluşumu 3) mrna nın

Detaylı

Genetik Şifre ve Transkripsiyon

Genetik Şifre ve Transkripsiyon Genetik Şifre ve Transkripsiyon Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 12 Aralık 2016 RNA (Ribonükleik Asit): Ribonükleotid Polimeri Tek zincirli bir moleküldür. İçerdiği şeker ünitesi riboz dur. DNA dan baz içeriği

Detaylı

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri mrna trna - rrna Taşıyıcı (transfer) RNA (trna) Nispeten küçük moleküllerdir. Bir öncu molekülün nükleusta işlenmesiyle oluşurlar. trna molekülleri, mrna

Detaylı

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON Prof Dr.Dildar Konukoğlu DNA SENTEZİ DNA DNA RNA sentezi DNA mrna Protein sentezi mrna Protein Tanımlamalar Replikasyon Replikasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Translasyon

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ Değişik canlı gruplarında kalıtsal molekülün çeşidi, sayısı, biçimi ve organizasyonu bakımından farklılıklar bulunur. Ortak özellik: nükleik

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı Hücrede Genetik Bilgi Akışı 1) Genomun korunması DNA nın tam olarak kopyalanması ve hücre bölünmesiyle yeni kuşak hücrelere aktarılması 2) Genetik bilginin çevrimi Hücre içerisinde bilginin DNA dan RNA

Detaylı

2. Histon olmayan kromozomal proteinler

2. Histon olmayan kromozomal proteinler 12. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

Genel Transkripsiyon Mekanizmaları

Genel Transkripsiyon Mekanizmaları Genel Transkripsiyon Mekanizmaları Çok hücreli ökaryotların geneomlarının toplam kodlama kapasitesinin yaklaşık %5-10 u transkripisyonu düzenleyen proteinlere ayrılmıştır. Bu proteinler 3 büyük sınıfa

Detaylı

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Gen Ekspresyonun Kontrolü Kontrol genellikle transkripsiyon başlangıç düzeyinde gerçekleşir. Transkripsiyonda düzenleyici proteinler tarafından

Detaylı

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi MBG 505 BAKTERİ GENETİĞİ Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi Emrah ÖZÇELİK Ribonükleik asit (RNA) 3 tip RNA Mesajcı RNA (mrna) (genetik seviyede) Transfer RNA (trna) Ribozomal RNA (rrna) (fonksiyonel

Detaylı

Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon

Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon PowerPoint Lecture Presentation for Concepts of Genetics Ninth Edition Klug, Cummings, Spencer, Palladino Konu 4 Genetik Şifre ve Transkripsiyon Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Copyright Copyright 2009

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

GLOBİN GEN REGÜLASYONU

GLOBİN GEN REGÜLASYONU GLOBİN GEN REGÜLASYONU GLOBİN GENLERİN REGÜLASYONU Her bir globin genin dokuya ve gelişime spesifik ekspressiyonu regülatör dizilimdeki transkripsiyon faktörlerinin etkisi ile sağlanmaktadır. Globin

Detaylı

DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi

DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi DNA paketlenmesi 1. Paketlenme sorunu 2. Kromatin yapı düzeyleri (nukleosomlar, 30-nm fiber, looplar, bandlar) 3. Histon kodu aktif ve inaktif diziler içerir 4.

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

DNA dan Kromozomlara

DNA dan Kromozomlara DNA dan Kromozomlara Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar halinde nasıl organize olduğu araştırılmaya

Detaylı

DNA REPLİKASYONU. Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN

DNA REPLİKASYONU. Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN DNA REPLİKASYONU Doç.Dr. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN DNA sentezi (replikasyon) DNA çift heliksini oluşturan iki zincir birbirinden ayrıldığında, bu zincirlerden her biri sentezlenecek yeni zincir için kalıp olarak

Detaylı

GENETİK. Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER

GENETİK. Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER GENETİK Öğt. Gör. Meltem KÖKDENER 2 5.1. TRANSKRİPSİYONUN AŞAMALARI 5.2. PROTEİN SENTEZİ (Translasyon ) 5.3. GENETİK İFADENİN DÜZENLENMESİ 5 GENETİK TRANSKRİPSİYON ÜNİTE 5 TRANSKRİPSİYON Öğr. Gör. Meltem

Detaylı

DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU. Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN

DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU. Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN DNA nın REPLİKASYONU ve REKOMBİNASYONU Prof.Dr. Sacide PEHLİVAN REPLİKASYON (DNA nın Eşlenmesi-Hangi DNA ) nükleer-mitokondrial Nerede? Ne zaman? Neden? DNA Replikasyon Mekanizmasının Özellikleri Özgül

Detaylı

DNA REPLİKASYONU. Dr. Mahmut Cerkez Ergoren

DNA REPLİKASYONU. Dr. Mahmut Cerkez Ergoren DNA REPLİKASYONU Dr. Mahmut Cerkez Ergoren Arthur Kornberg 1959 Nobel Ödülü "the mechanisms in the biological synthesis of DNA DNA Replikasyonu Replikasyon genetik materyalin tamamen kendi benzeri yeni

Detaylı

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph NUKLEUS Bir hücrenin tüm yapılarının ve etkinliklerinin kodlandığı kromozomu Ayrıca, DNA sını dublike edecek ve 3 tip RNA yı ribozomal (rrna), haberci (mrna) ve transfer (trna)-sentezleyecek ve işleyecek

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

Epigenetik ve Kanser. Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Epigenetik ve Kanser. Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Epigenetik ve Kanser Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tozcelik@fen.bilkent.edu.tr Conrad Waddington (1905-1975) Edinburgh Üniversitesi Embriyoloji ve Genetik Profesörü

Detaylı

Chapter 10 Lecture. Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition. 1. DNA Yapısı. Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu

Chapter 10 Lecture. Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition. 1. DNA Yapısı. Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu Chapter 10 Lecture Genetik Kavramlar Concepts of Genetics Tenth Edition 1. DNA Yapısı Çeviri: Aslı Sade Memişoğlu Genetik malzeme nedir? Çoğunlukla genetiğin ikili sarmalın keşfiyle başladığı düşünülür

Detaylı

cdna Kitaplık Hazırlanışı

cdna Kitaplık Hazırlanışı cdna Kitaplık Hazırlanışı Uzm.Bio.Veysel Sabri HANÇER İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Doktora Programı 2602043040 Genetik Bilginin İki Kaynağı Vardır; Genomik DNA mrna Ökaryotlardaki

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ GENETİK MATERYALLER VE YAPILARI HER HÜCREDE Genetik bilgilerin kodlandığı bir DNA genomu bulunur Bu genetik bilgiler mrna ve ribozomlar aracılığı ile proteinlere dönüştürülür

Detaylı

Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören Transkripsiyon Transkripsiyon DNA molekülündeki bilginin RNA nükleotid dizisi haline çevrilmesi işlemidir. (DNA dan RNA sentezlenmesi) Hücre içi genetik

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

Nöronal Plastisite Paneli

Nöronal Plastisite Paneli 21. Ulusal Farmakoloji Kongresi Osmangazi Üniversitesi Eskişehir Nöronal Plastisite Paneli Ersin O. Koylu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Beyin Araştırmaları Uygulama ve Araştırma

Detaylı

Transforming growth factor ß. Sinyal molekülleri, reseptör ve ko-reseptörler C. elegans tan insana kadar korunmuştur.

Transforming growth factor ß. Sinyal molekülleri, reseptör ve ko-reseptörler C. elegans tan insana kadar korunmuştur. Transforming growth factor ß Hem omurgalılarda hem de omurgasızlarda gelişimin düzenlenmesinde önemli işlevleri vardır. Sinyal molekülleri, reseptör ve ko-reseptörler C. elegans tan insana kadar korunmuştur.

Detaylı

GEN MUTASYONLARI. Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ

GEN MUTASYONLARI. Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ GEN MUTASYONLARI Yrd. Doç. Dr. DERYA DEVECİ Gen mutasyonları 2 temel mekanizma ile gerçekleşir. A. İnsersiyon; Bir veya daha fazla nükleotidin araya girmesiyle B. Delesyon; Bir veya daha fazla nükleotidin

Detaylı

PROTEİN SENTEZİNİN DÜZENLENMESİ VE AŞAMALARI

PROTEİN SENTEZİNİN DÜZENLENMESİ VE AŞAMALARI PROTEİN SENTEZİNİN DÜZENLENMESİ VE AŞAMALARI Protein Sentezinin Düzenlenmesi Edward TATUM 1940 yılında bir gen bir enzim hipotezini ileri sürmüştür. Bu hipotez daha sonra bir gen bir protein haline gelmiştir.

Detaylı

Transkripsiyona Genel Bakış

Transkripsiyona Genel Bakış Transkripsiyona Genel Bakış RNA nın genetik ve fonksiyonel olarak iki farklı seviyede rol üstlendiğini vurgulamak gerekir.genetik seviyede, RNA mrna aracılığıyla DNA dan bilgi taşır. Genetik bilginin DNA

Detaylı

8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Ökaryot gen düzenlenmesi farklı basamaklarda olabilir 2. Kromatin modifikasyonları 3. Transkripsiyonun düzenlenmesi 4. Transkripsiyon sonrası düzenlenme

Detaylı

Prokaryotlarda durum. Gen düzenleyici proteinler ve gen anlatımının düzenlenmesi 11.10.2012

Prokaryotlarda durum. Gen düzenleyici proteinler ve gen anlatımının düzenlenmesi 11.10.2012 Gen düzenleyici proteinler ve gen anlatımının düzenlenmesi Prokaryotlarda durum 2 PROKARYOTLARDA GEN ANLATIMININ NEGATĐF KONTROLÜ Negatif Đndüklenebilen Operonlarda, düzenleyici bir repressör normalde

Detaylı

Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU

Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE Protein sentezini tüm canlılar gerçekleştirir. Bir mrna molekülünde en fazla 64 çeşit kodon bulunur. DOĞRU YANLIŞ SORULARI Canlıların heterotrof beslenenleri

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #2

YGS ANAHTAR SORULAR #2 YGS ANAHTAR SORULAR #2 1) Bir hayvan hücresinde laktoz yapımı ile ilgili olarak, sitoplazmadaki madde miktarının değişimlerini gösteren grafik aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Glikoz B) Su miktarı 2)

Detaylı

Prokaryotik promotor

Prokaryotik promotor Transkripsiyon Transkripsiyon-Replikasyon Farkları 1.Replikasyon sırasında tüm kromozom kopyalanır fakat transkripsiyonda sadece bir gen bölgesi kopyalanabilir. 2. Transkripsiyon düzeyi organizmanın o

Detaylı

ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Giriş Çok hücreli ökaryotlarda gen ifadesinin farklı şekillerde düzenlenmesi, embriyonik gelişim için son derece önemlidir. Örn; pankreas hücreleri retinal pigmet

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir.

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino Asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. 1 Fizyolojik ph da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve pozitif yüklüdür;

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİĞİN UYGULAMALARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİĞİN UYGULAMALARI MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİĞİN UYGULAMALARI 4. Ders Gen anlatımının düzenlenmesi ve Epigenetik Doç. Dr. Aslıhan TEMEL İ.Ü. Fen Fak. Moleküler Biyoloji ve Genetik 1 Genotip + genetik etkileşimler + çevre

Detaylı

DNA dan Kromozomlara

DNA dan Kromozomlara DNA dan Kromozomlara Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar halinde nasıl organize olduğu araştırılmaya

Detaylı

MOTOR PROTEİNLER. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR

MOTOR PROTEİNLER. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR MOTOR PROTEİNLER Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Hücre iskeleti, Hücre şeklini ve sitoplazmanın organizasyonunu belirleyen bir yapı iskelesi görevi yapar. Hücre hareketlerinin gerçekleşmesinden sorumludur.

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

Kanser Tedavisi: Günümüz

Kanser Tedavisi: Günümüz KANSER TEDAVİSİNDE MOLEKÜLER HEDEFLER Doç. Dr. Işık G. YULUĞ Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yulug@fen.bilkent.edu.tr Kanser Tedavisi: Günümüz Geleneksel sitotoksik ilaçlar ve

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Sınıf ; Çalışma yaprağı 3

Sınıf ; Çalışma yaprağı 3 Öğrencinin Adı ve soyadı ; Sınıf ; Çalışma yaprağı 3 F.8.2. DNA ve Genetik Kod / Canlılar ve Yaşam Bu ünitede öğrencilerin; DNA ve genetik kod ile ilişkili kavramları açıklamaları ve aralarındaki ilişkileri

Detaylı

KAS DOKUSU. Prof.Dr. Ümit TÜRKOĞLU

KAS DOKUSU. Prof.Dr. Ümit TÜRKOĞLU KAS DOKUSU Prof.Dr. Ümit TÜRKOĞLU 1 Kas dokusu, kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürerek hareketi sağlayan bir dokudur. Toplam vücut ağırlığının Yenidoğanda % 25 Genç erişkin dönemde % 40 ve yaşlılık

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 6 GENETİK ŞİFRE VE PROTEİN SENTEZİ 2

12. SINIF KONU ANLATIMI 6 GENETİK ŞİFRE VE PROTEİN SENTEZİ 2 12. SINIF KONU ANLATIMI 6 GENETİK ŞİFRE VE PROTEİN SENTEZİ 2 SANTRAL DOGMA Hücredeki bilgi aktarım mekanizmasının tamamına SANTRAL DOGMA denir. Santral dogma tek yönlü bilgi aktarımıdır. Geri dönüşümü

Detaylı

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. TIBBİ GENETİK I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: DNA ve RNA yapısının öğretilmesi. b. Amaç: DNA nın genetik materyal olmasında moleküler yapısının önemi ve RNA yapısının proteine geçiş ve gen ekspresyonu kontrolündeki

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı

HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı Biyoteknoloji ve Genetik I HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı Prof. Dr. Hilâl Özdağ Genetik materyal ; 1. Kendini eşleyebilmeli 2. Bilgi depolamalı 3. Bu bilgiyi ifade

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA 12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA DNA (DEOKSİRİBONÜKLEİK ASİT) Temel nükleik asittir. Prokaryot hücrelerin sitoplazmasında, ökaryot hücrelerde çekirdek, mitokondri ve kloroplast organelinde bulunur.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK 3) Çekirdek Ökaryot yapılı hücrelerde genetik maddeyi taşıyan hücre kısmıdır. Prokaryot hücreli canlılarda bulunmaz. GÖREVLERİ: 1) Genetik maddeyi taşıdığından

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

GENETİK ŞİFRE PROF. DR. SERKAN YILMAZ

GENETİK ŞİFRE PROF. DR. SERKAN YILMAZ GENETİK ŞİFRE PROF. DR. SERKAN YILMAZ Genetik Şifre (Kod) Organizmalardaki proteinlerin birincil yapılarının (amino asit dizilerinin), DNA molekülündeki genlerin nükleotid dizisi tarafından tayin edilmesi

Detaylı

A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ

A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ DNA nın Yapısı ve Replikasyonu Biyoloji Ders Notları A. DNA NIN KEŞFİ VE ÖNEMİ İlk olarak Friedrich Miescher (1869) akyuvar hücreleri ve balık sperminde yönetici molekülleri tespit etmiştir. Çekirdekte

Detaylı

Moleküllerin çekirdek ve sitozol arasında taşınımı. Prof.Dr.Gönül Kanıgür

Moleküllerin çekirdek ve sitozol arasında taşınımı. Prof.Dr.Gönül Kanıgür Moleküllerin çekirdek ve sitozol arasında taşınımı Prof.Dr.Gönül Kanıgür NUKLEUS Nukleus zarfı İç membran Perinuklear aralık Dış membran Kromatin DNA+Protein (Histon ve Histon olmayan proteinler) Nukleolus

Detaylı

DNA TAMİR MEKANİZMALARI. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER

DNA TAMİR MEKANİZMALARI. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER DNA TAMİR MEKANİZMALARI Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER Baz kaybı DNA hasarları Baz modifikasyonları Deaminasyon Kimyasal modifikasyon Işık hasarı (UV) Replikasyon hataları Zincirler arası çapraz bağlantıları

Detaylı

DNA ONARIMI VE MUTASYON. Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005

DNA ONARIMI VE MUTASYON. Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005 DNA ONARIMI VE MUTASYON Merve Tuzlakoğlu Öztürk Bakteri genetiği dersi Sunum-2 18.11.2005 *DNA nın dölden döle değişmeden aktarımı için 2 süreç önemlidir: DNA ONARIMI 1. Replikasyon sürecinin doğru yapılması

Detaylı

Referans:e-TUS İpucu Serisi Biyokimya Ders Notları Sayfa:368

Referans:e-TUS İpucu Serisi Biyokimya Ders Notları Sayfa:368 21. Aşağıdakilerden hangisinin fizyolojik ph'de tamponlama etkisi vardır? A) CH3COC- / CH3COOH (pka = 4.76) B) HPO24- / H2PO-4 (pka = 6.86) C) NH3/NH+4(pKa =9.25) D) H2PO-4 / H3PO4 (pka =2.14) E) PO34-/

Detaylı

Nükleik Asitler. DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur

Nükleik Asitler. DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur NÜKLEİK ASİTLER Nükleik Asitler DNA ve RNA nükleik asitleri oluşturur Genetik bilginin nesiller boyu aktarılması ve bunun proteinlere tercüme edilmesinde görev alırlar Nükleotid ünitelerinden oluşurlar

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER Plazmid ve Epizomlar Bakterilerin kendi kromozomlarının yanı sıra, kromozom dışı bazı genetik parçacıklar bulunmaktadır Bakteri kromozomundan daha küçük yapıda

Detaylı

Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi

Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi Doç. Dr. Hilâl Özdağ Eposta: ozdag@medicine.ankara.edu.tr Tel: 2225826/202 Ders Notları Đçin: http://bteml.biotek.ankara.edu.tr/wiki/index.php/ana_sayfa adresinden Genombilimde

Detaylı

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI 8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI Bir amino asidin -amino grubu 2. bir amino asidin -karboksil grubuyla reaksiyona girince bir molekül su ayrılarak

Detaylı

ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER. İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması

ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER. İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması ETKİN İLAÇ KULLANIMINDA GENETİK FAKTÖRLER İlaç Kullanımında Bireyler Arasındaki Genetik Farklılığın Mekanizması Absorbsiyon İlaç hedefleri Dağılım Hastalıkla ilgili Metabolizma yolaklar Atılım Farmakokinetik

Detaylı

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır.

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Dersin Amacı Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Hücre Sinyal İle3m Yolları Çok hücreli (mul>cellular) organizmalarda hücrelerin

Detaylı

GENETİK İFADENİN DÜZENLENMESİ

GENETİK İFADENİN DÜZENLENMESİ GENETİK İFADENİN DÜZENLENMESİ Gelişiminin ya da hayat döngüsünün herhangi bir zamanında bir hücrede ifade edile gen ürünlerinin miktar ve ifade zamanlarının geri döndürülebilen mekanizmalarla kontrolüdür.

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Ercan ARICAN. İ.Ü. FEN FAKÜLTESİ, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Yard. Doç. Dr. Ercan ARICAN. İ.Ü. FEN FAKÜLTESİ, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü KANSER OLUŞUMUNDA ROL OYNAYAN EPİGENETİK MEKANİZMALAR Yard. Doç. Dr. Ercan ARICAN İ.Ü. FEN FAKÜLTESİ, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Epigenetik Nedir? Gen ekspresyonuna dayanan kalıtsal bilgi epigenetik

Detaylı

1. GİRİŞ. Şekil 1: Metafaz kromozomunun şematik organizasyonu (http://onlinehumanbody.blogspot.com/2010/09/structure-of-chromosome.

1. GİRİŞ. Şekil 1: Metafaz kromozomunun şematik organizasyonu (http://onlinehumanbody.blogspot.com/2010/09/structure-of-chromosome. 1 1. GİRİŞ İnterfaz sırasında, DNA ve onunla birleşmiş proteinler (histonlar) kromatin yapıda sıkıca paketlenmiştir. DNA nın tümünün paketlenme oranı, yaklaşık 1000-10000 kez katlanma şeklindedir. Bu,

Detaylı

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için 8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için koruyucu kalkan görevi görmektedir. Protein kendi kendine

Detaylı

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri GENETĐK 111-503 Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri Doç.Dr. Hilâl Özdağ Rekombinant DNA Teknolojisi Amaç Spesifik DNA dizilerinin yerlerinin belirlenmesi. DNA nın belirli noktalardan kesilmesi Belirli

Detaylı

Doç.Dr.Erdal BALCAN 1

Doç.Dr.Erdal BALCAN 1 www2.bayar.edu.tr/biyoloji/erdal.balcan E.Coli gibi bakteriler kısa yaşam süreleri içinde çeşitli çevresel koşullarla karşılaşırlar (ortam ile etkileşimleri fazla). Bakteriler ve diğer prokaryotlar evrimsel

Detaylı

Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - II -

Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - II - Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - II - Pre-mRNA (hnrna) cap mrna AAAAAAAAAAAAA RNA Splicing Ökaryot genlerinin çoğu intron içerir ve bu diziler protein kodlamazlar trna ve rrna genlerinde

Detaylı

Yağ Asitlerinin Biyosentezi. Prof. Dr. Fidancı

Yağ Asitlerinin Biyosentezi. Prof. Dr. Fidancı Yağ Asitlerinin Biyosentezi Prof. Dr. Fidancı Yağ asitlerinin sentezi özellikle karaciğer ve yağ dokusu hücrelerinde iki şekilde gerçekleşir. Bu sentez şekillerinden biri yağ asitlerinin, hücrenin sitoplazma

Detaylı

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU Doç. Dr. Bengi ÇINAR KUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı İnsan genomu 3 x 10 9 bp (n) İnsan diploidtir (2n) her çekirdek

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik materyal; Kendini çoğaltır. Bilgi depolar. Bilgiyi ifade eder. Mutasyonla varyasyonlara izin verir. Genetik Tarihçe

Detaylı

OKSİJENLİ SOLUNUM

OKSİJENLİ SOLUNUM 1 ----------------------- OKSİJENLİ SOLUNUM ----------------------- **Oksijenli solunum (aerobik): Besinlerin, oksijen yardımıyla parçalanarak, ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Enzim C 6 H

Detaylı

JAK STAT Sinyal Yolağı

JAK STAT Sinyal Yolağı The Janus kinase/signal transducers and ac4vators of transcrip4on (JAK/STAT) JAK/STAT sinyal yolu sitokinler tara>ndan ak4fleş4rilir. ü Hücre farklılaşması ü Hücre çoğalması ü Hücre göçü ü Apoptoz gibi

Detaylı