a- Hasat ve harman giderlerini azaltır. Örneğin 1 kg buğdayın maliyeti biçerdöver için 100 alınırsa biçerbağlar için 207 dir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "a- Hasat ve harman giderlerini azaltır. Örneğin 1 kg buğdayın maliyeti biçerdöver için 100 alınırsa biçerbağlar için 207 dir."

Transkript

1 3.4. Biçerdöverler Biçerdöverler hasat, harman, ayırma ve temizleme işlemlerini aynı anda yapan hareketli kombine tarım makinalarıdır. Geliştirilmiş bir hasat makinası ile harman makinasının çekilir veya üzerindeki güç kaynağı motorla kendi kendine hareket edebilir şekilde birleştirilmesinden oluşur. Bu bakımdan biçici kısım ile harman edici kısım arasında bir iletim düzeni bulunur. Ayrıca elde edilen danelerin toplandığı bir dane deposu bulunur. Bugün biçerdöverlerin kullanılma alanları sürekli gelişmelerle o kadar genişlemiştir ki, hemen hemen hasat ve harman makinalarının yerini almak üzeredirler. Biçerdöverler başlangıçta büyük işletmelerdeki hububat hasadı için imal edilmişlerdir. Bugün gerek büyüklük ve gerekse teknik özellikleri bakımından her türlü tahıl, ot tohumu, baklagiller, ayçiçeği, mısır ve diğer daneli bitkilerin hasat ve harmanında başarı ile kullanılmaktadır. Biçme genişlikleri 1 8 m arasında değişen modeller yapılmak suretiyle de her büyüklükteki işletmelere uygun makinalar piyasaya sunulmuştur. Biçerdöverle hasadın diğer hasat harman makinalarıyla yapılan yöntemlere göre pek çok üstünlükleri bulunmaktadır. Bu üstünlükler şu şekilde sıralanabilir. a- Hasat ve harman giderlerini azaltır. Örneğin 1 kg buğdayın maliyeti biçerdöver için 100 alınırsa biçerbağlar için 207 dir. b- İşçi gereksinimini azaltır. c- Hasat mevsiminin kısaltılması ve tarlanın erken toprak işlemeye hazır hale gelmesini sağlar. d- Ürünü daha erken pazara çıkarma olanağı sunar. e- Hasat ve harman kaybını azaltır (Dane kaybı % 0 3 normal, % 3 6 orta ve / 6 10 kötü). Bu üstünlüklere karşılık biçerdöverlerin bazı olumsuz yönleri de vardır. a- Pahalı makinalar olduğundan büyük yatırımları gerektirirler. b- Fazla güce gereksinme gösterirler. c- Sapların yem ve yataklık olarak kullanıldığı koşullarda toplamanın ayrı bir işlem olarak sonradan yapılması giderlerini artırır. d- İyi çalışma için yabancı otlardan temizlenmiş tarla isterler. e- Yabancı otların saplarla birlikte tarlaya yayılarak atılması yabancı ot kontrolünü güçleştirir. f- Nemli koşullarda çalışmaları zordur.

2 Bununla beraber biçerdöver modellerindeki yenilik ve teknolojik gelişmelerle bu olumsuz yönler kısmen giderilmiştir. Örneğin işletmeye uygun küçük kapasiteli ve traktör kuyruk milinden hareket alan modellerin imali, biçerdöverlere balya makinası takılması gibi Tipleri ve Özellikleri Biçerdöverler çeşitli yönlerden sınıflandırılarak incelenir. Bu sınıflandırmalar aşağıdaki gibi yapılabilir (Erol ve Dilmaç a. Çeki kaynağına göre i. Traktörle çekilen 1. Kuyruk milinden hareketli 2. Kendi üzerinde motoru bulunan ii. Traktöre bindirilen iii. Kendi yürür b. Kullanıldıkları koşullara göre yani arazi tipine göre i. Ova tipi ii. Bayır tipi -Orta bayır tipi( bayır yukarı 17, bayır aşağı 11 ) -Dik bayır tipi (bayır yukarı 29, bayır aşağı 19 ) 3- Materyalin takip ettiği yolun şekline göre a- L tipi (Çekilir tiplerde çok rastlanır) b- I tipi (Küçük tip çekilir) c- T tipi (Kendi yürür) 4- Biçme genişliğine göre Tip I: 4.2 m ve daha büyük kendi yürür Tip II: m kendi yürür Tip III: 2.4m 2.6 m kendi yürür Tip IV: 2.0 m 2.2 m kendi yürür Tip V: 2.0 m ve daha küçük traktöre bindirilmiş 5- Materyalin harmanlama düzenindeki akış şekline göre a- Teğetsel akışlı biçerdöverler b-eksenel ya da aksiyal akışlı biçerdöverler Tek rotorlu Çift rotorlu Hareket yönüne dik akışlı Çekilir biçerdöverler: Çekilir biçerdöverler, bir traktör tarafından çekilerek çalıştırılır (Şekil 3.27).

3 Şekil Çekilir biçerdöverler Biçme genişlikleri m (4 ile 8 ayak)arasında değişen küçük tipleri, traktör kuyruk milinden hareket alırlar. Biçme genişlikleri 3 6 m (10 20 ayak) arasında olan büyük tiplerinde traktör sadece makinayı çeker, makinanın hareketli kısımlarına üzerindeki yardımcı motordan hareket verilir. Traktörlerdeki teknik gelişmeler, bağımsız kuyruk mili, çok kademeli vites kutuları (12 14 vitesli), hidrolik dümenleme düzenleri vb. çekilir tip biçerdöverlerin küçük işletmelerde de başarılı bir şekilde kullanılmalarına büyük ölçüde yardımcı olmuştur. Kendi yürür biçerdöverlere oranla çekilir biçerdöverler daha basit yapılı ve ucuz olduklarından küçük işletmelerce de satın alınabilmektedir. Özellikle kuyruk milinden hareket alan çekilir biçerdöverlerde hasat mevsiminde boş duran traktör gücünden yararlanma olanağı sağlanmaktadır. Traktörle çekilen biçerdöverlerin sakıncaları aşağıdaki gibi verilebilir. a- Makine traktörle birlikte geniş bir yer kaplar. Hasada başlamadan önce tarla çevresinin tırpanla açılması ve bu şekilde traktörün hareketine yeterli genişlik elde edilmesi gerekir. b-traktörle birlikte minimum dönme dairesi yarı çapı çok fazladır. Bu nedenle dar ve şekilsiz tarlalarda dönüşler oldukça zordur. c- Çalışma sırasında traktör sürücüsünden başka biçerdöver için de bir sürücü gereklidir. d- Çalışan organların sürekli bir denetim altında tutulabilmesi zordur. e-traktörlerde vites kutusu kademeli olduğundan ilerleme hızı dar sınırlar içerisinde değiştirilebilir. f- Batör ve diğer hareketli kısımların dönme rejimi düzenli değildir. Traktöre bindirilen biçerdöverler: Traktöre bindirilen biçerdöverler, çekilir biçerdöverlerin kullanılmalarında ortaya çıkan sakıncaları kısmen gidermek amacıyla düşünülmüş biçerdöverlerdir. Biçerdöver dengeli bir şekilde traktörün üzerine bindirilir (Şekil 3.28). Asma

4 tip bir makine gibi olduğu için daha kısa uzunluklarda manevra yapabilir. Tarla kenarını açmadan kendi yürür bir makine gibi istenilen yerden biçime başlanabilir ve tek sürücü tarafından kullanılır. Biçerdöver organları hareketini traktör kuyruk milinden alır. Şekil Traktöre bindirilen biçerdöverler (Kadayıfçılar 1991) Kendi yürür biçerdöverler: Kendi yürür biçerdöverlerde biçme ve harman kısımları motor ile çalıştırılan ve yürüyen bir çatı üzerine yerleştirilmiştir (Şekil 3.29). Makinanın ilerleme hızı koşullara göre kademesiz olarak ayarlanabilir. Kendi yürür biçerdöverlerde tarlada ön hasat ile yer açmaya gerek yoktur. Hareket yeteneği çok üstündür. Tek bir sürücü ile sabit bir motor hız rejimi için batör hızı, dolap hızı, ilerleme hızı ve biçme yüksekliği gibi ayarlar sürücü yerinden etkili bir şekilde yapılabilir. Ayrıca sürücü makine üzerinde hâkim bir yerde oturduğundan görüşü ve makinayı kontrol edebilme olanağı çok iyidir. Kendi yürür biçerdöverlerin tek sakıncalı yönü birim biçme genişliği için ilk satın alma bedellerinin çok yüksek olmasıdır. Biçme genişlikleri 1.8 m 6.6 m (6 22 ayak) arasında değişebilir. Ova tipi biçerdöverler: Ova tipi biçerdöverler düz arazilerde çalışabilen biçerdöverlerdir. Tarla eğimi ancak 5 olan koşullarda eğim yönüne paralel ve 10 ye kadar eğimli koşullarda ise eğim yönüne dik olarak çalışabilirler. Şekil Kendi yürür biçerdöver Bayır tipi biçerdöverler: Bu tip biçerdöverler eğimli arazilerde eğime dik yönde yapılacak hasat işlemlerinde kullanılır (Şekil 3.30). Bu makinalar eğime dik yönde hareket etmekle beraber, makinanın harman ayırma ve temizleme düzenlerindeki organların yatay tutulabilmesi için tekerleklere özel ayar düzenleri eklenmiştir. Bu şekilde biçici organ tabla, tarla eğimine

5 uygun olarak çalıştığı halde, harman düzeni, ayırıcı ve temizleyici organlar daima yatay çalışacak şekilde ayarlanabilir. Biçme tablası bu durumda 55 ye kadar eğimlendirilebilir. Şekil Bayır tipi biçerdöver L tipi biçerdöverler: Bu biçerdöverler daima yandan biçerler ve çekilir tipte yapılırlar(şekil 3.31). Saplar 90 yön değiştirerek batöre girer. Biçme genişlikleri 6 m ye kadar çıkabilir. Batör hareket yönüne diktir. Şekil Üzerinde motoru olan çekilir L tipi biçerdöver (1. Dolap, 2. Biçme düzeni, 3. Sap ayırıcı, 4. Bantlı iletici, 5. İletici, 6. Harmanlama düzeni, 7.Sarsak) (Kadayıfçılar 1991) L tipi biçerdöverlerle kısa saplı hububat başakları kolayca hasat ve harman edilebilir. Saplar biçme tablasından sonra bir ileticide yön değiştirirler. Batörleri parmaklı tiptedir. L tipi biçerdöverlerin diğer bir tipinde ise saplar batörden çıktıktan sonra 90 yön değiştirir (Şekil 3.32). Saplar batöre uzunlamasına verildiğinden batör uzunluğu buna göre yapılmalıdır. Bu tiplerin iş genişliği 2 3 m dir. Küçük olduklarından üzerine motor konulmaz. Kuyruk milinden hareket alırlar. Batörleri genellikle pervazlı tiptedir. I tipi biçerdöverler: Bu tip biçerdöverlerde çekiliş yönü ile materyalin hareket yönü aynı doğrultuda olup düz akımlıdır. Batör biçme tablasının arkasındadır. Saplar batöre dik olarak gelir. Batör uzunluğu biçme tablasından daha az olduğundan biçilen saplar tabla sonunda bir helezon yardımıyla ortada toplanırlar. Sapların akış yönü daima aynı kalır (Şekil 3.33).

6 Şekil Traktörden hareketli batörden sonra sapların 90 yön değiştirdiği L tipi biçerdöver (1. Tabla, 2. Harmanlama düzeni, 3. Ayırma düzeni sarsak) Şekil I tipi biçerdöver T tipi biçerdöver: T tipi biçerdöverler düz akışlıdır. Tabla batörden çok daha geniştir. Saplar tabla ortasında bir helezonla toplanır ve elevatörle batöre verilir. Bu tip biçerdöverler kendi yürür biçerdöverlerin temelini oluşturur (Şekil 3.34).

7 Şekil Kendi yürür T tipi biçerdöver (1.Biçme düzeni, 2.Tabla helezonu, 3. Yedirici, 4. Tabla, 5.Harmanlama düzeni, 6. Sarsak) Teğetsel ve Eksenel akışlı Biçerdöverler: Ürünün harmanlama düzenindeki akışına göre biçerdöverler teğetsel ve eksenel akışlı olarak 2 gruba ayrılabilir. Klasik biçerdöverlerde harmanlama düzenindeki materyal batör kontrbatör arasında batöre teğet olarak hareket eder. Bu tip yani klasik biçerdöverler teğetsel akışlı biçerdöver olarak adlandırılır. Bu tip biçerdöverlerde harmanlama yüzey alanı sınırlıdır. Batör Şekil 3.35 de farklı teğetsel biçerdöverler görülmektedir. Ürünün harmanlama düzeninin ekseni boyunca hareket ettiği biçerdöverler eksenel ya da aksiyal akışlı olarak adlandırılır. Harmanlama düzeninin tüm yüzey alanı boyunca, etkin bir harmanlama gerçekleştirilir (Şekil 3.36).

8 Şekil Teğetsel biçerdöverler (Engürülü vd. 2001) Şekil Eksenel biçerdöver Biçerdöverin Çalışma Prensibi ve İş Organları Biçerdöverlerin verimli bir şekilde çalışabilmeleri için bazı koşulların var olması gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir. a- Biçerdöver, hasat ve harman makinasının birleşmesinden oluşan bir makinadır. Harman makinasının iyi çalışabilmesi için düzgün yüzeye gereksinim olduğundan düzgün arazilerde çalışmalıdır. Biçerdöver eğimli ve engebeli arazide çalışırsa, ürün bir tarafa yığılabileceğinden organları eşit yüklenmez. Dane kaybını artırmamak için yapılan denemeler biçerdöverlerin % 5 10 eğimli arazilerde çalışmasının uygun olduğunu göstermiştir. Daha eğimli yerler için bayır tipi biçerdöverler kullanılır. b- Hasat mevsiminde hava nemi %60 dan yukarı olmamalı, ortalama sıcaklık 25 ve aylık yağış 70 mm den yukarı olmayan yerlerde başarı ile çalışırlar. c- Biçerdöverlerin başarılı iş görebilmeleri için, ekinin tam olum veya en azından sarı olum devresine gelmiş olması gerekir. Danenin nem oranı %15 i geçmemelidir. Böyle bir dane ayrıca kurutmaya gereksinim duymaz. d- Hasat sırasında yeşil olan yabancı otların fazla olduğu tarlalarda biçerdöver iyi çalışamayacağından, hasattan önceki toprak işleme, zirai mücadele, vb. işlemlerin iyi yapılarak yabancı ot kontrolü yapılmalıdır. Biçerdöverin çalışma şeması aşağıdaki gibi açıklanabilir. a- Sapların tarladan biçilmesi b- Biçilen sapların bir elevatörle harmanlama düzenine iletilmesi c- Danenin harman edilerek ayrılması d- Danenin saptan ayrılması e- Danenin kısa saman, kavuz, toz ve diğer yabancı maddelerden temizlenmesi f- Temiz danenin depolanması veya çuvallanması Yukarıda sıralanan işlemleri birbiri arkasına aynı anda yapabilen biçerdöverlerin çalışma şeması genel olarak sabit harman makinalarında olduğu gibidir. Sapların tarladan biçilmesi ve batöre yedirilmesi ile elde edilen danelerin dane deposunda toplanması işlemlerinde bazı farklılıklar görülür.

9 Biçme (Hasat) Düzeni Tüm hasat makinalarında olduğu gibi, biçme düzeni, bir ana lama, parmaklar ve bir bıçak laması ve bıçaklardan oluşur. Biçerdöverlerde kullanılan bıçaklar çoğunlukla normal tip bıçaklardır. Bazı durumlarda iki parmak arası 50.8 mm olan orta bıçaklar da kullanılmaktadır. Bıçak yaprakları, bıçak lamasına perçinle tutturulmuştur. Üçgen biçimli yaprak bıçakların kenarları dişlidir ve bilenmelerine gereksinim yoktur. Ortalama bıçak hızları m/s arasında değişir. Besleme boyları ise 120 mm dir. Parmaklar 2 3 adedi bir arada olacak şekilde temper dökümden yapılır ve ana lamaya cıvatalarla bağlanır. Bıçaklara hareket her markaya göre fabrikasyon ve tasarıma göre değişebilir. En çok kullanılan hareket verme tipleri Şekil 3.37 de verilmiştir. Şekil Biçerdöverlerde biçme düzeni hareket şekilleri (a. Eksantrik kol ve bükük kollu iletim, b.sarsak kollu iletim, c. Karşıt ağırlıklı iletim, d. Eksantrik kaydırıcılı iletim) (Erol ve Dilmaç 1982) Temelde 4 tip hareket iletim düzeni vardır. Bunlar; a- Eksantrik kol ve bükük kollu iletim b- Sarsak kollu iletim c- Karşıt ağırlıklı iletim d- Eksantrik kaydırıcılı iletimdir Eksantrik kol ve bükük kollu iletim tipi günümüz biçerdöverlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır (Şekil 3.37a). Bir eksantrik düzeni ya da tablası, (A) sallantı hareketini bükük

10 kola (C) aktaran bir bıçak kolunu (B) hareket ettirir. Bükük kol bıçak lamasına (D) eklemli olarak bağlanmıştır ve ona gidip gelme hareketi sağlar. Sarsak kollu tipte sallanan bir mil (A) bir ucunda küçük bir eklenti kolu taşır (B). Bu kol rotül ve siper (C) ile bıçak lamasına (D) takılıp eklenerek ona alternatif hareket verir (Şekil 3.37b). Hareketin genliğinin az olması önemli bir düşey boşluk oluşturmaksızın düzgün bir çalışma sağlar. Karşıt ağırlıklı tipte hareket bir kol (B) ile eksantrik tablası görevi yapan bir kasnak (A) üzerinden alınmaktadır. Makinanın çatısına (D) eklenmiş bir manivela kolu (C) gidip-gelme hareketini bıçak lamasına iletir. Günümüz biçerdöverlerinde kullanılması giderek azalmaktadır (Şekil 3.37 c). Eksantrik kaydırıcılı tipte kayışla hareketlendirilen bir kasnak (A), alt kısmında sürtünme elemanı (C) taşıyan bir kol (B) ile donatılmıştır (Şekil 3.37d). Öte yandan bıçak laması, sürtünme elemanı kalınlığında bir aralıkla yerleştirilen iki plaka (D ve E) ile donatılmıştır. Sürtünme elemanı, kol tarafından kesiksiz bir dönme hareketi ile hareketlendirilmiştir. D ve E plakaları arasında yer değiştiren sürtünme elemanı, bıçak lamasına doğrusal alternatif bir hareket sağlar Sap Ayırıcılar Biçme düzeninin her iki yanına yerleştirilmiş olan ayırıcılar, dövme çelik saçtan yapılır (Şekil 3.38). Ayırıcıların kullanılmalarındaki amaç, biçilecek ürünü biçilmeyecek üründen ayırmaktır. Gerçekte maksimum biçme genişliğini belirleyen sap ayırıcılardır. Yol durumunda tehlike oluşturduklarından özellikle yol durumunda bazen geriye doğru ayarlanabilirler. Maksimum biçme yüksekliğinde çalışıldığında ayırıcılara, tablayı taşıyan ve toprak üzerinde kayan kızaklar takılmıştır. Bazı ayırıcıların toprağa ve makinanın ilerleme yönüne göre eğim açıları ayarlanabilmektedir. Şekil Sap ayırıcı(1. Ayırıcı ucu, 2.Konveks saç başlık, 3.Ayırma çubuğu, 4.Eğim açısı ayarlama düzeni, 5.Ayırıcıyı biçme düzenine bağlama çubuğu ) (Kanafojski ve Karwowski 1976) Dolap

11 Dolap, tabla üzerine askı kolları ile bağlanmış dönen bir çarktır. Dolap, sapları iterek bıçak ağzına yatırır ve biçilen sapları tabla üzerine aktararak onları besleme düzenine doğru yöneltir. Özellikle yatık ekinlerde kusursuz bir şekilde görev yapmaları çok önemlidir. Çünkü hasat harman işlemindeki dane kayıpları içerisinde, biçme düzeni kayıpları genellikle en büyük paya sahiptir. Günümüzde kullanılan dolapların çoğunluğu ayarlanabilir parmaklı ya da dişli tiptedir. Dolaplar genellikle 4,5 veya 6 elemanlı ya da kanatlıdır (Şekil 3.39). Dolap, biçilecek ürünün durumuna göre ayarlanır. Bugün modern biçerdöverlerde dolap ayarları, değişen ürün koşullarına göre sürekli olarak sürücü platformundan kolayca değiştirilebilir. Biçerdöverlerle çalışmada istenilen biçmenin gerçekleştirilmesi için dört değişik dolap ayarı yapılmalıdır. Bunlar; a- Dolap parmaklarının eğim ayarı b- Dolap yükseklik ayarı c- Dolap durum yani ileri-geri ayarı d- Dolap hız ayarıdır. Şekil Dolap Dolap Parmaklarının Eğim Ayarı Parmakların eğim ayarı ürünün durumuna göre yapılır (Şekil 3.40). Dik ürünler için parmakların düşey olması istenir. Tüm yönlerdeki yatık ürün için parmaklar arkaya doğru eğimli olmalıdır. Buna karşın eğer ürün makinaya doğru yatıksa yani başaklar tablaya doğru ise alttan kaldırmak ve dolaşık sapları açmak için parmaklara öne doğru hafif bir eğim vermek gereklidir. Kısa ürünler için ise arkaya doğru eğim verilmelidir. Yukarıda sıralanan bu ilkeler doğal olarak genel kurallardır ve her makinanın yapımına özgü kullanma kuralları ile tamamlanmalıdır Dolap Yükseklik Ayarı Yükseklik ayarı biçilmekte olan ürünün sap yüksekliğine göre yapılan ayardır. Dolap ekseni kısa üründe aşağıda, uzun ve sık üründe yukarıda ve orta boylu üründe dolap ortada bulunmalıdır (Şekil 3.41).Dolap kanadı dik duran sapa öyle bir noktadan çarpmalıdır ki onu

12 bıçak ağzına yatırabilirsin. Eğer dolap sapa, sapın ağırlık merkezinin altında çarparsa biçilen sap tarlaya düşer. Ağırlık merkezinin yukarısından çarpması halinde sap tablaya düşecektir. Şekil 3.40 Dolap parmak ayarı (Kanafojski ve Karwowski 1976) Şekil Ürünün durumuna göre dolap yükseklik ayarı (a.kısa boylu ürün, b. Uzun boylu ürün, c.orta boylu ürün) (Engürülü vd. 2001) Sapın ağırlık merkezi, başaktan itibaren biçilmiş sap boyunun 1/3 ü kadar aşağıdadır (Şekil 3.42).

13 Şekil Dolap yükseklik ayarı (Keskin ve Erdoğan 1984) Buna göre; D C X 2 H h X H ( h ) 3 H h X H h X ( H h) 3 D 2 C ( H h) olarak hesaplanabilir. 2 3 Dolap yüksekliği için yazılan formülden daha pratik formüller de elde edilebilir. Pratikte dolabın sapa başaktan itibaren 30 cm aşağıdan çarpması istenir. Buna göre aşağıdaki formül yazılabilir. C D ( H ( h 30)) 2 Dolap yüksekliği ayrıca biçerdöverin ilerleme hızı ve dolap çevre hızı dikkate alınarak da hesaplanabilir. D Vb C ( H h) 2 V Yukarıdaki formüllerde; d C Bıçaklardan itibaren dolap merkezi yüksekliği (m) H Sap yüksekliği (m) h Anız yüksekliği (m) D Dolap çapı (m) V Biçerdöverin ilerleme hızı (m/s) V b d Dolap çevre hızıdır (m/s). Hasat yapılan tarlada sap yüksekliği tek düze olmayabilir. Ayrıca tarlada bulunan engeller nedeniyle biçme yüksekliği de sık sık değişeceğinden, bu iki etkene bağlı olarak dolap yüksekliğinin kolay ve hızlı bir şekilde ayarlanması gerekir. Buna olanak vermek üzere modern biçerdöverlerde hidrolik kontrollü dolap yüksekliği ayar düzenleri bulunmaktadır. Şekil 3.43 de görüldüğü gibi dolabın ileri-geri ve yükseklik ayarı hidrolik silindirlerle sürücü oturma yerinden anında kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca tarla yüzeyinin durumuna göre biçme yüksekliğini otomatik olarak ayarlayan sistemler de tablaya monte edilmektedir. Otomatik yükseklik ayarı yapabilen bu tablalara yüzer tabla adı verilmektedir Dolap Durum (İleri-Geri) Ayarı

14 Dolap ekseninin bıçak ağzından olan uzaklığının ayarıdır. Yatık ürünlerde dolap kanatlarının önden sapa çarparak kaldırabilmesi için dolabın ileri ve dik üründe geri alınması gerekir. Ürün durumuna göre dolap ekseni bıçak ağzından cm önde olmalıdır. Modern biçerdöverlerde dolabın ileri geri ayarı sürücü oturma yerinde kumanda edilen bir hidrolik silindir yardımıyla çalışma sırasında anında yapılabilmektedir (Şekil 3.43). Klasik biçerdöverlerde dolabın ileri geri ayarı, dolabın kumanda milini taşıyan yatakların destek kollar üzerinde kaydırılmasıyla yapılır. Bu kollar aynı zamanda teleskopiktir (Şekil 3.44). Şekil Dolabın hidrolik ayarı (1. Yükseklik ayarı silindiri, 2. İleri geri ayarı silindiri) Şekil Dolabın mekanik olarak ileri geri ayarı Dolap Hız Ayarı Dolap sapa yüksek bir hızla çarpacak olursa danelerin başaklardan dökülmesine neden olur. Bu nedenle dolap çevre hızının ilerleme hızı ile ilişkisi V d ( ) Vm sınırları içinde kalmalıdır Srivastava et al. 1993). Yüksek hız, biçilen materyali tablaya iyi bir şekilde yayar ancak kayıpların artmasına neden olur. İlerleme hızı ve dolap çapına bağlı olarak değişik koşullarda dolap devri için aşağıdaki bağıntılar yazılabilir. Vm Sık ve dökülme tehlikesi olan ürünlerde : n 8 D Orta derecede sık ürünlerde Vm : n 9 D Seyrek üründe ve hızlı biçimde Vm : n 10 D

15 Burada; n Dolap devri min -1 Vm Makinanın ilerleme hızı (km/h) D Dolap çapı (m) dir. Dolabın devri mekanik olarak zincir-dişli ve kayış kasnak yardımıyla değiştirilebildiği gibi hidrolik sistemler yardımıyla da değiştirilebilir. Şekil 3.45 de dolap devrinin hidrolik ayarı ve Şekil 3.46 da da dolap devri hidrolik ayar devresi verilmiştir. Şekil Dolap devrinin hidrolik ayarı (1.Hidrolik silindir, 2.Tahrik eden V-kayış kasnak, 3.Tahrik edilen V-kayış kasnak, 4.Zincir dişli, 5. V-kayışı, 6. Dolap mili V kasnağı) (Kanafojski ve Karwowski 1976) Şekil Dolap devri hidrolik ayar devresi (1.Yağ deposu, 2.Filtre, 3.Yağ pompası, 4.Akış kontrol valfi, 5 ve 6. Ayarlanabilir basınç kontrol ya da emniyet valfi, 7.Hızlı bağlantı elemanı, 8. Hidrolik motor, 9.Filtre)

16 (Kanafojski ve Karwowski 1976) Tabla Helezonu Tarlaya düşen sapları iki yandan ortaya doğru toplayan iki parçalı sonsuz bir vidadan oluşur (Şekil 3.47). Şekil Tabla helezonu (Erol ve Dilmaç 1982) Sonsuz vida bir silindir üzerine kaynakla tutturulan sac şeritlerden meydana gelir. Helezon tarafından ortada toplanan saplar, helezonla birlikte dönen eksantrikli parmaklar tarafından tabladan sap taşıyıcı elevatöre aktarılır. Helezonun hareketi, sap taşıyıcı elevatörden kayış ya da zincirle alınır. Tabla helezonu aşırı yüklenmelere karşı bir koruma yani emniyet düzenine sahiptir. Bu emniyet düzeni genellikle kaymalı tip bir kavrama şeklindedir. Helezonun ortasında bulunan yedirici eksantrikli parmaklar bir mil tarafından hareketlendirilir (Şekil 3.48). Eksantrikli bu düzen, parmakları öne doğru tamburdan çıkartır, arkaya doğru ise içeri çeker. Tabla helezonu ile tabla arasındaki aralık, sap durumuna göre ayarlanabilir (Şekil 3.49). Helezon devri ürünün cinsine ve durumuna göre yapılır. Helezon devri dişlileri ya da kasnakları değiştirmek suretiyle yapılabilir. Şekil Tabla helezonu parmakları (1.Tabla helezon mili, 2.Parmaklar, 3.Tabla) (Erol ve Dilmaç 1982)

17 Şekil 3.49 da örnek bir tabla helezonu ayarı gösterilmiştir. V somunlarıyla tabla ile helezon arasındaki düşey yükseklik ayarı yapılır. A ve V somunları gevşetilir ve E vidası yukarı aşağı alınarak helezonla tabla arasındaki düşey yükseklik ayarı (Y) yapılır. Helezon kanatlarının tabla arka sacındaki sıyırıcı lama ile arasındaki mesafe yani X, A ve B somunları gevşetilerek D levhası ileri geri alınarak ayarlanır. B somunu gevşetilerek C kolu aşağı yukarı alınarak parmakların helezondan çıkış uzunluğu (Z) ayarlanır. Şekil Tabla helezonu ayarları (X. Tabla arka sacı ile helezon arasındaki aralık, Y. Tabla ile helezon arasındaki düşey mesafe, Z. Parmakların helezondan dışarı çıkma uzunluğu) (Ertürk ve Özdoğan 1983) Taşıyıcı Elevatör (Boğaz Elevatörü) Tabla ortasında biriken saplar, tablayı batöre birleştiren boğaz içindeki sonsuz bant şeklinde çalışan zincirli, pervazlı bir elevatörle batöre taşınır. Sistem dişililerle hareket ettirilir ve kenarları hafifçe dişli ve L şeklinde pervazlar taşıyan iki ya da üç zincirden oluşur (Şekil 3.50). Zincirler ok yönünde hareket eder ve ürünü batöre kadar çıkarır. Elevatörün hareketi çoğunlukla batörden alınır. Fakat bazen makinanın tabla ve elevatörü, hareketini diğer çalışan organlarda ayırmaya yarayan ayrı bir kavrama ile donatılmıştır. Bu, batörün tıkanması ve sarsakların olası aşırı yüklenmesi durumunda önemlidir. Bundan başka aşırı yüklenmelere ve ürün içindeki yabancı maddelere karşı koruyan bir emniyet kavraması, elevatör hareket sistemine yerleştirilmiştir.

18 Şekil Taşıyıcı elevatör (a) ve zincir ve pervazlar (b) (Erol ve Dilmaç 1982) Elevatörün, üzerinde pervazlar bulunan zincirleri daima normal gerginlikte olmalıdır. Pervazlar, boğazın alt yüzeyi üzerine sürtünmemelidir. Elevatörün gerdirilmesi her iki yanda bulunan ayar somunları ile yapılır. Her biçerdöver için ayar şekilleri bakım kullanma kitaplarında verilmiştir. Oradaki koşullara uyarak ayar yapılmalıdır. Elevatörün alt ve üst milleri daima birbirine paralel olarak çalışmalıdır. Bu nedenle zincirler her iki yandan eşit gerdirilerek paralellik sağlanmalıdır.

Harmanlama Makinalarının Organları ve Özellikleri Harman Düzeni Batör-Kontrbatör

Harmanlama Makinalarının Organları ve Özellikleri Harman Düzeni Batör-Kontrbatör 3.3..3.Harmanlama Makinalarının Organları ve Özellikleri 3.3..3.1. Harman Düzeni Batör-Kontrbatör Harman makinalarında harmanlama düzeninin görevi, daneyi başaktan ayırmak, sapları sarsaklara iletmek ve

Detaylı

3. HARMAN İLKELERİ VE MAKİNALARI

3. HARMAN İLKELERİ VE MAKİNALARI 3. HARMAN İLKELERİ VE MAKİNALARI 3.1. Giriş Kültür bitkilerinde hasat işlemi tamamlandıktan sonra, hububatta danelerin başaklardan, baklagillerde kabuklardan, mısır ve ayçiçeği gibi diğer daneli ürünlerde

Detaylı

Pamuk ekim makinaları. 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Pamuk ekim makinaları. 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Pamuk ekim makinaları 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 2 Pamuk Ülkemizde pamuk çoğunlukla çırçır makinalarından çıktığı gibi ekilir. Bu tohumların üzeri hav denilen lifli

Detaylı

3.3. Hububat ve Diğer Daneli Bitkilerin Harmanında Kullanılan Makinalar

3.3. Hububat ve Diğer Daneli Bitkilerin Harmanında Kullanılan Makinalar 3.3. Hububat ve Diğer Daneli Bitkilerin Harmanında Kullanılan Makinalar 3.3.1. Sap Döver Harman Makinaları Sap döverler 1960 yılından sonra ülkemizde hızla yayılmış, döven ile harman taşıma yerini almış

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 4 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri Haşbaysız Kare Balya Makinesi PK 4010 KOSTKA Agromaster Balya Makinesi buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıl bitkilerinin hasattan sonra

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun

Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Pamuk Ekim Makinaları e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Bakım Alet ve Makinaları e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

Torna tezgahının kısımları

Torna tezgahının kısımları Torna tezgahının kısımları Bu yazımızda torna tezgahının kısımları konusunu işleyeceğiz.torna tezgahı kısımları resimli anlatım şeklindedir. Tornanın kısımları her tesviyeci-tornacı tarafından bilinmelidir.tornanın

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Tırmıklar e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan Ders

Detaylı

SİLİNDİRİK BALYA BALYA. SARMA MAKİNElerİ. MAKİNElerİ PROFESYONEL OT TOPLAMA ÇAYIR BİÇME TIRMIKLARI. makineleri.

SİLİNDİRİK BALYA BALYA. SARMA MAKİNElerİ. MAKİNElerİ PROFESYONEL OT TOPLAMA ÇAYIR BİÇME TIRMIKLARI. makineleri. BALYA MAKİNElerİ SİLİNDİRİK BALYA SARMA MAKİNElerİ OT TOPLAMA TIRMIKLARI PROFESYONEL ÇAYIR BİÇME makineleri www.ates.com.tr 444 33 66 Firmamız, 1963 yılında yedek parça sektörüne toptan ve perakende cıvata

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 3 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır.

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. 12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. Patates yumrusunun en büyük özelliği dışardan gelen fiziksel

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak Frezeleri e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yer fıstığı baklagiller familyasından, tek yıllık ve değerli bir yağ bitkisidir. Yerfıstığı, meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir.

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Dikim Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Tesviye Küreği Üç nokta askı düzeni ile traktöre bağlanıp toprağın tesviye edilmesi, tarla yollarının yapılması, karla kapanmış

Detaylı

Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l i---- hareket düzeni.

Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l i---- hareket düzeni. Elektrik motoru \ Tezgahın tablosına göre kullanılan devir hız kolları Siper (Support) Devir hız \ kutusu Ayna l.------------ i---- \ \ Enine (Tabla) hareket düzeni Gezer punto Ana mil Talaş mili Şalter

Detaylı

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine 1 Gübreleme makinaları Bitkisel üretimde bitkilerin büyümesi ve ürün vermesi için gerekli besin maddelerini içeren gübreleri toprağa veren makinalardır. Sınıflandırma: Gübreleme makinaları, kullanılan

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN 2 TESTERE TEZGAHLARI Metalleri kesen aletler,kendisinden daha sert ve dayanıklı olan,kısa sürede

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Gübre Dağıtma Makinaları 1 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 1 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Tablanın Kaldırılması

Tablanın Kaldırılması 3.4.2.6. Tablanın Kaldırılması Tablanın kaldırılması mekanik ya da hidrolik yolla yapılabilir. Modern biçerdöverlerde hidrolik kaldırma daha yaygın olarak kullanılır (Şekil 3.51). Hidrolik kaldırmalarda

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 5 Zeytinyağı

Detaylı

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak frezeleri, titreşimli dipkazanlar ve kuyruk mili tırmıkları ile birlikte hareketini traktörün kuyruk milinden alarak çalışan toprak işleme aletlerindendir. Birçok

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim Makinalarında Kuvvet Analizi, Güç İhtiyaçları, Ayarlar e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

NEW HOLLAND BC 5000 Serisi Balya Makineleri bc 5040 bc 5040 Hb bc 5050 Hb bc 5060 bc 5070

NEW HOLLAND BC 5000 Serisi Balya Makineleri bc 5040 bc 5040 Hb bc 5050 Hb bc 5060 bc 5070 NEW HOLLAND BC 5000 Serisi Balya Makineleri bc 5040 bc 5040 Hb bc 5050 Hb bc 5060 bc 5070 BC Serisi Haşbaysız Balya Makineleri BC 5060 BC 5070 Çeki okunun doğrudan aksa bağlanması ile daima güvenli çalışabilme

Detaylı

Toprak işleme makinaları.. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak işleme makinaları.. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak işleme makinaları.. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Kulaklı pulluklar 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 2 Kulaklı pulluklar 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 3 Kulaklı pulluklar 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim

Detaylı

EKİM MAKİNALARINA İLİŞKİN ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER

EKİM MAKİNALARINA İLİŞKİN ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER EKİM MAKİNALARINA İLİŞKİN ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Problem 1: Çift diskli bir gömücü ayağın çapı (D) 330 mm, diskler arasındaki açısı (β) 1 o ve çizi genişliği (S) 15 mm dir. a. Değme noktası yükseklik açısını

Detaylı

Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ

Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ Söküm bıçağı, kademesiz hidrolik şanzıman tahriklidir. Tek sıralı, bağımsız şekilde söküm yapmak da mümkündür. (Söküm

Detaylı

Hassas Ekim Makineleri

Hassas Ekim Makineleri Hassas Ekim Makineleri İKİ PARÇALI PORTATİF ELEKLER Gübre deposu içerisinde bulunan iki parçalı portatif elekler sayesinde yabancı maddelerin kursaklara girmesi engellenir ve karıştırıcı sayesinde gübrenin

Detaylı

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları Pancar tohumları büyüklükleri ve çimlenme yetenekleri farklı tohumlardır. İri tohumlar fazla embriyolu olup çimlenme yüzdeleri yüksektir. Küçük tohumlar ise tek embriyolu olup çimlenme yetenekleri düşüktür.

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

Spiral Yemlik. Kullanımı kolaylaştırmak için özel tasarlanmış tabak sayesinde civcivler ilk günlerinde yeme kolayca ulaşabilirler.

Spiral Yemlik. Kullanımı kolaylaştırmak için özel tasarlanmış tabak sayesinde civcivler ilk günlerinde yeme kolayca ulaşabilirler. YEMLEME SİSTEMLERİ Spiral Yemlik Anka yemlikleri ile kanatlılarda yetiştirmenin ilk gününden son güne kadar, en iyi yem dönüşüm oranlarına ulaşılır. Anka yemliklerinin tüm çeşitleri; kolay temizlenebilme,

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Kültivatörler Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Doç Dr. Ufuk TÜRKER 1

Doç Dr. Ufuk TÜRKER 1 Doç Dr. Ufuk TÜRKER 1 Ana bitkiyi oluşturmak üzere fide, fidan ve çelik gibi vegetatif olarak çoğaltılan bitkilerin dikiminde kullanılan makinalardır. Sınıflandırma: Dikimim yaptığı vegetatif organa ve

Detaylı

Yeni John Deere W & T & C Serisi Biçerdöverler

Yeni John Deere W & T & C Serisi Biçerdöverler Yeni John Deere W & T & C Serisi Biçerdöverler 2 600R Serisi Tabla Üstün 600R serisi tabla Yüksek kapasiteli bıçak tahriği dairesel hareketi eksenel harekete titreşimsiz çevirir. 80 hp gücündeki elektro-hidrolik

Detaylı

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ.

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. OT SİLAJ MAKİNESİ KULLANMA KLAVUZU 3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İHSAN DEDE CAD. 13.SK. NO:11 SELÇUKLU/KONYA TEL: 444 49 42 FAKS: 0332.345 15 04 www.celikeltarim.com info@celikeltarim.com

Detaylı

BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK

BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK SÜRTÜNME Sürtünme katsayısının bilinmesi mühendislikte makina tasarımı ile ilgili çalışmalarda büyük önem taşımaktadır. Herhangi bir otun

Detaylı

Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller

Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller www.untartarim.com.tr Teknik Özellikler - Fiberglas veya polietilen depo. - Makinelerimizdeki kol (boom iş genişliği 8 mt. - 12 mt. - 16 mt. - 16 mt. -

Detaylı

NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI

NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI SA Serisi - SP Serisi Yüksek hava debisi, üstün manevra kabiliyeti ve mükemmel ilaçlama performansı... Sağlam depo ve şasi New Holland SA serisi bağ, bahçe atomizörlerinin

Detaylı

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

TARIMSAL MEKANİZASYON ARAÇLARI 2017 YILI DENEY ÜCRET TARİFESİ

TARIMSAL MEKANİZASYON ARAÇLARI 2017 YILI DENEY ÜCRET TARİFESİ SIRA NO TARIMSAL MEKANİZASYON ARAÇLARI 2017 YILI DENEY ÜCRET TARİFESİ ARACIN CİNSİ 2017 YILI KDV siz DENEY ÜCRETİ (TL) ENERJİ ve GÜÇ ÜNİTELERİ 1 Traktörler (OECD Kod 2 ye göre) a) 0-20 kw arası 6.285,00

Detaylı

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ DÜZ DİŞLİ ÇARK AÇMA Düz Dişli Çarklar ve Kullanıldığı Yerler Eksenleri paralel olan miller arasında kuvvet ve hareket iletiminde kullanılan dişli çarklardır. Üzerine aynı profil ve adımda, mil eksenine

Detaylı

TOPRAK İŞLEME GRUBU TF SERİSİ SABİT TOPRAK FREZESİ

TOPRAK İŞLEME GRUBU TF SERİSİ SABİT TOPRAK FREZESİ TOPRAK İŞLEME GRUBU 4 vites opsiyon seçenekleri bulunan TürkTraktör TF, TF 20 ve TF 0 modellerinde dişli kutusundaki dişli çiftleri değiştirilerek, farklı rotor devirlerinde çalışmak mümkündür. Bir çift

Detaylı

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNACILIK Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNANIN TANIMI VE ENDÜSTRİDEKİ ÖNEMİ Bir eksen etrafında dönen iş parçalarını, kesici bir kalemle

Detaylı

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Fanlar hareketlerini traktör kuyruk milinden yada pülverizatör üzerindeki ayrı bir motordan alırlar. Çoğunlukla hafif alaşımlı

Detaylı

Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri

Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri Pülverizatörler, depolarına konulan sıvı ilacı üzerlerindeki memeler yardımıyla damlalar şeklinde parçalayarak hedef yüzeylere (hastalık, zararlı veya yabancı ot)

Detaylı

Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada. iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir.

Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada. iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir. BASİT MAKİNELER Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir. Basit Makinelerin Özellikleri Basit makineler, kuvvetin doğrultusunu,

Detaylı

HAMUR HAZIRLAMA GRUBU (SYM) Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı

HAMUR HAZIRLAMA GRUBU (SYM) Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı Undan... Pişkin Lezzete. Sağlıkla! HAMUR HAZIRLAMA GRUBU () Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı KDM / AHM / SKC AHM KDM SKC SPİRAL

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Gübre Dağıtma Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Hassas Ekim Makinaları e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

COMIA SERİSİ.

COMIA SERİSİ. COMIA SERİSİ www.erkunttraktor.com.tr KONFOR SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA SERİSİ 4 Orta ve büyük ölçekli çiftlikler için en iyi çözümleri sunan Erkunt Comia Serisi Biçerdöverler, düşük yakıt tüketimi ve yüksek

Detaylı

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Yem depolama ve silolar Farklı yem zinciri aşamalarında tarladan toplanan yemin işletmede yemleme aşamasına dek depolanması gerekir. Günlük tüketilen

Detaylı

DİKİM MAKİNELERİ. Dikim. Yapısal olarak dikim makinesi tipleri : Fonksiyonel olarak dikim makinesi tipleri :

DİKİM MAKİNELERİ. Dikim. Yapısal olarak dikim makinesi tipleri : Fonksiyonel olarak dikim makinesi tipleri : DİKİM MAKİNELERİ Dikim Bitkisel üretimde bazı bitkiler fide, fidan, yumru, soğan vb. materyallerden üretilmektedir. Dikim işlemi; ana bitkiyi oluşturacak bitkisel materyalin (fide, fidan, yumru vb.), toprakta

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Dikim Makinaları 1 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Dr. Gökhan FİLİK* (İşletmeci-Ziraat Yüksek Mühendisi, gfilik@hotmail.com )

Dr. Gökhan FİLİK* (İşletmeci-Ziraat Yüksek Mühendisi, gfilik@hotmail.com ) GIDA ATIKLARINDAN TEKNOLOJİK İŞLEMLER İLE ALTERNATİF YEM HAMMADDESİ GERİ KAZANIMI VE HAYVAN BESLEMEDE KULLANIM OLANAKLARI Dr. Gökhan FİLİK* (İşletmeci-Ziraat Yüksek Mühendisi, gfilik@hotmail.com ) Çukurova

Detaylı

Biçerdöverlerde Tasarım Parametreleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Metin GÜNER

Biçerdöverlerde Tasarım Parametreleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Metin GÜNER Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ Araştırma Makalesi/Research Article JAFAG ISSN: 1300-2910

Detaylı

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir.

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. 9. VİDALAR Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. Vida Helisi Vida Adımı Bir kenarı silindirin çapına eşit dik bir üçgen, silindirin üzerine sarıldığında

Detaylı

1. Kayma dirençli ( Kaymalı) Yataklar 2. Yuvarlanma dirençli ( Yuvarlanmalı=Rulmanlı ) Yataklar

1. Kayma dirençli ( Kaymalı) Yataklar 2. Yuvarlanma dirençli ( Yuvarlanmalı=Rulmanlı ) Yataklar YATAKLAR Miller, dönel ve doğrusal hareketlerini bir yerden başka bir yere nakletmek amacıyla üzerlerine dişli çark, zincir, kayış-kasnak ve kavramalara bağlanır. İşte yataklar; millerin bu görevlerini

Detaylı

Ekonomik, modern, çok amaçlı. Her çeşit tarımsal faaliyete uygun 3 silindirli, yerli yeni turbo motor Modern çizgilere sahip yeni kaporta görünümü

Ekonomik, modern, çok amaçlı. Her çeşit tarımsal faaliyete uygun 3 silindirli, yerli yeni turbo motor Modern çizgilere sahip yeni kaporta görünümü T480s Ekonomik, modern, çok amaçlı Her çeşit tarımsal faaliyete uygun 3 silindirli, yerli yeni turbo motor Modern çizgilere sahip yeni kaporta görünümü T480s Geçmişinden gelen gücün modern teknoloji ile

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Kulaklı Pulluklar-4 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

12. Hasat makineleri özel hasat makinaları

12. Hasat makineleri özel hasat makinaları 1 12. Hasat makineleri Olgunlaşma dönemine giren kültür bitkilerinin meyve, yaprak, sap gibi yararlı kısımlarını kesen, koparan, başka bir deyişle bitkiden ayıran, gerekirse istenmeyen parçacıklardan temizleyen,

Detaylı

Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri

Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri Sezer Tarım ve Sağım Teknolojileri Ltd.Şti. SEZER; yetiştiricilerin, sağım sistemleri, çiftlik ve hayvancılık ekipmanları ile tamburlu sulama makinesi

Detaylı

G-Line Serisi G-Line 3 toplu silindir bükme makınası

G-Line Serisi G-Line 3 toplu silindir bükme makınası G-Line toplu silindir bükme makınası G serisi makinalarımız silindirlerindeki ve motorlarındaki artırılmış güç sayesinde daha güçlü bükme kapasitesine sahiptir. Konik bükme işlemlerinde daha fazla verim

Detaylı

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH12 2D 12 Dokunmatik Renkli Ekran. Otomatik büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

Hep ileriye daha ileriye...

Hep ileriye daha ileriye... Sayın Çiftçimiz; 1970 yılında başladığımız imalat faaliyetlerimizi, daima ilkler ile birleştirerek siz sayın çiftçilerimizin hizmetine sunmayı ilke edindik. Sizlerden aldığımız destekle ilk defa 1974 yılında;

Detaylı

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI Hareketli Cephe İskeleleri işçilerin 4,000 kg kadar yükle, ikili kurumda 30 metre genişlikteki bina cephesinde çalışabilmesi için dizayn edilmiş, iki ikiz motorun tahrik ettiği

Detaylı

BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN

BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN BASİT MAKİNELER BASİT MAKİNE ÇEŞİTLERİ *Sabit makara *Hareketli makara *Palanga *Kaldıraç *Eğik düzlem *Çıkrık *Dişli çarklar *Kasnaklar *Kama BASİT MAKİNE ÖZELLİKLERİ *Basit

Detaylı

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T 3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T gerginlik kuvvetlerini hesaplayınız. Ağırlık merkezleri G 1

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Şasi Sistemleri Tekerlekler ve Lastikler Süspansiyonlar Direksiyon Sistemleri

Detaylı

SİLİNDİRİK BALYA BALYA. SARMA MAKİNElerİ. MAKİNElerİ PROFESYONEL OT TOPLAMA ÇAYIR BİÇME TIRMIKLARI. makineleri.

SİLİNDİRİK BALYA BALYA. SARMA MAKİNElerİ. MAKİNElerİ PROFESYONEL OT TOPLAMA ÇAYIR BİÇME TIRMIKLARI. makineleri. BALYA MAKİNElerİ SİLİNDİRİK BALYA SARMA MAKİNElerİ OT TOPLAMA TIRMIKLARI PROFESYONEL ÇAYIR BİÇME makineleri www.ates.com.tr 444 33 66 Firmamız, 1963 yılında yedek parça sektörüne toptan ve perakende cıvata

Detaylı

Bakım makinaları-çapalama Makinaları Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Bakım makinaları-çapalama Makinaları Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Bakım makinaları-çapalama Makinaları 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Bakım makinaları Bitkisel üretimde ekimden hasat dönemine kadar süregelen gübreleme, çapalama, seyreltme ve tekleme, tarımsal savaş

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız VİBRO ÇÖP SASÖRÜ RADYAL TARAR

Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız VİBRO ÇÖP SASÖRÜ RADYAL TARAR Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız VİBRO ÇÖP SASÖRÜ RADYAL TARAR A C F D G E B A) Ürün Giriş B) Ürün Çıkış C) Aspiratör Hava Emiş Bağlantısı D) Elek üstü Kaba Oluğu E) Elek altı İnce

Detaylı

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde DİŞLİ ÇARKLAR Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır. Mekanizmayı

Detaylı

5.34. VİDA YUVASI AÇMA OTOMASYONU

5.34. VİDA YUVASI AÇMA OTOMASYONU 5.34. VİDA YUVASI AÇMA OTOMASYONU Prof. Dr. Asaf VAROL avarol@firat.edu.tr Giriş: Günümüzde birçok alanda özellikle üretimde otomasyon sistemleri kullanılmaktadır. Otomasyonun girdiği ortamlarda insan

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Merdaneler e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan Ders

Detaylı

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Ezme veya ezilme Makaslama Kesme veya koparma Dolanma veya takılma Kapma veya yakalama Daha geniş

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

2.6.Balya Makinaları. Balya makinaları 4 şekilde sınıflandırılabilir.

2.6.Balya Makinaları. Balya makinaları 4 şekilde sınıflandırılabilir. 2.6.Balya Makinaları Balya makinaları yeşil yemler, anız, çeşitli hayvan yemleri, hububat sapları gibi pek çok materyali tarladan dağınık halde ya da namlu halinde toplayıp sıkıştırarak ip ya da telle

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiğin temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

Toprak İşleme Makineleri

Toprak İşleme Makineleri Toprak İşleme Makineleri TF Serisi Sabit Toprak Frezesi TürkTraktör Toprak Frezeleri, sağlam, güçlü ve güvenilir yapıları, kolay kullanımları ve her türlü ihtiyaca cevap verebilen geniş model yelpazesi

Detaylı

KAVRAMALAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

KAVRAMALAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI KAVRAMALAR MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Kavramalar / 4 Kavramaların temel görevi iki mili birbirine bağlamaktır. Bu temel görevin yanında şu fonksiyonları

Detaylı

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır:

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır: 2.2.2. Vantilatörler Vantilatörlerin görevi, belirli bir basınç farkı yaratarak istenilen debide havayı iletmektir. Vantilatörlerde işletme karakteristiklerini; toplam basınç (Pt), debi (Q) ve güç gereksinimi

Detaylı

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ Üniversal Bölme Aygıtları(Divizörler) Freze tezgâhında her çeşit bölme işlemleri, divizör yardımıyla yapılabilir. Divizör ile, silindirik parçalar üzerine değişik sayılarda bölme yapma, konik parçalara

Detaylı

CX Serisi Biçerdöverler

CX Serisi Biçerdöverler NEW HOLLAND CX 5000-6000 Serisi Biçerdöverler Discovery III kabin New Holland CX 5000-6000 serisi biçerdöverlerde kullanılan modern kabin, başarılı ses ve titreşim izolasyonu, güçlü kliması ve ergonomik

Detaylı

2017 www. altinors.com.tr

2017 www. altinors.com.tr 2017 www.altinors.com.tr Sayın Çiftçimiz; 1970 yılında başladığımız imalat faaliyetlerimizi, daima ilkler ile birleştirerek siz sayın çiftçilerimizin hizmetine sunmayı ilke edindik. Sizlerden aldığımız

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız AKYUREKEXCELL ELEME MAKİNELERİ SERİSİ

Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız AKYUREKEXCELL ELEME MAKİNELERİ SERİSİ Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız AKYUREKEXCELL ELEME MAKİNELERİ 200-210-220 SERİSİ AKYÜREK EXCELL 200 Serisi Süper Hassas Eleme Makineleri Akyürek Excell Süper Elekleri her tür kuru

Detaylı